facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Έβγαλαν «ευάλωτους» 25.000 αλλοδαπούς μεταξύ 2016 και 2019; - Τι ερευνά η Εισαγγελία

Τις καταγγελίες ότι τουλάχιστον 25.000 παράνομοι μετανάστες «βαφτίστηκαν» εν μία νυκτί «ευάλωτοι» για να αποφύγουν όχι την απέλαση (ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να απελαθεί κανείς) αλλά για να φύγουν γρήγορα από τα νησιά ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές.

Και οι 25.000 «ευάλωτοι» βρίσκονται τώρα κάπου στην περίφημη «ενδοχώρα» μόνιμα εγκατεστημένοι μαζί με αρκετές άλλες εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβγαλαν «ευάλωτους» 25.000 αλλοδαπούς μεταξύ 2016 και 2019; - Τι ερευνά η Εισαγγελία"

Κ.Καραμανλής: Τι είπε για επιβάτες ταξί και πτήσεις εσωτερικού

Σύντομα θα επιτρέπεται και δεύτερος επιβάτης στα ταξί, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1 με τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε ειδικότερα ότι θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε τις επόμενες ημέρες να μπορεί να μπαίνει και δεύτερος επιβάτης στα ταξί, καθώς είναι κατανοητό πως ένα ζευγάρι ή δύο άνθρωποι που μένουν στο ίδιο σπίτι και θέλουν να μετακινηθούν, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ισχύουσα ρύθμιση.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις προς την Ελλάδα από το εξωτερικό, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τα μέσα Μαΐου ένα συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο θα ξεκαθαρίσει πότε θα ανοίξουν οι αερομεταφορές.

Καθώς όμως μία πανευρωπαϊκή συμφωνία είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη έχει αρχίσει συνομιλίες για διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, δηλαδή χώρες όπου υπάρχουν λίγα κρούσματα, προκειμένου να βρεθούν διακρατικές πρακτικές λύσεις για ασφαλή μεταφορά ταξιδιωτών στην Ελλάδα.

«Θέλουμε μία χρυσή τομή: Την ασφαλή μεταφορά των επιβατών και να μη βάλουμε σε ρίσκο τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, όσον αφορά στις πτήσεις εξωτερικού.


Όσον αφορά στις πτήσεις εσωτερικού, υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία οδηγία (ΝΟΤΑΜ) με ισχύ μέχρι τις 18 Μαΐου και προανήγγειλε ότι στις 18 ή στις 25 Μαΐου, ανάλογα με την εξάπλωση του ιού και τις εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει θέσει την ανάγκη ύπαρξης ενός συγκεκριμένου ευρωπαϊκού σχεδίου για αεροπορικές μετακινήσεις με ασφάλεια. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει προτείνει υγειονομικό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ο ταξιδιώτης να έχει κάνει ένα τεστ 48 ή 72 ώρες πριν πετάξει, για να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει και στο θέμα των εκδοθέντων εισιτηρίων μία χρυσή τομή, ώστε και να μην υποστούν περισσότερες ζημιές οι αεροπορικές εταιρείες και να προστατευθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών.

«Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω το καταναλωτικό κοινό και τους επιβάτες, είναι ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους».

Όσον αφορά στη διαφωνία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών με το ενδεχόμενο να μένουν κάποιες θέσεις κενές στα αεροπλάνα, σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να εξετασθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία έχουν δοθεί κρατικές ενισχύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στις αεροπορικές εταιρείες με την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Καραμανλής: Τι είπε για επιβάτες ταξί και πτήσεις εσωτερικού"

Κορωνοϊός: Ποιοι και πότε θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τη μοριακή εξέταση

Νέα οδηγία για τον διαγνωστικό έλεγχο πολιτών για τη νόσο COVID-19 εξέδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτή, οποιοσδήποτε πολίτης εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία τον καθιστούν ύποπτο για να τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός, θα υποβάλλεται σε δωρεάν τεστ από το κράτος, είτε σε νοσοκομείο, είτε από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές δηλώσεις έκανε και ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και προσδιόρισε ποια είναι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς, που είναι υποψήφιος για τεστ COVID-19.

Σε δωρεάν έλεγχο θα μπορεί να υποβάλλεται, όποιος έχει:

- πυρετό

- βήχα

- δύσπνοια

- μυαλγία

- πονόλαιμο

- πονοκέφαλο

- διαταραχή στην οσμή και τη γεύση

Εάν κάποιος υποφέρει από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθεί στον θεράποντα γιατρό του, ή εάν δεν έχει, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανέφερε ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας:

“Αυτόν τον έλεγχο θα εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά και οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όταν κάποιος είναι σε κάποια ευπαθή ομάδα. Άρα αυτή είναι η οδηγία η καινούργια: οποιοσδήποτε άνθρωπος με συμπτώματα, τα οποία χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο αυτό σαν ύποπτο για τη νέα νόσο, ο άνθρωπος αυτός θα ελέγχεται”, ανέφερε.

Δείτε τις δηλώσεις Τσιόδρα



Στα τεστ που πραγματοποιούν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε σήμερα και ο πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ακούστε τη συνέντευξη του 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ποιοι και πότε θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τη μοριακή εξέταση"

Δημοσκόπηση Interview: Στις 22,5 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 22,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για το Βεργίνα TV, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 3-6 Μαΐου.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42,6% στην πρόθεση ψήφου και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,1%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, το ΚΚΕ με 4,6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ 25 με 3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 56% στο ερώτημα για τον πιο κατάλληλο πρωθυπουργό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ποσοστό 20%.

Όσον αφορά τη δημοφιλία των υπουργών, προηγείται ο Άδωνις Γεωργιάδης και ακολουθούν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης και Χάρης Θεοχάρης.

Σχετικά με τον κορονοϊό, το 51% θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία των καταστημάτων δεν ενθαρρύνουν την επαναλειτουργία της αγοράς.

Το 49% θεωρεί ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και πρέπει να αρθούν. Αντίθετα, το 42% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της νόσου ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν δουλειές.

