facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Lufthansa: Σταματά τις πτήσεις πάνω από τη Ρωσία – Κλείνει η Γερμανία τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη

H Lufthansa ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι δεν θα πετά πλέον προς τη Ρωσία και δεν θα χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της.

Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, εκπρόσωπος της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας δήλωσε ότι «η Lufthansa δεν θα χρησιμοποιεί τον ρωσικό εναέριο χώρο για τις επόμενες επτά ημέρες, λόγω της τρέχουσας και εξελισσόμενης κατάστασης». Οι πτήσεις προς τη Ρωσία ακυρώνονται, ενώ όσα αεροσκάφη βρίσκονται ήδη εντός του ρωσικού εναέριου χώρου θα αποχωρήσουν σύντομα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι δύο πτήσεις της Lufthansa, προς Τόκιο και προς Σεούλ, επέστρεφαν στη Γερμανία ενώ πετούσαν εντός των ορίων του ρωσικού εναέριου χώρου.

Κλείνει η Γερμανία τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη

Η Γερμανία πρόκειται να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών.

«Ο ομοσπονδιακός υπουργός Φόλκερ Βίσινγκ τάσσεται υπέρ του αποκλεισμού του γερμανικού εναέριου χώρου για ρωσικά αεροσκάφη και έχει δώσει εντολή να γίνουν για αυτό όλες οι απαραίτητες διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου στο Twitter.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Lufthansa: Σταματά τις πτήσεις πάνω από τη Ρωσία – Κλείνει η Γερμανία τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη"

Οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία κήρυξε η Δύση, εκτός Swift ρωσικές τράπεζες, «μπλόκο» στους ολιγάρχες

Αυστηροποιεί την πολιτική της κατά της Ρωσίας η Δύση όσο η σύρραξη στην Ουκρανία μαίνεται. Με στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες επεκτείνουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Με κοινή δήλωση ανακοίνωσαν ότι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, ενώ προανήγγειλαν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων φυσικών προσώπων και φορέων.

Την ίδια στιγμή, μια νέα δέσμη αντιποίνων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε, πριν από την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για τις κυρώσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε τηλεοπτικό μήνυμά της καταδίκασε εκ νέου την επιθετικότητα από πλευράς Κρεμλίνου. Στο τρίπτυχο των κυρώσεων βρίσκεται ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής ρωσικής τράπεζας και το «μπλόκο» σε Ρώσους ολιγάρχες με κατάργηση της δυνατότητας να αποκτούν υπηκοότητα και πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

«Δεσμεύουμε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό ισοδυναμεί με πάγωμα συναλλαγών. Καθίσταται, την ίδια στιγμή, αδύνατη η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα», τόνισε αρχικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα απαγορεύσουμε στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία στις αγορές μας. Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πορεία με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία. Αλλά με αυτό που κάνει καταστρέφει και το μέλλον της χώρας του» συνεχίσε η Φον ντερ Λάιεν.

«Θα προτείνω νέα μέτρα στους ηγέτες της ΕΕ για να ενισχύσουμε την απάντησή απέναντι στη Ρωσία», με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν.



Κοινή δήλωση  ΕΕ, ΗΠΑ και άλλων χωρών

«Εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδικάζουμε τον πόλεμο των επιλογών του Πούτιν και τις επιθέσεις εναντίον του κυρίαρχου έθνους και του λαού της Ουκρανίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού στις ηρωικές προσπάθειές τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας. Ο πόλεμος της Ρωσίας αντιπροσωπεύει μια επίθεση στους θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες και νόρμες που έχουν επικρατήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους οποίους δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε. Θα θέσουμε τη Ρωσία προ των ευθυνών της και θα διασφαλίσουμε συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος θα αποτελέσει στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα με τις διπλωματικές μας προσπάθειες και το συλλογικό μας έργο για την υπεράσπιση των δικών μας συνόρων και την παροχή βοήθειας στην ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό στον αγώνα τους, εμείς, καθώς και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλο τον κόσμο, επιβάλλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικά ρωσικά ιδρύματα και τράπεζες, καθώς και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας. Θα εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα εντός των προσεχών ημερών.

Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε τα ακόλουθα μέτρα:

Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεύτερον, δεσμευόμαστε να επιβάλουμε περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να χρησιμοποιήσει τα διεθνή αποθεματικά της με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεών μας.

Τρίτον, δεσμευόμαστε να δράσουμε κατά των προσώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε την πώληση υπηκοότητας -τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια- που επιτρέπουν σε πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα.

Τέταρτον, δεσμευόμαστε να εγκαινιάσουμε αυτή την ερχόμενη εβδομάδα μια διατλαντική ομάδα εργασίας που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεών μας, εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων και των εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις, τα οποία υπάρχουν εντός των δικαιοδοσιών μας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα και μέτρα επιβολής σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και ελίτ που βρίσκονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους, και στους υποστηρικτές τους, ώστε να εντοπίσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας. Θα εμπλέξουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για τον εντοπισμό και τη διακοπή της διακίνησης παράνομων κερδών και για να στερήσουμε από τα άτομα αυτά τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, θα εντείνουμε τον συντονισμό μας κατά της παραπληροφόρησης και άλλων μορφών υβριδικού πολέμου.

Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτή τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέραν των μέτρων που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να θέσουμε τη Ρωσία προ των ευθυνών της για την επίθεσή της στην Ουκρανία» 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία κήρυξε η Δύση, εκτός Swift ρωσικές τράπεζες, «μπλόκο» στους ολιγάρχες"

Ουκρανία: Το YouTube «παγώνει» τα έσοδα για όλα τα ρωσικά κανάλια

Το YouTube ανέστειλε τη δυνατότητα των ρωσικών καναλιών, μεταξύ αυτών και του κρατικά χρηματοδοτούμενου Russian Television, να αντλούν έσοδα μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας στο πλαίσιο των κυρώσεων που υφίσταται η Ρωσία μετά την επέμβαση στην Ουκρανία.

