facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Έρχονται κυρώσεις για όσους δεν κάνουν διασύνδεση pos με ταμειακή - Το μήνυμα από το ΥΠΟΙΚ

Τελεσίγραφο από το ΥΠΟΙΚ για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS συνεχίζεται, ενόψει της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου την 29η Φεβρουαρίου. Μάλιστα, την Παρασκευή (9/2) εστάλησαν e-mails στις πρώτες 15.000 επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοι των οποίων έχουν αναβαθμίσει τα POS τους.

Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης στο myAADE, στο πεδίο «Τα Μηνύματά Μου».

Καθημερινά θα αποστέλλονται αντίστοιχα e-mails και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, για τις οποίες οι πάροχοι POS και οι κατασκευαστές ταμειακών μηχανών θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως το έργο της διασύνδεσης απαιτεί πολλά στάδια προεργασίας και συνεργασίας. Ήδη έχει υλοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, το σύνολο των νομοθετικών και διοικητικών δράσεων που απαιτούνταν προκειμένου να καταστεί εφικτή αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση που συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, τόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της ΑΑΔΕ, όσο και στελέχη της αγοράς τερματικών μηχανημάτων και ταμειακών μηχανών, συνεργάζονται καθημερινά προκειμένου να επιταχυνθεί η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών και των αντίστοιχων POS, και η διασύνδεση μεταξύ τους.

Τέλος, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών τροπολογία που θα προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσες εταιρίες διάθεσης τερματικών POS και ταμειακών μηχανών δεν προχωρήσουν εγκαίρως στην αναβάθμιση των λογισμικών τους, με στόχο την εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση της διασύνδεσης. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρχονται κυρώσεις για όσους δεν κάνουν διασύνδεση pos με ταμειακή - Το μήνυμα από το ΥΠΟΙΚ "

Νέοι συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες σε Γαλάτιστα, Μάλγαρα και Παραλίμνη

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, στο ύψος της Γαλάτιστας προχώρησαν και σήμερα από τις 19:00 το απόγευμα αγρότες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους. Ο αποκλεισμός αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

Για περίπου 20 λεπτά αγρότες απέκλεισαν συμβολικά, το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στο ύψος των Νέων Μαλγάρων ενώ προχώρησαν και σε αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο ύψος της Παραλίμνης.

ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες σε Γαλάτιστα, Μάλγαρα και Παραλίμνη"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη (13/02/2024) σχεδόν σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρές, βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει τους 15 με 17 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί στο Σαρωνικό έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί και στα βόρεια νότιοι 3 με 4 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη"

Ερντογάν: Πάει στο Κάιρο με... δολώματα για Αίγυπτο και Λιβύη

Να εκμεταλλευθεί την συγκυρία και με όχημα τον πόλεμο στην Γάζα και την παλαιστινιακή υπόθεση να κλείσει μέτωπα και να ανακατέψει τα χαρτιά στην
Ανατολική Μεσόγειο και στην Μ.Ανατολή, επιχειρεί η Τουρκία και το πρωτο δύσκολο τέστ θα είναι η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στο Κάϊρο που έχει προγραμματισθεί για τις 14 Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο έχει ξεκινήσει πριν σχεδόν ένα χρόνο η ανταλλαγή επισκέψεων των δυο ηγετών έχει καθυστερήσει σημαντικά και ο λόγος βεβαίως είναι η αμοιβαία προσωπική «δυσανεξία» των δυο ηγετών .

Οι εξελίξεις στην Γάζα, η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής και η δρομολόγηση επίλυσης του Παλαιστινιακού φέρνει πιο κοντά τις δυο χώρες καθώς ο μεν Τ. Ερντογάν θέλει να προβάλλεται ως ο ηγέτης του αντι ισραηλινού μετώπου για την προωθηση της Παλαιστινιακής Υπόθεσης ,ενώ ο Αλ Σισι είναι από τους σημαντικότερους παίκτες στο Παλαιστινιακό λόγω και της γειτνίασής της Γάζας με την Αίγυπτο και της ειδικής σχέσης με το Ισραήλ και για το γεγονός ότι η χώρα του αποτελεί την μοναδική δίοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Όμως ενώ η Τουρκία και ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν έχει υιοθετήσει ακραία ρητορική εναντίον του Ισραήλ , η Αίγυπτος όπως και η Σ.Αραβία και τα ΗΑΕ παρά την έντονη αντίδραση τους στην πολιτική του Ισραήλ και την προώθηση του αιτήματος για διακοπή των επιχειρήσεων στο έδαφος της Γάζας έχουν αποφύγει την ρητορική η οποία θα οδηγούσε σε οριστικό ρήγμα των σχέσεων με το Ισραήλ ενώ ο Αραβικός κόσμος βλέπει με ιδιαίτερη καχυποψία την προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανισθεί ως ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η επίσκεψη Ερντογάν στο Κάϊρο έχει εξαιρετικα μεγάλη σημασία για την Αγκυρα. Η ρήξη των σχεσεων με το καθεστώς Σισι εδώ και 11 χρόνια λόγω της υποστήριξης του Τ.Ερντογάν στην κυβέρνηση Μορσι και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους είχε σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία. Όχι μόνο οικονομικές καθώς η Αιγυπτος αποτελεί έναν από τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και μια μεγάλη αγορά 100 εκατομμυρίων ανθρώπων για τα τουρκικά προϊόντα , αλλά και πολιτικές -διπλωματικές. Η Άγκυρα έβρισκε απέναντι της την Αίγυπτο σε διεθνή φόρα και οργανισμούς , όπως η Ισλαμική Διάσκεψη και ο Αραβικός Σύνδεσμος και κυρίως λόγω της αντιπαράθεσης με την Αίγυπτο αλλα και των πειρατικών ενεργειών της στην Μεσόγειο ,βρέθηκε αποκλεισμένη από το ενεργειακό γίγνεσθαι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Κύπρο ,η οποία ακυρώνει μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Κυπριακής ΑΟΖ και με την Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών η οποία ακυρώνει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο. Συγχρόνως η αντιπαλότητα με την Αίγυπτο την άφησε εξω από το Φορουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου έναν οργανισμό που συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής .Ενώ πλέον και οι συμφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης και Αιγύπτου- Ευρώπης παρακάμπτουν την Τουρκία και επιλέγεται η όδευση μεσω Ελλάδας.

