facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

30 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/05-08-2024 έως Ω/18:00/06-08-2024 εκδηλώθηκαν 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 28 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δύο (2).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "30 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα "

Καιρός αύριο: Ενισχύονται οι άνεμοι με τη θερμοκρασία έως τους 38 βαθμούς – Πού θα βρέξει

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη 7 Αυγούστου με ηλιοφάνεια. Τοπικά μόνο θα εκδηλωθούν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και πιθανώς στη Θεσσαλία τοπικά τους 38 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35, τοπικά έως 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες κατά τόπους νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικότερα τμήματα έως το μεσημέρι, βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη 33 με 35, τοπικά στα νότια έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς και στις Σποράδες 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ενισχύονται οι άνεμοι με τη θερμοκρασία έως τους 38 βαθμούς – Πού θα βρέξει"

Κικίλιας για τις νέες συλλήψεις για εμπρησμούς: «Οι υπαίτιοι θα πληρώσουν τις συνέπειες των εγκληματικών ενεργειών τους»

Οι υπαίτιοι θα πληρώσουν για τις συνέπειες των εγκληματικών ενεργειών τους, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μετά τις νέες συλλήψεις για εμπρησμούς.

«Στον ανακριτή οδηγήθηκε σήμερα 66χρονος που συνελήφθη από τη ΔΑΕΕ για εμπρησμό από πρόθεση στις 4 επικίνδυνες φωτιές που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες μας στη Βάρη στις 8 και 9 Ιουνίου. Πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη και τώρα κρατείται στη ΓΑΔΑ.

Επίσης, σήμερα ο Εισαγγελέας αποφάσισε την κράτηση 33χρονου, ο οποίος συνελήφθη από τη ΔΑΕΕ για εμπρησμούς από πρόθεση που προκάλεσαν 3 πυρκαγιές στη Μαγούλα Ελευσίνας στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου. Χθες συνελήφθησαν άλλοι τρεις άνδρες που κατηγορούνται ότι κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Κορομηλιά Δομοκού. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο έδωσαν σκληρή μάχη για να σώσουν τον οικισμό που απειλήθηκε, καθώς η φωτιά ξέσπασε δίπλα σε σπίτια» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Και πρόσθεσε: «Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 10 έτη για τους εμπρησμούς από αμέλεια -καθώς το αδίκημα πλέον έχει μετατραπεί σε κακούργημα- και έως 20 χρόνιαγια τους εμπρησμούς από πρόθεση. Δεν θα σταματήσουμε να ερευνούμε σε βάθος μία προς μία όλες τις πυρκαγιές, έτσι ώστε οι υπαίτιοι να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να πληρώνουν τις συνέπειες των εγκληματικών ενέργειών τους».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας για τις νέες συλλήψεις για εμπρησμούς: «Οι υπαίτιοι θα πληρώσουν τις συνέπειες των εγκληματικών ενεργειών τους»"

Ανακοινώθηκε η κυνηγετική περίοδος - Οι ημερομηνίες

Έπεσαν οι υπογραφές από το ΥΠΕΝ στη νέα ρυθμιστική απόφαση θήρας για την περίοδο 2024-2025, στην οποία καθορίζεται πως η κυνηγετική περίοδος θα έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 (για τη συντριπτική πλειοψηφία των θηραμάτων).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην Υπουργική Απόφαση περιγράφονται, αναλυτικά, τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του (ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ*).

Η νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα ενσωματώνει τα πιο αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για τη διαχείριση και την προστασία της άγριας ζωής, ενώ είναι προσαρμοσμένη στις σχετικές Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε μία σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:

  • Καθιερώνεται νέο και κατά πολύ μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και λαμβάνεται μία σειρά συνοδευτικών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού του είδους.

Το περυσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι, σε 36.000 τρυγόνια φέτος).

Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού, σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι' αυτό. Και αυτό, προκειμένου μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματάει αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

  • Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί το είδος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα, ενώ ανησυχητικές είναι και οι επιδημικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Με αυτά τα δεδομένα, το όριο κάρπωσης του είδους θα είναι απεριόριστο και τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά με το είδος προγράμματα «ελέγχου» από τα συνεργεία δίωξης, όπως προβλέπονται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

  • Για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά στα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.

Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

  • Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας προβλέπονται σε όσες περιοχές της χώρας εκδηλώθηκαν μεγάλες, δασικές πυρκαγιές.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με όλες τις λεπτομέρειες

 ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανακοινώθηκε η κυνηγετική περίοδος - Οι ημερομηνίες "

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Χίου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024"

Χανιά – αποκλειστικό: Πειθαρχική δίωξη στη γιατρό των φυλακών Αγιάς – Έλειπε για μήνες εκτός υπηρεσίας

Στην πειθαρχική δίωξη μίας γιατρού που υπηρετούσε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χανίων (φυλακές Αγιάς – πρ. Κλειστό Κατάστημα ΚΡΗΤΗ-1) προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων “Ο Άγιος Γεώργιος” (Γ.Ν.Χ.), όπως αποκαλύπτει η ΕΡΤ Χανίων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ, η εν λόγω γιατρός είχε τοποθετηθεί στο Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο Φυλακών Χανίων, ωστόσο το τελευταίο διάστημα απουσίαζε κατ’ εξακολούθηση από την υπηρεσία της, είτε με νόμιμες άδειες, είτε όχι, αφήνοντας ουσιαστικά κενό ένα νευραλγικό πόστο, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη και ιδιαίτερη κρατική δομή.

Για τη μακρόχρονη απουσία της από το εργασιακό πόστο, η διεύθυνση του Σωφρονιστικού Καταστήματος Χανίων, είχε απευθυνθεί επανειλημμένως και εγγράφως στη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης ώστε να επιλυθεί το ζήτημα και να υπάρχει μόνιμα γιατρός στο ίδρυμα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να εξετάσει την υπόθεση το ανώτατο αρμόδιο όργανο, το Δ.Σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος του Νομού, για το πειθαρχικό παράπτωμα αδικαιολόγητης απουσίας από την εργασία, κατά το διάστημα από τις 13/6 έως και τις 03/07/2024. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Χανίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία, τη στέρηση μισθού δεκατριών (13) ημερών στην αναφερόμενη γιατρό. Παραπάνω ποινή, ίση με το διάστημα αδικαιολόγητης απουσίας της από τα καθήκοντά της, ζήτησαν ο Διοικητής και ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γ.Ν. Χανίων οι οποίοι και καταψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ειδικό Ιατρείο των φυλακών Αγιάς στελεχώθηκε πλήρως με τρία νέα άτομα, έπειτα από άμεση παρέμβαση της 7ης ΥΠΕ, στο περιθώριο της πειθαρχικής δίωξης που επιβλήθηκε.

Η συγκεκριμένη υπόθεση που φέρνει στο φως η ΕΡΤ Χανίων, έρχεται να προστεθεί στις απανωτές καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν από τους εργαζόμενους του σωφρονιστικού καταστήματος των Χανίων, που ζητούσαν μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ιατρείου της φυλακής, καθώς είχε τεθεί επανειλημμένα θέμα ασφάλειας και κινδύνου της ανθρώπινης ζωής. Οι έγκλειστοι με ανακοινώσεις τους, από το 2022 είχαν κάνει γνωστό ότι το ιατρείο εκτός ότι απασχολούσε μόνο ένα άτομο, πολλές φορές καλούνταν να συνδράμουν σε περιστατικά οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

Για το θέμα τοποθετείται και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων με την Πρόεδρο του Παρασκευή Ορφανουδάκη, να εκφράζει με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, την άποψη πως το ιατρείο στο σωφρονιστικό κατάστημα θα έπρεπε να έχει στελεχωθεί εδώ και χρόνια με μόνιμο προσωπικό. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από τους φορείς, αναφέρει η κ. Ορφανουδάκη, δεν έγινε το παραμικρό, ενώ και η τωρινή προσωρινή λύση, με τρία άτομα προσωπικό να τοποθετούνται στο ιατρείο της φυλακής, στερεί γιατρούς και νοσηλευτές από άλλες μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας απ’ όλο τον Νομό Χανίων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά – αποκλειστικό: Πειθαρχική δίωξη στη γιατρό των φυλακών Αγιάς – Έλειπε για μήνες εκτός υπηρεσίας"

Ενας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας κλείνει ΚΕΠ λόγω αναρρωτικής άδειας υπαλλήλου!

Ο τέταρτος μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος της χώρας κλείνει ΚΕΠ, λόγω αναρρωτικής άδειας της μοναδικής από ότι φαίνεται υπαλλήλου, αφού δεν μπορεί να την αντικαταστήσει…

Ειδικότερα ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης, σε ανακοίνωση του, αναφέρει:

Κλειστό θα παραμείνει από την Τρίτη 6 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 25 Αυγούστου το ΚΕΠ Παλιανής λόγω αναρρωτικής άδειας της υπαλλήλου του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Για οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τον Δήμο Ηρακλείου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας κλείνει ΚΕΠ λόγω αναρρωτικής άδειας υπαλλήλου!"

ΑΑΔΕ: Σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής – Οι δύο περίοδοι εφαρμογής, ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

Σε εφαρμογή τίθεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο.

