facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, καταγγέλλοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, περίπου 5.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, κρατώντας ουκρανικές σημαίες. «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Ευρώπη, θάρρος, δράσε τώρα» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Κάποιοι φορούσαν στο πέτο κίτρινα λουλούδια με γαλάζιες κορδέλες, τα χρώματα της Ουκρανίας.

Στην Τουλούζη, μια πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με το Κίεβο, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια τεράστια ουκρανική σημαία. Κρατούσαν επίσης πορτρέτα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με κόκκινες κηλίδες επάνω που συμβόλιζαν το αίμα. Ζήτησαν επίσης, απλώνοντας συμβολικά ένα γαλάζιο τούλι 25 τετραγωνικών μέτρων, «να κλείσει ο εναέριος χώρος» της Ουκρανίας.

Στη βόρεια Γαλλία, άλλοι 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Καέν, στο μνημείο για την Απόβαση των Συμμάχων του 1944 στη Νορμανδία. «Λαέ της Ουκρανίας, δεν θα σε εγκαταλείψουμε. Δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη», έγραφαν στο πανό που κρατούσαν.

Στην Ισπανία, διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις, με αίτημα να τερματιστεί η εισβολή. «Κλείστε τον ουρανό, όχι τα μάτια» και «ΝΑΤΟ, προστάτευσε τον ουκρανικό ουρανό» ή «Σταματήστε τον Πούτιν, σταματήστε τον πόλεμο» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι περίπου 800 συγκεντρωμένοι στη Βαρκελώνη.

«Επιτίθενται, καταστρέφουν και σκοτώνουν αμάχους χωρίς λόγο», είπε η Ναταλία Μπροντόφσκα, μια 45χρονη Ουκρανή δικηγόρος που ζει στην Ισπανία τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Είναι φριχτό, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, ούτε να φάμε. Πιστεύω ότι όλοι οι Ουκρανοί αισθάνονται έτσι. Αλλά η κατάσταση εκείνων που βρίσκονται στην Ουκρανία είναι χειρότερη», πρόσθεσε.

Στο Βελιγράδι, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά τη διαδήλωση υπέρ του Πούτιν και της εισβολής. «Θέλουμε να σώσουμε την εικόνα του Βελιγραδίου επειδή αυτό που συνέβη την Παρασκευή (σ.σ. η φιλορωσική διαδήλωση) είναι ντροπή», σχολίασε ο 46χρονος μαθηματικός Ζντράβκο Γιάνκοβιτς.

Περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης κατά του πολέμου στα Σκόπια.

Το Σάββατο, διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων έγιναν στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη, τη Ζυρίχη και άλλες πόλεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/in

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη"

Πόλεμος στην Ουκρανία: American Express και Danone γυρνούν την πλάτη στην Ρωσία

Ο γαλλικός όμιλος Danone ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό του ότι αναστέλλει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και ότι το ένα από τα δύο εργοστάσιά του στην Ουκρανία έκλεισε, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτήν.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε όλα τα επενδυτικά σχέδια στη Ρωσία, αλλά προς το παρόν διατηρούμε την παραγωγή και τη διανομή φρέσκων γαλακτοκομικών και βρεφικών προϊόντων, ώστε να καλύπτουμε τις βασικές διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού», ανέφερε.

Στη Ρωσία η Danone παράγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα της μάρκας Prostokvashino.

Η εταιρεία American Express διακόπτει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Επίσης, η εταιρεία πιστωτικών καρτών American Express Co ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει κάθε δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Μια παρόμοια απόφαση έλαβαν νωρίτερα οι κολοσσοί του τομέα, Visa και Mastercard, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: American Express και Danone γυρνούν την πλάτη στην Ρωσία"

Η Αθήνα απαντά στη Ζαχάροβα: Απαράδεκτες δηλώσεις, δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» και βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων, τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Αναφέρει πως οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν, όπως προσθέτει, με τη διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Καταληκτικά, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αναφέρει πως η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ανέφερε συγκεκριμένα:

"Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.

Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες.

Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης: Απορώ με την επιμονή του ρωσικού ΥΠΕΞ να διαψεύδει την πραγματικότητα

«Αυτή τη στιγμή, παράλληλα με την εισβολή στην Ουκρανία, διεξάγεται ένας πόλεμος πληροφόρησης και η χώρα μας αποτελεί στόχο» σημείωσε απόψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχολιάζοντας την προκλητική ανάρτηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα η οποία επιτέθηκε στους Έλληνες αξιωματούχους που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο OPEN χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις της κας Ζαχάροβα υπογραμμίζοντας με νόημα ότι οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας δεν βασίζονται πάνω στην επιθετικότητα και την παράνομη εισβολή. Μας συνδέουν πανανθρώπινες αξίες ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί και ο αγώνας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ταυτιστούμε τώρα με μια χώρα που προκαλεί τόσο μεγάλο πόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε επίσης ότι οι πρόσςφυγες από την Ουκρανία θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια ενώ απέρριψε και τις ρωσικές αιτιάσεις για την επίθεση στον Σαρτανά που έχασαν την ζωή τους Έλληνες ομογενείς. «Αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν αν δεν υπήρχε η ρωσική εισβολή... Απορώ με την επιμονή του ρωσικού ΥΠΕΞ να διαψεύδει την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Αθήνας μετά την προκλητική δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή μακριά με ευθύνη της Μόσχας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά έκανε μεγάλες προσπάθειες για να βελτιωθούν πρόσφατα οι διμερείς σχέσεις που είχαν πληγεί από το 2014 όταν η ρωσική πλευρά απαντώντας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις μπλόκαρα τις πωλήσεις ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στις συζητήσεις που γίνονταν με τους Ρώσους αξιωματούχους για την πώληση των S- 400 στην Τουρκία ανέφεραν ότι δεν τους απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα και ότι η τουρκική απειλή προς την Ελλάδα είναι ένα ενδονατοϊκό ζήτημα που δεν αφορά την Μόσχα.

