facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Κοντοζαμάνης: Τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα πάρουν και περιστατικά κορονοϊού

Ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει και περιστατικά covid, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού, με θέμα «Να επιταχθεί τώρα το «Ερρίκος Ντυνάν» για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19».

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η μάχη αυτής της περιόδου είναι «η μητέρα των μαχών», και σε αυτή τη μάχη είναι ενωμένες όλες οι δυνάμεις της Υγείας. Είναι ένα, ενιαίο Σύστημα Υγείας: ο κρατικός τομέας, ο ιδιωτικός τομέας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όλο το προσωπικό, δίνουν τη μάχη προκειμένου να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους. Ο αν. υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα ότι (αυτό το διάστημα) το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του, αλλά παραμένει όρθιο και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει κάθε πολίτης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, είπε ότι περιλαμβάνει και επιτάξεις, τις οποίες έχει νομοθετήσει από την αρχή της πανδημίας. «Είναι το έσχατο όπλο». Το κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα, το κάνουμε και αυτές τις ημέρες με επίταξη υπηρεσιών από γιατρούς. Και υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου, και τα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει τα μέγιστα: «Ο ιδιωτικός θα πάρει και περιστατικά κορονοϊού» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, και, αναφερόμενος στην πρόσφατη μετατροπή του «Σισμανόγλειου» και του «Ερυθρού» σε νοσοκομεία αναφοράς, είπε ότι για τα non covid περιστατικά θα υπάρξει υποστήριξη τους από νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, όπως το “ Ντυνάν” που «έχει ενσωματωθεί πλήρως στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ».

Είναι μια δύσκολη μάχη, και εάν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα που λάβαμε, τα νούμερα θα ήταν ακόμα χειρότερα, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, που αναγνώρισε την κόπωση του προσωπικού. «Όλοι μαζί, την περίοδο αυτή, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της μάχης, με παραγωγικές προτάσεις και λύσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός είπε ότι για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να ενισχυθεί η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση, να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ και να γίνουν παρεμβάσεις στην ΕΕ για περισσότερα εμβόλια. Παράλληλα, ο κ. Ξανθός εξέφρασε τον φόβο ότι η αυτοεξέταση θα αποδειχθεί «πομφόλυγα» και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατό, όταν γίνονται 150 εισαγωγές ημερησίως στα νοσοκομεία της Αθήνας, τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με χιλιάδες κλίνες, να έχουν διαθέσει στο ΕΣΥ 250 κλίνες, και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καμία».

Είναι σαφές ότι αυτή τη γραμμή της συστράτευσης και της επίταξης δεν την πιστεύετε, είπε ο κ. Ξανθός και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους κλινικάρχες ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα μείνουν «non covid» και δεν θα εμπλακούν στην πανδημία. Επισήμανε πάντως, ότι «το ίδιο είχατε υποσχεθεί και στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, αν και «στο και πέντε», δείξατε πολιτική πυγμής και διαρρήξατε τις σχέσεις παραδοσιακής πολιτικής εκπροσώπησης και συμμαχιών» που είχατε μαζί τους.

Όσο για το «Ντυνάν», είπε ότι πρέπει να γίνει νοσοκομείο αναφοράς covid, ώστε να απεμπλέξει άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον υψηλό φόρτο. Το «Ντυνάν» πρέπει να αξιοποιηθεί και να επανέλθει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ξανθός, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι τις τελευταίες 25 μέρες, 1.000 κλίνες για τον κορονοϊό προστέθηκαν στα νοσοκομεία και 500 κλίνες αυτές τις μέρες, με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και του στρατού, με το «ΝΙΜΙΤΣ» και το «251». Για την ιχνηλάτηση είπε ότι λειτουργεί, ότι έχουν πέσει στη μάχη όλα τα όπλα με τυχαίο και στοχευμένο διαγνωστικό έλεγχο, και, «βεβαίως, με την πρόσφατη εξαγγελία μας για παροχή διαγωνιστικών τεστ σε κάθε πολίτη, προκειμένου να μπορεί να κάνει έλεγχο για τον κορονοϊό».

Για το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», είπε ότι το υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με το νοσοκομείο αυτό «και έχουμε σκοπό, μετά την πανδημία, να αναβαθμίσουμε τις δομές όλου του ΕΣΥ». Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι θέμα μόνο ποσοτικό, να προσθέσουμε μία ακόμα δομή, αλλά ποιοτικό. «Ξέρουμε όλοι ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αποδοτική λειτουργία τους φέρνει τα καλά αποτελέσματα και την εξυπηρέτηση του πολίτη» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντοζαμάνης: Τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα πάρουν και περιστατικά κορονοϊού"

Απαντήσεις Κεραμέως στην Βουλή για τηλεκπαίδευση και CISCO – «Πόλεμος» από ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση στην Βουλή αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, αφού η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατηγόρησε ευθέως την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι αγόραζε προϊόντα τηλεδιασκέψεων CISCO, ενώ η ίδια, όπως είπε, έλαβε 154.000 άδειες χρήσης χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του Δημοσίου.

Η Νίκη Κεραμέως αποσαφήνισε ότι η συνεργασία με τον πάροχο λογισμικού τηλεκπαίδευσης που προβλέπει 154.000 άδειες χρήσης εντάσσεται στο πρόγραμμα για άδειες τηλεδιασκέψεων ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ -έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας- χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του Δημοσίου.

Η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ το οποίο εξασφαλίζει άδειες τηλεδιασκέψεων για το Δημόσιο που περιλαμβάνει και προϊόντα CISCO, και το οποίο αξιοποιούμε σήμερα, ξέρετε από ποιον και πότε υπεγράφη; Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τρεις ημέρες πριν τις εκλογές! Άρα ως αντιπολίτευση πολεμάτε λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και τη CISCO, ως κυβέρνηση αγοράζατε άδειες τηλεδιασκέψεων και προϊόντα τηλεδιασκέψεων CISCO!».

Τα στοιχεία που παρέθεσε η Κεραμέως

Στην προφορική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Φίλη σχετικά με την πρόσβαση των μαθητών και τα μαθησιακά αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η Υπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία που καταδεικνύουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, κατά τη διενέργειά της σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία», τόνισε η κα Κεραμέως, και υπογράμμισε την «καταλυτική συμβολή των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους». Η τηλεκπαίδευση έχει όρια, η πανδημία έχει επιφέρει σημαντική κόπωση σε όλους και δεν παραβλέπουμε τις σημαντικές προκλήσεις της τηλεκπαίδευσης, τεχνικές και άλλες, σχετικά με τις οποίες γίνεται μεγάλη προσπάθεια άμεσης ανταπόκρισης.

Ωστόσο, η υπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί ισχνής συμμετοχής στην τηλεκπαίδευση, καταθέτοντας επίσημα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) της χώρας και κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

«Έρχομαι τώρα στη συμμετοχή των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την περίφημη διανομή φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, για την οποία είπατε ότι δεν έχει δοθεί ούτε ένας, κε Φίλη. Δεν ξέρω πού βρίσκετε τα στοιχεία σας, εγώ θα σας δώσω τα επίσημα στοιχεία. Να διαβάσω ενδεικτικά:

– Περιφέρεια Αττικής – Πρωτοβάθμια Β’ Αθήνας: «Στα σχολεία αρμοδιότητάς μας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 95-97%. Προβλήματα στην πρόσβαση των μαθητών/τριών στην τηλεκπαίδευση είτε λόγω του δικτύου, είτε λόγω του εξοπλισμού, δεν παρουσιάστηκαν». Καταθέτω στα πρακτικά.

-Δεύτερον, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Αττικής, εν προκειμένω. Από τα μέσα Νοεμβρίου […] έχει διανεμηθεί αυξημένος αριθμός tablet και φορητών υπολογιστών στους μαθητές που φοιτούν σε σχολεία από δωρεές, από το Υπουργείο Παιδείας, και ούτω καθ’ εξής. Δεν έχουν καταγραφεί εμπόδια στην πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

– Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής. Στα σχολεία αρμοδιότητάς μας δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα στη εκπαίδευση των μαθητών και τα όποια τεχνικά προβλήματα εμφανίζονται, αντιμετωπίζονται άμεσα τόσο από τη διεύθυνση των σχολείων όσο και από το τμήμα πληροφορικής και τα λοιπά.

– Προχωρώ. Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής – Δευτεροβάθμια Πειραιά. Στις περιπτώσεις αδυναμίας της δυνατότητας τηλεκπαίδευσης, σε όσους γονείς-κηδεμόνες απευθύνθηκαν στη Διεύθυνσή μας ή σε σχολικές μονάδες, παρασχέθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός. […]

– Πάμε και αλλού, όμως. Μην πάμε μόνο στην Αθήνα. Είπατε, κε Φίλη, δεν έχουμε δώσει ούτε έναν υπολογιστή. Και όμως, η Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας μας λέει: Έχουν δοθεί 1.478 laptop, 721 σταθεροί υπολογιστές, από το πρόγραμμα edulabs 80 laptop, 111 σταθεροί υπολογιστές, και ούτω καθ’ εξής. Τα λέει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν δωρηθεί από εταιρίες και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας περισσότερες από 1400 συσκευές tablet. […]

– Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση ποσοστό 95-98%. Ελάχιστα ή και μεμονωμένα προβλήματα. Σε όσες περιπτώσεις υποβλήθηκαν εκ μέρους των γονέων αιτήματα για ενίσχυση του οικιακού του εξοπλισμού, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια και τελικά ικανοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό με ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χορηγήθηκε από διάφορούς φορείς, Υπουργείο Παιδείας, Δήμοι, χορηγίες ιδιωτών και ούτω καθ’ εξής.

