facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Copernicus: Το 2021 θα καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες χρονιές λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, το 2021 θα καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες χρονιές λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην Κλιματική Αλλαγή.

Τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δείχνουν ότι φέτος έχουν καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλάσιες μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020, ενώ οι καμένες εκτάσεις είναι αυξημένες κατά 94%. Τα προηγούμενα 12 χρόνια, την περίοδο έως τις 7 Αυγούστου, εκδηλώνονταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 473 φωτιές, οι οποίες συνολικά έκαιγαν 148.256 εκτάρια γης. Φέτος, το ίδιο διάστημα, τα περιστατικά έχουν ανέλθει στα 1.210 ενώ οι κατεστραμμένες περιοχές αντιστοιχούν σε σχεδόν 287.960 εκτάρια.

Ενδεικτικό της δριμύτητας της φετινής αντιπυρικής περιόδου στην ΕΕ είναι ότι την περίοδο 2008-2020 οι καμένες εκτάσεις ολόκληρου του έτους υπολογίζονταν, μεσοσταθμικά, σε περίπου 295.500 εκτάρια. Το 2021 θα φτάσει τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών ενώ βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές Αυγούστου. Ο Copernicus έχει ανακοινώσει επίσης ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και τρίτος θερμότερος παγκοσμίως. Η μέση θερμοκρασία στη Γηραιά Ήπειρο μετρήθηκε 1,4 βαθμούς Κελσίου πάνω το μέσο επίπεδο της περιόδου 1991-2020.

Τα κράτη της νότιας Ευρώπης είναι παραδοσιακά πιο ευάλωτα όσον αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών, όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι το 2021 είναι σαφώς χειρότερο σε πολλές χώρες.

​​​​​​​Ήδη στην Ιταλία, την Γαλλία, την Κύπρο, τη Ρουμανία οι καμένες εκτάσεις ήδη έχουν ξεπεράσει τον μέσο όρο της προηγούμενης δωδεκαετίας, ενώ παραπλήσια είναι η εικόνα και στον αριθμό των μεγάλων δασικών φωτιών. Μόνο στην Ιταλία έχουν ξεσπάσει περισσότερες από 360 φωτιές που η κάθε μία έχει κάψει τουλάχιστον 30 εκτάρια (το ελάχιστο που απαιτείται για να ενσωματωθεί μία εστία στο μητρώο του Copernicus). Ο αντίστοιχος αριθμός στην Γαλλία είναι 199.

Παρόμοιες κρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως ο Λίβανος και πρωτίστως η Τουρκία. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη γειτονική χώρα από τα τέλη Ιουλίου, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν περισσότερες από 200 πυρκαγιές σε 47 περιοχές, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Στην πρώτη φάση μάλιστα, στην Τουρκία, καταγράφηκαν επίπεδα ρεκόρ στα θερμικά φορτία. Στις 29 Ιουλίου η εκπομπή θερμότητας ισοδυναμούσε με 18,6 γιγαβάτ, τη στιγμή που η ψηλότερη ημερήσια τιμή Ιουλίου που είχε καταγραφεί την περίοδο 2003-2020 ήταν 1,2 γιγαβάτ.

Στις φλόγες ένα από τα ψυχρότερα μέρη στον κόσμο

Οι απροσδόκητα μεγάλες φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα όρια της Ευρώπης και της Μεσογείου, αγγίζοντας πλέον και μερικά από τα ψυχρότερα σημεία του πλανήτη μας.Στο Γιακούτσκ της ανατολικής Ρωσίας, που έχει την φήμη ότι είναι η ψυχρότερη σταθερά κατοικημένη πόλη στον κόσμο (η θερμοκρασία πέφτει συχνά στους -40 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα), οι κάτοικοι έχουν λάβει συστάσεις να μένουν μέσα ενώ ο ήλιος σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ορατός, λόγω του καπνού που προκαλούν οι μεγάλες εστίες φωτιάς στην περιοχή της Γιακουτίας.

Οι φετινές πυρκαγιές στη Σιβηρία και την κεντρική-ανατολική Ρωσία έχουν κάψει περισσότερα από 4 εκατομμύρια εκτάρια γης. Περίπου 170 φωτιές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, παρά τις προσπάθειες 2.400 και πλέον πυροσβεστών, οι οποίοι υποστηρίζονται από στρατιώτες και εθελοντές.

Οι φωτιές είναι τόσο μεγάλες που το σύστημα CAMS του Copernicus έχει διαπιστώσει ότι η εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα φέτος είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της περιόδου 2003-2020 από τα μέσα Ιουνίου.

Σύννεφα καπνού έχουν ταξιδέψει έως τον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και προς το βορρά, στον Αρκτικό Ωκεανό, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ο καπνός έφτασε μέχρι τον Βόρειο Πόλο, ο οποίος βρίσκεται περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα από την Γιακουτία. Εάν ο καπνός καταλήξει στους πάγους μπορεί να επιταχύνει το λιώσιμό τους.

Την ίδια στιγμή, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, η φωτιά Dixie μαίνεται πλέον επί 24 ημέρες, έχοντας ήδη καταστρέψει περισσότερα από 175.000 εκτάρια γης και 184 κτίσματα, ενώ ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη περισσότερες από 10 άλλες μεγάλες φωτιές.
Η Dixie αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας, «πλησιάζοντας» την δεύτερη θέση. Οι πέντε μεγαλύτερες φωτιές στην ιστορία της Καλιφόρνια έχουν καταγραφεί την τελευταία τριετία, φέρνοντας στα όρια των αντοχών τους τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, παρά το γεγονός ότι το 2018 η πολιτεία ξεπέρασε σε ΑΕΠ το Ηνωμένο Βασίλειο.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Copernicus: Το 2021 θα καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες χρονιές λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών"

Νυχτερινές περιπολίες του Στρατού και της Αστυνομίας στα καμένα της Αττικής υπό την απειλή των αναζωπυρώσεων

Υπό την απειλή συνεχών αναζωπυρώσεων παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις στην πυρκαγιά της Βόρειας Αττικής και θα επιχειρούν όλη τη νύχτα προκειμένου να μην υπάρξει νέο πρόβλημα, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της αστυνομίας, για επιτήρηση της τεράστιας έκτασης στην οποία εξελίχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις προκάλεσε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα μια μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από τους Θρακομακεδόνες, στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας, στην πλαγιά κάτω από το καζίνο, όπου υπάρχουν λωρίδες με δάσος που δεν έχει καεί.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε τελικά, με τη συνδρομή και ενός ελικοπτέρου Έρικσον, αλλά επειδή η εστία είναι μέσα σε μια ρεματιά, παραμένει στο σημείο ισχυρή δύναμη για να μην υπάρξει κίνδυνος για νέα αναζωπύρωση.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, τον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες, αλλά γίνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται, αλλά κρατούν σε διαρκή ετοιμότητα τις δυνάμεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι αν η νύχτα κυλήσει χωρίς κάποιο σοβαρό πρόβλημα, το πρωί, με τη συνδρομή των εναέριων μέσων που θα είναι διαθέσιμα, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, αν και θεωρούν βέβαιο ότι θα χρειαστούν μέρες για να μπορέσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ τους προβληματίζει και το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται από τη Δευτέρα.

