facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Aνακοίνωσαν λάθος αριθμό νεκρών!

Όπως αποκάλυψε η με καθυστέρηση ενσωμάτωση θανάτων στο Εθνικό Μητρώο COVID-19, 112 συνολικά ασθενείς καταγράφηκαν ότι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο και όχι 105
που ανακοινώθηκε αρχικά .

Το απρόβλεπτο της πανδημίας διαψεύδει τα μοντέλα των ειδικών, όχι όμως προς θετικότερες εξελίξεις. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που αναμένονταν να «σπάσουν» το φράγμα των 600 στο τέλος του μήνα, ανήλθαν σήμερα στους 608, από 590 χθες. Η πορεία του σκληρού επιδημιολογικού δείκτη προβλέπεται μάλλον δυσοίωνη, εφόσον ληφθεί υπ' όψιν η αύξηση κατά 10% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα.

Στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πλην του μεγάλου αριθμού διασωληνωμένων ανεμβολίαστων στην πλειονότητά τους (82,73%) και νέων κρουσμάτων (7.287), αναγράφεται ένα επώδυνο ρεκόρ. Όπως αποκάλυψε η ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19, 112 συνολικά ασθενείς καταγράφηκαν ότι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός που ανακοινώθηκε αρχικά, ήταν 105.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Aνακοίνωσαν λάθος αριθμό νεκρών! "

Φωτιά στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας – Μεταφέρθηκαν ασθενείς

Αναστάτωση στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας από φωτιά, που ξέσπασε από βραχυκύκλωμα στα γραφεία των γιατρών της χειρουργικής κλινικής.

Οι αναθυμιάσεις ήταν το βασικό πρόβλημα για τους ασθενείς, καθώς χρειάστηκε κάποιοι εξ αυτών, κυρίως από κοντινούς στα γραφεία των γιατρών θαλάμους να μεταφερθούν σε άλλες κλινικές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε από βραχυκύκλωμα.

Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας έσπευσαν και έσβησαν τη φωτιά, πριν κινδυνεύσουν ασθενείς. Ωστόσο, προκλήθηκε έντονη αναστάτωση τόσο μεταξύ ασθενών και γιατρών, όσο και στους συγγενείς των νοσηλευομένων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας – Μεταφέρθηκαν ασθενείς"

Στη λίστα του αμερικανικού CDC με τις χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου» προστέθηκαν Γερμανία και Δανία, μέσα και η Ελλάδα

Προσθήκες στον κατάλογο των χωρών που συνιστούν περιοχές «πολυ υψηλού κινδύνου» έκανε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, τη στιγμή που ο κορωνοϊός επελαύνει σαρωτικά
στην Ευρώπη, προκαλώντας σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου εκτίναξη κρουσμάτων.

Η λίστα με τους προορισμούς «επιπέδου τέσσερα» μεγάλωσε με δύο νέες χώρες της ΕΕ, όπου επικρατεί σημαντική ανάφλεξη του κορωνοϊού.

Σε αυτήν τη λίστα, στην οποία βρίσκονται πάνω από 70 χώρες, εντοπίζεται και η Ελλάδα, κάτω από τη Γερμανία, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Βουλγαρία. Στην τελευταία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μέσα σε αυτήν περιλαμβάνονται και Ρουμανία, Σερβία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία.

Το CDC αναθεώρησε, συγκεκριμένα, σήμερα την ταξιδιωτική οδηγία τους για τη Γερμανία και τη Δανία, λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων της Covid-19 στις χώρες αυτές.

Αύξησε στο «επίπεδο τέσσερα: πολύ υψηλή» τη σύστασή του για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες, προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια εκεί.

Αντιθέτως, υποβάθμισε στο «επίπεδο τρία: χαμηλός κίνδυνος» το Ισραήλ, την Αρούμπα, τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, το Κουρασάο και τη Γουαδελούπη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη λίστα του αμερικανικού CDC με τις χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου» προστέθηκαν Γερμανία και Δανία, μέσα και η Ελλάδα"

Η Gazprom κόβει το φυσικό αέριο στην Μολδαβία - Δεν έχουμε λάβει ειδοποίηση λένε οι Μοδαβοί

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ενημέρωσε τη Μολδαβία για το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μετά από 48 ώρες, εξαιτίας της μη καταβολής πληρωμών βάσει του τρέχοντος συμβολαίου, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της εταιρείας Σεργκέι Κουπριάνοφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τον Οκτώβριο η Gazprom και η Moldovagaz παρέτειναν το συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου για πέντε χρόνια. Μετά το πέρας των συνομιλιών ο υπουργός υποδομών της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου είχε δηλώσει ότι η νέα τιμή για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας για τον Οκτώβριο θα είναι 450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μετρά και θα μεταβάλλεται ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη, αρκετά δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Μολδαβίας, και έχοντας ως γνώμονα την επιδίωξη να διατηρήσουμε για την Μολδαβία τις δυνατότητες αποπληρωμής του χρέους της προς την Gazprom, καθώς και τη θέση του Ρώσου προέδρου, στον οποίο η μολδαβική πλευρά αποτάθηκε επανειλημμένα ζητώντας τη συνδρομή του, η Gazprom αποφάσισε να υπογράψει συμβόλαιο στην ουσία με βάση τους όρους της μολδαβικής πλευράς, αλλά υπό τον ουσιαστικό και σημαντικό όρο: η Μολδαβία εμπρόθεσμα καταβάλλει στο 100% τις τρέχουσες πληρωμές για το φυσικό αέριο. Η επόμενη ημερομηνία λήξης των τρεχουσών πληρωμών είναι σήμερα, 22 Νοεμβρίου. Σε σχέση με αυτό σήμερα η Gazprom σύμφωνα με το συμβόλαιο ενημέρωσε την μολδαβική πλευρά, ότι μετά από παρέλευση 48 ωρών οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Μολδαβία θα σταματήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Κουπριάνοφ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Gazprom έχει απογοητευθεί εντελώς από το ότι η Μολδαβία δεν τηρεί βάσει συμβολαίου της υποχρεώσεις της.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν έχει λάβει ειδοποίηση από την Gazprom για την ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μετά από 48 ώρες, δήλωσε στον ανταποκριτή του TASS η Αλίνα Μέρλιτς, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου, ο οποίος διεξήγαγε τις συνομιλίες με την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom για την σύναψη του νέου συμβολαίου.

«Δεν ενημερωθήκαμε από την Gazprom για την ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Μολδαβία. Γι’ αυτόν τον λόγο θα μπορέσουμε να σχολιάσουμε το κείμενο αυτό μόλις το μελετήσουμε», δήλωσε η Μέρλιτς.

pronews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Gazprom κόβει το φυσικό αέριο στην Μολδαβία - Δεν έχουμε λάβει ειδοποίηση λένε οι Μοδαβοί"

Κορονοϊός: Η Κομισιόν θα αναθεωρήσει τις συστάσεις για τα ταξίδια προς και εντός ΕΕ

Η Κομισιόν αναμένεται να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και για τα ταξίδια προς την ΕΕ, εντός της εβδομάδας ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε όλη την ήπειρο, πολλά κράτη-μέλη άρχισαν να επαναφέρουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό κατά της COVID-19 για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, τόνισε η ίδια.

