facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζεται Πανελλαδικά η αποχή των δικηγόρων ως τις 16/11

Σε Πανελλαδική μετατρέπεται η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, όπως αποφασίστηκε από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασής της.

Επίσης, αποφασίστηκε να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις του δικηγορικού σώματος και «την επιχειρηματολογία του όσον αφορά στη στοχοποίηση του κλάδου».

Ακόμη, αποφασίστηκε η προσφυγή στα δικαστήρια κατά του τρίτου Μνημονίου, όπως και η διεξαγωγή κοινού πανδικαστικού συνεδρίου με τη συμμετοχή δικηγόρων, δικαστικών και δικαστικών γραμματέων, με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υποβολή προτάσεων προς την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Η Ολομέλεια, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «οι δικηγόροι της χώρας, σε πνεύμα πλήρους σύμπνοιας και ομοψυχίας, αρνούνται να συναινέσουν σε μέτρα μνημονιακής λογικής, που πλήττουν κατά τρόπο βάναυσο το χώρο της Δικαιοσύνης και εν γένει το δικαιϊκό μας σύστημα».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται Πανελλαδικά η αποχή των δικηγόρων ως τις 16/11"

ΟΤΕ: Εθελουσία έξοδος και αναδιάρθρωση του χρέους

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τράπεζες για τις δανεικές υποχρεώσεις του οργανισμού.

Στην αναδιάταξη των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους του προχώρησε ο ΟΤΕ σε συνεργασία με τους πιστωτές του. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε την Παρασκευή η διοίκηση του ομίλου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, βρίσκονται σε εξέλιξη παρόμοιες, εμπιστευτικές συζητήσεις με τις τράπεζες, με στόχο την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανεικών υποχρεώσεων του οργανισμού.

Παράλληλα, ο όμιλος έθεσε την Παρασκευή σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, έναντι σημαντικών παροχών, περίπου 1.200 εργαζομένων, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, ύψους 60 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ σημείωσε την Παρασκευή ότι η εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων θα παράσχουν τα μέσα με τα οποία ο όμιλος θα υπερασπιστεί και θα ενδυναμώσει την κερδοφορία του.

Τι είπε για την εθελουσία

Ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε την εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, το οποίο στοχεύει στην αποχώρηση 1.200 εργαζομένων της σταθερής τηλεφωνίας, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ κατ' έτος, με μηδενικό κόστος για το δημόσιο, κάνοντας λόγο για «μία πρωτοβουλία που σέβεται τους υπαλλήλους μας».

Όπως τόνισε, οι επιλέξιμοι συνολικά αγγίζουν τα 1.800 άτομα και το κόστος της εθελούσιας εκτιμάται στα 153 εκατ. ευρώ. Όμως, όπως συμπλήρωσε το εν λόγω ποσό ανταποκρίνεται στην έξοδο 1.200 εργαζομένων και αποτελεί εκτίμηση. Ερωτηθείς από τους αναλυτές, σημείωσε ότι τυχόν επέκταση της εθελούσιας εξόδου θα εξαρτηθεί από τη νομοθεσία και την κατάσταση της αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, στους επιλέξιμους προς αποχώρηση περιλαμβάνονται και 100 εργαζόμενοι, που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετία στον ΟΤΕ.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, τα δύο προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης δίνουν κίνητρα σε περίπου 1.600 εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια (2013 έως 2015). Επιπλέον δίνονται κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης σε εργαζόμενους με 15 χρόνια υπηρεσία στον ΟΤΕ κατ' ελάχιστον.

Οι εργαζόμενοι που θα ανταποκριθούν στο Πρόγραμμα αναμένεται να αποχωρήσουν από την εταιρεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ το κόστος θα επωμισθεί εξ ολοκλήρου ο ΟΤΕ, χωρίς καμία συμμετοχή του δημοσίου.

Η συμμετοχή των εργαζομένων εκτιμάται στα 1.200 άτομα, ενώ το κόστος στα 153 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 93 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του 2012, ενώ το υπόλοιπο ποσό είχε επιβαρύνει (ως πρόβλεψη αποζημίωσης) τα αποτελέσματα προηγουμένων περιόδων. Ο μέσος όρος της αποζημίωσης των συμμετεχόντων στα Προγράμματα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 127.000 ευρώ.

Το πρώτο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και αφορά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 25 έτη προϋπηρεσίας -εκ των οποίων τα 15 στον ΟΤΕ-, και που θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης (πλήρους ή μειωμένης) από 1/1/2013 έως τις 31/12/2015, έχει ως άξονες:

- Την αναπλήρωση κατά 80% περίπου των καθαρών αποδοχών που θα ελάμβανε ο εργαζόμενος από την ημερομηνία αποχώρησης μέχρι τη λήψη σύνταξης,

- την προβλεπόμενη για τους εργαζόμενους ΟΤΕ αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε €25.000 και επιπλέον μισθούς 9 μηνών, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας,

- το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου για προαιρετική ασφάλιση (αυτασφάλιση) έως τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης (χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού),

- ποσό έως περίπου €11.000 για την αναγνώριση του συνολικού χρόνου στρατιωτικής θητείας,

- πρόσθετο ποσό αποζημίωσης σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης, που ισούται με €1.500 το τρίμηνο επί τον αριθμό των τριμήνων που υπολείπονται μέχρι τη λήψη σύνταξης,

- ειδικό πρόγραμμα ομαδικής ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης έως τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης.

Το δεύτερο «Ανοιχτό Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης» αφορά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια πραγματικής εργασίας στον ΟΤΕ και παρέχει ως κίνητρα:

- Την προβλεπόμενη για τους εργαζόμενους ΟΤΕ αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε €25.000 και επιπλέον μισθούς 9 μηνών, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας,

- σταθερό μικτό ποσό €25.000.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, τα εν λόγω προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στο προσωπικό του να αποχωρήσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, προσφέρει σημαντικό οικονομικό κίνητρο, δημιουργεί ευκαιρίες για την απασχόληση νέων ανθρώπων και δεν επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους

Όπως ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο, ο ΟΤΕ «εξάσκησε το προβλεπόμενο συμβατικά μονοετές δικαίωμα παράτασης του από 9 Φεβρουαρίου 2011 Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου ανακυκλούμενης πίστωσης ύψους €900 εκατ., έχοντας λάβει δεσμευτικές απαντήσεις συναίνεσης παράτασης της λήξης του δανείου από τις τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το ποσό των €500 εκατ. του δανείου».

Έτσι, οι πιστωτές συμφώνησαν να αποπληρωθούν 400 εκατ. ευρώ στις 11 Φεβρουαρίου 2013 - ημερομηνία ωρίμανσης του δανείου-, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή στις 11 Φεβρουαρίου 2014. Όπως τόνισε στους αναλυτές ο γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών θεμάτων, κ. Μπάμπης Μαζαράκης η επιβάρυνση στο επιτόκιο θα είναι λιγότερο από 100 μονάδες βάσης, δηλαδή κάτω από 1%.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τσαμάζ μίλησε με θετικά λόγια για τις επιδόσεις του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο του 2012, αναφερόμενος στην μείωση του ρυθμού απώλειας πελατών, στην αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, στην έγκριση των προγραμμάτων VDSL από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και στην εξυπηρέτηση και συρρίκνωση του δανεισμού. Μάλιστα, έκανε λόγο για την πρώτη νίκη του ομίλου μετά από μία διετία διαρκούς απώλειας πελατών στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η εμπορική εκμετάλλευση του VDSL θα επισφραγίσει αυτήν την επιτυχία.

Τι θα γίνει με το χρέος

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ δήλωσε βέβαιος ότι το χρέος του οργανισμού θα εξυπηρετηθεί, ενώ επιβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει με την πώληση της Globul και του Hellas Sat. Κάτι, που όπως συμπλήρωσε ο CFO του ΟΤΕ, αναμένεται να γίνει μέσα στο 2013 «και ίσως τον Απρίλιο».

