facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024"

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης Ευζώνων, από Πολύκαστρο έως Πευκόδασος, που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη παραμένει η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στο Πολύκαστρο του Κιλκίς χθες το βράδυ. Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση, χθες το βράδυ στις 21:20, μεταξύ του Πευκοδάσους και του Πολυκάστρου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων"

Σέρρες: Καίει για 14η μέρα η φωτιά στο όρος Όρβηλος – Ποιοι είναι οι λόγοι

Για 14η συνεχόμενη μέρα μαίνεται η φωτιά στο όρος Όρβηλος πάνω από το Αχλαδοχώρι του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες.

Σύμφωνα με το Orange Press Agency, το μέτωπο είναι μεγάλο και ενεργό και όπως λέει ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος, η φωτιά ξεκίνησε από κεραυνό στις 18 Ιουλίου.

Ο δήμαρχος εξηγεί τους λόγους που δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση μετά από τόσες μέρες.

Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα πολύ δύσβατο σημείο, στο οποίο μπορούν να επιχειρήσουν μόνο εναέρια μέσα. Αυτό και μόνο καθιστά την επιχείρηση κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολη. “Αν δεν πατήσει πόδι πυροσβέστη η φωτιά δεν σβήνει” μας έλεγαν και εδώ οι επίγειες δυνάμεις, καθώς έστω και μια σπίθα φέρνει αναζωπύρωση.

Ένας επιπλέον αποτρεπτικός παράγοντας είναι οι εκρήξεις που ακούγονται από το βουνό από χειροβομβίδες και νάρκες, αχαρτογράφητες, οι οποίες είναι στην περιοχή προ δεκαετιών. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν».

Η δήμαρχος προσθέτει επίσης πως ««η χθεσινή νύχτα ήταν εφιαλτική. Την περίμεναν την φωτιά οι πυροσβέστες, είχαν απλώσει χιλιόμετρα μάνικες και λάστιχα για να την περιορίσουν. Λόγω και των ανέμων, η φωτιά πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς το Αχλαδοχώρι.

Ήμασταν ένα βήμα πριν την εκκένωση, είχαμε κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, είχαμε λεωφορεία έτοιμα στην πλατεία του χωριού. Όμως τελικά η αντιπυρική ζώνη που φτιάξαμε με το ειδικό όχημα κράτησε, καθώς η πυροσβεστική “έκλεισε” τη φλόγα στην αντιπυρική μας».

Η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος είναι λίγο βελτιωμένη, ωστόσο ο Δήμος Σιντίκης παραμένει σε επιφυλακή. Συγκεκριμένα επιχειρούν 60 πυροσβέστες, δυο πεζοπόρα τμήματα, 17 οχήματα, δυο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Καίει για 14η μέρα η φωτιά στο όρος Όρβηλος – Ποιοι είναι οι λόγοι"

Δέντρο 20 μέτρων έπεσε πάνω σε μοτοσικλετιστή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας – «Για λίγα εκατοστά θα είχα σκοτωθεί»

Τυχερός μέσα στην ατυχία του ήταν ένας μοτοσικλετιστής που διέσχιζε τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το απόγευμα της Τετάρτης 31/7, καθώς είδε ένα δέντρο ύψους 20 μέτρων να πέφτει πάνω στη μηχανή του.

Ο νεαρός οδηγός πήγαινε στη δουλειά του, όταν είδε ξαφνικά, στο ύψος της οδού Μαυρομματαίων, να πέφτει ένα δέντρο ύψους περίπου 20 μέτρων.

