facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Αλλάζουν όλα στην αντιμετώπιση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας από την Αστυνομία – Το έγγραφο με τις νέες οδηγίες

Νέες οδηγίες για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δίνει με έγγραφό της η Ελληνική Αστυνομία προς τους αστυνομικούς, μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Το έγγραφο που συντάχθηκε στις 5 Απριλίου, την Παρασκευή, δίνει εντολή να υπάρχουν επαφές ακόμα και με την εκκλησία και τους Δήμους για τη φιλοξενία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο περιγράφονται τα βήματα για τη μέριμνα εξασφάλισης ασφαλούς χώρου διαμονής για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Οι λύσεις που προκρίνονται είναι αυτές των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και εκείνες της Εκκλησίας.

Αν οι προηγούμενες επιλογές δεν είναι εφικτές τότε η ΕΛ.ΑΣ θα μεριμνά για διαμονή σε ξενώνα ή σε ξενοδοχεία με έξοδά της. Τέλος ακόμα και στην περίπτωση που το θύμα επιθυμεί να παραμείνει στην οικία του, οι αστυνομικοί θα πρέπει να λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το MEGA και τον αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλη Λαμπρόπουλο, οι οδηγίες αναφέρουν πως θα γίνεται αμέσως αποστολή περιπολικού έπειτα από κλήση στο 100 ή από χτύπημα του panic button.

Παράλληλα, δίνεται εντολή να καταγράφονται στα δελτία συμβάντων, όλα τα περιστατικά που ένα θύμα μπορεί να καταγγέλλει αλλά να μην προχωρά σε μήνυση. Ζητείται να φαίνεται εγγράφως ότι ενημερώθηκε το θύμα για την δυνατότητά μεταφοράς του, για τη δυνατότητα φύλαξης σε ασφαλή χώρο και το αν δέχτηκε ή δεν δέχτηκε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στην αντιμετώπιση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας από την Αστυνομία – Το έγγραφο με τις νέες οδηγίες"

Πυρκαγιές: Συναγερμός για 88 φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο

Τα στοιχεία από την Πυροσβεστική προκαλούν προβληματισμό, μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, εκδηλώθηκαν συνολικά 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν από τις 18:00 χθες (06.04.2024) μέχρι τις 18:00 σήμερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Από αυτές οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής τους και οι 8 ήδη αντιμετωπίζονται αυτή την ώρα.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 15:45 σε δασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής. Η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο και στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιές: Συναγερμός για 88 φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο"

Ίλιον: Ανήλικοι έριξαν αντικείμενα σε λεωφορείο εν κινήσει – Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα

Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες της Παρασκευής (5/4) στο Ίλιον, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, τέσσερις ανήλικοι (3 ημεδαποί και ένας αλλοδαπός), κατηγορούμενοι για φθορές κατά συναυτουργία και απείθεια.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι έρριψαν αντικείμενα σε αστικό λεωφορείο, το οποίο κινούνταν στην περιοχή του Ιλίου προκαλώντας φθορές.

Περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τους εντόπισαν προχωρώντας αρχικά στην ακινητοποίηση των δύο εξ αυτών και παρά την απρόσφορη προσπάθεια των άλλων δύο εμπλεκόμενων να διαφύγουν, οδηγήθηκαν και οι 4 στο Τμήμα Ασφαλείας Ιλίου, όπου ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ίλιον: Ανήλικοι έριξαν αντικείμενα σε λεωφορείο εν κινήσει – Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα"

Καιρός αύριο: Βουτιά της θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες – Πού θα βρέξει

Ο καιρός αύριο Δευτέρα 8 Απριλίου θα είναι πολύ καλός σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα φτάσουν μέχρι τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην Κρήτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει τους 22 με 24 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά έως 26 βαθμούς.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά τοπικά 7 και στη νότια Εύβοια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και το πρωί στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βουτιά της θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες – Πού θα βρέξει"

Κικίλιας: Ζητώ από όλους να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά

«Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του στο X, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας αναφέρει: «Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές. Ζητώ από όλους να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά. Υπάρχει τεράστια ευθύνη και η απροσεξία δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη αλλά εγκληματική».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Ζητώ από όλους να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά"

Νίκαια: Συνελήφθη επ' αυτοφώρω 37χρονος διαρρήκτης - Τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει

Για διάρρηξη και κλοπή διαμερίσματος στη Νίκαια, συνελήφθη επ' αυτοφώρω 37χρονος αλλοδαπός, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Το περιστατικό σημειώθηκε μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (5/4), όπου 37χρονος είχε παραβιάσει τη πόρτα του διαμερίσματος αφαιρώντας διάφορα τιμαλφή.

Στην προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης από τους αστυνομικούς που είχαν καταφθάσει στο σημείο, εξήλθε στο μπαλκόνι και κατά την αναρρίχησή του σε μπαλκόνι άλλου διαμερίσματος, έπεσε και τραυματίστηκε.

0 37χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα. Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι ο 37χρονος είχε διαπράξει και άλλη διάρρηξη και κλοπή από άλλο διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νίκαια: Συνελήφθη επ' αυτοφώρω 37χρονος διαρρήκτης - Τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει"

Σοκ στη Ζάκυνθο: Μητέρα κακοποιούσε επί 3 χρόνια τα παιδιά της – Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση!

Άλλη μια κακοποίηση έρχεται στο φως της δημοσιότητας αυτή την φορά στο νησί της Ζακύνθου.

Μετά την αυτοκτονία 49χρονου Ζακυνθινού στον Άγιο Δημήτριο πριν από λίγες ημέρες, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με κυνηγετικό όπλο και πριν προβεί στο απονενοημένο διάβημα άφησε σημειώματα, νέα στοιχεία σοκάρουν την τοπική κοινωνία.

Τα παιδιά του 49χρονου, 12 και 9 ετών έφυγαν από το σπίτι που ζούσαν με την μητέρα τους ζητώντας βοήθεια από γειτόνισσα της οικογένειας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η 49χρονη μητέρα κακοποιούσε τα ανήλικα παιδιά εδώ και 3 χρόνια…

Η γυναίκα στην οποία προσέφυγαν για βοήθεια ενημέρωσε την αστυνομία και άμεσα συνελήφθη η 49χρονη μητέρα με τα παιδιά να διακομίζονται στο νοσοκομείο της Ζακύνθου. Μετά από εξέταση των ιατρών διαπιστώθηκαν σημάδια κακοποίησης στο σώμα των παιδιών.

Το Χαμόγελο του Παιδιού ανέλαβε την φροντίδα των δυο ανηλίκων με την μητέρα να αναμένεται να περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα.

Έρευνα για το περιστατικό κακοποίησης πραγματοποιεί το Α.Τ. Αλυκών.

imerazante

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στη Ζάκυνθο: Μητέρα κακοποιούσε επί 3 χρόνια τα παιδιά της – Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση!"

Χατζηδάκης: Καμία παράταση στη διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών

Απέκλεισε κάθε πιθανότητα να δοθεί παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στο διεθνές συνέδριο «Future of Retail 2024» της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). «Μην πιστέψετε καμία φήμη, δεν υπάρχει ούτε μια στο τρισεκατομμύριο περίπτωση να δοθεί παράταση», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας πως η ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού έργου «αποτελεί πρωτίστως ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης και σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι:

  • Ήδη σήμερα οι μισές επιχειρήσεις έχουν κάνει τη διασύνδεση, ενώ με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ως το τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί το 90% των διασυνδέσεων. «Άρα τι θα κάνουμε; Θα πούμε στο 90% εσείς είστε τα κορόιδα της υπόθεσης και το 10% θα είναι οι εξυπνούληδες που θα χαμογελούν εις υγείαν των κορόιδων; Το θέλετε; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θέλουμε το 90% να πληρώνει και το 10% να μην πληρώνει. Δεν είναι δίκαιο σε σχέση με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις», ανέφερε.
  • Αποτελεί ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, «αυτό σημαίνει πως αν δεν ολοκληρωθεί στην ώρα του το έργο θα διακοπεί μερικώς η χρηματοδότηση της χώρας από τις Βρυξέλλες. Κι αυτό δεν το αντέχουμε».

Ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπογράμμισε την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ υπενθύμισε τα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι επιχειρήσεις μέσω του ΕΣΠΑ, που εξ ορισμού στηρίζει αποκλειστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Όπως είπε:

  • Μέσω του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν δοθεί φθηνά δάνεια συνολικά 1,6 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προγραμματίζεται να στηριχθούν πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να πραγματοποιήσουν την ψηφιακή τους μετάβαση.
  • Υπάρχουν επίσης πρόσθετα διαθέσιμα κονδύλια για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε πως τον περασμένο Δεκέμβρη νομοθετήθηκε η δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να παρέχουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να αυξηθεί η προσφορά. Εντούτοις, τόνισε πως προϋπόθεση για να μπορούν να δώσουν δάνεια οι τράπεζες στις επιχειρήσεις αποτελεί οι τελευταίες να μη δηλώνουν ότι είναι ζημιογόνες. Όπως είπε, η ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος με όρους ανταγωνισμού αποτελεί κλειδί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη θετική πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω του οποίου 29.000 συμπολίτες μας έχουν ρυθμίσει χρέη που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. «Η σημαντική αυτή επιτάχυνση οφείλεται σε όσα θεσμοθετήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο: επιπλέον κούρεμα έως 28% της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, μείωση του επιτοκίου για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών στο 3% για 3 έτη, αλλά και υποχρέωση για τις τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο να αποδεχτούν την πρόταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες. Θαυματοποιοί δεν είμαστε, όμως από 92 δισ. ευρώ το 2019 τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 73 δισ. ευρώ το 2023», σημείωσε.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που βρίσκεται σε διαβούλευση. Σημείωσε ότι 236.000 πολίτες μπορεί να τακτοποιήσουν οφειλές τους που είναι σε εκκρεμότητα λόγω εσφαλμένης συνεννόησης με την εφορία και προβλημάτων φορολογικού συστήματος από την περασμένη δεκαετία. «Δεν είναι επανεκκίνηση των δόσεων. Είναι τακτοποίηση μιας εκκρεμότητας. Πολλοί φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν ενώ έχουν χάσει εν τω μεταξύ κάποια ή κάποιες δόσεις», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας πως δίνεται λύση για τακτοποίηση των οφειλών αυτών που βρίσκονται σε μία «γκρίζα ζώνη» και κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν κόκκινες.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η Ελλάδα έτρεξε το 2023 με ρυθμούς ανάπτυξης πενταπλάσιους από την ευρωζώνη παρά τη δυσμενή επίδραση των μεγάλων φυσικών καταστροφών. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, τονίζοντας πως αν η χώρα συνεχίσει με την ίδια φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική πολιτική, με δημοσιονομική σοβαρότητα και πολιτική σταθερότητα θα συνεχίσει να στέλνει το μήνυμα ότι, από μαύρο πρόβατο της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, έχει γίνει χώρα ευκαιριών για επενδύσεις. Όπως είπε, όσο η Ελλάδα και η οικονομία ανεβαίνει, τόσο ανεβαίνουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και μειώνεται η ανεργία.

Για τις ευρωεκλογές ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα υπέρ της σταθερότητας της χώρας. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 έχουμε το πλεονέκτημα ότι συνδυάζουμε μια σωστή οικονομική πολιτική με πολιτική σταθερότητα. Αν αυτό “νερώσει” με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι τα πράγματα θα πάνε εξίσου καλά και δεν θα υπάρξουν αμφιβολίες για την πορεία της χώρας μας. Εμείς τη δουλειά μας θα συνεχίσουμε να την κάνουμε σε κάθε περίπτωση, αλλά είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω για τις συνέπειες ενός κλίματος ενδεχόμενης πολιτικής αστάθειας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Καμία παράταση στη διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών"

Μία σύλληψη για τη μεγάλη φωτιά στην Κρήτη!

Συνελήφθη σήμερα, 07 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Κ.Α.Ε.Ε.), ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε πρωινές ώρες χθες, 06 Απριλίου 2024, στην περιοχή Μαύρο Κόλυμπο Λασιθίου Κρήτης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μία σύλληψη για τη μεγάλη φωτιά στην Κρήτη!"

Πάτρα: Αυτοκίνητο πάτησε "γυμνό" καλώδιο υψηλής τάσης και έγινε... έκρηξη - ΔΕΔΔΗΕ και Αστυνομία στο σημείο

Ένα απίστευτο περιστατικό έγινε πριν από λίγο στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 στην οδό Φρουρίου και Δασυλλίου, ένα αυτοκίνητο έτυχε να περάσει πάνω από ακάλυπτο καλώδιο υψηλής τάσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ακολούθησε έκρηξη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος επιβάτης του οχήματος ή περαστικός.

Στην περιοχή γίνονται εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ και το καλώδιο φαίνεται να είχε μείνει χωρίς κάλυψη. Όλα αυτά θα τα εξετάσει η αστυνομία η οποία έχει σπεύσει στο σημείο, ενώ έκλεισε εγκαίρως τον δρόμο για να μην περάσει άλλο όχημα.

Στο σημείο έχει φτάσει και συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ. 

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Αυτοκίνητο πάτησε "γυμνό" καλώδιο υψηλής τάσης και έγινε... έκρηξη - ΔΕΔΔΗΕ και Αστυνομία στο σημείο "

Σοκ στην Χαλκίδα: Αγόρι επτά ετών ισχυρίζεται ότι τον βίασε 11χρονος

Ένα νέο περιστατικό βιασμού καταγγέλθηκε σήμερα το πρωί στην ασφάλεια Χαλκίδας από τους γονείς ενός εφτάχρονου παιδιού και μάλιστα ο θύτης φέρεται να είναι ένα εντεκάχρονο παιδί.

Η παραβατικότητα ανηλίκων βρίσκεται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ τα συμβάντα που καταγγέλλονται στα αστυνομικά τμήματα είναι όλο και πιο σοβαρά.

Ένα μόλις επτά χρονών παιδί από συνοικισμό ρομά στην περιοχή των Ψαχνών ,σήμερα το πρωί πήγε με δάκρυα στους γονείς του λέγοντας ότι ο εντεκάχρονος φίλος του τον βίασε.

Οι γονείς πήγαν αμέσως στην ασφάλεια Χαλκίδας και κατήγγειλαν το συμβάν.

Οι γονείς του 11 χρονου συνελήφθηκαν για παραμέληση ανηλίκου ενώ αναμένεται και η εξέταση του  επτάχρονου  από ιατροδικαστή για να επιβεβαιωθούν τα καταγγελόμενα.

Εφόσον τα όσα φρικτά περιέγραψε το επτάχρονο παιδί επιβεβαιωθούν από τον ιατροδικαστή οι γονείς του παιδιού αλλά και ο ίδιος ο ανήλικος θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ οι βιασμοί ανηλίκων έχουν αυξηθεί ραγδαία και καταγγέλλονται σε εβδομαδιαία βάση !

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στην Χαλκίδα: Αγόρι επτά ετών ισχυρίζεται ότι τον βίασε 11χρονος"

Το Ισραήλ απέσυρε σχεδόν όλες τις χερσαίες δυνάμεις του από τη νότια Γάζα

Όλες σχεδόν τις δυνάμεις του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με εξαίρεση μία ταξιαρχία απέσυρε ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού.

Ο στρατός δεν έχει υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Δεν είναι σαφές εάν η απόσυρση θα καθυστερήσει την επαπειλούμενη εδώ και καιρό εισβολή στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, για την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει πως είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Η απόσυρση λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, που στοχεύει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας και τη σύναψη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων.

Μια ισραηλινή ταξιαρχία αποτελείται από κάποιες χιλιάδες στρατιώτες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σεναρίου με το Ιράν.

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή έπειτα από «αξιολόγηση της επιχειρησιακής κατάστασης» που έκανε ο υπουργός με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματικούς.

«Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός Γκάλαντ τόνισε ότι ο αμυντικός μηχανισμός ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για απαντήσεις σε περίπτωση οποιουδήποτε σεναρίου που να μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση με το Ιράν», αναφέρει το γραφείο του υπουργού Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Το Ιράν έχει απειλήσει να απαντήσει σε φερόμενο ως ισραηλινό πλήγμα στο προξενικό τμήμα της πρεσβείας του στη Δαμασκό, που στοίχισε τη ζωή σε 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων ένας υψηλόβαθμος διοικητής.

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ευθύνεται γι’αυτό. Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε υψηλό επίπεδο συναγερμού και προετοιμάζονται για ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν με στόχο ισραηλινά ή αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ισραήλ απέσυρε σχεδόν όλες τις χερσαίες δυνάμεις του από τη νότια Γάζα"

Κρήτη: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα - Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Στο σημείο επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 14 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν χθες 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Συνδρομή παρέχουν επίσης πεζοπόρο τμήμα που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί έφτασαν ακόμη 17 πυροσβέστες οι οποίοι μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, για να ενισχύσουν τις ομάδες των πεζοπόρων τμημάτων. Επιπλέον, σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια Κρήτης έως και την Τρίτη 9 Απριλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κρήτη: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα - Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο"

Μητσοτάκης: Καθοριστικές οι ευρωεκλογές – Δεν έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς

«Ένα είναι βέβαιο. Το πάθος σας είναι ανεπανάληπτο, πρωτόγνωρη η συσπείρωση. Αυτή η αυλαία του 15ου συνεδρίου μας δίνει πρόσθετη αισιοδοξία. Μετατρέπεται σε νέα ελπίδα για την Ελλάδα, σε νέα ελπίδα για την Ευρώπη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου συνεδρίου της ΝΔ.

Όπως είπε, τα 42 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ θα ανακοινωθούν την άλλη Δευτέρα και κατόπιν «θα ξεκινήσει, πόρτα πόρτα, ο προεκλογικός αγώνας».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ΕΛΚ θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και πως το συνέδριο ανέδειξε πόσο πολύτιμη υπήρξε όλες αυτές τις δεκαετίες η προσφορά της ΝΔ.