Σχετικά με την τιμή πώλησης της Globul, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι αυτή θα καθοριστεί από τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Σε ερώτηση αναλυτή της Nomura για το εάν θα πωληθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ο επικεφαλής του ομίλου αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι οι δύο θυγατρικές αρκούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Αναφερόμενος στην αναχρηματοδότηση του χρέους, ο κ. Μαζαράκης αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση της ωρίμανσης και άλλων δανείων, που εάν καρποφορήσουν, θα βοηθήσουν πολύ τον ΟΤΕ στην εξυπηρέτηση του χρέους. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές πίεσαν για να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα, όμως το επιτελείο του ομίλου ήταν προσεκτικό στις διατυπώσεις του, επικαλούμενο την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που σίγουρα, όμως, προέκυψε είναι ότι ο Όμιλος διαθέτει πλήρες σχέδιο για την αναδιάταξη του χρέους του, προκειμένου να δημιουργηθούν αποθεµατικά ρευστότητας χάριν της εξασφάλισης εξυπηρέτησης του δανεισμού. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαζαράκης σημείωσε ότι «δουλεύουμε σε περισσότερες ιδέες» και τόνισε ότι δανειακές συμβάσεις βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο ευαίσθητων διαπραγματεύσεων», αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες.

«Το γεγονός ότι οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στον ΟΤΕ αποτελεί ένα πολύ καλό και ενθαρρυντικό πρώτο σημάδι ότι προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ερχόμενη περίοδο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και νέες δράσεις» σχολίασε.Επίσης, ο κ. Μαζαράκης έκανε γνωστό ότι τα χρήματα του ομίλου από τις θυγατρικές του στα Βαλκάνια μένουν στις χώρες, όπου παράγονται.

Τι είπαν για την VDSL

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό γενικό διευθυντή του ΟΤΕ, κ. Ζαχαρία Πιπερίδη, ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνολογία VDSL, όμως πρώτα πρέπει να λανσάρει τα προϊόντα στην αγορά για να δει την συμπεριφορά των καταναλωτών, αφού η ρύθμιση δεν έχει επιτρέψει εδώ και δύο την εκμετάλλευση των εν λόγω δικτύων. Έτσι, απέφυγε να εκτιμήσει τυχόν νέες δαπάνες κεφαλαίου που συσχετίζονται με την VDSL. Σε άλλη σχετική ερώτηση, απάντησε ότι οι τιμές του VDSL θα είναι κατά 5 και 15 ευρώ ακριβότερες για τους καταναλωτές από τα αντίστοιχα πακέτα της ADSL. «Περιμένουμε ζήτηση από ένα κομμάτι των καταναλωτών μας» σχολίασε.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΕ: Εθελουσία έξοδος και αναδιάρθρωση του χρέους"

Δημόσιο:Μετακινήσεις και όχι απολύσεις υπόσχεται ο Μανιτάκης


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε σχετικό σημείωμα

Να πείσει ότι οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, επιχειρεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης.

«Η ένταξη των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους», αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου, «στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό».

Στο σημείωμα επιβεβαιώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα τεθεί άμεσα σε ισχύ. Το πρώτο...κύμα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα είναι κυρίως χαμηλών προσόντων (ΔΕ) και εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Για την εξαίρεση των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των υπαλλήλων της Γραμματείας Πολιτισμού, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, στο σημείωμα αναφέρεται: «Λαμβάνεται πρόνοια να εξαιρεθούν από την εφαρμογή αυτής της διάταξης ευαίσθητες υπηρεσίες όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας)».

Ολόκληρο το σημείωμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ως εξής:


Non Paper
Διαθεσιμότητα - ένταξη υπαλλήλων στο Πρόγραμμα Κινητικότητας

9/11/2012

1. Ποιος είναι ο στόχος της ρύθμισης: Η ένταξη των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό.
2. Εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής: Επιλέχθηκαν ορισμένες μόνον θέσεις υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Είναι εύλογο να ξεκινά η διαδικασία με υπαλλήλους που δεν έχουν ατομικά αξιολογηθεί.
- Προφανώς, δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών, οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται.
3. Αφορά μόνο ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικού:

i. Αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό.

ii. Αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε).

iii. Αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους καμίας άλλης ειδικότητας.

4. Γιατί επιλέχθηκαν: Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, στις εν λόγω ειδικότητες, που άλλωστε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, παρατηρείται ιδιαίτερη συγκέντρωση υπαλλήλων. Για αυτό και επιλέχθηκαν να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα κινητικότητας, ώστε να μεταφερθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, ιδίως όπου η υποστελέχωση δημιουργεί έντονα προβλήματα και καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα ΚΕΠ, οι διευθύνσεις συντάξεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ.

5. Περιορισμοί στην έκταση εφαρμογής του μέτρου: Ο αριθμός των μετακινήσεων είναι πράγματι περιορισμένος, καθώς έχουν τεθεί τρεις περιορισμοί. Οι θέσεις αυτές καταργούνται μόνον εφόσον:
i. ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες
ii. οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται
iii. οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες.


6. Ευαίσθητες υπηρεσίες που εξαιρούνται: Λαμβάνεται πρόνοια να εξαιρεθούν από την εφαρμογή αυτής της διάταξης ευαίσθητες υπηρεσίες όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας).

7. Ταχύτητα της διαδικασίας: Οι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν και τα διαπιστωμένα κενά να καλυφθούν το συντομότερο. Για αυτό προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, για τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης (και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών).

8. Όλα τα παραπάνω θα εξειδικευθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο:Μετακινήσεις και όχι απολύσεις υπόσχεται ο Μανιτάκης"

"Εγγυήσεις" για τις απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η Τρόικα

Λίστα με ονοματεπώνυμα προς απόλυση υπαλλήλων στο ελληνικό δημόσιο, φέρεται να θέτει ως όρο η Τρόικα για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Η Τρόικα αναμένει μέχρι τα τέλη του χρόνου την απόλυση 2.000 εργαζομένων του Δημοσίου και δεν ικανοποιείται πλέον μόνον με αριθμούς - θέλουν ονόματα και επώνυμα». Αυτό αναφέρει κυβερνητικός υπάλληλος που γνωρίζει καλά τα των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel. Συνδικαλιστικός εκπρόσωπος που επίσης δεν κατονομάζεται, φέρεται μάλιστα να επιβεβαιώνει το αίτημα περί λίστας με τα ονόματα των προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Γιούνκερ

Στο προοίμιο της ψήφισης του προϋπολογισμού από την ελληνική βουλή, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαιώνει πάντως ότι θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τη συνέχιση της βοήθειας. Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, o κ. Γιούνκερ εκτιμά ότι «η Ελλάδα κάνει ενέργειες για να εκπληρώσει το έργο της και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι υπόλοιπες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης από πλευράς τους θα ανταποκριθούν τάχιστα στις υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδος».

Καθησυχαστικός ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για την επόμενη δόση
Ο Γιούνκερ εκτιμά ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει, όπως προβλέπεται, τον προϋπολογισμό του 2013. «Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα εξετάσουμε τόσο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα όσο και τον ελληνικό νόμο του προϋπολογισμού και θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν ολοκληρωθεί ακόμη η έκθεση της Τρόικας. «Όταν θα είναι διαθέσιμα και θα έχουν ελεγχθεί όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να λάβουμε αποφάσεις, θα αποφασίσουμε τάχιστα», όπως είπε.

Ο κ. Γιούνκερ επαίνεσε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι τα μεταρρυθμιστικά βήματα που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι πολύ εντυπωσιακά, ανταποκρίνονται στα βασικά σημεία τους στις προσδοκίες μας» και «δείχνουν θάρρος».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » ""Εγγυήσεις" για τις απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η Τρόικα"

ΚΕΔΕ: Έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή για τις περικοπές

Μετά την ΕΝΠΕ η οποία αντιδρά έντονα στις περικοπές πόρων και υπαλλήλων που, όπως τονίζει, οδηγούν στον ευτελισμό του θεσμού και... το κλείσιμο των περιφερειών, και η ΚΕΔΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι με τα ίδια θέματα:

-Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 και Αυτοδιοίκηση.

