facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς των προβάτων βρέθηκε σε μονάδα στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά

Κρούσμα ευλογιάς προβάτων επιβεβαιώθηκε σε κλειστή κτηνοτροφική μονάδα στην Τούμπα του Δήμου Εμμανουήλ Παπά.

Πρόκειται για μια κλειστή κτηνοτροφική μονάδα με περίπου 100 ζώα, τα οποία μέχρι την Παρασκευή θα οδηγηθούν σε σφαγή και σε ταφή, όπως και η τροφή τους.

Μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Διεύθυνσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Σερρών και σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος με τη συμμετοχή και κτηνιάτρων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσθηκαν τα μέτρα που θα παρθούν, όπως το να παραμείνουν κλειστές για είκοσι μέρες οι κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή και να συνεχιστούν οι έλεγχοι σε αυτές.  

Το ενθαρρυντικό είναι ότι ήταν μια κλειστή μονάδα και η παράδοση του γάλακτος γινόταν σε άλλο μέρος και όχι στην μονάδα.

Η ασθένεια, που αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, απαιτεί άμεση δράση για την πρόληψη της εξάπλωσής της και τη διασφάλιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου. Πρόκειται για νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται σε ιό, προσβάλλει τα πρόβατα και τις αίγες, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Έως σήμερα, σε όλη τη χώρα συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως στα πρόβατα, ωστόσο και οι αίγες μπορούν να μολυνθούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς των προβάτων βρέθηκε σε μονάδα στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά"

Ηράκλειο: 15χρονος έσπασε κλειδαριές σε σχολείο – Συνελήφθη και ο πατέρας του

Ένα νέο περιστατικό έλαβε χώρα εχθές σε περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου όταν ένας ανήλικος γεννηθεις του 2009 μπούκαρε στο παλιό του σχολείο και έσπασε τις κλειδαριές. 

Πιο συγκεκριμένα ο 15χρονος για άγωστους ακόμη λόγους εισέβαλε σε γυμνάσιο τα ξημερώματα της Τρίτης (30/09) του δήμου με αποτέλεσμα για σπάσει 18 κλειδαριές!

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Αστυνομίας: 

«Συνελήφθη, σήμερα (01.10.2024) στο Ηράκλειο από αστυνομικούς τουΑστυνομικού Τμήματος Μαλεβιζίου, ένα (1) ανήλικο άτομο, κατηγορούμενο για το αδίκημα της πρόκλησης φθοράς σε σχολική μονάδα και για το αδίκημα της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας.

Επιπλέον, συνελήφθη ο κηδεμόνας του ανήλικου κατηγορουμένου και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας του ανήλικου τέκνου του.

Από την αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι, πρωινές ώρες σήμερα (01.10.2024) ο ανωτέρω ανήλικος προκάλεσε φθορές στους μηχανισμούς ασφάλισης των θυρών (λουκέτο, κλειδαριές) σχολικής μονάδας του Δήμου Μαλεβιζίου, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου.»

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: 15χρονος έσπασε κλειδαριές σε σχολείο – Συνελήφθη και ο πατέρας του"

Πολύκεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ

Τρομοκρατική επίθεση με τουλάχιστον τρεις νεκρούς πολίτες σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, Τελ Αβίβ.

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν δύο ένοπλους με Καλάσνικοφ να ανοίγουν πυρ εναντίον ανυποψίαστων πολιτών στον δρόμο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, από την επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άτομα, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο απεικονίζουν τουλάχιστον τρία πτώματα στο πεζοδρόμιο έξω από σταθμό του Μετρό.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύκεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ"

Κλειστά όλα τα σχολεία την Πέμπτη στην Αθήνα

Κλειστά θα είναι τα σχολεία την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου σε όλη την περιοχή του Δήμου Αθηναίων. Ο λόγος που τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου θα είναι κλειστά είναι ο εορτασμός του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη, που είναι ο πολιούχος της πόλης.

Εκείνη την ημέρα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα και οι μαθητές θα απολαύσουν μια μέρα ξεκούρασης.

Ήδη στους γονείς μαθητών της Αθήνας έχουν σταλεί από τα σχολεία οι σχετικές ενημερώσεις για τη μη διεξαγωγή μαθημάτων όπου αναγράφεται χαρακτηριστικά «Την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, λόγω της γιορτής του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, πολιούχου της πόλης των Αθηνών, το σχολείο μας θα παραμείνει κλειστό.»

Ποιος ήταν ο Αγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης

Ο Άγιος Διονύσιος απέκτησε το προσωνύμιο Αρεοπαγίτης  όπως αρκετοί μπερδεύουν εξαιτίας της συμμετοχής του στο συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Υπήρξε εξέχων μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας, ιδιαίτερα μορφωμένος και από τους πρώτους που πίστεψαν το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο.

Υπήρξε Επίσκοπος Αθηνών, μετά τον Άγιο Ιερόθεο, τον πρώτο Επίσκοπο Αθηνών, που χειροτόνησε ο Απόστολος Παύλος.

Η δράση του δεν επικεντρώθηκε όμως μόνο στην Αθήνα. Σύμφωνα με την παράδοση ταξίδεψε μέχρι την Γαλλία όπου δίδαξε τον χριστιανισμό. Κάποιοι αποδίδουν σε αυτόν την πρώτη χριστιανική Εκκλησία στο Παρίσι όπου τελικά ο ίδιος θανατώθηκε δι’ αποκεφαλισμού εξαιτίας της πίστης του.

Μια παράδοση θέλει τον ίδιο τον Αγιο Διονύσιο να παραδίδει την κεφαλή του αμέσως μετά τον αποκεφαλισμό του σε μια Χριστιανή που βρισκόταν στο σημείο. Η Κάρα του φυλάσσεται στην Μονή Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος.

Κατά μια δεύτερη παράδοση ο Διονύσιος βρέθηκε και στους Αγίους Τόπου προκειμένου να γνωρίσει την Παναγία. Μάλιστα σε αρκετές αγιογραφικές προσεγγίσεις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μαζί με τους Αποστόλους απεικονίζεται και ο Αρεοπαγίτης στον οποίο αποδίδεται η φράση πως «το παρουσιαστικό της, τα χαρακτηριστικά της, η όλη εμφάνιση της μαρτυρούν, ότι είναι πράγματι Μητέρα Θεού».

Στην Αθήνα υπάρχουν δυο Ναοί αφιερωμένοι στην μνήμη του. Ο ένας είναι ο ορθόδοξος Ναός στο Κολωνάκι, και ο άλλος είναι ο μητροπολιτικός Ναός των Ρωμαιοκαθολικών επί της οδού Πανεπιστημίου.

Ο Ορθόδοξος Ναός του Πολιούχου Αθηνών Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως «Καθεδρικός» Ναός Αθηνών εξαιτίας των εργασιών που πραγματοποιούνταν στη Μητρόπολη. Πλέον η Μητρόπολη επαναλειτουργεί κανονικά, αλλά παραμένει ένας όμορφος και σημαντικός ιστορικός ναός στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Ορθόδοξος Ναός του Πολιούχου Αθηνών Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως «Καθεδρικός» Ναός Αθηνών εξαιτίας των εργασιών που πραγματοποιούνταν στη Μητρόπολη. Πλέον η Μητρόπολη επαναλειτουργεί κανονικά, αλλά παραμένει ένας όμορφος και σημαντικός ιστορικός ναός στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Ρωμαιοκαθολικός Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών επίσης αφιερωμένος στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.

