facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Καταστήματα: Ποια επαναλειτουργούν, ποια μέτρα πρέπει να τηρούν (εγκύκλιος+πίνακες)

ΕΓΚΥΚΛΙΟ εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, με την οποία παρέχει διευκρινίσεις για τις Οικονομικές Δραστηριότητες που επαναλειτουργούν στις 4 Μαΐου, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταστήματα: Ποια επαναλειτουργούν, ποια μέτρα πρέπει να τηρούν (εγκύκλιος+πίνακες)"

Γαλλία: Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα όλοι από την Ε.Ε., τον χώρο Σένγκεν ή τη Βρετανία

Η Γαλλία δεν θα επιβάλει καραντίνα «σε οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ιθαγένειας, που προέρχεται από την Ε.Ε., τη ζώνη Σένγκεν και τη Βρετανία», ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πως τα μέτρα περιορισμού, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο με το οποίο θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, θα εφαρμοστούν «στα πρόσωπα που εισέρχονται στη γαλλική επικράτεια».

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως εκείνη Γάλλων υπηκόοων ή Ευρωπαίων που θα φθάνουν από άλλη ζώνη εκτός της Ε.Ε., τον χώρο Σένγκεν ή τη Βρετανία, οι διαδικασίες θα αποσαφηνιστούν από το υπουργείο Εξωτερικών «τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνει η προεδρία.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να παρατείνει κατά δύο μήνες, έως την 24η Ιουλίου, την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για τη νόσο Covid-19 και διευκρίνισε κάπως το πλαίσιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που προβλέπεται να ισχύσει να από την 11η Μαΐου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 στη Γαλλία αυξήθηκε σήμερα κατά 135 και ανέρχεται πλέον σε 24.895, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και ο αριθμός των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να μειώνονται, τονίζουν οι αρχές.

Ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία μειώθηκε σήμερα σε 25.815 από 25.827 χθες και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 3.819 από 3.827.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα όλοι από την Ε.Ε., τον χώρο Σένγκεν ή τη Βρετανία"

Ρόδος: Έκανε παρατήρηση σε Ρομά που γλεντούσαν και τον χτύπησαν

Στο νοσοκομείο βρέθηκε ένας κάτοικος της περιοχής Παστίδα στην Ρόδο, όταν έκανε παρατήρηση σε μια ομάδα Ρομά που γλεντούσαν την Πρωτομαγιά σε ένα κοντινό σπίτι εν μέσω μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού, έχοντας βάλει επί ώρες τη μουσική σε μεγάλη ένταση.

Ο άτυχος άνδρας, που είναι ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, πήγε στο σπίτι που διασκέδαζαν οι Ρομά και τους ζήτησε να χαμηλώσουν την ένταση, αλλά αμέσως ξέσπασε λογομαχία και τελικά ήρθαν στα χέρια, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Στο σημείο έφτασε ισχυρή δύναμη αστυνομικών, αλλά ούτε συλλήψεις έκαναν, ούτε πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης συναθροίσεων επέβαλαν.

Κάτι ανάλογο συνέβη το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς και στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής στον Βόλο, όπου μια οικογένεια Ρομά και η παρέα της –συνολικά οκτώ άτομα- γλεντούσαν με τραγούδια και φωνές, παρά τις συστάσεις για την αποφυγή συγχρωτισμού. Οι γείτονες ενοχλήθηκαν και κάλεσαν την Αστυνομία, άνδρες της οποίας έκαναν συστάσεις για διάλυση της συγκέντρωσης χωρίς να επιβάλλουν πρόστιμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Έκανε παρατήρηση σε Ρομά που γλεντούσαν και τον χτύπησαν"

Μάικ Πομπέο: «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο κορονοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην Γουχάν»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, διαβεβαίωσε σήμερα ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κορονοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας της νόσου Covid-19.

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο.

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια».

Επιπλέον, ο Μάικλ Πομπέο ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην προέλευση της πανδημίας. «Συνεχίζουμε να εμποδίζουν την πρόσβαση στους Δυτικούς, σε καλύτερους γιατρούς» κατήγγειλε. «Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί κάτω. Δεν έχουμε τα δείγματα ιού τα οποία χρειαζόμαστε».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάικ Πομπέο: «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο κορονοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην Γουχάν»"

Κορονοϊός: Άλλοι 135 νεκροί στη Γαλλία – Μειώνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ

Καλυτερεύει η κατάσταση στη Γαλλία από τον κορονοϊό και μάλιστα μειώνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 στη Γαλλία αυξήθηκε σήμερα κατά 135 και ανέρχεται πλέον σε 24.895, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για τον νέο κορονοϊό και ο αριθμός των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να μειώνονται, τονίζουν οι αρχές.