«Για λίγα εκατοστά θα έπεφτε στο κεφάλι μου και θα είχα σκοτωθεί»

Ο νεαρός οδηγός είπε στην κάμερα του «STAR»: «Έπεσε ένα δέντρο τουλάχιστον 20 μέτρα (σε ύψος) μπροστά μου την ώρα ακριβώς που πέρναγα. Δεν προλαβαίνεις να αντιδράσεις με τίποτα και για λίγα εκατοστά θα έπεφτε στο κεφάλι μου και θα είχα σκοτωθεί. Η μηχανή έκανε μια τούμπα κι εγώ δύο στον αέρα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέντρο 20 μέτρων έπεσε πάνω σε μοτοσικλετιστή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας – «Για λίγα εκατοστά θα είχα σκοτωθεί»"

Κρήτη: Εντοπίστηκαν κρούσματα πανώλης στο Ηράκλειο

Δύο κρούσματα πανώλης, σε κοπάδια στο νότο του Ηρακλείου εντόπισαν το τελευταίο 24ωρο οι ελεγκτές της Διεύθυνσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης. Το ένα σε ποιμνιοστάσιο στο χωριό Εθιά και το δεύτερο σε κοπάδι στο χωριό Παράνυμφοι.

Το δεδομένο οδήγησε στη δέσμευση του συνόλου των ζώων και από τα δύο κοπάδια – 350 σε αριθμό.

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη,τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και στελέχη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Αποφασίστηκε η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο σύνολο της Περιφέρειας, σε περίπτωση εντοπισμού νέων κρουσμάτων και η εντατικοποίηση των ελέγχων στο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου του νησιού.

Η είδηση έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση, όχι μόνο μεταξύ των κτηνοτρόφων στην Κρήτη, αλλά στο σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας που εμπλέκεται με την κτηνοτροφία, δηλαδή και στην εμπορία κρέατος, αλλά κυρίως στους παραγωγούς κτηνοτροφικών προϊόντων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Εντοπίστηκαν κρούσματα πανώλης στο Ηράκλειο"

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Καίγεται πευκοδάσος, αντιπυρικές ζώνες για να μην επεκταθούν οι φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην Εύβοια, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης (31.7.24) στην περιοχή Αφράτι.

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και η έντασή τους έφτασε μέχρι τα 7 μποφόρ.

Από το 112 εστάλη μήνυμα για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών. Οι κάτοικοι του χωριού Αφράτι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Βασιλικό, ενώ αυτοί των χωριών Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά να κινηθούν προς Χαλκίδα.

Σύμφωνα με το eviaonline.gr, η φωτιά έφτασε στα 1.500 μέτρα, με αρκετούς κατοίκους να παραμένουν στην περιοχή για να συνδράμουν στη μάχη της κατάσβεσης. 

Στο σημείο έχουν μεταβεί 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και Μολδαβών πυροσβεστών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών) με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.   

Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα) εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν με τη δύση του ηλίου.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε από τον Πισσώνα κατευθύνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Αφράτι. Τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν επίσης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Από τη φωτιά στο Αφράτι κινδύνευσαν δύο πυροσβέστες που επέβαιναν σε πυροσβεστικό όχημα.

Σύμφωνα με το eviaonline.gr, το όχημα εγκλωβίστηκε για λίγα λεπτά αλλά κατάφερε να βγει από τον πύρινο κλοιό.

Πυροσβέστης έσωσε σκύλο

Μια ανθρώπινη και αρκετά συγκινητική σκηνή εκτυλίχθηκε σε δάσος στην περιοχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά στην Εύυβοια, με πυροσβέστη να σώζει ένα σκυλάκι.

Οι πυροσβέστες έσωσαν το σκυλάκι του έδωσα νερό και το μετέφεραν σε ασφαλές σημείο στον Πισσώνα για να του προσφέρουν τροφή.

Στην Εύβοια ο Κικίλιας

Στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Καίγεται πευκοδάσος, αντιπυρικές ζώνες για να μην επεκταθούν οι φλόγες"

Έκλεισε το ρεύμα της Εγνατίας Οδού προς Σέρρες έπειτα από φωτιά σε φορτηγό

Έκλεισε το ένα ρεύμα της Εγνατίας Οδού προς Σέρρες, έπειτα από φωτιά που ξέσπασε σε φορτηγό και επεκτάθηκε σε ξερά χόρτα.

