facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Σουδάν: Απογειώθηκε το C-27 από το Τζιμπουτί προς Ασουάν, μεταφέροντας τους Έλληνες πολίτες

Αναχώρησε αργά το βράδυ από στο Τζιμπουτί το ελληνικό μεταγωγικό με τους Έλληνες που βρίσκονταν στο Σουδάν. Πλέον, το αεροσκάφος κατευθύνεται προς Ασουάν.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας απογειώθηκε το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί όπου βρίσκονται οι Έλληνες υπήκοοι.

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου με στόχο «τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν απομακρυνθεί 23 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που οργάνωσαν ειδικές επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό των υπηκόων τους από το φλεγόμενο Σουδάν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουδάν: Απογειώθηκε το C-27 από το Τζιμπουτί προς Ασουάν, μεταφέροντας τους Έλληνες πολίτες"

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής

Στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας επέστρεψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TV100.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σημερινές δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τονίζοντας ότι “δεν είναι δική τους δουλειά” και τέτοιου είδους τοποθετήσεις προκαλούν «σκαμπανεβάσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν “ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες”. Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”.

Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Και συνέχισε: «Πέρυσι, όπως γνωρίζετε, στις 14 Μαρτίου, ο πρόεδρός μας είχε ένα γεύμα με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά από αυτό το γεύμα είπε: “Ας ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ μας, ας μην εμπλέκουμε άλλες χώρες ανάμεσά μας”, δηλαδή ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο, είτε να γίνει αυτό με διπλωματία, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε μέσω δικαστηρίου. Μιλάω για πέρυσι. Αλλά όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις εναντίον για τα F-16 μας, ο πρόεδρός μας -αναπόφευκτα- θύμωσε.

Τώρα, με το σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση… Να σήμερα πάλι, λες και είναι δική τους δουλειά να ασχολούνται, και η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Άμυνας έκαναν δηλώσεις για τη λεγόμενη ‘γενοκτονία’. Ο υπουργός Άμυνάς τους επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία. Δηλ., μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις. Όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα τρωγόμαστε, όπως το θέτετε, σαν τους παπάδες και άλλοτε θα υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής"

Μύκονος: Αστυνομικός ειδοποιούσε επιχειρηματίες για επικείμενους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα εις βάρος ομάδας αστυνομικού που υπηρετεί ως αποσπασμένος στο νησί της Μυκόνου.

Ειδικότερα στο στόχαστρο της υπηρεσίας βρίσκεται αρχιφύλακας με καταγωγή από τη βόρεια Ελλάδα ο οποίος υπηρετεί στο νησί και ήταν επιφορτισμένος με την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Μάλιστα όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής έρευνες, καθώς κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και εστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, έχουν βρεθεί γραπτά μηνύματα τα οποία στέλνονταν από το κινητό του τηλέφωνο προς επιχειρηματίες του νησιού, με τα οποία τους προειδοποιούσε για επικείμενους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του και εντόπισαν μεγάλο χρηματικό ποσό σε μετρητά.

Στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας καλείται να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Μύκονος: Αστυνομικός ειδοποιούσε επιχειρηματίες για επικείμενους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ."

Νέο Ηράκλειο: Ξήλωσε καλώδια χαλκού... 25 κιλών από υποσταθμό της ΔΕΗ

Συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου το βράδυ της Κυριακής ένας 33χρονος που αφαιρούσε καλώδια χαλκού στην περιοχή του Ηρακλείου της Αττικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., άνδρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν τον 33χρονο ημεδαπό την ώρα που  αφαιρούσε καλώδια χαλκού από υποσταθμό εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολικά κατάφερε να ξηλώσει... 25 κιλά καλωδίων προτού γίνει αντιληπτός από τους αστυνομικούς και συλληφθεί. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ηρακλείου κατηγορούμενος για κλοπή και πλαστογραφία.

Μετά από έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν  τα αφαιρεθέντα καλώδια χαλκού βάρους 25 κιλών, τρεις  κόφτες, ένας  μεταλλικός λοστός, ένα σφυρί, καθώς και πλαστό διαβατήριο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο Ηράκλειο: Ξήλωσε καλώδια χαλκού... 25 κιλών από υποσταθμό της ΔΕΗ"

ΕΛΑΣ: Τι απαντά σε δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με την εγκληματικότητα

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας το οποίο αναπαράγεται στο Διαδίκτυο και αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία και ποσοστιαίες μεταβολές στοιχείων εγκληματικότητας καθώς και σε αστυνομικούς χειρισμούς σε περιστατικά κλοπών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας στη χώρα, ενώ -μέσω αυτού- τεχνηέντως δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

Για παράδειγμα, στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Το σύνολο των αδικημάτων που καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια το 2022 ήταν 266.592. Ο ίδιος αριθμός, το 2021 ήταν 223.639 (κατά 42.593 λιγότερα)».

Πέραν του γεγονότος ότι, όπως έχει πολλές φορές τονισθεί, το έτος 2022 με τα έτη 2021 και 2020 είναι μη συγκρίσιμα λόγω των μέτρων που ίσχυαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, παραλείπεται να αναφερθεί ότι το 2022 εξιχνιάστηκαν 150.678 αδικήματα έναντι 44.456 το 2021 (δηλαδή εξιχνιάστηκαν 106.222 περισσότερα εγκλήματα).

