facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Ένα email αποκάλυψε δίκτυο «φίλων» του Πούτιν που διαχειρίζεται περιουσία 4,5 δισ. δολαρίων

Δίκτυο εταιρειών, ιδιοκτησίας Ρώσων ολιγαρχών με στενές συνδέσεις με τον πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε μια διαρροή από τη Ρωσία. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται οι συγκεκριμένες εταιρείες ξεπερνούν τα 4,5 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει ο Guardian που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το θέμα.

Οι εταιρείες -περίπου 86- συνδέονται όλες με ένα email το LLCInvest.ru. Όπως αναφέρει ο Guardian η διαρροή περιλαμβάνει μια συνομιλία μέσω email η οποίά δείχνει τους διαχειριστές των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων να συζητούν σαν να ανήκαν σε έναν ενιαίο οργανισμό προβλήματα που προκύπτουν με τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Σύμφωνα με Ρώσο ειδικό σε θέματα διαφθοράς, του οποίου ο Guardian δεν αποκαλύπτει το όνομα, η LLCInvest μοιάζει με ένωση της οποίας τα μέλη ανταλλάζουν περιουσιακά στοιχεία.

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται είναι η πολυτελής έπαυλη του Πούτιν στο Γκελεντζίκ της Μαύρης Θάλασσας που υπολογίζεται πως κοστίζει 1 δισ. δολάρια. Το οίκημα φέρεται να ανάκηει στον Αρκάντι Ρότενμπεργκ για τον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Τα αμπέλια γύρω από την έπαυλη ανήκουν σε μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσαν δύο συνεργάτες του Πούτιν, ο Γκενάντι Τιμτσένκο και ο Βλαντίμιρ Κόλμπιν.

Στο ίδιο portfolio και το χιονοδρομικό κέντρο Ιγκόρα στην Αγία Πετρούπολη, στο οποίο έγινε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013. Το κέντρο ανήκει σε εταιρεία με ιδιοκτήτη τον πρόεδρο της Bank Rossiya, επίσης στενό φίλο του Πούτιν.

«Βίλα του Πούτιν» ονομάζεται από τους ντόπιους ένα ακόμα… παλάτι στην Αγία Πετρούπολη που φέρεται όμως να ανήκει στον Όλεγκ Ρούντνοφ. Η θαλαμηγός Shellest, μήκους 46 μέτρων, με πέντε καταστρώματα και 10 υπνοδωμάτια, αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων ταξιδεύει συχνά στη Μαύρη Θάλασσα και το λιμάνι του Σότσι. Ανήκει και αυτή σε εταιρεία του ευρύτερου κύκλου του προέδρου.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένα email αποκάλυψε δίκτυο «φίλων» του Πούτιν που διαχειρίζεται περιουσία 4,5 δισ. δολαρίων "

Τουρκία: Εξετάζεται η αγορά Eurofighter Typhoon αν δεν προχωρήσει αυτή των F-16 από τις ΗΠΑ

Εναλλακτικά σχέδια ψάχνει η Τουρκία αν δεν καταφέρει τελικά να αγοράσει τα μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ και να εκσυγχρονίσει τα ήδη υπάρχοντα.

Σύμφωνα με το MiddleEastEye που επικαλείται τουρκικές πηγές η Άγκυρα προσανατολίζεται στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Χασάν Κιουτσούκακγιουζ επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τη Βρετανία όπου είχε συζήτηση για το θέμα με τον διοικητή Σερ Μάικ Γουίνγκστον.

«Τα Typhoon είναι πολύ καλά… Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια προσωρινή εναλλακτική επιλογή έως ότου πάρουμε στα χέρια μας τα εγχώριας παραγωγής πέμπτης γενιάς TF-X, εάν φυσικά δεν μπορέσουμε να πάρουμε τα F-16», φέρεται να δηλώνει τουρκική πηγή στο MiddleEastEye.

Μάλιστα πριν μερικές ημέρες είχε δημοσιευτεί και στην DailySabah ένα άρθρο με τίτλο: «Αντί να περιμένει για τα F-16, η Τουρκία θα έπρεπε να αγοράσει Eurofighter Typhoon».

Σύμφωνα με το MiddleEastEye, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείεται να δώσει το πράσινο φως για τα τουρκικά F-16 αλλά μετά τις εκλογές που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2023.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Εξετάζεται η αγορά Eurofighter Typhoon αν δεν προχωρήσει αυτή των F-16 από τις ΗΠΑ"

Κρεμλίνο: Οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι στην Ουκρανία πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των «εγκλημάτων» τους

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί που πιάστηκαν αιχμάλωτοι στην Ουκρανία είναι “μισθοφόροι” που συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες και θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα “εγκλήματά” τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι κρατούμενοι δεν καλύπτονται από τη Σύμβαση της Γενεύης καθώς δεν ανήκουν σε τακτικά στρατεύματα. Ανέφερε ότι πυροβόλησαν εναντίον Ρώσων στρατιωτών και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ που κρατείται στη Ρωσία, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, σύμφωνα με το RIA.

“Γιατί θα πρέπει να την αποκαλούμε όμηρο; Παραβίασε τη ρωσική νομοθεσία. Τώρα αντιμετωπίζει ποινική δίωξη. Δεν πρόκειται για όμηρο”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, σύμφωνα με το RIA.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρεμλίνο: Οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι στην Ουκρανία πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των «εγκλημάτων» τους"

Ιταλία: «Η υποπαραλλαγή Omicron ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη»

Ο Ιταλός καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, μιλώντας σήμερα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας υπογράμμισε ότι «η υποπαραλλαγή Omicron ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη».

Παράλληλα, ο Ιταλός καθηγητής πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο επιδημιολογικό κύμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του στα τέλη Ιουλίου». Ο Πρελιάσκο υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες στις παραλίες, όταν υπάρχει συνωστισμός».

O Ιταλός επιστήμονας επιβεβαίωσε ότι χάρη στον εμβολιασμό ο ιός προκαλεί, σε όποιον μολύνεται, σαφώς λιγότερα προβλήματα απ΄ ό,τι στο παρελθόν» αλλά ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια περιστατικά πνευμονίας, τα οποία προκαλούν ανησυχία και ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: «Η υποπαραλλαγή Omicron ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη»"

Καιρός αύριο: Καύσωνας προ των πυλών – Που θα φτάσει τους 37 βαθμούς

Ο καύσωνας που ταλαιπωρεί την Ευρώπη φτάνει και στην Ελλάδα και ο καιρός αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα θερμός.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί βροχές κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια τοπικά 6 και βαθμιαία στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 35 και στα ανατολικά τοπικά τους 36 με 37 βαθμούς , ενώ στα νησιά δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 34 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και το απόγευμα πρόσκαιρα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα πρόσκαιρα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καύσωνας προ των πυλών – Που θα φτάσει τους 37 βαθμούς"

Διπλωματικές πηγές: Οι δύο λόγοι που ο Ερντογάν δεν θα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στο ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς συντρέχουν δύο σημαντική λόγοι, ώστε να μην κλιμακώσει την κατάσταση ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο οποίο μίλησαν οι διπλωματικές πηγές, εκτιμούν ότι παρά τις πρόσφατες αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ερντογάν θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί αυτό.

