facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ρωσία: Η Aeroflot ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει από αύριο, Δευτέρα, όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση της ΕΕ να κλείσει το σύνολο του εναέριου χώρου της σε όλα τα ρωσικά αεροπλάνα.

«Εξαιτίας περιορισμών που αφορούν τον εναέριο χώρο, τους οποίους έθεσαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές αρχές, η Aeroflot αναστέλλει από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της προς το σύνολο των ευρωπαϊκών προορισμών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Η Aeroflot ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη"

Λουκασένκο: H πολιτική κυρώσεων της Δύσης οδηγεί σε έναν «τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η πολιτική των κυρώσεων αποσκοπεί στην εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή και οδηγεί σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

«Σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις. Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το SWIFT. Είναι χειρότερα από τον πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και να το αποφύγουμε. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τέλος των πάντων», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Τόνισε ότι οι λευκορωσικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποκτήσει υποκατάστατα των δυτικών και ασιατικών μικροτσίπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μοναδικός ωφελημένος από αυτό που συμβαίνει εδώ», είπε ο Λουκασένκο, προειδοποιώντας ότι το Μινσκ και η Μόσχα θα λάβουν πολύ οδυνηρές κυρώσεις κατά της Δύσης.

«Οι δικές μας κυρώσεις, που θα ληφθούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα είναι πολύ οδυνηρές… Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν. Αν χρειαστεί, θα ενισχύσουμε αυτά τα μέτρα, αλλά όχι σε βάρος μας», δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Tass.com/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκασένκο: H πολιτική κυρώσεων της Δύσης οδηγεί σε έναν «τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»"

Εκτός σύνδεσης παραμένει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου - Οι Anonymous ανέλαβαν την ευθύνη της κυβερνοεπίθεσης

Για περίπου ένα 24ωρο εμφανίζεται εκτός δικτύου η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβαν οι Anonymous.

Ο ιστότοπος του Κρεμλίνου έχει πέσει, ενώ την ίδια στιγμή ιστοσελίδες μεγάλων ρωσικών μέσων ενημέρωσης και τραπεζών δεν είναι προσβάσιμες. Σε ένα μήνυμα-βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από τους χάκερ, ένα μέλος της ομάδας μιλά απευθείας στον Πούτιν καλώντας τον να παραιτηθεί.

Το μήνυμα, που διαβάστηκε στα αγγλικά και με ρώσικους υπότιτλους αναφέρει: «Χαιρετίσματα Ρώσε Πρόεδρε Βλαντιμίρ Πούτιν» και συμπληρώνεται από το hashtag #OpRussia.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτός σύνδεσης παραμένει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου - Οι Anonymous ανέλαβαν την ευθύνη της κυβερνοεπίθεσης"

Εισβολή στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 παιδιά νεκρά μέχρι τώρα

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε πως μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 352 πολίτες από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το CNN, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ανάμεσα σε αυτούς τους πολίτες, είναι τουλάχιστον 14 παιδιά…

1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματισθεί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 παιδιά νεκρά μέχρι τώρα"

Πολωνία και Σουηδία επικρίνουν τη FIFA για το θέμα της Ρωσίας

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει... Η Πολωνία απάντησε αμέσως στην πρόταση της FIFA που επέβαλε στη Ρωσία την Κυριακή να διεξάγει τους αγώνες της υπό ουδέτερη σημαία και τις εντός έδρας αναμετρήσεις εκτός της επικράτειάς της.

«Απαράδεκτο», κατά τον πρόεδρο της Πολωνικής Ομοσπονδίας, Σέζερι Κουλέσα. «Η θέση μας παραμένει η ίδια: η Εθνική Πολωνίας ΔΕΝ θα παίξει με τη Ρωσία στα πλέι οφ, ανεξάρτητα από το όνομα που θα εμφανίσει η ρωσική ομάδα», ανακοίνωσε με τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα.

Μια σταθερότητα που φαίνεται να λείπει από τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ενώ έχουν επιβληθεί πολύ σκληρές κυρώσεις σε αρκετούς τομείς, και ειδικότερα στον κόσμο του αθλητισμού, κατά της Ρωσίας, από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Εδώ και τέσσερις ημέρες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτυπούν τον γείτονά τους και προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο. Η FIFA, ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει «πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού αποκλεισμού από τις διοργανώσεις». 

Αυτό το ενδεχόμενο αναφέρθηκε τις τελευταίες ώρες, ιδίως από τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FFF). Η θέση της Πολωνίας θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή των πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα τέλη Μαρτίου, επειδή η ομάδα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πρέπει να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία στη Μόσχα, στις 24 Μαρτίου.

Η Σουηδία, απειλούμενη με «σοβαρές στρατιωτικές επιπτώσεις» από τη Ρωσία, υιοθέτησε μια θέση παρόμοια με αυτή των Πολωνών. 

«Δεν είναι καθόλου αυτό που ελπίζαμε», εξέφρασε τη λύπη του ο γενικός γραμματέας της Σουηδικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (SvFF), Χάκαν Σιέστραντ, ο οποίος ελπίζει «να πείσει τη FIFA να λάβει μια πιο σταθερή απόφαση γι΄ αυτό το θέμα».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολωνία και Σουηδία επικρίνουν τη FIFA για το θέμα της Ρωσίας"

ΗΠΑ και Γαλλία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία

Όλοι οι Γάλλοι πολίτες σε βραχυπρόθεσμες επισκέψεις στη Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του την Κυριακή, επικαλούμενο τους αυξανόμενους περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια λόγω των κυρώσεων που τιμωρούν τη χώρα για εισβολή στην Ουκρανία.

Και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν «άμεσα» από τη Ρωσία λόγω του ότι σειρά χωρών έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για το Κρεμλίνο. 

«Aυξανόμενος αριθμός αεροπορικών εταιρειών ακυρώνει πτήσεις από και προς τη Ρωσία και πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν άμεσα από τη Ρωσία», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ υπενθυμίζει στους πολίτες της ότι το επίπεδο ταξιδιωτικών οδηγιών για τη Ρωσία βρίσκεται στο ”Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε”», προστίθεται στην ανακοίνωση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ και Γαλλία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία"

Εισβολή στην Ουκρανία – Έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ παρά το «Όχι» της Ρωσίας

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα (28.02.2022). Η Ρωσία καταψήφισε, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας.

Κατόπιν αιτήματος των Δυτικών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία συγκαλείται για τη Δευτέρα (28.02.2022), «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες. Η Ρωσία την καταψήφισε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας. Δεν ήταν δυνατή η άσκηση βέτο για τη σύγκληση αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΗΕ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στην Ουκρανία – Έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ παρά το «Όχι» της Ρωσίας"

Νορβηγία: Το νορβηγικό ταμείο επενδύσεων αποσύρεται από τη Ρωσία

Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, θα παγώσει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και θα αρχίσει μια πλήρη έξοδο από τη χώρα αυτή στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

«Ο στόχος είναι το ταμείο να αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το πετρελαϊκό αυτό ταμείο, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ, διαθέτει συμμετοχές περίπου 2,7 δισεκ. δολαρίων στη Ρωσία, σύμφωνα με το νορβηγικό Τύπο.

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία: Το νορβηγικό ταμείο επενδύσεων αποσύρεται από τη Ρωσία"

Η FIFA «εξαφανίζει» τη Ρωσία – Ομάδες χωρίς έδρα, σημαία και ύμνο

Το… ποδόσφαιρο και πιο συγκεκριμένα η FIFA στέκεται απέναντι από την Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου το πάει “ένα βήμα” πιο πέρα από την UEFA.