Συνεπώς, είναι προφανής η προσπάθεια να παρουσιασθεί μια διογκωμένη εικόνα της εγκληματικότητας στην επικράτεια, αλλά και στην Αττική, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στο παραγόμενο αστυνομικό έργο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας αναρτώνται κάθε έτος στην ιστοσελίδα του Σώματος (www.astynomia.gr) και είναι ευρέως διαθέσιμα στο κοινό για επεξεργασία και ανάλυση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Τι απαντά σε δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με την εγκληματικότητα"

Σύλληψη τριών αλλοδαπών που φέρονται ως διακινητές με το ιστιοφόρο που ναυάγησε στο νέο Οίτυλο Μάνης

Αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν, τρεις αλλοδαποί, ως φερόμενοι διακινητές των υπολοίπων αλλοδαπών, στο ιστιοφόρο, της υπόθεσης ναυαγίου στο νέο Οίτυλο Λακωνίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, οι τρεις αλλοδαποί κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά, κατά συναυτουργία και κατά συρροή, από το εξωτερικό στην Ελλάδα, πολιτών τρίτων χωρών, εκ κερδοσκοπίας, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.

Και μάλιστα, κατ’ επάγγελμα, από δύο ή περισσότερους που ενεργούν από κοινού. Συνεπεία των πιο πάνω, μπορούσε να προκύψει και προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, ενώ επήλθε και θάνατος.

Επίσης, προκλήθηκε ναυάγιο με ενδεχόμενο δόλο, ενώ προέκυψε και παράνομη είσοδο στη χώρα, υπηκόου τρίτης χώρας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη τριών αλλοδαπών που φέρονται ως διακινητές με το ιστιοφόρο που ναυάγησε στο νέο Οίτυλο Μάνης"

Δημοσκόπηση Alco: Στο 6,2% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για κυβερνήσεις συνεργασίας

Στο 6,2% είναι η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha.

Στην ερώτηση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα λέει το 43%, καλύτερα το 24% και ίδια το 26% ενώ δεν ξέρω, δεν απαντώ λέει ένα 7%.

 

Στην ερώτηση για το αν απλή αναλογική αποτελεί για εσάς ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας ναι λέει το 25%, όχι το 57% και δξ/δα το 18%.

Στο ερώτημα για αν θα πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στον Αλέξη Τσίπρα για να κυβερνήσουν το 36% λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 26% στον Αλέξη Τσίπρα και σε κανέναν από τους δυο το 32%.

Όσο για το αν μετά τις εκλογές υπάρχει δυνατότητα κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή νέες εκλογές το 62% ζητά νέες εκλογές και το 26% κυβέρνηση συνεργασίας ενώ το 12% δξ/δα.

Στο ερώτημα για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 ή νέες εκλογές το 51% ζητά νέες εκλογές, το 37% συμφωνεί με μια κυβέρνηση συνεργασίας και το 12% δξ/δα.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 6,2% καθώς συγκεντρώνει 31,6% έναντι 25,4% του ΣΥΡΙΖΑ και 8,9% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,1%, η Ελληνική Λύση με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 3,7%, οι Έλληνες του Κασιδιάρη στο 3,2%, η Εθνική Δημιουργία με 1,1 ενώ άλλο κόμμα λέει το 4,1% των ερωτηθέντων.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 11,2%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Στο 6,2% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για κυβερνήσεις συνεργασίας"

Κάλυμνος: Απαράδεκτες καταστάσεις στο νοσοκομείο, επιτέθηκαν στον μοναδικό ακτινολόγο!

Εικόνες ντροπής με επίθεση και τραμπουκισμό γιατρού στην Κάλυμνο.

Θύμα ο μοναδικός ακτινολόγος που έχει απομείνει στο νοσοκομείο, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του στο ακριτικό νησί με σύμβαση ορισμένου χρόνου, παρά τα σοβαρά κενά που υπάρχουν.

Όλα έγιναν στις 20 Απριλίου όταν κατά την διάρκεια εξέτασης, ο ασθενής που βρισκόταν εντός του αξονικού τομογράφου, φέρεται να «άκουσε φωνές» με αποτέλεσμα να του προκαλέσει ενόχληση. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο του νησιού, επιτέθηκε λεκτικά στον γιατρό και εν συνεχεία τον «έσπρωξε με βία προκειμένου να τον βγάλει έξω από το ιατρείο». Μάλιστα φέρεται ο ασθενής να άρπαξε τον γιατρό από τον γιακά και να τον πέταξε στον τοίχο.

Ο ακτινολόγος βγήκε από την αίθουσα με σκοπό να ενημερώσει την αστυνομία και τότε όπως κατέθεσε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού, δέχτηκε επίθεση και από τον συνοδό του ασθενή. Για το συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση ο ιατρικός σύλλογος του νησιού στην οποία τονίζεται πως « οι ενέργειες αυτές είναι καταδικαστέες και αναμένουμε τη δημόσια τοποθέτηση της Διοίκησης του νοσοκομείου ούτως ώστε το Δ.Σ του Ι.Σ.Ε.Κ να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες του». Παράλληλα διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για το συμβάν.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλυμνος: Απαράδεκτες καταστάσεις στο νοσοκομείο, επιτέθηκαν στον μοναδικό ακτινολόγο!"

Καιρός αύριο: Βροχές στα δυτικά και τα βόρεια την Τρίτη (25/04)

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα δυτικά, θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει τους 22 με 23 και κατά τόπους στην ανατολική ηπειρωτική χώρα τους 24 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες νωρίς το πρωί με βελτίωση. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και το μεσημέρι-απόγευμα θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 τοπικά νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως μέχρι νωρίς το απόγευμα. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές στα δυτικά και τα βόρεια την Τρίτη (25/04)"

Λιβύη: Νεκροί 65 μετανάστες στη Μεσόγειο

Νεκροί εντοπίστηκαν 34 μετανάστες στα παράλια της Λιβύης στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, τις τελευταίες πέντε μέρες, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

«Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αφού ειδοποιηθήκαμε για το ναυάγιο ενός πλοιαρίου με μετανάστες κοντά στα ανοιχτά της Σαμπράτα (δυτική Λιβύη), ανασύρθηκαν 11 πτώματα και παραδόθηκαν στις αρχές της πόλης (…) ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 34 νεκρούς» ανέφερε η Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτησή της στο Facebook.