Όσον αφορά την προέλευση του ιού, το 36% θεωρεί ότι προήλθε από ζώο και μεταδόθηκε σε άνθρωπο, ενώ το 37% ότι ξέφυγε από εργαστήριο της Κίνας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Interview: Στις 22,5 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Αγ. Παρασκευή: Ένταση στην πλατεία Αγ. Ιωάννου - Νέα συγκέντρωση με επικεφαλής στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ένταση σημειώνεται εκ νέου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής καθώς περίπου 100 άτομα έχουν συγκεντρωθεί πέριξ της πλατείας και αντιδρούν κατά της απαγόρευσης παραμονής στο σημείο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επικεφαλής της ομάδας είναι η Δημοτική Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής και επικεφαλής της παράταξης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μελίνα Αλεφαντή.

Επί τόπου πάντως βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ  με στόχο να εφαρμοστεί η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου της περιοχής για το κλείσιμο της πλατείας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης, μετά τις εικόνες συνωστισμού και την ένταση που ακολούθησε χτες το βράδυ.


Πάντως, κατ' εφαρμογή της απόφασης που ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό την αποφυγή συγχρωτισμού στο σημείο, περιμετρικά της πλατείας Αγίου Ιωάννου είχαν αναπτυχθεί δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που επιτηρούν την απαγόρευση παραμονής στο σημείο.

Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς δυνάμεις της αστυνομίας.
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Υπενθυμίζεται πως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στην Αγία Παρασκευή σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς περισσότεροι από 300 νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αγίου Ιωάννη, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο παρά τις συστάσεις των αντρών της αστυνομίας και επιτέθηκαν εναντίον τους με πέτρες και μπουκάλια.

Όπως είχαν μεταδώσει τοπικά Μέσα δε, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς από την πλατεία οι τελευταίοι πέταξαν μπουκάλια μπύρας εναντίον τους, ενώ στο σημείο έσπευσε και ο Δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Ζορμπάς. Οι αστυνομικοί είχαν αντιδράσει με χημικά, προκειμένου να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

liberal
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγ. Παρασκευή: Ένταση στην πλατεία Αγ. Ιωάννου - Νέα συγκέντρωση με επικεφαλής στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ"

Κορωνοϊός - Γαλλία: 278 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Άλλοι 278 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας, έτσι, τον συνολικό αριθμό θυμάτων στα 25.809 από την 1η Μαρτίου μέχρι και σήμερα.

Οι 177 ήταν ασθενείς που απεβίωσαν στα νοσοκομεία της χώρας, με τον συνολικό τους αριθμό να ανεβαίνει στους 16.237, ενώ 101 έχασαν τη ζωή τους σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα (9.572 συνολικά).

Πλέον, 23.983 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 , ενώ 3.147 είναι οι σοβαρές περιπτώσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας (283 λιγότεροι από χθες).

Οι Γάλλοι περιμένουν τώρα να μάθουν τις ακριβείς λεπτομέρειες για την άρση των μέτρων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου αύριο απόγευμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: 278 νεκροί το τελευταίο 24ωρο"

Έβρος: Νέο επεισόδιο με πυροβολισμούς από Τούρκους

Άλλο ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά των συνόρων σημειώθηκε σήμερα στον Έβρο.

Περίπου στις 2:30 το μεσημέρι, κοντά στο χωριό Τυχερό, δύο πυροβολισμοί έπεσαν από βάρκα Τούρκων αστυνομικών που περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του ποταμού.

Σημειώνεται ότι χθες την περιοχή επισκέφθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και την πορεία των εργασιών των αποτρεπτικών εμποδίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται ανάλογα επεισόδια.

Την περασμένη Πέμπτη έπεσαν πυροβολισμοί Τούρκων απέναντι από το Τυχερό , προερχόμενοι επίσης από βάρκες Τούρκων.

Επικίνδυνο επεισόδιο έχει σημειωθεί και πυροβολισμούς εναντίον Γερμανών της Frontex, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Νέο επεισόδιο με πυροβολισμούς από Τούρκους"

Θέλει και «μπράβο» ο Α. Τσίπρας: «Η Συμφωνία των Πρεσπών ξεκλείδωσε την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και της Αλβανίας»

Το «μπράβο» από τους Ευρωπαίους θέλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως τόνισε βοήθησε στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και της Αλβανίας.

Το «ντόμινο των εξελίξεων που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών», ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών «ξεκλείδωσε», όπως υποστήριξε, «την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και κατ' επέκταση της Αλβανίας, συμβάλλοντας έτσι και στην αναθέρμανση των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «ευτυχώς - ειδικά δεδομένης και της παρούσας κρίσης - με αυτές τις εξελίξεις ανετράπη η επιδεινούμενη πορεία που είχαν πάρει τα Δυτικά Βαλκάνια, όταν πάγωσε η διαδικασία διεύρυνσης την περίοδο 2014-2017, με συνεχόμενες πολιτικές και εθνοτικές κρίσεις και αποδυνάμωση του ρόλου της ΕΕ προς όφελος αλλότριων δυνάμεων». Παράλληλα, επισήμανε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών προήλθε από δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικής οικογένειας που προέταξαν τον αμοιβαίο σεβασμό και τις αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο και με πολιτική βούληση αντιμετωπίζεται ο εθνικισμός, ασχέτως του πολιτικού κόστους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στη σημασία που έχει η στήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας, καθώς και της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, για να πραγματοποιηθεί η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη».

Επιπλέον, κάλεσε τους ευρωσοσιαλιστές «να στηρίξουν ενεργά τον Ζόραν Ζάεφ στις επικείμενες εκλογές ως παράδειγμα προοδευτικού ηγέτη για την περιοχή, που αγωνίζεται υπέρ των ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα και δεν επενδύει στη συνεχή αναβολή της επίλυσής τους, τονίζοντας παράλληλα ότι τα νέα από το Βερολίνο αποδεικνύουν πως πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για δυτικοευρωπαίους ηγέτες».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θέλει και «μπράβο» ο Α. Τσίπρας: «Η Συμφωνία των Πρεσπών ξεκλείδωσε την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και της Αλβανίας»"

Υπαίθρια πάρτι κορονοϊού τέλος! Βάζει πλάτη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Ολόκληρο σχέδιο αποτροπής αυτών των πάρτι έχει καταρτίσει η ΕΛΑΣ. Άλλα δυο πάρτι αποκαλύφθηκαν σε δυο παραλίες της Αττικής. Πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα σαρώνει» το διαδίκτυο και θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

Η μάζωξη και το υπαίθριο πάρτι της Αγίας Παρασκευής, ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς από την Δευτέρα που ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας, δυστυχώς τα υπαίθρια πάρτι, ακόμα και σε παραλίες τις Αττικής, δίνουν και παίρνουν.