-Πάμε και στα Δωδεκάνησα. Τα μαθήματα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε δια ζώσης, είτε με τηλεκπαίδευση, γίνονται κανονικά και ακολουθούν το κανονικό πρόγραμμα. Στην τηλεκπαίδευση το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται σχεδόν στο 100%. Όσοι μαθητές αιτήθηκαν βοήθεια είτε για ελλείψεις σε ψηφιακό εξοπλισμό είτε για θέματα δικτύου ικανοποιήθηκαν. Τα παραπάνω αιτήματα ικανοποιήθηκαν είτε μέσω δανεισμού είτε μέσω δωρεών, είτε μέσω συγκεκριμένων πόρων των σχολικών επιτροπών. Κάποια μόνο ενδεικτικά καταθέτω στα πρακτικά.»

Η υπουργός, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί μη διευκόλυνσης και παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού, συνέχισε: «Ενδεικτικά, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, διατέθηκαν πάνω από 7.800 ηλεκτρονικές συσκευές σε Ήπειρο, Νότιο Αιγαίο, Δυτική και Ανατολική Αττική, άλλες 8.000 σε Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά, Πελοπόννησο, Δυτική Αττική και πάνω από 9.000 επιπρόσθετες συσκευές σε Κρήτη και Αττική. Επιπλέον, πάνω από 28.000 συσκευές εξασφαλίστηκαν μέσω δωρεών για την διευκόλυνση των μαθητών».

Η κ. Κεραμέως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παλινωδίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, κι απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Κάποια στιγμή ας μας εξηγήσετε τη λογική ακολουθία σας: πώς φτάνετε από το ένα άκρο του big brother στο άλλο άκρο της μόνιμης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαντήσεις Κεραμέως στην Βουλή για τηλεκπαίδευση και CISCO – «Πόλεμος» από ΣΥΡΙΖΑ"

Αυτή είναι η εισήγηση Μπορέλ για την Τουρκία - Ποιες κυρώσεις βάζει στο τραπέζι

Η έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία την οποία κλήθηκε να ετοιμάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Με τίτλο «Η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» η έκθεση κάνει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2020 σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της και των Ευρωπαίων ηγετών και τονίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το πολιτικό πλαίσιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται κυρίως στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της και την ραγδαία αύξηση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας» . Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η περαιτέρω επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, ιδίως στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της οικονομικής διακυβέρνησης, είχε σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ και στη διμερή ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα γεγονότα στον Έβρο το 2020 υπογραμμίζοντας πως «τα τελευταία χρόνια, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν. Έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, όταν η Τουρκία, σε αντίθεση με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, ενθάρρυνε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην ΕΕ. Αυτό οδήγησε σε καταστάσεις βίας στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μια μεγάλη κρίση αποτράπηκε μετά από ισχυρή διπλωματική δράση, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στην 'Αγκυρα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου και κοινή επίσκεψη στα ελληνικά σύνορα από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Προέδρου Ερντογάν στις αρχές Μαρτίου», αναφέρει η έκθεση.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην κρίση με το « Ορούτς Ρέις» σημειώνοντας πως «η Τουρκία ανέπτυξε ένα σεισμικό ερευνητικό σκάφος κοντά στο Καστελόριζο, και επέλεξε την κλιμάκωση με πιθανή μια σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αυτές οι ενέργειες συνοδεύτηκαν από ρητορική που αμφισβητεί τα δικαιώματα τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας».

Στη έκθεση του Μπορέλ γίνεται αναφορά και στο τουρκο λιβυκό μνημόνιο το «οποίο αύξησε περαιτέρω τις εντάσεις, υπήρξε μια περαιτέρω αύξηση στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας με το μνημόνιο να παραβιάζει τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες τους, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στις τουρκικές υπερπτήσεις ελληνικών κατοικημένων περιοχών, καθώς σε απειλές με ναυτικές ασκήσεις με συνοδευτική ρητορική τούρκων αξιωματούχων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους».

H έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ αναφέρει επίσης ότι «η κατάσταση άρχισε να αλλάζει προς το τέλος του έτους. Η Τουρκία χαιρέτισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και άρχισε να στέλνει μηνύματα σχετικά με τη σημασία που αποδίδεται στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της» και προσθέτει ότι «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Αναφορικά με το μεταναστευτικό στην έκθεση επισημαίνεται ότι «στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, οι μετανάστες ενθαρρύνθηκαν από τουρκικούς παράγοντες να ακολουθήσουν τη χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός άτυπου καταυλισμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων σε άθλιες συνθήκες. Στις έκτακτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 4 Μαρτίου 2020 και των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 6 Μαρτίου 2020, η ΕΕ επανέλαβε την ανάγκη να συμμορφωθεί πλήρως η Τουρκία με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς να μεταδώσουν το μήνυμα ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρυνθούν να επιχειρήσουν παράνομες μετακινήσεις από ξηρά ή θάλασσα, καθώς και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά «στους αργούς ρυθμούς επιστροφών τις οποίες οι τουρκικές αρχές ανέστειλαν επικαλούμενοι περιορισμούς COVID-19. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί. Η Επιτροπή επέμεινε ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της βάσει της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Στις 14 Ιανουαρίου 2021, η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα επανεισδοχής 1450 επαναπατριζόμενων που η Τουρκία δεν αποδέχθηκε» υπογραμμίζει η έκθεση.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι σε περίπτωση που η 'Αγκυρα τηρήσει τις υποσχέσεις της, η ΕΕ τάσσεται υπέρ της συνεργασίας σε διάφορα πεδία. Ειδικότερα:

« 1. Μια πιο αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής εφαρμογή των βασικών τομέων της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το 2016, ιδίως σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης. Αυτό θα σήμαινε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία θα ξαναρχίσει χωρίς καθυστέρηση τη διαδικασία επιστροφής από τα ελληνικά νησιά, ξεκινώντας από τους 1450 επαναπατριζόμενους των οποίων οι νομικές προσφυγές έχουν εξαντληθεί.

2. Αντίθετα, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία στην Ένωση, βασιζόμενοι στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Αυτό θα πρέπει να καλύπτει ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

3. Η ενίσχυση των ήδη ουσιαστικών οικονομικών μας δεσμών είναι μια άλλη κερδοφόρα κατάσταση και για τις δύο πλευρές, ιδίως στο τρέχον δύσκολο οικονομικό κλίμα. Στο επίκεντρο αυτού θα ήταν ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, όπως έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή. Αυτό θα παρέχει επίσης ένα κατευθυντήριο πλαίσιο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία.

4. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι χρήσιμη - κυρίως για την υποστήριξη των δεσμεύσεων οικονομικής και τομεακής μεταρρύθμισης της Τουρκίας. Οι προηγουμένως διάλογοι υψηλού επιπέδου που είχαν αναστείλει θα μπορούσαν έτσι να ξαναρχίσουν, σχετικά με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις πολιτικές εξελίξεις, τις εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και να ξεκινήσουν σε άλλα νέα θέματα, π.χ. την πράσινη συμφωνία / κλίμα, την εσωτερική ασφάλεια, τις διαθρησκευτικές σχέσεις και τον πολιτισμό.

5. Η αύξηση των επαφών της κοινωνίας των πολιτών είναι ένα περαιτέρω μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η Επιτροπή σκοπεύει να συνεχίσει να διευκολύνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επόμενη γενιά προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το Erasmus +, το Horizon Europe κ.λπ. στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Η Επιτροπή παραμένει έτοιμη να ενημερώσει την Τουρκία σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των εκκρεμών σημείων αναφοράς που ορίζονται στον χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων».

Ωστόσο, αναφέρεται ότι «εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη μιας γνήσιας συνεργασίας με την ΕΕ, αλλά επιστρέψει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό να προκαλέσει ζημία στα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Τα περαιτέρω μέτρα της ΕΕ θα πρέπει να είναι εστιασμένα, αναλογικά και αναστρέψιμα, προκειμένου να προσαρμοστούν στην κατάσταση και στο επίπεδο της απειλής ή της πρόκλησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να ενθαρρύνουν την επιστροφή σε μια συνεταιριστική πορεία και να αποφύγουν μια αρνητική δυναμική κλιμάκωσης.

