facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

16 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/18:00/12-09-2024 έως Ω/18:00/13-09-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 13 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τρεις (3).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "16 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Πιερία: Άνδρας είχε στην κατοχή του 500 λίτρα λάδι αμφίβολης προέλευσης και γνησιότητας

Ένας άνδρας στην Πιερία συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του συνολικά 500 λίτρα λάδι αμφίβολης προέλευσης και γνησιότητας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Πιερίας, καθώς εντοπίστηκε να οδηγεί όχημα και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 100 δοχεία των 5 λίτρων το καθένα, τα οποία έφεραν την επιγραφή «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» και περιείχαν λάδι αμφιβόλου προελεύσεως και γνησιότητας.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερία: Άνδρας είχε στην κατοχή του 500 λίτρα λάδι αμφίβολης προέλευσης και γνησιότητας"

Η απίστευτη ιστορία του 45χρονου Έλληνα χωρίς ταυτότητα: Βρέθηκε μόνος όταν ήταν 10 ετών

«Ξεκίνησα από ένα λεωφορείο, μικρός που ήμουν. Γύρα στα 10 – 11» περιγράφει ο ίδιος, μιλώντας για την ταυτότητά του. Μια ταυτότητα που μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη…

Ο άνθρωπος αυτός, περιέγραψε στο LiveNews το πώς είναι μέχρι σήμερα «αόρατος» για τις αρχές, χωρίς να έχει ταυτότητα. Ξέρει μόνο ότι είναι Έλληνας αλλά δεν ξέρει ποιοι είναι οι γονείς του ενώ ο ίδιος δεν είναι εγγεγραμμένος σε μητρώα. Οι πρώτες του αναμνήσεις είναι από την ηλικία των 10 ετών. Από τότε, θυμάται λίγα και θολά πράγματα. 

«Είναι πολύ σκληρή η ζωή κι εμένα μου έχει δείξει το πιο σκληρό πρόσωπο. Δεν έχω ψυχικά αποθέματα», λέει.

«Έχω κάποια κενά μνήμης. Δεν κάνω καλό ύπνο, βλέπω εφιάλτες». 

Συνδέεται το θρίλερ με τις εξαφανίσεις 4 παιδιών;

Θα μπορούσε ο άντρας της ιστορίας να είναι ένα θύμα από τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις μικρών παιδιών, 4 συνολικά, στην Πελοπόννησο τη δεκαετία ’80-’90 ανάμεσα στις οποίες ήταν και η γνωστή υπόθεση του Γιωργάκη Παρασκευόπουλου;

«Το μόνο που θέλω είναι να κάνω μια κανονική ζωή» λέει ο ίδιος.

Οι γιατροί δεν μπορούν να λύσουν τον γρίφο. Ίσως κάποιο σοκ να ευθύνεται για όλα;

Ένας εργολάβος του έδωσε δουλειά, ύστερα ήρθε και η πατρότητα.

Η Χρυσούλα Ψαράκη, δικηγόρος του 45χρονου μιλώντας στο Live News ανέφερε: «Το πρόβλημα με αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι ενώ είναι προφανές ότι είναι Έλληνας, δεν μπορεί να το αποδείξει με κάποιο έγγραφο».

«Πρόκειται για μία περίπτωση που έχουμε νομοθετικό κενό», τόνισε η κυρία Ψαράκη και συμπλήρωσε «η διάγνωση που έχει (ο 45χρονος) από δημόσιο νοσοκομείο είναι αυτοβιογραφική αμνησία».

Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο 45χρονος στην ζωή του η δικηγόρος περιέγραψε: «Παρά την επιθυμία του δεν μπορεί να εργαστεί νόμιμα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει το παιδί του, δεν μπορεί να τελέσει γάμο και δεν μπορεί να υποβάλλει φορολογική δήλωση και να πληρώσει φόρους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απίστευτη ιστορία του 45χρονου Έλληνα χωρίς ταυτότητα: Βρέθηκε μόνος όταν ήταν 10 ετών"

Χίος: Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για σύλληψη Τούρκου - Τι ερευνούν οι Αρχές

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛΑΣ μετά τη σύλληψη ενός άνδρα από την Τουρκία στη Χίο για όπλα και πλαστογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση φέρονται να έχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως ο συλληφθείς είναι πιθανό να γνωρίζει άτομα από τις εγκληματικές οργανώσεις που βρίσκονται πίσω από τις φονικές ενέδρες που είχαν γίνει σε Λούτσα και Πειραιά.

Χωρίς ακόμα να έχουν γίνει περισσότερα γνωστά για τη δράση του, πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν συνελήφθη, είχε στην κατοχή του πλαστό δίπλωμα και ταυτότητα ιταλικών αρχών. Επίσης εντοπίστηκε και ένα πιστόλι με σφαίρες, που κατείχε παράνομα.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η ΕΥΠ, ενώ οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα σαρώνουν τις επαφές του συλληφθέντα προκειμένου να δουν με ποια άτομα ήρθε σε επαφή και τι έκανε στο νησί του Αιγαίου. Ο άνδρας είχε ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και είχε μεταβεί στη Χίο μέσω Αθήνας. 

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Συνελήφθη στις 11/9 στη Χίο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χίου, αλλοδαπός (30χρονος), σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε ο συλληφθείς στην πόλη της Χίου και σε έρευνα που ακολούθησε, σε οικία όπου διαμένει στην ίδια περιοχή, παρουσία δικαστικού λειρουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-πιστόλι,

-γεμιστήρας,

-41 φυσίγγια,

-2 έγγραφα αρχών Ιταλίας (ταυτότητα και άδεια ικανότητας οδήγησης), τα οποία έφεραν ενδείξεις πλαστότητας.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς κατείχε το πιστόλι και τα φυσίγγια παράνομα, ενώ κατασχέθηκε και κινητό τηλέφωνο που είχε στην κατοχή του.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χίου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χίος: Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για σύλληψη Τούρκου - Τι ερευνούν οι Αρχές"

Η Ρωσία παράγει drones καμικάζι με κινέζικους κινητήρες και εξαρτήματα σύμφωνα με το Reuters

Η Ρωσία ξεκίνησε πέρυσι την παραγωγή drones μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία Garpiya-A1 χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και εξαρτήματα, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτά τα drones στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που έχει στην διάθεση του.