«Εμείς δεν επιζητούμε τη ρήξη και δεν θα απαντήσουμε στους ίδιους τόνους» είπε καταλήγοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Αθήνα απαντά στη Ζαχάροβα: Απαράδεκτες δηλώσεις, δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική"

Βόλος: Ληστεία σε εστιατόριο από δύο νεαρούς που το έπαιξαν πελάτες – Έφυγαν με 7.500 ευρώ

Οι δράστες μπήκαν στο εστιατόριο και ολοκλήρωσαν τη ληστεία όταν βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία…

Η ληστεία εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς που κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δράστες και να συλλάβουν τον έναν από τους δύο. Ήταν εκείνοι που μπήκαν σε εστιατόριο του Βόλου στις 26 Φεβρουαρίου και αφού το έπαιξαν πελάτες μέχρι να τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, στη συνέχεια λήστεψαν τον υπάλληλο. Έφυγαν με 7.500 πριν φτάσουν οι αστυνομικοί.

Πιο αναλυτικά συνελήφθη, χθες (05-03-2022) τις μεταμεσονύχτιες ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Φθιώτιδας, ο ένας από τους δύο δράστες, δυνάμει εντάλματος σύλληψης του κ. Ανακριτή Βόλου.

Ειδικότερα, την 26-02-2022 τις πρώτες πρωινές ώρες, οι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μπήκαν σε κατάστημα εστίασης στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, παριστάνοντας τους πελάτες. Στη συνέχεια, ο ένας από τους δύο δράστες, πλησίασε τον υπάλληλο του καταστήματος, απειλώντας τη σωματική του ακεραιότητα και μαζί με τον συνεργό του αφαίρεσαν, από τις ταμειακές μηχανές και από γραφείο της επιχείρησης, το συνολικό χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ.

Ακολούθως, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, επιβαίνοντες σε δίκυκλη μοτοσικλέτα. Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητάς τους, ενώ επιπλέον, όπως προέκυψε, η δίκυκλη μοτοσικλέτα με την οποία έφτασαν στο σημείο, αφαιρέθηκε την 25/26-02-2022 από την πόλη του Βόλου.

Η αφαιρεθείσα μοτοσικλέτα βρέθηκε εγκαταλελειμμένη, βραδινές ώρες της 27-02-2022, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού και κατασχέθηκε. Την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Ληστεία σε εστιατόριο από δύο νεαρούς που το έπαιξαν πελάτες – Έφυγαν με 7.500 ευρώ"

Απάντηση Θεοδωρικάκου σε Ζαχάροβα: Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι πράξεις της ηγεσίας της

Μετά την «επίθεση» του ρωσικού ΥΠΕΞ, μέσω της Μαρίας Ζαχάροβα, προς την Ελλάδα όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως στη χώρα μας υπάρχει «αντιρωσική προπαγάνδα», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε την απάντησή του.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στο Mega πως: «Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα, δεν είναι ο ελληνικός λαός που είναι ενάντια στην παράνομη και άδικη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε συκοφαντεί τη Ρωσία η ΕΕ. Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία είναι οι πράξεις της ηγεσίας της».

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Είναι μία εισβολή η οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα βλέπει ότι προκαλεί εκατοντάδες νεκρούς, ενώ και η Ελλάδα έχει θρηνήσει θύματα από ομογενείς.

Η Ρωσία πίστευε ότι τα πάντα στην Ουκρανία θα τελείωναν μέσα σε δύο ημέρες, ενώ πίστευαν ότι οι Ουκρανοί θα έχουν άλλη στάση»

Έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας. Η Ελλάδα έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και στηρίζουμε με πράξεις αλληλεγγύης τους Ουκρανούς, καθώς έχουν δεχθεί μία απρόκλητη επίθεση για την ανεξαρτησία τους».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος σχολίασε και την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, όπου καλούσε τους πολίτες να παρακολουθούν το OPEN, λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα από όποιο σταθμό θέλουν».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Θεοδωρικάκου σε Ζαχάροβα: Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι πράξεις της ηγεσίας της"

Ζαπορίζια:«Υπό τις εντολές των Ρώσων λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός» - Ανησυχεί ο IAEA

Το προσωπικό του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, συνεχίζει να τον λειτουργεί αλλά είναι πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επικαλούμενη την ενημέρωση που είχε από τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές.

«Ανησυχώ πολύ», ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στην ανακοίνωσή του. Οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε, έχουν διακόψει τη λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με τον σταθμό.

«Πρέπει να επιτραπεί στη διεύθυνση και το προσωπικό να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους σε σταθερές συνθήκες, χωρίς αχρείαστη εξωτερική παρέμβαση ή πιέσεις», τόνισε.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζαπορίζια:«Υπό τις εντολές των Ρώσων λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός» - Ανησυχεί ο IAEA"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνευ προηγουμένου επίθεση της Ζαχάροβα στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο της ελληνορωσικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες πριν η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα καλούσε με ανακοίνωσή της τους Ρώσους που είναι στην Ελλάδα και κυρίως τους τουρίστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μαρία Ζαχάροβα της Ρωσίας αποφάσισε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση αναφέροντας σε δήλωσή της μέσω Facebook πως «οι διμερείς σχέσεις καταστρέφονται σκόπιμα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση». 

Συνέχισε λέγοντας πως «η Αθήνα ενεργά υποστηρίζει το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε.» με στόχο «όσο το δυνατόν συντομότερα να εγκαταλειφθεί το ρωσικό φυσικό αέριο» και υποστηρίζει ότι «για χάρη αόριστων και αμφίβολων στόχων, η ελληνική ηγεσία είναι έτοιμη να ακυρώσει την κοινή ιστορική κληρονομιά, την οποία μέχρι χθες χαρακτήριζε φυσικό πλεονέκτημα στη συνεργασία της με τη Ρωσία».

