facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Φάκελος με σφαίρα και απειλητικό μήνυμα εστάλη το πρωί στο γραφείο του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στην ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτου φακέλου που έφτασε στο Δημαρχείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο φάκελος εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο της αλληλογραφίας στο γραφείο του Δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη.

Ο φάκελος, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν έφερε στοιχεία αποστολέα. Αποσφραγίστηκε από υπάλληλο του Δημαρχείου και στο εσωτερικό του εντοπίστηκε εάν απειλητικό μήνυμα απευθυνόμενο προς τον κ. Μπακογιάννη καθώς και μία σφαίρα 45 χιλιοστών.

Στο σημείο μετέβη ΤΕΕΜ ενώ τις έρευνες ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάκελος με σφαίρα και απειλητικό μήνυμα εστάλη το πρωί στο γραφείο του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη"

Μεντβέντεφ: Εάν το ΝΑΤΟ ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντέντεφ προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ, να μην ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ διστάζει να παραδώσει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ή οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, είναι ότι «όποιος αποφασίσει την παράδοση (ή επισκευή) τέτοιου υλικού και όπλων, ξένοι μισθοφόροι και στρατιωτικοί εκπαιδευτές, θα πρέπει να θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, έγραψε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι ενδεχομένως η Δύση να μην αντισταθεί για πολύ ακόμα, επειδή «ο πειρασμός να καταστρέψει τη Ρωσία είναι μεγάλος».

Παρότι ως πρόεδρος και εν συνεχεία ως πρωθυπουργός της Ρωσίας ο Μεντβέντεφ είχε χαρακτηριστεί «μετριοπαθής», είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εξαπολύοντας συχνά βιτριολικές επιθέσεις και απειλές κατά του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεντβέντεφ: Εάν το ΝΑΤΟ ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου"

«Τυφλό» και το τραμ: Η τηλεματική δεν λειτουργεί, δεν συνεργάζονται οι συρμοί με τα φανάρια

Την στιγμή που η χώρα πενθεί για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, σε καταγγελίες για τη λειτουργία του Τραμ προχώρησε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Χρήστος Τσώλης.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα σημείωσε τα εξής:

«Το ζήτημα υπάρχει από το 2019. Η τηλεματική (σ.σ. η τηλεδιοίκηση στο Τραμ) δεν λειτουργεί, δεν συνεργάζονται οι συρμοί με τα φανάρια. Το κέντρο ελέγχου δεν μπορεί να δει που βρίσκονται οι συρμοί.

«Οι οδηγοί λειτουργούν χειροκίνητα, εκεί που δεν υπάρχει φανάρι, οι επιβάτες πηδούν από το όχημα και οι κατευθύνσεις, τα «ψαλίδια» δηλαδή, αλλάζουν ανά πάσα στιγμή», ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΤΡΑΜ Αττικής.

Εξήγησε δε, πως «τα παλιά οχήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το νέο σύστημα της τηλεματικής που εγκαταστάθηκε το 2019» και για όλα τα παραπάνω, τόνισε πως, έχουν γνωστοποιηθεί σε όλους τους προϊστάμενους, ακόμα και τον τέως Υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Επιπλέον, είχαν κάνει μήνυση στην Εισαγγελία το 2021 και το μόνο που έχει γίνει έκτοτε, ήταν να κληθούν για κατάθεση».

Ο κ. Τσώλης τόνισε στη συνέχεια πως «υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, εκεί που πηδάει ο επιβάτης να σκοτωθεί». Εξήγησε μάλιστα ότι σε μία περίπτωση «ένας Ιταλός έκανε επανεκκίνηση στο σύστημα χωρίς να ενημερώσει το κέντρο στην Αθήνα κι έσβησε τελείως το σύστημα για 2 με 3 ώρες».

Και αναρωτήθηκε; «Αν το κέντρο ελέγχου είναι «τυφλό», πώς θα διαχειριστούν οι συνάδελφοι ένα περιστατικό με μία μονοδρόμηση ή ένα περιστατικό που πρέπει να χρησιμοποιήσει μόνο η μία γραμμή; Με ασύρματο. Και εάν δεν πιάνει;»

«Ο ανθρώπινος παράγοντας έρχεται μετά και συμβαίνει το μοιραίο. Αυτό είναι το πρόβλημα» κατέληξε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΤΡΑΜ Αττικής. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " «Τυφλό» και το τραμ: Η τηλεματική δεν λειτουργεί, δεν συνεργάζονται οι συρμοί με τα φανάρια "

«Ο σταθμάρχης της Λάρισας είχε ειδοποιηθεί 17 λεπτά πριν τη σύγκρουση ότι στη γραμμή καθόδου έρχεται το εμπορικό τρένο»

Ο σταθμάρχης της Λάρισας που κατηγορείται για κακούργημα στην τραγωδία των Τεμπών, φέρεται να είχε ειδοποιηθεί 17 λεπτά πριν τη μοιραία σύγκρουση, πως η εμπορική αμαξοστοιχία βρίσκεται στη γραμμή καθόδου.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο σταθμάρχης της Λάρισας ενημερώθηκε στις 23:04 από τον σταθμάρχη Νέων Πόρων, ότι η εμπορική αμαξοστοιχία βρίσκεται στη γραμμή καθόδου με κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρει πως η συγκεκριμένη επικοινωνία έχει καταγραφεί ηχητικά και σε βιβλίο, με τον σταθμάρχη μάλιστα να έχει απαντήσει στον συνάδελφό του από τον σταθμό των Νέων Πόρων πως «όλα καλώς».

Ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που κατέθεσαν στις Αρχές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο σταθμάρχης της Λάρισας είχε ειδοποιηθεί 17 λεπτά πριν τη σύγκρουση ότι στη γραμμή καθόδου έρχεται το εμπορικό τρένο»"

Καιρός αύριο: Λασποβροχές και καταιγίδες με χιόνια στα βουνά – Αναλυτική πρόγνωση

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (03.03.2023) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα το βράδυ προς το Σάββατο στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1500 μέτρα).

Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια 5 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 6 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει τους 15 με 17 και στα Δωδεκάνησα τοπικά τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες και από αργά το βράδυ τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι τις απογευματινές ώρες. Πιθανότα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στη κεντρική Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο βόρειο Ιόνιο τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το βράδυ στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές. Τη νύχτα οι βροχές στην ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Αρχικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ και από το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες από το μεσημέρι στην Κρήτη όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λασποβροχές και καταιγίδες με χιόνια στα βουνά – Αναλυτική πρόγνωση"

Βασιλιάς Κάρολος για την τραγωδία στα Τέμπη: Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων τόσο τραγικά έχασαν τις ζωές τους

Συλλυπητήριο μήνυμα για την σιδηροδρομική τραγωδία έστειλε ο Βασιλιάς Κάρολος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ συγκλονισμένοι και βαθιά θλιμμένοι από την είδηση του τρομερού δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκησαν δύο τρένα στη βόρεια Ελλάδα. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όλων εκείνων που τόσο τραγικά έχασαν τις ζωές τους», επισημαίνει στο μήνυμα του ο βρετανός μονάρχης.

Ο ίδιος συνεχίζει γράφοντας πως: «κατά τις επισκέψεις μας στην Ελλάδα πάντα εντυπωσιαζόμαστε από την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού. Οι σκέψεις μας, οι προσευχές και η εγκάρδια συμπάθειά μας είναι με όλους εκείνους που έχουν επηρεαστεί από αυτή την ανείπωτη τραγωδία».

ΑΠΕ – ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασιλιάς Κάρολος για την τραγωδία στα Τέμπη: Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων τόσο τραγικά έχασαν τις ζωές τους"

Τραγωδία στα Τέμπη: 57 οι νεκροί – 56 αγνοούμενοι – 48 για νοσηλεία ο νεότερος απολογισμός

Σε 57 ανέρχονται έως τώρα οι επιβεβαιωμένα νεκροί από τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της Τρίτης στην κοιλάδα των Τεμπών, όπως ενημέρωσαν το απόγευμα της Πέμπτης οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

«Δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛ.ΑΣ. στον κατάλογο των 56 αγνοουμένων. Τονίζεται το “μέχρι στιγμής”, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς» διευκρίνισε η αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.

Για νοσηλεία είναι τώρα 48 τραυματίες, εκ των οποίων 6 σε ΜΕΘ. Μία σοβαρά εγκαυματίας διακομίσθηκε στην ειδική Μονάδα Εγκαυμάτων του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας συνεχίζεται. Για την ώρα, από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ταυτοποιηθεί 24 σοροί, εκ των οποίων 20 με ανάλυση DNA, δύο με ανάλυση DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και δύο μόνο με δακτυλικά αποτυπώματα. Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από σορούς, 52 από συγγενείς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, κατά προτεραιότητα, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Οι οικείοι και συγγενείς των θυμάτων όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, θα ενημερώνονται από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού.

Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των πρώτων τεσσάρων οικογενειών.