Τα έγγραφα, που περιλαμβάνουν σύμβαση για την παραγωγή του νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, την αλληλογραφία της εταιρείας σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα – αναφέρουν ότι το εργοστάσιο IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Almaz-Antey, παρήγαγε περισσότερα από 2.500 Garpiyas από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024.

Για τα μη επανδρωμένα αυτά αεροσκάφη, δεν υπήρχαν νωρίτερα αναφορές, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες των πηγών ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί για πλήγματα στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές αρχές δεν είχαν κάνει ανακοινώσεις για τα λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη , ενώ τα εργοστάσια Kupol και Almaz-Antey, σε σχετικό αίτημα του Reuters να σχολιάσουν το θέμα , δεν απάντησαν.

Οι δύο πηγές πληροφοριών δήλωσαν ότι το Garpiya, που στα ρωσικά σημαίνει Άρπυια, (ημερόβιο αρπακτικό πτηνό της οικογενείας των Αετιδών), έχει αναπτυχθεί εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και απώλειες αμάχων και στρατιωτών.

Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν ούτε οι ίδιες ούτε η υπηρεσία τους λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών. Ζήτησαν επίσης να μην αποκαλυφθούν ορισμένες λεπτομέρειες, όπως ημερομηνίες, που σχετίζονται με τα έγγραφα.

Ο Σάμουλε Μπέντετ, αναπληρωτής ανώτερος συνεργάτης στο Center for a New American Security, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Reuters ότι το Garpiya, εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μια προσπάθεια απεξάρτησης της Ρωσίας από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς Shahed.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το εν λόγω θέμα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές προϊόντων με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα ήταν πάντα προσηλωμένη στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και της πολιτικής διευθέτησης», αναφέρεται στην δήλωση του, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Κίνα να σταματήσει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία , λέγοντας ότι η βοήθεια του Πεκίνου, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση του πολέμου.

Το Garpiya «μοιάζει πολύ με το Shahed», αλλά έχει αρκετά διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως ένα μοναδικό πτερύγιο με βίδες και κινητήρες Limbach L-550 E, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία σε δήλωσή της στο Reuters. Ο κινητήρας, ο οποίος αρχικά σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια γερμανική εταιρεία, παράγεται τώρα στην Κίνα από μια τοπική εταιρεία, την Xiamen Limbach. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να παρέχουν εξαρτήματα που επιτρέπουν τη ρωσική παραγωγή μεγάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι. «Η εξαγωγή των βασικών εξαρτημάτων στη Ρωσία πρέπει να σταματήσει», αναφέρει.

Το Garpiya έχει βάρος απογείωσης λιγότερο από 300 κιλά και μέγιστη εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη σύμβαση παραγωγής μεταξύ της Kupol και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας – περίπου παρόμοιο με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 που η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς στην Ουκρανία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία παράγει drones καμικάζι με κινέζικους κινητήρες και εξαρτήματα σύμφωνα με το Reuters"

ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου

Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των συντάξεων του μηνός Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

  • Την Τετάρτη 25/9/2024 θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών)
  • Την Παρασκευή 27/9/2024 θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τραπεζών, OΤE, ΔEH, λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου "

Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές το Σάββατο

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (14/09/2024) σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ θα έχουμε βροχές στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη δυτική και τη βόρεια χώρα. Θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 26 με 28 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά στα δυτικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες βροχές ή όμβρους στη Μακεδονία και από τις απογευματινές ώρες σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα παραθαλάσσια τμήματα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι νωρίς το απόγευμα και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 και τοπικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι κατά τόπους θα πυκνώσουν. Το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης πιθανόν να εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στην Κρήτη 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές το Σάββατο"

Σεπόλια: Παραλίγο επεισόδιο με αμαξοστοιχίες – Αποφεύχθηκε με παρέμβαση του σταθμάρχη

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμαξοστοιχία από τον Σταθμό Αθηνών με προορισμό το αεροδρόμιο ξεκίνησε νωρίς το πρωί όταν ταυτόχρονα δόθηκε εντολή από τον Σταθμάρχη στον ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών) σε άλλη αμαξοστοιχία να ξεκινήσει με κατεύθυνση την Αθήνα, προερχόμενη από το Κιάτο.

Την εντολή εκκίνησης της αμαξοστοιχίας άκουσε ο σταθμάρχης Αθηνών και αφού επικοινώνησε μέσω GSM-R με τον ΣΚΑ έδωσε άμεσα εντολή ακύρωσης της εντολής κίνησης.

Όλα θα ήταν φυσιολογικά αν δεν ήταν σε εξέλιξη έργα στην ευρύτερη περιοχή των Σεπολίων για την υπογειοποίηση του δικτύου, καθώς τα τρένα σε αυτό το τμήμα κινούνται σε μονή γραμμή μεταξύ των σταθμών Αθηνών και Αγίων Αναργύρων.

Το περιστατικό έληξε άμεσα και αφού ενημερώθηκε η διοίκηση του ΟΣΕ έδωσε εντολή διενέργειας πορίσματος για την εξακρίβωση των συνθηκών, έθεσε σε αργία τον σταθμάρχη του ΣΚΑ που έδωσε την εντολή εκκίνησης, συνέλεξε τα δεδομένα των ηχητικών καταγραφών – και ζήτησε την απολογία του σταθμάρχη του ΣΚΑ που ενεπλάκη στο περιστατικό καθώς και η αναφορά του σταθμάρχη Αθηνών που αντελήφθη το συμβάν, παρέπεμψε στο Πειθαρχικό του ΟΣΕ τον εμπλεκόμενο σταθμάρχη του ΣΚΑ και ενημέρωσε τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το περιστατικό.

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ

Αναφορικά με περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2024, στο τμήμα μονής γραμμής μεταξύ των σταθμών Αθηνών και Αγίων Αναργύρων, ο ΟΣΕ τονίζει τα εξής:

Περί τις 09:13 η αμαξοστοιχία 1210, με προορισμό το Αεροδρόμιο, έλαβε σήμα αναχώρησης από τον σταθμό Αθηνών. Ενόσω η αμαξοστοιχία 1210 είχε αρχίσει να κινείται προς τον ΣΣ Αγίων Αναργύρων, έλαβε εντολή από το ΣΚΑ να ξεκινήσει με κατεύθυνση προς ΣΣ Αθηνών η αμαξοστοιχία 1307 προερχόμενη από το Κιάτο.