Η φωτιά ξέσπασε σε φορτηγό στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα, μεταξύ Ριζανών και διοδίων Στρυμονκού, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.

Η κυκλοφορία των ΙΧ διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκλεισε το ρεύμα της Εγνατίας Οδού προς Σέρρες έπειτα από φωτιά σε φορτηγό"

Σοβαρό τροχαίο στην έξοδο του Ε65 στα Τρίκαλα – «Δίπλωσε» νταλίκα, νοσηλεύεται ο οδηγός

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην έξοδο προς Τρίκαλα του αυτοκινητόδρομου Ε65.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες επικαθήμενο όχημα δίπλωσε με αποτέλεσμα να φράξει τμήμα του δρόμου.

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της τροχαίας και 3 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τους άνδρες της Πυροσβεστικής να επιχειρούν προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον 37χρονο οδηγό από το όχημα, ο οποίος τελικά διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Τρικάλων. 

 


 

tameteora

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρό τροχαίο στην έξοδο του Ε65 στα Τρίκαλα – «Δίπλωσε» νταλίκα, νοσηλεύεται ο οδηγός"

45 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/18:00/30-07-2024 έως Ω/18:00/31-07-2024 εκδηλώθηκαν 45 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 8.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "45 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Νέα συγκλονιστική κατάθεση για το Μάτι: «Η κόρη μου χάθηκε 140 βήματα από τη θάλασσα – Τα μετράω κάθε χρόνο στο μνημόσυνο»

Με λυγμούς ο μάρτυρας Άγγελος Σιαπκαράς απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου που πριν ξεκινήσει την κατάθεση του για την τραγωδία στο Μάτι, έδωσε απευθείας το λόγο στην εισαγγελέα, είπε:

«Δεν με αφήνετε να μιλήσω! Είμαι μεγάλος άνθρωπος. Μπορεί να μην μπορέσω να ξαναμιλήσω για το παιδί μου,να μην προλάβω. Μόλις 140 βήματα από την θάλασσα χάθηκε. Τα μετράω κάθε χρόνο στο μνημόσυνο. Καταλαβαίνετε τι σας λέω; Όλοι αυτοί δεν έσωσαν ούτε έναν άνθρωπο. Είναι άσχετοι με την δουλειά τους, με το καθήκον που έχουν και τους προβιβάζουν κιόλας. Δεν έχει πάει κανένας τους φυλακή και τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον».

Όπως εξήγησε, ο ίδιος έλαβε έπειτα από εννέα μέρες ένα φέρετρο χωρίς να γνωρίζει τι έχει μέσα. «Διαλυθήκαμε. Μετά από εννιά μέρες μας έστειλαν ένα φέρετρο σκεπασμένο. Δεν ξέρω καν τι είχε μέσα. Ο αδελφός της πήγε την επομένη και μάζευε τα κόκκαλα της αδελφής του. Υπήρξε παντελής έλλειψη κάθε έννοιας κράτους. Εσείς όμως αν θέλετε, έχετε τον τρόπο. Προσπαθήσετε να μας καταλάβετε και να αποδώσετε δικαιοσύνη.

Η κατάθεση Χερουβείμ

Μετρώντας τέσσερις απώλειες στη φωτιά, ο Αριστείδης Χερουβείμ που έχασε εκείνη την ημέρα την μητέρα, την αδελφή και τις δίδυμες 5χρονες ανιψιές του, περιέγραψε εικόνες χάους, κυνικής αντιμετώπισης αλλά και ολιγωρίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Ούτε αρκετούς σάκους για τους νεκρούς δεν έστειλαν. Τσακώνονταν οι πυροσβέστες γιατί δεν έφταναν οι σάκοι για τις σωρούς» είπε ο μάρτυρας και σημείωσε πως αν είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι, η οικογένεια του θα είχε σωθεί.«Η οικογένεια μου και στις έξι και στις έξι και τέταρτο να είχε ενημερωθεί, θα είχε σωθεί.

