facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Μαριούπολη: Σε φιλορωσική περιοχή μεταφέρθηκαν τα ορφανά από το σανατόριο

Παιδιά, κυρίως ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο στη Μαριούπολη, το ουκρανικό λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, λένε συγγενείς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια αυτού του σανατόριου, το οποίο ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, μετά την πτώση ρωσικών πυραύλων όχι μακριά από την εγκατάσταση.

Ζώντας στην περιοχή του Ντόνετσκ, σε πόλεις όχι μακριά από τη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), είχαν σταλεί σε αυτό το σανατόριο πριν από το ξέσπασμα της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Le Figaro/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριούπολη: Σε φιλορωσική περιοχή μεταφέρθηκαν τα ορφανά από το σανατόριο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης

Τελεσίγραφο στέλνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ουκρανική κυβέρνηση αναφορικά με την παράδοση της Μαριούπολης. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti το τελεσίγραφο είναι λίγων ωρών και λήγει νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Συγκεκριμένα οι Ρώσοι κάλεσαν τους «εθνικιστές μέσα στην πόλη» να παραδώσουν τα όπλα, σημειώνοντας ότι θα τους προσφέρουν ασφαλές πέρασμα τη Δευτέρα.

«Oι αρχές της Μαριούπολης έχουν τώρα την ευκαιρία να κάνουν μια επιλογή και να περάσουν στο πλευρό του λαού, αλλιώς το στρατιωτικό δικαστήριο που τους περιμένει θα είναι απλά πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που τους αξίζει για τα τρομερά εγκλήματά τους, τα οποία η ρωσική πλευρά τεκμηριώνει πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου της Διοίκησης Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

«Περιμένουμε επίσημη γραπτή απάντηση από την ουκρανική πλευρά πριν από τις 5 π.μ. αύριο, δηλαδή στις 21 Μαρτίου, σε όλες τις προτάσεις της ρωσικής πλευράς για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, προκειμένου να διασωθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης και οι υποδομές της πόλης», επεσήμανε ακόμη.

«Απευθύνουμε ιδιαίτερη έκκληση στους «συμμορίτες», οι οποίοι τώρα αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι των επίσημων τοπικών αρχών, αυτής της μοναδικής πόλης της Μαριούπολης . Γνωρίζουμε ότι στην παρούσα κατάσταση, λίγα εξαρτώνται από εσάς, δεδομένου ότι είστε υπό τον πλήρη έλεγχο των εθνικιστικών ταγμάτων, αλλά πραγματικά ελπίζουμε ότι εσείς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης, έχετε τουλάχιστον κάτι στοιχειώδες, ανθρώπινο, τουλάχιστον μια αίσθηση συμπόνιας για τους πολίτες που σας έχουν εμπιστευτεί», πρόσθεσε.

«Είστε εσείς που έχετε τώρα το δικαίωμα να κάνετε μια ιστορική επιλογή – είτε είστε με το λαό σας, είτε είστε με τους εγκληματίες. Διαφορετικά το στρατοδικείο που σας περιμένει είναι απλώς λίγο σε σχέση με αυτό που αξίζετε λόγω της άθλιας συμπεριφοράς απέναντι στους ίδιους τους πολίτες σας, αλλά και των τρομερών εγκλημάτων και προκλήσεων που έχετε ήδη οργανώσει», δήλωσε ο Μίζιντσεφ.

«Οι διασωθέντες κάτοικοι της Μαριούπολης, περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι, έχοντας βρεθεί σε πλήρη ασφάλεια στη Ρωσία , μιλούν τώρα ανοιχτά για τις μαζικές θηριωδίες και τα εγκλήματα που έχετε διαπράξει. Όλα αυτά τα καταγράφουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως «η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας». Παράλληλα είχε δηλώσει ότι οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν. 

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης"

Καιρός αύριο: Βοριάδες 8 μποφόρ, κρύο και χιονοπτώσεις

Λίγο πριν από την κακοκαιρία εξπρές, ο καιρός αύριο Δευτέρα (21.03.2022) φέρνει κρύο, ισχυρούς βοριάδες αλλά και χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, αύριο στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή χιονόνερου και κυρίως στα βορειοανατολικά ασθενών χιονοπτώσεων.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα σε ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά έως 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και στις περισσότερες περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 12 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονόνερου κυρίως στα νότια και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης, οι οποίες θα είναι τοπικά πυκνές κυρίως τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονόνερου κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να σημειωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βοριάδες 8 μποφόρ, κρύο και χιονοπτώσεις"

Ζελένσκι προς Ισραήλ: Να αποφασίσετε εάν θα επιλέξετε εμάς ή τη Ρωσία, εμείς κάναμε την επιλογή μας πριν 80 χρόνια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε. «Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του... η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν», δήλωσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους Ισραηλινούς βουλευτές.

Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της «τελικής λύσης» -- το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξόντωση των Εβραίων -- ο Ζελένσκι αμφισβήτησε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία.

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων», δήλωσε.

«Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας».

«Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού», πρόσθεσε, καθώς το εβραϊκό κράτος υιοθέτησε μια προσεκτική στάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενο τους προνομιακούς του δεσμούς με τις δύο χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προσπάθησε να ξεκινήσει μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ταξιδεύοντας στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και αυξάνοντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι.

«Αναρωτιόμαστε γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν μας δίνει όπλα», διερωτήθηκε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπένετ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια.

Σε αυτή την ομιλία, που μεταδόθηκε επίσης σε γιγαντοοθόνη σε μια μεγάλη πλατεία της ισραηλινής μητρόπολης Τελ Αβίβ, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία για τους «Εβραίους και ολόκληρο τον κόσμο».