Την περασμένη Τετάρτη είχαν εντοπιστεί έξι πτώματα σε παραλία της Σαμπράτα ενώ την Κυριακή βρέθηκαν άλλα 17. Η πόλη αυτή απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook δείχνουν εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου να βάζουν τα πτώματα μέσα σε μαύρους σάκους και να τα μεταφέρουν σε ασθενοφόρα.

«Ένα φουσκωτό που μετέφερε δεκάδες μετανάστες ανατράπηκε σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Σαμπράτα την Τετάρτη» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που αναμένει ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. «Σε τέτοιου είδους δυστυχήματα, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μηδαμινές (…) κυρίως επειδή δεν υπήρξε κανένα κάλεσμα για παροχή βοήθειας», πρόσθεσε.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Alarm Phone, συλλογικότητα εθελοντών που διαχειρίζεται μια τηλεφωνική γραμμή για μετανάστες που κινδυνεύουν, ανέφερε την Τετάρτη ότι έλαβε μια κλήση από ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό, το οποίο βυθιζόταν στα ανοιχτά της Λιβύης. Στο σκάφος αυτό επέβαιναν περίπου 100 μετανάστες. Η ΜΚΟ λέει ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με «την αυτοαποκαλούμενη ακτοφυλακή της Λιβύης, εις μάτην».

Νωρίτερα σήμερα, η ακτοφυλακή της Τυνησίας ανακοίνωσε επίσης ότι εντόπισε 31 πτώματα μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, που ξεβράστηκαν σε παραλίες της χώρας. Δεκάδες μετανάστες αγνοούνται μετά τη βύθιση των πλοιαρίων στα οποία επέβαιναν, τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι πέντε μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πνίγηκαν σε δύο ξεχωριστά ναυάγια στα ανοιχτά της Τυνησίας τις τελευταίες ώρες.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Νεκροί 65 μετανάστες στη Μεσόγειο"

Ισπανία: Αντιμέτωπη με πρωτοφανές ανοιξιάτικο κύμα καύσωνα – Μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο

Μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου πρόκειται να φτάσει η θερμοκρασία στην Ανδαλουσία αυτήν την εβδομάδα, καθώς η Ισπανία προετοιμάζεται να ζήσει ένα άνευ προηγουμένου για την εποχή κύμα καύσωνα στα νότια τμήματά της.

Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη ξηρασία με καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία και το κύμα καύσωνα που έρχεται θα εντείνει το πρόβλημα. Σε ανακοίνωσή της, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (Aemet) προειδοποίησε για «εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για αυτήν την περίοδο του έτους».

Αυτό το κύμα καύσωνα, που συνδέεται με τον ερχομό «μάζας πολύ θερμού και ξηρού αέρα από την Αφρική στην ιβηρική χερσόνησο και τις Βαλεαρίδες Νήσους», θα κορυφωθεί στα τέλη της εβδομάδας στο νότιο τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Aemet, οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου αύριο, Τρίτη, και μεθαύριο, Τετάρτη, σε μεγάλο μέρος του νοτίου τμήματος της χώρας, με πιθανόν υψηλές θερμοκρασίες 35 βαθμών Κελσίου στην Ανδαλουσία, όπως και στις περιφέρειες της Βαλένθια και της Μούρθια, στην ακτή της Μεσογείου.

Οι θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν στη συνέχεια να αυξάνονται για θα φτάσουν «γενικά τους 35 βαθμούς Κελσίου» την Πέμπτη και την Παρασκευή στο μισό νότιο τμήμα της χώρας και στην κοιλάδα του Έβρα, στη βορειοανατολική Ισπανία, με έως και «40 βαθμούς Κελσίου» να αναμένονται στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ, στην Ανδαλουσία.

Οι θερμοκρασίες ξεπερνάνε τον μέσο όρο της εποχής μέχρι και κατά 15 με 20 βαθμούς

Σύμφωνα με την Aemet, οι θερμοκρασίες θα ξεπερνούν αυτήν την εβδομάδα 6 με 10 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο των φυσιολογικών για την εποχή. Ωστόσο σε ορισμένα μέρη, αυτές θα ξεπεράσουν ακόμη και «15 με 20 βαθμούς» τις φυσιολογικές τιμές για τα τέλη Απριλίου, διευκρίνισε στο Twitter ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ρούμπεν ντελ Κάμπο.

Το κύμα αυτό ζέστης έρχεται την ώρα που η Ισπανία γνωρίζει ένα αφύσικο κύμα ζέστης και ξηρασίας την άνοιξη, ιδίως στην Καταλονία, βορειοανατολικά, που αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες και οι αρχές έχουν ήδη εκδώσει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης νερού.

Ελλείψει βροχοπτώσεων, στους ταμιευτήρες νερού –οι οποίοι αποθηκεύουν το βρόχινο νερό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους ξηρότερους μήνες– έχει καλυφθεί μόνον το ένα τέταρτο της χωρητικότητάς τους στην περιοχή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, και κάποιοι αγρότες έχουν αναγκαστεί να μην προχωρήσουν σε σπορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα οποία δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, η Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αντιμετώπισε πέρυσι το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην ήπειρο από το 1950 που ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Αντιμέτωπη με πρωτοφανές ανοιξιάτικο κύμα καύσωνα – Μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κόμβους Τσακώνας-Παραδεισίων

Βάσει της σχετικής Απόφασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, λόγω εκτέλεσης εργασιών, θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τον Ανισόπεδο Κόμβο Τσακώνας (Χ.Θ. 210) έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Παραδεισίων (Χ.Θ. 198,3) στην κατεύθυνση προς Αθήνα/Σπάρτη, από την Τρίτη 25/4/2023 και ώρα 07:00, έως και την Τετάρτη 26-04-2023 και ώρα 19:00.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα η κυκλοφορία από Καλαμάτα/Πύργο/Κυπαρισσία προς Αθήνα/Σπάρτη θα διεξάγεται μέσω της Π.Ε.Ο. Μεγαλόπολης - Καλαμάτας, ενώ τα διερχόμενα οχήματα δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων στον σταθμό Διοδίων Βελιγοστής. Η κυκλοφορία προς Καλαμάτα/Πύργο/Κυπαρισσία δεν θα επηρεαστεί.
«Η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κόμβους Τσακώνας-Παραδεισίων"