«Αυτό σημαίνει ηγεσία», είπε αναφερόμενος στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Ήμασταν αυτοί που σταθήκαμε στο πλευρό της Ευρώπης σε κάθε κρίση», ανέφερε ενώ επ’ αυτού αναφέρθηκε στην πανδημία, στην ελληνική πρόταση του ενιαίου ψηφιακού διαβατηρίου, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στο μεταναστευτικό όταν η πρόεδρος της Κομισιόν ήρθε στο ευρώ, στο μεταναστευτικό, στη στήριξη της αμυνόμενης Ουκρανίας. «Είμαστε η ΝΔ υπεύθυνη και συνεπής δύναμη που είναι έτοιμη να συμβάλλει στις νέες προκλήσεις», υπογράμμισε.

«Μιλώ ακόμα για την σφυρηλάτηση της συνοχής στις κοινωνίες όλων των ευρωπαϊκών λαών. Πρόκληση και η απάντηση στο λαϊκισμό. Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εχει διαφορετικά πρόσημα, ακροδεξιά ή ακροαριστέρα. Οι λαϊκιστές δημαγωγοί θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς. Όπως είπε και η Ούρσουλα είναι κάτι που η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν ξανά αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία. Η οικονομική κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ο λαίκισμός την εμποδισαν να αναταχθεί. Λίγο παραπέρα είναι η πλατεία Συντάγματος. Θυμόμαστε ξανά τις δύο οψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές, δήθεν αντισυστημικές εκδηλώσεις», τονισε.

«Πρέπει να ξανακάνουμε την ήπειρό μας ανταγωνιστική. Είμαι από τους πρώτους υπερμάχους της έκδοσης ευρωομολόγου που θα θωρακίσει την Ευρώπη συνολικά. Και σε αυτούς που λένε ότι αυτά δεν γίνονται, τους απαντώ ότι αυτά λέγανε και το 2020 αλλά τελικά τους πείσαμε και δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι καθοριστικές. Απαιτώντας να βγουν ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή λογική και εθνική φωνή. Ελπίζουν στην αντιπολίτευση αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες. Έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς;», ειπε ακόμη.

«Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο πλευρό του κυπριακού λαού για τη δίκαιη λύση του κυπριακού. Πρέπει να κλείσει αυτή η τραγωδία. 50 χρόνια. Υπάρχει και μαύρη επέτειος, τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρός είναι ο ελληνισμός στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρή η Κύπρος στην Ευρώπη. Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα από ουραγός στην οικονομία είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη, αυξάνονται οι επενδύσεις, μειώνεται η ανεργία, περιορίζεται το δημόσιο χρέος, αυξάνονται μισθοί και συντάξεις.

«Μειώνουμε την απόσταση στην Ευρώπη και θέλουμε να τη μειώσουμε παντού. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε αρωγό την ΕΕ», σημείωσε φέρνοντας για παράδειγμα τα έργα στην υγεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ποιοι θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία. Τους ξέρουμε. Ο κ. Κασσελάκης δεν το κρύβει, έχει στη ψυχή του τον κ. Πολάκη. Δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν. Ξέρει να μολύνει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα. Δείχνει βασική άγνοια για βασικά πράγματα στον τόπο μας. Δεν γίνεται να ζητά επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές όταν το κόμμα του την καταψήφισε και στις ευρωεκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να βάψει το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

«Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα. Πρώτος ανέλαβα την ευθύνη. Η πορεία όμως είναι διαρκούς προόδου παρά τις δυσκολίες και δεν πρέπει να διεξαχθεί προεκλογική εκστρατεία όλο ψέματα. Δημιουργούν ανοσία στην ανοησία. Πολύ περισσότερο δεν έχει θέση σήμερα η εργαλειοποίηση του πόνου όπως συμβαίνει με το εθνικό τραύμα των Τεμπών. Λες και υπάρχουν Έλληνες που θλίβονται περισσότερο από αυτή την τραγωδία. Στο δρόμο προς τις κάλπες έχουμε χρέος όλοι να γυρίσουμε την πλάτη στο διχασμό», σημείωσε.

«Πολλές φορές μοιάζει αυτός ο πόλεμος άνισος. Ξέρουμε ότι οι παθογένειες είναι ριζωμένες. Τα δικά μας αποτελέσματα κρίνονται στον περιορισμένο χρόνο των εκλογικών τόξων. Ξέρουμε καλά ότι η αντιπολίτευση υπονομεύει διαρκώς τα βήματα που γίνονται. Γιατί βήματα γίνονται. Ας είναι. Αυτό είναι το κόστος της πρωτοπορίας. Ούτε επαναπαυόμαστε, ούτε χαμηλώνουμε τον πήχη των προσδοκιών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο που μπορεί απέναντι στην ακρίβεια και μίλησε για τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ανακαίνιση των νοσοκομείων, για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, για το δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη.

«Πρέπει η αξιοκρατία να αντικαταστήσει τη γραφειοκρατία. Έχω μιλήσει για τις προσλήψεις 27.000 καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία. Θέλω να εισπράξω και το ίδιο χειροκρότημα για το γεγονός ότι αυτοί οι 27.000 αξιολογούνται επιτέλους. Έτσι ο επαγγελματισμός θα κερδίσει των ωχαδερφισμό. Είναι μάχη που απαιτεί χρόνο και δουλειά», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία «να αντλήσουμε διδάγματα, να χαράξουμε πορεία στο μέλλον». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ενότητα και πως είναι κατάκτηση «να με προσφωνεί ο προηγούμενος πρόεδρος ΝΔ» και ανέφερε απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Αυτό το κείμενο εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρο. Αποτελεί νήμα πάνω στο οποίο κινήθηκε και κινείται το κόμμα μας. Μεγαλώνει την επιρροή του. Καταφέραμε να γίνουμε ο φορέας πλειοψηφικού ρεύματος. Έτσι έγινε με το κίνημα «μένουμε Ευρώπη» τα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Οι ίδιες δυνάμεις συμπαρατάχθηκαν στην επανεκκίνηση το 2019 και στον εκλογικό θρίαμβο του 2023. Κάτι είδαν αυτοί οι πολίτες και μας ψήφισαν, ειδικά οι πολίτες πιο φτωχών λαϊκών περιφερειών. Είναι μια βαριά σκυτάλη. Η ΝΔ αποδείχθηκε έτσι ο ανθεκτικότερος σχηματισμός της μεταπολίτευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως το «συμφέρον της πατρίδας είναι πάντα η σταθερή πυξίδα μας».

«Από το 15ο συνέδριο δεν μένουν μόνο τα συμπεράσματά του. Οι θέσεις της ΝΔ για την Ευρώπη του αύριο και οι διεκδικήσεις μένουν που θα έχει στο εξής από τις Βρυξέλλες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές «θα μας δώσει ώθηση ώστε η Ελλάδα το 2027 να δρέψει τους καρπούς που δικαιούται».

«Ναι, μιλώ για κινδύνους. Κόμματα που δεν μπορούν να εισηγηθούν μία λύση, το μόνο που εισηγούνται είναι να κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην πατρίδα μας», επισήμανε. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγεί σε συνολική απόρριψη.

«Ας τα ζυγίσουμε όλα με το πραγματικό τους βάρος. Να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα εξηγώντας τη σημασία αυτής της εκλογικής σύγκρουσης. Να μιλήσουμε για το έργο που γίνεται και έχει δρομολογηθεί χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες. Να διαβάζετε τον εβδομαδιαίο απολογισμό για να δείτε πόσα πολλά γίνονται. Θα απαντήσουμε με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα. Απέναντί μας έχουμε την αντιπολίτευση των υπαρκτών προβλημάτων. Ψήφος στη ΝΔ στις εκλογές λέει ναι στη σταθερότητα και την πρόοδο της πατρίδας, σημαίνει ναι σε μια καλύτερη Ευρώπη. Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα για να διεκδικήσω και να πάω πιο δυνατός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη την επόμενη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον κόσμο των μύθων που θέλουν κάποιοι να ζουν ακούω διάφορα σενάρια. Τους απαντώ, μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα Φον Ντε Λαίεν και μένουμε Ελλάδα με ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή. Και την Ούρσουλα ξανά πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής για μια πενταετία ακόμα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ είπε ότι την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι της ΝΔ και μετά «θα πάμε πόρτα πόρτα να δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε ακόμα μια μεγάλη εκλογική νίκη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Καθοριστικές οι ευρωεκλογές – Δεν έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς"

Πελοπόννησος: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – Απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς απ’ τις 7 έως και τις 9 Απριλίου 2024, στις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.

Μετά και τις αποφάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Αλλαγής, από την Κυριακή, 7 του μήνα, μέχρι και την Τρίτη 9 Απριλίου, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιάς, σ’ όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες.

Με αφορμή τον επαπειλούμενο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, λόγω των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση φλόγας σε εξωτερικό χώρο.

Επίσης, απαγορεύονται όλες οι θερμές εργασίες (κάπνισμα μελισσών, θερμές εργασίες, χρήση υπαίθριας ψησταριάς, χρήση πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, χρήση αερομεταφερόμενων φαναριών, καύση ειδών πυροτεχνίας).

