facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Τέλος οι «κρυφές» χρεώσεις από τις αεροπορικές εταιρείες για τις αποσκευές

Ούτε πρόσθετες χρεώσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, ούτε τέλη για τους επιβάτες που μεταφέρουν χειραποσκευές στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Η Κομισιόν με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα θεσπίζει μία ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση ώστε με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2014 οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να καταργήσουν τις πρόσθετες χρεώσεις και τέλη για τους επιβάτες που φέρνουν χειραποσκευές στην καμπίνα.

Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσει να βάλει τέλος και σε κρυφές χρεώσεις αεροπορικών εταιρειών και πιο διαφανή τη σύγκριση τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.


aposkeyes_aerodromio_hreosi_taxidi_f4409.jpg

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις χειραποσκευές

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2014 εξέδωσε απόφαση για τις χειραποσκευές σύμφωνα με την οποία, οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετο τέλος στις χειραποσκευές, εφόσον έχουν λογικό βάρος και διαστάσεις και τηρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Η ΕΕ επιδιώκει την επίλυση δύο προβλημάτων: τις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση στους επιβάτες. Επιπλέον, τις ασαφείς διαφημίσεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν κρυφές χρεώσεις αποσκευών κατά την αγορά του εισιτηρίου.

Επίσης, επιδιώκει σαφήνεια από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών σχετικά με το ακριβές βάρος και μέγεθος.

Τα πρότυπα βάρους και μεγέθους μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τους επιβάτες με πτήσεις ανταπόκρισης σε διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες που έχουν διαφορετικά πρότυπα, αυξάνοντας την πιθανότητα να πληρώσουν επιπλέον τέλη στην πύλη επιβίβασης.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος οι «κρυφές» χρεώσεις από τις αεροπορικές εταιρείες για τις αποσκευές "

Επί ποδός η Αστυνομία στην Μάνδρα για πυροβολισμούς

Κινητοποίηση των αρχών σημειώνεται την τελευταία ώρα στην Μάνδρα Αττικής έπειτα από αναφορές για πυροβολισμούς.

Το συμβάν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει λάβει χώρα στην οδό Μαρίνου Αντύπα κοντά σε καταυλισμό ρομά.

Οι αστυνόμοι που έχουν φτάσει στο σημείο έχουν συλλέξει κάλυκες ενω δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός.

Αναζητούνται οι δράστες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Επί ποδός η Αστυνομία στην Μάνδρα για πυροβολισμούς"

Μετά την απόφαση για τις συντάξεις δικαστών, βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά – «Φρένο» από ΥΠΕΘΟ

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης. Αυτό σχολίασε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών.

Όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση, καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η απόφαση αφορά μόνο σε όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν, είπε, ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κατέληξε. 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά την απόφαση για τις συντάξεις δικαστών, βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά – «Φρένο» από ΥΠΕΘΟ"

Πρόταση – πρόκληση Φιντάν: Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας πριν λυθεί το Κυπριακό

Τη συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο πρότεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντησή του με τον αποκαλούμενο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουρούλογλου.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρότεινε να γίνει μια συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο πλευρές, στα πρότυπα της συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου, προτού βρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό.

«Το να περιμένουμε την τελική λύση στο νησί προκειμένου να επωφεληθούμε από τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι επωφελές ούτε για την περιοχή ούτε και για τον κόσμο», δήλωσε ο Φιντάν.

Κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν συνεργάζεται με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να βρεθεί λύση στο ζήτημα του νησιού και επανεπιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά του ο λεγόμενος υπουργός του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουρούλογλου, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα που υποστηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος δεν υπήρξε ποτέ ελληνικό νησί στην ιστορία του.

«Η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί ποτέ μια πρόταση για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Βλέπουν τους εαυτούς τους ως κυρίαρχους του νησιού και δεν θέλουν να συνεργαστούν», δήλωσε προκλητικά ο Ερτουρούλογλου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση – πρόκληση Φιντάν: Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας πριν λυθεί το Κυπριακό"

Η απάντηση του ΕΦΚΑ για το κομμένο επίδομα φοιτητή του ΑΠΘ - «Δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας»

«Το αίτημα της μητέρας απορρίφθηκε διότι το τέκνο της δεν ενέπιπτε στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας», απαντά μεταξύ άλλων η διοίκηση του ΕΦΚΑ μετά τις καταγγελίες που αναφέρουν ότι ο ΕΦΚΑ «ζητά την εφάπαξ επιστροφή του ποσού των 28.726€ που έλαβε ως επίδομα παραπληγίας φοιτητής του ΑΠΘ με αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας στο 80%».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης φοιτητές του ΑΠΘ καταγγέλλοντας ως «ανάλγητη» και «απάνθρωπη» την πρακτική που ακολουθεί ο ΕΦΚΑ.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ υπογραμμίζει τα εξής για το επίδομα του φοιτητή που κόπηκε: «Με απόφαση που εκδόθηκε τον 9ο/2018 χορηγήθηκε στο τέκνο επίδομα τετραπληγίας-παραπληγίας από 13/1/2015 έως 31/1/2018, με γνώση του ενδιαφερόμενου ότι η απόφαση υπόκειται σε προσφυγή και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του e-ΕΦΚΑ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, θα επιστρέψει εντόκως οποιοδήποτε ποσό εισπράξει με την απόφαση αυτή».

Απαντώντας η διοίκηση του ΕΦΚΑ τονίζει τα εξής:

Το άμεσο μέλος (μητέρα του Θ.Σ) αιτήθηκε χορήγησης Παραπληγικού Επιδόματος για το τέκνο της από 13/1/2015 έως 31/1/2018.

- Με απόφαση του Διευθυντή Περιφερειακού Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης τον 7ο/2015 , το αίτημά της απορρίφθηκε διότι το τέκνο της (έμμεσο μέλος) δεν ενέπιπτε στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας [σχετικές: οι αποφάσεις που εκδόθηκαν τον 3ο/2015 από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Α΄ΥΕ) και τον 6ο/2015 από την Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ΥΕ) και αφορούσαν σε γνωματεύσεις αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ)].

- Κατά της εν λόγω απόφασης, η ανωτέρω ασφαλισμένη υπέβαλε ένσταση ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή (8ος/ 2018).

- Σε εκτέλεση της παραπάνω απόφασης, εξεδόθη απόφαση του Διευθυντή ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης τον 9ο/2018 και ανακλήθηκε η αρχική απορριπτική που είχε εκδοθεί τον 7ο/2015.