Πρώτον, διότι ο Τούρκος Υπουργός ‘Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Ν. Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δεύτερον, διότι η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Επίσης, οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό. Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλωματικές πηγές: Οι δύο λόγοι που ο Ερντογάν δεν θα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στο ΝΑΤΟ"

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν έχω καμία εμπλοκή, δεν σκότωσα τα παιδιά μου» αντιδρά στο πόρισμα του θανάτου Μαλένας και Ίριδας

Η Ρούλα Πισπιρίγκου εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με τον θάνατο των τριών παιδιών της. Σύμφωνα με το Star η πρώτη αντίδρασή της λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πορίσματος για τους θάνατους της Ίριδας και της Μαλένας που αναφέρει ότι ήταν «ασφυκτικοί», μίλησε με τον δικηγόρο της Όθωνα Παπαδόπουλο και του είπε πως «δεν έχω καμία εμπλοκή με τον θάνατο των παιδιών μου, αρνούμαι κάθε υπόνοια, υποψία και κατηγορία. Έχω χάσει τα παιδιά μου και έχω στερηθεί την προσωπική μου ελευθερία ευρισκόμενη στη φυλακή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star η πλευρά του Μάνου Δασκαλάκη, πατέρα των τριών νεκρών παιδιών, θα τοποθετηθεί αφού γίνει προσεκτική ανάγνωση του πορίσματος των ιατροδικαστών.

Νωρίτερα το απόγευμα ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου μίλησε στο Mega και αναφερόμενος στο πόρισμα Καρακούκη - Καλόγρηα δήλωσε πως «η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελεί αιφνιδιασμό, ήταν κάτι που λίγο πολύ ήταν μεταξύ των σοβαρών πιθανοτήτων. Εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας αυτό το πόρισμα, διότι δεν έχει ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για την πράξη. Δεν έχουμε κάποια ιδιότητα υπόπτου ή κατηγορούμενου σε αυτή την υπόθεση».

Με τη λύση του μυστηρίου του θανάτου της Ίριδας να βρίσκεται στο ματωμένο πανάκι της, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως εάν η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν ένοχη δεν θα παρέδιδε το στοιχείο αυτό στις Αρχές.

«Το βασικό πειστήριο είναι αυτό το πανάκι από το ατυχές περιστατικό με την μικρή Ίριδα. Είναι ένα στοιχείο που η ίδια έδωσε στις Αρχές. Εάν έφερε κάποιο για την ίδια κακοποιητικό στοιχείο, γιατί να το θέσει υπόψη των Αρχών; Εάν είχε κάνει κάποια εγκληματική ενέργεια, σκοπός της θα ήταν να εξαφανίσει τα πειστήρια και όχι να τα εμφανίσει στις Αρχέρς».

Από την πλευρά της η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει πως δεν θα μπορούσε ποτέ να στραφεί ενάντια στα παιδιά της και να τους προκαλέσει κακό.
Για την περίπτωση της Μαλένας ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η ίδια η 33χρονη είχε αντιδράσει στον τρόπο που είχε διενεργηθεί η ιατροδικαστική έκθεση και μάλιστα είχε υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τις ακριβές συνθήκες του θανάτου του παιδιού. «Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν υπήρχε κάποιου είδους εμπλοκή», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν έχω καμία εμπλοκή, δεν σκότωσα τα παιδιά μου» αντιδρά στο πόρισμα του θανάτου Μαλένας και Ίριδας"

Δένδιας σε ΥΠΕΞ της ΕΕ: Σκόπιμο να τονιστεί η προσήλωση στο απαραβίαστο των συνόρων

Για την τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο αλλά και επί του πεδίου, ενημέρωσε διεξοδικά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε όσους ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες, επεσήμανε ότι είναι σκόπιμο όλα τα κράτη – μέλη να τονίζουν την προσήλωση στη διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την τακτική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων ενημερώνοντας στα διεθνή φόρα φίλους και συμμάχους για το τουρκικό κρεσέντο έναντι της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη Ρώμη όπου την Τετάρτη 22 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, επιδίωξη της Ελλάδας είναι να συμπεριληφθεί, αν χρειαστεί, στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφορά καταδίκης στην τουρκική προκλητικότητα.

Έπεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου. Εκεί θα διασταυρωθούν Ερντογάν και Μητσοτάκης και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 5 Ιουλίου.

Απάντηση στην Τουρκία για τις επικρίσεις σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Σαφή απάντηση στην Άγκυρα και στις επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα για την διαχείριση του μεταναστευτικού, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, έδωσε η κυβέρνηση, με αφορμή την επιτυχή διάσωση των μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα στα ανοικτά της Δήλου.

«Η Τουρκία έχει πάρει τις απαντήσεις της από την Ελλάδα, νηφάλια και τεκμηριωμένα με βάση το διεθνές δίκαιο. Απαντούμε με πράξεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές. Καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που εμπορεύονται ανθρώπους και που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή όλοι όσοι μπορούν κάτι να κάνουν προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά προκλητικός, μιλώντας σε συνέδριο για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη. Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον της Ελλάδας και κατηγόρησε τη χώρα μας για κακοποίηση των προσφύγων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος σε ανθελληνικό και αντιευρωπαϊκό τόνο υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν διστάζει να βυθίσει τις βάρκες των μεταναστών και εφαρμόζει πολιτική απώθησης.

«Τα δυτικά κράτη, προτού μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να ντρέπονται όταν χρησιμοποιούν τις λέξεις “άνθρωπος” και “ανθρώπινα δικαιώματα”» είπε ο Μουσταφά Σεντόπ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας σε ΥΠΕΞ της ΕΕ: Σκόπιμο να τονιστεί η προσήλωση στο απαραβίαστο των συνόρων"

Ενεργειακή κρίση: Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία παρατείνει την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα την άρση των περιορισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ώστε να αντισταθμίσει μια πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια μέρα μετά τη λήψη παρόμοιου μέτρου από τη γειτονική της Γερμανία.

"Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση άρση των περιορισμών παραγωγής για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα από το 2022 έως το 2024, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ρομπ Γέτεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορούν εκ νέου να λειτουργήσουν με πλήρη παραγωγική ικανότητα αντί του μέγιστου ορίου 35%", πρόσθεσε.