Η FIFA σκληραίνει την στάση της απέναντι στην Ρωσία και -μετά από έκτακτη σύσκεψη- ενεργοποιεί μια σειρά από απαγορεύσεις για τις ομάδες της χώρας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της FIFA:

Δεν θα διεξαχθεί διεθνής διοργάνωση σε έδαφος της Ρωσίας, με τους εντός έδρας αγώνες να γίνονται σε ουδέτερες έδρες, χωρίς την παρουσία θεατών.

Οι ομάδες που εκπροσωπούν τη Ρωσία θα αγωνίζονται σε οποιαδήποτε διοργάνωση υπό το όνομα “Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας” και όχι “Ρωσία.

Η σημαία και ο ύμνος της χώρας δεν θα χρησιμοποιούνται στους αγώνες που θα συμμετέχει η “Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας”.

Να αναφέρουμε ότι η FIFA ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και με την UEFA για επιπλέον κυρώσεις

“Η FIFA πιστεύει ότι το αθλητικό κίνημα πρέπει να είναι ενωμένο στις αποφάσεις αυτής της υπόθεσης, πιστεύει ότι το άθλημα πρέπει να συνεχίσει να μιλάει για την ειρήνη και για την ελπίδα” αναφέρει η ενημέρωση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, που εξηγεί ότι είναι σε ανοιχτό διάλογο με την Πολωνία, την Τσεχία και την Σουηδία (αντιπάλους της Ρωσίας στα μπαράζ πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022) ώστε να βρεθεί λύση σχετικά με τους μεταξύ τους αγώνες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η FIFA «εξαφανίζει» τη Ρωσία – Ομάδες χωρίς έδρα, σημαία και ύμνο"

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία

Την μη υπερψήφιση της παροχής ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία επέλεξαν δια της «μεθόδου» της αποχής πριν από λίγες μόλις μέρες όλοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία απειλούσε φανερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον αναλυτικό κατάλογο για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης, Αλέξης Γεωργούλης και Έλενα Κουντουρά απείχαν από την ψήφιση της πρότασης που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 598 ψήφους υπέρ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αρβανίτης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που τήρησε τη γραμμή των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε θύτη και θύμα ακόμα και μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, που συνοδεύεται από βομβαρδισμούς αμάχων, ακόμη και μελών της ελληνικής ομογένειας.

Επίσης ο κ. Κούλογλου δικαιολογούσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι σχεδιαζόταν ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ότι «ο Πούτιν δεν μπορούσε να δεχτεί αυτό».

Η αποκάλυψη του εγγράφου προκαλεί ήδη ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στο διαδίκτυο.


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία"

Σουηδία: Η χώρα θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Άντερσον

Η Σουηδία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, κράνη και θωράκιση σώματος, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα», δήλωσε η Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση αυτή της Σουηδίας δεν έχει προηγούμενο από το 1939, όταν η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ, υπογράμμισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Η χώρα θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Άντερσον"

Αναταράξεις στο επιχειρηματικό τοπίο – Η BP αποχωρεί από τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι αποχωρεί από τη γιγάντια ρωσική εταιρεία Rosneft, της οποίας κατείχε μερίδιο 19,75%, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος διευκρίνισε ότι ο γενικός διευθυντής του, ο Μπέρναρντ Λούνεϊ, παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, απόφαση «με άμεση ισχύ»

Ο Λούνεϊ τόνισε ότι η ρωσική εισβολή οδήγησε την BP «να επανεξετάσει ριζικά τη θέση της στη Rosneft».

«Όπως τόσοι πολλοί, έχω σοκαριστεί και λυπηθεί βαθιά από την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και η καρδιά μου είναι σε όλους τους πληγέντες. Είμαι πεπεισμένος ότι οι αποφάσεις που λάβαμε ως διοικητικό συμβούλιο δεν είναι μόνο η σωστή επιλογή, αλλά είναι και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της BP» πρόσθεσε.

Ο άλλος διευθυντής της Rosneft που προτάθηκε από την BP, ο Μπομπ Ντάντλεϊ, παραιτείται επίσης από το διοικητικό συμβούλιο.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναταράξεις στο επιχειρηματικό τοπίο – Η BP αποχωρεί από τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft"

Επικοινωνία Μπλίνκεν με Δένδια: «Ζωτικός σύμμαχος η Ελλάδα»

Την προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταδίκασαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Άντονι Μπλίνκεν «ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία και στις προσπάθειες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ενέργειές της». Οι δύο υπουργοί «καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις της Ρωσίας σε πολιτικούς στόχους». Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «τα συλλυπητήριά του για τους Έλληνες που σκοτώθηκαν στη βάναυση επίθεση της Ρωσίας στη Μαριούπολη».

«Η Ελλάδα παραμένει ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποστηρικτής της ουκρανικής κυριαρχίας» ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, o Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε, μέσω Twitter ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία σε φιλικό κλίμα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχετικά με τις εξελίξεις σε Ουκρανία. «Μου μετέφερε τα συλλυπητήρια για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών, ενώ τον ευχαρίστησα για τη δήλωσή του για την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνία Μπλίνκεν με Δένδια: «Ζωτικός σύμμαχος η Ελλάδα»"

Απεβίωσε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου

Σε ηλικία 71 ετών απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου. Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251. Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα.

Η ανακοίνωση του 251 ΓΝΑ για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου

«Σήμερα, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 18.11, απεβίωσε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου νοσηλευόταν από τις 10

Ιανουαρίου 2022, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Μαριορή (Μαριέττα) Γιαννάκου, σε ηλικία 71 ετών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το 251 ΓΝΑ.

Ποια ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου

Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας, από μία οικογένεια, όπου ο πατέρας της διηύθυνε το τοπικό γραφείο του ΟΤΕ και του ταχυδρομείου, ενώ η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός. Επίσης έχει μια αδερφή η οποία είναι τέσσερα χρόνια μικρότερη. Στην ηλικία των 11 έχασε τον πατέρα της, ο οποίος ήταν τότε 45 χρονών, γεγονός που σύμφωνα με δηλώσεις της «της στοίχισε πολύ» και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της, αφού «την ανάγκασε να αισθανθεί μεγαλύτερη την ευθύνη από τόσο μικρή ηλικία».

Τελειώνοντας το σχολείο, πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν και ο πατέρας της την προόριζε για διπλωμάτη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην ιατρική, ειδικεύεται στην ψυχιατρική ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

Αν και αφοσιωμένη στην πολιτική παντρεύτηκε με τον Παναγιώτη Κούτσικο το 1983, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Η ζωή της Μαριέττας Γιαννάκου άλλαξε στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο έπασχε εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί και προκάλεσε μόλυνση, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας της να επιδεινωθεί ραγδαία. Αυτό ανάγκασε τους γιατρούς του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» να συνεδριάσουν εκτάκτως και να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού προκειμένου να σώσουν τη ζωή της. Στις 28 Μαΐου 2016, η Μαριέττα Γιαννάκου υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Μετά το 1974, ξεκίνησε ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Τότε γνωρίστηκε με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αν και δεν είχε αποφασίσει να ασχοληθεί ευρύτερα με την πολιτική, η κατάσταση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης της έδωσε την ώθηση και από τότε η πορεία της στην πολιτική σκηνή ήταν συνεχώς ανοδική. Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 1984-1990, ανέλαβε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Μεταφορών, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής Πολιτικής, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και μόνιμος εισηγητής για τα θέματα παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης, καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή, έχοντας τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο "Bernando O' Higgins" της Δημοκρατίας της Χιλής. Διετέλεσε επίσης Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η κυβερνητική της θητεία ξεκίνησε με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε και έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.