Προσθέτει, δε, πως: «Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εξαπολύσουν σκληρές κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, μιλώντας επίσης υποκριτικά για “απρόκλητη επιθετικότητα” κατά της Ουκρανίας, για την πρώτη “μαζική εισβολή” από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Συνεχίζει λέγοντας πως: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να παρατηρεί σιωπηλά την εξόντωση των αμάχων στο Ντονμπάς, έγινε συνένοχος στην επί μακρόν γενοκτονία των κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Τώρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αναδειχθεί σε υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου και η ρωσοφοβική υστερία που προωθείται από τις αρχές έχει φτάσει σε σημείο ανάφλεξης. Σε αυτή τη βάση, έχουν ληφθεί βαθιά λανθασμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα θα είναι να στραφούν, μεταξύ άλλων και κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ασπίδες και οι οποίοι ήδη έχουν πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής».

Τέλος, έσπευσε να τονίσει πως «ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο», καταλήγοντας ότι «πιστεύουμε πως οι ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν αυτές τις δοκιμασίες».

Όλη η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα:

«Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό. Υποκριτικά μιλούν για «απρόκλητη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο «μαζική εισβολή» κ.α.

Να υπενθυμίσουμε ότι με προσπάθειες, πρώτα απ’ όλα, των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις ταρακουνούν τον κόσμο όλες τις τελευταίες δεκαετίες – οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας το 1999, οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν. Κανείς δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του για τις τεράστιες θυσίες και τα βάσανα των λαών αυτών των χωρών.

Σήμερα, τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, που ανέβηκε στην εξουσία ως αποτέλεσμα του αιματηρού πραξικοπήματος του 2014, παραμένουν στη σκιά του νέου κύματος των αντιρωσικών παρατραβηγμένων επικρίσεων.

Αποσιωπάται το γεγονός ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη πλήρωσαν για την ελεύθερη επανένωσή τους με τη Ρωσία με τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό και τις δυτικές κυρώσεις. Στο πολιορκημένο Ντονμπάς, ως αποτέλεσμα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Ουκρανών νεοναζί, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 14 χιλιάδες άμαχοι, ενώ στους Ρώσους τους προτάθηκε να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας. Και το τι σημαίνουν οι καθημερινοί πυροβολισμοί μπορούν να εξηγήσουν, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι κατοικούν στα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίμησε να παρακολουθεί σιωπηλά την εξόντωση του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς, έγινε συνεργός στην πολυετή γενοκτονία των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Τώρα η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει εγγραφεί εντελώς στις τάξεις των συνηγόρων του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ η ρωσοφοβική υστερία που καλλιεργείται από τις Αρχές έχει φτάσει σε σημείο βρασμού. Σε αυτή τη βάση λαμβάνονται βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα και οι οποίοι έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής.

Στο όνομα των συλλογικών δυτικών σχεδιασμών – να κάνουν κακό στη Ρωσία με κάθε κόστος – θυσιάστηκε η κοινή λογική. Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως, και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση. Η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ. Μας αποδίδουν δήθεν «ενεργειακό εκβιασμό», διακηρύσσουν ως στόχο την τάχιστη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι αδιάκοπες προμήθειες του οποίου επί δεκαετίες αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα για τον εθνικό ενεργειακό τομέα. Με τη συλλογική ντιρεκτίβα των Βρυξελλών, ο ελληνικός ουρανός έκλεισε για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Δόθηκε η διαταγή για αναστολή της κάθε συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, για την διακοπή των Κοινών Αφιερωματικών Ετών. Ακούγονται εκκλήσεις για πλήρη παύση κάθε συνεργασίας. Ουσιαστικά, για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία.

Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνευ προηγουμένου επίθεση της Ζαχάροβα στην Ελλάδα"

Κωδικοί Taxisnet: Ποιοι πρέπει άμεσα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους (διαδικασία)

Με βάση την «απόφαση Πιτσιλή» που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ όλοι όσοι έχουν εκδώσει και χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet «οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE (…) τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, ήτοι τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο)».

Πώς γίνεται η διαδικασία; Στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας».

Είναι επίσης σημαντικό ότι με την ίδια απόφαση καθιερώνεται πλέον και ο θεσμός του «Βοηθού εκπλήρωσης» υποχρεώσεων, για άτομα που έχουν μεν δικούς τους κωδικούς αλλά, για διαφόρους λόγους (όπως πχ ηλικιωμένοι κλπ) χρειάζονται και την βοήθεια άλλων για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Συγκεκριμένα οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας», τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο).

Τα στοιχεία αυτά με επιλογή του ενδιαφερόμενου, θα μπορούν να συγχρονίζονται με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

  1. Για την ηλεκτρονική επικοινωνία ο συναλλασσόμενος με την ΑΑΔΕ δηλώνει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

(α) «Προσωπικό e-mail», ως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία έχει πρόσβαση ο ίδιος. Στη διεύθυνση αυτή αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την ανάρτηση -κοινοποίηση όλων των πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της Φορολογικής Διοίκησης στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην εφαρμογή e-κοινοποιήσεις στο myAADE, περιλαμβανομένων αυτών που ενδεχομένως περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν αφορούν σε φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη.

(β) «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης». Ως τέτοιο δηλώνεται η ηλεκτρονική διεύθυνση του προσώπου που συναινεί να συνδράμει τον δηλούντα στην εκπλήρωση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του.

Ως «Βοηθός Εκπλήρωσης» δηλώνεται κάθε πρόσωπο που συναινεί να συνδράμει τον δηλούντα στην εκπλήρωση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του.

Ο ίδιος ο πολίτης καλείται υποχρεωτικά να επιλέξει τον χαρακτηρισμό της σχέσης του με τον Βοηθό Εκπλήρωσης, από μία αποκλειστική λίστα ρόλων όπως, ενδεικτικά:

– λογιστής

– σύμβουλος

– συγγενής

– οικείο πρόσωπο

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βοηθού Εκπλήρωσης αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την ανάρτηση κοινοποίηση στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην εφαρμογή e-κοινοποιήσεις στο myAADE, πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της ΑΑΔΕ.

