facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Πιάστηκε 27χρονος μεγαλοδιαρρήκτης της Μυκόνου με λεία 450.000 ευρώ – «Έγδυσε» τις βίλες μέσα σε ένα μήνα

Περισσότερα από 450.000 ευρώ είχε αποκομίσει από κλοπές στη Μύκονο, μέσα σε περίπου ένα μήνα, από τις 25 Μαΐου μέχρι και τον Ιούνιο, ένας 27χρονος ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη κατά τις απογευματινές ώρες σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς του τμήματος Αναζητήσεων της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και στοχευμένες αναζητήσεις.

Σε βάρος του 27χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένων και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Ειδικότερα, ο 27χρονος μαζί με δύο αλλοδαπούς συνεργούς του, διέπραξαν το παραπάνω χρονικό διάστημα τουλάχιστον σε 14 διαρρήξεις-διακεκριμένες κλοπές από οικίες στο νησί της Μυκόνου, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πιάστηκε 27χρονος μεγαλοδιαρρήκτης της Μυκόνου με λεία 450.000 ευρώ – «Έγδυσε» τις βίλες μέσα σε ένα μήνα"

Θεσσαλονίκη: Πέταξε τα χρυσαφικά στον κάδο και άδειασαν το απορριμματοφόρο για να του τα επιστρέψουν

Δεν έχει προηγούμενο το περιστατικό που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν έναν απρόσεκτος πολίτης πέταξε μια σακούλα με τιμαλφή και χρυσαφικά  κατά λάθος στον κάδο απορριμμάτων μαζί με τα σκουπίδια του.

Όταν συνειδητοποίησε το λάθος του ήταν λίγο αργά, καθώς το απορριμματοφόρο είχε ήδη περάσει και είχε αδειάσει τον κάδο με τα σκουπίδια.

Ωστόσο, οι άνθρωποι της καθαριότητας δεν είχαν ακόμη απομακρυνθεί από την περιοχή κι έτσι ενημερώθηκαν για το περιστατικό και τους ζητήθηκε να βοηθήσουν, ώστε να βρεθεί η σακούλα και να επιστραφεί στον κάτοχό της.

Η υπηρεσία καθαριότητας κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ άμεσα ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, που έσπευσε στον χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκεί είχε μεταφερθεί το απορριμματοφόρο που είχε χρησιμοποιηθεί για την αποκομιδή από το επίμαχο σημείο. Παρουσία στελεχών της ΕΛΑΣ, οι εργαζόμενοι της καθαριότητας άδειασαν το απορριμματοφόρο, εντόπισαν τη σακούλα και την επέστρεψαν στον κάτοχό της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πέταξε τα χρυσαφικά στον κάδο και άδειασαν το απορριμματοφόρο για να του τα επιστρέψουν"

Γαλλία: Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος των ταραχών

Η κατάσταση με τις «νύχτες οργής» στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό φαίνεται πως σταδιακά αποκλιμακώνεται. Το οικονομικό κόστος στο Παρίσι και τις άλλες πόλεις που σημαδεύτηκαν – εδώ και μια εβδομάδα – από τις άγριες συγκρούσεις εκτιμάται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Όμως η κοινωνία της Γαλλίας μετράει τις δικές της χρόνιες ανοιχτές πληγές, που την έχουν οδηγήσει σε μια σχεδόν μόνιμη κρίση και σε οργισμένα ξεσπάσματα των νέωνΟ δε Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, αναζητά μια απάντηση για τα βασικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αναδεικνύουν οι ταραχές.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών εκατοντάδες δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και οχήματα κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Το υπουργείο εσωτερικών μέτρησε προβλήματα σε 243 δημόσιες εγκαταστάσεις, από τις οποίες κάποιες ήταν σε σχολεία, σε κολέγια και σε λύκεια, αλλά και σε άλλα δημόσια κτήρια, όπως για παράδειγμα στη βιβλιοθήκη της Μασσαλίας.

O επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών της Γαλλίας (Medef), Ζοφρουά Ρου Ντε Μπεζιέ, υποστήριξε ότι από την έναρξη των ταραχών έχουν λεηλατηθεί πλήρως περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, έχουν καταστραφεί 300 υποκαταστήματα τραπεζών και έχουν πληγεί 250 καπνοπωλεία. «Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε ακριβή αριθμό, ωστόσο μιλάμε για περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις ζημιές στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Medef σε συνέντευξή του στη Le Parisien.

Όπως γράφει η Figaro, πέρα από τις όποιες στοχευμένες οικονομικές παρεμβάσεις και αποζημιώσεις, η Γαλλική προεδρία υπόσχεται ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κοινωνικής κρίσης και των βίαιων συγκρούσεων στις πόλεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν μετά τα γεγονότα με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», αλλά και τις διαδηλώσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αναμένεται να επιχειρήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αποχώρησε εκτάκτως από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα και ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γερμανία. Προσπάθησε να δείξει ότι έχει τον έλεγχο της χώρας με τακτικές συνεδριάσεις ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου της κρίσης. Εξέδωσε παράλληλα πλήθος εντολών προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Στο ίδιο πλαίσιο θα συναντηθεί αρχικά με τους δημάρχους 220 γαλλικών πόλεων, ώστε να συγκεντρώσει τους λογαριασμούς των ζημιών από τους τοπικούς αξιωματούχους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνει το Politico, βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της εκδήλωσης της ενσυναίσθησης για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό και της αποστολής ενός σκληρού μηνύματος για τα επεισόδια. Χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» και «απαράδεκτη» τη δολοφονία του 17χρονου, αλλά ταυτόχρονα κατέκρινε τις ταραχές ως «απαράδεκτη εργαλειοποίηση του  θανάτου ενός εφήβου».