Τα χρόνια που διαρκεί η αντιπαράθεση με το Κάϊρο ,ο κ.Ερντογάν είδε να αναπτύσσεται ένα πυκνό πλέγμα τριμερών και πολυμερών συνεργασιών που έφεραν κοντά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με άξονα την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα σε καποια από τα σχήματα αυτά έχουν συμπράξει οι ΗΠΑ(Ελλάδα, Κυπρος Ισρηαλ +ΗΠΑ) ενώ και η Γαλλία έχει συμμετάσχει την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου -Κύπρου.
Όμως η στάση της Αιγύπτου είναι κρίσιμη και για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Λιβύη.

Το αντίπαλο δέος στην τουρκική διείσδυση και έλεγχο της Λιβύης είναι η Αίγυπτος η οποία έχει στηρίξει τους θεσμούς της Ανατολικής Λιβύης και ήταν αυτή που ενίσχυσε μαζί με τα ΗΑΕ το 2019 τον στρατηγό Χαφταρ να φθάσει μέχρι τα περίχωρα της Τρίπολης ,όταν την κυβέρνηση Σάρατζ έσωσε ο τουρκικός Στρατός και τα Bayraktar που άρχιζαν τοτε να κάνουν την εμφάνιση τους επι του πεδίου .

Τώρα η Άγκυρα επιχειρεί ανοίγματα και στην Ανατολική Λιβύη και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Χ.Φιντάν ο οποίος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Τρίπολη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά ανήγγειλε την ίδρυση προξενείου στην Βεγγάζη.

Η συνεννόηση με το Κάϊρο δεν θα είναι εύκολη καθώς η Αίγυπτος έχει παγώσει τις σχέσεις με την Τρίπολη και δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση και μάλιστα έχει έναν λογο παραπάνω καθώς οι δυο χώρες εσχάτως έχουν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση λόγω της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων τους. Η Λιβύη επιμένει σε μια οριοθετικη γραμμή η οποία θα συμφωνεί με την «οριοθέτηση» του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου και αμφισβητεί την μονομερή οριοθέτηση που έγινε με υπογραφή του προέδρου Σίσι.

Το Κάϊρο έχει καταδικάσει το Μνημόνιο του 2019 και γι αυτό εξάλλου προχώρησε στην συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Ελλάδα ,αλλά βεβαίως παραμένει ανοικτό και αυτό αποτελεί μια επικίνδυνη εκκρεμότητα η οριοθετηση με την Ελλάδα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ,εκει που υπάρχει η αμφισβήτηση της Τουρκίας που επιδιώκει τον διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας μεταξυ Τουρκίας -Αιγύπτου ,με την πλήρη αγνόηση της επήρειας των ελληνικών νησιών.

Ο Τ.Ερντογάν πηγαίνοντας στο Κάϊρο θα επιδιώξει να επαναφέρει στο τραπέζι την συνεννόηση που ειχε προωθήσει με τους προέδρους Μουμπάρακ και Μόρσι, προσφέροντας ως δέλεαρ στον Αιγύπτιο ηγέτη μια Συμφωνία οροθέτησης θαλασσίων ζωνών η οποία ουσιαστικά θα διαμοιράζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπιδα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ των δυο χωρών τους. Αυτό θα προσφέρει μεν στην Αίγυπτο μια σημαντική διεύρυνση της ΑΟΖ της αλλα προϋποθέτει ότι θα ακυρώσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ελλάδα και κυρίως την Κύπρο ,συμφωνίες που στηρίχθηκαν στο Δίκαιο της Θάλασσας και βάσει των οποίων στην περίπτωση της Κύπρου έχουν αδειοδοτηθεί και θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες σε μεγάλες ξένες εταιρίες. Και φυσικά μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε πλήρη ρήξη των σχέσεων του Καΐρου με την Ε.Ε. και θα δημιουργούσε μια σημαντική εστία τριβής και με τις ΗΠΑ καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε επικίνδυνη περιφερειακή κρίση μια και η Ελλάδα δεν θα έμενε φυσικά αδρανής.

Αν και η γραφειοκρατία του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ κοίταζε πάντοτε με συμπάθεια τις «προσφορές» της Τουρκίας εκτιμάται ότι ο Προέδρος Σίσι δεν θα λάβει εύκολα μια τέτοια απόφαση που θα ανέτρεπε ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά θα αναβάθμιζε την Τουρκία ως το «αφεντικό» στην περιοχή . Γνωρίζοντας μάλιστα οτι το τουρκικό καθεστώς θα καιροφυλακτεί ώστε μόλις δοθεί η ευκαιρία να πριμοδοτήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους για την ανατροπή του. Σε μια κίνηση μάλιστα ώστε να καθησυχαστούν τυχόν ανησυχίες ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σ.Σούκρυ επισκέφθηκε για λίγες ώρες την Λευκωσία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ν.Χριστοδουλίδη παρά το γεγονός ότι την ιδια μέρα έπρεπε να βρεθεί στο Ριαντ για μια κρίσιμη συνάντηση σχετικά με την Γάζα.

Αλλα και στην Λιβύη ο πρόεδρος Σίσι αν και στηρίζει πλήρως την προσπάθεια για εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης και την διεξαγωγή εκλογών επιμένει στον όρο για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων ,φωτογραφίζοντας τον τουρκικό Στρατό ,καθώς γνωρίζει ότι η μετατροπή της Λιβύης σε σφαίρα επιρροής της Τουρκίας θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη ανοικτή πληγή στα δυτικά σύνορα του.

Η Τουρκία πιθανότατα θα επιχειρήσει να εμφανισθεί ως καλοπροαίρετος μεσολαβητής προς την κυβέρνηση της Τρίπολης υποσχόμενη ότι θα πείσει τον Ντμπεϊμπά να υποχωρήσει στο θέμα της οριοθέτησης με την Αίγυπτο ,αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να μεταστρέψει την Αιγυπτιακή ηγεσία.
Το άλλο μεγάλο χαρτί που επιστρατεύει ο Τ.Ερντογάν είναι η «διπλωματία των Drones» καθώς όπως ο ίδιος ο Χ.Φιντάν αποκάλυψε η χώρα του προτίθεται να πουλήσει στην Αίγυπτο drones και αλλα τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα. Μια χώρα όπως η Αίγυπτος με ανοικτά μέτωπα στα ανατολικά ,στα δυτικά και νότια σύνορα της αλλά και στο εσωτερικό έχει απόλυτη ανάγκη από drones και μάλιστα απο μια χώρα η οποία δεν θα θέτει περιορισμούς .Οπως γίνεται με την πώληση εξοπλισμών από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες που συναντούν πολιτικά εμπόδια κυρίως λόγω της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Το μεγάλο προβλημα όμως για την Τουρκία είναι ότι την ίδια στιγμή προμηθεύει drones και στην Αιθιοπία η οποία βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με την Αίγυπτο λόγω του εξαιρετικά σημαντικού για την ίδια την επιβίωση της Αιγύπτου , προβλήματος των υδάτων Νείλου , τα οποία θέλει να εκμεταλλευθεί η Αντις Αμπέμπα με την κατασκευή ενός γιγαντιαίου φράγματος .