Σουδάν: Οι 23 Έλληνες θα προσγειωθούν στην Ελευσίνα με το C-27 την Τρίτη το πρωί (25/4)

Οι πρώτοι 23 Έλληνες που απομακρύνθηκαν με γαλλική και ιταλική βοήθεια από το εμπόλεμο Σουδάν εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα αύριο Τρίτη (25.4.2023) το πρωί με το αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα τους παραλάβει από το Τζιμπουτί για την Αθήνα.

Το C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τους 23 Έλληνες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το Σουδάν. Ήδη απογειώθηκε από το Ασουάν της Αιγύπτου με προορισμό το Τζιμπουτί από σήμερα το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό C-27 είχε μεταστάθμευσει μαζί με το δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 στο Ασουάν της Αιγύπτου.

Στο Σουδάν υπάρχουν ακόμη περίπου 100 Έλληνες και Κύπριοι που επιθυμούν να απομακρυνθούν. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει τις ενέργειες του με Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ για τον ταχύτερο και ασφαλέστερο απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Μόλις το C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας εισέλθει στο FIR Αθηνών ένα δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος θα απογειωθεί με προορισμό το Ασουάν.

Τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση της νότιας Αιγύπτου ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των Ελλήνων πολιτών που θα καταφέρουν να απεγκλωβιστούν.

Αύριο Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Σουδάν και την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών.

onalert/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουδάν: Οι 23 Έλληνες θα προσγειωθούν στην Ελευσίνα με το C-27 την Τρίτη το πρωί (25/4)"

ΕΟΦ: 1.633 ανεπιθύμητες ενέργειες από εμβόλια κατά της CoViD και 63 θάνατοι

Στοιχεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τους θανάτους εξαιτίας εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από εμβόλια κατά της CoViD το 2021 και το 2022, δημοσιοποίησαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΦ, το συγκεκριμένο διάστημα καταγράφηκαν 1.633 ανεπιθύμητες ενέργειες (οι 1.344 σοβαρές) και 63 θάνατοι. Από αυτούς, οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen.

Ανεπιθύμητες ενέργειες ανά ηλικία

Οι 2 από τις αναφορές αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), 1 με το Comirnaty και 1 με το Vaxzevria 12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό (unlikely).

Οι 14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί (unassessable).

Για 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους), διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες).

Χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολιασμού και αναφερόμενου περιστατικού με θανατηφόρο έκβαση

Στην έκθεση του ΕΟΦ περιλαμβάνονται και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ανά όργανο και εμβόλιο. Αναφέρθηκαν 49 αναφερόμενες διαταραχές εμμήνου ρύσεως, 3 περισταστικά που σχετίζονται με εγκυμοσύνη και θηλασμό και 3 αναφορές σε θηλάζουσες, εκ των οποίων 2 αφορούσαν σε τοπική αντίδραση στο σημείο εμβολιασμού και 1 σε διάρροια του θηλάζοντος βρέφους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.

Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία/βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: 1.633 ανεπιθύμητες ενέργειες από εμβόλια κατά της CoViD και 63 θάνατοι"

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Γνώριζαν πως θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» κατέθεσε πραγματογνώμονας

Για ακόμα μία φορά οι οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι θέτουν το ζήτημα των κακουργηματικών ευθυνών των ιθυνόντων του πυροσβεστικού σώματος κατά τη διάρκεια της εθνικής τραγωδίας της 23ης Ιουλίου 2018.

Σήμερα, ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος,ο οποίος εκπροσωπεί την Βαρβάρα Βουκάκη Φύτρου η οποία έχασε στη φωτιά το σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, επανέφερε το ζήτημα κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που έθεσε στον τεχνικό σύμβουλο των οικογενειών, Ανδριανό Γκουρμπάτση.

«Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Γνώριζαν όλοι ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων» τόνισε ο πραγματογνώμονας με τον κ. Καπερνάρο να επισημαίνει πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως «το δικαστήριό σας μπορεί να ενεργήσει για την κακουργηματική κατηγορία της έκθεσης».

Β.Καπερνάρος: Έχετε γεγονότα που να οδηγούν σε αυτό που  υιοθετεί το δημόσιο ότι δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια;

Μάρτυρας:  Διαφωνώ με αυτό.

Β.Καπερνάρος : Πώς εξηγείται ότι στη Κινέτα δεν είχαμε έναν τραυματισμό, ενώ στη φωτιά στο Μάτι είχαμε 104 ταυτοποιημενους νεκρούς; Γιατι τολμώ να πω – και αναλαμβάνω το βάρος – ότι υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί…

Μάρτυρας: Στην Κινέτα υπήρχε άμεση κινητοποίηση, ενώ εδώ υπήρχε ολιγωρία.  Η ολιγωρία σε επίπεδο κινητοποίησης και συντονισμού των επίγειων δυνάμεων ξεκινά από την ώρα που η πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά. Όφειλε να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις άμεσα. Εδώ βλέπουμε κινητοποίηση πολύ καθυστερημένη. Στη συνέχεια δεν πήγαν στο συμβάν οι απαιτούμενες επίγειες δυνάμεις που όφειλαν οι αρμόδιοι από το ΕΣΚΕ να κινητοποιήσουν. Aπαράδεκτο επιχειρησιακά να κινητοποιηθεί μόνο ένα εναέριο μέσο.

Καπερνάρος: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο κόσμος αν γινόταν εισήγηση και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Καπερνάρου ο μάρτυρας τόνισε πως το Μάτι δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα.

