facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Παγκόσμιος συναγερμός για το φετινό καλοκαίρι – Αναμένεται να είναι θερμότερο όλων εποχών

Σε κατάσταση... συναγερμού είναι ο πλανήτης, καθώς φαίνονται ορατά τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το θερμότερο όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Καύσωνες, χαλάζι και έντονα καιρικά φαινόμενα χτυπάνε όλες τις χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορμητικά νερά μετέτρεψαν τη Σαραγόσα σε έναν τεράστιο ποταμό. Άνδρες και γυναίκες έψαχναν για καταφύγι, ακόμη και σε στέγες αυτοκινήτων, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που σκαρφάλωσαν στα δέντρα.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν μετά από την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε τα βορειοανατολικά της Ισπανίας.

Υπερχείλισαν ποτάμια, προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος, σταμάτησαν δρομολόγια τρένων προς τη Βαρκελώνη.

Σε κάποιες περιοχές, μέσα σε μια ώρα, έπεσαν 54 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παρά την ένταση του φαινομένου, δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο η έντονη βροχή και το χαλάζι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, σημειώθηκε στην εκπομπή «Live News» του Mega.

Τα τερτίπια του καιρού

Καύσωνας, χαλάζι και έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν καταστροφές.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο ορατές από ποτέ. Στις 3 Ιουλίου η θερμοκρασία άγγιξε τους 17,1 βαθμούς μέση θερμοκρασία, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.

16,9 βαθμοί είχαν καταγραφεί τον Ιούλιο πέρυσι αλλά και τον Αύγουστο του 2016.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι τα πιο θερμά χρόνια που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.

Αιτία των υψηλών θερμοκρασιών για τους επιστήμονες, το φαινόμενο Ελ Νίνιο και οι υψηλές θερμοκρασίες και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει την Ιταλία τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η θερμοκρασία θα αυξηθεί αισθητά σε όλη τη χώρα ενώ στη Σαρδηνία αναμένεται ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσεις στους 47 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή, ο Βορράς πλήττεται από έντονες βροχές και χαλαζοπτώσεις.

Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα και τέσσερις ακόμη αγνοούνται μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 85.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των βροχοπτώσεων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παγκόσμιος συναγερμός για το φετινό καλοκαίρι – Αναμένεται να είναι θερμότερο όλων εποχών"

Ρίο: Το έσκασε από το νοσοκομείο ασθενής με μεταδοτικό νόσημα – Τον ψάχνει η Αστυνομία

Πρόκειται για έναν 25χρονο από το Πακιστάν, ο οποίος το «έσκασε» από το νοσοκομείο του Ρίου και «σηκώθηκε» στο πόδι η Αστυνομία που τον αναζητά.

Κι αυτό γιατί, ο 25χρονος μεταφέρθηκε στο νοσηλευτήριο με φυματίωση. Κάποια στιγμή ξέφυγε από την προσοχή του προσωπικού και… εξαφανίστηκε.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Αστυνομία και άρχισε τις αναζητήσεις στην περιοχή αφού το νόσημα είναι μεταδοτικό και ο άνδρας πρέπει άμεσα να επιστρέψει στο νοσοκομείο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρίο: Το έσκασε από το νοσοκομείο ασθενής με μεταδοτικό νόσημα – Τον ψάχνει η Αστυνομία"

ΗΠΑ: Στέλνουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία – Προσωρινό «όχι» στο Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή (7/7) ο Λευκός Οίκος, ξεπερνώντας ένα σημαντικό όριο στον τύπο των όπλων που προσφέρονται στο Κίεβο για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.

“Είναι μια δύσκολη απόφαση. Την αναβάλαμε” για κάποιο χρόνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι ήταν αυτό ήταν “το σωστό να γίνει”.

Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με τους συμμάχους και αφότου η κυβέρνησή του “συνέστησε ομόφωνα” την πρόταση αυτή.

Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν δώσει “γραπτές” εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση που θα κάνουν αυτών των όπλων για να ελαχιστοποιήσουν “τους κινδύνους που ενέχουν (τα όπλα αυτά) για τους πολίτες”.

Πρόσθεσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς κατά της Ουκρανίας από την αρχή της σύγκρουσης και ότι η χρήση βλημάτων πυροβολικού από την Ουκρανία είναι τόσο συχνή που είναι δύσκολο να διατηρηθεί η παραγωγή.

