facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Καρδίτσα: Μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών – Συνάντηση την Πέμπτη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα στο κέντρο της Καρδίτσας, έκαναν αγρότες που εδώ και μία εβδομάδα έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους σε παράπλευρο δρόμο του Ε-65. Με κορναρίσματα ξεσήκωσαν το κέντρο της πόλης, και επέστρεψαν στο μπλόκο.

Αύριο, Πέμπτη 15/12 στις 9.30 το πρωί στην Αθήνα αντιπροσωπεία του μπλόκου θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους που είναι όπως αναφέρουν:

Μείωση του κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0.07 λεπτά/kwh. Να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα χαράτσια, ο ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Άμεση πληρωμή των κακός παρακρατηθέντων χρημάτων από τα προγράμματα και τις ενισχύσεις. Αναπλήρωση εισοδήματος λόγω της νέα ΚΑΠ που προβλέπει μειωμένες ενισχύσεις.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
Να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία.
Αύξηση των συντάξεων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Καρδίτσα: Μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών – Συνάντηση την Πέμπτη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης "

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Άδικη η ποινή φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου – Δεν συνάδει με το κράτος δικαίου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω του εκπροσώπου του καταδίκασε την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και μάλιστα λίγο καιρό πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Τουρκία.

«Αυτή η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου» είπε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

Σημειώνεται, ότι τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε νωρίτερα τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου. Παράλληλα του επέβαλε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του κατά το διάστημα αυτό, έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή. Ο 52χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), είναι ένας εκ των πιθανών υποψηφίων που θα μπορούσαν να τεθούν αντιμέτωποι με τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Το CHP δεν έχει επιλέξει ακόμη τον υποψήφιό του για την προεδρία της Τουρκίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Άδικη η ποινή φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου – Δεν συνάδει με το κράτος δικαίου"

Έρευνα: Η Ρωσία παρέκαμπτε τις κυρώσεις για να προμηθεύει με μικροτσίπ τα οπλικά της συστήματα

Η Ρωσία συνεχίζει να εισάγει δυτικά μικροτσίπ που είναι απαραίτητα για τα οπλικά της συστήματα, μέσω Τουρκίας, αλλά και μέσω του Χονγκ Κονγκ και της Εσθονίας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις, αποκαλύπτουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το βρετανικό Ινστιτούτο RUSI (Royal United Services Institute).

Στην από κοινού έρευνα τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες Τρίτη, οι δημοσιογράφοι και οι εμπειρογνώμονες περιγράφουν αναλυτικά τη διεθνή αλυσίδα των προμηθειών, μέσω της οποίας η Ρωσία συνεχίζει να αγοράζει δυτικά εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Στην έρευνα τους αποκαλύπτουν σειρά ελάχιστα γνωστών εισαγωγέων, μέσω των οποίων παρτίδες ημιαγωγών και άλλης τεχνολογίας φθάνουν στην Ρωσία μέσω Τουρκίας, Χονγκ –Κονγκ, Εσθονίας και άλλων εμπορικών κόμβων.

Μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είναι και η Azu International η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, με συνιδρυτή τον Τούρκο επιχειρηματία Γκοκτούρκ Αγκβάζ, όταν οι δυτικές χώρες είχαν ήδη επιβάλλει σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άρχισε μετά από μία εβδομάδα να προμηθεύει τη Μόσχα με ηλεκτρονικά είδη. Μέσα σε διάστημα επτά μηνών η εν λόγω εταιρεία εξήγαγε στην Ρωσία ηλεκτρονικά ανταλλακτικά αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων και μικροτσίπ αμερικανικών εταιρειών, σύμφωνα με παραστατικά ρωσικού τελωνείου.

Η εταιρεία Smart Impes GmbH ασχολείται με το χονδρεμπόριο ηλεκτρονικών ειδών. Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η γερμανική εταιρεία προμήθευε με δυτικά προϊόντα πελάτη της στην Μόσχα, η οποία μέχρι πρόσφατα εισήγαγε εμπορεύματα μέσω της Azu International που έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, ο Αγκβάζ δήλωσε στο Reuters από το γραφείο του κοντά στην Κολωνία τον Οκτώβριο ότι η Smart Impex είχε σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία λόγω των εμπορικών περιορισμών της ΕΕ, αλλά προμήθευε προϊόντα στην Τουρκία. «Δεν μπορούμε να εξάγουμε στη Ρωσία και πουλάμε μόνο στην Τουρκία», είπε. Ερωτηθείς σχετικά με τις πωλήσεις της Azu International στη Ρωσία, είπε ότι πρόκειται για «εμπορικό μυστικό», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν ξανά μαζί του λίγο πριν από τη δημοσίευση και ο επιχειρηματίας διαβεβαίωσε ότι η Smart Impex «συμμορφώνεται με όλους τους εξαγωγικούς περιορισμούς» και «δεν καταστρατηγεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την άλλη εταιρεία, την Azu International. Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι ο Αγκβάζ πούλησε το 50% του μεριδίου του στην εταιρεία στα τέλη Νοεμβρίου.

«Η Azu International είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κανάλια εφοδιασμού προς τη Ρωσία παραμένουν ανοιχτά παρά τους δυτικούς εξαγωγικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις παραγωγών», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών των πρωτοφανών κυρώσεων – από τον Απρίλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου εισήλθαν στη Ρωσία ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 2,6 δισ. δολαρίων, σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία των ρωσικών τελωνείων. Παράλληλα εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 777 εκατ. δολαρίων παρήχθησαν από δυτικές εταιρείες, των οποίων τα μικροτσίπ βρέθηκαν στα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις επιθέσεις της στην Ουκρανία. Η έρευνα κατονομάζει τις αμερικανικές Intel Corp, AMD, Texas Instruments Inc, Analog Devices Inc, καθώς και τον γερμανικό όμιλο Infineon AG.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Η Ρωσία παρέκαμπτε τις κυρώσεις για να προμηθεύει με μικροτσίπ τα οπλικά της συστήματα"

Ρωσικό πετρέλαιο: Όλοι… ευχαριστημένοι με το πλαφόν των 60 δολαρίων

«Οπισθοχωρεί» η Ρωσία από τις αρχικές της αντιδράσεις, σχετικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού από ΕΕ και G7, αποτρέποντας προς το παρόν περαιτέρω διατάραξη του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.

Προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες δεν θα περιλαμβάνει κατώτατο όριο τιμών για τις πωλήσεις αργού, θέμα το οποίο εξετάστηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν στο Bloomberg, πηγές με γνώση του θέματος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς το σχετικό κείμενο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ρωσία δεν θα απαγορεύει σε συγκεκριμένες χώρες να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύει τις πωλήσεις μέσω οποιουδήποτε συμβολαίου που αναφέρει ανώτατο όριο τιμών.