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζελένσκι προς Ισραήλ: Να αποφασίσετε εάν θα επιλέξετε εμάς ή τη Ρωσία, εμείς κάναμε την επιλογή μας πριν 80 χρόνια"

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο – Πού και πότε θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις – Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Θα διατηρηθεί ο πολύ κρύος καιρός με ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο μέχρι και την Τετάρτη (23-03-2022), ενώ η επιδείνωση αφορά την ένταση των χιονοπτώσεων στην ανατολική χώρα την Τρίτη (22-03-2022) στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ηπειρωτικά. Οι χιονοπτώσεις την Τρίτη αν και κατά διαστήματα θα είναι πυκνές θα εκδηλώνονται σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα από τα αντίστοιχα σημερινά.

Αναλυτικά :

Α. Την Κυριακή (20-03-2022) και τη Δευτέρα (21-03-2022) χιονοπτώσεις ασθενούς μέχρι μετρίας εντάσεως θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ θα χιονίσει τοπικά έντονα στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Την Τρίτη (22-03-2022) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα ενταθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στη Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), καθώς επίσης στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη, σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές, πιθανόν όμως και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το μεσημέρι μέχρι και τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν παράλληλα και τοπικά ισχυρές βροχές στα παραθαλάσσια των παραπάνω περιοχών, καθώς επίσης στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Γ. Την Τετάρτη (23-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την ΕΜΥ, θα διατηρηθεί ο πολύ κρύος καιρός με ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο μέχρι και την Τετάρτη (23-03-2022), ενώ η επιδείνωση αφορά την ένταση των χιονοπτώσεων στην ανατολική χώρα την Τρίτη (22-03-2022) στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ηπειρωτικά. Οι χιονοπτώσεις την Τρίτη αν και κατά διαστήματα θα είναι πυκνές θα εκδηλώνονται σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα από τα αντίστοιχα σημερινά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο – Πού και πότε θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις – Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας"

Ζελένσκι: «Αυτή ήταν η κόρη μου, αυτό ήταν το σπίτι μου» – Συγκλονιστικό βίντεο του Ουκρανού προέδρου

Συγκλονίζει το βίντεο που δημοσίευσε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram νωρίτερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στην αγγλική γλώσσα την φρίκη του πολέμου στη χώρα του ενώ στο βίντεο προβάλλονται ανατριχιαστικά καρέ από τα ρωσικά χτυπήματα στις ουκρανικές πόλεις.

” Αυτό ήταν το σπίτι μου, αυτό ήταν το γραφείο μου, αυτός ήταν ο πατέρας μου, η κόρη μου ” ακούγεται να λέει ενώ τα πλάνα δείχνουν σπίτια και κτίρια να βομβαρδίζονται,  έναν άνδρα να έχει πέσει στο έδαφος ενώ κάποιος ουρλιάζει έντρομος “πατέρα” και ένα μικρό κορίτσι να μεταφέρεται κάτωχρο στο νοσοκομείο.

“Θα νικήσουμε, θα χτίσουμε νέες πόλεις, θα κάνουμε νέα όνειρα. Θα γράψουμε μια νέα ιστορία, μην αμφιβάλετε”, γράφει μεταξύ άλλων στην λεζάντα της ανάρτησης ο Ζελένσκι.

 

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζελένσκι: «Αυτή ήταν η κόρη μου, αυτό ήταν το σπίτι μου» – Συγκλονιστικό βίντεο του Ουκρανού προέδρου "

Στην Αθήνα ο Έλληνας γενικός πρόξενος της Μαριούπολης – Οι πρώτες δηλώσεις του (video)

Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει για τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, είναι «ένα τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί», τόνισε ο Έλληνας γενικός πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει κατάπαυση του πυρός», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι χτυπούνται άμαχοι τυφλά και ανεξέλεγκτα.

Η Μαριούπολη θα μπει στην ιστορία των πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, σημείωσε ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης. «Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές» είπε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε την φριχτή κατάσταση στη Μαριούπολη και δήλωσε ότι έγινε μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών. Απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, προστασία της ανθρώπινης ζωής και απομάκρυνση των αμάχων.

Για τους ομογενείς, ο Μανώλης Ανδρουλάκης είπε ότι «προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε». Υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολα».

Ανέφερε, επίσης, ότι το μοναδικό ελληνικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας εκτός Ελλάδος δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

«Δεν είχα καταλάβει τι διάσταση έχει πάρει το όλο θέμα», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ανδρουλάκης. «Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα πάνω και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν», ανέφερε.

«Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, από ακαδημαϊκό, υπηρεσιακό, επαγγελματικό επίπεδο. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου, τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς… Αυτό που συμβαίνει είναι ένα τραύμα το οποίο δύσκολα θα επουλωθεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Γιατί αυτή τη στιγμή χτυπούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα».

«Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων πόλεων από πολέμους», ανέφερε. «Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές. Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο, δεν ξέρω».

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περίμεναν η σύζυγός του, με το μικρό τους παιδί και ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου, καθώς και o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης – εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο Έλληνας πρόξενος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόξενο της Ελλάδας στη Οδυσσό Δ. Δόχτση, τις γενικές γραμματείες των υπουργείων που βοήθησαν στην επιχείρηση.

Ακόμη ευχαρίστησε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, που βοήθησε όσο μπορούσε στη διαφυγή του, την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, την ομάδα του ΟΑΣΕ που διέφυγαν μαζί, αλλά και τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν στο δρόμο της επιστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Μαριούπολης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα ο Έλληνας γενικός πρόξενος της Μαριούπολης – Οι πρώτες δηλώσεις του (video)"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκρηξη σε πολυκατοικία στο Κίεβο – Πέντε τραυματίες

Μια οβίδα εξερράγη έξω από μια πολυκατοικία στο Κίεβο, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης την Κυριακή.