«Η Πυροσβεστική σε κάθε περίπτωση οφείλει να παρέχει βοήθεια, είτε είναι σε αυθαίρετα, είτε όχι. Το Μάτι πάντως  μπήκε εκ των υστέρων σε αυτό το χάρτη των αυθαιρέτων», τόνισε ο μάρτυρας.

Β.Καπερνάρος: Γνωρίζετε μέχρι σήμερα αν υπάρχουν έγγραφα που να αιτιολογούν ότι τα ελικόπτερα της αστυνομίας ήταν σε αχρηστία;

Μάρτυρας: Όχι δεν το γνωρίζω αυτό.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα συνεχίζεται αύριο. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Γνώριζαν πως θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» κατέθεσε πραγματογνώμονας"

Λέσβος: Θύμα ενδοοικογενειακής βίας φέρεται να είναι η 48χρονη που έλουσε με βενζίνη τον άνδρα και του έβαλε φωτιά

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι πέρασε την πόρτα του ανακριτή συνοδεία του δικηγόρου της για να καταθέσει το απολογητικό της υπόμνημα η 48χρονη Μαρία, που έλουσε με βενζίνη τον άντρα της και στη συνέχεια του έβαλε φωτιά, μέσα στην ταβέρνα που διατηρούσαν.

Νωρίτερα σήμερα κατέθεσε στον ανακριτή μία φίλη της κατηγορουμένης, η οποία με φωτογραφικό υλικό παρουσίασε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της 48χρονης Μαρίας. Ο ίδιος ο πατέρας της Μαρίας, όπως είπε την ΕΡΤ, δεν ήξερε ότι η Μαρία αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα στον έγγαμο βίο της και δήλωσε συγκλονισμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της 48χρονης Τάσος Χατζηγιάννης, επιβεβαιώνει και το πόρισμα ιατροδικαστικής έκθεσης στην οποία αποκαλύπτεται η κατηγορούμενη φέρεται να έχει σημάδια που προκλήθηκαν λίγες ημέρες νωρίτερα αλλά και παλαιότερα και τώρα βρίσκονται σε αποδρομή.

Εάν αποφασίσει την προφυλάκιση της ο ανακριτής αναμένεται να οδηγηθεί στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας του 59χρονου συζύγου της εξακολουθεί να παραμένει διασωληνωμένος στην Β’ ΜΕΘ Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Παπανικολάου και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται βαρύτατη.

Εν τω μεταξύ, ο συνήγορος υπεράσπισης της 48χρονης υπέβαλε αίτημα ψυχιατρικής εξέτασης και ζήτησε η εξέταση της 48χρονης να γίνει στη Μυτιλίνη πριν την ενδεχόμενη προφυλάκιση της.

Η ίδια η 48χρονη μιλώντας στην ΕΡΤ επαναλάμβανε συγκινημένη συνεχώς οτι “τίποτα κακό δεν έχω δει στη ζωή, δεν ήθελα να κάνω κακό στον άντρα μου” διερωτώμενη συνεχώς οτι “ήθελα να κάνω κακό στον άντρα μου ?…. απο 15χρονών είμαστε μαζί“. Μάλιστα ήταν τέτοια η συναισθηματική της φόρτιση που κατα την απολογία της στον ανακριτή που δεν άντεξε και λιποθύμησε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Θύμα ενδοοικογενειακής βίας φέρεται να είναι η 48χρονη που έλουσε με βενζίνη τον άνδρα και του έβαλε φωτιά"

Πρέβεζα: 41χρονος προσπάθησε να ρίξει το ΙΧ σε γκρεμό με την εν διαστάσει σύζυγο και το παιδί του μέσα

Συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 41χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αρπαγή και ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της εν διαστάσει συζύγου του.

Το βράδυ της Κυριακής (23/4) στα Ιωάννινα, ο δράστης επιβίβασε στο αυτοκίνητό του την 36χρονη σύζυγό του και το περίπου δύο ετών παιδάκι τους και παρά τη θέλησή της και την αρχική συμφωνία τους, κατευθύνθηκε σε περιοχή της Πρέβεζας. Η γυναίκα κάλεσε την αστυνομία και κατήγγειλε το περιστατικό.

Στη συνέχεια ο 41χρονος επιχείρησε να ρίξει το αυτοκίνητο σε χαράδρα, γεγονός το οποίο απεφεύχθη καθώς, λόγω της πυκνής βλάστησης, το όχημα ακινητοποιήθηκε. Σήμερα το πρωί οι γονείς και το παιδάκι, εντοπίσθηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Θεσπρωτικού να κινούνται σε περιοχή της Πρέβεζας και μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας για την προανακριτική διαδικασία.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρέβεζα: 41χρονος προσπάθησε να ρίξει το ΙΧ σε γκρεμό με την εν διαστάσει σύζυγο και το παιδί του μέσα"

Δημοσκόποι σε Τσαπανίδου: Έτσι γίνονται οι δημοσκοπήσεις σε όλο τον κόσμο – Λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια και ελεγχόμαστε

Απάντηση στα όσα είπε την Κυριακή 23/04 η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου δίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) για τον τρόπο που διενεργούνται οι δημοσκοπήσεις.

Όπως αναφέρουν:

Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.

Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους.

Το ΔΣ του ΣΕΔΕΑ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόποι σε Τσαπανίδου: Έτσι γίνονται οι δημοσκοπήσεις σε όλο τον κόσμο – Λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια και ελεγχόμαστε"

Εκλογές 2023: Νόμιμη η ψηφοφορία στις 20 Μαΐου για τους Έλληνες του εξωτερικού, έκρινε το ΣτΕ

Νόμιμο έκρινε αυθημερόν το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζεται ως ημέρα ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών εκτός Ελλάδος, η 20η Μαΐου 2023, δηλαδή μια ημέρα πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην χώρα μας (21η Μαΐου 2023).