Στη διάθεση των συγγενών θυμάτων και τραυματιών βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στην πόλη της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον πύραρχο Βασίλειο Βαθρακογιάννη, στον τόπο του δυστυχήματος η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού συνεχίζεται.

Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της β΄ θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο.

Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού.

Ο ίδιος εξήγησε πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες, καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, όπως και αύριο Παρασκευή. Εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα Τέμπη: 57 οι νεκροί – 56 αγνοούμενοι – 48 για νοσηλεία ο νεότερος απολογισμός"

Τέμπη: Κατατίθεται η δεύτερη αγωγή από 60χρονο τραυματία

Μετά την πρώτη αγωγή που κατατέθηκε στα δικαστήρια της Λάρισας έγινε γνωστή μία ακόμη η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο δικηγόρος Θάνος Καρατσιώλης εκπροσωπεί έναν 60χρονο τραυματία από την Κατερίνη, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχοντας υποστεί κατάγματα. «Δεν είναι σοβαρά τα τραύματά του, λογικά θα πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες, ωστόσο έχει υποστεί κι ένα σοκ ο γιος του με τον οποίο επικοινωνώ» αναφέρει στο GRTimes, o κ. Καρατσιώλης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, ο ίδιος η αγωγή θα κατατεθεί με την κατηγορία της «βαριάς σωματικής και ηθικής βλάβης» και θα αφορά τόσο το ελληνικό δημόσιο, όσο και την ιδιωτική εταιρεία «για αποζημίωση, αλλά και για διαφυγόντα κέρδη τα οποία ο 60χρονος έχασε λόγω της νοσηλείας του».

«Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση θα παίξει και το πόρισμα της επιτροπής που σύστησε σήμερα το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θα διαλευκάνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα στα Τέμπη. Θα το περιμένουμε αυτό το πόρισμα και στη συνέχεια θα κινηθούμε αναλόγως» υπογράμμισε o δικηγόρος Θάνος Καρατσιώλης.

Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει τις οικογένειες των θυμάτων

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την εκπροσώπηση των οικογενειών των δίδυμων κοριτσιών και της ξαδέρφης τους από την Καλαμπάκα.

Σε δελτίο Τύπου το γραφείο του Αλέξη Κούγια ενημερώνει:

    «Τον επικεφαλής του γραφείου μας, κο Αλέξη Κούγια, και την συνεργάτιδά του κα Χριστίνα Μητρονάτσιου επέλεξαν οι τραγικοί γονείς, τα αδέλφια και οι παππούδες των δύο διδύμων κοριτσιών και της πρώτης εξαδέλφης τους, οι οποίοι, όπως σήμερα ενημερωθήκαμε, εξαϋλώθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των δύο τρένων.

Η εντολή, την οποίαν λάβαμε, είναι εκτός του σταθμάρχη του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης, να μηνύσουμε και να ενάγουμε τόσο διοικητικά στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train, όσο και τους τυχόν πολιτικούς, οι οποίοι είτε με άμεσο δόλο, είτε με ενδεχόμενο δόλο, είτε με εγκληματική αμέλεια συνετέλεσαν στο να χαθούν αυτές οι δεκάδες ανθρώπινες ζωές και να τραυματιστούν ακόμη περισσότερες, ορισμένες εκ των οποίων με ακρωτηριασμό».

Και ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Νουλέζας είπε επίσης χθες ότι έχει αναλάβει τις υποθέσεις τριών οικογενειών. Η πρώτη είναι οικογένεια θύματος, η δεύτερη, αγνοούμενης φοιτήτριας και η τρίτη, οικογένεια βαριά τραυματισμένου ατόμου.

    «Υπάρχει η ευθύνη για τη σωματική βλάβη αλλά και η ευθύνη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος υπό την απειλή ισόβιας κάθειρξης, όταν υπάρχει πολύνεκρο δυστύχημα σαν και αυτό» δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης ανέφερε ότι η αγωγή κατατέθηκε εκ μέρους πολυτραυματία που νοσηλεύεται στην Ορθοπεδική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο πελάτης του, που επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι, έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά, ενώ τζάμια έχουν μπει στα μάτια του.

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέμπη: Κατατίθεται η δεύτερη αγωγή από 60χρονο τραυματία "

Απεργούν και την Παρασκευή 3/3 οι σιδηροδρομικοί

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατέρχονται την Παρασκευή 3 Μαρτίου το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (σωματεία που το προσωπικό τους εργάζεται στην  Hellenic Train), όπως αποφάσισε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών & Μέσων Σταθερής Τροχιάς μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα τα τρένα, όπως και το Μετρό, έχουν ακινητοποιηθεί, λόγω απεργίας.

Η Ομοσπονδία, με βάση επιστολές της που έχουν σταλεί σε αρμόδιους φορείς (υπουργεία, διοικήσεις, πολιτικά κόμματα) όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συντάξει υπόμνημα με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Σιδηρόδρομο και θα ζητήσει άμεση συνάντηση με το υπουργείο Μεταφορών και τα πολιτικά κόμματα, το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Στις συναντήσεις αυτές θα κατατεθούν εκ νέου οι απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου και της κυκλοφορίας και θα απαιτηθεί, σύμφωνα με την Π.ΟΣ. ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους για να αποφευχθεί στο μέλλον οποιοδήποτε συμβάν.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των συζητήσεων, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προκειμένου να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν κριθούν θετικά.

Θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου, «προκειμένου να ενημερωθεί όλη η ελληνική κοινωνία, όλος ο Σιδηροδρομικός κόσμος για όλα αυτά που η Ομοσπονδία τόσα χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια, αλλά ποτέ δεν εισακούστηκε σοβαρά».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν και την Παρασκευή 3/3 οι σιδηροδρομικοί"

Κύπρος: Συλλυπητήριο μήνυμα της προέδρου της Βουλής Α. Δημητρίου στον Κ. Τασούλα για την τραγωδία στα Τέμπη

Στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής.

Η Πρόεδρος της ΒτΑ ανέφερε:

«Αρχίζουμε τη σημερινή συνεδρία με αναφορά στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης, οδηγώντας στον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων. Η σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο, οποιαδήποτε και αν είναι τα αίτια, αυτό δεν μπορεί να απαλύνει τον αβάσταχτο πόνο και την ανείπωτη θλίψη των οικογενειών των αδικοχαμένων.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την ανείπωτη τραγωδία και συμπάσχουμε με την ελληνική κυβέρνηση και του λαού της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, αγωνιούμε και ανησυχούμε για την τύχη των δύο Κυπριόπουλων που αγνοούνται. Εκ μέρους όλων των μελών του σώματος, εκφράζω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες και τους οικείους των αδικοχαμένων θυμάτων.

Προσωπικά έχω επικοινωνήσει και εκφράσει τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, καθώς και άλλους αξιωματούχους στην Ελλάδα.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία, συμμετέχοντας στο βαρύ εθνικό πένθος, έχει προβεί σε φωταγώγηση του κτιρίου με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Συλλυπητήριο μήνυμα της προέδρου της Βουλής Α. Δημητρίου στον Κ. Τασούλα για την τραγωδία στα Τέμπη"

Εμπειρογνώμονες βρήκαν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – «Η Ρωσία χρηματοδότησε θαλάμους βασανιστηρίων στη Χερσώνα»

Το Κίεβο έχει πολλές φορές καταγγείλει τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Ρωσία, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία αλλά μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αρνείται κατηγορηματικά κάθε αναφορά σε εγκλήματα πολέμου.

Όμως τώρα μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν Δυτικοί εμπειρογνώμονες που ειδικεύονται στην έρευνα εγκλημάτων πολέμου, ανακοίνωσε πως – σύμφωνα με αποδεικτικά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους – ένα δίκτυο τουλάχιστον 20 θαλάμων βασανιστηρίων στην πρόσφατα απελευθερωθείσα περιοχή της Χερσώνας είχε «σχεδιασθεί και χρηματοδοτούνταν απευθείας από το ρωσικό κράτος».

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, η οποία χρηματοδοτείται από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με Ουκρανούς εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου σε όλη την Ουκρανία και στη Χερσώνα από τότε που η περιοχή αυτή ανακτήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Νοέμβριο μετά από οκτώ και πλέον μήνες κατοχής.

Η ομάδα αυτή συστάθηκε τον Μάιο του 2022 από την εταιρεία ανθρωπιστικού δικαίου Global Rights Compliance και υποστηρίζεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες και υποστηρίζει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας καθώς εξετάζει περισσότερες από 71.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου σε εθνικό επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Υπενθυμίζεται πως το πρακτορείο Reuters είχε αναφερθεί στην κλίμακα των θαλάμων βασανιστηρίων στη Χερσώνα τον Ιανουάριο, όταν οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 200 άνθρωποι φέρεται να έχουν βασανιστεί σε 10 τοποθεσίες. Επιζώντες είχαν δηλώσει στο Reuters ότι βασανίστηκαν, με διάφορους τρόπους που συμπεριλάμβαναν ηλεκτροσόκ και τεχνικές πνιγμού.