Στο διάστημα 1993-1999 διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Το 1999 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής και ανέλαβε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκία», πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τέταρτος Κόσμος», ενώ είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την περίοδο 1990-2004 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος της Οριζόντιας Ομάδας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος του Τομέα Βαλκανικός Άξονας-Εγγύς Ανατολή της Ομάδας του Δουβλίνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 2000 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και ορίστηκε αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, μέλος Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, και μέλος των Ομάδων Φιλίας με τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ και του Μαρόκου.

Το 2002 ορίστηκε εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη «Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης». Στις εργασίες της Συνέλευσης στην Ολομέλεια και τις Ομάδες Εργασίας (2002-2003) διακρίθηκαν μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις της για την κατοχύρωση της ρήτρας αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ κρατών-μελών, για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στο πεδίο της Άμυνας, για μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας και για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την υποστήριξη της ρύθμισης για τη «λαϊκή πρωτοβουλία», σύμφωνα με την οποία ένα εκατομμύριο πολίτες μπορούν να ζητήσουν την ανάληψη συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Το 2004 επανεκλέχθηκε βουλευτής και διορίζεται υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέεται με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το 2007 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής. Στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Αποχαιρετώ με συντριβή μια σπουδαία γυναίκα και ακατάβλητη μαχήτρια

«Με συντριβή αποχαιρετώ τη Μαριέττα μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια καλή φίλη και μια ακατάβλητη μαχήτρια. Που δεν λύγισε ποτέ, λέγοντας πως οι δυσκολίες την χαλυβδώνουν. Κι όμως, έχασε την πιο κρίσιμη, τη μοναδική μάχη απ’ τις πολλές που έδωσε για την υγεία της. Δεν είναι εύκολο να δεχθούμε ότι αυτή η προσωπικότητα, με το ήρεμο πάθος της για ζωή και δημόσια προσφορά, δεν είναι πια κοντά μας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

«Απ’ το χωριό της, το Γεράκι, μέχρι την Ιατρική Σχολή και απ’ την ελληνική Βουλή έως το Ευρωκοινοβούλιο, η Μαριέττα υπήρξε σύμβολο ατομικής ανέλιξης και προκοπής. Πνεύμα αδάμαστο και τολμηρό, που δεν λογάριασε στιγμή κατεστημένες απόψεις και μυωπικές αντιλήψεις. Σε ένα μόνο υποτάχθηκε κατά την πολύχρονη θητεία της στην επιστήμη και την πολιτική: στο καλύτερο για τον τόπο και τον πολίτη», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

«Συνδύασε την οικογένεια με την καριέρα και τη δημόσια παρουσία με την κοινωνική δράση. Κανείς δεν λησμονεί τους αγώνες της για την Παιδεία, κατά των ναρκωτικών και για τα δικαιώματα των γυναικών. Τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες. Τις μάχες που έδωσε από όπου κι αν βρέθηκε. Με όραμα μεταρρυθμιστικό και με επιμονή στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο»,  σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Μαριέττα ήταν ένα στέλεχος που προήλθε απ’ τα σπλάχνα τις παράταξής, από την ΟΝΝΕΔ και τις τοπικές οργανώσεις. Μεσουράνησε, όμως, στο πολιτικό προσκήνιο μέχρι το τέλος της ζωής της, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των κομμάτων και όλης κοινωνίας μας. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε μια από τις πιο αξιοπρεπείς και δραστήριες βουλευτές και υπουργούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα», τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Προσωπικά θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη. Και οι συνάδελφοί της στη Βουλή, όπως και οι αμέτρητοι φίλοι της από κάθε πολιτικό χώρο και από κάθε γωνιά της χώρας, μια φωνή τολμηρή και ριζοσπαστική. Αλλά πάντοτε ευγενική και ενωτική. Θα μας λείψει πολύ. Στην κόρη της Ζωή, στην αδερφή της Φανή και στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Σακελλαροπούλου για Μαριέττα Γιαννάκου: Ήταν φωτεινή παρουσία στο δημόσιο βίο της χώρας μας

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, μιας φωτεινής παρουσίας στον δημόσιο βίο της χώρας μας, μιας υπουργού, μέλους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που έδωσε περιεχόμενο και ουσία σε κάθε πρωτοβουλία της, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Υπήρξε μια σπουδαία πολιτικός, συνεπής στις αρχές της, σταθερή στις απόψεις της, τολμηρή στον δημόσιο λόγο, προοδευτική, ασυμβίβαστη και ταυτόχρονα διαλλακτική, μετριοπαθής, υπέρμαχος του διαλόγου. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με σθένος και αξιοπρέπεια τις μάχες της στο κοινωνικό και το προσωπικό πεδίο, μια αφοσιωμένη μητέρα, μια ευγενής οραματίστρια. Η απουσία της θα είναι ηχηρή και οδυνηρή. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Καλό της ταξίδι», καταλήγει η κυρία Σακελλαροπούλου.

Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν παράδειγμα αγωνιστικότητας και εθνικής προσφοράς

 «Φεύγοντας σήμερα από τη ζωή, η πολύ άξια και πολύ αγαπητή μας Μαριέττα, αφήνει ένα πάντα ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας, προσωπικής και πολιτικής, εθνικής προσφοράς και προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκφράζοντας τη θλίψη του για την απώλεια της πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου.

«Με αισθήματα θλίψης και οδύνης μάθαμε το δυσάρεστο νέο της εκδημίας της Μαριέττας Γιαννάκου που νοσηλευόταν από καιρό στο 251 ΓΝΑ» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

Όπως σημείωσε, η Μ. Γιαννάκου υπήρξε διακεκριμένη πολιτικός στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επί σειράν ετών. Εξελέγη πέντε φορές βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και τέσσερις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ενώ υπηρέτησε δημιουργικά στα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Παιδείας.

Πρόσθεσε, δε, ότι ανάμεσα στο πλούσιο έργο της συγκαταλέγονται η αποφασιστική συμβολή της στη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά και στη διάδοση της ιδέας της αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Διεκρίθη και στον κοινοβουλευτικό στίβο, πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της ως εκπρόσωπος του λαού της Α' Αθηνών με γόνιμη παρουσία και δημιουργικές παρεμβάσεις στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Το διεθνές της κύρος και η εργατικότητά της αναγνωρίστηκαν και πάλι πρόσφατα με την πανηγυρική εκλογή της το Νοέμβριο του 2020 ως Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αξίωμα που για πρώτη φορά κατακτούσε βουλευτής από την Ελλάδα. Ξεκίνησε την αξιοζήλευτη πολιτική της σταδιοδρομία εκλεγόμενη ευρωβουλευτής το 1984 υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σε ηλικία μόλις 34 ετών, και γρήγορα με τη δράση της δικαίωσε την επιλογή της, ώστε το 1989 να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ επί ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Μαριέττα Γιαννάκου κόσμησε, κυριολεκτικώς τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα

«Η Μαριέττα Γιαννάκου κόσμησε, κυριολεκτικώς, τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ιδίως δε στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον απαράμιλλο ανθρωπισμό της, την βαθιά και ουσιαστική γνώση της, το υψηλό ήθος της και το υποδειγματικό θάρρος της γνώμης της. Αιωνία η Μνήμη της», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του, για τον θάνατο της Μ. Γιαννάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή φωνή της Μαριέττας Γιαννάκου θα λείψει από τη δημόσια ζωή

Για την «υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή φωνή» της Μαριέττας Γιαννάκου κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter.