Αυτός ο συγκεκριμένος όρος, ωστόσο,  δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αποστολές πετρελαίου, διότι δεν υπάρχει απαίτηση από τους αγοραστές να γίνεται αναφορά στο ανώτατο όριο τιμών όταν κλείνονται συμβόλαια

Κάτω από όριο των 60 δολαρίων

Έτσι κι αλλιώς, η αγορά του ρωσικού αργού πετρελαίου  βρίσκεται σήμερα πολύ κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι που έχουν θέσει ως ανώτατο όριο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G-7, πράγμα που σημαίνει ότι το εμπόριο μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα ανεξάρτητα από τον περιορισμό.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν βουτιά την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε σαφές ότι το πλαφόν θα είναι αρκετά ψηλά ώστε να μην αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τις ρωσικές πωλήσεις.

Το όριο τιμών που επιβάλλεται στο ρωσικό αργό από την ΕΕ και την G-7 θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες με στόχο να περιοριστούν τα έσοδα που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Και η  Ρωσία από την πλευρά της, θα παρακολουθήσει την αγορά πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο για να δει τον αντίκτυπο του πλαφόν προτού αποφασίσει αν θα λάβει περαιτέρω μέτρα, ανέφεραν οι πηγές,

Τα περισσότερα κράτη που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο τιμών έχουν ήδη απαγορεύσει τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού. Ορισμένα ωστόσο,  όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες μέσω αγωγών, οι οποίοι εξαιρούνται από το ευρωπαϊκό πλαφόν και την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, μέσω θαλάσσης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό πετρέλαιο: Όλοι… ευχαριστημένοι με το πλαφόν των 60 δολαρίων"

Σταϊκούρας: Καλύπτεται το 50% της αύξησης των δόσεων δανείων για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες

Δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις που είχε με τους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αποτυπώνει η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, ότι η συζήτηση αυτή σε κάποιες φάσεις της έγινε σε κακό κλίμα. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πάντως «μερική ικανοποίηση» από το αποτέλεσμα της «δύσκολης» διαπραγμάτευσης. «Σώζουμε 30.000 συμπατριώτες μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι άμεσα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν, ότι θα καλύψουν το 50% της αύξησης της δόσης δανείου για 30.000 δανειολήπτες, οι οποίοι ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα πολιτών.

Η πρόταση των τραπεζών είναι το μέτρο να ισχύσει για ένα 12μηνο. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού. «Θα ωφεληθούν οι δανειολήπτες που ορίζονται ευάλωτοι, με βάση τη νομοθεσία. Θα είναι 30.000 δανειολήπτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών, που επισήμανε, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη, που να κάνει κάτι ανάλογο, με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία κάλεσε εθελοντικά όποια τράπεζα θέλει, να βοηθήσει. Σημαντικό, είπε επίσης ο κ. Σταϊκούρας, είναι ότι οι τράπεζες θα ανακοινώσουν την απόφαση τους αυτή, χωρίς να επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός και τούτο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα με τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες τέθηκε και το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, ότι 500 πολίτες το τελευταίο 20ημερο πήρανε ρύθμιση. Η επόμενη συνάντηση με τις τράπεζες τοποθετείται στις αρχές του νέου χρόνου. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σταϊκούρας: Καλύπτεται το 50% της αύξησης των δόσεων δανείων για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες"

Καιρός αύριο: Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας την Πέμπτη (15/12)

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα κεντρικά και βόρεια έως τους 16 με 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα έως τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές έως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανόν τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 4, τις πρωινές ώρες ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα θαλάσσια – παράκτια πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Γρήγορα στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 4, τις πρωινές ώρες τοπικά ανατολικοί έως 5, και στα ανατολικά νότιοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά ως το απόγευμα. Τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παράκτια θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Λίγες τοπικές βροχές έως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες. Τις πρωινές ώρες ενδέχεται να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές στις βόρειες Κυκλάδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στις Κυκλάδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 και στην Κρήτη έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες κυρίως στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας την Πέμπτη (15/12)"

«Παραιτήσου Ερντογάν»: Πλήθος κόσμου σε ομιλία Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Η απόφαση κατά του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου πυροδότησε αντιδράσεις στην Κωνσταντινούπολη όπου έξω από τα γραφεία του Μητροπολιτικού Δήμου, έχει συγκεντρωθεί κόσμος και διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συγκέντρωση βρίσκονται τόσο ο Ιμάμογλου όσο και η ηγέτης του Καλού Κόμματος (Iyi) Μεράλ Ακσενέρ.

Ο κόσμος που έχει μαζευτεί φωνάζει συνθήματα όπως «Ζήτω η ελευθερία και κάτω η τυραννία», ενώ ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι οι έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα συγκαλέσουν συνάντηση αύριο στην Κωνσταντινούπολη για να δείξουν την αλληλεγγύη τους, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδια η ετυμηγορία αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Τουρκία.

Από την πλευρά της η Ακσενέρ έκανε κάποιες αναφορές στην πολιτική ιστορία του Ερντογάν και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υποστηρίξει τον Ιμάμογλου ως κοινό προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

«Παραιτήσου Ερντογάν»

Ο Ιμάμογλου απευθύνθηκε στο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί και μιλάει σαν υποψήφιος πρόεδρος και για το πώς μπορεί να κερδίσει το 2023 με τους ανθρώπους που νίκησαν το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη το 2019 ενώ ζήτησε την παραίτηση Ερντογάν.

«Βόμβα» στην Τουρκία με την καταδίκη Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (ΑΕΣ).

Ο Κεμάλ Πολάτ, δικηγόρος του κατηγορούμενου, παρακολούθησε την τελική ακροαματική διαδικασία στο 7ο Ποινικό Πρωτοδικείο της Ανατολίας. Μεγάλος αριθμός μελών του CHP και του κόμματος İYİ ήταν επίσης παρόντες στην ακρόαση.

Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του κατά την ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο καταδίκασε τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για «δημόσια εξύβριση δημόσιων λειτουργών που εργάζονταν ως διοικητικό συμβούλιο λόγω των καθηκόντων τους» κατά του Σαντί Γκιουβέν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (ΑΕΣ), και 10 μελών του ΑΕΣ.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το άρθρο 53 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει τη «στέρηση της χρήσης ορισμένων δικαιωμάτων», πρέπει να εφαρμοστεί στον Ιμάμογλου.

Επίσης, αποφασίστηκε η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και αυτό ουσιαστικά τον αποκλείει από το να διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας στις εκλογές του 2023, όπως αρχικά σκόπευε.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το κατηγορητήριο στη μήνυση κατά του δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για προσβολή των μελών της Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στις 4 Νοεμβρίου 2019 ήταν «πιθανό να προσβάλουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και το κύρος των μελών του ΑΕΣ. Στη μήνυση ζητήθηκε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 1 έτος 3 μήνες και 15 ημέρες έως 4 έτη και 1 μήνα.