Ο Σταθμάρχης των Αθηνών και ο μηχανοδηγός της 1210, ακούγοντας την εντολή αναχώρησης που έδωσε το ΣΚΑ στην αμαξοστοιχία 1307, επικοινώνησε ο πρώτος μέσω GSM-R με το ΣΚΑ, όπου και δόθηκε άμεσα εντολή ακύρωσης της εντολής κίνησης της αμαξοστοιχίας 1307 προς ΣΣ Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα και ο μηχανοδηγός της 1210 επικοινώνησε μέσω VHF με τον μηχανοδηγό της 1307 και τον ενημέρωσε ότι ήδη κινείται προς ΣΣ Αγίων Αναργύρων.

Ταυτόχρονα σχεδόν ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 1307 αντελήφθη την κατάσταση και ακινητοποίησε τον συρμό, αμέσως, μόλις είχε εξέλθει του ΣΣ Αγίων Αναργύρων και σε απόσταση 500μ. ΠΡOTOY εισέλθει στην μονή γραμμή.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Κατόπιν ενημέρωσης της διοίκησης του ΟΣΕ για το περιστατικό έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

Δόθηκε εντολή διενέργειας πορίσματος για την εξακρίβωση των συνθηκών που έγινε το περιστατικό.

Τέθηκε σε αργία και παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό ο σταθμάρχης του ΣΚΑ που έδωσε την εντολή αναχώρησης του 1307.

Συγκεντρώθηκε το υλικό των ηχητικών καταγραφών GSM-R και VHF.

• Ενημερώθηκε η ΡΑΣ και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το περιστατικό.

Τονίζεται για άλλη μια φορά ότι, η πιστή τήρηση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας από όλους τους εμπλεκόμενους στην κυκλοφορία των τρένων, ο οποίος περιλαμβάνει πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της ομαλής διεξαγωγής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.

Η Διοίκηση του ΟΣΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού, ώστε να αποτρέπονται μεμονωμένα λάθη. Στόχος παραμένει η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των επιβατών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεπόλια: Παραλίγο επεισόδιο με αμαξοστοιχίες – Αποφεύχθηκε με παρέμβαση του σταθμάρχη"

Ολόκληρη η επιστολή Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενεργειακή κρίση

Το κείμενο της επιστολής με το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί την παρέμβαση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει εως εξής.

«Αγαπητή Ursula,

Σου απευθύνω αυτή την επιστολή αναφορικά με το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε διάστημα λίγων μηνών, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί, από 60 ευρώ/MWh τον Απρίλιο σε 130 ευρώ/MWh τον Αύγουστο.

Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά την αξιοσημείωτη πρόοδό μας όσον αφορά την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, η ηλεκτροπαραγωγή μας από αιολική και ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 25%, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε κατά 27%. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε για το ηλεκτρικό μας σύστημα. Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν σε επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά στις αρχές του 2023, όταν ακόμα αντιμετωπίζαμε τις συνέπειες της πιο οξείας ενεργειακής κρίσης στην ιστορία μας.


Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ μιας ενεργειακής μετάβασης που είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνονται ξαφνικά σε ακραία επίπεδα απαιτεί πολιτική απάντηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, απειλεί τους πολίτες και την ανταγωνιστικότητά μας. Θα μπορούσε να υπονομεύσει την υποστήριξη για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αντανακλούσε περιφερειακούς παράγοντες. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και άλλα κράτη μέλη. Πρόκειται για μια περιφερειακή κρίση.

Πολλοί παράγοντες εξηγούν αυτό το σοκ: οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, οι διακοπές στην ηλεκτροπαραγωγή και στις δυνατότητες διασυνοριακών μεταφορών, και οι χαμηλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι οποίες άφησαν στους ταμιευτήρες λιγότερο νερό για τη θερινή περίοδο.

Όμως η περιοχή μας αντιμετώπισε ένα πρόσθετο βάρος: οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ουκρανικού δικτύου έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε σημαντικό καθαρό εισαγωγέα. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται από τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμα τίμημα που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας.

Ταυτόχρονα, το σοκ αυτό δεν επηρέασε ισομερώς όλα τα κράτη μέλη. Η περιοχή που εκτείνεται από την Τσεχία έως την Ελλάδα έχει συνήθως παρόμοιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Στις αρχές του 2024, οι διαφορές στη μέση μηνιαία τιμή μεταξύ των χωρών αυτής της περιοχής ανέρχονταν σε λίγα ευρώ μόνο.

Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι οι αποκλίσεις διευρύνθηκαν. Ορισμένες ώρες, η διαφορά τιμών μεταξύ γειτονικών χωρών ξεπερνούσε τα 100 ευρώ/MWh. Συχνά, οι διαφορές ήταν πολύ μεγαλύτερες. Σε ένα ακραίο σημείο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία έφτασε τα 940 ευρώ/MWh, ενώ στη γειτονική Αυστρία ήταν 61 ευρώ/MWh, ήταν το 15πλάσιο δηλαδή, για το ίδιο προϊόν, την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΕΕ.

Σε βάθος αρκετών εβδομάδων, αυτές οι διαφορές αθροίζονται. Η διαφορά μερικών ευρώ έγινε διαφορά σχεδόν 100 ευρώ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Τον Αύγουστο, η διαφορά μεταξύ του ακριβότερου και του φθηνότερου κράτους μέλους της ΕΕ στην περιοχή αυτή ήταν 45 ευρώ. Αν πολλαπλασιαστεί με την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, αυτό είναι ένα πρωτοφανές επιπρόσθετο κόστος. Και υπονομεύει το πνεύμα και τον σκοπό της εσωτερικής αγοράς.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο και αδιαφανές, που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει τις τιμές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Έχουμε δημιουργήσει ένα ακατανόητο «μαύρο κουτί», ακόμη και για τους ειδικούς. Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πειστικά στους πολίτες μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά. Αυτό είναι, σε πολιτικό επίπεδο, απαράδεκτο.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, προτείνουμε τα εξής.