Για το λόγο αυτό, σε όλο τον ορεινό όγκο, στην περίμετρο της πυρκαγιάς, όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών που σβήνουν όποια εστία εμφανίζεται.

Παράλληλα, χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας δουλεύουν ασταμάτητα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νυχτερινές περιπολίες του Στρατού και της Αστυνομίας στα καμένα της Αττικής υπό την απειλή των αναζωπυρώσεων"

Φωτιά στην Εύβοια: Ακόμα μία νύχτα τιτάνιας μάχης με τις φλόγες – Πλησιάζει την Ιστιαία η λαίλαπα

Για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ – κάτι πρωτοφανές – οι πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν συγκλονιστική μάχη με τη φωτιά στην Εύβοια, που ήδη έχει κάψει πολλά σπίτια, τεράστιες εκτάσεις δάσους και απειλεί και άλλα χωριά.

Για μια ακόμα μέρα η φωτιά δεν τέθηκε ούτε καν από μερικό έλεγχο. Το χωριό Βουτάς είναι αυτό που δέχεται τώρα την «πύρινη» επίθεση, με τους κατοίκους να κάνουν ότι μπορούν για να το υπερασπιστούν, με λάστιχα, βέργες, κουβάδες και ότι βρουν.

Το πύρινο μέτωπο πάντως κατευθύνεται όλο και περισσότερο προς την Ιστιαία, και βρίσκεται γύρω στα 8 χιλιόμετρα απόσταση.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Εύβοια: Ακόμα μία νύχτα τιτάνιας μάχης με τις φλόγες – Πλησιάζει την Ιστιαία η λαίλαπα"

Λαμία: Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κοντά σε σπίτια - ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός για πυρκαγιά σήμανε πριν από λίγο στο Επιχειρησιακό Κέντρο της ΠΥ στη Λαμία, όταν δέχτηκε απανωτά τηλεφωνήματα για φωτιά σε οικοπεδικό χώρο κοντά στο σχολικό συγκρότημα της οδού Ανθέων, κάτω από την περιοχή του Αγίου Λουκά.

«Πέρασε ένα αυτοκίνητο και κάτι πέταξε ο συνοδηγός. Μέχρι να καταλάβουμε τι έγινε είδαμε τις φλόγες...», είπε ένας από τους γείτονες που έτυχε να είναι στη βεράντα εκείνη την ώρα.

«Μιλάμε για ξεκάθαρη απόπειρα εμπρησμού....», είπε ένας άλλος κάτοικος, που δεν ήθελε να μιλήσει στην κάμερα, ο οποίος έτρεξε να σβήσει τη φωτιά μαζί με άλλους γείτονες.

Μέχρι να φτάσουν οι πυροσβέστες με τα λάστιχα  και τους κουβάδες οι περίοικοι είχαν καταφέρει να σβήσουν τη φωτιά.

Δείτε το βίντεο:

lamiareport 

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κοντά σε σπίτια - ΒΙΝΤΕΟ "

Νίκος Χαρδαλιάς: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια – Επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 35 πεζοπόρα

Στην έκτακτη ενημέρωση προχώρησε στις 21.30 ο Νίκος Χαρδαλιάς σχετικά με τις φωτιές που συνεχίζουν για μια ακόμα ημέρα να καίουν ανεξέλεγκτες.

Όπως είπε, έχει περιοριστεί η φωτιά στην Αττική. Υποστήριξε ότι σήμερα συνολικά είχαμε λιγότερες εκκενώσεις οικισμών. «Αντιμετωπίσαμε δεκάδες αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα», τόνισε.

Παράλληλα, είπε ότι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η αποκατάσταση όλων των πληγέντων θα είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες.

Επίσης αναφέρθηκε στις δυνάμεις από το εξωτερικό που συνδράμουν στην κατάσβεση. Όπως είπε, σε σύσκεψη υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη αποφασίστηκε να επιτηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Αττικής όπου οι φωτιές είναι σε ύφεση.

Στην Εύβοια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο μεγάλα μέτωπα. Το νότιο μέτωπο εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης ενώ το βόρειο είναι εξαιρετικά δύσκολο ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε ότι στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας θα συνεχίσουν να επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρου. Εκεί επιχειρούν και δυνάμεις από την Ρουμανία, την Ουκρανία και την Σουηδία.

Στην Ηλεία και στην Φωκίδα υπήρξε μεγάλος αριθμός αναζωπυρώσεων, όπως είπε.

«Με τιτάνια προσπάθεια χθες ολόκληρη τη νύχτα και όλη την ημέρα σήμερα, οι άνθρωποι που μάχονται στα πολλαπλά μέτωπα έχουν καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Αττική», ανέφερε.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μεγάλη μάχη στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές όπου η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Χαρδαλιάς: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια – Επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 35 πεζοπόρα"

Παλλήνη: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε στάση – 1 νεκρός και 5 τραυματίες

Σοκαριστικό τροχαίο σημειώθηκε λίγο πριν από τις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου στην Λεωφόρο Μαραθώνος στην Παλλήνη στο ύψος του Προαστιακού στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του irafina.gr Ι.Χ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα νεαρής ηλικίας, ξέφυγε τις πορείας του και έπεσε πάνω στη στάση που βρίσκεται στον προαστιακό.

Αποτέλεσμα ήταν ένα άτομο ηλικίας 30 ετών να χάσει τη ζωή του ενώ ακόμα πέντε τραυματίστηκαν.

Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για πτώση του οχήματος στον προαστιακό, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Τα δύο άτομα που επέβαιναν στο όχημα απεγκλωβίστηκαν από την πυροσβεστική.

Στο σημείο βρέθηκαν επτά ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής όπως και περιπολικά της Αστυνομίας.

irafina

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παλλήνη: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε στάση – 1 νεκρός και 5 τραυματίες"

Ανοιξε για την κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη

Ανοιξε για την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, όπως γνωστοποίησε αργά το απόγευμα σήμερα Σάββατο 7 Αυγούστου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, ειδικότερα, ότι “η κυκλοφορία των οχημάτων στον νέο αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη διεξάγεται κανονικά και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας”.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξε για την κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη"

«Ανάληψη» ευθύνης για τον προπηλακισμό των πυροσβεστών στον κόμβο της Βαρυμπόμπης

Λίγο πριν τις δώδεκα το βράδυ της Παρασκευής ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε πυροσβέστες που βρίσκονταν στον κόμβο της Βαρυμπόμπης. Πιο συγκεκριμένα οι πυροσβέστες δέχθηκαν λεκτική επίθεση από ομάδα νεαρών ατόμων, οι οποίοι επιχείρησαν να τους προπηλακίσουν. Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσε μία διμοιρία των ΜΑΤ, οι άνδρες της οποίας παρατάχθηκαν κατά μήκος της γέφυρας, εμποδίζοντας την πρόσβαση προς τους άνδρες της Πυροσβεστικής.