Στο κατηγορητήριο που συνέταξε η Γενική Εισαγγελία της Ανατολίας, αναφέρεται στην αίτηση ποινικής δίωξης που κατέθεσε η Προεδρία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου ότι οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 2019 ακυρώθηκαν στις 6 Μαΐου και ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος και στις επαναληπτικές εκλογές, προέβη σε δήλωση προσβλητική για τα μέλη του συμβουλίου σε δήλωσή του στον Τύπο στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε κατόπιν αυτού, σημειώθηκε ότι εστάλη επιστολή προς το προεδρείο του ΑΕΣ και ζητήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά την 6η Μαΐου 2019, ημερομηνία της απόφασης για την ακύρωση των εκλογών, και σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε, ο Σαντί Γκιουβέν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του ΑΕΣ, και 10 μέλη του διοικητικού συμβουλίου καταχωρήθηκαν στο φάκελο της έρευνας ως «θύματα».

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, στη γραπτή του δήλωση που ελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσε ότι δεν έκανε δήλωση προς τα μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, ότι η δήλωση αυτή δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν ως απευθυνόμενη προς τα μέλη, ότι η δήλωση δεν στόχευε συγκεκριμένο πρόσωπο, ότι ήταν ένας πολιτικός λόγος και μια σκληρή πολιτική κριτική και ότι δεν απευθυνόταν σε κανέναν συγκεκριμένα.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι έγινε κατανοητό ότι ο Ιμάμογλου προσέβαλε δημόσια τα μέλη του ΑΕΣ με τον λόγο που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της δήλωσής του στους δημοσιογράφους στο Üsküdar Fethipaşa Grove στις 4 Νοεμβρίου 2019, την ημερομηνία του εγκλήματος, και ότι η δήλωση αυτή είχε χαρακτήρα προσβολής της τιμής, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Στο κατηγορητήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκλογές για την Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στις 6 Μαΐου 2019, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός ότι ο λόγος στρεφόταν κατά των θυμάτων που ήταν δημόσιοι λειτουργοί και εργάζονταν ως συμβούλιο και αναφέρεται: «Παρόλο που φαίνεται ότι ο ύποπτος υπηρετούσε ως δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης κατά την ημερομηνία του εγκλήματος, είναι επιτακτική ανάγκη να αξιολογηθεί η πράξη που αποτελεί αντικείμενο έρευνας ως προσωπικό έγκλημα του υπόπτου.»

Αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι η άποψη αυτή υποστηρίζεται και από την ανώτατη δικαστική νομολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και το σύνολο του φάκελου, διαπιστώθηκε ότι ο Ιμάμογλου διέπραξε το έγκλημα που του αποδίδεται και ότι επιτεύχθηκε το επίπεδο υποψίας που απαιτείται για το άνοιγμα δημόσιας υπόθεσης.

Στο κατηγορητήριο αναφερόταν ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου διέπραξε το αδίκημα της «δημόσιας εξύβρισης δημόσιων λειτουργών που εργάζονται ως διοικητικό συμβούλιο λόγω των καθηκόντων τους» κατά του Σαντί Γκιουβέν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του ΑΕΣ, και των 10 μελών του ΑΕΣ, και ζητήθηκε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 1 έτος 3 μήνες και 15 ημέρες έως 4 έτη και 1 μήνα.

Το κατηγορητήριο έγινε δεκτό από το 7ο πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο της Ανατολίας στο οποίο διαβιβάστηκε για εξέταση.

ieidiseis
Διαβάστε Περισσότερα » " «Παραιτήσου Ερντογάν»: Πλήθος κόσμου σε ομιλία Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη "

Κολωνός: Ναυτικός και πατέρας μιας 5χρονης ο «Μιχάλης» που συνελήφθη για τους βιασμούς της 12χρονης – Το πραγματικό του όνομα

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ο περιβόητος «Μιχάλης» που εμπλέκεται στην υπόθεση βιασμών και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό.

Ο 57χρονος άνδρας που σύμφωνα με πληροφορίες δεν λέγεται Μιχάλης αλλά Μανώλης συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στο σπίτι του στον Πειραιά.

Είναι ναυτικός και ήταν έτοιμος να βγει στη σύνταξη ενώ έχει και μια κόρη 5 χρονών και ζει με μια γυναίκα με σύμφωνο συμβίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο άνδρας δεν ξαφνιάστηκε από τους αστυνομικούς και συμπεριφέρθηκε σαν να περίμενε τη σύλληψή τους.

Οι αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν από διαδικτυακά ίχνη και από την παρουσία του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και από το τηλέφωνό του ενώ δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν το Ανηλίκων.

Με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά την είχε φέρει σε επαφή με τουλάχιστον ένα πελάτη ενώ ήταν να συναντηθούν με την 12χρονη αλλά δεν έγινε τελικά.

Η «δράση» του «Μιχάλη» αποκαλύπτεται μέσα από τις καταθέσεις της 12χρονης καθώς εμφανίζεται να παροτρύνει το παιδί να «υπακούει» μόνο στον ίδιο και τον Ηλία Μίχο, της έκλεινε ραντεβού σε ξενοδοχεία τα οποία εκείνη αρνούνταν, ενώ την πίεζε να πηγαίνει σε ραντεβού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός: Ναυτικός και πατέρας μιας 5χρονης ο «Μιχάλης» που συνελήφθη για τους βιασμούς της 12χρονης – Το πραγματικό του όνομα"

Σκάνδαλο Κατάρ: Για ένα χρόνο τους παρακολουθούσαν η βελγική «CIA» και άλλες 5 μυστικές υπηρεσίες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από πολύμηνη έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου. Τα διεθνή ΜΜΕ Knack και Le Soir πληροφορήθηκαν για το θέμα από καλά ενημερωμένες πηγές και επιβεβαιώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Σύμφωνα με τις παραπάνω ιστοσελίδες, η Κρατική Ασφάλεια πραγματοποίησε έρευνα και στο σπίτι του Ιταλού Αντόνιο Πανζέρι, του φερόμενου ως «αρχηγού» πίσω από το λεγόμενο «QatarGate».

Από την περασμένη Παρασκευή (9/12), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υφίσταται πολιτικό «σεισμό», μετά την έρευνα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα για διαφθορά, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Διερευνάται επίσης, εάν το Κατάρ και το Μαρόκο προσπάθησαν να επηρεάσουν θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρόπο που υπερβαίνει το «παραδοσιακό» λόμπι.

Πώς όμως ξεκίνησε στην πραγματικότητα να ξετυλίγεται το κουβάρι; Υπήρξε πληροφοριοδότης εκ των έσω; Η μήπως το Βέλγιο ενημερώθηκε από άλλη χώρα;

Επικαλούμενα πολλές καλά ενημερωμένες πηγές, οι Knack και Le Soir αποκαλύπτουν τώρα τι προηγήθηκε της αποτελεσματικής έρευνας της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Από το 2021 οι έρευνες για «παρέμβαση ξένης δύναμης»

Η Κρατική Ασφάλεια δεν λειτουργεί για πολιτικά κόμματα ή πολιτικούς παράγοντες, αλλά όταν πρόκειται για απειλές. Το πιο σημαντικό καθήκον της βελγικής «CIA» της είναι να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του κράτους, όπως η «παρέμβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Μάλιστα, ήδη από το 2021, η Κρατική Ασφάλεια ξεκίνησε έρευνα πληροφοριών για «παρέμβαση ξένης δύναμης». Αυτό οδήγησε στη σημερινή πανωλεθρία του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή.