«Με την Μαριέττα πορευτήκαμε για πολλά χρόνια μαζί σε κοινά ευρωπαϊκά μονοπάτια. Η υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή της φωνή -που ποτέ δεν σίγησε στις δύσκολες στιγμές- θα λείψει από τη δημόσια ζωή. Θα την θυμόμαστε με αγάπη. Συλλυπητήρια στους δικούς της» αναφέρει ο κ. Σχοινάς.
Ντόρα Μπακογιάννη: Μαριέττα μου θα μας λείψεις πολύ - Η Βουλή είναι από σήμερα πραγματικά φτωχότερη

«Έφυγε η Μαριέττα μας! Η Μαριέττα που έδινε μάχες όλη της τη ζωή. Μάχες για τα εθνικά μας θέματα, μάχες για την παιδεία, μάχες για τη Νέα Δημοκρατία», τονίζει σε ανάρτησή της στο Facebook η Ντόρα Μπακογιάννη. «

Πάντα μακρυά από λαϊκισμούς και κορώνες. Μάχες και για την υγεία της. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω, ήταν πάντα όρθια πρωτίστως για την κόρη της τη Ζωή αλλά και για όλους εμάς! ΜΑΡΙΕΤΤΑ μου θα μας λείψεις πολύ. Η Βουλή των Ελλήνων είναι από σήμερα πραγματικά φτωχότερη», καταλήγει η κυρία Μπακογιάννη.

Νίκος Δένδιας: Ο θάνατος της Μαριέττας Γιαννάκου είναι μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας

«Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μία καλή φίλη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Διακρινόταν για την ευπρέπεια & το ήθος της & υπηρέτησε με συνέπεια τον δημόσιο βίο από διάφορες θέσεις», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Ο θάνατός της είναι μία μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της», καταλήγει ο κ. Δένδιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε τού προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός η οποία σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε του προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο συλλυπητήριο μήνυμα του για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

Σημειώνει ότι «οι διεκδικήσεις της για τον ρόλο της γυναίκας και ο αγώνας της κατά των ναρκωτικών έχουν καταγραφεί με ξεχωριστό τρόπο». Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «προσέγγιζε όλα τα ζητήματα με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια» και ότι «οι πάντοτε ενδιαφέρουσες παρεμβά σεις της θα λείψουν από το κοινοβούλιο και, εν γένει, από τη δημόσια ζωή». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μαριέττας Γιαννάκου και το κόμμα της.

ΚΙΝΑΛ: Με τη στάση ζωής της, παρέμεινε γενναία μέχρι το τέλος, αποτελώντας παράδειγμα για όλους.

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τη Μαριέττα Γιαννάκου, μια πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία της την παράταξή της αλλά και τη δημόσια ζωή μέσα από τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε με συνέπεια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

Και συνεχίζει: «Υπερασπίστηκε με παρρησία τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, υπερβαίνοντας τις στενές διαχωριστικές γραμμές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Με τη στάση ζωής της, παρέμεινε γενναία μέχρι το τέλος, αποτελώντας παράδειγμα για όλους. Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

ΚΚΕ: Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα και εντιμότητα

«Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα & εντιμότητα σε όλη την πολιτική της διαδρομή, ενώ ξεχώρισε και για τη γενναιότητα, με την οποία αντιμετώπισε τα προβλήματα της υγείας της.

Για το θάνατό της το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους της» αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αβραμόπουλος: Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής και συνιστά παράδειγμα δημόσιας προσφοράς και αξιοπρέπειας

«Αποχαιρετούμε σήμερα με σεβασμό, αναγνώριση και τιμή μία σπουδαία γυναίκα πολιτικό, που υπηρέτησε με πάθος τη Δημοκρατία και ξεχώρισε για το προσωπικό και δημόσιο ήθος της, τις καινοτόμες ιδέες της, το θάρρος της γνώμης της και την προσήλωσή της σε αρχές και αξίες», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Θα τη θυμόμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινών μας αγώνων για την πατρίδα και την Παράταξή μας και για το ανώτερο και ευγενές συναδελφικό της φρόνημα.

Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής και συνιστά παράδειγμα δημόσιας προσφοράς και αξιοπρέπειας.

Θα σταθούμε κοντά και θα συμπαρασταθούμε στην αγαπημένη της κόρη Ζωή και την οικογένειά της και θα την κρατάμε πάντοτε στην καρδιά και στη μνήμη μας. Να είναι γαλήνιος ο δρόμος σου Μαριέττα στην αιώνια ζωή», καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

Ευάγγελος Βενιζέλος:  Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια μεγάλη Κυρία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής


«Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια μεγάλη Κυρία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Με τη μετριοπάθεια, την ποιότητα του λόγου, το θάρρος και την αποφασιστικότητά της διακρίθηκε ως υπουργός και ως μέλος τόσο του Ελληνικού όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Συγκέντρωσε την καθολική αναγνώριση ως πολιτικό πρόσωπο και τον σεβασμό όλων για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε τις μεγάλες περιπέτειες της υγείας της. Καθώς είχα την τιμή να τη ζήσω ως συνάδελφο, φίλη και συνομιλήτρια, νιώθω το μέγεθος της απώλειας για τον δημόσιο βίο που συνιστά ο πρόωρος θάνατος της. Καλό της ταξίδι στην Ιστορία», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απεβίωσε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου"

Αναχώρησαν τα C-130 και πολιτικά αεροσκάφη για τη μεταφορά βοήθειας στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πτήσεις των δυο αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρουν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Τα δυο αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Την ίδια ώρα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αεροσκάφος της Aegean μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τη συγκεκριμένη αποστολή συνοδεύει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ έγινε γνωστό ότι για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας διατέθηκε και δεύτερο αεροσκάφος το οποίο αναμένεται να απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι σε σύσκεψη που έγινε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αποφασίστηκε η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην ΕΕ και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό να αποστέλλει αμυντικό υλικό, καθώς και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναχώρησαν τα C-130 και πολιτικά αεροσκάφη για τη μεταφορά βοήθειας στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για την Ρωσία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Με ένα πραγματικά σκληρό μέτρο που θα πλήξει την Ρωσία απαντά η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον νετρ Λάιεν ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για την Ρωσία, το κλείσιμο ιστότοπων ρωσικής επιρροής (russia today και sputnik) αλλά και, για πρώτη φορά, τη χρηματοδότηση αγορά αμυντικού εξοπλισμού για τρίτη χώρα.

«Τα αεροσκάφη από την Ρωσία πλέον δεν θα μπορούν να προσγειώνονται, ούτε να απογειώνονται αλλά ούτε και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν έχουν ως εξής:

"Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι Ουκρανοί αγωνίζονται γενναία για τη χώρα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει για άλλη μια φορά την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά του επιτιθέμενου - της Ρωσίας του Πούτιν.

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει την αγορά και παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση.

Αυτή είναι μια στιγμή καμπής.

Ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Borrell θα σας παρουσιάσει την πρόταση σε λίγα λεπτά.

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε για άλλη μια φορά τις κυρώσεις μας κατά του Κρεμλίνου και του συνεργάτη του, του καθεστώτος Λουκασένκο.

Πρώτον, κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους.

