facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Έβρος, Ερντογάν, κορονοϊός – Απόρρητες αναφορές «φωτιά» για το επικίνδυνο σχέδιο του «σουλτάνου»

Θα γίνει ο κορονοϊός το «Βατερλώ» του Ερντογάν; «Κύμα» πληροφοριών στην ΕΥΠ πως πολλές εκατοντάδες Τούρκοι χωροφύλακες μολύνθηκαν από τον ιό. Η… διόλου τυχαία φωτιά στις Καστανιές και όλο το άγριο παρασκήνιο.

Για μια ζοφερή κατάσταση τόσο στο στράτευμα και στα Σώματα Ασφαλείας, όσο και στην ίδια την τουρκική κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κάνουν λόγο οι απόρρητες αναφορές της ΕΥΠ για την γείτονα. Είναι μάλιστα ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές, για τους λόγους που ο «Σουλτάνος» έκλεισε τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στις Καστανιές του Έβρου, βάζοντας τέλος στην πολιορκία των ελληνικών συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ αλλά και οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, που όλο αυτό το διάστημα ασχολήθηκαν εκτενέστερα με την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχουν στα «χέρια» τους διασταυρωμένες αναφορές και πληροφορίες για επέλαση του κορονοϊού στον καταυλισμό στις Καστανιές, που τελικά οδήγησαν ακόμα και στην καταστροφή του, με φωτιά που έβαλαν τα μέλη της Στρατοχωροφυλακής, προκειμένου να κάψουν τα μολυσμένα αντικείμενα και τα προσωπικά είδη των ανθρώπων που είχε στοιβάξει εκεί το καθεστώς Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δεδομένο που έγειρε την πλάστιγγα και οδήγησε στην καταστροφή με πυρά του καταυλισμού στις Καστανιές, είναι το γεγονός πως πολλοί από τους περίπου 1.000 Στρατοχωροφύλακες που είχε μεταφέρει ο Ερντογάν στα σύνορα με τον Έβρο, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Οι Στρατοχωροφύλακες του Ερντογάν, φέρεται να μολύνθηκαν από τον νέο ιό, λόγω της επαφής που είχαν με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έσυρε στα σύνορα το τουρκικό καθεστώς, προκειμένου να πολιορκήσουν τα ελληνικά και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκά σύνορα.

Πώς αποφασίστηκε η καταστροφή του καταυλισμού

Παράλληλα οι πιέσεις που δέχτηκε το καθεστώς από τις αρχές της Αδριανούπολης για την ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε στον πρόχειρο καταυλισμό, σε σχέση με τους νοσούντες μετανάστες ήταν μεγάλες, καθώς κινδύνευε ολόκληρη η πόλη της Αδριανούπολης να μολυνθεί από τον Covid_19.

Έτσι λοιπόν, μπροστά στην εφιαλτική εικόνα που θα δημιουργούσε για το καθεστώς αυτή η κατάσταση, ελήφθη στην κυριολεξία εν μια νυκτί η απόφαση για πλήρη καταστροφή του καταυλισμού και την καύση όλων των αντικειμένων, εξού και η μεγάλη φωτιά που είδαν πριν από μερικά βράδια τα στελέχη των Ε.Δ και της ΕΛ.ΑΣ, στην απέναντι πλευρά των συνόρων και συγκεκριμένα εκεί που βρίσκονταν ο πρόχειρος καταυλισμός μεταναστών και προσφύγων.

Κανείς δεν ξέρει που μεταφέρθηκαν

Μάλιστα μετά την καταστροφή του πρόχειρου καταυλισμού, ακόμα και στην Τουρκία πολλοί είναι αυτοί από τον κρατικό μηχανισμό που δεν γνωρίζουν που στο καλό στοιβάχτηκαν όλοι οι αυτοί οι άνθρωποι που τις προηγούμενες ημέρες έπαιρναν μέρος στην πολιορκία των ελληνικών συνόρων.

Το καθεστώς Ερντογάν υποστήριξε πως θα μεταφερθούν σε ειδικές δομές φιλοξενίας. Κανείς όμως δεν είδε, δεν άκουσε, για το που τελικά μεταφέρθηκαν αυτοί οι άνθρωποι.

Ακόμα και τα λαλίστατα ΜΜΕ της γείτονος που εκθείαζαν κατά καιρούς την τουρκική φιλοξενία σε πρόσφυγες και μετανάστες, δεν έδειξαν ούτε μια εικόνα από τις … «ανθρώπινες δομές φιλοξενίας», όπου και φέρεται να μεταφέρθηκαν αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, που «μπόλιασε» το καθεστώς με ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Τους έστειλε να πολιορκήσουν τα ελληνικά σύνορα, χωρίς βέβαια οι ίδιοι να έχουν ευθύνη των πράξεων τους, καθώς όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, ακόμα και με την βία τους έσπρωχνε ο μηχανισμός του Ερντογάν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σοβαρό πρόβλημα με κορονοϊό στον τουρκικό στρατό

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΕΥΠ που ασχολούνται με την συγκέντρωση πληροφοριών, τουλάχιστον ένα μήνα πριν ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Τουρκία, είχαν προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση που επικρατούσε στην γειτονική χώρα σε σχέση με την επέλαση της πανδημίας.

Μάλιστα σε μια από τις αναφορές γίνεται λόγος για τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία, το οποίο στα αρχικά του στάδια ήταν δυνατόν να κρυφτεί από τους πανίσχυρους μηχανισμούς ελέγχου του Ερντογάν.

Άλλωστε ακόμα και η κοινή λογική δεν είναι δυνατόν να δεχτεί τα όσα υποστηρίζει το καθεστώς στην Τουρκία, καθώς φαινομενικά ο κορονοϊός άργησε να χτυπήσει την πόρτα της Τουρκίας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το καθεστώς Ερντογάν, πλην όμως οι αριθμοί μέσα σε δυο εβδομάδες, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες νέα κρούσματα την ημέρα, άλλα υπονοούν και αποδεικνύουν.

Πάντως και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, φαίνεται πως ακόμα και στο τουρκικό στράτευμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με νοσούντες από τον νέο ιό και μάλιστα ακόμα και στους λόχους που βρίσκονται στην δήθεν ζώνη ασφαλείας, που δημιούργησε ο Ερντογάν στο εσωτερικό της Συρίας.

Κάποιες αναφορές που έχουν στα χέρια τους Έλληνες αρμόδιοι, κάνουν λόγο για μεταφορά μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, από την ζώνη ασφαλείας στην Συρία στο εσωτερικό της χώρας για νοσηλεία, καθώς παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα κορονοϊού.

Αυτό βέβαια σημαίνει αποδυνάμωση του στρατεύματος που βρίσκεται στο εσωτερικό της Συρίας, καθώς δεν φαίνεται οι Τούρκοι στρατιώτες που αποχώρησαν να αναπληρώνονται από νέες μονάδες στρατιωτικών.

Όπως όλα δείχνουν και με την εξέλιξη που έχει πλέον η πανδημία στην γειτονική χώρα, αλλά και την δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει στον πληθυσμό οι κινήσεις του Ερντογάν σε σχέση με την καθυστερημένη αντιμετώπιση της, είναι δυνατόν να αποτελέσει το «Βατερλό του Σουλτάνου».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος, Ερντογάν, κορονοϊός – Απόρρητες αναφορές «φωτιά» για το επικίνδυνο σχέδιο του «σουλτάνου»"

ΙΑΣΩ: Προσφορά 70 κλινών στο «Φιλοκτήτης» και πλήρους εξοπλισμού για δύο θέσεις ΜΑΦ

Τη δωρεάν, άμεση παραχώρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 70 κλινών του Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», το οποίο βρίσκεται στο Κορωπί Αττικής, γνωστοποιεί με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας ο Όμιλος ΙΑΣΩ.