Πρώτον, χρειαζόμαστε ισχυρότερη διακυβέρνηση. Αυτό το επεισόδιο υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις σε επίπεδο χώρας (π.χ. μια προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας) λαμβάνονται με γνώμονα την ευρύτερη περιφερειακή δυναμική, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις όπου ένα τέτοιο γεγονός προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολύ ευρύτερο χώρο από ό,τι αναμενόταν. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να επιτρέπει μεγαλύτερη συμβολή της ΕΕ στις αποφάσεις μιας χώρας.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία από την ΕΕ. Όταν οι τιμές σε μια χώρα διαμορφώνονται με βάση γεγονότα εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η ρύθμιση σε επίπεδο χώρας έχει περιορισμένη χρησιμότητα. Καμία ρυθμιστική αρχή δεν έχει την αρμοδιότητα να επιθεωρεί τους φορείς σε μια τόσο μεγάλη γεωγραφική έκταση για να διασφαλίσει ότι οι αγορές λειτουργούν σωστά. Αυτή τη δουλειά πρέπει να την αναλάβει η ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια ρυθμιστική αρχή για την ηλεκτρική ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ που να μπορεί να εξετάζει ταυτόχρονα πολλαπλές αγορές και να διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές.

Τρίτον, χρειαζόμαστε μια ειδική διευθέτηση όσον αφορά τη στόχευση των ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία. Χωρίς επαρκείς μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ, ο αντίκτυπος των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία γίνεται αισθητός μόνο σε ορισμένες χώρες. Ο νέος σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει ορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση μιας παρατεταμένης κρίσης που αυξάνει τις τιμές. Η Ελλάδα θα διερευνήσει αυτές τις επιλογές με στόχο την ανάκτηση των ουρανοκατέβατων κερδών από τους παραγωγούς και την προστασία των καταναλωτών κατά τη διάρκεια αυτού του σοκ.

Και, τέλος, χρειαζόμαστε νέα ώθηση για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά. Η τοπική συμφόρηση μπορεί να επηρεάσει μια ευρεία περιοχή, καθιστώντας κάθε διασυνοριακό σημείο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Αυτό πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και προωθούμε τις διασυνοριακές δυνατότητες. Επιπλέον, όταν οι αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ χωρών μπορούν να φτάσουν σε τόσο ακραία επίπεδα, η αναλογία κόστους-οφέλους των διασυνδέσεων γίνεται ακόμα καλύτερη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις, η νέα Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής χωρητικότητας.

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών υπογραμμίζουν κάτι που γνωρίζουμε εδώ και καιρό: ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μία διαδρομή. Απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και προσαρμογή. Πιστεύω ότι οι ιδέες που διατυπώσαμε εδώ μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση ορισμένων εκ των αδυναμιών της αγοράς μας -και ευθυγραμμίζονται με το σαφές μήνυμα της έκθεσης Draghi, ότι πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Η επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ εξαρτάται από αυτό.

Με εκτίμηση,
Κυριάκος Μητσοτάκης»

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολόκληρη η επιστολή Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενεργειακή κρίση"

Η «γαλάζια πατρίδα» στα βιβλία της Γεωγραφίας στην 9η τάξη των τουρκικών σχολείων – Αναλυτικά η ύλη

Η «γαλάζια πατρίδα» και η «πατρίδα των αιθέρων», καθώς και τα «επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής  βιομηχανίας» εντάσσονται στην ύλη των νέων βιβλίων του μαθήματος της Γεωγραφίας που θα διδάσκεται από φέτος στην 9η τάξη των τουρκικών σχολείων, σύμφωνα με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Το εκπαιδευτικό μοντέλο του Αιώνα της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, στην ύλη του μαθήματος της Γεωγραφίας που θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία θα δίνεται έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, με χάρτες «που σχετίζονται με τη γαλάζια πατρίδα και την πατρίδα των αιθέρων».

Η «γαλάζια πατρίδα» στα βιβλία της Γεωγραφίας  στην 9η τάξη των τουρκικών σχολείων – Αναλυτικά η ύλη

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται αναφορά στη σημασία της «γαλάζιας πατρίδας» και θα διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη νέα διδακταία ύλη γίνεται λόγος για «νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες» και «τονίζεται το φαινόμενο του πατριωτισμού», όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, όταν στις 30 Απριλίου φέτος ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία.

Στο νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε, ο χάρτης που παρουσιάζεται ως «γαλάζια πατρίδα» δεν είναι ο γνωστός χάρτης που παρουσιάζεται συχνά στην Τουρκία με χαραγμένα τα όρια, που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι είναι η τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επίσης, στο χάρτη το Αιγαίο δεν αναφέρεται με την ονομασία «Θάλασσα των Νήσων», όπως αρχικά ανέφεραν τουρκικά δημοσιεύματα τον περασμένο Απρίλιο.

Η «γαλάζια πατρίδα» στα βιβλία της Γεωγραφίας  στην 9η τάξη των τουρκικών σχολείων – Αναλυτικά η ύλη

Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν επίσης κεφάλαια για τα στρατηγικής σημασίας ορυχεία, τη διαθεσιμότητα και τη συμβολή των ορυκτών, ιδίως του βορίου, στην τουρκική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να θέτουν προς συζήτηση το χαρακτηριστικό της Τουρκίας να είναι ενεργειακός διάδρομος – σε σχέση με τη «γαλάζια πατρίδα»- καθώς και θέματα που αφορούν στην  παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, θα διδάσκεται η σημασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, ιδίως της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, στην εξωτερική πολιτική.

Η αναφορά για τη «γαλάζια πατρίδα»

Στο νέο βιβλίο της Γεωγραφίας που θα διδάσκεται από φέτος στην 9η τάξη των τουρκικών σχολείων υπάρχει η εξής αναφορά σχετικά με τη «γαλάζια πατρίδα»: «Περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κηρύσσονται σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, όλοι οι υδάτινοι πόροι, όπως λίμνες, ποτάμια κ.λπ. ονομάζονται Γαλάζια Πατρίδα.

Η Τουρκία βρίσκεται στις χερσονήσους της Ανατολίας και της Θράκης, στην περιοχή όπου οι ήπειροι της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής τέμνονται η μία με την άλλη. Η Τουρκία συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα στα βόρεια, τη Μεσόγειο Θάλασσα στα νότια και το Αιγαίο Πέλαγος στα δυτικά.