Επικαλούμενο «πρωτόγνωρες συνθήκες» το YouTube σε δήλωσή του επισημαίνει πως «παύει τη δυνατότητα ορισμένων καναλιών να αντλούν έσοδα από την πλατφόρμα, μεταξύ των οποίων και πολλών ρωσικών καναλιών που συνδέονται με τις πρόσφατες κυρώσεις που υφίσταται η Ρωσία».

Παράλληλα, βίντεο από τα συγκεκριμένα κανάλια θα εμφανίζονται λιγότερο ως συστάσεις στους χρήστες, δήλωσε ο Farshad Shadloo, εκπρόσωπος του YouTube. Πρόσθεσε παράλληλα ότι το RT και πολλά άλλα κανάλια δεν θα είναι πλέον προσβάσιμα στην Ουκρανία λόγω «αιτήματος της κυβέρνησης».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Το YouTube «παγώνει» τα έσοδα για όλα τα ρωσικά κανάλια"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γαλλία θα στείλει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη απόψε στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Η Γαλλία θα ενισxύσει επίσης τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως την πρόσβαση στη διατραπεζική πλατφόρμα SWIFT, ανακοινώθηκε επίσης από το μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατά το συμβούλιο άμυνας ο πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «μια ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς», καθώς και για «εθνικά μέτρα παγώματος των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων προσωπικοτήτων της Ρωσίας» και τέλος για «νέα μέτρα» που πρόκειται να ληφθούν «μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με τη διευκόλυνση SWIFT», ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Η Γαλλία αποφάσισε ακόμη να λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει «την προπαγάνδα» που προέρχεται από τη Ρωσία αναφορικά με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Κατά το συμβούλιο άμυνας έγινε λόγος για «μέτρα μάχης κατά της προπαγάνδας από πρόσωπα με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ρωσικά μέσα ενημέρωσης στο ευρωπαϊκό έδαφος», ανέφερε ακόμη η γαλλική προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γαλλία θα στείλει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο"

Μητσοτάκης: Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα – Δέκα αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν

Για καινούργια επίθεση στο Σαρτανά κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών από την οποία έχασαν τη ζωή τους ακόμα 4 Έλληνες Ομογενείς. Συνολικά τα θύματα είναι 10 από τρεις επιθέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο Twitter καταδικάζει την επίθεση ενώ ζητά να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί άμεσα.

«10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του στα αγγλικά.

Νωρίτερα όταν και έγιναν γνωστές οι πρώτες απώλειες Ελλήνων ομογενών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας».

 

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα – Δέκα αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν"

Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα: Δεχόμαστε απειλές

Με μήνυμα που έβγαλε το βράδυ του Σαββάτου η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, γνωστοποιεί ότι δέχεται απειλές το προσωπικό της πρεσβείας…

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Σε ότι αφορά τις απειλές που δεχόμαστε κατά του προσωπικού της Πρεσβείας, αυτές είναι δειλές και απαράδεκτες, ενώ την ευθύνη για την ασφάλεια της Αποστολής μας έχουν οι Ελληνικές Αρχές με τις οποίες συνεργαζόμαστε».

Νωρίτερα, η πρεσβεία είχε βγάλει μήνυμα, στο οποίο ανέφερε ότι ευχαριστεί τους φίλους Έλληνες που στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης…

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα: Δεχόμαστε απειλές"

«Θύελλα» μετά την αποχώρηση του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Κίεβο - Εμειναν πίσω τουλάχιστον 25 Έλληνες

Έντονος εκνευρισμός έως οργή επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών για τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουκρανία Βασίλειο Μπορνόβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Κίεβο να αναχωρήσει εσπευσμένα από την ουκρανική πρωτεύουσα θεωρείται κακά προετοιμασμένη, αφού ο πρεσβευτής της Ελλάδας απομακρύνθηκε από το πόστο του χωρίς να φροντίσει για τον ασφαλή επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που παραμένουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Είναι δε ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει επιδείξει ισχυρό προσωπικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς μας της Ουκρανίας, επικοινώνησε με τον Γενικό Πρόξενο Μαριούπολης Μ. Ανδρουλάκη και τον διπλωμάτη Φ. Κωστελλένο που κρατούν ανοικτό το Προξενείο Μαριούπολης αλλά και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση προκειμένου να τους ευχαριστήσει και να ενημερωθεί για την κατάσταση αλλά δεν τηλεφώνησε στον πρεσβευτή μας στο Κίεβο.

Screenshot_2 

Η αιτία για την οργή της Αθήνας έπειτα από την απόφαση του πρεσβευτή να εγκαταλείψει το Κίεβο χωρίς τους περίπου 25 με 30 εναπομείναντες Έλληνες που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της χθεσινής Παρασκευής ο κ. Μπορνόβας διαβεβαίωνε τους εγκλωβισμένους πολίτες που παρέμεναν στο Κίεβο ότι επί του παρόντος δεν είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την αποχώρησή τους. Ωστόσο το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρεσβευτής στο Κίεβο ενημέρωσε την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι αποχωρεί, μαζί  με τους υπαλλήλους της πρεσβείας και δύο Έλληνες δημοσιογράφους απεσταλμένους της ΕΡΤ και του Αnt1. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε το απόγευμα της Παρασκευής, η πομπή των αυτοκινήτων που οργάνωσε ο πρέσβης δεν συμπεριέλαβε τους 25 – 30 Έλληνες πολίτες.

«Φύγαμε επειδή η γειτονιά γέμισε καλάσνικοφ» είπε ο πρεσβευτής στο Κίεβο

Ο κ. Μπορνόβας μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι αποφάσισε να φύγει μόλις διαπίστωσε ότι διανέμονται όπλα στους πολίτες για να γίνει παλλαϊκή άμυνα.

«Γι' αυτό φύγαμε. Ξαφνικά άρχισαν να κυκλοφορούν όπλα παντού. Φρέσκα καλάσνικοφ παντού. Η γειτονιά γέμισε καλάσνικοφ. Σε πολίτες που προσπαθούσαν να δουν πως δουλεύουν. Τι να σας πω. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να δεις ένα ρωσικό τανκς ή ένα λοχαγό ας πούμε» είπε.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο ήταν μια από τις ελάχιστες, περί τις έξι, διπλωματικές αρχές που παρέμενε ανοικτή καθώς είχε δοθεί εντολή για την συνεχή αρωγή προς τους Έλληνες πολίτες και τον επαναπατρισμό τους εάν αυτό ζητηθεί.