- Με απόφαση που εκδόθηκε τον 9ο/2018 χορηγήθηκε στο τέκνο επίδομα τετραπληγίας-παραπληγίας από 13/1/2015 έως 31/1/2018, με γνώση του ενδιαφερόμενου ότι η απόφαση υπόκειται σε προσφυγή και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του e-ΕΦΚΑ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, θα επιστρέψει εντόκως οποιοδήποτε ποσό εισπράξει με την απόφαση αυτή.

-  Εν συνεχεία το 2020, με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έγινε παραπομπή σε Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ΥΕ).

- Η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Β΄ΥΕ) με απόφαση που εκδόθηκε τον 12ο/2020, αποφάνθηκε ότι το τέκνο Θ.Σ δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νομού περί παραπληγίας.

- Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή του ΕΦΚΑ με απόφαση που εξέδωσε το 2021.

- Η ασφαλισμένη άσκησε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης και με απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα της το 2022.

- Το ίδιο έτος (2022), με απόφαση του Διευθυντή ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης ανακλήθηκε η απόφαση που εκδόθηκε τον 9ο/2018, επανήλθε σε ισχύ η απορριπτική απόφαση και παραγγέλθηκε η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών επιδόματος σε εκτέλεση των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων (Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης).

- Αυτό είχε ως συνέπεια να εκδοθεί καταλογιστική απόφαση από την Τοπική Διεύθυνση Η’ Θεσσαλονίκης για το ποσό των 28726,18 (κεφάλαιο 27.036,40 + τόκοι 1.689,78).

- Η ασφαλισμένη προσέφυγε εναντίον της απόφασης και κατέθεσε ένσταση στις 3/2/23 ενώπιον της αρμόδιας Διοικητικής Επιτροπής.

- Τον 4ο/2023, με απόφασή της, η εν λόγω Διοικητική Επιτροπή έκανε μερικώς δεκτή την ένσταση μόνον ως προς τους τόκους.

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη καθώς έχει ασκηθεί προσφυγή από τον ενήλικα πλέον ασφαλισμένο (φοιτητή του ΑΠΘ), κατά της απόφασης της Διοικητικής Επιτροπής του e-ΕΦΚΑ και αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι, ο ισχύων νόμος που καθορίζει τις προϋποθέσεις για την παραπληγία είναι ο Ν. 4554/18.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η απάντηση του ΕΦΚΑ για το κομμένο επίδομα φοιτητή του ΑΠΘ - «Δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί παραπληγίας»"

Καιρός αύριο: Μέχρι τους 29 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Πέμπτη (05/10)

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι, στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει τους 27 με 28 και κατά τόπους τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 με 28 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι-απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 και τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 και τοπικά στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 με 28 και στα νότια έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι-απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μέχρι τους 29 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Πέμπτη (05/10)"

Αύξηση των συντάξεών τους κατά 40% ζητούν οι δικαστές - Τι σημαίνει η απόφαση η Ελεγκτικού Συνεδρίου

Μη νόμιμη και ακυρωτέα έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τη «σιωπή» της Πολιτείας η οποία δεν έχει μέχρι τώρα εφαρμόσει την απόφαση του Μισθοδικείου που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387/2016).

Η απόφαση αφορά τον πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, ζητώντας τον επανακαθορισμό της σύνταξής του με βάση τις προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.

Σύμφωνα με το δικηγόρο - εργατολόγο Διονύση Ρίζο «οι δικαστικοί θεωρούν τη σύνταξή τους συνέχεια των εν ενεργεία αποδοχών τους, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ αποδοχών και σύνταξης άνω του 20%. Στην προσφυγή επισημαίνουν ότι παρανόμως ετέθη περιορισμός στο όριο της σύνταξής τους με αποτέλεσμα η διαφορά να υπερβαίνει το 40%».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική κυβερνητική απόφαση, λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης που θα υπάρξει.

Η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

Πάντως, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του Ε.Σ., επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.

Σημειώνουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου μείωσε τις συντάξεις των δικαστικών κατά 35%-40%.

Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Νωρίτερα, δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συνταξιούχοι δικαστές, μετά την «απόφαση Αγγελάρα» του Μισθοδικείου και οι περικοπείσες συντάξεις τους επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Κατά πλειοψηφία (28-3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Ακόμη, το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πώς θα καθοριστεί το ύψος των συντάξεων

Οι συντάξεις των απόμαχων δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική κυβερνητική απόφαση, λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης που θα υπάρξει.

Σε άλλο σημείο η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Η απόφαση αφορά μόνο όσους προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Πάντως, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.

Σύμφωνα με τα κριθέντα από τα δικαστήρια οι διατάξεις των άρθρων 1, 2, 4, 6, 7 και 8 του ν. 4387/2016, αντίκεινται, στις διατάξεις του άρθρου 26 του Συντάγματος και στις εξειδικεύουσες αυτές, ως προς τη δικαστική εξουσία, διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικούς λειτουργούς σύνταξης που να μην αποκλίνει ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν τον αυτό βαθμό με εκείνον που κατείχαν οι συνταξιούχοι κατά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία, ώστε να διασφαλίζεται σε αυτούς επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος που ασκούσαν

Όπως επισήμανε το Ε.Σ. σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».

Ακόμα, αναφέρει το Ε.Σ. ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το Μισθοδικείο

Το Μισθοδικείο με την υπ. αριθμ. 255/2021 απόφασή του είχε κρίνει ότι «το Σύνταγμα επιβάλει σταθερή αναλογία των συντάξεων και των αποδοχών ενεργείας των δικαστικών λειτουργών», ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι με την μείωση των συντάξεων που έγινε το 2012 παραβιάζεται μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, καθώς οι συντάξεις σε σχέση με τις αποδοχές των ενεργεία δικαστών, υπολείπονται «κατά ποσοστό σαφώς ανώτερο του 40%».

Συγκεκριμένα το «δια ταύτα» της υπ΄ αριθμ. 255/2021 απόφασης του Μισθοδικείου (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Νικόλαος Σκαρβέλης) είναι ότι «η συνταγματική προστασία, η οποία αναφέρεται στον εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό, διασφαλίζει και το συνταξιοδοτικό του καθεστώς, διότι και αυτό αποτελεί εγγύηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αύξηση των συντάξεών τους κατά 40% ζητούν οι δικαστές - Τι σημαίνει η απόφαση η Ελεγκτικού Συνεδρίου"

Δένδιας για Belharra: Αιχμή του δόρατος για το Πολεμικό Ναυτικό – Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται

«Η φρεγάτα «Κίμων», μαζί με τις άλλες δύο Belharra που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra με την ονομασία «Κίμων» στο Λοριάν της Γαλλίας.