Επομένως, ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία με COVID-19 μειώθηκε σήμερα σε 25.815 από 25.827 χθες και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 3.819 από 3.827.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Άλλοι 135 νεκροί στη Γαλλία – Μειώνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ"

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Η μακεδονική γλώσσα είναι μια «δυτική βουλγαρική διάλεκτος με σερβικά στοιχεία»

Η Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αναφέρθηκε στη μακεδονική γλώσσα και την ιστορία στην τελευταία συνέντευξή της στο 3ο βουλγαρικό κανάλι (Канал 3), σημειώνει η Βέτσερ των Σκοπίων.

«Έχουμε συμφέρον να αναγνωρίσουν την ιστορία και ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε (και εμείς) την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Είναι αμοιβαίο συμφέρον», είπε η Ζαχαρίεβα.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πρέπει να προστεθεί εδώ (στη Βουλγαρία) και η μακεδονική γλώσσα, η Ζαχαρίεβα απάντησε ότι αυτό το θέμα είναι σχετικό (συζητήσιμο).

«Ναι, και η γλώσσα, και είναι όλα συζητούνται. Υπάρχουν τόσα πολλά έγγραφα (για αυτήν). Άρχισε να γράφεται πριν από 45 χρόνια και είναι βασισμένη στη δυτική βουλγαρική διάλεκτο.

Άλλαξαν μόνο κάποια γραμματικά στοιχεία, πρόσθεσαν λίγες λέξεις από μια άλλη γειτονική γλώσσα», είπε η Ζαχαρίεβα στη συνέντευξή της στη βουλγαρική τηλεόραση.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Η μακεδονική γλώσσα είναι μια «δυτική βουλγαρική διάλεκτος με σερβικά στοιχεία»"

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη η μετακίνηση από Δευτέρα, εντός του μητροπολιτικού ιστού

Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, για τις μετακινήσεις πολιτών στη Θεσσαλονίκη διευκρινίζει η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, μετά από προσωπική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Η χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που συμπεριλαμβάνει τους 14 δήμους: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Καλαμαριάς, Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, Δήμος Νεάπολης-Συκεών, Δήμος Παύλου Μελά, Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, Δήμος Βόλβης, Δήμος Δέλτα, Δήμος Θερμαϊκού, Δήμος Θέρμης, Δήμος Λαγκαδά, Δήμος Χαλκηδόνος και Δήμος Ωραιοκάστρου.

Οι μετακινήσεις των πολιτών εντός των 14 δήμων του μητροπολιτικού ιστού της Θεσσαλονίκης θα γίνονται, πλέον, χωρίς έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης ή το SMS στο 13033.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη η μετακίνηση από Δευτέρα, εντός του μητροπολιτικού ιστού"

Ποιοι δήμοι & ποιοι νομοί είχαν τα περισσότερα κρούσματα (λίστα)

Η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής είναι οι δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό τους, τις τελευταίες 42 ημέρες που η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Παράλληλα «Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, νομών: Κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά 85, η Κοζάνη 71, η Ξάνθη 52, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48».

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωσή του:

«Στο σημείο αυτό και στο κλείσιμο αυτής της φάσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα συνολικά στατιστικά στοιχεία αυτών των 42 ημερών που αφορούν στην εξάπλωση του ιού.

Συνολικά είχαμε 2.626 κρούσματα. Από αυτά 1.040 είναι αυτή τη στιγμή ενεργά, 330 νοσηλεύονται, 710 αναρρώνουν κατ΄ οίκον. Από τα υπόλοιπα 1.586 μη ενεργά κρούσματα, 497 συνάνθρωποί μας νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο, 945 ανέρρωσαν κατ΄ οίκον και δυστυχώς 144 δεν τα κατάφεραν.

Σε σχέση με την γεωγραφία των κρουσμάτων. Από τα 2.626 κρούσματα, 1.496- δηλαδή ποσοστό 55,9%- ήταν στην Αττική. 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού. 198 ήταν στην κεντρική Μακεδονία, 160 στη δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη δυτική Ελλάδα, 93 στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, νομών: Κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά 85, η Κοζάνη 71, η Ξάνθη 52, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα πρώτος είναι ο Δήμος Αθηναίων με 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73, ο Δήμος Πειραιά με 59, ο Δήμος Χαλανδρίου με 52, ο Δήμος Γλυφάδας με 49, ο Δήμος Περιστερίου με 46, ο Δήμος Λαρισαίων με 42, Πατρέων με 38, Νέας Σμύρνης με 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31.

