facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Συνομιλία Μπλίνκεν-Δένδια: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken μίλησε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία στις 27 Μαΐου από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνομιλία Μπλίνκεν-Δένδια.

«Η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα κατασχεθέντα πλοία, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον βασικό μας σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτήν την αδικαιολόγητη κατάσχεση», καταλήγει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνομιλία Μπλίνκεν-Δένδια: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν"

Υπόθεση Βαλυράκη: «Δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι εκείνη την ημέρα» υποστηρίζει ένας από τους κατηγορούμενους ψαράδες

«Η ώρα που λέει ότι χτυπούσαμε εμείς είμαστε δεμένοι στο λιμάνι»... Αθώος δηλώνει ένας από τους δύο ψαράδες που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην υπόθεσή του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη ανοιχτά της Ερέτριας.

Η οικογένεια του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι τα δύο αδέρφια είναι υπεύθυνα για τον θάνατό του με τους ίδιους να το διαψεύδουν.

Ενας από τους δύο ψαράδες που κατηγορούνται μίλησε στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το περαστικό. Υποστηρίζει ότι την ημέρα του θανάτου του δεν είχαν πάει για δουλειά μαζί με τον αδερφό του, ήταν στο σπίτι με συγγενείς τους και κάνει λόγο για ψευδομάρτυρα.

«Εκείνη την ημέρα εμείς δεν πήγαμε στη δουλειά. Στις 24/01 ήμασταν με τις οικογένειες μας σπίτι. Είχαμε καλέσει και τον μπατζανάκη μου και μιλήσαμε και στο κινητό. Δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι εκείνη την ημέρα, είχαμε έρθει από ταξίδι. Είμαι 40 χρόνια στην θάλασσα… Τώρα πως μας κατηγόρησε αυτός ο ψευδομάρτυρας ότι μας είδε να χτυπάμε τον κ. Βαλυράκη με το κοντάρι… Το σκάφος μου ήταν δεμένο στο λιμάνι, το γράφει και η φωτογραφία του drone. Η ώρα που λέει ότι χτυπούσαμε εμείς είμαστε δεμένοι στο λιμάνι», τονίζει χαρακτηριστικά.

Απάντησε μάλιστα και για τους ισχυρισμούς ότι το αυτοκίνητό του ήταν στο λιμάνι. «Δεν είχα πάει στο λιμάνι με το αυτοκίνητό μου. Και δεν είναι το αυτοκίνητό μου. Και ένας μάρτυρας πήγε και είπε γιατί έχει το βαρκάκι του δίπλα σε μένα εκείνη την ημέρα, ότι ”μπορεί ναι, μπορεί να είναι δικό μου” δεν ξεχωρίζεται αυτοκίνητο».

Από την άλλη, η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη με βάση μια μαρτυρία θεωρεί υπεύθυνους για τον θάνατο του 78χρονου στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας τους δύο ψαράδες. Σύμφωνα με την μαρτυρία ενεπλάκησαν σε άγριο καυγά με τον Σήφη Βαλυράκη και τον χτύπησαν πριν ο 78χρονος πέσει στη θάλασσα και χάσει τη ζωή του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Βαλυράκη: «Δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι εκείνη την ημέρα» υποστηρίζει ένας από τους κατηγορούμενους ψαράδες"

Στους «27» η τουρκική προκλητικότητα – Το πλαίσιο της παρέμβασης του πρωθυπουργού

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να απειλήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απαράδεκτων ενεργειών, έθεσε ο Νίκος Δένδιας στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει με κάθε τρόπο τόσο τη ρητορική της, όσο και τις πράξεις της σε Αιγαίο, Έβρο και Κύπρο, η Αθήνα παραμένει σταθερή στις ράγες της νομιμότητας, διεθνοποιώντας με κάθε ευκαιρία την τουρκική προκλητικότητα. Για τις πιθανές επιπτώσεις των αναθεωρητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημερώνει τη Σύνοδο Κορυφής Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα, η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν ν’ αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή την μαύρη ημέρα μνήμης για την Άλωση και τους νέο-οθωμανικούς εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, πρώτα ο Ερντογάν και στη συνέχεια ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του εξέπεμψαν και πάλι προκλητικά μηνύματα με επιθετικά υπονοούμενα κατά της Ελλάδας.

«Χτίζοντας βήμα-βήμα το όραμά μας για το 2053, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τα «Βυζάντια» της εποχής μας και τις δολοπλοκίες τους στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του ΜΗΡ ανέφερε: «το μεγάλο τουρκικό έθνος θα σταθεί μέχρι τέλους, με συνείδηση κατάκτησης και επίθεσης, ενάντια στους αχρείους που προσπαθούν να μετατρέψουν την “Istanbul” σε Κωνσταντινούπολη, την Αγία Σοφία σε εκκλησία και τη χώρα μας σε βυζαντινή επικράτεια».

Απάντηση στη νέα προσωπική επίθεση Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η χώρα μας πάντοτε είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προασπίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα με τον τρόπο που αποτελεσματικά το κάνουν την τελευταία διετία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου .

Έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή εντός του καλοκαιριού εμφανίζεται η ελληνική άμυνα.

Σύμφωνα με πηγές Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα».

«Βέλη» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς.

«Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα- σύμμαχο, γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε. Παρόλα αυτά η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στο διάλογο» υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την πολιτική των ίσων αποστάσεων τηρεί και πάλι το Βερολίνο καθώς η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ζητεί από Αθήνα και Άγκυρα διάλογο.

«Μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες» είπε η αναπληρώτρια κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κρίστινε Χόφμαν.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Νωρίτερα έντονη ήταν η ενόχληση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τις αναφορές του Νίκου Δένδια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με την Άγκυρα να κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατικές διαθέσεις.

«Όσοι λαχταρούν (την εποχή) πριν από 1000 χρόνια, ας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη» ανέφερε tweet του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.

Στο μεταξύ νέα υπέρπτηση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σημειώθηκε άνωθεν της νήσου Κανδελιούσας.

Στους «27» η τουρκική προκλητικότητα – Το πλαίσιο της παρέμβασης του πρωθυπουργού

Το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της το διεθνές δίκαιο, ισχυρούς συμμάχους και έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα αλλά δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση της εδαφικής της κυριαρχίας.

Μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα φόρα, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας.

Στο κρίσιμο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση του για πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου με στόχο να συμπαρασύρει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κάτω. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός συμφωνεί με την πρόταση για αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης αλλά επιμένει να ζητά πιο δραστικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, είναι υπέρ του να δημιουργηθεί πλατφόρμα για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ ως μεγάλοι προμηθευτές και να ρίξουν την τιμή για τα κράτη – μέλη.

Αξίζει δε να τονίσουμε ότι ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες όσο το επιτρέπει ο Δημοσιονομικός χώρος.

