facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Σε πλήρη λειτουργία η βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας Κορινθίας

Επαναλειτουργεί απ’ το απόγευμα της Δευτέρας, 8 Ιουλίου 2024, η βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας, στην Κορινθία.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, η εργασίες επισκευής του ηλεκτροκινητήρα του βαρούλκου Νο4.

Η βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας, επανήλθε σε πλήρη λειτουργία και τέθηκε, βέβαια, στην διάθεση των χρηστών.

Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Απρίλιο, είχε γίνει συντήρηση του μηχανισμού της γέφυρας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πλήρη λειτουργία η βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας Κορινθίας"

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης 283 μεταναστών ανοιχτά της Γαύδου

Στον εντοπισμό ενός αλιευτικού σκάφους όπου επέβαιναν 283 αλλοδαποί (278 άνδρες και 5 γυναίκες) στη θαλάσσια περιοχή 18 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, προχώρησε χθες το λιμενικό, μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Με τη συνδρομή ναυαγοσωστικού σκάφους, ιταλικού αλιευτικού και ιδιωτικού ταχυπλόου, το αλιευτικό με τους αλλοδαπούς οδηγήθηκε στο λιμάνι Καραβέ της Γαύδου, όπου αποβιβάστηκαν οι αλλοδαποί.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Δασκαλογιάννης» και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και ακολούθως συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Χανίων και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, σε προσωρινό χώρο φύλαξης στην περιοχή Αγιά.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το αλιευτικό σκάφος μεταφοράς.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης 283 μεταναστών ανοιχτά της Γαύδου"

Αντώνης Ρέμος: Το πόρισμα για τη φερόμενη φοροδιαφυγή του αφορά έξι εμβάσματα 1,8 εκατ. ευρώ

Νέα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια για την φοροδιαφυγή που φέρεται να έχει κάνει ο Αντώνης Ρέμος. Ο τραγουδιστής ελέγχεται για εικονικές συναλλαγές ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Στο πόρισμα των 20 περίπου σελίδων αναφέρονται 6 εμβάσματα, τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, και τα οποία έχουν μπει στον προσωπικό λογαριασμό του Αντώνη Ρέμου.

Το ποσό ανέρχεται συνολικά στα 1,8 εκ. ευρώ και ελέγχεται το για ποιον λόγο μπήκαν αυτά τα χρήματα στον λογαριασμό και αφορά στην περίοδο από 19 Απριλίου του 2022 μέχρι 22 Ιουνίου του 2022.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ο τραγουδιστής φέρεται να έχει εισπράξει κάποια χρήματα από επιχειρηματία που δραστηριοποιούταν στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να αγοράσει εταιρεία αιολικών πάρκων.

Η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε ωστόσο ο γνωστός τραγουδιστής φαίνεται να έχει κρατήσει τα χρήματα μη δηλώνοντας τα στις φορολογικές του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου του 2022 βρέθηκαν τρία εμβάσματα, δύο των 200.000 ευρώ και ένα των 150.000 ευρώ. Την ίδια ημέρα, μεταφέρονται σε μία εταιρεία συμμετοχών, σε έναν προσωπικό φίλο του Αντώνη Ρέμου, 200.000 ευρώ ενώ στις 27 Απριλίου του 2022 ακόμα 200.000.

Στις 10 Μαΐου βρέθηκε ένα εισερχόμενο έμβασμα των 950.000 ευρώ ενώ την επόμενη ημέρα, στις 11 Μαΐου, ένα εξερχόμενο έμβασμα 450.000 ευρώ σε εταιρεία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις 22 Ιουνίου βρέθηκαν δύο εμβάσματα των 200.000 ευρώ και 100.000 ευρώ. Όλα τα εμβάσματα ήταν από τον ίδιο άνθρωπο.

Η έρευνα  για τη φοροδιαφυγή συνεχίζεται ενώ ο φάκελος έχει πάει στον οικονομικό εισαγγελέα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αντώνης Ρέμος: Το πόρισμα για τη φερόμενη φοροδιαφυγή του αφορά έξι εμβάσματα 1,8 εκατ. ευρώ"

Θρίλερ μεσοπέλαγα: Ναυαγός σε σωστική λέμβο μεταξύ Τήνου - Μυκόνου, βίντεο ντοκουμέντo

Σαν σε σκηνή βγαλμένη από ταινία θρίλερ βρέθηκαν μεσοπέλαγα οι επιβάτες πλοίου που εκτελεί δρομολόγια στις Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας (8/7) οι επιβάτες του πλοίου Super Express, που βρίσκονταν μεταξύ Τήνου και Μυκόνου, αντίκρισαν έκπληκτοι έναν ναυαγό να βρίσκεται σε μια κόκκινη σωστική λέμβο εν μέσω θαλασσοταραχής.

Δείτε το «στίγμα» του πλοίου την ώρα που εντοπίζεται ο άνδρας μέσα στη λέσβο.

whatsapp-image-2024-07-08-at-184228.jpeg

Μάλιστα, το άτομο που βρίσκεται στη σωστική λέμβο έκανε νοήματα προς τους επιβάτες του πλοίου, οι οποίοι κατέγραφαν το ντοκουμέντο με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο άνδρας που βρέθηκε στη θάλασσα ήταν σε ταχύπλοο το οποίο ημιβυθίστηκε, νότια της Τήνου. Ήταν ο μοναδικός επιβαίνων στο σκάφος. Στη συνέχεια, εξέπεμψε SOS και το Λιμεναρχείο έδωσε «σήμα» σε παραπλέοντα πλοία για τον ναυαγό.

Έγινε διάσωση

Τελικά, ο άνδρας που φαίνεται στις εικόνες που παρουσιάζει το flash.gr, περισυνελέγη από το πλήρωμα του πλοίου, παρά την ύπαρξη αρκετών μποφόρ στη θαλάσσια περιοχή, και μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας για προληπτικές εξετάσεις.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο του flash.gr:

flash
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ μεσοπέλαγα: Ναυαγός σε σωστική λέμβο μεταξύ Τήνου - Μυκόνου, βίντεο ντοκουμέντo"

Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/07-07-2024 έως Ω/18:00/08-07-2024 εκδηλώθηκαν 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 31 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τρεις (3).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα"

Έρευνα Prorata: «Ντέρμπι» Δούκα – Ανδρουλάκη για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Η Prorata έκανε τη συγκεκριμένη πολιτική έρευνα με εστίαση στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και… αν και στο σύνολο όσοι ερωτήθηκαν έδειξαν να προτιμούν τον Χάρη Δούκα, ωστόσο η βάση του κόμματος φαίνεται πως παραμένει πιστή στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η συλλογή των δεδομένων από την Prorata για το ΠΑΣΟΚ έγινε μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου σε δύο πληθυσμούς – στόχους και συνολικό δείγμα 1010 ατόμων, έχοντας, ωστόσο, ολοκληρωθεί πριν από την ανακοίνωση δύο νέων υποψηφιοτήτων, αυτών της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Γιάννη Κανελλάκη.

Στον γενικό πληθυσμό, ο Χάρης Δούκας υπερέχει των υπολοίπων υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος ως προς τις θετικές εντυπώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 32% διατηρεί θετική άποψη για τον δήμαρχο Αθηναίων, το 28%, αντίστοιχα, για τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ ακολουθεί με 19% ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με 14% η Μιλένα Αποστολάκη και με 10% ο Μιχάλης Κατρίνης. 

Η παραπάνω εικόνα, ωστόσο, μεταβάλλεται σημαντικά μεταξύ των εκλογέων που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ κατά τις πρόσφατες Eυρωεκλογές. Σε αυτό, το πιο ειδικό κοινό, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερτερεί, προηγούμενος με διακριτή διαφορά των υπόλοιπων υποψήφιων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όσων ψήφισαν πρόσφατα το κόμμα της αντιπολίτευσης, το 60% διατηρεί θετική άποψη προς το πρόσωπο του νυν προέδρου, το 48% προς τον Παύλο Γερουλάνο, το 47% προς τον Χάρη Δούκα, το 37% προς την Μιλένα Αποστολάκη, ενώ μόλις το 23% προς τον Μιχάλη Κατρίνη. 

Ως προς την καταλληλόλητα του εκάστοτε προσώπου για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο Χάρης Δούκας (23%), προηγείται των υπολοίπων υποψηφίων στην μεγάλη δεξαμενή του γενικού πληθυσμού, ακολουθούμενος από τον Νίκο Ανδρουλάκη (19%) και τον Παύλο Γερουλάνο (18%).

Ωστόσο και σε αυτόν τον δείκτη, η εικόνα ανατρέπεται πλήρως μεταξύ των εκλογέων του κόμματος, καθώς το 33% εξ’ αυτών θεωρεί ως καταλληλότερο να βρεθεί στο τιμόνι του κόμματος πρόσωπο, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακολουθούν στον σχετικό δείκτη, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας με 21%, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης περιορίζονται σε ποσοστά χαμηλότερα του 6%.

