facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Χωρίς μετρό και τραμ η Αθήνα, παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την στάση εργασίας

Διεκόπησαν λίγο μετά τις 10 τα δρομολόγια του Μετρό ( Γραμμή 1,2&3) και Τραμ λόγω της στάσης εργασίας που ανακοίνωσαν από νωρίς το μεσημέρι 6 Σωματεία Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, αν και η στάση εργασίας τους κρίθηκε παράνομη μετά από προσφυγή της διοίκησης της εταιρείας.

Με ανακοίνωση της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, που εστάλη στις 10:39 μμ, ενημερώνει πως τα δρομολόγια του Μετρό και του Τραμ διεκόπησαν μετά τις 10 το βράδυ και ως τη λήξη της κυκλοφορίας και τονίζει πως η εταιρεία προχώρησε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη διασφάλιση της διεξαγωγής των σημερινών δρομολογίων και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού.

«Ωστόσο, λόγω άρνησης συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας και απαγόρευσε την υλοποίησή της, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση λειτουργίας των δικτύων του Μετρό και του Τραμ. Ζητάμε συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που υπέστη από τη σημερινή αιφνιδιαστική απεργιακή κινητοποίηση» σημειώνεται στην ανακοίνωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς μετρό και τραμ η Αθήνα, παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την στάση εργασίας"

Ισραήλ: Νεκροί 19 από τους 135 ομήρους στη Γάζα

Το Ισραήλ δήλωσε ότι 19 από 135 άτομα που εξακολουθούν να κρατούνται Γάζα είναι νεκρά, αφού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ανέσυραν τα πτώματα δύο ομήρων.

Στον κατάλογο των 19 περιλαμβάνεται ένας υπήκοος της Τανζανίας, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί.

Η Τανζανία δήλωσε ότι δύο πολίτες της, ήταν μεταξύ των περίπου 240 ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ο ένας από τους δύο επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρός τον περασμένο μήνα.

WSJ: Ο ισραηλινός στρατός γεμίζει με θαλασσινό νερό τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να γεμίζει με θαλασσινό νερό το σύμπλεγμα των σηράγγων της Χαμάς στη Γάζα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονόμασε.

Η επιχείρηση αυτή ενδέχεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν πει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή των σηράγγων, όπου πιστεύεται ότι η Χαμάς κρύβει τους ομήρους που κρατά, αλλά επίσης και πυρομαχικά και τους μαχητές της. Άλλοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι το θαλασσινό νερό θα θέσει σε κίνδυνο τον ανεφοδιασμό της Γάζας με πόσιμο νερό, γράφει η εφημερίδα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής για το δημοσίευμα.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Νεκροί 19 από τους 135 ομήρους στη Γάζα"

Γ. Οικονόμου για επεισόδια στου Ρέντη: Θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις

Θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά με τα επεισόδια στον αγώνα βόλει Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

«Θα έχουμε προφανώς συλλήψεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε μόνο στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθ΄ομολογία δράστη της δολοφονικής επίθεσης, υπάρχει πλήθος στοιχείων. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φτάσουμε στον καθοδηγητή» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Αναζητούμε τον άνθρωπο αυτό αξιοποιώντας μια σειρά από στοιχεία. Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» υπογράμμισε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Οικονόμου για επεισόδια στου Ρέντη: Θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις"

Επιχείρηση του Λιμενικού στη Χίο: Εντόπισε 32 άτομα και συνέλαβε τους διακινητές τους

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ταχύπλοη μηχανοκίνητη λέμβος άνευ επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή στη βόρεια Χίο.

Παράλληλα, τις πρωινές ώρες σήμερα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, με τη συνδρομή στελεχών της Α.Δ. Χίου/Τ.Δ.Μ. στην ευρύτερη περιοχή ΒΙΚΙΟΥ-ΑΜΑΔΩΝ της Χίου, όπου εντοπίστηκαν συνολικά τριάντα δύο αλλοδαποί (11 άνδρες, 11 γυναίκες και 10 ανήλικοι), καθώς και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 22 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν ως οι διακινητές των υπολοίπων, για παράβαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 Διακίνηση Παράτυπων Μεταναστών και του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη Είσοδο στον ελλαδικό Χώρο.

Σε περαιτέρω έλεγχο, ο 28χρονος βρέθηκε να κατέχει ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση του Λιμενικού στη Χίο: Εντόπισε 32 άτομα και συνέλαβε τους διακινητές τους"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 14 και 15 Δεκεμβρίου επί της Λ. Κηφισού στο ρεύμα προς Πειραιά

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της λεωφόρου Κηφισού στο ρεύμα προς Πειραιά λόγω εκτέλεσης έργων θα εφαρμοστούν από την Πέμπτη (14/12) έως την Παρασκευή (15/12).

Ειδικότερα σύμφωνα με την Τροχαία θα πραγματοποιηθεί πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα της Λ. Κηφισού, 250μ. προ του κλάδου εξόδου προς την οδ. Αγ. ‘Αννης και έως την έξοδο της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά, την 14-12-2023 και κατά τις ώρες 00.01΄ έως 06.00΄ και 22.00΄ έως 06.00 της επομένης.

-Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών θα πραγματοποιηθεί ολικός αποκλεισμός του κλάδου εξόδου προς την Αγ. ‘Αννης για τα οχήματα, με εξαίρεση τα οχήματα του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ όπου θα διέρχονται κανονικά.

-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ:

Α) Λ. Κηφισού (ρεύμα προς Πειραιά) – δεξιά κλάδος εξόδου προς ‘Αγιο Ι. Ρέντη – αριστερά Κ. Παλαιολόγου – δεξιά Πάροδος 7η (Ι.Ν. Αγ Ι. Ρέντη) – αριστερά Μπιχάκη – δεξιά Αγ. Ι. Ρέντη – δεξιά διάβαση γραμμών ΟΣΕ – αριστερά Αγίας ‘Αννης – δεξιά ή αριστερά Στργ. Μακρυγιάννη.

Β) Λ. Κηφισού (ρεύμα προς Πειραιά) – δεξιά κλάδος εξόδου προς Πειραιώς – αριστερά αναστροφή προς Λαχαναγορά – ευθεία κλάδος εισόδου προς Λ. Κηφισού προς Λαμία – ευθεία Λ. Κηφισού προς Λαμία – δεξιά κλάδος εξόδου προς Αγίας ‘Αννης / Λεγάκη – αριστερά γέφυρα Αγίας ‘Αννης – ευθεία Στργ. Μακρυγιάννη.

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 14 και 15 Δεκεμβρίου επί της Λ. Κηφισού στο ρεύμα προς Πειραιά"

Παράνομη η αποψινή στάση εργασίας σε Μετρό και Τραμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ σήμερα, Τρίτη (12.12.2023), ως τη λήξη της βάρδιας, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για απόψε 6 σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ.

Η στάση εργασίας σε Μετρό και Τραμ είχε προγραμματιστεί για τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομη η αποψινή στάση εργασίας σε Μετρό και Τραμ"

Λαμία: Σύσκεψη για την ευλογιά των προβάτων – Μέτρα για τη διακίνηση κρέατος και γάλακτος από τις μονάδες με κρούσματα

Οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης αλλά και οι έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές, παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, με αφορμή τον εντοπισμό κρούσματος ευλογιάς των προβάτων στην δημοτική ενότητα Μαλεσίνης, του δήμου Λοκρών, στην Φθιώτιδα.

Όπως τονίστηκε, άμεση προτεραιότητα είναι η καταγραφή και απογραφή όλων των μονάδων που βρίσκονται εντός αυτών των ζωνών, η κλινική εξέταση όλων των ζώων και η διενέργεια δειγματοληψιών, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη από τους κτηνιάτρους.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η διαδικασία, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να συνοδεύουν τη διακίνηση των παραγώγων κρέατος και γάλακτος από τις μονάδες αυτές.