Η βελγική εφημερίδα De Standaard, ανέφερε ήδη το πρωί της Τετάρτης (14/12) ότι μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία συντάχθηκε πριν από λίγους μήνες, αποτελεί τη βάση της δικαστικής έρευνας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν είναι ασυνήθιστο για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου, να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες Ειδικές Μεθόδους Πληροφοριών (BIM) σε τέτοιες περιπτώσεις - όπως είναι, για παράδειγμα, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή οι «σκιώδεις επιχειρήσεις». Τέτοιες μέθοδοι πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από επιτροπή τριών δικαστών.

Με άλλα λόγια, πολύ πριν αρχίσουν οι εργασίες της εισαγγελίας και της αστυνομίας για τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορισμένοι αναλυτές και τοπικές υπηρεσίες της Εθνικής Ασφαλείας ήταν ήδη εξοικειωμένοι με το ζήτημα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου συνεργάστηκε με πέντε αντίστοιχες υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών για το εν λόγω σκάνδαλο.

Τι βρέθηκε στο σπίτι του Παντσέρι - Ερευνάται και το Μαρόκο

Ένα κρίσιμο βήμα στην έρευνα ήταν η έφοδος, δηλαδή το BIM στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, μαζί με την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ακόμα ένα άτομο.

Όσον αφορά το τέταρτο άτομο - χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής - φέρεται να είναι ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice, Νικολό Ταλαμάνκα.

Σύμφωνα με τα δύο διεθνή ΜΜΕ, στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν και καταχέθηκαν περίπου 700.000 ευρώ σε μετρητά, προσφέροντας τα απαραίτητα στοιχεία για τα φερόμενα ποινικά αδικήματα. Ως αποτέλεσμα, τμήματα του φακέλου πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας αποχαρακτηρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία στις 12 Ιουλίου 2022.

Τότε ξεκίνησε και η νέα διαδικασία, με την αστυνομία και τον εισαγγελέα να καλούνται πλέον να συλλέξουν στοιχεία για να προσάγουν τους υπόπτους στο δικαστήριο, το οποίο δεν είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το Κατάρ, στο στόχαστρο των ανακριτών βρίσκεται και το Μαρόκο, κάτι που είχε αποκαλυφθεί παλαιότερα από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύθηκε ξανά την Τετάρτη από τις De Standaard και De Morgen. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκάνδαλο Κατάρ: Για ένα χρόνο τους παρακολουθούσαν η βελγική «CIA» και άλλες 5 μυστικές υπηρεσίες "

Εύα Καϊλή: Στη φυλακή για άλλον ένα μήνα ο σύντροφος της Φραντσέσκο Τζόρτζι

Στη φυλακή για τουλάχιστον άλλον ένα μήνα θα παραμείνει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, για το «Qatar gate», και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, που εμφανίζεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ.

Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε την παράταση της κράτησης του Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον δικηγόρο του, Πιερ Μονβίλ, να δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Τζόρτζι για έναν μήνα».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αναφέρει ειδικότερα ότι το προδικαστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των «Φ.Τ.» και «Π.Π.», ενώ ο «Ν.Φ-Τ», παραμένει επίσης υπό κράτηση αλλά «με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού». Διευκρινίζεται, επίσης ότι εάν οι τρεις υπό κράτηση κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του Τμήματος Κατηγορίας στο Εφετείο των Βρυξελλών εντός 15 ημερών, διευκρινίζει η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι ο τρίτος κατηγορούμενος είναι ο Νικολό Φιγκό Ταλαμάνγκα, Διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice”.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος, ανέφερε ότι η λήψη απόφασης από το προδικαστικό συμβούλιο για το αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, ο νομικός που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, Νίκος Κορογιαννάκης, δυο λόγοι μπορούν να συντρέχουν για να δοθεί αναβολή. Ο ένας είναι να μην είναι δυνατή η μεταφορά του κατηγορουμένου ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου και ο άλλος να ζήτησαν την αναβολή οι ίδιοι οι δικηγόροι του κατηγορούμενου.

Τόνισε ακόμα ότι είναι μια πολύπλοκη υπόθεση με πολλές λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να αξιολογήσει η νομική ομάδα και ίσως γι’ αυτό δόθηκε περισσότερος χρόνος.

Νωρίτερα σήμερα δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου οι φωτογραφίες με το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύα Καϊλή: Στη φυλακή για άλλον ένα μήνα ο σύντροφος της Φραντσέσκο Τζόρτζι"

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποινή φυλάκισης στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου καταδικάστηκε την Τετάρτη από τουρκικό δικαστήριο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου Ερντογάν.

Η ποινή αυτή στερεί ντε φάκτο τον Ιμάμογλου από τα πολιτικά δικαιώματά του, έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο ο συνήγορός του, ο Κεμάλ Πολάτ, προανήγγειλε έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή.

Ο 52χρονος δήμαρχος, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), θεωρείτο πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου απέναντι στον Ερντογάν. Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιό της στις εκλογές αυτές.

Η δίκη του Ιμάμογλου αφορούσε δηλώσεις που έκανε το 2019, στις οποίες χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Στις επαναληπτικές εκλογές αναδείχθηκε και πάλι νικητής.

«Αδιανόητη και πολιτική η απόφαση»

«Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή» αντέδρασε ο ίδιος, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε είναι «μια σύνοψη των συνθηκών» που επικρατούν στην Τουρκία.

Οι νομικοί σύμβουλοί του ανέφεραν ότι η ποινή φυλάκισης συνοδεύεται από «στέρηση ορισμένων (πολιτικών) δικαιωμάτων», όπως αυτό της εκλογιμότητας, για διάστημα ίσο με τη στέρηση της ελευθερίας του. Εάν διατηρηθεί αυτή η ποινή στο Εφετείο, «η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας θα είναι ίσης διάρκειας με την επιβληθείσα φυλάκιση» εξήγησε ο Πολάτ.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του Ιμάμογλου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη».

Ο Ιμάμογλου δήλωνε πάντα ότι «έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική δικαιοσύνη» και κατήγγειλε ως «πολιτική» την υπόθεση.

Ο δήμαρχος είναι μεταξύ των ελάχιστων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση και με πληθωρισμό που επισήμως κυμαίνεται γύρω στο 85%. Πολλοί παρατηρητές ωστόσο εκτιμούν ότι ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα προτιμούσε να είναι ο ίδιος υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο σήμερα, επέσπευσε την επιστροφή του στην Τουρκία. Προτού να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο κατήγγειλε, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, τη «διεφθαρμένη δικαιοσύνη» και τη «σφαγή του νόμου».