«Νέα στοιχεία που συνελέγησαν από την πρόσφατα απελευθερωθείσα Χερσώνα αποκαλύπτουν ότι οι θάλαμοι βασανιστηρίων σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από το ρωσικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα, που συστάθηκε από τον Βρετανό δικηγόρο Γουέιν Τζόρντας.

Μάρτυρες περιέγραψαν τη χρήση βασανιστηρίων με ηλεκτροσόκ και με νερό από τις ρωσικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 1.000 επιζώντες από τους θαλάμους βασανιστηρίων έχουν καταθέσει στοιχεία στους ερευνητές και περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τη Χερσώνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας.

Η χρηματοδότηση ενός δικτύου εγκαταστάσεων βασανιστηρίων αποτελούσε μέρος ενός ρωσικού κρατικού σχεδίου για την «υποταγή, επαναδιαπαιδαγώγηση ή θανάτωση ουκρανών πολιτικών ηγετών και απλών αντιφρονούντων», ανέφερε η ομάδα στην ανακοίνωσή της.

Τα κέντρα βασανιστηρίων λειτουργούσαν από διάφορες ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της τοπικής FSB της Χερσώνας και της ρωσικής υπηρεσίας φυλακών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς, ενώ το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπειρογνώμονες βρήκαν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – «Η Ρωσία χρηματοδότησε θαλάμους βασανιστηρίων στη Χερσώνα»"

ΗΠΑ: «Θαμμένη» στο χιόνι η Καλιφόρνια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 13 κομητείες

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε 13 κομητείες στην Καλιφόρνια καθώς η πολιτεία πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία.

Τα συνεργεία διάσωσης εργάζονται συνεχώς για να «ξεθάψουν» ορεινές περιοχές οι οποίες έχουν αποκοπεί από το χιόνι. Σύμφωνα με το BBC, μια 80χρονη γυναίκα πέθανε όταν η βεράντα της κατέρρευσε λόγω του πυκνού χιονιού.



Την ίδια ώρα, το δημοφιλές εθνικό πάρκο Yosemite της πολιτείας έκλεισε επ' αόριστον. Η χιονόπτωση, που έσπασε ρεκόρ, ανάγκασε το πάρκο να κλείσει την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 75.000 κάτοικοι και επιχειρήσεις στην Καλιφόρνια έμειναν χωρίς ρεύμα το πρωί της Πέμπτης.

Στην κομητεία San Bernardino, ανατολικά του Λος Άντζελες, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση αποχιονισμού, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μία εβδομάδα για να φτάσουν τα εκχιονιστικά σε ορισμένες περιοχές, δήλωσε στο Associated Press η Dawn Rowe, πρόεδρος του συμβουλίου εποπτών της κομητείας.



Σε ορισμένες περιοχές το χιόνι έχει φτάσει τα δύο μέτρα με τις Αρχές να έχουν πραγματοποιήσει 17 επιχειρήσεις διάσωσης για να βοηθήσουν σκιέρ.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει μικρή υποχώρηση της κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες όμως οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κάτω από το μέσο όρο.



Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Καλιφόρνια έχουν ειδοποιηθεί για κίνδυνο δημιουργίας παγετού από το πρωί της Πέμπτης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: «Θαμμένη» στο χιόνι η Καλιφόρνια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 13 κομητείες"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι λόγοι που παραμένει άγνωστος ο αριθμός των επιβατών

Τους 57 έχουν φτάσει οι νεκροί από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ενώ υπάρχουν φόβοι πως θα ξεπεράσουν τους 60.

Αρκετοί επιβάτες του επιβατικού τρένου που συγκρούστηκε με το εμπορευματικό στα Τέμπη είναι αγνοούμενοι ενώ αυτό που τρομάζει τις Αρχές είναι το πόσοι ήταν τελικά μέσα στο τρένο καθώς ο αριθμός των επιβατών παραμένει άγνωστος.

Το τρένο θα έπρεπε να φτάσει στο σταθμό στα Τέμπη στις 22.11 όμως λόγω των καθυστερήσεων έφτασε στις 23.05 και υπάρχει φόβος πως μπορεί να υπήρξαν και άλλα άτομα που μπήκαν στο τρένο χωρίς να κόψουν εισιτήριο στα εκδοτήρια.

Και αυτό γιατί τα εκδοτήρια κλείνουν ένα τέταρτο πριν τις 12 το βράδυ όμως δέκα λεπτά προτού ξεκινήσει το τρένο απαγορεύεται κάποιος να αγοράσει εισιτήριο από αυτά.

Οπότε αν κάποιος θέλει να επιβιβαστεί, τότε αγοράζει το εισιτήριο πάνω στο τρένο. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μαζικά καθώς υπάρχει πρόστιμο 10 ευρώ, όμως κανείς δεν ξέρει αν επιβιβάστηκε κανείς τα τελευταία δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει το τρένο από τη Λάρισα.

Μάλιστα αυτό δεν ισχύει μόνο για τον εν λόγω σταθμό καθώς υπήρχαν επτά στάσεις μέχρι να φτάσει το τρένο από την Αθήνα στη Λάρισα.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιος φοιτητής να έχει ταξιδέψει χωρίς εισιτήριο ή να έχει κόψει εισιτήριο για κοντινότερη διαδρομή και να παρέμεινε μέσα στο τρένο για Θεσσαλονίκη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι λόγοι που παραμένει άγνωστος ο αριθμός των επιβατών"

ΕΡΤ: Εταιρεία σεκιούριτι φυλάει σιδηροδρομική διάβαση στις Σέρρες

Εταιρεία σεκιούριτι έχει αναλάβει εδώ και μήνες τη φύλαξη ισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης στη Βυρώνεια στις Σέρρες.

Οι μπάρες και οι φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας και το συνεργείο που ανέλαβε να το διορθώσει διαπίστωσε ότι πρόβλημα είναι μεγάλο. Έτσι, ανατέθηκε από τον ΟΣΕ σε εταιρεία σεκιούριτι η φύλαξη της διάβασης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

serres--

Οι άνδρες της εταιρείας πιάνουν δουλειά πριν το πρώτο δρομολόγιο και αποχωρούν αφού περάσει και το τελευταίο τρένο.

serress_2

«Ευτυχώς για εμάς μετά την εμφάνιση του προβλήματος με τις μπάρες και τους φωτεινούς σηματοδότες ανέλαβε η σεκιούριτι με την οποία νιώθουμε και περισσότερη ασφάλεια αφού οι άνθρωποι μπαίνουν στη μέση του δρόμου και σταματάνε την κυκλοφορία ενώ με τις μπάρες υπήρχαν κάποιοι που έκαναν ελιγμούς και περνούσαν από δίπλα», είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο πρόεδρος της Βυρώνειας Παύλος Ναζηρίδης υπογραμμίζοντας ότι «εγώ ως πρόεδρος του χωριού νιώθω πιο ασφαλής με τους σεκιουριτάδες παρά με τις μπάρες».

serres-

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΡΤ: Εταιρεία σεκιούριτι φυλάει σιδηροδρομική διάβαση στις Σέρρες"

Συμπλήρωμα διατροφής απαγορεύει ο ΕΟΦ

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής AJO NEGRO ABUELA CARMEN caps, αποφάσισε ο ΕΟΦ, μετά από ενημέρωση ότι περιέχει μη εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων.

Το προϊόν, επιπλέον, δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ. Η εταιρεία που το προμηθεύει, υποχρεούται, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, για την εφαρμογή της απόφασης, η οποία αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλήρωμα διατροφής απαγορεύει ο ΕΟΦ"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 3-16/3 σε Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου

Διέλευση υπερμεγεθών οχημάτων μεταφοράς τμημάτων ανεμογεννήτριας από το εθνικό οδικό δίκτυο προγραμματίστηκε για τις επόμενες μέρες.

Για τον λόγο αυτόν θα πραγματοποιείται προσωρινή, σταδιακή και ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, από το 15,57 χλμ έως το 57,3 χλμ (όρια Ν. Αττικής), ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, από την Παρασκευή 3-3-2023 έως την Πέμπτη 16-3-2023, κατά τις ώρες 03:00 έως 18:00 της επομένης, με εξαίρεση την Παρασκευή 3-3-2023 και την Παρασκευή 10-3-2023, που η κυκλοφοριακή αυτή ρύθμιση θα ισχύει έως τις 13:00.

Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, την Τρίτη 7-3-2023, με εναλλακτικές ημερομηνίες στις 9-3-2023, 14-3-2023, 16-3-2023, κατά τις ίδιες ώρες: Στη μεσαία και στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, καθώς και στη Λ.Ε.Α., από το 25,6 χλμ έως το 26,1 χλμ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, από τις 22:00 της προηγούμενης έως τις 06:00 της επόμενης.

Στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στην είσοδο της νότιας παράπλευρης οδού, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, κατά τις ώρες 02:00 έως 05:00.

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους από τα συγκεκριμένα σημεία στο χρονικό αυτό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 3-16/3 σε Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου"

Συζητήθηκε στο ΣτΕ αίτηση κατά της πλατφόρμας πλειστηριασμών

Συζητήθηκε σήμερα στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και πέντε ακόμα πολιτών, που στρέφονται κατά των αποφάσεων που ελήφθησαν το 2018 από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, στην 7μελη σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) συζητήθηκε η αίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κ.ά., με την οποία ζητάνε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του εν λόγω Συμβολαιογραφικού Συλλόγου οι οποίες σχετίζονται με τις εξουσιοδοτήσεις και την υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών υποστήριξης του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών (πλατφόρμα) με ιδιωτική εταιρεία, κ.λπ.

Μεταξύ των έξι αιτούντων περιλαμβάνεται ένας πολίτης εναντίον του οποίου διενεργήθηκε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στο Βόλο, μια συμβολαιογράφος του Λαυρίου, ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν πληρώνω» και ένα μέλος της «Πλεύσης Ελευθερίας», ενώ όλοι επικαλούνται την ιδιότητα του πολίτη με αξίωση την χρηστή και διαφανή λειτουργία της διοίκησης και την τήρηση (συμμόρφωση) προς τις επιταγές του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επικαλείται την ιδιότητα της δικηγόρου, της πρώην προέδρου της Βουλής η οποία αντιτάχθηκε στην ψήφιση του 3ου μνημονίου και της επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», κ.λπ.

Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάστηκε το Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας.

Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και στους ισχυρισμούς που προβάλλουν οι αιτούντες, ενώ έθεσε θέμα εννόμου συμφέροντος των έξι και δικαιοδοσίας του ΣτΕ, δηλαδή αν είναι αρμόδιο να δικάσει την υπόθεση αυτή.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συζητήθηκε στο ΣτΕ αίτηση κατά της πλατφόρμας πλειστηριασμών"

Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: Αύξηση της γρίπης και CoViD

Αυξητική τάση παρουσίασε η γρίπη την τελευταία εβδομάδα μέτρησης, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 20 - 26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν ακόμη 82 απώλειες από CoViD. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση, φτάνοντας συνολικά τις 95, την ίδια στιγμή που παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 20 Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε 36.161 θανάτους. Με την προσθήκη των 82 νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 31.243 .

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου (34.779 θάνατοι).

Στο επιδημιολογικό δελτίο που ανακοινώθηκε σήμερα, επισημαίνεται πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση  φτάνοντας τις 1.063, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων έφτασαν τις 95, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 85 έτη. 

Κατά την εβδομάδα 20 - 26 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 920 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 33.929  έλεγχοι και βρέθηκαν 3.187  θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (9,4%).

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την ίδια εβδομάδα, το z-score για την Ελλάδα εξακολουθεί να έιναι χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Ο2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, παραμένει η BA.2.75 η Κένταυρος (44%), ακολουθούμενη και την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν (17%) και τελευταία υπο - παραλλαγή CH.1.1 ή Όρθρος που υποδιπλασιάστηκε (8% από 19% την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς).  

                Δείκτες CoViD 20 - 26 Φεβρουαρίου

13 - 20 Φεβρουαρίου 

Νέοι θάνατοι 82 95
Διασωληνωμένοι 95 101
Νέες εισαγωγές 1.063 951
 
Στοιχεία για τη γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασε αύξηση ενώ καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, και κανένας νέος θάνατος. Μικρή αύξηση υπήρξε στις επισκέψεις σε γιατρό με σύμπρώματα γριπώδους συνδρομής, η οποία ήταν υψηλότερη στις ηλικίες 5 - 14 ετών.

Από τον Οκτώβριο έως και τις 20 Φεβρουαρίου, νοσηλεύτηκαν 64 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 290 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων 277 (95,5%) ήταν στελέχη
τύπου Α και 13 (4,5%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρουσίασε μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: Αύξηση της γρίπης και CoViD"

Εξιχνιάστηκε κλοπή κοσμημάτων αξίας 1,2 εκατ. ευρώ στην Πάτρα

Κλοπή κοσμημάτων, αξίας 1.200.000 ευρώ, από κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, εξιχνίασε η αστυνομία, ενώ για την υπόθεση αυτή συνελήφθη ένας άνδρας, έγκλειστος σωφρονιστικού καταστήματος, που όμως ήταν εκτός φυλακής, αφού είχε λάβει επταήμερη άδεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο κατηγορούμενος, κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα, αναρριχήθηκε στο πίσω μέρος του κοσμηματοπωλείου, το οποίο διέρρηξε με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου.

Στη συνέχεια μπήκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο και αφαίρεσε από τις προθήκες του ρολόγια, αλυσίδες, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και κολιέ, χρηματικής αξίας 1.200.000 ευρώ. Όμως, τη στιγμή που έφευγε, τον εντόπισαν εξωτερικά του καταστήματος υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και του απέσπασαν ένα σακίδιο πλάτης, στο οποίο, όπως διαπιστώθηκε, περιέχονταν όλα τα κλοπιμαία, ενώ σύμφωνα με καταγγελία της ιδιοκτήτριας του καταστήματος, στα κοσμήματα προκλήθηκαν σημαντικές φθορές, συνολικής αξίας 350.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατηγορούμενου και χθες το πρωί, κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφάλειας Πατρών τον εντόπισε τη στιγμή που είχε μεταβεί στο τμήμα Ασφάλειας Καλλιθέας Αττικής, προκειμένου να βεβαιωθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του, λόγω επταήμερης άδειας που είχε λάβει από το σωφρονιστικό κατάστημα που ήταν έγκλειστος.

Στη συνέχεια εκδόθηκε σε βάρος του κατηγορουμένου από τον ανακριτή Πλημμελειοδικών Πατρών ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένη κλοπή και αμέσως μετά συνελήφθη. Σε έρευνα που διενεργήθηκε σε σπίτι του κατηγορούμενου σε περιοχή της Αττικής, οι αστυνομικοί βρήκαν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεόραση, τα οποία φυλάσσονται στην Ασφάλεια Πατρών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τυγχάνουν ή όχι προϊόντα κλοπής.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξιχνιάστηκε κλοπή κοσμημάτων αξίας 1,2 εκατ. ευρώ στην Πάτρα"

Ελληνικοί σιδηρόδρομοι: Γιατί η Κομισιόν παρέπεμψε την χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Λόγοι διαφάνειας, όχι ασφαλείας

Αρμοδιότητα των εθνικών αρχών είναι να διερευνήσουν υπό ποιες συνθήκες έγινε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζει η Κομισιόν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, Ανταλμπέρ Γιανς, απάντησε: "Δεν θα είμαστε σε θέση να πούμε υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το δυστύχημα. Αυτό είναι το καθήκον των ερευνών που πρέπει να διεξαχθούν τώρα και αυτό είναι αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων είναι διαθέσιμος κατόπιν αιτήματος για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές εάν το ζητήσουν. Ωστόσο, η πρωταρχική ευθύνη ανήκει στις εθνικές αρχές".

Γιατί η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Όσον αφορά τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας που κίνησε η Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2020 και την απόφαση της Επιτροπής, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , ο ίδιος εκπρόσωπος τύπου εξήγησε ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη μη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής ρυθμιστικής αρχής σιδηροδρόμων και του διαχειριστή σιδηροδρομικών υποδομών (ΟΣΕ).

"Η σύναψη και δημοσίευση μιας τέτοιας συμφωνίας αποτελεί απαίτηση βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για τη διαφάνεια των επερχόμενων έργων στο δίκτυο των σιδηροδρομικών υποδομών. Είναι σημαντικό για τη διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση των δημόσιων πόρων και αυτό δεν είναι κάτι που σχετίζεται ειδικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων", ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

"Δεν εξετάζουμε τις συμβάσεις έργων, αλλά τη μεταφορά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο", εξήγησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

Ειδικότερα, ο Ανταλμπέρ Γιανς εξήγησε ότι η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας αφορά τη μη πλήρη συμμόρφωση των εθνικών αρχών με την Οδηγία για τον ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο, η οποία χρονολογείται από το 2012 και η οποία περιέχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την Οδηγία για τον ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο, όλα τα κράτη-μέλη έπρεπε να εξασφαλίσουν τη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής αρμόδιας αρχής και του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής το αργότερο έως τις 16 Ιουνίου 2015 και τη δημοσίευσή της εντός ενός μηνός.