-Διαθεσιμότητα υπαλλήλων με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου.

Μετά τη συνεδρίαση αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα επιδώσει την απόφαση στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη και στα πολιτικά κόμματα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή για τις περικοπές"

Deutsche Welle:«Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αποκλείεται»

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών «ούτε εξ’ ατυχήματος, ούτε εκ προμελέτης» σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, αναμένεται θα διεξοδική συζήτηση με βάση την έκθεση της τρόικας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την Κυριακή και θα δρομολογηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη των αποφάσεων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο αξιωματούχος της ευρωζώνης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου για την Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τη ρευστότητα της Ελλάδας, δηλαδή να την οδηγήσει σε στάση πληρωμών «ούτε εξ’ ατυχήματος, ούτε εκ προμελέτης», είπε χαρακτηριστικά. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του κοινού νομίσματος θα βρουν λύση σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας.

Πιθανότατα άλλο ένα Eurogroup εντός Νοεμβρίου

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα γίνει διεξοδική συζήτηση για τα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής –η οποία εκτιμάται μεταξύ 18-30 δισ. ευρώ- καθώς επίσης και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αφού η τρόικα διαβεβαιώσει τους υπουργούς με την έκθεσή της ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, τότε το «μπαλάκι» περνά στην πλευρά των εταίρων, οι οποίοι θα συζητήσουν διεξοδικά, τα ζητήματα της βιωσιμότητας και της επιμήκυνσης.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, οι διαβουλεύσεις γίνονται σε καλό κλίμα, αλλά θα χρειαστεί έναν νέος γύρος συζητήσεων. Κι αυτό διότι οι αποφάσεις που θα προετοιμαστούν θα πρέπει να κοινοποιηθούν και να εγκριθούν από 7 κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης, τα οποία πρέπει να δώσουν «πράσινο φως» προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση για την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα μέσα στο Νοέμβριο για να γίνει η εκταμίευση του ποσού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν τίθεται ζήτημα ρευστότητας της Ελλάδας κατά το διάστημα, που διατηρείται η εκκρεμότητα της δόσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle:«Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αποκλείεται»"

«Μπλόκο» από Γερμανία και άλλες 4 χώρες στην βοήθεια για σεισμοπαθή περιοχή της Ιταλίας

Πηγές του Ecofin ανέφεραν ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης προβάλλουν αντιδράσεις στην οικονομική στήριξη της σεισμοπαθούς περιοχής Εμίλια Ρομάνια.

Εκτός από την Γερμανία, φέρονται να αντιδρούν στην καταβολή των 670 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν τυπικά ήδη εγκριθεί, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με την RAI η αιτιολογία που προβάλλεται είναι ότι «στα ταμεία δεν υπάρχουν χρήματα κι έχουν ήδη διατεθεί ποσά εκτός αρχικού προϋπολογισμού», παρά το ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ιταλία έχει δικαίωμα να λάβει την συγκεκριμένη βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν είχε δηλώσει ότι «η περιοχή αυτή της Ιταλίας, με υψηλό δείκτη παραγωγικότητας, πρέπει να υποστηριχθεί, ώστε να μπορέσει να σταθεί, και πάλι, στα πόδια της».

Ο Χαν είχε κάνει λόγο για «τεράστια καταστροφή» και για την ανάγκη να «ξαναδοθεί ένα σπίτι σε δεκάδες χιλιάδες άτομα». Οι σεισμικές δονήσεις που έπληξαν στις 21 και 29 του περασμένου Μαΐου, τις βόρειες περιφέρειες Εμίλια Ρομάνια, Λομπαρντία και Βένετο προκάλεσαν τον θάνατο 27 ατόμων.

Ιταλός διπλωμάτης, πάντως, που συμμετέχει στην διαπραγμάτευση άφησε να διαρρεύσει ότι «η συζήτηση θα συνεχισθεί μέχρι αργά το βράδυ, και υπάρχουν ακόμη ελπίδες να βρεθεί, τελικά, κάποια λύση».

e-go

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπλόκο» από Γερμανία και άλλες 4 χώρες στην βοήθεια για σεισμοπαθή περιοχή της Ιταλίας"

Αμαλιάδα: Δόθηκε λύση για τον 55χρονο ανάπηρο

Λύση μετά τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και το patrisnews.com του προβλήματος με τη μη επαναχορήγηση αναπηρικής σύνταξης στον 55χρονο Αντώνη Μάργαρη από την Αμαλιάδα δίνει το ΙΚΑ.

Ηδη από(8/11) το πρωί κινητοποιήθηκε η κεντρική υπηρεσία του ΙΚΑ στην Αθήνα, ερεύνησε την υπόθεση και, όπως γνωστοποιήθηκε, στις 28 Νοεμβρίου θα εξεταστεί ο φάκελος του 55χρονου προκειμένου μα του χορηγηθεί εκ νέου η αναπηρική σύνταξη, καθώς έχει ποσοστό αναπηρίας 80%.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμαλιάδα: Δόθηκε λύση για τον 55χρονο ανάπηρο"

Στην Πάτρα την Κυριακή το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος "Nordic Explorer"

Tο ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της Νορβηγικής εταιρίας Petroleum Geo-Services (PGS), το οποίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Πάτρας, θα επισκεφθεί την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι, ο... υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τον Υπουργό ΠΕΚΑ θα συνοδεύσει ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, Κων/νος Μαθιουδάκης, ενώ το παρόν στην εκδήλωση θα δώσουν, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών, Νίκος Υφαντής, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες, της Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, και της Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Σε διάστημα 9 ωρών μετά τον ελλημενισμό του και τις αναγκαίες διαδικασίες ανεφοδιασμού, το σκάφος «Nordic Explorer» θα αποπλεύσει με κατεύθυνση το βόρειο Ιόνιο, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως τις γεωφυσικές διασκοπήσεις στον Ελλαδικό χώρο. Οι έρευνες, που θα καλύψουν μια συνολική έκταση περίπου 220.000 χιλιομέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, θα διαρκέσουν τουλάχιστον 3 μήνες.

Πρόκειται για τις πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα και με κορυφαία τεχνολογία αιχμής (Geostreamer). Στο πλοίο θα παρευρίσκονται διαρκώς, δύο Έλληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το Δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η Νορβηγική PGS.

Η πρώτη αυτή φάση των ερευνών, αποτελεί το αρχικό στάδιο υλοποίησης της σύμβασης που υπεγράφη επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από τον Υπουργό ΠΕΚΑ - ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου - και τον εκπρόσωπο της Petroleum Geo-Services. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία (processing) και ερμηνεία (interpretation) των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013, προκειμένου να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων «οικοπέδων» εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Mε δήλωσή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, επισημαίνει :

«Ο κατάπλους του ερευνητικού πλοίου της PGS στο λιμάνι της Πάτρας, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το ΥΠΕΚΑ, αλλά ταυτόχρονα συνιστά και ένα κομβικό σημείο για τη σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα, τη γεωστρατηγική της θέση στη περιοχή, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται, όπως ευελπιστούμε, στον τομέα των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέου πλούτου και θέσεων απασχόλησης.

Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας.

Η επιχείρηση αυτή, είναι για μένα και μια προσωπική δικαίωση, αναπολώντας την πρόταση και επιμονή μου, πριν 30 χρόνια, ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του νέου Πολυτεχνείου Κρήτης, να ιδρυθεί τότε στα Χανιά, το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, όταν πάρα πολλοί θεωρούσαν την πρωτοβουλία μου άνευ αντικειμένου και προοπτικής, ή ως μια ακαδημαϊκή εμμονή, εκτός τόπου και χρόνου.