Πρέπει βέβαια να υπενθυμιστεί ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου είχε συστήσει στους περίπου 2000 Έλληνες πολίτες – επισκέπτες της Ουκρανίας να αποχωρήσουν. Το ίδιο έπραξε και στις 21 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν την Ρωσική εισβολή, απευθύνοντας επείγουσα ανακοίνωση αποχώρησης.

Την ώρα ωστόσο που ο κ. Μπορνόβας αποχωρούσε από το Κίεβο αφήνοντας πίσω τους 25-30 ομοεθνείς μας, τα Προξενεία σε Οδησσό και Μαριούπολη παραμένουν ανοικτά και προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να διαμορφώσουν δίκτυο συνεχούς επικοινωνίας και στήριξης των Ελλήνων ομογενών. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον πρωθυπουργό, επικοινωνία με το Προξενείο Μαριούπολης είχε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης o οποίος συνομίλησε το απόγευμα με τον Γενικό Πρόξενο Μ. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία έγινε την ώρα που έφταναν οι πρώτες πληροφορίες για νεκρούς ομογενείς από Ρώσικα πυρά με τον κ. Κατσανιώτη να ζητά από τον πρόξενο να διερευνήσει τους τρόπους καλύτερης υγειονομικής φροντίδας των τραυματικών και ιδίως του μικρού κοριτσιού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Θύελλα» μετά την αποχώρηση του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Κίεβο - Εμειναν πίσω τουλάχιστον 25 Έλληνες"

Ουκρανία: Άλλοι τέσσερις ομογενείς σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή στο χωριό Σαρτανά – Στους 10 οι Έλληνες νεκροί

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο  για την δολοφονία από αέρος επιπλέον τεσσάρων ομογενών στο χωριό Σαρτανά στην Ανατολική Ουκρανία.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων ομογενών της ανατολικής Ουκρανίας που σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές έφτασε τους δέκα.

Είχαν προηγηθεί δύο νεκροί στο ίδιο χωριό, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Μαριούπολη, καθώς και άλλοι τέσσερις στο χωριό Μπουχάς.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγω για εγκληματικές ενέργειες και καλεί τη Ρωσία να διακόψει άμεσα τις εναέριες επιθέσεις κατά αμάχων.

Στην νεότερη ανακοίνωσή του, για τα νέα θύματα των επιδρομών, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες.

Τις καταδικάζουμε απερίφραστα.

Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών.»

Από την πλευρά της, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα υποστήριξε πως υπεύθυνοι για τους βομβαρδισμούς ήταν οι Ουκρανοί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Άλλοι τέσσερις ομογενείς σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή στο χωριό Σαρτανά – Στους 10 οι Έλληνες νεκροί"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντιαρματικά όπλα στους Ουκρανούς στέλνει η Ολλανδία

Η Ολλανδία θα στείλει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Επιπλέον, θα προμηθεύσει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, αναφέρει το υπουργείο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

Η Ολλανδία εξετάζει επίσης από κοινού με τη Γερμανία την αποστολή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, προσθέτει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντιαρματικά όπλα στους Ουκρανούς στέλνει η Ολλανδία"

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν στοχοποιεί τα 643 δισ. δολάρια του Πούτιν

Την ρωσική Κεντρική Τράπεζα στοχοποιούν οι ΗΠΑ, εξετάζοντας  να «παγώσουν»  νομισματικά αποθέματα 643 δισ. δολαρίων, με σκοπό να πλήξουν ανεπανόρθωτα τον Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές, ενώ επιχειρεί παράλληλα  να συντονίσει τις ενέργειές του με την ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία

Όπως υποστηρίζει  αναλυτής της Bluebay Asset Management στο Λονδίνο, «Μια τέτοια κίνηση θα είναι καταστροφική για τη Ρωσία».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν στοχοποιεί τα 643 δισ. δολάρια του Πούτιν"

Η Λιθουανία κλείνει από τα μεσάνυχτα τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες

Η Λιθουανία θα απαγορεύσει από σήμερα τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Λιθουανία είναι η συντομότερη οδός από την ηπειρωτική Ρωσία προς το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, αμφότερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, στην ανατολική ακτή της Βαλτικής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λιθουανία κλείνει από τα μεσάνυχτα τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες"

Εισβολή στην Ουκρανία - Εμπρηστικό σχόλιο Ζαχάροβα κατά Δύσης: Είστε συνεργοί στη γενοκτονία των κατοίκων του Ντονμπάς

Σκληρή επίθεση κατά των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, λέγοντας πως η Βορειοαντλαντική Συμμαχία δεν έχει λόγο να μιλά για «ρωσική επιθετικότητα» για την «επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, δεδομένης της ιστορίας του».

Η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζουν «αδυναμία να διαπραγματευτούν» και τις κατηγόρησε για «έλλειψη επιθυμίας να ενισχύσουν πραγματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη με βάση την αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας». «Θεωρούμε τις προσπάθειές τους να μας κατηγορήσουν για επιθετικότητα ως αβάσιμες», πρόσθεσε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

«Πριν καλέσουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει για την επιχείρηση της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας, οι χώρες του Βορειοατλαντικού μπλοκ θα πρέπει να απαντήσουν για τον στρατιωτικό τους τυχοδιωκτισμό, καθώς και για την αδράνειά τους στο θέμα της ενθάρρυνσης του καθεστώτος στο Κίεβο να μην επιλύσει ειρηνικά το πρόβλημα του Ντονμπάς» συμπλήρωσε η αξιωματούχος της Ρωσίας.

Ακόμη, ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο, σε «μια χώρα που, με τη συνεννόηση της Δύσης, έχει γίνει εστία της ναζιστικής ιδεολογίας». Μάλιστα, κατηγόρησε τη Δύση για «υποκρισία» ενώ έστρεψε τα πυρά της κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με αφορμή και τις ενέργειες των ΗΠΑ.