Οι κλίνες διατίθενται για περιστατικά μη σχετιζόμενα με τον Covid-19. Στόχος της προσφοράς είναι η αποδέσμευση κλινών από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος παραχωρεί στο ΕΣΥ τον πλήρη εξοπλισμό για δύο θέσεις Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), συνδράμοντας στην υποστήριξη περιστατικών Covid-19.

Ο όμιλος ΙΑΣΩ δηλώνει πως, με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, συνδράμει στο μέτρο του δυνατού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΑΣΩ: Προσφορά 70 κλινών στο «Φιλοκτήτης» και πλήρους εξοπλισμού για δύο θέσεις ΜΑΦ"

Κορονοϊός: Στο έλεος της πανδημίας η Τουρκία με 501 νεκρούς – 76 θάνατοι σε μια μέρα

Τον τρόμο και στην Τουρκία σκορπάει ο κορονοϊός με 501 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά από την φονική επιδημία.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 3.000 για να ανέλθουν σε 23.934 σήμερα. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid-19 αυξήθηκαν κατά 76 και πλέον οι νεκροί έφθασαν τους 501 στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά μέσω Twitter.

Τις τελευταίες 24 ώρες διεξήχθησαν 19.664 διαγνωστικοί έλεγχοι αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ελέγχων που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τον κορονοϊό στην Τουρκία σε 161.380, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Στο έλεος της πανδημίας η Τουρκία με 501 νεκρούς – 76 θάνατοι σε μια μέρα"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 7.500 οι νεκροί

Αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η Γαλλία ως προς την αύξηση του αριθμού των νεκρών. Σε λιγότερο από 24 ώρες καταγράφηκαν 441 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να εκτινάσσεται στους 7.560.

Ο απολογισμός της Παρασκευής έκανε λόγο για περίπου 6.500 νεκρούς, που σημαίνει ότι σε μία ημέρα τα θύματα της πανδημίας αυξήθηκαν πάνω από χίλια.

Σοβαρή ανησυχία εγείρει η κατάσταση στα γηροκομεία της Γαλλίας, όπου έχουν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία ανέρχονται συνολικά σε 68.838, δηλαδή 4.000 περισσότερα από την ενημέρωση της Παρασκευής.

Η Γαλλία συνεχίζει τις προσπάθειές της να εφοδιαστεί με μάσκες και οι παραγγελίες της σε κατασκευαστές στην Κίνα έχουν ήδη φθάσει τα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια κομμάτια, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν.

«Αναφορικά με τις μάσκες που έχουμε παραγγείλει στην Κίνα, δεν πρέπει να απέχουμε πολύ από τα δύο δισεκατομμύρια και συνεχίζουμε να στέλνουμε παραγγελίες» είπε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό μέσο Brut.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 7.500 οι νεκροί"

Νέα Υόρκη: Επιστρατεύεται όλο το ιατρικό προσωπικό

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης απηύθυνε σήμερα έκκληση για γενική επιστράτευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εκτιμώντας ότι χρειάζεται τη βοήθεια 45.000 επιπλέον επαγγελματιών για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στην μεγαλούπολη.

«Γιατρούς, νοσηλευτές, ειδικούς για την αναπνοή… όλους αυτούς που δεν είναι ήδη στη μάχη: σας χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Δημοκρατικός αιρετός Μπιλ ντε Μπλάζιο σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό στο Twitter. «Χρειαζόμαστε 45.000 επαγγελματίες υγείας για να συνταχθούν στη μάχη τον Απρίλιο και τον Μάιο για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα», πρόσθεσε, καλώντας τους πολίτες να προετοιμαστούν για δύο «σκληρούς» μήνες.

Χθες βράδυ, η πόλη έστειλε επείγον μήνυμα στα τηλέφωνα των Νεοϋορκέζων για να καλέσει όλους τους επαγγελματίες υγείας να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή σε μια ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού. Περισσότερα από 57.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην πόλη, η οποία θρηνεί ήδη τον θάνατο περισσότερων από 1.800 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 305 μόνο την Παρασκευή.

Γενικότερα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με περισσότερες από 113.000 μολύνσεις να έχουν καταγραφεί, σχεδόν όσες στην Ιταλία ή την Ισπανία, τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες. Για να αποφύγουν μια τέτοια τραγική εξέλιξη, οι αρχές της Νέας Υόρκης άρχισαν μια μάχη με τον χρόνο για να ενισχύσουν την ικανότητα των ιατρικών δομών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συρροή ασθενών.

Νοσοκομεία εκστρατείας διαμορφώθηκαν σε συνεδριακό κέντρο στο Μανχάταν ή στο Σέντραλ Παρκ, και ένα πλωτό στρατιωτικό νοσοκομείο με χίλια κρεβάτια έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπιλ ντε Μπλάζιο και τον κυβερνήτη της πολιτείας Άντριου Κουόμο, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να έχουν ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και αναπνευστήρες για τη θεραπεία των βαριά αρρώστων.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο εκτιμά ότι θα χρειαστούν 2.500 έως 3.000 περισσότεροι αναπνευστήρες στην πόλη του, μόνο για την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Άντριου Κουόμο υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα για την επίταξη των αναπνευστικών συσκευών που βρίσκονται σε ιδιωτικές δομές, προκειμένου να διατεθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Υόρκη: Επιστρατεύεται όλο το ιατρικό προσωπικό"

Ιταλία – Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί, 681 το τελευταίο 24ωρο

Ακόμη ένα 24ωρο πέρασε με την Ιταλία να μετράει τις πληγές της λόγω του κορονοϊού.

Την Παρασκευή η Πολιτική Προστασία είχε ανακοινώσει ότι υπήρχαν 766 θάνατοι και 4.585 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα, με τους συνολικούς αριθμούς να είναι 14.681 και 119.827 αντίστοιχα.

Μία μέρα μετά, ενώ το προηγούμενο διήμερο οι θάνατοι ήταν στα ίδια πάνω-κάτω (760 την Πέμπτη και 766 την Παρασκευή), η Ιταλία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 681 άνθρωποι και υπήρξαν 4.805 νέα κρούσματα.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά στη γειτονική χώρα υπάρχουν 15.362 νεκροί λόγω του κορονοϊού, με τα συνολικά κρούσματα, υπολογίζοντας και όσους έχασαν τη ζωή τους αλλά και όσους έχουν αναρρώσει, να είναι 124.632.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία – Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί, 681 το τελευταίο 24ωρο"

Kορωνοϊός – ΗΠΑ: 1.480 θάνατοι σε 24 ώρες – Τραγικό ημερήσιο ρεκόρ

Σχεδόν 1.500 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Με 1.480 θανάτους να καταμετρώνται από τις 20:30 της Πέμπτης ως την ίδια ώρα χθες Παρασκευή, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου που ανανεώνονται συνεχώς, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει πλέον ανέλθει σε 7.406.