Εκτός από πολιούχος της Αθήνας, είναι και ο πολιούχος άγιος των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, και του χωριού Διονύσι στα νότια του νομού Ηρακλείου. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον άγιο και είναι το μόνο χωριό της Κρήτης με εκκλησία προς τιμήν του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

*Η κεντρική φωτογραφία του θέματος είναι λεπτομέρεια του παραπάνω πίνακα με θέμα «Το μαρτύριου του Αγίου Διονυσίου». Στην Γαλλία όπου επίσης ο Άγιος Διονύσιος τιμάται, υπάρχουν πολλές απεικονίσεις και αγάλματα τα οποία τον παρουσιάζουν να κρατά το κεφάλι του, υιοθετόντας την παράδοση που τον θέλει να παραδίδει ο ίδιος την κεφαλή του σε πιστή Χριστιανή.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά όλα τα σχολεία την Πέμπτη στην Αθήνα"

Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ: Θα υπάρξουν συνέπειες λέει το Τελ Αβίβ – Για νέα αντίποινα μιλάει η Τεχεράνη

Το Ιράν ξεκίνησε πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης (01/10/2024) με τις σειρήνες να ηχούν σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το IDF.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Ιράν έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ ενώ  Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δόθηκε εντολή ο κόσμος να μεταβεί στα καταφύγια ενώ σχεδόν δυο ώρες αργότερα οι IDF κήρυξαν λήξη συναγερμού.

Οι φωτογραφίες από την στιγμή που ο κόσμος ετοιμάζεται να μπει στα καταφύγια είναι συγκλονιστικές.

REUTERS/Ronen Zvulun

REUTERS/Ronen Zvulun

REUTERS/Ronen Zvulun

«Θα υπάρξουν συνέπειες λένε οι IDF»

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».

«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.

Θα προβούμε σε αντίποινα υποστηρίζουν οι Φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ. Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

REUTERS/Ammar Awad

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε «πυραύλους στο Τελ Αβίβ» στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

REUTERS/Amir Cohen

Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν “πρόσθετη αμυντική υποστήριξη” στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων που στόχευσαν τον σύμμαχο της Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

“Οι δυνάμεις μας παραμένουν στη θέση τους για να παράσχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατέψουν τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή” μετά τη συμμετοχή τους στην “αναχαίτιση των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ”, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων δόθηκε από τον αγιατολάχ Χαμενεΐ

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς. Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων.

«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της στα social media.

Το Ιράν είχε ενημερώσει ΗΠΑ και Ρωσία

Η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε απόψε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στη Δυτική Όχθη

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στην κοινότητα Νουέιμα, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, την ώρα της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για τον Σάμεχ αλ Ασλ, εργάτη από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ: Θα υπάρξουν συνέπειες λέει το Τελ Αβίβ – Για νέα αντίποινα μιλάει η Τεχεράνη"

Συνελήφθη 23χρονος Κινέζος για την επίθεση με μαχαίρι σε 5χρονα αγόρια στη Ζυρίχη – Σοβαρά τραυματισμένο ένα παιδί

Ένας 23χρονος Κινέζος επιτέθηκε με μαχαίρι σήμερα σε μικρά παιδιά που πήγαιναν σε παιδικό σταθμό στη Ζυρίχη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών παιδιών, μεταξύ των οποίων ένα σοβαρά, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

«Ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά και δύο άλλα 5χρονα αγόρια που τραυματίστηκαν όχι τόσο σοβαρά, έλαβαν τις πρώτες βοήθειες (...) πριν μεταφερθούν σε νοσοκομείο», ανέφερε η αστυνομία σε δελτίο Τύπου, προσθέτοντας ότι «ο Κινέζος ηλικίας 23 ετών συνελήφθη».

Η βίαιη επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι στη βόρεια συνοικία Έρλικον της πόλης, σύμφωνα με την αστυνομία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη 23χρονος Κινέζος για την επίθεση με μαχαίρι σε 5χρονα αγόρια στη Ζυρίχη – Σοβαρά τραυματισμένο ένα παιδί"

Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Επιχειρούν 490 πυροσβέστες και 31 εναέρια

Αυξάνονται συνεχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής για την κατάσβεση της καταστροφικής φωτιάς που κατακαίει εδώ και 3 μέρες στην Κορινθία.

Τεράστιο είναι το έργο των πυροσβεστών οι οποίοι δίνουν ηρωική μάχη με την πύρινη λαίλαπα που έχει καταστρέψει τεράστιες δασικές εκτάσεις στις περιοχές σε Σοφιανά, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα της Κορινθίας. Η φωτιά ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο στις 29 Σεπτεμβρίου, για την οποία είχε ηχήσει πολλές φορές το 112.

Σήμερα Τρίτη (01.10.2024) στο σημείο επιχειρούν 490 πυροσβέστες με 17 ομάδες δασοκομάντος και 159 οχήματα. Δασικοί εθελοντές, εθελοντικές ομάδες αλλα ά και η ΕΛ.ΑΣ.

Από αέρος συνολικά κάνουν ρίψεις νερού 31 εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, 16 ελικόπτερα (εκ των οποίων τα 3 για συντονισμό) και 14 αεροσκάφη (εκ των οποίων τα 2 Ιταλικά).

Η ανακοίνωση του Βασίλη Κικίλια

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμαζόμαστε στην Πελοπόννησο. Αντιμετωπίσαμε τις πυρκαγιές στην Στιμάγκα και τις πυρκαγιές στην Νεμέα, οι οποίες παρουσίαζαν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Αυτή η πυρκαγιά παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερες», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο κ. Κικίλιας έδωσε έμφαση στο ανάγλυφο των περιοχών αυτών που χαρακτηρίζονται, όπως είπε, από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα, χούνες, γκρεμούς και πολύ ψηλές βουνοκορφές γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην προσέγγισή τους. Όπως είπε ο υπουργός τα προβλήματά αυτή τη στιγμή εντοπίζονται στην περιοχή μεταξύ Σοφιανά και Σπαρταναίικα νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, όπου εκεί επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, δασοκομάντος, πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής, εναέρια ελικόπτερα, ενώ παρών είναι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος με στρατηγούς του ΠΣ.

Το δεύτερο κομμάτι που απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας είναι στα Σοφιανά προς Ξανθοχώρι και Πελλήνη, νοτιοανατολικά δηλαδή της πυρκαγιάς και το τρίτο κομμάτι είναι στο οροπέδιο, που από την μια πλευρά είναι Ευρωστίνα και από την άλλη πλευρά το Μαύρο Όρος.

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι επιχειρησιακά αποφάσισε η ηγεσία της πυροσβεστικής μαζί με τους δασάρχες και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, ότι οι προαναφερθείσες περιοχές είναι αυτές που έχουν πρόβλημα και εκεί θα αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.

«Όμως, για όποια συνέχειά της ευμενέστερη ή δυσμενέστερη, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε να παλεύουμε, να προσπαθούμε, να οργανωνόμαστε και να αντιμετωπίζουμε αυτό το οποίο μόνιμα θα έρχεται δυστυχώς στην καθημερινότητα μας και στην Ελλάδα εδώ και στην ευρύτερη περιοχή και στον πλανήτη.

Δυσκολεύουν οι συνθήκες όπως βλέπετε. Είναι πιο πιεστικά τα δεδομένα. Αυτό αυξάνει και την επικινδυνότητα των ίδιων των πυροσβεστών μας, για τη δουλειά την οποία κάνουνε και τις ίδιες τις υπηρεσίες και τις ανάγκες τις οποίες έχει η κοινωνία.

Μια κοινωνία που πρέπει να γίνει πιο ανθεκτική και να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση με τα εργαλεία τα οποία έχουμε ήδη προαναφέρει και φέραμε φέτος στην πρόληψη και στον εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή» και προσέθεσε ότι όταν υπάρχει υγρασία το βράδυ που κάποια στιγμή φτάνει το 67% η φωτιά παρουσιάζει μία ύφεση και μετά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας παρουσιάζει αναζωπυρώσεις και προβλήματα.