Υπογράμμισε ότι είναι «χαρά και τιμή που βρίσκομαι πάνω στο κατάστρωμα της φρεγάτας “Κίμων” της νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού».

«Περνάμε», ανέφερε, «σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα».

Επισήμανε, αναφερόμενος στη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ότι «βλέπουμε ένα ακόμη αποτέλεσμα της συμφωνίας» που μαζί με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, «είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία» και δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄ αυτό».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας για Belharra: Αιχμή του δόρατος για το Πολεμικό Ναυτικό – Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται"

Δίκη Πισπιρίγκου: Ελλιπής η έρευνα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, κατέθεσε ιατροδικαστής

«Ελλιπής διερεύνηση» με «μεθοδολογικό λάθος» οδήγησε στο εύρημα για δηλητηρίαση της Τζωρτζίνας από κεταμίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Τοξικολογίας, διευθυντή του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Αριστείδη Τσατσάκη που κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο καθηγητής, που προτάθηκε από την υπεράσπιση της κατηγορουμένης, κατέθεσε στο ΜΟΔ ότι δεν θεωρεί επιστημονικά-μεθοδολογικά σωστή την εκτίμηση του συναδέλφου του ακαδημαϊκού Νικ. Ράικου, ο οποίος κατέληξε πως ο θάνατος του παιδιού οφείλεται σε θανατηφόρα δόση κεταμίνης.

Χωρίς να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, όσον αφορά την ύπαρξη της κεταμίνης αλλά και πώς χορηγήθηκε η ουσία στο παιδί, ο μάρτυρας είπε στους δικαστές πως θεωρεί ότι «η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα είναι ελλιπής. Δεν πιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα, ότι έχω μια δηλητηρίαση που προκάλεσε τον θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει αν έγινε έτσι ή όχι, εγώ μιλάω επιστημονικά στο ποιες είναι οι ελλείψεις που δεν αποδεικνύουν το αποτέλεσμα» ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος τόνισε ότι οι εξετάσεις που έγιναν δεν αποδεικνύουν «κλασική δηλητηρίαση».

Ο κ. Τσατσάκης τονίζοντας πως «δεν έχω άποψη από ποιον χορηγήθηκε η κεταμίνη», εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με την πληρότητα της τοξικολογικής έκθεσης Ράικου.

«Το κορίτσι έπαιρνε τόσα φάρμακα. Όλα είναι τοξικά. Με οποιοδήποτε ή με τη μίξη αυτών θα μπορούσε να πεθάνει από τοξικότητα. Για να γίνει κατανοητό το μεθοδολογικό κομμάτι: Ο ιατροδικαστής παίρνει ένα αποτέλεσμα, αλλά πριν, θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί οι μεταβολίτες στα όργανα. Αλλά εδώ όλα έγιναν μετά. Ωστόσο, δεν πήραν κάποιο από τα όργανα που θα πιστοποιούσε την εύρεση κεταμίνης σε αυτά. Δεν βλέπω τις υψηλές δόσεις στα όργανα, τις υψηλές συγκεντρώσεις στα ουρά, γιατί δεν ελήφθησαν», κατέθεσε ο μάρτυρας αναφερόμενος σε «πρόωρο αποτέλεσμα που δέσμευσε τον ιατροδικαστή».

Πρόεδρος: Ο ιατροδικαστής δεσμεύεται; Δεν μπορεί να ζητήσει και άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Όχι, θεώρησε ότι είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, ενώ δεν ήταν.

Σύνεδρος: Από το προφίλ που είδατε, πότε δόθηκε η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν βγάζεις συμπέρασμα, είναι αντικρουόμενα τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να αποφανθώ. Υπάρχει ασυνέχεια και ασυνέπεια. Δεν φαίνεται.

Υποστήριξη κατηγορίας: Ήταν λάθος η μεθοδολογία Ράικου και είναι αναξιόπιστη;

Μάρτυρας: Ως προς αυτά που βρήκε, δεν είναι πλήρης για να αποτελέσει πιστοποιημένο τελικό εύρημα όπως εδόθη.

Υποστήριξη κατηγορίας: Ο ιατροδικαστής κ. Μπουζιάνης την υιοθετεί, οπότε λέτε ότι βιάστηκε να την υπογράψει και έπρεπε να κάνει και άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Να κρίνω εγώ γιατί και πώς; Αν με ρωτούσε, θα του έθετα κάποια θέματα. Θα του έλεγα, "Σωτήρη, δεν μπορείς να προχωρήσεις έτσι, πρέπει να ψάξεις και άλλα θέματα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα".

Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης ανέφερε πως θα μπορούσε και τώρα να γίνει εξέταση στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας από το εργαστήριό του. Η απάντησή του προκάλεσε την επαναφορά του αιτήματος από τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξη Κούγια για εξέταση του αίματος του παιδιού.

Συνήγορος υπεράσπισης: Παγκοσμίως έχει πιστοποιηθεί πόση είναι η θανατηφόρα δόση κεταμίνης;

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπάρχει.

Ο καθηγητής επισήμανε πως για την πλήρη επιστημονική προσέγγιση του θανάτου θα έπρεπε να έχει συνεκτιμηθεί η βαριά κατάσταση της υγείας της Τζωρτζίνας. Ανέφερε δε, ότι υπολογίζοντας πρόχειρα, θα μπορούσε να εκτιμήσει πως το παιδί δέχθηκε κεταμίνη σε δόση που ήταν κάτω από ένα φιαλίδιο ενώ νωρίτερα είχε τονίσει πως παγκοσμίως δεν έχει πιστοποιηθεί πόση θα ήταν μία θανατηφόρα δόση της επίμαχης ουσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Πισπιρίγκου: Ελλιπής η έρευνα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, κατέθεσε ιατροδικαστής"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνα για επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα σήμερα έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα. Η έρευνα θα καθορίσει πρώτα εάν οι αλυσίδες αξίας BEV στην Κίνα επωφελούνται από παράνομες επιδοτήσεις και εάν αυτή η επιδότηση προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει οικονομική ζημία στους παραγωγούς BEV της ΕΕ.