Δύο από τις περιοχές των ΗΠΑ που θεωρούνται επίκεντρα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα κατέγραψαν χθες Παρασκευή τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των νεκρών, την ώρα που ο Λευκός Οίκος έστελνε αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το αν είναι απαραίτητο οι Αμερικάνοι να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Η μεγάλη αύξηση των νεκρών στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη αποδεικνύει ότι ακόμη και τα νοσοκομεία των πιο πλούσιων, αστικών περιοχών των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να καταρρέουν μπροστά στο κύμα των μολύνσεων από την covid-19.

Κυβερνήτες, δήμαρχοι και γιατροί εκφράζουν εδώ και εβδομάδες τις ανησυχίες τους για τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και αναπνευστήρων αλλά και άλλων ιατρικών εφοδίων.

Με το στρατηγικό απόθεμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να έχει σχεδόν εξαντληθεί, οι πολιτείες των ΗΠΑ αναγκάζονται ουσιαστικά να ανταγωνίζονται η μία την άλλη στην ελεύθερη αγορά για ζωτικής σημασίας ιατρικό εξοπλισμό.

Οι πόλεις προσπαθούν επίσης να αυξήσουν τη χωρητικότητα των νοσοκομείων τους και να στρατολογήσουν νέο ιατρικό προσωπικό, κυρίως μεταξύ των συνταξιούχων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις επικείμενες ελλείψεις κλινών και προσωπικού.

Η Νέα Υόρκη, επίκεντρο της επιδημίας covid-19 στις ΗΠΑ, έχει λίγες ημέρες στη διάθεσή της για να προετοιμαστεί για το χειρότερο ξέσπασμα της ασθένειας, προειδοποίησε ο δήμαρχός της Μπιλ ντε Μπλάζιο. Στην πόλη έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 56.289 κρούσματα του κορονοϊού και 1.876 θάνατοι.

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε μια «μάχη ενάντια στον χρόνο», τόνισε ο ντε Μπλάζιο στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κινητοποιήσει τον αμερικανικό στρατό.

«Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που σκοτώνει χιλιάδες Αμερικανούς και πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι που δεν χρειάζεται», επεσήμανε. «Δεν μπορεί κανείς να λέει ότι κάθε πολιτεία, κάθε πόλη πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Δεν είναι αυτό η Αμερική», κατήγγειλε.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Kορωνοϊός – ΗΠΑ: 1.480 θάνατοι σε 24 ώρες – Τραγικό ημερήσιο ρεκόρ"

Καιρός αύριο: Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Χιόνια στα ορεινά της Αττικής

Δεν αστειεύεται ο καιρός ούτε αύριο Κυριακή (5.04.2020) με τις καταιγίδες, τα χιόνια, τους θυελλώδεις ανέμους να συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο καιρός μπορεί να παρουσιάσει ύφεση στη δυτική Ελλάδα, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε ισχυρές βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία.
Οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 9 και από το απόγευμα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή (5.04.2020) από την ΕΜΥ

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αττική 
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη 
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και νωρίς το πρωί μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 
Μακεδονία, Θράκη 
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και νωρίς το πρωί, στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, και κυρίως στη Χαλκιδική, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και νωρίς το πρωί στα ημιορεινά. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος 
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές που από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ιδιαιτέρως στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας, όπου τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη 
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στις Κυκλάδες, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση που από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρά και προβλέπεται να εξασθενήσουν από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και από το απόγευμα τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Χιόνια στα ορεινά της Αττικής"

Απορρίπτει ο Σόιμπλε τα κορονο-ομόλογα: «Θα αποδυναμώσουν την Ευρώπη»

Ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζει την αντίθεσή του στα ομόλογα κορονοϊού, δηλαδή στον κοινό δανεισμό των ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, ζητά όμως «τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη» στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit.

«Ο περιορισμός της -αναγκαίας- συζήτησης (για τη βοήθεια των πληττομένων χωρών) σε ένα εργαλείο δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, ιδίως όταν αναζωπυρώνεται μόνο από ισχυρογνωμοσύνη μία παλιά διαμάχη. Ακόμη και στην κρίση, θα πρέπει όποιος παίρνει τις αποφάσεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πιθανές συνέπειες. Αυτό δεν θα συνέβαινε πλέον με τα κοινά χρέη. Τα ομόλογα κορονοϊού δεν θα καθιστούσαν την Ευρώπη ισχυρότερη αλλά πιο αδύναμη», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «η απόρριψη των ομολόγων κορονοϊού δεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης», αντίθετα ανέφερε πως «πρέπει να προσφερθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κρίση». «Αν τα πράγματα δεν πάνε ξανά καλύτερα για τους άλλους, μακροπρόθεσμα θα πάνε σαφώς χειρότερα και για μας», προειδοποίησε.

Τώρα, το θέμα είναι «οι πληττόμενες χώρες της ΕΕ να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα, με τους κατά το δυνατόν ίδιους και χαμηλούς τόκους για την καταπολέμηση της κρίσης. Θα πρέπει να αυξηθεί ο υφιστάμενος όγκος του Ταμείου Διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημείωσε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίπτει ο Σόιμπλε τα κορονο-ομόλογα: «Θα αποδυναμώσουν την Ευρώπη»"

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: «Μέχρι τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας»

Την παράταση στην κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών που προβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι τις 27 Απριλίου στις 6 το πρωί ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Τις τελευταίες εβδομάδες καταβάλλεται μια τεραστία προσπάθεια. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής κρίνεται μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα» υποστήριξε ο υφυπουργός, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «το αποτέλεσμα αυτό μπορεί σε ελάχιστες ώρες και μέρες να ανατραπεί».

«Η ενότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει στη συντριπτική της πλειοψηφία η ελληνική κοινωνία μας έχει επιτρέψει να έχουμε διαφορετική πορεία από άλλες χώρες. Σε ελάχιστες ώρες αυτό μπορεί να ανατραπεί. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή, την ίδια υπομονή και το ίδιο πείσμα, ώστε να συνεχίσουμε να κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας», ανέφερε  χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. 


Η παράταση του αυτοπεριορισμού για άλλες τρείς εβδομάδες συνδέεται και με τα μειοψηφικά περιστατικά μη συμμόρφωσης, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια αλλαγής της διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας, η οποία απαγορεύεται από σήμερα, Σάββατο 4 Απριλίου τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς,επικαλούμενος την απόφαση του Γραμματέα της ΑΑΔΕ. Δεν θα διεκπεραιώνονται οι σχετικές δηλώσεις ούτε από το ηλεκτρονικό σύστημα, ούτε και σε χειρόγραφη μορφή στις κατά τόπους εφορίες ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ο υφυπουργός. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί μετακίνησης και άθλησης δεν αφορούν σε πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως το κολύμπι για πολίτες με αυτισμό ή σε στάδια αποκατάστασης, εφόσον φέρουν τα σχετικά πιστοποιητικά.

«Κάποιοι επιμένουν με τεχνάσματα και δικαιολογίες να υπονομεύσουν την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε. Σήμερα παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα στους παραδρόμους εθνικών οδών. Δεν θα μείνουμε απαθείς. Αυτοί οι λίγοι ακούνε τα αισιόδοξα μηνύματα, τα ερμηνεύουν λάθος και η στάση τους είναι απολύτως αντικοινωνική. Θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των υπολοίπων. Δεν βλέπουν τι γίνεται δίπλα μας στην Ευρώπη; Αν χαλαρώσουμε ιός θα μας τσακίσει. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα λάθη να μη γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε», δήλωσε ο κ.Χαρδαλιάς.