Εκτός από την αναστολή των στοιχείων της προσφοράς εποικοδομητικής συνεργασίας που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει να προβλέψουμε έξυπνα, κλιμακούμενα αλλά αναστρέψιμα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενοι σε αυτά που ισχύουν. Αυτά θα μπορούσαν σταδιακά να περιλαμβάνουν:

1. Έγκριση των πρόσθετων καταχωρίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου ·

2. Θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο των υφιστάμενων πλαισίων κυρώσεων και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν νομικά πρόσωπα ·

3. Περαιτέρω περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ·

4. Μέτρα που στοχεύουν άλλους τομείς σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών, αρνητικές ταξιδιωτικές συμβουλές από τα κράτη μέλη κ.λπ.

5. Πρόσθετα μέτρα της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και σε συναφείς τομείς, όπως απαγορεύσεις εισαγωγών / εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες».

«Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή θα προετοιμάσει επίσης γρήγορα επιλογές για συνεχή χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Δεδομένων των σοβαρών αναγκών επί τόπου και του σημαντικού βάρους που εξακολουθεί να επωμίζεται η Τουρκία, πρόκειται για μια ευρωπαϊκή επένδυση σε σταθερότητα και αλληλεγγύη. Έχουμε ένα πραγματικό συμφέρον να στηριχθούμε στις ιστορίες επιτυχίας των τελευταίων ετών» καταλήγει η έκθεση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτή είναι η εισήγηση Μπορέλ για την Τουρκία - Ποιες κυρώσεις βάζει στο τραπέζι"

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως: «Έκρυβε τη σύμβαση με CISCO, έδωσε προσωπικά στοιχεία μαθητών»

Επίθεση στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την σύμβαση του υπουργείου με τη CISCO, εξαπολύει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την «ότι αφενός έδωσε εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία και αφετέρου ότι μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από τους ιδιώτες».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει: «Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση. Εν όψει της σημερινής κοινοβουλευτικής απάντησης στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η κα υπουργός αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι ανταποκρίνεται στο εδώ και ένα χρόνο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα τις σκανδαλώδεις συμβάσεις».

Ακολούθως την κατηγορεί ότι «όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κ. Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν. Αντίθετα, κάθε «δωρεά» συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκat. πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις».

Κλείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως: «Έκρυβε τη σύμβαση με CISCO, έδωσε προσωπικά στοιχεία μαθητών»"

Σκέρτσος: Πρακτικά ανεφάρμοστη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα pcr test - Θα στοίχιζε 2,4 δισ. το μήνα

Αναλυτική απάντηση σε προηγούμενη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεστ, δίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, ο οποίος αφού κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για fake news, συμπεραίνει ότι η Κουμουνδούρου έχει εν τέλει αλλεργία στη συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης και τούτο γιατί, επισημαίνει, «η διάθεση δωρεάν ατομικών τεστ είναι μια πραγματικά αναγκαία και αποτελεσματική πολιτική που ενδυναμώνει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και την κοινωνία συνολικά στη μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας».

Αναλυτικά η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ έχει ως εξής:

«Η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέτει δωρεάν η Πολιτεία σε κάθε πολίτη, βρίθει για άλλη μια φορά από fake news και ανεφάρμοστες προτάσεις με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης γύρω από κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας. Το έχει κάνει κατ' επανάληψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κάνει ξανά σήμερα.

Όπως υπονόμευε, για παράδειγμα, εξαρχής την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού -και διαψεύστηκε από την επιτυχία της- έτσι επιχειρεί και τώρα να προκαλέσει καχυποψία και αμφισβήτηση μεταξύ των πολιτών για μια εμφανώς θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Θα διαψευστεί για άλλη μια φορά.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, για να τα καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει να εκτίθεται, τα εξής:

1) τα γρήγορα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο, και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορωνοϊού. Ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού αποτελεί, άλλωστε, εισήγηση της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας.

2) πριν από την Ελλάδα χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελβετία τα έχουν ενσωματώσει πολύ πρόσφατα στις εθνικές τους στρατηγικές testing, με μια κρίσιμη διαφορά: τα διαθέτουν μόνο εμπορικά ενώ η Ελλάδα πρωτοπορεί ανοίγοντας τόσο τη δωρεάν διανομή με κρατική δαπάνη σε κάθε πολίτη όσο και την εμπορική τους διάθεση.

3) η αντιπρόταση για συνταγογράφηση 4 pcr test το μήνα σε κάθε πολίτη που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρακτικά ανεφάρμοστη για δυο λόγους: α) θα στοίχιζε τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ το μήνα στους φορολογούμενους και β) δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι, ακόμη κι αν υπήρχαν λεφτόδεντρα, δεν υπάρχουν εργαστήρια για να πραγματοποιούν τόσα πολλά pcr test καθημερινά. Αποτελεί δηλαδή ευχολόγιο.

4) όπως έχουμε ήδη πει από το Σάββατο, όταν προκύπτει θετική διάγνωση από το οικιακό τεστ το θετικό κρούσμα θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα (που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή) η οποία θα οδηγεί σε δωρεάν επανέλεγχο σε δημόσια δομή υγείας με rapid test αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

5) όσο για την προμήθεια των τεστ, προφανώς θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως απαιτεί η συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα και με απόλυτη διαφάνεια και πάντα με τις προδιαγραφές που θα εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας».

«Τελικά», καταλήγει ο Α. Σκέρτσος, «ο πραγματικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία στη συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι η διάθεση δωρεάν ατομικών τεστ είναι μια πραγματικά αναγκαία και αποτελεσματική πολιτική που ενδυναμώνει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και την κοινωνία συνολικά στη μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκέρτσος: Πρακτικά ανεφάρμοστη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα pcr test - Θα στοίχιζε 2,4 δισ. το μήνα"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες, τσουχτερό κρύο και χιόνια

Ο καιρός θα δώσει ένα χειμωνιάτικο σκηνικό αύριο Τρίτη (23.03.2021) με βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιόνια σε αρκετές περιοχές.

Νεφώσεις με βροχές και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, πιθανώς κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (23.03.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν βαθμιαία στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, βαθμιαία βορειοανατολικοί 6 με 7 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 και από το απόγευμα βαθμιαία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 και στα βόρεια από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά θαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, στα ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς, οι οποίες κατά περιόδους πιθανώς να είναι πυκνές.
Άνεμοι: Από βόρειες 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 και στα βόρεια έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Το απόγευμα από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στις Κυκλάδες στα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 και στην Κρήτη έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, που από το απόγευμα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση το βράδυ. Στα νότια δυτικοί 4 με 6 μποφόρ, που από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 και στα βόρεια από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες, τσουχτερό κρύο και χιόνια"

Κικίλιας: Δεν έχουμε γίνει «Μπέργκαμο» - Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο

«Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο, ένα σύστημα που δεν κατέρρευσε» είπε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Δεν θα επιτρέψω να διασπαρεί πανικός και να υπονομευθεί η προσπάθεια που γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι δεν συμμετέχει σε πολιτικές «κοκορομαχίες» οι οποίες προσβάλλουν, όπως είπε, τον αγώνα των γιατρών.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να είναι ψηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνονται περισσότερα τεστ και επανέλαβε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς χθες Κυριακή καταγράφηκαν 240 εισαγωγές ασθενών COVID μόνο στην Αττική.

Όταν ρωτήθηκε αν βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος είπε ότι «θα είναι δύσκολη κι αυτή η εβδομάδα» και από την επόμενη, όπως άφησε να εννοηθεί, ίσως δούμε στοιχεία σταθεροποίησης, που θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται.

«Θα κάνουμε ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες» μας ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε και διευκρίνισε ότι «όταν σήμερα μιλάμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιλάμε για όλες τις υπηρεσίες παροχής Υγείας στη χώρα, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών νοσοκομείων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Β.Κικίλιας είπε πως «ό, τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επίταξης των γιατρών είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που μόνο 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ίδιου αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. «Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνο 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν για να τους ευχαριστήσω» τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην «αγορά» και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ» τόνισε.

Αναφερόμενος τέλος στους εμβολιασμούς, είπε ότι αναμένεται να γίνουν 1.5 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσα στον Απρίλιο ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπερδιπλασιαστούν οι δόσεις εμβολίων που θα διαθέτουμε στην χώρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κικίλιας: Δεν έχουμε γίνει «Μπέργκαμο» - Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο"

Γέμισαν τα νοσοκομεία στην Αττική, ράντζα και σε κλινικές Covid!

Ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με CoViD, καταγράφηκε τις τελευταίες 24 ώρες στα νοσοκομεία της Αττικής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 240 ασθενείς εισήχθησαν χθες για νοσηλεία σε νοσοκομεία, τα οποία πραγματοποίησαν εφημερία μέσα σε πρωτόγνωρη πίεση.

Χαρακτηριστικό είναι πως στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με CoViD στην Αττική ήταν μόλις 120 στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η εικόνα με τα ασθενοφόρα στο "Ευαγγελισμός" είναι εύγλωττη: στο νοσοκομείο έγιναν 85 εισαγωγές ασθενών με CoViD και άλλοι 12 διακομίστηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, υπογραμμίζει πως ράντζα έχουν πλέον βγει και για νοσηλευόμενους με CoViD. Στο "Αγία Όλγα", γέμισαν τα 60 κρεβάτια της κλινικής CoVID και νοσηλεύονται 14 ασθενείς σε ράντζα.