«Δεν ήταν οι χώρες του ΝΑΤΟ που έβλεπαν σιωπηλά καθώς οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τη Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων; Παρέμειναν όταν η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς. Επέτρεψαν στους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών», σημείωσε.

«Δεν ήταν οι χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, στην επίθεση στη Λιβύη, στην εισβολή στο Ιράκ; Επί 20 χρόνια, οδήγησαν υποβάθμισαν πλήρως το Αφγανιστάν σαν χώρα και όταν έφυγαν, άφησαν πίσω τους όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Επί οκτώ χρόνια, τα δυτικά έθνη παρακολουθούσαν παθητικά τη δολοφονία και την κακοποίηση χιλιάδων αμάχων στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Ουσιαστικά, έγιναν συνεργοί στη μακροχρόνια γενοκτονία των κατοίκων των Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ», ισχυρίστηκε.

«Η πρόθεση του ΝΑΤΟ να συνεχίσει να πουλά όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της κρίσης σε αυτή τη χώρα», συμπλήρωσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία - Εμπρηστικό σχόλιο Ζαχάροβα κατά Δύσης: Είστε συνεργοί στη γενοκτονία των κατοίκων του Ντονμπάς"

Τηλεδιάσκεψη στην Ε.Ε. αύριο για αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT

Aύριο αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, αναφέρει Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα διπλωμάτης είχε δηλώσει στο Reuters πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. για ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό θα περιλαμβάνει και αποκλεισμό ή περιορισμό από το SWIFT. 

Εδώ και ώρες υπήρχαν ενδείξεις ότι είμαστε κοντά σε μία τέτοια λύση, την οποία αντιμετώπιζαν με διστακτικότητα οι σύμμαχοι. Σήμερα μία σειρά κρατών - μελών, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα, Κύπρος και η Ουγγαρία, τόνισαν ότι αποδέχονται τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT. 

Αλλαγή στάσης και από τη Γερμανία που έως τώρα είχε ισχυρές αντιστάσεις. Δήλωσε ότι θα δεχθεί έναν «στοχευμένο και λειτουργικό» περιορισμό του SWIFT. 

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα έχει αναμφίβολα κόστος και για τους Ευρωπαίους. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι και το μόνο πραγματικά αποτελεσματικό, αφού οι έως τώρα κυρώσεις δεν φαίνεται να έχουν πονέσει τους Ρώσους.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεδιάσκεψη στην Ε.Ε. αύριο για αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT "

Στροφή Γερμανίας σε Swift και όπλα: Ναι σε στοχευμένο και λειτουργικό Swift – Όπλα στην Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει έναν «στοχευμένο και λειτουργικό» αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε ο αποκλεισμός από το Swift να εφαρμοστεί με τέτοιον τρόπο ώστε, «να πλήξει τους υπαίτιους», δήλωσαν στο Βερολίνο η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η υπουργός Εξωτερικών εμφανίζονταν χθες επιφυλακτική, επισημαίνοντας ότι ο αποκλεισμός από το σύστημα Swift έχει διαφορετικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις για συγκεκριμένες τράπεζες. Στην περίπτωση του Ιράν, έλεγε η Μπέρμποκ, ο αποκλεισμός του από το Swift οδήγησε στην αδυναμία χρηματοδότησης ανθρωπιστικών αποστολών, στην περίπτωση της Ρωσίας θα έχει ως αποτέλεσμα «μία εγγονή που ζει στην Ευρώπη να μην μπορεί να στείλει χρήματα στη γιαγιά της στη Ρωσία, ενώ εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία, θα βρουν τρόπο για τις δοσοληψίες τους».

Για το λόγο αυτόν αναζητείται τώρα τρόπος, για μία «στοχευμένη και λειτουργική» εφαρμογή του μέτρου αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift. Είχαν προηγηθεί μία σειρά από χώρες που παρά τις αντίστοιχες με τις γερμανικές επιφυλάξεις, υποστηρίζουν πλέον τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα Swift.

H Γερμανία κάνει στροφή και στο ζήτημα του εξοπλισμού της Ουκρανίας, επιτρέπει πλέον την προμήθεια 400 αντιαρματικών όλμων στην Ουκρανία, μέσω της Ολλανδίας. Η προμήθεια θα γίνει μέσω τρίτης χώρας, επειδή το νομικό πλαίσιο της Γερμανίας δεν επιτρέπει την πώληση όπλων σε περιοχές κρίσης.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, μία κορβέτα του γερμανικού ναυτικού έχει αποπλεύσει για τη Βαλτική Θάλασσα προκειμένου να ενισχύσει την βορειοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αεροσκάφη Eurofighter έχουν σταλεί στη Ρουμανία, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας είναι και οι 13.700 Γερμανοί στρατιώτες που συμμετέχουν στην Δύναμη Άμεσης Επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Μαέους Μοραβιέτσκι και τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γιτάνας Ναουζέδα. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Πολωνού πρωθυπουργού και με αντικείμενο τον συντονισμό για τις κυρώσεις της Ρωσίας. Ο Μοραβιέτσκι πριν τη συνάντηση με τον Σολτς ζήτησε σκληρότερες κυρώσεις για τη Ρωσία. Εκτός από τον αγωγό Nord Stream 2 που αποπερατώθηκε αλλά η Γερμανία πάγωσε την αδειοδότηση, ο Πολωνός πρωθυπουργός θέλει το πάγωμα και του αγωγού Nord Stream 1 που λειτουργεί πάνω από μία δεκαετία, πιέζει επίσης και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στροφή Γερμανίας σε Swift και όπλα: Ναι σε στοχευμένο και λειτουργικό Swift – Όπλα στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο βιντεοσκοπημένο διάγγελμα Ζελένσκι – «Δεν παραδινόμαστε στους Ρώσους εισβολείς»

O πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολoντιμίρ Ζελένσκι, με νέο του διάγγελμα μέσω Facebook καλεί τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να αμύνονται με όλη τους τη δύναμη κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί. Οι Ουκρανοί είναι γενναίοι. Οι Ουκρανοί είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ», είπε στο νέο του μήνυμα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον ουκρανικό λαό, ο οποίος μάχεται με «νύχια και με δόντια» κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