«Για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ συνεργάστηκαν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή και παρέδωσαν το μεγαλύτερο διαλειτουργικό ψηφιακό σύστημα πιστοποιητικών COVID στον κόσμο. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, και γι’ αυτό ο ισχυρός συντονισμός είναι το κλειδί», πρόσθεσε η κα Κυριακίδου.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι – σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27», συνέχισε.

Εξάλλου, η Σ. Κυριακίδου τόνισε ότι «τώρα αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που οφείλεται κυρίως στους μη εμβολιασμένους» και συμπλήρωσε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι ένα «βασικό όπλο» στη φαρέτρα μας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ταυτόχρονα όμως, μέχρι να επιτευχθούν αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, σημαντικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (σ.σ. όπως τα μέτρα δημόσιας υγείας) πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ όπου χρειάζεται», σύμφωνα με την ίδια.

Αναγκαία η «πολιτική συμφωνία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας

Τέλος, αναφερόμενη στην Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (ΗΕΡΑ) , τόνισε ότι διαχειρίζεται πλέον όλες τις κοινές προμήθειες θεραπευτικών προϊόντων και συνεργάζεται με εταιρείες και χώρες που συμμετέχουν στην Κοινή Συμφωνία Προμηθειών για να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση σε πολλά υποσχόμενες θεραπείες.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ή ένα ισχυρό HERA, χωρίς ένα ισχυρό Πλαίσιο Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για όλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας το συντομότερο δυνατό», επισήμανε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η Κομισιόν θα αναθεωρήσει τις συστάσεις για τα ταξίδια προς και εντός ΕΕ"

Τρεις στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό πεθαίνουν από ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις

Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις είναι εκ των βασικών αιτίων θανάτου για το 33% των ασθενων με λοίμωξη Covid-19 που πεθαίνουν μεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σύμφωνα με στοιχεία από ευρωπαϊκή μελέτη, που αναφέρθηκαν απόψε σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογικη Χρήση των Αντιβιοτικών.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το 70% των ασθενών στις ΜΕΘ παιρνουν καποιο αντιβιοτικο και στο 30% των περιπτώσεων δεν είναι αναγκαίο.

Η κ.Ευαγγελία Δούκα, διευθυντρια ΜΕΘ ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξήγησε ότι στις ΜΕΘ που είναι η «καρδια» του νοσοκομείου -αν και με μόλις 10 κλίνες κατα μέσο όρο- καταγράφεται το 20% των ενδονοσοκομειακων λοιμώξεων λογω της ευκολίας μετάδοσης των μικροβίων στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

«Οι πολυανθεκτικές λοιμώξεις στις ΜΕΘ δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Γι' αυτό και είναι διαχειρίσιμη η κατασταση ακόμα και εν καιρώ πανδημίας. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτιωσης της παρεχόμενης φροντίδας στις ΜΕΘ αλλά αυτό προϋποθέτει βελτίωση υποδομών και διαρκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου του προσωπικού», συμπλήρωσε.

Ενώ η κ.Δούκα αναφερόμενη στα γενικότερα αίτια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων επεσήμανε τρεις παραγοντες:

- το νοσοκομειακο περιβαλλον πχ επισκεπτηριο, αναλογια γιατρων ασθενων, καθαριότητα
- η συμμόρφωση στις ορθες πρακτικες πχ υγιεινη χεριών
- η μη ορθη χρηση αντιβιοτικών.

Με τη σειρά του ο κ. Νίκος Σύψας, καθηγητής ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Λαϊκό) υπενθύμισε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια λόγω καταχρησης των αντιβιοτικών στο άμεσο μέλλον θα αποτελούν την 1η αιτια θανατου παγκοσμιως στο άμεσο μέλλον. Αλλά και στις μέρες μας, κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή του λόγω πολυανθεκτικών λοιμώξεων.

Αρνητική ελληνική πρωτιά

Στην Ελλάδα ο επιπολασμός των πολυανθεκτικών λοιμώξεων είναι 9% ενω στην ΕΕ 6% και δεν προκαλεί εντύπωση καθώς η χώρα μας σύμφωνα με το ECDC το 2019 ήταν 1η στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά.

Αλλά και σε όλη την περίοδο της επιδημίας στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ θα περίμενε κανείς να συμβεί το αντίθετο. Ενδεικτικά, δημοσκόπηση που έγινε φέτος τον Απρίλιο κατέγραψε αύξηση κατανάλωσης αντιβιοτικών «υπό τον φόβο του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης», όπως παραδέχονταν οι πολίτες που έλαβαν μέρος.

Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ) «για κοινά συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονολαιμος και το συναχι το 66% των συμπολιτών μας θα επιμείνει να παρει αντιβιοτικό για να προλάβει κατι αλλο, όπως ισχυρίζεται».

Και πρόσθεσε ότι, το 65% των αντιβιοτικών σήμερα συνταγογραφείται απο γιατρό -όπως ορίζει ο νόμος- και το υπολοιπο ποσοστο αφορά σε πολίτες που ακόμα και σήμερα «βρίσκουν τρόπο να το προμηθευτούν απο το φαρμακείο».

Οι ομιλητές ομόφωνα τόνισαν την ανάγκη εκπαίδευσης τόσο των γιατρών όσο και των πολιτών, για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου των Επιτροπών Λοιμώξεων στα νοσοκομεία.

Το Εθνικο Σχεδιο για τη Μικροβιακή Αντοχή με διάρκεια απο το 2019 έως το 2024 έχει τέσσερις βασικούς άξονες που θέτουν τις βάσεις για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Αλλά όπως τόνισε ο κ. Σύψας θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για ένα θετικό αποτέλεσμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρεις στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό πεθαίνουν από ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις"

Οι χώρες με το ακριβότερο και φθηνότερο Internet στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Οι περισσότερα από εμάς περνάμε μέρος του χρόνου μας στο Διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 4,66 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως – σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πόσο κοστίζει η χρήση του Διαδικτύου; Για να δούμε πώς ανεβαίνουν οι τιμές των ευρυζωνικών συνδέσεων, ανακαλύψαμε πού κοστίζει περισσότερο και λιγότερο η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Νέα έρευνα του comparethemarket.com αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 49η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις ακριβότερες χώρες για ευρυζωνικές συνδέσεις, κοστίζοντας κατά μέσο όρο 32,97€ το μήνα, που είναι φθηνότερο από την Ισπανία (38,71€).

Η Αιθιοπία είναι πιο ακριβή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με το κόστος σύνδεσης να βρίσκεται στα 307,84£ το μήνα, ακολουθούμενη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 71,75£ και το Κατάρ με 64,85£. Αντιθέτως, δεν θα βρείτε φθηνότερη τιμή από της Ουκρανίας με 4,42£ τον μήνα, αλλά και τη Ρωσία με κόστος 5,02£.

Ωστόσο, αν αναρωτιέστε πώς συγκρίνεται η Ελλάδα με άλλες χώρες της Ευρώπης, τότε μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 15η θέση ως η πιο ακριβή χώρα για πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

radar

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι χώρες με το ακριβότερο και φθηνότερο Internet στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας"

Μεσολόγγι: «Επειδή με έσπρωξε, την έσπρωξα» λέει η 18χρονη για τον ξυλοδαρμό της γιατρού

Την δική της εκδοχή για τον ξυλοδαρμό της γιατρού στο περιφερεικό ιατρείο Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι την περασμένη Παρασκευή δίνει η 18χρονη που φέρεται να της επιτέθηκε, όταν εκείνη της ζήτησε να υποβληθεί σε rapid test για να διαπιστωθεί αν νοσεί από κορωνοϊό. Μάλιστα, κατηγορήθηκε πως γνωρίζει πολεμικές τέχνες, αφού την χτύπησε με λαβή και κλωτσιά στο στήθος.