Ειδικότερα, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται η 20η Μαΐου 2023 ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελληνικής επικράτειας.

Δικαίωμα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές εκτός Ελλάδος έχουν οι εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδος θα διαρκέσει από 7:00 έως 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, με την υπ΄ αριθμ. 83/2013 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023: Νόμιμη η ψηφοφορία στις 20 Μαΐου για τους Έλληνες του εξωτερικού, έκρινε το ΣτΕ"

Αχαρνές: Τέσσερις σφαίρες στο σχολείο που σκοτώθηκε ο 11χρονος Μάριος

Τέσσερις βολίδες από πυροβόλο όπλο μάζεψαν σήμερα (24.04.2023) το πρωί οι μαθητές του σχολείου στις Αχαρνές όπου έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα, πριν από περίπου έξι χρόνια, ο 11χρονος Μάριος Σουλούκος.

Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του 6ου Δημοτικού σχολείου Αχαρνών μετά από τις διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές έγιναν μάρτυρες ακόμη μιας σοκαριστικής εικόνας στο σχολικό συγκρότημα, εντοπίζοντας στο προαύλιο χώρο του τέσσερις σφαίρες 9 χιλιοστών. 

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής των Αχαρνών, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα, ενώ δεν είναι λίγες οι φόρες που έχουν ζήσει το σοκαριστικό γεγονός να έχει καρφωθεί βολίδα σε τοίχο του σπιτιού τους.

Ακόμη και ο θάνατος του 11χρονου Μάριου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο προαύλιο του σχολείου ο καλοκαίρι του 2017, δεν έδωσε τέλος στην επικίνδυνη και παράνομη συνήθεια κάποιων, καθώς, ακόμα και σήμερα, κάτοικοι της περιοχής αδειάζουν τα όπλα τους στον αέρα.

Οι τέσσερις βολίδες που εντοπίστηκαν σήμερα, πιθανολογείται ότι βγήκαν από θαλάμες όπλων τις προηγούμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται και για μπαλωθιές από παρέες που θέλησαν να γιορτάσουν με αυτόν τον τρόπο την ημέρα του Πάσχα.


 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαρνές: Τέσσερις σφαίρες στο σχολείο που σκοτώθηκε ο 11χρονος Μάριος"

Οι παραιτήσεις ιατρών αυξάνουν την ανασφάλεια των νησιωτών μας

Θέση για τις παραιτήσεις των γιατρών από τα νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία παίρνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισημαίνοντας ότι τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών αυτών, ούτε με μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από μονάδες των αστικών κέντρων, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι παραιτήσεις γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία, η φυγή γιατρών από τις άγονες περιοχές ή η απροθυμία προσέλευσής τους σε αυτές, έχουν ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ανασφάλεια των νησιωτών ενώ, οι συνθήκες εργασίας των γιατρών που απομένουν στα νησιά επιδεινώνονται περαιτέρω.
Η πρόταση του ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αντιλαμβανόμενος έγκαιρα τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα του θέματος, επικαιροποίησε την πρόταση του για τα νοσοκομεία κέντρα υγείας άγονων και νησιωτικών περιοχών αμέσως μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες στέλνοντας στους υπουργούς Υγείας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, από τις 9 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρωμένη επικαιροποιημένη πρόταση για τη νομοθέτηση πλαισίου κινήτρων για γιατρούς ΕΣΥ άγονων νησιωτικών περιοχών.

Η πρόταση περιλαμβάνει αναλυτικά οικονομικά, φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε αυτές τις περιοχές και καλύπτει τόσο τους υπηρετούντες όσο και τους νέους γιατρούς.
Αναπροσαρμογή της ΚΥΑ

Ειδικά για το επίδομα αγόνου επισημαίνεται ότι η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να το καταβάλει με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό, τονίζει ο ΠΙΣ. Έτσι για τον υπολογισμό του μηναίου επιδόματος αγόνου θεωρείται ότι ο μισθός Επιμελητή Β΄ είναι 142,56 ευρώ, του επιμελητή Α΄ 178,20 ευρώ, και του διευθυντή 225,71 ευρώ. Επί αυτών των θεωρητικών μισθών εφαρμόζεται το 8 έως 50% για να δοθεί επίδομα αγόνου που ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112,85 ευρώ, επισημαίνει ο ΠΙΣ.

Τονίζει επίσης ότι για την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου, ώστε να συνδέεται με τον τωρινό βασικό μισθό των γιατρών, η ΚΥΑ που προβλέπεται στο άρθρο 54Ε του νόμου 4999/23 καθυστερεί απαράδεκτα και θα έπρεπε ήδη να έχει εκδοθεί. Για το λόγο αυτό επανήλθε με σχετικές επιστολές προς το υπουργείο Υγείας στις 20 Μαρτίου 2023 και στις 5 Απριλίου 2023.

«Συναισθανόμενοι την επιτακτικότητα του θέματος αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας να εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ άμεσα, ώστε να χορηγηθεί το επίδομα αγόνου στους δικαιούχους γιατρούς ΕΣΥ αφορολόγητο και με βάση τους σημερινούς βασικούς μισθούς ΕΣΥ που ισχύουν. Επίσης, καλούμε το σύνολο των κομμάτων να τοποθετηθούν επί του πλαισίου κινήτρων που ο ΠΙΣ έχει εισηγηθεί» τονίζει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι παραιτήσεις ιατρών αυξάνουν την ανασφάλεια των νησιωτών μας"

Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά Τζο Μπάιντεν: Πολιτικοί τσαρλατάνοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράστηκε με βαρύτατους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε ότι πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, καταδικάζοντας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και του Τζο Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν σήμερα (24.4.2023) για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ».

«Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, αναφερόμενος επίσης «στο κακό του μίσους» και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν:

Η απάντηση περί «πολιτικών τσαρλατάνων» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Τζο Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα προσβλητική, καθώς η Τουρκία πιέζει να αγοράσει F16 από την Ουάσινγκτον ενώ ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, αξίας 260 εκατ. δολαρίων, από την Τουρκία.

«Όσοι επιμένουν επίτηδες στα λάθη τους προορίζονται να μείνουν στη μνήμη ως υποκριτές. Κανείς δεν θα τολμήσει να μας κάνει διάλεξη για την Ιστορία μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Φτηνοί πολιτικοί καιροσκόποι»

«Οι ατυχείς δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915 που είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο είναι μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφτεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα.

»Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της ιστορίας. Όσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή την προκατειλημμένη στάση θα αναφέρονται στην ιστορία ως φτηνοί πολιτικοί καιροσκόποι.

»Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, που είναι άκυρες για εμάς, και με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της ιστορία.

»Καλούμε αυτούς τους κύκλους, που υπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, να διορθώσουν αυτά τα σοβαρά λάθη, να υποστηρίξουν την Κοινή Επιτροπή Ιστορίας που προτείναμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά Τζο Μπάιντεν: Πολιτικοί τσαρλατάνοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία"

Ώρα για Dentist Pass: Αίτηση στο gov.gr για δωρεάν οδοντίατρο

Πρόγραμμα για την στοματική φροντίδα των παιδιών ξεκινά εντός λίγων ημερών με την ονομάσία Dentist Pass. Αν και έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο, φαίνεται πως ξεκινά τώρα, αρχές Μαΐου.

Το πρόγραμμα Dentist Pass έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής και θα αφορά τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Θα δίνεται στη μορφή του voucher στο κινητό και θα ανέρχεται στα 40 ευρώ.

Dentist Pass: Τι εξετάσεις αφορά

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα αφορά τις παρακάτω εξετάσεις:

  • έλεγχο της στοματικής υγιεινής,
  • καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών,
  • φθορίωση και εν γένει
  • παροχή οδηγιών για την στοματική υγιεινή των παιδιών.
Dentist Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ωφελούμενοι της ενίσχυσης Dentist Pass είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2016, διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), είτε Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Η ενίσχυση λαμβάνεται, για λογαριασμό του παιδιού, από ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ή του παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη, ενεργώντας ως ο εκπρόσωπος του παιδιού για τους σκοπούς του παρόντος Προγράμματος.

Dentist Pass: Πού η αίτηση για την ενίσχυση

Για να λάβετε την ενίσχυση θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος (Η.Π.Π.) στο gov.gr - ΕΨΠ και η αίτηση αυτή να εγκριθεί.

Την αίτηση θα την κάνετε με τους κωδικούς του taxisnet

Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση γίνεται και στα ΚΕΠ.

Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει σε ισχύ για έξι μήνες, επιπλέον του μήνα εντός του οποίου εκδόθηκε.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ώρα για Dentist Pass: Αίτηση στο gov.gr για δωρεάν οδοντίατρο "

Περιστέρι: Επίθεση σε 17χρονους – Τους ρώτησαν «τι ομάδα είναι» και τους πλάκωσαν στο ξύλο

Ακόμα μία επίθεση σε βάρος ανηλίκων σημειώθηκε την Κυριακή, αυτή τη φορά σε κεντρική πλατεία του Περιστερίου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό τρεις άγνωστοι πλησίασαν δύο 17χρονους, την ώρα που τα παιδιά βρισκόντουσαν στην πλατεία του Περιστερίου.

Οι δράστες ρώτησαν τα παιδιά τι ομάδα είναι. Μόλις οι 17χρονοι απάντησαν πως δεν ασχολούνται με ομάδες τότε οι τρεις δράστες άρχισαν να τους χτυπούν με γροθιές στο κεφάλι, ενώ τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα.

Στη συνέχεια ο 17χρονος μεταφέρθηκε από τη μητέρα του στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστέρι: Επίθεση σε 17χρονους – Τους ρώτησαν «τι ομάδα είναι» και τους πλάκωσαν στο ξύλο"

Ερχονται τα ειδοποιητήρια για τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Την παράδοση των καθυστερήσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να τηρούν και φέτος οι φορολογούμενοι παρά το κίνητρο της άμεσης επιστροφής φόρου σε όσους έχουν πιστωτικό σημείωμα.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί λιγότερα από 250.000 Ε1, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι μηδενικές δηλώσεις (55,49%) και να ακολουθούν οι χρεωστικές με ποσοστό 25,66%. Οι πιστωτικές που κερδίζουν και άμεση επιστροφή φόρου ανέρχονται στο 18,85% του συνόλου και η ΑΑΔΕ, τηρώντας τον λόγο της, επιστρέφει τον φόρο εισοδήματος μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης. Την Παρασκευή έγινε μια ακόμα πληρωμή επιστροφής φόρου σε 15.814 ΑΦΜ, που μοιράστηκαν 4,480 εκατ. ευρώ.

Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις πληρωμές. Συγκεκριμένα, από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998, οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι 10.219 φορολογούμενοι θα λάβουν εντός της εβδομάδας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ, με το οποίο θα πληροφορούνται ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός θα τρέξει τις επόμενες ημέρες.

Έως το τέλος της εβδομάδας άλλωστε αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ώστε να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου ενώ η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και σε περίπτωση εμπρόθεσμης εφάπαξ εξόφλησης (μόνο για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων) παρέχεται έκπτωση φόρου 3%.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται τα ειδοποιητήρια για τον φετινό ΕΝΦΙΑ"

Σουδάν: 18 Έλληνες έχουν απεγκλωβιστεί, βρίσκονται στο Τζιμπουτί – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης

Ακόμη 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν, ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο twitter,οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Ιταλίας βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Χαρτούμ ξεκίνησε χθες, Κυριακή 23/4, οπότε και οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών. Τα άτομα που απομακρύνθηκαν έφτασαν στο Τζιμπουτί.