Προτείνουμε την απαγόρευση όλων των αεροσκαφών που ανήκουν στη Ρωσία, είναι νηολογημένα στη Ρωσία ή ελέγχονται από τη Ρωσία.

Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ.

Αυτό θα ισχύει για κάθε αεροσκάφος που ανήκει, ναυλώθηκε ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να γίνω πολύ σαφής.

Ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός για κάθε ρωσικό αεροπλάνο - και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ των ολιγαρχών.

Δεύτερον, σε ένα άλλο πρωτοφανές βήμα, θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου.

Τα κρατικά Russia Today και Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογούν τον πόλεμο του Πούτιν και να πριονίζουν τη διαίρεση στην Ένωσή μας.

Έτσι, αναπτύσσουμε εργαλεία για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησής τους στην Ευρώπη.

Τρίτον, θα στοχοποιήσουμε τον άλλο επιτιθέμενο σε αυτόν τον πόλεμο - το καθεστώς του Λουκασένκο.

Το καθεστώς του Λουκασένκο είναι συνένοχο σε αυτή τη φαύλη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Έτσι, θα πλήξουμε το καθεστώς του Λουκασένκο με ένα νέο πακέτο κυρώσεων.

Θα εισαγάγουμε περιοριστικά μέτρα κατά των πιο σημαντικών τομέων τους.

Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές τους σε προϊόντα από ορυκτά καύσιμα μέχρι καπνό, ξύλο και ξυλεία, τσιμέντο, σίδηρο και χάλυβα.

Θα επεκτείνουμε επίσης στη Λευκορωσία τους εξαγωγικούς περιορισμούς που θεσπίσαμε για τα αγαθά διπλής χρήσης για τη Ρωσία.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν επίσης οι κίνδυνοι καταστρατήγησης των μέτρων μας κατά της Ρωσίας.

Επιπλέον, θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους Λευκορώσους βοηθούν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.

Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στην ισχυρή δέσμη μέτρων που σας παρουσίασα χθες, η οποία συμφωνήθηκε από τους διεθνείς εταίρους μας.

Στο πλαίσιο αυτού του πακέτου, σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT.

Θα απαγορεύσουμε επίσης τις συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και θα παγώσουμε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, για να την εμποδίσουμε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Πούτιν.

Και θα βάλουμε στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών.

Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε στενά με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο.

Και παραμένουμε σε στενές επαφές με τους Ουκρανούς φίλους μας.

Η ηγεσία του Προέδρου Ζελένσκι και η γενναιότητά του και η ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού είναι εξαιρετικές και εντυπωσιακές.

Αποτελούν έμπνευση για όλους μας.

Υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες τους Ουκρανούς που πρέπει να διαφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν και είμαι υπερήφανος για τη θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Ευρωπαίοι.

Κινητοποιούμε κάθε προσπάθεια και κάθε ευρώ για να στηρίξουμε τα ανατολικά κράτη μέλη μας - για να φιλοξενήσουν και να φροντίσουν αυτούς τους πρόσφυγες.

Θα το κάνουμε αυτό με πλήρη αλληλεγγύη.

Με αυτό το σκεπτικό, καλώ τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες".

Αυτές ήταν οι χώρες που είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα Ρωσικά αεροσκάφη, μέχρι την ανακοίνωση της Κομισιόν που απαγόρευσε σε όλα τα ρωσικά - ευθέως ή εμμέσως ελεγχόμενα από τη Μόσχα - αεροσκάφη να χρησιμοποιούν και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ε Ε. 

image0-_1_

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για την Ρωσία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμιο αθλητικό μποϊκοτάζ στη Ρωσία – Αποκλεισμός από παντού

Την απόλυτη απομόνωση από όλη την αθλητική κοινότητα γνωρίζει η Ρωσία όσο περνούν οι μέρες και η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις τραγικές συνέπειες, που έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα, έχουν καταστήσει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» Ρώσους αθλητές, ενώ παράλληλα, «μεταφέρονται» αθλητικές διοργανώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν σε ρωσικό έδαφος και πληθώρα χορηγών, ακυρώνει συμφωνίες που σχετίζονται με ρωσικά συμφέροντα. Θεωρείται επίσης δεδομένο σε κάθε περίπτωση πως οι ρωσικές ομάδες, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έδρα τους σε διεθνείς αγώνες.
 
Χάθηκε ο τελικός του Champions League, ανεπιθύμητοι στο Μουντιάλ, εκδίωξη του Αμπράμοβιτς

Ξεκινώντας από τον «βασιλιά των σπορ», όπως αποκαλείται το ποδόσφαιρο, η Τσεχία, η Σουηδία και η Πολωνία, αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Ρωσία για τα play offs του Μουντιάλ 2022, που ήταν μάλιστα προγραμματισμένα να διεξαχθούν στη Μόσχα τον προσεχή Μάρτιο, ενώ ο τελικός του Champions League για φέτος, «μετακόμισε» από την Αγία Πετρούπολη, στο Παρίσι.

Τέσσερα χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Αγία Πετρούπολη ετοιμαζόταν να επιστρέψει στο επίκεντρο των ποδοσφαιρόφιλων. Όμως η UEFA, αντιδρώντας άμεσα, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τον τελικό του Champions League, την «σύνοδο κορυφής» του ευρωπαϊκού διασυλλογικού ποδοσφαίρου, στο Παρίσι.

Ένα άλλο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος για την UEFA, είναι και η συνεργασία με την Gazprom, που θα εξετασθεί την επόμενη εβδομάδα από την εκτελεστική επιτροπή και φαίνεται να «κρέμεται σε μία κλωστή». Πρόκειται για ένα συμβόλαιο, που υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πάντως η Σάλκε αφαίρεσε ήδη το σήμα της Gazprom από τη φανέλα της, ενώ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε τη συνεργασία με την ρωσική Aeroflot.

Τέλος ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της Τσέλσι, ανακοίνωσε το Σάββατο (26/02) ότι εμπιστεύεται «στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος Τσέλσι την διαχείριση της Τσέλσι FC», μια αποχώρηση που εξακολουθεί να είναι ασαφής.

Στον… αέρα οι ρωσικές ομάδες της Euroleague

Στο μπάσκετ τώρα, άγνωστο παραμένει αν θα ολοκληρώσουν τη σεζόν στη Euroleague οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης και Ούνιξ Καζάν. Οι αντιδράσεις μετά την εισβολή πάντως ήταν άμεσες, με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Magenta Sport να αρνείται να μεταδώσει την αναμέτρησης της Μπάγερν με τη Ζενίτ, ενώ εν συνεχεία η διοργανώτρια αρχή ανέβαλε τις αναμετρήσεις των ρωσικών ομάδων μέχρι νεοτέρας.

Να σημειωθεί ότι αρκετές παίκτες της ΤΣΣΚΑ αποχώρησαν από τη Μόσχα με τις οικογένειες τους, σε αντίθεση με τον Έλληνα προπονητή της ομάδας, Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος παραμένει στη θέση του.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, προειδοποίησε ότι «εθνικές ομάδες από χώρες συνένοχους» στην εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτες στην Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, ακυρώθηκαν οι βίζες των Λευκορώσων καλαθοσφαιριστών που επρόκειτο να παίξουν την Κυριακή στο Νιούκαστλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλοί αθλητές ατομικά, όπως ο Σενγκέλια που σκέφτεται την αποχώρηση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και ομοσπονδίες όπως της Λιθουανίας και της Εσθονίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του basketnews, τόσο ο Γκριγκόνις και ο Κουζμίνσκας, όσο και ο Αρτούρας Γκουντάιτις (Ζενίτ), αλλά και ο προπονητής της Πάρμα και της Εθνικής Λιθουανίας, Κάζις Μακσβέτις έχουν αποφασίσει να φύγουν από τη Ρωσία, ενώ ομάδα της Εσθονίας ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την VTB League.