Η νεαρή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση σωματικής βλάβης και εξύβριση, ήρθε τώρα να παρουσιάσει το περιστατικό από την δική της οπτική σε συνέντευξη στην εκπομπή Tlive με την Τατιάνα Στεφανίδου. «Δεν έχω γνώσεις πολεμικών τεχνών και δεν πήγαινα ποτέ», εξήγησε και συνέχισε, «επειδή είχα πόνο στον λαιμό και ιστορικό με τις αμυγδαλές για να το προλάβω πήγα στη γιατρό για να μου γράψει μια αντιβίωση. Πάω στο ιατρείο, είναι από μέσα χωρίς μάσκα και κοιτούσε τα social media. Δεν μου ζήτησε ποτέ rapid test, ενώ εγώ το είχα μαζί μου για να μπορέσει η γιατρός να με εξετάσει. Μου είπε να πάω στο κέντρο Υγείας Αιτωλικού και έφυγα από εκεί».

Στη συνέχεια η 18χρονη περιέγραψε πώς εκτυλίχθηκε το περιστατικό: «Κατευθύνομαι στο αυτοκίνητο και τότε ο πατέρας μου πηγαίνει στη γιατρό και της λέει ότι ”επειδή σε ξέρω θα σε καταγγείλω στον ιατρικό σύλλογο. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορείς να κάνεις μια εξέταση”. Τότε η γιατρός άρχισε να φωνάζει λέγοντας ”τι είπες, θα σου κάνω μήνυση και φέρε μου τα στοιχεία σου”. Επειδή το αυτοκίνητο δεν ήταν μακριά βγαίνω και πηγαίνω προς το μέρος της, ενώ ο πατέρας μου έφευγε και τη ρωτάω απλά ”σε ποιον θα κάνεις μήνυση, στον πατέρα μου; Δεν είπαμε κάτι παράλογο”. Πάω να φύγω και βγαίνει στο παράθυρο και λέει η γιατρός ”τώρα καταλαβαίνω γιατί τα παιδιά σου είναι βλαμμένα σαν εσένα”. Το μόνο που έκανα ήταν να πάω προς το μέρος της και πρώτη αυτή με πιάνει και όπως πάει να με σπρώξει, την σπρώχνω εγώ. Όπως έπεσε η γιατρός κάτω έτσι έπεσα και εγώ πίσω. Σηκωθήκαμε και φύγαμε και μας είπε ”ότι θα κάνει μήνυση».

Στη συνέχεια η κοπέλα πρόσθεσε: «Πρώτη φορά είδα την γιατρό. Δεν αρνήθηκα να δείξω το rapid test. Το είχα στο φούτερ μου γιατί αν μου το ζητούσε να το κάνω. Οταν πήγα εκεί είχαν περάσει τρία 24ωρα και το είχα μαζί μου. Δεν αρνήθηκα να κάνω rapid test. Δεν με ρώτησε αν έχω κάνει το τεστ».

Η 18χρονη έχει άλλα πέντε αδέρφια και όπως αναφέρει μόνο ο μεγάλος αδερφός της έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ η ίδια κάνει rapid test για να πηγαίνει στη σχολή της. «Και η αδερφή μου που πηγαίνει στη δική της σχολή κάνει rapid, ενώ τα πιο μικρά αδέρφια μου τα πιάνουν το self test. Η μητέρα μου δουλεύει σε σούπερ μάρκετ και κάνει συνεχώς rapid test».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσολόγγι: «Επειδή με έσπρωξε, την έσπρωξα» λέει η 18χρονη για τον ξυλοδαρμό της γιατρού"

Νέα φωτιά στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

Αλλη μια ημέρα έρχεται καυτή για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά της Ευρώπης. Η Ελλάδα φιγουράρει στις κορυφές της λίστας της ακρίβειας, μαζί με Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος της επόμενης ημέρας (23/11/2021) από την πλατφόρμα EnergyLive, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη στα 270,65 ευρώ/MWh.

Πρώτη είναι η Ελβετία με 273,79 ευρώ/MWh, ακολουθούν Γαλλία και Ιταλία (270,21 ευρώ/MWh), Βέλγιο (267,73 ευρώ/MWh) και Γερμανία (241,87 ευρώ/MWh), καθώς επανέρχεται η κρίση της ενέργειας στην Ευρώπη και συνεχίζονται οι διαταραχές που κοστίζουν ακριβά σε νοικκυριά και επιχειρήσεις.

Υψηλές τιμές και στις δυο χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία (225,58 ευρώ/MWh).

Παράλληλα, νέα πίεση δέχονται και οι χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη που ήλπιζαν σε χαμηλότερες τιμές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο χειμώνας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Βρετανία: H 23η εταιρεία ενέργειας που καταρρέει, η πρώτη κρατικοποίηση

Την ίδια ώρα η βρετανική εταιρεία παροχής ενέργειας Bulb, η έβδομη μεγαλύτερη του τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι ετοιμάζεται να υπαχθεί σε διαδικασία πτώχευσης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 και έχει συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύρια πελάτες. Το μέγεθός της σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές εκκινούν τη διαδικασία «ειδικής διαχείρισης» που αφορά αποκλειστικά τις εταιρείες παροχής ενέργειας, αναζητείται δηλαδή νέος πάροχος για τους πελάτες της Bulb πριν από την κήρυξη πτώχευσης, ενδεχομένως και μέσω εξαγοράς.

Πρόκειται για την 23η εταιρεία ενέργειας στη Βρετανία που καταρρέει εντός των τελευταίων τριών μηνών, αν και με διαφορά τη μεγαλύτερη.

Τα προβλήματα του τομέα και της Bulb αποδίδονται στο αυξημένο κόστος των τιμών της ενέργειας στη χονδρική αγορά.

Σε μια κίνηση έκπληξη η βρετανική κυβέρνηση προχωρά στην πρώτη κρατικοποίηση ενεργειακής εταιρείας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, καθώς αναλαμβάνει τη διαχείριση του παρόχου φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού Bulb, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Ofgem, θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της Bulb διορίζοντας ειδικό διαχειριστή.

Το κράτος, το υπουργείο Οικονομικών, θα αναλάβει το κόστος της χρεοκοπίας.

Την ίδια ώρα σημειώνεται πως οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Βρετανία καίνε τον περισσότερο άνθρακα εδώ και 8 μήνες, παράγοντας πάνω από 2,3 GW τώρα. Κάτι που θεωρείται πολύ για τον τελευταίο χρόνο, αλλά όχι σε σχέση με τη χρήση άνθρακα τα τελευταία 10-15 χρόνια, σχολιάζουν αναλυτές.

Ωστόσο, δείχνει μια ενδιαφέρουσα δυναμική, σε σχέση με τα αιολικά που είναι πεσμένα και και το αέριο που παραμένει εξαιρετικά ακριβό.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα φωτιά στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα"

Θοδωρής Ζαγοράκης: «Δεν έχω κορονοϊό, έκανα και την τρίτη δόση του εμβολίου»

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και μάλιστα τόνισε ότι έχει κάνει ήδη και την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004, ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή σε όσα δημοσιεύονται και ευχήθηκε να παραμείνουν όλοι υγιείς.