Όμως και ο ίδιος γνωρίζει πως πέρα από τις όποιες επικοινωνιακές τακτικές, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που ανέδειξαν οι ταραχές έχουν βαθιές ρίζες στη Γαλλία. Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας έχουν αναζωπυρώσει μεταξύ άλλων τη συζήτηση για την αστυνομική βία, τον ρατσισμό σε βάρος των μειονοτήτων και την περιθωριοποίησή τους από το ίδιο το γαλλικό κράτος. Πρόκειται για ανοιχτά και άκρως ευαίσθητα ζητήματα στη γαλλική κοινωνία, όπως παραδέχονται σε ΜΜΕ και κρατικοί αξιωματούχοι, επώνυμα και ανώνυμα.

Η Γαλλία φαίνεται να βρίσκεται σε μια μόνιμη κρίση. Όπως υπενθυμίζει το Politico, πρόσφατα, ο Εμανουέλ Μακρόν «επιβίωσε» πολιτικά από τις σφοδρές αντιδράσεις – εντός και εκτός κοινοβουλίου – για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Όμως και η πρώτη του θητεία είχε σημαδευτεί από κοινωνικές ταραχές και κρίσεις, από τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων μέχρι την πανδημία του Covid-19 και την πανταχού παρούσα απειλή της τρομοκρατίας.

«Η Γαλλία μοιάζει με μια χύτρα ταχύτητας, κάθε κρίση απελευθερώνει τα προβλήματα, τις κοινωνικές συγκρούσεις, τις εντάσεις και την αμφισβήτηση των θεσμών. Το κράτος επικαλείται διαρκώς τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, αλλά φαίνεται πως ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού δεν βιώνουν κάτι τέτοιο», σημειώνει ο Μπούνο Κατρές, πολιτικός ερευνητής στο ινστιτούτο Sciences Po. Τώρα το σοκ και η έκρηξη οργής για το θάνατο του Ναέλ Μ., ο οποίος της μόλις 17 ετών και βορειοαφρικανικής καταγωγής, έφερε στην επιφάνεια θέματα διακρίσεων, κοινωνικής ένταξης και εγκληματικότητας στα προάστια των γαλλικών πόλεων.

Επίσης η δημόσια πίεση για τις βίαιες, φονικές και ρατσιστικές πρακτικές της γαλλικής αστυνομίας εντείνεται και η κυβέρνηση καλείται να επανεξετάσει τους κανονισμούς εμπλοκής αλλά και την εν γένει λειτουργία της αστυνομίας, η οποία έχει αναδειχθεί στη σκληρότερη της Ευρώπης.

Ο δε περιορισμός των εντάσεων από τους νέους των προαστίων, που οδηγούνται διαρκώς στο περιθώριο και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μαύρο παρόν και εξίσου μαύρο μέλλον, απαιτεί ριζικές πολιτικές και ασφαλώς περισσότερα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των κοινωνικών ανισοτήτων, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η εργασία και η στέγαση.

Πολιτικά η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη για τον Μακρόν, πόσο μάλλον έχοντας χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τις προηγούμενες εκλογές και βλέποντας την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να ανεβάζει τα ποσοστά της και να τον κατηγορεί για την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση. Κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε πως οι πρόσφατες ταραχές αποκάλυψαν αδυναμίες που θα μπορούσαν «να ενθαρρύνουν έναν λαϊκιστικό λόγο». «Η πολιτική απάντησή μας πρέπει να είναι λογική, να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή των Γάλλων», πρόσθεσε. Είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις, σχολιάζει το Politico.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος των ταραχών "

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Γάλλοι αλπινιστές σκαρφάλωσαν για να κάνουν εργασίες (Εντυπωσιακές Εικόνες)

Γάλλοι αλπινιστές ξεκίνησαν εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των καλωδίων και των εξωτερικών επιφανειών των πυλώνων της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Ομάδα επτά αλπινιστών με υψηλή εξειδίκευση ήρθε όπως κάθε καλοκαίρι από τη Γαλλία αποκλειστικά για την επιθεώρηση και τις εργασίες συντήρησης καλωδίων και πυλώνων, καθώς είναι απαραίτητη η χρήση εξαιρετικά έμπειρου προσωπικού για την πραγματοποίηση των απαιτητικών αυτών τεχνικών παρακολουθήσεων.

Οπως αναφέρει η εταιρεία οι εξειδικευμένες δραστηριότητες συντήρησης αποτελούν μέρος της μόνιμης δέσμευσης της ΓΕΦΥΡΑ, ως μέλος του δικτύου της VINCI Highways, για την ασφάλεια και τη δομική συντήρηση του Έργου, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για έργα υποδομής στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Αποκλειστικά για την τρέχουσα διετία 2023-2024, η ΓΕΦΥΡΑ εκτιμά ότι θα δαπανήσει 7,4 εκατ. ευρώ σε βελτιώσεις, επισκευές, ενόργανη δομική παρακολούθηση και εργασίες συντήρησης.

Οι εργασίες της ομάδας αλπινιστών αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις αρχές Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης, η κίνηση στη Γέφυρα διεξάγεται κανονικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Πάνος Λούκας δήλωσε ότι «Εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία της VINCI Highways, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων υπό παραχώρηση παγκοσμίως, στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, αναβαθμίζουμε διαρκώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Από την έναρξη λειτουργίας της Γέφυρας το 2004 μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των €50 εκατομμυρίων και συνεχίζουμε να το πράττουμε, ώστε οι χρήστες να απολαμβάνουν τη μέγιστη ασφάλεια και τη βέλτιστη εμπειρία οδήγησης. Στη ΓΕΦΥΡΑ, προπσθεσε, εργαζόμαστε με όραμα την προαγωγή της θετικής κινητικότητας, συμβάλλοντας μέσω της συνεχούς διαθεσιμότητας του Έργου στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στις δύο πλευρές του Στενού».