Την ίδια ώρα, δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ και ορισμένοι εξ αυτών επί μέρες. Υπάρχει καταγγελία για παραμονή εκτός ΜΕΘ επί 8 μέρες στο νοσοκομείο "Παμμακάριστος".

Εκτός ΜΕΘ νοσηλεύονται 4 ασθενείς στο "Τζάνειο", 9 στο Κρατικό Νίκαιας, 6 στο "Γ. Γεννηματάς", 2 στο "Λαϊκό", 10 στο "Σισμανόγλειο" (αν και άνοιξαν άλλες 7 κλίνες στον χώρο των χειρουργείων), 3 στο "Ελπίς", 2 στο "Παμμακάριστος", 1 στο "Ιπποκράτειο", 8 στο "Αλεξάνδρα" (προσωρινά στην καρδιολογική μονάδα), 1 στο "Αμαλία Φλέμιγκ" και 3 στο "Θριάσιο".

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, οι αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν αμέσως. Στο "Ερυθρός Σταυρός" άνοιξαν άλλες 16 κλίνες και πραγματοποιούνται συνεχείς διακομιδές περιστατικών.

Τα σημερινά στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ δείχνουν πως οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Κενές κλίνες υπάρχουν μόνον στο ΚΑΤ (3) και στο "Ερυθρός Σταυρός" (12).

Είναι θέμα - είπε - κάθε ιατρός να αντιληφθεί το ρόλο του, το λειτούργημα του και τον όρκο που έχει δώσει του Ιπποκράτη: "Και όλοι τη δύσκολη αυτή στιγμή να βάλουμε πλάτη προκειμένου προκειμένου να την ξεπεράσουμε".

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γέμισαν τα νοσοκομεία στην Αττική, ράντζα και σε κλινικές Covid!"

Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει η ΕΕ με σκοπό την τήρηση των αρχών τους κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ έχει παρατηρήσει μερικά σημάδια προς θετική κατεύθυνση και βήματα προς αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, «η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη», υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής.

Ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα HPD και η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί» προσέθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Δένδιας: Η Έκθεση Μπορέλ προσλαμβάνει την Τουρκία σαν πρόβλημα για όλη την Ευρώπη 

Η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ «κατ'αρχήν είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».



Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η Έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ και της Επιτροπής όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ'αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ. Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί"

Τραγωδία στην Πάτρα! Πέθανε ξαφνικά 6 μηνών βρέφος- Η οικογένεια είχε "χάσει" κι άλλο παιδί

Δεν το χωράει ανθρώπινος νους αυτό που συνέβη στην οικογένεια του πατρινού ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή Μάνου Δασκαλάκη. Δύο χρόνια μετά το χαμό της κόρης τους, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το βρέφος της οικογένειας σε ηλικία 6 μηνών στον ύπνο του. Οι γονείς του το μετέφεραν στο Καραμανδάνειο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Συντετριμμένοι είναι οι γονείς ενώ βρέφους εφτά μηνών το οποίο έφυγε από τη ζωή ξαφνικά σήμερα το πρωί. Το κοριτσάκι παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και το διακόμισε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε προσπάθεια ανάνηψης τόσο μέσα στο ασθενοφόρο όσο και στο νοσοκομείο Παίδων χωρίς ωστόσο το βρέφος να καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι η οικογένεια πριν δύο περίπου χρόνια είχα χάσει ξαφνικά κι άλλο παιδί τους, ένα κορίτσι 3,5 ετών.

sportin

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στην Πάτρα! Πέθανε ξαφνικά 6 μηνών βρέφος- Η οικογένεια είχε "χάσει" κι άλλο παιδί"

ΗΠΑ-Μελέτη: 1/3 ασθενείς που ανάρρωσαν από Covid, παρουσιάζει μακροχρόνια προβλήματα υγείας

Αφού νοσηλευτεί με Covid-19, τουλάχιστον ένας στους τρεις ασθενείς διαπιστώνει ότι η υγεία του έχει επηρεαστεί σε μακροχρόνια βάση, καθώς εμφανίζονται προβλήματα σε διάφορα όργανα, αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Το άρθρο αυτό, που αποτελεί σύνθεση διαφόρων σχετικών μελετών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, επισημαίνει ότι η εξάντληση, το λαχάνιασμα, το άγχος και η κατάθλιψη, όπως και συμπτώματα που παραπέμπουν σε μετατραυματικό στρες, είναι τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που πλήττονται από αυτήν τη «μακρά Covid».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα διαθέσιμα δεδομένα περιγράφουν μια επείγουσα κατάσταση, η οποία έχει υποτιμηθεί μέχρι τώρα. Οι κυβερνήσεις, τονίζουν, θα έπρεπε να αναζητήσουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 σε όλον τον κόσμο, τα μακροπρόθεσμα προβλήματα στη σωματική, διανοητική και ψυχική υγεία θα τα βρούμε μπροστά μας. Δεν βλέπουμε παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου», εξήγησε ο Κάρτικ Σέγκαλ, ογκολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η Covid-19 πλήττει κυρίως τους πνεύμονες και μερικές φορές τα αναπνευστικά προβλήματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ο ιός επιτίθεται και σε άλλα όργανα, προκαλώντας επιπλοκές που κυμαίνονται από καρδιαγγειακά προβλήματα μέχρι χρόνιες φλεγμονές.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine βασίζεται στην ανάλυση εννέα μελετών που έγιναν στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Μια ιταλική μελέτη συμπέρανε, για παράδειγμα, ότι από τους 143 ασθενείς που παρακολούθησαν οι γιατροί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν 9 στους 10 εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και πάνω από 5 στους 10 εμφάνιζαν πολλά, δύο μήνες αφότου πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα ήταν η κόπωση (53,1%), το λαχάνιασμα (43,4%), οι πόνοι στις αρθρώσεις (27,3%) ή στο στήθος (21,7%).

Σύμφωνα με τρεις μελέτες που έγιναν στη Γαλλία, στη Βρετανία και την Κίνα, το 25-30% των ασθενών ανέφερε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα στον ύπνο, πολλές εβδομάδες αφότου ανάρρωσε. Περίπου δύο στους 10 (ποσοστό 20%) έκανε λόγο για απώλεια μαλλιών.

Τα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία είναι επίσης ανησυχητικά: από τους 402 Ιταλούς ασθενείς, έναν μήνα μετά το εξιτήριό τους, το 56% διαγνώστηκε με τουλάχιστον ένα ψυχιατρικό πρόβλημα (μετατραυματικό στρες για το 30%, κατάθλιψη, άγχος κλπ.).

«Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τις επιπτώσεις στη διανοητική υγεία όταν εξετάζουμε τα σωματικά προβλήματα», παρατήρησε ο Κάρτικ Σέγκαλ.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ-Μελέτη: 1/3 ασθενείς που ανάρρωσαν από Covid, παρουσιάζει μακροχρόνια προβλήματα υγείας"

Κορωνοϊός: Στα 1.707 τα νέα κρούσματα - 681 οι διασωληνωμένοι, 69 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας είναι 1.707, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 79 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.075 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας (δηλαδή ο λόγος κρουσμάτων προς αριθμό τέστ) εκτινάχθηκε στο 12,1% !  Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου έγιναν 14.074 τεστ εκ των οποίων τα 6.915 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 7.159 rapid.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  αξίζει να σημειωθεί ότι από τις Αρχές Μαρτίου μέχρι και σήμερα ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 1.027!

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.592 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 28
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 93
ΑΝΔΡΟΥ 1
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 12
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 14
ΑΡΤΑΣ 4
ΑΧΑΪΑΣ 116
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 19
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 91
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 9
ΔΡΑΜΑΣ 2
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 71
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 120
ΕΒΡΟΥ 2
ΕΥΒΟΙΑΣ 22
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 3
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 6
ΗΛΕΙΑΣ 11
ΗΜΑΘΙΑΣ 20
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 25
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 5
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 130
ΘΗΡΑΣ 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 24
ΚΑΒΑΛΑΣ 19
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 12
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 10
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 9
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 212
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 3
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 2
ΚΙΛΚΙΣ 7 12,43 8,7
ΚΟΖΑΝΗΣ 40
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 30
ΚΩ 1
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΑΣ 74
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2
ΛΕΣΒΟΥ 5
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 13
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 6
ΜΗΛΟΥ 1
ΜΥΚΟΝΟΥ 7
ΝΑΞΟΥ 2
ΝΗΣΩΝ 13
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 70
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131
ΠΕΛΛΑΣ 17
ΠΙΕΡΙΑΣ 5
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 4
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 5
ΡΟΔΟΠΗΣ 2
ΡΟΔΟΥ 6
ΣΑΜΟΥ 10
ΣΕΡΡΩΝ 8
ΤΗΝΟΥ 2
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 15
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 24
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 6
ΧΑΝΙΩΝ 32
ΧΙΟΥ 5
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 38

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.707 τα νέα κρούσματα - 681 οι διασωληνωμένοι, 69 θάνατοι"

Η Ελβετία ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων Swissmedic ενέκρινε το εμβόλιο κατά της Covid-19 της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής αυτής, και είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από τη χώρα μαζί με τα εμβόλια των Pfizer/ BioNTech και της Moderna.

