facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Τουρκία: Συνελήφθη ένας 80χρονος άνδρας - Έκανε... like που δεν άρεσε στον Ρ.Τ. Ερντογάν

Σε μια περίεργη... αλλά αληθινή σύλληψη προέβησαν οι αρχές της Τουρκίας, καθώς πέρασαν χειροπέδες σε έναν 80χρονο άνδρα, ο οποίος έκανε like σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα και βουλευτή του κόμματος CHP της αντιπολίτευσης Muharrem Erkek, ογδοντάχρονος άνδρας συνελήφθη στην Άγκυρα με την κατηγορία της προσβολής σε βάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή τόλμησε να κάνει like σε ανάρτηση, στο Facebook, η οποία ήταν επικριτική για τον Τούρκο Πρόεδρο.

O Muharrem Erkek έβγαλε στο φως, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter το Μ. Σάββατο, τη μαρτυρική δοκιμασία που πέρασε ο ογδοντάχρονος, το όνομα του οποίου δεν απεκαλύφθη, και ανήρτησε φωτογραφία της κατάθεσης του δεύτερου στο αστυνομικό τμήμα. Ο ηλικιωμένος άνδρας συνελήφθη στις 15 Απριλίου και μετά την κατάθεσή του αφέθηκε ελεύθερος.

Να σημειωθεί πως ο 80χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε άτομα άνω των 65 ετών που η τουρκική κυβέρνηση έχει επιβάλλει ως μέρος των μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα.

Στην κατάθεσή του ο γηραιός άνδρας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε διαβάσει το κείμενο στο οποίο έκανε like και δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλλει τον Ερντογάν. Ζήτησε, επίσης, συγγνώμη και είπε ότι θα φιλούσε ακόμη και τα χέρια όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων εάν αυτό ήταν απαραίτητο, κάτι το οποίο θεωρείται ένδειξη σεβασμού στην τουρκική κουλτούρα.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα λειτουργίας του μοναρχικού τρόπου διακυβέρνησης. Ένας 80χρονος πολίτης, γεννημένος το 1940, μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα και κατέθεσε ότι έκανε like σε μια ανάρτηση στο Facebook, αν και απαγορευόταν να βγει έξω λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί εξαιτίας της πανδημίας . Δεν έχει καμία απολύτως σημασία, λοιπόν, αν έχει μολυνθεί από τον ιό ή εάν κινδυνεύει η υγεία του. Το σημαντικό είναι η βούληση ενός ατόμου», έγραψε στο Twitter ο Erkek.

Υποθέσεις χιλιάδων ανθρώπων στην Τουρκία βρίσκονται υπό έρευνα, και οι περισσότεροι εξ αυτών απειλούνται με φυλάκιση, λόγω υποτιθέμενων προσβολών κατά του Ερντογάν. Οι περισσότερες υποθέσεις προσβολής προέρχονται από δημοσιεύσεις που αναρτούν σε κοινωνικά δίκτυα οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου Προέδρου. Η τουρκική αστυνομία και το δικαστικό σώμα θεωρούν ακόμη και την πιο μικρή κριτική για τον Ερντογάν ή την κυβέρνησή του ως προσβολή.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Συνελήφθη ένας 80χρονος άνδρας - Έκανε... like που δεν άρεσε στον Ρ.Τ. Ερντογάν"

Θεσσαλονίκη: Ένταση μεταξύ οπαδών και αστυνομικών έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ (video)

Ένταση σημειώθηκε λίγο πριν από τις εννιά το βράδυ, μεταξύ φιλάθλων του ΠΑΟΚ που έσπευσαν έξω από το γήπεδο της Τούμπας με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα τεσσάρων χρόνων από την ίδρυση τού συλλόγου και αστυνομικών, οι οποίοι επενέβησαν για την τήρηση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και προχώρησαν σε συστάσεις προς τους οπαδούς που φώναζαν συνθήματα, ενώ χρειάστηκε και η παρέμβαση των ΜΑΤ για να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παράβαση των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού και έγιναν προσαγωγές μικρού αριθμού ατόμων.



ΑΠΕ-ΜΠΕ, video, φωτογραφία: thestival.gr
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ένταση μεταξύ οπαδών και αστυνομικών έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ (video)"

Καταγγελία -Πεδίον Άρεως: Αστυνομικοί με πολιτικά εκφόβιζαν πολίτες -Επίθεση & σε 12χρονο (βίντεο)

Σοβαρή καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία στο Πεδίον του Άρεως ελέω κορωνοϊου κάνει ένας εκ των δημιουργών του κινήματος «Κίνηση Κατοίκων Πεδίον του Άρεως το Πάρκο μας», o κ. Δημήτρης Καλαντζής. Όπως τονίζει, αστυνομικός με πολιτικά  και «με μαύρη μάσκα στο στόμα -περισσότερο για να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά του και λιγότερο για την οποιαδήποτε προστασία» επιτέθηκε φραστικά σε 12χρονο αγόρι… διατάζοντας το να φύγει αμέσως από την πλατεία γιατί «το ποδήλατο δεν είναι άσκηση»!!!
Μάλιστα, όπως, επίσης, καταγγέλλει, όταν ο ίδιος επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί του επιτέθηκαν φραστικά, δηλώνοντας του ότι «έχουν αυτές τις εντολές».
«Είναι κατανοητό ότι η Αστυνομία κλήθηκε να επιτελέσει καθήκοντα για το οποία δεν έχει καμία πείρα ή εκπαίδευση. Είναι προτιμότερο όμως να αφεθούν μερικά 12χρονα αγόρια με ποδήλατα να κάνουν μερικές βόλτες παραπάνω, παρά να δείχνει ένα αποκρουστικό πρόσωπο…», καταλήγει ο κ. Καλαντζής.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Αισθάνθηκα ντροπή…
Αισθάνθηκα ντροπή, παρακολουθώντας έναν άνδρα της Ασφάλειας με μαύρη μάσκα στο στόμα -περισσότερο για να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά του και λιγότερο για την οποιαδήποτε προστασία- να… διατάζει ένα 12χρονο αγόρι σε ποδήλατο να φύγει αμέσως από την Πλατεία Πρωτομαγιάς.
-«Τι είστε εσείς, κύριε;», ρώτησε ξαφνιασμένο το αγόρι.
-«Είμαι Αστυνομικός και θα κάνεις αυτό που σου λέω!».
-«Μα κάνω άσκηση…».
-«Δεν είναι άσκηση το ποδήλατο! Να πας αμέσως σπίτι σου!».
Το αγόρι, στην αρχή της εφηβείας, είχε αρχίσει να βγάζει καπνούς… Καλούταν να «υπακούσει» σε μία παράλογη εντολή από έναν αγριεμένο άντρα, που δεν φορούσε καν στολή Αστυνομικού… «Είναι ακριβώς», σκέφτηκα, «η συμπεριφορά της Αστυνομίας που γεννά τις μολότοφ…».
Πλησίασα τον άντρα της Ασφάλειας, που στο μεταξύ είχε πάει σε πηγαδάκι άλλων ανδρών της Ασφάλειας και ένστολους Αστυνομικούς, και τους είπα ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος που απευθύνονται σε παιδιά και ότι αυτός ο τρόπος γεννά μόνο αντίδραση.
-«Αυτές τις εντολές έχουμε».
-«Να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο σε παιδιά;».
-«Και τι θέλετε εσείς, κύριε; Είστε κι εσείς παράνομος!», πετάχτηκε ο επικεφαλής της ομάδας (ένας –δυστυχώς- νέος άνθρωπος).
-«Πως είμαι παράνομος;»
-«Φοράς τζιν παντελόνι κι όχι φόρμα!».
-«Και λοιπόν;»
-«Δεν επιτρέπεται να είσαι έξω παρά μόνο για άσκηση».
-«Άσκηση δεν είναι μόνο να κάνεις πους απς. Μετά από μία ηλικία, και ένας απλός περίπατος είναι άσκηση και μπορείς να τον κάνεις και με φόρμα και με παντελόνι και με οτιδήποτε…».
-«Είσαι παράνομος γιατί στέκεσαι στην πλατεία!», συνέχισε, προσπαθώντας να μου καταλογίσει οπωσδήποτε μία παράβαση, επειδή διαμαρτυρήθηκα για τη συμπεριφορά προς το παιδί.
-«Έχω δικαίωμα και να στέκομαι στη διάρκεια μίας βόλτας», επέμεινα.
-«Δεν τον ξέρεις τον νόμο!».
-«Τον γνωρίζω άριστα», του απάντησα, δηλώνοντας και την επαγγελματική μου ιδιότητα.
-«Δηλαδή τι θες να μας πεις; Ότι θα σβήσεις την κλήση;».
-«Εάν μου γράψετε κλήση, προφανώς θα κάνω ένσταση γιατί θα είναι παράνομη. Διαθέτω και sms και ταυτότητα και είμαι κάτοικος της περιοχής».
-«Σας ξέρουμε εσάς…», κατέληξε η –ούτως ή άλλως- αδιέξοδη συζήτηση…
Είναι κατανοητό ότι η Αστυνομία κλήθηκε να επιτελέσει καθήκοντα για το οποία δεν έχει καμία πείρα ή εκπαίδευση. Είναι προτιμότερο όμως να αφεθούν μερικά 12χρονια αγόρια με ποδήλατα να κάνουν μερικές βόλτες παραπάνω, παρά να δείχνει ένα αποκρουστικό πρόσωπο…

Δ.Καλαντζής.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία -Πεδίον Άρεως: Αστυνομικοί με πολιτικά εκφόβιζαν πολίτες -Επίθεση & σε 12χρονο (βίντεο)"

Καταγγελία: «Επέβαλαν λανθασμένα πρόστιμο 5.000 ευρώ σε τσαγκάρη στην Κάλυμνο»!