Στις πρωτοβουλίες υποστήριξης της «μεγάλης πλειοψηφίας» των Ελλήνων που μένουν στο σπίτι, τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής για τον κορωνοϊό προετοίμασαν το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέτοντας σε εφαρμογή τη γραμμή 10306. Στην ίδια κατεύθυνση, δύο ψηφιακές πλατφόρμες θέτουν σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών από κοινού με την Κεντρική Ένωση Δήμων, για τη συλλογή τροφίμων και υπηρεσιών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στη δειύθυνση www.citysolidarity.gov.gr, όπως και τρόφιμα και κτηνιατρικές υπηρεσίες για αδέσποτα και μη ζώα στο www.animalsolidarity.gov.gr

«Μηδενική ανοχή»

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κ.Χαρδαλιάς ως προς το ενδεχόμενο ανοχής φαινομένων ανυπακοής. «Κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να υπονομεύσουν αυτήν την προσπάθεια» περιέγραψε ο υφυπουργός, με αφορμή αυξημένη κινητικότητα στο οδικό δίκτυο που παρατηρήθηκε σήμερα στην μητροπολιτική ενότητα Αθηνών.

«Δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές και απαθείς απέναντι σε αυτή τη στάση» εξήγησε ο υφυπουργός και απηύθυνε δημόσια προειδοποίηση ότι «δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκκλιση από τα μέτρα και θα δείξουμε μηδενική ανοχή» καταλήγοντας «είμαστε σε μία εξαιρετική καμπή, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες».





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: «Μέχρι τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας»"

Βρετανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 708 νεκρούς σε 24 ώρες – Ανάμεσά τους ένα παιδί 5 χρονών

Στους 4.313 έφτασε ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία, καθώς όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, το τελευταίο 24ωρο άλλοι 708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα οι αρχές (ο αριθμός αφορά τους θανάτους που καταγράφηκαν την Παρασκευή 3 Απριλίου).

Στη Σκωτία τουλάχιστον 46 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 218, στην Ουαλία πέθαναν 13 (συνολικά έχουν πεθάνει 154). Στη Βόρεια Ιρλανδία πέθαναν άλλοι 8 και 56 συνολικά.

Στην Αγγλία προστέθηκαν άλλοι 637 νεκροί, φτάνοντας συνολικά τους 3.939. Ανάμεσά τους είναι και ένα πεντάχρονο παιδί.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 41.903, ενώ 135 έχουν αποθεραπευτεί.

Η Βρετανία έχει επιβάλει, με καθυστέρηση, καθολική καραντίνα, η οποία σύμφωνα με τον επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον δεν πρόκειται να χαλαρώσει πριν το τέλος του Μαΐου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 708 νεκρούς σε 24 ώρες – Ανάμεσά τους ένα παιδί 5 χρονών"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας:Στους 68 οι νεκροί, 1.673 τα κρούσματα – 92 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας είναι 60 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα φτάνοντας το σύνολο τα 1673.

Το 55% είναι άνδρες. Τα 343 είναι σχετιζόμενα με το εξωτερικό, τα 592 σχετίζονται με γνωστό κρούσμα. 92 ασθενείς βρίσκονται στη ΜΕΘ. Η μέση ηλικία είναι 66 ετών. Το 70% είναι με υποκείμενο νόημα ή 70 ετών και άνω. 10 συμπολίτες μας έχουν βγει από τη ΜΕΘ. «Εχουμε 9 θανατους τις τελευταίες ώρες και 68 σύνολο, εκ των οποίων 19 γυναικες» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Μία πανδημια εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ σημαντικό ποσοστο δεν τα καταφέρνει» συνέχισε.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τη χρήση των μασκών: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρις συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

«Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε». «40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε». Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».

Για κλιματιστικά και καιρό: «Ελπίζω ότι δεν θα επηρεάσει η αλλαγή του καιρού. Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα. Για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι χρειάζεται ο καλός αερισμός του χώρου. Υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών. Το καλύτερο είναι να αεριζόνται οι χώροι».

Για πρωτόκολλο για υγειονομικούς: «Οσον αφορά το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς, σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν φάρμακα. Θα δούμε να μπορούν να πάρουν το σχήμα από τα ίδια νοσοκομεία στα οποία δουλεύουν. Σύντομα η δυνατότητα θα είναι έτοιμη».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας:Στους 68 οι νεκροί, 1.673 τα κρούσματα – 92 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ"

Σουηδία: Έντονη αμφισβήτηση για τη χαλαρή στάση της κυβέρνησης στην πανδημία

Έντονη είναι πλέον η αμφισβήτηση μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας της Σουηδίας για τη χαλαρή στάση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία Covid-19, την ώρα που τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα στα νοσοκομεία της χώρας έχουν ξεπεράσει τους 6.400 ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 373.

«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως» λέει στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska, μια από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα. «Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση των πολιτών», διερωτήθηκε.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει επιλέξει να καταγράφει μόνο τα βαριά περιστατικά, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στα εστιατόρια, στο κομμωτήριο και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Όλα αυτά, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός διασπείρεται στους οίκους ευγηρίας, κυρίως στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Την ίδια ώρα, το προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία προειδοποιεί δημοσίως για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες.

Το πρόβλημα στην πρωτεύουσα, όπου ζει περίπου το 1 από τα 10 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς εκεί έχει καταγραφεί το 50% και πλέον των θανάτων. Πρόσφατα μάλιστα η πόλη αναγκάστηκε να μετατρέψει συνεδριακό συγκρότημα σε νοσοκομείο εκστρατείας προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα κρουσμάτων, απευθύνοντας έκκληση προς όσους έχουν ιατρική εκπαίδευση να βοηθήσουν την κατάσταση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Στεφάν Λεβέν ερωτήθηκε εάν ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας αποτελεί απόδειξη αποτυχημένης στρατηγικής. «Δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη. Έτσι δείχνει η κατάσταση στην Ευρώπη» απάντησε. «Εμείς έχουμε πει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί».

Τα βασικά μέτρα που έχει λάβει η Σουηδία αφορούν κυρίως την απομόνωση των ηλικιωμένων και την φροντίδα των ασθενών, παρά τόσο την πρόληψη. Οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων μπορεί να απαγορεύτηκαν, ενώ τα λύκεια και τα πανεπιστήμια να κάνουν διαδικτυακά μαθήματα, στις μικρότερες βαθμίδες ωστόσο συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματα με φυσική παρουσία.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντερς Τέγκνελ, αμφισβητεί πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το μέτρο της καραντίνας σε βάθος χρόνου. «Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε μια πολιτική που θα μπορεί να διατηρηθεί για μια μακρύτερη χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει «μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι», αυτό είναι το μήνυμά μας» είπε ο Τέγκνελ.

«Ναι, υπήρξε μια αύξηση αλλά δεν είναι τρομακτική. Φυσικά, μπαίνουμε σε μια φάση της επιδημίας όπου θα δούμε πολλά περισσότερα περιστατικά τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι άνθρωποι θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, αλλά αυτό είναι ακριβώς κάτι που συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα – πουθενά οι αρχές δεν ήταν σε θέση να επιβραδύνουν την εξάπλωση σημαντικά», υποστηρίζει, σύμφωνα με το Guardian, ο κ. Τέγκνελ.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η Σουηδία εφαρμόζει μια τελείως «σουρεαλιστική αντιμετώπιση».