ΟΣΕ

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι η ΕΕ στηρίζει με κοινοτικούς πόρους την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από το 2014 η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει 16 έργα μεταφορών στην Ελλάδα, με περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, το 90% των οποίων αφορούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, τρία έργα αναβάθμισης των σιδηροδρομικών υποδομών προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν με 130 εκατ. ευρώ.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικοί σιδηρόδρομοι: Γιατί η Κομισιόν παρέπεμψε την χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Λόγοι διαφάνειας, όχι ασφαλείας"

Νέα παραγγελία Ντογιάκου για τα Τέμπη: «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης»

Τον άμεσο εντοπισμό των υπευθύνων της τραγωδίας στα Τέμπη «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν», ζητεί με νέα  παραγγελία του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Λάρισας που εποπτεύει των ερευνών.

Με την  νέα του παραγγελία ζητεί να ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, να κινηθεί σε κάθε κατεύθυνση η έρευνα, να συγκεντρωθούν άμεσα όλες οι αποδείξεις και να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο σύντομα το ανακριτικό έργο για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης»,  αναφέρει στο έγγραφό του  ο κ. Ντογιάκος, λέγοντας στον  προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών ότι η παρουσία του  στον τόπο του δυστυχήματος είναι απαραίτητη,  για να συγκεντρωθούν  όλα τα αποδεικτικα στοιχεία που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας. Στοιχεία τα οποία, όπως είπε, θα εξεταστούν αρμοδίως, εξονυχιστικά και διεξοδικά»,.

Ο κ. Ντογιάκος ζητεί την πλήρη  διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και την απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Στην παραγγελία του ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου καταλήγει: «Η ορθή απονομή δικαιοσύνης θα αποτελεί το καλύτερο και αιώνιο μνημόσυνο για τις ψυχές των νεκρών».

Ολόκληρη η νέα παραγγελία του κ. Ντογιάκου

Με άφατη θλίψη και ψυχική οδύνη, ολόκληρος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και βιώνει πραγματικά το γεγονός και τις τραγικές συνέπειες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28-2-2023, στην περιοχή των Τεμπών.
Η μοίρα έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της σε κάθε έναν ξεχωριστά άλλα και σε όλους μαζί τους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Πόνος πολύς – Θλίψη ανείπωτη – Οικογένειες απορφανισμένες – Όνειρα νέων ανθρώπων οριστικά ανεκπλήρωτα.
Η εντονότατη συγκίνηση και ταραχή που προκάλεσε το απροσδόκητο αυτό γεγονός σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Χώρας επιβάλλουν την κινητοποίηση, άμεσα και αποτελεσματικά, του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα.

Πρωτίστως, όμως, αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, η οποία σε όλο το εύρος της, πρέπει να επιβάλει κυριαρχικά την παρουσία της και χωρίς δισταγμό να παρέμβει καίρια, ουσιαστικά και αποτελεσματικά κατά το πρώτο διαδικαστικό στάδιο της συλλογής των αποδείξεων, οι οποίες μελλοντικά θα χρησιμεύσουν για την απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι και να εκπροσωπούν.

Η αυτοπρόσωπη και ενεργός  παρουσία σας στον τόπο της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων, που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, ασφαλώς και είναι απολύτως απαραίτητη. Τα στοιχεία  αυτά  επιβάλλεται να εξεταστούν αρμοδίως, εξονυχιστικά και διεξοδικά. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που, κατ’ αρχήν, οδηγούν στην απόδοση ευθυνών προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων και περιορισμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις και την ισχύουσα δικονομική τάξη.

Είναι μακάβριο να λέγεται, αλλά, ενίοτε, ισχύει, ότι ένα δυσάρεστο γεγονός όπως ο θάνατος μπορεί να αποτελέσει την αφορμή, ώστε να γεννηθεί κάτι καλό. Στο πρόσφατο παρελθόν η Ελληνική Δικαιοσύνη δέχτηκε έντονη κριτική σε άλλη τραγωδία που επίσης συγκλόνισε τη Χώρα και θρηνήσαμε εκατόμβες θυμάτων.

Ως εκ τούτων, η ανώτατη εποπτεία εκ μέρους σας του ανακριτικού έργου, σύμφωνα με το άρθρο 32 εδαφ.α΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την οποία σας αναθέσαμε με το υπ’ αριθ. πρωτ.  1706/1-3-2023 έγγραφο-παραγγελία μας, έχει τεράστια σημασία και αποβλέπει στην πλήρη και ταχύτατη συγκέντρωση των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων και την όσο το δυνατόν ταχύτερη περάτωση του ανακριτικού έργου.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα εκδαπανήσετε όλες τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις σας, ώστε η ήδη αρξαμένη ανακριτική διαδικασία, το θεσμικό πλαίσιο της οποίας θα επιλέξετε κυριαρχικά, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σύμφωνα με τις ανάγκες της έρευνας της ουσίας της υπόθεσης, να περατωθεί το συντομότερο δυνατόν, ασφαλώς υπό καθεστώς νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και δικαιοκρισίας, αγνοώντας ψιθύρους και κραυγές, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, οποιουσδήποτε και αν εξυπηρετούν. Η ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης θα αποτελεί  αιώνιο μνημόσυνο για τις ψυχές των νεκρών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παραγγελία Ντογιάκου για τα Τέμπη: «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης»"

Παναμάς: Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την αναγνώριση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλου – «Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά απέρριψε την αναγνώριση του γάμου ομοφυλοφίλων, αποφαινόμενο πως «δεν εμπίπτει ούτε στην κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε σε αυτή των θεμελιωδών δικαιωμάτων» σε απόφασή του που είδε το φως της δημοσιότητας χθες Τετάρτη.

«Το ίσο δικαίωμα στον γάμο δεν είναι παρά φιλοδοξία, αν και θεμιτή για τις ομάδες που αφορά, δεν εμπίπτει ούτε στην κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε σε αυτήν των θεμελιωδών δικαιωμάτων», αναφέρει η απόφαση του κορυφαίου παναμαϊκού δικαστικού θεσμού, η οποία φέρει ημερομηνία 16η Φεβρουαρίου.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά είχαν προσφύγει το 2016 ομοφυλόφιλα ζευγάρια εναντίον του οικογενειακού κώδικα, που αναγνωρίζει τον γάμο ως ένωση αποκλειστικά και μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Τα ζευγάρια που προσέφυγαν χαρακτήριζαν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του, ζητούσαν να αναγνωριστούν οι γάμοι προσώπων του ιδίου φύλου όπως σε αρκετές άλλες χώρες.

Ωστόσο, «παρά τις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν στην πραγματικότητα», ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών «δεν χαίρει συμβατικής ούτε συνταγματικής αναγνώρισης» στον Παναμά, σύμφωνα με την απόφαση που ενέκριναν έξι από τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Οι κανόνες που επιβάλλονται με τον οικογενειακό κώδικα είναι «αντικειμενικά και λογικά δικαιολογημένοι προς το γενικό συμφέρον (σ.σ. που επιτάσσει) να προτιμώνται ενώσεις που μπορούν να γίνουν θεμέλιο οικογενειών, να διαιωνίζουν το ανθρώπινο είδος και κατά συνέπεια την κοινωνία», σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παναμάς: Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την αναγνώριση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλου – «Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα»"

Τέμπη: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή για τη σιδηροδρομική τραγωδία

Η πρώτη αγωγή από επιβάτη στο μοιραίο τρένο, που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στην κοιλάδα των Τεμπών, είναι γεγονός. Κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο δικηγόρος, Γιώργος Μπαρτζώκης, είπε πως η αγωγή κατατέθηκε εκ μέρους πολυτραυματία που νοσηλεύεται στην Ορθοπεδική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο πελάτης του, που επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι, έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά, ενώ τζάμια έχουν μπει στα μάτια του.

«Στην αγωγή βάζουμε την επικίνδυνη σωματική βλάβη, αλλά και απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Και αυτό γιατί ακούσαμε ότι ο πρώτος βασικός κατηγορούμενος (ο σταθμάρχης Λάρισας) γνωρίζει το λάθος του και γνώριζε ότι δεν γύρισε το κλειδί» ανέφερε.

Ο κ. Μπαρτζώκας σημείωσε κατήγγειλε επίσης ότι τα άτομα που ήταν μέσα στην αμαξοστοιχία ήταν πιθανότατα πολύ περισσότερα από 350, αφού μπήκαν και άνθρωποι χωρίς εισιτήριο. Για αυτό και, όπως είπε, η εταιρεία δεν έχει αναφέρει ακόμη ακριβή αριθμό.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή για τη σιδηροδρομική τραγωδία"

Σεισμός στην Τουρκία: Σκύλος βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια μετά από 23 μέρες

Κι όμως, 23 μέρες μετά τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, υπήρξε ένα ακόμα «θαύμα» στα συντρίμμια.

Πρόκειται για τον Άλεξ, ένα μεγαλόσωμο πανέμορφο σκύλο, ο οποίος βγήκε ζωντανός από τα ερείπια κτηρίου στην Αντιόχεια, στα οποία βρισκόταν από τις 6 Φεβρουαρίου που οι σεισμοί χτύπησαν την Τουρκία.