Λίγο η βιασύνη, λίγο ο υπερβάλλον ζήλος και οι αστυνομικοί στην Κάλυμνο βρέθηκαν να επιβάλουν πρόστιμο 5.000 ευρώ σε τσαγκάρη, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να τους εξηγήσει το λάθος το οποίο υπέπεσαν καθώς και ότι ο κωδικός του καταστήματος του, δεν τον υποχρεώνει να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση του. Τώρα καλείται να αποδείξει πως η ευθύνη για το λάθος δεν είναι δική του, αλλά των αστυνομικών και ότι θα πρέπει να ακυρωθεί το επιβληθέν πρόστιμο. Ο κύριος Ν.Τ περιγράφει την στιγμή που οι αστυνομικοί έφτασαν στο μαγαζί του. «Μπήκανε μέσα οι αστυνομικοί και φώναζαν γρήγορα γρήγορα, κλείσε και πάμε στο τμήμα. Εγώ τους έδειχνα την άδεια και αυτοί αδιαφορούσαν , χωρίς να μπουν στον κόπο να δουν αν έχω εμπόρευμα και με τι ασχολούμαι».
Στην συνέχεια ο τσαγκάρης, συνοδεία των αστυνομικών μετέβη στο αστυνομικό τμήμα του νησιού όπου του επιδόθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Ακόμη και εκείνη την στιγμή προσπαθούσε να δώσει στους αστυνομικούς να καταλάβουν πως έχουν πράξει λάθος, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο λόγος του πήγε …στο βρόντο. Ο καταστηματάρχης άμεσα κατέθεσε ένταση στην οποία επισημαίνει πως ο κύριος κωδικό αριθμός δραστηριότητας (ΚΑΔ) της επιχείρησης του, που είναι ο 95231000 και αφορά την «επισκευή υποδημάτων και δερμάτινων ειδών» δεν περιλαμβάνεται στις επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Μάλιστα ο καταστηματάρχης μην αντέχοντας να βρεθεί άδικα, ενώπιον δικαστών προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του και να τον βαρύνει ένα άδικο κατ αυτόν χρέος ύψους 5.000 ευρώ, κατέθεσε αναφορά στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη κατά του διοικητή του αστυνομικού τμήματος του νησιού αλλά και κατά παντός υπευθύνου για την «αυθαίρετη επιβολή προστίμου, παράνομη σύλληψη και σχηματισμός ποινικής δικογραφίας, με πρόθεση και καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων τους». Στην αναφορά μάλιστα ο καταγγέλων τονίζει πως, «Προφανέστατα το αστυνομικό όργανο μπέρδεψε την έννοια των υπό απαγόρευση λειτουργίας δραστηριοτήτων, με τις πληττόμενες από την κρίση πανδημία. Όμως το να προβλέπεται ως πληττόμενη οικονομικά κάποια δραστηριότητα δεν σημαίνει ότι είναι και απαγορευμένη δραστηριότητα». Παράλληλα υποστηρίζει πως, «Όλα αυτά τα εξέθεσε στον αξιωματικό υπηρεσίας του Α/Τα Καλύμνου την ίδια ημέρα, όμως εκείνοι αρνούνταν να τα δεχτούν υποστηρίζοντας ότι έχουν ΦΕΚ το οποίο απαγορεύει τη λειτουργία της επιχείρησης μου , το οποίο αν και επανειλημμένα ζήτησα να μου επιδείξουν, αρνήθηκαν επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες». Το μόνο που ζητάει ο κύριος Ν.Τ είναι να ύπαρξη αναίρεση του επιβληθέντος προστίμου, προκειμένου να τηρηθεί η νομοθεσία και να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του.

«Βροχή» τα πρόστιμα για παράνομη λειτουργία καταστημάτων

Την ώρα που ο καταστηματάρχης από την ακριτική Κάλυμνο αναζητάει το δίκιο του για την επιβολή του άδικου προστίμου, εκατοντάδες είναι οι καταστηματάρχες που λειτουργούν παρανόμως τα καταστήματα τους με αποτέλεσμα τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Από την έναρξη του μέτρου σχετικά με την απαγόρευση προσωρινής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια περισσότερες από 480 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί περισσότερα από 460 άτομα.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία: «Επέβαλαν λανθασμένα πρόστιμο 5.000 ευρώ σε τσαγκάρη στην Κάλυμνο»!"

Γαλλία: «Έσπασε το φράγμα» των 20.000 θανάτων – 547 νεκροί σε ένα 24ωρο

Η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των 20.000 θανάτων της επιδημίας του κορονοϊού, έχοντας καταγράψει 547 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ωστόσο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, καθώς και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική συνεχίζουν να μειώνονται, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας.

«Απόψε, η χώρα μας ξεπέρασε ένα ιδιαίτερα οδυνηρό συμβολικό όριο», δήλωσε ο Ζερόμ Σαλομέ. Συνολικά, 20.265 άνθρωποι έχουν υποκύψει από την έναρξη της επιδημίας στις αρχές του Μαρτίου: 12.513 στο νοσοκομείο (+444 τον τελευταίο 24ωρο) και 7.752 σε οίκους ευγηρίας ιατρικής περίθαλψης και άλλες ιατρο-κοινωνικές δομές (+103).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: «Έσπασε το φράγμα» των 20.000 θανάτων – 547 νεκροί σε ένα 24ωρο"

“Θερίζει” την Τουρκία ο κορονοϊός: 123 θάνατοι και 4.674 κρούσματα σε 24 ώρες – Τετραήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού στην Τουρκία αναγκάζει τον Ερντογάν να πάρει και νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε απόψε (20/4/2020) ο υπουργός Υγείας, στην Τουρκία καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες 123 νέοι θάνατοι και 4.674 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 90.980.

Εικόνα

Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά από σύσκεψη με το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται 4ήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 31 πόλεις και νομούς οι οποίες παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων στην Τουρκία.

Τουλάχιστον αυτή την φορά η απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώθηκε έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή, όπως την προηγούμενη φορά, προκαλώντας πανικό και χάος και οδηγώντας τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού να υποβάλει την παραίτησή του, που όμως δεν έγινε δεκτή από τον Ερντογάν.


Η απαγόρευση θα αρχίσει από τα μεσάνυχτα της 22ας Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της 26ης Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η 23η Απριλίου είναι εθνική εορτή για την Τουρκία και συνήθως πραγματοποιούνταν παρελάσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Θερίζει” την Τουρκία ο κορονοϊός: 123 θάνατοι και 4.674 κρούσματα σε 24 ώρες – Τετραήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας"

Κύπρος - Γεωτρήσεις: H Tουρκία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι η Λευκωσία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα επαπειλούμενη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχή η οποία έχει νομίμως οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου (2003), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, αναφέρεται, καλύπτει μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6 και 7, τα οποία έχουν δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.

«H εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός των τεμαχίων αυτών αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές εθιμικό δίκαιο, προς αποκλεισμό οποιουδήποτε άλλου κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», τονίζεται.

Η Λευκωσία αναφέρει πως η εξαγγελθείσα, νέα, τουρκική γεώτρηση, η έκτη σε λιγότερο από ένα χρόνο, «αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, η οποία συνεχίζει την υλοποίηση των παράνομων επεκτατικών της σχεδιασμών, εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας που μαστίζει την ανθρωπότητα».