Τέλος, ως προς την δυνητική εκλογική επιρροή των υποψηφίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει σαφές προβάδισμα, εκκινώντας από σχετική θέση ισχύος έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όσων δηλώνουν πως είναι βέβαιο ή αρκετά πιθανό να προσέλθουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου το κόμματος, το 29% δηλώνει πως σίγουρα θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 27% ότι θα σκέφτονταν να τον στηρίξει, διαμορφώνοντας έτσι την μέγιστη δυνητική εκλογική επιρροή του υποψηφίου στο 56%.

Ακολούθως, το 18% δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει τον Χάρη Δούκα στην εσωκομματική κάλπη, με το 32% να δηλώνει πως επίσης δεν αποκλείσει το ενδεχόμενο να το κάνει, δημιουργώντας έτσι το τρέχον ανώτατο όριο επιρροής του υποψηφίου στο 50%. Αντίστοιχα, το 18% δηλώνει βέβαιο πως θα ψηφίσει τον Παύλο Γερουλάνο, ποσοστό το οποίο αθροιζόμενο με το αντίστοιχο όσων δηλώνουν πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον στηρίξουν (29%), διαμορφώνει για τον υποψήφιο μια μέγιστη εκλογική επιρροή της τάξης του 47%. Τέλος, με σαφώς χαμηλότερη δυναμική, ακολουθούν η Μιλένα Αποστολάκη (13%), της οποίας η δυνητική εκλογική «οροφή»  φθάνει το 32%, και ο Μιχάλης Κατρίνης, τον οποίο βέβαιο πως θα ψηφίσει δηλώνει το 7% όσων θα προσέλθουν στην εσωκομματική κάλπη. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα Prorata: «Ντέρμπι» Δούκα – Ανδρουλάκη για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ"

Η Τουρκία δημιούργησε νέα ταξιαρχία απέναντι από τη Ρόδο – Συναγερμός στο ΥΠΕΘΑ! (εικόνες)

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε ο αμυντικός αναλυτής, Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης σχετικά με τις κινήσεις του στρατού της Τουρκίας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Αφορμώμενος από μια ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ο κ. Καμπουρίδης κάνει λόγο για «επίσημη επιβεβαίωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ότι ιδρύθηκε η 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο Ακσάζ έναντι της Ρόδου με ευθύνη το νότιο Αιγαίο». Προσθέτει δε ότι «η 1η Ταξιαρχία από την Φώκαια θα έχει ευθύνη το βόρειο Αιγαίο».

Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) ανέφερε στην δική του ανακοίνωση ότι: «Εκπαίδευση Αμφίβιων Επιχειρήσεων» διεξήχθη από τη Διοίκηση της Ταξιαρχίας Πεζικού Αμφιβίων Πεζοναυτών στην περιοχή Büyükkaraağaç της περιοχής Aksaz της Muğla»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κύριος σκοπός της εκπαίδευσης σε αμφίβιες επιχειρήσεις είναι να αυξηθούν οι συντονιστικές ικανότητες των μονάδων σε επιχειρήσεις επιφανείας και ξηράς και να διασφαλιστεί ότι είναι προετοιμασμένες για τις δυσκολίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι αμφίβιες μονάδες εξασκήθηκαν σε σενάρια όπως προσγείωση από νερό σε στεριά, υπέρβαση διαφόρων εμποδίων και διάρρηξη των εχθρικών γραμμών.

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης περιελάμβανε κρίσιμα θέματα όπως η χρήση οχημάτων επιφανείας, η δημιουργία αιγιαλού, η εκκένωση θυμάτων και οι δραστηριότητες υλικοτεχνικής υποστήριξης σύμφωνα με ρεαλιστικά σενάρια πολέμου. Επιπλέον, επικεντρώθηκαν σε σύνθετα επιχειρησιακά καθήκοντα προκειμένου να βελτιωθούν οι δυνατότητες επικοινωνίας και συντονισμού των μονάδων.

Αναφέρθηκε τέλος ότι αυτές οι εκτενείς εκπαιδεύσεις αμφίβιων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Büyükkaraağaç ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και της ικανότητας μάχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και σημειώθηκε ότι παρόμοιες εκπαιδεύσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Συνάντηση των αρχηγών Στόλου Ελλάδας και Τουρκίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως αυτή η αποκάλυψη έρχεται μια μέρα πριν από τη συνάντηση των αρχηγών Στόλων Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης θα υποδεχθεί και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ, στις 8 και 9 Ιουλίου του 2024».

Κατά το ανωτέρω διάστημα, ο Τούρκος αρχηγός Στόλου θα γίνει εθιμοτυπικά δεκτός και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχο Δημήτριο- Ελευθέριο Κατάρα.

Επίσης, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν αν και διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία δημιούργησε νέα ταξιαρχία απέναντι από τη Ρόδο – Συναγερμός στο ΥΠΕΘΑ! (εικόνες)"

Εκτεταμένοι έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα σε 14 παραλίες μέσω της εφαρμογής Mycoast – Πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών

Εκτεταμένους ελέγχους σε 14 ελληνικές παραλίες, οι οποίες συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών, πραγματοποίησαν οι κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις 5 ημέρες εξετάστηκαν πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών, εκ των οποίων οι 604 είχαν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής MyCoast, καθώς και εκατοντάδες τηλεφωνικές καταγγελίες (πάνω από 400) που συγκέντρωσαν οι κτηματικές υπηρεσίες.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψε πως η συνολική εικόνα στις παραχωρηθείσες για επιχειρηματική δραστηριότητα παραλίες είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εντούτοις, από ένα μέρος των επιχειρήσεων που ελέγχθησαν, διαπιστώθηκαν παραβάσεις που κυμαίνονταν από την απουσία σήμανσης μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα και άλλες κατασκευές. Επιπλέον, τρεις επιχειρήσεις σφραγίστηκαν, καθότι δε διέθεταν σύμβαση παραχώρησης, ενώ συνολικά έχουν, μέχρι στιγμής, επιβληθεί πρόστιμα άνω των 350.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Με συνεχείς ελέγχους σε όλη τη χώρα και αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες κάνουμε πράξη την πρόθεση μας να εφαρμοστεί η νομιμότητα παντού. Οι μαζικοί έλεγχοι των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η εικόνα στις παραλίες είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν, ωστόσο, εστίες παρανομίας που εντοπίζονται -με τη συμβολή πολλές φορές των ίδιων των πολιτών- και αντιμετωπίζονται, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τη νομοθεσία. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε, από τη μία, τόσο το περιβάλλον όσο και το δικαίωμα του πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, και, από την άλλη, να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα, που εκπροσωπείται από τους επιχειρηματίες, που κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Αναλυτικά οι παραλίες που συγκέντρωσαν πανελλαδικά τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:

1) Παραλία Κρυονερίου στον Δήμο Πάργας. Εξετάστηκαν 169 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν 13 επιχειρήσεις. Σε όλες διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας, που υπερέβαινε τη συμφωνημένη έκταση.
2) Παραλία Βάλτου στον Δήμο Πάργας. Εξετάστηκαν 50 καταγγελίες πολιτών και επιβλήθηκαν 2 πρόστιμα αυθαίρετης χρήσης επιπλέον τμήματος της παραλίας, που υπερέβαινε τη συμφωνημένη έκταση. Τα ομπρελοκαθίσματα απομακρύνθηκαν άμεσα από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.
3) Παραλία ονόματι Λαγονήσι στον Δήμο Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Εξετάστηκαν 49 καταγγελίες και διαπιστώθηκε υπέρβαση στην κατάληψη τμήματος της παραλίας από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, τα οποία και απομακρύνθηκαν άμεσα. 4) Παραλία Θυμάρι στον Δήμο Αναβύσσου στην Ανατολική Αττική. Εξετάστηκαν τέσσερις καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών. Έγινε σφράγιση της επιχείρησης λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας και της επιβλήθηκε πρόστιμο αξίας 220.000 ευρώ.
5) Παραλία Μασούρι στην Κάλυμνο. Εξετάστηκαν 47 καταγγελίες, όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις και στις 8 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία. Διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας, που υπερέβαινε τη συμφωνημένη έκταση και σε κάποιες περιπτώσεις κατασκευές εντός αιγιαλού.

6) Παραλία ΝΑΟΚ στην πόλη της Κέρκυρας. Εξετάστηκαν 10 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών. Εντοπίστηκαν παράνομα ομπρελοκαθίσματα, τα οποία και απομακρύνθηκαν άμεσα.

7) Παραλία Κλήμα στην Αίγινα. Εξετάστηκαν 43 καταγγελίες πολιτών, δεν εντοπίστηκε ωστόσο καμία παράβαση.