Ο Άλεξ είχε εγκλωβιστεί σε πλάκες τσιμέντου που είχαν σχηματίσει κάτι σαν λάκκο όταν κατέρρευσαν από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε την 6η Φεβρουαρίου λίγο μετά τις 04:00 το πρωί, σύμφωνα με εικόνες από τη διάσωσή του, που μεταδόθηκαν από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Ο ιδιοκτήτης του, ο Μουράτ Αριτζί, ο οποίος τον άκουσε να γαυγίζει, ειδοποίησε ομάδα διασωστών που είχε σταλεί από τον δήμο του Ικονίου, στην κεντρική Τουρκία.

“Άλεξ, έλα σκυλάκι μου”, ακούγονται να λένε οι διασώστες στο βίντεο.

“Μπράβο… μπράβο παιδί μου”, του λένε επίσης προτού καταφέρουν να αρπάξουν τον μεγαλόσωμο, μαλλιαρό σκύλο, που παρά την ταλαιπωρία του δείχνει να είναι καλά.

Τον Άλεξ, ανέλαβε να φροντίσει ένωση προστασίας των ζώων (Haytap), η οποία θα τον εξετάσει προτού τον παραδώσει στον ιδιοκτήτη του.

Τα σωστικά συνεργεία διέσωσαν εκατοντάδες γάτες, σκύλους, πουλιά, κουνέλια ακόμη και αγελάδες και πρόβατα, που είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτιρίων στη νότια Τουρκία.

Οι τελευταίοι επιζώντες του σεισμού, ένα ζευγάρι, είχαν βρεθεί στην Αντιόχεια στις 18 Φεβρουαρίου.

Έκτοτε οι έρευνες ανεστάλησαν επισήμως στις 9 από τις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, με εξαίρεση τη Χατάι και την Καχραμανμαράς, όπου βρισκόταν το επίκεντρό του.

Ο σεισμός αυτός, ο οποίος θεωρείται ότι προκάλεσε τη χειρότερη καταστροφή που έχει ζήσει η σύγχρονη Τουρκία, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 45.000 ανθρώπους και σε περισσότερους από 5.000 στη γειτονική Συρία, και κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Σκύλος βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια μετά από 23 μέρες"

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Το «ευχαριστώ» του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας – Καλύφθηκαν οι ανάγκες

Το δικό του «ευχαριστώ» απευθύνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για εθελοντική αιμοδοσία υπέρ των τραυματιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Από χθες, εκατοντάδες συμπολίτες μας προσήλθαν στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όλης της χώρας για να αιμοδοτήσουν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η πρωτοφανής κινητοποίηση, έφερε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της ημερήσιας συλλογής αίματος, που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών του δυστυχήματος, αναπληρώνοντας παράλληλα τα αποθέματα αίματος.

Αξίζει σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες ένα μεγάλο «ευχαριστώ», για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, στο προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, που υπερέβαλλαν εαυτούς για την διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών., σε αρκετές περιπτώσεις παρατείνοντας το ωράριο λειτουργίας.

Ενημερώνουμε τους εθελοντές αιμοδότες ότι οι ανάγκες των θυμάτων της τραγωδίας έχουν καλυφθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού κάτω από το εύλογο συγκινησιακό φορτίο που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν. Έχοντας πάντα υπόψη, ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες και ότι οι ανάγκες για αίμα είναι σταθερές και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα, τους προτρέπουμε να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία, το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.

Για ακόμα μια φορά και με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν επαρκή αποθέματα αίματος για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από την αύξηση του αριθμού συνειδητοποιημένων τακτικών αιμοδοτών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Το «ευχαριστώ» του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας – Καλύφθηκαν οι ανάγκες"

Εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες περί ανεπαρκούς φωτεινής σηματοδότησης στον Προαστιακό προς αεροδρόμιο

Κατεπείγουσα ποινική έρευνα διέταξε σήμερα (02.03.2023) ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά τις καταγγελίες μέλους της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ότι δεν υπάρχει επαρκής φωτεινή σηματοδότηση σε μέρος του προαστιακού στο τμήμα της διαδρομής Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Ο Αντώνης Ελευθεριάνος ανέθεσε ήδη τη διενέργεια της έρευνας για την φωτεινή σηματοδότηση του προαστιακού, που έλαβε μορφή κατεπείγουσας, καθώς αφορά θέματα ασφάλειας των πολιτών, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Νίκο Στεφανάτο ο οποίος έχει εντολή να καλέσει άμεσα προς εξέταση τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, ώστε να εξειδικεύσει την καταγγελία του.

Παράλληλα, ο κ. Στεφανάτος θα πρέπει να ζητήσει στοιχεία  από την εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Προαστιακού, ώστε να μελετήσει και να διαπιστώσει αν ισχύουν όλα όσα καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους στον Σιδηρόδρομο.

Aντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διαπιστωθεί, αν και από ποια πρόσωπα έχει ενδεχομένως διαπραχθεί το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες περί ανεπαρκούς φωτεινής σηματοδότησης στον Προαστιακό προς αεροδρόμιο"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το δεύτερο λάθος του σταθμάρχη - Έβλεπε για 5,5 χλμ. το τρένο στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας

Περισσότερα από ένα φαίνεται ότι ήταν τα λάθη που έκανε ο σταθμάρχης Λάρισας με αποτέλεσμα να υπάρξει η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα να υπάρξουν 46 νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ο σταθμάρχης της Λάρισας έβλεπε για 5,5 χλμ. την επιβατική αμαξοστοιχία να κινείται στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας, στην «κάθοδο» προς Αθήνα αντί για την «άνοδο» στη Θεσσαλονίκη.

Μετά, δηλαδή, το μοιραίο σήμα που έδωσε στον μηχανοδόγη της αμαξοστοιχίας Intercity 62 και το οποίο αποκάλυψε το protothema.gr, ο σταθμάρχης φαίνεται, σύμφωνα με όσα είπε το στέλεχος του ΟΣΕ, να μην αξιοποίησε τις τεχνολογικές δυνατότητες που είχε προκειμένου να σταματήσει έγκαιρα το τρένο

«Ο σταθμός της Λάρισας έχει τοπικό πίνακα χειρισμού σηματοδότησης, πριν και μετά τον σταθμό σε κάποια αποσταση υπάρχουν φωτοσήματα και αλλαγές που δείχνουν την παρουσία του τρένου. Το γιατί ο σταθμάρχης δεν μπόρεσε να παρκαολουθήσει το τρένο σε όλη τη διαδρομή μέχρι 5,5 χλμ. μετά τον σταθμό είναι θέμα της έρευνας που κάνει η επιτροπή» είπε αρχικά ο κ. Τερεζάκης στον ΣΚΑΪ.

«Αν έβλεπε τον πίνακα που λειτουργεί - γιατί τον έλεγξα εγώ πριν έρθει ο ανακριτής και του τον έδειξα - για 5,5 χλμ. θα μπορούσε να είχε δει το τρένο να μπεί στην αντίθετη διαδρομή και θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο» διευκρίνισε ακόμα περισσότερο ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ.

Στην ερώτηση αν ο μηχανοδηγός θα μπορούσε να μην υπακούσει στην εντολή του σταθμάρχη, ο κ. Τερεζάκης απάντησε ότι «ο σταθμάρχης είναι αυτός που εντέλει άπαντες να κυκλοφορούν στη γραμμή άρα έπρεπε να ακολουθήσει την εντολή. Αν όμως του δώσει περίεργη εντολή ο μηχανοδηγός μπορεί να διευρκρινίσει την εντολή που πήρε. Θα μπορούσε, δεν ήταν υποχρέωσή του, όταν του κάνει εντύπωση να ζητήσει διευκρινίσεις»

«Ίσως, χωρίς να έχει υποχρέωση, ο μηχανοδηγός θα μπορούσε να είχε διευκρινίσει "κυριε σταθμάρχα με βάλατε σε αντίθετη ροή καθόδου, είμαστε εντάξει;". Όταν ένα τρένο μπαίνει σε αντίθετη κατεύθυνση συνήθως ζητούνται διευκρινίσεις αλλά το πρωτόκολλο προβλέπει να ακολουθήσει την εντολή του σταθμάρχη» εξήγησε ο κ. Τερεζάκης.

Ερωτηθείς αν τον διάλογο του σταθμάρχη Λάρισας με τον μηχανοδηγό του επιβατικού τρένου, που έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr, τον άκουγε και ο μηχανοδηγός του εμπορικού τρένου, το στέλεχος του ΟΣΕ απάντησε ότι «η εμπορική αμαξοστοιχία άκουσε τη συζήτηση αλλά δεν υπήρξε αναφορά ότι το τρένο ήταν στη γραμμή καθόδου, ούτε υπήρχε τηλεγράφημα ότι έχουμε μονή γραμμή».