Η ολλανδική απόφαση λαμβάνεται την επομένη της απόφασης της Γερμανίας να καταφύγει περισσότερο στον άνθρακα για να αντισταθμίσει τις μειώσεις των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε τον Μάιο την αναστολή των παραδόσεων στον ολλανδικό προμηθευτή GasTerra, που ανήκει εν μέρει στο ολλανδικό κράτος, αφότου η εταιρία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

"Πρέπει να υπογραμμίσω ότι υπάρχει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου επί του παρόντος" στην Ολλανδία, τόνισε ο Γέτεν. "Ωστόσο, περισσότερες χώρες είναι τώρα υπό πίεση (από τη Ρωσία)", εξήγησε. "Αυτό μας ανησυχεί. Λόγω των ανησυχιών αυτών, ανακοινώνω σήμερα μια κρίση φυσικού αερίου του επιπέδου 1: έγκαιρη προειδοποίηση", πρόσθεσε.

Παρότι το υψηλότερο επίπεδο είναι το επίπεδο 3, διευκρίνισε, "επί του παρόντος ο κίνδυνος να μην κάνουμε τίποτα είναι πολύ μεγάλος".

Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είχε "προετοιμάσει αυτή την απόφαση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του τις τελευταίες ημέρες".

Οι ολλανδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα δεν μπορούσαν από τον Ιανουάριο να λειτουργούν σε επίπεδο άνω του 35% της μέγιστης ικανότητάς τους ώστε να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση: Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία παρατείνει την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα"

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4

Άνοιξε η πλατφόρμα του Power Pass για τους έχοντες ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4.

Τη σχετική ανάρτηση έκανε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος κάνει ακόμα γνωστό ότι μέχρι στιγμής πάνω από 300.000 πολίτες έχουν υποβάλει την αίτησή τους μέσω του vouchers.gov.gr.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι εφόσον ο αριθμός της παροχής δηλώνεται στα στοιχεία κύριας κατοικίας στο Taxisnet, είναι αδιάφορο το όνομα στο οποίο είναι χρεωμένος ο αριθμός παροχής στα μητρώα του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

  • Η επιδότηση αφορά μόνο την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη.

Είστε δικαιούχος του Power Pass εφόσον:

  • είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,
  • το καθαρό οικογενειακό σας εισόδημα μετά φόρων δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020, και
  • ο ΑΦΜ που καταχωρίζετε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο.
  • Τα νομικά πρόσωπα ΔΕΝ είναι δικαιούχοι του Power Pass.

Χρειάζεται να έχετε τους κωδικούς σας στο Taxisnet για την αυθεντικοποίησή σας κατά την είσοδό σας στην πλατφόρμα και τον το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθεί η επιδότηση.

Το ποσό που θα λάβετε εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών της περιόδου που καλύπτεται από το Power Pass.
Τα ποσά της επιδότησης θα κυμαίνονται από 18 ευρώ έως και 600 ευρώ και θα υπολογίζονται στο 60% του ποσού που θα προκύπτει αφαιρώντας από τη ρήτρα αναπροσαρμογής τον λογαριασμό και το ποσό τυχόν εκπτώσεων.

Η αίτηση στο www.vouchers.gov.gr
  1. Μπαίνετε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet και επιβεβαιώνετε ότι τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.
  2. Επιλέγετε αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για εσάς ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας.
  3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής).

Τα στοιχεία αυτά μπορείτε:

  • είτε να τα επιβεβαιώσετε,
  • είτε να τα τροποποιήσετε μέσω της πλατφόρμας Δήλωσης Κύριας Κατοικίας για Powerpass, η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ.
  1. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε να συμπληρώσετε το κινητό, το e-mail σας, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός σας λογαριασμός, στο οποίο πρέπει απαραίτητα να είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
    Εφόσον δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κινητό και email τρίτου προσώπου, στο οποίο θα λαμβάνετε τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις.
  2. Πατώντας «Υποβολή», ολοκληρώνετε τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.
Η πληρωμή στις αρχές Ιουλίου

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.).

Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.

Επιπλέον, για όσους είναι υπόχρεοι να υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, είναι απαραίτητη η υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν από την αίτηση για το Power Pass.
Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4"

Επιμένει στο βέτο η Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - «Θεμιτές οι ανησυχίες» λέει ο Στόλτενμπεργκ

Χωρίς προόδο κατέληξαν οι συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπερκεραστούν τα εμπόδια που προβάλλει η Τουρκία στην ένταξη των δύο χωρών.

Στις συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες, Κυριακή, την Τουρκία εκπροσωπούν ο στενός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν και ο υφυπουργός εξωτερικών, Σεντάντ Ονάλ. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν «θετικό» το γεγονός ότι η Άγκυρα δέχτηκε να συμμετάσχει σε αυτή τη διαπραγμάτευση για την οποία εδώ και μέρες πίεζε να πραγματοποιηθεί η γραμματεία του ΝΑΤΟ και ο Γ.Γ. Στόλτενμπεργκ. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, με την ελπίδα να βρεθεί ένας συμβιβασμός πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου).

«Οι συζητήσεις διήρκεσαν σχεδόν πέντε ώρες. Σημειώθηκε σαφής πρόοδος σε ορισμένα θέματα, σε άλλα υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επίτευξη συναίνεσης. Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σε κάθε πρωτεύουσα σχετικά με το τι έχει επιτευχθεί. Ο γενικός στόχος είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας Πέτρι Χακαράινεν. 

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμα και αν αύριο η Τουρκία άρει τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν υπάρχει χρόνος μέσα σε μία εβδομάδα να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών και να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με το καθεστώς χωρών «παρατηρητή». Η επίτευξη συμβιβασμού, ωστόσο, θα ήταν μια «πολύ θετική εξέλιξη» εάν τελικά συμβεί πριν τη Μαδρίτη, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να σταματήσει τους εκβιασμούς, οι τρεις χώρες θα υπογράψουν μια κοινή δήλωση, η οποία θα απαντά στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας, αλλά και στο αίτημά της για άρση του εμπάργκο όπλων από τη Σουηδία. Τη δήλωση αυτή ο Ερντογάν θα μπορούσε να την «πουλήσει» στο εσωτερικό του, λέγοντας ότι βγήκε κερδισμένος από τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, οι απαιτήσεις που εξακολουθεί να έχει η 'Αγκυρα από το Ελσίνκι και κυρίως από τη Στοκχόλμη για να άρει τις επιφυλάξεις ασφαλείας της σχετικά με την τρομοκρατία - οι οποίες φήμες λένε ότι περιλαμβάνουν ακόμα και την παραίτηση της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λιντ - είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Παράλληλα, καθώς η Τουρκία έχει περισσότερα «ανοιχτά ζητήματα» με τη Σουηδία, ενώ με τη Φινλανδία τα πράγματα μοιάζουν πιο εύκολα, ουδείς επιθυμεί να προχωρήσει η ένταξη μόνο της Φινλανδίας, διότι κάτι τέτοιο θα την άφηνε εκτεθειμένη απέναντι στη ρωσική απειλή.