Το δεκαώροφο κτίριο στη βορειοδυτική συνοικία Σβιατοσίν υπέστη σοβαρές ζημιές, δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι πυροσβέστες οδήγησαν μια ηλικιωμένη γυναίκα και έναν αποπροσανατολισμένο άνδρα με τραύματα στο πρόσωπο στο ασθενοφόρο. Δύο καμένα αυτοκίνητα κείτονταν στην καλυμμένη από συντρίμμια αυλή, η οποία στεγάζει επίσης μια παιδική χαρά.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε στο Telegram ότι «οι αεροπορικές επιδρομές του εχθρού» τραυμάτισαν πέντε άτομα, δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

«Ήταν ευτύχημα» που δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα, δήλωσε στο AFP η Σβιτλάνα Βοντολάγκα, εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι έξι άνθρωποι διασώθηκαν από το οικοδομικό τετράγωνο.

Ένας παιδικός σταθμός υπέστη επίσης ζημιές, αλλά ήταν άδειος εκείνη τη στιγμή.

Ο κρότος από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά ρουκετών ακουγόταν από μακριά. Το σημείο που δέχτηκε το χτύπημα απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την προαστιακή πόλη Ιρπίν, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

«Η αδελφή μου ήταν στο μπαλκόνι όταν συνέβη, παραλίγο να σκοτωθεί», δήλωσε η Άννα, 30 ετών, κάτοικος του τετραγώνου στον Guardian.

Το Κίεβο έχει πληγεί από μια σειρά μεμονωμένων χτυπημάτων σε πολυκατοικίες την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά τουλάχιστον επτά άνθρωποι και ένα κτίριο να παραδοθεί στις φλόγες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκρηξη σε πολυκατοικία στο Κίεβο – Πέντε τραυματίες"

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Εγκρίθηκε το «Ψηφιακό Κόμμα» που θα λειτουργεί σαν… ΚΕΠ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εγκαινιάζει το «Ψηφιακό Κόμμα», που σύμφωνα με τα στελέχη του «μέσα από τα ανθρωποκεντρικά του χαρακτηριστικά εξελίσσεται από ένα εργαλείο ψηφιακής διακυβέρνησης σε μια πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας».

Η σχετική εισήγηση έγινε και εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. ‘Οπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα «θα ανήκει σε όλους τους πολίτες και τα μέλη. Δίνει ρόλο και λόγο στην κοινωνία. Η φωνή όλων των πολιτών και των αποδήμων ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου ή γεωγραφικής τοποθεσίας μέσω του Διαδικτύου θα ακούγεται στη Βουλή, στις πόλεις και στους χώρους δράσης, που έχει παρουσία το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και θα υποστηρίξει στην πράξη την Αυτοοργάνωση του κόμματος».

Ετσι, όπως αναφέρεται, αναβαθμίζεται ο ρόλος των μελών και των φίλων του κόμματος παρέχοντας τους μια σειρά από δυνατότητες συνδιαμόρφωσης προτάσεων και θέσεων καθώς και τη δημιουργία δικτύων και ψηφιακών οργανώσεων.

«Με αυτό το ψηφιακό εργαλείο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα εφαρμόζει άμεσα πρακτικές συμμετοχικής διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, επισημαίνεται και τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι:

• Ανοικτός διάλογος για όλους τους πολίτες.

Όλοι οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στο διάλογο για την ανάδειξη προτάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για όλα τα θέματα ενδιαφέροντός τους όπως η τοπική οικονομική ανάπτυξη, η εργασία, η εκπαίδευση, η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια, η μετά covid εποχή και το περιβάλλον. Οι προτάσεις των πολιτών θα αξιοποιούνται στις πολιτικές παρεμβάσεις του κόμματος.

• Ανοιχτές on line φυσικές και υβριδικές εκδηλώσεις

Θα προγραμματίζονται πολιτικά εργαστήρια ανοιχτά σε όλους τους πολίτες. Θα δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης της δικής σου εκδήλωσης.

• Εγγραφή μελών και ψηφιακές οργανώσεις

Τα μέλη θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης θέσεων. Μπορούν να δημιουργούνται δίκτυα με στελέχη με τα ίδια ενδιαφέροντα σε όλη την Ελλάδα.

• Κέντρο υποστήριξης μελών και φίλων του Κινήματος / Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

Θα είναι το ψηφιακό «ΚΕΠ» του κόμματος».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Εγκρίθηκε το «Ψηφιακό Κόμμα» που θα λειτουργεί σαν… ΚΕΠ"

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 902 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 902 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.459 τραυματίσθηκαν την Ουκρανία μέχρι τα μεσάνυκτα της 19ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι περισσότερες απώλειες οφείλονται στους βομβαρδισμούς από το βαρύ πυροβολικό ή τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, τους πυραύλους και τις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία.

Η Υπατη Αρμοστεία διευκρινίζει ότι θεωρείται ότι ο απολογισμός είναι σημαντικά βαρύτερος από την στιγμή που η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διαθέτει μεγάλη ομάδα εποπτείας στην Ουκρανία, δεν έχει κατορθώσει να λάβει ή να επαληθεύσει πληροφορίες για απώλειες από πολλές σφοδρά πληγείσες ουκρανικές πόλεις, όπως είναι η Μαριούπολη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Τουλάχιστον 902 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία"

Ουκρανία: Νέα απώλεια για τον Πούτιν – Νεκρός ο αναπληρωτής διοικητής του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα

Μία νέα απώλεια υψηλόβαθμου στελέχους καταγράφει ο ρωσικός στρατός στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία. Και αυτό διότι σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά εξουδετερώθηκε στη Μαριούπολη ο αναπληρωτής διοικητής του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για τον 51χρονο Andrey Paliy ο οποίος φαίνεται να είναι ο μοναδικός υψηλόβαθμος αξιωματικός του ναυτικού που έχασε τη ζωή του στο μέτωπο. Και όλα αυτά την ώρα που έχει γίνει γνωστός ο θάνατος πέντε στρατηγών του ρωσικού στρατού.