Εάν και τα δύο αποδειχθούν αληθή, η έρευνα θα εξετάσει τις πιθανές συνέπειες και τον αντίκτυπο των μέτρων στους εισαγωγείς, χρήστες και καταναλωτές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία στην ΕΕ. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, η Επιτροπή θα διαπιστώσει εάν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να διορθώσει τις επιπτώσεις των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που διαπιστώθηκαν με την επιβολή δασμών κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία από την Κίνα.

Η έρευνα, που ανακοινώθηκε από την, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 13 Σεπτεμβρίου στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης (SOTEU), θα ακολουθήσει αυστηρές νομικές διαδικασίες σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και του ΠΟΕ, επιτρέποντας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων της κινεζικής κυβέρνησης και των εταιρειών/εξαγωγέων, να παρουσιάσουν τα σχόλια, τα αποδεικτικά στοιχεία και τα επιχειρήματά τους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ και οι συναφείς τομείς ήδη επενδύουν και καινοτομούν για την πλήρη ανάπτυξη αυτού του δυναμικού. Όπου βρούμε στοιχεία ότι οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από στρεβλώσεις της αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό, θα ενεργήσουμε αποφασιστικά και θα το κάνουμε αυτό σεβόμενοι πλήρως τις ενωσιακές και διεθνείς μας υποχρεώσεις. Γιατί η Ευρώπη παίζει με τους κανόνες, εντός των συνόρων της και παγκοσμίως. Αυτή η έρευνα κατά των επιδοτήσεων θα είναι ενδελεχής, δίκαιη και βασισμένη σε γεγονότα». Η Επιτροπή ξεκίνησε αυτήν την έρευνα με δική της πρωτοβουλία έχοντας συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πρόσφατη αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων σε χαμηλές τιμές και επιδοτήσεις από την Κίνα στην ΕΕ αποτελούσε οικονομική απειλή για τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της ΕΕ. Αν και δεν ελήφθη επίσημη καταγγελία από τη βιομηχανία της ΕΕ για την έναρξη διαδικασίας, οι κανόνες της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων ορίζουν ότι ο κλάδος της ΕΕ καλείται να συνεργαστεί στην αυτεπάγγελτη έρευνα.

Σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις βάσει των κανόνων της ΕΕ και του ΠΟΕ, πραγματοποιήθηκαν προ της έναρξης διαβουλεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση πριν από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης (για την έναρξη).

Διαδικασία και επόμενα βήματα

Η ανακοίνωση για την έναρξη που δημοσιεύτηκε σήμερα συνοψίζει τους ισχυρισμούς και εξηγεί τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να προσδιοριστεί η πιθανή ύπαρξη επιδότησης που συνιστά απειλή για τον κλάδο της ΕΕ.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί το πολύ εντός 13 μηνών από την έναρξη. Εάν δικαιολογείται νομικά, τυχόν προσωρινοί δασμοί κατά των επιδοτήσεων μπορούν να επιβληθούν εντός 9 μηνών από την έναρξη, ενώ τυχόν οριστικά μέτρα θα επιβληθούν έως και 4 μήνες αργότερα ή εντός 13 μηνών από την έναρξη της έρευνας.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνα για επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα"

Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή μία από τις κορυφαίες και εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού, ο Γιάννης Ιωαννίδης, βυθίζοντας στο πένθος τον αθλητικό και όχι μόνον κόσμο.

Ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990) που έβαλε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του 80. Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, ακολούθησε η θητεία στην ΑΕΚ (1996-98) για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό (1999-2000). Ο Γιάννης Ιωαννίδης ασχολήθηκε και με την πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε γεννηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Σε συλλογικό επίπεδο ως προπονητής κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996), 6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994). Επίσης κατέκτησε 3 φορές τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άρης το 1984, Ολυμπιακός το 1992 και ΑΕΚ το 1997), ενώ υπήρξε 2 φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας (Άρης το 1984 και ΑΕΚ το 1998). Υπήρξε επίσης προπονητής στον Γ.Σ. Λάρισας (1979-81).

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να κατακτήσει κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο, παρ’ ότι βρέθηκε 6 φορές στο φάιναλ φορ της Euroleague. Τις πρώτες 3 φορές με τον Άρη επί 3 συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ενώ το κατάφερε τις επόμενες 3 φορές (το 1994 και το 1995 με τον Ολυμπιακό και το 1998 με την ΑΕΚ), γνωρίζοντας όμως και τις 3 φορές την ήττα στον τελικό.

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος στους παίκτες του στα τάιμ άουτ, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης διετέλεσε Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, σε δύο διαστήματα 1980-81 και 2002-2003.

Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης"

Προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία – Βγήκε η προκήρυξη για 500 θέσεις ενστόλων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε στην ιστοσελίδα ( www.ministryofjustice.gr ), την προκήρυξη για την πλήρωση πεντακόσιων (500) οργανικών θέσεων του κλάδου Δικαστικής Αστυνομίας (κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) του αστυνομικού τομέα της «Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας». Η προκήρυξη θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Αναλυτικά, προκηρύσσονται τριάντα (30) θέσεις του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Αστυνομίας, εβδομήντα (70) θέσεις του κλάδου ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας και τετρακόσιες (400) θέσεις του κλάδου ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας.

Οι υποψήφιοι/ες που θα επιλεγούν θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Τμήμα Αστυνομικού Τομέα της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και στις περιφερειακές υπηρεσίες Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα, που εδρεύουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και στις Εισαγγελίες και τα Δικαστήρια της Χώρας.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει στις 10 Οκτωβρίου 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 08:00 και λήγει στις 19 Οκτωβρίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00.

Για την πρόσληψη εφαρμόζεται σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων και οι υποψήφιοι, εφόσον κατέχουν τα γενικά και απαιτούμενα προσόντα διορισμού, κατατάσσονται κατά κλάδο ή ειδικότητα σε πίνακες κατάταξης με φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ανατρέχουν στον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης (www.ministryofjustice.gr) όπου έχει αναρτηθεί η προκήρυξη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία – Βγήκε η προκήρυξη για 500 θέσεις ενστόλων"

Λούτσα: Πώς εξιχνιάστηκε η δολοφονία των έξι Τούρκων – Ενημέρωση από την ΕΛΑΣ

Στην εξιχνίαση της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα δολοφονίας των έξι Τούρκων στη Λούτσα προχώρησε η ΕΛΑΣ. 