Για τον λόγο αυτό και επειδή ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού είναι άμεσος, στο παιχνίδι μπαίνει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρακολουθεί το διαδίκτυο, ώστε να προλαβαίνουν οι Αρχές υπαίθρια πάρτι που “στήνονται” μέσω διαδικτυακών ραντεβού.

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες του newsit.gr, το βράδυ που η Αστυνομία επενέβη για να διαλύσει την μάζωξη των περίπου 400 ατόμων, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου τις Αγίας Παρασκευής, επενέβη και σε άλλες δυο περιπτώσεις, αυτή την φορά σε ακτές τις Αττικής, επίσης για υπαίθρια πάρτι.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα πάρτι ήταν στην παραλιακή, σε συγκεκριμένο σημείο και το δεύτερο σε παραλία της Ανατολικής Αττικής και μάλιστα σε παραλιακό μπαρ το οποίο φαινομενικά ήταν κλειστό, όχι όμως η ακτή.

Και στις δυο περιπτώσεις όταν έφτασαν τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ – ειδοποιήθηκε από πολίτες αλλά και δημοτικούς παράγοντες των συγκεκριμένων περιοχών – τα πάρτι είχαν λάβει τέλος ίσως διότι οι συμμετέχοντες είχαν δει, ή είχαν ειδοποιηθεί για την έλευση τις Αστυνομίας.

Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο έχει δημιουργήσει προβληματισμό στις Αρχές και στην Γ.Γ.Π.Π, καθώς μόνο σε μια ημέρα σημειώθηκαν πολυπληθείς μαζώξεις, κι ένας θεός ξέρει πόσα αλλά υπαίθρια πάρτι ήταν σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς να το γνωρίζουν.

Για το λόγο αυτό και επειδή εκτιμάται πως όσο περνά ο καιρός και επανερχόμαστε σε μια, έστω ελεγχόμενη κανονικότητα λόγο της Πανδημίας, αυτές οι υπαίθριες μαζώξεις, είτε σε πλατείες, είτε σε οργανωμένα παραθαλάσσια μπαρ θα πληθαίνουν. Έτσι, μπαίνει πλέον στο παιχνίδι της επιτήρησης και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς από μια πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε πως τόσο το πάρτι στην Αγία Παρασκευή, όσο και τα παραθαλάσσια πάρτι στο παραλιακό μέτωπο τις Αττικής, κλείστηκαν μέσω διαδικτύου και μάλιστα μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

Κατά συνέπεια πλέον η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα “σαρώνει” με ειδικό λογισμικό “φορτωμένο” με φράσεις κλειδιά το διαδίκτυο, προκειμένου να διαπιστώνει τα ραντεβού για υπαίθρια πάρτι, ώστε όταν θα συγκεντρώνονται στο σημείο… οι ενδιαφερόμενοι να βλέπουν μπροστά τους το περιπολικό της Αστυνομίας και βέβαια να τους “κόβεται η όρεξη”.

Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουν και στις κόντρες στην παραλιακή καθώς ακόμα δεν προλάβαμε να βγούμε από τα σπίτια μας και οι πρώτες κόντρες στήθηκαν στην Βάρκιζα, ευτυχώς με άμεση όμως επέμβαση της Αστυνομίας.

«Το μεγάλο στοίχημα τώρα ξεκινά και είναι το πιο δύσκολο καθώς θα πρέπει να είμαστε παντού, προκειμένου να προλαβαίνουμε τέτοια περιστατικά που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μεγάλες εστίες διασποράς του ιού και ό,τι καταφέραμε το τελευταίο διάστημα να χαθεί μέσα δυο νύχτες με πάρτι και κόντρες», λέει στο Newsit.gr στέλεχος των Αρχών που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Χαρδαλιάς: Εντατικοποιούνται τα μέτρα

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη τη χώρα, που αφορούν στην take away λειτουργία καφε-μπάρ και στη διάθεση ποτών, καθώς και στον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε με την έναρξη της δεύτερης φάσης της προσπάθειας, της φάσης αποκλιμάκωσης των μέτρων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως είπε, σε ελέγχους της αστυνομίας σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε έξι περιπτώσεις.

Κλείνει η πλατεία της Αγίας Παρασκευής

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε ότι ” δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αγνοούν τους επιστήμονες υγείας και τις συμβουλές τους, περιφρονούν τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις του κράτους για τους κινδύνους του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και προστασίας και κυρίως αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι τις ευπαθείς ομάδες και για τις συνέπειες των άσκοπων, μαζικών και χωρίς μέτρα συγκεντρώσεων”.

Σημείωσε ότι την Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών και χθες “επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού”, κάτι που επιβάλλει την λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο και σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή της Αγίας Παρασκευής, η πλατεία Αγίου Ιωάννου, θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 21:00 έως τις 6:00 και μέχρι νεωτέρας.

“Ο ιός είναι ακόμα εδώ, ο κίνδυνος τεράστιος, η βούλησή μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου ξεκάθαρη. Για αυτό τον λόγο και δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα τοπικής εμβέλειας και ισχύος, όπου και εφόσον συνεχιστούν τέτοιου είδους απαράδεκτες καταστάσεις”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπαίθρια πάρτι κορονοϊού τέλος! Βάζει πλάτη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Το σχέδιο της ΕΛΑΣ"

ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας δεν είναι «πτήσεις ρουτίνας»

Άμεση και εύστοχη ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «πτήση ρουτίνας» την παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό «ρουτίνας»» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας

Εξίσου, ο κ. Γεννηματάς κατέστησε σαφές πως «παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας δεν είναι «πτήσεις ρουτίνας»"

Πρόκληση Τσαβούσογλου: Νησιά και νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους στο Αιγαίο

Θέμα κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV100 ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «στο Αιγαίο όπως ξέρετε υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί... Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Όπως υπάρχουν τα νησιά οι νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Έκανε και πάλι λόγο για πρακτική ρουτίνας με αφορμή την παρενόχληση του ελικοπτέρου του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Εχουμε ανακοινώσει και τονίσει η αντίδραση μας πως ως Πολεμική Αεροπορία, ως Ένοπλες Δυνάμεις και ως Υπουργείο Άμυνας η δραστηριότητα μας εδώ είναι πρακτική ρουτίνας. Τέτοιες εντάσεις μπορούμε να τις ξεπεράσουμε με διάλογο και ΜΟΕ όμως το τελευταίο γεγονός ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στη δική μας πρακτική ρουτίνας« δήλωσε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Τσαβούσογλου: Νησιά και νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους στο Αιγαίο "

Γέμισε “άδειες καρέκλες” το Σύνταγμα – Διαμαρτυρία των επαγγελματιών στην εστίαση

Στην αντεπίθεση περνάνε οι επαγγελματίες στην εστίαση οι οποίοι πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα με άδειες καρέκλες.

Στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) τοποθετήθηκαν συμβολικά στο Σύνταγμα 200 άδειες καρέκλες και ζητούν την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης.







Η πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία πραγματοποιείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εκτός από το Σύνταγμα άδειες καρέκλες τοποθετήθηκαν και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Οι άδειες καρέκλες είχαν ταμπέλες με διάφορα αιτήματα όπως η επιδότηση ενοικίου στο 100%, η μείωση ΦΠΑ στο 6%, η μείωση 50% στα δημοτικά τέλη μέχρι το τέλος του 2020 και πολλά άλλα.

Καββαθάς: Ο κλάδος δεν θα είναι βιώσιμος στο εγγύς μέλλον

Για την πανευρωπαική διαμαρτυρία με τις άδειες καρέκλες και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης μίλησε στο newsit.gr ο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς τόνισε τα τρία βασικά αιτήματα που έχουν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον καφέ στο 6%, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων του κλάδου με κεφάλαιο κίνησης για την επαναλειτουργία του και η στήριξη των θέσεων εργασίας με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους κατά 50% τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γέμισε “άδειες καρέκλες” το Σύνταγμα – Διαμαρτυρία των επαγγελματιών στην εστίαση"

ΔΕΗ: Ανοίγουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα

Με αυξημένα μέτρα προστασίας που θα περιλαμβάνουν και θερμομέτρηση των πελατών, θα ανοίξουν από την προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου τα καταστήματα της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης (μετά τις 26 Μαρτίου) μεγάλο τμήμα των καταναλωτών μετακινήθηκε σε ηλεκτρονικά κανάλια εξυπηρέτησης, μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ www.dei.gr καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 80%, οι νέοι πελάτες e-bill παρουσίασαν αύξηση 300%, τα ηλεκτρονικά αιτήματα αυξήθηκαν 84% και συνολικά πάνω από το 30% του συνόλου των συναλλαγών διενεργείται ηλεκτρονικά.

Αντίστοιχα, στο τηλεφωνικό κέντρο 11770 παρατηρείται στο ίδιο διάστημα αύξηση των απαντημένων κλήσεων 45% και επιστροφή 15.000 κλήσεων σε πελάτες μέσω της υπηρεσίας call back.

Τα καταστήματα της ΔΕΗ από τη Δευτέρα θα λειτουργούν αποκλειστικά για πληρωμές, σύναψη νέων συμβολαίων και αλλαγή στοιχείων συμβολαίων.

Όλες οι υπόλοιπες εργασίες θα συνεχίσουν να παρέχονται από την ιστοσελίδα www.dei.gr και το τηλεφωνικό κέντρο 11770, τα οποία έχουν αναβαθμίσει το πλήθος και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Η είσοδος στα καταστήματα θα γίνεται μετά από θερμομέτρηση των εισερχομένων μέσα από ειδικές πύλες ή συσκευές θερμομέτρησης.

Η ΔΕΗ τονίζει πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών της και τα στοιχεία της θερμομέτρησης δεν θα καταγράφονται. Παράλληλα, μέσα στα καταστήματα θα υπάρχουν συσκευές απολύμανσης των χεριών, ενώ οι υπάλληλοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες. Το ίδιο συνίσταται και στους πελάτες, που εισέρχονται στο χώρο.

Η ΔΕΗ υπενθυμίζει ακόμη ότι μέσω της ιστοσελίδας www.dei.gr όλοι οι πελάτες μπορούν:


  • Να πληρώσουν ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια
  • Να εγγραφούν στον ηλεκτρονικό λογαριασμό e-bill κάνοντας χρήση και της έκπτωσης των 5 ευρώ/λογαριασμό, που ισχύει έως τα τέλη Ιουνίου
  • Να συνάψουν νέα συμβόλαια ή να κάνουν αλλαγή των στοιχείων του συμβολαίου τους μέσω της νέας υπηρεσίας e-contract της ΔΕΗ.

Εξάλλου, στο τηλεφωνικό κέντρο 11770 έχουν προστεθεί τέσσερις νέες υπηρεσίες:


  • Το ωράριο έχει διευρυνθεί κατά 2 ώρες (07:00-21:00).
  • Δίνεται η δυνατότητα για πληρωμές από το τηλέφωνο καθημερινά 09:00-17:00 με τον Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής που αναγράφεται στον λογαριασμό και τον αριθμό της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς πρόσθετους κωδικούς.
  • Επιλογή υπηρεσίας επιστροφής κλήσης για όσους είναι σε αναμονή πάνω από 3 λεπτά.
  • Διακανονισμοί και για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν στα καταστήματα.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Ανοίγουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα"

Πέτσας: Διχαστικός και λαϊκιστής ο κ. Τσίπρας «μένει ίδιος»

Επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την κριτική που ασκεί σε ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook για την οικονομία, εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει, ότι ο κ. Τσίπρας έχει άλλες προτεραιότητες από αυτές της κυβέρνησης, μέμφεται τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχαίρει για την ύφεση της οικονομίας, η οποία όπως λέει είναι πανευρωπαϊκή και εξαπολύει βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Τσίπρα.

Αναλυτικά ο κ. Πέτσας αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Η προτεραιότητα της Κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Με τη σημερινή του ανάρτηση ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι έχει άλλες προτεραιότητες. Να μιλάει για “σοβαρές προβλέψεις” αυτός που με την ανερμάτιστη πολιτική του κόστισε πάνω από 100 δισ. ευρώ στους Έλληνες, μοιάζει με ανέκδοτο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, χαίρεται επειδή η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ύφεση που οφείλεται σε ένα απρόβλεπτο και πρωτοφανές γεγονός, την πανδημία του κορονοϊού. Διχαστικός και λαϊκιστής ο κ. Τσίπρας “μένει ίδιος”.

Όσον αφορά το σχέδιο της Κυβέρνησης, αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες, λέμε την αλήθεια και προχωράμε με σοβαρότητα.