Μάλιστα νωρίτερα σήμερα άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου «ανέλαβε» την ευθύνη καθώς έγραψε στο Twitter πως «χθες, 8 σύντροφοι εθελοντές πήγαν στην Βαρυπόμπη νερά κ τροφή, εκεί διεσώσαν 6 σκυλιά τα οποία και παρέδωσαν στη Φιλόζωικη Βαρυμπόμπης. Αστυνομικοί τους προπηλακισαν κατηγορώντας τους ως εμπρηστές και ότι παρεμποδισαν το έργο των πυροσβεστων με αποτέλεσμα την αντίδραση των κατοίκων».

Μετά από την ανάρτηση αυτή, διαψεύδονται «πληροφορίες» που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και αναφέρουν ότι ομάδα πολιτών που βρέθηκαν στην περιοχή ως εθελοντές προπηλάκισαν τους πυροσβέστες την ώρα που έδιναν μάχη με τις φλόγες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ανάληψη» ευθύνης για τον προπηλακισμό των πυροσβεστών στον κόμβο της Βαρυμπόμπης"

Μετά τη φωτιά στην Αττική ήρθε το πλιάτσικο – Καταγγελίες κατοίκων

Απίστευτες στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής, καθώς εκτός από την πύρινη λαίλαπα έχουν να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο πλιάτσικου. Σύμφωνα με καταγγελίες, πολλοί κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς, επιστρέφουν για να τα βρουν λεηλατημένα.

Πολίτες ανέφεραν ότι βρήκαν τα παράθυρα των σπιτιών τους σπασμένα, καθώς κάποιοι επιχείρησαν μέσα στον πύρινο εφιάλτη να κλέψουν ό,τι σώθηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με το Mega στο Κρυονέρι ομάδες τεσσάρων ατόμων περιπολούν ανά μισή ώρα την περιοχή για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης, αλλά και πλιάτσικου.

Στον Άγιο Στέφανο, όπως μετέδωσε το Open, κάτοικοι γυρίζουν άρον άρον πίσω στα σπίτια τους, καθώς επιτήδειοι προσπαθούν να κλέψουν μηχανήματα και εργαλεία.

Κάτοικος των Αφιδνών, που είδε το μισό σπίτι της να τυλίγεται στις φλόγες, δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 πως εκτός από τις καταστροφές της φωτιάς, κάποιοι μπήκαν στο μισοκαμένο σπίτι και πήραν ό,τι είχε αξία.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τη φωτιά στην Αττική ήρθε το πλιάτσικο – Καταγγελίες κατοίκων"

Κόλαση στη Εύβοια: Σε Βασιλικά και Βουτά έφτασαν οι φλόγες (video) (upd)

Δύσκολη διαμορφώνεται η κατάσταση για τα Βασιλικά Εύβοιας, όπου οι φλόγες έχουν μπει στον οικισμό.

Η μάχη είναι άνιση, καθώς το μέτωπο εξαπλώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού και κινείται τόσο προς το βορά όσο και προς το νότο. Βασικός στόχος πια είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Το μέτωπο που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από το Σπαθάρι μέχρι κάτω από τη Λίμνη. Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι που σπρώχνουν τις φλόγες προς το Καντήλι και τα Κατούνια.

Εκεί επιχείρησε νωρίτερα το πρωί το Beriev και υπήρξαν εναέριες δυνάμεις, οι οποίες δεν επαρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά. Από Σπαθάρι έως Κανδήλι οι ρίψεις που έχουν γίνει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου ήταν λίγες και το μέτωπο παραμένει ενεργό.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το χωριό Βουτάς στην Εύβοια, μέσα στο οποίο έφτασαν οι φλόγες της καταστροφικής φωτιάς που μαίνεται.

Τα ξημερώματα Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έκανε δραματική έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος και από εδάφους γράφοντας χαρακτηριστικά στα social media ότι αν δεν ελεγχθεί η φωτιά, μπορεί να φτάσει παντού

Αν η πυρκαγιά περάσει από το Καντήλι, θα συναντήσει νέο πευκοδάσος, δηλαδή πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί περαιτέρω προς το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Ηδη στο Σπαθάρι οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με κατοίκους για να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στις Ροβιές το μεσημέρι του Σαββάτου και το απόγευμα η φωτιά επισκέφθηκε ξανά το Σπαθάρι και το Μετόχι.

Σε λίγη ώρα χάνεται το φως της μέρας και οι τελευταίες ρίψεις από αέρος ίσως ανακουφίσουν την κατάσταση.

Ένα ακόμη βράδυ προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο στην περιοχή.

Κλήση στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμό εγκύου στις Μηλιές

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν αναφορές για ετοιμόγεννη γυναίκα η οποία φέρεται παρέμεινε με τον σύζυγό της στην περιοχή.

Οι αρχές σπεύδουν να επιβεβαιώνουν την κλήση.

Καθώς ο δρόμος προς το χωριό είναι στενός, στο σημείο σπεύδει ένα μικρότερο όχημα της πυροσβεστικής, καθώς ο δρόμος είναι στενός και μεγαλύτερα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόλαση στη Εύβοια: Σε Βασιλικά και Βουτά έφτασαν οι φλόγες (video) (upd)"

Αφγανιστάν: Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζητά από τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το ταχύτερο δυνατό, εξαιτίας των ζητημάτων ασφάλειας που έχουν προκύψει στη χώρα, μέσω σχετικής ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης.

Το προσωπικό της πρεσβείας στην Καμπούλ που μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως έχει ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, σύμφωνα με σχετική εντολή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου, καθιστώντας δύσκολη την ταχεία εξυπηρέτηση των Αμερικανών πολιτών σε περιπτώσεις ανάγκης.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ παροτρύνει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν άμεσα, με τη χρήση διαθέσιμων πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας. Με δεδομένη την κατάσταση ασφάλειας και τη μείωση του προσωπικού, η ικανότητα της πρεσβείας να βοηθά Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν είναι περιορισμένη, ακόμη και εντός της Καμπούλ» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι οι Αμερικανοί πολίτες στο Αφγανιστάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν δάνεια επαναπατρισμού, στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αγορά των εισιτηρίων τους για επιβατικές πτήσεις.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζητά από τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα"

Φωτιές στην Ιταλία: Εξήντα εστίες στην Καλαβρία - Δυο νεκροί στην περιοχή Σαν Λορέντσο

Μετά την Σικελία, οι πυρκαγιές κατακαίνε σήμερα μεγάλες γεωργικές εκτάσεις της Καλαβρίας. Συνολικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι εστίες στην περιφέρεια αυτή της Κάτω Ιταλίας, είναι εξήντα.

Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην περιοχή Σαν Λορέντσο, ενώ προσπαθούσαν να σώσουν τον ελαιώνα τους από τις φλόγες. Πρόκειται για μια γυναίκα πενήντα τεσσάρων ετών, και για τον ανιψιό της τριάντα τριών, ο οποίος προσπάθησε να την βοηθήσει.