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες:

alpinistes.jpg

rio-antirrio.jpg

gefyraa.jpg

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Γάλλοι αλπινιστές σκαρφάλωσαν για να κάνουν εργασίες (Εντυπωσιακές Εικόνες) "

Νέα ηλεκτρονική απάτη με δήθεν mail του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικού Διευθυντή Βασίλειου Παπακώστα.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europol και εντύπωμα στρογγυλής σφραγίδας με δήθεν υπογραφή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το παρακάτω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και ψευδή σφραγίδα με επιγραφή «EUROPOL και υπογραφή «Υπολοχαγός Eleni Skyla» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), καθώς και από την απατηλή επιστολή:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ηλεκτρονική απάτη με δήθεν mail του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος"

Αλόη Βέρα: Στη λίστα του ΠΟΥ με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες

Η αλόη βέρα, που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, κατατάσσεται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις ουσίες ως «πιθανά καρκινογόνες για τον άνθρωπο» μετά από έρευνα σε αρουραίους.

Η λίστα παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δείτε εδώ) συμπεριλαμβάνει στοιχεία, όπως η αλόη βέρα που θεωρούνται ότι είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», γνωστά και ως Ομάδα 2Β. Πολλά από τα 94 στοιχεία της λίστας ίσως δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, όπως για παράδειγμα η βενζίνη και η άσφαλτος.

Φέτος τον Ιούλιο, ο ΠΟΥ αναμένεται να προσθέσει στη λίστα το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη. Το προϊόν βρίσκεται υπό έλεγχο από την επιστημονική κοινότητα για δεκαετίες, αν και αυτή η εξέλιξη εξακολουθεί να θεωρείται ως μια τολμηρή κίνηση. Η ασπαρτάμη μπορεί να εντοπιστεί σε περίπου 6.000 προϊόντα διατροφής παγκοσμίως – και φορείς της βιομηχανίας έχουν επικρίνει τη νέα κατηγοριοποίηση ως παραπλανητική και μπερδεμένη. Στο παρελθόν, παρόμοιες κινήσεις έχουν οδηγήσει σε μηνύσεις.

Ο κατάλογος των πιθανών καρκινογόνων ουσιών που περιλαμβάνει ο ΠΟΥ συγκεντρώνεται από τον ερευνητικό του βραχίονα για τον καρκίνο, τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως πιθανούς μηχανισμούς καρκινογένεσης, τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις πιθανές ομάδες.

- Ομάδα 1: καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και ιονίζουσα ακτινοβολία.

- Ομάδα 2Α: πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τη νυχτερινή εργασία και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

- Ομάδα 2Β: πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Σύντομα θα συμπεριληφθεί η ασπαρτάμη δίπλα στην αλόη βέρα.

- Ομάδα 3: δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένειά του στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικών, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.

Για την Ομάδα 2Β, είναι απαραίτητο να υπάρχουν «περιορισμένα στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα», αν και υπάρχουν προειδοποιήσεις. Τα αντικείμενα θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους στον άνθρωπο, εφόσον υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το κάνει αυτό στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.

Γιατί είναι στη λίστα η αλόη βέρα

Για παράδειγμα, η αλόη βέρα προστέθηκε στην Ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, όπως μεταδίδει το BBC. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωσαν πόσιμο νερό, όπου υπήρχε ένα εκχύλισμα των φύλλων της αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου. Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να βλάψουν το DNA - και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο - στο σύστημα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα αλλά αποτελούν και έναν λόγο, που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.

Εκτός από τις φτέρες και τα κινεζικά λάχανα τουρσί, μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είδη στην Ομάδα 2Β περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη, μαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων – τα οποία εκπέμπονται από πολλές κοινές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων – και τη ναφθαλίνη – το κύριο συστατικό κατά του σκόρου.

Ο κατάλογος εμπλέκει επίσης μια σειρά άλλων φυτών, όπως το εκχύλισμα kava, που χρησιμοποιείται για αιώνες στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού ως τελετουργικό ποτό με μεθυστικές ιδιότητες, καθώς και εκχύλισμα Ginkgo biloba και μία σκόνη ρίζας, που πωλείται ως φυτικό φάρμακο.

Σημειώνεται πως οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο από οποιαδήποτε ουσία της Ομάδας 2Β, ούτε συνιστούν όρια για την έκθεση των ανθρώπων σε αυτές. Αντ' αυτού, η κατηγορία δείχνει απλώς πόσο ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι έχουν κάποιες καρκινογόνες επιδράσεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλόη Βέρα: Στη λίστα του ΠΟΥ με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες"

Καιρός αύριο: Ζέστη και σποραδικές καταιγίδες

Ο καιρός αύριο Τετάρτη (05.07.2023) αρχικά θα δώσει λίγες νεφώσεις στη βορειοδυτική Ελλάδα και γενικά θα είναι αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακά από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε όλα τα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πιθανόν κατά τόπους στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά, το βράδυ θα περιοριστούν στα βόρεια και σταδιακά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, που πιθανόν κατά τόπους θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Βελτίωση από τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα στη δυτική Μακεδονία και από τις προμεσημβρινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, που πιθανόν κατά τόπους θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Βελτίωση από το βράδυ. Στη Θράκη γενικά αίθριος καιρός, τις μεσημεριανές ώρες όμως θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα σταδιακά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, που πιθανόν κατά τόπους στην Ήπειρο θα είναι ισχυρές. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους στη δυτική Θεσσαλία να είναι πρόσκαιρα ισχυρά, όμως από νωρίς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες κατά τόπους στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και γρήγορα στα βόρεια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και σποραδικές καταιγίδες"

Καύσωνας: Νέο κύμα ζέστης στην Ιταλία - Μέχρι και 47 βαθμούς θα δείξει ο υδράργυρος

Νέο κύμα καύσωνα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, πρόκειται να πλήξει την Ιταλία από την Παρασκευή. Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί αισθητά σε όλη τη χώρα, από τη Σικελία μέχρι το Μιλάνο.