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο η ευλογιά των προβάτων

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχει ήδη συσταθεί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τοπικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του νοσήματος και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο αντιμετώπισης της νόσου, η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός αλλά και στελέχη από το ΥΠΑΑΤ, την Περιφέρεια και συλλόγων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Σύσκεψη για την ευλογιά των προβάτων – Μέτρα για τη διακίνηση κρέατος και γάλακτος από τις μονάδες με κρούσματα"

Καιρός αύριο: Τετάρτη με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός αύριο, και από το βράδυ αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στα βορειοδυτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και τις πρωινές ώρες κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστεί ομίχλη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί, 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 02 έως 16 με 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 07 έως 19 με 20 και στη νησιωτική χώρα από 12 έως 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους πιο πυκνές. Στη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών από το απόγευμα.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και τις πρωινές ώρες τοπικά στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη θα σχηματιστεί ομίχλη.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα στα ανατολικά 4 με 5 και στο ανατολικό Θρακικό έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Από το βράδυ στα βόρεια αυξημένες νεφώσεις.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα σχηματιστεί ομίχλη.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί και στην Κρήτη δυτικοί νοτιοδυτικοί, 4 με 5 και από το απόγευμα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστεί ομίχλη.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα 6 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από αργά το απόγευμα νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τετάρτη με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή"

Οδηγός για το mAIgov.gr: Πώς θα λάβετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας από τον Ψηφιακό Βοηθό - Δείτε παραδείγματα

Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον  ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr. Με την ονομασία mAIgov.gr, ουσιαστικά πρόκειται για ένα chatbot του Δημοσίου, το οποίο απαντά στα απλά, ή σύνθετα ερωτήματα των πολιτών, κατευθύνοντάς τους στη διεκπεραίωση εργασιών. Η νέα πλατφόρμα, η οποία εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες του Δημοσίου, λειτουργεί σε beta (πιλοτική) μορφή, δεχόμενη ως 240-250 ερωτήματα πολιτών το λεπτό (αριθμός ο οποίος θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα), 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Το mAIgov το οποίο παρουσιάστηκε το πρωί στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και έκανε αργότερα το επίσημο ντεμπούτο του, λειτουργεί πρακτικά όπως το chatGPT με τη διαφορά ότι είναι εστιασμένο αποκλειστικά και μόνο στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

αρχικη

Ο πολίτης, αφού μπει στο gov.gr και τον "καλωσορίσει" το mAIgov (με τη φράση "χαίρετε, πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;", μπορεί να κάνει προφορική συνομιλία με τον αλγόριθμο, να του εκφωνήσει δηλαδή το ερώτημά του, ή να του γράψει το ερώτημά του στο πεδίο. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να αναγνωρίζει και greeklish (παρότι δεν προτείνεται η χρήση τους, καθώς αυξάνει την πιθανότητα λαθών) και, αφού λάβει το ερώτημα, αντλεί πληροφορίες από τον κατάλογο των 1.610 συνδεδεμένων και ψηφιοποιημένων υπηρεσιών του Δημοσίου και των 3.270 ψηφιοποιημένων διοικητικών διαδικασιών του μητρώου ΜΙΤΟΣ.

Στη συνέχεια, το σύστημα δίνει τις πληροφορίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο πολίτης για να ολοκληρώσει την διαδικασία που χρειάζεται. Το mAIgov κατευθύνει τον συνομιλητή του ως προς τις υπηρεσίες στις οποίες θα πρέπει να απευθυνθεί, ενώ του παρέχει και ενεργά links, στα οποία μπορεί να πατήσει για να συνεχίσει τη διαδικασία.

Το σύστημα, σε πρώτη φάση δεν εκφωνεί απαντήσει, παρά μόνο απαντά γραπτώς, ενώ έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και την σωστή κατεύθυνση των πολιτών. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος του "συστηθεί", γράφοντας το όνομά του, το chatbot θα διαγράψει το ερώτημα, ενώ εάν του ζητηθεί να απαντήσει σε κάποιο ερώτημα που δεν είναι της "αρμοδιότητάς" του, θα απαντήσει πως "δεν γνωρίζω, δεν έχω σχεδιαστεί γι' αυτό".

Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης άλλωστε, βρίσκεται σε στάδιο στο οποίο "εκπαιδεύεται" από τα ερωτήματα των πολιτών, ενώ οι φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρακολουθούν την απόδοσή του και αναμένουν το feedback που θα δίνουν οι πολίτες οι οποίοι το χρησιμοποιούν, με σκοπό να προχωρήσουν σε βελτιώσεις. Παρότι ο ψηφιακός βοηθός είναι εκπαιδευμένος να απαντά στα βασικά και σύνθετα ερωτήματα των πολιτών και να μη ζητά ή δέχεται προσωπικά στοιχεία, όπως οι κωδικοί πρόσβασης ή στοιχεία πληρωμών, μέσα από τις "συζητήσεις" που θα έχει καθημερινά με τους πολίτες, τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που διαθέτει θα τον βοηθούν να μαθαίνει, κάτι που σημαίνει ότι το chatbot θα βελτιώνεται διαρκώς με την πάροδο του χρόνου και με την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Πώς λειτουργεί

"Χαίρετε, πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω"; Με αυτή τη φράση μας καλωσορίζει το πρώτο chatbot του Δημοσίου, το mAIgov στην πλατφόρμα gov.gr. Ημέρα ντεμπούτου του συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα και μόνο στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του, δέχθηκε 3.800 επισκέψεις πολιτών που του έθεσαν τα ερωτήματά τους και του έδωσαν τα πρώτα "μαθήματα", καθώς από κάθε συνομιλία και αλληλεπίδραση, το ΑΙ σύστημα εκπαιδεύεται. Ανάμεσα σε αυτούς  και το protothema.gr, το οποίο δοκίμασε να κάνει την πρώτη του "συνομιλία" με τον Ψηφιακό Βοηθό εν είδει δοκιμής.

Πόσο απλή είναι η χρήση του, λοιπόν; Πώς απάντησε στα ερωτήματά μας το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης;

Μπαίνοντας στον ιστότοπο του gov.gr, κατευθυνόμαστε στο πεδίο του mAIgov. Επιλέγοντας να κάνουμε νέα συζήτηση, ενημερωνόμαστε ότι έχουμε στη διάθεσή μας 5 λεπτά (χρόνος ο οποίος επίσης αναμένεται να τριπλασιαστεί το επόμενο διάστημα) για να "συζητήσουμε" με το chatbot. Στο τέλος του παραθύρου διαλόγου, εμφανίζεται η ώρα που θα λήξει η συζήτησή μας. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο χρόνος, μπορούμε να επιλέξουμε "ανανέωση χρόνου", όπου θα εκκινήσουμε τη συζήτηση από την αρχή.


διαβατηριο

Δοκιμάζούμε λοιπόν να ρωτήσουμε το chatbot, πατώντας στο "μικροφωνάκι" το οποίο υπάρχει στο κενό της ερώτησης, εκφωνώντας "πώς μπορώ να εκδώσω νέο διαβατήριο". Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα, το mAIgov απαντά: "Για την έκδοση νέου διαβατηρίου, πρέπει να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα γραφεία υποδοχής. Τα δικαιολογητικά ελέγχονται και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίου, διαβιβάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων με υπηρεσία ασφαλούς ταχυμεταφοράς. Η Κεντρική Υπηρεσία, εκδίδει το διαβατήριο εντός 3 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Το νέο διαβατήριο αποστέλλεται με τον ίδιο τρόπο στην Υπηρεσία όπου υποβλήθηκε η αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος παραλαμβάνει το διαβατήριο από το γραφείο υποδοχής αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση, προσκομίζοντας την απόδειξη κατάθεσης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα: Σύνδεσμος". Στη λέξη "σύνδεσμος", υπάρχει ενεργός σύνδεσμος, ο οποίος μας ανακατευθύνει στη σελίδα https://www.passport.gov.gr/tools/faq/erotiseisgenikes.html.

Προχωράμε σε ένα πιο σύνθετο ερώτημα, αυτή τη φορά πληκτρολογώντας: "Πώς μπορώ να κάνω αποδοχή κληρονομίας;". Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, μετά από λίγα δευτερόλεπτα απαντά: "Για να κάνετε αποδοχή κληρονομιάς, θα πρέπει να ακολουθήσετε την αντίστοιχη διαδικασία που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Αυτή περιλαμβάνει την υποβολή δήλωσης αποδοχής στο αρμόδιο δικαστήριο. Συνήθως, η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με την βοήθεια δικηγόρου. Σημειώνεται ότι η αποδοχή της κληρονομιάς μπορεί να γίνει είτε υπό την επιφύλαξη του αρτικλήρου, είτε χωρίς αυτήν. Στην πρώτη περίπτωση, ο κληρονόμος αποδέχεται την κληρονομιά, αλλά δεν αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη για τα χρέη της κληρονομιάς που υπερβαίνουν την αξία της. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κληρονόμος αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη για όλα τα χρέη της κληρονομιάς, ανεξαρτήτως της αξίας της. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ενότητα της ιστοσελίδας της ελληνικής κυβέρνησης: Σύνδεσμος".


αποδοχη


Αφού έχουμε... ώρα για συζήτηση, επιμένουμε, με νέο ερώτημα: "Ναι, αλλά μπορώ να κάνω και άρνηση της κληρονομιάς;", αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "αποποίηση", για να δούμε εάν θα καταλάβει το σύστημα τι εννοούμε: "Ναι, μπορείτε να κάνετε άρνηση κληρονομιάς. Η διαδικασία γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου κληρονομιάς. Το δικαστήριο κληρονομιάς είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του Κράτους. Μέχρι την 01/03/2013, δικαστήριο της κληρονομίας ήταν το μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το μονομελές Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους. Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια. Εναλλακτικά, έχετε την επιλογή να κλείσετε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε Σύνδεσμος".