Οι φλόγες έχουν επεκταθεί και σε γεωργικές εκτάσεις γύρω από τα χωριά όπου οι κάτοικοι μιλούν «γκρεκάνικα», τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας. Κυρίως στις περιοχές της Μπόβα, Ροκούντι και Κοντοφούρι.

Οι πυροσβέστες και η Πολιτική Προστασία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, με επίγεια και εναέρια μέσα, για να θέσουν υπό έλεγχο της πυρκαγιές.

Ο δήμαρχος της πόλης Ρήγιο της Καλαβρίας, Τζουζέπε Φαλκοματά, ζήτησε να κηρυχθεί, η περιοχή του, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στο Ακρι, εκκενώθηκαν εκατόν πενήντα σπίτια. Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε και μεγάλο μέρος του φυσικού πάρκου του όρους Πολλίνο, πάντα στην Καλαβρία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές στην Ιταλία: Εξήντα εστίες στην Καλαβρία - Δυο νεκροί στην περιοχή Σαν Λορέντσο"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ανακοίνωση για την αποκατάσταση των δρομολογίων Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επαναφέρει αύριο 8/8/2021, τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, που είχε ανακοινώσει ότι ματαιώνει λόγω της πυρκαγιάς στη βόρεια περιοχή της Αττικής. 

Τα δρομολόγια θα εκτελεστούν με λεωφορείο στο τμήμα Στ. Λαρίσης – Οινόη – Στ. Λαρίσης, και με αμαξοστοιχία στο τμήμα Οινόη – Θεσσαλονίκη – Οινόη. 
Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα σημερινά δρομολόγια που ακυρώθηκαν

«Mε βάση τις εξελίξεις στην πυρκαγιά που πλήττει την Βόρεια περιοχή της Αττικής και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα (ΣΚΑ) – Οινόη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποχρεούται εκ νέου σε καταργήσεις δρομολογίων για την Κυριακή 8 Αυγούστου:
 

  • ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 52, 54, 56, 58
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ: 53, 55, 57, 59
  • ΑΘΗΝΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: 884
  • ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΑΘΗΝΑ: 885

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ανακοίνωση για την αποκατάσταση των δρομολογίων Αθήνα – Θεσσαλονίκη"

Στα 2.768 τα νέα κρούσματα - 198 διασωληνωμένοι, 10 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.768 , εκ των οποίων

7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 512.342
(ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.185 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.058 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 198 (61.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.8% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.838 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 209 (ημερήσια μεταβολή +0.97%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 184 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
 

Η γεωγραφική κατανομή των 2.768 κρουσμάτων κορονοϊού, είναι η εξής:

107 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

113 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

56 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

126 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

216 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

96 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

124 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

22 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

246 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

34 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

102 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

16 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

59 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

11 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

159 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

22 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

56 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

17 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

35 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

47 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

109 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

30 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

110 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

175 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 2.768 τα νέα κρούσματα - 198 διασωληνωμένοι, 10 θάνατοι"

Μεγάλη φωτιά πλέον και στην Αρκαδία! Εκκενώσεις χωριών – Πληροφορίες για εγκλωβισμούς

Πολύ δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση και στην Αρκαδία, με τη φωτιά να έχει περάσει από την Ηλεία και να έχει φουντώσει σε περιοχές του Δήμου Γορτυνίας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη χωρίς να μπορούμε να τη διαχειριστούμε» δήλωσε ο Δήμαρχος της περιοχής, Στάθης Κούλης.

Όπως αναφέρει το arcadiaportal.gr, το μέτωπο κατεβαίνει από τον Ίσαρη, και καίει πυκνή δασική έκταση, ενώ οι άνεμοι είναι δυνατοί.

Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για το χωριό Ράχες. Οι φλόγες έχουν φτάσει στην Χώρα. Σοβαρό πρόβλημα στην δημοτική ενότητα Τροπαίων. Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στον οικισμό Ελαία όπου υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμούς.

Δείτε το βίντεο από το kafeneio-megalopolis.gr.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά πλέον και στην Αρκαδία! Εκκενώσεις χωριών – Πληροφορίες για εγκλωβισμούς"

Προσήχθη ύποπτος για εμπρησμό στην Πετρούπολη – Είχε συλληφθεί και στο παρελθόν

Για εμπρησμό στο Άλσος Πετρούπολης προσήχθη και εξετάζεται ένας ένας άνδρας ελληνικής υπηκοότητας 47 ετών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία πολίτες κάλεσαν λίγη ώρα μετά τις 5 το απόγευμα την Άμεση Δράση για εμπρησμό στο παραπάνω σημείο. Στο σημείο έσπευσε επί τόπου περιπολικό και οι πολίτες ενημέρωσαν τους αστυνομικούς ότι ένας άνδρας, για τον οποίο έδωσαν λεπτομερή χαρακτηριστικά, απομακρύνθηκε από σημείο του άλσους όπου αμέσως μετά εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Έπειτα από αναζητήσεις, οι αστυνομικοί εντόπισαν και προσήγαγαν τον 47χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένας αναπτήρας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, την ίδια ώρα είχαν γίνει κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων γα φωτιές σε 5 κάδους απορριμμάτων στο παραπάνω σημείο, οι οποίες σβήστηκαν αμέσως.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 47χρονος είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για εμπρησμό.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Προσήχθη ύποπτος για εμπρησμό στην Πετρούπολη – Είχε συλληφθεί και στο παρελθόν"

Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων: Η Ε.Ε. έστειλε στην Ελλάδα εννέα πυροσβεστικά αεροπλάνα, 700 διασώστες και 100 οχήματα

O επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, με μήνυμά του στο twitter, ανακοίνωσε ότι χθες το βράδυ η Γερμανία και η Πολωνία προσέφεραν 360 πυροσβέστες για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

«Η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 9 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 700 διασώστες και 100 οχήματα», τονίζει ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη στείλει βοήθεια στην Ελλάδα, άλλες επτά χώρες της ΕΕ: η Κύπρος, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Κροατία και η Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να βοηθήσει την Ελλάδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24/7 βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας των χωρών που πλήττονται από πυρκαγιές για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να διοχετεύουν τη βοήθεια της ΕΕ.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων: Η Ε.Ε. έστειλε στην Ελλάδα εννέα πυροσβεστικά αεροπλάνα, 700 διασώστες και 100 οχήματα"

Φωτιά στην Ηλεία: Καίγεται η Νεμούτα! Εκκένωση της Αχλαδινής – Αναζωπυρώσεις σε Λατζόι και Δερβένι

Τραγική είναι η κατάσταση στη Νεμούτα στην Ηλεία καθώς η φωτιά έχει φτάσει μέσα στο χωριό και καίει σπίτια και περιουσίες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, νωρίτερα δόθηκε σήμα να εκκενωθεί η Αχλαδινή, καθώς η φωτιά κινείται προς τον οικισμό.

Δραματικές είναι οι εκκλήσεις των κατοίκων του χωριού για να σώσουν ότι σώζεται.

Στη Νεμούτα οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει πλέον την περιοχή, μαζί και κάθε ελπίδα να σωθούν τα σπίτια και οι περιουσίες τους.