Η «γαλάζια πατρίδα» στα βιβλία της Γεωγραφίας  στην 9η τάξη των τουρκικών σχολείων – Αναλυτικά η ύλη

Η Θάλασσα του Μαρμαρά εντός των συνόρων της χώρας είναι εσωτερική θάλασσα. Η πραγματική έκταση της Τουρκίας είναι 780.043 τετρ. χλμ. Επιπλέον, η περιοχή θαλάσσιας κυριαρχίας της Τουρκίας, είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας, ως τμήμα της πατρίδας στις θάλασσες εντός των ορίων του “εθνικού όρκου”» (σ.σ. τα όρια που έθεσε ως τα σύνορα της νέας Τουρκίας ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1919), είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας.[…]

«Η Τουρκία θα πρέπει να προστατεύει και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θάλασσες που γειτνιάζουν με τα εδάφη της όπως τη μητέρα  πατρίδα και θα πρέπει να αξιοποιεί τις θάλασσες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η αναφορά για τη «πατρίδα αιθέρων»

Για την «πατρίδα των αιθέρων» σημειώνεται: «Η “πατρίδα των αιθέρων”, η οποία είναι μέρος της πατρίδας μας, είναι η περιοχή κυριαρχίας της Τουρκίας στον ουρανό. Άμυνα στον αέρα

και περιοχή επίθεσης. Περιλαμβάνει το χώρο άμυνας και επίθεσης στον αέρα. Επίσης, αντιστοιχεί στην περιοχή ελέγχου πτήσεων (FIR). Η “πατρίδα των αιθέρων” σχετίζεται με σύνορα κυριαρχίας της Τουρκίας και τη θάλασσα. Η “πατρίδα των αιθέρων” εκφράζει την πρόοδο στον πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό τομέα για την επίτευξη των εθνικών της στόχων της Τουρκίας. Σήμερα, η κυριαρχία στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα είναι στρατηγικής σημασίας. Υπό αυτή την έννοια η «πατρίδα των αιθέρων», που είναι η περιοχή κυριάρχίας στον αέρα, είναι εξίσου σημαντική με την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας που η Τουρκία δέχεται ως “γαλάζια πατρίδα”».[…]

«Η Τουρκία έχει κανει σημαντικά βήματα στην αεροπλοΐα και το διάστημα με τα αεροσκάφη, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τους εγχώριας κατασκευής δορυφόρους που παράγει, τη διαστημική έρευνα και το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα».

Γ. Γεραπετρίτης: Η «γαλάζια πατρίδα» δεν αποτυπώνεται στα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια με χάρτη που φέρει αξιώσεις

Ερωτηθείς για τη θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας» που θα περιλαμβάνεται στα νέα σχολικά βιβλία της Τουρκίας, o κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως η θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας», όπως και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που έχει εισαγάγει η Τουρκία, ανατρέχουν δεκαετίες. Όμως, τόνισε πως αυτό που περιλαμβάνεται σήμερα στα σχολικά εγχειρίδια είναι η «γαλάζια πατρίδα», η οποία δεν καταλαμβάνει το Αιγαίο. Δεν υπάρχει χάρτης ο οποίος να κατανέμει το Αιγαίο.

«Έχετε δίκιο να λέτε ότι δεν μπορούμε να γαλουχούμε τα παιδιά σε τέτοιου τύπου θεωρίες και ιδεολογήματα. Δημιουργούν μία μεγαλύτερη μισαλλοδοξία στα πράγματα», επεσήμανε αλλά πρόσθεσε πως η «γαλάζια πατρίδα» δεν αποτυπώνεται στα σχολικά εγχειρίδια με χάρτη ο οποίος φέρει αξιώσεις. Είναι στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας, δεν καταλαμβάνει το Αιγαίο, δεν καταλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ξεκαθάρισε, «δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι από τη μία στιγμή στην άλλη οι θεμελιώδεις μαξιμαλιστικές τάσεις που έχει αναπτύξει επί δεκαετίες η Τουρκία θα εξαλειφθούν». «Ενόσω υφίστανται οι μαξιμαλιστικές αυτές θεωρίες, εμείς θα προσπαθήσουμε βήμα-βήμα να χτίσουμε ένα βήμα διαλόγου και διαβούλευσης. Για να μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη κατανόηση στα θέματα, τα οποία είναι χαμηλότερης πολιτικής, αλλά τα οποία μπορούν να λυθούν. Να έχουμε έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης των εντάσεων, έτσι ώστε να μην παράγουν κρίσεις και να έχουμε μία καλύτερη κατανόηση των θέσεων της άλλης πλευράς», συμπλήρωσε.

«Τα μεγάλα ζητήματα έχουν να κάνουν με τις οριοθετήσεις. Διότι αυτό το οποίο στην πραγματικότητα υπαγορεύει όλη αυτή η μαξιμαλιστική θεωρία της Τουρκίας, είναι μία και μόνο: Η ανάγκη να έχουμε μία οριστική λύση του μεγάλου υποκείμενου προβλήματος το οποίο έχουμε, το οποίο είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό, τότε πάντοτε θα έχουμε τα προβλήματα αυτά», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Χωρίς καμία υποχώρηση στην κυριαρχία μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχουμε καταφέρει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, έτσι ώστε να περιορίζουμε τις κρίσεις, να πηγαίνουμε βήμα-βήμα σε αυτήν τη συνεννόηση», ανέφερε και σημείωσε: «Δεν θα κάνουμε άλματα, θα πηγαίνουμε όμως βήμα-βήμα, έτσι ώστε να μην έχουμε νέες πολεμικές κρίσεις. Και όταν έρθει η ώρα, εάν έρθει η ώρα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και τα πολύ δυσκολότερα. Ξέρετε και εμείς δεν πρόκειται να αποστούμε από τις θέσεις μας. Και οι θέσεις μας είναι γνωστές, είναι καταγεγραμμένες και οφείλουν να γίνονται σεβαστές».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η «γαλάζια πατρίδα» στα βιβλία της Γεωγραφίας στην 9η τάξη των τουρκικών σχολείων – Αναλυτικά η ύλη"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024"

Πάτρα: Επίθεση αντιεξουσιαστών στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού, Ι. Φωτήλα – Καταδικάζει η ΝΔ

Όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Πάτρας συνεργάτες του Αχαιού υφυπουργού, τα μέλη της ομάδας των αντιεξουσιαστών εισέβαλαν από την μισάνοιχτη πόρτα στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού και πέταξαν κόκκινες μπογιές και προκηρύξεις. 

Προηγουμένως, έγραψαν συνθήματα συμπαράστασης σε απεργό πείνας στον τοίχο της εισόδου που οδηγεί στο γραφείο του Ιάσωνα Φωτήλα. Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα και οι συνεργάτες του υφυπουργού δεν πρόλαβαν καν να δουν τον αριθμό και τα πρόσωπα των ατόμων που εισέβαλαν στο γραφείο.