8) Παραλία Νέα Ηράκλεια στη Δημοτική Κοινότητα Καλλικράτειας στην Χαλκιδική. Εξετάστηκαν 41 καταγγελίες. Στις 6 από τις 8 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δε διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ στις υπόλοιπες διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας, που υπερέβαινε τη συμφωνημένη έκταση.

9) Παραλία στην πόλη της Ρόδου, όπου εξετάστηκαν 40 καταγγελίες. Διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές σε επιχείρηση της περιοχής, για τις οποίες εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης.

10) Παραλία στη θέση «Νερων Καλλιθέας» στο Φαληράκι της Ρόδου. Εξετάστηκαν 21 καταγγελίες πολιτών μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες, ενώ ήδη έχει σχηματιστεί φάκελος δικογραφίας. Εντοπίστηκαν 8 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν καταλάβει παράνομα επιπλέον έκταση παραλίας με ομπρελοκαθίσματα και κατασκευές.

11) Παραλία Λούρου στο Μεσολόγγι. Εξετάστηκαν 33 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες. Έγινε αυτοψία στην επιχείρηση, όπου διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές, υπερβάσεις του χώρου μίσθωσης και αλλοιώσεις του χώρου μορφολογίας. Η επιχείρηση σφραγίστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο 36.566 ευρώ.

12) Παραλία Αγία Μαρίνα-Μικρολίμανο του Δήμου Λαυρεωτικής. Εξετάστηκαν 32 καταγγελίες πολιτών. Διαπιστώθηκε αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού και παράνομες κατασκευές από την επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί. Οι Αρχές προχώρησαν στη σφράγιση της επιχείρησης καθώς και στην επιβολή προστίμου ύψους 30.764 ευρώ.

13, 14, 15) Παραλίες Γλάρων, Αγίας Φωτεινής και Καρφά στη Χίο. Συνολικά εξετάστηκαν 35 καταγγελίες πολιτών. Σε σύνολο 22 παραχωρήσεων διαπιστώθηκαν 6 παραβάσεις, που αφορούσαν στην κατάληψη από ομπρελοκαθίσματα επιπλέον έκτασης παραλίας πέραν των συμφωνηθέντων.
16, 17) Παραλία Σχοινιά και Ζούμπερι στην Ανατολική Αττική. Εξετάστηκαν 30 καταγγελίες πολιτών. Στις τέσσερις επιχειρήσεις στον Σχοινιά εντοπίστηκε μία επιχείρηση με υπέρβαση κατάληψης χώρου από ομπρελοκαθίσματα, ενώ στην παραλία Ζούμπερι δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση από τις 6 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Οι έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες τις περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών αλλά και σε εκείνες όπου υπάρχει πληθώρα επώνυμων καταγγελιών. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθούν πτήσεις drones σε περιοχές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις από τους παραχωρησιούχους των παραλιών.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτεταμένοι έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα σε 14 παραλίες μέσω της εφαρμογής Mycoast – Πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών"

Οι 16 παραλίες «βούρκοι» σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε – Δείτε την πλήρη λίστα

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών εξέδωσε και φέτος τα αποτελέσματα δειγματοληψιών για τις παραλίες της Αττικής και της Εύβοιας, ξεχωρίζοντας συγκεκριμένα 16 ακτές ακατάλληλες για μπάνιο.

Όπως αναφέρει το κέντρο, διαπιστώνεται πως από τις 75 παραλίες που εξετάστηκαν οι 16 βρέθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση, ενώ οι 59 βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση.

Οι 16 παραλίες στο «κόκκινο»

Αυτές είναι οι 16 παραλίες της Αττικής και της Εύβοιας που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών.

  1. Παραλία Μαρκόπουλου – Ωρωπός
  2. Παραλία Μαρκοπούλου (στα 80 μέτρα από τον φάρο) – Ωρωπός
  3. Παραλία στην οδό Νέας Γενιάς, Δήμος Ερέτριας – Νότιος Ευβοϊκός
  4. Παραλία GERANI, Αμάρυνθος (Γαλάζια νερά – Νότιος Ευβοϊκός
  5. Παραλία Νέας Αρτάκης – Βόρειος Ευβοϊκός
  6. Παραλία Φλοίσβου – Παλαιό Φάληρο
  7. Παραλία Φλοίσβου (Ναυτικός Όμιλος) – Παλαιό Φάληρο
  8. Παραλία Αλίμου – Καλαμάκι
  9. Παραλία Γλυφάδας – Αστέρια
  10. Παραλία Γλυφάδας – Ακτή Α
  11. Παραλία Παλαιάς Φώκαιας – Ανάβυσσος
  12. Παραλία Παλαιάς Φώκαιας (200 μέτρα πλησίον) – Ανάβυσσος
  13. Παραλία Αυλάκι – Πόρτο Ράφτη
  14. Παραλία Άγιος Σπυρίδωνας – Πόρτο Ράφτη
  15. Κόλπος Πεταλιών – Αρτέμιδα
  16. Λιμάνι – Αγία Μαρίνα
η λίστα δειγματοληψίας
Η λίστα δειγματοληψίας | pakoe.gr
η λίστα δειγματοληψίας
Η λίστα δειγματοληψίας | pakoe.gr

Σημεi;vνεται πως στις παραπάνω παραλίες καταγράφηκαν ακατάλληλες συγκεντρώσεις παθογόνων e.coli και εντερόκοκκου, με εξαίρεση την παραλία Μαρκόπουλου, όπου καταγράφηκαν μηδενικά επίπεδα e.coli.

η λίστα δειγματοληψίας
Η λίστα δειγματοληψίας | pakoe.gr
η λίστα δειγματοληψίας
Η λίστα δειγματοληψίας | pakoe.gr
η λίστα δειγματοληψίας
Η λίστα δειγματοληψίας | pakoe.gr

 lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 16 παραλίες «βούρκοι» σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε – Δείτε την πλήρη λίστα"

Νεκρό δίχρονο κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη από παρβοϊό

Την τελευταία του πνοή άφησε ένα κοριτσάκι, δύο ετών, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Το παιδί διαγνώστηκε με παρβοϊό, έναν γνωστό ιό, που σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει επιπλοκές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από 15 ημέρες οι γονείς μετέφεραν το παιδί σε ιδιωτική κλινική της πόλης με συμπτώματα ίωσης, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου το παιδί διαγνώστηκε με παρβοϊό. Οι γιατροί του νοσοκομείου παρέπεμψαν το περιστατικό στο Ιπποκράτειο, λόγω της ειδίκευσης στην Παιδιατρική Κλινική.

Σε εξετάσεις, που έγιναν στο Ιπποκράτειο, το κοριτσάκι διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα και καρδιακή ανεπάρκεια, επιπλοκές, που προκλήθηκαν από τον παρβοϊό, ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εκδηλώθηκε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο παρβοϊός είναι ένας ιός γνωστός από το παρελθόν και έχει μία χαρακτηριστική συμπτωματολογία, καθώς εμφανίζονται εξανθήματα στα μάγουλα μετά από κάποια 24ωρα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον παρβοϊό. Αυτό που συνιστούν οι ειδικοί είναι να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα όπως καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα αλλά και παραμονή στο σπίτι όταν δεν αισθανόμαστε καλά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρό δίχρονο κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη από παρβοϊό"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τρίτη 09 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τρίτη 9 Ιουλίου 2024"

Π. Μαρινάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ

Για τις πυρκαγιές σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και την δυνατότητα 6ήμερης εργασίας μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα» της Συμφωνίας, περιέγραψε στη συνέχεια.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη:

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό.

O Πρωθυπουργός, μάλιστα έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής), ο Πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.

Την Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Σημαντική πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, αναγνώρισε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Ψηφιακή Δεκαετία. Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό κατά 16% την τελευταία τετραετία. Συνολικά μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Άνοδο σημείωσε η Ελλάδα και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις. Αν και δεν έχουμε ακόμη προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χώρα μας σημείωσε αύξηση 10,56 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόοδο επίσης κατέγραψε η Ελλάδα και στην κάλυψη του 5G που ανέρχεται στο 98% σημειώνοντας άνοδο 14,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Σήμερα το Gov.gr αριθμεί 1.820 υπηρεσίες σε 11 διαφορετικές κατηγορίες, από 503 που είχε στην έναρξή του, τον Μάρτιο του 2020. Συνολικά σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει την Ενιαία Εθνική Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, 8.5 εκατομμύρια πολίτες για να εκδώσουν κάποιο έγγραφο ή να ολοκληρώσουν κάποια ψηφιακή υπηρεσία.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί σχεδόν 290 εκατομμύρια έγγραφα μέσω του gov.gr. Επιπλέον στο gov.gr Wallet έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 9 συνολικά έγγραφα. Πάνω από 3.8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το mAiGov, είναι η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια Διοίκηση και έχει δεχτεί σχεδόν 1 εκατ. ερωτήματα έως σήμερα.