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 θεωρείται ότι θα κριθεί από την ικανότητα του CHP και των άλλων κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν και το AKP, που κυβερνούν την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Anadolu /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποινή φυλάκισης στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης"

Σεισμός στην Εύβοια: «Δεν αποκλείεται και άλλος δυνατός μετασεισμός τις επόμενες μέρες»

Ο σεισμός των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Εύβοια, εντάσσεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας, σήμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

«Ο σεισμός έχει ένα μέγεθος 4,3 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται στη Νέα Στύρα της Νότιας Εύβοιας, δηλαδή στην περιοχή που είχε ενεργοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Από τότε συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Έχω λοιπόν την γνώμη, ότι και ο σημερινός εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ, που έγινε το βράδυ στις 29 Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή. Δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ακόμα πρόσθεσε, ότι «από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα δεν έπαψαν οι μετασεισμοί με μικρότερα μεγέθη. Θα συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία και μπορεί να λάβει μεγέθη και πάνω από τα 4 Ρίχτερ, όπως ακριβώς έγινε και σήμερα. Δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο, να γίνει κι άλλος μετασεισμός τις επόμενες μέρες με αισθητό μέγεθος».

Λέκκας: «Μπαίνουμε σε μια περίοδο κανονικότητας στην περιοχή»

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο κανονικότητας στην περιοχή. Είναι θετικό να έχουμε τέτοια μεγέθη», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας για τη νέα σεισμική δόνηση με επίκεντρο την Εύβοια.

«Ο σεισμός είχε ένα μέγεθος της τάξεως των 4,3 βαθμών. Εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή, στην οποία είχαμε την εκδήλωση του σεισμού των 5,1 βαθμών στις 29 Νοεμβρίου. Θεωρείται τουλάχιστον σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις, ένα γεγονός που εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία και έχουμε να κάνουμε με ακόμη περισσότερο απομείωση της ενέργειας, που υπάρχει στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μία περίοδο κανονικότητας (…) Είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλους σεισμούς στα ίδια μεγέθη και θα έλεγα, ότι είναι και θετικό να έχουμε, γιατί θα εκτονωθεί πολύ γρήγορα η δύναμη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Εύβοια: «Δεν αποκλείεται και άλλος δυνατός μετασεισμός τις επόμενες μέρες»"

Χαλκιδική: «Νταήδες» έδειραν 15χρονο μόλις κατέβηκε από το σχολικό λεωφορείο (εικόνα)

Ένα βίαιο περιστατικό μεταξύ μαθητών σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 στο Γαλαρινό Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τη στιγμή που μαθητές αποβιβάσθηκαν από το σχολικό λεωφορείου με αφετηρία τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, δύο νεαρά αγόρια πλησίασαν έναν 16χρονο και άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματός του. Στο βίαιο περιστατικό φέρεται να συμμετείχε και μία μαθήτρια η οποία, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στις Αρχές, έβριζε το 16χρονο θύμα, χωρίς να συμμετέχει στις πράξεις σωματικής βίας.

Ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, ενώ η μητέρα του κατέθεσε μήνυση για το άγριο περιστατικό και διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μαθητές φοιτούν στο ΕΠΑΛ Βασιλικών και όλοι τους επέβαιναν στο ίδιο σχολικό λεωφορείο.

Η μητέρα του 16χρονου έκανε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφέρει το άγριο περιστατικό που έγινε στο χωριό της Χαλκιδικής, δίνοντας λεπτομέρειες για την ωμή βία κατά του παιδιού της.

Μάλιστα, η ίδια κοινοποίησε φωτογραφία του 16χρονου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.

«Απομονώστε τις οικογένειες που μεγαλώνουν “μάγκες” και νταήδες. Καταγγείλετε επώνυμα στην Αστυνομία τα περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή σας, μιλήστε με τα παιδιά σας γιατί μπορεί να σας το έχουν κρύψει. Παρακαλώ πολύ κοινοποιήστε το παρόν σε όποια μάνα ή πατέρα γνωρίζετε, στους φίλους σας από τη Γαλάτιστα, στις κοινότητες των σχολείων και των δασκάλων που συμμετέχετε.

Αν έχετε περιστατικά με τα ίδια άτομα, επικοινωνήστε μαζί μας ή προχωρήστε σε καταγγελία κι εσείς, ώστε να φτιαχτεί ένας πλήρης φάκελος γι’ αυτούς και να σταματήσουν να τη γλυτώνουν», σημειώνει μεταξύ άλλων.

 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: «Νταήδες» έδειραν 15χρονο μόλις κατέβηκε από το σχολικό λεωφορείο (εικόνα)"

Κορωνοϊός: Με 2 rapid test την εβδομάδα και μάσκα KN95 επιστρέφουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Το υγειονομικό πρωτόκολλο για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο σύστημα υγείας, αποφάσισε και εισηγήθηκε προς την ηγεσία του υπουργείου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους (857)  και νοσηλευτές (1.100).

Το θέμα της επιστροφής των 243 γιατρών θεωρείται πιο περίπλοκο και αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, οι 1.957 ανεμβολιαστοι υγειονομικοί θα υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό rapid test για κορωνοϊό δύο φορές την εβδομάδα με δική τους δαπάνη από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και θα βρίσκονται ξανά στις θέσεις εργασίας τους.

Επιπλέον, θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας KN95.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Με 2 rapid test την εβδομάδα και μάσκα KN95 επιστρέφουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί"

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια – Έγινε αισθητός και στην Αττική

Σεισμική δόνηση έντασης 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:28 την Τετάρτη με επίκεντρο τους Ζάρακες στην Εύβοια, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός που έγινε αισθητός και στην Αττική, είχε επίκεντρο 8 χλμ. νοτιοανατολικά από τους Ζάρακες και 57 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 8 χλμ. σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια – Έγινε αισθητός και στην Αττική"

Νέο ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό – O «Μιχάλης» στο στόχαστρο

Νέος κύκλος ενταλμάτων σύλληψης άνοιξε στην υπόθεση της 12χρονης βιασμού και μαστροπείας από τον Κολωνό.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο φέρεται να έπαιξε κομβικό ρόλο σε όσα βίωνε η ανήλικη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο στόχαστρο τον αρχών έχει μπει ο αποκαλούμενος «Μιχάλης» σε βάρος του οποίου εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης.

Από την έρευνα φαίνεται να προκύπτει πως το συγκεκριμένο πρόσωπο έκλεινε ραντεβού στην ανήλικη με «πελάτες» όπως ο προφυλακισμένος Ηλίας Μίχος.

Ο ρόλος του «Μιχάλη» σκιαγραφείται μέσα από τις καταθέσεις της 12χρονης. Μάλιστα, η επίκληση του ονόματός του γίνεται και από άνδρες που επικοινώνησαν με το κορίτσι μέσω μηνυμάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στην δικογραφία.

Πρόκειται για το όγδοο ένταλμα σύλληψης που εκδίδεται από την αρμόδια ανακρίτρια, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, για την υπόθεση για την οποία έχουν προφυλακιστεί, μέχρι τώρα, 10 πρόσωπα μεταξύ των οποίων και η μητέρα της ανήλικης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό – O «Μιχάλης» στο στόχαστρο"

Ένταση έξω από την ΑΣΟΕΕ, 25 προσαγωγές από την ΕΛΑΣ

Ένταση, μεταξύ αγνώστων και δυνάμεων της ΕΛΑΣ, επικράτησε σήμερα (14.12.2022) το μεσημέρι έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει, έως τώρα, σε 25 προσαγωγές ατόμων, όχι μόνο έξω από την ΑΣΟΕΕ, αλλά συνολικά από το κέντρο της Αθήνας.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ομάδα ατόμων έστησε ξαφνικά οδοφράγματα στην οδό Πατησίων και πέταξε διάφορα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και έξω από τη Νομική Σχολή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας, έχει αποκατασταθεί πλέον η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Πατησίων.