Σε αυτά μπορεί να περιέχονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που προκύπτουν από ή περιλαμβάνονται σε φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη (πχ δηλώσεις ΕΙ, πράξεις διορθωτικού ή διοικητικού προσδιορισμού). Με την προϋπόθεση της συναίνεσης του φορολογούμενου (check-box), μπορεί να περιέχονται και προσωπικά δεδομένα (ευαίσθητα ή μη), που δεν σχετίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη προς τη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. πρόστιμα ανεμβολίαστων, κοινοποίηση ατομικών ειδοποιήσεων καταβολής μη φορολογικών υποχρεώσεων, όπως πρόστιμα τροχαίας, υποχρεώσεις υπέρ τρίτων κ.λπ.). Σε περίπτωση μη συναίνεσης, η ειδοποίηση αποστέλλεται μόνο στο «Προσωπικό e-mail» ή, εφόσον δεν έχει καταχωρηθεί τέτοιο, η κοινοποίηση πραγματοποιείται κατά τις κείμενες διατάξεις.

  1. Κατά τη συμπλήρωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου, του προσωπικού e-mail και του e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης, τα στοιχεία επιβεβαιώνονται με την αποστολή 6ψήφιου κωδικού (αντίστοιχα στο τηλέφωνο ή στο e-mail) στον συναλλασσόμενο, για το δε τελευταίο, στον Βοηθό Εκπλήρωσης.
  2. Η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε μεταβολή τους. Ο φορολογούμενος δεν μπορεί να επικαλείται τις μεταβολές των στοιχείων επικοινωνίας έναντι της ΑΑΔΕ έως την ημερομηνία πραγματοποίησης της επικαιροποίησης.
  3. Ο Βοηθός Εκπλήρωσης δύναται να ανακτά ψηφιακά κατάλογο των συναλλασσομένων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει και επιβεβαιώσει, ως «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης» τη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση, με την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης μέσω κωδικού που θα λάβει στη δηλωθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση κατά τη στιγμή της ανάκτησης. Κατόπιν της ανάκτησης, ο Βοηθός Εκπλήρωσης δύναται να ανακαλεί την ηλεκτρονική του διεύθυνση από τη μερίδα του συναλλασσομένου, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος έχει προηγουμένως προβεί σε δήλωση «Προσωπικού e-mail».

Έως και την επικαιροποίηση των στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας από τους φορολογούμενους, οι ήδη δηλωθείσες στην ΑΑΔΕ διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θεωρούνται ότι αντιστοιχούν στην επιλογή «Προσωπικό e-mail». Εφόσον ο φορολογούμενος έχει ήδη δηλώσει δύο διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η δηλωθείσα στο πεδίο που οριζόταν ως «Mail» θεωρείται ότι αντιστοιχεί στην επιλογή «Προσωπικό e-mail», ενώ η δηλωθείσα στο πεδίο που οριζόταν ως «Επιπλέον Mail» θεωρείται ότι αντιστοιχεί στην επιλογή «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης». Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι δεν υφίσταται η προβλεπόμενη συναίνεση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωδικοί Taxisnet: Ποιοι πρέπει άμεσα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους (διαδικασία) "

Κίεβο: Σχεδόν 20.000 ξένοι εθελοντές θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών

Σχεδόν 20.000 ξένοι μαχητές δήλωσαν εθελοντές για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Επί του παρόντος, ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000, έρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, «πολλοί άνθρωποι απεχθάνονται τη Ρωσία» εδώ και χρόνια, αλλά δεν τολμούσαν να της αντιταχθούν. «Όταν οι άνθρωποι είδαν ότι οι Ουκρανοί μάχονται, ότι δεν κατεβάζουν τα χέρια, αυτό τους ώθησε να πολεμήσουν», πρόσθεσε.

Αν και δήλωσε ότι «κατανοεί την ανάγκη να πολεμήσουν», ο Κουλέμπα επανέλαβε ότι είναι «πιο σημαντικό» να λάβει η Ουκρανία «πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια» από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως «για την αντιαεροπορική άμυνά της».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου την ίδρυση μιας «διεθνούς λεγεώνας» ξένων μαχητών που θα βοηθήσουν στην άμυνα απέναντι στη Ρωσία. Οι εθελοντές καλούνται να απευθυνθούν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στις χώρες όπου βρίσκονται.

Η Δανία έδωσε το «πράσινο φως» στους πολίτες της να ενταχθούν σε αυτή τη «λεγεώνα», όπως και η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας. Ωστόσο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας, ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, είπε σήμερα ότι είναι «παράνομο και ανώφελο» να πάνε οι Βρετανοί να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίεβο: Σχεδόν 20.000 ξένοι εθελοντές θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών"

Χωρίς την ηλεκτρονική φόρμα PLF θα μπορούν να εισέρχονται οι Ουκρανοί πολίτες στην Ελλάδα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό ότι εκδόθηκε έκτακτη notam, με άμεση ισχύ, για τους Ουκρανούς πολίτες που καταφθάνουν στην χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού.


Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, όλοι οι ταξιδιώτες που είναι Ουκρανοί πολίτες και έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το εξωτερικό δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χωρίς την ηλεκτρονική φόρμα PLF θα μπορούν να εισέρχονται οι Ουκρανοί πολίτες στην Ελλάδα"

BBC: Το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο σταμάτησε να εκπέμπει στη Ρωσία

Το BBC ανακοίνωσε σήμερα ότι το διεθνές ειδησεογραφικό του τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο, BBC World News, σταμάτησε να εκπέμπει στη Ρωσία, αφότου οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην καταστολή μέσων ενημέρωσης από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η μετάδοση του BBC World News, του καναλιού που παρακολουθείτε εάν βρίσκεστε εκτός Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή, και που είναι το παγκόσμιο κανάλι ειδήσεων του BBC, μόλις τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Βρετανίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Βικτόρια Ντέρμπισιρ.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού ομίλου δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης δήλωσε ότι το κανάλι δεν ήταν πλέον από το Σάββατο διαθέσιμο για εκπομπή στη Ρωσία.