«Πρόκειται για άλλη μια ''πειρατική'' ενέργεια που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για τις συνεχιζόμενες σεισμικές έρευνες που η Τουρκία διενεργεί παράνομα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη ''στρατικοποίηση'' των θαλασσών γύρω από την Κύπρο, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την Λευκωσία, η κλιμακούμενη και προκλητική στάση της Τουρκίας συνιστά, ανάμεσα σε άλλα, «ξεκάθαρη περιφρόνηση προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν, είχε επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον δύο ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων».

«Καλούμε, εκ νέου, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις να τερματίσουν οποιαδήποτε συνεργασία ή συνδρομή σε παράνομες δραστηριότητες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντα και δικαιώματά της με κάθε νόμιμο μέσο, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου» , καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος - Γεωτρήσεις: H Tουρκία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο"

ΠΟΥ: Η χαλάρωση των μέτρων δε σημαίνει το τέλος της πανδημίας

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθούν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Η επιβολή μέτρων lockdown μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης της επιδημίας επί μίας χώρας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού δήλωσε επίσης ότι περί τα 600 νοσοκομεία στον κόσμο θα είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και ότι ο οργανισμός θα αποστείλει 180 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες αυτόν και τον επόμενο μήνα σε χώρες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Η χαλάρωση των μέτρων δε σημαίνει το τέλος της πανδημίας"

Έρευνα σε Έλληνες ασθενείς: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την χρήση Κολχικίνης

Μεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του κορονοϊού σε καρδιά και πνεύμονες δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα σε 60 Έλληνες ασθενείς που πήραν Κολχικίνη.

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής καρδιολογίας Χ. Στεφανάδης, «τα στοιχεία που είχαμε επεξεργαστεί μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά. Τα Ηωσινόφυλα πέφτουν. Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η Τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα».

Η διπλή τυφλή μελέτη παρατήρησης ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στη χώρα μας. Σε αυτή συμμετέχουν 120 ασθενείς από τους οποίους 60 λαμβάνουν Κολχικίνη, συμπληρωματικά με την φαρμακευτική τους αγωγή (κοκτέιλ φαρμάκων) και άλλοι 60 που δεν λαμβάνουν το γνωστό αυτό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, φλεγμονής του μυοκαρδίου. «Τα πρώτα στοιχεία από του ασθενείς μας στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρήσαμε μείωση της φλεγμονής» τονίζει ο κ. Στεφανάδης.

Η Κολχικίνη θα βοηθήσει ασθενείς με κορονοϊό που έχουν συνοδά προβλήματα με την καρδιά ή όλους τους ασθενείς που νοσούν βαριά;



Στο ερώτημα αυτό ο κος Στεφανάδης ήταν ξεκάθαρος: « Η μελέτη σχεδιάσθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοσηλεύονται για κορονοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προσβολή της καρδιάς. Αλλά εάν συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε, δηλαδή ότι ρίχνει την φλεγμονή, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και προληπτικά.

» Το δεδομένο μας αυτή τη στιγμή είναι ότι νοσοκομειακοί ασθενείς που παίρνουν και Κολχικίνη, καταγράφουν σημαντικά στατιστική μείωση της φλεγμονής σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν, ανεξάρτητα από το αν είχαν προβλήματα καρδιάς.

» Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι η Κολχικίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συμβάλει στην αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να το μελετήσουμε στον κορονοϊό, επισημαίνει ο Χ.Στεφανάδης ο οποίος έχει την επίβλεψη της μελέτης με κύριο ερευνητή τον καθηγητή καρδιολογίας Σ. Δευτεραίο και μια ομάδα 100 ερευνητών, καρδιολόγων και λοιμοξιωλόγων υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Γαργαλιάνου.

Ακόμη και προληπτική χρήση Κολχικίνης;

Καναδοί επιστήμονες ήδη έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο πρωτόκολλο που θα δίνουν Κολχικίνη προληπτικά σε 6.000 ασθενείς, επισημαίνει ο κος Στεφανάδης και αναφέρει ότι ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και εξηγεί: «Δηλαδή να έχεις ένα φάρμακο που προλαμβάνει και μειώνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που πυροδοτεί οι ιός, το οποίο πιθανότατα να δρα προληπτικά».

Ωστόσο, τα στοιχειά αυτά είναι πολύ πρόωρα, ώστε να δώσουν το πράσινο φως στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν την Κολχικίνη επικουρικά με άλλα φάρμακα στο αρχικό στάδιο της νόσου του κορονοϊού, όπου τα συμπτώματα είναι ήπια.

Στο ερώτημα αν αυτό είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον, ο κος Στεφανάδης απαντά: «Θα δίνεται όπως σήμερα δίνονται προληπτικά κάποια αντιικά φάρμακα για την γρίπη, αλλά ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για την προληπτική χρήση Κολχικίνης με το που εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού».

Το επόμενο βήμα των Ελλήνων ερευνητών είναι να στείλουν τα πρώτα τους αποτελέσματα προς δημοσίευση σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά . «Σε αυτή την περίοδο που ψάχνει εναγωνίως η διεθνής επιστημονική κοινότητα να βρει κάτι σε επίπεδο αντιμετώπισης του κορονοϊού, εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν αμέσως απρόσεκτα», καταλήγει ο Χ.Στεφανάδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα σε Έλληνες ασθενείς: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την χρήση Κολχικίνης"

Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Συνεχίζουμε να χαλάμε τα «παιχνίδια» στην Α. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπoυργικού συμβουλίου αναφέρθηκε και στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

᾽Η Τουρκία θα συνεχίζει να τηρεί αποφασιστική στάση και να χαλάει τα παιχνίδια στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία παίρνει τη δύναμη της από την αποφασιστικότητα και το Διεθνές δίκαιο.Φαίνεται πως υπάρχει ακόμη ενόχληση για το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών που υπογράψαμε με τη Λιβύη. Η διαδικασία όμως έχει ολοκληρωθεί. Στείλαμε και το μνημόνιο στον ΟΗΕ» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Καλούμε τις χώρες να σταματήσουν να συμπεριφέρονται απάνθρωπα στους πρόσφυγες και να σταματήσουν τις απάνθρωπες και παράνομες ενέργειες τους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν ζήτησε τη στήριξη απο τη διεθνή κοινότητα για τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Συνεχίζουμε να χαλάμε τα «παιχνίδια» στην Α. Μεσόγειο"

ΣτΕ: Επιδικάζει αναδρομικά 11 μηνών για 250.000 συνταξιούχους

Nέος κύκλος αναμονής ξεκινά στο αέναο σίριαλ με τα αναδρομικά 2.5 εκατομμυρίων συνταξιούχων μετά τις πληροφορίες ότι το ΣτΕ σε πρόσφατη διάσκεψη έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση επιδικάζοντας αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.

Ο υπουργός εργασίας επισημαίνει ότι το ζήτημα θα κριθεί όταν η απόφαση καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο και σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγωγές έχουν υποβάλλει περίπου 250.000-300.00 συνταξιούχοι, δηλαδή ένας στους δέκα. Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 8.000 ευρώ με εφάπαξ καταβολή εφόσον η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να εκτελεστεί άμεσα.

Ωστόσο ως σενάριο στο τραπέζι παραμένει να ληφθεί πολιτική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών 11 μηνών και στους 2.5 εκ συνταξιούχους. Το κόστος υπολογίζεται σε 3.8 δις, 3 δις καθαρά αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι εισφορές υπέρ υγείας. Η επιστροφή για αυτό το διάστημα ( Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) θα αφορά τους πάντες ακόμα και αυτούς που δεν έχουν καταθέσει αγωγές ,ατομικές η ομαδικές,

Η λήψη πολιτικής απόφασης αντί της εκτέλεσης της απόφασης του ΣτΕ δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας να προγραμματίσει την επιστροφή των ποσών σε βάθος χρόνου προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ήταν προβληματισμένο για την καταβολή ενός τέτοιου μεγάλου ποσού και πριν από την επέλαση του κορωνοϊού.

Η πίεση προφανώς έχει πολλαπλασιαστεί με τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που απαιτούν την εκταμίευση ισόποσων η και μεγαλύτερων κονδυλίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας με την αίτησή του προς το ΣτΕ, που συζητήθηκε στις 10-1-2020, ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα όλους τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Στην πρόσφατη διάσκεψή του το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε τα εξής:

•ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους

•έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση

•επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή!!

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου «Η Ένωση ,πριν την υποβολή της αίτησης του υπουργού Εργασίας για πιλοτική δίκη (που εκδικάστηκε στις 10-1-2020), είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα και να συμψηφίσει τις απαιτήσεις των συνταξιούχων και των οικογενειών τους με αυτές του κράτους έναντι αυτών.