Ειδικά, δε, για τον σταθμάρχη Λάρισας είπε ότι «βγήκε μετά την εκπαίδευση και τοποθετήθηκε στη Λάρισα, ήταν αρχικά μόνος του με άλλον σταθμάρχη που επιτηρούσε τους χειρισμούς του επειδή είναι καίριο πόστο» ενώ για τον μηχανοδηγό συμπλήρωσε ότι «ήταν έμπειρος, θα έπαιρνε σύνταξη σε δύο μήνες».

Η τηλεδιοίκηση

Το στέλεχος του ΟΣΕ εξήγησε, επίσης, ότι μέχρι το 2010-11-12 υπήρχε τηλεδιοίκηση από το Κιάτο μέχρι το Αεροδρόμιο και από την Αθήνα, το ΣΚΑ, μέχρι την Ειδομένη και τον Προμαχώνα η οποία, όμως, «για διάφορους λόγους μετά έπεσε». Σύμφωνα με τον ίδιο «μέχρι το 2010 ο ΟΣΕ είχε 5 τηλεδιοικήσεις ανάμεσα στις οποίες σε Κόρινθο, ΣΚΑ, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

Στην ερώτηση τι μεσολάβησε και «έπεσε» η τηλεδιοίκηση ο κ. Τερεζάκης είιπε ότι «ένας από τους λόγους ήταν και οικονομικός, η μείωση του προσωπικού που έγινε σταδιακά οποτε όλο το σύστημα υπέφερε και άρχισε να απαξιώνεται, και οι κοπές των καλωδίων, υποφέρουμε πολύ από αυτό».

«Όσο έχουμε σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, ο σκοπός είναι να αυξηθεί η ασφάλεια στις διαδρομές, αλλά και όταν πέφτει η τηλεδιοίκηση ο οργανισμός έχει κανονισμό κυκλοφορίας βάσει πρωτοκόλλων και ασφάλειας. Αν αυτά τηρούνται από τους σταθμάρχες, τους μηχανοδηγούς και τους κλειδούχους τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για τραγωδία όπως αυτή» πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το δεύτερο λάθος του σταθμάρχη - Έβλεπε για 5,5 χλμ. το τρένο στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας"

Πώς θα πάρετε φθηνό στεγαστικό δάνειο, όλη η απόφαση - Πού γίνονται οι αιτήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή αιτήσεων για τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέους στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπίτι μου» έως το τέλος Μαρτίου, μετά την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και περιγράφει τη διαδικασία.

Τα βασικότερα σημεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:

-Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα (δηλαδή είναι ηλικίας 25-39 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για το δάνειο, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους) υποβάλλουν αίτηση για να κριθεί η κατ’ αρχήν επιλεξιμότητά τους σε κάποια από τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Δείτε το ΦΕΚ για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια στους 25 - 39 ετών

Η διαδικασία

-Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σειρά δικαιολογητικών για το καθένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα. Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του ενδιαφερομένου με βάση τους εσωτερικούς τους κανονισμούς και αποφασίζουν για την προέγκριση η όχι δανείου και τα κριτήρια πιστοδότησης εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η προέγκριση ισχύει για 60 ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα.

-Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς) και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται ώστε η τράπεζα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικονομική προέγκριση παύει να ισχύει. Εάν προσκομιστούν εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε σε συνέχεια επικοινωνίας της τράπεζας με την ΕΑΤ, η ΕΑΤ δεσμεύει το ποσό του αιτούμενου δανείου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής έγκρισης ή εν μέρει έγκρισης ή απόρριψης του δανείου από την τράπεζα και εντάσσει την συγκεκριμένη αίτηση στο Πρόγραμμα.

-Στη συνέχεια η τράπεζα διενεργεί νομικό και τεχνικό έλεγχο επί του ακινήτου και γνωστοποιεί τα αποτελέσματα στην ΕΑΤ. Εάν από τον έλεγχο προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ως προς το ακίνητο για τη λήψη δανείου, υποβάλλει στην ΕΑΤ τη σχετική δανειακή σύμβαση. Η ΕΑΤ ελέγχει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και εγκρίνει τη σύμβαση εκτός και α) ο υποψήφιος δανειολήπτης έχει αιτηθεί δάνειο ή έχει καταρτίσει σύμβαση με άλλη τράπεζα στο πλαίσιο του Προγράμματος ή β) το ποσό που αναγράφεται στη σύμβαση υπερβαίνει το ποσό που είχε δεσμευθεί ή το 90% του συμβολαίου αγοράς ή γ) τα καταχωρημένα στοιχεία είναι λανθασμένα.

-Η υπογραφή σύμβασης με τον τελικό αποδέκτη, η εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης επί του ακινήτου που θα διασφαλίζει το δάνειο και η εκταμίευση του συνολικού ποσού της σύμβασης πραγματοποιείται εντός 6 μηνών από την έγκριση της ΕΑΤ.

Η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 2 μήνες αν η αίτηση για εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός του εξαμήνου. Εάν οι προθεσμίες αυτές δεν τηρηθούν με υπαιτιότητα του αιτούντος, η αίτηση απορρίπτεται. 

Τα δικαιολογητικά

Αναφορικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προβλέπεται ότι:

1.Η ηλικία του αιτούντος αποδεικνύεται με πιστοποιητικό γέννησης ή αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας

2.Η οικογενειακή κατάσταση (σε περίπτωση π.χ. μονογονεϊκής οικογένειας ή οικογένειας πολυτέκνων) αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί όχι νωρίτερα από 1 μήνα πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση δανείου. Ειδικά ως προς την απόδειξη της ιδιότητας του μονογονέα, ο αιτών πρέπει να προσκομίσει πρόσθετα δικαιολογητικά κατά περίπτωση (χηρεία, διαζύγιο, λύση συμφώνου συμβίωσης, ανικανότητα του άλλου γονέα για την άσκηση γονικής μέριμνας, υιοθεσία από ένα μόνο γονέα κ.α.)

3.Για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των αιτούντων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους. Στην περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό τους εισόδημα, ανεξαρτήτως εάν υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις ή εάν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση δανείου ο ένας εκ των δυο.

Ως δικαιολογητικά έγγραφα για το στοιχείο αυτό μπορεί να υποβληθεί είτε η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) του τελευταίου φορολογικού έτους, είτε το Εκκαθαριστικό Σημείωμα/Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Φυσικών Προσώπων του τελευταίου φορολογικού έτους. Αντίστοιχα, σε περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, τα ως άνω έγγραφα υποβάλλονται και από τους δυο, ανεξαρτήτως εάν υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις ή εάν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση δανείου ο ένας εκ των δυο.

4.Για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη ακινήτου κατάλληλου για την κατοικία τους, οι αιτούντες υποβάλλουν τη Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ.) του τελευταίου έτους. Στην περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, υποβάλλονται και τα αντίστοιχα έγγραφα των συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, ανεξάρτητα εάν η αίτηση για τη χορήγηση του δανείου υποβάλλεται από κοινού ή από τον έναν εκ των δυο.

Στην περίπτωση που από τα ως άνω δικαιολογητικά προκύπτει η ύπαρξη ακινήτου, για να κριθεί εάν αυτό είναι κατάλληλο για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αιτούντων, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:

Α) Το ακίνητο να έχει εμβαδό ίσο ή μεγαλύτερο από 50 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 10 τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας που συγκατοικεί με τον αιτούντα

Β) Ο αιτών διαθέτει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία επί του ακινήτου κατά ποσοστό άνω του 50%.

Γ) Το ακίνητο βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος.

Δ) Το ακίνητο έχει χρήση κατοικίας.

Η υποβολή των δικαιολογητικών συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.

Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πρόσθετα δικαιολογητικά η να διερευνήσουν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα του αιτούντος.
Μετά την έγκριση του δανείου και πριν την εκταμίευσή του, η τράπεζα υποχρεούται να ενημερώσει την Ε.Α.Τ. και τη Δ.ΥΠ.Α. για τον έλεγχο που διενήργησε σε σχέση με με την επιλεξιμότητα του δικαιούχου και του προς απόκτηση ακινήτου. 

dikaiologitika

Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς θα πάρετε φθηνό στεγαστικό δάνειο, όλη η απόφαση - Πού γίνονται οι αιτήσεις "

Αρκαλοχώρι: Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ απειλούν με διακοπή ηλεκτροδότησης τους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο διακοπής ηλεκτροδότησης είναι οι σεισμόπληκτοι του δήμου Μινώα που 17 μήνες μετά τον φονικό σεισμό εξακολουθούν να ζουν στους καταυλισμούς. Και αυτό λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ που, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Επιχείρησης προς τον δήμο Μινώα Πεδιάδος και τις επιστολές του δημάρχου Μανόλη Φραγκάκη προς τους αρμόδιους υπουργούς, παραμένουν ανεξόφλητες.