Η ανάρτηση του Ζαγοράκη

«Σε μια περίοδο πανδημίας, η κατάσταση πανικού που προκαλεί η εξάπλωση του ιού καθιστά τον κόσμο επιρρεπή σε παραπλανητικές ειδήσεις.

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχοντας προχωρήσει εγκαίρως σε όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με εμβολιασμό και τακτικούς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, λαμβάνοντας άμεσα την “αναμνηστική” τρίτη δόση εμβολιασμού, θα ήταν το λιγότερο μειωτικό να θέσω σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να παραμείνεις ήρεμος και να ελέγξεις το γεγονός όπως χρειάζεται, άλλωστε θεωρώ ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία, είναι να είμαστε όλοι υγιείς και όχι μια “είδηση” ή πληροφορία ότι κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι έδειξαν προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας μου, ωστόσο κρίνω σκόπιμο και απαραίτητο να ενημερώσω ότι και ο τελευταίος μοριακός έλεγχος (PCR) στον οποίο προέβην, μετά την επιστροφή μου από τις Βρυξέλλες, ήταν αρνητικός και ως εκ τούτου η σχετική είδηση που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ώρες θέλω να πιστεύω ότι προήλθε από λάθος πληροφόρηση και όχι κάτι άλλο.

Οφείλουμε όλοι απέναντι στην πανδημία να είμαστε προσεκτικοί, να παραμείνουμε ασφαλείς ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε υγιείς μαζί με την οικογένειά μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. #StaySafe».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θοδωρής Ζαγοράκης: «Δεν έχω κορονοϊό, έκανα και την τρίτη δόση του εμβολίου»"

Οικονόμου: Ο Τσίπρας, αγκαλιά με ΑΝΕΛ και Βαρουφάκη οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο χρεώνοντας 100 δισ. τους πολίτες

Σκληρή απάντηση στην ανάρτηση Τσίπρα μετά από την συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς ένιωσε την ανάγκη να επανέλθει, επειδή νιώθει ότι δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Ο Οικονόμου επαναλαμβάνει ότι ήταν «ο κ. Τσίπρας αγκαλιά με τους ΑΝΕΛ και τον κ. Βαρουφάκη μας οδήγησε στο τρίτο, σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο χρεώνοντας την πατρίδα και τους πολίτες 100 δισ. ευρώ». 

Η δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου έχει ως εξής: 

Ο κ. Τσίπρας με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του και την «προοδευτική» του διακυβέρνηση αγκαλιά με τους ΑΝΕΛ και τον κ. Βαρουφάκη μας οδήγησε στο τρίτο, σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο χρεώνοντας την πατρίδα και τους πολίτες 100 δισ. ευρώ. Αυτά έκανε ως Πρωθυπουργός. Σήμερα, μιας και μιλάει για αρνητές της πραγματικότητας, είναι εκείνος που εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στους αρνητές των εμβολίων αφού δεν αποδοκιμάζει δημόσια των πρώην Υπουργό του που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να επανέλθει μετά από μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση με τον Πρωθυπουργό. Ενδεχομένως νιώθει ότι δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στη συζήτηση. Ίσως γιατί όσο ισχυρίζεται με έπαρση ότι είναι ο αυριανός Πρωθυπουργός, αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι μέχρι οι πολίτες να κληθούν να αποφασίσουν ξανά ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας πλήρως αποτυχημένος πρώην Πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση Τσίπρα έχει ως εξής: 

Μας κυβερνά ένας αρνητής της πραγματικότητας, της αλήθειας, της Ιστορίας
Η ανησυχία και η αγωνία μεγάλωσε ακούγοντας τη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη. Μας είπε ότι είναι προσωρινή η κρίση της ακρίβειας. Στην τριτολογία του, μάλιστα, τόλμησε να πει «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια»! Αντίστοιχα, πιστεύει ότι η ακρίβεια δεν πλήττει τους πολίτες και ότι η πανδημία δεν του ξέφυγε. Μας κυβερνά ένας αρνητής της πραγματικότητας, της αλήθειας, της Ιστορίας.
Και είναι ακόμη μεγαλύτερη η αγωνία μου όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, οι προβλεπόμενες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι μηδέν.
Αλήθεια, κ. Μητσοτάκη, οι καταναλωτές που πληρώνουν σήμερα τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, θα παίρνουν μέρισμα από τις μετοχές της ΔΕΗ και θα έχουν χρήματα για να μπορέσουν να τους πληρώσουν;
Και αφού τόσο πολύ ανεβαίνει τώρα η αξία των μετοχών της ΔΕΗ, γιατί πουλήσατε;
Γιατί εκχωρήσατε;
Γιατί δεν μπήκε το δημόσιο στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;
Όσο στη διακυβέρνηση του τόπου παραμένει μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός που είναι εγκλωβισμένοι στις ιδεολογικές εμμονές τους, που είναι εγκλωβισμένοι στις δεσμεύσεις τους με μεγάλα συμφέροντα, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα στον τόπο.
Έχω ευθύνη κ. Μητσοτάκη, ως σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ως αυριανός Πρωθυπουργός, να είμαι εδώ, έχω ευθύνη όταν το δημόσιο χρήμα κατασπαλείται, όταν αφαιρείτε εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουμε αύριο να ξαναστήσουμε στα πόδια της την οικονομία και την κοινωνία, έχω ευθύνη όταν προχωράτε σε εξοπλιστικά που αυξάνουν το κόστος κατά 1 δισ. ευρώ στην επόμενη 20ετία, έχω ευθύνη να είμαι εδώ και να σας καταγγέλλω στον ελληνικό λαό, που είναι ο τελικός κριτής.

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου: Ο Τσίπρας, αγκαλιά με ΑΝΕΛ και Βαρουφάκη οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο χρεώνοντας 100 δισ. τους πολίτες"

Δημοσκόπηση Alco: «Ναι» στο lockdown για τους ανεμβολίαστους – Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος του ΚΙΝΑΛ

Υπέρ των μέτρων για τους ανεμβολίαστους τάσσονται οι πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open. Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί στην κοινωνία για την διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας 

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους σε εκκλησίες και σούπερ μάρκετ

Αρνητικοί εμφανίζονται οι πολίτες για την είσοδο ανεμβολίαστων σε εκκλησίες και σούπερ μάρκετ. Για τις εκκλησίες το 67% απαντά ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους ενώ στο σούπερ μάρκετ το ποσοστό φτάνει το 62%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco και στην ερώτηση «είστε ή όχι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας», θετικά απαντά το 35% και αρνητικά το 54%. Για το αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών έχουν βοηθήσει το το 38% απαντά «καθόλου», το 28% «λίγο» ενώ το 16% λέει ότι τον βοήθησε «αρκετά» και μόλις το 4% «πολύ».

Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος του ΚΙΝΑΛ

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν πτώση στα ποσοστά τους, ενώ κάτω από τις δέκα μονάδες είναι η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα και η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τις εκλογές του 2019.