«Έχουμε αντισταθεί και αποκρούσει επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και συνοικίες του κράτους μας. Αλλά ξέρουμε τι προστατεύουμε – τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν τις μαριονέτες τους εδώ, όπως έκαναν στο Ντόνετσκ. Σπάσαμε το σχέδιό τους», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Δείτε το νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου: 

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε, επίσης, τις κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT, «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό», όπως είπε ο ίδιος, σε σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι’ αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας… Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού – το SWIFT… Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Ο Ζελένσκι καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, κλειδί για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο βιντεοσκοπημένο διάγγελμα Ζελένσκι – «Δεν παραδινόμαστε στους Ρώσους εισβολείς»"

Εισβολή στην Ουκρανία: Περιορίζονται οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Εισβολή στην Ουκρανία: Τα μεγαλύτερα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας φέρονται να περιορίζουν τη χρηματοδότηση για την αγορά πρώτων υλών από τη Ρωσία υπό την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το βήμα, το οποίο ενδέχεται να είναι μόνο προσωρινό, έγινε από τουλάχιστον δύο από τις μεγαλύτερες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της Κίνας, την ICBC και την Bank of China, οι οποίες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν δευτερογενείς κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, μετέδωσε το Σάββατο το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο άγνωστες πηγές.

Οι φόβοι του Πεκίνου

Η ICBC, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με βάση το ενεργητικό της, και η Bank of China, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας για συναλλαγές συναλλάγματος, θα μπορούσαν δυνητικά να χάσουν την πρόσβαση στο δολάριο, καθώς η χρηματοδότηση των αγορών ρωσικών εμπορευμάτων μπορεί να θεωρηθεί ως υποστήριξη προς τη Μόσχα.

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες συμμαχικές χώρες προχώρησαν σε κυρώσεις σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας, σε μαύρες λίστες αξιωματούχων και στη διακοπή των αεροπορικών δρομολογίων από και προς τη Ρωσία.

Οι σχέσεις των δύο κρατών

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές ρωσικών προϊόντων, με σχεδόν το 30% του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταναλώνεται σήμερα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα δύο κράτη συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην προμήθεια φυσικού αερίου κατά την τελευταία επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Παρασκευή, η Κίνα απείχε από ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων, στο οποίο η Ρωσία άσκησε βέτο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Περιορίζονται οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας "

ΥΠΕΞ: Η ελληνική απάντηση στην ανάρτηση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε τη σημερινή ανάρτηση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών.

Στην ανάρτηση αυτή, ο κύριος Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας συνέντευξη του Νίκου Δένδια, ανέφερε ότι ενώ ο κόσμος είναι επικεντρωμένος στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας «επικεντρώνεται στο μοναδικό του χόμπι: Δυσφήμηση της Τουρκίας με οποιαδήποτε συνθήκη. Τέτοια αφοσίωση και τόση προσπάθεια για τέτοιες ανοησίες. Τι λυπηρό!».

Απαντώντας λοιπόν σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σημερινή ανάρτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι:

«Οι θέσεις τις οποίες ανέπτυξε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας στην σημερινή συνέντευξη του σε εβδομαδιαία εφημερίδα είναι σαφέστατες και ξεκάθαρες. Στην παρούσα ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον Δυτικό κόσμο, είναι πασιφανές ποιες χώρες σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες, και ποιες απέχουν, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Η ελληνική απάντηση στην ανάρτηση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών"

Εισβολή στην Ουκρανία: H Γερμανία στέλνει 1.000 αντιαρματικά και εξετάζει μέτρα κατά της Ρωσίας στο Swift

Ισχυρή στρατιωτική ενίσχυση παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία εγκρίνοντας πρόγραμμα παράδοσης 1.000 αντιαρματικών RPG και 500 πυραύλων Stinger. Η κίνηση αυτή του Βερολίνου έρχεται ενώ το ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες-μέλη να παράσχουν ουσιαστική αρωγή στην Ουκρανία, ο πόλεμος μαίνεται και η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση αποδεικνύεται ευρείας κλίμακας.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε μέσω Τwitter ότι αναζητούνται τρόποι ώστε να μετριαστούν οι παράπλευρες απώλειες από την αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών Swift έτσι ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί επιτυγχάνοντας το στόχο του.

Η Γερμανία, ειδικότερα, συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, το Βερολίνο ενέκρινε την παράδοση 400 γερμανικής κατασκευής αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία, ανατρέποντας την απαγόρευση που έχει επιβάλει για αποστολή φονικών όπλων σε ζώνη σύγκρουσης.

Η Γερμανία εξουσιοδότησε την Ολλανδία να στείλει στην Ουκρανία 400 αντιαρματικά για να βοηθήσει στη μάχη κατά των Ρώσων εισβολέων, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην στρατιωτική πολιτική του Βερολίνου εν μέσω πιέσεων από συμμάχους ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τα όπλα θα παραδοθούν από την Ολλανδία, αλλά χρειαζόταν η έγκριση του Βερολίνου επειδή είναι γερμανικής κατασκευής.

Η Γερμανία ακολουθούσε μια μακροχρόνια πρακτική ώστε να μην επιτρέπεται η μεταφορά φονικών όπλων σε ζώνες σύγκρουσης.

Πριν από την ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, απόφαση του Βερολίνου, υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν επί σειρά εβδομάδων για την άρνηση της Γερμανίας να επιτρέψει τις αποστολές όπλων που θα ενίσχυαν την άμυνα της Ουκρανίας.

Η Εσθονία, προ ημερών, είχε διαμηνύσει ότι ήθελε να στείλει παλιά οβιδοβόλα, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει επειδή η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της. Η Εσθονία αγόρασε, τελικά, τα όπλα από τη Φινλανδία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι από χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την οργή τους μετά την άρνηση του Βερολίνου. Ως απάντηση, τότε, η Γερμανία διεμήνυσε ότι στέλνει 5.000 κράνη στην Ουκρανία, μια πενιχρή - όπως χαρακτηρίστηκε -  συνεισφορά που αποτέλεσε αντικείμενο χλευασμού, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα της ΕΕ.