«Λέω ότι η κατάσταση είναι σοβαρή καθότι θα πρέπει να δει κανείς αν σε όλο αυτό το κομμάτι των 50.000 στρεμμάτων μπορεί να ελεγχθεί μέτρο-μέτρο αυτή η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην έναρξη της πυρκαγιάς τονίζοντας ότι προβληματίζει τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής η έναρξή της σε αυτό το σημείο που περιέγραψε. «Ένα αχαρτογράφητο χωράφι μέσα σε δασική περιοχή που δεν όφειλε να υπάρχει εκεί και στο οποίο δεν μπορέσαμε να περάσουμε και γίνονται οι ανάλογες ενέργειες οι οποίες απαιτούνται από το νόμο, από τη ΔΑΕΕ και από την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πόρισμα ως προς την έναρξη της πυρκαγιάς», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι δυστυχώς φαίνεται για μία ακόμη φορά ότι η πλειονότητα των ενάρξεων των πυρκαγιών και σε δύσκολες περιοχές, αλλά και σε δύσκολο χρωματισμό του χάρτη, εμπεριέχει ανθρώπινο παράγοντα.

Παράλληλα τόνισε ότι ενώ το πρώτο περιπολικό της πυροσβεστικής έφτασε αμέσως και αμέσως μετά μια υδροφόρα, δεν μπορούσαν να περάσουν από το χωμάτινο δρόμο.

«Το χωράφι αυτό, αν μπορεί κανείς να το πει χωράφι, το οποίο περικλείεται από δασική περιοχή και στο οποίο προσπαθήσαμε να φτάσουμε, δεν κατέστη δυνατό και χρησιμοποιήσαμε σε δεύτερο χρόνο ένα D7 ενός δήμου, για να διανοίξουμε το δρόμο και να φτάσουν τα 29-30 πυροσβεστικά τα οποία είχαν φτάσει ήδη στο πεδίο. Παράλληλα όμως, επιχείρησαν και τα Bell και ο πρώτος τράκτορας, ο δεύτερος τράκτορας δεν μπόρεσε να πάρει νερό και στη συνέχεια κλιμάκωσε ο κύριος αρχηγός επιχειρησιακά με όλες τις δυνάμεις τις οποίες είχαμε στην περιοχή, αλλά και όλα τα εναέρια τα οποία έστειλε όχι μόνο από την Πελοπόννησο αλλά και από την Αθήνα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι την πρώτη μέρα στην περιοχή υπήρχε πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (πορτοκαλί συναγερμός) ενώ προσέθεσε ότι η φωτιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα γεγονός που δυσκολεύει τις επίγειες δυνάμεις και τους δασοκομάντος να φτάσουν στα βάθη αυτών των ρεμάτων και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά στο σύνολό της. «Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται υπομονή και χρειάζεται σωστή δουλειά, καθημερινή, δεν έχουμε σταματήσει», σημείωσε.

Στο σημείο επιχειρούν 490 πυροσβέστες με 17 ομάδες δασοκομάντος και 154 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από αέρος μέχρι στιγμής έχουν απογειωθεί 22 εναέρια. Συγκεκριμένα, 14 ελικόπτερα (εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό) και 8 αεροσκάφη. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας αυτή τη στιγμή κατευθύνονται στο πεδίο το 50% των υπολοίπων μονάδων δασοκομάντος των ηπειρωτικών περιοχών ενώ θα προστεθούν κι άλλα οχήματα και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει συνδρομή από την Ιταλία και την Κροατία με δύο και ένα καναντέρ αντίστοιχα.

« Έχουμε λοιπόν μια πάρα πολύ μεγάλη δύναμη στην περιοχή αυτή, στην οποία είναι και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεν συνηθίζεται και αυτό αποδεικνύει την δυσκολία και την πολυπλοκότητα του χειρισμού αυτής της πυρκαγιάς.

Και ο υπαρχηγός του ΠΣ, φυσικά όλοι οι στρατηγοί της Πελοποννήσου και οι δυνάμεις τις οποίες προανέφερα», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι την πρώτη ημέρα η φωτιά έφευγε με μεγάλη ταχύτητα και έντονα προς τα ανατολικά ωστόσο τελικά ανεκόπη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να την διαχειρίζονται πλέον εντός της περιμέτρου αυτής. «Γίνεται η προσπάθεια να την κρατήσουμε εκεί. Επιχειρησιακά επαναλαμβάνω αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Ο σχεδιασμός των ζωνών που γίνονται είτε από τα μηχανήματα του στρατού είτε από τα μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων. Όλοι αυτοί συνδράμουν και βοηθούν», σημείωσε και προσέθεσε ότι επιπλέον ο σχεδιασμός γίνεται πάνω σε ζώνες στα 1.000-1.500 μέτρα στους ορεινούς όγκους από τα πυροσβεστικά ή από δασοκομάντος και αυτές ορίζουν αυτή την στιγμή την περίμετρο την οποία προσπαθούμε να προστατεύσουμε.

Παράλληλα ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του και τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των δύο νέων ανδρών που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά.

«Μας λυπεί πάρα πολύ αυτό και μας στενοχωρεί. Η κουλτούρα που έχουμε εγκαθίσταται τα τελευταία χρόνια στην χώρα ως προς το 112, άρα τις εκκενώσεις των περιοχών, και η μόνιμη συνεχόμενη προσπάθεια επικοινωνιακά, επιχειρησιακά, με σεμινάρια που κάνουμε προς όλους του να υπακούν τις εντολές της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος είναι κομβική και δεν γίνεται τύποις.

Και δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρησιακοί παράγοντες στο πεδίο δεν εισακούστηκαν. Από την μια χαιρόμαστε που βλέποντας την δυσκολία της περικύκλωσης της πυρκαγιάς δυο από αυτούς, με τα δυο παπάκια που ήταν δικάβαλο, μπήκαν στο πυροσβεστικό και μπόρεσαν να αποχωρήσουν μαζί μας. Οι άλλοι δυο χάθηκαν και στην συνέχεια έχασαν και την ζωή τους. Μας λυπεί, μας στενοχωρεί. Τα βαθύτατα συλλυπητήρια όλου του Σώματος στις οικογένειες και στους οικείους αυτών των συνανθρώπων μας», ανέφερε και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να ακούμε την καθοδήγηση και τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Έχουμε 9.000 εθελοντές, πιστοποιημένοι και εκπαιδευμένοι, οι μεν 5.000 στην Πολιτική Προστασία, οι 4.000 στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους, μαζί με τους εποχικούς πυροσβέστες μας, τους μόνιμους πυροσβέστες μας, τους δασοκομάντος, μαζί με τις άλλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε θερμά, ξέρω ότι η ψυχή και η καρδιά των συμπολιτών μας είναι στον τόπο τους, στο σπίτι τους, στο βιός τους, αλλά θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών», υπογράμμισε.

Τέλος, σημείωσε ότι φέτος είχαν 4.500 πυρκαγιές, μακράν τις πιο πολλές ενάρξεις πυρκαγιών και προσέθεσε ότι δεν περίμεναν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου θα είχαν να αντιμετωπίσουν δύσκολες πυρκαγιές και τόσες πολλές ενάρξεις. «Η υποχρέωση που έχουμε είναι να αντιμετωπίζουμε το κάθε περιστατικό με ψυχραιμία», κατέληξε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Επιχειρούν 490 πυροσβέστες και 31 εναέρια"

Σοβαρό επεισόδιο στη Λάρισα: Μαθητές τσακώθηκαν στο μάθημα – Τραυματίστηκε καθηγητής!

Ενα σοβαρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του paidis.com σε σχολείο της Λάρισας όταν εν ώρα μαθήματος δύο μαθητές διαπληκτίστηκαν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και ο ένας από αυτούς κατάφερε να προκαλέσει τραύμα στον συμμαθητή του, πιθανότατα με κάποιο από τα καρεκλάκια της αίθουσας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο ένας μαθητής τραυμάτισε και τον εκπαιδευτικό ο οποίος προφανώς επιχείρησε να ηρεμήσει τους δύο μαθητές.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις ούτε από την πλευρά της διεύθυνσης του σχολείου, ούτε και από το σύλλογο διδασκόντων.

paidis

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρό επεισόδιο στη Λάρισα: Μαθητές τσακώθηκαν στο μάθημα – Τραυματίστηκε καθηγητής!"