Από τη φθορά των δυο κομμάτων φαίνεται πως επωφελείται το ΚΙΝΑΛ που βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου  η ΝΔ συγκεντρώνει 33,3% ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6% και το ΚΙΝΑΛ 9,7%. Τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 5,6% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ25 με 3.1%.

 

Μεγάλο προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε μια σειρά από ερωτήματα.

Ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 37% των προτιμήσεων στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό» με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 25% και το κανένας το 32%.

Στην ερώτηση για τον ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για την διαχείριση της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 36% έναντι μόλις 19% του Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Α. Τσίπρα με 37% έναντι 22%.

Ντέρμπι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Για τον νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ και στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζετε, ποιος θεωρείτε ότι είναι ο πλέον ικανός και κατάλληλος για να εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ», ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 33% και ο Ανδρέας Λοβέρδος το 32%. Τρίτος ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 24%. Στη συνέχεια ο Χάρης Καστανίδης παίρνει ποσοστό 3% όπως και ο Παύλος Γερουλάνος ενώ 2% παίρνει ο Παύλος Χρηστίδης.

newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: «Ναι» στο lockdown για τους ανεμβολίαστους – Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος του ΚΙΝΑΛ"

Αιχμηρή απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα: «Μας οδήγησε στο σκληρότερο μνημόνιο χρεώνοντας την πατρίδα 100 δισ,»

Σκληρή απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μετά την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι τη χώρα «κυβερνά ένας αρνητής της πραγματικότητας».

Η ΝΔ τόνισε, μετά την αιχμηρή ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «μας οδήγησε στο τρίτο, σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο χρεώνοντας την πατρίδα και τους πολίτες 100 δισ. ευρώ».

«Ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να επανέλθει μετά από μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση με τον Πρωθυπουργό. Ενδεχομένως νιώθει ότι δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στη συζήτηση», επεσήμανε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ.Οικονόμου.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Ο κ. Τσίπρας με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του και την «προοδευτική» του διακυβέρνηση αγκαλιά με τους ΑΝΕΛ και τον κ. Βαρουφάκη μας οδήγησε στο τρίτο, σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο χρεώνοντας την πατρίδα και τους πολίτες 100 δισ. ευρώ. Αυτά έκανε ως Πρωθυπουργός. Σήμερα, μιας και μιλάει για αρνητές της πραγματικότητας, είναι εκείνος που εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στους αρνητές των εμβολίων αφού δεν αποδοκιμάζει δημόσια των πρώην Υπουργό του που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

«Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να επανέλθει μετά από μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση με τον Πρωθυπουργό. Ενδεχομένως νιώθει ότι δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στη συζήτηση. Ίσως γιατί όσο ισχυρίζεται με έπαρση ότι είναι ο αυριανός Πρωθυπουργός, αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι μέχρι οι πολίτες να κληθούν να αποφασίσουν ξανά ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας πλήρως αποτυχημένος πρώην Πρωθυπουργός».

«Αρνητή της πραγματικότητας» χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον πρωθυπουργό μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την οικονομία και την ακρίβεια κατά την οποία διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να πει στην τριτολογία του ''εσείς μας βάλατε στα μνημόνια!'' Αντίστοιχα, πιστεύει ότι η ακρίβεια δεν πλήττει τους πολίτες και ότι η πανδημία δεν του ξέφυγε» σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, καταλήγοντας πως «μας κυβερνά ένας αρνητής της πραγματικότητας, της αλήθειας, της Ιστορίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αιχμηρή απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα: «Μας οδήγησε στο σκληρότερο μνημόνιο χρεώνοντας την πατρίδα 100 δισ,»"

Ιερά Σύνοδος: Το προσωπικό των Εκκλησιών δεν μπορεί να ελέγχει τους πιστούς

Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος συμπαρίσταται ολόθυμα στη μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για τη μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας., τονίζει το ανακοινωθέν της. Επισημαίνει ωστόσο ότι η συμμόρφωση των πιστών προς τη νέα Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών.

Αναλυτικά: 

Συ­νήλθε, σή­μερα, Δευ­τέρα 22 Νοεμβρίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος της 165ης Συ­νο­δι­κής Πε­ρι­ό­δου, υπό την Προ­ε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου.

Κατά τη ση­με­ρινή Συ­νε­δρία, η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος ε­ξέ­τασε τα δε­δο­μένα που διαμορφώνονται με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στους χώρους λατρείας κατά την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών.

Μετά την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Προέδρου και την τοποθέτηση όλων των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών αποφάσισε ομοφώνως τα κάτωθι:

Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος συμπαρίσταται ολόθυμα στη μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για τη μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Υπενθυμίζει δε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή, με λόγο συναινετικό και λόγο ευθύνης.

Ομοίως συμμερίζεται τη μεγάλη προσπάθεια από μέρους των ιατρών και των νοσηλευτών μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συμπαρίσταται τόσο πρακτικά όσο και ηθικά, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα.

Σταθερή θέση της Εκκλησίας μας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο.

Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση 72486/19.11.2021 (Β’ 5401), σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.

Παραμένει σταθερή στο υπ’ αριθμ. 4766/2205/4.11.2021 Εγκύκλιο Σημείωμά Της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.

Απευθύνεται στην αίσθηση ευθύνης και το φιλότιμο του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού και προτρέπει:

  1. να παραμένουν άρρηκτα ενωμένοι υπό την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας με υπακοή στην Ιερά Σύνοδο και στους Σεβασμιωτάτους Ποιμενάρχες, αποφεύγοντας κάθε είδους διάσπαση και διχόνοια, την οποία επιδιώκουν «προφάσει ευσεβείας» πρόσωπα τα οποία απεργάζονται σκοπούς ξένους προς τη φύση της Εκκλησίας.
  2. να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, φορώντας απαραιτήτως τη μάσκα προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
  3. να αναπέμπουν δεήσεις και παρακλήσεις προς τον πανοικτίρμονα Θεό να αποστρέψει, να διασκεδάσει και να απομακρύνει τη νόσο του κορωνοϊού, διότι για εμάς τους Χριστιανούς ισχύει ο αληθής και αδιάψευστος λόγος του ιερού Ψαλμωδού Δαβίδ (Ψαλμ. 126,1):, «ἐὰν μὴ Κύριος φυλάξῃ πόλιν, εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων» (εάν ο ίδιος ο Κύριος δεν φυλάξει μια πόλη, μάταια αγρυπνεί ο φρουρός της).