Τις πιο πάνω ανακοινώσεις, έκανε και η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση της Πελοποννήσου.

Θα υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες προς διαπίστωση της τήρησης της συγκεκριμένης απαγόρευσης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πελοπόννησος: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – Απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών"

Άγιοι Ανάργυροι: Έκανε τους επιδέσμους θηλιά και κρεμάστηκε από μία βίδα – Όλη η αλήθεια για την απόπειρα αυτοκτονίας του 39χρονου

Όλο το χρονικό της απόπειρας αυτοκτονίας του 39χρονου «σφαγέα» της Κυριακής, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, μέσα από την δικογραφία που σχηματίστηκε, αποκαλύπτει το newsit.gr.

Όπως προκύπτει, μέσα από τα επίσημα έγγραφα και τον ιατρικό του φάκελο, ο 39χρονος δολοφόνος, τα ξημερώματα της Κυριακής (07.04.2024) βρισκόταν σε κελί μαζί με τρεις ακόμη κρατουμένους, έφυγε από το κρεβάτι του, πήγε στο μπάνιο του κελιού, έβγαλε τους επιδέσμους που είχαν τοποθετήσει οι γιατροί στο κεφάλι και το λαιμό του και μετατρέποντας τους σε θηλιά, επιχείρησε να απαγχονιστεί, στηρίζοντας τους επιδέσμους σε μια βίδα!

Όμως κατά τη διάρκεια της απόπειρας, έπαθε ανακοπή με αποτέλεσμα να εντοπιστεί από υπαλλήλους καθιστός δίπλα στο ντους, να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες με ΚΑΡΠΑ, να ανακτήσουν τον σφυγμό του και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο Αττικό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Αξίζει να επισημανθεί, ότι από την πρώτη στιγμή, που ο δολοφόνος εντοπίστηκε χωρίς σφυγμό στο κελί των φυλακών Κορυδαλλού, σήμανε συναγερμός και με εντολή από την Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα με αποτέλεσμα να …πέσουν πάνω του οι γιατροί και να καταφέρουν τελικά να τον επαναφέρουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι καταθέσεις των δυο ψυχιάτρων, εκ των οποίων ο ένας αναφέρει πως κατά την εξέταση του διαπιστώθηκαν χειριστικές συμπεριφορές!

Όλο το χρονικό μέσα από τις καταθέσεις 

Όπως προκύπτει, από τα επίσημα έγγραφα και τις καταθέσεις των υπαλλήλων του Κορυδαλλού που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε, το φρικαλέο σκηνικό, άγριο ξημέρωμα, στις φυλακές Κορυδαλλού, ξεδιπλώνεται ως εξής. «Ο ανωτέρω κρατούμενος, είχε τοποθετηθεί στον ΕΧ , Ε’ πτέρυγα και μετά από εντολή αρχιφύλακα γινόταν έλεγχος στο κελί του κάθε 20 λεπτά. Περί ώρα 00:25, εντοπίστηκε να είναι σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, αφού είχε προσπαθήσει να κρεμαστεί με αυτοσχέδια θηλιά που είχε φτιάξει από τους επιδέσμους που είχε στο κεφάλι για ιατρικούς λόγους, τους οποίους είχαν τοποθετήσει σε νοσοκομείο καθώς και τραυματιστεί κατά την σύλληψη του και έφερε κατά την είσοδο του στη φυλακή και την είχε στηρίξει σε μία βίδα. Άμεσα έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την μεταφορά του όπου μετέβη με πολύ αδύναμο σφυγμό. Το Α.Τ κατέσχεσε την ιατρική γάζα». Στις επόμενες γραμμές του εγγράφου που παρουσιάζει το newsit.gr, επισημαίνεται ότι στα συνημμένα που απέστειλε η διεύθυνση των φυλακών στο νοσοκομείο και τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, μετά από δύο γνωματεύσεις ψυχιάτρων, ο συγκεκριμένος άντρας είχε μεταφερθεί σε κελί καθώς δεν έχριζε νοσηλείας στο Ψυχιατρικό Κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού. 

Η κατάθεση του σωφρονιστικού: «Είχε στηρίξει τη βίδα σε πλαστικό σωλήνα της τουαλέτας» 

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος, ο οποίος βρήκε τον δολοφόνο αναίσθητο στην τουαλέτα του κελιού κατέθεσε τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου Ν1 (19:00-01:45) ως τοποθέτης στην Ε’ πτέρυγα, σε σε αυστηρό έλεγχο των 20 λεπτών με εντολή αρχιφύλακα περί ώρα 00:25 εντόπισα τον κρατούμενο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, με αυτοσχέδια θηλιά επιδέσμου την οποία την είχε από αυτοτραυματισμούς στο κεφάλι και την είχε στηρίξει σε βίδα (μεταλλική στήριξη του πλαστικού σωλήνα της τουαλέτας). Άμεσα ειδοποίησα τον υπαρχιφύλακα της βάρδιας όποιος μετέβη κατευθείαν στην πτέρυγα μαζί με τους διαθέσιμους υπαρχιφύλακες της βάρδιας οι οποίοι οδήγησαν το κρατούμενο για πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Ένας δεύτερος υπάλληλος των φυλακών Κορυδαλλού κινήθηκε στην κατάθεσή του στο ίδιο μήκος κύματος: «Κατά την υπηρεσία μου στο Ν1 (19:00-01:45) ως τοποθέτης στην Ε’πτερυγα Και και μετά το συμβάν με τον κρατούμενο, κατέσχεσαν την αυτοσχέδια θηλιά που είχε φτιάξει από τον επίδεσμο που του είχανε τοποθετήσει οι γιατροί για τα τραύματα που έφερε. Την αυτοσχέδια θηλιά – επίδεσμος – την παρέδωσα στους υπαρχιφύλακες βάρδιας. Αυτά έχω να σας αναφέρω για ενημέρωση και ενέργειες σας».

Ένας τρίτος υπάλληλος που έσπευσε στο σημείο ανέφερε και εκείνος το εξής: «Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου στο Ν1 (18:00-01:45) ως τοποθέτης στην Ε’ πτέρυγα, σε σε αυστηρό έλεγχο των 20 λεπτών με εντολή αρχιφύλακα είχε περί ώρα 00:25 εντόπισε ο συνάδελφος τον κρατούμενο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση με αυτοσχέδια θηλιά επιδέσμου την οποία είχε σε στηριγμένη βίδα. Άμεσα ειδοποιήσαμε τον υπαρχιφύλακα πτέρυγας. Άμεσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Αυτά έχω να σας αναφέρω προς ενημέρωση σας».

Η γνωμάτευση του ψυχιάτρου 

Αξίζει να τονιστεί, ότι μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο κρατούμενος δεν εξετάστηκε από έναν αλλά από δύο ψυχιάτρους. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο 39χρονος κατά την εξέταση του από τον ένα ψυχίατρο διαπιστώθηκε πως δεν αντιμετωπίζει ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα ενώ ο δεύτερος ψυχίατρος ενημέρωσε, ότι πρόκειται για χειριστικό άτομο. Ειδικότερα ο ψυχίατρος στην αναφορά του αναφέρει τα εξής: «Ασθενής 38 ετών ήρεμος συνεργάσιμος, διατηρεί βλεμματική επαφή και απαντά με σαφήνεια στις ερωτήσεις. Σχετικά προσανατολισμένος χωροχρονικά δεν αναφέρονται διαταραχές αντίληψης και ψευδαισθήσεις. Δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές μνημονικές γνωστικές διαταραχές».

Ο γιατρός κάνει λόγο για «Επιλεκτική αμνησία – δε θυμάται τι συνέβη, θυμάται όπως αναφέρει ότι ξύπνησε στο ασθενοφόρο. Συναίσθημα δονούμενο. Αναφέρει ευχές θανάτου, χωρίς όμως να εκφράζει ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό». Μάλιστα, ο ψυχίατρος επισημαίνει ότι λαμβάνει ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή από το νοσοκομείο Δαφνί και καταλήγει αναφέροντας ότι «Δεν χρήζει άμεσης μεταφοράς στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού».

«Χειριστικές συμπεριφορές» 

Και ο δεύτερος ψυχίατρος αναφερόμενος στον κρατούμενο αναφέρει πως δεν διαπίστωσε ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό τονίζοντας επιπλέον πως πρόκειται για χειριστικό άτομο: «Σταθερή κλινική εικόνα. Λαμβάνει ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή. Δεν αναφέρει ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό» και στις επόμενες γραμμές επισημαίνει τη διαπίστωση «Παρορμητικών – χειριστικών συμπεριφορών. Συνέχιση της παραμονής του στο Κατάστημα Κρατουμένων Κορυδαλλού υπό συνθήκες αυξημένης επίβλεψης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιοι Ανάργυροι: Έκανε τους επιδέσμους θηλιά και κρεμάστηκε από μία βίδα – Όλη η αλήθεια για την απόπειρα αυτοκτονίας του 39χρονου"

Λέσβος: Σορός σε αποσύνθεση σε ακτή της Μυτιλήνης

Σορός σε απόκρημνη ακτή στα Πάμφιλα Λέσβου, εντοπίστηκε χθες το απόγευμα και ενημερώθηκε η αστυνομία και η Λιμενική Αρχή της Μυτιλήνης.