κληρονομια

Προς ώρας, το chatbot του Δημοσίου είναι σε θέση να κάνει μέχρι περίπου 240 συνομιλίες το λεπτό. Σε περίπτωση που δεχτεί περισσότερα, δεν θα "πέσει", αλλά θα δημιουργήσει "ουρά", δηλαδή θα βάλει σε αναμονή τους πολίτες που ρωτούν τελευταίοι. Πάντως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παροτρύνει τους πολίτες να δοκιμάσουν το νέο σύστημα και να δώσουν τις εντυπώσεις, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους στις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς, όπως αναφέρει "όσο περισσότεροι το δοκιμάσουν, τόσο καλύτερο και πιο αποτελεσματικό θα γίνετια μέσω τις εκπαίδευσης από τους πολίτες με τις ερωτήσεις τους".

Με στόχο να διασφαλιστεί μια καλή εμπειρία για τον τελικό χρήστη, αλλά και η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, ειδικά το πρώτο διάστημα όπου αναμένεται αυξημένο ενδιαφέρον, το σύστημα του mAigov περιλαμβάνει εξειδικευμένο μηχανισμό αναμονής (queueing). Μόλις καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων εξυπηρετούμενων χρηστών, ο αμέσως επόμενος οδηγείται σε ουρά αναμονής μέχρι να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Επισημαίνεται ότι για την υλοποίηση του έργου έχουν αξιοποιηθεί πόροι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίοι προβλέπονται για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Αφορούν σε σύμβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για cloud services, και την παρακολουθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ).

Ανάδοχος του έργου είναι ο ΟΤΕ με υπεργολάβους την Accenture και τη UBITECH η οποία έκανε την υλοποίηση, ενώ τεχνολογικός πάροχος είναι η Microsoft με την τεχνολογία Azure Open AI.

Το πρώτο chatbot του ελληνικού Δημοσίου σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής που βασίζονται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικού νέφους και υλοποιήθηκε σύμφωνα με το Πρότυπο Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft (Microsoft Responsible AI Standard) διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων διαφάνεια, ισότητα και σεβασμό προς την ιδιωτικότητα των χρηστών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Παρουσιάστηκε ο πρώτος ψηφιακός βοηθός

Τον πρώτο ψηφιακό βοηθό ο οποίος λειτουργεί με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και θα εξυπηρετεί πολίτες που επισκέπτονται την πύλη gov.gr παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

mitsotakis_texniti_noimosini__1_

«Είναι πια πολύ εντυπωσιακές οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και πιστεύω ότι με αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα αναβαθμίζουμε σημαντικά τις δυνατότητες του gov.gr, φέρνοντάς το ουσιαστικά στην εποχή του, ενδεχομένως και μπροστά από την εποχή του, όσον αφορά στην ευκολία με την οποία μπορούμε να συνομιλούμε πια με κείμενο το οποίο θα χρησιμοποιούσαμε και σε μία προφορική συνομιλία και δίνοντας τη δυνατότητα στον αλγόριθμο να μας δίνει απαντήσεις οι οποίες είναι τελικά πιο εύκολα κατανοητές», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δυνατοτήτων της νέας υπηρεσίας από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.



mitsotakis_texniti_noimosini__4_


«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο είπες Υπουργέ, ότι αυτή είναι μια μηχανή η οποία μαθαίνει ανάλογα με το πόσες περισσότερες αναζητήσεις γίνονται, άρα θα ζητήσουμε την κατανόηση των χρηστών εάν ενδεχομένως τα αποτελέσματα των ερωτήσεων που γίνονται στο mAIgov δεν είναι ακριβώς τα σωστά. Όσο η μηχανή εκπαιδεύεται και συμπεριλαμβάνει περισσότερα δεδομένα, τόσο πιο ακριβείς θα γίνονται οι απαντήσεις. Και νομίζω ότι είναι μία εφαρμογή η οποία μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε πραγματικά τις τεράστιες δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Το ότι την αξιοποιούμε σε ένα brand τόσο ισχυρό, όπως το gov.gr, δείχνει ακριβώς ότι θέλουμε πάντα να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις και να εκσυγχρονίζουμε ένα εργαλείο το οποίο έχει γίνει πια αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλες οι ανταλλαγές μηνυμάτων με τον ψηφιακό βοηθό γίνονται ανώνυμα, δηλαδή η εφαρμογή δεν διαθέτει στοιχεία για τον πολίτη που εξυπηρετεί, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Ο ψηφιακός βοηθός είναι ήδη εκπαιδευμένος να μην ζητά ή δέχεται προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης ή στοιχεία πληρωμών.

«Θα αναμένουμε και θα αναμένετε -φαντάζομαι- το feedback των πολιτών και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα βγάλουμε και την ένδειξη “beta” από εκεί και θα γίνει πλήρως λειτουργική η υπηρεσία. Και θεωρώ ότι όσο περισσότερο εξοικειώνεται και ο πολίτης με την υπηρεσία, τόσο θα αυξάνεται η χρήση της σε βάρος των κλασικών τρόπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με το gov.gr. Να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι υποστήριξαν αυτήν την εφαρμογή και με το καλό να τη δούμε να αγκαλιάζεται από τους πολίτες, με την ίδια θέρμη που αγκάλιασαν και το πρωτότυπο gov.gr», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο ψηφιακός βοηθός θα συνεισφέρει επίσης στη μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr και την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών από το κράτος, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης στην οικονομία του 21ου αιώνα.

mitsotakis_texniti_noimosini__6_

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Παρουσιάζουμε με μεγάλη χαρά σήμερα την πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης για το Ελληνικό Δημόσιο. Το gov.gr έχει διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους προς το κράτος.

Με το mAIgov, ερχόμαστε να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση, αποδεικνύοντας ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες ενδυναμώνουν το κράτος και μπορούν να το κάνουν ακόμη πιο φιλικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό. Ο ψηφιακός βοηθός, θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά τους πολίτες, βοηθώντας τους να βρουν αυτό που χρειάζονται ανάμεσα στις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται, καθώς και διαδικασίες του Δημοσίου του ΜΙΤΟΣ».

mitsotakis_texniti_noimosini__3_

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε: «Το επίκεντρο του νέου δοκιμαστικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που εγκαινιάζουμε είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Από την αρχή της εφεύρεσης όλων αυτών των γλωσσικών μοντέλων, η αξιοποίησή τους γινόταν σε επίπεδο assistance, ώστε να βοηθούν δηλαδή, σε κάθε επίπεδο, τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν.

Ακριβώς αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, η εξυπηρέτηση του πολίτη 24 ώρες το 24ωρο για όλα τα θέματα. Σκοπός μας είναι, λοιπόν, να φέρουμε το AI chatbot στο πλαίσιο του gov.gr. Και όπως κάθε αντίστοιχο μοντέλο, όσο περισσότερο το δοκιμάσουν και το “εκπαιδεύσουν” οι πολίτες με τις ερωτήσεις τους, τόσο καλύτερο και πιο αποτελεσματικό θα γίνεται».

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Διευθυντής Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σπύρος Διαμάντης.

Μητσοτάκης για το mAIgov: Για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στο ελληνικό Δημόσιο

Για σημαντική αναβάθμιση του gov.gr η οποία συμβάλλει στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τη λειτουργία του mAIgov.

Σε ανάρτησή του πρωθυπουργός σημειώνει: «Για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στο ελληνικό Δημόσιο! Το mAIgov διευκολύνει τους επισκέπτες του https://www.gov.gr/ να βρουν εύκολα την υπηρεσία που αναζητούν και να πάρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Απλά, έξυπνα, κατανοητά!

Ο νέος ψηφιακός βοηθός αναβαθμίζει σημαντικά τις δυνατότητες του gov.gr και συμβάλλει στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, ειδικά στο σκέλος της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες για την απλοποίηση της καθημερινότητάς τους».

Δείτε την ανάρτησή του


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οδηγός για το mAIgov.gr: Πώς θα λάβετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας από τον Ψηφιακό Βοηθό - Δείτε παραδείγματα"

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

Διαμαρτυρόμενοι για τον νέο προϋπολογισμό της λιτότητας και ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι προχωρούν σε πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη με απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει με την στάση εργασίας, την 24ωρη απεργία στις 14 Δεκεμβρίου των εργαζομένων της τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ/ΟΤΑ ) που ζητούν από την κυβέρνηση την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Η στάση εργασίας είναι από τις 10.00 μέχρι το τέλος της βάρδιας, ώστε οι εργαζόμενοι του Δημοσίου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση και την πορεία.

Σημείο συνάντησης είναι η Πλατεία Καραϊσκάκη στις 11.00 από όπου θα ξεκινήσει και η πορεία.