Ο λόγος για τον Σεργκέι Σουχάρεφ ( διοικητής του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών της Κοστρόμα) που σκοτώθηκε στις 18 Μαρτίου, τον 47χρονο υποστράτηγο Αντρέι Σουχοβέτσκι ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στις 3 Μαρτίου, για τον 47χρονο Όλεγκ Μιτιάεφ ο οποίος έξουδετερώθηκε στη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια ουκρανικής επίθεσης μαζί με επτά μέλη μιας επίλεκτης ομάδας υπό την άμεση διοίκηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον 45χρονο υποστράτηγο  Βιτάλι Γκερασίμοφ ο οποίος ήταν πρώτος υποδιοικητής του 41ου στρατού της Ρωσίας και τον αρχιστράτηγο Αντρέι Κολέσνικοφ ο οποίος ήταν διοικητής της 29ης στρατιάς της ανατολικής στρατιωτικής περιοχής.

Ο θάνατος του φαίνεται να επιβεβαιώθηκε από έναν Ρώσο φίλο του, τον Konstantin Tsarenko, ο οποίος είναι γραμματέας του δημόσιου συμβουλίου της Ναυτικής Σχολής Nakhimov της Σεβαστούπολης. Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης ο Paliy είχε εμπλακεί σε επιθέσεις Ρώσων πεζοναυτών κοντά στη Μαριούπολη. Παρόλα αυτά, οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του δεν είναι γνωστές.

Ο Paliy γεννήθηκε στο Κίεβο και το 1993 αρνήθηκε να δώσει τον ουκρανικό στρατιωτικό όρκο. Νωρίτερα είχε υπηρετήσει στο πυρηνοκίνητο-πυραυλοφόρο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος». Ακόμη αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής ναυτικής ακαδημίας στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Νέα απώλεια για τον Πούτιν – Νεκρός ο αναπληρωτής διοικητής του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγάγουν πολίτες από τη Μαριούπολη και τους πάνε σε ρωσικό έδαφος

Την απαγωγή χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις και τη μεταφορά τους σε Ρωσία καταγγέλλει ο δήμαρχος της πόλης. Η πόλη έχει ισοπεδωθεί, με το τελευταίο χτύπημα των Ρώσων να είναι στη σχολή καλών τεχνών όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 άμαχοι.

«Τρόμος που θα μείνει στην μνήμη για τους επόμενους αιώνες είναι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι αρχές της ρημαγμένης πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφερθεί στην Ρωσία και πως στα συντρίμμια της σχολής καλών τεχνών έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες άνθρωποι.

«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες από την Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες.

Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κίεβο.

Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.

Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγάγουν πολίτες από τη Μαριούπολη και τους πάνε σε ρωσικό έδαφος"

Κορωνοϊός: 12.462 νέα κρούσματα και 44 θάνατοι από Covid 19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 12.462 , εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.788.654 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 177 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.685 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα καταγράφηκαν μόλις 173.388 τεστ, με τη θετικότητα να ενισχύεται στο 7,29%. 

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.131 στην Αττική (6.736 χθες).
  • 1.371 στη Θεσσαλονίκη (2.057 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 568 από την Ανατολική Αττική (900 χθες).
  • 757 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.161 χθες).
  • 109 από τη Δυτική Αττική (220 χθες).
  • 472 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (804 χθες).
  • 1.212 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.931 χθες).
  • 486 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (883 χθες).
  • 452 από τον Πειραιά (685 χθες).
  • 75 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (152 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 260 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 10 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 101 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 132 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 62 στην ΠΕ Άρτας.
  • 318 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 116 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 48 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 77 στην ΠΕ Δράμας.
  • 101 στην ΠΕ Έβρου.
  • 214 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 39 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 66 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 139 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 74 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 545 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 15 στην ΠΕ Θάσου.
  • 35 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 43 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 26 στην ΠΕ Ικαρίας  
  • 190 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 87 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 50 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 108 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 2 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 24 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 149 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 40 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 59 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 198 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 178 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 60 στην ΠΕ Κω.
  • 150 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 347 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 99 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 84 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 48 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 24 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 259 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 159 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 7 στην ΠΕ Μήλου.
  • 13 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 44 στην ΠΕ Νάξου.
  • 77 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 22 στην ΠΕ Πάρου.
  • 136 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 86 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 82 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 150 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 70 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 104 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 17 στην ΠΕ Σάμου.
  • 127 στην ΠΕ Σερρών.
  • 22 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 32 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 197 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 235 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 61 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 27 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 102 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 367 στην ΠΕ Χανίων.
  • 64 στην ΠΕ Χίου.
  • 270 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (443 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.937 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι θάνατοι ασθενών με CoViD τον Μάρτιο, έφτασαν τους 1.077 από την αρχή του μήνα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 από 349 εχθές (63.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 218 (63.01%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (36.99%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.396 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή -6.99%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 328 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 12.462 νέα κρούσματα και 44 θάνατοι από Covid 19"

Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με Πούτιν – Αν αποτύχουν, θα έχουμε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Και ενώ πόλεις – κλειδιά της Ουκρανίας βρίσκονται υπό στενή πολιορκία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο δεν δίστασε να πει πως σε περίπτωση που υπάρξουν «άσχημα νέα» από τις διαπραγματεύσεις αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο αγώνας μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσει σε «έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

 «Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και πιστεύω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNN.