Αναζωπυρώσεις σε Λατζόι και Δερβένι

Την ίδια ώρα, νέα αναζωπύρωση της φωτιάς εκδηλώθηκε στο χωριό Λατζόι. Σημειώνεται ότι έχει δοθεί ήδη από την Παρασκευή εντολή εκκένωσης του χωριού.

Επίσης σύμφωνα με το patrisnews.com, η αναζωπύρωση στο λόφο Δερβένι στο οικισμό Δούκα λόγων των ισχυρών ανεμών επεκτάθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Λόγω του ανέμου το μέτωπο που πριν λίγη ώρα ήταν οριοθετημένο, ξαφνικά άλλαξε κατεύθυνση και απειλεί τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Οι κάτοικοι χωρίς να έχουν κανένα όχημα της πυροσβεστικής αυτή τη στιγμή προσπαθούν να το περιορίσουν ενώ χτυπάνε τις καμπάνες της εκκλησιάς για να προειδοποιήσουν για τις φλόγες.

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Ηλεία: Καίγεται η Νεμούτα! Εκκένωση της Αχλαδινής – Αναζωπυρώσεις σε Λατζόι και Δερβένι"

Έκοψαν τα καλώδια γεννήτριας ψυγείων στο εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε χθες το εμβολιαστικό κέντρο του Περιστερίου, καθώς άγνωστοι έκοψαν τα καλώδια στη γεννήτρια των ψυγείων, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος να καταστραφούν χιλιάδες εμβόλια.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε χθες, με αφορμή τις πτώσεις στην τάση του ρεύματος εξαιτίας των πυρκαγιών, η γεννήτρια που είχε προβλεφθεί να μπει σε λειτουργία σε αντίστοιχες περιπτώσεις ή εάν υπήρχε διακοπή ρεύματος, δεν πήρε ποτέ μπροστά.

Οι υπεύθυνοι του κέντρου αφότου ήλεγξαν τη γεννήτρια, παρατήρησαν ότι τα τέσσερα καλώδια, μήκους τεσσάρων μέτρων και διαμετρήματος 2,5 εκατοστών, που συνέδεαν τη γεννήτρια με το κέντρο ήταν κομμένα. 

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε η αστυνομία ενώ την έρευνα έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, η οποία εξετάζει αν πίσω από την υπόθεση βρίσκονται ρομά που ήθελαν να πάρουν τα καλώδια ή πρόκειται για υπόθεση δολιοφθοράς.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκοψαν τα καλώδια γεννήτριας ψυγείων στο εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου"

Βιβλική καταστροφή: Κάηκαν 76.150 στρέμματα στην Αττική, 197.940 στην Εύβοια!

Ανανεωμένες εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS), έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά, η έως τώρα καμένη έκταση στην περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια και η καμένη έκταση στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (αρκετά χαμηλότερη της προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 35.000 εκτάρια). Με δεδομένο ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα, οι καμένες εκτάσεις είναι 76.150 και 197.940 στρέμματα αντίστοιχα.

Η αρχική εκτίμηση της καμένης έκτασης για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον δήμο Δελφών, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS, είναι 1.801 εκτάρια (περίπου 18.000 στρέμματα).

Το ΕΑΑ επισημαίνει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βιβλική καταστροφή: Κάηκαν 76.150 στρέμματα στην Αττική, 197.940 στην Εύβοια!"

Φωτιά στην Αττική: Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας

Ανοιχτή είναι πλέον η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, που είχε κλείσει λόγω της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τροχαία, η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί και στα δύο ρεύματα από το ύψος του κόμβου των Οινοφύτων έως τη γέφυρα Καλυφτάκη.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Αττική: Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας"

Φωτιές στην Εύβοια: Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει το μοναδικό τους σπίτι

Πολύ δύσκολες ώρες περνούν πυροσβέστες και πολίτες που βρίσκονται στην Εύβοια καθώς το νησί πολιορκείται από την καταστροφική πυρκαγιά εδώ και μέρες. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταγραφές των ζημιών.

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν από τις φωτιές στην Βόρεια Εύβοια χαρακτηρίζονται ως «απίστευτες». Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους δήμους και την Περιφέρεια είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

«Μόνο οι οικογένειες, που καταστράφηκε ολοσχερώς το μοναδικό τους σπίτι, και δεν έχουν που να μείνουν, και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία, δηλαδή δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, είναι πάνω από 300» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και διευκρινίζει: «Δεν μιλάμε γι αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν. Μιλάμε για αυτούς που το μοναδικό τους σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είναι πλέον στο δρόμο». 

«Εφιαλτικά τα νούμερα»

Όπως ο ίδιος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα νούμερα είναι απίστευτα εφιαλτικά. Οι ζημιές, μικρές ή μεγάλες, είναι σε χιλιάδες σπίτια και εγκαταστάσεις». Και προσθέτει: «Με μία πρώτη αξιολόγηση και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για τις άκρως επείγουσες περιπτώσεις, μόνο στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, είναι πάνω από 250 οι οικογένειες που έχασαν το μοναδικό τους σπίτι στις φλόγες και δεν έχουν που να πάνε. Και βεβαίως πάνω από 50 οικογένειες μέχρι στιγμής από τα χωριά του Δήμου-Ισταίας Αιδηψού που η καταγραφή συνεχίζεται ακόμα. Ελπίζουμε να σταματήσει εδώ το κακό».

Σε ό,τι αφορά την φυσική καταστροφή ο κ. Σπανός λέει πως «το μέτωπο είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής και έχουν ξεσπιτωθεί δεκάδες χωριά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σήμερα να μην κερδίσουν οι φλόγες γιατί διαφορετικά ακόμα και οι αριθμοί χάνουν κάθε έννοια και την αξία τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές στην Εύβοια: Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει το μοναδικό τους σπίτι"

Επίθεση σε συνεργείο του OPEN - Θρακομακεδόνες: «Aστυνομικοί ήταν απέναντι και δεν έκαναν τίποτα»

Πολύ σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τη στάση της αστυνομίας μετά την επίθεση σε δημοσιογραφικό συνεργείο του OPEN στους Θρακομακεδόνες την ώρα που κάλυπτε τα γεγονότα για τη φωτιά την Αττική.

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί του OPEN δέχτηκαν σωματική επίθεση, υπέστησαν κλοπή ενώ η ομάδα που τους επιτέθηκε κατέστρεψε τον τεχνικό εξοπλισμό τους και προκάλεσε φθορές στο αυτοκίνητο που επέβαιναν. 

Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά το σοκ, η Ελευθερία Σπυράκη, μία  εκ των θυμάτων της επίθεσης, μίλησε στο κανάλι και ανέφερε ότι μπροστά στο περιστατικό της επίθεσης σε δημοσιογράφους από ομάδα περίπου 15 ατόμων, βρίσκονταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι κοιτούσαν και δεν έκαναν τίποτα.

Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος ανέφερε ότι την ώρα που το συνεργείο του ΟPEN δεχόταν επίθεση από την συγκεκριμένη ομάδα η οποία έσπασε τα τζάμια, χτύπησε δημοσιογράφο και λήστεψε έναν οπερατέρ, απέναντι από το περιστατικό βρίσκονταν αστυνομικοί οι οποίοι κοιτούσαν και δεν έκαναν τίποτα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μόνο τέσσερις αστυνομικοί προσπάθησαν να παρέμβουν για να τους εμποδίσουν, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν με τους δράστες της επίθεσης να αποχωρούν ανενόχλητοι, παρ' ότι λίγα μέτρα πιο κάτω υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε μπλοκάρει τον δρόμο. 

Από την επίθεση ο δημοσιογράφος Κώστας Αλατζάς, χτυπήθηκε στο πρόσωπο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό συνέβη λίγα λεπτά αφότου ο Κώστας Αλατζάς μετέδωσε τη μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων λίγο μετά τη 01.30, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η αστυνομία από νωρίς είχε αποκλείσει την περιοχή απ' όλο τον κόσμο που βρισκόταν εκεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πυροσβέστες να επιχειρήσουν για την κατάσβεση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων από το απόγευμα και στη συνέχεια όλη τη διάρκεια της νύχτας, ανεβοκατέβαιναν ανενόχλητοι είτε επιβαίνοντας σε μηχανάκια, χωρίς να τους εμποδίσει κάποιος άνδρας της ΕΛ.ΑΣ.  

Το χρονικό της επίθεσης

Επίθεση δέχτηκαν δύο συνεργεία του OPEN στους Θρακομακεδόνες τα οποια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, καλύπτοντας την καταστροφική φωτιά στην Αττική. 

Ομάδα ατόμων επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων. 

Αρχικά υπήρξε φραστική επίθεση προς τον δημοσιογράφο Κώστα Αλατζά ενώ στη συνέχεια ομάδα περίπου 15 ατόμων επιτέθηκε στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η δημοσιογράφος Ελευθερία Σπυράκη.

Το περιστατικό μεταδόθηκε ζωντανά καθώς υπήρχε απευθείας σύνδεση με τα δημοσιογραφικά συνεργεία να γίνονται θύματα επίθεσης εν ώρα εργασίας  με τη σύνδεση να διακόπτεται απότομα εξαιτίας της επίθεσης. 

Λίγα λεπτά αργότερα η Ελευθερία Σπυράκη μίλησε εκ νέου στην μαραθώνια ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές και περιέγραψε το πώς ακριβώς συνέβησαν τα γεγονότα αναφέροντας ότι ομάδα περίπου 15 ατόμων τους εξύβρισαν και τους επιτέθηκαν. Μάλιστα ο οπερατέρ έπεσε και θύμα κλοπής, καθώς του αφαίρεσαν την τσάντα του με τα προσωπικά του αντικείμενα. 

Την ίδια ώρα σοβαρά ερωτήματα γεννά η στάση της αστυνομίας καθώς όπως ανέφερε στον αέρα του OPEN η δημοσιογράφος, πολύ κοντά στο περιστατικό υπήρχε αστυνομική παρουσία η οποία όμως κοιτούσε αμέριμνη χωρίς να παρέμβει στην επίθεση που δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι εν ώρα εργασίας.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση σε συνεργείο του OPEN - Θρακομακεδόνες: «Aστυνομικοί ήταν απέναντι και δεν έκαναν τίποτα»"

Πυρκαγιά στην Αττική: Στρατιωτικό άρμα Leopard-1 μετασκευασμένο σε πυροσβεστικό σβήνει φωτιά

Τρία πυροσβεστικά άρματα μάχης έχει ρίξει στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών ο στρατός. Πρόκειται για τρία παλαιά άρματα μάχης τύπου Leopard-1, τα οποία έχουν μετασκευαστεί σε πυροσβεστικά οχήματα παντός εδάφους από τεχνικούς του 304 στρατιωτικού εργοστασίου.

Τα τρία πυροσβεστικά άρματα μάχης έχουν μεταφερθεί κοντά στις εστίες φωτιάς στην Άττική. 

Στο βίντεο εικονίζεται ένα πυροσβεστικό Leopard ενώ επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Το μετασκευασμένο άρμα μάχης έχει χωρητικότητα 10 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

pirosvestiko_tiger 

 pirosvestiko_tiger3

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρκαγιά στην Αττική: Στρατιωτικό άρμα Leopard-1 μετασκευασμένο σε πυροσβεστικό σβήνει φωτιά"

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Ηλεία – Συναγερμός στην Αρκαδία όπου έχουν περάσει φωτιές από την Μεσσηνία και την Ηλεία

Μεγάλη αναζωπύρωση απασχολεί αυτή την ώρα την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της Νεμούτας, ακριβώς στην είσοδο του χωριού.

Σύμφωνα με το ilialive κάτοικοι και εθελοντές, δίνουν τη μάχη τους στο έδαφος ενώ από αέρος επιχειρεί ελικόπτερο Ericsson με στοχευμένες βολές πάνω στις εστίες. 

«Τρία πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Χελιδόνι, το οποίο κάποια στιγμή κινήθηκε προς την περιοχή Κρυονέρι, καίγοντας κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Νεράιδας».

«Τα άλλα μέτωπα», όπως είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «βρίσκονται στις περιοχές της Αχλαδινής και της Νεμούτας, καθώς και στις περιοχές Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος».

Όπως επεσήμανε, «το θετικό είναι ότι στις παραπάνω περιοχές δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Να σημειωθεί ότι σε όλα τα πύρινα μέτωπα επιχειρούν συνεχώς ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το έργο τους συνδράμουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο που υπήρχε στις περιοχές Λαμπέτι, Κολίρι και Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σήμερα το πρωί, καταφέρνοντας τελικά να το περιορίσουν σημαντικά».

Πυροσβεστικές δυνάμεις της Αρκαδίας αντιμετωπίζουν φωτιές που πέρασαν από την Μεσσηνία και την Ηλεία

Την ίδια ώρα, πύρινα μέτωπα που πέρασαν, από τη Μεσσηνία και την Ηλεία, στην Αρκαδία, έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, που προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «είναι καλύτερη σήμερα η εικόνα της φωτιάς στις περιοχές Χράνοι και Ίσαρης, της Μεγαλόπολης, αλλά δυστυχώς έχουν καεί δύο σπίτια, καθώς και χορτολιβαδικές εκτάσεις».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «υπάρχει ένα ακόμα μέτωπο, βορειότερα των Χράνων, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί, με δεδομένο ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη αναζωπύρωση στην Ηλεία – Συναγερμός στην Αρκαδία όπου έχουν περάσει φωτιές από την Μεσσηνία και την Ηλεία"

Φωτιά στην Αττική: Ποινικές διώξεις για τους εμπρησμούς στο Κρυονέρι και στο Πεδίον του Άρεως

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση, ασκήθηκε σε βάρος του 43χρονου, ο οποίος συνελήφθη χθες για εμπρησμό στο Κρυονέρι Αττικής.