Επειδή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα απογοητεύσει όλους σχεδόν τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, έστω την υστάτη στιγμή, να διευθετήσει το ζήτημα δίκαια και να αποκαταστήσει τμήμα των μεγάλων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων του 2012 και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Επιδικάζει αναδρομικά 11 μηνών για 250.000 συνταξιούχους"

Κορονοϊός στην Ελλάδα: 86χρονος στο ΑΧΕΠΑ ο 117ος νεκρός

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για τον κορονοϊό αναφέρθηκε σε τρεις νέους θανάτους σήμερα και 116 νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο αργότερα και όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ έγινε γνωστός ο θάνατος ενός 86χρονου στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 117.

0 86χρονος είχε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Έτσι, αυτό ήταν το τέταρτο θύμα τις τελευταίες ώρες στην χώρα μας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός στην Ελλάδα: 86χρονος στο ΑΧΕΠΑ ο 117ος νεκρός"

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Μεγάλος περιορισμός των κρουσμάτων - Άλλοι 454 νεκροί

Μεγάλος περιορισμός παρατηρείται στα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών είναι 181.228, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 24.114. Παράλληλα, 48.877 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την προηγούμενη ημέρα το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 178.972 και είχαν χάσει την ζωή τους 23.660 άνθρωποι ενώ 47.055 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 454 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.256 νέα κρούσματα. Αρνητικοί στον ιό έγιναν 1.817 ασθενείς.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 2.573 ασθενείς και, συνολικά, 24.114 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 80.758 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 66.971 και οι νεκροί 12.376. Στην Εμίλα Ρομάνια τα κρούσματα είναι 22.867, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 3.079. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 16.127, με 1.112 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού μειώνεται πολύ σημαντικά (791 λιγότερα κρούσματα), αλλά το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 21 περισσότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για 17η ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία .

Οι θεραπευμένοι είναι 311 λιγότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο. Ενδεικτικό θεωρείται, πάντως, ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου του Μπέργκαμο η μεταφορά νέων ασθενών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο. Για να σταματήσουν οι μεταδόσεις, όμως, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστο σαράντα ημέρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: Μεγάλος περιορισμός των κρουσμάτων - Άλλοι 454 νεκροί"

Ο κορωνοϊός «χτυπάει» περισσότερο τους άνδρες

Σε μελέτη όπου επιβεβαιώνεται πως ο κορωνοϊός δεν προσβάλει τα παιδιά αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε μελέτη Ισλανδών επιστημόνων, ο ιός φαίνεται πως επηρεάζει λιγότερο μικρά παιδιά, την ώρα που σε τυχαίο έλεγχο, μάλιστα, κανένα από αυτά τα παιδιά δεν βρέθηκε θετικό.

Από την ίδια έρευνα, επιβεβαιώνεται για κάποιο λόγο η υπεροχή του ιού στους άνδρες. Οι επιστήμονες και τα στοιχεία για τον κορωνοϊό δείχνουν πως η νόσος προσβάλει περισσότερο και πιο βαριά άνδρες από ότι γυναίκες.

Ο ρόλος των τεστ θα είναι σημαντικός στην επόμενη ημέρα

Όσον αφορά τα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα, για να βοηθήσουν πολλούς από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, ο κος Τσιόδρας επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι τα τεστ που γίνονται «καταγράφουν πολύ καλά την πορεία της νόσου στη χώρα». Μάλιστα, εξήγησε με ποιο τρόπο, θα χρησιμοποιηθεί στο εξής το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού αλλά και τα τεστ αντισωμάτων. Όπως είπε, «το μοριακό τεστ χρησιμοποιείται για όσους έχουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε αυτούς για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους», εξήγησε.

«Θες να πιάσεις κι αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, σε κάποιους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους δηλαδή που είναι στην πρώτη γραμμή» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλες ομάδες εργαζομένων που είναι σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια -όπως η ΔΕΗ- ή με το νερό. Επανέλαβε επίσης, ότι τέτοια τεστ έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη σε δομές προσφύγων και κοινότητες Ρομά. Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων επισήμανε ότι αυτό «εφόσον είναι αξιόπιστο μπορεί να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας».

Ειδικότερα, ανέφερε πως όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ «τότε θα μπορούμε να δούμε με σιγουριά αν κάποιος έχει περάσει τον ιό. Σήμερα όμως ούτε αυτό δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά». Επίσης αποκάλυψε ότι το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού θα μπορεί να εφαρμοστεί και για επιδημιολογικούς λόγους. «Το πλάνο υπάρχει για αυτές τις αρχικές επέκτασεις του τεστ», κατέληξε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κορωνοϊός «χτυπάει» περισσότερο τους άνδρες"

Στουρνάρας: Γρήγορα να υπάρξει bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια

Oι Financial Times με δημοσίευμα τους αποκάλυψαν πως αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν κάνει συνομιλίες με ομολόγους τους στις Βρυξέλλες σχετικά με τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στην Ευρωζώνη για την απομάκρυνση δισεκατομμυρίων ευρώ τοξικών χρεών από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Το σχέδιο δημιουργίας bad bank προωθείται από την ΕΚΤ, καθώς στην κεντρική τράπεζα ανησυχούν πως η πανδημία θα προκαλέσει νέα αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζοντας την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Κατά τους FT, οι σχετικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη μεταξύ EKT και Κομισιόν με τις Βρυξέλλες να αντιτίθενται στην ιδέα.

Η πρόταση -γραφουν οι FT- αντιμετωπίζει έντονη αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου οι αξιωματούχοι διστάζουν να παραιτηθούν από τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες μόνο αφού εφαρμοστεί η διαδικασία εξυγίανσης, η οποία επιβάλλει ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων τους.

Οι FT στο δημοσιευμα τους έχουν και σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε: «Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μια κακή τράπεζα μπορούμε να απαλλαγούμε γρήγορα από τα NPL. Θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική. Αλλά πρέπει να συμβεί γρήγορα» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ και της Κομισιόν, με τους πρώτους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις κεφαλαιαγορές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ απέρριψαν την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης τοξικών δανείων, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Προστίθεται όμως οτι πηγές που παρακολούθησαν τις συζητήσεις στο πλαίσιο της επιτροπής δεν απέκλεισαν την επανάληψή τους σε μεταγενέστερο στάδιο της πανδημίας.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει οτι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μακράν το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους στην Eυρωζώνη και αποτελεί κληρονομιά της κρίσης χρέους 2010-15 που ώθησε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το Eυρωζώνη. Οι ελληνικές τράπεζες τα τέσσερα χρόνια έχουν μειώσει τα επισφαλή δάνεια τους περίπου κατά 40% . Ωστόσο, αναφέρεται οτι τα σχέδια από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν περισσότερα από 32 δισ. ευρώ NPL - σχεδόν το ήμισυ του συνόλου - πιθανόν να ανακοπούν από την κρίση του κορωνοϊού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Γρήγορα να υπάρξει bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια"

Αστυνομικός - "βύσμα" φυλάσσει πρώην πολιτικό χωρίς λόγο - καταγγελία αναγνώστη

Δημοσιεύουμε καταγγελία αναγνώστη του bloko.gr: Κάποιος αστυνομικός έχει γνωστό στην Νέα Δημοκρατία και απασχολουν την Αστυνομία κάθε βράδυ ωράριο 22-06 για να προστατεύουν το σπίτι του .... πρωην υπουργου ΣΥΡΙΖΑ στον Άλιμο ο οποίος πλεον δεν είναι ούτε καν πολιτικός αφού έχει παραιτηθεί από όλα και ασχολείται πλεον με ναυτιλιακά και δεν είναι επικίνδυνος στοχος... Σας Παρακαλώ πολυ να καταργηθεί αυτό ... Γιατί όταν πηγαίνει ο αστυνομικός το βράδυ για φυλαξη μέσα στην οικία του δεν έχει ενημέρωση από προηγουμενους το τι έχει συμβεί τις προηγουμενες ωρες είναι επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα του κάθε αστυνομικου... Δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λογος ουτε έχει δεχτεί τρομοκρατικό χτύπημα η οτιδήποτε άλλο που θα πρεπει να προστατευουν το σπίτι του .. Αν θέλει να τον προστατευουν να βάλει security. Και όχι να γελοιοποιείται η Ελληνική Αστυνομία. Αν δεν καταργηθεί θα κάνω καταγγελία στο Εσωτερικων Υποθεσεων και αυτόν που βάζει βυσμα για να κρατηθεί ο στόχος αλλά και τον πολιτικο της Νέας Δημοκρατίας που κάνει το χατίρι του κ...... για να απασχολεί αστυνομικους χωρίς λόγο. Όλοι το γνωρίζουν από αξιωματικούς και θέλουν να σταματήσει αυτό αλλά κανείς δεν μιλάει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός - "βύσμα" φυλάσσει πρώην πολιτικό χωρίς λόγο - καταγγελία αναγνώστη"

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου

«Τις τελευταίες ημέρες κάναμε ένα βήμα μπροστά» σχολίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αποτιμώντας την ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στα μέτρα προστασίας τις ημέρες του Πάσχα και χαρακτήρισε το φετινό «διαφορετικό Πάσχα» ως ένα «συλλογικό παράδειγμα συλλογικής υπευθυνότητας».