Ξεκίνησαν να φύγουν στις έξι και μισή και κατευθύνθηκαν προς τον λόφο. Λίγο μετά, καιγόντουσαν μαζί με ένα ζευγάρι που προσπαθούσε να φύγει. Ήταν η πρώτη φορά που το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής επικοινώνησε με τον Δήμο Μαραθώνα. Τόση ώρα μετά την έναρξη της φωτιάς!» ανάφερε.

Ο μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο και την τραγική εικόνα της επόμενης ημέρας, αφού -όπως χαρακτηριστικά είπε- «την επομένη τα σώματα καίγονταν και ξανάπαιρναν συνέχεια και όταν κάποιοι είπαν σε πυροσβέστες να τα σβήσουν απάντησαν “τι να σβήσουμε τώρα;”. Πήρα τις σωρούς άσπρες γιατί τις έσβησαν με τον πυροσβεστήρα του αυτοκινήτου κάποιοι διασώστες».

Ευθύνες Μπουρνούς

Και στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσαν μάρτυρας που «στάθηκαν» στην τηλεοπτική ενημέρωση που έκανε εκείνη την ημέρα ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος είχε πει πως δεν κινδυνεύει το Μάτι.

«Η μητέρα μου θα είχε σωθεί αν το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο μου ήταν κλειστό. Η προτροπή του Μπουρνούς να μην βγουν οι κάτοικοι, μου στέρησε το δικαίωμα να την σώσω. Η πρωτόδικη απόφαση με κάνει να ντρέπομαι να πάω να της ανάψω το καντήλι» είπε ο μάρτυρας Νίκος Γιαννόπουλος.

Αργότερα, όταν η Εισαγγελέας ρώτησε την Αγγελική Κωνσταντάκη, εγκαυματία που έχασε την μητέρα της, πώς θα αισθάνονταν δικαιωμένη εκείνη απάντησε: «Θα αισθανόμασταν δικαιωμένοι, αν εδώ ήταν όλοι όσοι έπρεπε. Αστυνομικοί, Λιμενικό.

Αυτή θα ήταν μία δικαίωση. Να κριθούν όλοι οι υπέυθυνοι. Να πληρώσει ο καθένας με εκείνο που του αναλογεί. Δεν θέλουμε να δικαστούν αθώοι, αλλά εκείνοι που φταίνε. Όλα αυτά τα χρόνια δεν βγήκε ένας να πει “έκανα λάθος εκτίμηση”. Θα το καταλαβαίναμε. Άνθρωποι είμαστε όλοι. Ούτε συγγνώμη δεν έχουμε ακούσει».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα συγκλονιστική κατάθεση για το Μάτι: «Η κόρη μου χάθηκε 140 βήματα από τη θάλασσα – Τα μετράω κάθε χρόνο στο μνημόσυνο»"

Φωτιά στην Εύβοια: Συνεχή μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Εκεννώνονται τέσσερις οικισμοί στον δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή του Πισσώνα το μεσημέρι της Τετάρτης (31.7.24).

Από το 112 εστάλη μήνυμα για την εκκένωση του χωριού Αφράτι προς Βασιλικό, ενώ εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τρία ακόμα χωριά του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Πρόκειται για τα χωριά Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμά. 

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιο Αρμά απομακρυνθείτε προς Χαλκίδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 170 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρων, 50 οχήματα, 11 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Στη μάχη κατά της πυρκαγιάς συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με το eviaonline.gr, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην γέφυρα Αφρατίου με οδηγίες της Αστυνομίας.

Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων το βράδυ

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα, Εύβοιας, όπου εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση, από τα 4-5 μποφόρ που πνέουν τις απογευματινές ώρες με ριπές στα 50-55 χλμ/ώρα, στα 2-3 μποφόρ τις νυχτερινές ώρες της Τετάρτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Σταδιακή ενίσχυση των ανέμων αναμένεται εκ νέου από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι ριπές του άνεμου κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 χλμ/ώρα (Εικόνα 1), ενώ σταδιακά από τις πρωινές ώρες έως τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης οι ριπές του ανέμου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40-50 χλμ/ώρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Εύβοια: Συνεχή μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις"

Τσιάρας για πανώλη των αιγοπροβάτων: Στην Ελλάδα έχουν θανατωθεί 14.000 ζώα μέχρι στιγμής, ενώ στη Ρουμανία 200.000

Σε 14.000 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα ζώα που έχουν θανατωθεί εξαιτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ».

Την ίδια στιγμή, στη Ρουμανία, η οποία δήλωσε κρούσματα δέκα μέρες μετά από τη χώρα μας, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000, όπως υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Τσιάρας ζήτησε μία πιο υπεύθυνη στάση από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ώστε να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

«Θα περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Έχοντας η ίδια μια κυβερνητική θητεία θα περίμενα να καταλαβαίνει ποια είναι η πραγματικότητα, ποιες είναι οι δυνατότητες και τι μπορεί να γίνει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας.

Παράλληλα εξήρε τη δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως χώρα πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες στη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην προέλευση της νόσου, σημείωσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα και συνέστησε να αναμένουμε τα αποτελέσματα της επίσημης επιδημιολογικής έρευνας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσιάρας για πανώλη των αιγοπροβάτων: Στην Ελλάδα έχουν θανατωθεί 14.000 ζώα μέχρι στιγμής, ενώ στη Ρουμανία 200.000"

Αγρίνιο: Γρονθοκόπησε εισπράκτορα στα ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας

Στη σύλληψη ενός 44χρονου άνδρα προχώρησαν χθες το μεσημέρι της Τρίτης 30/7 αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης στο Αγρίνιο.

Ο άνδρας, περί τις 14:00 στο χώρο των ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας γρονθοκόπησε σε κεφάλι και στήθος έναν 58χρονο εισπράκτορα των ΚΤΕΛ.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ο 58χρονος να πέσει στο έδαφος και να χτυπήσει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Η Αστυνομία που έσπευσε στο σημείο προχώρησε στην σύλληψη του 44χρονου, ο οποίος είναι χρόνιος χρήστης ναρκωτικών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγρίνιο: Γρονθοκόπησε εισπράκτορα στα ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας "

Δίκη Καραϊβάζ: Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι δύο κατηγορούμενοι

Αθώοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του δημοσιογραφου Γιώργου Καραϊβαζ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Εισαγγελική πρόταση: Να κριθούν ένοχοι οι δυο κατηγορούμενοι

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελική πρόταση ήταν να κριθούν ένοχοι.

Ειδικότερα, το ότι δεν είναι μια απλή ανθρωποκτονία, αλλά έγινε στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος, εκτίμησε η εισαγγελεας. Οι κατηγορούμενοι είναι συναυτουργοί, από κοινού την τέλεσαν. Οι κατηγορούμενοι έχουν σχέση με εγκληματικές πραξεις, είναι μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την κρίση τους, αυτός που εκτέλεσε το δημοσιογράφο είναι ο συνοδηγός της μηχανής και ο μικρότερος από τα δυο αδέρφια, 41 ετών ενώ ο αδερφος του, 49 ετών ήταν ο οδηγός της μηχανής, για τον οποίο ζήτησε τη μετατροπή της κατηγοριας από ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία σε άμεση συνεργεια σε ανθρωποκτονία.