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, που έγινε σήμερα στο Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνελήφθησαν δύο άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ αναζητείται ακόμα ένα άτομο. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον 32χρονο Τούρκο που είχε συλληφθεί λίγη ώρα μετά την διάπραξη των δολοφονιών καθώς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για Μυτιλήνη, και για έναν 28χρονο, επίσης Τούρκο, που συνελήφθη χθες το πρωί στον Άγιο Δημήτριο.

Ο 32χρονος προσπάθησε να φύγει από το αεροδρόμιο και συνελήφθη εκεί στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ για τον δεύτερο συγκροτήθηκε μια ειδική ομάδα και χαρτογραφήθηκαν οι κινήσεις του μετά τη δολοφονία.

Ο 32χρονος μάλιστα φορούσε τα ίδια ρούχα και παπούτσια κατά τη διάρκεια της ανθρωποκτονίας κάτι το οποίο διευκόλυνε την σύλληψή του στο αεροδρόμιο. 

Ο 28χρονος που είναι επίσης Τούρκος συνελήφθη χθες στον Άγιο Δημήτριο. Στο σπίτι του βρέθηκε ποσότητα χασίς, αλλά και τα ρούχα που φορούσε την ημέρα της δολοφονίας.

Στο παιχνίδι για τη σύλληψη των δραστών μπήκε και η αντιτρομοκρατική σε επίπεδο πληροφοριών.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο 32χρονος είχε αναλάβει να φέρει τους 6 στην Ελλάδα και μετά να τους πάει στην Ιταλία. Τους έδωσε μάλιστα ψεύτικα διαβατήρια και τους έκλεισε το σπίτι στην Λούτσα για να μείνουν προκειμένου να είναι κοντά στο αεροδρόμιο.

Ο 32χρονος ταυτοποίηθηκε από αυτόπτες μάρτυρες και ήταν ο οδηγός. Από την άλλη ο 28χρονος κατόπτευε τον χώρο και έκανε τις προπαρασκευαστικές κινήσεις για τη δολοφονία.

Τρεις οι δράστες, διαφεύγει ένας

Όπως προκύπτει οι δράστες είναι τρεις, δυο έχουν συλληφθεί και ένας διαφεύγει με τα στοιχεία του ακόμη να μην είναι γνωστά. Οι δύο συλληφθέντες ήταν στο σημείο της δολοφονίας, αλλά είναι άγνωστο αν πυροβόλησαν.

Τα έξι θύματα ανήκουν στο περιβάλλον εγκληματικής ομάδας που δρα στο εξωτερικό. Έμειναν λίγο καιρό στη χώρα μας και προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Τα έξι θύματα θα πήγαιναν με το αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο για να φύγουν και στην αρχή μάλιστα ήταν επιφυλακτικοί να μπουν όλοι μέσα στο ΙΧ γιατί ήταν πολλά άτομα. Τελικά ο 32χρονος τους έπεισε να πάνε με το επιχείρημα ότι η διαδρομή ήταν μικρή. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν ανήκει σε Ρουμάνο.

Για την εκτέλεση χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα 9άρια πιστόλια και είναι πιθανόν ο τρίτος καταζητούμενος να πυροβολούσε με δύο όπλα.

Τα θύματα είχαν ποινικό παρελθόν στην Τουρκία, για ανθρωποκτονίες και εγκληματικές πράξεις, αλλά στην Ελλάδα δεν είχε προκύψει κάτι εναντίον τους.

Οι έξι Τούρκοι πριν από το σπίτι στη Λούτσα έμεναν σε airbnb στο Παλαιό Φάληρο. Σύμφωνα με την ενημέρωση και οι δυο συλληφθέντες είχαν πολιτικό άσυλο και αρνούνται τις κατηγορίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λούτσα: Πώς εξιχνιάστηκε η δολοφονία των έξι Τούρκων – Ενημέρωση από την ΕΛΑΣ"

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από κατοίκους του Μ. Ευϋδρίου Φαρσάλων για τις πλημμύρες

Μήνυση κατά παντός υπεύθυνου στην Εισαγγελία της Λάρισας κατέθεσαν σήμερα εκπρόσωποι των κατοίκων από το Μεγάλο Ευύδριο Φαρσάλων.

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και φέρει τις υπογραφές 300 κατοίκων της περιοχής.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των κατοίκων το χωριό και οι γύρω περιοχές πλημμυρίζουν για τρίτη φορά μέσα σε 3 χρόνια, αφού χτυπήθηκε και από τον “Ιανό”, αλλά και τα δύο διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας του Σεπτεμβρίου.

Αυτό που ζητάνε οι κάτοικοι της περιοχής είναι να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή, ενώ παράλληλα υποστηρίξαν ότι μεταξύ των δύο κυμάτων κακοκαιρίας, που μεσολάβησαν πριν λίγες ημέρες δεν έγινε καμία παρέμβαση για την ενίσχυση των αναχωμάτων στην περιοχή, με αποτέλεσμα όλα τα χωριά να βυθιστούν στη λάσπη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από κατοίκους του Μ. Ευϋδρίου Φαρσάλων για τις πλημμύρες"

Γαλλία: Η πανδημία κοριών έγινε ψύχωση – «Δεν σταματώ να ξύνομαι»

Πανικός έχει ξεσπάσει σε όλη τη Γαλλία μετά την εμφάνιση κοριών, καθώς τα μικροσκοπικά έντομα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία του παντού: Στα νοσοκομεία, τα μέσα μεταφοράς, τα σινεμά…

Εδώ και λίγες ημέρες, οι κοριοί έχουν καταφέρει να σπείρουν τον πανικό στη Γαλλία και να θέσουν σε συναγερμό την γαλλική κυβέρνηση.