«Λυπούμαστε που οι Ρώσοι τηλεθεατές μας δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και αμερόληπτες πληροφορίες τώρα που τις χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "BBC: Το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο σταμάτησε να εκπέμπει στη Ρωσία"

Γρίπη πτηνών: 700 νεκρά πουλιά σε καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη

Η περισυλλογή των εκατοντάδων νεκρών Αργυροπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών στη Μικρή Πρέσπα, αλλά και σε άλλες λίμνες της δυτικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε το απόγευμα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πρέπων, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, του δημάρχου Πρεσπών Γιώργου Πασχαλίδη, εκπροσώπων του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και του διοικητή της 9ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Φλώρινα…

Την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί περί τα 700 πουλιά, κυρίως Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκανοι, να κείτονται νεκρά στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας, ενώ μικρότερος αριθμός, περίπου 30, έχει εντοπιστεί στη λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο, ενώ μόλις ένας στη λίμνη Ζάζαρη. Επίσης, μικρός αριθμός νεκρών Αργυροπελεκάνων έχει εντοπιστεί και στη λίμνη της Καστοριάς. Μικροβιολογικές εξετάσεις που έγιναν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας έδειξαν ότι τα πουλιά πεθαίνουν από το μικρόβιο της γρίπης των Πτηνών.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στον ιό της γρίπης των πτηνών, ανέφερε ότι «δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο» ωστόσο, όπως τόνισε, «η σπουδαιότητα του βιότοπου μας των Πρεσπών μάς υποχρεώνει να κινηθούμε γρήγορα και οργανωμένα, ώστε να προστατεύσουμε την ορνιθοπανίδα των λιμνών της περιοχής». Προανήγγελλε την εμπλοκή του Στρατού, αλλά και την παρουσία πιστοποιημένων εταιρειών που θα συλλέξουν τα νεκρά πουλιά, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας, ενώ επισήμανε ότι «έχουν βρεθεί και οι αναγκαίο πόροι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος».

Πρόκειται για ασθένεια που ξεκίνησε το 2005 από την Κίνα και σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, «αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση κυρίως στην Ευρώπη».

Η κ. Μαλακού εξέφρασε τους φόβους της για την εξάπλωση της γρίπης και σε άλλους υδροβιότοπους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που γίνεται σε καθημερινή βάση. «Ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος και αποτελεσματικός, να μην εξαντλείται μόνο σε μια περιοχή αλλά να περιλαμβάνει και άλλους υδροβιοτόπους, γιατί ο ιός της γρίπης μπορεί να επεκταθεί και σε αλλά πουλιά» τόνισε η κ. Μαλακού.

Το παραπάνω ενδεχόμενο ανησυχεί τους ειδικούς γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο ως προς τη μετάδοση του ιού σε πληθυσμούς πουλιών που βρίσκονται σε μεγαλύτερους αριθμούς, όπως οι κορμοράνοι που συνήθως συνεργάζονται με τους Αργυροπελεκάνους στην αναζήτηση της τροφής. Όπως αναφέρει Νίκος Παναγιωτόπουλος από τον Σταθμό περίθαλψης Αγρίων Ζώων του Δήμου Καστοριάς, «η γρίπη των πτηνών έχει ήδη μεταδοθεί και σε ορισμένα ζευγάρια Κύκνων που φωλιάζουν στη λίμνη», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα μετάδοσης και στις αποικίες των κορμοράνων που στη λίμνη της Καστοριάς βρίσκονται σε υπερπολλαπλάσιους αριθμούς.

Αναφέρεται επίσης ότι τα πουλιά όσο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή γιατί με τη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας θα αρχίσουν να αποσυντίθεται ταχέως απειλώντας την ασφάλεια της μεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στο κόσμο. Σύμφωνα με την Μυρσίνη Μαλακού, «στην Πρέσπα υδροβιούν περίπου 4.000 Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκάνοι και αποτελούν το 20% του παγκόσμιου αποθέματος».

Στην επιχείρηση περισυλλογής των πουλιών θα συμμετάσχει κλιμάκιο Μηχανικού, όπου θα αναπτύξει πλωτά μέσα στη Μικρή Πρέσπα, όπου με τη σειρά τους τα ειδικά συνεργεία που θα συσταθούν τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προφύλαξης θα συγκεντρώνουν τα νεκρά πουλιά.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, η επιχείρηση περισυλλογής θα ξεκινήσει άμεσα και η αποτέφρωση των Αργυροπελεκάνων θα γίνει σε δύο πιστοποιημένους κλιβάνους στην περιοχή της ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης.

Μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Πρεσπών, τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών κατευθύνθηκε στο πεδίο ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, όπου φωλιάζουν οι Αργυροπελεκανοι και με κιάλια παρατήρησε τις φωλιές που κείτονται τα νεκρά πουλιά.

Ανάλογη σύσκεψη με την παρουσία του κ. Αμυρά πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο Καστοριάς με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της περιοχής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη πτηνών: 700 νεκρά πουλιά σε καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη"

Εκατοντάδες Σέρβοι διαδήλωσαν υπέρ του Πούτιν και της Ρωσίας

Οι Σέρβοι διαδήλωσαν στο Βελιγράδι υπέρ της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα υπέρ της Ρωσίας και τόνισαν ότι αν η Σερβία αποφασίσει να συμμετέχει και αυτή στις κυρώσεις, οι διαδηλώσεις θα είναι μαζικότερες. Επισήμως η Σερβία έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία αλλά δεν συμφώνησε σε κυρώσεις, καθώς θεωρεί στενό σύμμαχο τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία απελευθερώνεται από τους νεοναζί, δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε. Το δυτικό σύστημα διείσδυσε στην Ουκρανία και οι Ρώσοι, τα αδέρφια μας την απελευθερώνουν. Ελπίζουμε να απελευθερωθεί όλος ο κόσμος» λέει ένας Σέρβος και ένας άλλος συμπληρώνει: «Δεν λέω ότι χαίρομαι που συμβαίνει αυτό στην Ουκρανία. Είμαστε σοκαρισμένοι. Αδέρφια αλληλοσκοτώνονται, είναι τραγωδία. Αλλά έπρεπε να γίνει. Οι δυνάμεις του κακού είχαν φτάσει στα ρωσικά σύνορα και αν δεν γινόταν αυτό θα είχαμε παγκόσμιο πόλεμο. Οπότε καλύτερα αυτό από το να έχουμε μεγαλύτερη σύρραξη».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι η Δύση πιέζει την κυβέρνησή του να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία. Οι Σέρβοι επισήμως επιθυμούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά έχουν στενές σχέσεις με Μόσχα και Κίνα.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκατοντάδες Σέρβοι διαδήλωσαν υπέρ του Πούτιν και της Ρωσίας "

Το Κίεβο ζητά τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

“Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο”, ανέφερε σε ανακοίνωση του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Κίεβο ζητά τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είπαν Πούτιν και Μακρόν για πυρηνικές εγκαταστάσεις και εκκένωση Μαριούπολης

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν “επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα”, προσθέτοντας ότι “Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων” το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Σάββατο, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί η εκκένωση αυτών των δύο πόλεων που περικυκλώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πριν αλληλοκατηγορηθούν ότι παραβίασαν τη συμφωνία.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».