Οι απεργοί διεκδικούν:
Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας κι όχι αυξήσεις κοροϊδία
Επαναφορά ΤΩΡΑ των δώρων
Κατάργηση του παγώματος της διετίας 16-17
Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία
Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων – προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλο το Δημόσιο

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου"

Ακρωτηρίασαν το πόδι του 31χρονου αστυνομικού στο Κρατικό Νίκαιας - Το ανακοινωθέν

Σε ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του 31χρονου αστυνομικού, προχώρησαν οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας.

Ο τραυματίας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, έπειτα από τραυματισμό από ναυτική φωτοβολίδα των χούλιγκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη.

Η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους θεράποντες γιατρούς το σοκ που έχει προκληθεί στον οργανισμό του από την αιμορραγία και την κωματώδη κατάσταση κατά την διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Υποβάλλεται, δε, και σε εξωνεφρική αιμοκάθαρση.

Σε ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε πριν από λίγο αναφέρονται τα εξής:

"Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής υπεβλήθη σήμερα σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου, λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς.

Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό.

Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακρωτηρίασαν το πόδι του 31χρονου αστυνομικού στο Κρατικό Νίκαιας - Το ανακοινωθέν"

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα πέντε ατόμων που έκαναν διαρρήξεις σπιτιών – Πάνω από 170.000 η λεία

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και ληστείας από σπίτια στη Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε άτομα, τέσσερις αλλοδαποί και ένας Έλληνας, ηλικίας 44, 45, 27, 37 και 28 ετών αντίστοιχα και σε βάρος τους σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση – συμμορία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστεία κατά συναυτουργία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις και για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμού και άλλες διατάξεις.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων και συγκεκριμένα διαρρήξεων οικιών, στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:

  • Η επιλογή «στόχων» συνήθως κοντά σε λαϊκές αγορές, όπου εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ενοίκων, εισέρχονταν στα διαμερίσματα πάντα πρωινές ώρες, χωρίς ίχνη παραβίασης,
  • Η λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης, όπως επιτήρηση των στόχων, αλλαγή ενδυμάτων πριν και μετά την τέλεση των εγκληματικών πράξεων, καθώς και η επικίνδυνη οδήγηση κατά τη διαφυγή,
  • Η ενοικίαση χώρου, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως εργαστήριο αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας, εφαρμογής πρακτικών μεθοδολογίας απασφάλισης θυρών δίχως ίχνη παραβίασης καθώς και απόκρυψης κλοπιμαίων και η
  • Βιντεοσκόπηση με χρήση κινητών τηλεφώνων των υποψήφιων θυμάτων κατά την είσοδο τους στις οικίες τους, αποτυπώνοντας κυρίως τον τύπο του κλειδιού και την τοποθεσία της οικίας.

Με αυτή τη μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από μέσα Δεκεμβρίου του 2021 έως και μέσα Δεκεμβρίου του 2023, διέπραξαν τέσσερις διαρρήξεις και μία ληστεία σε σπίτια, σε διάφορες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 171.850 ευρώ, κοσμήματα και ένα δίκαννο.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (11-12-2023), στα σπίτια των δραστών στις περιοχές της Τούμπας, Συκεών και κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο εργαστήριο, που διατηρούσαν στην περιοχή της Πολίχνης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι ανωτέρω δράστες, ενώ επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό των 14.455 ευρώ και 100 δολαρίων ΗΠΑ,
  • πλήθος ρολογιών, κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών,
  • χρηματοκιβώτιο,
  • δύο φορητοί πομποδέκτες, συντονισμένοι στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και επιπλέον φορητοί πομποδέκτες ενδοεπικοινωνίας,
  • πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
  • περίστροφο και 17 φυσίγγια,
  • πιστόλι μάρκας TOKAREV και φυσίγγια,
  • τρία αεροβόλα πιστόλια,
  • πλήθος μαχαιριών,
  • επαγγελματική μηχανή κοπής – αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας,
  • επαγγελματικό τρυπάνι σταθερής βάσης για λεπτομερή τρυπήματα,
  • επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών,
  • ηλεκτρικές συσκευές λείανσης με πλήθος εξαρτημάτων,
  • πλήθος κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών,
  • επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών
  • πλήθος εργαλείων,
  • πλήθος «άκοπων» κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών, προοριζόμενα για αντιγραφή κλειδιών,
  • πλήθος κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών με εμφανείς εξωτερικές παραποιήσεις – παρεμβάσεις, αυτοσχέδιων διαρρηκτικών εργαλείων διαφόρων κλειδαριών και τύπων, μηχανισμών
  • κλειδαριών θωρακισμένων θυρών, ομφαλών θυρών,
  • τέσσερα κινητά τηλέφωνα,
  • επτά περούκες και
  • ένα δίκανο, το οποίο ταυτοποιήθηκε ως αφαιρεθέν όπλο σε μία εκ των περιπτώσεων.

Επιπλέον κατασχέθηκαν συνολικά πέντε οχήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ομάδας για τη μετάβασή τους στους τόπους διάπραξης των παράνομων πράξεων, τη διαφυγή τους απ’ αυτούς και τη μεταφορά των κλοπιμαίων.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των δραστών έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα, ενώ για τον 28χρονο Έλληνα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι με χρήματα που προέρχονταν από την παράνομη δραστηριότητά του, προχώρησε στην αγορά ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου αξίας περίπου 12.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες.

Οι πολίτες, θύματα κλοπής της παρούσας εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, μπορούν να επικοινωνήσουν κατά τις ώρες 10:00 – 13:00 με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας στο τηλέφωνο 2310388328 για αναγνώριση των κλοπιμαίων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα πέντε ατόμων που έκαναν διαρρήξεις σπιτιών – Πάνω από 170.000 η λεία"

Λίστα με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν προσκόμισαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Οικονόμου και Βρούτσης

Λίστα με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν με όλες τις ομάδες και από όλη την Ελλάδα προσκόμισαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης.

«Ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά, όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φάκελο που παραδόθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά, οπαδικής- και όχι μόνον-βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.

Στα περιστατικά αυτά καταγράφεται όμως η δράση πολλών προσώπων όχι μόνο για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου. «Yπάρχουν πρόσωπα», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, «που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των σκληρών χούλιγκανς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν «υψηλού κινδύνου» πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, πρόσθεσε ότι επίσης περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι ενδεικτικά καθώς πρόκειται να προσκομιστούν και άλλα από τις αρμόδιες αρχές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίστα με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν προσκόμισαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Οικονόμου και Βρούτσης"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης – Αποφάσισαν καθολική αποχή έως 5 Ιανουαρίου

Σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν έως τις 5/1/2024 οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την ανάκληση του φορολογικού νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντιδρούν και στις επικείμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η κλιμάκωση των αντιδράσεων και το πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τις ποινικές υποθέσεις, οι δικηγόροι της πόλης θα απέχουν από δίκες με κρατούμενους, των οποίων λήγει η 18μηνη προσωρινή κράτηση ακόμη κι από ανακρίσεις (οι διαδικασίες αυτές ήταν εκτός πλαισίου αποχής το προηγούμενο διάστημα). Αποφασίστηκε, επίσης, συμμετοχή σε συλλαλητήριο τις επόμενες μέρες μαζί με άλλους επαγγελματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Για την περαιτέρω στάση τους οι δικηγόροι θα λάβουν απόφαση σε νέα Γενική Συνέλευση που ορίστηκε για τις 5/1/2024.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης – Αποφάσισαν καθολική αποχή έως 5 Ιανουαρίου"

Υπόθεση Μπελέρη: Νέο μήνυμα της Αθήνας προς την Αλβανία για μπλοκάρισμα της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ

Nέο μήνυμα στέλνει η Αθήνα στα Τίρανα μετά την απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας και να αναλάβει καθήκοντα. Ξεκάθαρη η θέση της ελληνικής πλευράς εάν δεν υπάρξει πρόοδος δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή πορεία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αναμένεται η Ελλάδα να συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει αποκατάσταση της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρρας, δηλαδή πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελερη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Μπελέρη: Νέο μήνυμα της Αθήνας προς την Αλβανία για μπλοκάρισμα της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ"

Έκτακτη στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ σήμερα – Ποιες ώρες δε θα κινηθούν οι συρμοί

Έκτακτη στάση εργασίας σήμερα σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, με τη ΣΤΑΣΥ να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «την Τρίτη, 12/12/2023 οι εργαζόμενοι στα μέσα Σταθερής Τροχιάς θα πραγματοποιήσουν 3ωρη προειδοποιητική Στάση Εργασίας, από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας».

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται:

«Επειδή υπάρχουν άρθρα στην συλλογική σύμβαση εργασίας που δεν εκτελούνται.

Επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι ΚΥΑ που ο νόμος 5039/23 προβλέπει.