Στην ίδια κατεύθυνση, «οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τον κανόνα. Οι Έλληνες ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και επισήμανε ότι «όταν υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη δεν χρειάζεται η αστυνομία», ευχαριστώντας παράλληλα την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για τη στάση τους καθ’ όλη την εορταστική περίοδο.

Παρά τις καλές κοινωνικές επιδόσεις τις ημέρες του Πάσχα, «να υπενθυμίσω ότι τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου» εξήγησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, γνωστοποιώντας παράλληλα πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τι τεκταίνεται «σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» για την επιστροφή στην κανονικότητα, αντιλαμβανόμενη και την ανυπομονησία. «κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο» περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως «χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Η όποια άρση θα ξεκινούσε βήμα βήμα και με σταθερές κινήσεις».



Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, «τα δεδομένα που συγκεντρώνουμε καθημερινά θα δείξουν τι πρέπει να κάνουμε πώς και πότε», ενώ ο ίδιος εξήγησε πως «για οποιαδήποτε μέτρο (σ.σ. επιστροφής στην κανονικότητα) θα υπάρχει συγκεκριμένη, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση». Σε διαφορετική περίπτωση, «τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε μπορεί να ανατραπούν» προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρείχε ενημέρωση για τη σημερινή του αυτοψία -παρουσία του Υπουργού, Νότη Μηταράκη και του Καθηγητή Τσιόδρα- στη δομή μεταναστών και προσφύγων στο Κρανίδι. «Μας απασχολεί το ζήτημα που έχει προκύψει στη δομή. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και με βάση τα πρωτοκόλλα της Πολιτικής Προστασίας, θα προχωρήσουμε στα απαραίτητα μέτρα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι στις 10 πτήσεις που αφίχθηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 4 ημέρες (8 τακτικές και 2 πτήσεις επαναπατρισμού) με συνολικά 643 επιβάτες, όλοι υποβλήθηκαν στα σχετικά τεστ και μόνο 3 βρέθηκαν θετικοί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν τον 14ημερο αυτοπεριορισμό τους στο σπίτι.

Αναφορικά με τους αλλοδαπούς επιβαίνοντας στο επιβατηγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», όλοι έχουν ολοκληρώσει την 14ημερη καραντίνα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς και ήδη 160 πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι Τουρκίας επέστρεψαν το Μεγάλο Σάββατο στη χώρα τους. Ταυτόχρονα, αύριο θα αναχωρήσουν για την Οδησσό Ουκρανοί και Βούλγαροι επιβάτες, ενώ ξεκινά αύριο και ο επαναπατρισμός 76 Ινδονήσιων επιβατών.

Νέα απαγόρευση για την παραλία Θεσσαλονίκης

Παράταση, δίνεται στην απαγόρευση μετακίνησης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης για την αποφυγή συνωστισμού. Το παραλιακό μέτωπο θα παραμένει κλειστό μέχρι τις 27 Απριλίου τις καθημερινές από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, μειώνοντας τις πιθανότητες κατάχρησης εκ μέρους μειοψηφίας των πολιτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου"

Βρετανία – Κορονοϊός: 449 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες, 16.509 συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στη Βρετανία ανέρχεται στους 16.509, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα είναι 449.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σε ενημέρωση νωρίτερα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποφυγή ενός δεύτερου κύματος έξαρσης του κορονοϊού, και το ζήτημα αυτό «ήταν η μεγάλη ανησυχία» που λήφθηκε υπόψη για την απόφαση συνέχισης του lockdown. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αναρρώνει στο Τσέκερς, όπου λαμβάνει καθημερινά ενημερώσεις για τους χειρισμούς γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η μεγάλη ανησυχία είναι μία δεύτερη κορύφωση. Αυτό είναι που θα κάνει την περισσότερη ζημία στην υγεία και στην οικονομία. Εάν μετακινηθούμε πολύ γρήγορα, τότε ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί και πάλι με γεωμετρική πρόοδο» είπε σε ενημέρωση.

Σήμερα το πρωί ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ, ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τηλεφωνικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκπρόσωπος του επικεφαλής των Εργατικών, Κιερ Στάρμερ, δήλωσε ότι η ενημέρωση ήταν εποικοδομητική και ότι έθεσε εκ νέου το αίτημα προς την κυβέρνηση να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την στρατηγική εξόδου από την πανδημία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία – Κορονοϊός: 449 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες, 16.509 συνολικά"

Κορωνοϊός: Στους 117 οι νεκροί - Δέκα νέα κρούσματα - 2.245 συνολικά - 61 διασωληνωμένοι

Δέκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Με αυτά, ο συνολικός αριθμός στη χώρα ανέρχεται σε 2.245, ενώ με έξι ακόμη θανάτους, η Ελλάδα μετράει συνολικά 116 νεκρούς. Εξ αυτών, οι 30 είναι γυναίκες.

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, έγινε γνωστός ο θάνατος ενός 86χρονου, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενο νόσημα (καρδιολογικό πρόβλημα). Πλέον, οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται σε 117.



Από τα 2.245 επιβεβαιωμένα κρούσματα, το 56% είναι άνδρες. Τα 570 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό.

61 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, με το 84% εξ αυτών να είναι ηλικιωμένοι ή να έχουν υποκείμενο νόσημα και τις 14 να είναι γυναίκες. 44 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει βήμα-βήμα και προσεκτικά, όπως άλλωστε έγινε και η επιβολή τους. Τόνισε, δε, ότι θα συνιστάται η χρήση μασκών.

Ο δείκτης μετάδοσης του ιού, R0, βρίσκεται στο 0,6, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, παραμένει δηλαδή σημαντικά κάτω από το «1» και αποτελεί «κλειδί» για την σταδιακή άρση των μέτρων. «Έχουμε περιορίσει δραστικά την διασπορά του ιού» σημείωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη ότι τα μοριακά τεστ είναι χρήσιμα για όσους έχουν συμπτώματα και προσέθεσε ότι η επιστημονική επιτροπή σχεδιάζει την επόμενη μέρα, προκειμένου να «πιάνει», όπως είπε, και όσους δεν έχουν συμπτώματα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στους 117 οι νεκροί - Δέκα νέα κρούσματα - 2.245 συνολικά - 61 διασωληνωμένοι"

Δομή προσφύγων -Πόρτο Χέλι: Καθησυχαστικός ο Τσιόδρας -Χαρδαλιάς: Αναμένουμε τα αποτελέσματα

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών βρίσκονται οι αρμόδιοι προκειμένου να ληφθούν μέτρα στο ξενοδοχείο των προσφύγων στο Πόρτο Χέλι, όπου επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορωνοϊου σε 28χρονη εγκυμονούσα από τη Σομαλία. Όπως είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «μας απασχολεί το ζήτημα που έχει προκύψει στη δομή. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για να προχωρήσουμε σε μέτρα αν χρειαστεί».

Νωρίτερα σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος που βρέθηκε στο ξενοδοχείο είχε υποστηρίξει ότι «το κρούσμα που εντοπίστηκε ήταν άτομο ασυμπτωματικό. Για το λόγο αυτό ο καθηγητής κ. Τσίοδρας ήταν καθησυχαστικός, αφού όπως μας είπε δεν μεταδίδεται εύκολα ο ιός από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού».

Αναλυτικά η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη:

Αμέσως μόλις ενημερώθηκα για το επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα Covid 19 στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι, μετέβην εκεί για να ενημερωθώ από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Από νωρίς το πρωί προσήλθε στο Κρανίδι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ παρουσία του Προέδρου του κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά και του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το Κρανίδι για να δει από κοντά τη διαμορφωθείσα κατάσταση, μετά το κρούσμα που εντοπίστηκε στην δομή φιλοξενίας μεταναστών. Ελήφθη δείγμα από όλους τους διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας και τους εργαζομένους εκεί.