Δείτε βίντεο από το σημείο:



Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Την 12.00 ώρα σήμερα (Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022), μετά από κάλεσμα συλλογικοτήτων με σκοπό την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών, συγκεντρώθηκαν έμπροσθεν του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην οδό Σόλωνος (25) άτομα, τα οποία προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

2. Παράλληλα και την ίδια περίπου ώρα, άλλη ομάδα ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην οδό Πατησίων και τοποθέτησε κάδους και άλλα αντικείμενα στο οδόστρωμα, στα οποία έβαλαν φωτιά, διακόπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία των οχημάτων.

Τα ανωτέρω άτομα εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών με ρίψεις φωτοβολίδων, πετρών και άλλων αντικειμένων. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση των αναγκαίων μέσων και η προαναφερόμενη ομάδα εισήλθε εντός του Πανεπιστημίου. Το οδόστρωμα καθαρίστηκε από τα αντικείμενα και η οδός Πατησίων αποδόθηκε στην κυκλοφορία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση έξω από την ΑΣΟΕΕ, 25 προσαγωγές από την ΕΛΑΣ"

Nέες φωτογραφίες με τις βαλίτσες με τα χρήματα της Καϊλή έδωσε η βελγική αστυνομία

Στη δίνη του QatarGate βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η προσφάτως καθαιρούμενη από την αντιπροεδρία του Θεσμού Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρντι και του πρώην Ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι

Χθες, η βελγική αστυνομία έφερε στο φως ντοκουμέντα από τα χρήματα που κατασχέθηκαν από τις οικίες των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο. Όπως σημείωνε η βελγική Le Soir, τα χρήματα που εντοπίστηκαν ξεπερνούσαν το 1,5 εκατ. ευρώ., με τα 900.000 να προέρχονται από την Ελλήνιδα ευρωβουλευτή.

Σήμερα οι Βέλγοι έδωσαν στη δημοσιότητα νέα φωτογραφία με όλα τα χρήματα που βρέθηκαν κατΆ τις έρευνες, αλλά και τη βαλίτσα, με την οποία πιάστηκε επ' αυτοφώρω ο πατέρας της Εύας Καϊλή.

Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ τα κατασχεθέντα

Χθες δημοσίευμα της Le Soir ανέφερε πως στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ. Έτσι, με βάση τα στοιχεία της βελγικής εφημερίδας προκύπτει ότι από την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζιο και τον πατέρα της πρώην αντιπροέδρου, Αλέξανδρο Καϊλή κατασχέθηκαν πάνω από 900.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 750.000 ευρώ.

Χθες, αποφασίστηκε και η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ολομέλεια να ψηφίζει υπέρ της παύσης των αρμοδιοτήτων της.

Follow the money - Πώς τα μετρητά μπορούν να οδηγήσουν στον άνθρωπο «κλειδί»

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της L'Echo, -τις οποίες η βελγική εισαγγελία ούτε σχολίασε ούτε επιβεβαίωσε- μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θεωρούνται «φρέσκα» (δηλαδή πρόσφατα εκδοθέντα) και ήταν τυλιγμένα σε πλαστική ταινία. Ορισμένα από αυτά τα τραπεζογραμμάτια εκδόθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για την πρόοδο των ερευνών, καθώς γνωρίζοντας τον τόπο έκδοσής τους, είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί το τραπεζικό κατάστημα από το οποίο εκταμιεύθηκαν και άρα και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη.

Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα στα μετρητά και θα συγκριθούν με αυτά των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ακούστηκαν.

Βέβαια, η ολοκλήρωση της έρευνας αυτής αναμένεται να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Nέες φωτογραφίες με τις βαλίτσες με τα χρήματα της Καϊλή έδωσε η βελγική αστυνομία "

Τουρκία: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δικάζεται ξανά λίγο πριν τις εκλογές – Κίνδυνος να αποκλειστεί από τη διαδικασία

Επαναλαμβάνεται η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με κίνδυνο να του απαγορευθεί κάθε πολιτική δραστηριότητα ενόψει των εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023.

Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης το Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Εκρέμ Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια για ένα σχόλιό του που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος ήταν ο ανερχόμενος αστέρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής όταν εξελέγη το 2019, κινδυνεύει, αν καταδικαστεί, να παραμεριστεί από την πολιτική ζωή μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Από νωρίς σήμερα το πρωί και όπως είχε συμβεί και κατά τις προηγούμενες ακροαματικές συνεδριάσεις, η περιοχή γύρω από το δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, έχει κλείσει τελείως για την κυκλοφορία και η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους.

Μέλος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του κύριου κόμματος που αντιπολιτεύεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο 52χρονος δήμαρχος εκτιμά πως η δίκη του είναι «πολιτική».

«Είναι αληθινά θλιβερό το ότι έχουμε φθάσει εδώ, όμως θέλω παρόλα αυτά να εμπιστευτώ τους δικαστές», δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ σε συνέντευξή του στο TV100.

Η νίκη που έγινε… μεγαλύτερη νίκη

Ο Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος αφού προκάλεσε το Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP.

Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη.

Γιατί διώκεται τώρα

Μερικούς μήνες αργότερα ο Εκρέμ Ιμάμογλού χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που είχαν ακυρώσει την πρώτη εκλογή του και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντάς του τους δικούς του όρους, στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Ενώ ο Ιμάμογλου υπάρχει κίνδυνος να αποκλεισθεί από την πολιτική, η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων το CHP, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ορίσει ένα κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε έξι μήνες.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση και πληθωρισμό που επισήμως τρέχει με ρυθμό γύρω στο 85%.

Όμως ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος ο ίδιος, σύμφωνα με πολυάριθμους παρατηρητές.

Ενώ δηλώνει την υποστήριξή του προς τον αρχηγό του κόμματός του, ο Ιμάμογλου δεν έχει κλείσει την πόρτα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και διαβεβαιώνει ότι «οι ώμοι (του) είναι ικανοί να σηκώσουν κάθε είδους ευθύνες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δικάζεται ξανά λίγο πριν τις εκλογές – Κίνδυνος να αποκλειστεί από τη διαδικασία"

Ν. Ανδρουλάκης: Να επιβληθεί άμεσα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Άμεση ανάγκη είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων στη Τουρκία, σύμφωνα με το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσήμανε ότι «η Τουρκία βομβαρδίζει για άλλη μια φορά τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία, που με τον δικό τους αγώνα αναχαιτίστηκε το Ισλαμικό κράτος».

Άφησε επίσης αιχμές για τη στάση της ΕΕ με την αναφορά ότι «φαίνεται να ξεχνάμε εύκολα καθώς παραμένουμε παρατηρητές των προκλήσεων και των συνεχών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου».