Πάτρα: Επίθεση αντιεξουσιαστών στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού, Ι. Φωτήλα – Καταδικάζει η ΝΔ

Μετά από την εισβολή των αγνώστων, αστυνομικοί πήγαν επί τόπου για έρευνα, ενώ συνεργάτες του Ι. Φωτήλα έδωσαν κατάθεση στις αρχές.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία για την επίθεση αντιεξουσιαστών στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού:

“Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τραμπούκικη επίθεση στο γραφείο του Υφυπουργού Πολιτισμού και βουλευτή Αχαΐας Ιάσωνα Φωτήλα. Αναμένουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν το ίδιο. Η Δημοκρατία μας και όσοι την υπηρετούν δεν εκφοβίζονται ούτε πτοούνται από τους εχθρούς της.”.

Πάτρα: Επίθεση αντιεξουσιαστών στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού, Ι. Φωτήλα – Καταδικάζει η ΝΔ

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Επίθεση αντιεξουσιαστών στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού, Ι. Φωτήλα – Καταδικάζει η ΝΔ"

Άνδρας βρέθηκε νεκρός από μαχαιρώματα μέσα στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη

Νεκρός από μαχαιρώματα βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ένας άνδρας, στο σπίτι του, στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 46χρονο Έλληνα.

Ο άνδρας έφερε εκδορές στον λαιμό και τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο δίπλα στον αφαλό.

Ο 46χρονος έμενε μαζί με την αδερφή του στο σπίτι. Η γυναίκα κάλεσε την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, η οποία με τη σειρά της κάλεσε το ΕΚΑΒ.

Τη σορό του άνδρα παρέλαβε το ΕΚΑΒ, ενώ στο σημείο αναμένεται ιατροδικαστής.



neaSmyrni3

neaSmyrni2

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνδρας βρέθηκε νεκρός από μαχαιρώματα μέσα στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη"

ΑΑΔΕ: E-mail σε 50.000 επιχειρήσεις για την υποχρέωση διασύνδεσης POS – ταμειακών συστημάτων

Στην αποστολή 50.371 υπενθυμιστικών e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη διασύνδεση των ταμειακών τους συστημάτων με τα POS, που διαθέτουν, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι:

• Η προθεσμία για τη διασύνδεση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

• Το πρόστιμο για τη μη διασύνδεση είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων.

Η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν άμεσα ραντεβού με τον συνεργάτη τους, που κατασκευάζει ή υποστηρίζει τεχνικά το Εμπορικό/Λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP), που χρησιμοποιούν, για τη διασύνδεση των POS τους, με το ERP, το οποίο συνεργάζεται με Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό τους (ΦΗΜ) ή τον Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: E-mail σε 50.000 επιχειρήσεις για την υποχρέωση διασύνδεσης POS – ταμειακών συστημάτων"

Η φάρσα με τη βόμβα στο σχολείο τον έβαλε σε ... περιπέτειες!

Σε μπελάδες μπήκε ένας ανήλικος που τηλεφώνησε χθες σε Γυμνάσιο των Χανίων, προειδοποιώντας για τοποθέτηση βόμβας.

Όπως έγραψε το Cretalive, αμέσως στο σχολικό συγκρότημα σήμανε "συναγερμός" με την αστυνομία να σπεύδει στο σημείο και να αποκλείει τον χώρο. Τελικά, ευτυχώς αποδείχθηκε ότι το τηλεφώνημα ήταν φάρσα.

Η αστυνομία τον εντόπισε χθες και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ψευδή καταγγελία.

Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του κηδεμόνα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Η φάρσα με τη βόμβα στο σχολείο τον έβαλε σε ... περιπέτειες!"

Ιωάννινα: Διέθεταν προς πώληση λάδι αμφίβολης ποιότητας για ελαιόλαδο

Την “ανηφόρα” που εξακολουθεί να τραβάει η τιμή του ελαιόλαδου θέλησαν να εκμεταλλευτούν δυο επιτήδειοι, οι οποίοι κυκλοφορούσαν σε γειτονιές των Ιωαννίνων αναζητώντας αγοραστές για το αμφίβολης ποιότητας λάδι που παρουσίαζαν ως “εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο”.

Οι δυο Έλληνες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. ενώ κινούνταν σε μια περιοχή της πόλης με το Ι.Χ. αυτοκίνητο του ενός, ακινητοποιήθηκαν για έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν 79 δοχεία συνολικής χωρητικότητας 395 λίτρων με λάδι, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την προέλευση και την ποιότητά του, αλλά ούτε και άδεια πλανόδιου εμπορίου.

Οι δράστες συνελήφθησαν και προσήχθησαν στην Ασφάλεια, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για πλαστογραφία, παραπλάνηση καταναλωτών και παράβαση της νομοθεσίες περί υπαίθριου εμπορίου. Δείγμα από το λάδι εστάλη για χημική ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να εξακριβωθεί αν ήταν ελαιόλαδο ή άλλου είδους που είχε επιχρωματιστεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιωάννινα: Διέθεταν προς πώληση λάδι αμφίβολης ποιότητας για ελαιόλαδο"

Παρέμβαση της Airbnb για τα κυβερνητικά μέτρα

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις νέες ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, η επικεφαλής Public Policy της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino, δήλωσε:

«Σε όλη την Ελλάδα, ένας τυπικός οικοδεσπότης στην Airbnb νοικιάζει ένα σπίτι για μόλις 24 διανυκτερεύσεις τον χρόνο, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο αναφέρουν ότι το επιπλέον εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα τους βοηθάει να συντηρούν τα σπίτια τους. Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες γειτονιές της Αθήνας -όπου η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη ή η διαθεσιμότητα σπιτιών σπάνια- και θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση σε στοχευμένες και αναλογικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των οφελών της φιλοξενίας με τις ανάγκες αυτών των περιοχών».

Η Airbnb συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τον Απρίλιο 2021 για την παροχή όλων των δεδομένων της από τις καταχωρήσεις στη χώρα, μια συμφωνία-ορόσημο βέλτιστης πρακτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη, θυμίζει η σχετική ανακοίνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση της Airbnb για τα κυβερνητικά μέτρα"

Θεσσαλονίκη: Έχασε το μωρό της η 34χρονη που παρέσυρε μαζί με τον άντρα της και το παιδί τους ο ασυνείδητος 46χρονος οδηγός

Έχασε το μωρό της η 34χρονη έγκυος που παρέσυρε μαζί με τον σύζυγό της και το μόλις δύο ετών παιδάκι τους ο 46χρονος ασυνείδητος οδηγός στη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με συγγενείς του ζευγαριού, η 34χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε στη Θεσσαλονίκη ενώ ήταν στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της, έχασε το έμβρυο και τώρα θα υποβληθεί σε επέμβαση. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση από το νοσοκομείο. 