«Κοριοί: χειρότεροι κι΄από βαμπίρ», «Κοριοί! Τι ψύχωση!»… από την Libération μέχρι την Parisien-Aujourd’hui-en-France, τα παράσιτα καταλαμβάνουν πλέον τους πρώτους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων. Ακόμη πιο ανησυχητικό, το CNN κάνει λόγο για «γενικευμένη επιδημία κοριών» στην Γαλλία λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μπροστά στην αυξανόμενη αγωνία που προκαλεί η μάστιγα, η κυβέρνηση εγκαλείται από όλες τις πλευρές. Ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Βεράν υποσχέθηκε χθες «γρήγορες απαντήσεις στους Γάλλους», την ώρα που στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η επικεφαλής του μακρονικού στρατοπέδου Σιλβέν Μαγιάρ ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πρόταση νόμου για το θέμα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Εξαφανισμένα από την καθημερινή ζωή από την δεκαετία του 1950, τα έντομα αυτά που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα έκαναν θριαμβευτική επιστροφή εδώ και τριάντα χρόνια στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω του πιο νομαδικού τρόπου ζωής, καταναλωτικών συνηθειών όπως η χρήση μεταχειρισμένων αντικειμένων και της αυξανόμενης αντίστασης στα εντομοκτόνα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιούλιο η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας στην Διατροφή, το Περιβάλλον και την Εργασία (Anses) δημιουργούν ανησυχία. Στην Γαλλία, περισσότερο από ένα στα δέκα νοικοκυριά έχουν πληγεί από κοριούς τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Δεν σταματάω να ξύνομαι»

Στην αρχή του φθινοπώρου, οι κοριοί φαίνεται να έχουν διεισδύσει σε κάθε γωνιά της καθημερινής ζωής των Γάλλων. Στις συζητήσεις στα καφέ, στο παρισινό μετρό, όπου κανείς πλέον δεν εκπλήσσεται αν δει τον διπλανό του να επιθεωρεί το κάθισμα πριν καθίσει. «Οι κοριοί θα μας τρελάνουν, δεν σταματάω να ξύνομαι. Αυτήν την στιγμή, έχω την εντύπωση ότι έχω παντού», λέει μία επιβάτις της Γραμμής 11 στην φίλη της που ξεσπάει στα γέλια.

Τουλάχιστον δύο σχολεία της νότιας Γαλλίας μολύνθηκαν και χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά. Στην βόρεια Γαλλία, μονάδα Επειγόντων νοσοκομείου χρειάστηκε να μεταφερθεί για μία μέρα μετά την ανακάλυψη εστιών κοριών.

Φωτογραφίες και βίντεο έχουν κατακλύσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζονται φοιτητές να εκκενώνουν αμφιθέατρο στην Αιξ-αν-Προβάνς έπειτα από «υποψία», κορεάτισα influencer με δύο εκατομμύρια ακολούθους που δείχνει τα χέρια της γεμάτα τσιμπήματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από το παρισινό μετρό, «κοριοί» που υποτίθεται ότι βολτάρουν στα καθίσματα του TGV…

Επειτα από απαίτηση των επιβατών, SNCF και RATP, οι διαχειρίστριες εταιρείες του μετρό και του σιδηροδρόμου, χρειάστηκε να επέμβουν επανειλημμένως για να επιθεωρήσουν τους συρμούς και να καθησυχάσουν.

«Ολα τα υλικά μας περνούν συστηματικά από βαθύ καθαρισμό (…) Τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε κανένα περιστατικό κοριών…», είτε πρόκειται για το μετρό, το RER, το τραμ ή τα λεωφορεία, ανακοίνωνε στα τέλη του Σεπτεμβρίου η RATP.

Πανικός

Δύο εταιρείες απεντόμωσης με τις οποίες ήρθε σε επαφή το AFP δηλώνουν ότι έχουν κατακλυσθεί από αιτήματα ιδιωτών ή επαγγελματιών του τουριστικού τομέα που ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η αρνητική διαφήμιση λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των κλήσεων που δεχόμαστε αυτήν την στιγμή αφορούν κοριούς, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πανικοβληθεί», εξηγεί ο Σιλβέν της Hygiène Services solutions. Αυτή την στιγμή, «οι άνθρωποι μας τηλεφωνούν μόλις τσιμπηθούν από έντομο που μπορεί να είναι οτιδήποτε, κουνούπι, αράχνη…», λέει ο Σαμ της Expert Hygiène.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόση ανησυχία είναι διότι «το πρόβλημα αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικής θέσης, πλούσιους και φτωχούς», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ, ιατρικός παρασιτολόγος και εντομολόγος των νοσοκομείων της Νίκαιας. «Βέβαια, οι κοριοί δεν είναι φορείς ασθενειών, αλλά «εξαντλούν σωματικά και νευρικά».

Οσο για την εξάπλωσή τους στην Γαλλία, «είναι μια πραγματικότητα δύσκολο να την αρνηθείς. Εδώ και πέντε με επτά χρόνια, είμαστε μάρτυρες μιας γεωμετρικής αύξησης των εστιών μόλυνσης», λέει ο ειδικός.

Οι πρώτοι που επλήγησαν από την μάστιγα αυτή, οι αγγλοσαξωνικές χώρες, όπως η Αυστραλία, την ώρα που φιλοξενούσε τους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, και οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μια δεκαπενταετία, όπου έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης.

Συγκριτικά, «υστερούμε πολύ σε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του πληθυσμού των κοριών», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ που επισημαίνει καθυστερήσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Η πανδημία κοριών έγινε ψύχωση – «Δεν σταματώ να ξύνομαι»"

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεϊκόπουλος: Η κυρία που υποδέχτηκε τον Κασσελάκη είναι θεία μου – Δεν ήταν προετοιμασμένο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επιβεβαίωσε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις σήμερα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε πράγματι το σπίτι της θείας του στον Βόλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, «δεν ήταν προετοιμασμένο».

Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε σχετικά με το εν λόγω περιστατικό:

«Εγώ δεν αρνούμαι συγγένεια. Η γυναίκα είναι η γυναίκα του θείου μου και το σπίτι είναι το πατρικό της. Η περιοδεία ξεκίνησε σε μια περιοχή που δέχθηκε το σφοδρότερο κίνημα της κακοκαιρίας, το σπίτι είναι μες τη λάσπη.

Φυσικά και ήξερα ποιο ήταν το σπίτι της θείας μου και ότι είχε πλημμυρίσει. Πολλοί κάτοικοι είχαν βγει έξω και καλούσαν τον κύριο Κασσελάκη να επισκεφθεί το σπίτι τους».

Όταν ο κ. Μεϊκόπουλος ρωτήθηκε γιατί δεν χαιρέτησε τη θεία του όταν επισκέφθηκαν το σπίτι της μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη, απάντησε: «Kαταρχάς δεν με δείχνει το πλάνο, είπα ένα ”γεια”, αυτό είναι το θέμα;».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεϊκόπουλος: Η κυρία που υποδέχτηκε τον Κασσελάκη είναι θεία μου – Δεν ήταν προετοιμασμένο"

Καλαμάτα: Δεξαμενόπλοιο μετέφερε τους 90 μετανάστες στο λιμάνι μετά την επιχείρηση διάσωσης

Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα. Όπως είπαν πλήρωσαν από 1.000 ευρώ ο καθένας…

Στο αγκυροβόλιο της Καλαμάτας κατέπλευσε το δεξαμενόπλοιο που περισυνέλεξε δυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου περίπου 90 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος.