Προσωρινό «όχι» στο Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Σάλιβαν δήλωσε ακόμη ότι η Ουκρανία δεν θα “ενταχθεί στο ΝΑΤΟ” στο τέλος της συνόδου κορυφής του Βίλνιους, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, ακόμη κι αν το θέμα τεθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Το Κίεβο “έχει ακόμη πολλά στάδια να περάσει πριν μπορέσει να γίνει μέλος” της Ατλαντικής Συμμαχίας, διευκρίνισε.

Παρότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά τη σύνοδο κορυφής, τα μέλη της θα συζητήσουν ποια βήματα είναι απαραίτητα ώστε το Κίεβο να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Στέλνουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία – Προσωρινό «όχι» στο Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Παραιτείται η κυβέρνηση της Ολλανδίας, γιατί δεν κατέληξε σε συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και τα μέλη της κυβέρνησης του θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, επειδή δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Το ANP επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι η τέταρτη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρούτε κατέρρευσε καθώς δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει πώς να περιορίσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία, έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Αιτήματα για σχόλιο από το γραφείο του Ρούτε έμειναν αναπάντητα σήμερα το βράδυ.

Μια πρόταση του συντηρητικού κόμματος VVD του Ρούτε για να περιοριστεί η ροή των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία διέλυσε τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του, καθώς τα δύο μικρότερα κόμματα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τις προτάσεις του.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ρούτε ζήτησε να υποστηριχθεί η πρόταση να περιοριστεί η είσοδος για τα παιδιά των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να αναγκαστούν οι οικογένειες να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν μπορέσουν να ενωθούν.

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι σε περισσότερες από 46.000 και η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι μπορεί να αυξηθούν σε περισσότερες από 70.000 φέτος – ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτείται η κυβέρνηση της Ολλανδίας, γιατί δεν κατέληξε σε συμφωνία για το μεταναστευτικό"

«Αγριεύει» ο καιρός : Πλησιάζει ο πρώτος καύσωνας – «Μέχρι και 44 βαθμούς η θερμοκρασία» λέει ο Σάκης Αρναούτογλου

«Μπαίνουμε σε καύσωνα» προειδοποίησε ο Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν για αρκετές μέρες. Από το πρωί του Σαββάτου θα υπάρχει λιακάδα παντού και σύννεφα στο Θρακικό πέλαγος, ενώ δεν αποκλείεται κάποια παροδική βροχή.

Από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε σύννεφα στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές και μπόρες από την Καβάλα μέχρι τα ανατολικά της χώρας. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι στα κεντρικά στους 35 βαθμούς, στα βόρεια από 28 έως 33 βαθμούς, στα νότια στους 32 βαθμούς, στα δυτικά στους 35 βαθμούς και στα ανατολικά έως 32 βαθμούς.

Στην Αττική, θα έχουμε ηλιοφάνεια από το πρωί με πολύ καλή διαύγεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης θα έχουμε ήλιο από το πρωί και από το μεσημέρι θα έχουμε τοπικές συννεφιές. Η θερμοκρασία από 23 έως 32 βαθμούς.

Η Κυριακή θα είναι επίσης ηλιόλουστη από το πρωί και κάποιες λίγες τοπικές συννεφιές στα ορεινά.

Τη Δευτέρα, λιακάδα παντού, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενταθούν φτάνοντας τα 7-8 μποφόρ από τις Κυκλάδες έως την Κρήτη.

Την Τρίτη, ήλιος παντού χωρίς σύννεφα και οι βοριάδες σιγά – σιγά υποχωρούν στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα ανεβαίνει φτάνοντας τους 37 βαθμούς στα κεντρικά.

Την Τετάρτη καλοκαίρι παντού με τους ανέμους να πέφτουν. Η θερμοκρασία θα είναι σε άνοδο φτάνοντας τους 38 και τους 39 βαθμούς στα κεντρικά της χώρας.

Από εκεί και πέρα η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο και δεν αποκλείεται στα πεδινά να έχουμε 43 και τοπικά 44 βαθμούς.

 
Καλλιάνος: Έρχονται πολύ θερμές αέριες μάζες από Αλγερία και Μαρόκο

Τους 34ο με 36ο βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει το θερμόμετρο στα ηπειρωτικά από το προσεχές Σάββατο έως τη Δυτέρα. Την Τρίτη, ο υδράργυρος στα πεδινά θα φτάσει τους 36ο – 37ο βαθμούς και τοπικά στους 38ο.

Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, φαίνεται ότι πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν -διαμέσω της Μεσογείου – προς την περιοχή της Ελλάδας και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 39ο – 40ο βαθμών και τοπικά ακόμα παραπανω.

Ο επικείμενος καύσωνας, που πιθανότατα θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, φαίνεται ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει πόση ισχύ θα έχει αλλά και πόση διάρκεια.

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και η κίνηση των αερίων μαζών φανερώνει ότι ίσως προς τα τέλη της εβδομάδας που θα μπούμε, ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμη και άνω των 41°C. Αυτό όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και χρειάζεται να περιμένουμε 2 μέρες ακόμα για να σιγουρευτούμε. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας παρατεταμένος καύσωνας που λίγο θα μας κουράσει. Βέβαια έχουμε ξαναπεράσει τέτοιες περιόδους στο παρελθόν.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος καλεί σε εγρήγορση την Πολιτική Προστασία και σε ανάρτησή του αναφέρει: «Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, την χαμηλής σχετικής υγρασίας, της μεγάλης περιόδου ξηρασίας που φαίνεται ότι θα βιώσουμε αλλά και των τοπικά ενισχυμένων βοριάδων που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική και νότια Ελλάδα, καλό θα ήταν να είναι από τώρα έτοιμη η πολιτική προστασία και εύχομαι να διαχειριστεί με άριστο βαθμό τις πυρκαγιές που ίσως προκύψουν.

Όλοι ευχόμαστε να μην υπάρξει ούτε μια πυρκαγιά και άρα οφείλουμε να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί. Επίσης, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν χώροι για να πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα κλιματισμού στα σπίτια τους καθώς επίσης πρέπει να προστατευτούν οι άστεγοι και τα αδέσποτα ζώα. Τις επόμενες ημέρες έρχονται νεότερα στοιχεία».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και το βορειοανατολικό Αιγαίο, προβλέπονται τοπικές βροχές και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 32 με 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα φτάσει τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από αργά το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις το πρωί στην κεντρική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα στα νότια.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τμήματα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, με πιθανότητα όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Στα βόρεια και ανατολικά του νομού τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές ή όμβρους και βαθμιαία γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανόν έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στα νησιά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-07-2023

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στα νησιά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά αρχικά ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 37 με 38 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου.Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αγριεύει» ο καιρός : Πλησιάζει ο πρώτος καύσωνας – «Μέχρι και 44 βαθμούς η θερμοκρασία» λέει ο Σάκης Αρναούτογλου"

Κερατέα: Τρόμος για ζευγάρι ηλικιωμένων – Ληστές τους έδεσαν και τους σημάδευαν με όπλο

Ένα ζευγάρι στην Κερατέα έζησε στιγμές τρόμου, καθώς αδίστακτοι ληστές μπήκαν στο σπίτι τους και τους λήστεψαν.

Οι τρεις ληστές μπήκαν στο σπίτι, τους έδεσαν τα χέρια, τους φίμωσαν και άρχισαν με την απειλή όπλου να ψάχνουν για χρήματα.

Σε βίντεο που παρουσίασε το Mega οι τρεις μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι τρέχουν και πηδούν τα κάγκελα μονοκατοικίας στην Κερατέα. Μέσα στο σπίτι έχουν εγκαταλείψει φιμωμένους και με δεμένα χέρια έναν 75χρονο και τη σύζυγό του, τους οποίους λίγο νωρίτερα και με την απειλή όπλου, έχουν ληστέψει.

«Αισθάνθηκα από πίσω μου έναν άνθρωπο να με αγκαλιάζει, να με γυρίζει, να τον βλέπω και μετά να μου βουλώνει τη μύτη και το στόμα. Με έσυρε μετά μέσα και μου είχε και το όπλο πίσω στον αυχένα μου», λέει η ηλικιωμένη.

«Πετάγομαι έξω από το σπίτι και βλέπω δύο νταγλαράδες, με αρπάζουν, μου κλείνουν το στόμα και ο ένας κράταγε και ο άλλος έδενε», είπε ο 75χρονος.

Οι ληστές ήταν αποφασισμένοι να βρουν χρήματα με κάθε τρόπο. Αφού ακινητοποίησαν το ζευγάρι, έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή το σπίτι. Κατάφεραν να αποσπάσουν μικρό χρηματικό ποσό ύψους 300 ευρώ, αλλά και μια τσάντα γεμάτη με κοσμήματα. Η τσάντα, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, ζύγιζε 6 κιλά.