Αμέσως, στο σημείο μετέβησαν στελέχη του λιμενικού, όπου εντόπισαν τη σορό, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης. Μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου, στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Σορός σε αποσύνθεση σε ακτή της Μυτιλήνης"

Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Στις 17,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών

Προβάδισμα 17,7 μονάδων στη ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis που δημοσιεύεται στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» σήμερα Κυριακή (7.4.24) ενόψει των ευρωεκλογών.

Δύο μήνες πριν τις ευρωκάλπες του Ιουνίου, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,8%, ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση.

Ανοικτή παραμένει και η τέταρτη θέση καθώς Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι κοντά, ενώ πάνω από το όριο του 3% βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Αναλυτικά, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, η Ελληνική Λύση 10,3%, το ΚΚΕ 9,4%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Νέα Αριστερά 4%, η Νίκη 3,5% και οι Σπαρτιάτες 3,3%.

Στην ερώτηση «αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», η ΝΔ λαμβάνει 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,45, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,5%, η Ελληνική Λύση 10,6%, το ΚΚΕ 9%, η Πλεύση Ελευθερίας 4%, η Νέα Αριστερά 4,1%, η Νίκη 3,5% και οι Σπαρτιάτες 2,8%.

Το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση πως το 33% υποστηρίζει πως η Ελλάδα προχωράει σωστά.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το 29%, που δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30% νιώθει λίγο ικανοποιημένο και το 41% καθόλου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Στις 17,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών"

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Κ. Μητσοτάκη: Η Ελλάδα κοίταζε το χάος, αλλά υπό την ηγεσία σας έχει γίνει πρωτοπόρος της οικονομίας

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της διεθνούς δημοκρατίας, του ΝΑΤΟ, της συλλογικής ασφάλειας, της στήριξης στην Ουκρανία. Είναι ισχυρός και περήφανος πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτά κυρίως χάρη στον λαό της Ελλάδας. Χάρη σε όλους εσάς τους παρόντες, χάρη σε ολόκληρη τη Νέα Δημοκρατία, χάρη σε εσένα Κυριάκο. Χάρη σε όλους εσάς, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ένα αφήγημα μιας εντυπωσιακής ανάκαμψης. Και θέλω να σας τιμήσω γι’ αυτό. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Όχι πολύ παλιά η Ελλάδα κοίταζε το χάος, αλλά υπό την ηγεσία σας η Ελλάδα έχει γίνει πρωτοπόρος της οικονομίας. Η οικονομία της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα καθοδηγεί την ευημερία και την καινοτομία. Είναι παράδειγμα στον κόσμο και είναι το σπίτι κάποιων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης. Ο κόσμος βλέπει να αυξάνεται ο μισθός, η σύνταξή του, να βελτιώνεται η καθημερινότητά του. Αγαπητοί μου φίλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία: δώσατε περηφάνια στην Ελλάδα, κάνατε περήφανη και την Ευρώπη. Αγαπητοί μου φίλοι το κλειδί γι’ αυτή τη μεταμόρφωση της Ελλάδας υπήρξε η ηγεσία, το θάρρος και η εμπιστοσύνη σε πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά. Και μέσα σε αυτόν τον αβέβαιο κόσμο η Ελλάδα είναι ένα νησί σταθερότητας».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον άνευ προηγουμένου προκλήσεις με μεγαλύτερη αυτή του λαϊκισμού, κάνοντας αναφορά στην προσπάθεια του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν να αφανίσει, όπως είπε, την Ουκρανία, αλλά και στους συμμάχους του εντός της ΕΕ, οι οποίοι, όπως τόνισε, προκαλούν ανοιχτά τις ευρωπαϊκές αξίες. «Αν και τα ονόματα κομμάτων ανά την Ευρώπη είναι διαφορετικά, ο στόχος είναι ο ίδιος να καταστρέψουν την Ευρώπη και αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε, οφείλουμε να ορθώσουμε ανάστημα και να αντεπιτεθούμε», δήλωσε κ. φον ντερ Λάιεν, επιμένοντας ότι η ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, όταν ήταν εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδεικνύει πόσο αδίστακτος είναι ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τέλος, η κ. φον ντερ Λάιεν επέμεινε πως η ΕΕ οφείλει να δαπανήσει περισσότερα, καλύτερα και ευρωπαϊκά για την άμυνά της επιμένοντας ότι η συνεργασία στην άμυνα θα πρέπει να είναι προτεραιότητα του μέλλοντός μας. Σημείωσε τέλος ότι η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και το κοινωνικό της κράτος, ξεκαθαρίζοντας ότι «η μάχη για τη Δημοκρατία δεν τελειώνει ποτέ».

ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Κ. Μητσοτάκη: Η Ελλάδα κοίταζε το χάος, αλλά υπό την ηγεσία σας έχει γίνει πρωτοπόρος της οικονομίας"

Μητσοτάκης: Αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από τον πρώην σύντροφό της λίγα μέτρα από το ΑΤ, μας εξόργισε

«Είναι αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από το χέρι του πρώην συντρόφου της λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κατέφυγε για να ζητήσει προστασία από αυτόν. Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσιεύει κάθε Κυριακή.

Αναφερόμενος στη δολοφονία της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν, ενώ ο δράστης είναι ήδη αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη».

Όπως γράφει, από τον Ιανουάριο έως πρόσφατα αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο σχεδόν 6.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800. Επίσης, 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το νέο εργαλείο panic button. «Ήδη ανακοινώθηκαν ορισμένες αλλαγές, με πιο καίρια τη μεταφορά πλέον κάθε θύματος σε ασφαλή χώρο και τη διαμονή του εκεί μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί άλλα 45 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button», πρόσθεσε.

Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση, ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης και στα αυξημένα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές νέους, αγόρια και κορίτσια. Αυτήν την εβδομάδα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκινά η εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο της βίας στα σχολεία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο προσωπικός αριθμός κάθε πολίτη, που όπως σημείωσε, είναι μεγάλη ψηφιακή καινοτομία, που θα κάνει ευκολότερη την επαφή με το δημόσιο, θα είναι έτοιμος έως τον Ιούνιο.

Αναφορά έκανε και στον νέο δικαστικό χάρτη, που τέθηκε σε διαβούλευση την Πέμπτη και προβλέπει την ενοποίηση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων. «Στο εξής, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σε κάθε νομό δηλαδή, θα υπάρχει μόνο ένα Κεντρικό Πρωτοδικείο, ανέφερε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από την παρέμβαση θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες.

Αναλυτικά η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καλημέρα σε όλες και όλους.

Αυτή η Κυριακή βρίσκει τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, στο 15ο Συνέδριό μας. Συνήθως στις Κυριακάτικες αναρτήσεις αποφεύγω να κάνω αναφορά σε θέματα που θεωρούνται «κομματικά» -όμως ελπίζω να μου επιτρέψετε αυτή τη σύντομη αναφορά σήμερα. Γιατί αυτό το συνέδριο είναι ξεχωριστό, καθώς φέτος η παράταξή μας γιορτάζει 50 χρόνια πορείας και υπηρεσίας στην πατρίδα. Άλλωστε, η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Είναι το κόμμα που αποκατέστησε τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα. Και ήταν ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που υπέγραψε τη Συμφωνία Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, εδώ στο Ζάππειο, οδηγώντας την πατρίδα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι’ αυτό και το 15ο Συνέδριό μας είναι για εμάς τόσο σημαντικό. Είναι γεμάτο με ιστορία και ποτισμένο με το όραμά μας για το αύριο.

Προχωράω όμως τώρα στην ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε. Και δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με όσα τραγικά διαδραματίστηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στους Αγίους Αναργύρους. Είναι αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από το χέρι του πρώην συντρόφου της λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κατέφυγε για να ζητήσει προστασία από αυτόν. Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο. Το τι έγινε και τι δεν έγινε αποκαλύφθηκε από την ταχεία έρευνα που διενήργησε η ηγεσία της ΕΛΑΣ, οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν, ενώ ο δράστης είναι ήδη αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Έχει σημασία όμως να βρούμε ακριβώς τι δεν λειτούργησε σωστά και πώς θα αποτρέψουμε να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό. Γιατί παραβιάστηκαν οι συγκεκριμένοι κανόνες για την αστυνομική ανταπόκριση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ποιες επιπλέον δικλίδες ασφαλείας χρειάζεται να προσθέσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να γίνουν νέα λάθη, πώς θα βελτιώσουμε όλη την «αλυσίδα» στην επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας. Ήδη ανακοινώθηκαν ορισμένες αλλαγές, με πιο καίρια τη μεταφορά πλέον κάθε θύματος σε ασφαλή χώρο και τη διαμονή του εκεί μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί άλλα 45 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Η αλήθεια είναι ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις καταγγελιών στη χώρα μας τηρήθηκαν οι οδηγίες και σώθηκαν πολλές ζωές. Από τον Ιανουάριο έως πρόσφατα αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο σχεδόν 6.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800. Επίσης, 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το νέο εργαλείο panic button και γλίτωσαν -με παρέμβαση της αστυνομίας- από μια πιθανή μοιραία κατάληξη. Από το 2021 χτίζουμε ένα δίχτυ προστασίας των θυμάτων της έμφυλης βίας με ειδικά γραφεία εντός των αστυνομικών τμημάτων, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, με ξενώνες φιλοξενίας και αρωγής προς τις κακοποιημένες γυναίκες.

Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα και υπάρχουν γυναίκες που την ζουν καθημερινά. Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές χώρες στην ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλότερα απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν μείνουμε στα στατιστικά στοιχεία.

Δεν αρκεί. Δεν μας αρκεί.

Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι από μόνη της η πιο τραγική είδηση. Η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους.

Το στοίχημα για μας είναι να αλλάξουμε στο κράτος όσα περισσότερα γίνεται από όσα μας πληγώνουν. Να αποκτήσουμε πλέον παντού στη δημόσια διοίκηση διαδικασίες και κανόνες για τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην επαφή τους με τους πολίτες ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις και ταυτόχρονα να αποτινάξουμε την κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας. Όλοι, από την κορυφή έως τη βάση της διοικητικής πυραμίδας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι από τις αποφάσεις και τις επιλογές μας επηρεάζονται καθημερινά οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Κάτι που μας έχει θορυβήσει πολύ είναι επίσης τα αυξημένα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές νέους, αγόρια αλλά και κορίτσια. Αυτή την εβδομάδα θα βρεθώ στη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκινάει η εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ενώ η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήσαμε εργάζεται εντατικά για την εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων».

Μέτρα έχουν ληφθεί στις σχολικές μονάδες για να δέχονται καταγγελίες των μαθητών και των γονέων τους για περιστατικά σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού. Αλλά και η Αστυνομία έχει ενεργότερη παρουσία στις περιοχές όπου σημειώνονται συχνά περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων, αποτρέποντας συμπλοκές μεταξύ νέων. Έχουν μεγάλη σημασία όμως και πρωτοβουλίες σαν αυτή που πήρε η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος μαζί με την Περιφέρεια και τις Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις της Δυτικής Ελλάδας. Δημιουργήθηκε ένα θεματικό πάρκο με τον τίτλο «Χτίζουμε τοίχο στην παραβατικότητα ανηλίκων» στο οποίο συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίων που μοιράζονται τα βιώματά τους ως θύτες, θύματα και θεατές, με ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμη, παίρνουν μέρος σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας με θέμα τη βία. Το «πάρκο» ξεκίνησε από την Πάτρα και μέχρι τις 18 Απριλίου θα λειτουργήσει σε Πύργο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Προφανώς δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά κάθε σωστή και ειλικρινής προσπάθεια κάτι μπορεί να αποφέρει στο να μειώσουμε τη βία των ανηλίκων και να περιορίσουμε το bullying.

Έχουμε νέα και ως προς τον διαδικτυακό εκφοβισμό και γενικώς τη διακίνηση παράνομου ή ψευδούς περιεχομένου από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Έχουμε πλέον και στη χώρα μας -με την ψήφιση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας- τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε θιγόταν από οποιαδήποτε πληροφορία να βρει το δίκιο του και σε εύλογο διάστημα. Η DSA, η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες που ψήφισε η Βουλή την Πέμπτη, αναγκάζει τις μεγάλες πλατφόρμες να λογοδοτούν και να κατεβάζουν το περιεχόμενο που παραβιάζει τη σωστή πληροφόρηση, την αλήθεια, τη λογική αλλά και την έννομη τάξη. Να το κάνουν σε εύλογο χρόνο για να μην προκύψει πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Επιπλέον, προβλέπονται νέα δικαιώματα για τους χρήστες, να υποβάλλουν, για παράδειγμα, καταγγελία στην πλατφόρμα, να αναζητούν εξωδικαστικούς διακανονισμούς, να υποβάλλουν καταγγελία στην εθνική τους Αρχή στη γλώσσα τους ή να ζητούν αποζημίωση για παραβάσεις των κανόνων. Το συντονισμό για την εφαρμογή της DSA θα έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων την οποία θα συνδράμουν 14 εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα προσληφθούν.

Με τον ίδιο νόμο επίσης προχωράμε σε περαιτέρω απλοποίηση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, αν θέλετε να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή τηλεφωνίας, εφεξής αντί να στέλνετε τα αναγκαία δικαιολογητικά ως φυσικά αντίγραφα (ταυτότητα, βεβαίωση ΑΦΜ, τελευταίος λογαριασμός κοκ) με κούριερ ή αυτοπροσώπως, πλέον με μια έγκριση σας μέσω του ψηφιακού wallet του gov.gr θα διαβιβάζονται στον πάροχο ως ψηφιακά αντίγραφα. Επιπλέον, με το Ειδικό Μητρώο Δικαιολογητικών Διοικητικών Διαδικασιών που μόλις θεσμοθετήσαμε, όλα τα δικαιολογητικά που είναι αναγκαία για συναλλαγές με το δημόσιο συγκεντρώνονται ψηφιακά σε ένα σημείο και αντλούνται αυτεπαγγέλτως από τις αρμόδιες αρχές χωρίς να ζητούνται ξανά και ξανά από τους πολίτες. Δηλαδή: λιγότερη χαρτούρα και σίγουρα λιγότερη ταλαιπωρία για όλους. Για τον προσωπικό αριθμό κάθε πολίτη, τη μεγάλη αυτή ψηφιακή καινοτομία που θα κάνει ακόμη ευκολότερη την επαφή με το δημόσιο και θα είναι έτοιμη έως τον Ιούνιο, θα πούμε περισσότερα μέσα στον επόμενο μήνα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή του πρώτου ηλεκτρονικού γραπτού διαγωνισμού (τεστ δεξιοτήτων) από το ΑΣΕΠ για όλες τις θέσεις Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. To ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 94%. Τα υψηλά αυτά ποσοστά δίνουν μια ηχηρή απάντηση σε όσους διέδιδαν ότι το τεστ δεξιοτήτων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ή ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη διαδικασία επιλογής.
Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης δεξιοτήτων οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Χρησιμοποιούνται ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από μεγάλες εταιρείες διεθνώς και στην Ελλάδα.

Η υλοποίηση του νέου πλαισίου επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή μόλις στα τέλη του περασμένου έτους, προχωρά με ταχείς ρυθμούς και υλοποιεί τη δέσμευσή μας για πιο επαγγελματική και ακομμάτιστη διοίκηση κρίσιμων για τους πολίτες οργανισμών του κράτους.

Οι 15 υποψήφιοι με την υψηλότερη βαθμολογία για κάθε θέση περνούν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης που είναι η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και των προσόντων εμπειρίας τους. Οι πρώτοι 7 θα κληθούν σε συνέντευξη από την αρμόδια επιτροπή επιλογής, υπό το ΑΣΕΠ.

Ιστορική θα χαρακτηρίσω (καθώς συζητείται από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου εδώ και 114 χρόνια) και τη μεταρρύθμιση που προωθούμε στον τομέα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βραχίονας αυτής της μεταρρύθμισης είναι ο νέος δικαστικός χάρτης που τέθηκε από την Πέμπτη σε διαβούλευση έπειτα από ενδελεχή μελέτη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με διεθνή τεχνική βοήθεια.

Τι κάνουμε πρακτικά; Προχωράμε σε ενοποίηση των δυο πρώτων βαθμών απονομής Δικαιοσύνης -ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων- δημιουργώντας μια «δεξαμενή» 2.100 δικαστών. Στο εξής, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σε κάθε νομό δηλαδή, θα υπάρχει μόνο ένα Κεντρικό Πρωτοδικείο. Για εθνικούς λόγους λαμβάνεται ειδική μέριμνα στα σύνορα και στα νησιά (Έβρος, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες). Υπολογίζεται ότι μόνο από αυτή την παρέμβαση θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στην 146η θέση διεθνώς στον δείκτη για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης διότι μια υπόθεση απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο για να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί μια επίδοση δικαιοπολιτικά απαράδεκτη για κάθε σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν μας τιμά ως χώρα. Στόχος μας είναι σωρευτικά μαζί με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις (ψηφιοποίηση, νέα δικαστικά κτίρια, επιμόρφωση δικαστών και υπάλληλων) να συγκλίνουμε έως το 2027 στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 640 ημερών από 1.440 που είναι σήμερα. Έχουμε εξασφαλίσει γι’ αυτό πόρους ύψους σχεδόν 500 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημαντική εξέλιξη θεωρώ και την επιτυχή εξέλιξη της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και πάλι σε πείσμα όσων την αμφισβητούσαν. Πάνω από 255.000 επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την καταληκτική προθεσμία, στις 30 Απριλίου. Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων που είναι υπόχρεες διασύνδεσης. Από το υπόλοιπο 10%, πολλές είναι εποχικές επιχειρήσεις που θα βάλουν τα POS όταν επαναλειτουργήσουν.