Πάτρα: Νέο επεισόδιο σε σχολείο - 18χρονος χτύπησε 17χρονο

Ενα ακόμη περιστατικό ενδοσχολικής βίας έρχεται να προστεθεί στη λίστα των επεισοδίων που καθημερινά μεγαλώνει .

Αυτήν τη φορά, δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος ενός 18χρονου ο οποίος φέρεται να γρονθοκόπησε 17χρονο σε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας.

Ευτυχώς, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Από τους αστυνομικούς του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για εξύβριση και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων σε βάρος ενός 18χρονου, ο οποίος  βρισκόμενος σε σχολικό συγκρότημα προκάλεσε σωματικές βλάβες σε 17χρονο, γρονθοκοπώντας τον στο πρόσωπο, ενώ επιπλέον τον εξύβρισε.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Νέο επεισόδιο σε σχολείο - 18χρονος χτύπησε 17χρονο"

Διπλή επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα - Χτύπησαν δύο πλοία, το ένα είναι ελληνικών συμφερόντων

Οι βρετανικές αρχές και πηγές ναυτικών πληροφοριών ανέφεραν δύο περιστατικά που είναι πιθανότατα οι πρώτες επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και ένα μήνα.

Μια ξεχωριστή επίθεση εναντίον ενός άλλου πλοίου αναφέρθηκε στις 04:15 (τοπική ώρα), 97 μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα.

Το UKMTO ( Ναυτιλιακές Εμπορικές Επιχειρήσεις της Βρετανίας) ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση από πύραυλο  φορτηγό πλοίο που έπλεε βόρεια και υπέστη «σοβαρές ζημιές» από ένα  μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Πρόκειται για το Minoan Courage (χωρητικότητας 76.800-dwt, κατασκευής 2004 με σημσαίσα Λιβερίας) ελληνικών συμφερόντων. Η διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Modion Maritime του Μύρωνος Τσατσάκη και έχει έδρα στην Κηφισιά.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Λίγο αργότερα, ένα άλλο drone τρύπησε μια δεξαμενή έρματος ενός πλοίου αγνώστων στοιχείων που έπλεε βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη, το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον UKMTO, το κατεστραμμένο τμήμα του πλοίου είναι η αριστερή δεξαμενή έρματος αριθ. 6.

Ορισμένες ναυτιλιακές πηγές ταυτοποιούν το πλοίο ως το Cordelia Moon χωρητικότητας 163.300-dwt (κατασκευής 2006) - ένα φορτωμένο suezmax εν πλω από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας προς το Σίκα της Ινδίας.

Περισσότερο από τρεις ώρες νωρίτερα, στις 01:40 ώρα Ελλάδας, το πλοίο είχε αναφέρει ότι είδε «τέσσερις πιτσιλιές σε κοντινή απόσταση» καθώς έπλεε 64 ναυτικά μίλια (118 χλμ.) δυτικά του λιμανιού της Υεμένης.

Το πλοίο δεν ανέφερε κανένα τραυματισμό και στις 08:37 GMT ειπώθηκε ότι προχωρούσε στον επόμενο λιμένα προσέγγισής του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διπλή επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα - Χτύπησαν δύο πλοία, το ένα είναι ελληνικών συμφερόντων"

Οδηγός σχολικού λεωφορείου οδηγούσε χωρίς δίπλωμα – Του επιβλήθηκε και πρόστιμο για αλκοόλ

Οδηγός σχολικού λεωφορείου συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης καθώς του είχε αφαιρεθεί προ δεκαπενθημέρου, όταν διαπιστώθηκε πως οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης.

Πρόκειται για 51 ετών άνδρα, ο οποίος «έπεσε» το πρωί σε τυχαίο έλεγχο της Τροχαίας, αφού προηγουμένως μετέφερε τους μαθητές στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, όπου εργάζεται. Όταν οι τροχονόμοι τον υπέβαλαν σε μέτρηση, προέκυψε ότι είχε καταναλώσει πάλι αλκοόλ, πέραν του επιτρεπτού ορίου και γι’ αυτό και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

Παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της παράβασης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (για οδήγηση άνευ άδειας ικανότητας).

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγός σχολικού λεωφορείου οδηγούσε χωρίς δίπλωμα – Του επιβλήθηκε και πρόστιμο για αλκοόλ"

Σοκάρει ο άγριος καβγάς μικρών παιδιών με μπουνιές σε σχολείο στη Χαλκιδική – «Μπ@@ρδε – Άσε μας» (VIDEO)

Σοκάρει ντοκουμέντο από τον άγριο καβγά σε Γυμνάσιο στην περιοχή της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι το φαινόμενο της βίας των ανηλίκων, είναι σε έξαρση.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο δύο παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών σωριάζονται στο έδαφος και ανταλλάσσουν χτυπήματα με γυμνές γροθιές. Ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές φωνάζει «μπ@@ρδε» προς το νεαρό αγόρι, το οποίο προσπαθεί να αμυνθεί από την επίθεση.

Την ίδια στιγμή δεκάδες συνομίληκοί τους αντί να τους χωρίσουν, βιντεοσκοπούν την άγρια επίθεση και μάλιστα πολλοί εξ’ αυτών γελάνε, σαν να παρακολουθούν κάποιο θέαμα. Μόνο που στην πραγματικότητα είναι ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό βίας, με το θύμα λίγο πριν σηκωθεί να δέχεται και μια κλωτσιά. Λόγω των τραυμάτων, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Δέχθηκε και νέα επίθεση επειδή… μίλησε

Μάλιστα η μητέρα του θύματος ενημερώθηκε από άλλους συμμαθητές της ότι το παιδί της δέχτηκε επίθεση και το βίντεο δημοσιεύθηκε στα social media. Έτσι, απευθύνθηκε προς τον διευθυντή του σχολείου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο 12χρονος να δεχθεί και νέα (!) επίθεση πριν από ένα εικοσιτετράωρο, αυτή τη φορά έξω από το σχολείο, από δύο 13χρονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας εκ των δύο δραστών συνελήφθη -όπως και οι γονείς του-, ωστόσο με εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκάρει ο άγριος καβγάς μικρών παιδιών με μπουνιές σε σχολείο στη Χαλκιδική – «Μπ@@ρδε – Άσε μας» (VIDEO)"

Τριγωνικές συναλλαγές από κύκλωμα που ξέπλενε μαύρο χρήμα – Προφυλακίστηκαν 10 άτομα, ζημιά μισού δισ. ευρώ για το Δημόσιο

Προφυλακιστέα κρίθηκαν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην Κηφισιά, για συμμετοχή σε κύκλωμα που διέπραττε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι συλληφθέντες πραγματοποιούσαν, μεταξύ άλλων, τριγωνικές συναλλαγές και προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο αξίας περί του μισού δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την εγκληματική οργάνωση, που εξαρθρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, και τα μέλη της οποίας δρούσαν, ιδρύοντας συναλλακτικά ανύπαρκτες επιχειρήσεις, μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές και δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από το 2019, εμπλέκονταν σε σύνθετες διαδικασίες με στόχο την εξαπάτηση του Δημοσίου μέσω της μη απόδοσης ΦΠΑ, προχωρώντας σε διατραπεζικές μεταφορές χρηματικών ποσών για προσχηματική εξόφληση συναλλαγών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, έπειτα από πολύμηνη έρευνα υπό την εποπτεία του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, οργανώθηκε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 21 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τρία που φέρονται να είχαν αρχηγικό ρόλο.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία στρεφόμενη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ με απώλεια πόρων ΦΠΑ που υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για παράβαση του νόμου για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 41 άτομα που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης:

Σύσταση εικονικών επιχειρήσεων: Τα μέλη της οργάνωσης ίδρυαν εταιρείες «βιτρίνες» χωρίς πραγματική εμπορική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία. Στις εταιρείες αυτές δηλώνονταν ως διαχειριστές άτομα χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, όπως άνεργοι και εξαρτημένα πρόσωπα, με στόχο την απόκρυψη της ταυτότητας των πραγματικών διαχειριστών. Ενδεικτικό του εύρους της δράσης τους και της υποδομής, είναι το γεγονός ότι μια εκ των δυο υποομάδων, φέρεται να συνδέεται με τη σύσταση 430 τουλάχιστον εικονικών οντοτήτων ή με νομιμοφανή λειτουργία.