Στα…. πιτς στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Το Σότσι είναι ένα συμβολικό μέρος της ρωσικής «ήπιας δύναμης» στον αθλητισμό. Η διοργανώτρια πόλη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, φιλοξενεί το ρωσικό Γκραν Πρι της Formula 1 από εκείνη την χρονιά. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί εφέτος, καθώς οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ακύρωσαν τον αγώνα, επτά μήνες πριν την διεξαγωγή του.

Η αμερικανική ομάδα Haas, από την πλευρά της, αμφισβήτησε την συνεργασία της με τον Ρώσο χορηγό της Uralkali, μη εμφανίζοντας τα ρωσικά χρώματα στα μονοθέσια της. Και το… αγωνιστικό μέλλον στην F1, του Νικίτα Μαζέπιν, ο οποίος είναι υιός ενός ηγέτη της Uralkali, που επρόκειτο να οδηγήσει το ένα από τα δύο μονοθέσια, μοιάζει αμφίβολο.

Καθαίρεση του Πούτιν από την προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο

Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο πήρε σειρά σήμερα (27/2) και ανέστειλε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως επίτιμο πρόεδρο και πρεσβευτή.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι γνωστός τζουντόκα έχοντας μάλιστα μαύρη ζώνη και οκτώ νταν και είναι ιδιαίτερα παθιασμένος με το άθλημα αφού έχει δώσει το «παρών» σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, ενώ έχει επισκεφτεί καμπ της εθνικής ομάδας της Ρωσίας έχει προπονηθεί με τους αθλητές και τις αθλήτριές της κατά το παρελθόν.

Παγκόσμια αποδοκιμασία από όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες και τη ΔΟΕ

Συνήθως απρόθυμη να σχολιάσει ζητήματα γεωπολιτικής φύσεως, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, προέτρεψε τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να ακυρώσουν ή να μεταφέρουν οποιαδήποτε εκδήλωση προγραμματίζεται στην Ρωσία ή στην Λευκορωσία. Ζητά επίσης να μην υψωθούν οι σημαίες των δύο αυτών χωρών και να μην ακούγονται οι εθνικοί ύμνοι τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (FIS) ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των αγώνων της στην Ρωσία μέχρι το τέλος της σεζόν «προς το συμφέρον της ασφάλειας όλων των συμμετεχόντων», όπως αναφέρθηκε στην σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, η Διεθνής Ομοσπονδία Δίαθλου (IBU) απαγόρευσε την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και τις σημαίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας κατά την διάρκεια των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Η ουκρανική σημαία θα υψώνεται κατά την διάρκεια εκδηλώσεων προς τιμήν της ουκρανικής ομάδας», πρόσθεσαν οι διοικούντες την IBU.

Επίσης, οι τέσσερις μεγάλοι πυγμαχικοί φορείς (IBF, WBC, WBA και WBO), ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι δεν θα διεξαχθούν πρωταθλήματα στην Ρωσία. «Σε μια εποχή που ο κόσμος ζητά κατάπαυση του πυρός, οι οργανώσεις μας αποφάσισαν να μην επιτρέψουν πρωταθλήματα στη Ρωσία. Ενώ αυτός ο πόλεμος έβαλε τέλος στην πυγμαχία στην Ουκρανία, οι οργανώσεις μας δεν θα επιτρέψουν αγώνες στην Ρωσία μέχρι περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Ακόμη, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ στην Ρωσία, που έχει προγραμματιστεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, δεν έχει ακόμη μεταφερθεί, αλλά φαίνεται να απειλείται έντονα. Οι Γάλλοι Ολυμπιονίκες, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εκεί, καθώς η Ομοσπονδία επιβεβαίωσε ότι οι «Μπλε» δεν θα συμμετάσχουν στο τουρνουά, εάν διεξαχθεί στην Ρωσία. Παράλληλα, η Ρωσία έχασε την διοργάνωση των αγώνων της φάσης των ομίλων του World League γυναικών (στην πόλη Ούφα από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου) και ανδρών (στο Κεμέροβο από τις 5 έως τις 10 Ιουλίου).

Επιπλέον, η σουηδική κυβέρνηση ζήτησε το Σάββατο τον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις από τις χώρες της ΕΕ. Ήδη, οι ομοσπονδίες σκι της Νορβηγίας και της Σουηδίας έχουν κάνει γνωστό ότι οι Ρώσοι αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην επικράτειά τους για τις διοργανώσεις στις αντίστοιχες χώρες τους τον επόμενο μήνα.

Στην Γαλλία, ο σύλλογος της Νάντης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί τον σύλλογο της Μόσχας, Τσεκόβσκι Μεντβέντι, στον αγώνα που ήταν προγραμματισμένος για την Τρίτη για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο χάντμπολ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμιο αθλητικό μποϊκοτάζ στη Ρωσία – Αποκλεισμός από παντού"

13 πλοία με ελληνική σημαία και 5 ελληνόκτητα στη Μαύρη Θάλασσα με 119 ‘Έλληνες ναυτικούς – Πρόβλημα στο λιμάνι Γιούζνε

Σύμφωνα με τη διενεργηθείσα αποτύπωση και καταγραφή, στην θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας (λιμένες, αγκυροβόλια και χωρικά ύδατα Ρωσίας και Ουκρανίας) βρίσκονται οκτώ (8) πλοία υπό ελληνική σημαία με εξήντα έναν (61) Έλληνες ναυτικούς ενώ στη νότια Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται πέντε (5) πλοία υπό ελληνική σημαία με τριάντα εννέα (39) Έλληνες ναυτικούς.

Εκ των οκτώ πρώτων, ένα (1) βρίσκεται στο λιμένα Γιούζνε Οδησσού, ένα (1) βρίσκεται σε ρουμανικά χωρικά ύδατα, ενώ τα υπόλοιπα έξι (6) βρίσκονται σε αγκυροβόλια είτε του Νοβοροσίσκ Ρωσίας, είτε του Στενού Κερτς, ανοικτά της Κριμαίας.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία πέντε (5) ελληνόκτητων πλοίων στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στα οποία επιβαίνουν 19 Έλληνες ναυτικοί.

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.

Με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών. Η ανακοίνωση δεν επηρεάζει τους όρους ναυτολόγησης ναυτικών.

Από τις 24/2, η Ρωσία έχει ανακοινώσει αναστολή της ναυσιπλοΐας στην Αζοφική Θάλασσα (κλείσιμο Στενού Κερτς).

Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώνεται διαρκώς η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ ΕΕΝΜΑ, ΠΝΟ και ΠΕΠΕΝ) για κάθε εξέλιξη.

– Ήδη από τις πρώτες ώρες έναρξης των ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24/2, εκδόθηκε σύσταση της Ελλάδας ως κράτος σημαίας, για άμεση απομάκρυνση και μη προσέγγιση των ελληνικών εμπορικών πλοίων από και προς τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στα αγκυροβόλια των ως άνω λιμένων.