Ζήτησε, ακόμη, να απαλλαγεί από τα αδικήματα της οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Στην Εισαγγελική πρόταση αναφέρεται, ακόμη:

«Με τα τελευταία του άρθρα, που μας προσκόμισε στο δικαστήριο ο συνάδελφός του, ο κ. Ασαριώτης, φαίνεται ότι είχε σκοπό να κάνει αποκαλύψεις για το οργανωμένο έγκλημα και ίσως ο λόγος να είναι αυτός. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, ήταν αστυνομικός συντάκτης και μπορεί αυτά που έγραφε να ενόχλησαν. Είχε μεγάλη ροή πληροφοριών και από ποινικούς και από αστυνομικούς, πολλοί ζήλευαν το πως αντλούσε πληροφορίες.

Δεν έχουμε ποινική δίωξη για το οργανωμένο έγκλημα γιατί είναι πολύ δύσκολη η εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων.

Στις 9 Απριλίου τελειώνοντας το θύμα από την εργασία του, από την εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”, επέστρεψε στο σπίτι, στάθμευσε το αυτοκίνητο στο παρκάκι, κατέβηκε από το αυτοκίνητο, μια μοτοσυκλέτα στάθμευσε εκεί, κατέβηκε ο συνοδηγός πυροβόλησε το θύμα και συνέχισε να τον πυροβολεί, με συνεχείς βολές. Αμέσως έφυγε με κατεύθυνση προς Άλιμο. Αυτόπτες μάρτυρες ήταν τρεις δημοτικοί υπάλληλοι που έκαναν εργασίες στο σημείο.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι το επαγγελματικό βαν συνδέεται με τη δολοφονία. Πραγματικά αν δεν υπήρχε το βαν, μπορεί να μην είχαμε φτάσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Τον Απρίλιο 2023, λίγο πριν ολοκληρωθεί η δικογραφία, οι υπάλληλοι της εταιρείας κλήθηκαν να καταθέσουν στην Αστυνομια. Κανένας από τους υπαλλήλους δεν κατέθεσε για εργασίες της εταιρείας στον Άλιμο, εκτός από μια στενή συνεργάτιδα του ενός κατηγορουμένου που ήταν της απόλυτου εμπιστοσύνης του και ήταν πρόθυμη να του παρέχει άλλοθι.

Οι εγγραφές στα καρνέ μπορεί να έγιναν και την ίδια μέρα που συνελήφθησαν. Ήταν άδεια καρνέ που εύκολα κάποιος τα συμπλήρωνε. Με άλλο γραφικό χαρακτήρα είναι σημειωμένα.

Οι δράστες είχαν κάποιο συνεργό που τους ειδοποίησε για την άφιξη του θύματος. Λόγω της αδρεναλίνης έκαναν δυο γύρους από την περιοχή και τη δεύτερη φορά έκαναν τη δολοφονία».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Καραϊβάζ: Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι δύο κατηγορούμενοι"

Επιτέθηκαν με καυστικό υγρό σε 26χρονο εργαζόμενο – Αναζητούνται οι δράστες

Έντονη αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα σε περιοχή του Ρεθύμνου εξαιτίας μίας επίθεσης με καυστικό υγρό σε εργαζόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν τις πρωινές ώρες όταν ο 26χρονος είχε παρκάρει με το αυτοκίνητό του στην περιοχή του Κουμπέ προκειμένου να πάει στην εργασία του.

Την ώρα που βγήκε από το όχημά του, περνάει από δίπλα του ένα μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα που φορούσαν κράνη και του πέταξαν ποσότητα καυστικού υγρού στο πρόσωπο ενώ στη συνέχεια έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο 26χρονος άρχισε να φωνάζει με εργαζόμενους που βρίσκονταν σε παρακείμενη επιχείρηση να σπεύδουν να τον βοηθούν ενώ ειδοποίησαν και το ΕΚΑΒ.

Οι διασώστες του ασθενοφόρου αφού του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου και νοσηλεύεται, ευτυχώς, εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με πηγές του cretapost, το καυστικό υγρό βρήκε τον άτυχο άνδρα ξώφαλτσα στο μάτι.