«Αν υπάρχει έστω και 1% πιθανότητα να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία (σ.σ. για διαπραγμάτευση). Πρέπει να το κάνουμε αυτό. Μπορώ να σας πω για το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων – ωστόσο σε κάθε περίπτωση, χάνουμε ανθρώπους σε καθημερινή βάση, αθώους ανθρώπους στο έδαφος», επεσήμανε ακόμη.  Στη συνέχεια δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν έρθει για να μας εξοντώσουν, να μας σκοτώσουν.

 «Μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε ένα ισχυρό χτύπημα, είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε. Αλλά, δυστυχώς, η αξιοπρέπειά μας δεν πρόκειται να διαφυλάξει τις ζωές μας. Έτσι, νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφή, κάθε ευκαιρία προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, τη δυνατότητα συνομιλίας με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με Πούτιν – Αν αποτύχουν, θα έχουμε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο"

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους!

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ουκρανία εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου που διεξάγεται από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο καταστροφικός που 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, είτε έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας, είτε διέφυγαν στο εξωτερικό», έγραψε στο Twitter ο Φιλίππο Γκράντι.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους!"

Νέα Οδός: Ανακοίνωση εν όψει της νέας επιδείνωσης του καιρού

Ανακοίνωση εν όψει της νέας επιδείνωσης του καιρού τις επόμενες ημέρες εξέδωσε η Νέα Οδός.

Στην ανακοίνωση αναφέρει:

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ, από σήμερα Κυριακή έως τη Τετάρτη 23/3 , προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις κατά τόπους χιονοπτώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν.

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν σταδιακά την Στερεά, τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού μας, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα.

Για τους οδηγούς που θα πρέπει να ταξιδέψουν, συνιστούμε για λόγους ασφαλείας:

• Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

• Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων υπενθυμίζουμε ότι:

• Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

• Η ταχύτητά μας με χρήση αλυσίδων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.

• Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Οδός: Ανακοίνωση εν όψει της νέας επιδείνωσης του καιρού"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη, το «Στάλινγκραντ» του πολέμου στην Ουκρανία

Η Μαριούπολη ήταν το σπίτι 565.000 κατοίκων. Όχι πια. Έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, είναι το κέντρο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων. Το 80% των σπιτιών της πόλης έχει υποστεί ζημιές, ενώ περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε.

Αξιωματούχοι στη Μαριούπολη λένε ότι πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ 35.000 κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη. Οι δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Maxar Technologies αποτυπώνουν τη ζημιά που έχει υποστεί η πόλη από τους ανελέητους βομβαρδισμούς.

maxar1


Πριν τη ρωσική εισβολή, ήταν και το κέντρο της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή. Η πόλη έχει εκατοντάδες εργατικές πολυκατοικίες, πανομοιότυπης αισθητικής και μια μεγάλη παραλία. Στα ελληνικά χωριά, διασκορπισμένα γύρω από την πόλη, τα σπίτια ήταν βαμμένα άσπρα και γαλάζια. Φτιαγμένα και από Έλληνες που ήρθαν από την Κριμαία, το Σεπτέμβριο του 1778, με παραίνεση του εκ Κύθνου Μητροπολίτη Ιγνάτιου.

Η Μαριούπολη διαθέτει λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα και δύο από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης. Απέχει  μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Ρωσία. Δεν είναι η εγγύτητα με τη Ρωσία που την είχε εξαρχής θέσει στο στόχαστρο του πολέμου. Η κατάληψη της Μαριούπολης ήταν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του ρωσικού σχεδίου για σύνδεση της Κριμαίας με τη ρωσική επικράτεια. Εκτός αυτού η Μαριούπολη είναι και στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική.


Εάν «πέσει» η Μαριούπολη, οι Ρώσοι θα ελέγξουν πλήρως την Αζοφική και τα λιμάνια της, αφού θα δημιουργήσουν μία χερσαία ζώνη μεταξύ της Κριμαίας και του Ντονμπάς, που ήδη ελέγχεται υποστηρίζονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο των ρωσικών δυνάμεων, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο, αφού η Μαριούπολη είναι πλέον περικυκλωμένη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την πόλη. Τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου επιβεβαίωσε στο BBC ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Οι κατακτητές πέτυχαν εν μέρει στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντονέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Από ό,τι φαίνεται, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενταφιάζεται. Αυτό, ωστόσο, δεν αρκεί πλέον. Οι Ρώσοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα και σε νεκρούς και σε οικονομικό κόστος λόγω κυρώσεων, αλλά και πολιτικά, λόγω του πλήγματος που έχει υποστεί η δημόσια εικόνα τους διεθνώς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ρωσία στοχεύει στον περαιτέρω εδαφικό ακρωτηριασμό της Ουκρανίας. Όλα δείχνουν ότι το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να πάρει επί του πεδίου τις περιοχές που θεωρεί στρατηγικές για τη ρωσική εθνική ασφάλεια. Εκτός από ολόκληρο το Ντονμπάς και την υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία, εκτός από την παραλιακή ζώνη της Αζοφικής, κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσουν να ελέγξουν και την παράκτια ζώνη δυτικά της Κριμαίας, δηλαδή την περιοχή της Οδησσού μέχρι τα σύνορα με τη Ρουμανία.