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερά Σύνοδος: Το προσωπικό των Εκκλησιών δεν μπορεί να ελέγχει τους πιστούς"

Καιρός αύριο: Επιδείνωση με καταιγίδες και χαλάζι

Επιδεινώνεται ο καιρός αύριο Τρίτη (23.11.2021) με καταιγίδες και χαλάζι σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, προβλέπονται κατά διαστήματα στα δυτικά και θα επεκταθούν, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν, αλλά θα επηρεάσουν πρόσκαιρα την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς τη νύχτα την Αττική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 3 με 5 και τις βραδινές ώρες στο βόρειο Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 16 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά και νότια τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικά τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς τις βραδινές ώρες να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις βραδινές ώρες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία το απόγευμα από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από νωρίς το απόγευμα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την ανατολική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Στα βόρεια μετά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 και στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ. Στα βόρεια το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από νωρίς το απόγευμα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιδείνωση με καταιγίδες και χαλάζι"

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Είμαστε σε ετοιμότητα για να προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο την Ευρώπη»

Ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να προμηθεύει σε μακροπρόθεσμη βάση και αδιαλείπτως την Ευρώπη με φυσικό αέριο, και με τη αξιοποίηση του αγωγού Nord Stream-2, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Με πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι, εθίχθη το θέμα της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να προμηθεύει σε μακροπρόθεσμη βάση και αδιαλείπτως την Ευρώπη με φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων και με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία αξιολόγησαν θετικά τις ρωσο-ιταλικές σχέσεις τις οποίες διακρίνει ο εποικοδομητικός και αμοιβαία επωφελής χαρακτήρας τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βλαντιμίρ Πούτιν: «Είμαστε σε ετοιμότητα για να προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο την Ευρώπη»"

Κορονοϊός- Εμβόλιο: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση – Όλοι οι συνδυασμοί του mix and match

Για τις… επιλογές που έχουμε όλοι μας όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού μίλησε στην κεθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, 22.11.2021, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η ενημέρωση έγινε ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 7.287 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 1.711 από αυτά και την Θεσσαλονίκη 1.149 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Πέρα από τα κρούσματα, όμως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και πως 105 συμπολίτες μας πέθαναν το τελευταίο 24ωρο, ένα θλιβερό ορόσημο που είχε μήνες να συμβεί…

«Ξεπεράσαμε του 13.860.000 εμβολιασμούς», είπε ξεκινώντας ο Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας πως «πάνω από 6.910.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,8% επί του γενικού πληθυσμού και 75,3% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 6.550.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου πληθυσμού».

Τι ισχύει με την αναμνηστική δόση αναλόγως του τι εμβόλιο κάνατε ήδη

Στην συνέχεια, ανέφερε ξανά τις… επιλογές για την αναμνηστική δόση που αφορούν στους πολίτες άνω των 18 ετών που δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως:

  • Όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mrna εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mrna εμβόλιο (μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
  • Όσοι έκαναν την μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο mrna (κι εδώ έχουμε μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
  • Για όσους έκαναν την πρώτη δόση με mrna εμβόλιο και την δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.
  • Τέλος, σε ό, τι αφορά την αναμνηστική για όσους νόσησαν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως ως τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, 23.11.2021, θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες στο embolio.gov.gr, καθώς όπως είπε υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.
Μαρία Θεοδωρίδου: «Έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας»

Στο μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου της Αμερικής στάθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η ενίσχυση της ανοσίας με την χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον, είπε, προσθέτοντας ότι σε δυο, τρεις μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση. Τόνισε επίσης, ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, είπε και κατέληξε: «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη».

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός- Εμβόλιο: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση – Όλοι οι συνδυασμοί του mix and match"

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Ερευνώνται 115 περιπτώσεις, πώς δρούσε το κύκλωμα και πόσα έπαιρνε

Αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν 48 άτομα, χαρακτηρίζεται στο πόρισμα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ η 44χρονη διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά που φέρεται, με το αζημίωτο, να προμήθευε με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού δεκάδες πολίτες.

Στο στόχαστρο έχουν μπει 115 περιπτώσεις στις οποίες οι γιατροί δεν αναγνωρίζουν τις υπογραφές τους ενώ το κύκλωμα έπαιρνε από 300 – 600 ευρώ για το κάθε πλαστό πιστοποιητικό που εξέδιδε. Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να δικαιολογούν τις μεταξύ τους χρηματικές συναλλαγές, χρησιμοποιούσαν ως αιτιολογία έξοδα για ταφικό μνημείο, συγγενικού τους προσώπου.

Η δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος 48 ατόμων, για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης, της παράβασης καθήκοντος και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Από την έρευνα προέκυψε η ομολογία επτά ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας, σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιελάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Το χρονικό

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 28η Αυγούστου 2021, διοικητική υπάλληλος Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, καταχώρησε εκτός βάρδιας δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς, χωρίς να συμπληρώσει τα ιατρικά ατομικά στοιχεία των εμβολιαζόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας.

Ακολούθως, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν οι φάκελοι με τα ατομικά ιατρικά ιστορικά και μετά από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές τεχνικές (γραφολογική εξέταση, άρση απορρήτου επικοινωνιών κ.λπ), προέκυψε ο ρόλος κάθε μέλους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης (modus operandi).

Συγκεκριμένα, επικεφαλής φέρεται η 44χρονη διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά, η οποία προέβαινε στις «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες (ενδιαφερόμενους).

Η επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση άλλων μελών της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως Διοικητική Υπάλληλος (και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών), προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας.

Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών και
κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση υποψηφίων για «εικονικό» εμβολιασμό, είτε λάμβαναν χρηματικά ποσά από «εικονικά» εμβολιαζόμενους αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Ερευνώνται 115 περιπτώσεις, πώς δρούσε το κύκλωμα και πόσα έπαιρνε"

Ιταλία: Λανθασμένο αποτέλεσμα δείχνει το 50% των γρήγορων τεστ για τον κορονοϊό

Ιταλική επιστημονική μελέτη στην οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αντρέα Κρισάντι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 50% των γρήγορων τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού παράγει λανθασμένο αποτέλεσμα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Βιοτεχνολογιών Ceinge της Νάπολης και βασίσθηκε σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Φεντερίκο Σεκόντο της Νάπολης. Οι ασθενείς που πήραν μέρος στην μελέτη αυτή βρίσκονταν σε διαφορετικές φάσεις της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κρισάντι, τα ακριβή αποτελέσματα των γρήγορων τεστ δεν ξεπερνούν το 50% του συνόλου των τεστ, ενώ τα τεστ σιέλου προσφέρουν ακριβές αποτέλεσμα μόνον στο 30% των περιπτώσεων. Κάτι που σημαίνει, γράφει ο Τύπος, ότι ο αριθμός των θετικών στον ιό είναι πολύ υψηλότερος από αυτών που προκύπτει από τα συγκεκριμένα τεστ.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ιταλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθηγητή Βάλτερ Ριτσιάρντι, πρέπει να επισπευσθεί όσο γίνεται η υιοθέτηση του «πράσινου πάσου δυο ταχυτήτων»: ώστε οι μη εμβολιασμένοι πολίτες, με ημερήσιο πάσο, να μπορούν να μπαίνουν μόνον στο γραφείο τους και να περιορισθούν οι νέες μολύνσεις.

«Είναι αναγκαίο, ιδίως στην φάση που διανύουμε, διότι υπάρχει κίνδυνος να διαδοθεί η παραλλαγή Delta Plus, με την οποία ένας ασθενής μπορεί να μολύνει ακόμη και εννέα ανθρώπους», εξήγησε ο Ριτσιάρντι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Λανθασμένο αποτέλεσμα δείχνει το 50% των γρήγορων τεστ για τον κορονοϊό"

Κορωνοϊός: 105 νεκροί, 608 διασωληνωμένοι και 7.287 νέα κρούσματα

Ακάθεκτη επελαύνει η πανδημία στη χώρα μας, με τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο να ξεπερνούν το «φράγμα» των 100 και να εντείνουν την ανησυχία. Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 608, με τους 503 εξ αυτών να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου ανήλθαν σε 7.287.