Βρετανικά δημοσιεύματα για Ερντογάν – Θέτει το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να πει «ναι» σε Φινλανδία και Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Το παζάρι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αποκτά και νέα διάσταση. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Express, ο πρόεδρος Ερντογάν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Φινλανδία και Σουηδία, το καθεστώς του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγή προσκείμενη στον Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε ότι ο κατοχικός ηγέτης τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί το θέμα του ψευδοκράτους, στο τραπέζι των συνομιλιών του ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζω ότι έγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση» ανέφερε η ίδια πηγή. «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στην ΕΕ για να εμποδίσουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία, φέρεται να είπε ο Ερσίν Τατάρ. Σημειωτέον ότι ο Τατάρ σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα είπε ότι στόχος του είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως ανεξάρτητο κράτος εφόσον πιστεύει ότι οι προσπάθειες για επανένωση των δυο πλευρών είναι μάταιες.

Στο μεταξύ η Άγκυρα συνεχίζει να βάλλει κατά του Έλληνα πρωθυπουργού για το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ομιλία του στο Κογκρέσο με τον Ομέρ Τσελίκ να κάνει νέες δηλώσεις επί του θέματος ενώ αναφέρθηκε και στον Νίκο Δένδια και τις δηλώσεις του για την Αγία Σοφία λέγοντας ότι ο κ. Δένδιας πρέπει να έχει κάποιο ψυχικό τραύμα με το θέμα της Αγίας Σοφίας και ότι η Αγία Σοφία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Οι «επιθέσεις» Ερντογάν & η ρητορική ενόψει εκλογών στη γείτονα

 Όπως ανέφερε ο Πιέρρος Τζανετάκος «Πράγματι οι υπερπτήσεις, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, αλλά και οι προσωπικές επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι θερμοκρασίες σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και Κύπρο θα είναι υψηλές. Υπάρχει βέβαια μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, καθώς φέτος προτεραιότητα του δυτικού στρατοπέδου είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, άρα τα περιθώρια να μεταφραστεί η ένταση σε θερμό επεισόδιο εκτιμάται ότι είναι περιορισμένα.

(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ εκτίμησε ότι το σχοινί της έντασης θα κρατήσει έως ότου να στηθούν οι κάλπες το 2023 κι αυτό αποδεικνύεται από τη ρητορική του Τούρκου προέδρου.

«Αυτά που ενοχλούν περισσότερο τον Τούρκο πρόεδρο είναι η ενίσχυση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, είναι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η ενίσχυση της στρατιωτικής αμερικανικής παρουσίας στη χώρα μας. Ούτως ή άλλως πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας μεγαλομανής ηγέτης, θέλει την Τουρκία ισότιμο εταίρο και δεν του αρέσει να βλέπει την Ελλάδα αναβαθμισμένη. Αναρωτήθηκε και χθες ο Τούρκος πρόεδρος “γιατί έχουν όλες αυτές τις βάσεις οι Αμερικανοί και οι Έλληνες; Τι τις θέλουν;”. Τι προσπαθεί να κάνει χρησιμοποιώντας αυτή τη ρητορική; Προσπαθεί να ενεργοποιήσει έναν παλιό φόβο των Τούρκων, την ανασφάλεια της περικύκλωσης. Θεωρεί, φυσικά χωρίς καμία βάση, ότι Ελλάδα και ΗΠΑ προσπαθούν να περικυκλώσουν στρατιωτικά την Τουρκία, αμφισβητώντας το σύστημα ασφαλείας της. Εμφανιζόμενος ο ίδιος ως αντι-δυτικός και στρέφοντας τα βέλη του κατά της Ελλάδας θεωρεί ότι μπορεί να φέρει περισσότερο κόσμο στη δική του κάλπη».

Σε ερώτηση για το τι είδους αντιδράσεις μπορούμε να περιμένουμε από τη δικιά μας πλευρά ο Π. Τζανετάκος ανέφερε ότι « η απάντηση είναι η νομιμότητα, είναι η πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, είναι η προσήλωση στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας. Η Αθήνα, όπως διαπιστώσαμε και σήμερα από την παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, δεν θα χάνει ευκαιρία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, με σημείο καμπής να θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου στην Ισπανία».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους «27» η τουρκική προκλητικότητα – Το πλαίσιο της παρέμβασης του πρωθυπουργού"

Δημοσκόπηση Alco: Άνοδος της ΝΔ μετά από έξι μήνες

Άνοδο για πρώτη φορά ύστερα από έξι μήνες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ALCO για το OPEN, το διάστημα 23-28 Μαΐου 2022, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων. 

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco και την αξιωματική αντιπολίτευση άνοδο 0,1%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη Ελληνική Λύση με 4,6%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει και το ΜέΡΑ25 καθώς καταγράφει ποσοστό 3,5%.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37% με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 29% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό» το 36% λέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% απαντά «κανέναν».

Στην ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας, οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε καθόλου. Παράλληλα, σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι προκλήσεις Ερντογάν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και μόνο 18% πιστεύει ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Ανησυχία για την ακρίβεια και δυσπιστία για τα μέτρα

Αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας, το 42% των ερωτηθέντων σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει «πολύ». 29% λέει «λίγο» και μόλις 11% απαντά ότι δεν έχει περιορίσει καθόλου την κατανάλωση βασικών αγαθών.

35% εκτιμά, επίσης, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα βοηθούν «λίγο», 31% λέει «καθόλου» και 19% πιστεύει ότι βοηθούν «αρκετά».

Έντονη είναι και η δυσπιστία αναφορικά με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση σχετικά με τα οικονομικά περιθώρια για μείωση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 68% όσων απαντούν στη δημοσκόπηση λέει ότι υπάρχουν και μόλις 11% εκτιμά ότι πράγματι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η ακρίβεια, πάντως, είναι ένα από τα θέματα που θα κρίνουν την ψήφο των πολιτών καθώς στη σχετική ερώτηση το 27% λέει ότι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο τι θα ψηφίσει, 35% μεγάλο ενώ 16% απαντά μικρό και 15% πολύ μικρό.

Οι πολίτες, πάντως, κατά 33% εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Άνοδος της ΝΔ μετά από έξι μήνες"

Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου, ανακοινώνει ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 45 ημέρες.

Η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 31 Μαΐου.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 15η Ιουλίου 2022.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες"

Ευλογιά των πιθήκων – Βρετανία: Όσοι μολυνθούν να μπαίνουν σε απομόνωση και να αποφεύγουν το σεξ

Νέες οδηγίες έδωσε σήμερα Δευτέρα (30.5.2022) στη δημοσιότητα η υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας (UKHSA) για την ευλογιά των πιθήκων, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειωθούν τα κρούσματα τη χώρα.