Εάν το καταφέρουν, ό,τι απομείνει από την Ουκρανία θα είναι ένα περίκλειστο και εξαρτημένο από τη Δύση κράτος. Για τους Ρώσους κρίσιμο είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και το Χάρκοβο, ώστε να εγκλωβίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στο μέτωπο του Ντονμπάς. Αν αυτό συμβεί, το επόμενο βήμα θα είναι η περικύκλωση του Κιέβου.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό σχεδιασμό. Η πτώση της πόλης θα απελευθερώσει ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες θα στραφούν προς Βορρά για να κλείσουν σε μία τανάλια τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται δυτικά του Ντονμπάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη, το «Στάλινγκραντ» του πολέμου στην Ουκρανία"

Αχαρνές: Καταδρομική από Ρομά, βανδάλισαν λεωφορείο του ΟΑΣΑ- Συλλήψεις από την Άμεση Δράση

Καταδρομική επίθεση με βανδαλισμούς και προπηλακισμό επιβατών εντός λεωφορείου του ΟΑΣΑ που εκτελεί δρομολόγιο στην Δυτική Αττική στην περιοχή των Αχαρνών, κατήγγειλαν πολίτες και πληρώματα της Άμεσης Δράσης προχώρησαν σε συλλήψεις

Το βράδυ της Παρασκευής (18/03) σύμφωνα με καταγγελία στο NantiaReport.gr, οργανωμένη ομάδα περίπου 30μελών της “ευπαθούς ομάδας” πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής των Αχαρνών, επιβιβάστηκαν στη στάση “Καραβου”, στο τελευταίο δρομολόγιο του “735”. Χωρίς μάσκες υγειονομικής προστασίας ενώ τα κρούσματα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στην Αττική, και χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο εισιτήριο, προκάλεσαν βανδαλισμούς στα ακυρωτικά μηχανήματα εντός του λεωφορείου, και προπηλάκισαν επιβαίνοντες.

Η αντίδραση του οδηγού ήταν άμεση και ενημερώθηκε το Σταθμαρχείο ενώ πολίτες ενημέρωσαν την Αστυνομία. Οι δράστες αποβιβάστηκαν στη στάση “Παναγία Γρηγορούσα” των Αχαρνών, ωστόσο η άμεση επέμβαση των πληρωμάτων της ΕΛ.ΑΣ – όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης του NantiaReport.gr- με άφιξη στο σημείο εντός πενταλέπτου, μετά από καταδίωξη είχε αποτέλεσμα με δέκα συλλήψεις.  Ωστόσο καθ’ υπόδειξη των Ρομά δραστών, όπως σημειώνεται, την ευθύνη απέδωσαν και ανέλαβε ανήλικος ομόφυλός τους, καθώς όπως γνωρίζουν.. δεν θα έχει νομικές κυρώσεις.

nantiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Αχαρνές: Καταδρομική από Ρομά, βανδάλισαν λεωφορείο του ΟΑΣΑ- Συλλήψεις από την Άμεση Δράση"

Παρατείνεται έως Δευτέρα 4 Απριλίου η notam πτήσεων εξωτερικού για είσοδο στην Ελλάδα

Παρατείνεται έως την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 η NOTAM πτήσεων εξωτερικού με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα , που έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

H notam προβλέπει τα ακόλουθα:

Χωρίς τεστ άφιξης οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 και οι υπήκοοι από Η.Π.Α, Αυστραλία και Καναδά: Η είσοδος των ταξιδιωτών, που κατέχουν πιστοποιητικά, (είναι υπήκοοι) από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α) και τον Καναδά, καθώς και από τις τριάντα πέντε (35) χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ (European Union Digital Covid Certificate, EUDCC), δηλαδή οι ακόλουθες: 'Αγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελβετία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιχτενστάιν, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Τουρκία, Τυνησία, Μπενίν, Ιορδανία, Φερόες Νήσοι και Κινεζική Ταϊπέι επιτρέπεται με την επίδειξη Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, ή εγγράφων τα οποία περιέχουν πληροφορίες για ένα από τα παρακάτω στοιχεία:

α)Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.

β) Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

γ) Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Mε αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες: Όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, (πλην των κρατών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, των ταξιδιωτών από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α), τον Καναδά καθώς και από τις τριάντα πέντε (35) χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των ανήλικων τέκνων τους), ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Έλεγχοι σε παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών και προσωρινός περιορισμός πέντε (5) ημερών σε περίπτωση κρούσματος: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (PCR ή rapid test) κατά την άφιξη τους. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα/απομόνωση θα ισχύει για πέντε (5) μέρες, κατ' οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές. Ο προσωρινός περιορισμός αρχίζει από την επόμενη ημέρα της διάγνωσής τους ως θετικών στον κορονοϊό SARS-CoV-2. Μετά την πάροδο των πέντε (5) ημερών και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για είκοσι τέσσερις (24) ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, λήγει ο προσωρινός περιορισμός. Εάν ο πυρετός συνεχίζει μετά την πάροδο των πέντε (5) ημερών, παρατείνεται ο προσωρινός περιορισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από τη λήξη του περιορισμού. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

Υπενθυμίζεται στο επιβατικό κοινό, ότι από την περασμένη Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 έχει καταργηθεί η υποχρέωση συμπλήρωσης του PLF για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρατείνεται έως Δευτέρα 4 Απριλίου η notam πτήσεων εξωτερικού για είσοδο στην Ελλάδα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ με τανκ σε οίκο ευγηρίας - 56 ηλικιωμένοι νεκροί, λέει το Κίεβο

Εν ψυχρώ εκτέλεση 56 ανθρώπων κατήγγειλε την Κυριακή το Κίεβο, ανακοινώνοντας ότι ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ σε γηροκομείο στην ανατολική πόλη Κρεμίννα.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «οι κατακτητές πυροβόλησαν το κτίριο με τανκ στην περιοχή του Λουχάνσκ «κυνικά και εσκεμμένα». 