Περισσότερες από 140 πυρκαγιές έχει αντιμετωπίσει το τελευταίο τριήμερο το Πυροσβεστικό Σώμα με δεκάδες από αυτές να απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από ισχυρές επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο, πριν πάρουν απειλητικές διαστάσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα ήταν η Παρασκευή εξαιτίας της πολύ έντονης κεραυνικής δραστηριότητας και των ξηρών καταιγίδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μέσα σε ελάχιστες ώρες πολλές επικίνδυνες φωτιές, όπως αυτές του Διονύσου, του Μαραθώνα, των Βιλίων και του Σουνίου. Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες και το Σάββατο, στις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Λέσβο και Φιλιππιάδα, ωστόσο κατάφεραν να τις οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 3 ώρες.

Πολύτιμος σύμμαχος των πυροσβεστών είναι οι συμπολίτες μας που φέτος έχουν καθαρίσει τις περιουσίες τους. Τις 8 ημέρες παράτασης της λειτουργίας της πλατφόρμας, 88.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ συνολικά οι δηλώσεις καθαρισμού έχουν ξεπεράσει τις 587.000.

Όλοι έχουμε καταλάβει ότι πλέον η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που προκαλούν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο εκδηλώθηκαν 1281 πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 533. Ο φετινός Ιούνιος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, ενώ ανάλογες είναι οι επιστημονικές προγνώσεις και για τον Ιούλιο σε παγκόσμιο επίπεδο».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Μαρινάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ"

Πυρκαγιές: 28 αεροσκάφη από την Αυστραλία σε κατασβέσεις στην Ελλάδα

Τον ελληνικό στόλο πτητικών μέσων για την κατάσβεση πυρκαγιών τη θερινή περίοδο 2024 ενισχύουν 28 αεροσκάφη αυστραλιανών εταιρειών με τα αντίστοιχα πληρώματα πτητικής και τεχνικής υποστήριξης.

Πρόκειται για δεκατέσσερα αμφίβια αεροπλάνα AT-802F Fireboss της εταιρείας Pay’s Air Service, καθώς και ισάριθμα ελικόπτερα Bell 214B και 214ST της εταιρείας McDermott Aviation – Heli Lift, τα οποία μίσθωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία NSPA του ΝΑΤΟ.

Συνολικά 240 πιλότοι, μηχανικοί και υποστηρικτικό προσωπικό από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες χώρες, θα στελεχώσουν τις αποστολές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ περίπου 40 Έλληνες πλαισιώνουν τις αποστολές ως συντονιστές, διερμηνείς και υποστηρικτικό προσωπικό.

Η κινητοποίηση των εναέριων μέσων με σκοπό την τοποθέτησή τους σε βάσεις ανά την ελληνική επικράτεια ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουνίου. Επιχειρώντας από δώδεκα συνολικά βάσεις – Ελευσίνα, Βόλος, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Ανδραβίδα, Τρίπολη, Άραξος, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Σάμος, Ρόδος και Ηράκλειο Κρήτης – τα αυστραλιανά μέσα αεροπυρόσβεσης θα ολοκληρώσουν κύκλο μίσθωσης 120 ημερών.

Η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Alison Duncan, επισκέφτηκε τις επιχειρησιακές βάσεις της Pay’s Air Service στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας (Αεροδρόμιο Τατοΐου) και της McDermott Aviation – Heli Lift στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου ενημερώθηκε για το εύρος και είδος των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν, την αγαστή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και ευχαρίστησε τους συντονιστές και τα πληρώματα των αεροσκαφών για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση με την οποία εκτελούν την αποστολή τους στην Ελλάδα.

«Το απαιτητικό έργο της αντιμετώπισης πυρκαγιών αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Οι αυστραλιανές εταιρείες διαθέτουν εκτενή εμπειρία στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και έχουν θέσει εξαιρετικά μέσα αεροπυρόσβεσης στην υπηρεσία της Ελληνικής Πολιτείας. Το γεγονός ότι οι αντιπυρικές περίοδοι στην Ελλάδα και την Αυστραλία αντιστοιχούν σε διαφορετικούς μήνες ευνοεί τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε η κ. Duncan. «Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στους Έλληνες πυροσβέστες και στα πληρώματα των αυστραλιανών μέσων στη δύσκολη αποστολή τους αυτό το καλοκαίρι».

Φέτος είναι η έκτη συναπτή χρονιά συνεργασίας της McDermott Aviation – Heli Lift με την ελληνική Πολιτεία και η τέταρτη χρονιά για την Pay’s Air Service. Ανάδοχος των συμβολαίων μίσθωσης αεροσκαφών από τις δύο αυστραλιανές εταιρείες είναι η AK Aviation Support Services ΕΕ.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιές: 28 αεροσκάφη από την Αυστραλία σε κατασβέσεις στην Ελλάδα"

Ο Πούτιν πνίγει στο αίμα την Ουκρανία – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε μπαράζ επιθέσεων

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία καθώς η Ρωσία εκτόξευσε μπαράζ πυραύλων κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η σημερινή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρωτεύουσά της είναι μια τις χειρότερες στα δύο χρόνια πολέμου, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

«Είναι μια από τις χειρότερες επιθέσεις. Μπορείτε να δείτε: είναι ένα νοσοκομείο παίδων», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters ενώ στεκόταν κοντά στο κτίριο που υπέστη σοβαρές ζημιές. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δήλωσαν οι αρχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πούτιν πνίγει στο αίμα την Ουκρανία – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε μπαράζ επιθέσεων"

Μεσσηνία: Εκλεψε 4 τόνους καρπούζια από χωράφι στο Πήδημα!

Τέσσερις τόνους καρπούζια, αξίας περίπου 2.500 ευρώ, έκλεψε από χωράφι στο Πήδημα ένας 47χρονος Ρομά το διάστημα από 28 έως 30 Ιουνίου.

Ο 47χρονος μάλιστα πουλούσε 400 κιλά από τα κλοπιμαία καρπούζια στην Καλαμάτα και εκεί εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αλλά δεν συνελήφθη γιατί είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και γίνεται προανάκριση για να φανεί αν είχε συνεργούς στην κλοπή καρπουζιών από το χωράφι.

Ακόμη έγιναν δύο συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Ελαία ένας 51χρονος και μία 44χρονη από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας.

Στην κατοχή του 51χρονου βρέθηκαν 19,2 γραμμάρια χασίς και 6,2 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ η 45χρονη βρέθηκε να κατέχει 12.1 γραμμάρια χασίς.

Οι ποσότητες των ναρκωτικών κατασχέθηκαν και προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.

eleftheriaonline

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσσηνία: Εκλεψε 4 τόνους καρπούζια από χωράφι στο Πήδημα! "

Πρωτοφανές… Εκατομμύρια τριζόνια «πολιορκούν» την πόλη των Τρικάλων και τα χωριά του κάμπου (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Μεγάλη η ανησυχία των κατοίκων της πόλης των Τρικάλων και πολλών χωριών του κάμπου για την πρωτοφανή εμφάνιση εκατομμυρίων τριζονιών, τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Τα τριζόνια εμφανίζονται κυρίως τη νύχτα όπου υπάρχει έντονος φωτισμός κατά χιλιάδες, ενώ στους δρόμους υπάρχουν αμέτρητα πατημένα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Η εμφάνιση τόσου υπερβολικά μεγάλου αριθμού τέτοιου είδους εντόμων, είναι ένα φαινόμενο που κανείς δε θυμάται να έχει ξανασυμβεί στην περιοχή μας και εμπνέει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και τρόμο στους… πιο ευαίσθητους που δε γνωρίζουν ούτε καν τι είδους εντόμου είναι το τριζόνι.

Μερικοί περιγράφουν στο trikalaola.gr «κατσαρίδες που πετάνε»… Το περπάτημά τους μοιάζει πολύ με της κατσαρίδας.

Τρυπώνουν σε χαραμάδες που βρίσκονται κυρίως στο έδαφος, ενώ οι κάτοικοι δεν τολμούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους καθώς εισβάλουν αμέσως μέσα στα σπίτια και άλλους χώρους και πολλά περνάνε στους και κάτω από τις πόρτες το πολύ μικρό κενό που έχουν!

Τα παιδιά είναι αυτά που φοβούνται πιο πολύ από την ενοχλητική παρουσία των τριζονιών.

Το κελάηδημα τους είναι διαπεραστικό και πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει τον ύπνο τους!!

Ο κόσμος ζητά να γίνει ψεκασμός στα σημεία που παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των εντόμων, καθώς φοβάται για τυχόν αρρώστιες ή επιδημίες που μπορεί να μεταφέρουν.

Αυτές που επωφελούνται από το χαμό των τριζονιών είναι οι γάτες… που παραμονεύουν στους δρόμους για να τα αρπάξουν και να τα φάνε!