Άμεσα για το περιστατικό ενημερώθηκε και η αστυνομία που ερευνά την υπόθεση για την διαλεύκανσή του και τον εντοπισμό των δραστών.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτέθηκαν με καυστικό υγρό σε 26χρονο εργαζόμενο – Αναζητούνται οι δράστες"

Θεσσαλονίκη: Κατάστημα πουλούσε «μαϊμού» ρούχα σε τιμές αυθεντικών – Έστησαν και εκθεσιακό χώρο στο πατάρι (βίντεο)

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, εντοπίστηκε κατάστημα πώλησης ειδών ιματισμού στη Θεσσαλονίκη, στο πατάρι του οποίου υπήρχε διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος με απομιμητικά είδη ένδυσης και υπόδησης, που έφεραν προστατευόμενα σήματα επώνυμων εταιρειών.

Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και υπάλληλος του καταστήματος σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κακουργηματικού χαρακτήρα- για πλαστογραφία καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων. Επιπλέον, σε βάρος του ιδιοκτήτη επιβλήθηκε και το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας που ακολούθησε στον ανωτέρω εκθεσιακό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -5.138- τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης. Παράλληλα, σε σωματική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην υπάλληλο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 980 ευρώ.

Μάλιστα, για τα ανωτέρω είδη δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά και σχετικές συμβάσεις με τις νόμιμες εταιρείες, ενώ επί αυτών υπήρχαν καρτελάκια στα οποία αναγράφονταν ιδιαιτέρα υψηλές τιμές, αντίστοιχες με αυτές των γνήσιων προϊόντων.

ngbmgh

Σημειώνεται ότι, το συνολικό ύψος της επαπειλούμενης ζημίας, σύμφωνα με τις έως τώρα πραγματογνωμοσύνες εκπροσώπων των εταιρειών των προϊόντων, υπερβαίνει τις 357.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες  ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κατάστημα πουλούσε «μαϊμού» ρούχα σε τιμές αυθεντικών – Έστησαν και εκθεσιακό χώρο στο πατάρι (βίντεο)"

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική σήμανση στα ταξί για πληρωμή με κάρτα

Την υποχρέωση των ταξί να αναρτούν ειδική σήμανση, με την οποία οι πελάτες ενημερώνονται για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα, και τη μορφή αυτής, καθορίζει απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστου Δήμα, κατόπιν πρότασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για ένα ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος και αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής:

Ο οδηγός υποχρεούται
  • Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
  • Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται
  • Να πληρώσει με μετρητά.
  • Να πληρώσει, πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.

Η παραγωγή του αυτοκόλλητου γίνεται από την ΑΑΔΕ, με δαπάνες που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της και τη διαθέτει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ταξί, ώστε αυτή να μεριμνήσει για την εφαρμογή της απόφασης.

Τα ταξί υποχρεούνται να έχουν επικολλήσει την ταμπέλα στο όχημα εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή της από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ταξί.

Σε περίπτωση μη επικόλλησης της σήμανσης, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.


euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική σήμανση στα ταξί για πληρωμή με κάρτα"

Με κατευθυνόμενο πύραυλο η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια – «Εκτοξεύθηκε από άλλη χώρα»

O ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στα βόρεια της πρωτεύουσας Τεχεράνης, όπως αναφέρει το Al Jazeera που επικαλείται ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο γραμματέας του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε σε επιδρομή στην Τεχεράνη», ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κατηγορώντας το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας για σχεδόν δέκα μήνες, πως τον δολοφόνησε.