Επειδή στις οχλήσεις που κάνουμε για τα παραπάνω, στο υπουργείο Μεταφορών εισπράττουμε αδιαφορία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ σήμερα – Ποιες ώρες δε θα κινηθούν οι συρμοί"

Βγάζουν τα τρακτέρ στον Ε-65 οι αγροκτηνοτρόφοι της Καρδίτσας

Μετά από μια εβδομάδα με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, τα προβλήματα παραμένουν και η συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει ζητηθεί δεν έχει γίνει ακόμα, όπως ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Ν. Καρδίτσας σε συνέντευξη τύπου, γνωστοποιώντας ότι καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να κάνουν το επόμενο αγωνιστικό βήμα, βγάζοντας τα τρακτέρ αύριο, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 12.00 μ. στον Ε-65 (κόμβο Καρδίτσας). Παράλληλα η ΕΟΑΣΚ κάλεσε συναδέλφους της και το λαό της Καρδίτσας να συμμετέχει το Σάββατο 16/12 και ώρα 12.00’ στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, το οποίο διοργανώνουν οι φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, οι επιτροπές πληγέντων απ’ όλη τη Θεσσαλία.

Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Α.Σ. διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, “που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ”, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου.

Οι αγρότες παράλληλα, ζητούν αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες, που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ, να δοθεί συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα. Αφορολόγητο αγροτικό  πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουν να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Τα άλλα αιτήματα είναι:

  • Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους.
  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βγάζουν τα τρακτέρ στον Ε-65 οι αγροκτηνοτρόφοι της Καρδίτσας"

Σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών- Θεσσαλονίκης: Από 16 Δεκεμβρίου τα επιβατικά δρομολόγια

Από το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 ξεκινούν τα σιδηροδρομικά επιβατικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train.

Τα ιδηροδρομικά επιβατικά δρομολόγια επανέρχονται  κατόπιν αποκατάστασης γραμμής και εξασφάλισης κυκλοφορίας από τον Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ.

Πώς θα εκτελούνται τα δρομολόγια

Τα δρομολόγια θα εκτελούνται από την Hellenic Train με μειωμένη ταχύτητα σε ορισμένα σημεία του δικτύου με συνολικό χρόνο διαδρομής τις 4 ώρες και 53 λεπτά.

Ειδικότερα, από 16.12.2023 θα εκτελούνται τα δρομολόγια,

Από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη:

  • Αμαξοστοιχία IC50, με ώρα αναχώρησης στις 07:58
  • Αμαξοστοιχία IC52, με ώρα αναχώρησης στις 10:58
  • Αμαξοστοιχία IC54, με ώρα αναχώρησης στις 14:58
  • Αμαξοστοιχία IC56, με ώρα αναχώρησης στις 17:58

Από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα:

  • Αμαξοστοιχία IC51, με ώρα αναχώρησης στις 07:04
  • Αμαξοστοιχία IC53, με ώρα αναχώρησης στις 10:04
  • Αμαξοστοιχία IC55, με ώρα αναχώρησης στις 14:04
  • Αμαξοστοιχία IC57, με ώρα αναχώρησης στις 17:10

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών- Θεσσαλονίκης: Από 16 Δεκεμβρίου τα επιβατικά δρομολόγια "

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης – Οι αιχμές κατά Κασσελάκη

Μια ακόμη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, αυτή τη φορά του πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη. Στην επιστολή παραίτησή τους αφήνει αιχμές κατά του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «εάν οι επικοινωνιακές ανάγκες του νέου προέδρου απαιτούν την καταγγελία της κυβέρνησης 2015-2019, θέλω να υπογραμμίσω, εγώ που δεν είχα την τιμή να είμαι μέλος της, ότι είμαι περήφανος για αυτήν».

«Δυστυχώς, πέρα από κάθε νοσηρή φαντασία και αρνητική πρόβλεψη, ο χώρος μας αποπνέει απογοήτευση, συρρίκνωση και ηττοπάθεια. Η ήττα στις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και ο κατακερματισμός των δυνάμεων μας στην προεδρική εκλογή άφησαν ανεπούλωτες πληγές στο σώμα των οργανώσεων μας», τονίζει ακόμη.

Ολόκληρη η επιστολή του έχει ως εξής:

Επιστολή Αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Θεσσαλονίκη 12 Δεκεμβρίου 2023
Προς
τη Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.-Π.Σ.
σ. Ράνια Σβίγκου
Θέμα: Αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Αγαπητή Ράνια

Το προσωπικό και άλλο τόσο συλλογικό ταξίδι “από το Μαύρο στο Φως”, όπως το ονόμασα στη συνείδησή μου, ξεκίνησε για μένα στις 13 Ιουνίου του 2013. Στα δύο χρόνια της εθελοντικής εργασίας στην ελεύθερη ΕΡΤ φοίτησα στο σχολείο των κινημάτων και των συλλογικοτήτων. Εκεί όπου το “εγώ” του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, μετά από 23 χρόνια δημοσιογραφίας στην πρώτη γραμμή, έδωσε τη θέση του στο “εμείς” της συνεργασίας με τους απολυμένους συντρόφους μου με ένα κοινό όραμα και σκοπό: να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να στρατευθώ στο ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.- Π.Σ. στη Θεσσαλονίκη βρήκε εύφορο έδαφος καθώς, μετά την απόλυση και την ανεργία, είχα ήδη αποφασίσει να επιχειρήσω να προσφέρω στην πόλη μου και την κοινωνία από το μετερίζι πλέον της πολιτικής.

Ήταν τότε που ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. αρθρογραφούσε υπέρ των απολύσεων εργαζομένων. Τότε που έγραφε ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη απολυθεί πολύ περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, για να ισχυριστεί σήμερα ότι ήταν πολύ νέος για να θυμάται τι έγραψε τότε. Εμείς από την άλλη, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το τι ζήσαμε εκείνη την περίοδο μαζί με τις οικογένειες μας.

Η διαδρομή δύσκολη, με το πιστόλι των μνημονίων στον κρόταφο.Το καλοκαίρι του 2015 το δίλημμα της διάσπασης αμείλικτο: με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Η απόφαση τότε καθορίστηκε από την απόλυτη προτεραιότητα να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τους άπορους, τους άνεργους, να βγει η χώρα από την ανθρωπιστική κρίση με την κοινωνία όρθια.

Εάν οι επικοινωνιακές ανάγκες του νέου προέδρου απαιτούν την καταγγελία της κυβέρνησης 2015-2019, θέλω να υπογραμμίσω, εγώ που δεν είχα την τιμή να είμαι μέλος της, ότι είμαι περήφανος για αυτήν. Ασφαλώς ο εχθρός του καλού είναι πάντοτε το καλύτερο, όμως όσα κατάφερε η κυβέρνηση Τσίπρα για τη χώρα μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες απαιτούσαν θάρρος, αποφασιστικότητα, ηθική ακεραιότητα, πολιτική ικανότητα με το βλέμμα στο μέλλον.

Η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τα εργασιακά, τα αναγκαία για την έξοδο από την ασφυκτική οικονομική επιτήρηση 37 δις και όλα όσα τόλμησε και πέτυχε η κυβέρνηση της Αριστεράς, αποτελούν παρακαταθήκη που ΚΑΝΕΙΣ δεν δικαιούται να υποτιμήσει, να αγνοήσει, να παραχαράξει κατά το δοκούν, όποιο αξίωμα και αν κατέχει.

Αισθάνομαι αυτές τις μέρες έντονα τη θλίψη και την πικρία των μελών μας και των πολιτών που μας υποστήριξαν διαχρονικά, όσων αγωνίστηκαν μαζί μας και συνέβαλαν με ψυχή και λογισμό, όσων αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς παρακολουθούν το οικοδόμημα αυτό να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Αναρωτιέμαι πού κρυβόταν άραγε τόσο μίσος σε βάρος συντρόφων που μοιράζονταν τους ίδιους αγώνες και τις ίδιες αγωνίες όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από κάθε νοσηρή φαντασία και αρνητική πρόβλεψη, ο χώρος μας αποπνέει απογοήτευση, συρρίκνωση και ηττοπάθεια.

Η ήττα στις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και ο κατακερματισμός των δυνάμεων μας στην προεδρική εκλογή άφησαν ανεπούλωτες πληγές στο σώμα των οργανώσεων μας.

Η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα, ταυτοτικές αξίες της Αριστεράς, έδωσαν τη θέση τους στο διχασμό και την εχθροπάθεια, προκαλώντας αποστροφή σε πολλούς συντρόφους μας, οι οποίοι επιλέγουν πλέον την αποστράτευση και την ιδιώτευση.