Όσοι έχουν μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων μπορούν να απομονώνονται στο σπίτι τους, εφόσον δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και τηρούν τα μέτρα περιορίζοντας τις στενές επαφές τους με άλλους ανθρώπους, αναφέρουν οι οδηγίες της υπηρεσίας της Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, μέχρι στιγμής, από τις αρχές Μαΐου. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν στην Ευρώπη και όχι σε χώρες της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός και δεν σχετίζονται με ταξίδια.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν πού οφείλεται αυτή η ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων μιας, συνήθως, ήπιας ασθένειας που μεταδίδεται με τη στενή επαφή και προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης αλλά και δερματικές αλλοιώσεις

Η UKHSA ανέφερε σήμερα ότι όσοι έχουν μολυνθεί θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άλλους ανθρώπους μέχρι να ιαθούν οι δερματικές αλλοιώσεις. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές, από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω των εκκρίσεων των βλεννογόνων, συνιστάται σε όσους μολύνθηκαν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για οκτώ εβδομάδες μετά τη μόλυνση, για προληπτικούς λόγους.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλότερος αν κάποιος έχει άμεση επαφή με κάποιον που πάσχει από την ευλογιά τον πιθήκων. Γενικά όμως, ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει χαμηλός, σύμφωνα με τη Ρουθ Μίλτον, υψηλόβαθμη σύμβουλο της UKHSA.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευλογιά των πιθήκων – Βρετανία: Όσοι μολυνθούν να μπαίνουν σε απομόνωση και να αποφεύγουν το σεξ"

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου

Πρώτο θέμα στην Σύνοδο Κορυφής θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα ενημερώσει την Σύνοδο για την τουρκική προκλητικότητα και τις επιπτώσεις στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πιστεύει ότι είμαστε κοντά για να πετύχουμε συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και πως επιμέρους ενστάσεις κρατών μπορούν να καμφθούν.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Το πρώτο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ξεκινά σε λίγο, θα είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες.

Εδώ να θυμίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τέλος, θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας (30/5), είχε επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει του εταίρους για τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «Η χώρα μας πάντα είναι υπέρ του διαλόγου αλλά δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα προασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου"

Ουκρανία: Βρίσκουν νέους ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη – Ίσως ξεπεράσουν τους 22.000 οι νεκροί

Οι νεκροί στη Μαριούπολη ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 22.000 μεταξύ των αμάχων αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο σε δηλώσεις του, οι οποίες περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση την οποία ανάρτησε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο νεκροταφείο Σταροκρίμσκι μέσα σ’ ένα μήνα εμφανίσθηκαν 25 νέοι τομείς υπό μορφή τάφρου. Τα σώματα στοιβάζονται σε διάφορα στρώματα και στη συνέχεια “καλύπτονται” με πλάκες ώστε να φαίνονται ως μεμονωμένες ταφές.

Συνολικά από τα μέσα Απριλίου οι κατακτητές έθαψαν σε ομαδικούς τάφους τουλάχιστον 16.000 κατοίκους της Μαριούπολης στα χωριά Στάριι Κριμ, Μανγκούς και Βινογκράντνογιε, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον περίπου 5.000 άμαχοι ετάφησαν από τις δημοτικές υπηρεσίες έως τα μέσα Μαρτίου. Κάτω από τα ερείπια, στα αυτοσχέδια νεκροταφεία και στα προσωρινά νεκροτομεία μέχρι σήμερα παραμένουν χιλιάδες νεκροί.

Σύμφωνα με το Ukrinform, πρόσφατα δημοσιογράφοι με βάση δορυφορικές φωτογραφίες εντόπισαν μαζικούς τάφους κοντά στο χωριό Μανγκούς, στο νεκροταφείο στο χωριό Βινογκράντνογιε και στο νεκροταφείο του χωριού Στάριι Κριμ.

Ο δορυφόρος εντόπισε και τέταρτο μαζικό τάφο στο κεντρικό νεκροταφείο της Μεριούπολης, την ύπαρξη του οποίου ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ο τάφος αυτός εντοπίσθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Σήμερα στην κατεχόμενη Μαριούπολη παραμένουν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες κάτοικοι. Οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις έχουν διορίσει δήμαρχο της πόλης τον συνεργάτη των Ρώσων Κονσταντίν Ιβασένκο και δημιουργούν την εντύπωση ότι «η ζωή στην πόλη ξαναρχίζει».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Βρίσκουν νέους ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη – Ίσως ξεπεράσουν τους 22.000 οι νεκροί"

GasTerra (Ολλανδία): Τέλος στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Gazprom – Δεν πλήρωσε σε ρούβλια

Η ολλανδική εταιρεία GasTerra ανακοίνωσε σήμερα ότι από αύριο Τρίτη, 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους το 25%.

«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους.

Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "GasTerra (Ολλανδία): Τέλος στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Gazprom – Δεν πλήρωσε σε ρούβλια"

Ομέρ Τσελίκ για Κυριάκο Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει να επιτίθεται στον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Σήμερα, ήταν η σειρά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, AKP, Ομέρ Τσελίκ. Κατά την ομιλία του, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβολίου, είπε χαρακτηριστικά πως “η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε. Ωστόσο, δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών. Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας”.

Ο Τσελίκ έθεσε εκ νέου το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ αναφέρθηκε και στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την Αγιά Σοφιά, σχολιάζοντας πως “(η Αγιά Σοφιά) δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Οι δηλώσεις του δεν εξηγούνται πολιτικά. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως ψυχολογικό τραύμα”. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομέρ Τσελίκ για Κυριάκο Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών"

Μύκονος: Στην αντεπίθεση το εστιατόριο που καταγγέλλεται για καβουροπόδαρα €600

Στην αντεπίθεση περνά το εστιατόριο DK Oyster στη Μύκονο, το οποίο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα, μετά από καταγγελίες Αμερικανίδας τουρίστριας ότι η τελευταία κλήθηκε να πληρώσει 600 ευρώ για δυο κοκτέιλ και μια μερίδα καβουροπόδαρα.

Η εταιρεία υποστηρίζει κατ’ αρχάς ότι η τουρίστρια πλήρωσε κανονικά τον λογαριασμό, αφήνοντας μάλιστα και φιλοδώρημα, χωρίς να εκφράσει το παραμικρό παράπονο. Θεωρεί ότι η καταγγελία, που σύμφωνα με το εστιατόριο έγινε εκ των υστέρων, είναι απολύτως αβάσιμη.

Μάλιστα γνωστοποιεί ότι έχει ήδη αναθέσει στη δικηγορική εταιρεία ΝΙΚΟΣ ΑΓΑΠΗΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ να στραφεί άμεσα ποινικά και αστικά, ασκώντας «τις αποζημιωτικές αξιώσεις μας για τη χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και τα διαφυγόντα έσοδα της επιχείρησής μας για τη δυσφήμηση που υφίσταται μέσα από την δημοσιοποίηση τέτοιων αβάσιμων καταγγελιών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το εστιατόριό μας λειτουργεί από το έτος 1964 έως σήμερα και όλα αυτά τα χρόνια βαδίζουμε με γνώμονα το γράμμα του νόμου και τον σεβασμό προς τους πελάτες μας. Τις τελευταίες μέρες η επιχείρησή μας έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα με αβάσιμες καταγγελίες και έχει υποστεί τεράστια δυσφήμηση και δυστυχώς κατ' επέκταση έχει πληγεί από αυτό και ο τουρισμός μας συνολικά.