«Δουλεύοντας από το τοπικό μου καφέ, βλέπω εικόνες στο Twitter από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έρημες πόλεις στην Ιταλία και στρατιωτικά φορτηγά να μεταφέρουν νεκρούς, αλλά εδώ είμαι περιτριγυρισμένος από ομάδες εφήβων και μητέρες με τα μωρά τους. Στους εξωτερικούς χώρους, ζευγάρια κάνουν τη βόλτα τους, λόγω της ανοιξιάτικης ηλιοφάνειας και στα πάρκα ομάδες κάνουν πικνίκ και μπάρμπεκιου. Κανείς δεν φοράει μάσκα», αναφέρει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Σουηδοί πολίτες βλέποντας όχι μόνο τους γείτονές του Δανούς, Νορβηγούς και Φινλανδούς να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, αλλά σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν την καθημερινότητά τους αρχίζουν να αναρωτιούνται: «Είναι όλοι οι άλλοι ανόητοι ή μήπως η Σουηδία κάνει κάποιο λάθος;». Η αντίδραση του πρωθυπουργού απέναντι στην ανησυχία των πολιτών ήταν να τους ζητήσει να συμπεριφερθούν… ως ενήλικες και να μην διασπείρουν τον πανικό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Έντονη αμφισβήτηση για τη χαλαρή στάση της κυβέρνησης στην πανδημία"

Κορονοϊός: 60.000 νεκροί σε ολόκληρο τον κόσμο! Μεγαλώνει διαρκώς η “μαύρη λίστα” των θυμάτων

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο 59.456 ανθρώπων παγκοσμίως, από την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, βάσει επίσημων πηγών, σήμερα έως τις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Περισσότερα από 1.122.320 κρούσματα έχουν διαγνωστεί σε 190 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. Μεταξύ αυτών των κρουσμάτων, 211.600 θεωρούνται ιαθέντα.

Η Ιταλία, που κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τη νόσο στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών με 14.681 θανάτους και 119.827 κρούσματα. 19.758 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.

Μετά την Ιταλία, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Ισπανία με 11.744 νεκρούς και 124.736 κρούσματα, οι ΗΠΑ με 7.159 νεκρούς (278.458 κρούσματα), η Γαλλία με 6.507 νεκρούς (83.165 κρούσματα) και η Βρετανία με 3.605 νεκρούς (38.168 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο), όπου η επιδημία ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταμετρά συνολικά 81.639 κρούσματα (19 νεά μεταξύ Παρασκευής-Σαββάτου), 3.326 θανάτους (4 νέοι) και 76.755 ιαθέντες.

Σε αριθμό κρουσμάτων, οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα με 278.458 επιβεβαιωμένα κρούσματα (7.159 νεκρούς και 9.772 ιαθέντες).

Στην Ευρώπη, έως σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, έχουν καταγραφεί 43.146 θάνατοι και 603.778 κρούσματα, στις ΗΠΑ και τον Καναδά 7.325 θάνατοι (290.219 κρούσματα), στην Ασία 4.123 νεκροί (115.730 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 3.612 θάνατοι (70.731 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 885 θάνατοι (2.7713 κρούσματα), στην Αφρική 332 νεκροί (7.744 κρούσματα) και στην Ωκεανία 33 θάνατοι (6.407 κρούσματα).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 60.000 νεκροί σε ολόκληρο τον κόσμο! Μεγαλώνει διαρκώς η “μαύρη λίστα” των θυμάτων"

Σε λειτουργία η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για την πανδημία

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από σήμερα το πρωί η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.

«Ο κορονοϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μία καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του, και προσθέτει: «Σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου».

Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:

1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε 24ωρη λειτουργία.

2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα, από τις 8:00 έως τις 20:00.

3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών σε 24ωρη λειτουργία.

4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού από τις 8:00 έως τις 20:00.

5. Παροχή κοινωνικής στήριξης από τις 8:00 έως τις 20:00.

«Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας» και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, όπως παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο και πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του υπουργείου Υγείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λειτουργία η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για την πανδημία"

Κορωνοϊός: Στους 1.651 οι νεκροί στην Ολλανδία - 16.627 τα κρούσματα

Ο απολογισμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 164 και ανέρχεται πλέον σε 1.651 νεκρούς, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) ανέφερε, επίσης, ότι το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 6% τις τελευταίες 24 ώρες και είναι πλέον 16.627.

Σύμφωνα με το RIVM, ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία που δίνονται, καθώς δεν διεξάγονται ευρέως διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στους 1.651 οι νεκροί στην Ολλανδία - 16.627 τα κρούσματα"

Πρόστιμα 60.000 ευρώ σε βενζινάδικα της Κρήτης για αδικαιολόγητες τιμές

Την Παρασκευή διενεργήθηκαν από την γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 437 έλεγχοι στους τομείς της διακίνησης και πώλησης υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, απολυμαντικά) και της λιανικής πώλησης τροφίμων, λαϊκών αγορών και παροχής υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου επεσήμαναν ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς σε όλο το εύρος της αγοράς και σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι το τηλεφωνικό κέντρο 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για το χρονικό διάστημα από 15 Μαρτίου 2020 έως 2 Απριλίου 2020 δέχθηκε 58.769 κλήσεις. Το 42,7% των καλούντων, δηλαδή 25.125, επέλεξαν να επικοινωνήσουν με εκπρόσωπο, ενώ οι υπόλοιποι εξυπηρετήθηκαν από το κύριο μενού.

Πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων
Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, διεξήχθη έλεγχος σε πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειας Κρήτης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τα έως τώρα ευρήματα του ελέγχου, προκύπτει ότι πρατηριούχοι της περιοχής, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και την πτώση των διεθνών και διυλιστηριακών τιμών, αύξησαν τα μικτά περιθώρια κέρδους τους, διατηρώντας τις τιμές σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Στους παραβάτες επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Α΄68/20-03-2020 κυρώσεις ύψους 60.000 ευρώ συνολικά.

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την Επικράτεια» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ακόμη, όπως γνωστοποιήθηκε, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων για το διάστημα από 12 Απριλίου 2020 έως 18 Απριλίου 2020 (Κυριακή των Βαΐων μέχρι και Μεγάλο Σάββατο) θα ρυθμιστεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δήλωση αποθεμάτων
Από Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία των αποθεμάτων για τα εν λόγω προϊόντα.

Η δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr).

Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες, ή μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS για τους μη εγγεγραμμένους στο ΓΕΜΗ.

Κατόπιν της αρχικής συμπλήρωσης των στοιχείων αποθεμάτων, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προβαίνουν σε επικαιροποίησή τους κάθε τρεις ημέρες.

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα 60.000 ευρώ σε βενζινάδικα της Κρήτης για αδικαιολόγητες τιμές"

Κραυγή αγωνίας: 80 Έλληνες ναυτικοί τουριστικών σκαφών δεν επιτρέπεται να πιάσουν ελληνικό λιμάνι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Οδύσσεια περίπου 80 Ελλήνων ναυτικών οι οποίοι ταξιδεύουν με τουριστικά σκάφη στη Μεσόγειο. Σκάφη νεότευκτα τα οποία παρελήφθησαν μέσα στον Φεβρουάριο από τέσσερις ναυπηγικές μονάδες της βορειοδυτικής Γαλλίας.

Το ελληνικό κράτος τους απαγορεύει να πιάσουν σε ελληνικά λιμάνια θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους και την ασφάλεια των σκαφών. Επιπλέον, από σήμερα και για τέσσερις περίπου ημέρες ο καιρός να είναι άσχημος με ανέμους εντάσεως 40 μιλίων.

Προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι απαγορεύουν σε αυτούς τους ναυτικούς να δέσουν σε λιμάνια και να μπουν σε καραντίνα την ώρα που επαναπατρίστηκαν χιλιάδες έλληνες από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες.

Οι ναυτικοί δε, υπογραμμίζουν ότι από τα τέλη Φεβρουάριο που ταξιδεύουν με τα σκάφη είναι ήδη σε καραντίνα και ζητούν να τους επιτραπεί ο κατάπλους και να εισέλθουν σε επίσημο αυτή τη φορά περιορισμό από τις ελληνικές αρχές. Κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αφού για παράδειγμα τελειώνει η ινσουλίνη στους διαβητικούς κλπ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η απαγόρευση κατάπλου σε ελληνικά λιμάνια τους βρήκε ενώ ήταν εν πλω για την Ελλάδα, μεσοπέλαγα.

Λαυριο_κακοκαιρια_

Δύο σκάφη που αντιμετώπιζαν προβλήματα κατέπλευσαν προ ημερών στη μαρίνα του Καλαμακίου με σκάφος του Λιμενικού να τα καταδιώκει. Τα πληρώματα είναι σε καραντίνα και κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ένα άλλο σκάφος πήγε Λευκάδα και εκεί ασκήθηκαν διώξεις. Ο καπετάνιος ενημέρωσε ότι είχε προβλήματα γιατί του έσβηνε η μηχανή. Και όπως δήλωσε στέλεχος του κλάδου θαλασσίου τουρισμού, στα νεότευκτα σκάφη πάντα εμφανίζονται «παιδικές ασθένειες»

Η διοίκηση της μαρίνας Olympic Marine στο Λαύριο έδωσε άδεια να δέσουν για λόγους ασφαλείας και ανθρωπιστικούς έξι συνολικά σκάφη αναψυχής-καταμαράν και τώρα είναι αντιμέτωπη με τον νόμο. Πήγαν οι Λιμενικοί και ενημέρωσαν τα πληρώματα ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα ενώ σε δύο κυβερνήτες έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις και έρχονται και για τους άλλους. Τα πληρώματα και εδώ είναι μέσα στο σκάφος σε καραντίνα και περιμένουν κάποιον να δώσει λύση.

Ο Σπύρος Πάσχος κυβερνήτης σε ένα από τα σκάφη αυτά μίλησε στο protothema.gr

«Περίπου 30 σκάφη πλέουν στη Μεσόγειο με ρότα γα Ελλάδα και κάποια από αυτά όπως το δικό μας έχουν δέσει σε μαρίνες και έχουν σχηματισθεί σε βάρος των κυβερνητών δικογραφίες. Εχει δοθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας ένα αναλυτικός κατάλογος με τα ονόματα σκαφών και πληρωμάτων και περιμένουμε. Είναι θέμα ασφάλειας. Κινδυνεύουμε με τον καιρό να χειροτερεύει και να φάνουν οι άνεμοι σε ένταση τα 40 μίλια». Στη συνέχεια διηγείται τα όσα έχει περάσει με το πλήρωμά του μέχρι σήμερα:

«Η διαδικασία παραλαβής των σκαφών ολοκληρώθηκε γύρω στις 15 Φεβρουαρίου και για κάποιους λίγο αργότερα γιατί παρουσιάστηκαν προβλήματα. Τους περισσότερους από εμάς τους έπιασαν οι απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας ενώ πλω. Την πρώτη απαγόρευση την πετύχαμε στην Πορτογαλία όπου βάλαμε πετρέλαιο και στη συνέχεια στο Γιβραλτάρ. Όταν μπήκαμε στη Μεσόγειο στις 15 Μαρτίου πήγαμε Ισπανία όπου αρχικώς υπήρξαν περιορισμοί και στη συνέχεια πλήρης απαγόρευση. Εφοδιαστήκαμε και φύγαμε λίγο πριν την απαγόρευση εν μέσω πάντοτε αυστηρότατων περιορισμών αφού κανείς δεν επιτρεπόταν να αποβιβαστεί παρά μόνο για αγορές τροφίμων και φαρμάκων από τα καταστήματα της μαρίνας.

Στη συνέχεια χαράξαμε ρότα κατευθείαν για Ελλάδα. Όλοι προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την Ιταλία. Από την Αλμερία που αποπλεύσαμε εμείς η απόσταση ήταν 1.400 ναυτικά μίλια. Ταξιδέψαμε «μονόμπρατσα» δηλαδή χωρίς καμία στάση.

Καταπλεύσαμε στην Κόρινθο και μέχρι σήμερα το πρωί πιστεύαμε ότι με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε για την περίπτωση του «Ελ.Βενιζέλος» θα δέναμε χωρίς πρόβλημα στη μαρίνα του Λαυρίου.

Μόλις δέσαμε όμως μάθαμε ότι ήδη είχαν ασκηθεί διώξεις στους προηγούμενους από εμάς για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ενώ θα μας επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα όπως ενημερωθήκαμε από τους Λιμενικούς οι οποίοι πρέπει να πω ότι είναι ευγενέστατοι. Κάνουμε ενέργειες αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Καταπλεύσαμε στη μαρίνα γιατί πλέον λόγω του άσχημου καιρού κινδυνεύουμε και εμείς και τα σκάφη. Είμαστε όλοι μέσα στα σκάφη και περιμένουμε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κραυγή αγωνίας: 80 Έλληνες ναυτικοί τουριστικών σκαφών δεν επιτρέπεται να πιάσουν ελληνικό λιμάνι"

Κορωνοϊός: 7 στα 100 είναι τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» – Νέα έκθεση του ΕΟΔΥ

Λιγότερα από τα 7 στα 100 εξετασθέντα ύποπτα δείγματα για τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αποδεικνύονται θετικά στη χώρα μας, σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Δείτε ποιες είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα.
Νέα επιδημιολογική έκθεση εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σ' αυτήν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, σε σχέση με αυτά τα οποία εξετάζονται στα εργαστήρια αναφοράς όλης της χώρας, εμφανίζονται σε ποσοστό λιγότερο από 7%. Το γεγονός αποδεικνύει τη χαμηλή - προς το παρόν - διασπορά της νόσου. Τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου, όπου και σταματά η καταγραφή από τον ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, από τα 22.437 κλινικά δείγματα τα οποία εξετάστηκαν συνολικά από την αρχή της καταγραφής της πανδημίας στη χώρα μας και μέχρι χθες, τα 1.524 ήταν θετικά στον κορωνοϊό, ποσοστό δηλαδή που φτάνει το 6,8%.
Δείτε τον σχετικό πίνακα:
Δείτε το διάγραμμα με την επιδημική αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα:
Ωστόσο, σε περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία και κυρίως η Καστοριά,εμφανίζεται η μεγαλύτερη αναλογία νοσούντων ανά 100.000 κατοίκων. Ακολουθεί με μικρότερη αναλογία κρουσμάτων / 100.000 πληθυσμού, η Κοζάνη, η Ζάκυνθος, η Ανατολική Αττική, ο Έβρος και η Ξάνθη.
Δείτε τον σχετικό χάρτη:

Κορωνοϊός: Σταθερό το προβάδισμα της ηλικιακής ομάδας 40-64 ετών στους νοσούντες, προβάδισμα στους άνω των 65 σε θανάτους / ΜΕΘ