Απάτη «Carousel»: Η οργάνωση εκτελούσε ένα σύνθετο σχέδιο «αλυσιδωτής απάτης» στο ΦΠΑ (carousel fraud), εκμεταλλευόμενη τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και το καθεστώς μη απόδοσης ΦΠΑ σε πωλήσεις εντός της ΕΕ. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούσαν ως «εξαφανισμένοι έμποροι» (missing traders) που δήλωναν πλασματικές συναλλαγές για να εισπράξουν παράνομα ΦΠΑ ή να αιτηθούν επιστροφές.

Χρηματοπιστωτική νομιμοποίηση εσόδων: Τα κέρδη από τη φοροδιαφυγή διακινούνταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών εικονικών επιχειρήσεων, πραγματοποιώντας εικονικές τραπεζικές συναλλαγές και αναλήψεις μετρητών. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένα δίκτυα (VPN) και ανώνυμες κάρτες sim, ενώ προέβαιναν σε φυσική μεταφορά χρημάτων από περιφερειακά μέλη της οργάνωσης για την απόκρυψη της προέλευσης των παράνομων εσόδων.

Δηλώσεις ΦΠΑ: Τα μέλη της οργάνωσης υπέβαλαν ψευδείς ή ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις ΦΠΑ και προχωρούσαν σε λήψη εικονικών τιμολογίων για να δημιουργούν πλασματικές απαιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Μέσω αυτής της μεθόδου, η οργάνωση κατάφερε να αποσπάσει παράνομα από το κράτος ποσό άνω των 4,4 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ.

Στρατολόγηση περιφερειακών μελών: Τα κεντρικά μέλη στρατολογούσαν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και ποινικό παρελθόν για να τα τοποθετήσουν ως διαχειριστές των εικονικών επιχειρήσεων. Τα περιφερειακά μέλη λειτουργούσαν ως «προσωπικά εργαλεία» για την κάλυψη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στη διασυνοριακή απάτη ΦΠΑ, στη διακίνηση των σχετικών εσόδων τραπεζικά και την ανάληψή τους και στη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων. Χαρακτηριστικό της τελευταίας περίπτωσης, είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν σχετίζονταν με τις επιχειρήσεις που ανήκαν στο φάσμα των δραστηριοτήτων της οργάνωσης, ενώ οι ίδιες είχαν διαφορετικά αντικείμενα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με σκοπό τη δήλωση εικονικών συναλλαγών.

Παράλληλα, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης επεδίωκαν να μην υφίστανται εμφανείς ενδείξεις συσχέτισής τους με τις εικονικές επιχειρήσεις και τους διαχειριστές τους, προκειμένου να αποφεύγουν τις σε βάρος τους έννομες συνέπειες, καθώς στις συγκεκριμένες οντότητες μετακυλιόταν η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ εκροών, ενώ παράλληλα οι νομιμοφανείς επιχειρήσεις στις οποίες μετείχαν τα μέλη, ισοσκέλιζαν το ΦΠΑ εισροών-εκροών, αποστερώντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα του Δημοσίου για ανάκτηση των απολεσθέντων εσόδων.

Συνολικά μέσω των εταιρικών σχηματισμών που δημιούργησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πέτυχαν την απώλεια πόρων ΦΠΑ ποσού που ξεπερνά τα 26.000.000 ευρώ, για τα οποία είχαν δηλωθεί εικονικές συναλλαγές άνω των 150.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, η μια υποομάδα της οργάνωσης ανέπτυξε δράση και εκτός του πλαισίου αυτής, όπου με την ίδια μέθοδο προέβη μέσω δημιουργίας συστήματος εταιρειών στη διασυνοριακή απάτη στο ΦΠΑ ύψους εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος εταιρείας που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Επίσης, βασικό μέλος της οργάνωσης πέτυχε, για επτά επιχειρήσεις που διαχειριζόταν, την απατηλή εκταμίευση χρημάτων μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αποκομίζοντας παράνομο όφελος 770.000 ευρώ περίπου.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης, διενεργήθηκαν 39 έρευνες (σε σπίτια, επιχειρήσεις, οχήματα, σωματικές), στις οποίες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 139.696 ευρώ και καταμετρητής χαρτονομισμάτων,
  • πολυτελές Ι.Χ.Φ.,
  • 10 ρολόγια χειρός ιδιαίτερα μεγάλης αξίας,
  • 62 σφραγίδες νομικών προσώπων,
  • 46 κινητά τηλέφωνα,
  • 7 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τάμπλετ,
  • πιστόλι με 2 γεμιστήρες,
  • πλήθος δελτίων αποστολής, τιμολογίων, φορολογικών αποδείξεων και χειρόγραφων σημειώσεων,
  • τραπεζικά παραστατικά, κάρτες, επιταγές και βιβλιάρια επιταγών ελληνικών και αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων,
  • μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών,
  • καταφανώς πλαστό δελτίο ταυτότητας αλλοδαπών Αρχών,
  • 2 μηχανήματα POS και
  • μεγάλος αριθμός εξωτερικών σκληρών δίσκων και φορητών μέσων αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB STICKS), ενώ πραγματοποιήθηκε εξαγωγή ψηφιακών πειστηρίων προς περαιτέρω διερεύνηση του περιεχομένου αυτών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριγωνικές συναλλαγές από κύκλωμα που ξέπλενε μαύρο χρήμα – Προφυλακίστηκαν 10 άτομα, ζημιά μισού δισ. ευρώ για το Δημόσιο"

"Αλεξάνδρα": Κλειστό το ακτινολογικό λόγω έλλειψης γιατρών

Σε αδυναμία εκτέλεσης εξετάσεων έχει περιέλθει το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα".

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που έστειλε ο συντονιστής διευθυντής προς όλες τις μονάδες του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στο έγγραφο, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως οι υπάρχοντες τεχνολόγοι ακτινολόγοι αναφέρει ο διευθυντής ιατρός αδυνατούν να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία.

"'Εχουμε αποκτήσει σύγχρονο ιατρότεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία στη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως από δωρεές και προγράμματα ΕΣΠΑ και δεν έχουμε το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραιατρικό προσωπικό να τα λειτουργήσουμε", σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η διοιίκηση του νοσοκομείου βρήκε λύση για τη στελέχωση το βράδυ του Ακτινολογικού Εργαστηρίου.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » ""Αλεξάνδρα": Κλειστό το ακτινολογικό λόγω έλλειψης γιατρών"

Άρπαξαν τσαντάκι με διαμάντια από δοκιμαστήριο εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης

Έναν μικρό θησαυρό άρπαξαν από 54χρονο τουρίστα την ώρα που βρισκόταν σε δοκιμαστήριο εμπορικού καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τον εκβίαζαν για να τού επιστρέψουν τα κλοπιμαία.