Η Ελβετία δεν έχει παραγγείλει μέχρι στιγμής το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ οι παραδόσεις έχουν αρχίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη δεν αναμένεται να λάβει το εμβόλιο πριν από το δεύτερο τρίμηνο. 

Σε δοκιμή του εμβολίου της J&J που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο σε 44.000 εθελοντές, το εμβόλιο βρέθηκε κατά 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής νόσου COVID-19 τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου λόγω του ιού.

Ωστόσο, η Ελβετία επέλεξε να μην παραγγείλει το εμβόλιο της J&J εν μέσω του πρώτου κύκλου αγορών του εμβολίου, λόγω του ότι πιθανότατα δεν θα είχε το εμβόλιο εν μέσω της συμφόρησης του εφοδιασμού έως αργότερα το 2021.

Έχει παραγγείλει περίπου 36 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τις Pfizer/BioNTech, τη Moderna, τη CureVac, τη Novavax και την AstraZeneca, με τα εμβόλια των τριών τελευταίων να μην έχουν ακόμη εγκριθεί στην Ελβετία.

Μέχρι σήμερα, η Ελβετία έχει λάβει 1,38 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Pfizer/BioNtech και Moderna, με 1,34 εκατομμύρια εμβόλια να έχουν χορηγηθεί, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. Σχεδόν 433.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, και με τις δύο δόσεις.

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα 3.643 νέες μολύνσεις για τις προηγούμενες τρεις ημέρες, με 12 νέους επιβεβαιωμένους θανάτους από την ασθένεια. Πολλές από τις νέες μολύνσεις προέρχονται από παραλλαγμένα στελέχη του ιού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ταυτοποιήθηκαν πρώτη φορά στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελβετία ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19"

Ελληνοτουρκικά: Τουρκική αντι-NAVTEX για ελληνικές ασκήσεις νότια του Καστελλόριζου

Με αντι-Navtex απάντησε η Τουρκία σε ελληνική αναγγελία για πραγματοποίηση ασκήσεων με πυρά για 4 ώρες την Τρίτη, 23 Μαρτίου, σε περιοχή που εκτείνεται νοτιοδυτικά του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε με τη σειρά του αντι-NAVTEX στην οποία αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά έχει την αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ επίσης καταγγέλλει την ελληνική πλευρά ότι παραβιάζει το καθεστώς «αποστρατικοποίησης» του Καστελορίζου.

Ειδικότερα, οι ελληνικές Αρχές (σταθμός Ηρακλείου Κρήτης) εξέδωσαν στις 21 Μαρτίου NAVTEX για ασκήσεις με πυρά σε οριοθετημένη περιοχή  που θα πραγματοποιηθούν αύριο 23 Μαρτίου από τις 6  μέχρι τις 10 το πρωί.

Η ελληνική NAVTEX:

ZCZC HA89
200700 UTC MAR 21
IRAKLEIO RADIO NAVWARN 200/21
KASTELORIZO SEA
FIRING EXERCISES
FROM 230600 UTC TO 231000 UTC MAR 21
IN AREA:
36-05.00N 028-44.00E
36-02.40N 029-20.58E
36-09.28N 029-29.82E
36-08.50N 029-34.58E
36-06.48N 029-37.77E
35-03.00N 029-38.00E
35-30.00N 028-10.00E

Οι Τούρκοι, με την αντι-NAVTEX που εξέδωσαν ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίμπτει στην δική τους αρμοδιότητα, προσθέτοντας κατά την πάγια πρακτική των τελευταίων μηνών ότι οι ελληνικές ασκήσεις παραβιάζουν το «καθεστώς αποστρατικοποίησης» για το Καστελόριζο, επικαλούμενοι την Συνθήκη των Παρισίου του 1947.

Η τουρκική αντι-Navtex:

TURNHOS N/W : 0227/21 (Antalya Station) (Published Date: 22-03-2021 11:43) TURNHOS N/W : 0227/21MEDITERRANEAN SEA
1. IRAKLEIO NAVTEX STATION MESSAGE NUMBER HA89-0200/21 PROMULGATED ON 20 MAR 21 COVERING A REGION IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA, IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CASTELLORIZO ISLAND SET BY THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 231100Z MAR 21.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά: Τουρκική αντι-NAVTEX για ελληνικές ασκήσεις νότια του Καστελλόριζου"

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να φοράμε τη μάσκα

Επικαιροποιημένες συστάσεις αναφορικά με τη χρήση της μάσκας στo πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και το είδος της μάσκας που μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Πλήθος επιστημονικών δεδομένων, που έχουν δημοσιευθεί τους τελευταίους μήνες, δείχνουν ότι η χρήση μάσκας στην κοινότητα είναι μια αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19, μέσω 2 τρόπων: 

  • Οι μάσκες εμποδίζουν τα μολυσμένα άτομα να εκθέσουν άλλα άτομα στο SARS-CoV-2,εμποδίζοντας την εκπνοή σταγονιδίων που περιέχουν ιό στον αέρα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% ή περισσότερο των μεταδόσεων προέρχονται από άτομα που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα ή από άτομα που βρίσκονται στην προσυμπτωματική φάση της νόσου COVID-19.2
  • Οι μάσκες προστατεύουν τους μη μολυσμένους χρήστες. Οι μάσκες σχηματίζουν φράγμα για μεγάλα αναπνευστικά σταγονίδια, που θα μπορούσαν να προσγειωθούν σε εκτεθειμένους βλεννογόνους του ματιού, της μύτης και του στόματος. Οι μάσκες μπορούν επίσης να φιλτράρουν μερικώς μικρά σταγονίδια και σωματίδια από τον εισπνεόμενο αέρα. Πολλαπλά στρώματα υφάσματος (ή άλλων υλικών) με υψηλότερο αριθμό ινών ανά συγκεκριμένη επιφάνεια υφάσματος (υλικού) βελτιώνουν τη διήθηση (φιλτράρισμα).

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας, καθώς οι μάσκες παρέχουν τη μέγιστη προστασία όταν εφαρμόζονται σε στενή επαφή με το δέρμα.

Η ελαχιστοποίηση των κενών μεταξύ προσώπου και μάσκας, επιτυγχάνεται: 

  • με την επιλογή μάσκας, που διαθέτει σύρμα στο επάνω μέρος της μύτης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά γύρω από τη μύτη, ώστε να μην αφήνει περιθώριο για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων
  • με το δέσιμο των λαστίχων της μάσκας μεταξύ τους ή το στριφογύρισμά τους μία φορά, στην περιοχή έκφυσής τους από τα πλάγια της μάσκας, ώστε να μην υπάρχουν κενά στις πλευρές του προσώπου για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων
  • τη χρήση «εφαρμοστή μάσκας» (mask fitter or brace), ο οποίος αποτελεί ελαστικό στήριγμα πάνω από τη μάσκα.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών του CDC, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στα ποσοστά προστασίας της μάσκας όταν αυτή εφαρμόζεται σωστά και όταν δεν έχει καλή εφαρμογή.

Επισημαίνεται η περίπτωση ανδρών με γενειάδα, στους οποίους συστήνεται να φορούν διπλή μάσκα, καθώς ο όγκος της γενειάδας δυσχεραίνει την καλή εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας.

Απεναντίας, η χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας δεν συστήνεται, διότι μετά την εφαρμογή της, παραμένει το κενό στο πάνω μέρος της μύτης καθώς και στα πλαϊνά, απ' όπου είναι δυνατή η είσοδος αέρα και σταγονιδίων.

Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%. Είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους. Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Η χρήση μόνο διάφανων προσωπίδων δεν συνιστάται σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), καθώς η αξιολόγησή τους συνεχίζεται αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή.

Το είδος της μάσκας που το ευρύ κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί: 

  • μη ιατρικές (υφασμάτινες) μάσκες ή απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, φροντίζοντας επισταμένως για τη σωστή εφαρμογή τους, ή διπλές μάσκες (υφασμάτινη μάσκα πάνω από χειρουργική μάσκα).

Για όλους τους τύπους μασκών θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες οδηγίες για τη σωστή χρήση τους: 

  • Πλένετε επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της.
  • Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας καλύπτοντας τη μύτη και όλη τη περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι.
  •  Αφαιρέστε τη μάσκα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
  • Αν η μάσκα είναι μιας χρήσεως, απορρίψτε την με ασφαλή τρόπο σε κάδο κοινών αστικών απορριμμάτων και όχι ανακύκλωσης, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα. Οι μάσκες μιας χρήσεως δεν ανακυκλώνονται και δεν πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) πρέπει να πλένεται το συντομότερο δυνατόν στο πλυντήριο ή στο χέρι με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60C και στη συνέχεια να σιδερώνεται.