Στην Ελλάδα, σταθερό προβάδισμα κάθε εβδομάδα στην ηλικιακή ομάδα των νοσούντων έχουν οι ηλικίες από 40-64 ετών, ενώ στους θανάτους και στις εισαγωγές σε ΜΕΘ, οι νοσούντες άνω των 65 ετών. 
Συγκεκριμένα:
Νοσούντες: 
  • 0-17 ετών .........  43 ασθενείς (2,8%)
  • 18-39 ετών........ 463 ασθενείς (30,6%)
  • 40-64 ετών........686 ασθενείς (45,4%)
  • 65 και άνω..........320 ασθενείς (21,2%)
Θάνατοι:
  • 0-17 ετών .........  0 ασθενείς (0,0%)
  • 18-39 ετών........  1 ασθενής   (1,7%)
  • 40-64 ετών........ 17 ασθενείς (28,8%)
  • 65 και άνω..........41 ασθενείς (69,5%)
Διασωληνωμένοι ασθενείς:
  • 0-17 ετών .........  0 ασθενείς (0,0%)
  • 18-39 ετών........ 0 ασθενείς (0,0%)
  • 40-64 ετών........ 40 ασθενείς (43,5%)
  • 65 και άνω.......... 52 ασθενείς (56,5%)
Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ:

Η επιδημική καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων:

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 7 στα 100 είναι τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» – Νέα έκθεση του ΕΟΔΥ"

Κοροναϊός: Στους 3.452 οι νεκροί στο Ιράν – Στα 55.743 τα κρούσματα

Ο απολογισμός των νεκρών από τον κοροναϊό στο Ιράν αυξήθηκε στους 3.452 νεκρούς σήμερα, με 158 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας Κιάνους Τζαχανπούρ.

Ο συνολικός αρθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου έφθασε τις 55.743, εκ των οποίων οι 4.103 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, που έκανε δηλώσεις στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα στη Μέση Ανατολή.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Στους 3.452 οι νεκροί στο Ιράν – Στα 55.743 τα κρούσματα"

Κορωνοϊός στην Ισπανία: 809 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες - Μειώνεται ο αριθμός των νεκρών

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Ισπανία αυξήθηκε σε 11.744 σήμερα από 10.935 μία ημέρα πριν, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία ο αριθμός των νέων θανάτων, σε 24ωρη βάση, καταγράφει πτώση μετά το αρνητικό ρεκόρ της περασμένης Πέμπτης με 950 νεκρούς.

809 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο το τελευταίο 24ωρο, ένας αριθμός μειωμένος από τους 932 χθες Παρασκευή, καταδεικνύουν τα στοιχεία.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στα 124.736 σήμερα από 117.710 χθες, ήτοι μια αύξηση 7.026 κρουσμάτων, αναφέρει το υπουργείο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ισπανία: 809 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες - Μειώνεται ο αριθμός των νεκρών"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε θα εφαρμοστεί περιορισμός στον αριθμό και τον χρόνο των μετακινήσεων

Μέσα στα επόμενα 24ωρα έρχεται αυστηροποίηση των μέτρων στη χώρα μας, με περιορισμό στον αριθμό και το χρόνο των μετακινήσεων.

Αυτό προμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας ότι τα μέτρα λαμβάνονται για τους ασυνεπείς.

Ερωτηθείς για το αν εξετάζεται το κλείσιμο των διοδίων ενόψει Πάσχα επανέλαβε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρξει καταστρατήγηση των περιορισμών των μετακινήσεων.

Ο Στέλιος Πέτσας μάλιστα επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται 8μηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους.

Αναφορικά με τη φορολογία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η πολιτική των φοροελαφρύνσεων και εισφοροελαφρύνσεων θα συνεχιστεί αφότου ξεπεραστεί η κρίση.

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την υγειονομική κρίση να στηρίξουμε την οικονομία όσο διαρκεί η κρίση για να ξεφύγουμε μετά γρήγορα από αυτή την κατάσταση», ανέφερε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε θα εφαρμοστεί περιορισμός στον αριθμό και τον χρόνο των μετακινήσεων"

Κορωνοϊός: Η Ισπανία κατηγορεί την Τουρκία ότι κατάσχεσε αναπνευστήρες που προορίζονταν για εκεί

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς την Τουρκία, ότι δεν αφήνει φορτίο με αναπνευστήρες που προοριζόταν για την Ισπανία -η οποία είναι από τις πλέον πληττόμενες χώρες από τον κορωνοϊό- να φτάσει εκεί.

Σύμφωνα με την Μαρία Αράνθαθου Γκονζάλεθ Λάγια «η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει πως προτεραιότητα είναι η θεραπεία των δικών της ασθενών. Η ισπανική κυβέρνηση, επικοινώνησε με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες και εγγυήθηκαν ότι σε μια βδομάδα αυτό το υλικό θα βρίσκεται στην Ισπανία».

Την ίδια ώρα, ευρωβουλευτής των Ciudadanos, κατηγορεί σε ανάρτησή του στο Twitter τη στάση των Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα καταγγείλουμε αυτή την απαράδεκτη απόφαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτρέπει σε έναν "εταίρο" και "σύμμαχο" να κατάσχει αναπνευστήρες που αγοράζονται και πληρώνονται από την Ισπανία. Πρόκειται για μια πράξη πειρατείας», γράφει ο Τζόρντι Κάνιας Πέρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η Ισπανία κατηγορεί την Τουρκία ότι κατάσχεσε αναπνευστήρες που προορίζονταν για εκεί"

Δήμαρχοι μικρών νησιών: Απαγόρευση μετακίνησης & των μόνιμων κατοίκων το Πάσχα

Να απαγορευτούν, οι μετακινήσεις με πλοία ή αεροπλάνα προς τα νησιά, ακόμη και των μόνιμων κατοίκων, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοί τους. Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών τονίζει ότι  «ήδη στο 40% των μελών του ισχυρές δημοτικές αποφάσεις υπέρ αυτού του μέτρου, ενώ ένα ακόμα 24% βρίσκεται σε διαδικασία λήψης σχετικής απόφασης μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η Πάτμος, η Μήλος, η Τήλος, η Ιθάκη, η Κάσος, η Αλόννησος, οι Λειψοί, οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι, τα Ψαρά, οι Παξοί, αλλά και η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπέμπουν SOS ώστε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα κι ο έλεγχος στις αφίξεις και στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων τους, καθώς ο κίνδυνος διασποράς του Covid-19 στις τοπικές κοινωνίες από ταξιδιώτες του εξωτερικού, εργολάβους, συνεργεία, αλλά και πολίτες που διαθέτουν το Ε1 λόγω κάποιας προϋπάρχουσας εποχιακής απασχόλησης είναι πλέον ορατός», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Η περίοδος του Πάσχα ξεκινά σε λίγες μέρες για Ορθόδοξους και Καθολικούς, τα σχολεία είναι ακόμα κλειστά και ο καιρός ευνοεί τη διάθεση για απόδραση, αυξάνοντας τον φόβο αλλά και τον κίνδυνο για τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υγειονομικές υποδομές, σε κάποιες περιπτώσεις ούτε και τους γιατρούς για να αντιμετωπίσουν σοβαρά, ή πολλά ταυτόχρονα περιστατικά λοιμώξεων, ενώ ένα πολύ σημαντικό μέρος των κατοίκων τους ανήκουν στην τρίτη ηλικία. Το ΕΔΜΝ απαιτεί την λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή στα Μικρά Νησιά μέσα στη πανδημία», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ζητάμε να απαγορευτούν ΟΛΕΣ οι αφίξεις, ακόμα και αυτές των μόνιμων κατοίκων βάσει επίδειξης του Ε1, καθώς εκφράζεται τεράστια ανησυχία από νησιά όπως η Σέριφος και η Ίος ότι ο αριθμός των εποχιακών εργαζομένων που διαθέτει το απαραίτητο έγγραφο και έχει ήδη μετακινηθεί προς αυτά είναι μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Επιπλέον ζητάμε να απαγορευτούν όλες οι πτήσεις προς τα νησιά την περίοδο του Πάσχα και για όσο κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας, καθώς οι επιβαίνοντες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς ή να νοσούν ελαφρά και να περάσουν απαρατήρητοι».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχοι μικρών νησιών: Απαγόρευση μετακίνησης & των μόνιμων κατοίκων το Πάσχα"

Η Turkish Airlines αναστέλλει όλες τις πτήσεις έως τις 20 Απριλίου

Η Turkish Airlines ανέστειλε όλες τις εγχώριες πτήσεις έως τις 20 Απριλίου, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Bilal Eksi μέσω Twitter.