Η ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 15 επιζώντες, οι οποίοι «απήχθησαν από τους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα στο Σβάτονε (περιοχή Λουχάνσκ) στο περιφερειακό γηριατρικό οικοτροφείο».



Για σφοδρές επιθέσεις κατά Ουκρανών αμάχων, με τεράστιες απώλειες, κατηγορεί το Λονδίνο τη Μόσχα. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις ουκρανικές πόλεις αδιακρίτως, καθώς η προέλασή τους έχει ουσιαστικά παραμείνει στάσιμη στις ανατολικές περιοχές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ με τανκ σε οίκο ευγηρίας - 56 ηλικιωμένοι νεκροί, λέει το Κίεβο"

Βόλος:Σοκ από την απόπειρα 13χρονης να βάλει τέλος στη ζωή της – Την έσωσε η αδερφή της

Συγκλονίζει η υπόθεση 13χρονης, που αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της για σεξουαλική παρενόχληση που φέρεται να είχε υποστεί και την έσωσαν την τελευταία στιγμή η 11χρονη αδερφή της και μια φίλη της…

Το περιστατικό της απόπειρας αυτοκτονίας ήρθε στην επικαιρότητα πρόσφατα, στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης υπόθεσης, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η ανήλικη ως θύμα και για την οποία έχει κατατεθεί συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου. Μάλιστα η εισαγγελέας έχει παραγγείλει και δεύτερη προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Σημειώνεται ότι η πρώτη προκαταρκτική εξέταση αφορά στην διερεύνηση των αδικημάτων της απόπειρας βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της απόπειρας γενετήσιας πράξης με ανήλικο, που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση και της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας με χειρονομίες και προτάσεις, με παθούσα νεότερη των 12 ετών κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και προκαλούν σοκ, η 12χρονη φέρεται να αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της τέλη του περασμένου Ιουνίου με κουζινομάχαιρο, το οποίο, όπως αναφέρεται σχετικά στη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά, είχε μήκος 25 εκατοστά και ήταν οδοντωτό… Η αιτία της απόπειρας αυτοκτονίας ήταν συμβάν παρενόχλησης που φέρεται να είχε δεχθεί η ανήλικη, με το παιδί να φθάνει στην απόγνωση και κλαίγοντας, φέρεται να έγραψε σημείωμα στην αδερφή της, εξηγώντας της την πρόθεσή της να βάλει τέλος στη ζωή της. Αμέσως μετά με το κουζινομάχαιρο προσπάθησε να κόψει τον λαιμό της, στο δωμάτιο του σπιτιού της όπου βρισκόταν, όπως αναφέρεται σχετικά στην αναφορά, αλλά ως σωτήρας εμφανίστηκες η 11χρονη σήμερα αδερφή της και την απέτρεψε… Στην σωτηρία της φέρεται να έπαιξε ρόλο, σύμφωνα με τη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά και μία φίλη της, που της έστελνε μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν προβεί στο απονενοημένο διάβημά της, μηνύματα στο κινητό της τηλέφωνο…

Η απόπειρα αυτοκτονίας καταγράφηκε, σύμφωνα με τη μήνυση και στα ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε η 12χρονη με τη φίλη της. Επίσης στη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται και γραπτό μήνυμα της 12χρονης προς την αδερφή της, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αυτό το γράφω, για να ξέρεις ότι μέχρι εδώ άντεξα… Καλύτερα να πεθάνω, παρά να συνεχίσω να ζω εδώ μέσα… Επίσης να πεις στους φίλους μου, ότι τους αγαπώ πολύ!» Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αυτοκτονία και μάλιστα ενός νέου ανθρώπου, συνδέεται με συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, θυμού, που γρήγορα δίνουν τη θέση τους στην απόγνωση και την απελπισία, την αίσθηση αδιεξόδου. Είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που δεν μπορεί εύκολα να αποδοθεί σε ένα αίτιο, καθώς αποτελεί τη συνισταμένη βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Αυτό, που μπορεί με βεβαιότητα να υποστηριχθεί όμως είναι ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων (90%) η αυτοκτονική συμπεριφορά υποκρύπτει κάποια ψυχική διαταραχή με προεξάρχουσα την κατάθλιψη και άλλες διαταραχές του συναισθήματος, ενώ ακολουθούν οι ψυχώσεις, η εξάρτηση από αλκοόλ ή άλλες ουσίες. Όσον αφορά στο προφίλ του ατόμου με αυξημένο κίνδυνο τέλεσης αυτοκτονίας περιλαμβάνει: Μοναχική διαβίωση και κοινωνική απομόνωση, απουσία υποστηρικτικού περιβάλλοντος, κατάθλιψη, σωματική νόσο, ιστορικό τυχόν προηγούμενης απόπειρας, στρεσογόνα γεγονότα ζωής (συνήθως σχετιζόμενα με απώλεια, θάνατος προσφιλούς προσώπου, απόλυση-ανεργία, χωρισμός).

e-thessalia

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος:Σοκ από την απόπειρα 13χρονης να βάλει τέλος στη ζωή της – Την έσωσε η αδερφή της"

Μενίδι: Ξεσπά για το «όχι» στην αποζημίωση η μητέρα του 11χρονου Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα - Παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Δεύτερη νίκη πέτυχε η οικογένεια του 11χρονου Μάριου από το Μενίδι, κόντρα στις αιτιάσεις του Δημοσίου και στην άρνηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρά το αίτημα του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να λήξει συμβιβαστικά την υπόθεση αποζημίωσης της οικογένειας του άτυχου παιδιού που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα.
Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο, με την απόφαση του, απέρριψε ομοφώνως την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, επικυρώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για αποζημίωση 490.000 ευρώ στην οικογένεια του Μάριου. Μάλιστα, το δικαστήριο επιρρίπτει ξεκάθαρα ευθύνες στο Δημόσιο και ειδικότερα στην Ελληνική Αστυνομία, διότι δεν είχε λάβει απαραίτητα μέτρα, σε μια περιοχή που μαστίζεται από την εγκληματικότητα και τους αδέσποτους πυροβολισμούς.