Η αποστολή F-35 στις χώρες της Βαλτικής

Συναγερμός έχε σημάνει σε όλο τον κόσμο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, με τη Δύση να οργανώνει τα επόμενα βήματα στήριξης στην Ουκρανία, έχοντας ήδη ανακοινώσει σχέδιο αυστηρών κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πριν από λίγα 24ωρα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και τη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής.

Περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: H Γερμανία στέλνει 1.000 αντιαρματικά και εξετάζει μέτρα κατά της Ρωσίας στο Swift"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες σε Αττική, χιόνια σε Θεσσαλονίκη – Πού θα υπάρχει παγετός

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (27.02.2022). Κατά τόπους θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια που σταδιακά θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, γρήγορα και στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, πρόσκαιρα στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και από το απόγευμα και στα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Μικρή εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση και το βράδυ θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά. Από το απόγευμα και από τα δυτικά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση και το βράδυ θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο κυρίως στα βόρεια, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά της Ηπείρου και τα ορεινά της δυτικής Στερεάς. Από το απόγευμα σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πρόσκαιρα στην κεντρική Στερεά. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας και πρόσκαιρα στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς. Από το απόγευμα σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν στα βόρεια σε βόρειους και στα νότια σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και το βράδυ θα εξασθενήσουν λίγο. Στα νότια νότιοι 6 με 8 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες σε Αττική, χιόνια σε Θεσσαλονίκη – Πού θα υπάρχει παγετός"

Ουκρανία: Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους στο Ντονέτσκ (Ιντερφάξ)

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 σήμερα στην περιοχή του Νονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση.

«Στις 26 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα ρωσικού βομβαρδισμού, 19 άμαχοι σκοτώθηκαν, 73 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», ανέφερε ο Πάβελ Κιριλένκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους στο Ντονέτσκ (Ιντερφάξ)"

Τρίκαλα: 12χρονος τραυματίστηκε σοβαρά σε κυνήγι – Τον πέρασαν για αγριογούρουνο

Μεγάλη κινητικότητα αυτή την ώρα στο νοσοκομείο Τρικάλων – σύμφωνα με πληροφορίες του trikalaola.gr – μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ένα 12χρόνο αγόρι τραυματισμό από κυνηγητικό όπλο!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ατύχημα έγινε όταν ο μικρός με παρέα κυνηγών -για κυνήγι αγριογούρουνου  – βρέθηκε έξω από το χωριό Καστανιά Καλαμπάκας και κατά λάθος δέχτηκε πυροβολισμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης οι γιατροί του νοσοκομείου Τρικάλων προχώρησαν στην διασωλήνωση και υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση του.

*Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι από την κινητοποίηση στο νοσοκομείο Τρικάλων

trikalaola 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: 12χρονος τραυματίστηκε σοβαρά σε κυνήγι – Τον πέρασαν για αγριογούρουνο"

Μόνο ο Όλαφ Σολτς αντιστέκεται ακόμα στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT – Κριτική ακόμα και από το SPD

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να είναι ο τελευταίος ηγέτης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών SWIFT. Για τη στάση του αυτή αντιμετωπίζει μάλιστα δριμεία κριτική από το ίδιο του το κόμμα.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει πλέον συμφωνήσει, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν τάχθηκε επίσης υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον SWIFT σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. «Έχουμε σχεδόν πλήρη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αποσύνδεση της Ρωσίας από τον SWIFT. Ελπίζω ότι η Γερμανία και η Ουγγαρία θα έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση. Εμείς έχουμε το θάρρος να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και την Ευρώπη», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Kurier, αργότερα το απόγευμα έγινε γνωστό ότι και η Ουγγαρία έδωσε τελικά τη συγκατάθεσή της . Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έκανε τη σχετική δήλωση κατά την επίσκεψή του, σήμερα, στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία.

Με τη δήλωση «απλά λόγια πλέον δεν αρκούν», ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν τάχθηκε επίσης υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας, ενώ τα κράτη της Βαλτικής πίεζαν από την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. Η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία αντέδρασαν προσεκτικά, αλλά σταδιακά προσχώρησαν στην ίδια άποψη, όπως και η Κύπρος – έμεινε μόνο το Βερολίνο.

Αντιδράσεις μέσα στο SPD

Ο Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει σε αυτή του τη στάση την αντίδραση και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η οποία εκφράζεται κυρίως από τη Νεολαία (Jusos).

Η πρόεδρος της οργάνωσης Νεολαίας Γιέσικα Ρόζενταλ κάλεσε να ανοίξει ο δρόμος για αυτή την κατηγορία κυρώσεων, επισημαίνοντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «πρέπει να επιβληθούν όλες οι διαθέσιμες κυρώσεις – και σε αυτές περιλαμβάνεται και αυτός ο αποκλεισμός». Μπορούμε να βλάψουμε πραγματικά τη ρωσική κυβέρνηση με αυτό, πρέπει να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις των χωρών – εταίρων μας στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε η κυρία Ρόζενταλ, ενώ ο κ. Σολτς μιλούσε ακόμη υπέρ της παραμονής της Ρωσίας στον SWIFT. «Έχουμε να κάνουμε με μια πολεμική επίθεση. Η αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από ξεκάθαρες πράξεις», πρόσθεσε η επικεφαλής της Νεολαίας του SPD. Οι Jusos αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στην Bundestag.