Από αυτούς τους δήμους, 7 – ήτοι η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής- παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι δήμοι & ποιοι νομοί είχαν τα περισσότερα κρούσματα (λίστα)"

Κορωνοϊός: Ξεκινούν αύριο οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ – Προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες

Οι ευπαθείς ομάδες είναι η προτεραιότητα των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19 που ξεκινούν αύριο τη δράση τους. 

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ότι «οι Ομάδες θα ξεκινήσουν από κλειστές δομές, όπως οι προνοιακές δομές, οι φυλακές κ.ά.». 

Ο κ. Κοντοζαμάνης πρόσθεσε ότι στόχος είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων και η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και εξήγησε πως θα γίνεται μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του ιού, Σε δεύτερο χρόνο, στο πλαίσιο επιδημιολογικής επιτήρησης, θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020»και έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ.

Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του Οργανισμού,θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί, επομένως είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, προκειμένου να δούμε τη διασπορά της νόσου», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ξεκινούν αύριο οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ – Προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες"

Πρέσβειρα Τουρκίας στη Βουλγαρία: Μηδενική θα είναι η αποστολή μεταναστών στη χώρα σας!

Η πρέσβειρα της Τουρκίας στη Σόφια, Αϊλίν Σεκιζκόκ σε εκπομπή της βουλγαρικής τηλεόρασης Νόβα, ανέφερε ότι η οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς τη Βουλγαρία στον αγώνα κατά του κορωνοϊού ανήλθε στα 420 χιλιάδες λέβα.

Η πρέσβειρα έδωσε δύο διαβεβαιώσεις στη συνέντευξή της στη Νόβα, ότι αυτή η βοήθεια θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος του ιερού μήνα του Ραζαμανιού και ότι η μεταναστευτική κίνηση από τη Τουρκία στη Βουλγαρία θα είναι μηδενική, όπως, ήδη, ήταν το τελευταίο διάστημα(ενώ αντίθετα υπήρξε εκρηκτική κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα).

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων των τελευταίων δεκαετιών. Οι άνθρωποι μετακινούνται στα σύνορα της Τουρκίας, σε κύματα εκατοντάδων χιλιάδων. Για πολύ καιρό, η Τουρκία στάθηκε ως άμυνα ενάντια σε αυτό το κύμα ανθρώπων. Αυξήσαμε τη συνοριακή μας ικανότητα να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση στην Τουρκία και από τη χώρα μας στην Ευρώπη», δήλωσε η πρέσβειρα.

"Είμαστε για συνεργασία και αλληλεγγύη με την Ευρώπη", δήλωσε η Σεκιζκόκ.

«Είναι παρηγορητικό το γεγονός ότι στη Βουλγαρία ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ το κατάλαβε αυτό καθώς και τις δυσκολίες της Τουρκίας. Η μετανάστευση στη χώρα σας ήταν μηδενική και θα παραμείνει έτσι στο μέλλον», είπε κατηγορηματικά.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέσβειρα Τουρκίας στη Βουλγαρία: Μηδενική θα είναι η αποστολή μεταναστών στη χώρα σας!"

Κορωνοϊός- Τουρκία: 3.397 νεκροί και 126.045 κρούσματα

Άλλοι 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τις επιπλοκές του κορωνοϊού στην Τουρκία, με το σύνολο να ανέρχεται σε 3.397.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.670 και ανέρχεται σε 126.045, βάσει των στοιχείων, ο υψηλότερος απολογισμός εκτός της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Συνολικά, 63.151 άνθρωποι έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής από τον νέο κορονοϊό.