Αντιμετωπίζουμε με προσεκτικά και σταθερά βήματα την υγειονομική κρίση. Στηρίζουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία. Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και ρίχνουμε όλο και περισσότερα καύσιμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Διχαστικός και λαϊκιστής ο κ. Τσίπρας «μένει ίδιος»"

ΟΑΕΔ: Λήγει στις 10 Μαΐου η αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας. Από τις 11 Μαΐου επανέρχεται η ηλεκτρονική ανανέωση.

Λήγει την Κυριακή 10 Μαΐου η αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας στην οποία είχε προχωρήσει η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως όλα τα δελτία ανεργίας που έληγαν από τις 18 Μαρτίου έως και τις 10 Μαΐου 2020 έχουν ήδη ανανεωθεί αυτόματα, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού.

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα ανανεώνουν το δελτίο ανεργίας τους μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην παρακάτω διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ananeose-deltiou-anergias

Ο ΟΑΕΔ έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο σύνολο υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ανέργους, εργαζόμενους, εργοδότες και επιχειρήσεις. Η πρόσβαση νέων χρηστών στις περισσότερες από 40 διαθέσιμες e-υπηρεσίες γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet.

Η ανανέωση μπορεί επίσης να πραγματοποιείται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αλλά συστήνεται η μη προσέλευση στα ΚΕΠ για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την αποφυγή συγχρωτισμού.


Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/48769/oaed-lhgei-stis-10-maioy-h-aytomath-ananewsh-deltiwn-anergias-apo-tis-11-maioy-epanerxetai-h-hlektronikh-ananewsh

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Λήγει στις 10 Μαΐου η αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας. Από τις 11 Μαΐου επανέρχεται η ηλεκτρονική ανανέωση."

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Αυξήθηκαν τα καθημερινά κρούσματα και οι νέοι νεκροί

Αυξητικές τάσεις παρουσίασαν ο καθημερινός αριθμός νεκρών και κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 369 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.444 νέα κρούσματα. Από την άλλη, 8.014 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στην Ιταλία είναι 214.457. Οι νεκροί έφτασαν τους 29.684. Παράλληλα, 93.245 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στο μεταξύ, 1.333 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 15.769 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 74.426 έχει αποφασιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει αύξηση, με 369 περισσότερα κρούσματα. Αυξάνεται και ο αριθμός των νεκρών, καθώς έχασαν την ζωή τους 133 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 5.662 περισσότεροι σε σχέση με χθες, αλλά η περιφέρεια της Λομβαρδίας εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός οφείλεται στο ότι στον σημερινό απολογισμό προστέθηκαν και στοιχεία των περασμένων ημερών. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή τρίτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, σήμερα, και ο αριθμός ασθενών σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Πριν από λίγο, τέλος, η ιταλική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι τις ώρες αυτές εξετάζεται το ενδεχόμενο, σε ορισμένες περιοχές της χώρας να μπορέσουν να σηκώσουν ρολά με πλήρη δραστηριότητα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια, πιο νωρίς από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου. Αν η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων εκφέρει θετική άποψη, μπορεί να επαναλειτουργήσουν ήδη από τις 18 Μαΐου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: Αυξήθηκαν τα καθημερινά κρούσματα και οι νέοι νεκροί"

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέο lockdown

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο επιστροφής σε μέτρα απαγόρευσης αν οι χώρες που αίρουν τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας δεν διαχειριστούν την μετάβαση «εξαιρετικά προσεκτικά και με μια σταδιακή προσέγγιση».

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παρουσίασε έναν κατάλογο με μια σειρά βημάτων που χρειάζονται πριν οι χώρες άρουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19, όπως οι έλεγχοι παρακολούθησης και η ετοιμότητα του συστήματος υγείας.

«Ο κίνδυνος της επιστροφής σε lockdown παραμένει πολύ μεγάλος αν οι χώρες δεν διαχειριστούν την μετάβαση εξαιρετικά προσεκτικά και με μια σταδιακή προσέγγιση», τόνισε σε μια ψηφιακή συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

«Η πανδημία της Covid-19 θα υποχωρήσει τελικώς αλλά δεν μπορεί να υπάρξει η επιστροφή σε κανονικότητα», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέο lockdown"

Τσιόδρας: «Σύμφωνη με τον ΠΟΥ η καταγραφή θανάτων στη χώρα – Δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα»

Εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι θάνατοι από το νέο κορονοϊό στη χώρα έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας στη «φιλολογία», όπως χαρακτηριστικά είπε, που ξέσπασε μετά τη δήλωση ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που ανακοινώνεται συμπεριλαμβάνει και ασθενείς που ήταν θετικοί στον ιό, ανεξάρτητα απ’ το αν πέθαναν εξαιτίας του ή εξαιτίας κάποιου άλλου παθολογικού αιτίου.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η καταγραφή γίνεται βάσει της στρατηγικής που προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί, τονίζοντας ότι αυτή είναι η αντικειμενικότερη και επιστημονικά ορθότερη διαθέσιμη πρακτική.

«Στην Ευρώπη, ο επίσημος ορισμός που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), γι’ αυτά τα κρούσματα είναι ότι οιοσδήποτε θάνατος με εργαστηριακή επιβεβαίωση παρουσίας του ιού καταγράφεται ως περίπτωση του ιού», τόνισε ο κος Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης.

Όπως εξήγησε, στην τελευταία εκτίμηση κινδύνου του ECDC υιοθετούνται οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχει πλήρως υιοθετήσει και η χώρα μας. Σε αυτά αναφέρεται σαφώς ότι οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (εργαστηριακός έλεγχος ανίχνευσης του ιού) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη, δηλαδή, να αναρρώσει ο ασθενής, να έχει αρνητικό τεστ και αρκετό καιρό μετά να πεθάνει από κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο.