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία είναι η μόνη νατοϊκή χώρα, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις προς τη Ρωσία ενώ συνεχίζει να εκβιάζει τη Σουηδία και την Φινλανδία αρνούμενη να επικυρώσει την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Είχε μάλιστα το θράσος την Κυριακή να απειλήσει τη χώρα μας λέγοντας ότι αν δεν κάτσει φρόνιμα, σύντομα η Αθήνα θα είναι εντός του εύρους του νέου πυραύλου που κατασκευάζει», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Είναι συμπεριφορά αυτή μιας συμμαχικής χώρας, όπως κάποιοι θεωρούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο; Τί άλλο πρέπει να γίνει για να πάρετε μέτρα; Το ελάχιστο, που μπορεί να γίνει, είναι η επιβολή άμεσα εμπάργκο όπλων και κυρώσεων που θα πλήξουν το καθεστώς Ερντογάν», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Ανδρουλάκης: Να επιβληθεί άμεσα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία"

Εύα Καϊλή – Ρομπέρτα Μέτσολα: Οι αντιπρόεδροι έχουν εντολή να εκπροσωπούν μόνο τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου

Απάντηση έδωσε η πρόεδρος της Ρομπέρτα Μέτσολα στα όσα φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή σχετικά με τις επαφές της με το Κατάρ.

Η Εύα Καϊλή είπε πως συναντήθηκε με την κυβέρνηση του Κατάρ ενεργώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο, σαν αντιπρόεδρος, και η Ρομπέρτα Μέτσολα σήκωσε το «γάντι».

Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση Qatar gate περιμένουν να μάθουν σήμερα (14.12.2022) την τύχη τους, αν θα μείνουν στη φυλακή έως τη δίκη τους ή θα αφεθούν ελεύθεροι με όρους (ή βραχιολάκι), με την L’Echo την ίδια ώρα να κάνει λόγο για πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ που έχει βρεθεί στην κατοχή της οικογένειάς της και της ίδιας.
«Η εντολή στους αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Η Εύα Καϊλή υποστηρίζει πως «κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε πως «η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο».

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του δικηγόρου της Εύας Καϊλή, του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που αφορούν την Ρομπέρτα Μετσόλα και τη δράση της Εύας Καϊλή ως ευρωβουλευτή και ως αντιπροέδρου, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι Αντιπρόεδροι έχουν ως αρμοδιότητές τους, εκτός από άλλα καθήκοντα, και γεωγραφικές περιοχές όπου εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο. Η κατανομή των καθηκόντων των Αντιπροέδρων συμφωνήθηκε στην αρχή της θητείας. Στην περίπτωση αυτού του μέλους, ήταν η Μέση Ανατολή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύα Καϊλή – Ρομπέρτα Μέτσολα: Οι αντιπρόεδροι έχουν εντολή να εκπροσωπούν μόνο τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου"

Να βρεθούν εκτός φυλακής ζήτησαν σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Λαγός – Κασιδιάρης – Τι υποστήριξαν στο δικαστήριο

Να βρεθούν εκτός φυλακής ζήτησαν επί της ουσίας σήμερα οι καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών έκαστος, Ιωάννης Λαγός και Ηλίας Κασιδιάρης, υποβάλλοντας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, δια των δικηγόρων τους αιτήματα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους. Μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης βρέθηκε σήμερα στη δικαστική αίθουσα και περίπου 50 οπαδοί του μόλις τον είδαν άρχισαν να τον χειροκροτούν.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του Ι. Λαγού, Ι. Ζωγράφος αναπτύσσοντας το αίτημα του εντολέα του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του αναφέρθηκε στις προηγούμενες αποφάσεις με τις οποίες είχαν απορριφθεί ανάλογα αιτήματα του κατηγορουμένου.

«Επισημαίνω ότι η αιτιολόγηση της απόρριψης του προηγούμενου αιτήματος του Γιάννη Λαγού δεν ήταν επαρκής. Ο σωφρονισμός του Γιάννη Λαγού απέτυχε διότι συνεχίζει να δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν εκδικείται τους κρατουμένους. Η παραμονή του στη φυλακή καθίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη» είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Νωρίτερα, η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, αναπτύσσοντας το δικό της αίτημα για αναστολής εκτέλεση της ποινής του κατηγορουμένου είχε υποστηρίξει: «Έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχει ούτε παράβαση του ΚΟΚ. Δεν είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο. Η πρωτόδικη απόφαση, δεν εξειδικεύει για ποιο λόγο δεν του χορηγεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, κάνει μία γενική αναφορά ότι διεύθυναν. Όλο το κατηγορητήριο στηρίζεται σε περικοπές συγκεκριμένων ομιλιών του.

Έχουν απομονωθεί φράσεις και έχουν εμφανιστεί σε άλλο πλαίσιο από την πραγματικότητα». Επιπλέον η συνήγορος είχε αναφέρει για τον Ηλία Κασιδιάρη: «Είναι ο μοναδικός Έλληνας κρατούμενος που υπάρχει κατάπτυστη απόφαση γενικής γραμματείας αντεγκληματικής να μην του επιτρέπεται καμία επικοινωνία αλλά μέσω δικηγόρου του. Στην παγκόσμια πραγματικότητα αυτό έχει συμβεί μόνο σε δύο κράτη, στην Τουρκία και την Ουκρανία. Ήταν χρόνια επιτυχημένος βουλευτής, είναι ιδρυτής ενός κόμματος που θα εισέλθει στην επόμενη βουλή. Το δικαστήριο θα «τρέχει» για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον.

Η πραγματικότητα είναι πως έχει κοινωνικό και πολιτικό αντίκρισμα είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Μάρτιο θα έχουμε εκλογές, είναι δεδομένο. Αυτό το δικαστήριο θα είναι σε αναστολή, θα έχει χαθεί και άλλος χρόνος.

Είναι υποψήφιος βουλευτής. Πως θα μπορέσει να υπερασπιστεί τις ιδέες του; Υπάρχει περίπτωση να φύγει από τη χώρα ο Κασιδιάρης; Άλλοι εξαφανίστηκαν, αυτός είναι λαϊκό παιδί. Έχει μία επιχείρηση που καταστρέφεται και οι δύο γονείς που έχουν τεράστια προβλήματα υγείας».

Στο δικαστήριο το λόγο έλαβε και Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος είπε: «Εκτίω ποινή κάθειρξης για τον πολυετή δυναμικό μου αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Πλέον όσα φώναζα για τις μίζες αποδεικνύονται αληθή, στις ξένες χώρες από τα ξένα συστήματα. Εδώ το δικαστικό σύστημα ανέχεται διαφθορά.

Γιατί έμεινα στη φυλακή το 2015; Γιατί είχαμε εκλογές. Πρέπει και τώρα να βρίσκομαι στις φυλακές. Όλα τα εθνικά κόμματα στην Ευρώπη σχηματίζουν κυβερνήσεις, στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρχουν με μεγάλα ποσοστά για πολιτικές σκοπιμότητες. Έχουμε άμεση παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές.