Βεβαίως κανείς δε γνωρίζει από ήρθαν, γιατί ήρθαν, υπάρχει πρόβλημα υγείας από την εμφάνισή τους, θα είναι για καιρό εδώ και αν υπάρχει τελικά τρόπος απομάκρυνσης τους.

Ο Νίκος Σαλέπης το βράδυ του Σαββάτου 6-7-2024 τράβηξε ένα ενδεικτικό βιντεάκι και φωτογραφίες από τον Πυργετό Τρικάλων για το trikalaola.gr και ανάλογες εικόνες παρατηρούνται σε πάρα πολλά σημεία μέσα στην πόλη και σε πολλά χωριά του κάμπου.

Για τα ορεινά χωριά δεν υπάρχει ενημέρωση για παρουσία μεγάλου αριθμού τριζονιών. Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων που γνωρίζει το πρόβλημα δεν έχει αποφασιστεί εάν υπάρχει δυνατότητα ψεκασμού ή άλλου τρόπου απομάκρυνσης των ενοχλητικών εντόμων.

 





trikalaola

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοφανές… Εκατομμύρια τριζόνια «πολιορκούν» την πόλη των Τρικάλων και τα χωριά του κάμπου (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)"

Ποια ήταν η μοιραία πληρωμή για το κύκλωμα των δημοτικών υπαλλήλων – Πώς εκβίαζαν τους καταστηματάρχες, «ζαλίζουν» οι ταρίφες

Μια συναλλαγή που έγινε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στο Γκάζι ήταν αυτή που αποτέλεσε τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για το κύκλωμα των επίορκων δημοτικών υπαλλήλων που κάθε χρόνο έβγαζε 700.000 ευρώ εκβιάζοντας καταστηματάρχες της πρωτεύουσας στους οποίος πουλούσε προστασία.

Στη μοιραία για το κύκλωμα συναλλαγή συμμετείχαν η 43χρονη που θεωρείται μαζί με έναν 64χρονο, αρχηγικό μέλος της συμμορίας συντονίζοντας τη δράση όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων, καθώς και δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Οι δύο υπάλληλοι θα πήγαιναν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να παραλάβουν τα χρήματα που θα έπαιρναν ως αμοιβή για έλεγχο που είχαν διενεργήσει καθ’ υπόδειξη της 43χρονης.

Μετά τη συναλλαγή αστυνομικοί συνέλαβαν αρχικά τις τρεις γυναίκες και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ στο κύκλωμα συμμετείχαν:

– 43χρονη και 64χρονος (ιδιώτες), αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, συντόνιζαν τη δράση όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων,

– 41χρονος ιδιώτης, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης, είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία παραλαμβάνοντας τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και εν συνεχεία, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης,

– 75χρονη, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης και του 41χρονου, είχε παραχωρήσει χώρο στην οικία της για την αποθήκευση των χρημάτων,

– 55χρονος, είχε αναλάβει χρέη οδηγού της 43χρονης, καθώς και ρόλο εισπράκτορα,

– οι υπόλοιποι κατέχοντας θέση στον δημόσιο τομέα, ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) και διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα της, χωρίς τη συνδρομή τους.

Οι ταρίφες

Αναφορικά με το οικονομικό όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση και τον μετέπειτα διαμοιρασμό των παράνομων κερδών στα μέλη της, διακριβώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατέβαλαν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως και 16.000 ευρώ ανά έτος, ανάλογα με το είδος τους, εάν είχαν παρελθοντικές παραβάσεις, και εν γένει αναλόγως με τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε για την προστασία τους από τους επερχόμενους ελέγχους των δημοσίων υπηρεσιών.

Ακόμα, οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων κατέβαλαν 1.500 ευρώ ανά έτος ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και λοιπών οικημάτων, είτε ολοκληρωμένων είτε υπό κατασκευή, από 1.000 έως και 35.000 ευρώ ανά περίπτωση παράνομης ενέργειας ή παράλειψης από τους δημοσίους υπαλλήλους – μελών της οργάνωσης (μη βεβαίωση παραβάσεων, σύνταξη ψευδών βεβαιώσεων, παράνομη αρχειοθέτηση εγγράφων, αθέμιτη επιρροή σε συμβούλια για την έκδοση αδειών).

Τα ανωτέρω χρηματικά ποσά στη συνέχεια διαμοιράζονταν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι λάμβαναν ενδεικτικά τα κάτωθι ποσά για την παράνομη δράση τους:

➢ Υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.
➢ Υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
➢ Υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.
➢ Υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Το mondus operandi

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της οργάνωσης, οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στα εξής:

– τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων,
κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, οι υπάλληλοι διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου να εξαναγκαστούν να υποκύψουν στις εκβιάσεις,

– οι υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους καταστημάτων, που γνώριζαν μέσω των υπηρεσιών τους, στα αρχηγικά μέλη, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωναν τους καταστηματάρχες προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι,

– οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.

Τα μέλη, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία, ενώ οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια ήταν η μοιραία πληρωμή για το κύκλωμα των δημοτικών υπαλλήλων – Πώς εκβίαζαν τους καταστηματάρχες, «ζαλίζουν» οι ταρίφες"

Θεσσαλονίκη: Εκκένωση κατάληψης στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ - Αίθουσες διδασκαλίας θα δημιουργηθούν στον χώρο

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση υπό κατάληψη χώρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έγινε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (8/7).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση έγινε στον χώρο, όπου στεγαζόταν το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Ιατρικής, όπου στεγαζόταν πριν εργαστήρια. Δεν βρήκαν στον χώρο άτομα. Αυτήν την ώρα έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη σχολή περίπου 10 άτομα φωνάζοντας συνθήματα.

Είχε ξαναγίνει επιχείρηση εκκένωσης και παλαιότερα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πήγες σε αυτόν τον χώρο δεν είχε γενικά μέσα άτομα, τον χρησιμοποιούσαν ως αποθηκευτικό χώρο.

Ο χώρος αναμένεται να αξιοποιηθεί από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ.

Αίθουσες διδασκαλίας θα δημιουργηθούν στον χώρο

Αίθουσες διδασκαλίας σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στον μέχρι πρότινος κατειλημμένο από συλλογικότητες χώρο απέναντι από το Αμφιθέατρο του Ανατομείου στο Τμήμα Ιατρικής, που εκκενώθηκε σήμερα στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Πρόκειται για έναν χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων, στον οποίο λειτουργούσε παλαιότερα το κυλικείο του Τμήματος και από το 2016 τελούσε υπό κατάληψη. Πριν από δύο εβδομάδες ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής με απόφασή του απευθυνόταν «προς τη Διοίκηση του Τμήματος, την Κοσμητεία της Σχολής και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή, ζητώντας, μέσω της εφαρμογής του νόμου, την άμεση εκκένωση και παράδοση στην ακαδημαϊκή κοινότητα του χώρου όπου λειτουργεί, μέχρι και σήμερα, το στέκι “Α.Κ.Ι.”».

«Τα τελευταία 8 χρόνια, η συγκεκριμένη κατάληψη λειτουργεί “φιλοξενώντας” άγνωστο αριθμό ατόμων, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει σχέση με τη σχολή μας και το πανεπιστήμιο και διοργανώνοντας “ρεμπέτικα γλέντια”, “μπαρ οικονομικής ενίσχυσης”, προβολές ταινιών και πολιτικές εκδηλώσεις- συζητήσεις. Πρόκειται για μια δημόσια περιουσία που αυθαίρετα έχει καταληφθεί από άτομα προσκείμενα στον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο της άκρας αριστεράς, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη χρήση της από το σύνολο των φοιτητών και των φοιτητριών καθώς και από το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του πανεπιστημίου», ανέφερε ο σύλλογος φοιτητών στην απόφασή του.

Κοσμήτορας ΣΕΥ: Σύντομα το Τμήμα Ιατρικής θα αξιοποιήσει τον χώρο

Σε συνεδρίασή της η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας αποφάσισε ομόφωνα να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Συλλόγου των φοιτητών. Την Παρασκευή 5/7 στην είσοδο του κατειλημμένου χώρου θυροκολλήθηκε «ειδοποίηση για άμεση εκκένωση», όπου γνωστοποιούνταν οι σχετικές αποφάσεις των φοιτητών και της Κοσμητείας και γινόταν η εξής προτροπή στα άτομα που συμμετείχαν στην κατάληψη: «να αποχωρήσετε άμεσα από την κατάληψη και να αποδώσετε τον χώρο στις αρχές του πανεπιστημίου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που προορίζεται, σύμφωνα με τον νόμο και τις ακαδημαϊκές ανάγκες».