Οι κινήσεις της Αγκυρας πρεπει να είναι υπό την διαρκή παρακολούθηση της ελληνικής διπλωματίας καθώς τελικός στόχος των πρωτοβουλιών της σε Κάϊρο και Τρίπολη δεν είναι άλλος από την ανάληψη ηγεμονικού ρόλου στην περιοχή και η εμπέδωση της «Γαλάζιας Πατρίδας» εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Πάει στο Κάιρο με... δολώματα για Αίγυπτο και Λιβύη"

Ένοπλες Δυνάμεις: Αποζημίωση 1.800 ευρώ το μήνα στους γιατρούς που μεταβαίνουν σε άλλους νομούς

Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις που θα μεταβαίνουν σε άλλο νομό, θα λαμβάνουν εφεξής επιπλέον ειδική αποζημίωση, η οποία για τους γιατρούς θα ανέρχεται στο ποσό των 1.800 ευρώ για κάθε μήνα που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε σχετικώς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη, για τις αποσπάσεις ιατρικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε φορείς του ΕΣΥ και τόνισε ότι το θέμα έχει θέσει στο υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα και ότι θα γίνει πράξη με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την αυταπάρνηση και την αίσθηση καθήκοντος που επιδεικνύουν, αναφέροντας ότι κατανοεί απόλυτα ότι υπάρχει μια προσωρινή διατάραξη του ατομικού και οικογενειακού προγραμματισμού των γιατρών που καλούνται να μεταβούν σε έναν άλλο νομό.

Τέλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «αυτό που περισσεύει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το αίσθημα ευθύνης. Με την ίδια επιτυχία και αποτελεσματικότητα που προασπίζονται την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, προασπίζοντας την ευημερία των πολιτών, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοπλες Δυνάμεις: Αποζημίωση 1.800 ευρώ το μήνα στους γιατρούς που μεταβαίνουν σε άλλους νομούς"

Βουλγαρία: Νεκρός ο Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα

Νεκρός εντοπίστηκε το απόγευμα Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς στη Βουλγαρία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Από τις 2 το μεσημέρι είχε στηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του, με τη συμμετοχή 10 διασωστών, τεσσάρων ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και εθελοντών.

Δυστυχώς, όμως, εντοπίστηκε νεκρός γύρω στις 7.30 το απόγευμα στην περιοχή Markujik 3, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης.

Μαζί με τον άτυχο άντρα ήταν άλλοι τρεις Έλληνες σκιέρ, οι οποίοι και ανασύρθηκαν ζωντανοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: Νεκρός ο Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα"

Παρανάλωμα το μεγαλύτερο πάρκο αναψυχής της Σουηδίας – Μπάλες φωτιάς και πυκνοί καπνοί «έπνιξαν» το Γκέτεμπόργκ

Από θαύμα δεν υπήρξαν νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο πάρκο αναψυχής της Σουηδίας, στο Γκέτεμποργκ, με τις φλόγες να εξαπλώνονται σε ένα νέο θαλάσσιο πάρκο.

Σύμφωνα με τις αρχές της Σουηδίας 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εκκένωση ενός ξενοδοχείου και γραφείων που βρίσκονται δίπλα στο πάρκο αναψυχής Liseberg, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Γκέτεμποργκ.

Σε εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας διακρίνονται μπάλες φωτιάς, φλόγες και εκρήξεις να καταστρέφουν μια νεροτσουλήθρα, ενώ ένα σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται πάνω από την πόλη.

Οι σουηδικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ζήτησαν από τους κατοίκους στη γύρω περιοχή «να παραμείνουν στα σπίτια τους, να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και να μην χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά» εξαιτίας του καπνού.

 

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για έναν πιθανό εμπρησμό και να δοθεί μια εκτίμηση για το ύψος των ζημιών, διευκρίνισε η αστυνομία στο δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο θαλάσσιο πάρκο Liseberg Oceana (..) Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα από τα αξιοθέατα στο εξωτερικό του κτιρίου και κατόπιν εξαπλώθηκε στο σύνολο του κτιρίου», ανέφερε το Liseberg σε ένα δελτίο τύπου.

Το θαλάσσιο πάρκο αποτελεί μέρος ενός σχεδίου επέκτασης του πάρκου αναψυχής και επρόκειτο να ανοίξει αργότερα το 2024. Σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, το κόστος του νέου θαλάσσιου πάρκου ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια κορόνες (107 εκατομμύρια ευρώ).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρανάλωμα το μεγαλύτερο πάρκο αναψυχής της Σουηδίας – Μπάλες φωτιάς και πυκνοί καπνοί «έπνιξαν» το Γκέτεμπόργκ"

Μενίδι: Άγριος ξυλοδαρμός αστυνομικού έξω από σχολείο – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

 Ενέδρα σε αστυνομικό εκτός υπηρεσίας που περίμενε το παιδί του έξω από σχολείο στο Μενίδι έστησαν άγνωστοι, οι οποίοι δεν δίστασαν να τον χτυπήσουν με αγριότητα και να τον τραυματίσουν σοβαρά μπροστά στα έντρομα μάτια μικρών παιδιών και γονιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, περίπου οχτώ Ρομά βγήκαν από δύο αυτοκίνητα που σταμάτησαν έξω από Γυμνάσιο και άρχισαν να γρονθοκοπούν τον αστυνομικό, ο οποίος έπεσε κάτω λιπόθυμος. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σπασμένη μύτη και κατάγματα στο πρόσωπο.