Στον 43χρονο, ο οποίος ήδη παραπέμφθηκε σε ανακριτή, ασκήθηκε δίωξη και σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο σε πράγματα, στη γυναίκα που συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως.

Η κατηγορούμενη θα παραπεμφθεί στο ακροατήριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Αττική: Ποινικές διώξεις για τους εμπρησμούς στο Κρυονέρι και στο Πεδίον του Άρεως"

Έλενα Ακρίτα: Να μιλήσουμε για το Μάτι, λοιπόν

Οι κραυγές των ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους από το κράτος, δεν γνωρίζουν από πολιτικούς τακτικισμούς
 
Και να μπούμε κατευθείαν στο θέμα: φταίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι; Ναι φταίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι.

Φταίει η οποιαδήποτε κυβέρνηση βρισκόταν με 102 νεκρούς καταγεγραμμένους στην ιστορική της μνήμη.

Άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε πρωθυπουργό; Ναι, θα μπορούσε. Και ο ‘οποιοσδήποτε’ πρωθυπουργός θα έφταιγε.

Συνεπώς υπάρχει πολιτική ευθύνη; Και συνεπώς και ξεσυνεπώς πολιτική ευθύνη υπάρχει, τέλος.

Όταν ένα πλοίο βουλιάζει, την ευθύνη την αναλαμβάνει ο κυβερνήτης, όχι το πλοίο. Ανεξάρτητα αν το παγόβουνο, η θαλασσοταραχή, ο ύφαλος, η ναυτιλιακή εταιρία, το ναυπηγείο που το κατασκεύασε είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για τη βύθιση του.

Υπεύθυνος είναι ο καπετάνιος. Γι’ αυτό και εγκαταλείπει τελευταίος το πλοίο του.

Στο Μάτι υπήρχαν μαίνονταν οι άνεμοι στα 7 μποφόρ με ριπές που έφταναν τα 10 μποφόρ.

Υπήρχαν άτομα που πέθαναν αγκαλιασμένα σε διπλανό οικόπεδο, στο περίβολο χώρο ενός σπιτιού. Ο χώρος ήταν ανοιχτός, πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να σωθούν.

Υπήρχαν άτομα που εγκλωβίστηκαν στην παραλία.

Και υπήρχε και μια Δούρου που μίλησε για την διαβόητη πλέον ‘στραβή στη βάρδια’. Κι αντί να την διαγράψει το κόμμα της, την αντάμειψε κι από πάνω χρίζοντας την υποψήφια και στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Εν κατακλείδι - κι ανεξάρτητα από καιρικές και συγκυριακές συνθήκες - η τότε κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη. Και την πλήρωσε ακριβά: έχασε τις εκλογές, βρέθηκε πάλι στα έδρανα της αντιπολίτευσης γιατί, σε μεγάλο βαθμό, η εκλογική της ήττα πιστώνεται στην τραγωδία στο Μάτι.

Πάνω στο Μάτι πάτησε και η προεκλογική ρητορική της ΝΔ: Υποσχέθηκαν, δεσμεύτηκαν, μάς έταξαν πώς έχουν την τεχνογνωσία, έχουν την υποδομή, έχουν τα μέσα, έχουν τον εξοπλισμό, έχουν το ανθρωπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια τραγωδία.

Και είπαν ψέματα.

Μάς είπαν ψέματα μες τα μούτρα μας. Τόσο απλά.

Γι’ αυτό και τώρα τρέμουν να μην έχουν θύματα απ’ τις φωτιές. Γι’ αυτό τώρα αφήνουν να καταστραφούν περιουσίες, ζώα και περιβάλλον και παρακολουθούν παθητικά την πύρινη κόλαση (για να πούμε και το κλισέ) άοπλοι, άπραγοι, ανίκανοι, ανεπαρκείς.

Και λίγοι. Πολύ λίγοι.

Ελάχιστοι.

Όσο η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, καλό είναι να προσέχουμε και τί λέμε και τί γράφουμε. Είναι πολύ νωρίς για απολογισμούς ισχυρίζονται ορισμένοι κι ίσως έχουν δίκιο.

Ίσως.

Γιατί οι κραυγές των ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους από το κράτος, δεν γνωρίζουν από πολιτικούς τακτικισμούς. Εξεγείρονται, ουρλιάζουν, διαολοστέλνουν, παρακαλούν, ικετεύουν κάποιος να έρθει, κάποιος να τους σώσει, κάποιος να τους νοιαστεί.

Η βρεγμένη γάτα με το σοκολά χρώμα που απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό δεν έμοιαζε καθόλου με τον αεράτο, επηρμένο πρωθυπουργό της καρδιάς μας. Ήταν ένα ανθρωπάκι με βλέμμα έντρομο και κεφάλι σκυφτό που γνώριζε πολύ καλά πως πλησιάζει η ώρα του να απαντήσει στα ερωτήματα που καίνε όσο και οι φλόγες την Ελλάδα.

Ερωτήματα που δεν θα τα γλιτώσει όποια έκβαση κι αν έχει η τραγωδία.

  • Γιατί κύριε Μητσοτάκη, όταν γίνατε πρωθυπουργός όχι μόνο κρατήσατε στη θέση του αλλά δώσατε και προαγωγή στον Στέφανο Κολοκούρη; Τον ίδιο άνθρωπο που ήταν ο επιχειρησιακός επικεφαλής στο Μάτι; Γιατί τον κάνατε από αρχιπύραρχο, υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος; Γιατί τον επιβραβεύσατε; Θεωρείτε τόσο τεράστια επιτυχία την διαχείριση του στη φωτιά στο Μάτι;
  • Γιατί τοποθετήσατε πέρσι τον Ιούλιο ενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε υπό την εποπτεία του, επίσης τη διαχείριση στο Μάτι;
  • Γιατί, ενώ τους είχατε βάλει και τους δυο στο στόχαστρο το 2018 και ζητούσατε την απομάκρυνση τους, τώρα τους δώσατε προαγωγές; Τι έγινε; Μια χαρά τα έκαναν όλα τότε; Αφού λοιπόν τους εμπιστευτήκατε εσείς δυο χρόνια ΜΕΤΑ το Μάτι, για ποιο λόγο κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ;
  • Πού ήταν τα εναέρια μέσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
  • Γιατί αργούσαν τρεις και τέσσερις ώρες οι άντρες της Πυροσβεστικής; Κι επειδή σίγουρα δεν ευθύνονται αυτοί οι ήρωες – ποιος τούς έδινε τέτοιες εντολές;
  • Γιατί υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τις φωτιές από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Γιώργο Νούλη; Είναι αληθές, ότι σε πολλές περιοχές (όπως π.χ. Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης;
  • Γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβαση πέντε χιλιάδων (5.000) πυροσβεστών για τη στελέχωση της πυροπροστασίας δασών όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «H ΕΝΩΣΗ»;

Και τέλος

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ, δώσατε μόνον 1,7 εκατομμύρια για αντιπυρικά έργα; Μόνον;

Όταν δώσατε

  •  30 εκατομμύρια σε κλινικάρχες
  •  82 εκατομμύρια στα ΜΜΕ
  •  13.5 εκατομμύρια στα κόμματα
  •  12 δισεκατομμύρια στα Rafale
  •  11 εκατομμύρια στα διόδια
  •  80 εκατομμύρια σε εφοπλιστές
  • 120 εκατομμύρια στην Aegean
  • Εκατομμύρια στην αστυνομία

Γιατί μόνο 1,7 εκατομμύρια για αντιπυρικά έργα. Εκατόν είκοσι εκατομμύρια στην Aegean και μόνον 1,7 εκατομμύρια για αντιπυρικά έργα;

Ογδόντα δυο εκατομμύρια στα ΜΜΕ να σάς λιβανίζουν και μόνον 1,7 εκατομμύρια για αντιπυρικά έργα;

Σοβαρά τώρα; Σοβαρά;

Είστε σοβαροί άνθρωποι εσείς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε, κατακρίθηκε και τιμωρήθηκε. Τώρα είναι η δική σας σειρά.