Το «ρεκόρ» είναι πιθανόν να καταγραφεί στη Σαρδηνία, όπου το θερμόμετρο μπορεί να αγγίξει τους 47 βαθμούς.

Το νέο αυτό κύμα καύσωνα - το δεύτερο του φετινού καλοκαιριού - προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Τις δυο επόμενες ημέρες όμως πριν από τη μεγάλη ζέστη, σε πολλές περιοχές της Ιταλίας πρόκειται να σημειωθούν βροχοπτώσεις, κυρίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας και σε πολλά θέρετρα της Αδριατικής Θάλασσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καύσωνας: Νέο κύμα ζέστης στην Ιταλία - Μέχρι και 47 βαθμούς θα δείξει ο υδράργυρος"

Βουλή: Χωρίς αντιπρόεδρο Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη

Η ευρύτερη συναίνεση που καταγράφηκε στην επιλογή του Κώστα Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, δεν χαρακτηρίζει και την εκλογή των αντιπροέδρων, όπου τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξαν τις επιλογές άλλων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες ψήφισαν «παρών» – από θέση αρχής- στην επιλογή του Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής.

Από τα 8 κόμματα της Βουλής, τρία δεν εξέλεξαν αντιπρόεδρο της Βουλής. Πρόκειται για τους Σπαρτιάτες, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε τους αντιπροέδρους των τριών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τους αντιπροέδρους από Νίκη και Σπαρτιάτες, ψήφισε όμως της Πλεύσης Ελευθερίας.

  • Ο υποψήφιος από τους Σπαρτιάτες, έλαβε 25 θετικές ψήφους και 275 «παρών».
  • Ο υποψήφιος από τη Νίκη έλαβε 31 θετικές ψήφους και 269 «παρών»
  • Ο υποψήφιος της Πλεύσης Ελευθερίας έλαβε 95 θετικές ψήφους και 205 «παρών»

Ψήφισαν συνολικά 300 βουλευτές,

Για το αξίωμα του Α Αντιπροέδρου ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Ιωάννης Πλακιωτάκης (ΝΔ) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

Για το αξίωμα του Β Αντιπροέδρου, ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

Για το αξίωμα του Γ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Θανάσης Μπούρας (ΝΔ) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

Για το αξίωμα του Δ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 300 βουλευτές, η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

Για το αξίωμα του Ε’ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

Για το αξίωμα του Στ’ Αντιπροέδρου, ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) έλαβε 269 ψήφους, και 31 ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

Για το αξίωμα του εβδόμου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες) έλαβε 25 ψήφους και 275 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (δεν εκλέγεται)

Για το αξίωμα του όγδοου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) έλαβε 256 ψήφους και 44 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)

Για το αξίωμα του ένατου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Γιώργος Αποστολάκης (Νίκη) έλαβε 31 ψήφους και 269 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (δεν εκλέγεται)

Για το αξίωμα του δέκατου Αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Μιχαήλ Χουρδάκης (Πλεύση Ελευθερίας) έλαβε 95 ψήφους και 205 βουλευτές ψήφισαν «παρών) (δεν εκλέγεται)

Για το αξίωμα των Κοσμητόρων, ψήφισαν 300 βουλευτές. Από τη ΝΔ, ο Βασίλειος Νικόλαος Υψηλάντης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο κ. Βασίλης Γιόγακας έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρίνα Κοντοτόλη έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα των Γραμματέων ψήφισαν 300 βουλευτές. Από τη ΝΔ ο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Γεώργιος Βρεττάκος έλαβε 270 ψήφους, 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Σπύρος Κουλκουδίνας έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Παππάς έλαβε 269 ψήφους και 31 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από το ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Με την ανακοίνωση της λήξης της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε τον λόγο. Όπως όμως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ζητήθηκε η εξουσιοδότηση του Σώματος για την επικύρωση των Πρακτικών και αυτή παρεσχέθη από την πλειοψηφία.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι με τη συναίνεση του Σώματος λύεται η συνεδρίαση για την Πέμπτη 6 Ιουλίου με αντικείμενο την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση σε αυτή τη φάση.

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή θέσεων των «Σπαρτιατών»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιμένει από τον πρόεδρο της Βουλής να υλοποιήσει τη δέσμευσή του άμεσα και να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, για το ζήτημα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με τη χωροταξία των κομμάτων στην αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία, για την εκλογή αντιπροέδρων, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε εχθές, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, την οξύτατη διαμαρτυρία του, για την επιλογή τής κατανομής των θέσεων μέσα στην Ολομέλεια. Επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε τρία σημεία, κάτι που υποβαθμίζει το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιλέχθηκε επίσης και η τοποθέτηση του κόμματος ”Σπαρτιάτες” στα αριστερά έδρανα της Βουλής, κάτι το οποίο είναι αναντίστοιχο και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα αλλά και την κοινοβουλευτική ιστορία.

Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, και στον κ. Μητσοτάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να υπερασπιστεί τη κοινοβουλευτική λειτουργία και τον κοινοβουλευτικό κανόνα. Οφείλουμε όλοι και όλες να κάνουμε την αντίστοιχη επιλογή γιατί αυτό θα δημιουργήσει και το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι οφείλει και αυτή να σέβεται και να παρακολουθεί τις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου. Περιμένουμε από τον πρόεδρο της Βουλής να υλοποιήσει τη δέσμευσή του άμεσα και να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Χωρίς αντιπρόεδρο Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη"

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου πριν το τέλος του 2023

Την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου, πριν από το τέλος του 2023, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του πρακτορείου Bloomberg. 

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, στην Αθήνα, και συνέχισε: «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς και επώδυνης οικονομικής κρίσης, αναφέρει το Bloomberg και στέκεται και στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του δημόσιου χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση μετά τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,42%, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα διαπραγματευόταν έως και 3,56%. Τα 10ετή ομόλογα αναφοράς παρουσίασαν μικρή μεταβολή, αναφέρει το Bloomberg.