Ο αριθμός των τεστ που διεξήχθησαν το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία ανέρχεται σε 24.001, με το σύνολο των διαγνωστικών τεστ κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ανέρχεται σε άνω του 1,135 εκατομμυρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός- Τουρκία: 3.397 νεκροί και 126.045 κρούσματα"

Κίνδυνο ύφεσης έως 7,9% βλέπει το ΥΠΟΙΚ

Δυο σενάρια ύφεσης, 4,7% στο βασικό και 7,9%, με αντίστοιχη εξέλιξη του πρωτογενούς ελλείμματος σε -1,9% και -2,8% του ΑΕΠ προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προγράμματος χωρίς τη λήψη μέτρων η ύφεση θα ήταν φέτος 10% στο βασικό σενάριο και 13,2% στο δυσμενές.
Το Υπουργείο Οικονομικών, με ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απέστειλε την περασμένη Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, το οποίο απεικονίζει τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης.
Αυτές έχουν ως ακολούθως:

Όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του κορονοϊού, το Πρόγραμμα εμπεριέχει δύο σενάρια, το βασικό (ύφεση 4,7%) και τοδυσμενές (ύφεση 7,9%), μετά τη λήψη μέτρων. Η οικοδόμηση των σεναρίων ξεκινά από ένα αρχικό σενάριο ύφεσης 10% (χωρίς μέτρα), το οποίο, μετά τη λήψη των μέτρων που έχουν έως τώρα σχεδιαστεί, καταλήγει στο βασικό σενάριο με ύφεση 4,7%.
Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και έπειτα.
Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 9,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους, εάν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές ορισμένων ποσών αναστολών έως το τέλος του έτους. Το ταμειακό κόστος, το οποίο έχει άμεση σχέση με τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων, είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 12,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.
Τα δημοσιονομικά και ταμειακά μέτρα που περιέχει το σενάριο είναι αυτά που έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί αναλυτικά. Δεν περιέχουν το συνολικό δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος των μέτρων που θα απαιτηθούν και θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Επιδότηση βραχυχρόνιας εργασίας μέσω του Προγράμματος SURE.
• Χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
• Νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας.
• Νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας τους επόμενους μήνες (τουρισμό, μεταφορές κ.λπ.) και παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.
Με την υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών, η συνολική αξία των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η οποία αφορά πραγματική ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών απαντά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σημειώνει ότι «το ύψος της ύφεσης είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί σε διεθνές επίπεδο, άρα και στην Ελλάδα, εξ ου και η Κυβέρνηση προβλέπει έκταση από 4,7% μέχρι 7,9%, μετά τη λήψη των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων. Επίσης, αντί να αναμασά εμμονικά τον ψευδή ισχυρισμό ότι «η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019», ας συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Ειδικότερα, για το 2019:
- Οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019!
- Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8% το 4ο τρίμηνο του 2019, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007!
- Και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4% το 4ο τρίμηνο του 2019, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006!
Το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων παρουσιάστηκε παραπάνω, αναλυτικά και με πλήρη διαύγεια.
Είναι απορίας άξιον πώς ένας οικονομολόγος, που έχει διατελέσει και Υπουργός Οικονομικών, επιμένει ότι η αναστολή του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων, την οποία προτείνει για 6 μήνες (με προοπτική παράτασης στους 9 μήνες), δεν έχει ταμειακό κόστος. Τον ενημερώνουμε ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 52 δισ. ευρώ ετησίως και 23 δισ. ευρώ για τους έξι μήνες της περιόδου Μαρτίου-Αυγούστου. Παρακαλούμε να το λάβει υπόψη στην ποσοτικοποίησή του και να επανέλθει με μια πιο σοβαρή πρόταση. Γιατί θα αντιληφθεί ότι η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οδηγεί τη χώρα κατευθείαν σε νέα μνημόνια, τα οποία εμείς θα αποφύγουμε», σημειώνει.

STABILITY REPORT 2020

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνο ύφεσης έως 7,9% βλέπει το ΥΠΟΙΚ"

Η ΕΥΔΑΠ ανοίγει από αύριο τα ταμεία της για το καταναλωτικό κοινό

Από αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου θα είναι ανοιχτά τα ταμεία της ΕΥΔΑΠ και στα 12 περιφερειακά κέντρα της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, σε περίπτωση αδυναμίας να εξοφλήσουν τον λογαριασμό τους από τα εναλλακτικά κανάλια που διαθέτει η Εταιρεία γι' αυτόν τον σκοπό.

Η ΕΥΔΑΠ, σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι η επαναλειτουργία των ταμείων στα περιφερειακά κέντρα θα γίνει έχοντας λάβει όλα τα ενδεδειγμένα από την πολιτεία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας εργαζομένων και πελατών, όπως ενδεικτικά η τοποθέτηση διαχωριστικών πλεξιγκλάς, η χρήση γαντιών και μασκών από το προσωπικό όπου απαιτείται κατά την εξυπηρέτηση, η ύπαρξη αντισηπτικών διαλυμάτων και η τήρηση του κατά περίπτωση μέγιστου αριθμού πελατών ανά χώρο εξυπηρέτησης.