Τέλος επισημαίνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα. Βάσει των διαθέσιμων έως σήμερα επιστημονικών δεδομένων, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς τουSARS-CoV-2 στην κοινότητα, περιλαμβάνουν: 

  • σωστή υγιεινή χεριών,
  • φυσική απόσταση,
  • χρήση προστατευτικής μάσκας,
  • αποφυγή αγγίγματος του προσώπου,
  • αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή πτάρνισμα),
  • καλό αερισμό,
  • απολύμανση επιφανειών, και
  • έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και απομόνωσή τους καθώς και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να φοράμε τη μάσκα"

ΝΔ σε Τσίπρα: «Από τους νεοαγανακτισμένους και τις συγκεντρώσεις ως τους διασωληνωμένους ένας μήνας δρόμος»

Τις συγκεντρώσεις «στις οποίες καλούσε κόσμο ο κ. Τσίπρας» με τους διασωληνωμένους με κορονοϊό στα νοσοκομεία συνέδεσε η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Ερυθρό Σταυρό.

Συγκεκριμένα σε σχόλιο του, το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος αναφέρει: «Από τους νεοαγανακτισμένους και τις συγκεντρώσεις στις οποίες καλούσε ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το ρίσκο, ως τους διασωληνωμένους, ένας μήνας δρόμος».

Νωρίτερα, σήμερα (22.03.2021), ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Ερυθρό Σταυρό, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου και εκπροσώπους εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ακόμα και στο και πέντε πορεύεται χωρίς σχέδιο», δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η εικόνα σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής είναι εικόνα κατάστασης πολέμου. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει με αυταπάρνηση, πάνω από τις δυνάμεις της, τις υπηρεσίες στον άνθρωπο, όμως η συσσώρευση ασθενών που έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και η έλλειψη κλινών δημιουργεί μια κατάσταση πολέμου».

Πρόσθεσε δε, πως στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πάνω από 100 οι ασθενείς που είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι σε κλινικές Covid και δεν βρίσκουν κλίνη σε ΜΕΘ, «διότι δεν επαρκεί ο αριθμός και την ίδια στιγμή μεγάλα νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, όπως ο Ερυθρός, μετατρέπονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία για κορονοϊό, με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες παθήσεις και ασθένειες να μη μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε».

Ανέφερε πως είναι ενδεικτικό ότι από τους 120-130 ασθενείς που κάθε φορά είναι στη λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για να βρουν ΜΕΘ, ένα μεγάλο ποσοστό είναι non Covid περιστατικά. «Η εικόνα είναι πως τα νοσοκομεία μας βρίσκονται δυστυχώς πάνω από τον κόκκινο συναγερμό, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αν δεν καταρρέουν έχει να κάνει με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ σε Τσίπρα: «Από τους νεοαγανακτισμένους και τις συγκεντρώσεις ως τους διασωληνωμένους ένας μήνας δρόμος»"

ΠΟΕΔΗΝ: Ανεξέλεγκτη η διασπορά του κορωνοϊού στο Δρομοκαΐτειο - Κίνδυνος μόλυνσης για 400 ασθενείς

Σε «φωλιά» του κορωνοϊού έχει μετατραπεί εδώ και λίγες ημέρες το Δρομοκαΐτειο, καθώς μέρα με την ημέρα τα νέα κρούσματα του ιού αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ολόκληρη η κλινική να θεωρείται υγειονομική «βόμβα».

Δυο ασθενείς έχουν χάσει ήδη την μάχη με τον ιό, εννέα βρίσκονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία αναφοράς και 37 ψυχικά ασθενείς παραμένουν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο με τον κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς του ιού, καθώς το νοσοκομείο δεν διαθέτει τα προβλεπόμενα.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Μιχάλης Γιαννάκος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε όλο το νοσοκομείο υπάρχουν ύποπτα κρούσματα με αποτέλεσμα και οι 400 περίπου συνολικά ασθενείς να κινδυνεύουν να μολυνθούν:

«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο στο Δρομοκαΐτειο. Όλο το νοσοκομείο είναι μολυσμένο και αυτή την στιγμή αν δεν γίνει κάτι κινδυνεύουν να πεθάνουν όλοι οι ασθενείς. Αυτή την στιγμή μέσα στο νοσοκομείο υπάρχουν 37 θετικά κρούσματα, με τα περισσότερα να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αυτή την στιγμή νοσηλεύονται όλα μαζί στο γεροψυχιατρικό τμήμα, χωρίς οξυγόνο, χωρίς κατάλληλες υποδομές, χωρίς γιατρούς, χωρίς στολές προστασίας το προσωπικό, χωρίς τίποτα».

Μπορεί μέχρι σήμερα κρούσματα να μην έχουν καταγραφεί μεταξύ γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού εξαιτίας του ότι όλοι έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άμεσα απαιτείται να γίνουν τεστ αφού το ιικό φορτίο στους χώρους του νοσοκομείου έχει αυξηθεί επικίνδυνα:

«Στο προσωπικό δεν υπάρχουν κρούσματα γιατί όλοι είναι εμβολιασμένοι. Το πρόβλημα είναι στους ασθενείς, οι οποίοι δεν φυλάγονται μεταξύ τους. Συνολικά στο νοσοκομείο νοσηλεύονται κοντά στους 400 ψυχικά ασθενείς. Ζητήσαμε το Σάββατο που μας πέρασε να μην γίνει η προβλεπόμενη εφημερία, ώστε να γίνει σωστά η ιχνηλάτηση κάτι που δεν έκαναν, με αποτέλεσμα να φέρουν κι άλλους αρρώστους. Οι νοσηλευτές δίνουν μάχη καθημερινά. Είναι ανεξέλεγκτη η διασπορά. Ζητάμε εισαγγελική παρέμβαση, καθώς και να σταματήσουν για 15ημέρες οι εφημερίες, προκειμένου να γίνει σωστή ιχνηλάτηση με τεστ σε ασθενείς και προσωπικό. Είναι κρίμα να πεθάνουν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς καμία βοήθεια. Πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε νοσοκομεία αναφοράς».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΟΕΔΗΝ: Ανεξέλεγκτη η διασπορά του κορωνοϊού στο Δρομοκαΐτειο - Κίνδυνος μόλυνσης για 400 ασθενείς"

ΠΟΜΙΔΑ: Να δοθεί σε όλους δικαίωμα ένστασης για τους δασικούς χάρτες

Με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά με θέμα: «Ανάρτηση αναμορφωμένων δασικών χαρτών, σε εφαρμογή της παρ. 10 άρθρου 48 ν. 4685/2020», σύμφωνα με την οποία «αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη», σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα αποστερήθηκε από το δικαίωμα ένστασης κατά των αναμορφουμένων δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν, καταφανώς αντίθετα με τη νομοθετική διάταξη αλλά και τη σχετική υπουργική απόφαση Χατζηδάκη, αλλά και απολύτως άδικα και ανακόλουθα, σε σχέση με παλαιότερες εγκυκλίους του Υπουργείου, υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να διορθωθεί η παραπάνω εγκύκλιος, ορίζοντας ρητά ότι οι αντιρρήσεις επιτρέπονται για το σύνολο των δασικών χαρτών, μετά την αναμόρφωσή τους. Διαφορετικά, πάμπολλες χιλιάδες ιδιοκτητών από όλη τη χώρα, προκειμένου να μην χάσουν τις περιουσίες τους θα αναγκαστούν να προσφύγουν με αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας νέο τεράστιο κύκλο δικών, διαδικασία που θα οδηγήσει σε δική τους οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, σε πρόσθετο -και ανώφελο- όγκο εργασίας για τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, αλλά και σε μια ακόμη καθυστέρηση στην ουσιαστική ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας μας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα

Προς τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Γιώργο Αμυρά

ΚΟΙΝ: Γραφείο Πρωθυπουργού

ΘΕΜΑ: Να επιτραπούν αντιρρήσεις για το σύνολο των αναμορφωμένων δασικών χαρτών!

Αξιότιμοι κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ,

Την Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτήσεις ακυρώσεως κατά της υπουργικής αποφάσεως που υπέγραψε ο προκάτοχός σας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Ως γνωστόν, η Ομοσπονδία μας, που υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την κυβερνητική πρωτοβουλία, με την οποία για πρώτη φορά από καιρό φάνηκε το Κράτος Δικαίου να λειτουργεί σε σχέση με τη δυνατότητα χαρακτηρισμού / αποχαρακτηρισμού ιδιωτικών δασικών εκτάσεων βάσει νομίμων αποφάσεων της διοίκησης, άσκησε παρέμβαση υπέρ του κύρους της απόφασης αυτής, υποστηρίζοντας εμπράκτως την κυβερνητική πρωτοβουλία, που ανταποκρίνεται και στην συνταγματική πρόβλεψη για την προστασία της ιδιοκτησίας, ως και διεθνώς αναγνωρισμένου Ανθρωπίνου Δικαιώματος πού όλοι οφείλουν να σέβονται και να μην παραβιάζουν.