Από τα συνολικά 7.287 νέα κρούσματα, στην Αττική καταγράφονται 1.711 και στη Θεσσαλονίκη 1.149. Στην Κρήτη καταγράφινται 335 νέα κρούσματα, στη Λάρισα 255, ενώ πολλές είναι οι περιφερειακές ενότητες με τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Υπό διερεύνηση είναι 162 κρούσματα.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εικόνα της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο αναφέρει: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.287, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 886.207 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 87 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.477 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 105, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.425 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 608 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 503 (82.73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (17.27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.446 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 391 (ημερήσια μεταβολή +1.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 437 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 105 νεκροί, 608 διασωληνωμένοι και 7.287 νέα κρούσματα"

Βανδαλισμοί σε έξι συρμούς του ΗΣΑΠ, μέτρα ζητά η ΣΤΑΣΥ

Την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των εγκαταστάσεων αλλά και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών με αφορμή χθεσινούς βανδαλισμούς στους συρμούς του ΗΣΑΠ ζητά η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Οι βανδαλισμοί σημειώθηκαν χθες βράδυ σε έξι συρμούς του ΗΣΑΠ, μετά τον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Οι δράστες επιτέθηκαν σε 6 συρμούς της Γραμμής 1 (σπάσιμο τζαμιών σε πόρτες και παράθυρα), θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών αλλά και των εργαζομένων στη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς. Σε έναν μάλιστα από τους 6 συρμούς, οι δράστες έσπασαν ολοσχερώς τα τζάμια του συρμού.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 10 πύλες επικύρωσης εισιτηρίων σε σταθμούς της Γραμμής 1 υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, οι συρμοί της γραμμής 1 του Μετρό βανδαλίζονται κατά συρροή, ειδικότερα τις ημέρες διεξαγωγής αθλητικών αγώνων στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το φαινόμενο των βαναδαλισμών συρμών εντάθηκε το φθινόπωρο. Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 18 περιστατικά, τον Οκτώβρη 17, από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και χθες κατεγράφησαν 14 συμβάντα, ενώ συνολικά από τις αρχές του 2021 έχουν σημειωθεί 178 επιθέσεις.

«Οι ζημιές αυτές, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση που δημιουργούν στην εταιρεία, προκαλούν σοβαρά προβλήματα και στην εύρυθμη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Οι συρμοί που δέχονται τις επιθέσεις αποσύρονται από την κυκλοφορία για να επισκευαστούν, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργίες στην εκτέλεση των δρομολογίων και αύξηση των χρονοαποστάσεων σε μια γραμμή με εγγενή προβλήματα λόγω παλαιότητας συρμών», επισημαίνει η ΣΤΑΣΥ.

Η Διοίκηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και τις εμπλεκόμενες αθλητικές ομάδες και ζητά για ακόμη μια φορά τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των εγκαταστάσεων, αλλά και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βανδαλισμοί σε έξι συρμούς του ΗΣΑΠ, μέτρα ζητά η ΣΤΑΣΥ"

Κορονοϊός: Ποινική δίωξη στον αντιεμβολιαστή δικηγόρο που έστελνε μηνύματα στην 54χρονη διασωληνωμένη που κατέληξε

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος του αντιεμβολιαστή δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη, ο οποίος δηλώνει αρνητής του κορονοϊού. Έστελνε μηνύματα σε 54χρονη γυναίκα που ήταν διασωληνωμένη και τελικά υπέκυψε στον φονικό ιό.

Συγκεκριμένα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ασκήθηκε στον αντιεμβολιαστή δικηγόρο Νίκο Αντωνιάδη, ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου κατ΄ εξακολούθηση.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο φάκελος της υπόθεσης απεστάλη στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να δικαστεί o αντιεμβολιαστής δικηγόρος από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων λόγω ειδικής δωσιδικίας.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή ηλεκτρονικά αρχεία που είχαν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με τις αναφορές του δικηγόρου στο διαδίκτυο είχε διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και η σύλληψη του δικηγόρου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ωστόσο, λόγω της ειδικής δωσιδικίας ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος και η σχετική δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία η οποία – τελικά – προχώρησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης που είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Alpha είχε φέρει στο «φως» μηνύματα που αντάλλαξε ο δικηγόρος με την άτυχη 54χρονη διασωληνωμένη που κατέληξε στον «Ευαγγελισμό» από τον covid. Ο δικηγόρος απηύθυνε ερωτήσεις στην άτυχη γυναίκα και εξέφραζε την άποψή του για το περιστατικό λες και ήταν γιατρός.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ποινική δίωξη στον αντιεμβολιαστή δικηγόρο που έστελνε μηνύματα στην 54χρονη διασωληνωμένη που κατέληξε"

Πέντε θάνατοι από κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου – Πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες, γαμπρός και πεθερός (video)

Το τελευταίο 24ωρο στη μακρά λίστα των ασθενών που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό προστέθηκαν ακόμη πέντε συνάνθρωποί μας. Στο Νοσοκομείο του Βόλου απεβίωσαν λόγω επιπλοκών  τέσσερις ασθενείς ηλικίας 54, 77,85, 93 και 94 ετών.

Σήμερα στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 95 άτομα, η ΜΕΘ Covid με οκτώ κρεβάτια είναι πλήρης ενώ τρεις ασθενείς έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ.

Κατέληξε επίσης σήμερα στο Νοσοκομείο του Βόλου ένας 54χρονος φιλόλογος του ΓΕΛ Βελεστίνου, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ covid του “Αχιλλοπούλειου”, ενώ δεν ήταν εμβολιασμένος. Ο εκλιπών ήταν πατέρας ενός παιδιού και είχε καταγωγή από το Μεγάλο Μοναστήρι.

Τραγική είναι η ιστορία μιας οικογένειας στην οποία ο 75 πεθερός κατέληξε από κορονοϊό την περασμένη Παρασκευή, ενώ την ώρα που οι συγγενείς ήταν έτοιμοι να παραστούν στην κηδεία του, έμαθαν πως πέθανε από την ίδια αιτία και ο 59χρονος γαμπρός του. Οι δύο νοσηλεύονταν με αναπνευστική δυσλειτουργία στο νοσοκομείο, και έχασαν την ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες, βυθίζοντας στο πένθος όλη την οικογένεια.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε θάνατοι από κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου – Πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες, γαμπρός και πεθερός (video)"

Λευκορωσία – Αλεξάντρ Λουκασένκο: «Δεν είμαστε βάρβαροι, αν υπάρξει σύγκρουση, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, διεμήνυσε στις Βρυξέλλες πως περιμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν θα δεχθεί 2.000 μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα λευκορωσικά σύνορα, ενώ παράλληλα σημείωσε πως δεν επιθυμεί καμία σύγκρουση με την Πολωνία.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία θα ζητήσει από την Γερμανία να υποδεχθεί μετανάστες προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει έρθει σε επαφή με το Μινσκ για το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Λευκορωσία ότι συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους από την Μέση Ανατολή για να τους διοχετεύσει στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία ωθώντας τους να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντώντας έτσι στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του Μινσκ για την άγρια καταστολή του αντιπολιτευτικού κινήματος.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Πολωνία, η οποία μπορεί «να οδηγήσει σε πόλεμο», μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Πρέπει να φθάσουμε στους Πολωνούς, σε κάθε Πολωνό, και να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε βάρβαροι, ότι δεν θέλουμε σύγκρουση. Δεν την χρειαζόμαστε. Διότι καταλαβαίνουμε ότι, αν τα πράγματα πάνε πολύ μακριά, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος», είπε ο λευκορώσος πρόεδρος. «Και αυτό θα ήταν καταστροφή. Αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Δεν θέλουμε κανενός είδους ανάφλεξη».