«Αυτό είναι το επιστημονικά ορθό. Γιατί ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει ένας συντελεστής που να δείχνει πόσο συνέβαλλε ο ιός και πόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού. Φυσικά ένας ιός μπορεί να συνεισφέρει σε άλλο και άλλο βαθμό στην επέλευση του θανάτου και δεν μπορούμε να διακρίνουμε εάν ο ιός συνετέλεσε 1%, 10%, 90% ή παραπάνω. Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν εάν οφείλεται στον ιό ή σε κάτι άλλο, τότε θα υποεκτιμούσαμε τους θανάτους. Θα καταγράφαμμε λιγότερους και θα προσπαθούσαμε να δώσουμε μία ψεύτικα καλύτερη εικόνα για τη χώρα και φυσικά δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες», σημείωσε ο καθηγητής.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρξε υποεκτίμηση του φαινομένου, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρούνται μέσω του δικτύου επιτήρησης των θανάτων EUROMOMO, μεγάλες αυξήσεις των συνολικών θανάτων, πολύ υψηλότερες των καταγεγραμμένων, εργαστηριακά επιβεβαιωμένων από το νέο ιό. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στο νέο ιό και στην υποδιάγνωσή του.

«Δεν πρόκειται για κάποια επινόηση δική μου. Αν ήταν ποτέ δυνατόν… Εμείς, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, οι επιστήμονες και επιδημιολόγοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του υπουργείου Υγείας, ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική. Αυτή είναι η αντικειμενικότερη διαθέσιμη και φυσικά δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Έτσι κάνουν οι περισσότερες προηγμένες χώρες, έτσι λειτουργήσαμε κι εμείς», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τέλος, τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που πέθαναν και καταγράφηκαν ως θάνατοι από το νέο κορονοϊό είχαν την τυπική εικόνα της πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας, η οποία είναι χαρακτηριστική των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: «Σύμφωνη με τον ΠΟΥ η καταγραφή θανάτων στη χώρα – Δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα»"

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορωνοϊό και τα κουνούπια

Για τον κορωνοϊό και τα κουνούπια τοποθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης απογευματινής ενημέρωσης για την εξάπλωση του Covid-19 στην Ελλάδα.

Μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαΐου 2020 ο κ. Τσιόδρας μίλησε για το αν υπάρχει φόβος μετάδοσης του κορωνοϊού από τα κουνούπια, από τη στιγμή που οι πολίτες θα συνεχίσουν να επιλέγουν τον καλό αερισμό του σπιτιού τους και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα κουνούπια επιστρέφουν.

Όπως είπε, ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια. Ωστόσο, σύστησε τη χρήση προστατευτικής σίτας στα παράθυρα, προκειμένου να προφυλαχθεί ο κόσμος από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορωνοϊό και τα κουνούπια"

Χαρδαλιάς: Κλείνει η πλατεία της Αγίας Παρασκευής που έγινε το Steet Party

Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες, και πως η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, διαμήνυσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, υπογράμμισε εξίσου και κατέστησε σαφές πως το καθημερινό μας στοίχημα είναι η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Ενημέρωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, και δη σε 3 περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες, λέγοντάς πως η συμπεριφορά της θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού. Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ενημέρωσε ειδικότερα ότι εδώ και αρκετά λεπτά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί και μέχρι νεότερας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Κλείνει η πλατεία της Αγίας Παρασκευής που έγινε το Steet Party"

Πάτρα: Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ Ρομά - Έξι τραυματίες

Τουλάχιστον έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός αιματηρού επεισοδίου που σημειώθηκε στα Σαγέικα της Πάτρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως μετέδωσε το tempo24.gr, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, άτομο πυροβολούσε με κυνηγετική καραμπίνα -πιθανόν ύστερα από διαπληκτισμό- με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ανθρώπων. Ένας εξ αυτών χτυπήθηκε σοβαρά στο μάτι.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Πάτρας.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν ο δράστης, που είναι Ρομά (όπως και οι τραυματίες) έχει συλληφθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ Ρομά - Έξι τραυματίες"

Επιχείρηση της Τροχαίας κατά αυτοσχέδιων αγώνων στην Βάρκιζα

Σε νέα επιχείρηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για την αντιμετώπιση -πρόληψη των αυτοσχέδιων αγώνων, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, 5 Μαΐου, το βράδυ, στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου στην Βάρκιζα, βεβαιώθηκαν 93 παραβάσεις σε σύνολο 217 ελέγχων.

Σύμφωνα με την Τροχαία, οι 22 παραβάσεις ήταν για πρόκληση υπερβολικού θορύβου (ηχομέτρηση), 5 για στέρηση άδειας οδήγησης, 5 για έλλειψη πινακίδων κυκλοφορίας, 31 για φιμέ τζάμια, 2 για τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, 24 για διάφορες άλλες τροχαίες παραβάσεις και 4 για παραβάσεις μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού.

Παράλληλα, αφαιρέθηκαν 34 άδειες ικανότητας οδήγησης, 41 άδειες κυκλοφορίας και 39 ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ ακινητοποιήθηκαν 5 οχήματα και 2 μεταφέρθηκαν με γερανοφόρα.

Όπως επισημαίνει η Τροχαία, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση της Τροχαίας κατά αυτοσχέδιων αγώνων στην Βάρκιζα"

Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο τα 11 από τα 21 νέα κρούσματα

Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Οπως είπε, επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 σε υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 147. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 36 ασθενείς, ενώ έχουν ελεγχθεί 87.052 δείγματα.



Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στη «φιλολογία», όπως είπε, για τον τρόπο καταγραφής των νεκρών από τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι δεν έχουμε εφεύρει τρόπο στην Ελλάδα, αλλά ακολουθούμε τα διεθνή πρότυπα. «Δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε θανάτους», είπε. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς. Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορωνοϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία.

«Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες» επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος. «Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» είπε, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι μια σημαντική προσπάθεια για την εξασφάλιση θεραπείας αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα και τέτοιο κατάφεραν να απομονώσουν και να ανακοινώσουν χθες Ολλανδοί ερευνητές. Ειδικότερα, Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον κορωνοϊό που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Αν και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να φανεί κατά πόσο το αντίσωμα έχει ανάλογη δράση όχι μόνο σε καλλιέργειες κυττάρων αλλά και μέσα στο σώμα των ανθρώπων, η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπέρεντ-Γιαν Μπος και Φρανκ Γκρόσβελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πλήρως ανθρώπινου αντισώματος, το οποίο θα θεραπεύει ή θα προλαμβάνει την Covid-19.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 2.663 κρούσματα κορωνοϊού, με το 55,5% να αφορά άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 68 έτη. Επιπλέον, 82 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό, πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η μέση ηλικία των θυμάτων του κορωνοϊού ήταν 75 έτη και το 93% αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει οι οδηγίες για εκείνους που έχουν ύποπτα κρούσματα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι προχωρούμε σε έλεγχο όλων εκείνων που έχουν ύποπτη συμπτωματοτολογία. Ο έλεγχος θα γίνεται από τα νοσοκομεία και από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι όλοι όσοι έχουν ελεγχθεί έως τώρα έχουν μπει στο μητρώο ασθενών Covid-19.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο τα 11 από τα 21 νέα κρούσματα"

Κινητοποίηση με... άδειες καρέκλες στην Πάτρα από την εστίαση-Το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου

Η εστίαση διαμαρτύρεται συμβολικά την Τετάρτη 06 Μαΐου στις 20:00, ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα με μια πρωτότυπη εκδήλωση -διαμαρτυρία ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού EMPTY CHAIRS -ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ.