Γιατί μιλήσαμε για το Μάτι. Και ξαναμιλήσαμε για το Μάτι. Και μίλησε και η Δικαιοσύνη που αθώωσε την κ. Δούρου για τον Μάτι.

Όταν όμως σβήσει και η τελευταία φλογίτσα, θα μιλήσουμε για το τώρα μας. Για το σήμερα και το αύριο μας. Θα μιλήσουμε  για τη μισή Ελλάδα που πυρπολήθηκε και μάλιστα με έναν Στρατηγό Άνεμο να κοιμάται του καλού καιρού.

Θα μιλήσουμε. Και θα ρωτήσουμε. Και θα ερευνήσουμε.

Όσο για εμάς όλους, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Γιατί δυστυχώς σε εσάς και στο σινάφι σας δεν μπορούμε να ελπίζουμε. 

  news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλενα Ακρίτα: Να μιλήσουμε για το Μάτι, λοιπόν"

Φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρικό τροχό στο Λαγονήσι

Φωτιά ξέσπασε σε ημιυπαίθριο χώρο στο Λαγονήσι νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά προήλθε από ηλεκτρικό τροχό, πιθανότα από κάποιον που έκανε εργασίες στο σπίτι του.

Επί τόπου επιχειρούν ένα όχημα με τρεις πυροσβέστες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρικό τροχό στο Λαγονήσι"

Φωτιά στην Μάνη: Κρίσιμη μέρα – Προσπάθειες να μην φτάσουν οι φλόγες στο Γύθειο

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο και στην Ανατολική Μάνη με τις δυνάμεις της Πυροσβευστικής να δίνει μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο Γύθειο και άλλες κατοικημένες περιοχές. Στην επιχείρηση κατάσβεσης από το πρωί του Σαββάτου συνδράμει και ελικόπτερο, ενώ η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

«Ολονύχτια μάχη έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανατολική Μάνη, για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το Γύθειο και άλλες κατοικημένες περιοχές του δήμου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης. Και πρόσθεσε: «από τις 7:30 σήμερα, ένα ελικόπτερο συνδράμει τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής και αυτό μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι το πιο κρίσιμο σημείο είναι η περιοχή γύρω από το Γύθειο, ώστε να μην μπει η φωτιά μέσα στην πόλη». 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχουμε και άλλες εστίες που εντοπίζονται στις περιοχές Αγερανός, Βαθύ, καθώς και σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Σμύνους, όπου και εκεί επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

«Πολύ κρίσιμη η σημερινή μέρα»

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, ο Θεόδωρος Βερούτης «θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι θα κριθεί, τόσο από τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και τα μέσα που θα διαθέσει, όσο και από τις δικές μας προσπάθειες, το κατά πόσο η φωτιά θα μπει σε ύφεση». 

«Η φωτιά έφθασε πολύ κοντά στο Γύθειο»

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν χθες Παρασκευή (6/8), ώστε να μην εισέλθει το πύρινο μέτωπο μέσα στο Γύθειο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ήταν πολύ σημαντική η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, που κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες και να τις κρατήσουν μακριά από την πόλη».

Σχετικά με τον αν προκλήθηκαν ζημιές στην πόλη, ο κ. Βερούτης ανέφερε ότι «η φωτιά έφθασε πολύ κοντά στο Γύθειο, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχω, δεν κάηκαν σπίτια, χωρίς όμως να αποκλείω το ενδεχόμενο, να έχουν προκληθεί κάποιες ζημιές σε αύλειους χώρους».

Όσον αφορά την φιλοξενία των κατοίκων, τόσο του Γυθείου, όσο και άλλων περιοχών, που έφυγαν από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «φρόντισαν για αυτό ο δήμος Ανατολικής Μάνης, ο στρατός, ο δήμος Ευρώτα και όλοι μας, ενώ και ο δήμος Σπάρτης ήταν έτοιμος για να συνδράμει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Μάνη: Κρίσιμη μέρα – Προσπάθειες να μην φτάσουν οι φλόγες στο Γύθειο"

Στη μάχη κατά των πυρκαγιών ξένοι πυροσβέστες - Βοήθεια από Ουκρανία, Γαλλία, Κύπρο και Ρουμανία

Δυνάμεις που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο (που έφτασαν πρώτοι προχτές) ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, εκατό Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια , 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία. Δύο ακόμα αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα στις πυρκαγιές από στις πυρκαγιές ισχύουν τα εξής:

- Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα και 1Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου στις περιοχές, Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη μάχη κατά των πυρκαγιών ξένοι πυροσβέστες - Βοήθεια από Ουκρανία, Γαλλία, Κύπρο και Ρουμανία"

Εκλεισε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας

Έκλεισε, λόγω δυσμενών συνθηκών ορατότητας, εξ' αιτίας φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή Χράνοι της Αρκαδίας, η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και συγκεκριμένα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 198,6 (ανισόπεδος κόμβος Παραδεισίων) και 210,6 (ανισόπεδος Κόμβος Τσακώνας).

Όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, όση ώρα θα παραμένει κλειστό το τμήμα του αυτοκινητόδρομου, η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, στα παρακάτω σημεία:

  • Στο 192ο χιλιόμετρο (ημικόμβος Αλφειού) του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη- Καλαμάτα για τα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Καλαμάτα.
  • Στο 210ο χιλιόμετρο (κόμβος Κυπαρισσίας) του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα για τα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, στις προαναφερόμενες χιλιομετρικές θέσεις, όπως και στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας και θα ακινητοποιούνται όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα, ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλεισε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας "

Στη μάχη κατά των πυρκαγιών ξένοι πυροσβέστες - Βοήθεια από Ουκρανία, Γαλλία, Κύπρο και Ρουμανία

Δυνάμεις που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο (που έφτασαν πρώτοι προχτές) ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, εκατό Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια , 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία. Δύο ακόμα αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα στις πυρκαγιές από στις πυρκαγιές ισχύουν τα εξής:

- Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα και 1Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου στις περιοχές, Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη μάχη κατά των πυρκαγιών ξένοι πυροσβέστες - Βοήθεια από Ουκρανία, Γαλλία, Κύπρο και Ρουμανία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news