Για να φτάσουμε όμως, στο ελπιδοφόρο σήμερα, απαιτήθηκαν επίπονες προσπάθειες, αποφασιστικότητα και συστηματικό έργο, που ξεκίνησε το ΥΠΕΚΑ πριν από ενάμισι χρόνο με τον τότε Υφυπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη. Φέραμε εις πέρας μια διαγωνιστική διαδικασία η οποία στηρίχθηκε εξ΄ αρχής σε ένα σαφές και διαφανές πλαίσιο, με διακομματική συναίνεση στους χειρισμούς. Διασφαλίσαμε, ως σημερινή πολιτική ηγεσία, την ασφαλή συνέχεια, σταθερότητα και συνέπεια. Είναι άλλωστε από τις λίγες περιπτώσεις, όπου οι αρχικές εξαγγελίες δεν λοξοστράτησαν, ούτε μεταλλάχθηκαν λόγω αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος, ή επιμέρους σκοπιμοτήτων. Αντιθέτως, δρομολογήθηκαν με σαφήνεια και εν τέλει υλοποιούνται. Σε αυτή την περίπτωση επικράτησε η βούληση του αυτονόητου. Η προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας ανάθεσης του έργου, ήταν αποφασιστική».

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Πάτρα την Κυριακή το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος "Nordic Explorer""

Χωρίς τον φόβο τιμωρίας οργιάζουν φοροδιαφυγή και παραοικονομία

Στις γραφειοκρατικές δομές προστίθενται η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η δυσμενής φορολογία

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, οι κακές δομές στη Δημόσια Διοίκηση, η διαφθορά, η παραοικονομία, η δυσμενής φορολογία για τις οικογένειες και η τεράστια γραφειοκρατία έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία εφαρμογής σειράς μέτρων που αναγκάσθηκε η χώρα να υιοθετήσει με τα Μνημόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 το υπουργείο Οικονομικών εξέδιδε μία εγκύκλιο για κάθε εργάσιμη μέρα (251 συνολικά), αποδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος. Ακόμα και η σημερινή προσπάθεια κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων φαίνεται ατελής και δεν επιτυγχάνει σε καμία περίπτωση την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τον καθηγητή Δημόσιας Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Βασίλη Ράπανο στη χθεσινή εκδήλωση με θέμα «Φορολογικό Σύστημα: Μέτρα ή Μεταρρύθμιση;», που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, σε συνεργασία με το Megaron Plus, οι πιθανότητες εντοπισμού της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδενικές. Συγκεκριμένα, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα έχει τις μικρότερες πιθανότητες να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί, με πρόστιμο ή με φυλάκιση. Για παράδειγμα, η αδήλωτη εργασία για 16 ώρες έχει μικρότερες πιθανότητες από 50% να τιμωρηθεί. Ακόμα και στη Βουλγαρία, οι πιθανότητες τιμωρίας είναι υψηλότερες από την Ελλάδα και συγκεκριμένα 60% στις 14 ώρες αδήλωτης εργασίας. Στη Σουηδία, στις πρώτες οκτώ ώρες εργασίας η πιθανότητα τιμωρίας είναι περίπου 95%. Επίσης, στην Ισπανία η πιθανότητα φυλάκισης ή προστίμου είναι 72% στις πρώτες 11 ώρες αδήλωτης εργασίας.

Ο κ. Ράπανος έκανε λόγο για οριακές αλλαγές στον τομέα της φορολογίας, που έχουν βαπτιστεί μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει τη δυσμενέστερη φορολογική επιβάρυνση της οικογένειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ προκειμένου να περιορισθεί η φοροδιαφυγή πρότεινε να δημιουργηθούν φορολογικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι: «Δεν μπορεί ο δικαστής που ασχολείται με κλέφτες και απάτες να επιλύσει πολύπλοκα φορολογικά θέματα». Ανέφερε ότι θα πρέπει να συσταθεί μία ενιαία αρχή κατά της διαφθοράς, η οποία θα είναι ανεξάρτητη και θα υπάγεται στη Βουλή. Σημείωσε, επίσης, ότι σήμερα στην περίοδο της κρίσης που γίνονται σημαντικές αλλαγές, κυρίως λόγω της τρόικας, σχέδιο για φορολογική μεταρρύθμιση δεν υπάρχει.

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε στη χθεσινή εκδήλωση είναι ότι το φορολογικό πρόβλημα της Ελλάδας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που αποτελούν εγγενή παθογένεια και μόνιμη πηγή απώλειας εσόδων, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επί μέρους μέτρα, αλλά απαιτείται ριζική αναμόρφωση τόσο του πυρήνα του φορολογικού συστήματος όσο και της φορολογικής διοίκησης. Ο πρώην γενικός Διευθυντής Φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών κ. Δ. Σταματόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη μιας άρτιας βάσης δεδομένων με αποτελεσματικές διασταυρώσεις προκειμένου να εφαρμοστεί ένας από τους βασικούς κανόνες της φορολογίας, «η βεβαιότητα του φόρου». Το Δημόσιο, είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του και τον σεβασμό στους κανόνες. Ανέφερε, επίσης, ότι απαιτείται αλλαγή στη διοικητική δομή των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Ο κ. Χ. Κυριαζής, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, περιέγραψε την ανάγκη για την ύπαρξη μικρού αριθμού φόρων με αυτόματο προσδιορισμό τους, καθώς και για κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών από εκπτώσεις φόρων, αξιολόγηση των επιδόσεων του φορολογικού συστήματος και ταχύτερη απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Γ. Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει μεν ευρωπαϊκή δομή, αλλά απέχει πολύ στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, αφού παρουσιάζει υψηλό βαθμό κατακερματισμού της φορολογικής βάσης με ροπή στη φοροαποφυγή, στηρίζεται περισσότερο στην έμμεση φορολογία, είναι πολύπλοκο, ευμετάβλητο και με μεγάλη φοροδιαφυγή.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση, η κ. Α. Μπούμη τόνισε ότι το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η φορολογία εισοδήματος επιβαρύνει υπέρμετρα τη μισθωτή απασχόληση, ενώ είναι υπερβολικά ελαστική προς τα εισοδήματα των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, που συνήθως κατηγορούνται για συστηματική φοροδιαφυγή.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τον φόβο τιμωρίας οργιάζουν φοροδιαφυγή και παραοικονομία"

Βίντεο: Χαμός με το «Πουλάκι τσίου»

Έχει γίνει το νέο "κόλλημα"!

Πρόκειται για το "πουλάκι τσίου" ένα παιδικό τραγούδι το οποίο αρχικά έγινε γνωστό ως "Pulcino pio", το αυθεντικό ιταλικό δηλαδή με πάνω από 50.000.000 views!και τελικά μεταφράστηκε και στα ελληνικά.

Το βίντεο έχουν δει πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες σε λίγες μόνο μέρες!

ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΤΣΙΟΥ


ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΤΣΙΟΥ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ


ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΤΣΙΟΥ - Pulcino Pio


Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Χαμός με το «Πουλάκι τσίου»"

Μπορεί να είναι τόσο ξεφτιλισμένοι οι Ευρωπαίοι;

Παιγνίδια από Σόιμπλε και ΙMF την επομένη της ψηφοφορίας των μέτρων

Εν μέσω εντάσεων και πρωτοφανούς φθοράς το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που απαιτούσαν δανειστές και εταίροι προκειμένου να συνεχίσουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και να διατηρήσουν τη θέση της στην ευρωζώνη.

Η απαίτηση και η συνοδεύουσα αυτήν προσαρμογή - δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική - σκληρή όσο καμία άλλη και μοναδική στον κόσμο, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο φθορές στην κυβέρνηση και στα κόμματα που την στηρίζουν.

Συνολικά επίσης το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδέχθη πίεση εξουθενωτική και απολύτως διαβρωτική.

Ωστόσο παρά τις φθορές οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση σήκωσαν το κόστος και ανέλαβαν την ευθύνη να προχωρήσουν. Και το έπραξαν με την προσδοκία μιας συνολικής λύσης του ελληνικού προβλήματος.