Μια νέα προσπάθεια σήμερα για απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, μια πόλη που ζούν 450.000 κατοίκους, «διεκόπη», ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ.

Φάκελος… πυρηνικά

Το άλλο μεγάλο ερώτημα που συζήτησαν Μακρόν και Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν η διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά από μάχες τις τελευταίες ημέρες κοντά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ και του Ζαπορίγιε, όπου ξέσπασε φωτιά.

Ο Πούτιν κατηγόρησε «εξτρεμιστές Ουκρανούς» και «δολιοφθορείς» ότι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια στο Ζαπορίγιε, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία αποτελούν μέρος μιας κυνικής προπαγάνδας».

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας Μαριούπολη σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Πώς «άκουσε» τον Πούτιν ο Μακρόν – Οι πληροφορίες από το Παρίσι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είπαν Πούτιν και Μακρόν για πυρηνικές εγκαταστάσεις και εκκένωση Μαριούπολης"

Η Ρωσία απειλεί όσες χώρες επιχειρήσουν να προσφέρουν τα αεροδρόμιά τους στην Ουκρανία

Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Νωρίτερα, στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».

Ο Πούτιν “επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα“, προσθέτοντας ότι “Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων” το Σάββατο από την Μαριούπολη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία απειλεί όσες χώρες επιχειρήσουν να προσφέρουν τα αεροδρόμιά τους στην Ουκρανία"

Καταγγελία: Συνδικαλιστές του ΚΚΕ εμπόδισαν την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων να παίξουν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

Ο μουσικός- τσελίστας, Μάνος Επιτροπάκης, εργάζεται 23 χρόνια στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου, όπως καταγγέλει  σε μακροσκελή ανάρτηση του, τις προηγούμενες ημέρες όταν προτάθηκε να παίξει η Ορχήστρα τον ύμνο της Ουκρανίας ως πράξη αλληλεγγύης την ώρα που δέχεται την ρωσική εισβολή, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστές που ανήκουν στην παράταξη του ΚΚΕ. Οι συνδικαλιστές εμπόδισαν την πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, ζητώντας να παίξουν κάτι «υπέρ της Ειρήνης των λαών».

Σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση του μουσικού,  μπορεί πράγματι την ημερα της Συναυλίας να μην έπαιξε ο Ουκρανικός εθνικός ύμνος, όμως η ορχήστρα τήρησε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυματων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του τσελίστα:

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταγγελία: Συνδικαλιστές του ΚΚΕ εμπόδισαν την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων να παίξουν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας"

Ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο για κατάσχεση καταθέσεων που είναι μεγαλύτερες από το δηλωθέν εισόδημα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων, στην περίπτωση που το σύνολο των καταθέσεών τους είναι μεγαλύτερο από τα δηλωμένα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με το νόμο, η κατάσχεση θα γίνεται σε περιπτώσεις που οι καταθέσεις είναι μεγαλύτερες για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας.

Όλα αυτά ενώ η Ρωσία πλήττεται από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο για κατάσχεση καταθέσεων που είναι μεγαλύτερες από το δηλωθέν εισόδημα"

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην πόλη Νόβα Κακχόβκα (video)

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σήμερα το απόγευμα σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην πόλη Νόβα Κακχόβκα (video)"

Πούτιν: Kατηγορεί το Κίεβο για την φωτιά στον πυρηνικό σταθμό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα Ουκρανούς εξτρεμιστές για το συμβάν στις 3 Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ρώτησε τηλεφωνικά τον Πούτιν για την φωτιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την πρόκληση από Ουκρανούς ριζοσπάστες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το Κρεμλίνο. «Τα επίπεδα ραδιενέργεια είναι φυσιολογικά».

Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Kατηγορεί το Κίεβο για την φωτιά στον πυρηνικό σταθμό "

Άθλια προβοκάτσια για το OPEN από τη ρωσική πρεσβεία καταγγέλει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου

Την αντίδρασή του στην «προτροπή» της Ρωσικής Πρεσβείας προς τους Έλληνες τηλεθεατές να παρακολουθούν τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, αν αναζητούν «κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία», εξέφρασε μέσω twitter, ο δημοσιογράφος του σταθμού, Μιχάλης Ιγνατίου.

Με διαδοχικά tweets, ο κ. Ιγνατίου απάντησε στη διπλωματική αποστολή της Μόσχας στην Αθήνα, σχολιάζοντας πως «αυτό που κάνει η Ρωσική Πρεσβεία είναι μία άθλια, μία άνευ προηγουμένου προβοκάτσια εναντίον όλων μας, όλων των εργαζομένων στο OPEN. Αν τολμά η εν λόγω Πρεσβεία, ας δημοσιεύσει και τα βίντεο που χαρακτηρίζουμε αυτό που στην αλήθεια κάνει η αυταρχική Ρωσία».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επαναφέρει στην τάξη τους «διπλωμάτες» της ρωσικής πρεσβείας. Δεν μπορεί να τους επιτρέπει άλλο να την αμφισβητούν. Δεν μπορεί να επιτρέπει τις αθλιότητες της Πρεσβείας εναντίον μας, επειδή απορρίπτουμε την προπαγάνδα της» επισημαίνει ακόμη ο κ. Ιγνατίου, ενώ προσθέτει ότι «ο ρωσικός στρατός είναι αυτός που έχει σκοτώσει τους ομογενείς μας. Η Μόσχα πρέπει να απολογηθεί για τις δολοφονίες των ομογενών μας».

Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για «άθλιες επιθέσεις από τα τρολς της Ρωσικής Πρεσβείας», «που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία», όπως ανέφερε.

ignatiou1 ignatiou2 protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Άθλια προβοκάτσια για το OPEN από τη ρωσική πρεσβεία καταγγέλει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου"

Ουκρανία: Τουλάχιστον 364 οι επιβεβαιώμενοι άμαχοι νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη της ενημέρωση μια αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.

Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά ατα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θανάτοι και 52 τραυματισμοί, σχετικά με τα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο, οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Τουλάχιστον 364 οι επιβεβαιώμενοι άμαχοι νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ"

Κορωνοϊός: 9.213 κρούσματα και 51 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι είναι 9.213, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.508.472 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 49.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 212 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.798 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο 5,1% η θετικότητα σε 178.935 τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 3.169 στην Αττική (4.711 χθες).
  • 996 στη Θεσσαλονίκη (1.379 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 457 από την Ανατολική Αττική (646 χθες).
  • 520 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (746 χθες).
  • 83 από τη Δυτική Αττική (137 χθες).
  • 414 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (623 χθες).
  • 893 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.279 χθες).
  • 377 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (633 χθες).
  • 349 από τον Πειραιά (535 χθες).
  • 76 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (112 χθες).

Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 135 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 7 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 71 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 69 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 39 στην ΠΕ Άρτας.
  • 269 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 88 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 10 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 69 στην ΠΕ Δράμας.
  • 54 στην ΠΕ Έβρου.
  • 178 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 31 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 54 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 112 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 39 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 613 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 11 στην ΠΕ Θάσου.
  • 35 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 20 στην ΠΕ Θήρας.
  • 8 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 169 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 74 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 28 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 62 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 11 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 18 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 79 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 42 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 60 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 174 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 119 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 54 στην ΠΕ Κω.
  • 52 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 217 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 63 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 65 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 25 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 14 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 195 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 142 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 11 στην ΠΕ Μήλου.
  • 8 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 22 στην ΠΕ Νάξου.
  • 62 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 20 στην ΠΕ Πάρου.
  • 90 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 41 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 59 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 101 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 36 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 81 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 25 στην ΠΕ Σάμου.
  • 85 στην ΠΕ Σερρών.
  • 7 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 11 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 141 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 126 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 47 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 11 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 73 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 143 στην ΠΕ Χανίων.
  • 48 στην ΠΕ Χίου.
  • 195 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (280 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.194 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 376.  Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 88,8% έχει υποκείμενο νόσημα και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 262 (69.68%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (30.32%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.304ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 276 (ημερήσια μεταβολή -2.47%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 287 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 9.213 κρούσματα και 51 θάνατοι "

Ο Δένδιας επιβεβαιώνει το χτύπημα στο προξενείο στη Μαριούπολη – Αναζητείται διέξοδος για το προσωπικό

Με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα επικοινώνησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«O YΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον D.Kuleba ζητώντας την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση» αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε το χτύπημα στο κτίριο όπου βρίσκεται το γενικό προξενείο της Ελλάδας.

Ζήτησε από τις ουκρανικές αρχές να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού του προξενείου.

Το κτίριο του ΟΑΣΕ που βρίσκεται το προξενείο δεν θεωρείται πλέον ασφαλές.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δένδιας επιβεβαιώνει το χτύπημα στο προξενείο στη Μαριούπολη – Αναζητείται διέξοδος για το προσωπικό"

Ουκρανία: Διεκόπη η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης λόγω ρωσικών βομβαρδισμών

Η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη», ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η ΔΕΕΣ, η οποία είχε ανοίξει την δίοδο.

«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Η σχεδιαζόμενη για σήμερα απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης δεν ήταν εφικτή εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Διεκόπη η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης λόγω ρωσικών βομβαρδισμών"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτυπήθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη

Χτύπημα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου στις 13:00.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το χτύπημα προκλήθηκε από σφαίρες οι οποίες πέτυχαν το κτήριο κατά την διάρκεια οδομαχιών που μαίνονται στην πόλη. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr από κυβερνητικές πηγές, έγινε ανταλλαγή πυρών έξω από το κτίριο, πλέον τα πράγματα είναι ήσυχα και το προσωπικό του προξενείου, μαζί με τον πρόξενο, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές καταφύγιο.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης σημειώνεται πως είναι καλά στην υγεία του και επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και μία εβδομάδα περίπου οι υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας έχουν μεταφερθεί στο κτήριο που στεγαζόταν η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ στην πόλη, το οποίο και χτυπήθηκε από τις οδομαχίες το μεσημέρι της Κυριακής.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπως ενημερώνει το ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τη ΓΓ του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμίντ και συζήτησαν τόσο για τη στέγαση των υπηρεσιών όσο και για τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη.

Δείτε το Tweet του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Το χτύπημα έγινε μάλιστα την ώρα που στην πόλη είχε κηρυχθεί κατάπαυση πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φύγουν οι άμαχοι της περιοχής.  Νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αλεξέι Αρεστόβιτς υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος που να αφορά το Γκοστόμελ και την Μπούτσα που βρίσκονται πολύ κοντά στο Κίεβο και όλες τις προηγούμενες μέρες δέχτηκαν απανωτούς βομβαρδισμούς.

Να θυμίσουμε ότι το Γκοστόμελ βρέθηκε στο στόχαστρο των Ρώσων λόγω της παρουσίας αεροδρομίου στην περιοχή. Την είδηση μεταφέρει και το ουκρανικό NEXTA με ανάρτησή του. protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτυπήθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη"

Απαγωγή Γιώργου Κυπαρίσση: Πήραν προθεσμία οι απαγωγείς – Νέα στοιχεία για το θρίλερ των 70 ημερών

Ποινική δίωξη για 12 αδικήματα, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, άσκησε ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου σε βάρος των 3 συλληφθέντων για την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση.