Όμως κατά την ανάπτυξη της υποθέσεως από την Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ακούσαμε, με πολύ δυσάρεστη έκπληξη, να γίνεται λόγος για εγκύκλιο που περιορίζει σημαντικά το εύρος αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης, αφαιρώντας το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία και στους νέους δασικούς χάρτες περιλαμβάνονται ως δασικά, να ασκήσουν το δικαίωμα αντιρρήσεων που έχουν! Διαπιστώσαμε ότι η αναφορά έγινε στην εγκύκλιο του Υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά με θέμα: «Ανάρτηση αναμορφωμένων δασικών χαρτών, σε εφαρμογή της παρ. 10 άρθρου 48 ν. 4685/2020», σύμφωνα με την οποία «αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη». Η παραπάνω ερμηνεία είναι καταφανώς αντίθετη με τη νομοθετική διάταξη, αλλά και τη σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και απολύτως άδικη και ανακόλουθη, σε σχέση με παλαιότερες εγκυκλίους του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 153393/ 918/ 12.4.2017 εγκύκλιο με θέμα: «Οδηγίες για περιοχές τού αναρτημένου δασικού χάρτη με ισχύουσες πράξεις της διοίκησης», την οποία είχε εκδώσει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Δασοπεριβάλλοντος, που αναρτήθηκε στο σύστημα «Διαύγεια» με αριθμό ανάρτησης 6ΔΜ04653Π8-ΦΧΒ, οριζόταν τα παρακάτω:

«Συνεπώς, σε εκτάσεις που παρουσιάζονται ως δασικές στην παλαιά κατάσταση και μη δασικές στην πρόσφατη (ΔΑ), οι οποίες αποτελούν οριστικά παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμούς της αγροτικής νομοθεσίας, τελούν σε καθεστώς νόμιμης αλλαγής χρήσης ή αλλαγής του χαρακτήρα τους με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, όπως ισχύουν εν συνδυασμό με τις δασικές διατάξεις, δεν υφίσταται υποχρέωση, ούτε ανάγκη για υποβολή αντιρρήσεων, αφού δεν υπάρχει αντικείμενο ανατροπής του περιεχομένου του δασικού χάρτη, ο οποίος έχει καταγράψει πραγματική κατάσταση (α/φ έτους 1945), που δικαιολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής και αγροτικής νομοθεσίας.

Όλα τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο στοιχεία και πληροφορίες, θα καταχωριστούν, σε δεύτερο χρόνο, στο δασικό χάρτη μετά την ολοκλήρωση τής συλλογής τους, που θα προκύψει είτε από την υπόδειξή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε από τον ολοκληρωμένο χειρισμό αυτού κατά την κατάρτιση του Δασολογίου».

Δηλαδή, με την παραπάνω εγκύκλιο το Υπουργείο καθησύχασε και απέτρεψε τους πολίτες από την άσκηση του δικαιώματος των αντιρρήσεων, υποσχόμενο ότι θα καταχωρίσει σε δεύτερο χρόνο τις διοικητικές πράξεις, από τις οποίες προκύπτει νόμιμη αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων. Ως εκ τούτου πολλοί ιδιοκτήτες, μέλη των σωματείων που συγκροτούν την Ομοσπονδία μας, βασιζόμενα στις παραπάνω διαβεβαιώσεις, δεν άσκησαν αντιρρήσεις κατά δασικών χαρτών, αναμένοντας τις εξελίξεις. Ηδη δε, όταν αναρτήθηκαν οι αναμορφωμένοι χάρτες, με έκπληξη διαπίστωσαν οι ιδιοκτήτες ότι ούτε τώρα περιελήφθησαν σε αυτούς οι διοικητικές πράξεις, οι οποίες θα αποχαρακτήριζαν τις εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.

Επειδή συνεπώς το Υπουργείο σας με την παραπάνω εγκύκλιό του αποστέρησε τους ιδιοκτήτες από το δικαίωμα άσκησης αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και της σχετικής υπουργικής απόφασης, αλλά και τις προηγούμενες εγκυκλίους του, στα μάτια των πολιτών εμφανίζεται σήμερα συνολικά ωσάν να τους έχει παραπλανήσει και εξαπατήσει ώστε με την σημερινή αφαίρεση του δικαιώματος άσκησης αντιρρήσεων να χάσουν τα περιουσιακά δικαιώματά τους…

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ, σας παρακαλούμε να διορθώσετε την παραπάνω εγκύκλιο ορίζοντας ρητά ότι οι αντιρρήσεις επιτρέπονται για το σύνολο των δασικών χαρτών, μετά την αναμόρφωσή τους.

Διαφορετικά, πάμπολλες χιλιάδες ιδιοκτητών από όλη τη χώρα, προκειμένου να μην χάσουν τις περιουσίες τους θα αναγκαστούν να προσφύγουν με αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας νέο τεράστιο κύκλο δικών, διαδικασία που θα οδηγήσει σε δική τους οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, σε πρόσθετο -και ανώφελο- όγκο εργασίας για τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, αλλά και σε μια ακόμη καθυστέρηση στην ουσιαστική ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας μας.

Παρακαλούμε θερμά για την άμεση παρέμβασή σας!

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Να δοθεί σε όλους δικαίωμα ένστασης για τους δασικούς χάρτες"

Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για laptop και tablet

Άνοιξε η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων των προμηθευτών τεχνολογικού εξοπλισμού που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα voucher «Ψηφιακή Μέριμνα», όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα.

«Δίνουμε επιπλέον ψηφιακά εργαλεία για το σήμερα και το αύριο, σε κάθε παιδί. Μεριμνούμε, υποστηρίζουμε, ενισχύουμε», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο για την έναρξη της εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα πρώτα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πλατφόρμα καλούνται να εγγραφούν τόσο οι κατασκευαστές επιλέξιμου εξοπλισμού, οι επίσημοι αντιπρόσωποί τους, οι εξουσιοδοτημένοι διανομείς τους και οι ανεξάρτητοι εισαγωγείς που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για έγκριση συγκεκριμένων μοντέλων εξοπλισμού, όσο και οι έμποροι λιανικής, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διαθέτοντας εγκεκριμένο εξοπλισμό στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται, ότι ο εξοπλισμός που θα επιδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» μπορεί να ανήκει στις εξής τρεις κατηγορίες: 1. Φορητές ταμπλέτες (tablets), 2. Φορητοί υπολογιστές (notebooks, laptops, chromebooks) και 3. Σταθεροί υπολογιστές (desktops, all-in-one). Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο ξεκαθαρίζεται ότι ο επιλέξιμος για το πρόγραμμα εξοπλισμός θα πρέπει να πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές που έχουν οριστεί στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για laptop και tablet"

Το τέρας της πισίνας αυτοαποκαλύπτεται – Όλη η κατάθεση του 74χρονου

Προκαλεί και εξοργίζει με την κατάθεσή του ο 74χρονος Θ.Α., αφού ξεπερνώντας ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, έρχεται να υποστηρίξει με ανήκουστες εκφράσεις ότι τάχα οι μικρές κολυμβήτριες του γυμναστικού συλλόγου Περιστερίου, του ζητούσαν να τις κάνει «μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης» και εκείνος … ευχαρίστως προσφερόταν για να τις «βοηθήσει» προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στο μέλλον.

Αίσθηση πάντως προκαλεί και η αναφορά του όταν μια απ’ τις μαθήτριες του εκμυστηρεύτηκε –όπως ο ίδιος υποστηρίζει- ότι φασώνεται στον ύπνο της και με εκείνον να την συμβουλεύει πως μάλλον «φταίει ο θυροειδής της!»

Το newsit.gr έχει στη διάθεσή του όλα όσα υποστήριξε με κάθε λεπτομέρεια ο 74χρονος που συνήθιζε να εμφανίζεται με μαγιό στην πισίνα και μάλιστα να προσεγγίζει με «πατρική στοργή» μαθήτριες της 5ης και της 6ης τάξης του δημοτικού σχολείου. Κάποιες μάλιστα απ’ αυτές τις πηγαινοέφερνε με το αυτοκίνητό του στην προπόνηση αφού είχε καταφέρει να κερδίσει με το άδολο ενδιαφέρον του, την εμπιστοσύνη των οικογενειών τους.

Τις ρωτούσε πρώτα αν «σοκάρονται»

«Κάποιες φορές που ήμασταν μόνοι μας στο αυτοκίνητο, επειδή είχε αποκτήσει θάρρος αλλά κυρίως εμπιστοσύνη θα έλεγα, μου έκανε διάφορες ερωτήσεις γύρω από θέματα σεξουαλικά και εγώ προσπαθούσα τον πρώτο καιρό να την πείσω να μιλάει για τέτοια θέματα με τη μητέρα της. Μέχρι που μου είπε πως κάποια στιγμή τη ρώτησε και η απάντηση ήταν ότι δεν χρειάζεται να ξέρεις, θα σου τα μάθει ο άντρας σου όταν γίνεις 22 ή 23 χρονών. Η απορία της ήταν ότι αυτή πρέπει να είναι παντρεμένη στα 22 ή στα 23 της χρόνια και εγώ αναγκαζόμουν εκ των πραγμάτων να της δώσω κάποια απάντηση αλλά την ρωτούσα όμως αν αυτά που θα της πω θα την σοκάρουν και εκείνη μου απαντούσε «όχι». Εγώ της έλεγα από ότι θυμάμαι, ότι μ@λ@κας είναι αυτός που αυτοικανοποιείται, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Μια άλλη φορά με ρώτησε αν οι γυναίκες χ@νουν και εγώ της είπα «ναι βεβαίως και για αυτό μην βιάζεσαι να προσέχεις γιατί μπορεί να προκύψουν εγκυμοσύνες…». Κάποια στιγμή είχα στο τσαντάκι μου προφυλακτικά και της τα έδειξα για να της πω τι είναι και να προσέχει.