Η επιχείρηση εντοπισμού τους έγινε από το Λιμενικό Σώμα και υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων και Έρευνας.

Σύμφωνα με το ΛΣ, θα ακολουθήσει η μεταφορά των μεταναστών με λάντζα στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Κατά δήλωσή των μεταναστών, κατέβαλαν χρηματικό ποσό χιλίων ευρώ ο καθένας και η καθεμία για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Οι λέμβοι καταστράφηκαν.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Λιμεναρχείο Σύμης, σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού σώματος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: Δεξαμενόπλοιο μετέφερε τους 90 μετανάστες στο λιμάνι μετά την επιχείρηση διάσωσης"

Μεσσήνη: Έβγαλαν έξω τους υπαλλήλους φούρνου και ανατίναξαν ΑΤΜ

Έντρομοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Πεταλίδι στον δήμο Μεσσήνης από μια ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την περιοχή στις 3:40 τα ξημερώματα της Τετάρτης και διέλυσε ένα ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένο σε ένα αρτοποιείο στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι τρεις άγνωστοι δράστες που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έφτασαν με ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες στον φούρνο, έβγαλαν με την απειλή βίας τους υπαλλήλους που είχαν πιάσει δουλειά και προκάλεσαν την έκρηξη στο μηχάνημα ανάληψης, πιθανότατα με την μέθοδο της παροχής αερίου plofkraak.

Στη συνέχεια, άρπαξαν τις κασετίνες που περιείχαν άγνωστο ποσό και διέφυγαν με το προφανώς κλεμμένο όχημά τους, το οποίο βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα καμένο σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή έξω από το χωριό. Η ισχυρή έκρηξη διέλυσε το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο αρτοποιείο.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας που έφτασαν στο σημείο ερευνούν με ποιον τρόπο ανατινάχθηκε το μηχάνημα και συνέλεξαν υπολείμματα που εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ αναζητούν και πλάνα από κάμερες της περιοχής που ενδέχεται να κατέγραψαν την διαφυγή των δραστών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσσήνη: Έβγαλαν έξω τους υπαλλήλους φούρνου και ανατίναξαν ΑΤΜ"

Ερντογάν: Ακυρώνει το πρόγραμμά του – Είναι άρρωστος με «βαρύ κρυολόγημα»

Την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων εμφανίσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω ασθένειας για σήμερα, Τετάρτη (4/10) και αύριο Πέμπτη (5/10) ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, όπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βαρύ κρυολόγημα.

Για σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Αύριο είχε προγραμματίσει ότι θα μεταβεί στη Γρανάδα για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία θα συμμετείχε η Τουρκία μαζί με περίπου 45 χώρες. Στη Σύνοδο θα συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός σύντομου τετ α τετ μεταξύ των δύο ηγετών. 

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή μόνο κρατών-μελών της ΕΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Ακυρώνει το πρόγραμμά του – Είναι άρρωστος με «βαρύ κρυολόγημα»"

ΦΠΑ: Μειώνεται στο 13% για αγροτικά μηχανήματα – Στο 4% για έργα πρόσβασης ΑμΕΑ σε κτίρια

Μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα (από 24 σε 13%) καθώς και στις εργασίες για την άρση εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε κτίρια, στο 4% προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν άμεσα από την 1η Νοεμβρίου 2023 και προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών για τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα με τις διατάξεις που εισάγονται:

  • Μειώνεται από 24 σε 13% ο ΦΠΑ για τα εξής αγροτικά μηχανήματα: Γεωργικοί ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών, γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία, αντλίες για υγρά, κινητά σιλό, θερμοκήπια, τα οποία από τη φύση και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία. Στην κτηνοτροφία περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών ή εντόμων. Δεξαμενές αποθήκευσης νερού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποθήκευση νερού για την άρδευση ή την στράγγιση ή την πυρόσβεση ή στις ιχθυοκαλλιέργειες. Εξαιρούνται τα μέρη και τα εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών.
  • Θεσπίζεται νέος υπερμειωμένος συντελεστής 4% για την εκτέλεση εργασιών που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών στοιχείων και λοιπών σταθερών και μη εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία, σε δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον. Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αυτές διαμορφώνεται στο 3% στα νησιά, όπου εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% συντελεστής.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΦΠΑ: Μειώνεται στο 13% για αγροτικά μηχανήματα – Στο 4% για έργα πρόσβασης ΑμΕΑ σε κτίρια"

Τρίκαλα: Ξεκίνησε αντιπλημμυρικό έργο και στην περιοχή της Βουβής

Δεύτερο έργο με αντιπλημμυρική σημασία ξεκίνησε στα Τρίκαλα. Πρόκειται για τις «Βελτιώσεις του δικτύου ομβρίων υδάτων στην περιοχή Βουβής», που στοχεύει ακριβώς στο να βελτιωθεί όλο το δίκτυο σε μια περιοχή που αντιμετώπισε πρόβλημα κατά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Η σύμβαση για το έργο είχε υπογραφτεί από τη ΔΕΥΑΤ στις 28 Αυγούστου βάσει προγραμματισμού από τη δημοτική επιχείρηση πριν τις πλημμύρες. Αμέσως μόλις τα μηχανήματα απελευθερώθηκαν από τις εργασίες για τις πλημμύρες, επισπεύστηκε η έναρξη αυτών στην περιοχή.