Το κρούσμα που εντοπίστηκε ήταν άτομο ασυμπτωματικό. Για το λόγο αυτό ο καθηγητής κ. Τσίοδρας ήταν καθησυχαστικός, αφού όπως μας είπε δεν μεταδίδεται εύκολα ο ιός από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Η πολιτεία έδειξε για άλλη μια φορά τεταμένη προσοχή και γρήγορα αντανακλαστικά για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού.

Παράλληλα σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σημειώνει:

Το βράδυ της Κυριακής, (19/04) μια γυναίκα από την Αφρική που διανύει τον 6ο μήνα της κύησης και φιλοξενείται στην προσωρινή δομή φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στο Πόρτο Χέλι, χρειάστηκε νοσηλεία αναφορικά με την εγκυμοσύνη της και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου. Σύμφωνα με τα μέτρα που εφαρμόζονται από τις Ελληνικές Αρχές και μέσω σχετικών ιατρικών ελέγχων κι εξετάσεων, η γυναίκα βρέθηκε θετική στον COVID 19. Έως τώρα δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα και ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν δοθεί παραμένει απομονωμένη σε ένα δωμάτιο.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται από τις Ελληνικές Αρχές, το ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί 470 αιτούντες άσυλο, βρίσκεται σε καραντίνα υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι παρόν στην προσωρινή δομή φιλοξενίας, παρέχοντας βοήθεια με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME), μέσω του προγράμματος FILOXENIA.
Οι συντονιστές της δομής, οι μεταφραστές, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι νομικοί σύμβουλοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να παρέχουν στήριξη σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις συγκυρία και να συμβάλλουν στην τήρηση των Εθνικών οδηγιών για την αντιμετώπιση του COVID 19 από τους αιτούντες άσυλο. Στο προσωπικό του ΔΟΜ έχει διανεμηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως μάσκες, γάντια, στολές, ενώ οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου έχουν ήδη απολυμανθεί.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι παρών στο ξενοδοχείο, κάνοντας ιχνηλάτηση και ελέγχους στον πληθυσμό που διαμένει, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού. Ο ΔΟΜ βρίσκεται σε στενή και διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έτοιμος να στηρίξει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κριθεί απαραίτητη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δομή προσφύγων -Πόρτο Χέλι: Καθησυχαστικός ο Τσιόδρας -Χαρδαλιάς: Αναμένουμε τα αποτελέσματα"

Κορωνοϊός: Θετικοί στον ιό γιατρός στο «Νίκαιας» και βρεφονηπιοκόμος

Ακόμη ένας γιατρός μολύνθηκε από κορωνοϊό ο οποίος εργαζόταν μεχρι και την τελευταία στιγμή της διάγνωσής του. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ένας ειδικευόμενος γιατρός στο νοσοκομείο Νίκαιας της Β’ παθολογικής κλινικής διαγνώστηκε με τον ιό covid-19 τη Μεγάλη Παρασκευή.

Αυτή τη στιγμή η παθολογική κλινική κλείνει για απολύμανση και οι ασθενείς που βρίσκονταν εκεί μεταφέρονται σε άλλο χώρο του νοσοκομείου. Έχουν ληφθεί δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο από γιατρούς και νοσηλευτές. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ με βάσει τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν εφαρμόστηκε το μέτρο της καραντίνας για όσους συναδέλφους ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο γιατρό, και για το λόγο αυτό υπάρχει ανησυχία γιατί ο ειδικευόμενος γιατρός δούλευε και στα ΤΕΠ και στην παθολογική.

Την ίδια στιγμή βρέθηκε να νοσεί και μια βρεφονηπιοκόμος από το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε όλες τις προνομιακές μονάδες έγιναν τεστ στο προσωπικό και τους φιλοξενούμενους. Όλα τα βρέφη της πτέρυγας είναι αρνητικά και θα ξαναγίνει τεστ.

Η βρεφονηπιοκόμος τηρούσε όλα τα μέτρα προστασίας όπως και όλοι οι εργαζόμενοι. Εκτός από την παραπάνω όλοι οι εργαζόμενοι των προνομιακών μονάδων είναι αρνητικοί στον ιό. Μάλιστα όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή. Και όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ προσφέρουν φροντίδα σε φιλοξενούμενους, ΑμεΑ, παιδιά και ηλικιωμένους πάρα τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα κωρονοϊού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Θετικοί στον ιό γιατρός στο «Νίκαιας» και βρεφονηπιοκόμος"

Τραυμάτισε το γείτονα μαθαίνοντας σκοποβολή την κόρη του

Μαθήματα σκοποβολής έδινε στην ανήλικη κόρη του ένας άνδρας στο Ηράκλειο, με τη χρήση αεροβόλου όπλου και σε κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να τραυματίσει ένα άνδρα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η απερισκεψία αρκετές φορές έχει δυσάρεστα αποτελέσματα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση οδήγησαν μόνο σε τραυματισμό. Έτσι ο συγκεκριμένος πατέρας, για λόγους που ούτε αυτός μάλλον έχει κατανοήσει, έδωσε στην ανήλικη κόρη του το όπλο και της μάθαινε σκοποβολή.

Όμως ένα σκάγι εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε στο πόδι τον γείτονα της οικογένειας, ο οποίος τη στιγμή εκείνη βρισκόταν στον κήπο του σπιτιού του. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αμέσως στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου οι γιατροί φρόντισαν το τραύμα του, ενώ η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο πατέρας λίγη ώρα μετά το περιστατικό συνελήφθη από άνδρες της αστυνομίας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραυμάτισε το γείτονα μαθαίνοντας σκοποβολή την κόρη του"

Κορωνοϊός στην Ισπανία: 399 οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο ημερήσιος απολογισμός του νέου κορωνοϊού στην Ισπανία έπεσε σήμερα κάτω από το όριο των 400 θανάτων για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, φθάνοντας τους 399 θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί ξεπέρασε το όριο των 200.000 και έφθασε τα 202.210 την ώρα που η χώρα η οποία έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, πολλαπλασιάζει τα διαγνωστικά τεστ. Διενεργεί περισσότερα από 40.000 καθημερινά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αποθεραπευθεί ανέρχεται σε 80.587.

Ο ημερήσιος απολογισμός είχε ήδη πέσει στους 410 θανάτους χθες, Κυριακή, σημειώνοντας ισχυρή μείωση που χαρακτηρίστηκε ενθαρρυντική από τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες ελπίζουν ότι πέρασε η κορύφωση της πανδημίας, που σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου.

Η μείωση του αριθμού των θανάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας ελάφρυνε το σύστημα υγείας, που είχε πλημμυρίσει για εβδομάδες.

Ένα μεγάλο υπαίθριο νοσοκομείο που είχε δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της εμπορικής έκθεσης της Μαδρίτης έκλεισε στα τέλη της εβδομάδας ένα από τα δύο περίπτερα τα οποία καταλάμβανε.

Ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο σε ένα κοντινό παγοδρόμιο αναμένεται να κλείσει μεθαύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε η περιφέρεια της Μαδρίτης, της πλέον πληγείσας περιοχής της χώρας με περισσότερους από 7.000 θανάτους.

Η Ισπανία εισήλθε στην έκτη εβδομάδα του lockdown, που αναμένεται να διατηρηθεί έως και τις 9 Μαΐου. Ωστόσο θα επιτραπεί για πρώτη φορά στα παιδιά να βγουν από το σπίτι από τις 27 Απριλίου υπό προϋποθέσεις οι οποίες μένει να διευκρινιστούν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ισπανία: 399 οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Συγκινεί ο Σωτήρης Τσιόδρας: Η αντίδραση του όταν συνάντησε ένα προσφυγόπουλο στην Αργολίδα (pics)

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας μετέβη στο ξενοδοχείο της Ερμιονίδας, όπου διαμένουν μετανάστες, μετά το κρούσμα κορονοϊού σε έγκυο. Αποκλειστικό ρεπορτάζ του newsit.gr για τη συνάντηση που είχε ο Σωτήρης Τσιόδρας με ένα παιδάκι που έφερε έγκαυμα.

Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που είναι γνωστός στο… ευρύ κοινό, ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει δείξει αρκετές φορές την ευαισθησία του και την ανθρωπιά του. Το σημερινό περιστατικό από την Αργολίδα που φέρνει στο “φως” αποκλειστικά το newsit.gr, έρχεται να προστεθεί στις συγκινητικές και ανθρώπινες στιγμές του.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μετέβη στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας” της Ερμιονίδας, όπου φιλοξενούνται μετανάστες, μετά το θετικό κρούσμα κορονοϊού σε έγκυο. Μαζί του, βρίσκονται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Ιωάννης Μαλτέζος, και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος.





Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr, μόλις έφτασαν στην περιοχή, ο Σωτήρης Τσιόδρας συνάντησε ένα προσφυγόπουλο, το οποίο είχε ένα έγκαυμα. Αμέσως, ζήτησε να ενημερωθεί πώς συνέβη το ατύχημα και κάηκε το παιδί και τον ενημέρωσαν ότι έγινε εντός της δομής. Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά έφερε… τα πάνω κάτω, ζητώντας να έρθει αμέσως ασθενοφόρο στο σημείο και στη συνέχεια αφιέρωσε χρόνο για να φροντίσει ο ίδιος το έγκαυμα του προσφυγόπουλου.







Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προχώρησε σε δειγματοληψίες στους μετανάστες, που διαμένουν στο ξενοδοχείο, μετά τη διαπίστωση ότι το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα μια 28χρονη έγκυος από τη Σομαλία που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Η 28χρονη διαμένει χωρίς συμπτώματα και σε πλήρη υγειονομική απομόνωση στο δωμάτιό της.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: “Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει τεθεί σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, για προληπτικούς λόγους. Η αιτία του προληπτικού υγειονομικού αποκλεισμού του ξενοδοχείου που λειτουργεί ως δομή, ήταν η εμφάνιση θετικού κρούσματος σε εργαζόμενη στο ξενοδοχείο, η οποία όμως δεν προσήλθε για εργασία τις τελευταίες 12 ημέρες. Σε αυτό διαμένουν 470 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι στο σύνολο τους προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Επίσης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτουτου απεβίωσε από παθολογικά αίτια φιλοξενούμενη γυναίκα, 39 ετών από το Σουδάν, κατά τη διάρκεια της διακομιδής της με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την δομή φιλοξενίας στο νοσοκομείο Κορίνθου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου η αποθανούσα ήταν αρνητική για Covid-19″.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκινεί ο Σωτήρης Τσιόδρας: Η αντίδραση του όταν συνάντησε ένα προσφυγόπουλο στην Αργολίδα (pics)"

Καθηγητής Λιόλιος: «Στην Ελλάδα δεν είναι όλοι οι θάνατοι από τον ιό - Είναι λάθος τα στοιχεία»

Την άποψη ότι δεν είναι όλοι οι θάνατοι που παρουσιάζουν στην Ελλάδα από κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, Θεόδωρος Λιόλιος, μιλώντας στην εκπομπή ''Κοινωνία Ώρα MEGA''.

Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο, το γεγονός ότι σε 53.000 τεστ, εντοπίστηκαν 2.235 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, ''στα δέκα εκατομμύρια πληθυσμού, σε τάξη μεγέθους, θα είναι 400.00 τα κρούσματα του κορωνοϊού''.

Παράλληλα, ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε και στους θανάτους από την πανδημία.

''Στην Ελλάδα λέγεται ότι υπάρχουν 113 θάνατοι από τον Covid-19. Όμως δεν είναι όλοι οι θάνατοι από τον ιό. Η ερμηνεία των επίσημων στατιστικών δεν είναι ορθή. Γιατί εάν ίσχυε, θα έπρεπε να έχουμε εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς καθημερινά» υποστήριξε.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο εάν αέριες μάζες μπορούν να μεταφέρουν τον ιό από την μια περιοχή της χώρας στην άλλη.

Επιπλέον, έκανε λόγο πως η απόσταση των δύο μέτρων είναι μικρή και λαθεμένη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για χρήση μάσκας.

Tέλος, σχολιάζοντας την φωτιά στο Τσέρνομπιλ, επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την έκκληση ραδιενέργειας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να υποχωρεί - συνεπώς να βελτιώνεται - η συγκριτική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη κρουσμάτων και θανάτων Covid-19 τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και αν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός κάθε χώρας (επιβεβαιωμένα κρούσματα και θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων). Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον - με 2.235 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 19 Απριλίου - στην 58η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 52ης που βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα και της 43ης την προπροηγούμενη εβδομάδα.

Με περίπου 214 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (έναντι 200 την προηγούμενη εβδομάδα και 161 την προπροηγούμενη), η Ελλάδα έχει μια αναλογία που την τοποθετεί ακόμη πιο χαμηλά, στην 85η θέση παγκοσμίως, έναντι της 81ης πριν επτά μέρες, της 75ης πριν 15 μέρες και της 66ης πριν 21 μέρες. Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 309, συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά κάτω από το διεθνή μέσο όρο.

Η χώρα μας με 115 λόγω κορωνοϊού βρίσκεται πια στην 46η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό των θυμάτων της νόσου, από την 39η θέση πριν επτά μέρες, την 33η θέση πριν δύο εβδομάδες και την 28η θέση πριν τρεις εβδομάδες. Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περίπου 11 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, γεγονός που την τοποθετεί στην 58η θέση διεθνώς, από την 49η θέση πριν επτά μέρες και την 38η θέση πριν δύο εβδομάδες. Έχει επίσης υποχωρήσει πια στην 21η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 18η και 17η πριν μία και δύο εβδομάδες αντίστοιχα. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 21 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, συνεπώς η χώρα μας βρίσκεται πολύ κάτω από το διεθνή μέσο όρο.

Ακόμη, έχοντας 67 ασθενείς διασωληνωμένους σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση (έναντι 75 πριν μια εβδομάδα και 92 πριν δύο εβδομάδες), η Ελλάδα είναι 37η διεθνώς σε αριθμό σοβαρών περιστατικών σε ΜΕΘ και 16η στην ΕΕ.

Όσον αφορά τον αριθμό των τεστ που κάθε χώρα έχει πραγματοποιήσει, η Ελλάδα με 53.290 τεστ βρίσκεται στην 56ή θέση παγκοσμίως (από 53η την προηγούμενη εβδομάδα και 50ή πριν δύο εβδομάδες). Εξάλλου, με αναλογία 5.113 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, βρίσκεται στην 70ή θέση διεθνώς (από 66η και 57η πριν μία και δύο εβδομάδες αντίστοιχα).

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητής Λιόλιος: «Στην Ελλάδα δεν είναι όλοι οι θάνατοι από τον ιό - Είναι λάθος τα στοιχεία»"

Κοροναϊός:116 τα θύματα στην Ελλάδα – 3 νεκροί σήμερα

Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε λίγες ώρες τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 116.

Τελευταίος έχασε τη ζωή του ένας 66χρονος από τις Σέρρες που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.

Πριν λίγη ώρα έγινε επίσης γνωστός πως και ένας 74χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στο οποίο νοσηλευόταν.

Κατά πληροφορίες ο 74χρονος δεν έπασχε από υποκείμενο νόσημα.

Σημειώνεται πως το πρωί έχασε τη ζωή της και μία γυναίκα, η οποία καταγόταν από την Καστοριά και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου.

115 νεκροί – 13 από την Καστοριά

Σημειώνεται πως συνολικά 116 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην Ελλάδα από τον κοροναϊό, εκ των οποίων οι 13 είναι από την Καστοριά.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή του Πάσχα έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό 3 άντρες, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει 2 καταγεγραμμένους θανάτους.

11 νέα κρούσματα το Μεγάλο Σάββατο

Επίσης το Μεγάλο Σάββατο ανακοίνωσε μόλις 11 νέα κρούσματα στη χώρα μας. Από αυτά, 570 (25,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 943 (42,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 67 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 15 (22,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 39 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 53.290 κλινικά δείγματα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός:116 τα θύματα στην Ελλάδα – 3 νεκροί σήμερα"

Φωνές από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για την έκδοση κοινού ομολόγου

Στις 23 Απριλίου θα δοθεί η επόμενη μάχη για τον τρόπο χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, αυτή την φορά σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

Μετά τον συμβιβασμό του τελευταίου Eurogroup, στο οποίο συμφωνήθηκε να διατεθούν 540 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ο τρόπος, κάτι που καλείται να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής.

Το ερώτημα που διχάζει την Ευρώπη είναι αν η ΕΕ θα προχωρήσει σε μία κοινή ανάληψη χρέους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε δραματικό μήνυμα ότι η Ευρώπη θα καταρρεύσει ως «πολιτικό εγχείρημα», εάν δεν προστρέξει σε βοήθεια εκείνων των χωρών, όπως η Ιταλία, που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση του κορωνοϊού.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» επισημαίνει ο Μακρόν στους Financial Times, από την έκδοση ενός κοινού ομολόγου «που θα συνδέει τα κοινά χρέη με μία κοινή εγγύηση», ώστε να παρέχεται οικονομική βοήθεια σε κάθε κράτος-μέλος, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Για την ΕΕ έχει φτάσει «η ώρα της αλήθειας», λέει ο Μακρόν, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έλλειψη αλληλεγγύης την ώρα της πανδημίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει έκρηξη του λαϊκισμού στη Νότια Ευρώπη.