Όσον αφορά, εξάλλου, τις πρόσφατες αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ερντογάν θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί αυτό. Πρώτον, διότι ο Τούρκος Υπουργός 'Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Ν. Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δεύτερον, διότι η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό. Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ, ο Καλίν θυμήθηκε… την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αντίθεση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε “ναι” στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ /protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Επιμένει στο βέτο η Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - «Θεμιτές οι ανησυχίες» λέει ο Στόλτενμπεργκ"

Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος καταδικάζουν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας στην αν. Μεσόγειο

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος εξέφρασαν την ανησυχία τους και καταδίκασαν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να σέβονται το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας των ΗΕ (UNCLOS) και όλες τις άλλες σχετικές συμφωνίες.

Οι ΥΠΑΜ των τριών χωρών Χαράλαμπος Πετρίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι συναντήθηκαν την Δευτέρα στο Κάιρο και σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τριμερή αναφέρεται ότι οι Υπουργοί Άμυνας εξέτασαν την πρόοδο της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για περαιτέρω ανάπτυξη του συντονισμού, της συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας καθώς και για τη στήριξη της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο που να ευνοεί την ανάπτυξη της ευημερίας των χωρών και των λαών τους.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης πως οι Υπουργοί Άμυνας εξέτασαν επίσης τις εξελίξεις και τις προοπτικές σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας και στρατηγικής στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις εντάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Συμφώνησαν σε ένα κοινό όραμα που υποστηρίζει τη συνεχώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία της ανατολικής Μεσογείου σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, σε θέματα μεταφορών και διεθνών θαλάσσιων εμπορικών οδών και τόνισαν, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, τη σημασία της συνεργασίας τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, παρέχοντας μια επιπλέον πηγή εφοδιασμού της Ευρώπης.

Παράλληλα οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την αποκατάσταση των τρομοκρατικών οργανώσεων και τη δραστηριότητά τους σε πολλές εστίες συγκρούσεων και εντάσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και στο Σάχελ της Αφρικής.

Ταυτόχρονα συμφώνησαν πως το λαθρεμπόριο σε όλες τις μορφές του, η παράνομη μετανάστευση και η εμπορία ανθρώπων εξακολουθούν να αποτελούν συνεχή πρόκληση.

Επιπλέον, αναφέρει το ανακοινωθέν, το φαινόμενο των μισθοφόρων, η μεταφορά ξένων μαχητών και η υποστήριξη ένοπλων πολιτοφυλακών, αποτελούν επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επιβάλλουν την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό.

Εξάλλου οι ΥΠΑΜ εξέφρασαν ικανοποίηση για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών τους για την υλοποίηση των κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και χαιρέτησαν τη συμμετοχή φίλων χωρών σε αυτές τις ασκήσεις που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τον συντονισμό και την ολοκλήρωση των δυνατοτήτων για την ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Παράλληλα τόνισαν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και μετριασμού της παγκόσμιας πόλωσης και τον άμεσο τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων και συμφώνησαν σε εντατικοποίηση της επικοινωνίας, των διαβουλεύσεων, της ανταλλαγής πληροφοριών, των αξιολογήσεων και του συντονισμού των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλίμακας των στρατιωτικών προκλήσεων και απειλών για την ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 2023.

Σε σύντομη δήλωση ο ΥΠΑΜ της Κύπρου είπε πως οι τρεις χώρες διατηρούν μακρόχρονες και ειλικρινείς σχέσεις που ενισχύονται όχι μόνο στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας αλλά και σε τομείς που αφορούν την ενέργεια και το εμπόριο. Πρόσθεσε ότι σήμερα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν την πορεία της συνεργασίας και τρόπους ενίσχυσής της και τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μίλησε για άριστες σχέσεις των τριών χωρών και για περαιτέρω συνεργασία πάντοτε με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σκληρή δουλειά για υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν ως την επόμενη τριμερή.

ΚΥΠΕ/riknews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος καταδικάζουν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας στην αν. Μεσόγειο"

Τουρκία: Ο Ερντογάν νομοθετεί τη... λογοκρισία - Ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους που «παραπληροφορούν»

Οι τουρκικές αρχές θέλουν να ποινικοποιήσουν την «παραπληροφόρηση» με ένα νομοσχέδιο που είναι πιθανό να στείλει δημοσιογράφους στη φυλακή για τρία χρόνια, σε μια νέα προσπάθεια καταστολής καθώς πλησιάζουν εκλογές που κρύβουν κινδύνους για τον αρχηγό του κράτους.

Η υπόθεση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς: μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο στα τέλη Μαΐου από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα υποβληθεί προσεχώς στους βουλευτές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει να τιμωρείται με φυλάκιση ενός ως τριών ετών η «διάδοση απατηλών πληροφοριών» και οι δημοσιογράφοι που κρίνονται ένοχοι γι' αυτό το αδίκημα να στερούνται τη δημοσιογραφική ταυτότητά τους. Ο «νόμος για την παραπληροφόρηση» έχει στόχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ιστότοπους στο Ίντερνετ, από τους οποίους θα ζητείται να δίνουν στις αρχές τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών τους, σε περίπτωση παράβασης.

«Αστυνομία της αλήθειας»

Η αντιπολίτευση προσπάθησε μάταια στις αρχές Ιουνίου να εμποδίσει αυτό το νομοσχέδιο, όμως, καθώς το AKP και οι σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία 334 εδρών στο 581μελές κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.

«Το κράτος επιδιώκει να δημιουργήσει μια αστυνομία της αλήθειας, διατηρώντας την αοριστία όσον αφορά τα όρια της παραπληροφόρησης», καθώς στο νομοσχέδιο δεν ορίζεται τι συνιστά παραπληροφόρηση, εκτιμά ο Σαρφάν Ουζούνογλου, καθηγητής Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση δεν περίμενε πάντως αυτό το νέο νομοσχέδιο για να θέσει υπό τον έλεγχό της την ελευθερία του λόγου στη χώρα: στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, είχε βασιστεί ένας από τους πιο σημαντικούς διωγμούς που έχουν γίνει εναντίον των μέσων ενημέρωσης στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα, 16 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Συνολικά 67 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο P24.

«Σκοτεινές ημέρες»

Ο νόμος αυτός θα προστεθεί εξάλλου σε έναν άλλο, που υιοθετήθηκε το 2020 και υποχρεώνει τις πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter, να ορίσουν ένα νόμιμο αντιπρόσωπο στη χώρα. Τα πρόσωπα αυτά είναι πλέον εκτεθειμένα σε κυρώσεις, αν δεν αποσύρουν μέσα σε 48 ώρες ορισμένα περιεχόμενα έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών.