Μετά την ολοκλήρωση της αστυνομικής επιχείρησης τον χώρο παρέλαβε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

«Ήταν μία απόφαση του συλλόγου των φοιτητών, την οποία η Κοσμητεία ομόφωνα συμφώνησε ότι επικροτεί. Επρόκειτο για μία κατάληψη διάρκειας 8 χρόνων κι ενώ υπάρχουν πολλές ζωτικές ανάγκες για εργαστηριακούς χώρους και χώρους διδασκαλίας. Ακόμη κι όταν πρόκειται για χώρους που πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες, θα πρέπει να αποδίδονται συντεταγμένα δεν μπορεί να αρπάζει κάποιος 400 τετραγωνικά μέτρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δαρδαβέσης, γνωστοποιώντας ότι «σύντομα το Τμήμα Ιατρικής θα αξιοποιήσει τον χώρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς με αίθουσες διδασκαλίας».

Μέλη συλλογικοτήτων από το «Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Ιατρικής» συγκεντρώθηκαν από το πρωί μπροστά στον χώρο που εκκενώθηκε, ενώ πραγματοποίησαν κινητοποίηση και στην κοσμητεία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αστυνομική επέμβαση, γράφοντας έξω από το κτίριο σχετικά συνθήματα με σπρέι.

Η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης έγινε τα ξημερώματα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ την ώρα εκείνη δεν βρίσκονταν άτομα στο σημείο. Έπιπλα, ψυγεία και διάφορα άλλα αντικείμενα μεταφέρθηκαν έξω από τον χώρο, ενώ κατασχέθηκαν ξύλινα κοντάρια και μία μπετονιέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εκκένωση κατάληψης στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ - Αίθουσες διδασκαλίας θα δημιουργηθούν στον χώρο"

Αρχίζουν σήμερα οι εκπτώσεις – Θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου

Ξεκινούν οι εκπτώσεις σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 ενώ, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά στις 14 Ιουλίου, την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, με το πλαίσιο ωραρίου να καθορίζεται από 11.00 έως 20.00.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στόχος του λιανικού εμπορίου για το φετινό καλοκαίρι είναι ο συνολικός τζίρος Ιουλίου και Αυγούστου να κινηθεί πάνω από τον περυσινό πήχη των 7 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων στο ξεκίνημα θα κυμανθούν από 30% έως 50% και προς το τέλος της δίμηνης εκπτωτικής περιόδου ίσως φτάσουν και στο 70%.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κλάδοι του λιανικού εμπορίου με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον κύκλο εργασιών των θερινών εκπτώσεων είναι ο κλάδος των ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, ο κλάδος των καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών, ο κλάδος των ρολογιών και κοσμημάτων, ο κλάδος των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι εμπορικοί σύλλογοι με επιστολές τους υπενθυμίζουν στα μέλη τους, σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την προσεχή Κυριακή, ότι η νομοθεσία προβλέπει πως εάν η εργασία του προσωπικού περιοριστεί μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Ακόμη, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις της λιανικής στον τρόπο με τον οποίο θα προβάλλουν τη μειωμένη τιμή, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να είναι υπολογισμένη με απόλυτη ακρίβεια. Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής, πρέπει να υποδεικνύεται και να αποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή, που εφάρμοζε το κατάστημα για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της έκπτωσης. Οι δύο αναγραφόμενες τιμές, αρχική και τελική, πρέπει να αποτυπώνονται υποχρεωτικά, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής, σύμφωνα με την ΥΑ 35935/13-4-2023 που ορίζει την εφαρμογή περί αναγραφής της νέας χαμηλότερης τιμής μαζί με τη προγενέστερη υψηλότερη τιμή. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή ενώ, παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά, είτε η μείωση συγκεκριμένου ποσού, είτε το ποσοστό έκπτωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και λόγω της πρόσφατης τροποποίηση του Ν. 2251/1994 όπου, με τη προσθήκη του άρθρου 9, διευκρινίζεται πως, εάν η επιχείρηση προβεί σε διαδοχική μείωση τιμών, μπορεί να κρατήσει την αρχική διαγραφόμενη τιμή έως 60 ημέρες. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο προμηθευτής για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών».

Στις επιστολές τους προς τα μέλη τους οι εμπορικοί σύλλογοι συνιστούν στον εμπορικό κόσμο να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι υπερβολικά μεγάλες. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με το άρθρο 21 Ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

«Σύμμαχος των εμπόρων και καταναλωτών οι θερινές εκπτώσεις»

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων θα δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές, να κάνουν έξυπνες αγορές, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών που κατά παράδοση προωθούνται σε χαμηλές τιμές, καθώς και στις εμπορικές επιχειρήσεις να ρευστοποιήσουν εποχικά εμπορεύματα με την δυνατότητα να γεμίσουν τα ταμεία τους. Ο εμπορικός κόσμος θα σταθεί και αυτή την περίοδο των θερινών εκπτώσεων δίπλα στον καταναλωτή που θα έχει την ευκαιρία με τις αγορές στις οποίες θα προβεί να καλύψει τις ανάγκες του χωρίς να βαρύνει υπέρμετρα τον οικογενειακό κορβανά.

Ευελπιστούμε και φέτος, οι εκπτωτικές τιμές να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά, υπέρ εισοδήματος και τζίρου. Στόχος του λιανικού εμπορίου το φετινό καλοκαίρι είναι, ο συνολικός τζίρος του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου να κινηθεί πάνω από τον περυσινό πήχη των 7 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο κυμάνθηκε στο 2,4% δικαιολογείται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την κίνηση της αγοράς. ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Η αύξηση του τζίρου Ιουλίου-Αυγούστου είναι εφικτή και στηρίζεται στις αυξημένες τουριστικές ροές, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου και οι ξένοι επισκέπτες θα μπουν στο άθροισμα του τζίρου πολλών τουριστικών προορισμών με την εισαγόμενη κατανάλωση. Το επιθυμητό είναι, βεβαίως, οι εγχώριοι μόνιμοι καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις συμφέρουσες τιμές για τις αγορές τους και οι επιχειρήσεις λιανικής να εξαντλήσουν τα περιθώρια έκπτωσης. Τα ποσοστά των εκπτώσεων στο ξεκίνημα αναμένονται να κυμανθούν από 30% έως 50% και προς το τέλος της δίμηνης εκπτωτικής περιόδου θα δούμε και ποσοστά της τάξης του 70%.

Οι πέντε κλάδοι του λιανικού εμπορίου με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον κύκλο εργασιών των θερινών εκπτώσεων είναι ο κλάδος των ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, ο κλάδος των καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών, ο κλάδος των ρολογιών και κοσμημάτων, ο κλάδος των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Σύμφωνα με την ροπή κατανάλωσης από την αρχή του έτους ο τζίρος αποκλειστικά του λιανικού εμπορίου, παρά τις μηνιαίες αυξομειώσεις, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων κινείται με αυξητικούς ρυθμούς μεταξύ 1,6% και 3,4% συγκριτικά με πέρυσι. Αναμφισβήτητα οι θερινές εκπτώσεις είναι σύμμαχος των εμπόρων και καταναλωτών. Καλό καλοκαίρι, καλές πωλήσεις και καλές αγορές!»

Από την πλευρά του πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής, μιλώντας με δημοσιογράφους εξέφρασε την προσδοκία του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου για τόνωση της αγοράς, καθώς μέχρι τώρα η καταναλωτική κίνηση όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν υποτονική.

Όπως υπογράμμισε, είναι μονόδρομος για τους επαγγελματίες – επιχειρηματίες να κάνουν γενναίες εκπτώσεις για να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Ο κ. Κογιουμτσής επανέλαβε ότι η ακρίβεια -ιδιαίτερα στα τρόφιμα- παραμένει το μεγάλο πρόβλημα, περιορίζοντας σημαντικά ή και εξαντλώντας το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των πολιτών.

«Αν δεν τιθασευθεί η ακρίβεια με αποτελεσματικά μέτρα, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα επιδεινώνεται», τόνισε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Ε.Ε.Α. για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Τέλος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η θερινή εκπτωτική περίοδος ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα και οι εμπορικές επιχειρήσεις όλης της χώρας περιμένουν πολλά από αυτήν. Σε μία εποχή δύσκολη για τα καταστήματα, με την ακρίβεια να συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα και το τραπεζικό σύστημα κλειστό, οι καλοκαιρινές εκπτώσεις ευελπιστούμε ότι θα φέρουν έναν άνεμο αισιοδοξίας στην αγορά και θα δώσουν ανάσα στις δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το καταναλωτικό κοινό γνωρίζει πολύ καλά ότι τούτη είναι η στιγμή στην οποία θα βρει επάρκεια προϊόντων και πολύ μεγάλες εκπτώσεις ώστε να καλύψει τις ανάγκες του, ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών. Είμαστε αισιόδοξοι για την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο και ελπίζω ότι τα αποτελέσματά της, τα οποία θα αποτυπωθούν στην καθιερωμένη έρευνα του Ε.Σ.Α., θα είναι καλά για όλους μας».