Κατά την προσέλευση στο περιφερειακό κέντρο συστήνεται η χρήση μάσκας από το κοινό, ενώ κατά την είσοδο θα γίνεται θερμομέτρηση κάθε εισερχόμενου.

Η ΕΥΔΑΠ συστήνει, πάντως, στους καταναλωτές να προτιμούν τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης:

Για την πληρωμή λογαριασμού, μέσω:

- Του www.eydap.gr για την πληρωμή λογαριασμών με χρήση χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας των συνεργαζόμενων τραπεζών, χωρίς χρέωση προμήθειας.

- Των ATMs, αυτόματων μηχανημάτων, πάγιας εντολής, web banking συνεργαζόμενων τραπεζών.

Για υποβολή ερωτημάτων ή/και αιτημάτων:

- Στο 1022@eydap.gr

- Στο www.eydap.gr με εγγραφή στο ηλεκτρονικό κατάστημα eΕΥΔΑΠ για υποβολή αιτήσεων διακανονισμών, αίτηση υπαγωγής σε ειδικά τιμολόγια, κ.ά.

- Τηλεφωνικά στο 1022 ή στο 210 214 44 44.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΥΔΑΠ ανοίγει από αύριο τα ταμεία της για το καταναλωτικό κοινό"

Ιταλία: 174 νεκροί το τελευταίο 24ωρο, ξεπέρασαν τα 210.000 τα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 210.717. Οι νεκροί έφτασαν τους 28.884. Παράλληλα, 81.654 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 209.328 και είχαν χάσει την ζωή τους 28.710 άνθρωποι, ενώ 79.914 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 174 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.389 νέα κρούσματα. 1.740 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

1.501 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 17.242 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 81.436 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μεγάλη μείωση, με 511 λιγότερες μολύνσεις. Παράλληλα, μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 18 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες είναι 85 περισσότεροι σε σχέση με χθες. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η προσοχή, τώρα, είναι στραμμένη στην έναρξη, αύριο, της λεγόμενης «δεύτερης φάσης» με μερική, μόνον επιστροφή στην καθημερινότητα. Η ιταλική κυβέρνηση αποσαφήνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να συνεχίσει να υπογράφει, κανείς, υπεύθυνη δήλωση και ότι δεν θα είναι δυνατή, προς το παρόν, η μετάβαση σε εξοχικά σπίτια. Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες από αύριο θα επιτραπεί μόνον η τέλεση κηδειών με το πολύ δεκαπέντε άτομα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια ή δυο εβδομάδες αναμένεται να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι λειτουργίες, με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 174 νεκροί το τελευταίο 24ωρο, ξεπέρασαν τα 210.000 τα κρούσματα"

Κορωνοϊός: 6 τα νέα κρούσματα - «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς», ανέφερε ο Χαρδαλιάς

Η σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας έγινε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα καθόταν ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από κορωνοϊό, 6 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 37 διασωληνωμένους.  2.626 είναι συνολικά τα κρούσματα εκ των οποίων το 55,4% είναι άνδες, ενώ οι νεκροί στη χώρα μας είναι συνολικά 144.

595 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι και 1.303 είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ οκτώ εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 78 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ από το σύνολο των θανόντων οι 38 είναι γυναίκες. 

Ενώ συνήθως την Κυριακή η ενημερωση γίνεται μέσω γραπτής ανακοίνωσης, σήμερα έγινε ζωντανά λόγω της αυριανής άρσης των μέτρων.

«Η νόσος συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Η χώρα μας κατάφερε να το ελέγξει και αύριο ξεκινάμε καινούργια φάση. Η δυσκολία δεν έχει περάσει, δεν θα γυρίσουμε ακόμα στο πώς ζούσαμε. Ξεκινάμε να μπαίνουμε σε σχετική κανονικότητα με μικρά και σταθερά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγεωργίου.