«Η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής», σημειώνει το πρακτορείο και συνεχίζει: «Τόσο η Moody’s Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα».

«Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του GLF (Greek Loan Facility) που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.

Το Greek Loan facility αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και ανερχόταν σε 53 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης στο Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου πριν το τέλος του 2023"

Κώστας Τασούλας - Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το πρώτο επεισόδιο της κόντρας είχε νικητή τον πρόεδρο της Βουλής

Όσοι παρακολουθούσαν σήμερα τη Βουλή περίμεναν με αγωνία τη στιγμή που η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα σήκωνε το χέρι και θα ξεκινούσε να αγορεύει για διαδικαστικά και πολιτικά ζητήματα. Την αφορμή στην Πρόεδρο της “Πλεύσης Ελευθερίας” την έδωσε η αδυναμία του βουλευτή του κόμματός της να εκλεγεί σε θέση αντιπροέδρου, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό θετικών ψήφων.

Το χέρι σηκώθηκε, αλλά ο Κωνσταντίνος Τασούλας ήταν προετοιμασμένος. Ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε τον λόγο και έκοψε τον βήχα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει σε κανέναν τον λόγο. Τα μικρόφωνα έκλεισαν και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε χρόνο dt με το Προεδρείο, αλλά και τους παρόντες βουλευτές να αποχωρούν.

“Η κυρία Κωνσταντοπούλου γνώριζε τον κανονισμό, όπως γνώριζε και ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχουν διαδικαστικά θέματα προς συζήτηση” επισήμανε στο protothema.gr στέλεχος της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του πώς θα λειτουργεί η οκτακομματική Βουλή και ο κίνδυνος απαξίωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να διαφυλάξει το κύρος των θεσμών και ειδικότερα της Βουλής. “Ένα δείγμα γραφής πήραν όλοι από τη σημερινή συνεδρίαση” προσέθεσε η ίδια πηγή.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι επιλογές που έγιναν για τις θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής. Οι έμπειροι Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θανάσης Μπούρας από τη ΝΔ και η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) θα διευθύνουν τις διαδικασίες όταν θα απουσιάζει ο Πρόεδρος της Βουλής. “Έχουν όλοι τις δυνατότητες να ανταπεξέλθουν στην πίεση” αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Βάρος στους ώμους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα σηκώσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους έχουν κυβερνητική εμπειρία στα κρίσιμα θέματα που θα δοθούν οι μάχες στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η πρώην υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κώστας Τασούλας - Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το πρώτο επεισόδιο της κόντρας είχε νικητή τον πρόεδρο της Βουλής"

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα επηρεαστεί από πιέσεις» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα επηρεαστεί από «πιέσεις», ώστε να δώσει επίσημα το «πράσινο φως» στη Σουηδία για να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία απορρίπτει την προσφυγή σε πιέσεις. Ενεργούμε με βάση τις αρχές μας», υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν και κάλεσε τη Σουηδία να «κάνει αυτά που πρέπει» για να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ.

«Το ζήτημα αν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί βάρος ή πλεονέκτημα σε όρους στρατηγικής και ασφάλειας αποτελεί όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης», πρόσθεσε ο υπουργός μία εβδομάδα πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους.

Μέχρι τότε, μια σύνοδος ανάμεσα στη Σουηδία και την Τουρκία προβλέπεται να διεξαχθεί μεθαύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και των συμβούλων για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Η Άγκυρα, η οποία εμποδίζει από το Μάιο του 2022 την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επέκρινε τη χώρα αυτή την περασμένη εβδομάδα μετά το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη – μια πράξη που «καταδικάσθηκε κατηγορηματικά» και χαρακτηρίσθηκε «ισλαμοφοβική» από τη σουηδική κυβέρνηση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα επηρεαστεί από πιέσεις» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρηση προαναγγέλλει η πρώην βουλευτής Γεωργία Γεννιά και ξεσπά για την κατάσταση στο κόμμα

Την αγανάκτησή της για τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε η πρώην βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Γεωργιά Γεννιά.

Η κ. Γεννιά μέσω μιας μακροσκελούς ανάρτησης στο facebook με τίτλο «ΑΡΚΕΤΑ!!» αναφέρεται σε όλα τα κακώς κείμενα, επιτίθεται στα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος και όπου προαναγγέλλει την αποχώρησή της.

Στην ανάρτησή της αναφέρει πως «ούτε νίκη ούτε την ήττα μπορεί να διαχειριστεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

-Υποψήφιοι από διαρροές, χωρίς να έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα, την αποσύρουν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς , όχι στα Όργανα του κόμματος,
-συνεδριάσεις χωρίς χάραξη πολιτικών στόχων
-πανηγύρια από όσους εκλέχτηκαν εν τέλει βουλευτές, συγκροτώντας όμως μια κοινοβουλευτική ομάδα που ούτε πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταθέσει,
-Ελιτίστικες μαζώξεις με στόχο να μοιράσουν θέσεις και όχι να δώσουν λύσεις στο αδιέξοδο που έχουμε βρεθεί
-Κλάμα αλλά και τοξικότητα από αναρτήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την Αριστερά
-Συνιστώσες των συνιστωσών που ο κόσμος δεν ξέρει τι αντιπροσωπεύει η καθεμία.. άλλωστε η σύγχυση υπάρχει πλέον στο μυαλό του ψηφοφόρου στο να ξεχωρίσει την Αριστερά από τη Δεξιά και το Κέντρο , όχι να ξέρει τι είναι ΡΕΝΕ 6και 6, Κίνηση Μελών, 53 Ομπρέλες κλπ
-Συν όλα τα άλλα Όποιος παράλογος αποχωρεί από το κόμμα, είναι εχθρός του που έχει ως στόχο να βλάψει την ενότητα και την Ανασυγκρότηση !!
-Άθλιες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές στελεχών μας που εκπροσωπούν την πάρτη τους ακόμα και σήμερα

Να υπενθυμίσω πως η επόμενη ημέρα ήταν χθες ! Όταν τα μέλη από 30.000 έγιναν 170.000 ! Αποστολή μας ήταν να τα φέρουμε. Πιστεύαμε πως υπήρχε σχέδιο από τα Κεντρικά να αξιοποιηθούν να έχουν ρόλο να αναλάβουν θεσεις ευθύνης … αλλά τι λέω η τρελή ονειροπόλα !!