Όλα ξεκίνησαν με την καταγγελία κατά της επιχείρησής μας από μία Αμερικανίδα τουρίστρια, η οποία αφού γευμάτισε στο εστιατόριό μας και ειδικότερα στην παραλία μας (Πλατύς Γιαλός), κάνοντας χρήση δωρεάν ξαπλώστρας και ομπρέλας, πλήρωσε κανονικά τον λογαριασμό για το γεύμα της, δίνοντας μάλιστα και φιλοδώρημα στο προσωπικό της επιχείρησης χωρίς να εκφράσει το παραμικρό παράπονο και την παραμικρή δυσαρέσκεια. Εκ των υστέρων αφού αναχώρησε από το εστιατόριό μας μείναμε εμβρόντητοι με την καταγγελία της, η οποία είναι αβάσιμη και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τι και πως υποκινήθηκε, πάντως σίγουρα υποκινήθηκε από αδιαφανή, αθέμιτα και προφανώς υποκρυπτόμενα ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Αυτό που οφείλουμε να τονίσουμε είναι ότι η επιχείρησή μας είναι απολύτως νόμιμη. έχει εκλεχθεί δεκάδες φορείς από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς (ΑΑΔΕ, Οικονομική Αστυνομία, ΕΦΚΑ, υγειονομικό κ.τλ.) και δεν έχει βρεθεί ούτε μία παράβαση σε βάρος της, σε όλες δε τις υποθέσεις αφού εξετάστηκε δικαστικά ο νόμιμος εκπρόσωπός μας κηρύχθηκε αθώος. Η επιχείρησή μας δεν έχει σε βάρος της ούτε διοικητικές ούτε ποινικές παραβάσεις, απασχολεί δε νομίμως πλήθος εργαζομένων, συγκεκριμένα την δεδομένη στιγμή απασχολούνται στην επιχείρησή μας 32 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι νομίμως ασφαλισμένοι.

Η επιχείρησή μας είναι εφοδιασμένη με όλες τις απαιτούμενες άδειες για την σύννομη λειτουργία της και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να την δυσφημεί ανεπανόρθωτα με αβάσιμες και ψευδείς καταγγελίες, ούτε να αναδημοσιεύει αυτές χωρίς προηγούμενη διασταύρωση των πληροφοριών. Για αυτό τον λόγο η επιχείρησή μας έχει εξουσιοδοτήσει την δικηγορική εταιρία ΝΙΚΟΣ ΑΓΑΠΗΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ να στραφεί άμεσα ποινικά και αστικά ασκώντας τις αποζημιωτικές αξιώσεις μας για τη χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και τα διαφυγόντα έσοδα της επιχείρησής μας για τη δυσφήμηση που υφίσταται μέσα από την δημοσιοποίηση τέτοιων αβάσιμων καταγγελιών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Στην αντεπίθεση το εστιατόριο που καταγγέλλεται για καβουροπόδαρα €600"

Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα βρέχει

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη 31 Μαΐου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις. Όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και τα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Ιόνιο νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και μετά το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς και στα νησιά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις προμεσημβρινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές από το απόγευμα και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονιά η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιή συννεφιά κατά διαστήματα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα νησιά και τα παραθαλάσσια θα είναι τοπικά περιορισμένη
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί έως 5 μπόφορ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου μέχρι 29 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα βρέχει"

2.400 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 21+4 ακόμη θάνατοι, 130 διασωληνωμένοι

Αυξομειώσεις παρατηρούνται μέρα με τη μέρα στον αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων από CoViD την ίδια στιγμή που οι διασωληνωμένοι μειώνονται σταθερά. 

Στην ανακοίνωση 2.400 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και ακόμη 21+4 θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Δευτέρα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα  2.400    2.575
Κρούσματα σε παιδιά 542 548
Σύνολο κρουσμάτων 3.447.938  3.445.538  
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 296     272 
Νέοι θάνατοι 21+4*   16+3* 
Σύνολο θανάτων 29.828     29.803     
Διασωληνωμένοι  130 132
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 62  63  
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 3 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  98   87
Σύνολο τεστ PCR 11.317.272  11.312.479
Σύνολο rapid tests  71.156.794   71.132.932 
Τεστ ημέρας  28.655 42.659    
Θετικότητα τεστ  8,37%  6,03%    

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 1.461 στην Αττική (1.653 χθες).
  • 168 στη Θεσσαλονίκη (179 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 206 από την Ανατολική Αττική (203 χθες).
  • 245 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (271 χθες).
  • 57 από τη Δυτική Αττική (79 χθες).
  • 198 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (204 χθες).
  • 396 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (449 χθες).
  • 157 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (202 χθες).
  • 178 από τον Πειραιά (247 χθες).
  • 24 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (13 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 60 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στο Άγιο Όρος
  • 27 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 31 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 10 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 10 στην ΠΕ Άρτας.
  • 72 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 33 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 7 στην ΠΕ Δράμας.
  • 19 στην ΠΕ Έβρου.
  • 24 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 2 στην ΠΕ Ευρυτανίας. 
  • 3 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 19 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 12 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 73 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 10 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 26 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 34 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 18 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 8 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 1 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 20 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 5 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 7 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 8 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 38 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 6 στην ΠΕ Κω.
  • 5 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 49 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 4 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 27 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 3 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 25 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 32 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 1 στην ΠΕ Μήλου.
  • 18 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 8 στην ΠΕ Νάξου.
  • 2 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 1 στην ΠΕ Πάρου.
  • 8 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 15 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 18 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 10 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 5 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 66 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 6 στην ΠΕ Σάμου.
  • 14 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 6 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 9 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 20 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 3 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 3 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 5 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 36 στην ΠΕ Χανίων.
  • 14 στην ΠΕ Χίου.

111 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (101 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "2.400 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 21+4 ακόμη θάνατοι, 130 διασωληνωμένοι"

ΝΔ προς Ανδρουλάκη: Αντί να προσπαθεί συνεχώς να πατάει σε δύο βάρκες, οφείλει να παίρνει καθαρή θέση

«Ο κ. Ανδρουλάκης, αντί να ακολουθεί τον μηδενιστικό αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ανέχεται την κερδοσκοπία κι ότι ακολουθεί πολιτική Πόντιου Πιλάτου, καλό είναι να εξηγήσει στους πολίτες γιατί το κόμμα του ψήφισε «παρών» στην φορολόγηση του 90% των υπερεσόδων, των εταιρειών ενέργειας, που είναι μακράν ο υψηλότερος φόρος τέτοιου είδους στην Ευρώπη.