«Ζούμε τις πιο σκοτεινές ημέρες της χώρας μας όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου», υπογράμμισε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουρκίας Ναζίμ Μπιλγκίν, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως «ο 'νόμος της λογοκρισίας' θα εγκριθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή όταν οι συνάδελφοι του Ντιγιάρμπακιρ είναι φυλακισμένοι, δεν είναι τυχαίο».

«Τρομοκρατία» και «εξύβριση του προέδρου» είναι μεταξύ των πιο συχνών και επανερχόμενων κατηγοριών εναντίον του Τύπου, της αντιπολίτευσης και των ενώσεων για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συντηρήσει το φόβο για να αποτρέψει τους δημοσιογράφους, τους οικονομολόγους και τους πανεπιστημιακούς να δημοσιεύουν επιβλαβείς πληροφορίες», εκτιμά ο Γιαμάν Ακντενίζ, διδάκτορας στο ψηφιακό δίκαιο.

Στην εξουσία από το 2003 ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε στις αρχές Ιουνίου την υποψηφιότητά του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Αυθαίρετος νόμος»

«Είναι ένας αυθαίρετος νόμος, πιστεύω ότι θα καταδικαστούν πολλοί», λέει εκφράζοντας το φόβο του ο Ακντενίζ, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου. «Θα είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του AKP στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», προσθέτει.

«Στην Τουρκία, νομικά κενά επιτρέπουν στην κυβέρνηση να φυλακίζει δημοσιογράφους. Η ενσωμάτωση της παραπληροφόρησης στον ποινικό κώδικα θα είναι ένα εργαλείο επιπλέον», λέει εκφράζοντας επίσης το φόβο της η Γκιουλνοζά Σαΐντ, της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Περισσότερες από 20 μη κυβερνητικές οργανώσεις και ενώσεις για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, μεταξύ των οποίων οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), ζήτησαν με άρθρο τους στις αρχές Ιουνίου από το τουρκικό κοινοβούλιο να απορρίψει το νομοσχέδιο αυτό.

«Στα χέρια του πολύ πολιτικοποιημένου τουρκικού δικαστικού μηχανισμού, ο νόμος αυτός θα γίνει ένα επιπλέον εργαλείο για την παρενόχληση των δημοσιογράφων και των αγωνιστών και θα μπορούσε να επιφέρει μια γενικευμένη αυτολογοκρισία στο Ίντερνετ», εκτιμούν οι υπογράφοντες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Ο Ερντογάν νομοθετεί τη... λογοκρισία - Ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους που «παραπληροφορούν»"

Τούρκος αναλυτής: Ένα «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα θα εξελισσόταν σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Ένα τυχόν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα θα εξελισσόταν σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» ανάμεσα στις δύο χώρες, εκτίμησε ο Τούρκος αναλυτής και απόστρατος αντιπτέραρχος Ερντογάν Καρακούς, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας, σημειώνοντας την αεροπορική υπεροχή που θα πρέπει να έχει ο τουρκικός στρατός προκειμένου να μην υποστεί σοβαρές απώλειες.

«Χωρίς διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στρατιωτική επιχείρηση Ακόμη και αν γίνει θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Αυτές τις απώλειες πρέπει πάντοτε να τις υπολογίζουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε πώς πρέπει να έχουμε αεροπορική υπεροχή Για να μη γίνουμε μάρτυρες οι άνθρωποι μας στο έδαφος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καρακούς αναφέρθηκε και στην κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996, υποστηρίζοντας πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμες για ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ελλάδα. «Ήμουν μέσα στα γεγονότα. Ήμουν επικεφαλής του σχεδίου δράσης στα Ίμια (σ.σ. «Καρντάκ» κατά τους Τούρκους). Καταρχάς οι αεροπορικές δυνάμεις εντός 12 ωρών πέρασαν σε κατάσταση πολέμου. Ακολούθως το Ναυτικό σε δύο μέρες. Σε επτά μέρες πέρασε σε κατάσταση πολέμου ο στρατός ξηράς. Και μετά εμείς βγάλαμε μία μονάδα στη βραχονησίδα Ίμια, έτσι ώστε αν καθοιονδήποτε τρόπο επενέβαιναν κατά των ναυτικών μας, ήταν ολοκληρωμένες οι ετοιμασίες μας για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Και για αυτό το λόγο αν καθοιονδήποτε τρόπο δεχόταν πυρά η μονάδα μας εκεί, 12 αεροσκάφη περίμεναν ήδη στον αέρα» υπογράμμισε σύμφωνα με τη μετάφραση που έγινε από την ιστοσελίδα tourkikanea.gr.

Ο απόστρατος αντιπτέραρχος πρόσθεσε ότι και το 1994 υπήρξε ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα, που κατά τον ίδιο θα οδηγούσε σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» με τη χώρα μας. «Το 1994 υπήρχε το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια. Τότε η Αθήνα είχε κάνει ένα συνέδριο το Νοέμβριο σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Όταν λοιπόν είχε δηλώσει η Ελλάδα ότι θα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα, τότε οι αεροπορικές μας δυνάμεις όπως και όλες μας οι δυνάμεις ήταν σε κατάσταση πολέμου. Αφού καταστούν οι δυνάμεις σε μία κατάσταση πολέμου, δεν συμβαίνει κανένα περιστατικό μεμονωμένης σύρραξης, αλλά γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Και αυτό είναι κάτι που οφείλει να το ξέρει το έθνος μας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε μάχη με την Ελλάδα αυτό θα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος» επεσήμανε.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τούρκος αναλυτής: Ένα «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα θα εξελισσόταν σε ολοκληρωτικό πόλεμο"

Μπούτια κοτόπουλο με σαλμονέλα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος “Επίσημος έλεγχος Μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων” έτους 2022, προέβη σε δειγματοληψία κρέατος κοτόπουλου, με τα στοιχεία: «ΜΠΟΥΤΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΠΙΝΔΟΣ ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ» με ημερομηνία παραγωγής 22-05-2022 και ημερομηνία λήξης 14-09-2023, που παράγεται από την εταιρεία Α.Π.Σ.Ι. «ΠΙΝΔΟΣ».

Σε συνέχεια εργαστηριακών δοκιμών από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χαλκίδας, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella Typhimurium.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται κατωτέρω) να μην το καταναλώσουν

Ανακλήθηκε σε ποσοστό 98,7%

Ο Α.Π.Σ.Ι ΠΙΝΔΟΣ, σε συνέχεια της ανάκλησης προϊόντος που προέκυψε στο πλαίσιο της διενέργειας ελέγχων του ΕΦΕΤ και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου στο πλαίσιο του Προγράμματος “Επίσημος έλεγχος Μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων” έτους 2022, έχει ήδη προβεί στην απόσυρση της μικρής ποσότητας του προϊόντος, που είχε διατεθεί στην αγορά, σε ποσοστό 98.7%. Το προϊόν είναι ο κωδικός «ΜΠΟΥΤΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΣΕ ΔΙΣΚΑΚΙ» με ημερομηνία παραγωγής 22-05-2022 και ημερομηνία λήξης 14-09-2023.