Τόσο η ίδια όσο και ο άντρας της παραμένουν διασωληνωμένοι, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. 

«Τώρα το πρωί μας ενημέρωσαν ότι το έμβρυο δεν τα κατάφερε. Οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να το κρατήσουν στη ζωή. Και κάνουν τα πάντα και για την ξαδέρφη μου και για όλους.

Δεν μπορούσαν άλλο να διακινδυνεύσουν. Φαίνεται πως δεν άντεξε και από τα πολλά φάρμακα. Τι να πω; Οι γιατροί κάνουν το καλύτερο. Το μωράκι δεν άντεξε», δήλωσε, μιλώντας στο newsit.gr ξάδερφος της 34χρονης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο 46χρονος οδηγός βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης τη στιγμή του σοκαριστικού ατυχήματος. 

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας απήγγειλε στον οδηγό δίωξη για κακούργημα.

Ο 46χρονος φέρεται να είπε ότι είχε πιει ένα ποτήρι τσίπουρο, ενώ ανέφερε ότι εργάζεται με τη μητέρα του σε συνεργείο καθαρισμού.

Οι δύο μετρήσεις στις οποίες υπεβλήθη (με τη μέθοδο της αιμοληψίας) «έδειξαν» ότι στο αίμα του βρέθηκε αλκοόλ που υπερέβη τα επιτρεπτά όρια και συγκεκριμένα φέρεται να ήταν 0,64 και 0,75 mg/l, αντίστοιχα.

Εις βάρος του 46χρονου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για «επικίνδυνη οδήγηση στους δρόμους από άτομο που οδηγεί όχημα, μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια, εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη δύο ατόμων» (σε βαθμό κακουργήματος) όπως επίσης για «σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή».

Ο άνδρας παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 3η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και πήρε προθεσμία για τη Δευτέρα. Μέχρι να απολογηθεί και να αποφασιστεί η ποινική του μεταχείριση παραμένει υπό κράτηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έχασε το μωρό της η 34χρονη που παρέσυρε μαζί με τον άντρα της και το παιδί τους ο ασυνείδητος 46χρονος οδηγός"

Κοζάνη: Βρέθηκε ο 78χρονος που αγνοούνταν στην Κωνσταντινούπολη

Βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο 78χρονος Δημήτρης Παπαδημητρίου από τα Σέρβια, ο οποίος είχε εξαφανιστεί πριν από 8 ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο protothema.gr ανακουφισμένη μετά τα όσα έζησε όλη η οικογένεια επί τόσες ημέρες, και η κόρη του 78χρονου. «Βρέθηκε και είναι καλά. Δεν έχω να σας δώσω άλλες πληροφορίες γιατί μόνο αυτό γνωρίζω. Βρέθηκε όμως. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους» είπε η κόρη του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα ίχνη του ηλικιωμένου χάθηκαν λίγες ώρες αφότου προσγειώθηκε στην Τουρκία, για μια εκδρομή, την περασμένη Πέμπτη και πήγε μια βόλτα στη πλατεία Ταξίμ. Τόσο οι τουρκικές Αρχές όσο και το προξενείο ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους της εκδρομής και αμέσως ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον 78χρονο μέσα από κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ, ενώ είχε δοθεί και σήμα στην Ιντερπόλ.

Σύμφωνα με τους συγγενείς του, δεν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοζάνη: Βρέθηκε ο 78χρονος που αγνοούνταν στην Κωνσταντινούπολη"

Αθήνα: Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων – Συνελήφθη ένας 35χρονος Παλαιστίνιος

Συνελήφθη, μετά από συντονισμένη αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας, 35χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και κατάρτιση ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων, ενώ αναζητείται ακόμα ένας αλλοδαπός συνεργός του.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος συμμετείχε σε κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση και εμπορία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που προορίζονταν για την παράνομη διακίνηση μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως μέσω της αεροπορικής οδού.

Επίσης, σε συνεργασία με την EUROPOL, διαπιστώθηκε ότι το υπό έρευνα κύκλωμα δραστηριοποιείται από το 2021 στην κατάρτιση και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ οι γερμανικές Αρχές είχαν προβεί σε κατάσχεση δέματος που περιείχε πλαστά διαβατήρια το 2021, αποστολέας των οποίων ήταν ο 35χρονος.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο 35χρονος λειτουργούσε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, το οποίο διέθετε εξειδικευμένο επαγγελματικό εξοπλισμό εκτύπωσης και εγχάραξης εγγράφων και πλαστικών καρτών, σύγχρονης τεχνολογίας laser, αλλά και κατάλληλες πρώτες ύλες.

Επίσης, σημειώνεται ότι μεταξύ των κατασχεθέντων βρέθηκε και σύγχρονη, επαγγελματικού τύπου συσκευή εκτύπωσης με τεχνολογία laser, η οποία δεν αποτελεί σύνηθες εύρημα σε κοινά εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, καθώς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες κατάρτισης πλαστών εγγράφων τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όσο και ως προς την «γκάμα» των εγγράφων που δύναται να παραχθούν και ιδίως σε έντυπα νέου τύπου που έχουν τη μορφή πλαστικής κάρτας.

Προκειμένου ο 35χρονος και ο συνεργός του να αποκρύπτουν τη δράση τους, είχαν εγκαταστήσει το εργαστήριο σε σπίτι που δεν το χρησιμοποιούσαν ως μόνιμη κατοικία, αλλά αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία του εργαστηρίου.

Η ποσότητα των εγγράφων που έχει διακινηθεί εκτιμάται σε πολλές χιλιάδες, ενώ τα έγγραφα τα διοχέτευαν σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή απευθείας σε υποψήφιους για προώθηση μετανάστες.

Από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 600 έως και 900 ευρώ ανά έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου.

Επιπρόσθετα, ο 35χρονος το 2023 είχε προβεί στη μίσθωση κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια εφοδίαζε έτερα άτομα με ψευδείς Υπεύθυνες Δηλώσεις περί φιλοξενίας τους στην εν λόγω κατοικία προκειμένου αιτούντες άσυλο να αποκρύπτουν την πραγματική κατοικία τους, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία στην αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου.