Αυξάνεται η αισιοδοξία των καταναλωτών

Την ίδια ώρα μικρή ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αισιοδοξία στις προβλέψεις των νοικοκυριών για τα οικονομικά τους, βελτίωση της πρόθεσης για μείζονες αγορές έδειξε η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις – 42,7 μονάδες, έναντι -43,8 μονάδες τον Μάιο.

Η έρευνα κατέγραψε τον Ιούνιο ήπιες αρνητικές μεταβολές προσδοκιών των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας και αισιόδοξες για τη δική τους, ενώ αντίθετα παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην πρόθεση για μείζονες αγορές. Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες, αν και η μείωση της ανεργίας και τα έως τώρα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι ιδιαίτερα θετικά, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα συνεισφέρει με αισιόδοξες προοπτικές όχι μόνο στους πιο στενούς τουριστικούς κλάδους αλλά και σε όσους συσχετίζονται με αυτούς ευρύτερα στην οικονομία.

Αναλυτικότερα, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες, βελτιώθηκαν ήπια τον Ιούνιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -39,6 (από -41,0) μονάδες τον Μάιο. Το 56% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 7% προβλέπει μικρή βελτίωση. Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε μικρή ενίσχυση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -47,9 (από -46,7) μονάδες. Το 65% (από 63%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 19% (από 18%) το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε σημαντικά με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις – 38,2 (από -44,2) μονάδες. Το 46% (από 51%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 4% αναμένει το αντίθετο. Παράλληλα, ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες εξασθένισε ήπια τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -66,4 μονάδες (από -62,5). Το 85% (από 81%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 15% (από 17%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες κλιμακώθηκε ήπια τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις +34,4 μονάδες, έναντι +32,0 μονάδων τον Ιούνιο. Το 58% των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 13% (από 18%) αναμένει σταθερότητα. Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 61% (από 66%), ενώ στο 11% από 8% ενισχύθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν 19% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε 8% από 5% τον προηγούμενο μήνα. Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 53,5% έκρινε τον Ιούνιο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 61,5% τον προηγούμενο μήνα.

Παγκοσμίως η αισιοδοξία των καταναλωτών αυξάνεται. Πρόσφατη έκδοση της παγκόσμιας έρευνας EY Future Consumer Index έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους καταναλωτές (47%) που συμμετείχαν συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον – παρά τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες δαπάνες διαβίωσης (55%), την κλιματική αλλαγή (44%) και τις γεωπολιτικές εντάσεις (30%). Η έρευνα, η οποία κατέγραψε τις απόψεις και ανησυχίες περισσότερων από 23.000 ερωτηθέντων σε 30 χώρες, καταδεικνύει ότι οι καταναλωτές γίνονται πιο ικανοί στη διαχείριση των διαταραχών – με το 61% να δηλώνουν πως αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους – δείχνοντας τον βαθμό στον οποίο η παγκόσμια αβεβαιότητα έχει κανονικοποιηθεί για πολλούς.

Ενώ η αισιοδοξία αυξάνεται, η εμφάνιση των «ανεξάρτητων» καταναλωτών – εκείνων, δηλαδή, που αναζητούν ενεργά πληροφορίες, αποφασίζουν και λαμβάνουν δράση αυτόνομα, χωρίς να βασίζονται σε παραδοσιακές πηγές επιρροής και πληροφόρησης – αποτελεί νέα πρόκληση για τα brands καταναλωτικών προϊόντων και τους λιανοπωλητές.

H έκθεση δείχνει ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι στόχευσης, επικοινωνίας και πειθούς, καθίστανται ξεπερασμένες. Οι σημερινοί καταναλωτές αναζητούν νέα, ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας, όπου μπορούν να συμμετέχουν, να παρέχουν τις δικές τους συμβουλές σε άλλους, να αγοράζουν και να διαβάζουν αμερόληπτες αξιολογήσεις προϊόντων. Σχεδόν τα τρία πέμπτα (57%) των ερωτηθέντων επιδιώκουν να συμμετάσχουν και/ή να συμβάλουν σε διαδικτυακές κοινότητες συμβουλών για αγοραστικές αποφάσεις, ενώ το 61% δηλώνουν ότι αγόρασαν ένα προϊόν κατόπιν σύστασης ή προώθησης από influencer. Αντιθέτως, μόνο το 21% «κλίκαραν» σε διαφήμιση στα socialmedia.

Τα προγράμματα πιστότητας (loyalty) εξακολουθούν να είναι διαδεδομένα. Οι καταναλωτές παγκοσμίως παρακινούνται από οφέλη όπως εκπτώσεις και αποκλειστικές προσφορές και η αφοσίωσή τους διαρκεί συνήθως όσο και τα οφέλη που λαμβάνουν. Για παράδειγμα, το 46% των ερωτηθέντων εξαργύρωσαν ένα κουπόνι που έλαβαν, ενώ μόνο το 31% κατέβασαν εφαρμογή κάποιου λιανοπωλητή/brand, λιγότερο από το ένα τέταρτο (23%) συμμετείχαν σε ομάδες επιβράβευσης που δημιουργούν οι λιανοπωλητές για τους πελάτες τους και μόνο το 22% εγγράφηκαν σε λίστα αλληλογραφίας λιανοπωλητή κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Τα προτιμώμενα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων πιστότητας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η δωρεάν αποστολή (67%), ακολουθούμενη από χαμηλότερες τιμές στο κατάστημα σε επιλεγμένα προϊόντα (49%).

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζουν σήμερα οι εκπτώσεις – Θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου"

Σκιάθος: Aδιανόητο ατύχημα σε πεζόδρομο - Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέσυρε δύο γυναίκες που ψώνιζαν

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβει το μεσημέρι του Σαββάτου στον πεζόδρομο Παπαδιαμάντη της Σκιάθου όπου ένα ασθενοφόρο ενώ είχε παραλάβει περιστατικό, στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο Κέντρο Υγείας παρέσυρε δύο γυναίκες την ώρα που εκείνες κοιτούσαν αμέριμνες στα εξωτερικά σταντ εμπορικού καταστήματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Skiathoslife.gr ο οδηγός ήταν στέλεχος στρατιωτικός της 111 ενώ ο διασώστης ο οποίος επέβαινε στο ασθενοφόρο και βρισκόταν στην καμπίνα με το περιστατικό, κατέβηκε και παρείχε τις πρώτες βοήθειες στις δύο γυναίκες ενώ τις πρότεινε να τις μεταφέρουν στο ΚΥ κάτι που αρνήθηκαν.

Σύμφωνα με πολίτες και καταστηματάρχες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του δυσάρεστου περιστατικού, ανέφεραν στο Skiathoslife.gr πως κατά τη διέλευση οχήματος του ΕΚΑΒ που η ταχύτητα για το σημείο ήταν αυξημένη παρέσυρε με τον καθρέφτη του οχήματος τις δύο γυναίκες που εκείνη την ώρα κοιτούσαν προϊόντα στα εξωτερικά σταντ του καταστήματος με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού επιχειρηματίες βγάζουν καρέκλες, τραπεζάκια και σταντ ρουχισμού κλπ. εκτός ορίων που τους έχουν δοθεί από το Δήμο, με αποτέλεσμα να εύχονται κάθε φορά να μην συμβεί κάτι κακό και να χρειαστεί στις περιοχές αυτές να φτάσουν ασθενοφόρα, πυροσβεστική κλπ. Θεωρούν επίσης αδικαιολόγητη την ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός του Ασθενοφόρου εκείνη την ώρα στον Πεζόδρομο της Παπαδιαμάντη. 

Ζητούν άμεσα να γίνονται τακτικοί έλεγχοι για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.

skiathoslife

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκιάθος: Aδιανόητο ατύχημα σε πεζόδρομο - Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέσυρε δύο γυναίκες που ψώνιζαν"

Τι πραγματικά ισχύει για την εξαήμερη εργασία

Ως «fake news» ή «ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω, προς τον Εργασιακό Μεσαίωνα», η 6ήμερη εργασία έκανε «πρεμιέρα» στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την ΕΕ, την Τουρκία έως την Αμερική, το μέτρο που θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την προηγούμενη βδομάδα έφερε τη χώρα μας στο διεθνές προσκήνιο, προκαλώντας ακόμη και τον χλευασμό διάσημων και μη youtubers και influencers!  

Όλα σχεδόν τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα ασχολήθηκαν με το θέμα, επισημαίνοντας στην πλειονότητά τους πως μια χώρα που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, έχει τη μεγαλύτερη μέση εβδομάδα εργασίας -οι Έλληνες εργαζόμενοι περνούσαν κατά μέσο όρο 39,8 ώρες στη δουλειά τους, σε σύγκριση με τις 36,1, που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ- και ταυτόχρονα παρουσιάζει τη χαμηλότερη παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας -30% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο.