Η τσάντα και το πιστόλι που ξέχασαν

Το θράσος τους ήταν τέτοιο, καθώς όταν αντιλήφθηκαν ότι ξέχασαν την τσάντα με τα κοσμήματα ξαναγύρισαν ατάραχοι για να την πάρουν.  Ο χρόνος ρεκόρ μάλιστα που χρειάστηκε ο ένας εκ των τριών για να ξαναμπεί στο σπίτι και να φύγει ήταν μόλις 14 δευτερόλεπτα. 

Οι ληστές φάνηκαν τελικά απρόσεκτοι, καθώς ένας ξέχασε στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού το όπλο του. Η αστυνομία με βασικό στοιχείο το πιστόλι ρέπλικα αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κερατέα: Τρόμος για ζευγάρι ηλικιωμένων – Ληστές τους έδεσαν και τους σημάδευαν με όπλο"

Τέλος στο μπλόκο στις συντάξεις λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ - Τι αλλάζει

Αλλάξει το καθεστώς που μπλοκάρει τις συντάξεις για όσους έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ. Έρχονται αλλαγές και ρυθμίσεις όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Εργασίας.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που θα γίνουν στις συντάξεις.

Αλλαγές για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ

Στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αλλαγές στη ρύθμιση που ορίζει ότι δεν μπορεί να αποδοθεί σύνταξη σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, αν δεν εξοφλήσουν το υπερβάλλον των 20.000 ευρώ ρυθμίζοντας σε έως 60 δόσεις το υπόλοιπο χρέος. «Χρειάζεται λύση, δίκαιη λύση, για τους υποψήφιους συνταξιούχους με χρέη, και θα δουλέψω γι’ αυτό το ζήτημα» σημείωσε.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές επί χρόνια, αλλά στο τέλος του εργασιακού τους βίου δημιούργησαν οφειλές.

O κ. Γεωργιάδης κάλεσε τις επιχειρήσεις να δώσουν δίκαιες αυξήσεις στους μισθούς και να δώσουν στους εργαζόμενους τους μισθούς που τούς αναλογούν με βάση την παραγωγικότητα.

Ο υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις σε εργασία και ασφαλιστικό. Έθεσε στόχο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% και μήνυσε στις επιχειρήσεις, ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να αυξήσουν δίκαια τους μισθούς των εργαζομένων τους και να τους δώσουν το μισθό που τους αναλογεί με βάση την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε από 125.000 που τις παρέλαβε τον Ιούνιο του 2019 να τις έχει περιορίσει σε 32.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έλαβε σήμερα από την αρμόδια υπηρεσία.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του συστήματος εργασίας από συνταξιούχους, ο υπουργός είπε ότι «οι συνθήκες της ανεργίας έχουν αλλάξει, οι συνθήκες πλέον είναι πια ώριμες, και μπορούμε να μην τιμωρούνται με υψηλές παρακρατήσεις σύνταξης, όσοι συνταξιούχοι θελήσουν να εργαστούν, είτε για λόγους ανάγκης, είτε ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους». Τόνισε δε, πως «δεν μπορεί να τιμωρούνται με παρακράτηση 30% της σύνταξής τους, για την οποία έχουν εργαστεί μια ζωή».

Προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες, μαζί με τους αρμόδιους υφυπουργούς, θα ανακοινώσει τις παραμέτρους-κόφτες που θα τεθούν στην ρύθμιση «ώστε να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες κάποιων πολύ λίγων, που είδαν κάποια προσχέδια και φοβούνται πως θα μπορούσαν να έχουν κάποια ζημία από αυτή την ρύθμιση».

Ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο κ. Γεωργιάδης, επίσης ανέφερε ότι ένα θέμα που τον απασχολεί και θα υπάρξει ρύθμιση, αφορά τους ελευθέρους επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, γιατί κάτι δεν πήγε καλά στον τέλος του εργασιακού τους βίου και δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη. Όπως σημείωσε, το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε δύσκολα στο εργασιακό του βίο.

Για αυτό «θα δουλέψουμε άμεσα με τους συνεργάτες μου για να βρούμε λύση δίκαιη, που θα δίνει διέξοδο σε εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν την διαφορά που ορίζει ο νόμος, για να ενταχθούν στην διαδικασία της σταδιακής αποπληρωμής της οφειλής, μέσω της παρακράτησης μέρους της σύνταξής τους που θα παρουσιάσουμε στην Βουλή».

Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι άμεσα θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους και στους συλλόγους των εργαζομένων, ένα εθνικό σχέδιο δράσεων και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων – κυρίως στον τουρισμό – όπου σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, αλλά και σε επαγγέλματα που έχουν ένα βαθμό μεγάλης επικινδυνότητας, όπως οι ταχυμεταφορείς.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος στο μπλόκο στις συντάξεις λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ - Τι αλλάζει "

Γιώργος Φλωρίδης: Φρένο στη βιομηχανία των μηνύσεων με ποινές και πρόστιμα στους καθ’ έξιν μηνυτές

Ποινές και πρόστιμα στους καθ’έξιν μηνυτές, προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (7.7.2023) από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων που γίνονται από χθες και θα διαρκέσουν μέχρι αύριο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξήγησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που έχει για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, το οποίο έχει βασικό στόχο να απονέμεται γρήγορα αλλά και να δοθεί ένα τέλος στη βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων.

Γι’ αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε πρόστιμα και ποινές για τις μηνύσεις που μπαίνουν στο αρχείο, λέγοντας ότι «η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνεται καταχρηστικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε ότι ο νέος δικαστικός χάρτης θα περιλαμβάνει – όχι καταργήσεις – αλλά ενοποιήσεις δικαστηρίων σε μια περιφέρεια και ορθολογικότερη αξιοποίηση των δικαστών».

Παράλληλα, ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε και στα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, σχετικά με τις παρακολουθήσεις, λέγοντας ότι «η υπόθεση απασχόλησε Βουλή και τις ανεξάρτητες αρχές. Που κατέληξε; Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Ζητάτε πληροφόρηση. Δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην προανακριτική διαδικασία. Δεν πιστεύω να θέλετε να υποκαταστήσω του εισαγγελείς…».

Σχετικά με τις αιτιάσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, για την προστασία των δανειοληπτών, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «θα αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από περίεργες διατάξεις… Το άρθρο 404 για την τοκογλυφία των τραπεζών με τις αλλαγές που κάνατε το 2019 στον Ποινικό Κώδικα εξαφανίστηκε…».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Φλωρίδης: Φρένο στη βιομηχανία των μηνύσεων με ποινές και πρόστιμα στους καθ’ έξιν μηνυτές"

«Κλείδωσε» το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν – Στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, η ατζέντα

Την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν τετ α τετ στο περιθώρειο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δίπλα στον κ. Μητσοτάκη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, παρούσα θα είναι και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση. Αν η συνάντηση πάει καλά, ενδέχεται να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, αν η σύνθεση είναι «τρεις συν τρεις», και στην ελληνική πλευρά βρίσκεται η κ. Μπούρα.

Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Η Αθήνα προσδοκά να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι, όπως έγινε μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, και να συνεχιστεί η ομαλοποίηση των σχέσεων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Άγκυρα να μη θέτει ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να κάνει «ένα βήμα πίσω» από αυτές τις προκλήσεις.

Η Αθήνα πιστεύει ότι υπάρχουν ζητήματα «θετικής ατζέντας» στα οποία μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις, όπως είναι η οικονομία, το διμερές εμπόριο, ή τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αναδείχθηκαν με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά συζητάει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει την Πέμπτη στη Βουλή ότι για το θέμα αυτό το Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος.

Τι λέει η Άγκυρα

Στην τουρκική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επικείμενη συνάντηση. «Θα δοθούν οι εντολές από τους δυο ηγέτες και αρμόδιοι θα ελέγχουν την πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα», τονίζεται. Βασικό θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα, ωστόσο στην Άγκυρα, θεωρούν ότι υπάρχουν «πολλαπλά ζητήματα που την επηρεάζουν», και θα τεθούν στο τραπέζι.

Στη γείτονα περιμένουν «αποφασιστικά βήματα» από την ελληνική πλευρά, και νομίζουν ότι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δώσει τις κατάλληλες εντολές.

Στη συνάντηση ενδεχομένως οι δυο ηγέτες να αποφασίσουν για επομένη συνάντηση τους και να την ανακοινώσουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κλίμα, ωστόσο οι πληροφορίες του Μανώλη Κωστίδη αναφέρουν ότι η προσυνεννόηση που γίνεται για τη συνάντηση αυτή είναι καλή, άρα μπορεί να υπάρξει και επομένη συνάντηση που θα ανακοινωθεί επισήμως στη Σύνοδο του Βίλνιους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλείδωσε» το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν – Στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, η ατζέντα"

Μύκονος: Πρόστιμο 13.121.781 ευρώ σε beach bar για αυθαίρετες κατασκευές

Κοινοποιήθηκε, στην επιχείρηση και βεβαιώθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ το πρόστιμο, ύψους 13.121.781 ευρώ, που επιβλήθηκε σε beach bar στον Πάνορμο Μυκόνου, ύστερα από αυτοψία που διενεργήθηκε από μικτό κλιμάκιο ελέγχου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 4.4.2023.