Η απόφαση έρχεται μετά την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την Τουρκία από 31 πόλεις για 15 ημέρες, καθώς χρειάστηκαν περισσότερα μέτρα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωναϊού. Το μέτρο αποκλείει τη μεταφορά βασικών αγαθών.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Τουρκίας είχε ήδη αναστείλει όλες τις διεθνείς πτήσεις μέχρι την 1η Μαΐου και είχε περιορισμένες υπηρεσίες σε 14 πόλεις του έθνους.

Εντωμεταξύ, χθες με νέο διάγγελμά του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Tούρκος Πρόεδρος είπε ότι απαγορεύεται για 15 ημέρες σε πρώτη φάση, η έξοδος και η είσοδος σε 30 μητροπολιτικές πόλεις της Τουρκίας και την πόλη Ζόγκουλνταγ (Μαύρη Θάλασσα) όπου το ποσοστό πνευμονικών παθήσεων είναι υψηλό.

Η απαγόρευση αυτή μπορεί να παραταθεί μετά το δεκαπενθήμερο, είπε. Όλοι όσοι εργάζονται σε υπαίθριες αγορές πρέπει να φορούν μάσκες. Επίσης πρέπει να τηρείται απόσταση 3 βημάτων μεταξύ των ανθρώπων όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι απαγορεύεται η έξοδος από το σπίτι όσων είναι κάτω από 20 χρονών. Ήδη έχει απαγορευτεί η έξοδος από το σπίτι για τους άνω των 65, υπενθύμισε ο πρόεδρος Ερντογάν.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Turkish Airlines αναστέλλει όλες τις πτήσεις έως τις 20 Απριλίου"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.773 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις την Παρασκευή

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για παραβιάσεις που αφορούν τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, την Παρασκευή οι αρχές εντόπισαν 1.773 παραβάσεις που σχετίζονται με άσκοπες μετακινήσεις, με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 669 παραβάσεις στην Αττική, 219 στη Θεσσαλονίκη, 145 στην Κεντρική Μακεδονία, 117 τα Ιόνια Νησία, 109 στη Δυτική Ελλάδα, 98 στην Κρήτη, 83 στην Πελοπόννησο, 74 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 61 στο Νότιο Αιγαίο, 59 στη Θεσσαλία, 51 στη Στερεά Ελλάδα, 43 στην Ήπειρο, 36 στο Βόρειο Αιγαίο και 9 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη του μέτρου στις 23 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 19.131 παραβιάσεις κι επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Όσον αφορά για ανοιχτά καταστήματα που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.α.) την Παρασκευή έγιναν πέντε συλλήψεις, με αποτέλεσμα το σύνολό τους από τις 12 Μαρτίου να ανέρχεται στις 342.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.773 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις την Παρασκευή"

«Αστακός» η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου – Όλοι περνούν από έλεγχο - Δείτε εικόνες

Κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από τους ελέγχους της Τροχαίας στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας σύμφωνα με το οδοιπορικό που πραγματοποίησε το Newsauto.gr από την Αθήνα με προορισμό προς την Κόρινθο. Η διαδρομή μας ξεκίνησε από τα Βόρεια Προάστια και ειδικότερα από την λεωφόρο Κηφισίας όπου και εισήλθαμε στην Αττική Οδό με προορισμό την Κόρινθο.
Η εταιρεία αυτοκινητοδρόμων λειτουργούσε δύο σταθμούς διοδίων όπου μπορούσε να περάσει κάποιος που διέθετε πομπό και έναν σταθμό στον οποίο υπήρχε υπάλληλος.
Κατά την πορεία μας στον αυτοκινητόδρομο διαπιστώσαμε πως η κίνηση των οχημάτων ήταν κυριολεκτικά πολύ μικρή και συναντήσαμε κυρίως φορτηγά (μικρά ή μεγάλα) που μετέφεραν προϊόντα για Super Market ή φάρμακα.
Μόλις περάσαμε την τελευταία υπόγεια διάβαση της Αττικής Οδού όπου ο αυτοκινητόδρομος συναντά την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου με προορισμό προς τα διόδια Ελευσίνας εκεί συναντήσαμε περισσότερη κίνηση η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν μεγάλη.
Πλησιάζοντας προς τα διόδια διαπιστώσαμε ότι η ΕΛΑΣ είχε τοποθετήσει κάθετα στο δρόμο περιπολικά  δεξιά και αριστερά από τρεις λωρίδες κυκλοφορίας οπότε οι οδηγοί που ήθελαν να περάσουν προς την Κόρινθο έπρεπε να περάσουν από έλεγχο και να δείξουν τα έγγραφα εξαίρεσης μετακίνησης.
Σε ακριβώς αυτό το σημείο είδαμε κάποια αυτοκίνητα να πραγματοποιούν ελιγμούς και οι οδηγοί τους να επιλέγουν το δρόμο που οδηγεί στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου (χωρίς διόδια) όπου φαίνονταν ότι εκεί δεν υπήρχε έλεγχος από τους αστυνομικούς!
Προς μεγάλη τους έκπληξη λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω και εντός της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου οι αστυνομικοί είχαν στήσει ένα μεγάλο μπλόκο από το οποίο δεν περνούσε κανείς χωρίς έλεγχο!
Συνεχίζοντας την πορεία μας προς την Κόρινθο διαπιστώσαμε ότι κατά μήκος της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου ήταν έντονη η παρουσία από περιπολικά αυτοκίνητα όσο και από μοτοσικλέτες της ΕΛΑΣ και μάλιστα σε κάποια σημεία οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους είτε με σταθερά μπλόκα είτε εν κινήσει όπου καλούσαν τους προπορευόμενους οδηγούς να σταματήσουν τα οχήματά τους για να τους ελέγξουν.
Το Newsauto.gr πέρασε και εκείνο από έλεγχο αλλά τα έγγραφα που επιδείξαμε ήταν αρκετά για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας προς την Κόρινθο.
Όταν εισήλθαμε στην περιοχή της Κορίνθου λίγο μετά τον Ισθμό η ΕΛΑΣ πραγματοποιούσε ελέγχους σε διερχόμενα κυρίως αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά ενώ τα μεγάλα φορτηγά των μεταφορικών συνέχιζαν το έργο τους χωρίς καθυστερήσεις.
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αστακός» η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου – Όλοι περνούν από έλεγχο - Δείτε εικόνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news