Οι δράστες φαίνεται ότι τον είχαν στοχοποιήσει μετά από επεισόδιο που είχε γίνει στο σχολείο την περασμένη εβδομάδα μεταξύ μαθητών. Για το επεισόδιο αυτό είχε σχηματιστεί δικογραφία από την Αστυνομία. Οι δράστες φαίνεται ότι σχεδίασαν ενέδρα σε βάρος του αστυνομικού, στον οποίο επιτέθηκαν την ώρα που περίμενε για να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο. Αίσθηση προκαλεί ότι δεν δίστασαν να τον χτυπήσουν με αγριότητα μπροστά στα μάτια μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών, ενώ έχουν πάρει ήδη σειρά καταθέσεων που φωτίζουν όλα όσα συνέβησαν.  

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενίδι: Άγριος ξυλοδαρμός αστυνομικού έξω από σχολείο – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση "

Φάκελος- βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Μεταλλικά αντικείμενα κίνησαν υποψίες – Έμεινε επί δέκα μέρες πάνω σε ένα γραφείο

Ένα δέμα με αποστολέα την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέωνκαι παραλήπτη μια πρόεδρο Εφετών, έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Ο φάκελος, ο οποίος δεν είχε περάσει τον απαραίτητο έλεγχο και έμεινε επί δέκα μέρες κλειστό πάνω σε ένα γραφείο, περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας (12/2) στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης καθώς βρέθηκε ύποπτος φάκελος, ο οποίος περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό. Το κτίριο εκκενώθηκε.

Ο φάκελος έφτασε σε γραφείο δικαστών, στον τρίτο όροφο, και κρίθηκε ύποπτος από την πρόεδρο Εφετών και πιο συγκεκριμένα από τον σύζυγό της, ο οποίος εντόπισε μεταλλικά αντικείμενα. Έπειτα το δέμα μεταφέρθηκε στο X-ray της εισόδου, κι αφού οι υπεύθυνοι επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα, κλήθηκε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) να τον εξετάσει.

Τελικά, όντως περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό, ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας, η οποία και θα μπορούσε να εκραγεί στα χέρια του παραλήπτη. Οι αστυνομικοί του ΤΕΕΜ προχώρησαν στην εξουδετέρωση της βόμβας ενώ οι έρευνες των διωκτικών αρχών για τον αποστολέα και τη διαδρομή του φακέλου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτό που εξετάζουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, είναι οι αποφάσεις που εξέδωσε η συγκεκριμένη πρόεδρος Εφετών, γιατί ο φάκελος είχε το δικό της όνομα ως παραλήπτη, αλλά και οι κλήσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα και το αν είχε δεχθεί απειλές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάκελος- βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Μεταλλικά αντικείμενα κίνησαν υποψίες – Έμεινε επί δέκα μέρες πάνω σε ένα γραφείο"

Παραδοχή προέδρου ΟΣΕ: Στο «OFF» τηλεδιοίκηση και τοπικοί πίνακες από Άνω Λιόσια έως Κιάτο

Μπορεί σε 2 εβδομάδες περίπου να συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, ωστόσο τεράστια τμήματα του σιδηρόδρομου παραμένουν «τυφλά», όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης.

Αναλυτικότερα, στην εκπομπή «ΑΡΕΝΑ» του ΑΝΤ1, ο κ. Τερεζάκης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου από τα Άνω Λιόσια ως το Κιάτο, προκαλώντας αίσθηση με τις απαντήσεις του.

Μαρία Αναστασοπούλου: Το ρεπορτάζ μας λέει ότι το κομμάτι από Λιόσια μέχρι Κιάτο δεν έχει τηλεδιοίκηση. Ισχύει αυτό; Μας λένε για συγκεκριμένους τοπικούς πίνακες που δεν λειτουργούν: Στη Νέα Πέραμο, την Κινέτα, Αγίους Θεοδώρους, Κόρινθο. Ισχύει ή όχι;

Πρόεδρος ΟΣΕ: Ισχύει. Όπως επίσης ισχύει ότι από τον Πειραιά μέχρι την έξοδο της Αθήνας στους Αγίους Αναργύρους και εκεί δεν έχουμε σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.

Μαρία Αναστασοπούλου: Δηλαδή οι σταθμάρχες βλέπουν όπως έβλεπε ο σταθμάρχης της Λάρισας την ημέρα του δυστυχήματος; Από τοπικό πίνακα;

Πρόεδρος ΟΣΕ: Ναι, αυτό γίνεται. Από την έξοδο των Άνω Λιοσίων, μέχρι την είσοδο του Κιάτου, δεν βλέπουν πλήρως.

Μαρία Αναστασοπούλου: Οι τοπικοί πίνακες χειρισμού σε Νέα Πέραμο, Κινέτα, Αγίους Θεοδώρους, Κόρινθο, είστε βέβαιος ότι λειτουργούν; Γιατί οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν λειτουργούν και όλο το σύστημα λειτουργεί μόνο με τους κλειδούχους.

Πρόεδρος ΟΣΕ: Δεν είπα ποτέ ότι λειτουργούν οι τοπικοί πίνακες. Όχι δεν λειτουργούν ούτε αυτοί. Πριν από ένα μήνα έγινε υποβολή αίτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτηθεί το έργο.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραδοχή προέδρου ΟΣΕ: Στο «OFF» τηλεδιοίκηση και τοπικοί πίνακες από Άνω Λιόσια έως Κιάτο "

Μπέος για ανακοίνωση ΝΔ: «Δεν τολμούν με γενναιότητα και αντρισμό να δηλώσουν δημόσια την γνώμη τους – Είμαι ανεξάρτητος»

Από τον Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο έγινε η ακόλουθη δήλωση:

Στους συγγραφείς της ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας  με την οποία προφανώς «φωτογραφίζομαι» και επικρίνομαι για την απάντηση που έδωσα στον προκλητικό και αηδιαστικό Κασσελάκη έχω να συστήσω να κρατήσουν τις συμβουλές, τα μαθήματα ηθικής  και τις ευαισθησίες τους για τα στελέχη τους.

Εγώ δεν είμαι στέλεχός της, διατηρώ την ανεξαρτησία μου και ως εκ τούτου το δικαίωμα να διατυπώνω δημόσια κι ελεύθερα την άποψη μου, όπως άλλωστε ρητά το Σύνταγμα προβλέπει. Ο λαός με εκλέγει, σε αυτόν αναφέρομαι και σε κανένα κόμμα.