Πρώτα από όλα να σκεφτόμαστε τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, δηλαδή τις αποστάσεις ασφαλείας, τον συχνό καθαρισμό των χεριών και τη χρήση μασκών, ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά με τις μάσκες ότι κατά τη διάρκεια περιορισμού στο σπίτι η χρήση μάσκας δεν ήταν προτεραιότητα, ωστόσο τώρα που αίρονται οι περιορισμοί πρέπει να δώσουμε σημασία στη μάσκα, ως συμπληρωματικό μέσο. 

maskes_main_2

Χαρδαλιάς: «Από αύριο το πρωί ξεκινάει μια νέα, δύσκολη μάχη»

«Υπάρχουν στιγμές στις χώρες, που όταν τις ζούμε, δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές» περιέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «έξι εβδομάδες ολοκληρώνονται αύριο στις 6 το πρωί» σε καθεστώς καραντίνας.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για εβδομάδες «γεμάτες από πίεση και διλήμματα» την ώρα που σε αυτές τις 1008 ώρες, «αποδείξαμε ότι οι Έλληνες όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Στον αντίποδα, «το στοίχημα των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα του θα κρίνει τα πάντα». «Ο ιός είναι εδώ δίπλα μας, μπορεί να τον έχει και να τον μεταφέρει ο καθένας μας, εμείς οι ίδιοι» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, «απέναντι σε αυτόν τον ιό καλούμαστε από αύριο στις 6 το πρωί να υψώσουμε νέο τείχος».

Με την αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη φάση να έχει αρχίσει, «προχωράμε μέρα με την ημέρα στις επόμενές φάσεις, με νέα καταστήματα να ανοίγουν και νέες δραστηριότητες να επανέρχονται» τόνισε ο Υφυπουργός, ενώ στην περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, «ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων φαντάζει μονόδρομος», σημείωσε.

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με την προϋπόθεση να «να στοιχηθούμε σε 2 γραμμές μάχης. Πρώτη γραμμή τηρούμε τους κανόνες προστασίας υγιεινής» και δεύτερη γραμμή «τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως οι μάσκες ή τα καλύμματα προσώπου είναι υποχρεωτικά για τους πολίτες:

· Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

· Στα νοσοκομεία, ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα

· Στα ασανσέρ

Ενώ εξίσου υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου για εργαζομένους:

· Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

· Στα νοσοκομεία, ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα

· Στα ασανσέρ

· Στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, με τμήματα μη τυποποιημένων τροφίμων

· Στα κομμωτήρια και κέντρα κομμωτικής

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας.

Παράλληλα, επιπρόσθετες οδηγίες για την αυριανή επάνοδο στην κανονικότητα έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς και για τα καταστήματα, επισημαίνοντας ότι:

· Δραστηριότητες ευεξίας σε κέντρα αισθητικής, όπως πιλάτες, γιόγκα και συναφείς υπηρεσίες απαγορεύονται.

· Στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής η χωροταξική ανάπτυξη δραστηριότητας θα πρέπει να γίνεται στους χώρους που συνοδεύουν τις άδειες χρήσης.

· Για τις μετακινήσεις εντός Αττικής, αυτές παραμένουν ελεύθερες εντός λεκανοπεδίου και μεταξύ των μητροπολιτικών ενοτήτων.

«Από αύριο το πρωί ξεκινάει μια νέα μάχη, μια δύσκολη μάχη. Είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει, να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά με τις γνώσεις την εμπειρία όπου κερδίσαμε τις 42 ημέρες» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε ότι «η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα κρίνει και θα καθορίσει το αποτέλεσμα». Στην ίδια κατεύθυνση και μετά από 42 ημέρες, «από αύριο βγαίνουμε έξω ασφαλείς», κατέληξε.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 6 τα νέα κρούσματα - «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς», ανέφερε ο Χαρδαλιάς"

Κοροναϊός: 327 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Αγγλία

Συνολικά 21.180 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομεία της Αγγλίας, αφού είχαν διαγνωστεί θετικοί στο νέο κοροναϊό.

Ο αριθμός αυτός των θανάτων είναι αυξημένος κατά 327 θανάτους για το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Υγείας για την Αγγλία.

Οι 327 ασθενείς που πέθαναν ήταν ηλικίας από 46 έως 101 ετών, ενώ 17 από αυτούς είχαν ηλικία από 47 ως 97 έτη και δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 327 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Αγγλία"

Κορωνοϊός: 69 νέοι θάνατοι στην Ολλανδία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 335 στα 40.471, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην Ολλανδία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανέφερε 69 νέους θανάτους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στους 5.056.