Προειδοποίησε επίσης ότι η Πολωνία θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες της υλοποίησης της απειλής της να κλείσει το σιδηροδρομικό συνοριακό πέρασμα με την Λευκορωσία, λέγοντας ότι, στην περίπτωση αυτή, η κυκλοφορία των τρένων θα εκτραπεί για να περάσει μέσα από την εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε την Κυριακή ότι η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Λευκορωσία μπορεί να είναι το πρελούδιο για κάτι χειρότερο, ενώ, σύμφωνα με τους πολωνούς συνοριοφύλακες, οι λευκορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκορωσία – Αλεξάντρ Λουκασένκο: «Δεν είμαστε βάρβαροι, αν υπάρξει σύγκρουση, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος»"

Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών στο Πρώτο: Δώρο Θεού το εμβόλιο- Δεν είμαστε αστυνομικά όργανα (audio)

«Έχουμε δύο δρόμους, ο ένας είναι ο δρόμος της ζωής και ο άλλος του θανάτου. Να επιλέξουμε τον δρόμο της ζωής. Σε αυτόν τον δρόμο μεταφορικά μέσα είναι το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας, η υπευθυνότητα και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Δώρα του Θεού είναι όλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι έχουν κοπιάσει, έχουν ξενυχτήσει, και κάποιοι μάχονται στα νοσοκομεία για όλους εμάς» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών.

Η πολιτεία έχει χρέος να προστατεύει την υγεία των πολιτών της και σε αυτό το πνεύμα χρησιμοποιεί τα παιδαγωγικά και τα επικοινωνιακά μέσα που κρίνει σκόπιμα, προκειμένου να παροτρύνει τους συνανθρώπους μας να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τα μέτρα που ισχύουν σε όλο τον κόσμο, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Αναφερόμενος στον έλεγχο των πιστοποιητικών και των τεστ στην είσοδο των ιερών ναών, ο κ. Συμεών είπε χαρακτηριστικά «εγώ δεν είμαι ούτε αστυφύλακας, ούτε επιθεωρητής, ούτε εισαγγελέας στην ζωή των ανθρώπων. Είμαι πατέρας πνευματικός και με την αγάπη, την πειθώ και την έμπνευση προσπαθώ να καθοδηγώ τους ανθρώπους στον σωστό δρόμο. Οι διαδικασίες της βίας, γιατί και ο νόμος είναι μια μορφή βίας, αλλά έννομης, συνταγματικής και έλλογης βίας, ανήκουν στο κράτος και όχι στην εκκλησία της αγάπης. Εμείς ούτε κυρώσεις μπορούμε να επιβάλουμε, ούτε τιμωρίες, ούτε πρόστιμα μπορούμε να εισπράξουμε, ούτε αναγκαστικές εκτελέσεις να κάνουμε. Ο κάθε ένας έχει τον ρόλο του και οι ρόλοι μας είναι διακριτοί. Από κει και πέρα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος, θα μας δώσει οδηγίες, θα εξειδικευτούν όλα αυτά, όπως έγινε μέχρι τώρα, όλα θα κυλήσουν αρμονικά, γιατί έχουμε όλοι έναν κοινό εχθρό να πολεμήσουμε, τον κορονοϊό».


 

«Η εκκλησία παροτρύνει το ποίμνιό της στην ζωή της αγάπης, που έχει μέσα της υπευθυνότητα , φροντίδα για τον άλλο, για τον εαυτό μας, το σώμα μας είναι ναός του αγίου πνεύματος, η υγείας μας είναι αγαθό του Θεού. Όλα αυτά τα διδάσκουμε και παροτρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν το καλύτερο που μπορούν σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε και να τηρούμε όλα τα προστατευτικά μέτρα» κατέληξε ο κ. Συμεών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών στο Πρώτο: Δώρο Θεού το εμβόλιο- Δεν είμαστε αστυνομικά όργανα (audio)"

Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια

Με επίθεση από το… πρώτο λεπτό ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Βουλή για την ακρίβεια. Και απάντησε στα όσα είχε πει νωρίτερα από εκείνον ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Προσπαθήσατε να δημιουργήσετε μια πλασματική εικόνα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας το λόγο στη συζήτηση για την ακρίβεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θα ψηφίσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. 

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την εικόνα μιας άλλης χώρας. 

«Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω σαρωτικού κύματος ακρίβειας δείχνει την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνέχισε την επίθεσή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δείχνει να μην καταλαβαίνει και γι’ αυτό μιλάει για πρόσκαιρη κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ιδεοληπτικές εμμονές σχετικά με την αυτορρύθμιση της αγοράς. «Με δημιουργική λογιστική και ψέματα κάνετε πολιτική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε.

Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%». Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει».

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε στη ΔΕΘ πως «με τα “ψίχουλα” που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δε τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». Σημείωσε πως «τώρα μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».

«Την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης έχετε αφήσει τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουν. Δεν έχουμε πια ΔΕΗ, το Δ δεν υπάρχει, Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, χωρίς το Δ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να πει αν στηρίζει τον υπουργό Ανάπτυξης γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά ενώ τα «καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα» και αν δεν τον στηρίζει, να τον απομακρύνει. 

«Η πολιτική σας κληρονομιά, όταν σας κρίνει η ιστορία θα είναι απόγνωση. Αυτό το αίσθημα αφήνει η θητεία σας σε όλη την ελληνική οικογένεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτό που πληρώνει η μέση οικογένεια είναι το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη. Έχετε καταλάβει πόσο επιζήμιος είναι ο συνδυασμός προχειρότητας και εξυπηρέτησης συμφερόντων; Οι πολίτες το καταλαβαίνουν στην τσέπη τους, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί. Ζείτε σε έναν άλλο κόσμο που δεν έχει σχέση με τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας. Ευημερεί η προπαγάνδα σας και δυστυχούν οι άνθρωποι», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «έχετε κάνει τη ζωή των πολιτών χειρότερη, ζουν στο φόβο και την ανασφάλεια, τα έξοδα διαρκώς αυξάνονται».

Λέγοντας πως «το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα», ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ένα συγκεκριμένο και σαφές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.

1. Με αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, Γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθεί; Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι θα τον αυξήσετε στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης και τώρα εξαγγέλλετε 2%;

2. Η Ισπανία έφερε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα της ΕΕ. Γιατί δεν προχωράτε όσο διαρκεί η κρίση σε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια της ΕΕ δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης 93% στο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. 

3. Με πάγωμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. 

4. Με τη διαγραφή μέρους των οφειλών της πανδημίας σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς και την επέκταση του ανώτατου ορίου μηνιαίων δόσεων από 24 σε 48. 
5. Με την αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

6. Με τον απαγόρευση διακοπών ρεύματος το χειμώνα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν». 

Και αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τα μέτρα ανακούφισης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Οδηγείτε τη χώρα σε επικίνδυνο αδιέξοδο, στην πανδημία, στην οικονομία, στην επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. στον επόμενο τόνο, η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, θα είναι η ώρα του λαού».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news