Αν η επιλογή του «παρών», δεν είναι ο ορισμός της τακτικής του Πόντιου Πιλάτου, τότε τι είναι;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ και προσθέτει «ο κ. Ανδρουλάκης αντί να προσπαθεί συνεχώς να πατάει σε δύο βάρκες, οφείλει να παίρνει καθαρή θέση».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ προς Ανδρουλάκη: Αντί να προσπαθεί συνεχώς να πατάει σε δύο βάρκες, οφείλει να παίρνει καθαρή θέση"

Express: Ο Ερντογάν θέτει θέμα αναγνώρισης του Ψευδοκράτους για να πει «ναι» στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ως «άσος στο μανίκι» λογίζεται η υπόθεση του Κυπριακού για την Τουρκία στην κουβέντα για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είχε αντιδράσει εξ αρχής στο ενδεχόμενο ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία και δήλωσε αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο με στόχο να «κερδίσει» ό,τι περισσότερο μπορεί είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να αποσπάσει σημαντικά ανταλλάγματα για να πει το «ναι» σε Σουηδία και Φινλανδία , καθώς προ ημερών ανακοίνωσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη την πρόθεσή του να εισβάλει ξανά εναντίον των κουρδικών επαρχιών στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Express, η ελληνοτουρκική διαμάχη που αφορά στην επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο εμπόδιο στις ελπίδες του ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δεχτεί την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην αμυντική συμμαχία.

Πηγή προσκείμενη στον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών του ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους.

Η πηγή δήλωσε: «Γνωρίζω ότι έγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε σε αυτή την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στην ΕΕ για να εμποδίσουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία».

Ο Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα, φαίνεται να πιστεύει ότι οι προσπάθειες να επανενωθούν οι δύο πλευρές της Κύπρου είναι πλέον μάταιες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Express: Ο Ερντογάν θέτει θέμα αναγνώρισης του Ψευδοκράτους για να πει «ναι» στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Ίσες αποστάσεις και η Γερμανία: «Βρείτε τα», λέει σε Ελλάδα και Τουρκία

Ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κρατάει η Γερμανία με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Κριστιάνε Χόφμαν να δηλώνει ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο συνάδελφός μου. Και ισχύει ασφαλώς – μπορώ να το πω γενικά – ότι παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που συμβαίνει εκεί, τις δηλώσεις που γίνονται και μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες», δήλωσε η κυρία Χόφμαν, η οποία, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται η έκκληση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ισχύει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και σε αυτήν δεν έχει κάτι να προσθέσει. «Οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο παράδοσης των υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Ανίκα ‘Αινχορν διευκρίνισε ότι δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες για μεμονωμένα εξοπλιστικά προγράμματα και πρόσθεσε ότι ο χρόνος έγκρισης ενός προγράμματος μπορεί να απέχει σημαντικά από τον χρόνο παράδοσής του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ίσες αποστάσεις και η Γερμανία: «Βρείτε τα», λέει σε Ελλάδα και Τουρκία"

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Πότε λήγει η προθεσμία για το περσινό voucher

Αρκετά είναι τα περσινά voucher που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στον Κοινωνικό Τουρισμό 2022 και κινδυνεύουν να χαθούν, αν οι ωφελούμενοι δεν τα χρησιμοποιήσουν.

Όσοι, λοιπόν, έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 θα πρέπει να τις «εξαργυρώσουν» έως τις 31 Ιουλίου 2022. Μετά από αυτή την ημερομηνία η επιταγή θα καταργηθεί γιατί θα εκδοθούν οι νέες του καινούριου προγράμματος.

Ποια είναι τα καταλύματα του Κοινωνικού Τουρισμού

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλα τα καταλύματα στα οποία μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο μέχρι τις 31/7/2022.

Δέκα διανυκτερεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου.

Ο μόνος περιορισμός που έχει τεθεί ως προς την επιλογή του τουριστικού καταλύματος είναι να μη βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο διαμονής τους ή αν βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, να εντάσσεται στις εξαιρέσεις που αναφέρονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος:

  • πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ με εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
  • συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Πότε λήγει η προθεσμία για το περσινό voucher"

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Δεν υπήρξε βιασμός αλλά ερωτική σχέση – Γνώριζε η οικογένεια, κατέθεσαν συναθλήτριες

Ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, η δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για βιασμό της 11χρονης αθλήτριάς του, που προπονούνταν στην ίδια ομάδα με την καταγγέλλουσα. Για τις 7 Ιουνίου ορίστηκε η επόμενη δικάσιμος κατά την οποία το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα καλέσει σε συμπληρωματική κατάθεση την καταγγέλλουσα.

Στις καταθέσεις τους οι δύο συναθλήτριες, όπως είπαν, αποφάσισαν να καταθέσουν υπέρ του προπονητή τους γιατί δεν πιστεύουν ότι υπήρξε ποτέ βιασμός. Αντίθετα κάνουν λόγο για ερωτική σχέση μεταξύ του προπονητή και της ανήλικης τότε αθλήτριας.

Όπως περιγράφουν «επεδίωκε διαρκώς ναι είναι κοντά του ενώ μίλησαν για περιστατικά όπου οι δυο τους απομονώνονταν, χωρίς εκείνη να δείχνει ότι πιεζόντουσαν. Ακόμα υποστήριξαν ότι και η οικογένεια της αθλήτριας γνώριζε και ότι επιδίωκαν να έχουν στενή σχέση με τον προπονητή».

Ωστόσο απαντώντας στις συνεχείς και απαιτητικές ερωτήσεις του εισαγγελέα είπαν πως ποτέ δεν βρέθηκαν κοντά σε κάποιο περιστατικό που να επιβεβαιώνει την φερόμενη ερωτική σχέση.

Οι ερωτήσεις του εισαγγελέα έπεφταν βροχή και κάποια στιγμή ανέβασε τους τόνους λέγοντάς τους να πουν ανοιχτά τα όσα συνέβησαν για να αναδείξουν την αλήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, γενετήσιες πράξεις και κατάχρηση ανήλικης σε ασέλγεια και αρνείται μόνο την κατηγορία του βιασμού από αυτές τις τρεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Δεν υπήρξε βιασμός αλλά ερωτική σχέση – Γνώριζε η οικογένεια, κατέθεσαν συναθλήτριες"

Βιολογικές φράουλες «ύποπτες» για την εξάπλωση της Ηπατίτιδας Α στις ΗΠΑ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ερευνά δυο εταιρείες με βιολογικές φράουλες που πωλούνται σε πολλά καταστήματα στις ΗΠΑ αν συνδέονται με την εξάπλωση της Ηπατίτιδας Α στην χώρα. 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ η εξάπλωση της Ηπατίτιδας Α είναι πιθανό να συνδέεται με τις φράουλες των εταιρειών FreshKampo και HEB.

Έρευνα γίνεται παράλληλα και από τα CDC αλλά και την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων της χώρας. 

Οι συγκεκριμένες φράουλες πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την χώρα και οι παρτίδες που ερευνώνται είναι εκείνες που διατέθηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου. 

Μάλιστα, έγινε σύσταση στους καταναλωτές που τις αγόρασαν και τις έχουν καταψύξει να μην τις καταναλώσουν.

Σύμφωνα με το FDA έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα εκ των οποίων τα 12 χρειάστηκε να νοσηλευθούν.  Τα 15 ήταν στην Καλιφόρνια, ένα στην Μινεσότα και ένα στην Βόρεια Ντακότα.