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, με τη σημερινή του εικόνα μετάλλαξης και απαξίωσης, τείνει να καταστεί μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης για την ελληνική κοινωνία, η οποία αναζητά και αξιώνει ένα συγκροτημένο και πειστικό σχέδιο εξόδου από την πολύπλευρη κρίση και όχι απόπειρες πορείας προς το “άγνωστο με βάρκα την ελπίδα”. Η ακρίβεια σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας, η διαλυμένη δημόσια υγεία και παιδεία, η κρίση αξιοπιστίας στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, οι πολλαπλές προκλήσεις που διαμορφώνουν τη διεθνή πολιτική σκηνή σε μία δύσκολη συγκυρία, είναι ζητήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση και πολιτικό περιεχόμενο.

Είναι ζωτικής σημασίας ζητούμενο πλέον να κάνουμε ένα “άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”, για να θυμηθώ τα λόγια του ποιητή. Φθορά και απαξίωση που εντάθηκαν από αυτοσχεδιασμούς, αντιδημοκρατικές εξάρσεις και συνεχείς παλινωδίες της σημερινής ηγεσίας.

Όλο το χρονικό διάστημα της θητείας μου στο κοινοβούλιο πορεύτηκα με γνώμονα τη συνείδησή μου και τις ανάγκες των πολιτών, χωρίς να μετέχω σε τάσεις, ομάδες, κέντρα λήψης αποφάσεων. Με προβληματισμό και βαθιά λύπη, αισθάνομαι ότι σήμερα αδυνατώ να συγχρονίσω τα πολιτικά μου βήματα με τη νέα πραγματικότητα που οριοθετεί τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., μια πραγματικότητα που σαφέστατα αλλοιώνει την πολιτική του ταυτότητα και ουσία.

Θέλω ωστόσο να υπογραμμίσω ότι οι χαρακτηρισμοί και οι απαξιωτικές αναφορές για συντρόφους με τους οποίους παλέψαμε τόσα χρόνια μαζί δεν μας αρμόζουν, όποια κι αν είναι η επιλογή τους. Μας ενώνει η περηφάνια για το χθες, μπορεί να μας ενώσουν και οι αγώνες για το αύριο. Μόνος μαςαντίπαλος η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη, ανάλγητη πολιτική της.

Η ανάγκη μετεξέλιξης, βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης της Αριστεράς, αλλά και συνολικότερα του προοδευτικού και οικολογικού πολιτικού χώρου, απαιτεί πρωτοβουλίες που θα υπερασπίζονται τα δημόσια αγαθά και την κοινωνία, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι απλώς να επιβιώνουν. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους προϋποθέτει τόλμη και ειλικρίνεια. Ένα πολιτικό συμβόλαιο ευθύνης και ανθρωπιάς είναι η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα της καθημερινότητας που μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα μηδενικών προσδοκιών.

Σε τελική ανάλυση και επειδή δεν είμαστε αυτό που δηλώνουμε, αλλά αυτό που πράττουμε, οι προοδευτικοί πολίτες αλλά και η κοινωνία συνολικά κρίνουν και αξιολογούν τη στάση, τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις επιλογές όλων μας.

Αγαπητή Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
με βάση τις παραπάνω σκέψεις μου, σου γνωστοποιώ ότι από σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2023, δεν αποτελώ μέλος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.- Π. Σ.
Την παρούσα κοινοποιώ και στην Οργάνωση Μελών Ευόσμου – Κορδελιού της οποίας μέχρι σήμερα ήμουν μέλος.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
π. Βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.(2015-2023) 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης – Οι αιχμές κατά Κασσελάκη"

Επεισόδια στου Ρέντη: Ξυλοδαρμό και βασανιστήρια από αστυνομικούς καταγγέλλει ο μάνατζερ του Τρανού

Στην καταγγελία ότι τον απήγαγαν και τον βασάνισαν αστυνομικοί για να δώσει στοιχεία σχετικά με τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη προχώρησε ο μάνατζερ του τράπερ Τρανού. Όπως λέει στο newsit.gr του φόρεσαν κουκούλα και τον μετέφεραν σε άγνωστο μέρος. 

Για τα επεισόδια στου Ρέντη που οδήγησαν στην Εντατική τον 31χρονο αστυνομικό προσήχθη από κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών έξω από το σπίτι του στο Περιστέρι ο μάνατζερ του τράπερ Τρανού. Ένα μυστηριώδες «βαθύ λαρύγγι» τον «έδωσε» ως βασικό παράγοντα της αγέλης των χούλιγκαν, αλλά ο  26χρονος μάνατζερ, εξετάστηκε, ελήφθη δείγμα DNA και τελικά αφέθη ελεύθερος.

Ο ίδιος, ξεσπά στο newsit.gr και περιγράφει όσα υποστηρίζει ό,τι έζησε κατά την προσαγωγή του. «Με άρπαξαν έξω από την οικία μου, μου φόρεσαν κουκούλα και με μετέφεραν σε άγνωστο σημείο, όπου με κράτησαν για 12 ώρες και με βασάνιζαν, για να ομολογήσω την συμμετοχή μου στα επεισόδια στου Ρέντη» περιγράφει επισημαίνοντας πως « εξετάστηκα από ιατρούς σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκαν τα τραύματά μου από τον ξυλοδαρμό και ήδη μου χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια δέκα ημερών, ώστε να αναρρώσω». Μάλιστα αναφέρει πως μέσω της συνηγόρου του, κυρίας Ελισάβετ Πούλιου, έχει καταθέσει αναφορά στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. 
 
«Με αρπάξαν και μου φόρεσαν κουκούλα»

Ο νεαρός που επιθυμεί την τήρηση της ανωνυμίας του ξεκινά να περιγράφει όλα όσα υποστηρίζει ότι συνέβησαν μετά τα σοβαρά επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου, έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη. «Προβλήθηκε το όνομά μου και η εικόνα μου (μάνατζερ του τράπερ Τρανού) ως δήθεν εμπλεκόμενου στην υπόθεση του τραυματισμού του άτυχου αστυνομικού στου Ρέντη την 7-11-2023. Οι αναφορές αυτές είναι ανακριβείς και εσφαλμένες και ήδη η πληρεξούσια δικηγόρος μου κυρία Ελισάβετ Πούλιου, απέστειλε εξώδικες δηλώσεις σε όσους  παρουσιάζουν την φωτογραφία μου ως δήθεν του “18χρονου φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στον αστυνομικό”,  ενώ εγώ είμαι 26 ετών και δεν ήμουν στο σημείο των επεισοδίων, όταν αυτά εκδηλώθηκαν την 7-11-2023 στου Ρέντη». 

Στις επόμενες γραμμές αναφέρει όλα όσα υποστηρίζει ότι συνέβησαν στη μία το μεσημέρι της 9ης Δεκεμβρίου στο Περιστέρι «Σας ενημερώνω ότι την 9-11-2023 το μεσημέρι περί ώρα 13.00 αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών με άρπαξαν αιφνίδια έξω από την οικία μου, μου φόρεσαν κουκούλα και με μετέφεραν σε άγνωστο σημείο, όπου με κράτησαν για 12 ώρες και με βασάνιζαν, ώστε να ομολογήσω την συμμετοχή μου στα επεισόδια στου Ρέντη». 
 
«Ήμουν σε fast food»

Όπως λέει, την ώρα των άγριων επεισοδίων στους δρόμους γύρω από το γήπεδο του Ρέντη και της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των αστυνομικών, ο ίδιος βρισκόταν σε γνωστό fast food. Μάλιστα, επικαλείται και το υλικό από τις κάμερες το οποίο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, θα πιστοποιήσει την αθωότητα του «Παρά τον ξυλοδαρμό και την ψυχολογική βία που μου ασκήσαν, τους είπα την αλήθεια, ότι την ώρα που έγιναν τα επεισόδια στο γήπεδο βόλεϊ “Μελίνα Μερκούρη”, εγώ βρισκόμουν σε γνωστό fast food, όπου υπάρχουν και κάμερες και μάλιστα τους προέτρεψα να λάβουν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας από το συγκεκριμένο fast food, ώστε να αποδειχθεί η αλήθεια». 

Η καταγγελία στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ και η αναρρωτική των 10 ημερών

Όπως αναφέρει ο νεαρός, μετά την αποδέσμευση του από την Ασφάλεια, προχώρησε μέσω των δικηγόρων του, σε καταγγελία στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εξετάστηκε από νοσοκομείο και του χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια 10 ημερών.. «Μετά από 12 ώρες αφέθηκα ελεύθερος και οι δικηγόροι μου κατήγγειλαν τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις εναντίον μου στο Τμήμα Εσωτερικών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Λόγω των έντονων πόνων από τα χτυπήματα που μου προκάλεσαν οι αστυνομικοί, εξετάστηκα από ιατρούς σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκαν τα τραύματά μου από τον ξυλοδαρμό και ήδη μου χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια δέκα ημερών, ώστε να αναρρώσω. Όσο λυπάμαι για τον τραυματισμό του  άτυχου αστυνομικού, άλλο τόσο λυπάμαι που αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά εναντίον μου, την παρουσιάζουν οι αστυνομικοί ως δήθεν νόμιμη προσαγωγή, ενώ πρόκειται για παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου και του κράτους δικαίου». 