Το νέο πλαίσιο αξιοποιεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Με βάση την Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι περίοδοι, οι φάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών για τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ εξειδικεύονται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία έκδοσης και διαβίβασης των δεδομένων ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών στο myDATA και άλλες λεπτομέρειες.

Στις ανωτέρω αποφάσεις ορίζονται τα εξής:

1. Δύο Περίοδοι Εφαρμογής

Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται:

• οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €), καθώς και

• επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς:

  • ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα),
  • φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων,
  • οικοδομικών υλικών,
  • παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

Ακολουθεί πίνακας με τους σχετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που εντάσσονται ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων

ΚΑΔ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

1623 Κατασκευή άλλων ξυλουργικών προϊόντων οικοδομικής

1920 19.20.2 Παραγωγή καυσίμων ελαίων και αερίων λιπαντικών ελαίων

2110 Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων

2120 Παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων

2223 Κατασκευή πλαστικών οικοδομικών υλικών

2331 Κατασκευή κεραμικών πλακιδίων και πλακών

2332 Κατασκευή τούβλων, πλακιδίων και λοιπών δομικών προϊόντων από οπτή γη

2351 Παραγωγή τσιμέντου

2352 Παραγωγή ασβέστη και γύψου

2361 Κατασκευή δομικών προϊόντων από σκυρόδεμα

2362 Κατασκευή δομικών προϊόντων από γύψο

2363 Κατασκευή έτοιμου σκυροδέματος

2364 Κατασκευή κονιαμάτων

2369 Κατασκευή άλλων προϊόντων από σκυρόδεμα, γύψο και τσιμέντο

3250 Κατασκευή ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών

4633 46.33.13 46.33.13.03 Χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου

4646 Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων

4671 Χονδρικό εμπόριο στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων και συναφών προϊόντων

4673 Χονδρικό εμπόριο ξυλείας, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής

4730 47.30.81 47.30.81.01 Λιανικό εμπόριο (πρατήριο) βενζίνης και πετρελαίου κίνησης

47.30.81.02 Λιανικό εμπόριο μειγμάτων καυσίμων με βιοκαύσιμα, για κινητήρες

47.30.81.06 Λιανικό εμπόριο (πρατήριο) υγραερίων για εφοδιασμό αυτοκινήτων

4752 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα

4773 Λιανικό εμπόριο φαρμακευτικών ειδών (φαρμακεία)

4774 Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα

Στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

2. Δύο Φάσεις Υλοποίησης της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών

Α΄ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA):

Η Α΄ Φάση περιλαμβάνει:

• Έκδοση παραστατικών,

• Διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη,

• Δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

Β΄ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών):

Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει:

• Ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,

• Παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,

• Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.

3. Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Tο χρονοδιάγραμμα τόσο της προαιρετικής εφαρμογής, όσο και της υποχρεωτικής έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ορίζεται ως εξής:

Α΄ Φάση

Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 30/11, υποχρεωτικά από 1/12/2024

• Έως και τις 30/11/2024 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α΄ φάσης για τις επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000€ ή συγκεκριμένοι κλάδοι). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2024.

Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

• Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α’ φάσης για τις επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.

Β΄ Φάση (αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων): Προαιρετικά από 1/12/2024 μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

• Από 1/12/2024 έως 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική περίοδος εφαρμογής της Β΄ Φάσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Από 1/4/2025, καθίσταται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στη Β΄ Φάση.

Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ υποχρεωτικά από 1/1/2026

Από την 1/1/2026 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών που διενεργούνται από το Δημόσιο, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τις δραστηριότητες ή πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία.

4. Εξαιρέσεις:

Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:

• Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).

• Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.

• Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.

• Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.

• Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.

Για τον καθορισμό της διαδικασίας και του μορφότυπου των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης λήφθησαν υπόψη σχόλια και παρατηρήσεις από τη δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, με σημαντική συμμετοχή πολιτών και Οργανισμών.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, δήλωσε «Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, που τίθεται σε εφαρμογή, έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθούμε άμεσα και αποτελεσματικά τη διακίνηση των αγαθών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις καθώς απλοποιούμε διαδικασίες αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό βήμα και για την πολιτεία καθώς ενισχύουμε τη διαφάνεια και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Ο τρίτος πυλώνας της ψηφιακής παρακολούθησης των συναλλαγών γίνεται πράξη. Συμπληρώνοντας την ψηφιακή έκδοση παραστατικών στο myDATA και τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων, το ψηφιακό δελτίο αποστολής διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις στις μεταξύ τους συναλλαγές και στην παρακολούθηση της μεταφοράς των αγαθών τους, ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει τον υγιή ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζοντας τα όπλα μας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής – Οι δύο περίοδοι εφαρμογής, ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news