Τώρα σχετικά με την καραμέλα της ομοφοβίας, ας  καταλάβουν ότι έλιωσε. Όταν λες την αλήθεια δεν φοβάσαι τίποτα και κανένα. Ούτε ομο –, ούτε ετερο-. Φοβίες έχουν αυτοί που υποκρίνονται και δεν τολμούν με γενναιότητα και αντρισμό να δηλώσουν δημόσια την γνώμη τους. Τόσο απλά.

thenewspaper

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπέος για ανακοίνωση ΝΔ: «Δεν τολμούν με γενναιότητα και αντρισμό να δηλώσουν δημόσια την γνώμη τους – Είμαι ανεξάρτητος»"

Ολλανδία: Δικαστήριο αναστέλει τις εξαγωγές εξαρτημάτων F-35 στο Ισραήλ

Εφετείο στην Ολλανδία διέταξε την κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω της ανησυχίας ότι χρησιμοποιούνται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα εξαγώμενα εξαρτήματα να χρησιμοποιούνται σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός επτά ημερών και απέρριψε αίτημα των δικηγόρων της κυβέρνησης να αναστείλει την ισχύ της απόφασης στη διάρκεια της έφεσης προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων–ανάμεσά τους και το ολλανδικό παράρτημα της Oxfam–προσέφυγαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ στην πυκνοκατοιμένη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 27.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και έχουν εκτοπίσει τους περισσότερους από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους.

Το Ισραήλ αρνείται ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου με τις επιθέσεις του στη Γάζα, που ακολούθησαν εκείνες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και περί τους 240 πιάστηκαν όμηροι.

Με μια πρώτη απόφαση κατώτερο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι τα εν λόγω μαχητικά πιθανόν να συμβάλλουν στις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου χωρίς ωστόσο να διατάξει την ολλανδική κυβέρνηση να αναστείλει τις εξαγωγές.

Είχε ανακοινώσει ότι το κράτος έχει μεγάλο βαθμό ελευθερίας για να σταθμίζει πολιτικά ζητήματα σχετικά με την απόφασή του για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων.

Αυτή η απόφαση ανατράπηκε από το εφετείο, το οποίο έκρινε ότι οι πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες δεν επισκιάζουν τον σαφή κίνδυνο παραβιάσεων των νόμων του πολέμου.

Το εφετείο ανακοίνωσε επίσης ότι είναι πιθανό τα F-35 να χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις στη Γάζα οδηγώντας σε απαράδεκτες απώλειες αμάχων. Επιπλέον, απέρριψε το επιχείρημα του ολλανδικού κράτους ότι δεν χρειάζεται να ενεργήσει νέο έλεγχο στην άδεια για τις εξαγωγές.

Η Ολλανδία φιλοξενεί μια από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες των αμερικανικής ιδιοκτησίας εξαρτημάτων F-35, απ΄όπου τα εξαρτήματα στέλνονται σε χώρες που τα ζητούν, περιλαμβανομένου του Ισραήλ σε τουλάχιστον μια αποστολή μετά την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Δικαστήριο αναστέλει τις εξαγωγές εξαρτημάτων F-35 στο Ισραήλ"

Συγκλονίζει η μαρτυρία εργαζόμενης στη ναυτιλιακή στη Γλυφάδα: «Δεν ήθελε να χτυπήσει κανέναν από εμάς, μόνο τα αφεντικά»

Τις σοκαριστικές στιγμές που έζησε το πρωί της Δευτέρας 12/2 στη ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα όπου εργάζεται, όταν ένας ένοπλος μπήκε μέσα και άρχισε να πυροβολεί, περιγράφει στην κάμερα του Newsbeast μία αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού. «Δεν ήθελε να χτυπήσει κανέναν από εμάς, μόνο τα αφεντικά», επεσήμανε αναφερόμενη στον 70χρονο πρώην εργαζόμενο που είναι νεκρός.

«Όπως ήμασταν στα γραφεία μας και δουλεύαμε κανονικά, ακούσαμε πυροβολισμούς, δεν ξέραμε τι είναι. Εγώ ήμουν στον πρώτο και αυτό έγινε στον δεύτερο. Ήταν πρώην υπάλληλος της εταιρείας, Αιγύπτιος στην καταγωγή, είχε απολυθεί εδώ και καιρό και προφανώς ήθελε να εκδικηθεί τα αφεντικά», ανέφερε η εργαζόμενη στην εταιρεία.

«Φώναζε σε όλους να φύγουν, δεν ήθελε να χτυπήσει κανέναν από εμάς ήθελε να χτυπήσει μόνο τα αφεντικά. Πυροβόλησε δύο από τα αφεντικά και έναν υπάλληλο που τον πλησίασε και πήγε να τον ηρεμήσει. Μπήκε με μία κοντόκαννη καραμπίνα και ένα ρεβόλβερ», τόνισε η γυναίκα στην κάμερα του Newsbeast.

«Ήμουν κάτω από το γραφείο, περίμενα να ηρεμήσουν τα πράγματα και μπήκαν οι αστυνομικοί και μας έβγαλαν», είπε κλείνοντας η γυναίκα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονίζει η μαρτυρία εργαζόμενης στη ναυτιλιακή στη Γλυφάδα: «Δεν ήθελε να χτυπήσει κανέναν από εμάς, μόνο τα αφεντικά»"

Φοιτητές και διοικητικοί έριξαν τον server του ΕΚΠΑ - «ΟΧΙ στην Τηλεξεταστική»

Έριξαν τον server του ΕΚΠΑ φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στις διαδικτυακές εξετάσεις, με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα του πανεπιστημίου να τεθεί εκτός λειτουργίας για λίγες ώρες.

Αναλυτικότερα, σε σχετική τους ανακοίνωση τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση προσπάθησε να παρακάμψει το φοιτητικό κίνημα» ενώ κάνουν λόγο και για «νίκη στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Ο Σέρβερ του ΕΚΠΑ έπεσε:

Η κυβέρνηση προσπάθησε να παρακάμψει, με εκβιαστικό τρόπο, το φοιτητικό κίνημα με την εξ’ αποστάσεως εξεταστική! Ενάντια στις μεθοδεύσεις αυτές, σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ μαζί με τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων, απαντούν από κοινού με παρέμβαση στο ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου) του ΕΚΠΑ., ρίχνοντας τους σέρβερ του πανεπιστημίου, μπλοκάροντας έτσι την τηλεξεταστική.

ΟΧΙ στην Τηλεξεταστική- ΟΧΙ στους κυβερνητικούς εκβιασμούς!