Ο Α.Π.Σ.Ι ΠΙΝΔΟΣ με γνώμονα πάντα την υγεία των καταναλωτών και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων από κοτόπουλο που παράγει και διανέμει, λειτουργεί πάντα με υπευθυνότητα και συνέπεια ως προς το διαρκή ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων με την υπογραφή ΠΙΝΔΟΣ. Απολογούμαστε στους καταναλωτές μας για την όποια αναστάτωση έχει προκληθεί και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με αμείωτη επιμέλεια και προσήλωση στη διασφάλιση της ποιότητας που αποτελεί θεμελιώδη αξία της λειτουργίας μας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπούτια κοτόπουλο με σαλμονέλα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ"

Ινδία: Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις – Δεκάδες νεκροί και βυθισμένα χωριά

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία εξαιτίας των πλημμυρών αλλά και των αλλεπάλληλων κεραυνών που πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι πλημμύρες είναι αποτέλεσμα των μουσώνων την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της Ινδίας αλλά και του γειτονικού Μπανγκλαντές έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πλημμύρες είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές – που συνολικά έχουν 1,6 δισεκ. κατοίκους – όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητά, τη σοβαρότητά τους και κάνει τα φαινόμενα πιο ξαφνικά.

Στο κρατίδιο Άσαμ, στη βορειοανατολική Ινδία, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολισθήσεις, ενώ άλλοι έξι από πλημμύρες, σύμφωνα με τις αρχές αρμόδιες για τη διαχείριση καταστροφών.

Στο κρατίδιο Μπίχαρ, πιο ανατολικά, από τους κεραυνούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανακοίνωσε ο Ρένου Ντέβι, υπουργός Διαχείρισης Καταστροφών.

Περίπου 5.140 χωριά έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά και περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στο κρατίδιο αυτό, όπου τον Απρίλιο 144 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες.

Έπειτα από μερικές εβδομάδες που τα νερά υποχώρησαν, η στάθμη τους ανέβηκε ξανά τον Ιούνιο, όταν ξεκίνησε η εποχή των μουσώνων.

Στο γειτονικό κρατίδιο Μεγκαλάγια τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 17 Ιουνίου εξαιτίας κατολισθήσεων.

Καταστροφικές πλημμύρες

Και το Μπανγκλαντές πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν πληγεί και δεκάδες να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην περιφέρεια Σίλχετ περίπου 5 εκατομμύρια από τους συνολικά 15 εκατομμύρια κατοίκους είναι εγκλωβισμένοι από τα νερά.

«Είναι οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και 122 χρόνια στην επαρχία Σίλχετ», δήλωσε ο Ατικούλ Χάκε, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών του Μπανγκλαντές.

Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώθηκε από τα νερά που έρχονται από τους γύρω λόφους που βρίσκονται στο ινδικό κρατίδιο Μεγκαλάγια.

Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν πάει σε καταφύγια, αλλά περισσότεροι από 4 εκατομμύρια είναι εγκλωβισμένοι κοντά στα πλημμυρισμένα σπίτια τους, με τις αρχές να δυσκολεύονται να τους προσφέρουν βοήθεια.

«Τα καταφύγια είναι γεμάτα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό. Πολλοί φοβούνται να επιστρέψουν και άλλοι έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω της ανόδου των νερών», δήλωσε ο Μοσαράρ Χοσάιν κυβερνήτης της περιοχής.

Πλημμύρες έχουν σημειωθεί και σε άλλες επαρχίες του Μπανγκλαντές. Στην περιφέρεια Τζαμαλπούρ ένα 8χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν το παρέσυραν τα νερά.

Ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές στη νοτιοανατολική περιφέρεια Τσίταγκονγκ Χιλς, προκαλώντας πλημμύρες στην πόλη- λιμάνι και αυξάνοντας τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ινδία: Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις – Δεκάδες νεκροί και βυθισμένα χωριά"

Τουρισμός - Handelsblatt: H Ελλάδα είναι ο ακριβότερος προορισμός στη Μεσόγειο και η Τουρκία ο φθηνότερος

Για καλοκαίρι ρεκόρ στους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης μιλά η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που φιλοξενεί αφιέρωμα για τους φθηνότερους προορισμούς στη Μεσόγειο. Σε αυτό το επίπεδο, η εφημερίδα κατατάσσει ως φθηνότερο προορισμό την Τουρκία, ενώ ως ακριβότερο την Ελλάδα.

«Για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, αυτό το καλοκαίρι σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή. Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, η επιθυμία για ήλιο και παραλία είναι τόσο μεγάλη, που οι κρατήσεις ξεπερνούν τις προσδοκίες του κλάδου» αναφέρει. Ορισμένοι προορισμοί μάλιστα αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, που ήταν επίσης χρονιά ρεκόρ σε πολλά μέρη. Όμως οι φετινές διακοπές έχουν το τίμημά τους, σημειώνει ο συντάκτης, εξηγώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός, που στην ευρωζώνη έφτασε το 8,1% κάνει και τις καλοκαιρινές διακοπές πιο ακριβές.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος, είναι «το νέο ανατέλλον αστέρι ανάμεσα στους προορισμούς για διακοπές μετά την πανδημία».

Οι τιμές, σημειώνει, για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων εκρήγνυνται. «Εάν δεν προσέξει κανείς στη Μύκονο, θα τον ξεσκίσουν αλύπητα: 79 ευρώ η μερίδα καλαμάρια στα κάρβουνα, 15 ευρώ ο εσπρέσο» γράφει ο αρθρογράφος, που υποστηρίζει ότι παρά την οργή αρκετών ταξιδιωτών για τις τιμές στα social media, μέχρι στιγμής, η επιθυμία για ταξίδι στην Ελλάδα δεν υποχωρεί.

«Το brand Ελλάδα προσελκύει. Για τον μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα της Ευρώπης, Tui, η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το 2022. Η εταιρεία θέλει να φέρει φέτος 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα», με τη μεγάλη μερίδα να προέρχεται από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ, η Ελλάδα επωφελείται από την καλή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, από τη γραφική ποικιλομορφία της και την τάση προς περισσότερο μεμονωμένες διακοπές.

Ωστόσο, ο στόχος των 31,3 εκατομμυρίων επισκεπτών του 2019 δύσκολα θα προσεγγιστεί εκ νέου. Ένας λόγος είναι η απουσία Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, που ανέρχονταν σε 800.000 το 2019.