USAToday/newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βιολογικές φράουλες «ύποπτες» για την εξάπλωση της Ηπατίτιδας Α στις ΗΠΑ"

Στόλντεμπεργκ στην TVE: Αν ο Πούτιν επιτεθεί σε μέλος τoυ ΝΑΤΟ θα υπάρξει απάντηση

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε στην TVE o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιτεθεί σε χώρα μέλος της Συμμαχίας, θα υπάρξει απάντηση. Ο Στόλτενμπεργκ πιστεύει ότι η σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, θα είναι «πολύ σημαντική». Ακριβώς και για να την προετοιμάσει είχε αρκετές συναντήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Η Ουκρανία θα είναι ένα από τα κύρια θέματα αυτής της συνόδου κορυφής, αλλά θα συζητηθεί και η αστάθεια σε άλλες περιοχές. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στο μέλλον της Συμμαχίας την επόμενη δεκαετία , το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας και τη στάση της Κίνας.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην καρδιά της Ευρώπης στον οποίο το ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό, όχι με στρατεύματα , αλλά με όπλα και υλικοτεχνική υποστήριξη στην Ουκρανία. Πώς βλέπετε τη σύγκρουση; Πιστεύετε ότι είναι πιθανό αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου;

Οι πόλεμοι είναι πάντα πολύ απρόβλεπτοι. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πέτυχε το στρατηγικό του σχέδιο που ήταν να καταλάβει την Ουκρανία. Οι δυνάμεις του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κίεβο και το βόρειο τμήμα της ουκρανικής χώρας. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκονται πλέον στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της χώρας.

Την ίδια στιγμή μπορούμε να δούμε ότι η Ρωσία ασκεί σιγά σιγά πίεση στην περιοχή του Ντονμπάς. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι υπάρχει ένα επίπεδο επιθετικότητας και διαμάχης που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στηρίζουν με τις ενέργειές τους όσο ποτέ άλλοτε όπως κάνει και η Ισπανία. Αυτό γίνεται με σεβασμό των αξιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Πιστεύετε ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και για την κοινή γνώμη;

Πρόκειται για έναν πόλεμο που έχει ήδη συνέπειες για τις οικονομίες μας, εν μέρει λόγω κυρώσεων, αλλά και επειδή ο πόλεμος αύξησε την τιμή των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτές οι κυρώσεις οφείλονται στον πόλεμο και αυτό έχει ήδη προστεθεί στην σοβαρή κατάσταση που υπήρχε πριν. Κι αυτό υπενθυμίζει πόσο κακές είναι οι αποφάσεις του Πούτιν να εισβάλει σε άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξέρετε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο αύριο σε μια κυρίαρχη χώρα όπως η Ουκρανία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να αποτρέψει τη χρήση όπλων κατά της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο αν θέλει ο Πούτιν, αλλά θα μπορούσε και να παραταθεί, αφού υπάρχει κίνδυνος επεισοδίου στα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Είναι το ΝΑΤΟ προετοιμασμένο για έναν πιθανό πόλεμο κατά της Ρωσίας;

Το ΝΑΤΟ έχει δύο ανοιχτές συζητήσεις όσον αφορά τον πόλεμο με την Ουκρανία. Πρώτα απ ‘όλα, η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αυτό που κάνουμε καθημερινά και το οποίο προφανώς βασίζεται στην υπεράσπιση του εαυτού μας. Έχουμε επίσης ευθύνη ως στρατιωτική συμμαχία και πρέπει να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή η σύγκρουση να γίνει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Επιπλέον, έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στα σύνορα για να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Μόσχα και για να μην υπάρχει περιθώριο παρεξήγησης: εάν ένας σύμμαχος δεχτεί επίθεση, το ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση και θα είμαστε όλοι εκεί για να τον υπερασπιστούμε. Πρέπει να στείλουμε αυτό το ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε σύγκρουση, αλλά προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση διατηρώντας την ειρήνη. Είμαστε σίγουροι ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ.

Ποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκό έδαφος;

Ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και μιας χώρας του ΝΑΤΟ θα ήταν τρομερό, γιατί θα προκαλούσε πολλές καταστροφές σε κλίμακα που δεν έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ εστιάζει τόσο στην υποστήριξη της Ουκρανίας όσο και στην πρόληψη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και στέλνουμε στρατεύματα και τους εκπαιδεύουμε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι και να αυξήσουμε την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία. Η Ισπανία έχει ήδη επιδείξει την ηγετική της δέσμευση και επίσης την αποστολή όπλων για συλλογική άμυνα. Αυτό γίνεται για να προστατευτούμε όλοι μας.

Η Μόσχα γνωρίζει ότι δεσμευόμαστε στις εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Ολοι για έναν και ένας για όλους. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις και θα είμαστε ασφαλείς και θα διατηρήσουμε την ειρήνη. Έτσι, η αλληλεγγύη της ειρήνης είναι να αυξηθεί η παρουσία στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα για να αποτραπεί η κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης.

 Ποιοι θα είναι οι στόχοι του ΝΑΤΟ; Τι ΝΑΤΟ θα έχουμε τα επόμενα δέκα χρόνια;

Ανυπομονώ πραγματικά για τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης γιατί θα είναι μια πολύ σημαντική σύνοδος κορυφής, όπου θα αναθεωρήσουμε τις στρατηγικές έννοιες του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο σημαντικό έγγραφο, είναι η ιδρυτική συνθήκη. Στην πραγματικότητα, αυτή η έννοια αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές που αναφέραμε. Είδαμε επίσης ότι αντικατοπτρίζεται μια πιο επιθετική Ρωσία καθώς επίσης και οι τεχνολογικές προκλήσεις, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και επίσης η αστάθεια στο νότο. Έχουμε επίσης τις συνέπειες στην ασφάλεια της Κίνας, κάτι που φαίνεται και στην Αφρική, και βλέπουμε ακόμα ότι προσπαθεί να ελέγξει κρίσιμες υποδομές στις χώρες μας.

Στην πραγματικότητα, είναι μια αναθεώρηση των εννοιών της συμμαχίας και είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ελπίζω ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μια πολύ ισχυρή απόδειξη αυτής της ενότητας που έχουμε δει μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, που αποτελούν το ΝΑΤΟ. Θα δείξουμε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ισπανία στην Ατλαντική Συμμαχία, στην 40ή επέτειο της ένταξής της. Η Ισπανία είναι ένας πολύ έγκυρος σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά η Ισπανία, που είναι τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, ανησυχεί πολύ για το τι συμβαίνει στην Αφρική, στο Σαχέλ. Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης, θα επικεντρωθεί επίσης σε αυτόν τον τομέα;

Ναι, όπως είπα, η στρατηγική αντίληψη θα αντικατοπτρίζει επίσης τις απειλές που προέρχονται από τον Νότο, από την τρομοκρατία και από την αστάθεια. Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να εστιάζει σε συγκρούσεις που συμβαίνουν στα ανατολικά, τα βόρεια ή τα νότια, αλλά μάλλον πρέπει να αναλύσουμε όλες τις προκλήσεις και τις απειλές από όπου κι αν προέρχονται και από οποιαδήποτε κατεύθυνση, αντανακλώντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στην περιοχή, για παράδειγμα, τη Μαυριτανία, για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της περιοχής, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις επειδή η αστάθεια στο νότο είναι πολύ σημαντική για την ασφάλειά μας, αφού πρέπει να έχουμε μερικούς ακόμη σταθερούς συνεργάτες για να είμαστε και εμείς πιο ασφαλείς.