Νίκη στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Το δίκιο το έχουν πάντα οι φοιτητές», αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο facebook.

server_ekpa_be8c7.jpg

Νέες κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Με νέες κινητοποιήσεις και καταλήψεις κλιμακώνουν οι φοιτητές τον αγώνα τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στη «μεγάλη και ιστορική μεταρρύθμιση», όπως την χαρακτηρίζει.

Από τις 12.00 σήμερα το μεσημέρι, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι. Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί δεύτερη κινητοποίηση επίσης φοιτητικούς συλλόγους αλλά και πολλές συλλογικότητες στο κέντρο της Αθήνας, στις 19.00 στα Προπύλαια.

«Ο αγώνας κλιμακώνεται, να μη λείψει κανείς. Το νομοσχέδιο έχει μπει σε διαβούλευση – η πλειοψηφία το έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας, τη Δευτέρα δίνουμε ξανά μαζική, μαχητική απάντηση» δηλώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, μετά το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης.

«Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες», απαιτούν οι φοιτητές και προσθέτουν:

«Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και την ‘’Μπολόνια’’. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων, αλλά και της συγκέντρωσης των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Θριάσιο» και της ΠΟΕΔΗΝ με κλαδικά αιτήματα, οι οδηγοί που θα κινηθούν στο κέντρο της πόλης, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς αναμένεται να κλείσουν δρόμοι και να δημιουργηθεί μεγάλη κίνηση.

Την ερχόμενη Πέμπτη το μεγάλο ραντεβού

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού έχει οριστεί για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, όταν και έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδετικό συλλαλητήριο. Υπενθυμίζεται πως το βράδυ του Σαββάτου (10/2) χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σε συναυλία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Ψηφιακά οι εξετάσεις στο 80% των υπό κατάληψη τμημάτων

Εν τω μεταξύ – καθώς οι καταλήψεις συνεχίζονται σε πολλές σχολές και το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση – το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως οι εξετάσεις στο 80% των υπό κατάληψη πανεπιστημιακών τμημάτων διεξάγονται ψηφιακά. Στα υπόλοιπα, η εξεταστική θα μετατεθεί για το επόμενο εξάμηνο. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Φοιτητές και διοικητικοί έριξαν τον server του ΕΚΠΑ - «ΟΧΙ στην Τηλεξεταστική» "

ΑΣΕΠ: Αιτήσεις από σήμερα για 775 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία με απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου

Οι αιτήσεις της προκήρυξης ΑΣΕΠ 5Κ/2023 αρχίζουν ξανά από σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και συνεχίζονται έως και τις 27 Φεβρουαρίου.

Η προκήρυξη ΑΣΕΠ αφορά αποκλειστικά απόφοιτους ΔΕ και ΥΕ, λυκείου, γυμνασίου αλλά και δημοτικού (για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980).

Η 5Κ/2023 αφορά μόνιμες θέσεις εργασίας, με σειρά προτεραιότητας 775 θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς του υπουργείου Υγείας και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας τριών ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Ν.Π.Ι.Δ.), Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021.

Στην προκήρυξη ζητούνται 31 ειδικότητες ΔΕ και ΥΕ και μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι έχουν απολυτήριο γυμνασίου ή λυκείου.

Οι υποψήφιοι του κλάδου ΔΕ λαμβάνουν μόρια βάσει του βαθμού του απολυτηρίου τους, της εμπειρίας τους (μετράει και η ειδική εμπειρία), της εντοπιότητας και του επιπέδου γνώσης ξένης γλώσσας. 

Οι θέσεις εργασίας αφορούν τις εξής ειδικότητες:

  • ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών εργαστηρίων
  • ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών
  • ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου
  • ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού
  • ΔΕ Κλιβανιστών Απολυμαντών Αποστειρωτών
  • ΔΕ Οδηγών
  • ΔΕ Πληροφορικής
  • ΔΕ Πληροφορικής ΕΙΔ. ΔΕ Προσωπικού Η/Υ
  • ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων
  • ΔΕ Προσωπικού Εστίασης ΕΙΔ. ΔΕ Μαγείρων
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Δομικών Έργων
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ηλεκτρολόγων
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ηλεκτροτεχνιτών
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Θερμαστών
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Μηχανολόγων (ΙΔΟΧ)
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Μηχανοτεχνιτών Συντηρητών Μηχανών Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ)
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ξυλουργών
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Τεχνικών Ιατρικών Αερίων
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Τεχνιτών Αλουμινίου
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Υδραυλικών
  • ΔΕ Τεχνικού ΕΙΔ. ΔΕ Ψυκτικών
  • ΔΕ Τεχνικού Ιατρικών Οργάνων
  • ΔΕ Τηλεφωνητών
  • ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών Ακτινολογικών Εργαστηρίων
  • ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΙΔ. ΥΕ Βοηθών Θαλάμου
  • ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΙΔ. ΥΕ Μεταφορέων Ασθενών
  • ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΙΔ. ΥΕ Τραυματιοφόρεων
  • ΥΕ Επιμελητών Κλητήρων
  • ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων
  • ΥΕ Προσωπικού Εστίασης ΕΙΔ. ΥΕ Τραπεζοκόμων
  • ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων ΕΙΔ. ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Μονάδων Υγείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΕΠ: Αιτήσεις από σήμερα για 775 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία με απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου"

Πυροβολισμοί σε ναυτιλιακή στη Γλυφάδα: 4 οι νεκροί, ανάμεσά τους ο δράστης

Τέσσερις είναι οι νεκροί στο επεισόδιο με πυροβολισμούς σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα.

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ νεκρός στο υπόγειο του κτηρίου, έχοντας δίπλα του μία καραμπίνα.

Πριν βάλει τέλος στη ζωή του, ο ένοπλος -πρώην εργαζόμενος της εταιρείας, ηλικίας 70 ετών, αιγυπτιακής καταγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες- πυροβόλησε μέσα στον χώρο της εταιρείας τρεις ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη ζωή τους έχασαν από τις σφαίρες του δράστη η ιδιοκτήτρια της εταιρείας ηλικίας 67 ετών, ο συνιδιοκτήτης και διαχειριστής και ένας πρώην καπετάνιος, υπάλληλος της εταιρείας.

Ο δράστης φέρεται να εισέβαλε στα γραφεία από το πάρκινγκ του κτηρίου.

Στο κτήριο, στη συμβολή των οδών Αρτεμισίου και Φλέμινγκ, έχουν πλέον μπει διασώστες του ΕΚΑΒ.