Η ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου και εξαπέλυσε καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, 62 ετών, είχε βάση την Ντόχα. Παραβρέθηκε χθες Τρίτη στην Τεχεράνη στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ιρανού προέδρου, του μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, δολοφονήθηκε περί τις 02:00, ενώ βρισκόταν σε «ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου» στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, είναι σύμμαχος της Χαμάς και της λιβανικής Χεζμπολάχ, κορυφαίο στέλεχος της οποίας «εξαλείφθηκε», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σε βομβαρδισμό που διεξήχθη χθες βράδυ σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ (σ.σ. «ιερός πολεμιστής») Ισμαήλ Χανίγια, ο επικεφαλής του κινήματος, σκοτώθηκε σε σιωνιστική επιδρομή εναντίον της οικίας του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας Πεζεσκιάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε πως «η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, επλήγη στην Τεχεράνη και (…) ο ίδιος κι ένας από τους σωματοφύλακές του έπεσαν μάρτυρες», με ανακοίνωσή τους στον ενημερωτικό ιστότοπό τους Sepah.

Δεν διευκρίνισαν τις περιστάσεις, περιοριζόμενοι να προσθέσουν πως διενεργείται έρευνα.

Όταν επικοινώνησε μαζί του για να του ζητήσει σχόλιο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δεν προτίθεται να σχολιάσει σε αυτό το στάδιο.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης του -αντίπαλου- κόμματος Φατάχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «άνανδρη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς».

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του ΠΓ της Χαμάς, διεμήνυσε σε δική του ανακοίνωση πως η δολοφονία «δεν θα μείνει αναπάντητη».

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ενταγμένος στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, προσέλκυσε πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές. Εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πολλά μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια – συμπεριλαμβανομένων τριών γιων και τεσσάρων εγγονιών του.

Στις αρχές Ιουλίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως έχουν «ολοένα περισσότερες ενδείξεις» ότι ο ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση.

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.400 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αεροσκάφη της αεροπορίας του «εξάλειψαν» κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», τον Φουάντ Σουκρ, «στην περιοχή της Βηρυτού».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, είπε πως ο Φουάντ Σουκρ ήταν «υπεύθυνος» για την επίθεση στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν το Σάββατο, όταν έχασαν τη ζωή τους 12 παιδιά σε πόλη Δρούζων.

Τρεις άμαχοι, μια γυναίκα και δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, κατά τον ακόμη προκαταρκτικό απολογισμό που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν, δεν έχει επιβεβαιώσει ως αυτό το στάδιο τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και μετέτρεψε την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης σε κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του χθες, ο νέος πρόεδρος Πεζεσκιάν κατήγγειλε τα «εγκλήματα» του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Αυτοί που προμηθεύουν τα όπλα τα οποία σκοτώνουν παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορούν να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς και ανεκτικότητας σε άλλους», είπε, αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο και προμηθευτή στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Με κατευθυνόμενο πύραυλο η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια – «Εκτοξεύθηκε από άλλη χώρα»"

Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Δολοφονήθηκε στο Ιράν ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως ο πολιτικός ηγέτης του, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στο Ιράν.

Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησαν παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης —επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας—, σύμφωνα με ιρανικό μέσο ενημέρωσης.

Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, γνωστοποίησαν πως ο Ισμαήλ Χανίγια και σωματοφύλακάς του δολοφονήθηκαν στην ιρανική επικράτεια.

Τη δολοφονία του ηγέτη του ανακοίνωσε το ίδιο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε σήμερα στο Ιράν, προσέλκυσε πάνω τους τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.

Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

Ο 62χρονος ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά (Ασκελόν στα εβραϊκά), μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.

Προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή το 2006, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του ισλαμιστικού κινήματος στις βουλευτικές εκλογές.

Αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.

Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.

Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς την έδιωξε από τον θύλακο διά της βίας το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την μικρή περιοχή όπου επέβαλε κατοχή για δεκαετίες.

Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.

Σε οπτικό υλικό που είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς αμέσως μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, διακρινόταν ο Ισμαήλ Χανίγια να συζητά με αγαλλίαση με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, καθώς παρακολουθούσε ρεπορτάζ σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που εικόνιζε μαχητές που είχαν καταλάβει τζιπ του ισραηλινού στρατού.

Εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ερείπια, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Δολοφονήθηκε στο Ιράν ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news