Στη διαφορετική αυτή κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής της Αχαΐας.

Περισσότεροι από 30 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, καλούν όλους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό να ζητήσουν: Λύσεις για την επιβίωση του κλάδου.

Πληροφορίες για το πλάνο δράσης θα πάρετε στέλνοντας mail στο menoumeoloimazi@gmail.com και από την σελίδα στο Facebook #menoumeoloimazi #emptychairs #coronavirus2020

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποίηση με... άδειες καρέκλες στην Πάτρα από την εστίαση-Το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου"

Ολόκληρη η απολογία του 29χρονου για το μοιραίο βράδυ στ' Ανώγεια

Τι δική του εκδοχή για τα όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ του Σαββάτου στο Περαχώρι Ανωγείων, και τα οποία οδήγησαν στο θάνατο τον πατέρα του Λευτέρης Καλομοίρη και τον Γιώργο Ξυλούρη, περιγράφει στην έγγραφη απολογία του, την οποία παρουσιάζει το cretalive, ο 29χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος να θυμίσουμε κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα. 

Μεταξύ άλλων, μιλά για το πώς ένιωσε όταν είδε σκοτωμένο τον πατέρα του, υπογραμμίζοντας "δεν θα ξεπεράσω ποτέ αυτή την εικόνα" , ενώ κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα του όπλου που παραδόθηκε από την πλευρά της οικογένειας Ξυλούρη. 

Ο 29χρονος ξεκινά την απολογία του από την στιγμή, που, όπως λέει, εμφανίστηκε μπροστά του ο Γιώργος Ξυλούρης αναζητώντας τον πατέρα του και χρησιμοποιώντας διάφορους χαρακτηρισμούς : "Όταν του ζήτησα εξηγήσεις γιατί τον ψάχνει άρχισε να βρίζει με τις φράσεις «είναι ρουφιάνος και είστε γκεσταμπίτες όλοι σας» αλλά «έλουζε» και με άλλους  ακατανόητους χαρακτηρισμούς τον πατέρα μου".
Αναφέρετε στη χειροδικία μεταξύ των δύο και επισημαίνει ότι  το συγκεκριμένο επεισόδιο προκλήθηκε από τον Ξυλούρη αλλά έληξε πολύ γρήγορα. 

Στη συνέχεια περιγράφει το πώς κατέβηκε από το σπίτι όταν άκουσε τις φωνές της μητέρας του και πως θόλωσε το μυαλό του και πυροβόλησε όταν αντίκρισε πεσμένο στο οδόστρωμα τον πατέρα του: 
Βλέποντας  ότι ο πατέρας μου ήταν  σωριασμένος στο οδόστρωμα και πυροβολημένος στο στήθος, από το όπλο του Ξυλούρη Γεωργίου του Ιωάννη που κρατούσε ακόμη στα χέρια του δίπλα του και τη μητέρα μου από δίπλα να ουρλιάζει και να καταριέται τον Ξυλούρη, θόλωσε το μυαλό μου από το τραγικό  και συνάμα εφιαλτικό σκηνικό που δε μπορώ να ξεχάσω, ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου, τυφλώθηκα και δεν έβλεπα τίποτα πια μπροστά μου, με ανείπωτο πόνο ψυχής και κυριευμένος από συναισθήματα βαθιάς θλίψης και οργής, το μόνο που μπορώ να θυμηθώ ήταν η ενστικτώδη αντίδρασή μου να στρέψω  το όπλο που κρατούσα προς το μέρος του Ξυλούρη Γεώργιου του Ιωάννη και ο οποίος  βρισκόταν πια ακριβώς δίπλα μου και να τον πυροβολήσω, σχεδόν από μηδενική απόσταση, χωρίς να θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησε το όπλο μου".

"Δεν θα ξεπεράσω ποτέ αυτή την εικόνα"

Αναφερόμενος στα συναισθήματα που τον οδήγησαν στην πράξη του επισημαίνει

"Αυτό που ακόμα και σήμερα αισθάνομαι και δεν πρόκειται ποτέ μου να ξεπεράσω, όσα χρόνια και να περάσουν και μέχρι να πεθάνω, είναι ο σκληρός και ανείπωτος πόνος που ένιωσα και τα βαθιά συναισθήματα θλίψης και οργής που με κυρίευσαν τη στιγμή που αντίκρισα την εικόνα του πυροβολημένου και ξαπλωμένου στο οδόστρωμα  πατέρα μου, από τα χέρια του στεκόμενου δίπλα  από αυτόν, με το όπλο στο χέρι, Ξυλούρη Γεωργίου του Ιωάννη αλλά και την φτωχιά και άμοιρη μητέρα μου που ούρλιαζε συνεχώς από δίπλα και έβριζε και καταριόταν τον Ξυλούρη Γεώργιο. Θέλω να πιστέψετε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δε νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που το μυαλό τους να μη θολώσει, το αίμα να μην ανέβει στο κεφάλι τους και τυφλωμένα να μην αντιδράσουν ενστικτωδώς, όπως δηλαδή αντέδρασα εγώ".
Τι λέει για το όπλο που παραδόθηκε από την πλευρά Ξυλούρη

Στην απολογία του 29χρονου γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα του όπλου που παραδόθηκε από την οικογένεια Ξυλούρη και αμφισβητείται ότι είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά του κτηνοτρόφου το μοιραίο βράδυ. 