Και μιας και ανέφερα επιχειρήσεις, θέλω να επισημάνω το θετικό ισοζύγιο ανοίγματος/κλεισίματος επιχειρήσεων στο α’ τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το οποίο μάλιστα βελτιώθηκε κατά περίπου 20% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023. Κάθε μήνα φέτος δημιουργούνταν περίπου 5.000 νέες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών, με τον Ιανουάριο να σημειώνει ρεκόρ 13ετίας στο άνοιγμα επιχειρήσεων, συνολικά 7.063 επιχειρήσεις. Το ισοζύγιο βελτιώθηκε σε όλες τις περιφέρειες -τα σκήπτρα κατέχουν η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.

Μένω στο πεδίο της οικονομίας και στα καλά νέα από την ελληνική μεταποίηση. Τον Μάρτιο υπήρξε άνοδος του σχετικού δείκτη για έκτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global. Οι παραγγελίες αφορούν εσωτερικό και εξωτερικό, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να έχουν αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών -το ίδιο και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της Τράπεζας της Ελλάδος, η ελληνική μεταποίηση έχει αυξήσει το μερίδιο της στην ελληνική οικονομία στο 14% από 11% πριν κάποια χρόνια. Ενώ περίπου 20% των άμεσων ξένων επενδύσεων αφορούν σε παραγωγικές μεταποιητικές δραστηριότητες. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν τη σημαντική αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου που συντελείται ήδη στη χώρα μας (κόντρα στις ατεκμηρίωτες διαπιστώσεις της αντιπολίτευσης που ομιλεί χωρίς στοιχεία).

Τώρα, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η λειτουργία της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας υποχρεωτικής ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ατομική ενημέρωση μπορεί να αφορά πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, ανάλυση για το τι αφορά το κεφάλαιο, τόκους, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο. Επίσης τις δόσεις, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής. Θυμίζω ότι για τυχόν μη συμμόρφωση των servicers προβλέπονται πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Είναι μέρος της συνολικής στρατηγικής μας για την προστασία των δανειοληπτών και την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων οφειλών με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.

Μέσα στη βδομάδα καταβλήθηκαν στους αγρότες μας από τον ΕΛΓΑ και το πρόγραμμα κρατικής αρωγής συνολικά 76 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις του 2023 και προκαταβολές αποζημιώσεων για τις καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα στις Περιφερειακές Ενότητες Δωδεκανήσου-Ρόδου, Μαγνησίας και Έβρου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο φέτος -όπως έχουμε δεσμευτεί- θα εξοφληθούν όλα τα οφειλόμενα ποσά στους παραγωγούς.

Οι πολιτικές μας έχουν ως βασικό γνώμονα την αρχή ότι κανείς δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μείνει πίσω, ιδίως οι πιο ευάλωτοι όπως είναι όσοι βρέθηκαν εκτός απασχόλησης. Γι’ αυτό και δίνουμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 2.700 ευρώ σε κάθε έναν από τους ανέργους, πρώην εργαζόμενους της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.». Παράλληλα, προσφέρουμε μια δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους. Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία 474 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης σε Υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και στις Συγκοινωνίες με μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.210 ευρώ για έναν χρόνο και με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.

Από την Τρίτη η επιστροφή στις κερκίδες τόσο για τους αγώνες της Super League 1 όσο και του ελληνικού Κυπέλλου, θα γίνεται με τη νέα διαδικασία ταυτοποίησης των εισιτηρίων μέσω του Gov.gr wallet. Και χαίρομαι που υπάρχει τεράστια ανταπόκριση των φιλάθλων του ποδοσφαίρου: 220.000 συμπολίτες μας γράφτηκαν τον τελευταίο μήνα στο ειδικό μητρώο του gov.gr προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο ψηφιακό εισιτήριο και να παρακολουθούν με περισσότερη ασφάλεια εντός και εκτός γηπέδων το αγαπημένο σε όλους μας άθλημα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα χρειαστεί -αν δεν το έχετε ήδη- να κατεβάσετε στο κινητό σας το λεγόμενο ψηφιακό πορτοφόλι. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το emep.gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Είναι πολύ απλό και εύκολο. Όλες οι πληροφορίες πάντως υπάρχουν στη νέα πλατφόρμα tickets.gov.gr για ενήλικους, ανηλίκους, γονείς και κηδεμόνες. Θέλουμε το ποδόσφαιρο να είναι γιορτή, χωρίς βία και έκτροπα.

Φθάνοντας προς το τέλος της σημερινής ανασκόπησης, να θυμίσω στους νέους και τις νέες μας ότι και φέτος θα μπορούν να κάνουν χρήση του Youth Pass. Η πλατφόρμα των αιτήσεων άνοιξε από την περασμένη Δευτέρα. Το voucher των 150 ευρώ το δικαιούνται όσοι και όσες έχουν συμπληρώσει είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους έως και 31.12.2023, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Και μπορούν να το αξιοποιήσουν για υπηρεσίες πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών. Έχετε προθεσμία να υποβάλετε αίτηση ως τις 15 Μαΐου.

Κλείνω με μια αναφορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, του οποίου το φετινό πρόγραμμα ανακοινώθηκε: δεκάδες παραγωγές κάθε είδους με δημιουργούς από όλες τις γωνιές της γης. Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την κεντρική ιδέα που θα διατρέχει τις παραστάσεις. Είναι το αίτημα για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και συμπερίληψη, αλλά και η επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά. Αυτά τα αιτήματα κατά την άποψή μου είναι μια διαρκής πρόκληση για τη συμβίωσή μας στις σύγχρονες κοινωνίες, όλοι και όλες μαζί μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές μας και την πατρίδα μας.
Καλή Κυριακή σε όλες και όλους!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από τον πρώην σύντροφό της λίγα μέτρα από το ΑΤ, μας εξόργισε"

Και το ταξί κάνουμε καθημερινά και τους διασώστες και τα ασθενοφόρα και τους πυροσβέστες όπου και όταν χρειαστεί

Επειδή τις τελευταίες μέρες εξ αιτίας ενός τραγικού περιστατικού κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να ξεσπαθώσουν και βάλουν περί δικαίων και αδίκων. (Δεν αναφέρομαι στους πολίτες οι οποίοι έχουν κάθε δίκιο με το μέρος τους να ζητούν ασφάλεια). Επέλεξαν να απομονώσουν φράσεις προκειμένου να στρέψουν την προσοχή του κόσμου στο δέντρο κι όχι στο δάσος. Τεχνηέντως βέβαια, προκειμένου να μην εισπράξουν την δικαιολογημένη οργή του κόσμου, που ξεχειλίζει εδώ και καιρό απ τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του.

Για όσους επιλήσμονες στάθηκαν στην άτυχη φράση του τηλεφωνητή (δεν είμαστε ταξί) και ταυτόχρονα έγιναν τιμητές των πάντων ,ενώ ο τηλεφωνητής ακούγεται να λέει στο άτυχο θύμα που είστε να στείλω περιπολικό να σας συνοδεύσει, θα τους παραπέμψω στα καθημερινά δελτία ειδήσεων όπως και σε όλα τα δημοσιογραφικά site,προκειμένου να ανατρέξουν και να θυμηθούν όλες εκείνες τις περιπτώσεις που αστυνομικοί συνόδευσαν ανήλικα παιδιά, βρέφη, κάνοντας τα περιπολικά και τις μηχανές σανίδες σωτηρίας στήνοντας γέφυρες έγκαιρης μετάβασης προς τα νοσοκομεία, έκαναν τους διασώστες σε συμπολίτες μας προσφέροντας πρώτες βοήθειες εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ, έβαλαν αιμοστακτικούς επιδέσμους σε πολυτραυματίες προκειμένου να τους κρατήσουν στην ζωή μέχρι να προσέλθει ασθενοφόρο.(Με εξοπλισμό που αγοράζουν οι ίδιοι απ το υστέρημα τους, και δεν τους τα παρέχει η πολιτεία ως οφείλει.Έτσι για την ιστορία ,πόσες φορές με κίνδυνο ζωής αναρριχήθηκαν σε μπαλκόνια προκειμένου να βοηθήσουν ηλικιωμένους μόνους και ανήμπορους.Πόσους και πόσους επιβίβασαν στα περιπολικά καθ υπέρβαση των πρωτοκόλλων.Αμνήμονες μεθυσμένους ηλικιωμένους άστεγους κλπ κλπ…

Ας μπει λοιπόν ένα μέτρο στην ισοπέδωση.Δεν περιμένουμε από όσους κόπτονται όψιμα κάθε φορά μετά από τραγικά περιστατικά για τα οποία φέρουν την κυρία ευθύνη, να μας πουν αν θα γίνουμε και ταξί.

Και το ταξί κάνουμε καθημερινά και τους διασώστες και τα ασθενοφόρα και τους πυροσβέστες όπου και όταν χρειαστεί. Και το κάνει η συντριπτική πλειοψηφία με ενσυναίσθηση ,με αυταπάρνηση καταθέτοντας σώμα και ψυχή.

Κάποιοι θα πρέπει να απαντήσουν στους πολίτες για ποιο λόγο τα Α.Τ και Τ.Α λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο ,για ποιο λόγο πάρα τις συνεχείς εξαγγελίες ότι οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής θα ενισχυθούν,ακόμη κι αυτή την στιγμή που μιλάμε τα περιπολικά της Α.Δ ουδεμία ουσιαστική ενίσχυση έχουν λάβει ,με μόλις 28- 30 περιπολικά να περιπολούν στην Αττική τις νυχτερινές βάρδιες, ενώ πρωί απόγευμα μόλις και μετά βίας 25- 26.Ας πουν κάτι και γι αυτό όσοι είναι λαλίστατοι τούτες τις ώρες.