Τον Ιούνιο, η Σουηδία και η Φινλανδία, που έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα έρθουν επίσης στη Μαδρίτη ως φιλοξενούμενοι. Η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη; Τι θα γίνει με την Τουρκία και το βέτο που διατηρεί σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν;

Το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έδειξαν την διάθεσή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία και δείχνει τη σημασία του διατλαντικού δεσμού που υπάρχει. Στην πραγματικότητα, όταν ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του και τελικά αυτό που συνέβη είναι ότι υπάρχει περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υποβάλλουν αίτηση η Φινλανδία και η Σουηδία.

Όσον αφορά την Τουρκία, η οποία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της και ότι πρέπει να το κάνουμε όπως κάναμε πάντα στο ΝΑΤΟ: Οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση. Θα πρέπει να καθίσουμε, θα πρέπει να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι ανησυχίες και, επομένως, να βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν να καλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας εάν συμβεί κάτι πριν ενταχθούν επίσημα στο ΝΑΤΟ;

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη εκφράσει εγγυήσεις ασφαλείας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Το έχουμε δει από τις σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι εγγυήσεις, σε σχέση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, είναι σημαντικές γιατί θα έχουμε επίσης παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αυξήσαμε επίσης την παρουσία μας στις χώρες της Βαλτικής και για πρώτη φορά έχουμε μια αμφίβια ομάδα στην περιοχή της Βαλτικής και έχουμε μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο θα εγγυηθούμε την ασφάλεια για δύο σημαντικούς εταίρους που είναι η Σουηδία και η Φινλανδία.

Πριν από δέκα χρόνια, το ΝΑΤΟ εξάλειψε τη Ρωσία ως στρατηγικό εταίρο και δεν προσάρτησε ούτε την Κίνα. Σήμερα η Ρωσία είναι ο κύριος εχθρός του ΝΑΤΟ και η Κίνα είναι ο κύριος σύμμαχος της Μόσχας. Πώς φαντάζεστε τον κόσμο σε δέκα χρόνια;

Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει επειδή έχουμε μια προηγούμενη στρατηγική αντίληψη. Προφανώς, σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον στρατηγικός σύμμαχος, θέλαμε να ξεκινήσουμε διάλογο με τη Ρωσία, αλλά χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά στρατιωτική δύναμη κατά της Ουκρανίας και υπήρξαν ήδη δύο περιπτώσεις: το 2014 και το 2022. Παρόμοια επίδειξη ισχύος είχε επιδείξει και στο Χαλέπι.

Η Κίνα επενδύει πολλά στην αύξηση των αμυντικών της δαπανών και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Κίνα δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία και αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε καθώς αλλάζει ο κόσμος. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη θα δείξουμε ότι προσαρμοζόμαστε σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε ο θεμελιώδης πυλώνας ασφάλειας για τους συμμάχους της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλντεμπεργκ στην TVE: Αν ο Πούτιν επιτεθεί σε μέλος τoυ ΝΑΤΟ θα υπάρξει απάντηση"

Από το Αγρίνιο στην Πάτρα άνδρας που τον δάγκωσε οχιά!

Στην Πάτρα διακομίσθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ένας άνδρας από το Αγρίνιο τον οποίο δάγκωσε οχιά!

Ειδικότερα, το περιστατικό συνέβη σε χωριό κοντά στο Αγρίνιο, όταν το φίδι τον δάγκωσε στο πόδι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο Αγρινίου για τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λίγο αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε και το σημείο στο οποίο τον δάγκωσε το φίδι πρήστηκε, ενώ κρίθηκε αναγκαίο να διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού έπρεπε να του χορηγηθεί αντιοφικός ορός.

Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου από το 2017 και έπειτα δεν δύναται να χορηγηθεί αντιοφικός ορός, αφού με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, από το 2017 και έπειτα μόνο τα νοσηλευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας φροντίδας έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται και να χορηγούν αντιοφικούς ορούς σε ασθενείς.

Αυτό συμβαίνει καθώς πρόκειται για ένα αρκετά ακριβό αντίδοτο, με ημερομηνία λήξης, το οποίο προμηθεύονταν μέχρι τότε τα νοσοκομεία, όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνταν, με αποτέλεσμα να λήγει και να πετάγεται στα σκουπίδια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την διακομιδή του στην Πάτρα και τη χορήγηση του αντιοφικού ορού, ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του.

karvasaras

Διαβάστε Περισσότερα » "Από το Αγρίνιο στην Πάτρα άνδρας που τον δάγκωσε οχιά!"

Ιράν – Θρίλερ με ελληνόκτητα τάνκερ: Έδεσε το ένα στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς – Σύσταση του υπ. Ναυτιλίας προς τα πλοία στον Περσικό

Συνεχίζονται οι διπλωματικές ενέργειες για την πλήρη απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ και των πληρωμάτων τους, μετά την κατάληψή τους από τις δυνάμεις του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια το «Prudent Warrior»ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση που είναι τις τελευταίες ώρες.

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

Στα πλοία παραμένουν ομάδες ένοπλης περιφρούρησης των ιρανικών δυνάμεων.

Επικοινωνία με τους ναυτικούς

Οι Έλληνες ναυτικοί (64 Έλληνες και ένας Κύπριος, μαζί τους και 7 Φιλιππινέζοι) είναι καλά – όπως αναφέρουν στην ΕΡΤ γονείς και σύντροφοι, που μίλησαν μαζί τους αφότου οι Ιρανοί τούς επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους.

Καταφέραμε και μιλήσαμε χθες το απόγευμα (του Σαββάτου) με το γιο μου. Μας είπε ότι είναι καλά, τους αφήνουν ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα, να κάνουν τις εργασίες τους. Περιμένουν κάποια ενημέρωση από οπουδήποτε” τόνισε στην ΕΡΤ η μητέρα του 28χρονου ναυτικού.

Ελέγχουν το πλοίο, δεν το αφήνουν να φύγει και περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς θα γίνει αν θα φύγει το βαπόρι ή θα μείνει για να πάρουν το φορτίο. Από το υπουργείο μέσω ενός φίλου που μίλησε με τον κ. Πλακιωτάκη μας είπαν ότι έχουν κάνει τα απαραίτητα διαβήματα” δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των Ελλήνων ναυτικών.

Επικοινωνία με την σύζυγο του Κύπριου ναυτικού είχε ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου: “Υπάρχει επικοινωνία της οικογένειας μαζί του και φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του. Τα διαβήματα από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είναι έντονα & συνεχή“.