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: 

"Αν λοιπόν το όπλο που με σοβαρή χρονική καθυστέρηση παρέδωσε στην Υ/Α Ρεθύμνης η οικογένεια του θανόντος Ξυλούρη, είναι το όπλο που πράγματι κρατούσε ο θανών, Γεώργιος Ξυλούρης του Ιωάννου και πυροβόλησε κατά του επίσης θανόντος από αυτόν πατρός μου, κατά τον κρίσιμο χρόνο και τόπο, επιφέροντας σε αυτόν διαμπερή πλήξη στο σώμα του,  τότε θα πρέπει να αναμένουμε από τις εργαστηριακές εκθέσεις της ΔΕΕ της ΕΛ.ΑΣ  πλήρη ταυτοποίηση τόσο του ανευρεθέντος και ακόμα «ορφανού» κάλυκος διαμετρήματος 9Χ19, όσο  και της μίας εκ των τεσσάρων βολίδων που περισυνέλεγησαν από τον τόπο του συμβάντος από την αστυνομική προανάκριση.
Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν προκύψει ταυτοποίηση μεταξύ του παραδοθέντος από την οικογένεια όπλου, ως του όπλου που φέρεται ότι κρατούσε ο θανών Ξυλούρης Γεώργιος στον κρίσιμο χρόνο και τόπο, με τους ανευρεθέντες και περισυνελεχθέντες από την αστυνομική προανάκριση ενός κάλυκα διαμετρήματος 9Χ19 και μιας εκ των τεσσάρων βολίδων που προέρχονται από το ίδιο φυσίγγιο 9Χ19 σύμφωνα με το πραγματογνώμονα της αστυνομίας, τότε είναι πέρα από βέβαιο ότι η οικογένεια του θανόντος Ξυλούρη έχει παραδώσει στην ποινική διαδικασία ψεύτικο πειστήριο αποβλέποντας σε παραπλάνηση και παρακώλυση της δικαιοσύνης"
cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολόκληρη η απολογία του 29χρονου για το μοιραίο βράδυ στ' Ανώγεια"

Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν επιστημονικοί φορείς για να δοθούν άμεσα τα 800 ευρώ

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη ζητούν με σημερινή επιστολή τους τέσσερις επιστημονικοί φορείς "προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ, στους επιστημονικούς κλάδους της χώρας.

Την επιστολή υπογράφουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων υπογραμμίζουν στην επιστολή τους ότι " η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής στήριξης, αλλά κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς μας στην επιστήμη και στην ελληνική κοινωνία".

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αθήνα, 6/5/2020

Προς:  Τον Πρωθυπουργό

Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η πανδημία του κορωνοϊού, πρωτόγνωρη για την σύγχρονη κοινωνία,παρά την επιτυχημένη μέχρι σήμερα υγειονομική διαχείρισή της από την πολιτεία και την κοινωνία, έχει επιφέρει ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, η τελική έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από την ένταση και την διάρκειά της.

Η υγειονομική αυτή κρίση, έχει επηρεάσει καθοριστικά την επαγγελματική δραστηριότητα των επιστημονικών κλάδων, που εκπροσωπούμε, λόγω της αναστολής ή του περιορισμού λειτουργίας υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με αυτούς αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την ασφαλή άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και του περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών.

Αποτέλεσμα αυτών, είναι ότι,οι επιστήμονες της χώραςαδυνατούν, εν τοις πράγμασι, να ασκήσουνπλήρως το επάγγελμά τους, με συνέπεια να αποστερούνται μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουνστις επαγγελματικές και οικογενειακές τους ανάγκες, με κίνδυνο ακόμη και το βιοπορισμό τους.

Την πραγματικότητα αυτή, άλλωστε, αναγνώρισε και η ίδια η Πολιτεία με την ένταξη των επιστημόνων στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και στα μέτρα στήριξης.

Οι επιστημονικοί κλάδοι από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, μέσω της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μετά την αιφνίδια κυβερνητική υπαναχώρηση και την εξαίρεσή τους από την καταβολή της αποζημίωσης αυτής για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Σημειωτέον ότι, την άνω αποζημίωση έλαβαν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, χωρίς να υφίσταται κανένας δικαιολογητικός λόγος για τη δυσμενή αυτή μεταχείρισή μας.

Η μόνη οικονομική παροχή της Πολιτείας προς τους επιστημονικούς κλάδους αφορά το ποσό των 600 ευρώ, το οποίο χορηγήθηκε σε αντικατάσταση της επιταγής τηλεκατάρτισης , μετά την κατάργηση με κυβερνητική πρωτοβουλία του σχετικού προγράμματος, και το οποίο (ποσό) δεν έχει ακόμη καταβληθεί στο σύνολο των δικαιούχων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και λαμβανομένου υπόψη ότι η επαναφορά στην κανονικότητα της επαγγελματικής μας λειτουργίας απαιτεί βάθος χρόνου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση οικονομική στήριξη όλων των επιστημόνων και περισσότερο των νέωνκαι χαμηλών εισοδημάτωνμε την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάϊο, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα, άλλωστε, και με την πρόσφατη, από 2.4.2020, από του βήματος της Βουλής, δική σας εξαγγελία.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ, στους επιστημονικούς κλάδους της χώρας.

Για όλους εμάς, η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής στήριξης αλλά κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς μας στην επιστήμη και στην ελληνική κοινωνία.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Κ. Βερβεσός

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής  Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γεώργιος Ι. Ρούσκας»


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν επιστημονικοί φορείς για να δοθούν άμεσα τα 800 ευρώ"

Αρνητικά σε κορωνοϊό τα πρώτα 1200 τεστ των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ

Θετική είναι η είδηση ότι από τους ελέγχους των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, δεν εντοπίστηκε ούτε ένα θετικό δείγμα για κορωνοϊό.

Τα περίπου 1.200 τεστ πραγματοποιήθηκαν από τις πρώτες 25 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ,  κυρίως σε κλειστές δομές σε κλειστές μονάδες σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

την έιδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο διευθυντής της ομάδας Απόκρισης και Ετοιμότητας του ΕΟΔΥ, Σπύρος Σαπουνάς.



Οι πρώτες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στον δρόμο, υλοποιώντας, έτσι, το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου με περίπου 60 εργαζόμενους στον δήμο Γαλατσίου, ενώ οι κινητές μονάδες έχουν ήδη στελεχωθεί με νοσηλευτές και οδηγούς.

Προτεραιότητα των Κινητών Ομάδων είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η ενίσχυση της διαδικασίας ιχνηλάτησης.

Σταδιακά θα αναπτυχθούν συνολικά 500 Κινητές Ομάδες. Θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια. Θα διενεργούν μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού και σε δεύτερο χρόνο -στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης- θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020»και έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικά σε κορωνοϊό τα πρώτα 1200 τεστ των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news