ΥΓ: Χθες σε σοβαρό περιστατικό στην περιοχή της Καλλιθέας άτομο ευρισκόμενο σε έξαρση υπό την επήρεια ουσιών πιθανόν, κατέστρεψε ένα διαμέρισμα RBNB πετώντας όλα τα έπιπλα απ τον 4ο όροφο και προκαλώντας φθορές σε όσα οχήματα είχαν σταθμεύσει από κάτω επί του δρόμου. Όταν το πλήρωμα ζήτησε ενίσχυση δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό στο Α κέντρο κι ο εκφωνητής έψαχνε περιπολικό να στείλει προς ενίσχυση από το Β κέντρο. Βέβαια αν το περιστατικό είχε άσχημη κατάληξη και τραυματιζόταν ένας πολίτης, τους υπαίτιος τους γνωρίζουμε!Το πλήρωμα, ο εκφωνητής κι ο αλλαγάρχης που δεν κλωνοποίησαν δύο τρία πληρώματα προκειμένου να συνδράμουν.

kyriakakos 1

Τάκης Κυριακάκος

Αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Και το ταξί κάνουμε καθημερινά και τους διασώστες και τα ασθενοφόρα και τους πυροσβέστες όπου και όταν χρειαστεί"

e-ΕΦΚΑ: Ειδοποίηση ασφαλισμένων έξι μήνες πριν από τη σύνταξη

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει ο e-ΕΦΚΑ την υλοποίηση της καινοτόμου πιλοτικής δράσης σχετικά με την πληροφόρηση ασφαλισμένων για το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, ξεκινώντας ήδη, μέσα στον Μάρτιο, τον δεύτερο κύκλο ενημέρωσης.

Ενώ, μέχρι πρότινος, οι ασφαλισμένοι με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έπρεπε να προβούν οι ίδιοι σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους, χωρίς να γνωρίζουν σε πολλές περιπτώσεις ποια δικαιολογητικά χρειάζεται να συγκεντρώσουν, αλλά και σε ποιο υποκατάστημα του φορέα μπορούν να απευθυνθούν, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξής τους, ο e-ΕΦΚΑ σχεδίασε αυτή την πρωτοβουλία που αφορά την προσωποποιημένη και εξατομικευμένη υποστήριξη τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με στόχευση αρχικά σε εν δυνάμει συνταξιούχους του Δημοσίου.

Έτσι, λοιπόν, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του ότι το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος, ο e-ΕΦΚΑ, μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε το πρώτος μέρος της πιλοτικής διαδικασίας τον Ιανουάριο του 2024, ενημερώνοντας τηλεφωνικά περίπου 1.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής τους και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να προσκομίσουν.

Με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων και να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών, με την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε επίσης εντός του Μαρτίου στην επόμενη φάση, η οποία προβλέπει την ενημέρωση, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, επιπλέον 1.500 εργαζομένων του Δημοσίου, που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας, σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησής τους.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία που τηρεί ο φορέας στα αρχεία του για την άσκηση των καθηκόντων του και χωρίς να αντλεί κανένα στοιχείο από άλλους φορείς, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει αναλυτική πληροφόρηση τόσο για τα δικαιολογητικά που οφείλει ο δικαιούχος να συγκεντρώσει, για να είναι πλήρης ο συνταξιοδοτικός του φάκελος και να επιτευχθεί γρήγορη απονομή της σύνταξής του, όσο και για τον τρόπο υποβολής της αίτησης. Επίσης, τον ενημερώνει για την τοπική διεύθυνση που είναι αρμόδια για την περίπτωσή του, προκειμένου να απευθυνθεί σε αυτήν, αν χρειάζεται και να μην χάσει πολύτιμο χρόνο σε άσκοπες επισκέψεις σε διάφορα υποκαταστήματα του φορέα.

Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού σταδίου, το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ σκοπεύουν να επεκτείνουν αυτή την υπηρεσία και στους μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Όπως εκτιμούν στελέχη του e-ΕΦΚΑ, ειδικά για τους εν δυνάμει συνταξιούχους με διαδοχική ασφάλιση, η προληπτική ενημέρωση θα λειτουργήσει ευεργετικά, για να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής, καθώς θα έχει γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω δράση εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια του e-ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση όλων των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων και την ολοκλήρωση του πλήρους ψηφιακού μετασχηματισμού του. Ήδη, όπως αναφέρουν στελέχη του φορέα, έχει μειωθεί αισθητά ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων, όπως επίσης και ο χρόνος απονομής των συντάξεων, ενώ, παράλληλα, έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών, με τις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσει.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, δηλώνει ότι, με καινοτόμες υπηρεσίες, όπως η ενημέρωση των υποψήφιων συνταξιούχων έξι μήνες, πριν από τη συνταξιοδότησή τους, αλλάζουμε και βελτιώνουμε τη σχέση κράτους-πολίτη. «Πέρα από τις μεγάλες τομές του ψηφιακού μετασχηματισμού, χτίζουμε την επόμενη ημέρα του e-ΕΦΚΑ πάνω στις καθημερινές μικρές ή μεγαλύτερες νίκες. Μία από αυτές είναι να ενημερώνει ο e ΕΦΚΑ για την προεργασία που πρέπει να γίνει, ώστε να συντομευθούν οι διαδικασίες απονομής. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιτυχία του "επιθετικού marketing", που εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας στους ασφαλισμένους μας» υπογραμμίζει ο κ. Βαρβέρης.

Ανταπόκριση των πολιτών - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, σε όλη τη διάρκεια της πρώτης πιλοτικής διαδικασίας, καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες, οι οποίοι έκριναν ιδιαίτερα ωφέλιμη τη δράση και δήλωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν άμεσα όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την καταμέτρηση του ασφαλιστικού τους βίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " e-ΕΦΚΑ: Ειδοποίηση ασφαλισμένων έξι μήνες πριν από τη σύνταξη"

Γλυφάδα: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 25 ανήλικοι που είχαν προσαχθεί για ραντεβού για επεισόδια

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 25 ανήλικοι, ηλικίας από 14 έως 17 ετών, που προσήχθησαν το βράδυ του Σαββάτου (6.4.24) από τη Γλυφάδα.

Οι ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία, μετά από πληροφορίες που είχε για ραντεβού ανηλίκων για συμπλοκές, προχώρησε το βράδυ σε 25 προσαγωγές, στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου της Ευρυάλης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυφάδα: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 25 ανήλικοι που είχαν προσαχθεί για ραντεβού για επεισόδια"

Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε ο δολοφόνος της Κυριακής - Νοσηλεύεται στο Αττικόν

Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε ο δολοφόνος της Κυριακής Γρίβα, ενώ νοσηλευόταν στην Ε' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Ο δολοφόνος φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει τις γάζες από τα τραύματά του, για να απαγχονιστεί.

Ο 39χρονος κρατείτο σε κελί με ένα ακόμη άτομο και ο ψυχίατρος των φυλακών που τον εξέτασε, είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε λόγος να μεταφερθεί στο Ψυχιατρείο των φυλακών. Ωστόσο, είχε δοθεί εντολή οι φύλακες να ελέγχουν ανά δεκάλεπτο την κατάστασή του.

Στη 1 τα ξημερώματα ο δολοφόνος της Κυριακής φέρεται να έκανε ότι κοιμόταν. Όταν πέρασε ο σωφρονιστικός υπάλληλος, πήγε στην τουαλέτα που βρίσκεται μέσα στο κελί. Πέρασε τη γάζα από τους πλαστικούς σωλήνες της αποχέτευσης και προσπάθησε να απαγχονιστεί. Ο φύλακας τον βρήκε στον επόμενο έλεγχο αναίσθητο στην τουαλέτα.

Αρχικά του έκαναν ΚΑΡΠΑ και ακολούθως διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν,  όπου κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του στην Εντατική. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ήταν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία από την απολογία του 39χρονου που μαχαίρωσε και σκότωσε την 28χρονη Κυριακή έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. 

Ειδικότερα, ο 39χρονος ισχυρίστηκε ότι θυμάται από πού πήρε το μαχαίρι αλλά όχι τη στιγμή που επιτέθηκε και σκότωσε την άτυχη κοπέλα.

«Δε θυμάμαι τίποτα μέχρι που ξύπνησα στο ασθενοφόρο. Το μαχαίρι το είχα πάρει από το σπίτι με σκοπό να κάνω κακό στον εαυτό μου μπροστά της. Στο παρελθόν είχαμε κάποιους τσακωμούς αλλά χωρίς περιστατικά βίας. Έχει ξανατύχει στο παρελθόν να παίρνω φάρμακα και ουσίες και να μην ξέρω πού βρίσκομαι» φέρεται να υποστήριξε ο 39χρονος, σύμφωνα με το Star.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε ο δολοφόνος της Κυριακής - Νοσηλεύεται στο Αττικόν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news