Το Δικαστήριο αποφάσισε πως δεν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί του Δημοσίου «ότι δεν συνέτρεχε καμία παρανομία του Δημοσίου» και ότι «σκοπός της αποζημίωσης είναι η ηθική παρηγοριά και όχι ο πλουτισμός του παθόντος».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», η μητέρα του άτυχου Μάριου, Διονυσία Σουλούκου, επεσήμανε πως «το Διοικητικό Εφετείο μας δικαίωσε, αναγνώρισε την ευθύνη του Δημοσίου και την εγκατάλειψη του Δήμου μας. Το Ελληνικό Δημόσιο δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο σε εμάς. Βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση υπέρ μας. Ασκούν έφεση. Συνεχίζουν να μας πολεμούν. Έχουμε δύο καταδικαστικές αποφάσεις».

«Οι σφαίρες συνεχίζουν να πέφτουν στην αυλή μας. Ζητάμε περισσότερη αστυνόμευση και γενικότερα να ασχοληθούν με τον Δήμου μας», ανέφερε η μητέρα του άτυχου 11χρονου.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, ώστε να μην υπάρχει νομική αντιπαράθεση του Δημοσίου με την οικογένεια του Μάριου Σουλούκου.

Η κ. Σουλούκου χαρακτήρισε ως «ευχάριστη έκπληξη» την εξέλιξη με την παρέμβαση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ευχαριστεί την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο 11χρονος Μάριος Σουλούκος έχασε την ζωή του από αδέσποτη σφαίρα, ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου του, στις 8 Ιουνίου του 2017. Παρούσα στην σκηνή ήταν η μητέρα του του παιδιού, που ήταν δασκάλα στο εν λόγω σχολείο, όπου γύρισε από φέτος και συνεχίζει να διδάσκει. Όπως λέει αυτό «είναι πάρα πολύ δύσκολο, είναι καθημερινά ένας αγώνας. Είναι κάτι ευχάριστο από την μια, γιατί αγαπάω πολύ την δουλειά μου, αλλά οι σκέψεις στον χώρο αυτό…».

Αναφορικά με την επιμονή του Δημοσίου να μην καταβληθεί αποζημίωση, ο συνήγορος της οικογένειας του 11χρονου Μάριου, Θεόδωρος Μαντάς, υπογράμμισε πως «ενώ ο κ. Σταϊκούρας και η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρέπεμψαν την υπόθεση υπέρ της παραίτησης του Ελληνικού Δημοσίου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με οριακή πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση των οργάνων της Πολιτείας, συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει με άκαμπτο τρόπο τέτοιες υποθέσεις».

Ο κ. Μαντάς, είπε ότι τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί ο δράστης του μοιραίου πυροβολισμού, ενώ πλέον σκέλη της υπόθεσης πλησιάζουν το όριο της παραγραφής αδικημάτων, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα και να καταγράφονται συχνά άσκοποι πυροβολισμοί.

Ακόμη, ο ποινικολόγος σχολίασε δηκτικά τις αναφορές στο σκεπτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι «σκοπός της αποζημίωσης είναι η ηθική παρηγοριά και όχι ο πλουτισμός του παθόντος» και ότι «η δημοσιονομική πολιτική της χώρας δεν επιτρέπει την καταβολή της αποζημίωσης», λέγοντας ότι «η αποζημίωση είναι αναγνωρισμένη με δικαστική απόφαση. Κάπου υπάρχει ένα όριο. Δύο δικαστήρια δικαιώνουν ομόφωνα την ευθύνη του Δημοσίου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενίδι: Ξεσπά για το «όχι» στην αποζημίωση η μητέρα του 11χρονου Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα - Παρέμβαση Θεοδωρικάκου"

Επίθεση με γκαζάκια στο πολιτικό γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη – “Όσοι νομίζουν ότι θα με κάμψουν κάνουν λάθος” το σχόλιό του

Άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στην οδό Ακαδημίας 84.

Από τα γκαζάκια προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο.

Το γραφείο του υπουργού είναι στον 5ο όροφο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει, μεταξύ άλλων, και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, που εξετάζουν υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού.

Η ΕΛΑΣ διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Την επίθεση σχολίασε ο υπουργός με ανάρτησή του στο twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς πάλι, για 20η ίσως φορά γίνομαι στόχος εμπρηστικής τρομοκρατικής επίθεσης. Όσοι νομίζουν ότι θα με κάμψουν με τέτοιες μεθόδους κάνουν μεγάλο λάθος. Η Δημοκρατία μας είναι περισσότερο ισχυρή από αυτούς. Συνεχίζουμε δυνατά».

«Καταδικάζουμε την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και το ίδιο φυσικά περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα. Οι τραμπούκοι που κρύβονται πίσω από αυτή αλλά και από όλες τις επιθέσεις σε βάρος στελεχών της Κυβέρνησης ματαιοπονούν αν πιστεύουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν και θα μας κάμψουν» ήταν η δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για την επίθεση.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με γκαζάκια στο πολιτικό γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη – “Όσοι νομίζουν ότι θα με κάμψουν κάνουν λάθος” το σχόλιό του"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news