Αυτή ήταν άλλωστε και η υπόσχεση της κυρίας Μέρκελ και των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικά η γερμανίδα καγκελάριος ήλθε επί τούτου στην Αθήνα προκειμένου να ενισχύσει τον κ. Σαμαρά προς την κατεύθυνση υπερψήφισης των μέτρων. Όλοι θυμούνται τις προτροπές των γερμανών και άλλων ευρωπαίων πολιτικών να προχωρήσουμε πρώτα ώστε να απολαύσουμε στη συνέχεια έμπρακτη συμπαράσταση και αμέριστη βοήθεια.

Και όντως το δέλεαρ δεν είναι αμελητέο. Βάσει της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου η «πειθαρχική» Ελλάδα έχει να λαμβάνει αρκετά. Και συγκεκριμένα τη μεγάλη δόση του Οκτωβρίου των 31,3 δισ. ευρώ, την ουδέποτε εισπραχθείσα δόση του Σεπτεμβρίου ύψους 5 δισ. ευρώ και εκείνη του προσεχούς Δεκεμβρίου ύψους 8,3δισ. ευρώ.

Δηλαδή συνολικά κοντά στα 45 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 για δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, 4 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα για την χρηματοδότηση υποχρεώσεων της χώρας.

Επιπλέον η συμφωνία προέβλεπε και ελευθέρωση εντόκων γραμματίων ύψους 6 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Ακόμη, η ελληνική πλευρά εξασφάλισε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των μέτρων την επιμήκυνση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων κατά δύο έτη, από το 2014 στο 2016 και ρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στη βιωσιμότητα του χρέους και θα απάλλασσαν την Ελλάδα από την ανασφάλεια της επιστροφής στη δραχμή.

Αυτό είναι το συμφωνημένο αντάλλαγμα των μέτρων που ελήφθησαν την Τετάρτη.

Από την επομένη ωστόσο της ψήφισης των μέτρων οι εμπλεκόμενοι στην διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος άρχισαν τα κόλπα.

Ο Σόιμπλε μετέδωσε τις πρώτες αμφιβολίες για το χρόνο καταβολής της δόσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης φανέρωσε την πίεση στο ζήτημα του χρέους.

Ως γνωστόν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε τις εκθέσεις του Ταμείου για να επιτύχει το κούρεμα των ιδιωτών την περασμένη άνοιξη. Και τώρα το Ταμείο επιστρέφει τα ίσα. Επειδή δεν θέλει να συνεχίσει να πληρώνει άλλο την Ελλάδα αναδεικνύει το βάρος του χρέους ώστε να επιτύχει αυτό πια το κούρεμα του επίσημου χρέους που θα επιβαρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αντιπαράθεση των δύο μερών είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού και ήδη χρησιμοποιείται ως βάση αμφισβήτησης της Ελλάδας. Πιθανώς δε να αποτελέσει και ευκαιρία υπαναχωρήσεων από την πλευρά τους.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι προετοιμασμένη γι' αυτό το ενδεχόμενο, για μια προσχηματική κωλυσιεργία από την μεριά των εταίρων και των δανειστών.

Όπως είναι φανερό κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Αν ο κ. Σαμαράς διαπιστώσει τέτοιες διαθέσεις πρέπει να αντιδράσει πάραυτα. Και να απαιτήσει ταχεία απόδοση των υπεσχημένων.

Η ελληνική πολιτική και η ελληνική κοινωνία δεν μάτωσαν για να δεχθούν τέτοιες εξευτελιστικές συμπεριφορές και στάσεις.

Αν επιχειρήσουν τέτοια προσβολή του αισθήματος του λαού δεν υπάρχει παρά ένας δρόμος, αυτός της οικειοθελούς αποχώρησης και αυτόματης ανατίναξης της ευρωζώνης. Οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να παίζουν άλλο με τον ελληνικό λαό. Τελεία και παύλα...

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορεί να είναι τόσο ξεφτιλισμένοι οι Ευρωπαίοι;"

Ξεκινούν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην Πάτρα

Την ερχόμενη Κυριακή, φτάνει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση.

Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι "η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας" και προσθέτει:

"Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Δείχνει και στον πιο δύσπιστο, ότι ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής".

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην Πάτρα"

Δυτική Ελλάδα: Ξέχασαν να βάλουν τους σεισμόπληκτους στον προϋπολογισμό!

Δεν υπάρχει πουθενά ο κωδικός για τα 75εκ.€ που χρειάζεται το ΤΑΣ...

Το ανάλγητο πρόσωπο της πολιτείας απέναντι στους κατοίκους και της Δυτικής Ελλάδας αποκαλύπτεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα του patrastimes.gr, στους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί την Κυριακή από τους Αχαιούς και Ηλείους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν συμπεριλαμβάνονται τα λεφτά που απαιτούνται για τους πληγέντες στο σεισμό του 2008.

Το γεγονός ουσιαστικά σηματοδοτεί το πάγωμα της χρηματικής αρωγής προς τους σεισμόπληκτους της Αχαΐας και της Ηλείας, καθώς χωρίς τα περίπου 75 ακόμα εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, δεν είναι δυνατόν να πάρουν τα χρήματα τους δεκάδες θύματα του εγκέλαδου και φυσικά ακυρώνεται στην πράξη η λειτουργία του ΤΑΣ.

Στο μεταξύ στα αζήτητα παραμένουν εκατοντάδες φάκελοι που έχουν κατατεθεί στο ΤΑΣ Αχαΐας προκειμένου να υπογραφούν και να ανοίξει ο δρόμος για να δοθούν χρήματα στους πληγέντες. Ενδεικτική του χάους που επικρατεί η εικόνα στο γραφείο του προϊσταμένου του ΤΑΣ κ. Χριστοδουλόπουλου όπου δεν υπάρχει πλέον εκατοστό τοίχου που να μην έχει καλυφθεί από φακέλους των οποίων η υπογραφή εκκρεμεί...

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυτική Ελλάδα: Ξέχασαν να βάλουν τους σεισμόπληκτους στον προϋπολογισμό!"
Πρωτοκλασάτος υπουργός των κυβερνήσεων Κ. Σημίτη βρέθηκε με 4 τραπεζικούς λογαριασμούς στο φορολογικό παράδεισο των νησιών Κέιμαν με καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά πληροφορίες τα χρήματα προέρχονται από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων... Για το ζήτημα αυτό δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση και όπως λέγεται τα στοιχεία έφτασαν στην Ελλάδα μόλις εχθές το απόγευμα. Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν, το ρεπορτάζ συνεχίζεται.

spirospero

Διαβάστε Περισσότερα » " "

H γεωθερμία θα εξαφανίσει τον παγετό από δρόμους και πεζοδρόμια

Η γεωθερμία θα εξαφανίζει πλέον τον παγετό από δρόμους και πεζοδρόμια στο Καρπενήσι...

Το έργο που είναι σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δημόσιο χώρο, προβλέπει την κατασκευή συστήματος αγωγών που θα στέλνει το νερό σε βάθος 100 μέτρων, εκεί θα αποκτά θερμοκρασία 18 βαθμών, θα έρχεται στην επιφάνεια σε ειδικούς εναλλάκτες και θα αγγίζει τους 40 βαθμούς κελσίου.

Αυτό θα είναι αρκετό για να λιώνει τον παγετό στο οδόστρωμα και στα σημεία που παρουσιάζει απότομες κλήσεις το έδαφος, όπως στο κέντρο της πόλης.

lamiastar

Διαβάστε Περισσότερα » "H γεωθερμία θα εξαφανίσει τον παγετό από δρόμους και πεζοδρόμια"

Τέρενς Κουίκ: Μήνυση εναντίον Τόμσεν για να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Την πρόθεση του να προχωρήσει σε μήνυση εναντίον του Πολ Τόμσεν τον οποίο χαρακτηρίζει μάλιστα persona non grata προανήγγειλε ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουικ.

Συγκεκριμένα σε δήλωση του ανέρφερε:

«Το ΔΝΤ εκφράζει τώρα την...αγωνία του για τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας στις ευρωπαϊκές χώρες! Προφανέστατα, πάνω απ' όλα, εννοεί την Ελλάδα.