Ο τότε Γραμματεας πρόσφατα εξέφρασε τα πραγματικά του αισθήματα, χαρακτηρίζοντας σκουπίδια τους «πασοκους» που του μόλυναν την καθαρότητα της ιδεολογίας του κι απέτυχαν να φέρουν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να έχει ο ίδιος την εξουσία που του Αρμόζει με την οποία ξεκινησε τον βιοποριστικό του αγώνα ως κυβερνητικό στελεχος . Δεν θυμάμαι αν είχε εκτεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού το 2015 .

Κι όμως αυτός ο τσαμπουκάς διαχειρίστηκε τις νέες εγγραφές και τη διεύρυνση που όντως απέτυχε στα χέρια του . Για τη λειτουργία των ΟΜ τουλάχιστον όσων είχα την ατυχία να βιώσω, (με εξαιρέσεις πάντα και με υπέροχους ανθρώπους μέλη τους) θα μιλήσω σε ένα βιβλίο μου ίσως !! Σίγουρα θα είναι περισσότεροι από έναν τόμο!

13 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ κι έχουσα σώας τας φρένας μου και υγιά τον νουν ..περιμένω λίγο ακόμα .

Να ακούσω μια σοβαρή φωνή να ουρλιαξει, για τη συντριβή και την καθίζηση των οραμάτων μας που ξεθωριάζουν μέρα με τη μέρα .. Έστω και μία …

Ξεκαβαλικεψτε απ´ το καλάμι !!
Σας , μας βλέπει ο κόσμος !!
Λίγη αξιοπρέπεια !!
Λίγη σοβαρότητα !!
Λίγο πριν αποχωρήσω …»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρηση προαναγγέλλει η πρώην βουλευτής Γεωργία Γεννιά και ξεσπά για την κατάσταση στο κόμμα"

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα μετά το κάψιμο αντίτυπου του Κορανίου στη Σουηδία, μια πράξη που προκάλεσε την αγανάκτηση του μουσουλμανικού κόσμου.

Την έκτακτη συνεδρίαση ζήτησε «το Πακιστάν εξ ονόματος πολλών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας», δήλωσε ο Πασκάλ Σιμ εκπρόσωπος του Συμβουλίου. Ο Σιμ — επικαλούμενος το αίτημα που υπέβαλε το Πακιστάν– πρόσθεσε ότι στην έκτακτη συνεδρίαση «θα συζητηθεί η ανησυχητική αύξηση προμελετημένων και δημόσιων ενεργειών θρησκευτικού μίσους, που εκδηλώνονται με τη βεβήλωση του Κορανίου σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και αλλού».

Η ημερομηνία της συνεδρίασης αυτής δεν έχει οριστεί ακόμη.

Στις 28 Ιουνίου ο Σαλουάν Μομίκα, Ιρακινός πρόσφυγας στη Σουηδία, έκαψε μερικές σελίδες του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, ανήμερα της μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα. Το περιστατικό προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από τον μουσουλμανικό κόσμο. Χώρες όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Μαρόκο κάλεσαν τους Σουηδούς πρεσβευτές για να διαμαρτυρηθούν.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, ζήτησε από την πλευρά του να ληφθούν συλλογικά μέτρα για να εμποδίζονται πράξεις βεβήλωσης του Κορανίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία"

Η πρώτη παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Αρχίσαμε» φώναζαν με δυσθυμία οι βουλευτές των άλλων κομμάτων

Την πρώτη παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Κοινοβούλιο είχαμε πριν λίγη ώρα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, προκαλώντας δυσθυμία στους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων που φώναζαν: «αρχίσαμε»!

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του Κώστα Τασούλα ως Προέδρου της Βουλής, διαδικασία κατά την οποία αναγνώσκονται τα ονόματα των βουλευτών και εκείνοι καλούνται απλώς να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι με το όνομα του προτεινόμενου προέδρου ή «παρών», ήρθε και η σειρά να ακουστεί το όνομα της κας Κωνσταντοπούλου.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας που αρκούσε απλώς να απαντήσει «παρούσα», άρχισε να εξηγεί ότι η ίδια και το κόμμα της θα ψηφίσουν «παρών» και συνέχισε εξηγώντας ότι αυτό γίνεται «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα». Και δεν σταμάτησε εκεί αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».

Καθώς η παρέμβασή της κράτησε παραπάνω από το αναμενόμενο, προκάλεσε τη διαμαρτυρία αρκετών βουλευτών.

/

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Αρχίσαμε» φώναζαν με δυσθυμία οι βουλευτές των άλλων κομμάτων"

Παραιτείται από τη βουλευτική ασυλία η Ρένα Δούρου

Παραιτείται από τη βουλευτική ασυλία η Ρένα Δούρου και ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης δίκης για την υπόθεση με τη φωτιά στο Μάτι.

Είχε προηγηθεί η διακοπή της δίκης για τη φονική πυρκαγιά, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή με αίτημα την άρση ασυλίας της βουλευτού, που είναι και κατηγορούμενη στην υπόθεση.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Δούρου προς το Δικαστήριο είναι η εξής:

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 25.06.2023 εκλέχτηκα βουλεύτρια στην εκλογική περιφέρεια «Δυτικός Τομέας Αθήνας» με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ορκίστηκα στις 03.07.2023 σύμφωνα με το άρθρο 59 Σ. Η ιδιότητά μου αυτή υποχρεώνει το Δικαστήριό Σας, το οποίο από την 31.10.2022 αδιάλειπτα και συστηματικά, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη 73 συνεδριάσεις, εκδικάζει την εθνική τραγωδία της 18.07.2018 στο Μάτι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 62 Σ να αναστείλει τη σε βάρος μου ποινική δίωξη μέχρις ότου χορηγηθεί άδεια από την Βουλή των Ελλήνων.