Όπως επισημαίνει η Rheinische Post, η συγκεκριμένη κύρωση θεωρείται ως η σκληρότερη, ωστόσο ο καγκελάριος Σολτς διστάζει, λόγω των συνεπειών που θα έχει και για γερμανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές. «Εγωισμοί, τους οποίους βλέπουμε και στη Γερμανία, η οποία είναι πλέον η τελευταία στην ΕΕ με το όχι της», δήλωσε ο πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ζήτησε επιπλέον την αναστολή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1. Κάτι τέτοιο βέβαια θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει άμεσα την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο ο Όλαφ Σολτς αντιστέκεται ακόμα στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT – Κριτική ακόμα και από το SPD"

Θρίλερ με τα Στενά του Βοσπόρου: Διαψεύδει Τούρκος αξιωματούχος τον ισχυρισμό Ζελένσκι ότι θα κλείσουν

Η Τουρκία δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το κλείσιμο των στενών της μεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στο ρωσικό ναυτικό, διαψεύδοντας αυτό τον ισχυρισμό του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διευκρίνιση της Άγκυρας στη δήλωση Ζελένσκι ότι η Τουρκία συμφώνησε να κλείσει τις πλωτές οδούς στα πολεμικά πλοία, κάτι που θα ήταν σημαντικό αμυντικό όφελος για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση να κλείσουν τα στενά για ρωσικά πλοία.

Εάν κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου, η κίνηση αυτή θα αποτελεί παραβίαση της σύμβασης για τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπει ότι τα πολεμικά πλοία επιτρέπεται να επιστρέψουν στο λιμάνι κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το ρωσικό ναυτικό έχει προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες στις ακτές της Ουκρανίας και σε νησιά της Μαύρης Θάλασσας.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με τα Στενά του Βοσπόρου: Διαψεύδει Τούρκος αξιωματούχος τον ισχυρισμό Ζελένσκι ότι θα κλείσουν"

Εισβολή στην Ουκρανία: Στους 6 οι Έλληνες νεκροί - Ακόμη 4 ομογενείς έχασαν τη ζωή τους

Στους έξι έχουν φτάσει οι Έλληνες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς. Άλλοι τέσσερις νεκροί καταγράφηκαν στο χωριό Μπουγάς, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι  στη Μαριούπολη βρέθηκαν δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς και άλλοι έξι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Screenshot_1
 

Ρωσική πρεσβεία: Ο ουκρανικός στρατός σκότωσε τους αμάχους 

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία μετά το τραγικό περιστατικό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της ότι  ο «ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα».

Αναλυτικα η ανακοίνωση της πρεσβείας: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς. Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση μετά τον θάνατο των τεσσάρων ομογενών. «Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης», αναφέρεται στο μήνμα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων», επισημαίνεται ακόμη.

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους



Τσίπρας: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών - Η ρωσική εισβολή να τερματιστεί άμεσα



protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Στους 6 οι Έλληνες νεκροί - Ακόμη 4 ομογενείς έχασαν τη ζωή τους"

Οργισμένη αντίδραση Τσαβούσογλου κατά Δένδια

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Τουίτερ ο τούρκος ΥΠΕΞ επιτίθεται κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την κριτική που άσκησε με τις τελευταίες δηλώσεις του κατά της Τουρκίας. Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου ανάρτησε τις δηλώσεις του κ. Δένδια στον λογαριασμό του.

«Μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά τη συγκυρία στην Ουκρανία και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων».Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δένδιας, ο κ. Τσαβούσογλου απαντά «ενώ ο κόσμος είναι επικεντρωμένος στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στην #Ουκρανία, ο φίλος μου ο Νίκος επικεντρώνεται στο μοναδικό του χόμπι: Δυσφήμηση της Τουρκίας υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Τέτοια αφοσίωση και τόση προσπάθεια για τέτοιες ανοησίες. Τόσο λυπηρό!»

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένη αντίδραση Τσαβούσογλου κατά Δένδια"

Χάκερ έριξαν την σελίδα του Κρεμλίνου στο Internet

Επίθεση συνεχίζουν να δέχονται σελίδες της ρωσικής κυβέρνησης και των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα του Σαββάτου, «έπεσε» ο επίσημος ιστότοπος του Κρεμλίνου, του γραφείου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, kremlin.ru.

Υπενθυμίζεται πως οι Anonymous είχαν κηρύξει κυβερνοπόλεμο  κατά της Ρωσίας την Παρασκευή, ως απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάκερ έριξαν την σελίδα του Κρεμλίνου στο Internet"

Δένδιας για Ουκρανία: Επιζήμιο να επιχειρήσει η Τουρκία να αξιοποιήσει καιροσκοπικά τη συγκυρία

«Μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά αυτή τη συγκυρία και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας . Σε κάθε περίπτωση, έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα, «”έχουν γνώση οι φύλακες”» και πως «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να προασπίσει την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».Τ

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα οδηγήσουν την Τουρκία να αναλογιστεί τη σημασία που έχει η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η εδραίωση πραγματικών συμμαχικών σχέσεων στην περιοχή.

«Από κάτι τέτοιο μόνο όφελος θα είχε ο τουρκικός λαός και η σημαντική μερίδα της τουρκική κοινωνίας που προσβλέπει και σήμερα στην ευρωπαϊκή της προοπτική» προσέθεσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, επανέλαβε πως αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων αξιών και υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια και τόνισε πως «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών του κόσμου, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί για εμάς θεμελιώδη και απαράβατη αρχή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην ελληνική κοινότητα της Ανατολικής Ουκρανίας. «Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και εγώ κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Μαριούπολη, τονίσαμε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλάι τους» κατέστησε σαφές. Υπογράμμισε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ επισήμανε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ουκρανία καθώς εκεί, και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ουκρανία διαβιεί, από αιώνων, πολυάριθμη ελληνική κοινότητα, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στην γραμμή του πυρός.