Η νομική άποψη 

Η δικηγόρος του μάνατζερ του γνωστού τράπερ κυρία Ελισάβετ Πούλιου, τονίζει στο newsIT.gr ότι… «Είμαι πληρεξούσια δικηγόρος του μάνατζερ τραπ καλλιτεχνών ΟΜΛΕ, το όνομα του οποίου, όπως και  φωτογραφία του δημοσιοποιήθηκαν εσφαλμένα και παραπλανητικά και απέστειλα εξώδικο διαμαρτυρία για να εξηγήσω τα αυτονόητα, ότι δηλαδή ο εντολέας μου δεν εμπλέκεται στην υπόθεση του τραυματισμού με φωτοβολίδα στου Ρέντη την 7-12-2023, αφού την ώρα των επεισοδίων βρίσκονταν σε άλλο σημείο, όπου υπήρχαν και κάμερες ασφαλείας και η φωτογραφία του εντολέα  μου φυσικά δεν ταυτίζεται με την εικόνα του 18χρονου φερόμενου ως δράστη του τραυματισμού του άτυχου αστυνομικού έξω από το γήπεδο “Μελίνα Μερκούρη” στου Ρέντη.

Ο εντολέας μου, την 9-11-2023 στα πλαίσια δήθεν “νόμιμης προσαγωγής”, απήχθη έξω από την οικία του από αστυνομικούς, του έβαλαν κουκούλα και βασανίστηκε επί δώδεκα ώρες σε άγνωστο χώρο, προκειμένου να δώσει στοιχεία για την υπόθεση του τραυματισμού του άτυχου αστυνομικού. Ωστόσο ο εντολέας μου δεν ήταν στο σημείο και δεν γνώριζε περαιτέρω στοιχεία και αφέθηκε ελεύθερος, αφού λήφθηκε βιολογικό του υλικό. Αυτή η συμπεριφορά των αστυνομικών είναι καταδικαστέα και ήδη έγινε αναφορά την ίδια ημέρα στο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου ελπίζω θα διερευνηθεί.

Ο εντολέας μου φέρει τραύματα σωματικά αλλά  και ψυχικά από αυτή την παράνομη συμπεριφορά των αστυνομικών που τον άρπαξαν έξω από την οικία του και ήδη εξετάστηκε από ιατρούς και αναρρώνει κλινήρης. Καταγγέλλω αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και ζητώ την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καθ’ ότι οι πράξεις αυτές θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας και πλήττουν την δημοκρατία και το αίσθημα ασφαλείας του πολίτη. Και φυσικά η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά των συγκεκριμένων αστυνομικών.

Δεν συνιστά νόμιμη προσαγωγή, αλλά παράνομη συμπεριφορά με παράβαση πολλών διατάξεων, ποινικών και διοικητικών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στου Ρέντη: Ξυλοδαρμό και βασανιστήρια από αστυνομικούς καταγγέλλει ο μάνατζερ του Τρανού"

Tραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη κατά 23 προσώπων για τη σύμβαση 717 που αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο

Το γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας εντόπισε ποινικές ευθύνες για κακουργήματα αναφορικά με την σύμβαση 717 που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο Ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και οι παραλείψεις στην εκτέλεσή της συνδέονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και εκτιμάται ότι από την μη εκτέλεσή της έχει προκληθεί ζημία στο Ελληνικό δημόσιο και την ευρωπαϊκή ένωση άνω των 15 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που ολοκληρώθηκε εντός ενός έτους από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 23 προσώπων εκ των οποίων οι 18 είναι δημόσιοι υπάλληλοι, για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως είναι απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση ,με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

Η δικαστική έρευνα ανατέθηκε στην ευρωπαία ανακρίτρια στην Ελλάδα Χριστίνα Σαλάππα.

Σύμφωνα με το έως σήμερα αποδεικτικό υλικό και μετά την παροχή εξηγήσεων που έδωσαν τα ποινικά ελεγχόμενα με την ιδιότητα του υπόπτου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος:

* 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον,

* 4 δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και

* 5 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση της σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016 - γνωστή ως "Σύμβαση 717".

Το 2019 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση σχετικά με το ίδιο έργο, με την οποία τροποποιήθηκε το αρχικό φυσικό αντικείμενο της σύμβασης 717. Η συμπληρωματική σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.

Και οι δύο συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

Τα αποδεικτικά στοιχεία οδηγούν σύμφωνα με την αρμόδια εισαγγελική αρχή σε πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης .

Σύμφωνα με την ποινική έρευνα, χορηγήθηκαν συνολικά 7 παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της Σύμβασης 717, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εικάζεται από τις αρμόδιες αρχές ότι οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής, που ήταν υπεύθυνη για την διαχείριση των κονδυλίων, ενήργησαν κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Κατά την εκτίμηση των εισαγγελέων παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ ήταν προδήλως μη ορθά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν την χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στον αρμόδιο Έλληνα εισαγγελέα αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να ερευνηθεί η τυχόν τέλεσης της πράξης της παράβασης καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε να παραπέμψει τη νέα αυτή υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για τις δικές τους περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, καθώς τα πραγματικά περιστατικά που αποτελούν το αντικείμενο της νέας αυτής έρευνας δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα εμπίπτον στην αρμοδιότητα του EPPO.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με βάση το νόμο και το Σύνταγμα από το περασμένο καλοκαίρι είχε διαβιβάσει στη Βουλή της δικογραφία αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Tραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη κατά 23 προσώπων για τη σύμβαση 717 που αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο"

Πέθανε ο Κώστας Νεστορίδης, o θρύλος της ΑΕΚ – Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών άφησε ο θρύλος της ΑΕΚ, Κώστας Νεστορίδης.

Ο Κώστας Νεστορίδης, ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου και θρύλος της ΑΕΚ, έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια της Ένωσης αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο εκλιπών έγραψε ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΚ και αποτελεί έναν από τους τέσσερις “πυλώνες” στο νέο γήπεδο της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γνωστός για την εκτελεστική του δυνάτοτητα, ο Κώστας Νεστορίδης αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα “κανόνια” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ 263 φορές και σημείωσε 228 γκολ!

Για πέντε χρόνια ήταν ο πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής (1959 – 1963), κάτι που έχει πετύχει μόνο αυτός και ο Αντώνης Αντωνιάδης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που σκόραρε για την ΑΕΚ σε επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι τη σεζόν 1963/64.

Ενδεικτικό της ποιότητας του ήταν το τραγούδι που γράφτηκε γι’ αυτόν με τίτλο “Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει“.

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν είχε διστάσει, μάλιστα, να πει στον Νεστορίδη ότι έγινε ΑΕΚ, εξαιτίας του. 

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ για τον χαμό του Κώστα Νεστορίδη:

«Η οικογένεια της ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνούν την απώλεια μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας του αθλήματος στη χώρα μας.

Ο Κώστας Νεστορίδης έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια, έχοντας παλέψει στο τελευταίο χρονικό διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένας από τους κορυφαίους της ιστορίας της ΑΕΚ, ένας μύθος του ελληνικού ποδοσφαίρου που «σημάδεψε» μια ολόκληρη εποχή, έφυγε για το τελευταίο ταξίδι του, βυθίζοντας στη θλίψη όλους εκείνους που πρόλαβαν να γίνουν μάρτυρες του ποδοσφαιρικού του μεγαλείου, αλλά και τους νεότερους που μεγάλωσαν με τον μύθο του. Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους που εμφανίστηκαν στα γήπεδά μας.

Είχε καταγωγή από τoν Πόντο και ήταν γεννημένος στις 15 Μαρτίου του 1930 στη Δράμα, όμως στα χρόνια της κατοχής ακολούθησε την οικογένειά του στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στον σύλλογο Ελλάδα Μοσχάτου και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 βρέθηκε στον Πανιώνιο. Το 1955 ήρθε η ώρα της μεταγραφής στην ΑΕΚ.

Ο ίδιος προτίμησε την ΑΕΚ λόγω της προσφυγικής προέλευσής της, όμως η διοίκηση του Πανιωνίου αρνήθηκε να τον παραχωρήσει. Έτσι, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν τότε, ήρθε στην «Ένωση» με «διετή αποκλεισμό». Μέχρι το 1957 μετείχε μόνο σε φιλικούς αγώνες, αλλά από την περίοδο 1957-58 ήταν πλέον ελεύθερος να αγωνιστεί στην ΑΕΚ και σε επίσημα ματς. Μέχρι το 1965, σε αγώνες Πρωταθλήματος Αθηνών, Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας και Κυπέλλων Ευρώπης, πέτυχε συνολικά 228 γκολ, εκ των οποίων τα 141 στην Α’ Εθνική.