Με την παρούσα δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και των δικαιωμάτων που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής (Άρθρο 83) και θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης δίκης.

Στον πυρήνα των αξιών μου βρίσκεται η ισότιμη αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη όλων των πολιτών, ισχυρών και ανίσχυρων, προβεβλημένων και μη. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκα με σεβασμό απέναντι στο θεσμό της Δικαιοσύνης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και αναμένω το ακροατήριο με υπομονή, αλλά και με την πεποίθηση ότι δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους θα λάβουν τη δίκαιη απόφαση.

Όταν, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, πολιτικοί αντίπαλοί μου, με ασέβεια προς τα θύματα της εθνικής τραγωδίας αλλά και προς τη Δικαιοσύνη, επιδόθηκαν σε μια συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ενοχής μου, με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη στις περιφερειακές αλλά και εθνικές εκλογές του 2019, επέλεξα συνειδητά να μην απαντώ. Ενώ διαστρέβλωναν το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει αρμοδιότητες, χρησιμοποιούσαν κραυγαλέα ψέματα, όπως ότι «η Πυροσβεστική έδωσε εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση» και παραποιούσαν επίμονα δηλώσεις μου, εγώ προσέβλεπα στη δίκαιη κρίση των δικαστικών οργάνων. Δεν έχω πράξει ούτε έχω παραλείψει κάτι για το οποίο να φοβούμαι την κρίση Σας. Άλλωστε, τον Ιούλιο του 2022, υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, ζήτησα με γραπτό αίτημά μου την επίσπευση έναρξης της δίκης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτείται από τη βουλευτική ασυλία η Ρένα Δούρου"

Πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 249 ψήφους – «Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας»

Με 249 ψήφους υπέρ και 51 παρών επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. 

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 51 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ΚΚΕ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ και Πλευση Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής εξελέγη με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Κακλαμάνης ανήγγειλε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και κάλεσε τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα.

Μήνυμα πως θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία και τις εργασίες του κοινοβουλίου, έστειλε με την ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.

Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.

Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 249 ψήφους – «Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας»"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ακόμα και σήμερα η ενίσχυση του ΕΚΑΒ

«Αποδέχθηκα την εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ώστε πιθανότατα και σήμερα να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αξιοποίηση Ενόπλων Δυνάμεων και Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΝΠ θα αφορά περίπου 200 άτομα από τον Στρατό και την Πυροσβεστική που θα αποσπαστούν στο ΕΚΑΒ, για περίπου 50 ορεινές περιοχές και νησιά π.χ. Λήμνος, Σάμος Χίος

Τα άτομα αυτά δεν θα είναι διασώστες, αλλά οδηγοί. Δεδομένου ότι κάθε ασθενοφόρο έχει βασικό πλήρωμα δύο άτομα, οδηγό και διασώστη, τα άτομα αυτά θα μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα και οι διασώστες που ως τώρα ήταν δύο στο πλήρωμα να μπορούν να «σπάνε» και να καλύπτουν περισσότερες βάρδιες, ώστε τα εκάστοτε ασθενοφόρα να είναι διαθέσιμα καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργος στη δήλωσή του μετά την συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η λύση αυτή για το ΕΚΑΒ προκρίθηκε «ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες».

«Προφανώς αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να είναι το σύστημα υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σύντομα οι πολιτες θα δουν ανακαινισμένα κέντρα υγείας και δημόσια νοσοκομείο, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που έχει γίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Έχουμε στα χέρια μας τον μπλε φάκελο που περιγράφει τις δεσμεύσεις για να αυξήσουμε τον βαθμό πρόσβασης και εξυπηρέτησης των πολιτών στο ΕΣΥ», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης , προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς οδηγίες .

Ο έφτασε στις 10 στην οδό Αριστοτέλους , στη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε Υπουργεία , δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία που δίνει στη δεύτερή της θητεία η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοιδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι δύο Υφυπουργοί, Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

mitsotakis_ygeias_in__5_

mitsotakis_ygeias_in__2_

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι η υγεία θα είναι προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης με τις επισκέψεις αυτές θέλει να δείξει ότι, παρά την ξεκάθαρη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να τρέξει από την πρώτη μέρα και χωρίς καθυστερήσεις, καθώς η κυβέρνηση για ένα ικανό διάστημα θα πρέπει να είναι και…αντιπολίτευση του εαυτού της.

mitsotakis_ygeias_in__1_

mitsotakis_ygeias_in__8_

mitsotakis_ygeias_in__7_

Ο πρωθυπουργός αναμένεται την Παρασκευή να βρεθεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καθώς η κυβέρνηση θάλέι να βάλει…άνω τελεία για καλοκαιρινές διακοπές τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Όλη η δήλωση Μητσοτάκη μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Είχαμε μια πολύ παραγωγική πρώτη σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Να ευχηθώ και εδώ, σε έναν χώρο ο οποίος και εμένα μου είναι -πρέπει να σας πω- αρκετά οικείος, καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Έχουμε αναλάβει όλοι μαζί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα: η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε έναν εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερή προγραμματισμό για τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη να προσθέσουμε τακτικές προσλήψεις στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να αναμορφώσουμε ριζικά υποδομές υγείας.

Συζητήσαμε για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται, ήδη, δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών -και τα νέα κέντρα υγείας- τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους.