Το οφειλόμενο ποσό προς τη ΔΕΗ για τους επτά οικισμούς των σεισμόπληκτων ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ποσό το οποίο ο δήμος Μινώα Πεδιάδος αδυνατεί να καλύψει. Όπως τόνισε ο κ. Φραγκάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δεσμευτεί ότι αυτές οι οφειλές θα καλυφθούν κεντρικά, χωρίς να επιβαρυνθεί ο σεισμόπληκτος δήμος. Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι δεσμεύσεις αυτές δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ΔΕΗ να έχει στείλει δέκα επιστολές, ενημερώνοντας για το ύψος των οφειλών και ζητώντας την πληρωμή τους, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος έχει στείλε από τις Ιανουάριο του 2022 μέχρι και χθες τέσσερις επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την κάλυψη των δαπανών ηλεκτροδότησης των καταυλισμών των σεισμόπληκτων. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» τόνισε ο κ. Φραγκάκης, σημειώνοντας πως, παρότι κανείς δε μπορεί να διανοηθεί ότι η ΔΕΗ πράγματι θα διακόψει την ηλεκτροδότηση στους οικισμούς, η εκκρεμότητα για τον δήμο παραμένει.

Σε νέα του επιστολή, την τέταρτη κατά σειρά, ο δήμαρχος Μινώα, ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν πρωτοβουλίες.

Όπως αναφέρεται σε αυτή: «Έως σήμερα, δεν έχει απαντηθεί από πλευράς της Πολιτείας το πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κάλυψης των δαπανών: (α) σύνδεσης με το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και (β) παροχής-κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας σεισμόπληκτων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την ίδια στιγμή που ο Δήμος μας έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης δεκάδων επιστολών οχλήσεων από τη ΔΕΗ ΑΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προκύψει από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των παραπάνω εγκαταστάσεων και για το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταυλισμούς σεισμοπλήκτων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκάκης: «Οι οφειλόμενες δαπάνες σύνδεσης και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των καταυλισμών σεισμοπλήκτων ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 316.188,02 €, ποσό για το οποίο ο Δήμος δεν διαθέτει τους ίδιους οικονομικούς πόρους για να το αποπληρώσει, ούτε υπάρχει η δυνατότητα – εν μέσω αυτής της δυσμενούς κατάστασης που έπληξε το Δήμο και τους ανθρώπους του – να μετακυλήσει το κόστος αυτό στο σύνολο των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών» ενώ υπενθυμίζει ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί από το Αρκαλοχώρι, αμέσως μετά το σεισμό, ότι το Κράτος – θα αναλάμβανε την κάλυψη της εν λόγω αυτονόητης υποχρέωσης και της δαπάνης που αυτή συνεπάγετο προκειμένου ούτε ο Δήμος που επλήγη αλλά ούτε και οι σεισμόπληκτοι να επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η προσωρινή φιλοξενία στους καταυλισμούς».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκαλοχώρι: Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ απειλούν με διακοπή ηλεκτροδότησης τους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι αποκαλύπτει σιδηροδρομικός που είχε βάρδια με τον σταθμάρχη Λάρισας

Σιδηροδρομικός που είχε βάρδια με τον σταθμάρχη Λάρισας την Τρίτη (28.2.2023) την ώρα της τραγωδίας στα Τέμπη με τη μοιραία σύγκρουση τρένων αποκάλυψε ότι ο σταθμάρχης έκανε λάθος και ξέχασε να γυρίσει τα κλειδιά στις γραμμές, ενώ τόνισε ότι δεν έπρεπε να είχε τοποθετηθεί στο πόστο αυτό χαρακτηρίζοντάς τον «χθεσινό».

Ο σιδηροδρομικός μίλησε για το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που προκάλεσε την τραγωδία στα Τέμπη και τόνισε ότι μερίδιο ευθύνης για τη σύγκρουση των τρένων έχει και μηχανοδηγός που κινούνταν ανάποδα στη γραμμή.

«Όλη τη νύχτα ήμασταν μαζί (σ.σ.: εννοεί τον σταθμάρχη Λάρισας. Λάθος ανθρώπινο καθαρά. Καθαρά, καθαρά, ξεκάθαρα», είπε ο σιδηροδρομικός.

Στο ερώτημα αν υπήρχε η δυνατότητα ο σταθμάρχης να δει ηλεκτρονικά αν τα δυο τραίνα είναι στην ίδια γραμμή είπε: «Ναι, τώρα όχι. Αλλά όταν φεύγει από το σταθμό, για να πάει αντίθετα, το βλέπουμε. Το βλέπουμε στον πίνακα ηλεκτρονικά, που γυρίζουμε ψαλίδια. Τα κλειδιά που λέμε. Τέλος πάντων, ξέχασε να γυρίσει τα κλειδιά στην ευθεία αυτός. Πήγαιναν αυτοί ανάποδα, ένας Θεός ξέρει. Δεν κατάλαβα τι έγινε. Μηχανοδηγός έμπειρος τώρα ο κ. Κουτσούμπας, ο σκοτωμένος.

Έμπειρος μηχανοδηγός. Θα έβγαινε στη σύνταξη το παιδί. Τώρα σκοτώθηκε. Δεν περίμενα δηλαδή εγώ, να την πατήσει αυτός. Κατάλαβες; Άντε ο σταθμάρχης έκανε το λάθος, ξέχασε να γυρίσει τα κλειδιά. Εσύ που πας; Ανάποδα πας; Δεν βλέπεις ότι πας ανάποδα; Γιατί πας ανάποδα;», τόνισε ο σιδηροδρομικός. 

«Θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει, συνωμότησε σύμπαν»

Ο σιδηροδρομικός που είχε βάρδια με τον σταθμάρχη Λάρισας στην μοιραία σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, τόνισε ότι ο μηχανοδηγός που ήταν ανάποδα στη γραμμή, θα μπορούσε να είχε προλάβει το κακό.

«Ακόμα κι αν δεν υπήρχε άλλο κλειδί στην πορεία θα μπορούσε απλά να έχει σταματήσει, να έχουν σταματήσει και τα δυο τρένα. Να σταματήσει έξω από το σταθμό, στα 500 μέτρα. Αν έλεγε ο μηχανοδηγός, “γιατί μας βάζεις στην κάθοδο;”, θα έπαιρνε χαμπάρι πιστεύω και θα το γλίτωνε, θα το γλιτώναμε… Συνωμότησε το σύμπαν και για μια μα@@@@α σκοτώθηκε τόσος κόσμος… Κατάλαβες; Συνωμότησε το σύμπαν για να γίνει το κακό», ανέφερε ο άνθρωπος που είχε βάρδια με τον σταθμάρχη Λάρισας το μοιραίο βράδυ της Τρίτης.

Ο σιδηροδρομικός ρωτήθηκε αν στο σημείο που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δυο τρένων, υπάρχει ηλεκτρονική επαφή ή δεν καλύπτεται ηλεκτρονικά εκείνο το σημείο και τόνισε: «Εκεί όχι. Εκεί αν υπήρχε τηλεδιοίκηση που υπήρχε παλιά, ναι θα τους βλέπαμε. Θα βλέπαμε τα τρένα. Δεν θα γινόταν τίποτα. Όταν λέω εγώ ότι είναι χαλασμένο εδώ και 10 χρόνια… Όλα πήγαν κατά διαόλου. Δηλαδή αν υπήρχε το κέντρο ελέγχου, θα έβλεπε που έβαλε το τρένο. Δεν θα γινόταν τίποτα αν υπήρχε το κέντρο, το ΚΕΤ που λέμε, η τηλεδιοίκηση. Ήταν ψείρας (σ.σ.: εννοεί τον μηχανοδηγό), επαγγελματίας… Κατάλαβες…». 

«Ήταν… χθεσινός, κουβαλούσε βαλίτσες»

Ο σιδηροδρομικός έκανε αναφορά και στο πως βρέθηκε ο σταθμάρχης Λάρισας στη θέση αυτή και τόνισε ότι του είχε πει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έπρεπε να έχει πάει σε αυτό το πόστο, καθώς πριν ήταν αχθοφόρος.

«Όλα ήταν στραβά εδώ (σ.σ.: εννοεί τον σταθμάρχη Λάρισας), αυτός που κουβαλούσε τις βαλίτσες στην Λάρισα, τις αποσκευές… Ναι, ναι μετά το 2010, 2012 έφυγε, μετάταξη… Κάτι μετατάξεις άμα θυμάσαι. Έφυγε μετάταξη, πήγε στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και γύρισε ξανά πριν κάνα 6μηνο στον ΟΣΕ, για να γίνει σταθμάρχης. Συγκεκριμένα επειδή τον έχω θάρρος, λέω “που πας;”, του λέω “τι σταθμάρχης θέλεις να γίνεις εσύ, 58, 60 χρονών, πόσο είσαι;”. 30 χρόνια έχω που δουλεύω μάχιμος, κυκλοφορία κάνω; Αυτή είναι η δουλειά μας που κάνουμε, σταθμάρχης και τρέμει η ψυχή μου… Τώρα αυτός που είναι χθεσινός, να… Δεν ξέρω τι να πω», συμπλήρωσε ο σιδηροδρομικός. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι αποκαλύπτει σιδηροδρομικός που είχε βάρδια με τον σταθμάρχη Λάρισας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news