Την περίοδο 1958-59 κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Πρωτάθλημα Ελλάδας με 21 γκολ σε 18 ματς. Ακολουθεί η καθιέρωση της Α’ Εθνικής, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στις πρώτες τέσσερις σεζόν (1959-63) με 33, 27, 29 και 24 γκολ αντίστοιχα. Είχε αναδειχθεί δηλαδή πρώτος σκόρερ σε πέντε διαδοχικά Πρωταθλήματα!

Είχε σημειώσει μία φορά «πενταρέ» (με Ηρακλή 5-0 το 1963) ένα «καρέ» και δώδεκα χατ-τρικ, ενώ αξέχαστα έχουν μείνει τα γκολ που σημείωνε με εκτελέσεις κόρνερ! Ηταν ο άνθρωπος-γκολ που αναγνωριζόταν και λατρευόταν από τους φιλάθλους για τα επιτεύγματά του ακόμα και πολλές δεκαετίες μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Κορυφαία στιγμή του ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ το 1963, ο πρώτος τίτλος της ομάδας μεταπολεμικά και ο πρώτος σε επίπεδο Α Εθνικής. Από την ΑΕΚ αποχώρησε το 1966 και αργότερα, ως προπονητής, κάθισε και στον πάγκο της σε 15 αγώνες Πρωταθλήματος το 1983 και το 1984. Ο Κώστας Νεστορίδης παίρνει μαζί του την αγάπη και την αναγνώριση όλων μας. Η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος και συμμετέχει στο πένθος τους».

Η καριέρα του Κώστα Νεστορίδη

Ο Κώστας Νεστορίδης γεννήθηκε στη Δράμα αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1945 αγωνιζόμενος σε ανεξάρτητα σωματεία της Καλλιθέας. Το 1946 πήγε στην Ελλάδα Μοσχάτου, με τη φανέλα της οποίας έκανε τα πρώτα του βήματα σε επίσημο πρωτάθλημα αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Πειραιά.[2] Το 1948 έβγαλε δελτίο στον Πανιώνιο, όπου καθιερώθηκε και το 1951 κλήθηκε στην εθνική Ελλάδας.

Το 1955 πήγε στην ΑΕΚ, όπου έκανε πολύ μεγάλη καριέρα μέχρι το 1965 και κατέκτησε πέντε φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος.

Το 1966 έφυγε για την Αυστραλία για να αγωνιστεί στον σύλλογο των Ελλήνων ομογενών Ελλάς Μελβούρνης, τη σημερινή Σάουθ Μέλμπουρν ΦΚ Κατέκτησε το πολιτειακό πρωτάθλημα και παράλληλα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση.

Το 1967 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Βύζαντα Μεγάρων, που αγωνιζόταν στην Α΄ εθνική, όπου και έκλεισε την καριέρα του στην Α΄ Εθνική.

Τη σεζόν 1967-68 αναζήτησε σύλλογο κι έκανε προπονήσεις διαδοχικά στο Αιγάλεω, στον Πανιώνιο και τον Ιωνικό Νικαίας. Τελικά, το Φεβρουάριο του 1968 υπέγραψε ως παίκτης-προπονητής στον Αίαντα Σαλαμίνας, με τον οποίο έπαιξε στη Β΄ Εθνική (Νότιος όμιλος). Πρώτη συμμετοχή του ήταν την 21η αγωνιστική στο ματς “ΠΑΣ Γιάννινα-Αίας 2-1” στις 3 Μαρτίου 1968 και πέτυχε το πρώτο του γκολ στο ματς “Αίας-ΑΕ Χανίων 2-1” στις 31 Μαρτίου 1968. Παρέμεινε ως τις 20 Απριλίου, οπότε παραιτήθηκε.

Τίτλοι και ατομικές διακρίσεις:
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας (1963)
1 Κύπελλο Ελλάδας (1964)
1 Πρωτάθλημα Victoria State League (1966)
Πρώτος σκόρερ πρωταθλήματος Ελλάδας (159, 1960, 1961, 1962, 1963)
Πρώτος σκόρερ Victoria State League (1966)

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Κώστας Νεστορίδης, o θρύλος της ΑΕΚ – Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο"

Πύραυλος κρουζ που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε εμπορικό πλοίο κοντά στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ

Πύραυλος κρουζ, που εκτοξεύθηκε από περιοχή της Υεμένης υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι, έπληξε εμπορικό δεξαμενόπλοιο στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, προκαλώντας πυρκαγιά και ζημιές, πάντως όχι απώλειες στις τάξεις του πληρώματός του, δήλωσαν δυο αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Strinda έγινε περίπου 60 ναυτικά μίλια βόρεια του Μπαμπ αλ Μάντεμπ, ανέφερε ο ένας από τους αξιωματούχους. Σύμφωνα και με τους δύο, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mason βρίσκεται στην περιοχή και παρέχει συνδρομή.

Το κίνημα των Χούθι, που πρόσκειται στο Ιράν, έχει βάλει επανειλημμένα στο στόχαστρο εμπορικά πλοία εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς. Το Σάββατο, οι Χούθι διεμήνυσαν πως στο εξής θα αναλαμβάνουν δράση εναντίον όλων των πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, ανεξαρτήτως του σε ποιον ανήκουν, και προειδοποίησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος.

Δεν είναι σαφές αν το Strinda έχει οποιαδήποτε σύνδεση με το Ισραήλ, ούτε αν κατευθυνόταν σε ισραηλινό λιμένα.

Νωρίτερα, υπηρεσία της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδια για τη διεθνή ναυσιπλοΐα (η UKMTO) ανέφερε πως οντότητα που ανέφερε πως είναι το πολεμικό ναυτικό της Υεμένης έδωσε διαταγή σε εμπορικό πλοίο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί σε υεμενίτικο λιμάνι.

Τόσο οι ναυτικές δυνάμεις των Χούθι, όσο και αυτές της αντίπαλης, διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης λένε πως είναι το πολεμικό ναυτικό της Υεμένης.

Νωρίτερα, η UKMTO ανέφερε πως ενημερώθηκε για πυρκαγιά σε εμπορικό πλοίο κοντά στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ, δυτικά από το λιμάνι Μόχα της Υεμένης.

Από το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκαν οι αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας συνδέονται, πάντως η αναφορά της UKMTO περί «πυρκαγιάς» σε πλοίο μοιάζει να αφορά το Strinda.

Οι Χούθι έχουν συλλάβει πλοία ισραηλινών συμφερόντων, εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους κι έστειλαν drones να πλήξουν ισραηλινές πόλεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Θεωρούνται μέρος του ευθυγραμμισμένου με την Τεχεράνη «άξονα αντίστασης» που πλήττει ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή λόγω της σύρραξης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύραυλος κρουζ που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε εμπορικό πλοίο κοντά στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ"

Απίστευτο περιστατικό στον Βόλο: Εγδυσαν και ζωγράφισαν τα οπίσθια μαθητή δημοτικού

Μεγαλύτερος συμμαθητής του παίζει τρίλιζα… στα οπίσθιά του- Καταγγέλθηκε επίσημα από μητέρα- Σήμερα θα μεταβεί στο σχολείο για να ζητήσει εξηγήσεις

Απίστευτο περιστικό bullying σε βάρος επτάχρονου παιδιού που φοιτά σε δημοτικό σχολείο στον Βόλο. Σύμφωνα με καταγγελία της μητέρας του επτάχρονου σε κλειστή ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεγαλύτερος συμμαθητής του στο σχολείο τον γδύνει και χρησιμοποιεί τα οπίσθιά τους ως… πίνακα για να παίξει τρίλιζα!

Τον εφιάλτη που ζει το επτάχρονο παιδάκι αποκάλυψε, όταν χθες το πρωί η μητέρα του επιχείρησε να του αλλάξει ρούχα για να τον πάει στο πάρκο. «Ξαφνικά το παιδί έβαλε τα κλάματα και γενικά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες δεν ήθελε να σηκώνεται και να πηγαίνει στο σχολείο», περιγράφει η σοκαρισμένη μητέρα.

Όταν ξέντυσε το παιδί της είδε στα οπίσθιά του γραμμένα με μαρκαδόρο τα «Χ» και «Ο» που χρησιμοποιούνται για το παιχνίδι τρίλιζα. Ο μικρός που περιέγραψε τον εφιάλτη που ζει στα διαλείμματα στο σχολείο από συμμαθητή του σε μεγαλύτερη τάξη, αποκάλυψε ότι η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη φορά.

«Από τα σπρωξίματα και τα χτυπήματα φτάσαμε στο σημείο να τον γδύσει και να παίξει τρίλιζα» λέει η μητέρα, η οποία πρόκειται σήμερα να έχει συνάντηση με τη διευθύντρια του σχολείου.

taxydromos

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο περιστατικό στον Βόλο: Εγδυσαν και ζωγράφισαν τα οπίσθια μαθητή δημοτικού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news