Πολιτικό κεφάλαιο αντλεί ήδη από την κρίση η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, το ίδιο κάνει ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία.

Τζεντιλόνι: Χρειαζόμαστε κοινό εργαλείο

Η Ευρώπη χρειάζεται «ένα κοινό εργαλείο με το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε την πρόκληση της ανοικοδόμησης», δηλώνει ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Νομισματική Πολιτική, Πάολο Τζεντιλόνι και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι κάποιοι επιδιώκουν την έκδοση ομολόγων για την κάλυψη προηγούμενων χρεών. Προειδοποιεί δε για τον κίνδυνο διάσπασης βορρά – νότου, εάν δεν υπάρξει ένας «βιώσιμος συμβιβασμός», ενώ σημειώνει ότι λαϊκιστές υπάρχουν παντού – και στον βορρά – και ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις.

«Δεν προτείνει κανείς αυτή τη στιγμή να εκδώσουμε ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε χρέη που συγκεντρώθηκαν τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι ένα κοινό εργαλείο με το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε την πρόκληση της ανοικοδόμησης.

» Διαφορετικά ρισκάρουμε οι διαφορές μεταξύ των οικονομιών στην Ευρωζώνη και στην εσωτερική αγορά να γίνουν τόσο μεγάλες ώστε οι δύο πλευρές να χωριστούν. Και δεν χρειάζεται να πω ότι αυτό θα ήταν και για την Γερμανία ένα τεράστιο πρόβλημα» δηλώνει ο κ. Τζεντιλόνι στο περιοδικό Der Spiegel.

Τονίζει ότι είναι απαραίτητο «ένα κοινό εργαλείο, το οποίο θα είναι αρκετά μεγάλο και θα είναι έτοιμο γρήγορα». Εκτιμά μάλιστα ότι αυτόν τον στόχο θα μπορούσε να τον πετύχει ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ.

Ο κ. Τζεντιλόνι απορρίπτει μεταξύ άλλων και την συζήτηση σχετικά με τον έλεγχο των δανειζόμενων. «Αυτή ακριβώς είναι η συζήτηση των προηγούμενων δέκα χρόνων. Τα επιχειρήματα ανταλλάσσονται. Οι μεν θέλουν να εμποδίσουν τον κίνδυνο, οι δε να τον μοιραστούν. Αρκετά πια! Αν ισχύει αυτό που λέμε όλοι, ότι αυτή είναι η χειρότερη κρίση από τον Πόλεμο -και θεωρώ ότι και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν – τότε χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά, το πώς θα χρηματοδοτήσουμε την ανοικοδόμηση» τονίζει ο Ιταλός επίτροπος και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται μάλλον ρεαλιστική η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 7,5% στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι τα χρήματα από το Σχέδιο Μάρσαλ δόθηκαν δύο χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τονίζει: «Αυτό σήμερα δεν θα βοηθούσε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για την ανοικοδόμηση μέχρι να τελειώσουμε με τον ιό. Η ανοικοδόμηση πρέπει να ξεκινήσει τώρα, την άνοιξη, το καλοκαίρι. Γιατί είμαι αισιόδοξος; Επειδή ζούμε σε μην συνηθισμένη εποχή και ελπίζω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι».

Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναφέρει ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά ασφαλώς κάθε κυβέρνηση θα αποφασίσει μόνη της εάν θέλει να ζητήσει αυτή την βοήθεια, η οποία, διευκρινίζει, έχει σαφές πεδίο και σαφή στόχο: να χρηματοδοτηθούν τα έξοδα για το σύστημα υγείας.

Ερωτώμενος εάν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να επιστρέψει στους προ κρίσης δημοσιονομικούς κανόνες, ο Πάολο Τζεντιλόνι ξεκαθαρίζει ότι αυτό το θέμα δεν τον ανησυχεί σήμερα. «Αυτό το ερώτημα θα τεθεί όταν η ζωή μας θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και από αυτό απέχουμε ακόμη πολύ – και σε ό,τι αφορά τον ιό και σε ό,τι αφορά τις κοινωνίες μας και σε ό,τι αφορά τις οικονομίες μας», λέει χαρακτηριστικά.

Ισπανία: Perpetual bonds

Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στους εταίρους της στην ΕΕ τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του κορονοϊού, ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκοπεύει να υποβάλει επίσημη σχετική πρόταση στους Ευρωπαίους εταίρους του κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, πρόσθετε η εφημερίδα.

Το ταμείο που προτείνει η Μαδρίτη θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι 27 χώρες της ΕΕ και τα χρήματα που θα δοθούν στις χώρες θα θεωρούνται μεταφορά μετρητών και όχι χρέος, εξήγησε η εφημερίδα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωνές από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για την έκδοση κοινού ομολόγου"

Θετική στον κορωνοϊό βρεφονηπιοκόμος στο Μητέρα – Συναγερμός στον ΕΟΔΥ

Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε βρεφονηπιοκόμος του Κέντρου Βρεφών “Η Μητέρα”. Το περιστατικό ανιχνεύθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εξετάσεων που πραγματοποιεί στις προνοιακές δομές όλης της χώρας ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η μαζική εξέταση για την ανίχνευση νέων περιστατικών της νόσου COVID-19 στο προσωπικό και τους φιλοξενούμενους των προνοιακών δομών της χώρας, έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη κρούσμα του ιού ανάμεσα σε ευαίσθητο πληθυσμό.

Βρεφονηπιoκόμος του Κέντρου Βρεφών “Η Μητέρα” βρέθηκε θετική στον ιό, γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό στη δομή, στην οποία φιλοξενούνται μωρά και νήπια, η επιμέλεια των οποίων έχει αφαιρεθεί από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε άμεσα τεστ σε όλα τα βρέφη της πτέρυγας στην οποία εργαζόταν η βρεφονηπιοκόμος και τα τεστ βρέθηκαν αρνητικά. Θα επαναληφθούν, ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η βρεφοκόμος τηρούσε τα μέτρα προστασίας ώστε να μην μεταδώσει τον ιό, ενώ τα μέχρι τώρα τεστ που έχουν γίνει σε όλους τους εργαζόμενους των προνοιακών δομών, είναι αρνητικά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετική στον κορωνοϊό βρεφονηπιοκόμος στο Μητέρα – Συναγερμός στον ΕΟΔΥ"

Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα στην Ισπανία

Ο νέος κορονοϊός προκάλεσε 399 θανάτους στην Ισπανία στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, έναντι 410 το προηγούμενο 24ωρο, τον πιο χαμηλό αριθμό των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό ανέρχεται σε 20.852 από 20.453 μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί ξεπέρασε το όριο των 200.000 και έφθασε τα 202.210 (από 195.944 χθες, Κυριακή) στη χώρα που έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν θεραπευθεί ανέρχεται σε 80.587.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα στην Ισπανία"

Πιερία: Πήγαν φορτωμένοι με μολότοφ για να κάνουν ντου σε εκκλησία

Συνελήφθησαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, 7 άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για -
κατά περίπτωση - παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και άλλα αδικήματα.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, περιπολούντες αστυνομικοί εντόπισαν περίπου (19) άτομα, τα οποία παραβιάζοντας τα μέτρα για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορωνοϊού είχαν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο Ιερού Ναού στην Πιερία.

Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των αστυνομικών, τους επιτέθηκαν λεκτικά, τους εξύβρισαν και ακολούθως τράπηκαν σε φυγή.

Σε κοντινή απόσταση οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν (7) από τα παραπάνω άτομα, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού βρέθηκαν κρυμμένοι και κατασχέθηκαν (11) αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί (βόμβες μολότοφ), (50) κροτίδες και λοστός.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα παραπάνω άτομα, μετά από προσυννενόηση μέσω social media , κινήθηκαν ομαδικά στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού, πριν την έναρξη της Ακολουθίας της Αναστάσεως, με σκοπό να εισέλθουν βίαια στο εσωτερικό του, καθώς οι πόρτες ήταν κλειστές.

Επιπλέον, όπως προέκυψε, σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τις μολότοφ κατά των αστυνομικών, σε ενδεχόμενη εμφάνισή τους στο χώρο.

Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται (4) ακόμα άτομα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση.

Οι (7) συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.



bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερία: Πήγαν φορτωμένοι με μολότοφ για να κάνουν ντου σε εκκλησία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news