ΥΠΕΞ: Συνεχίζεται η διαδικασία απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν – Ακόμη 10 Έλληνες στο Τζιμπουτί

Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10 αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνουμε, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».
Σουδάν: Πώς στήθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της πρώτης ομάδας Ελλήνων

Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα, μέσω Αιγύπτου, όπου βρίσκονται ήδη δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Παράλληλα, «διά πυρός και σιδήρου» εξελίσσονται οι εκκενώσεις των ξένων υπηκόων.

Η απομάκρυνση της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.

Το μεσημέρι (23/4) ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.

Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Ολονύχτιο θρίλερ για τον απεγκλωβισμό των 8 πρώτων Ελλήνων διασωθέντων – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Απριλίου, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna,  καθώς και προς τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουδάν: 18 Έλληνες έχουν απεγκλωβιστεί, βρίσκονται στο Τζιμπουτί – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης"

Ερχεται «ψαλίδι» στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο εισρέουν στον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), που βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για την εισφορά που επιβλήθηκε στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από το 2010 και έκτοτε παρακρατείται, παρά τις συνεχείς προσφυγές των συνταξιούχων στα δικαστήρια.

Η ΝΔ περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της με τις δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία την εφαρμογή μιας «δικαιότερης» κλίμακας όσον αφορά την εισφορά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την πλήρη κατάργησή της. Και στις δύο περιπτώσεις, εκτιμάται ότι περίπου 800.000 συνταξιούχοι θα έχουν μια σημαντική βελτίωση στις συντάξεις τους, παράλληλα με την όποια πιθανή αύξηση του 2024.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα και με τον πρώην Προϊστάμενο Διεύθυνσης Οικονομικού της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αλέξανδρο Παπαθεοδώρου, στο ΑΚΑΓΕ, τον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών, έχουν πλέον σωρευτεί κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ.

Το κεφάλαιο αυτό δεν προήλθε μόνο από την ΕΑΣ, όμως, σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, εισέρχονται ετησίως πάνω από 600 εκατ. ευρώ από την ΕΑΣ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 300 εκατ. ευρώ είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων, ενώ άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ εισφέρει ο ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι και από την αντίστοιχη εισφορά στις επικουρικές προστίθενται περί τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΚΑΓΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, λόγω της φετινής αύξησης των συντάξεων αλλά και της ένταξης στους συνταξιούχους με υψηλή εισφορά αλληλεγγύης των περίπου 150.000 με παράλληλη ασφάλιση (που λαμβάνουν ή θα λάβουν τους επόμενους μήνες σημαντικά υψηλότερες συντάξεις), τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ από την ΕΑΣ για το 2023 ενδέχεται να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά θέματα Δημήτρη Μπούρλο, η επιβολή της ΕΑΣ αποσκοπεί στη δημιουργία και διατήρηση ενός κεφαλαίου που θα βοηθήσει σε δύσκολες εποχές στην προστασία των συνταξιοδοτικών παροχών. «Κάτι που αναμφίβολα είναι θετικό σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, όμως πλέον και με δεδομένα τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί, είναι ώριμες οι συνθήκες για έναn περιορισμό της», συμπληρώνει.

Για να διευκρινίσει ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Ανέρχεται στις μεν κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν μηνιαίως τα 1.400 ευρώ από 3% έως 14%, στις δε επικουρικές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ από 3% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Έτσι λοιπόν η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται τόσο στις προ νόμου Κατρούγκαλου απονεμηθείσες συντάξεις που έχουν επανυπολογισθεί, όσο και σε αυτές που χορηγήθηκαν μετά τον νόμο αυτόν, με τον νέο υπολογισμό που θεσμοθετήθηκε.

Η συνταγματικότητα της επιβολής της εισφοράς κρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο Επικρατείας που την έκρινε συνταγματικά ανεκτή όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή της για τα έτη 2017 και 2018, συνταγματικά επιτρεπτή δε για το μέλλον, από 2019 και μετά δηλαδή.

Κατά της επιβολής της εισφοράς, σημειώνει ο κ. Μπούρλος, έχουν ασκηθεί και εκκρεμούν πάμπολλες δικαστικές προσφυγές, όχι μόνο αναφορικά με τη συνταγματικότητα της επιβολής της, αλλά και κατά του τρόπου που υπολογίζεται στις συντάξεις, δεδομένου ότι αν και η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει κλιμακωτή αύξηση, τελικά η επιβολή της γίνεται με βάση το ποσοστό που αντιστοιχεί στο συνολικό ύψος της απονεμηθείσας σύνταξης.

Σύμφωνα με τον έγκριτο νομικό, ο τρόπος αλλά και το υπερβολικό ύψος της επιβαλλόμενης κράτησης, ιδίως στις μεγαλύτερες συντάξεις, «αλλοιώνει» την ανταποδοτικότητα εισφορών - καταβαλλόμενων συντάξεων, κάτι που αποτελούσε βεβαίως τη βασική επιδίωξη του νόμου Κατρούγκαλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις η από 1-1-2023 χορηγηθείσα αύξηση κατά 7,75% των συντάξεων, σε πολλές περιπτώσεις, παρότι δεν υπήρχε θετική προσωπική διαφορά, δεν κατέληξε σε αντίστοιχη ωφέλεια. Βασική (όχι μόνη) αιτία αυτού είναι η εισφορά αλληλεγγύης, εξηγεί ο κ. Μπούρλος, δεδομένου ότι η αύξηση αναιρέθηκε από την αύξηση του ποσοστού κράτησης της εισφοράς. Και πράγματι, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί συνταξιούχοι που ξεπέρασαν τα 1.400 ευρώ με την αύξηση 7,75%, κατέληξαν να πάρουν μικρότερο ποσό στην τσέπη, καθώς ένα μέρος της σύνταξης υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται «ψαλίδι» στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news