Χθες 26/2, ενημερώθηκαν οι Πλοίαρχοι των Ελληνικών και ελληνόκτητων να αυξήσουν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας που ήδη έχουν λάβει για την ασφάλεια των πληρωμάτων, αλλά και των πλοίων τους.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας επικοινωνούν τακτικά  με πλοιάρχους όλων των ελληνικών πλοίων στην περιοχή και δεν έχει αναφερθεί άλλο πρόβλημα.

–   Επίσης από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων ήδη από τις 24/02 ενημερώνονται σταθερά οι ναυτιλιακοί  φορείς ότι τα πλοία τους, όταν πλέουν σε λιμένες των δύο χωρών στη Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα, πρέπει να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Το μοναδικό καταγεγραμμένο πρόβλημα, μέχρι ώρας, εντοπίζεται στο λιμένα Γιούζνε της Οδησσού όπου βρίσκεται παραβεβλημένο ένα φορτηγό πλοίο υπό Ελληνική σημαία, με έξι Έλληνες ναυτικούς. Στο συγκεκριμένο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους από τις ουκρανικές αρχές λόγω της αναστολής λειτουργίας, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, των λιμένων της χώρας εξαιτίας του πολέμου.

Από το ΥΝΑΝΠ ζητήθηκε η συνδρομή της Ελληνικής Προξενικής Αρχής στην Οδησσό για παρέμβαση της  προς τις τοπικές αρχές και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, με στόχο τον απόπλου του πλοίου.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκκρεμεί η εξειδίκευση των κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου Ε.Ε., η συνεδρίαση των οποίων συνεχίζεται. Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας, που εκτιμάται σήμερα ή το αργότερο εντός του επόμενου διημέρου, θα γίνει γνωστός ο βαθμός που αφορούν και στις θαλάσσιες μεταφορές.

-Τέλος να σημειωθεί ότι σε σταθερή επικοινωνία με τους πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων βρίσκεται από τις 24/2 και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "13 πλοία με ελληνική σημαία και 5 ελληνόκτητα στη Μαύρη Θάλασσα με 119 ‘Έλληνες ναυτικούς – Πρόβλημα στο λιμάνι Γιούζνε"

Μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης δίνει ο 12χρονος που τραυματίστηκε σε κυνήγι

Κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση του 12χρονου από το χωριό Ελάφι Καλαμπάκας, ο οποίος δίνει κυριολεκτικά μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης , όπου και μεταφέρθηκε χθες βράδυ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι το αγόρι τραυματίστηκε βαρύτατα, όταν δέχθηκε σκάγια στο κεφάλι κατά τη διάρκεια κυνηγιού στην ορεινή περιοχή μεταξύ Ελαφιού και Καστανιάς. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί χθες το πρωί, όταν η παρέα των κυνηγών, (περίπου δέκα άτομα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες), μεταξύ των οποίων και το μικρό αγόρι με τον πατέρα του, ξεκινούσε για κυνήγι αγριογούρουνων, ότι θα ακολουθούσε μια τραγωδία.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το παιδί δέχθηκε σκάγια στο στο κεφάλι και κατέρρευσε. Σε κατάσταση σοκ ο πατέρας και οι υπόλοιποι μετέφεραν το παιδί σε προσβάσιμο σημείο από όπου το παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Το παιδί αρχικά διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου οι γιατροί το διασωλήνωσαν, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του.

Στη συνέχεια, κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ το μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με τους γιατρούς να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του, ώσπου λίγες ώρες αργότερα αποφάσισαν τελικά  την άμεση μεταφορά του στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, όπου από χθες ο 12χρονος δίνει τη δική του μάχη.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα διερευνώνται από την αστυνομία.

Στο μεταξύ η μικρή κοινωνία του ορεινού χωριού της Καλαμπάκας έχει από χθες “παγώσει” και μόνο μια προσευχή βγαίνει από το στόμα όλων, ώστε το νεαρό αγόρι να βγει από αυτή τη μάχη νικητής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης δίνει ο 12χρονος που τραυματίστηκε σε κυνήγι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ» λέει ο Τσαβούσογλου

“Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε πόλεμο. Θα εφαρμόσουμε με διαφάνεια όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου”, δήλωσε στο CNN Turk ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Άγκυρα να κλείσει την πρόσβαση για τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου,που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτά τα στενά διέπονται από το 1936 από τη Συνθήκη του Μοντρέ , η οποία προβλέπει τρεις διαφορετικές καταστάσεις: Σε περιόδους ειρήνης, η Συνθήκη προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πλοίων στα Δαρδανέλια και στο Βόσπορο. «Παρόλα αυτά, με περιορισμούς χωρητικότητας και διάρκειας στη Μαύρη Θάλασσα, εκτός από τα πλοία των γειτονικών χωρών».

Σε περιόδους σύγκρουσης όπου η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη, για τα πολεμικά πλοία από χώρες που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, η ελεύθερη κυκλοφορία παραμένει ο κανόνας.

Τα άλλα -σε αυτή την περίπτωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας- δεν θα μπορούν πλέον να περάσουν. Εκτός, και εάν πρόκειται να επιστρέψουν στο ναύσταθμό τους στη Μαύρη Θάλασσα. Ως εκ τούτου, φαίνεται δύσκολο για την Τουρκία, σύμφωνα με αυτό το κείμενο, να απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πλοίων που συνδέονται με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σε περίπτωση σύγκρουσης, τέλος, όπου η Τουρκία είναι μεταξύ των εμπολέμων, «η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρει λεπτομερώς το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ» λέει ο Τσαβούσογλου"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι χώρες και η στρατιωτική βοήθεια που στέλνουν

Πολλές χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ακολουθεί η σχετική λίστα:

ΗΠΑ: στρατιωτική βοήθεια αξίας 350 εκ. δολαρίων για την ενίσχυση αντιαεροπορικών και αντιαρματικών συστημάτων

Καναδάς: Οπλικά συστήματα και δάνειο 394.000.000 δολαρίων

Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά συστήματα, 500 πυραύλους Στίνγκερ, εννέα χόβιτσερ, 14 εξοπλισμένα οχήματα, 10.000 τόνους καυσίμων

Γαλλία: Καύσιμα, αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα

Μ. Βρετανία: Έχει προαναγγείλει την ενίσχυση της Ουκρανίας

Βέλγιο: 3.000 αυτόματα όπλα, 200 αντιαρματικά, 3.800 τόνους καυσίμων

Ολλανδία: 200 Στίνγκερ, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, κράνη, 20 εκ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας

Τσεχία: 4.000 όλμους, 30.000 πιστόλια, 7.000 πυροβόλα όπλα, 3.000 αυτόματα όπλα, εκατομμύρια σφαίρες

Ιταλία: 110.000.000 ευρώ

Πορτογαλία: Κυάλια νυκτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, G3

Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό, ανθρωπιστική βοήθεια

Ρουμανία: Περίθαλψη τραυματιών σε 11 στρατιωτικά νοσοκομεία της, καύσιμα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη

Ισπανία: Ιατρικό και αμυντικό εξοπλισμό

Ισραήλ: 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι χώρες και η στρατιωτική βοήθεια που στέλνουν"

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ταυτοποιήθηκαν αυτοί που ανέβασαν το άθλιο πανό στην Τούμπα

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πανό αναρτήθηκε στο γήπεδο της Τούμπας, στη ρεβάνς του ΠΑΟΚ με τη Μίντιλαντ και αποτέλεσε κίνηση συμπαράστασης κάποιων φίλων του “δικέφαλου του Βορρά” στους προφυλακισμένους δολοφόνους του Άλκη Καμπανού.

Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι… τραγικοί οπαδοί εμφάνισαν το επαίσχυντο πανό στις εξέδρες τη; Τούμπας, που έγραφε «Αδέρφια κρατάτε γερά», κάτι που καταγράφηκε από την αστυνομία, με την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να ξεκινά προκαταρκτική εξέταση και τον Τάκη Θεοδωρικάκο να ζητά να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του κ. Θεοδωρικάκου, ταυτοποιήθηκαν από την ελληνική αστυνομία αυτοί που ανέβασαν το άθλιο πανό.

«Η Ελληνική Αστυνομία ταυτοποίησε τους υπόπτους που ανήρτησαν το πανό με άθλιο περιεχόμενο την προηγούμενη Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας. Βάζουμε τέλος στο χουλιγκανισμό. Η δικαιοσύνη έχει το λόγο», έγραψε στο Τwitter, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Στο πλαίσιο ερευνών που διενεργούνται από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σχετικά με ανάρτηση πανό σε ποδοσφαιρικό αγώνα που έλαβε χώρα 24-02-2022 στη Θεσσαλονίκη, ταυτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής τέσσερα (4) άτομα. Οι έρευνες συνεχίζονται.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τάκης Θεοδωρικάκος: Ταυτοποιήθηκαν αυτοί που ανέβασαν το άθλιο πανό στην Τούμπα"

Ουκρανία - ΗΠΑ κατά Ρωσίας μετά τις δηλώσεις Πούτιν για τις πυρηνικές δυνάμεις: «Μη αποδεκτή η κλιμάκωση του πολέμου»

Αλλεπάλληλα μηνύματα στέλνουν οι ΗΠΑ κατά των τελευταίων ενεργειών της Ρωσίας η οποία θέτει σε επιφυλακή τις ρωσικές δυνάμεις. «Μη αποδεκτή» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την κλιμάκωση της έντασης στην οποία προέβη ο Βλαντιμίρ Πούτιν που αποφάσισε να θέσει σε επιφυλακή τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις

«Διατάζω το υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς του συναγερμού για μάχη», δήλωσε νωρίτερα ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Η διαταγή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτελεί μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία», είπε η Ψάκι στην εκπομπή This Week του ABC.

«Πρόκειται για ένα μοτίβο του προέδρου Πούτιν και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτό. Διαθέτουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όμως πρέπει επίσης να φωνάξουμε για το τι βλέπουμε εδώ από τον πρόεδρο Πούτιν», συμπλήρωσε η Ψάκι.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Αμερικανίδα αξιωματούχο. Η Ουάσιγκτον δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, πρόσθεσε η Τζεν Ψάκι.

«Δεν τις έχουμε απορρίψει, όμως θέλουμε να κάνουμε κι αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά και να το κάνουμε με ενωμένο τρόπο», τόνισε η ίδια.

ΝΑΤΟ: Επικίνδυνη κίνηση

Η κίνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις σε συναγερμό είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη και προστίθεται στο επιθετικό μοτίβο του Ρώσου προέδρου σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη ρητορική. Είναι μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Και φυσικά όταν συνδυάζεις αυτήν τη ρητορική με το τι κάνουν στο πεδίο στην Ουκρανία, το να διεξάγουν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου έθνους, να πραγματοποιούν πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, αυτό προστίθεται στη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Στόλτενμπεργκ στην εκπομπή State of the Union του CNN.

Η διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις στη διάρκεια της εισβολής που πραγματοποιεί στην Ουκρανία συνιστά κλιμάκωση και θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα «πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα», δήλωσε σήμερα ανώτερος αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος.

«Βάζει ξεκάθαρα στο παιγνίδι δυνάμεις που, αν υπάρξει ένας λάθος υπολογισμός, θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή την κίνηση του Πούτιν «άχρηστη», καθώς η Ρωσία «ουδέποτε βρισκόταν υπό κάποια απειλή από τη Δύση».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, δεν θέλησε να πει αν οι ΗΠΑ πρόκειται να δώσουν μια απάντηση που να περιλαμβάνει κάποια αλλαγή θέσης αναφορικά με τις δικές τους πυρηνικές δυνάμεις.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αμυνθούμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους και εταίρους μας. Και αυτό περιλαμβάνει τον τομέα της στρατηγικής αποτροπής», σχολίασε μόνο.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, δήλωσε τα εξής καταδικάζοντας την κίνηση της ρωσικής πλευράς:  «Ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με έναν απολύτως απαράδεκτο τρόπο και πρέπει να συνεχίσουμε να ανακόπτουμε τις ενέργειές του με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο».

Η πρέσβειρα χαρακτήρισε την κίνηση «απαράδεκτη» στη συνέντευξή της στο CBS News.

Ο Πούτιν έδωσε νωρίτερα εντολή στο υπουργείο Άμυνας να τεθούν οι ρωσικές πυρηνικές αποτρεπτικές  δυνάμεις σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έπειτα από «επιθετικές δηλώσεις» του ΝΑΤΟ, γράφει το Sputnik.

«Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες όχι μονάχα λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας σε οικονομικό επίπεδο— εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι ηγετικών κρατών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις προς τη χώρα μας», είπε ο Πούτιν.

Πριν λίγες ημέρες ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε εμμέσως απειλήσει για χρήση πυρηνικών όπλων λέγοντας πως αν επέμβει η Δύση, θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία - ΗΠΑ κατά Ρωσίας μετά τις δηλώσεις Πούτιν για τις πυρηνικές δυνάμεις: «Μη αποδεκτή η κλιμάκωση του πολέμου»"

Εισβολή στην Ουκρανία: Καταστράφηκε το Antonov An-225, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο

Μια από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το Antonov An-225, όπως ανέφερε στο Twitter, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το αεροσκάφος πιθανώς να καταστράφηκε από Ρώσους, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, να αναφέρει στο Twitter: «Μπορεί να κατέστρεψαν το Mriya (σ.σ. το όνομα του αεροσκάφους που σημαίνει ‘όνειρο’ στα ουκρανικά) αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταστρέψουν τα όνειρά μας για ένα δυνατό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος».
 
Ποιο είναι το Antonov An-225

Το Antonov An-225 Mriya (Ουκρανικά: Антонов Ан-225 Мрія, Όνομα αναφοράς ΝΑΤΟ: ‘Cossack’) ήταν ένα μεταφορικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από την Antonov το 1988 στη Σοβιετική Ένωση και αποτέλεσε το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο.

Είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για τη μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν και είναι μεγέθυνση του An-124 Ruslan. Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνταν για μεταφορές βαρέων φορτίων, εμπορικού σκοπού, λόγω του μεγάλου εσωτερικού χώρου της ατράκτου του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στην Ουκρανία: Καταστράφηκε το Antonov An-225, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο"

Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία Οδό

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και λοιπών βαρέων οχημάτων στο οδικό τμήμα της Εγνατίας Οδού, από τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (288 χιλιόμετρο).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία Οδό"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα έχει θερμοκρασίες υπό το μηδέν και χιόνια

Χειμωνιάτικος θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Δευτέρα (28.02.2022). Αναμένονται τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιόνια. Παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, οι οποίες θα είναι τοπικά πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές και στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις, με εντάσεις έως 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και νότια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, από το απόγευμα βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις πρώτες πρωινές και τις βραδινές ώρες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα ανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπου τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες θα είναι τοπικά πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας κυρίως τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ, από το απόγευμα βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία στις Κυκλάδες θα στραφούν σε βόρειους 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα έχει θερμοκρασίες υπό το μηδέν και χιόνια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news