Η υπόθεση έγινε γνωστή μετά από καταγγελία του θύματος, που έχει καταγωγή από το Ισραήλ και βρισκόταν για ολιγοήμερες διακοπές στην πόλη. Όπως κατήγγειλε στην Αστυνομία, το τσαντάκι περιείχε -μεταξύ άλλων- τρία δακτυλίδια με λευκόχρυσο και διαμάντια και μια διαμαντένια αλυσίδα, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ. Οι δράστες ήρθαν σε επικοινωνία μαζί του και ζητούσαν εκβιαστικά το ποσό των 500 ευρώ για να τού επιστρέψουν τα κοσμήματα.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησαν στη σύλληψη των δραστών και όπως έγινε γνωστό πρόκειται για έναν 45χρονο Ουκρανό, έναν 44χρονο Αρμένιο κι έναν 43χρονο Γεωργιανό. Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης που τους απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τους παρέπεμψε να απολογηθούν στον 4ο τακτικό ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία για την Παρασκευή.

Τα κλοπιμαία βρέθηκαν στην κατοχή τους και αποδόθηκαν στον κάτοχό τους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρπαξαν τσαντάκι με διαμάντια από δοκιμαστήριο εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης"

Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων διαφωνούν με τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για την τραγωδία – «Τα ονόματα των παιδιών μας δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη το εισιτήριο των 15 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν όσοι θέλουν να βρεθούν σε συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στάδιο στις 11 Οκτωβρίου με τίτλο «Τέμπη».

Πρώτος αντέδρασε ο πατέρας της Χρυσής και της Θωμαΐς Πλακιά, των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Πλακιάς σε ανάρτησή του στο Χ η δική του και άλλες οικογένειες θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη «είμαστε αντίθετοι σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα».

«Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€» προσθέτει ο κ. Πλακιάς ζητώντας από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στη συναυλία της 11ης Οκτωβρίου να ακυρώσουν την παρουσία τους «διότι θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα». Όπως σημειώνει «ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες»

Ο κ. Πλακιάς αναδημοσιεύει, μάλιστα, και αναρτήσεις άλλων συγγενών θυμάτων της τραγωδίας που επίσης εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη διοργάνωση της συναυλίας έναντι εισιτηρίου.

Όλη η ανάρτηση του Νίκου Πλακιά

Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ. Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι @sokratismalamas @ thanasispapakonstantinou@foivosdelivorias και άλλοι

Μέχρι εδώ όλα καλά μέχρι που έπεσε το μάτι μου στο εισιτήριο για την είσοδο με αντίτιμο 15 €. Γνωρίζετε που θα πάνε αυτά τα χρήματα ; Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες ; Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου ; Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμιμος ; Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οι οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ότι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα .

Χαιρετώ την κίνηση σας και ευχαριστώ που δεν μας ξεχνάτε . Θα σας πω μόνο ακυρώστε την παρουσία σας εκεί διότι θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα .

Οποιος έχει οικονομική ανάγκη να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό όπως πχ ΘΥΜΑΤΩΝ .

Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€. Κάποτε θα κάνουμε αυτή την συναυλία χωρίς οικονομικά αντίτιμα και με χιλιάδες κόσμο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων διαφωνούν με τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για την τραγωδία – «Τα ονόματα των παιδιών μας δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ»"

Π. Μαρινάκης: Απερρίφθη από τον Πρωθυπουργό η πρόταση για μείωση του ηλικιακού ορίου φυλάκισης των ανηλίκων

Απερρίφθη από τον πρωθυπουργό η πρόταση για μείωση του ηλικιακού ορίου φυλάκισης των ανηλίκων από τα 15 στα 14 έτη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση της πολιτικής ρεπόρτερ του ΕΡΤNews, Γεωργίας Σκιτζή, για την ανήλικη παραβατικότητα και το όριο της ανηλικότητας που είχε συζητηθεί να κατέβει από τα 15 έτη στα 14, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

Ναι, ήταν μία από τις προτάσεις που έγιναν από τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά απερρίφθησαν. Είναι η μοναδική που απερρίφθη από τον πρωθυπουργό μετά από μία εκτενή συζήτηση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο. Όλα τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία σας ανακοίνωσα υιοθετούνται. Εκρίθη και από τον Πρωθυπουργό και μετά τη συζήτηση και συνολικά από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν θα κερδίσουμε τίποτα με το να κατεβάσουμε κατά έναν χρόνο το όριο ηλικίας. Δεν είναι νομίζω ζήτημα, ειδικά σε τόσο μικρές ηλικίες, κυρίως καταστολής.

Σίγουρα η αυστηροποίηση έχει μεγάλη αξία σε πολλές άλλες διατάξεις. Εδώ πρέπει να σταθούμε στις λοιπές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν έναν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα και έναν χαρακτήρα θωράκισης προστασίας των εν δυνάμει θυμάτων, όπως είναι η πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, του μπούλινγκ στα σχολεία. Πάνω από 400 περιστατικά έχουν γίνει γνωστά με αυτόν τον τρόπο. Έχουν επιληφθεί κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και έχουν αντιμετωπιστεί και πειθαρχικά οι δράστες. Η βία όμως δεν μένει στα σχολεία. Από ότι φαίνεται είναι κυρίως εκτός σχολείων. Έχουμε πολλαπλασιασμό των συλλήψεων. Έχουμε γραμμή καταγγελίας ούτως ώστε να έχουμε άμεση επέμβαση της αστυνομίας και να προλαβαίνουμε όσα περισσότερα περιστατικά μπορούμε. Αλλά θα μου επιτρέψετε ως νέος γονέας να πω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη και των γονιών.

Εντάξει, έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη χώρα και εμείς έχουμε υποχρέωση να απαντάμε, να ανταποδίδουμε όλα στο κράτος. Αλλά εδώ μιλάμε για κάποια περιστατικά τα οποία τα βλέπεις, τα διαβάζεις, βλέπεις τις περιγραφές και δεν μπορείς να πιστέψεις ότι συμβαίνουν και ειδικά συμβαίνουν από μικρά παιδιά. Πρέπει λίγο να δουν, λίγο να κοιταχτούν στον καθρέφτη και οι γονείς αυτών των παιδιών, να καταλάβουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αντιστοίχως, οι γονείς των παιδιών που είναι θύματα να μην φοβούνται. Είμαστε δίπλα τους. Είναι δίπλα τους όλη η κοινότητα, η σχολική κοινότητα και συνολικά η πολιτεία. Τα περιπολικά πλέον έρχονται και επεμβαίνουν σε πολύ λίγα λεπτά. Υπάρχουν οι κατάλληλοι λειτουργοί για να στηρίξουν τα παιδιά αυτά και να μην φοβούνται και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Γι αυτό και έχουμε θεσπίσει μια σειρά από μέτρα προστασίας ούτως ώστε να απομονώνονται οι δράστες“.

Ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για να τους προσκαλέσει στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.

«Πράγματι επικοινώνησε ο πρωθυπουργός με τους πρώην προέδρους της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, τους κ.κ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για να τους προσκαλέσει στην επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν σε αυτή την εκδήλωση στην οποία το κάλεσμα είναι ανοικτό προς κάθε νεοδημοκράτισα και κάθε νεοδημοκράτη, παλιούς και νέους φίλους της παράταξης. Δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν οι δυο πρώην πρόεδροι και πρώην πρωθυπουργοί της χώρας. Για το αν θα παραβρεθούν ή όχι δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας απαντήσει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εισαγωγική Τοποθέτηση Μαρινάκη:

Καλό μεσημέρι και καλό μήνα,

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2001, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων, έως και σήμερα. Το πρώτο οκτάμηνο του 2024, εμφανίζεται θετικό κατά σχεδόν 300.000 (299.148) θέσεις εργασίας και σημειώνει αύξηση κατά 6,5%. Το 54,11% των αναγγελιών πρόσληψης, αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στην χώρα μας έπεσε στο 9,5% τον Αύγουστο, από 9,9 τον Ιούλιο.

Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε 103 χιλιάδες από τον Αύγουστο του 2023 φτάνοντας τα 4.250.000 άτομα ενώ ο αριθμός των ανέργων έπεσε κατά 90 χιλιάδες από τον Αύγουστο 2023 φτάνοντας τις 444 χιλιάδες. Σημαντική πτώση της ανεργίας σημειώθηκε στους νέους έως 24 ετών, στο 19,4% από 28,3% πέρυσι και 37,6% τον Αύγουστο του 2019 ενώ και στις γυναίκες η ανεργία μειώθηκε στο 11,6% από 15,1% πέρυσι και 21,8% που ήταν τον Αύγουστο του 2019.

Η δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας είναι το αποτέλεσμα μιας συνεκτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζεται από το 2019. Η Ελλάδα την περίοδο 2019-2023 είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 σε ό,τι αφορά την αύξηση των επενδύσεων, με σωρευτική αύξηση 41%.

Παράλληλα, με την μείωση πάνω από 60 φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούνται ακόμα περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζόμενους. Η αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, η ψηφιοποίηση του κράτους που διευκολύνει τη συνδιαλλαγή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, αλλά και μια σειρά από πολιτικές, όπως η κατάργηση του πέναλτι 30% στους συνταξιούχους που ήθελαν να συνεχίσουν να δουλεύουν, είναι κινήσεις που εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης με καλύτερες απολαβές για όλους.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες και τροποποιήσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα

Μετά από συστηματική μελέτη των στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς τις τάσεις της εγκληματικότητας ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες και τροποποιήσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για σωρεία περιπτώσεων εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προτάθηκε:

  • Η υποχρεωτική αντικατάσταση περιοριστικού όρου με προσωρινή κράτηση σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης αδικήματος ως προς συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις,
  • Η κατάργηση της πλήρους απαλλαγής του δράστη εφόσον ικανοποιήσει πλήρως το θύμα σε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης και απλή πρόβλεψη σχετικού ελαφρυντικού.
  • Η αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των γονέων που παραμελούν την εποπτεία των ανηλίκων παιδιών τους,
  • Η ακριβέστερη οριοθέτηση της έννοιας του μαχαιριού σε γενικής χρήσης και σε ειδικής, η θέση περιορισμών στην πώληση ή τη διάθεσή τους ειδικά για ανηλίκους, η λήψη μέτρων ασφαλείας για φύλαξη και μη παραχώρηση σε τρίτους,
  • Η αύξηση ελαχίστου ορίου ποινής για την οπλοκατοχή ιδίως πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών κ.λπ.
  • Η αύξηση ελαχίστων ορίων ποινής για την οπλοφορία.
  • Η ποινή για την οπλοχρησία να εκτίεται αθροιστικά και να μην εφαρμόζονται γι’ αυτήν οι περί συρροής διατάξεις.
  • Η αναβάθμιση σε κακούργημα της οπλοφορίας με πυροβόλα όπλα.
  • Οι διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοφορίας: η οπλοφορία με οιοδήποτε όπλο σε χώρους συγκέντρωσης λόγω επικινδυνότητας της πράξης και η επανειλημμένη τέλεση οπλοφορίας με οιοδήποτε όπλο λόγω επικινδυνότητας του δράστη.
  • Η απαγόρευση λήψης άδειας σχετικής με όπλα σε όσους έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα ή εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ορισμένες πράξεις.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2024, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, μόνο οι ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος προχώρησαν σε 9.417 συλλήψεις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαμε μόλις 2.919 συλλήψεις. Τα στατιστικά στοιχεία σήμερα καταγράφουν 7.180 υποθέσεις παραβατικότητας και βίας ανηλίκων με 8.978 ανηλίκους δράστες. Εξ’ αυτών οι 666 ήταν υποθέσεις για σωματικές βλάβες, οι 118 ληστείες με χρήση μαχαιριού και οι 277 υποθέσεις παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 1.675 υποθέσεις με κατοχή και χρήση μαχαιριού. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία για το 2023, έχουν οκταπλασιαστεί οι κατασχέσεις όπλων σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 865 πυροβόλα όπλα. Γι΄ αυτό το λόγο συνεχίζουμε την τροποποίηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου η Δικαιοσύνη, να διαθέτει επικαιροποιημένο οπλοστάσιο και -όπως αυτή το κρίνει κάθε φορά – να τιμωρεί τους δράστες ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών.

Η αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας, όμως, δεν είναι ένα ζήτημα πρωτίστως καταστολής. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες για τον έγκαιρο εντοπισμό τέτοιων περιστατικών, αλλά και την πρόληψή τους με κινήσεις όπως η πλατφόρμα stop bullying, στην οποία συνολικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει 407 αναφορές από γονείς και μαθητές, αλλά και η τηλεφωνική γραμμή «10201», στην οποία μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ένα περιστατικό που εξελίσσεται εκείνη την στιγμή. Στον αριθμό, απαντά το τμήμα της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ και σε λίγα λεπτά θα είναι παρούσα αστυνομική δύναμη, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά.

Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα εγκαινιαστεί και η πλατφόρμα Safe Youth που αποτελεί ένα αντίστοιχο panic button για περιστατικά νεανικής παραβατικότητας, αλλά σίγουρα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι γεγονός πως ολοένα και περισσότερα περιστατικά γίνονται αντιληπτά και αντιμετωπίζονται λόγω της αυξημένης παρουσίας της ΕΛΑΣ, όμως χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσήλωση στην αντιμετώπιση, ήδη, από το οικογενειακό περιβάλλον και στην αυξημένη ευθύνη των γονέων και των κηδεμόνων απέναντι στα παιδιά τους που βρίσκονται σε μια τόσο κρίσιμη ηλικία.

Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς παρουσίασαν το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028. Το Μεσοπρόθεσμο είναι ένας μηχανισμός που ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ προκειμένου να ελέγχονται τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Ο νέος μηχανισμός που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2023, εισάγει μια νέα μέθοδο, που είναι ο κανόνας του ορίου δαπανών. Με βάση, δηλαδή, τα χαρακτηριστικά και τις αντοχές κάθε οικονομίας ξεχωριστά, δίνεται η δυνατότητα συγκεκριμένου ποσοστού αύξησης των δαπανών, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον φαινόμενα κατάρρευσης οικονομιών, όπως αυτά που ζήσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία.

Στο Μεσοπρόθεσμο λοιπόν, αποτυπώνονται:

  1. Περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους: Ο λόγος του Δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, από 153,7 % το 2024 σε 133,4 % ως το 2028, σε συνέχεια της δραστικής αποκλιμάκωσης, από 207 % το 2020 σε 161,9 % το 2023. Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση μέσα σε διάστημα τριών μόλις ετών, μείωσε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες.
  2. Συγκράτηση του ελλείμματος: Για όλη την τετραετία η ελληνική οικονομία θα έχει χαμηλά ελλείμματα, της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα από αυτό, δηλαδή σε επίπεδα αρκετά κάτω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Η επίδοση αυτή επιτυγχάνεται σε περίοδο που 8 χώρες της ΕΕ (μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο) βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
  3. Πρωτογενή πλεονάσματα: Προβλέπεται η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού για όλη την τετραετία στο επίπεδο που εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2024, δηλαδή στο 2,4 % του ΑΕΠ.
  4. Ανάπτυξη: Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο είναι συντηρητική, διότι θέλουμε να είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι με την ΕΕ. Συγκεκριμένα το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ανάπτυξη 2,3 % το 2025, 2 % το 2026, 1,5 % το 2027 και 1,3 % το 2028.
  5. Μείωση της ανεργίας. Από το 2019 μέχρι το 2024 δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και το 2028 προβλέπεται να φτάσει στο 8,5 %, δηλαδή, στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης.
  6. Αύξηση μισθών: Ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ το 2019 και 830 ευρώ που είναι σήμερα, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027. Ο μέσος μισθός από 1046 ευρώ το 2019 και 1258 ευρώ στο τέλος του 2023, προβλέπεται να φθάσει στα 1500 ευρώ το 2027, όπως έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Το Δημογραφικό είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. Αυτή τη στιγμή, 7 στις 10 χώρες σε όλη την υφήλιο έχουν επίπεδο γονιμότητας κάτω από το όριο αναπλήρωσης, δηλαδή 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ από το 1993, οι θάνατοι στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Το Εθνικό Σχέδιο δράσης διαρθρώνεται σε 5 άξονες:

1.⁠ ⁠Ενίσχυση Γεννήσεων – Στήριξη Οικογένειας

2. ⁠Ενίσχυση Απασχόλησης

3.⁠ ⁠Διαχείριση της Μακροζωίας – Γήρανσης

4.⁠ ⁠Τοπική Ανάπτυξη – Προώθηση Καινοτομίας

5.⁠ ⁠Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Έρευνα

Οι παραπάνω άξονες καταλήγουν σε πάνω από 100 δράσεις συνολικής δαπάνης 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουμε λάβει ήδη από το 2019, οι οποίες αφορούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει ορίζοντα δεκαετίας, έως το 2035 και δεν περιορίζεται απλά στην προσπάθεια ανάκαμψης των γεννήσεων, αλλά προσβλέπει στη συνολική διαχείριση των επιπτώσεων της αλλαγής που έχει επέλθει στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού. Θέτει τους στόχους και αποτυπώνει τις πολιτικές και τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Προγραμματισμός 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025

Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν το προγραμματισμό των προσλήψεων του 2025. Ο συνολικός αριθμός των νέων προσλήψεων φθάνει σχεδόν τις 20.000 θέσεις, δίνοντας βαρύτητα -μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της Δημόσιας Παιδείας, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός των 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2020-2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000.

Πυρκαγιά στην Κορινθία

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή με πυκνή δασική βλάστηση στην περιοχή του Ξυλόκαστρου Κορινθίας. Στο πρώτο, κρίσιμο στάδιο της φωτιάς, υπήρξε μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων λόγω της στενότητας των δρόμων. Από αέρος επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή αεροσκάφη και ελικόπτερα που συνεχώς αυξάνονταν και έφτασαν τα 24.

Το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής με τις πολλές χαράδρες και οι θυελλώδεις άνεμοι, που έπνεαν εκείνη την ημέρα, δυσκόλεψαν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας και οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα, μέσα στις χαράδρες, η φωτιά δημιουργούσε το δικό της μικροκλίμα με πολύ σφοδρές ριπές ανέμου. Συνολικά εκδόθηκαν 14 μηνύματα από το 112 είτε για την ενημέρωση είτε για την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Δυστυχώς, δύο συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους τους και κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και τα μηνύματα του 112. Τώρα που μιλάμε δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο πυρκαγιάς. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν πολλές επικίνδυνες διάσπαρτες ενεργές εστίες, με το φόβο των αναζωπυρώσεων να είναι πάντα υπαρκτός. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, του ΓΕΕΘΑ, της Δασικής Υπηρεσίας και 21 εναέρια μέσα: 8 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Στις 2:00 το μεσημέρι ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου. Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί μέσα στην αντιπυρική περίοδο 4.500 πυρκαγιές, ενώ από την αρχή του έτους οι φωτιές που έχει αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα ξεπερνούν τις 5.000.

Μέτρα για αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, ζητούν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από την Κομισιόν, με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Σκυλακάκη. Με επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν, οι τρεις Υπουργοί επισημαίνουν πως η αστάθεια των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή.

Στην επιστολή προτείνονται τόσο βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών ρυθμιστικών αρχών για την παρακολούθηση της αγοράς, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάπτυξη βασικής υποδομής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τονίζεται ότι η επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ συνοδεύεται από ένα κοινό τεχνικό υπόμνημα που αναπτύχθηκε από τις τρεις χώρες, σε συνδυασμό με ένα σημείωμα από τους αντίστοιχους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς, το οποίο περιγράφει τους κύριους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών.

Νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού

Η νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού παρουσιάστηκε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα. Η νέα σύμβαση αυτή αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, το Δημόσιο και την εθνική οικονομία. Η νέα Σύμβαση Παραχώρησης εξασφαλίζει έσοδα-ρεκόρ ύψους 3,27 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που συμβάλει στην άμεση μείωση του δημόσιου χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Το αντίτιμο των διοδίων της Αττικής Οδού μειώνεται από τα 2,80 ευρώ στα 2,50 ευρώ, ενώ προβλέπεται μόνιμη απαλλαγή από την καταβολή διοδίων σε επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία και σε αναπήρους πολέμου βαριάς αναπηρίας. Επισημαίνεται πως το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον νέο Παραχωρησιούχο, διασφάλισαν τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων στον αυτοκινητόδρομο και κατάφεραν να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Μείωση του αντιτίμου των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός – Κλειδί

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2024, η μείωση του αντιτίμου των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός – Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι, η οποία καλύπτεται από το όφελος, ύψους σχεδόν 16 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξασφάλισε το Δημόσιο από την αναχρηματοδότηση του έργου Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός – Κλειδί.

Για τα ελαφρά οχήματα προβλέπεται έκπτωση ύψους 17%, η οποία αφορά όλες τις διελεύσεις. Το όφελος για τους χρήστες ΙΧ από την εφαρμογή του προγράμματος είναι:

· 2,8 ευρώ για το 2024, καθώς η επιβάρυνση της διέλευσης από τους πέντε σταθμούς μειώνεται από 16,5 (σήμερα) σε 13,7 ευρώ, και

· 3 ευρώ για το 2025, από 17,4 σε 14,4 ευρώ, κατ΄ εκτίμηση.

Για τα βαρέα οχήματα προβλέπεται έκπτωση ύψους 5%, η οποία αφορά αποκλειστικά τις διελεύσεις μόνο με χρήση πομποδέκτη. Η έκπτωση αυτή προστίθεται στην έκπτωση ύψους 7%, η οποία υφίσταται ήδη από τον παραχωρησιούχο.

Στον Έβρο ο πρωθυπουργός

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο όπου θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου, θα υπάρξει και διαβούλευση με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής καθώς και ένα πλαίσιο κοινών δράσεων (κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης) για την ανάπτυξη της περιοχής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Μαρινάκης: Απερρίφθη από τον Πρωθυπουργό η πρόταση για μείωση του ηλικιακού ορίου φυλάκισης των ανηλίκων"

Ανδρέας Πάτσης: Καταδικάστηκε ο πρώην βουλευτής και οι δύο σύζυγοί του για ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης, ύστερα από το αίτημα ποινικής διαπραγμάτευσης που είχε υποβάλει ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών κατά συγχώνευση, ενώ παράλληλα καταδικάστηκαν και οι δύο σύζυγοί του (τέως και νυν).

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από σχετική πρόταση του εισαγγελέα (η οποία επήλθε ύστερα από διαπραγμάτευσή του με τους συνηγόρους υπεράσπισης) επικύρωσε το σχετικό πρακτικό διαπραγμάτευσης, καταδικάζοντας τόσο τον πρώην βουλευτή, όσο και την πρώην, αλλά και νυν σύζυγό του, για ανακριβή και ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες.

Αναλυτικότερα, καταδικάστηκαν η πρώην σύζυγος του Ανδρέα Πάτση σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και η νυν σύζυγός του σε φυλάκισης 20 μηνών, για συνέργεια σε ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες.

Πάντως, όλες οι ποινές που επιβλήθηκαν κρίθηκαν εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι τις δηλώσεις του πόθεν έσχες όσων υποχρεούνται εκ του νόμου να υποβάλλουν, υπογράφουν και οι σύζυγοί τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανδρέας Πάτσης: Καταδικάστηκε ο πρώην βουλευτής και οι δύο σύζυγοί του για ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news