Τρίκαλα: Ξεκίνησε αντιπλημμυρικό έργο και στην περιοχή της Βουβής

Μαζί με το αντιπλημμυρικό στην Μπάρα, ο Δήμος Τρικκαίων παρεμβαίνει άμεσα για τη βελτίωση των δικτύων σε περιοχές με προβλήματα. Με το έργο αυτό θα κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός περίπου 355 μέτρων, μεγαλύτερος σε διάμετρο από τον υπάρχοντα και θα ακολουθήσει την ίδια χάραξη με τον υφιστάμενο, δηλαδή από τον Ληθαίο, στη διασταύρωση των οδών Πελέκη και Δεληγιώργη. Στο δε τμήμα του αγωγού στην οδό Χαρ. Τρικούπη, θα αντικατασταθεί ο τσιμεντοσωλήνας σε μήκος περίπου 95 μέτρων. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «Λατομεία Τυρνάβου» και έχει προϋπολογισμό 300.000€.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Ξεκίνησε αντιπλημμυρικό έργο και στην περιοχή της Βουβής"

Προ των πυλών δύο καινοτομίες για τα ζώα συντροφιάς – Τι θα ισχύει για όσους δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν

Τη λειτουργία δύο καινοτομιών για τα ζώα συντροφιάς το επόμενο διάστημα προαναγγέλλει η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου σε γραπτή δήλωσή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Πρόκειται πρώτον για το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ), στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να στείλουν δείγμα DNA των ζώων τους εφόσον δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν. Και δεύτερον, για τα πρώτα τέσσερα υπομητρώα του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ), της ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα καταγράφονται μεταξύ άλλων τα φιλοζωικά σωματεία, τα καταφύγια ζώων, οι εκτροφείς, οι υιοθεσίες αδέσποτων κ.α.

«Η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και της ευζωίας τους μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό οδοδείκτη για την κοινωνία μας», τονίζει η κα. Δημοπούλου.

Η γραπτή δήλωση της Ειδικής Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Μαριάνθης Δημοπούλου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι η ακόλουθη:

«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων χρησιμεύει ως παγκόσμια πυξίδα, που μας οδηγεί σε έναν κόσμο όπου η συμπόνια για όλα τα πλάσματα είναι ο πραγματικός μας βορράς».

Η Παγκόσμια Ημέρα των ζώων είναι μια ημέρα υπενθύμισης των ευθυνών που έχουμε απέναντι σε αυτά και ένα κάλεσμα για προβληματισμό.

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, σε παγκόσμιο επίπεδο και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα και τη σημασία του ζωικού κόσμου. Τα ζώα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους.

Παράλληλα, η μέρα αυτή μας καλεί να αναλογιστούμε τον δεσμό των ανθρώπων με τα ζώα, αναγνωρίζοντας τη συντροφικότητα, την αγάπη και τη βοήθεια που προσφέρουν τα ζώα στους ανθρώπους, κατέχοντας μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας.

Η παγκόσμια ημέρα των ζώων τιμήθηκε για πρώτη φορά το 1931 στη Φλωρεντία της Ιταλίας σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών το οποίο στόχευε στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα ζώα που απειλούνταν με εξαφάνιση. Έκτοτε, η σημασία της διευρύνθηκε και πλέον έχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα που αφορά στο σύνολο των μη ανθρώπινων ζώων.

Στο πλαίσιο αυτό και στην όλο και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων, υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου 1978, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Ζώων (Universal Declaration of Animals Rights). Το κείμενο της Διακήρυξης καθιστά σαφές ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά και συγκεκριμένα δικαιώματα. Η περιφρόνηση των δικαιωμάτων αυτών, πέραν του ότι είναι επιζήμια για την φύση, «δίνει» επιπλέον στους ανθρώπους το «δικαίωμα» να διαπράττουν εγκλήματα κατά των ζώων, να τα εκμεταλλεύονται και να τους ασκούν κάθε είδους βία, ψυχική και σωματική. Έτσι, λοιπόν, κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους να είναι αντίστοιχος με τον σεβασμό που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς άνθρωποι και ζώα έχουν ίδια δικαιώματα.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σπουδαία πρόκληση- αυτή του επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τα ζώα. Η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων αλλά και της ευζωίας τους μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό οδοδείκτη για την κοινωνία μας. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία να τηρούμε αμέτοχη στάση σε περιστατικά βίαιης και μη ηθικά αποδεκτής μεταχείριση τους.

Επιπλέον, στη χώρα μας, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά αδέσποτα ζώα συντροφιάς που προσπαθούν καθημερινά να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες αλλά και δεσποζόμενα που ζουν με τρόπο που συνιστά κακοποίηση. Ταυτόχρονα, η εγκατάλειψη ενηλίκων και νεογέννητων ζώων συντροφιάς αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα, για το οποίο η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς φιλοδοξεί να προσφέρει οριστικές λύσεις καθώς και για όλα προβλήματα που αφορούν στην προστασία και την ευζωία όλων των ζώων, κάθε είδους.

Ένας από τους πλέον βασικούς στόχους της Ειδικής Γραμματείας αφορά στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μέσω της επιλογής στείρωση ή λήψη δείγματος γενετικού υλικού (DNA) από το ζώο, κάτι που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία για την ταυτοποίηση των εγκαταλελειμμένων νεογέννητων ζώων συντροφιάς και τον εντοπισμό παράνομων εκτροφέων. Το Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), πρόκειται πολύ σύντομα να τεθεί σε λειτουργία, προσφέροντας λύση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οι οποίοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους. Πάνω απ’ όλα όμως, το έργο αυτό φιλοδοξεί να δώσει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ζώων συντροφιάς και την παράνομη εκτροφή τους που δυστυχώς αποτελεί μελανό σημείο της σύγχρονης κοινωνίας.

Παράλληλα, ένα επιπλέον εμβληματικό έργο βρίσκεται «προ των πυλών». Πρόκειται για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ) που αποτελεί την πιο καινοτόμο ψηφιακή καταγραφή των ζώων συντροφιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ άλλων, το έργο στοχεύει στην παροχή μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση όλων των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς και την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου. Μέσω του ΕΜΖΣ θα απλοποιούνται οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των ιδιοκτητών, των κτηνιάτρων αλλά και όλων των αρχών. Θα καταγράφονται επίσης τα φιλοζωικά σωματεία και οι οργανώσεις στο σχετικό υπομητρώο, καθώς και τα καταφύγια αδέσποτων ζώων στο υπομητρώο καταφυγίων και έτσι για πρώτη φορά θα έχουμε συγκεντρωμένα σε ένα μητρώο όλα τα αδειοδοτημένα καθώς και τα εγκεκριμένα καταφύγια της χώρας καθώς και όλους τους φιλοζωικούς οργανισμούς. Τα πρώτα τέσσερα υπομητρώα του μεγαλειώδους αυτού έργου πρόκειται να παραδοθούν στο κοινό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει on-line εκπαιδεύσεις των δήμων της χώρας από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, τον ανάδοχο του έργου και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.).

Σε αναμονή, λοιπόν, των ιδιαιτέρως σημαντικών εξελίξεων η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς δεσμεύεται ότι θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Προ των πυλών δύο καινοτομίες για τα ζώα συντροφιάς – Τι θα ισχύει για όσους δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news