Νωρίτερα, εισήλθαν και στελέχη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της αστυνομίας.

Στο σημείο είχαν μεταβεί και δύο διαπραγματευτές της ΕΛΑΣ, έπειτα από τις πληροφορίες βάσει των οποίων ο δράστης είχε ταμπουρωθεί.

Η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία ενημερώθηκε για το περιστατικό περίπου στις 10:20.

Στο σημείο έσπευσαν και ασθενοφόρα. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί σε ναυτιλιακή στη Γλυφάδα: 4 οι νεκροί, ανάμεσά τους ο δράστης"

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Αγρότες με τρακτέρ έξω από την εφορία στα Γιάννενα

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στα Γιάννενα. Με αγρότες να αποκλείουν την εφορία με τα τρακτέρ τους…

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, ένα 24ωρο πριν την καθοριστική συνάντηση εκπροσώπων τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, επαναλαμβάνουν σταθερά πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν θέσει, θα συνεχίσουν πιο δυναμικά. Με πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών, αλλά και με κάθοδο στην Αθήνα, με τα τρακτέρ τους.

Η Επιτροπή Αγώνα των γεωργοκτηνοπτηνοτροφικών οργανώσεων στα Γιάννενα, κλιμακώνει σήμερα τις κινητοποιήσεις. Από νωρίς το πρωί, οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους έξω από το κτήριο της Εφορίας επί της οδού Δόμπολης. Παράλληλα θα συγκεντρωθούν και έξω από το κτήριο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δείτε τις εικόνες του epirus-tv…

Με το βλέμμα στραμμένο στη αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στις 12:00 το μεσημέρι οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα, ενώ βρίσκονται από χθες το βράδυ στο Τελωνείο των Κήπων 50 τρακτέρ και σήμερα θα κλείνουν κατά διαστήματα τα σύνορα στα φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά θα επιτρέπουν την διέλευση λεωφορείων και επιβατικών αυτοκινήτων.

Στο μπλόκο των Μαλγάρων αναμένεται να υπάρχει ένας συμβολικός αποκλεισμός περίπου στις 6 και μισή με 8 το απόγευμα. Στα υπόλοιπα μπλόκα σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιος αποκλεισμός είτε στο Δερβένι είτε στην Χαλκιδική.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση. Από την Κεντρική Μακεδονία έξι αγρότες, εκπρόσωποι των διαφόρων μπλόκων, θα κατέβουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικές κινητοποιήσεις: Αγρότες με τρακτέρ έξω από την εφορία στα Γιάννενα"

Τρόμος σε Χαϊδάρι και Μαρούσι: Δύο ληστείες σε κατάστημα ΟΠΑΠ και περίπτερο τα ξημερώματα – Κακοποιοί τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και τους λήστεψαν

Ήταν λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα όταν δύο ληστές έσπασαν με καπάκι από φρεάτιο την κεντρική είσοδο σε κατάστημα ΟΠΑΠ που βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι και εισέβαλαν μέσα.

Σύμφωνα με το Law and Order, απείλησαν με ένα μαχαίρι τον τρομοκρατημένο υπάλληλο και άρπαξαν όλα τα χρήματα από το ταμείο.

Οι ληστές αμέσως μετά εξαφανίστηκαν και πάρα τις αναζητήσεις των αστυνομικών που έφτασαν στη περιοχή δεν εντοπίσθηκαν.

Ένα τέταρτο αργότερα ζούσε τον ίδιο εφιάλτη και ένας υπάλληλος περιπτέρου στην οδό Πεντέλης στο Μαρούσι, όταν ένας κακοποιός τον απείλησε με μαχαίρι και άρπαξε τα χρήματα που είχε στο ταμείο.

Ο ληστής χάθηκε στα στενά. Ο υπάλληλος ειδοποίησε την Άμεσης Δράση, αλλά ο κακοποιός δεν εντοπίστηκε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος σε Χαϊδάρι και Μαρούσι: Δύο ληστείες σε κατάστημα ΟΠΑΠ και περίπτερο τα ξημερώματα – Κακοποιοί τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και τους λήστεψαν"

Ηράκλειο: Μπήκε στο πλοίο για Ρόδο και μετά... χάθηκαν τα ίχνη της

Εξαφάνιση γυναίκας που μπήκε σε πλοίο από Ηράκλειο για Ρόδο και Σύμη δηλώθηκε στις αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου.

Την δήλωση εξαφάνισης έκανε μία 46χρονη γυναίκα δηλώνοντας ότι στις 6:00 το πρωί του περασμένου Σαββάτου συνόδευσε τη μητέρα της στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να αναχωρήσει για το νησί της Ρόδου, με τελικό προορισμό τη Σύμη όπου διαμένει.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η τελευταία φορά που μίλησαν μητέρα και κόρη ήταν στις 11:00 το πρωί της Κυριακής οπότε και η 77χρονη γυναίκα βρισκόταν εν πλω για τη Ρόδο.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η ηλικιωμένη γυναίκα κατέβηκε στη Ρόδο ωστόσο από κει και πέρα χάνονται τα ίχνη της καθώς σύμφωνα με την κόρη της, δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι της στην Σύμη.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Μπήκε στο πλοίο για Ρόδο και μετά... χάθηκαν τα ίχνη της"

Επίθεση με δύο πυραύλους σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα

Πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το οποίο είναι ελληνόκτητο και πλέει υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, ανέφερε πως έγινε στόχος επίθεσης «με δυο πυραύλους» μέσα σε 20 λεπτά στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα βρετανική ιδιωτική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας.

Οι πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα, «το πλήρωμα είναι σώο και αβλαβές» και «κατευθύνεται προς τον λιμένα που αποτελεί επόμενο σταθμό του», ανέφερε η εταιρεία Ambrey για το συμβάν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) ανέφερε πως έλαβε πληροφορίες για «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα) νότια της πόλης Αλ Μόχα της Υεμένης. Αργότερα, καθησύχασε με τη σειρά της, αναφέροντας πως παρότι το πλοίο έγινε στόχος δυο πυραύλων, δεν χτυπήθηκε, το πλήρωμα είναι σώο και συνεχίζει την πορεία προς το λιμάνι που αποτελεί τον επόμενο σταθμό του.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με δύο πυραύλους σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα"

Νέα στήριξη στα τιμολόγια ρεύματος των ευάλωτων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, σήμερα, Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024, στοχευμένη οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορούν σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά, ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Οι ενισχύσεις καλύπτουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024. Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26 €/MWh και για τον Φεβρουάριο σε 18 €/MWh, αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις παραπάνω ενισχύσεις απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, όπως αυτό προκύπτει από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επισημαίνει το υπουργείο. 