Εκφράζουν αμφιβολίες για  την αποτελεσματικότητά του, επισημαίνοντας βέβαια τη σημαντική έλλειψη προσωπικού και την ανάγκη κάλυψης συγκεκριμένων θέσεων από άτομα με εργασιακή εμπειρία. Για να καταλήξουν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με τη γενική τάση μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και την εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας, ως μέσο αύξησης της παραγωγικότητας. Που σε κάθε περίπτωση, είναι και το ζητούμενο.

Έτσι, για κάποιους η Ελλάδα έγινε ξαφνικά παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για διεθνή διασυρμό για τη χώρα μας. New York Times, Handelsblatt, Guardian, BBC, Washington Post και CNBC ασχολήθηκαν με το μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται  για απόφαση… μνημονιακής έμπνευσης.

Η κυβερνητική θέση

Την ώρα βέβαια που πληθαίνουν εντός και εκτός Ελλάδας οι φωνές αποδοκιμασίας του μέτρου, η κυβέρνηση δια στόματος της νέας υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως κάνει λόγο για fake news, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία». Εννοεί βέβαια ότι δεν θεσμοθετήθηκε μαζικά και για όλους η αύξηση του χρόνου εργασίας και ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο.

Σύμφωνα με την κ.  Κεραμέως, δεν αλλάζει  ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας, απλώς δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, για μία ημέρα έκτακτης εργασίας. Μάλιστα, η Ελληνίδα υπουργός σημειώνει ότι παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα και για τετραήμερη εργασία, που έχει θεσπιστεί, καθώς και για άλλες ευέλικτες -για τους εργαζόμενους- μορφές εργασίας.

«Με τον πρόσφατο νόμο, προβλέπεται αναγκαστικά και η ημερήσια ανάπαυση και η υποχρεωτική εβδομαδιαία ανάπαυση και πόσες ώρες συνολικά μπορεί να εργαστεί ο εργαζόμενος σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών. Άρα, όλες οι δικλίδες ασφαλείας είναι εκεί», επεσήμανε στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη (στην ΕΡΤ) η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης «υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη μέρα εργασίας. Επομένως, η Ελλάδα δεν κάνει εδώ κάτι διαφορετικό και πόσω μάλλον έχει ήδη προσαρμοστεί και σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα, αν θέλετε».

Σύμφωνα πάντως με τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η μεταρρύθμιση τελικά θα οδηγήσει στον θάνατο της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, όχι μόνο επειδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν όποτε το επιθυμούν την έκτη ημέρα εργασίας, αλλά και επειδή «η μεταρρύθμιση υπονομεύει τη νομική προστασία και καταργεί καθιερωμένα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας».  

Τι προβλέπει

Ας δούμε λοιπόν, με βάση και τις αναλύσεις και τις τοποθετήσεις των ειδικών, τι  ακριβώς προβλέπει ο νόμος και πού κρύβονται οι παγίδες.

Την έκτη ημέρα απασχόλησης όσων εργάζονται με πενθήμερο σύστημα εργασίας εισήγαγε στη χώρα μας ο τελευταίος εργασιακός νόμος  Ν. 5053/2023, που έμεινε γνωστός ως νόμος  Γεωργιάδη. Κυρίως λόγω των τεχνικών προβλημάτων ως προς τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και τις δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, ξεκίνησε την εφαρμογή της την 1η Ιουλίου 2024.

Τα σχετικά άρθρα ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια ότι η δυνατότητα επιβολής από τον εργοδότη 6ης ημέρας απασχόλησης αφορά επιχειρήσεις που εκ της φύσεώς τους είναι συνεχούς λειτουργίας, λειτουργούν δηλαδή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών (άρθρο 25). Μπορεί να εφαρμοστεί βέβαια και σε επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, όταν αντιμετωπίζουν «εξαιρετική και απρόβλεπτη αύξηση του φόρτου εργασίας» (άρθρο 26).

Εδώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται και η πρώτη παγίδα κυρίως ως προς τη σωστή ερμηνεία των διατάξεων. Και αυτό γιατί ο νόμος απαιτεί η προσφυγή στην εξαήμερη απασχόληση να συνδέεται με εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας μόνον όσον αφορά στις επιχειρήσεις του άρθρου 26. Συνεπώς, στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας 24/7 δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο εάν συντρέχουν έκτακτες προϋποθέσεις ή όχι.

Επίσης, και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν η δυνατότητα για απασχόληση την έκτη ημέρα πρέπει να προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας και κυρίως εάν μπορεί ο εργαζόμενος να αρνηθεί την εργασία του σε περίπτωση που ο εργοδότης ανακοινώσει την υποχρέωση 6ήμερης εργασίας. 

Σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο - δικηγόρο Γιάννη Καρούζο, οι εργαζόμενοι κατ’ αρχήν υποχρεούνται να παράσχουν εργασία συμμορφούμενοι με τις οδηγίες του εργοδότη τους, ο οποίος ασκεί το διευθυντικό του δικαίωμα. Στο ερώτημα λοιπόν, εάν η μονομερής επιβολή της απασχόλησης την έκτη ημέρα είναι επιτρεπτή κατ’ ενάσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη, η απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, θα πρέπει να δοθεί σύμφωνα με το άρθ. 659 ΑΚ (ορ. στη συνέχεια), το οποίο έχει εφαρμογή και για την υπερωριακή απασχόληση. «Αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, με τους περιορισμούς του άρθ. 659, είναι υποχρεωτική για τους μισθωτούς, εφόσον βέβαια ο εργοδότης τηρεί τους όρους του νόμου», επισημαίνει.

Ακόμη και η μη πρόβλεψη της 6ήμερης εργασίας στη σύμβαση δεν μπορεί, σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο, να αποκλείσει την εφαρμογή του νέου νόμου, με την ίδια έννοια που η μη πρόβλεψη σε ατομική σύμβαση εργασίας της ανάγκης ορισμένες φορές ο εργαζόμενος να εργαστεί υπερωριακά δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα του εργοδότη να απαιτήσει αυτό από τον μισθωτό.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καρούζο, αν και ο νόμος δεν φαίνεται να χορηγεί δικαίωμα άρνησης στους εργαζομένους σε περίπτωση που κληθούν από τον εργοδότη τους να εργαστούν και έκτη ημέρα, κατά παρέκκλιση του πενθήμερου συστήματος εργασίας, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι διατάξεις καθιστούν την απασχόληση την έκτη ημέρα νόμιμη και άρα υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, υπό μία συγκεκριμένη προϋπόθεση: ότι η αξίωση του εργοδότη για απασχόληση την έκτη ημέρα συνδέεται, πρώτον, με τη συνδρομή εξαιρετικών συνθηκών («Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα») και δεύτερον, με την καταχώριση αυτής στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Και τι σημαίνει αυτό; Ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί σε καμία περίπτωση την 6ήμερη εργασία, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μόνη δυνατότητα των εργαζομένων να αρνηθούν απασχόληση την έκτη ημέρα μπορεί να αναζητηθεί στο άρθρο 659 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο, «Αν παρουσιαστεί ανάγκη για εργασία πέρα από τη συμφωνημένη ή τη συνηθισμένη, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι  ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί την εργασία κατά την 6η ημέρα, λόγω σωματικής αδυναμίας εξαιτίας ασθένειας καθώς η άρνησή του δεν είναι αντίθετη στην καλή πίστη.

Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που είχε αναπτυχθεί από το κυβερνητικό επιτελείο και την τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όταν ψηφίστηκε το περσινό καλοκαίρι ο νόμος με τη συγκεκριμένη διάταξη, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η νόμιμη απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας σε εργαζόμενους με πενθήμερο σύστημα εργασίας. Στην πράξη, υποστήριζαν, η 6ήμερη εργασία υπήρχε, ήταν όμως σε όλες τις περιπτώσεις παράνομη και οι επιχειρήσεις απειλούνταν  με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Στον δε εργαζόμενο προβλεπόταν αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.

Έτσι, πλέον, ο εργοδότης μπορεί να απαιτήσει υπό προϋποθέσεις την απασχόληση του εργαζόμενου και την έκτη ημέρα της εβδομάδας χωρίς να απειλούνται ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις. Καταβάλλεται, δε, στον εργαζόμενο το ημερομίσθιο της  6ης ημέρας, προσαυξημένο κατά 40%.  Εάν η 6η ημέρα συμπίπτει με αργία ή είναι κατά την Κυριακή, το ημερομίσθιο προσαυξάνεται κατά 115% (40% για την 6ήμερη και 75% για την αργία).

Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας, πρέπει να δηλώσουν αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.

Η απασχόληση των εργαζομένων κατά την πρόσθετη ημέρα δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Ειδικά οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, πρέπει:

  • Να έχουν δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.
  • Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική συνθήκη του απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας υπόκειται σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Τέλος, να σημειωθεί πως σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο δεν αφορά και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμοστεί σε ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι πραγματικά ισχύει για την εξαήμερη εργασία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news