Η επιχείρηση προχώρησε με ιδία μέσα σε κατεδαφίσεις καταθέτοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου Ερμούπολης.

Ορίστηκε Ελεγκτής δόμησης, ο οποίος στις 9.6.2023 που έκανε έλεγχο, διαπίστωσε ότι είχε γίνει κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε δύο ΚΑΕΚ (Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου).

Το πόρισμα αυτό, έχει διαβιβαστεί στο δήμο με την υπόμνηση, η οποία ευθυγραμμίζεται με σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ότι σε κάθε περίπτωση η άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων εντός των παραπάνω ΚΑΕΚ δεν μπορεί να εξαρτάται από άλλα ΚΑΕΚ, στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, ούτε μπορεί να επεκταθεί η λειτουργία της επιχείρησης σε αυτά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Πρόστιμο 13.121.781 ευρώ σε beach bar για αυθαίρετες κατασκευές"

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη με νεκρό πυροσβέστη - Υπέστη ανακοπή ενώ έσβηνε φωτιά

 Ένας 40χρονος πυροσβέστης άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα του καθήκοντος στη Θεσσαλονίκη.

Ο άνδρας είχε μεταβεί με άλλους πυροσβέστες το απόγευμα της Παρασκευής στη Συμμαχική Οδό για εκδήλωση φωτιά που έκαιγε ξερά χόρτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, ο πυροσβέστης υπέστη ανακοπή καρδιάς και άφησε την τελευταία του πνοή.
Advertisement

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέβη άμεσα στο σημείο. Πλήρωμα του ασθενοφόρου έκανε ΚΑΡΠΑ στον 40χρονο, όμως οι προσπάθειες ήταν μάταιες.  

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη με νεκρό πυροσβέστη - Υπέστη ανακοπή ενώ έσβηνε φωτιά "

Χρυσοχοΐδης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δει ο πολίτης διαφορά στην καθημερινότητά του»

“Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά να εργαστούμε με αφοσίωση. Αυτή θα είναι η τετραετία της Υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση”. Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής (07.07.23) τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και του ΕΣΥ.

Μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις πως ξεκινούν άμεσα οι προσλήψεις 250 ατόμων κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των ασθενοφόρων. Περιλαμβάνονται σε αυτούς και 40 μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι θα προστρέχουν στα περιστατικά ακόμη ταχύτερα. «Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχαν προκηρύξεις αλλά δεν καλύπτονταν οι θέσεις», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα, ανέφερε ο υπουργός υγείας και διευκρίνισε πως αυτό είναι, η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αντάξιο των αναγκών των Ελλήνων πολιτών.

Ένα σύστημα Υγείας που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, τόνισε.

«Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν πολλές παρεμβάσεις βελτίωσης εν μέσω της πανδημίας. Ο στόχος μας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Οι προτεραιότητες 

Προτεραιότητες είναι, όπως είπε:

-ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό 

-ενίσχυση των κέντρων υγείας
-ενίσχυση των νοσοκομείων
-ψυχική υγεία
-νέος υγειονομικός χάρτης
-πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
-θεσμός του προσωπικού γιατρού
-προληπτικοί έλεγχοι
-κεντρικοποίηση των προμηθειών
-Αλλαγές στον Υγειονομικό Χάρτη

Αλλαγές στα νοσοκομεία

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στα νοσοκομεία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) που συντονίζουν τα νοσοκομεία ανά περιφέρεια, θα υπάρξουν αλλαγές.