Οι αρμόδιες αρχές τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος, καθώς το διαγνωστικό τεστ δεν έχει γίνει σε όλους τους ασθενείς, με υποψία μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Διαγνωστικά τεστ για όσους εισέρχονται στην Αυστρία θα πραγματοποιούνται από αύριο στο αεροδρόμιο της Βιέννης

Στο αεροδρόμιο της Βιέννης θα υπάρχει από αύριο, η δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ, επί τόπου, ώστε οι επιβάτες που εισέρχονται στην Αυστρία να αποφεύγουν την καραντίνα των 14 ημερών.

Οι επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο υποχρεούνται να έχουν ένα πιστοποιητικό υγείας, το οποίο πιστοποιεί ότι είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού τεστ, που δεν πρέπει να είναι προγενέστερο των τεσσάρων ημερών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση εισέρχονται σε καραντίνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 69 νέοι θάνατοι στην Ολλανδία"

Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο του υπουργού Εθνικής Aμυνας

Στην παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο προχώρησε ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τουρκικά μαχητικά στις 11:38 πραγματοποίησαν υπερπτήση στα 3.500 πόδια πάνω από τις Οινούσσες παρενοχλώντας το ελικόπτερο, που μετέφερε την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, λίγο μετά την απογείωση του από το νησί. Στην συνέχεια, στις 11:58, το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι στα 1700 πόδια.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτονταν φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των 96 ΑΔΤΕ (Οινούσσες), 79 ΑΔΤΕ (Αγαθονήσι) και 80 ΑΔΤΕ (Φαρμακονήσι) με τη συνοδεία επιτελών της ΑΣΔΕΝ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο του υπουργού Εθνικής Aμυνας"

Φονικό στα Ανώγεια: Παραδόθηκε ο γιος του 63χρονου θύματος

Παραδόθηκε στις αρχές ο 30χρονος, γιος του του 63χρονου θύματος Λευτέρη, που φέρεται να συμμετείχε στη φονική συμπλοκή, βάζοντας έτσι τέλος στο ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει από χθες οι άνδρες της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο γιος του 63χρονου έπειτα από συνομιλία που είχε με τις αρχές παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζουμε ότι τον αναζητούσαν οι αστυνομικές Αρχές στην ευρύτερη περιοχή των Ανωγείων, για συμμετοχή στο διπλό έγκλημα που συγκλονίζει από χθες το βράδυ την τοπική κοινωνία των Ανωγείων. Ο 63χρονος είχε πέσει νεκρός από τις σφαίρες του όπλου 30χρονου συγχωριανού και γείτονά του στο Περαχώρι Ανωγείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ο γιος τού 63χρονου συμμετείχε στην αρχική λογομαχία μεταξύ του πατέρα του και του 30χρονου, αλλά και στην εξέλιξη του αιματηρού επεισοδίου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ήταν αυτός που τελικά πυροβόλησε θανάσιμα τον 30χρονο, ο οποίος είχε αρχικά πυροβολήσει τον 63 πατέρα του. Αμέσως μετά, ο νεαρός άνδρας -γιος του 63χρονου θύματος- τράπηκε σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι Αρχές τον αναζητούν, σε συνεργασία με αστυνομικές δυνάμεις τόσο του Ρεθύμνου όσο και του Ηρακλείου. Πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα θα παραδοθεί στις Αρχές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο 63χρονος -ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων- δέχτηκε μία σφαίρα στο σώμα του από το όπλο του 30χρονου. Από το όπλο του γιου τού θύματος, ο 30χρονος δέχτηκε έξι σφαίρες. Αυτή την ώρα στο χωριό επικρατεί απόλυτη σιωπή, ενώ αναμένεται το απόγευμα να γίνει η κηδεία του 30χρονου στα Ανώγεια και αύριο (Δευτέρα) η κηδεία του 63χρονου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Φονικό στα Ανώγεια: Παραδόθηκε ο γιος του 63χρονου θύματος"

Άδωνις Γεωργιάδης: «Να κάνουν τη δουλειά τους οι τράπεζες» (video)

«Αν οι τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά τους, δεν θα υπάρχει κανένα εργαλείο -είτε νομοθετικό είτε οποιοδήποτε άλλο- που δεν θα αξιοποιήσουμε για να κάνουν τη δουλειά τους». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Mega το πρωί της Κυριακής, 03.05.2020.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε έτσι σε τοποθετήσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα, ότι οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
«Ήρθαν και στο Yπουργείο καταγγελίες ότι οι τράπεζες ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει Αρκεί μόνο η υπογραφή του εκπροσώπου της εταιρείας. Αυτός θα δεσμεύεται για το δάνειο κι αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να δοθεί το δάνειο. Έχουμε φτιάξει ένα χρηματοδοτικό προϊόν που δεν χρειάζεται καθόλου εμπράγματες εγγυήσεις. Δεν λέω ότι απαγορεύεται λέω ότι δεν είναι σωστό», είπε ο κ.Γεωργιάδης και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τις τράπεζες μέσα στην εβδομάδα.