Ο 35χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • 16 δελτία ταυτότητας,
  • 7 διαβατήρια,
  • 10 άδειες διαμονής,
  • πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων (αυτόματο λέιζερ εγχάραξης καρτών, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλαστικοποιητής, εκτυπωτής-σαρωτής εγγράφων και λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας),
  • άδεια ικανότητας οδήγησης και
  • 2 κινητά τηλέφωνα.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ.: «Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της Επιχειρησιακής Δράσης EAST MED 2.2 του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η χώρα μας.»

Τέλος, τονίζεται ότι προκειμένου να διερευνηθούν άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα και να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της δράσης του κυκλώματος, η οποία παρουσιάζει διεθνή χαρακτήρα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών θα ενισχυθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL (MOBILE OFFICE).

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθήνα: Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων – Συνελήφθη ένας 35χρονος Παλαιστίνιος"

Εφορία: Αριθμητικά και υπολογιστικά λάθη θα αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2014 – Πότε επιστρέφονται οι φόροι

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα αναγνωρίσει τα σφάλματά της η Εφορία και θα προχωρήσει στη διαγραφή φόρων και προστίμων που οφείλονται σε πρόδηλα λάθη, ανεξαρτήτως εάν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, καλύπτει υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και μια δεκαετία και συνεπώς φόροι και πρόστιμα που έχουν επιβάλει οι φορολογικές αρχές διαγράφονται και αν έχουν πληρωθεί από τους φορολογούμενους επιστρέφονται, όταν το σφάλμα οφείλεται στη Φορολογική Διοίκηση.

  • Στόχος η εξάλειψη άδικων επιβαρύνσεων, λόγω αριθμητικών ή υπολογιστικών λαθών, τα οποία- στην πλειονότητα των περιπτώσεων- είχαν ως αποτέλεσμα την προσφυγή των φορολογουμένων στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Με το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπεται στη Φορολογική Διοίκηση να εξετάσει πρόδηλα σφάλματα, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Έτσι, οι φορολογούμενοι πρέπει είτε να ζητήσουν από τη Φορολογική Διοίκηση να επανεξετάσει την πράξη που έχει εκδοθεί εις βάρος τους, κινδυνεύοντας να χάσουν την προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ή για την προσφυγή στα δικαστήρια, είτε να αναμένουν τη λήξη της διαδικασίας ενώπιον των δικαστηρίων χωρίς, στο διάστημα αυτό, η Φορολογική Διοίκηση να έχει τη δυνατότητα να διορθώσει ένα προφανές σφάλμα. Ειδικότερα:

  • Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπορεί να προβεί σε τροποποίηση ή ακύρωση άμεσου προσδιορισμού φόρου ή πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή πράξης επιβολής προστίμου, είτε κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου είτε αυτόματα, χωρίς αίτηση του φορολογούμενου για πρόδηλη έλλειψη (ολική ή μερική) φορολογικής υποχρέωσης ή για αριθμητικό ή υπολογιστικό λάθος.
  • Ως αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη θεωρούνται τα σφάλματα κατά τη διενέργεια μαθηματικού υπολογισμού ή κατά την εκτέλεση αριθμητικής πράξης και όχι η εσφαλμένη επιβολή φόρου ή απαλλαγή από το φόρο ή η κακή εφαρμογή του νόμου.
  • Σε περίπτωση που ως συνέπεια του άμεσου προσδιορισμού ή της πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται και πράξη επιβολής προστίμου, η εν λόγω πράξη (ή ο άμεσος προσδιορισμός) ακυρώνεται ή τροποποιείται με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης. Για να είναι παραδεκτή η αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης θα πρέπει είτε να προσκομιστούν έγγραφα από τον φορολογούμενο, είτε είναι διαθέσιμα στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς να απαιτούνται ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Ειδικότερα με τη νέα διάταξη τροποποιείται το άρθρο 74 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ρυθμίζει τη δυνατότητα να ανακαλούνται πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης, σε περίπτωση πρόδηλων σφαλμάτων και ορίζονται τα εξής:

  • Η προθεσμία για την ακύρωση πράξης που έχει προσβληθεί στα δικαστήρια και βρίσκεται σε εκκρεμοδικία λήγει ένα έτος μετά από τη λήξη της εκκρεμοδικίας, δηλαδή μετά από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, ενώ δεν εξετάζεται αν η πρόδηλη πλημμέλεια που αποτελεί τον λόγο ακύρωσης έχει προβληθεί στο πλαίσιο ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής.
  • Ποσά που έχουν βεβαιωθεί ή καταβληθεί βάσει των πράξεων που ακυρώνονται, διαγράφονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Αριθμητικά και υπολογιστικά λάθη θα αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2014 – Πότε επιστρέφονται οι φόροι"

Συνελήφθη 32χρονος στο Χαλάνδρι – Αγόραζε κινητά τηλέφωνα με τραπεζικές κάρτες άλλων κατόχων

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται από την Τρίτη (10/9) ένας 32χρονος, ο οποίος συνελήφθη στο Χαλάνδρι και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος για απάτη μέσω υπολογιστή.

Ύστερα από διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με άτομο που προέβαινε σε ηλεκτρονικές αγορές κινητών τηλεφώνων από κατάστημα, χρησιμοποιώντας στοιχεία καρτών από τράπεζες του εξωτερικού, άλλων κατόχων, ταυτοποιήθηκε απο την Αστυνομία ο 32χρονος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δραστηριότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο κατηγορούμενος αφού πραγματοποιούσε τις αγορές παραλάμβανε τα κινητά τηλέφωνα, στη συνέχεια το κατάστημα ενημερωνόταν για την μη αποδοχή της συναλλαγής από την εμπλεκόμενη τράπεζα λόγω μη έγκρισης του κατόχου τους.

Όπως σημειώνεται από την Αστυνομία ο 32χρονος είναι ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας και πώλησης κινητών τηλεφώνων, ενώ η διερεύνηση της προέλευσης των τραπεζικών καρτών, καθώς και του πλήρους εύρους της εγκληματικής του δραστηριότητας συνεχίζεται.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 32χρονος στο Χαλάνδρι – Αγόραζε κινητά τηλέφωνα με τραπεζικές κάρτες άλλων κατόχων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news