Νέο ρεκόρ αναμένεται ότι θα σημειώσει φέτος και ο αριθμός των επισκεπτών από τις ΗΠΑ. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, Delta, American και United προσφέρουν περισσότερες απευθείας πτήσεις από ποτέ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι επισκέπτες, επειδή ξοδεύουν σημαντικά περισσότερα χρήματα από άλλους ξένους.

Γιατί η Τουρκία προσφέρει σχετικά φθηνότερες διακοπές

Σε ότι αφορά στην Τουρκία όλα τα είδη γίνονται ακριβότερα λόγω του πληθωρισμού ρεκόρ, αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος, εξηγώντας ότι το γεγονός αντισταθμίζεται εν μέρει από την πτώση της τουρκικής λίρας για τους ξένους τουρίστες.

«Οι διακοπές στην Τουρκία είναι σχετικά φθηνές, επειδή το πρόσθετο κόστος στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι ακόμα χαμηλό» σημειώνει η εφημερίδα.

Επιπλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να σημαίνει ότι φέτος θα έρθουν σημαντικά λιγότεροι τουρίστες στη χώρα τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία all-inclusive στην περιοχή της Αττάλειας ειδικότερα, αντιμετωπίζουν την πρόκληση να δώσουν τα δωμάτιά τους σε παραθεριστές από άλλες χώρες σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, οι τουρίστες θα πρέπει να ξέρουν ότι ο πληθωρισμός κάνει άλλες υπηρεσίες πιο ακριβές. Εάν πάρει κάποιος ταξί από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, πληρώνει σημαντικά περισσότερα σε ευρώ από πριν. Το ίδιο ισχύει για τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων και καυσίμων καθώς και για εκδρομές με λεωφορείο και πλοίο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρισμός - Handelsblatt: H Ελλάδα είναι ο ακριβότερος προορισμός στη Μεσόγειο και η Τουρκία ο φθηνότερος"

Γαλάζιες μέδουσες: Κάψιμο και φαγούρα χωρίς να μας ακουμπήσουν

Εκτός από τις μωβ μέδουσες πλέον και οι γαλάζιες μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας τρόμο σε όσους επιλέξουν να δροσιστούν με μια βουτιά.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε στις θάλασσες της Ελλάδας – όπως κάθε χρόνο – πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.
 
Γαλάζιες μέδουσες: Kάψιμο και χωρίς να μας ακουμπήσουν

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι αρκετά εύκολο να τις απωθήσει κάποιος καθώς έχουν μεγάλη καμπάνα και είναι δύσκολο κάποιος να πέσει πάνω τους.

Ωστόσο, θέλει τεράστια προσοχή αφού αν τις ακουμπήσει κάποιος δεν πρέπει να ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα. Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου.

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Τονίζεται πως οι εξάρσεις της Ελλάδας δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλάζιες μέδουσες: Κάψιμο και φαγούρα χωρίς να μας ακουμπήσουν"

Υπόθεση Πάτρας: Ασφυκτικός ο θάνατος Μαλένας και Ίριδας – Παραδόθηκε το πόρισμα των ιατροδικαστών

Παραδόθηκε σήμερα στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά για τον θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών – Μαλένας και Ίριδας – της Ρούλας Πισπιρίγκου, από την Πάτρα.

Η έρευνα των δύο ιατροδικαστών σύμφωνα με το πόρισμα – και αφού έχουν αναλυθεί όλα τα προηγούμενα πορίσματα– καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο και για τις δύο περιπτώσεις, και δεν πρόκειται για θάνατο που οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Σημειώνεται ότι από χθες βρίσκεται στην Πάτρα κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να πάρει καταθέσεις από τους γονείς της Ρούλας Πισπιρίγκου και άλλους μάρτυρες που διαμένουν στην Πάτρα.

Ο πατέρας των παιδιών έδωσε πολύωρη κατάθεση προχθές στην Αθήνα, όπου διαμένει μόνιμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Πάτρας: Ασφυκτικός ο θάνατος Μαλένας και Ίριδας – Παραδόθηκε το πόρισμα των ιατροδικαστών"

Πολιτική Προστασία: Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για φωτιά την Τρίτη

Το χάρτη με τις περιοχές με επαυξημένο κίνδυνο φωτιάς την επόμενη μέρα δημοσίευσε η Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και συγκεκριμένα για την Ρόδο. 

Σε άλλα νησιά του νοτίου Αιγαίου και στην νότια Πελοπόννησο υπάρχει κίνδυνος, αλλά ένα «σκαλί» πιο κάτω.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Αναλυτικά ο χάρτης

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για φωτιά την Τρίτη"

Συντάξεις: Ρεκόρ έκδοσης συντάξεων το Μάιο - Μας επιτίθενται τα «κέντρα» που χάνουν την πελατεία τους, λέει το Υπουργείο Εργασίας

Ρεκόρ έκδοσης συντάξεων κατέγραψε ο ΕΦΚΑ καθώς τον Μάιο οι απονομές ξεπέρασαν τις 30.000. Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας ,το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων φτάνει στο τέλος του εντός του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα το επόμενο δίμηνο απομένει η έκδοση 35.000 εκκρεμών αιτήσεων ενώ μέχρι το Μάιο εκδόθηκαν συνολικά 67.000 συντάξεις.

Το ποσό που διατέθηκε το 2022 για την πληρωμή των συντάξεων ανέρχεται σε 174.6 εκ ευρώ.  Με τη νέα διαδικασία fast track, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει 3 μήνες περιθώριο να εκδώσει τη σύνταξη και αν δεν το πράξει τότε ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΦΚΑ στα συστήματα του, αλλά και τα στοιχεία που προσκόμισε ο ασφαλισμένος.

Με τις fast track συντάξεις και τη συμβολή και των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων που εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες «σπάει» επιτέλους ένα παρα-σύστημα εξάρτησης των ασφαλισμένων που αναγκάζονταν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ως «γρηγορόσημο» για την έκδοση της σύνταξης τους. Η σύνταξη θα εκδίδεται στην ώρα της και ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιον «ειδικό στις συντάξεις» για να την «τρέξει

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας κατηγορεί «κέντρα» πραπληροφόρησης που εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις στη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων και ισχυρίζονται πως οι συντάξεις αυτές εκδίδονται με σοβαρά λάθη και παραλείψεις και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν διοίκηση και υπαλλήλους για σοβαρή διοικητική αμέλεια εις βάρος των ασφαλισμένων.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυτά τα «κέντρα» αποδομούν τις προσπάθειες του ΕΦΚΑ γιατί χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της πελατείας τους. Ο ασφαλισμένος που θέλει να βγει γρήγορα η σύνταξή του δεν έχει ανάγκη πλέον να πληρώσει κάποιο δικηγορικό γραφείο με προσβάσεις και επαφές στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ για να την λάβει.