Θα γίνει επαναχάραξη των ΥΠΕ ανά γεωγραφική αρμοδιότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι περιοχές που θα ελέγχουν οι ΥΠΕ αλλά και ο αριθμός τους, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι Υγειονομικές Περιφέρειες ήταν 17, στην συνέχεια μειώθηκαν σε 14 ενώ αργότερα έγιναν 7.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο πολίτης να δει διαφορά στην καθημερινότητά του όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Θα επιταχύνουμε τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Κέντρα Υγείας και τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Θα εντείνουμε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού αλλά και η δική μου αποστολή μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία του υπουργείου», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Περαιτέρω, μίλησε αναλυτικά για τα επιμέρους θέματα και πιο συγκεκριμένα:

Προσωπικός γιατρός και ενίσχυση Κέντρων Υγείας και Κινητών Ομάδων Υγείας

Στη συνέχεια σημείωσε πως δεν υπόσχεται θαύματα, αλλά δεσμεύεται να εργαστεί με αφοσίωση για την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και της πρόσβασης των πολιτών στις δομές Δημόσιας Υγείας.

«Αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο τον πολίτη και βασικούς άξονες την πρόληψη και την ορθή και ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε μια σειρά εμβληματικών δράσεων σε όλους τους τομείς της υγείας. Στη δημόσια υγεία έχουμε ξεκινήσει προγράμματα πρόληψης παραγόντων κινδύνου καθώς και προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα καθιερώνουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού», σημείωσε.

Σήμερα πάνω από 4,8 πολίτες που έχουν γραφτεί στον προσωπικό γιατρό. Θα υπάρξει ένταξη γιατρών του ΕΣΥ στον θεσμό του προσωπικού Γιατρού, και δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας ελέγχου του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Αύξηση προσωπικού, εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και νέα νοσοκομεία

Ως πρώτο στόχο η κυβέρνηση έχει θέσει, την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους -κυρίως νοσηλευτές- ώστε να φτάσουμε τον μέσο όρο 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

Στη συνέχεια με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης αναμένεται να εκσυχρονιστούν τα κτίρια και ο εξοπλισμός 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.

Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και 25 Κέντρων Αποκατάστασης.

Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία, όπως είναι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων στην Υγεία. Καθώς η πρόσφατη ΠΝΠ, που προβλέπει την ενίσχυση των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία με οδηγούς από τον στρατό, την πυροσβεστική και κατ’ εξαίρεση και με προσωπικό των ΟΤΑ, είναι λύση ανάγκης.

Οι μόνιμες παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ έπονται από το φθινόπωρο και μετά και φιλοδοξούν να παρέχουν στους πολίτες πρώτες βοήθειες σε 7 έως 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν έξι νέες βάσεις για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δει ο πολίτης διαφορά στην καθημερινότητά του»"

Σε σοβαρή κατάσταση ο 9χρονος που κατάπιε καυστικό υγρό – «Νόμιζε ότι ήταν νερό» λέει ο παππούς του

Διασωληνωμένο παραμένει το 9χρονο αγόρι που κατάπιε το καυστικό υγρό, νομίζοντας πως είναι νερό. Το περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι στη Ρόδο, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση για τη μεταφορά στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το παιδί κατευθύνθηκε προς την κουζίνα του σπιτιού, προκειμένου να πιει νερό. Όμως, φαίνεται πως μπέρδεψε τα μπουκάλια και, δυστυχώς, ήπιε από αυτό με το καυστικό υγρό. Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο παππούς του μικρού αγοριού αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές και την αγωνία που βιώνει τώρα η οικογένεια.

«Νερό νόμιζε ότι ήτανε και πήγε να το πιει. Τον πρόλαβε η μητέρα και τον σταμάτησε. Λίγο ακούμπησε. Στο νοσοκομείο τον πήγε κατευθείαν ο πατέρας και είχε διαπιστωθεί λίγο κάψιμο στον λάρυγγα», ανέφερε, αρχικά, ο παππούς του.

Αμέσως το παιδί ένιωσε ένα κάψιμο. «Ήταν με τη μητέρα του και τον πατέρα του σπίτι. Του φώναξε νομίζω και το έφτυσε κατευθείαν. Θα το κατάλαβε και το ίδιο το παιδί γιατί είναι 9 χρόνων». Στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν πως το καυστικό υγρό είχε περάσει σε ζωτικά όργανα του παιδιού και έτσι έκριναν σημαντική την αεροδιακομιδή του στην Αθήνα και το νοσοκομείο Παίδων.