Έναν χαρτογιακά ονόματι Πολ Τόμσεν τον ξέρει το ΔΝΤ; Είναι ο δικός τους άνθρωπος, σε μία συμμορία τριών, που ανέλαβε και εκτέλεσε το συμβόλαιο της οικονομικής δολοφονίας της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Ας αφήσει λοιπόν το σύστημα Λαγκάρντ και όλη η παρέα της εκεί στην Washington, τα κροκοδείλια δάκρυα και τις υπέρμετρες ανησυχίες. Οι οικονομικοί τους εκτελεστές, με τη βοήθεια των εδώ πρακτόρων τους, έκαναν αυτό που τους υπαγορεύει η λογική της Νέας Τάξης Πραγμάτων, των τοκογλύφων και του 4ου Οικονομικού Ράιχ.

Δηλώνω για μία ακόμα φορά ως Βουλευτής Επικρατείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι ο Πολ Τόμσεν είναι persona non grata. Ανεπιθύμητος να διαβεί ξανά το κατώφλι της πατρίδας μου.

Και του γνωστοποιώ δημόσια ότι το νομικό επιτελείο του γραφείου μου, με επικεφαλής τον Δικηγόρο και Πολιτευτή Α' Αθηνών του Κινήματός μας Βαγγέλη Παπαγεωργίου, συντάσσει μήνυση για να τον παραπέμψω στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ειδικότερα για εγκλήματα κατά της ελληνικής κοινωνίας».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέρενς Κουίκ: Μήνυση εναντίον Τόμσεν για να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο"

Επιστρέφουν τα καπνά στην Αιτωλοακαρνανία;

Προσπάθεια επιστροφής στην παραγωγή του καπνού φαίνεται ότι επιδιώκουν έμποροι αφού σύμφωνα με πληροφορίες προσελκύουν αγρότες για... την επιστροφή της καπνοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλ/νιας.

Μάλιστα, οι πρώτες επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ έχουν καθορίσει και συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Δεκεμβρίου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Στις δεσμεύσεις τους έμποροι και μεταποιητές μιλούν για παραγωγή καπνού τύπου βιρτζίνια με πιθανή τιμή 2,50 με 2,90 ευρώ το κιλό. Ανάμεσα στα κίνητρα που υπόσχονται στους αγρότες είναι ότι θα υπάρξει μια μορφή επιδότησης της τάξεως 0,80 ευρώ το κιλό ενώ θα χρηματοδοτήσουν και την συντήρηση των φούρνων που διαθέτουν οι παραγωγοί και την μετατροπή τους από πετρέλαιο σε πέλετ για καύσιμη ύλη.

Από την πλευρά των παραγωγών τώρα, αν και υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον για επιστροφή στη γνωστή καλλιέργεια του καπνού, υπάρχει έντονη ανησυχία για το αν οι έμποροι θα κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους, με πολλούς να εκφράζουν τις ενστάσεις τους καθώς όπως λένε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών όπως τα αρδευτικά δίκτυα και το κόστος άρδευσης αλλά και την αγροτική οδοποιία.

cityvoice

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν τα καπνά στην Αιτωλοακαρνανία;"

Tα αυτοκίνητα θα εντοπίζουν από μόνα τους τους πεζούς

«Όραση» ικανή να ανιχνεύει πεζούς στο δρόμο και παράλληλα να δίνει εντολή στον «εγκέφαλο» του οχήματος να σταματήσει θα αποκτήσουν τα οχήματα έως το 2013.

Το σύστημα, που θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να βλέπει τους πεζούς και να φρενάρει, θα αποτελείται από δύο κάμερες τοποθετημένες στο παρμπρίζ.

Οι δύο κάμερες θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν το μέγεθος του αντικειμένου που βρίσκεται μπροστά από το όχημα καθώς και την απόσταση που το χωρίζει από το αυτοκίνητο. Επιπλέον, ένα ειδικό ραντάρ με αισθητήρες θα συνδράμει στον εντοπισμό αντικειμένων σε απόσταση που θα ξεπερνά τα 180 μέτρα.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του συστήματος είναι το ότι θα επιτρέπει – χάρη στο ραντάρ που διαθέτει – τη δυνατότητα στον οδηγό να πραγματοποιήσει επείγουσες πλην ακριβείς μανούβρες, ενώ κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Ειδικοί από το χώρο του αυτοκινήτου, τονίζουν ότι αρχικά το κόστος τοποθέτησης του συστήματος στερεοσκοπικής κάμερας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό και υπολογίζεται ότι θα βγει στην αγορά εντός του 2013.
 
techit

Διαβάστε Περισσότερα » "Tα αυτοκίνητα θα εντοπίζουν από μόνα τους τους πεζούς"

Συνελήφθη ο ο Αντώνης Αραβαντινός για παράνομη οπλοφορία

Ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στο αυτοκίνητό του άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ στη Μάνδρα Αττικής βρέθηκαν ένα πιστόλι Ruger των 9 mm και τρεις γεμιστήρες με 50 σφαίρες των 9 και 38 χιλιοστών, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί εναντίον του δικογραφία για παράνομη οπλοφορία.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Αραβαντινός, κατείχε άδεια οπλοφορίας η οποία όμως έχει λήξει και ακόμα δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα για την ανανέωση ή την απόρριψή της. Βάσει νομοθεσίας, το όπλο μέχρι να εκδοθεί η νέα άδεια θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στην αρμόδια αστυνομική αρχή, κάτι που δεν έκανε ο σωφρονιστικός υπάλληλος.

Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Αραβαντινός αφέθηκε ελεύθερος και ορίστηκε τακτιή δικάσιμος

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο ο Αντώνης Αραβαντινός για παράνομη οπλοφορία"

Οι υπάλληλοι της Βουλής απειλούν με μηνύσεις όσους γράφουν για τα προνόμιά τους

Τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την τροπολογία που πρόκειται να επανακαταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και τους.... δημοσιογράφους που δίνουν στη δημοσιότητα τα προνόμια τους συζητούν αυτή την ώρα οι υπάλληλοι της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίας του iefimerida.gr, οι υπάλληλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν νομική στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επαναφορά της τροπολογιάς από τον κ. Στουρνάρα.

Παράλληλα συζητούν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εναντίον δημοσιογράφων και άλλων που αναπαράγουν συκοφαντικές πληροφορίες για τα προνόμιά τους.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών αποφάσισαν να συγκροτήσουν και ένα άτυπο γραφείο Τύπου, κάτι σαν ομάδα διαχείρισης κρίσεων, προκειμένου να απαντούν άμεσα σε δημοσιεύματα που αναφέρονται στους ίδιους και η οποία θα αναλάβει ουσιαστικά την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.

Πάντως, η πλειοψηφία των υπαλλήλων από ότι φαίνεται καταδικάζει τα προχθεσινά έκτροπα λέγοντας πως τα επεισόδια δημιουργήθηκαν από μια μικρή μερίδα υπαλλήλων.

Πληροφορίες θέλουν να εξετάζουν, τέλος, το ενδεχόμενο να δώσουν στη δημοσιότητα μόνοι τους τα εκκαθαριστικά τους, ως αντιπερισπασμό στο υπουργείο Οικονομικών που σκέφτεται να προβεί σε αυτήν την κίνηση.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι υπάλληλοι της Βουλής απειλούν με μηνύσεις όσους γράφουν για τα προνόμιά τους"

Φορολογικός παράδεισος για τις offshore η Ελλάδα

Στο... απυρόβλητο των φορολογικών ελέγχων βρίσκονται, ουσιαστικά, οι εξωχώριες εταιρείες (offshore) στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων 9 ετών, τα οποία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση της ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ...φορολογικό παράδεισο, καθώς ελάχιστες από τις 16.580 αλλοδαπές εταιρείες οι οποίες είναι ενεργές, υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και το 2010, οπότε υποβλήθηκαν οι περισσότερες φορολογικές δηλώσεις, στο διάστημα εννέα ετών, ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 1177 ενώ το 20011 υποβλήθηκαν 998 και το 2012 υποβλήθηκαν 965 δηλώσεις!