Η ουσιαστική ανεπανόρθωτη βλάβη είναι αυτή που θα υποστούν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν το κόμμα μου. 23 εκατομμύρια θεάσεις έχει το κόμμα μου. Κάθε παρέμβαση μου από τη φυλακή την ακούνε χιλιάδες πολίτες… Τα κριτήρια του να βρίσκομαι μέσα στη φυλακή είναι για μην κάνω προεκλογικό αγώνα. Ακόμη, ο κατηγορούμενος ανέφερε: 3,5 χρόνια φυλακής σκαστά για τι; Για τις ομιλίες; Από πότε οι ομιλίες αποτελούν εγκληματική οργάνωση.

Όλα είναι γενικότητες. Ότι υπήρχε ιεραρχία. Σε ποιο κόμμα δεν υπάρχει ιεραρχία; Η απόφαση του πρωτοβάθμιου, η οποία είναι ντροπιαστική, έχει 12 σημεία με ενέργειες μου. Ένα από αυτά είναι ότι πήγα σε μία συναυλία το 2005 και κάποιοι δίπλα έκαναν βλακείες. Αν είχα κάνει ληστεία χρηματοαποστολής θα είχε παραγραφεί».

Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα οπότε και η εισαγγελέας της έδρας ενδέχεται να υποβάλει την πρότασή της επί των αιτημάτων για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους που υπέβαλαν Ηλίας Κασιδιάρης και Ιωάννης Λαγός.

Μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης έκανε αυστηρή επίπληξη στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που άφησε τους οπαδούς του Ηλία Κασιδιάρη να τον χειροκροτούν.

«Έχουμε πει απαγορεύονται τα χειροκροτήματα και τους αφήνετε να χειροκροτούν, απλά κοιτάζοντας τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του δικαστηρίου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Να βρεθούν εκτός φυλακής ζήτησαν σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Λαγός – Κασιδιάρης – Τι υποστήριξαν στο δικαστήριο"

Κώστας Φραγκούλης: Στον καταυλισμό Ρομά η σορός του 16χρονου που πέθανε μετά την αιματηρή καταδίωξη

Οι πιο δύσκολες ώρες για την οικογένεια του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη που πέθανε στη Θεσσαλονίκη. Δεκάδες Ρομά, συνόδευσαν τη σορό του, στον οικισμό που έμενε…

Στον οικισμό Ρομά της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, οδηγήθηκε το πρωί η σορός του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από τον κατηγορούμενο αστυνομικό και πέθανε. Η νεκροφόρα συνοδεύεται από πολλά οχήματα φίλων και συγγενών του, αλλά και πλήθος τσιγγάνων που ακολουθούν την αυτοκινητοπομπή, με τα πόδια.

Η σορός του θα παραμείνει για 24 ώρες στο σπίτι της οικογένειας όπου θα δέχονται τα συλλυπητήρια των ομόφυλών τους, και αύριο Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου το πρωί θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία.

Εκατοντάδες Ρομά ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν η σορός του Κώστα Φραγκούλη έφτασε στην είσοδο του σπιτιού του, στον οικισμό Αγίας Σοφίας. Απαρηγόρητοι οι γονείς, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν την τραγική αυτή απώλεια, ζητούν δικαιοσύνη για τον χαμό του παιδιού τους.

Οι συγγενείς του και όλοι οι Ρομά ανά την Ελλάδα αναμένουν την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αποφανθεί μέσα στη μέρα αν θα προφυλακιστεί ο 34χρονος αστυνομικός που κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.



Ο Κώστας Φραγκούλης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και χαροπάλευε επί 8 ημέρες, με τον οργανισμό του τελικά να μην αντέχει. Η αστυνομία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Ανακλήθηκαν άδειες και ρεπό ενώ ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία σε περιοχές που υπάρχουν καταυλισμοί και τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκαν επεισόδια.

Οι γονείς, η σύζυγος και η πεθερά του 16χρονου περιμένουν όπως έχουν πει από την πρώτη μέρα, να δουν τον αστυνομικό στη φυλακή. Για εκείνους οι εξηγήσεις που έχει δώσει ο αστυνομικός είναι εξοργιστικές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Φραγκούλης: Στον καταυλισμό Ρομά η σορός του 16χρονου που πέθανε μετά την αιματηρή καταδίωξη"

Ρεύμα: Στα 400 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα

Στα… ύψη των 400 ευρώ έφτασε και πάλι η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, την ώρα που και στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνεται αντίστοιχο ράλι λόγω αυξημένης ζήτησης.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 399,36 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,29% σε μια μέρα (χθες Τρίτη ήταν στα 318,75/MWh), με τη χαμηλότερη στα 259,89 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 580,74 ευρώ/MWh, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η υψηλότερη τιμή ξεπέρασε τα 600 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα παρατηρείται υποχώρηση των ΑΠΕ, κυριαρχία του φυσικού αερίου, αλλά και αυξημένη συμμετοχή του λιγνίτη. Ειδικότερα, ο φυσικό αέριο κατέχει τα πρωτεία με 45,35%, ακολουθεί ο λιγνίτης με 22,49%, και έπονται οι ΑΠΕ με 14,17% (14,64% μαζί με της Κρήτης), οι εισαγωγές με 8,74% και τα υδροηλεκτρικά με 5,69%.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή έκλεισε στα 137,55 ευρώ/MWh, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι και στα 142 ευρώ/MWh, με τα συμβόλαια Φεβρουαρίου 2023 να κλείνουν στα 139 ευρώ/MWh και του Μαρτίου 2023 στα 139,37 ευρώ/MWh.

Η αυξημένη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη λόγω του πρώτου κύματος κακοκαιρίας του φετινού χειμώνα δοκιμάζει τις αντοχές των δικτύων, των αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά κυρίως των καταναλωτών, που ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με επίθεση παγετώνα, καλούνται να επωμιστούν τον τελικό «λογαριασμό» του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.
Υπερκέρδη για παραγωγούς και traders

Η κατάσταση αυτή φέρνει υπερκέρδη στους ισχυρούς commodity traders που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.

Αντίστοιχα, αυξημένα έσοδα και κέρδη καταγράφουν και οι μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι παραγωγής και προμήθειας LNG. Για παράδειγμα η New Fortress Energy Inc. Δεσμεύτηκε, όπως αναφέρει το Bloomberg, να επιστρέψει περίπου το 40% των ετήσιων προ φόρων κερδών της πριν στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων.

Η New Fortress, η οποία είναι έτοιμη να σημειώσει κέρδη ρεκόρ φέτος εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια νέα μερισματική πολιτική που περιλαμβάνει πληρωμή 3 δολαρίων ανά μετοχή τον Ιανουάριο (η προηγούμενη πληρωμή ήταν 10 σεντς).

Η New Fortress, που ελέγχεται από τον επενδυτή Wes Edens, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση εφοδιασμού που εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, εγκαθιστώντας πλωτές υπεράκτιες εγκαταστάσεις LNG για την ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών του καυσίμου.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρεύμα: Στα 400 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news