Συγκεκριμένα ο 41χρονος, η 39χρονη σύντροφός του καθώς και ο 34χρονος φίλος τους κατηγορούνται κατά περίπτωση για: Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή, εκβίαση από κοινού, ληστεία κατά συναυτουργία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμός με πρόθεση, κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, οπλοφορία κατά συναυτουργία, οπλοκατοχή από κοινού και κατά μόνας, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, αντιποίηση αρχής, βία κατά υπαλλήλων.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή και λίγο μετά τις 14.00, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Απαγωγή επιχειρηματία: Τα στοιχεία της αστυνομίας

Όπως ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, υποστράτηγος Πέτρος Τζεφερης, η απαγωγή του επιχειρηματία έγινε στις 29 του περασμένου Δεκέμβρη. Οι δράστες είχαν ντυθεί αστυνομικοί και τον περίμεναν έξω από το σπίτι του, στο Ντράφι. Μόλις ο Γιώργος Κυπαρίσσης βγήκε, εκείνοι τον πλησίασαν και τον αιφνιδίασαν. Τον χτύπησαν και τον έβαλαν μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα που είχαν.

Πήγαν στον οικισμό του “Φοίνικα” στα Σπάτα όπου έκαψαν τα οχήματά τους και τον έβαλαν σε άλλο όχημα, με το οποίο τον οδήγησαν σε κρησφύγετο. Εκει τον κράτησαν για λιγες ημερες και έπειτα τον μετεφεραν σε αλλο κρησφύγετο. Καθ ολη τη διάρκεια της κράτησης του, οι δραστες τον χτυπούσαν και του προκάλεσαν ελαφρές κακώσεις. Σε πολλες περιπτώσεις τον βιντεοσκοπούσαν, με σκοπο να στείλουν βίντεο στους συγγενείς του.

Οι διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς για τα λύτρα βρίσκονταν σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. Αρχικά ζητούσαν 2.000.000 ευρώ και από τα τέλη Ιανουαρίου επειδή η οικογένεια αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ποσό, έπεσαν στο 1.500.000. Αργότερα στα μέσα Φεβρουαρίου, κατέβηκαν στο 1.000.000 ευρώ και τελικά η συμφωνία όπως λένε τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας του επιχειρηματία έκλεισε πριν από λίγες μέρες, για ένα ποσό κοντά στα 800.000 ευρώ. Το πρωί της Παρασκευής οι απαγωγείς τον άφησαν ελεύθερο σε δασωδη έκταση στις Αχαρνές Αττικής.

Τα χρήματα που παραδόθηκαν στους δράστες ήταν προσημειωμένα και έτσι όταν αργότερα βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών, δεν υπήρχαν περιθώρια άρνησης από εκείνους. Τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των δραστών έκανε μία γυναίκα. Ο Γιώργος Κυπαρίσσης, μπήκε στο στόχαστρο από τις εικόνες που ανέβαζε στα social media. Οι δράστες πίστευαν ότι με την απαγωγή του και τα λύτρα που θα έπαιρναν θα έλυναν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους.

Στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής σε οργανωμένη επιχείρηση συνέλαβαν τρία άτομα για την απαγωγή του επιχειρηματία, που παρακάτω τους βλέπουμε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Κατα τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προσημειωμενα χαρτονομισματα αξίας 300.000 ευρώ, 4 πιστόλια, περίστροφο, υποπολυβολο, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα και πλήθος κινητών τηλεφώνων.

«Κλείνοντας αυτη την υπόθεση θα ηθελα να σημειώσω οτι μεταξύ των συλληφθέντων ατόμων είναι και το αρχηγικο στέλεχος της ομάδας που διέπραξε την απαγωγή, την οποία ο ίδιος οργάνωσε» σημείωσε ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής. Πρόκειται για έναν 40χρονο που φέρεται να έχει ομολογήσει. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή Γιώργου Κυπαρίσση: Πήραν προθεσμία οι απαγωγείς – Νέα στοιχεία για το θρίλερ των 70 ημερών"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Όλα ή τίποτα» απάντησε ο Πούτιν στην ειρηνευτική παρέμβαση Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως "η στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία θα σταματήσει, μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τόνισε εκ νέου ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου. Πρόσθεσε πως ελπίζει, ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα. Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: «Όλα ή τίποτα» απάντησε ο Πούτιν στην ειρηνευτική παρέμβαση Ερντογάν"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ασύλληπτες εικόνες αγριότητας στο Ιρπίν – Νεκροί άμαχοι και σκληρές εικόνες

Οι τραγικές στιγμές που ζει η ανθρωπότητα συνεχίζονται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 11η ημέρα και η κτηνωδία -αυτονόητη όταν υπάρχει πολεμική σύγκρουση- προκαλεί σοκ και δέος.

Η Ρωσία σφυροκοπά ανελέητα την Ουκρανία και τα όσα αποτυπώνονται στα βίντεο και τις φωτογραφίες, αποτελούν γροθιά στο στομάχι. Αυτό που συμβαίνει την Κυριακή, 06.03.2022, στο Ιρπίν είναι πραγματικά ασύλληπτο.

Άμαχοι προσπαθούν να ξεφύγουν για να γλιτώσουν από τις οβίδες και τα πυρά. Γονείς με τα μωρά στα χέρια, άνθρωποι με τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Τρέχουν να ξεφύγουν αφήνοντας πίσω τους τη ζωή τους. Αφήνοντας πίσω τις φωτιές και τον πόλεμο.

Αδιανόητες εικόνες μεταδίδει και το Reuters

Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη Ιρπίν, η οποία βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Κίεβο, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από γέφυρα που ανατινάχτηκε. Η γέφυρα καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς στο κέντρο του Κιέβου.

Οι εικόνες του Associated Press είναι συγκλονιστικές, καθώς οι άμαχοι κρύβονται για ασφάλεια κάτω από μια γέφυρα του ομώνυμου ποταμού ή προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα χαλάσματα προκειμένου να ξεφύγουν.

Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία

Επί επτά συνεχείς ημέρες, η πόλη βομβαρδίστηκε ανηλεώς, καθώς σφίγγει ο κλοιός για την ουκρανική πρωτεύουσα…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ασύλληπτες εικόνες αγριότητας στο Ιρπίν – Νεκροί άμαχοι και σκληρές εικόνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news