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι βουτιά φορολογικών εσόδων από υπεράκτιες εταιρείες καταγράφεται κατά το 2011 και το 2012.

Άνθρακες ο... θησαυρός της καταπολέμησης φαινομένων φοροδιαφυγής των εξωχώριων εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν πενιχρά, παρά το ότι από το 2002 έχει ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο (και με διατάξεις που προστέθηκαν το 2010), που περιβάλλει τις εταιρείες αυτές, τα περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητά τους, ώστε να διευκολύνεται η σε βάθος εξέταση των υποθέσεων αλλά και να αποτρέπεται η φοροαποφυγή.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκου Τσούκαλη σχετικά με «την ασυλία» για τις offshore στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης σημειώνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο taxis, υπάρχουν 21.065 αλλοδαπές εταιρείες εκ των οποίων είναι ενεργές 16.580 εταιρίες.

Αναλυτικά, βάσει των στοιχείων δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.), για όσες εταιρείες εξ αυτών έχουν σήμερα κατηγορία Νομικού Προσώπου «Αλλοδαπές εταιρίες»:
- κατά το έτος 2003 υποβλήθηκαν 383 δηλώσεις και ο αντίστοιχος φόρος ήταν 4.830.905,09 ευρώ,
- το 2004 υποβλήθηκαν 411 δηλώσεις και ο αντίστοιχος φόρος ήταν 3.645.775,66 ευρώ,
- το 2005 ήταν 352 οι εταιρείες που έκαναν φορολογική δήλωση (3.005.765,38 ευρώ ποσό φόρου),
- το 2006 υποβλήθηκαν 311 δηλώσεις και το ποσό φόρου ήταν 3.117.108, 81 ευρώ,
- το 2007 υποβλήθηκαν 275 δηλώσεις με το φόρο να αντιστοιχεί σε 2.820.464,92 ευρώ,
- το 2008 υποβλήθηκαν 239 δηλώσεις με αντίστοιχο φόρο 3.390.785,72 ευρώ,
- το 2009 έγιναν 201 δηλώσεις και το ποσό του φόρου ήταν 3.472.938, 54 ευρώ,
- το 2010 υποβλήθηκαν 1177 δηλώσεις και ο αντίστοιχος φόρος ήταν 3.410.530,20 ευρώ,
- το 2011 υποβλήθηκαν 998 δηλώσεις με αντίστοιχο φόρο 877.651, 73 ευρώ
- το 2012 υποβλήθηκαν 965 δηλώσεις με αντίστοιχο φόρο 345.201,02 ευρώ.

Το θέμα ανακινήθηκε όταν στην υπ' αριθμ. 2149/25.09.2012 ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Τσούκαλης κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει μεταξύ άλλων ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των υπεράκτιων εταιρειών που εδρεύουν ή έχουν ακίνητα στην Ελλάδα, πόσες υπέβαλαν δηλώσεις και πλήρωσαν το ετήσιο τέλος ακινήτων, ποσοστού 3% επί της αντικειμενικής αξίας από το 2003 έως 2009 και 15% από το 2010 έως και σήμερα.

Επίσης ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για τους μισθωτές των ακινήτων ή κατόχων άλλων περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών καθώς επίσης και των φυσικών προσώπων, που αγόρασαν πιο πάνω περιουσιακά στοιχεία, εάν μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν πολιτικά πρόσωπα ή οικείοι τους και αν διερευνήθηκε το «πόθεν έσχες» τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσούκαλης στο κείμενο της ερώτησής του, «ως πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κάλυψης του παράνομου πλουτισμού ή φοροδιαφυγής, κυρίως επιφανών ή και πολιτικών προσώπων θεωρούνται οι υπεράκτιες εταιρείες (offshore), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δραστηριοποιείται συνήθως ως ιδιοκτήτες υπερπολυτελών ακινήτων, σκαφών αναψυχής και αυτοκινήτων. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αποκάλυψης των πραγματικών φυσικών προσώπων - διαχειριστών των εταιρειών αυτών και κατ' επέκταση του παράνομου πλουτισμού είναι αρχικά η πλήρης καταγραφή τους και στη συνέχεια ο προσδιορισμός των προσώπων που είναι μισθωτές ή χρήστες ή και αγοραστές των περιουσιακών στοιχείων».

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης, πέρα το νομικό πλαίσιο για τις εξωχώριες εταιρίες και τα στοιχεία για τον αριθμό των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και για τον αντίστοιχο φόρο, κατά τα έτη 2003 - 2012, σημειώνει ότι:

«Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής οπουδήποτε αυτά εκδηλώνονται και προς το σκοπό αυτό προωθείται κάθε αναγκαίο διοικητικό ή νομοθετικό ή άλλο μέτρο για την αποτροπή και την καταστολή κατά το δυνατόν των φαινομένων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και στις υπεράκτιες εταιρείες, καθώς και στους εμπλεκόμενους με αυτές, από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες καθώς και από Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου ανάλογα με τη σπουδαιότητα και τα πραγματικά δεδομένα της κάθε υπόθεσης».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικός παράδεισος για τις offshore η Ελλάδα"

Αξιωματούχος ΕΕ: Δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Με νέα δήλωση, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δεν θεωρεί πιθανό οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν τη Δευτέρα την τελική απόφαση για το ξεπάγωμα της δόσης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς θα καταστεί το χρέος βιώσιμο, δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος την Παρασκευή.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών για την οριστικοποίηση του ζητήματος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι οι υπουργοί γνωρίζουν πόσο ανάγκη έχει η χώρα τα χρήματα ενόψει της λήξης ομολόγων στις 16 Νοεμβρίου και θα το λάβουν αυτό υπόψη τους στις συνομιλίες. Ωστόσο, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι ακόμη έτοιμη και είναι απαραίτητη για να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.

Η νέα δήλωση του «ανώτερου», σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχου, έρχεται σε συνέχεια ανάλογης χθεσινής σύμφωνα με τη οποία η απόφαση για την Ελλάδα ενδέχεται να ληφθεί στις 26 Νοεμβρίου, αφού θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 22-23 Νοεμβρίου και θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα με την έκθεση της τρόικας.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν προεξόφλησαν ουσιαστικά ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την καταβολή της δόσης.

Βέβαια, μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την Ελλάδα, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν με την ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή, «η μπάλα ξαναβρίσκεται στο γήπεδο» των εταίρων, οι οποίοι καλούνται στο επικείμενο Eurogroup να λάβουν πολιτική δέσμευση για τη στήριξη της Αθήνας, κυρίως της κυβέρνησης.

Καθυστέρηση της «καθαρής» απόφασης για την εκταμίευση της δόσης «φωτογράφισε» ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επέμεινε ότι, πέρα από τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα, θα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και για τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας μας.

Ο Σάιμον Ο'Κόνορ σημείωσε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη «πολιτικών αποφάσεων» από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, είναι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2013.

Το κλίμα για «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά το Eurogroup της Δευτέρας καλλιέργησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ίσως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα». «Δεν έχουμε περάσει ακόμη τον κάβο με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και εκτίμησε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», παρά την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Διχασμός στην τρόικα για το χρέος

Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα για το θέμα του ελληνικού χρέους και τη βιωσιμότητά του είναι η τρόικα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η διαφορά στον υπολογισμό για το πόσο θα είναι το χρέος το 2020 κυμαίνεται από 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες ή ένα ποσό που φτάνει τα 40 δισ. ευρώ.

«Τo πραγματικό ζήτημα τώρα αφορά την ίδια την τρόικα. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν», σημείωσε αξιωματούχος, ενώ άλλη πηγή, με γνώση των συζητήσεων της τρόικας, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει προκριθεί ένα συγκεκριμένο νούμερο για το χρέος.

«Υπάρχουν διάφορες προβλέψεις ανάλογα με τις υποθέσεις που γίνονται κάθε φορά δεκτές. Ολοι συμφώνησαν ότι θα είναι πάνω από 120% του ΑΕΠ, αλλά για πόσο ακριβώς είναι κάτι που διαφώνησαν το ΔΝΤ και οι δύο ευρωπαϊκές πλευρές της τρόικας», τόνισε.