«Φταίει» ο θυροειδής

 Κάποια άλλη φορά μου εκμυστηρεύτηκε ότι δεν νιώθει κάποια συγκίνηση ή ικανοποίηση όταν είναι μόνη της και εγώ τη ρώτησα «μα καλά δεν σου έχει έρθει ποτέ η επιθυμία, ή ακόμα όταν είσαι μόνη σου στο μπάνιο;». Και εκείνη μου είπε «όχι» και εμένα τότε μου μπήκε στο μυαλό μήπως έχει κάποιο θέμα ορμονικό σαν αυτό που σας είπα είχε η κόρη της γυναίκας μου και της είπα «μακάρι να μπορούσα να σου έδειχνα για να σου φύγει η απορία». Γελώντας τα λέγαμε. Της συνέστησα να το πεις αυτό  στη μητέρα της και να το ψάξουν και για θυροειδή.

«Φασώνεσαι» γιατί σου λείπει το σεξ

Αυτά γινόντουσαν περίπου από το 2017 μέχρι το 2019 νομίζω. Ακόμη ένα που θέλω να γράψουμε είναι ότι την τελευταία φορά και το κυριολεκτώ, την τελευταία φορά που την πήρα να την γυρίσω στο σπίτι από προπόνηση με ρώτησε το εξής: «γιατί αυτή βλέπει τον τελευταίο καιρό όνειρα ότι φασώνεται με άτομα που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση και γιατί μπορεί να της συμβαίνει αυτό και γιατί σε άλλες κοπέλες όχι», αυτή ήταν η απορία της και της είπα ότι ακριβώς εσένα σου λείπει ενώ στα άλλα κορίτσια δεν λείπει.

Με «κακολογούν» οι μαθήτριες 

Από κει και μετά, τα δύο αυτά κορίτσια είχαν πάρει την απόφαση να σταματήσουν το κολυμβητήριο και ουσιαστικά δεν τις ξαναείδα. Την … σε αντίθεση με την …  δεν την έχω ακουμπήσει ούτε στον ώμο. Όλα τα άλλα που λένε για εμένα είναι ψέματα. Ακόμη να σας πω, πως αυτά που έλεγα στην … για τα σεξουαλικά, τα έλεγα και σε άλλα παιδιά, τους έλεγα να προσέχουν και να μην βιάζονται και ότι προίκα τους είναι οι σπουδές τους όσο ψηλά φτάσουνε όπως και ο αθλητισμός. Για όλα αυτά που έχω πει πάντα ενημέρωνα και τη γυναίκα μου».  

«Άσχετοι» οι γονείς τους

Αίσθηση επίσης προκαλεί και ο απαξιωτικός τρόπος που εκφράζεται για τους γονείς των κοριτσιών όταν ο αξιωματικός του Τμήματος Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής τον ρωτά: “Τα είχατε αναφέρει ποτέ στους γονείς των παιδιών;” Απάντηση: «Στους γονείς των παιδιών δεν έλεγα πολλά πράγματα για να μην τα μαλώσουν λόγω της ασχετοσύνης τους», καταλήγει με περισσό θράσος ο 74χρονος που βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για τα «κατορθώματά» του.

Την δράση του παιδόφιλου, κατήγγειλαν δύο 17χρονα σήμερα κορίτσια ότι είχα πέσει θύματά του όταν ήταν 10 ετών, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει πως ότι συνέβη, έγινε σε μεγαλύτερη ηλικία. Τις έβαζε μάλιστα να βλέπουν σπίτι του και πορνογραφικό υλικό και ενώ στη συνέχεια ασελγούσε σε βάρος τους. Ως δικαιολογία, για την επίσκεψη στο σπίτι του έλεγε πως διαθέτει μια σπάνια αποτελεσματική κρέμα αποτρίχωσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το τέρας της πισίνας αυτοαποκαλύπτεται – Όλη η κατάθεση του 74χρονου"

Οι δασικοί χάρτες βγάζουν δάσος το 60% των εκτάσεων της χώρας

Την αύξηση κατά 60% των δασικών εκτάσεων σε σχέση με τους χάρτες του 1945 και τον πολλαπλασιασμό των χορτολιβαδικών εκτάσεων, φέρνει στο φως η ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και τις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το 50% των αναθεωρημένων δασικών χαρτών, σε σύνολο πάνω από 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων της χώρας αποδεικνύεται ότι οι δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 2.774.456 στρέμματα. Σε ό,τι αφορά τις χορτολιβαδικές, σε σχέση με το 1945 έχουν προστεθεί στους χάρτες 944.000 στρέμματα.

Πού οφείλεται η αύξηση της δασικής κάλυψης

Στελέχη των δασικών υπηρεσιών, σχολιάζοντας την εικόνα των δασικών χαρτών μετά την απόφαση αναμόρφωσης των χαρτών το προηγούμενο καλοκαίρι από τον πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, υποστηρίζουν ότι η αύξηση της δασικής κάλυψης οφείλεται σε τρεις κυρίως παραμέτρους: την απομάκρυνση του κόσμου από τον αγροτικό τομέα και την γεωργία, γεγονός που περιόρισε τις καλλιέργειες, την μετακίνηση των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό ιδίως την δεκαετία του ’60 αλλά και στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες που ευνοούν τις αλλαγές στην σύσταση της βλάστησης.

Από τα στοιχεία των χαρτών διαπιστώνεται για παράδειγμα ότι στο νομό Λασιθίου από το σύνολο των 1,7 εκατ. στρεμμάτων, τα δάση καταλαμβάνουν σήμερα το 50% (από 44% το 1945) και οι χορτολιβαδικές το 12% (από 2%).

Μεγάλη αύξηση δασικής κάλυψης εμφανίζουν επίσης περιοχές όπως η Φωκίδα (80%), η Δράμα (78%), τα Γρεβενά (73%), η Εύβοια και η Καστοριά (70%).

Το στοιχείο αυτό εξηγεί και την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες.

Στόχος είναι να αναζητηθούν λύσεις με τους δασωμένους αγρούς, με τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και τα ιδιοκτησιακά ζήτημα των χορτολιβαδικών, τα οποία προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους στα νησιά.

Σε τεντωμένο σχοινί καλείται να ισορροπήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται όμως να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, με τις οποίες απορρίπτεται κάθε νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί συγχωροχάρτι σε παράνομες εκχερσώσεις που φωτογραφίζουν καταπατήσεις ιδιοκτησίας.

Οι προσπάθειες του ΥΠΕΝ παραπέμπουν σε νομικές ακροβασίες, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι εκκρεμεί η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν υποβληθεί κατά της αναθεώρησης των δασικών χαρτών στο 100% της επικράτειας. Αν οι αποφάσεις είναι αρνητικές το οικοδόμημα των δασικών χαρτών θα τιναχθεί στον αέρα. Με την πορεία της κύρωσης των δασικών χαρτών και την εξέταση των αντιρρήσεων είναι συνδεδεμένες και οι οικιστικές πυκνώσεις που αποτελούν το άλλο μεγάλο αγκάθι του υπουργείου.

Με την αναμόρφωση των χαρτών για να «ξεφρακάρει» ο μηχανισμός των 180.000 αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, ενσωματώνονται για πρώτη φορά σε αυτούς και οι οικισμοί που βρίσκονται μέσα σε δάση (οικιστικές πυκνώσεις).

Οι περιοχές αυτές είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη ανάρτηση, με πράξη που κηρύχθηκε αντισυνταγματική, αλλά προηγουμένως είχαν οριοθετηθεί από τους δήμους. Το ΥΠΕΝ, αναρτά τους χάρτες με τις οικιστικές πυκνώσεις, τις οποίες όμως και πάλι θα εξαιρέσει με ένα ιδιότυπο καθεστώς.

Προβλέπεται η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας, στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταχωρούν τα στοιχεία του ακινήτου τους μέσα σε δάση. Η βάση αυτή δεδομένων θα καταγράψει το σύνολο των πυκνώσεων, οι οποίες στην συνέχεια θα απομονωθούν με ένα καθεστώς προστασίας, προκειμένου να αποτελέσουν την επόμενη δύσκολη εξίσωση του ΥΠΕΝ για τον τρόπο με τον οποίο θα τις διαχειριστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείο είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει στο β΄ εξάμηνο του έτους και αφού εκδικαστούν οι αντιρρήσεις, αφού κάποιοι πολίτες ενδέχεται να δικαιωθούν σε αυτό το στάδιο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι δασικοί χάρτες βγάζουν δάσος το 60% των εκτάσεων της χώρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news