Όμως συζητήσαμε και την αντιμετώπιση κατεπειγόντων θεμάτων, όπως το ζήτημα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, όπου πήραμε την απόφαση από κοινού, αποδέχτηκα την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσουμε άμεσα -και σήμερα κατά πάσα πιθανότητα- στην έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως είχαμε δεσμευτεί, η οποία θέτει στη δυνατότητα του Υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες.

Προφανώς αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια.

Συζητήσαμε προφανώς και θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία, την πρόληψη, την ψυχική υγεία, η οποία για εμάς αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα, εξ ου και παραμένει ως διακριτό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Υγείας.

Θα έχουμε την ευκαιρία, στις προγραμματικές δηλώσεις, ο Υπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου να τοποθετηθούν πολύ πιο αναλυτικά. Θέλω να επαναλάβω μόνο ότι και εγώ προσωπικά, όπως έχουμε συζητήσει, θα παρακολουθώ σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο την οποία θα επιτυγχάνουμε. Το ξαναλέω: είναι ένα στοίχημα για όλους μας, όλοι μαζί θα το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, γιατί οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη δημόσια υγεία και θα την έχουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυριάκος Μητσοτάκης: Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ακόμα και σήμερα η ενίσχυση του ΕΚΑΒ"

Φωτιά στο Μάτι: Διεκόπη η δίκη λόγω εκλογής της Ρένας Δούρου στη Βουλή – «Υπάρχει δικονομικό κώλυμα»

Διεκόπη η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι λόγω της εκλογής της Ρένας Δούρου στη νέα Βουλή. Το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει τις συνεδριάσεις προκειμένου να σταλεί στη Βουλή αίτημα για άρση ασυλίας της Ρένας Δούρου, η οποία κατηγορείται μαζί με άλλα είκοσι πρόσωπα σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια.

Μετά από τη νέα εξέλιξη στην υπόθεση και καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μελλοντικά η υπόθεση να υποπέσει σε παραγραφή, το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει αρχικά για τις 24 Ιουλίου, ώστε να δοθεί χρόνος να τρέξει η διαδικασία άρσης ασυλίας της Ρένας Δούρου. Όμως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα διακοπή.

«Υπάρχει δικονομικό κώλυμα και θα πρέπει να ζητηθεί από τη Βουλή άδεια για τη συνέχιση της δίκης και μέχρι τότε η διαδικασία πρέπει να διακοπεί», τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης.

Το λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρένας Δούρου, Θεόδωρος Σχοινάς ο οποίος διάβασε δήλωση της εντολέως του στην οποία με ρητό τρόπο δηλώνει ότι σκοπεύει να παραιτηθει από τη βουλευτική ασυλία και να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία άρσης ασυλίας.

Αντίστοιχο ζήτημα έχει προκύψει και στη δεύτερη δίκη για το Μάτι που αφορά τους εγκαυματίες, οι οποίοι δεν είχαν περιληφθεί στην πρώτη δικογραφία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Διεκόπη η δίκη λόγω εκλογής της Ρένας Δούρου στη Βουλή – «Υπάρχει δικονομικό κώλυμα»"

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δύο ταχυτήτων πολίτες με αναπηρία μπροστά στους αρχαιολογικούς χώρους

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που εκδίδονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την είσοδο στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας, δικαιούχοι της δωρεάν εισόδου είναι οι κάτοχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι κάτοχοι Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης ΚΕ.Π.Α.).

Ωστόσο, υπάρχουν πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι διαθέτουν αποφάσεις αναπηρίας υγειονομικών επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΑΝΥΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΑΥΕ), καθώς και άλλων αρμόδιων επιτροπών που εκδίδουν κρίσεις αναπηρίας για τους εργαζόμενους τους, οι οποίες όχι μόνο δεν αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους, αλλά λόγω μη διάθεσης των εν λόγω γνωματεύσεων σε ψηφιακή μορφή, δεν  μπορούν οι κάτοχοί τους να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης.

Προφανώς, η ΕΣΑμεΑ έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την άμεση ψηφιοποίηση των πιστοποιήσεων αναπηρίας που έχουν εκδοθεί ή και εκδίδονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τα πρότυπα των ΚΕΠΑ, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι πολίτες με αναπηρία που έχουν εξεταστεί από τις προαναφερόμενες επιτροπές, αλλά δεν έχει ικανοποιηθεί έως σήμερα το αίτημά της.

Σχετικά με τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, η ΕΣΑμεΑ ζητά με επιστολή της από το υπουργείο Πολιτισμού την έκδοση επείγουσας εγκυκλίου, ώστε με την απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και της γνωμάτευσης αναπηρίας από οποιαδήποτε Υγειονομική Επιτροπή εν ισχύ, να μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης της δωρεάν εισόδου όλοι οι πολίτες με αναπηρία, ώστε να μην στερούνται το νόμιμο δικαίωμά τους και να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των ατόμων με αναπηρία.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δύο ταχυτήτων πολίτες με αναπηρία μπροστά στους αρχαιολογικούς χώρους"

Στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αποφάσεις για ράντζα και προσλήψεις

Επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των περιοδειών του και στις συναντήσεις με υπουργούς που έχουν αναλάβει χαρτοφυλάκια τα οποία κρίνονται πολύ σημαντικά για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον νέο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την εξυγίανση του ΕΣΥ και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του για όλους τους πολίτες.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο Υγείας λίγα λεπτά μετά τις δέκα και τον υποδέχθηκε στην είσοδο ο κ. Χρυσοχοΐδης. Χθες, η ηγεσία του υπουργείου είχε συσκέψεις με τους διοικητές των 4 μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής και τέθηκε υπό τάπητος ειδικά το θέμα των ράντζων. Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα. Προκειμένου να μην υπάρχουν ράντζα εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες είτε να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία, είτε να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των προσλήψεων ειδικά στο ΕΚΑΒ προκειμένου να γίνονται απρόσκοπτα όλες οι διακομιδές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αποφάσεις για ράντζα και προσλήψεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news