Οπως μετέδωσε στο μεταξύ το Dow Jones Newswires, η Ευρωζώνη εξετάζει τη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πρώτο πακέτο διάσωσης στο 0,8% , ενώ υπό εξέταση είναι επίσης ο διπλασιασμός της περιόδου αποπληρωμής έως τα 30 χρόνια, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος.

Επιτάχυνση των διαδικασιών ζητά ο Σαμαράς

Ενόψει του σκηνικού που διαμορφώνεται, ο πρωθυπουργός άρχισε από χθες τον κύκλο των επικοινωνιών του με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, τους οποίους, αφού τους ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που πρέπει και πως τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε τμηματική καταβολή των δόσεων ούτε την κατάθεση του ποσού σε δεσμευμένο λογαριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προτίθεται να επικοινωνήσει με τους κ. Χ. βαν Ρομπάι και Ζ. Μπαρόζο και με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ.-Κλ. Γιούνκερ. Τους κ. Ρομπάι και Μπαρόζο, μάλιστα, θα τους συναντήσει την Τρίτη, στο περιθώριο εκδήλωσης της ομάδας «Friends of Cohesion», που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκεί ο πρωθυπουργός, έχοντας στα χέρια του και το θετικό (όπως αναμένεται) αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και για τον προϋπολογισμό, θα τονίσει ότι «η Ελλάδα έκανε όσα είχε δεσμευθεί». Θα επαναλάβει την ανάγκη να δοθούν το ταχύτερο δυνατό εκτός των 31,5 δισ. ευρώ και οι δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου που φτάνουν στα 13 δισ. ευρώ.
«Ισχυρή η κυβέρνηση»

Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφηκαν στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή, διαθέτοντας ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα επικαλεστεί, δε, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού, θα ξεπεράσει κατά πολύ το ισχνό «153» που υπήρξε το βράδυ της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει άμεσα τα ανταλλάγματα αυτά, προκειμένου να εκτονώσει και την ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προβάλει την εικόνα ότι για τα δύσκολα μέτρα που «πέρασαν» από τη Βουλή υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τη χώρα. Αλλωστε και το μήνυμα που εξέπεμψε μετά τη δραματική ψηφοφορία της Τετάρτης ήταν πως «ο προσωπικός του στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη, στην οποία να έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιωματούχος ΕΕ: Δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα τη Δευτέρα"

Από Διευθυντές ...κλητήρες! Πόσα θα παίρνουν πια οι Διευθυντές γιατροί του ΕΣΥ;

Κατακόρυφη πτώση στις αποδοχές τους θα δουν μετά την ψήφιση των μέτρων στη βουλή, οι Διευθυντές γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων. Τι κι αν έχουν εικοσαετίες στην ...πλάτη τους. Αυτό δε φαίνεται να έχει καμία σημασία, καθώς οι μισθοί τους κατρακυλούν στα ...Τάρταρα.

Ακόμη και με 1000 ευρώ μείον θα βρεθούν στην τσέπη τους οι Διευθυντές του ΕΣΥ μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές που επέρχονται μέσω του νέου μνημονίου. Έστω κι αν εργάζονται στο σύστημα επί δεκαετίες, οι αποδοχές τους κατρακυλούν ακόμη και κατά 30%.
όσο για τους επιμελητής Α και Β και για τους ειδικευόμενους...η κατάσταση μάλλον μοιάζει τραγική μετά από σπουδές δεκαετίας.

Οι Διευθυντές πάντως που τα τελευταία χρόνια είχαν επιδιώξει μετά μανίας να αναβαθμιστούν, ακριβώς για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους (μέσω ειδικού νόμου του Δ.Αβραμόπουλου ο αριθμός των διευθυντών του ΕΣΥ αυξήθηκε κατακόρυφα), θα διαπιστώσουν πολύ σύντομα ότι μάλλον θα έπρεπε να είχαν ...επιλέξει άλλο επάγγελμα. Εξάλλου πια δε θα παίρνουν πάνω από 1700 ευρώ καθαρά ως μισθό και μόνο αν υπολογίσει κανείς και τα επιδόματα και τις εφημερίες μπορεί να φθάσουν στα 2500 ευρώ.

Οι επιμελητές δε φαίνεται να ξεπερνούν με το νέο ψαλίδισμα τα 1500 ευρώ ενώ οι ειδικευόμενοι όσες εφημερίες και να κάνουν το πολύ να φθάσουν τα 1200 με 1300 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά πως διαμορφώνονται οι μισθοί των Διευθυντών του ΕΣΥ εάν έχουν 20 χρόνια εργασίας στο σύστημα όπως υπολογίστηκε από την ΟΕΝΓΕ και τον Αλ.Γκότση Διευθυντή ΕΣΥ.



iatropedia


Διαβάστε Περισσότερα » "Από Διευθυντές ...κλητήρες! Πόσα θα παίρνουν πια οι Διευθυντές γιατροί του ΕΣΥ;"

Ποιοι υπάλληλοι και με ποια κριτήρια μπαίνουν σε διαθεσιμότητα

Συγκεκριμενοποιούνται και σύντομα θα εξειδικευθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι κατηγορίες, τα χαρακτηριστικά των δημοσίων υπαλλήλων και τα κριτήρια υπό τα οποία θα λειτουργήσει ο θεσμός της διαθεσιμότητας.

Σε σχετικό σημείωμα που είδε το φως της δημοσιότητας, δίδονται διαβεβαιώσεις ότι στο νέο σχήμα θα ενταχθούν μόνοι όσοι υπάλληλοι προσελήφθησαν άνευ διαγωνιστικής διαδικασίας και ότι η διαθεσιμότητα αφορά μόνο υπαλλήλους ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διοικητικού.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί, η εισαγωγική διατύπωση ότι στόχος της ένταξης των υπαλλήλων στο Πρόγραμμα Κινητικότητας είναι η «μετακίνησή» τους προκειμένου να καλυφθούν διοικητικά κενά, σχετικά κυρίως με την εξυπηρέτηση των πολιτών

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ - ΕΝΤΑΞΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

1. Ποιος είναι ο στόχος της ρύθμισης: Η ένταξη των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό.

2. Εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής: Επιλέχθηκαν ορισμένες μόνον θέσεις υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Είναι εύλογο να ξεκινά η διαδικασία με υπαλλήλους που δεν έχουν ατομικά αξιολογηθεί.

-Προφανώς, δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών, οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται.

3. Αφορά μόνο ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικού:

i. Αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό.

ii. Αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε).

iii. Αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους καμίας άλλης ειδικότητας.

4. Γιατί επιλέχθηκαν: Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, στις εν λόγω ειδικότητες, που άλλωστε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, παρατηρείται ιδιαίτερη συγκέντρωση υπαλλήλων. Για αυτό και επιλέχθηκαν να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα κινητικότητας, ώστε να μεταφερθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, ιδίως όπου η υποστελέχωση δημιουργεί έντονα προβλήματα και καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα ΚΕΠ, οι διευθύνσεις συντάξεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ.

5. Περιορισμοί στην έκταση εφαρμογής του μέτρου: Ο αριθμός των μετακινήσεων είναι πράγματι περιορισμένος, καθώς έχουν τεθεί τρεις περιορισμοί. Οι θέσεις αυτές καταργούνται μόνον εφόσον:

i. ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες

ii. οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται

iii. οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες.

6. Ευαίσθητες υπηρεσίες που εξαιρούνται: Λαμβάνεται πρόνοια να εξαιρεθούν από την εφαρμογή αυτής της διάταξης ευαίσθητες υπηρεσίες όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας).

7. Ταχύτητα της διαδικασίας: Οι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν και τα διαπιστωμένα κενά να καλυφθούν το συντομότερο. Για αυτό προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, για τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης (και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών).

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι υπάλληλοι και με ποια κριτήρια μπαίνουν σε διαθεσιμότητα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news