Η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα στήριξη στα τιμολόγια ρεύματος των ευάλωτων"

Αλλάζουν όλα στις κλήσεις της Τροχαίας – Θα έρχεται άμεσα με SMS στο κινητό (βίντεο)

Εντός του 2024 έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ ο αναθεωρημένος και αυστηριοποιημένος Κώδικας οδικής κυκλοφορίας που θα ισχύει έκτοτε με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη βελτίωση της κίνησης των οχημάτων.

Οι τροποποιήσεις αυτές στο ισχύον καθεστώς έρχονται 16 χρόνια μετά την προηγούμενη παρέμβαση.

Μεταξύ των νέων μέτρων που θα ληφθούν είναι η ηλεκτρονική αποστολή των κλήσεων της Τροχαίας. Η διαδικασία θα γίνεται άμεσα με sms στα κινητά τηλέφωνα των παραβατών. Άρα δεν θα είναι δυνατή η απαλοιφή των προστίμων.

Επίσης:

– Στις 25 μονάδες θα αφαιρείται το δίπλωμα από τον οδηγό.

– Θα μειωθεί στα 30 χλμ/ώρα (από 50 χλμ/ώρα) το όριο ταχύτητας εντός αστικών ιστών.

– Η επιτήρηση βασικών οδικών αξόνων θα γίνεται με drones και κάμερες που θα επιτηρούν επί 24ώρου βάσεως.

– Θα ψηφιοποιηθούν τα θεωρητικά μαθήματα στις Σχολές Οδηγών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας, Κωνσταντίνος Ιαβέρης Μαρκουίζος, υποστήριξε ότι οι εν λόγω μεταβολές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άλλωστε, όπως επισήμανε, και με τα 30 χλμ είναι δυνατόν να προκληθεί ατύχημα. Επιβεβαίωσε δε πως το 87% των τροχαίων λαμβάνει χώρα σε μία ακτίνα 20 χλμ την οικεία των οδηγών, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει διότι νιώθει οικεία και άνετα σε δρόμους που γνωρίζει, συνεπώς λειτουργεί αυτοματοποιημένα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στις κλήσεις της Τροχαίας – Θα έρχεται άμεσα με SMS στο κινητό (βίντεο)"

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε μεθυσμένη μια 15χρονη μαθήτρια – Συνελήφθη η μητέρα της

Σε κατάσταση μέθης μεταφέρθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (11/2) στο νοσοκομείο Χαλκίδας μία 15χρονη μαθήτρια, με αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας να συλλαμβάνουν τη 41χρονη μητέρα της για παραμέληση εποπτείας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η ανήλικη λίγες ώρες νωρίτερα είχε καταναλώσει αλκοόλ ευρισκόμενη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (σ.σ. καφέ-μπαρ) στην περιοχή Λιανή Άμμος, με αποτέλεσμα να νιώσει έντονη αδιαθεσία και να χρειαστεί η μεταφορά της στο νοσοκομείο λόγω μέθης. Η 15χρονη μαθήτρια παρέμεινε προληπτικά για νοσηλεία, ενώ ενημερώθηκε και το Τ.Α. Χαλκίδας με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν την 41χρονη μητέρα της.

Για το ίδιο περιστατικό ποινική δικογραφία έχει σχηματιστεί τόσο σε βάρος του πατέρα της ανήλικης όσο και σε βάρος του ιδιοκτήτη του καφέ-μπαρ, οι οποίοι και αναζητήθηκαν στα όρια του αυτοφώρου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε μεθυσμένη μια 15χρονη μαθήτρια – Συνελήφθη η μητέρα της"

Πρóστιμο σε όσους φορούν μπουφάν στο αυτοκίνητο – Τι θα πλnρώσεις, γιατί θα χάσεıς το δίπλωμα

Διανύοντας τον χειμώνα είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι φορώντας μπουφάν στο αυτοκίνητο κινδυνεύουμε με ένα τσουχτερό πρόστιμο.

Η χρήση του κατάλληλου ρουχισμό όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ορίζει την ευκολία, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των χειρισμών μας.

Η γνωστή σε όλους σαγιονάρα ή τα ψιλοτάκουνα αποτελούν ίσως τα πιο τρανταχτά παραδείγματα επιλογών που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και να μας στοιχίσουν ακριβά, δεν είναι όμως και τα μοναδικά.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πολλοί από εμάς δεν αφαιρούμε το μπουφάν όταν καθόμαστε στη θέση του οδηγού, γεγονός που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας φέρει σε δύσκολη θέση σε έναν ενδεχόμενο τροχονομικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του άρθρου 13 του ΚΟΚ, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να φροντίζει ώστε να έχει πλήρη ελευθερία αναφορικά με τις κινήσεις των άκρων του για να μπορεί να εκτελεί ελεύθερα τους όποιους χειρισμούς είναι αναγκαίοι ώστε να κινείται με ασφάλεια σε δημόσιο δρόμο.

Αν και παρουσιάζεται ασαφές ως προς το πώς θα επιτύχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων οι οδηγοί, αφού δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στον τύπο του ρουχισμού που επιτρέπεται κατά την οδήγηση, η κοινή λογική «συμβουλεύει» να οδηγούμε ντυμένοι με ρούχα που δεν περιορίζουν τις κινήσεις μας και ένα χοντρό παλτό ή μπουφάν σίγουρα δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία ένδυσης.

Αν οδηγούμε φορώντας το μπουφάν ή το παλτό μας καθιστά πιθανό να δεχθούμε κάποιο πρόστιμο από την Τροχαία σε ενδεχόμενο έλεγχο, ενώ στην περίπτωση που εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα φορώντας ρούχα που περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεων μας και αποδειχθεί ότι ο ρουχισμός μας συνέβαλε στο ατύχημα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων της 2ης παραγράφου του άρθρου 13 του ΚΟΚ είναι χρηματικό και διοικητικό. Το χρηματικό ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ επί τόπου αφαιρείται η άδεια ικανότητας του οδηγού για διάστημα 30 ημερών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρóστιμο σε όσους φορούν μπουφάν στο αυτοκίνητο – Τι θα πλnρώσεις, γιατί θα χάσεıς το δίπλωμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news