Ερωτηθείς αν ισχύει πως διαβεβαίωσε μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει ο συγκεκριμένος ισχυρισμός. «Αυτό το οποίο δήλωσα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι ότι ο κ. Λαβρόφ μού έδωσε τη σχετική διαβεβαίωση. Δεν επρόκειτο, φυσικά, για τη δική μου εκτίμηση» αποσαφήνισε. Υπενθύμισε πως την ίδια διαβεβαίωση έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντησή τους στη Μόσχα και επισήμανε: «Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι πείστηκα από τις διαβεβαιώσεις του Ρώσου ομολόγου μου. Άλλωστε, αν είχα πειστεί, ποιος θα ήταν ο λόγος να είχα δώσει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει δύο ανακοινώσεις-οδηγίες προς τους Έλληνες πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία ή να μην ταξιδέψουν στη χώρα αυτή;».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών καυτηρίασε εκ νέου τις πρόσφατες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά υπερβαίνουν και κάθε έννοια απλής λογικής.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θλιβερό και ως ίδιον μιας πάγιας πολιτικής άσκησης πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας το γεγονός ότι η εν λόγω κλιμάκωση συμβαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο για την αλληλεγγύη και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται με κάθε μορφή». Εξίσου, διαμήνυσε πως «η Ελλάδα απαντά πάντα και θα συνεχίσει να απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, έχοντας ως βάση θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε πως θα υπάρξει λίαν συντόμως και σχετική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, υπογράμμισε πως «η χώρα μας έχει εκφράσει επανειλημμένα και δημόσια τη θέση της ως προς τις τουρκικές αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολο τους» και σημείωσε πως δεν είναι απλώς απαράδεκτες για την Ελλάδα, «έχουν απορριφθεί επίσης, μέσω κατηγορηματικών δηλώσεων, από εταίρους και Συμμάχους, όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, συνεχίζει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας με σοβαρό αντίκτυπο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ενίσχυσε περαιτέρω τις συμμαχίες και τις εταιρικές της σχέσεις, ασκώντας μια ενεργή εξωτερική πολιτική που εδράζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε πως «για εμάς είναι ευκταία η έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών εκείνων που συμφωνούν με την Ελλάδα ότι το Διεθνές Δίκαιο συνιστά τη μοναδική βάση επίλυσης διακρατικών διαφορών» και προσέθεσε: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας της Τουρκίας με χώρες που εφαρμόζουν θεμελιώδεις αρχές όπως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και παράλληλα προωθούν τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν προσβλέπουμε στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής μας. Αλλά είμαστε κατηγορηματικοί ως προς μία προϋπόθεση: η ένταξή της σ’ αυτήν να επιτευχθεί αποκλειστικά υπό όρους Διεθνούς Δικαίου».

Ερωτηθείς αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, απάντησε πως όσο δεν σταματούν οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόοδος.

Αναφερόμενος στην παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος, τόνισε πως «θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές και ως προς αυτό είναι ενδεικτική η ρητή αναφορά, στο προοίμιο της συμφωνίας, σε αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας σε περίπτωση επίθεσης ή απειλής επίθεσης». Ειδική μνεία έκανε στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας «τη μεγάλη συμβολή της συμφωνίας αυτής στην ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας του λιμανιού της πόλης».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, με αφορμή την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στη Σενεγάλη. «Η ελληνική παρουσία στην Αφρική, μέσω της ομογένειας ήταν και παραμένει σημαντική. Αλλά δυστυχώς η ελληνική πολιτεία δεν ήταν πάντα παρούσα. Το κενό αυτό προσπαθούμε να καλύψουμε. Έχω ήδη επισκεφθεί 7 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποικιακό παρελθόν είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό στοιχείο» σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας για Ουκρανία: Επιζήμιο να επιχειρήσει η Τουρκία να αξιοποιήσει καιροσκοπικά τη συγκυρία"

Κορωνοϊός: 11.883 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 11.883, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.397.187 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 301 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.365 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.719 θάνατοι. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 425 (63,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 88,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 306 (72%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (28%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.255 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +10,31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 4.459 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.234 στη Θεσσαλονίκη και 40 είναι εισαγόμενα.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:

  • 562 από την Ανατολική Αττική (734 χθες).
  • 800 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (956 χθες).
  • 196 από τη Δυτική Αττική (195 χθες).
  • 581 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (745 χθες).
  • 1.204 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.499 χθες).
  • 480 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (639 χθες).
  • 543 από τον Πειραιά (674 χθες).
  • 93 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (120 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 5 στο Άγιο Όρος.
  • 189 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 70 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 88 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 61 στην ΠΕ Άρτας.
  • 336 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 128 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 20 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 75 στην ΠΕ Δράμας.
  • 113 στην ΠΕ Έβρου.
  • 257 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 20 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 44 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 106 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 102 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 583 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 8 στην ΠΕ Θάσου.
  • 33 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 22 στην ΠΕ Θήρας.
  • 4 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 11 στην ΠΕ Ικαρίας. 
  • 234 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 124 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 27 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 73 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 20 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 43 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 19 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 110 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 17 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 67 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 141 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 134 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 78 στην ΠΕ Κω.
  • 38 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 269 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 79 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 109 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 27 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 11 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 181 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 183 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 4 στην ΠΕ Μήλου.
  • 10 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 16 στην ΠΕ Νάξου.
  • 104 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 22 στην ΠΕ Πάρου.
  • 112 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 63 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 66 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 98 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 56 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 153 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 75 στην ΠΕ Σάμου.
  • 115 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 18 στην ΠΕ Σύρου.
  • 4 στην ΠΕ Τήνου.
  • 116 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 139 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 35 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 22 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 97 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 199 στην ΠΕ Χανίων.
  • 80 στην ΠΕ Χίου.
  • 258 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (377 χθες).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 11.883 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι"

Πόλεμος στην Ουκρανία – Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν αρνηθήκαμε τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, αλλά τα τελεσίγραφα

Ως «αναληθείς» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ, τις πληροφορίες ότι το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα. Διευκρίνισε ότι υπάρχει διαπραγματευτική θέση, δεν είναι όμως έτοιμοι να δεχθούν τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους από την Ρωσία.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος στο γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, είπε στο Reuters ότι το Κίεβο έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.

«Μόλις χθες οι επιθετικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κλιμακώθηκαν, με βραδινές μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων», σημείωσε σε ένα μήνα. «Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες μονάχα ως μια απόπειρα να καταρρεύσει η Ουκρανία και να αναγκαστεί να αποδεχθεί κατηγορηματικά απαράδεκτους όρους», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία – Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν αρνηθήκαμε τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, αλλά τα τελεσίγραφα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news