Είναι τόσο μεγάλη δε η αγωνία τους να αποδομήσουν τις fast track συντάξεις – συμπληρώνει το υπουργείο- που διανέμουν στα ΜΜΕ περιπτώσεις συντάξεων που εκδόθηκαν με λάθη και παραλείψεις, οι οποίες ωστόσο δεν εκδόθηκαν μέσα από τη fast track διαδικασία! Εκδόθηκαν μέσα από τη διαδικασία αυτοματοποίησης, με την επιφύλαξη συμπληρωματικών ελέγχων και έκδοσης τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαίωσης. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από την νομοθεσία εδώ και χρόνια και ισχύει και για τις περιπτώσεις εκείνων των σύνθετων συντάξεων που εκδίδονται απευθείας από τους εισηγητές.

Άλλωστε η πιθανότητα λάθους ή παράλειψης κατά την έκδοση της σύνταξης προβλέπεται ως ενδεχόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία εδώ και δεκαετίες. Για αυτό και υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες των επανελέγχων που διασφαλίζουν στο ακέραιο το ακριβές ύψος της σύνταξης και ενεργοποιούνται ακόμα και χωρίς την υποβολή ένστασης από τον ασφαλισμένο! Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι «δήθεν προστάτες» των ασφαλισμένων, όμως σκοπίμως αποφεύγουν να το τονίσουν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους εμφανίσεις.

Ειδικά για τις συντάξεις fast track έχει προβλεφθεί τόσο η υποχρέωση εκ των υστέρων- σε βάθος 3ετίας- συμπληρωματικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και διόρθωσης τυχόν λαθών αλλά και ενστάσεων οποτεδήποτε ο ασφαλισμένος το επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης κατοχυρώνεται πλήρως και μηδενίζεται το ενδεχόμενο να αδικηθεί από τον ΕΦΚΑ ως προς το ύψος της σύνταξης που θα λάβει.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις: Ρεκόρ έκδοσης συντάξεων το Μάιο - Μας επιτίθενται τα «κέντρα» που χάνουν την πελατεία τους, λέει το Υπουργείο Εργασίας"

e-ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις για τον Ιούλιο

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής τους.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ οι συντάξεις θα έχουν καταβληθεί όλες μέχρι τις 29 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ:

– Στις 27 Ιουνίου 2022, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

– Στις 28 Ιουνίου 2022, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

– Στις 29 Ιουνίου 2022, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "e-ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις για τον Ιούλιο"

4.832 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 11+1 ακόμη θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι

Σε υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε σήμερα η θετικότητα (14,35%) με την διενέργεια βέβαια λιγότερων τεστ. 

Στην ανακοίνωση 4.832 νέων μολύνσεων από κορωνοϊό και ακόμη 11+1 θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν τη Δευτέρα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 4.832  5.689  
Κρούσματα σε παιδιά 833 1.067
Σύνολο κρουσμάτων 3.549.944  3.545.112    
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 781  864 
Νέοι θάνατοι 11+1*  8
Σύνολο θανάτων 30.099    30.087        
Διασωληνωμένοι 97  101 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 45   46
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 1 -
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  128   176  
Σύνολο τεστ PCR 11.514.532  11.509.258    
Σύνολο rapid tests  72.688.084  72.659.691  
Τεστ ημέρας 33.667   52.717   
Θετικότητα τεστ  14,35%    10,79%      

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 2.765 στην Αττική (3.485 χθες).
  • 389 στη Θεσσαλονίκη (330 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 309 από την Ανατολική Αττική (414 χθες).
  • 571 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (612 χθες).
  • 77 από τη Δυτική Αττική (94 χθες).
  • 353 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (424 χθες).
  • 755 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.003 χθες).
  • 363 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (469 χθες).
  • 298 από τον Πειραιά (413 χθες).
  • 39 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (56 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 62 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 69 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 7 στην ΠΕ Άνδρου
  • 73 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 24 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 14 στην ΠΕ Άρτας.
  • 131 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 31 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 4 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 18 στην ΠΕ Δράμας.
  • 28 στην ΠΕ Έβρου.
  • 90 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 36 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 42 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 20 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 322 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 11 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 29 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 38 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 47 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 5 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 33 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 107 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 23 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 2 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 17 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 59 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 43 στην ΠΕ Κω.
  • 31 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 112 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 33 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 40 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 12 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 6 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 33 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 87 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 5 στην ΠΕ Μήλου.
  • 23 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 10 στην ΠΕ Νάξου.
  • 12 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 7 στην ΠΕ Πάρου.
  • 7 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 24 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 23 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 48 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 13 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 124 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 6 στην ΠΕ Σάμου.
  • 19 στην ΠΕ Σερρών.
  • 2 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 12 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 33 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 46 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 1 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 2 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 22 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 170 στην ΠΕ Χανίων.
  • 14 στην ΠΕ Χίου.

141 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (260 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "4.832 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 11+1 ακόμη θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι"

Καθηγητές πανεπιστημίων απαντούν στη Νίκη Κεραμέως – Να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο

Καθηγητές πανεπιστημίου από όλη τη χώρα απηύθυναν μια επιστολή στη Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων «να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που υπονομεύουν το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ειδικότερα, πρόκειται για απάντηση σε επιστολή που απηύθυνε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο σύνολο του διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ με αφορμή το νέο νόμο πλαίσιο, έστειλαν 1.000 πανεπιστημιακοί από τα ΑΕΙ της χώρας.

Με τις «δέσμες ρυθμίσεων», όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, «θα μειωθεί το μόνιμο προσωπικό των πανεπιστημίων σε όφελος διαφορετικών κατηγοριών διδασκόντων που θα προσλαμβάνονται για βραχεία παρουσία, ώστε να μην επενδύουν μακροπρόθεσμα στο πανεπιστήμιο».

Επίσης, οι ρυθμίσεις «προβλέπουν ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το Υπουργείο Παιδείας και το διδακτικό έργο των μελών ΔΕΠ δεν τα περιλαμβάνει. Επομένως θα είναι αδύνατο να είναι βιώσιμα όσα μεταπτυχιακά δεν θα έχουν δίδακτρα».

Μεταξύ άλλων, υπερασπίζονται «την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο» των πανεπιστημίων, διαφωνώντας με το να μη συμμετέχουν στην εκλογή πρυτάνεων/ισσών, κοσμητόρων/ισσών και αντιπρυτάνεων/ισσών και υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο «σχεδιάστηκε ερήμην και εναντίον της Ακαδημαϊκής Κοινότητας».

Εν τω μεταξύ, κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε με ανακοίνωσή της ομόφωνα η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

«Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα», αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

Ζητά, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσει ένας διάλογος με χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ των ιδρυμάτων, στην περίπτωση που προωθηθεί το νομοσχέδιο, να αποφασίσουν την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή, και «να προετοιμασθούν για την κλιμάκωση του αγώνα για να μην ψηφισθεί»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητές πανεπιστημίων απαντούν στη Νίκη Κεραμέως – Να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news