Τα δυο πλοία μεταφέρουν 1.8 βαρέλια πετρέλαιο. Επίσημα οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δηλώσει το λόγο για την ομηρεία των πλοίων παρά το ότι κρατούνται για τον έλεγχο εγγράφων ωστόσο εκτιμάται πως γίνεται σε αντίποινα για το περιστατικό με την δέσμευση ρωσικού δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα ανοιχτά της Καρύστου.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράν – Θρίλερ με ελληνόκτητα τάνκερ: Έδεσε το ένα στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς – Σύσταση του υπ. Ναυτιλίας προς τα πλοία στον Περσικό"

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Υπουργό Επενδύσεων της Σ. Αραβίας: «Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων»

Την μεγάλη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στη σχέση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας και την προοπτική επενδύσεων στη χώρα μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al Falih.

Κατά τη συνάντηση βασικό αντικείμενο ήταν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας σε τομείς όπως της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και των αγροδιατροφικών προϊόντων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και τη δέσμευση του Διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας κατά την τελευταία τους συνάντηση, για απτά αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

«Απτά αποτελέσματα»

«Γνωρίζετε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε σε αυτήν τη σχέση και πόσα περισσότερα πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων. Είχα επίσης την ευκαιρία, την περασμένη Πέμπτη, να συζητήσω με την Αυτού Υψηλότητα τον Πρίγκιπα Διάδοχο την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Και βεβαίως επανέλαβε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα από αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση», δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη, ότι η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την πρόθεσή του να εντείνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Τόνισε τέλος, ότι προσβλέπει σε νέα συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, κατά την προγραμματιζόμενη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει σε διμερές Επιχειρηματικό Forum και να συμπροεδρεύσει αύριο στις εργασίες της 5ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ότι το όραμα που μοιράζεται ο κ. Μητσοτάκης και ο Διάδοχος του θρόνου στη Σ. Αραβία, σε διάφορα πεδία “πλέον υλοποιείται στην πράξη, στο πεδίο, και σε επίπεδο συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά τον ψηφιακό τομέα, το εμπόριο, τις υλικοτεχνικές υποδομές (logistics), τις επενδύσεις, τον τουρισμό”.

Ο κ. Al Falih, συνοδεύεται από οκτώ Υφυπουργούς και ηγείται πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής που εκπροσωπεί 59 σαουδαραβικές εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήρθε σε συνέχεια της επίσκεψης μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο, της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο και της προηγούμενης συνάντησής του με τον κ. Al Falih, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γάσπαρης Βλαχάκης.

Ολόκληρος ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κατά την έναρξη της συνάντησής τους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μας που βρίσκεστε εδώ. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι φιλοξενούμε το Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Μαθαίνω ότι η επίσκεψή σας στη Σαντορίνη ήταν πολύ ευχάριστη και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε πολύ παραγωγικές συναντήσεις σήμερα και αύριο. Γνωρίζετε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε σε αυτήν τη σχέση και πόσα περισσότερα πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων.

Είχα επίσης την ευκαιρία, την περασμένη Πέμπτη, να συζητήσω με την Αυτού Υψηλότητα, τον Πρίγκιπα Διάδοχο, την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Και βεβαίως επανέλαβε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα από αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι υπάρχουν ήδη αρκετές συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεών μας και αναμένω να ακούσω περισσότερα για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Και πάλι, καλώς ήρθατε.

Khalid bin Abdulaziz Al Falih: Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ που μας δώσατε την ευκαιρία να συναντηθούμε μαζί σας, εγώ και οι συνάδελφοί μου από την επιχειρηματική κοινότητα. Είναι η δεύτερη συνάντησή μας σε διάστημα οκτώ μηνών. Ήμασταν εδώ τον Σεπτέμβριο και είχατε την καλοσύνη να μας αφιερώσετε χρόνο. Και φυσικά, είχα την τιμή να βρίσκομαι στην αντιπροσωπεία που σας υποδέχτηκε όταν επισκεφθήκατε τη Σαουδική Αραβία, λάβατε μέρος στο forum «Future Investment Initiative» και συναντηθήκατε με τον Πρίγκιπα Διάδοχο.

Μεταφέρω, φυσικά, τους χαιρετισμούς της Αυτού Υψηλότητας, του Βασιλιά, του Πρίγκιπα Διαδόχου, και βεβαίως της κυβέρνησης και του λαού της Σαουδικής Αραβίας που τρέφουν τον μέγιστο σεβασμό για την Ελλάδα και έχουν μεγάλες προσδοκίες ότι, υπό την ηγεσία σας και την ηγεσία του Βασιλιά μας και Πρίγκιπα Διαδόχου, θα οδηγήσουμε τη σχέση αυτή σε νέα ύψη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και το επιτελείο σας. Οι Υπουργοί σας ήταν εξαιρετικά ευγενικοί και εργατικοί παράγοντας αποτελέσματα με βάση τις δικές σας προσδοκίες αλλά και αυτές της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας. Μια πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία από επιχειρηματίες και κυβερνητικά στελέχη μάς επισκέφθηκε τον Μάρτιο και είχαμε πολύ σημαντικές συναντήσεις στο Ριάντ.

Επισκεφτήκαμε και την Αλ Ούλα και δείξαμε στη αποστολή σας τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτοί μας έδειξαν χθες τον αρχαιολογικό χώρο στη Σαντορίνη.

Μας έδειξαν -όπως τους δείξαμε και εμείς -πως η σχέση μας έχει ιστορία χιλιάδων ετών. Στην AlUla είχαμε την ευκαιρία να τους δείξουμε την επιρροή που είχε ο ελληνικός πολιτισμός στον αραβικό κόσμο. Και χθες είδαμε ουσιαστικά πώς οι Έλληνες είχαν ταξιδέψει και είχαν οικοδομήσει δεσμούς με τη Μέση Ανατολή.

Το όραμα που μοιράζεστε εσείς και η Αυτού Υψηλότητα για τη διασύνδεση Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας σε διάφορα πεδία πλέον υλοποιείται στην πράξη, στο πεδίο, και σε επίπεδο συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά τον ψηφιακό τομέα, το εμπόριο, τις υλικοτεχνικές υποδομές (logistics), τις επενδύσεις, τον τουρισμό.

Είναι τιμή μου που συνοδεύομαι από ανθρώπους που κάνουν πράξη τέτοια σχέδια. Η επιχειρηματική μας κοινότητα εκπροσωπείται καλά, κι όχι μόνο σε αυτή τη συνάντηση μαζί σας, κ. Πρωθυπουργέ. Η εκπροσώπησή της θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στο Επιχειρηματικό Forum που αναφέρατε. Έχουμε περίπου 60 εταιρείες και 80 μέλη στην αντιπροσωπεία μας, εδώ στην Αθήνα, τα οποία έχουν σκοπό να αφήσουν έντονα το αποτύπωμά τους αυτές τις δύο μέρες. Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης σε Υπουργό Επενδύσεων της Σ. Αραβίας: «Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news