Ο ίδιος συνέχισε ότι για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν γίνει αιτήσεις που ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ «και πρέπει εντός της εβδομάδας οι τράπεζες να εξετάσουν τις αιτήσεις και εντός της εβδομάδας να αρχίσουν να εκταμιεύουν ποσά. Σκοπός είναι να πιέσουμε τις τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους, πέρα από τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι τράπεζες
Αν και γίνονται συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών κάθε δύο τρεις μέρες, συνέχισε ο υπουργός, το μεγάλο στοίχημα είναι να κάνουν τη δουλειά τους οι τράπεζες και να βγουν χρήματα στην αγορά. Όπως είπε «οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν γίνεται να προχωρήσουμε με τα συνήθη κριτήρια και ρυθμούς, διότι το εγχείρημα θα αποτύχει» για να προσθέσει ότι παρακολουθεί το όλο θέμα από πολύ κοντά.
«Θα παίρνω κάθε μέρα την ανάλυση των εκταμιεύσεων και όχι των αιτήσεων. Εάν δεν κάνουν τη δουλειά τους οι τράπεζες, δεν θα υπάρχει κανένα εργαλείο -είτε νομοθετικό είτε οποιοδήποτε άλλο- που δεν θα αξιοποιήσουμε για να κάνουν τη δουλειά τους. Πιστεύω στις καλόπιστες συνεννοήσεις δεν πιστεύω στην κρατική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. Πιστεύω θα καταλάβουν μόνες τους οι τράπεζες τι πρέπει να κάνουν. Αλλά είμαστε μια κυβέρνηση εν καιρώ κρίσης, εν καιρώ πολεμικών συνθηκών. Δεν μπορεί οι τράπεζες να πάνε αργά ή να κοιτάξουν αν θα πάρει δάνειο κάποιος που δεν πρέπει. Δεν είναι το πρώτο μας κριτήριο αν θα πάρει δάνειο κάποιος που δεν πρέπει. Τώρα το κριτήριο είναι να βγουν τα λεφτά στην αγορά» τόνισε.
Και συνέχισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Έχει δοκιμαστεί το μοντέλο των κρατικών τραπεζών και οδήγησε σε κατασπατάληση χρήματος και μεγάλη διαφθορά. Θα ήταν τελευταία μου επιλογή. Το ζητούμενο είναι ο καθένας μας να κάνει τη δουλειά του».

Ο υπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι εάν καταλάβουν όλοι τι πρέπει να γίνει, όλα θα πάνε καλά. «Εγώ θέλω να δώσω την ευκαιρία στους τραπεζίτες μας, στα τραπεζικά στελέχη, να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Εάν δεν το καταλάβουν, δυστυχώς τότε θα χαλάσουμε τις καρδίες μας. Εγώ δεν πιστεύω στην κρατική παρέμβαση, αλλά δεν σημαίνει ότι θα αφήσω την Ελλάδα να καταστραφεί. Σε καιρό πολεμικών συνθηκών για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να γίνει για να σώσουμε το λαό…για τη σωτηρία του λαού δεν είναι τα τραπεζικά κριτήρια ο υπέρτατος νόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός επισήμανε τη σημασία του τραπεζικού συστήματος για να γίνει η απαραίτητη μόχλευση, λέγοντας: «Είμαστε σε ιδιαίτερες συνθήκες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει μέριμνα, έχει μειώσει τα τραπεζικά κριτήρια έχει μειώσει τις ανάγκες τους για κεφαλαιακή επάρκεια, μπορούν να δανείζονται φθηνότερα και η ίδια η κυρία Λαγκάρντ έχει πει ότι τώρα οι τράπεζες δεν πρέπει να μείνουν προσκολυμμένες στα συνήθη κριτήρια αλλά να βγουν και να μοιραστούν δάνεια.’Αρα όλοι καταλαβαίνουμε που βρισκόμαστε».

Δείτε όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: «Να κάνουν τη δουλειά τους οι τράπεζες» (video)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news