«Ήρθε αεροπλάνο και τον πήγαν στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή είναι στο “Παίδων”. Περιμένω τηλέφωνο από τον πατέρα και εγώ. Να ήταν σε κανένα παράθυρο τίποτα και δεν το υπολόγισε το παιδί και νόμιζε ότι ήταν νερό; Κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Δεν μπορώ να κρατηθώ στα πόδια μου», κατέληξε στα λεγόμενά του ο παππούς του αγοριού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το παιδί παραμένει σε σοβαρή κατάσταση. Ο 9χρονος φέρει εγκαύματα στον οισοφάγο, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε σοβαρή κατάσταση ο 9χρονος που κατάπιε καυστικό υγρό – «Νόμιζε ότι ήταν νερό» λέει ο παππούς του"

Ο Ερντογάν υπόσχεται να πάρει την «καλύτερη απόφαση» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία θα λάβει «την καλύτερη απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Θα το συζητήσουμε με τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Βίλνιους και θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν που ετοιμάζεται αργότερα σήμερα το βράδυ να υποδεχθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, είπε ότι τάσσεται υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών».

Εντούτοις, συνέχισε λέγοντας «πώς μπορεί ένα κράτος που δεν αποστασιοποιείται από τρομοκρατικές οργανώσεις να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι η τελευταία χώρα μαζί με την Ουγγαρία που ακόμη δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία παρά τα πολλά βήματα που έχει λάβει η Στοκχόλμη απέναντι σε αιτήματα που έγειρε η Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του Συντάγματος και της υιοθέτησης ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας

Πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία, από την Μπρατισλάβα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν υπόσχεται να πάρει την «καλύτερη απόφαση» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"

Οδηγούσε μεθυσμένος ανάποδα για τέσσερα χιλιόμετρα στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Ένα αδιανόητο περιστατικό έγινε στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, καθώς ένας 51χρονος οδηγός που ήταν μεθυσμένος, οδηγούσε ανάποδα για τέσσερα χιλιόμετρα στο ύψος του Πλαταμώνα Πιερίας.

Κατά την αντικανονική του πορεία πέρασε, μάλιστα, μέσα από τη σήραγγα της περιοχής. Όταν ακινητοποιήθηκε το όχημά του, αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο οδηγός βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, ενώ, μόλις οι υπεύθυνοι του αυτοκινητόδρομου αντιλήφθηκαν την ανάποδη κίνηση του αυτοκινήτου απέκλεισαν για λόγους ασφαλείας την κίνηση στο οδόστρωμα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγούσε μεθυσμένος ανάποδα για τέσσερα χιλιόμετρα στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης"

Κερατέα: Στο αυτόφωρο ένας άνδρας για τη φωτιά – Έκαιγε ξερά χόρτα

Στο αυτόφωρο οδηγείται ένας άντρας που συνελήφθη Παρασκευή (7.7.2023) και κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια, από τον οποίο προκλήθηκε η φωτιά στην Κερατέα νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής, ο άνδρας έκαιγε ξερά χόρτα στην Κερατέα, από τα οποία ξέσπασε η φωτιά, η οποία πλέον έχει οριοθετηθεί.

Ο άνδρας συνελήφθη από τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου.

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής για τη σύλληψη του άνδρα:

«Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε ξηρά χόρτα, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης θερμών εργασιών, στην Κερατέα Αττικής.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κερατέα: Στο αυτόφωρο ένας άνδρας για τη φωτιά – Έκαιγε ξερά χόρτα"

Ένταση στο λιμάνι της Ρόδου- Οι ταξιτζήδες απέκλεισαν την Ακαντιά

Ένταση επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στο λιμάνι της Ρόδου, στην Ακαντιά, καθώς πάνω από 200 ταξιτζήδες έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για την αποβίβαση αυτοκινήτων που σύμφωνα με δικές τους πληροφορίες είναι εταιρείας που θα συνεργαστεί με την "Uber" στο πλαίσιο δραστηριοποίησης της στο νησί.

Όπως δήλωσε στη "Ροδιακή' ο πρόεδρος του σωματείου των ιδιοκτητών ταξί κ. Θεοδόσης Καστανίδης, πολλοί συνάδελφοί του είναι αποφασισμένοι τις επόμενες μέρες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις κλείνοντας λιμάνια και αεροδρόμιο.

Σημειώνεται οτι η παραμονή των ταξιτζήδων στο λιμάνι της Ρόδου συνεχίζεται, ενώ αισθητή είναι η παρουσία της αστυνομίας.

Συλλήψεις από το Λιμεναρχείο

Λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα,, οι  Πρόεδροι των τριών σωματείων των ταξιτζήδων, κλήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχέιο της Ρόδου για να δώσουν εξηγήσεις. 

Αυτή την ώρα, έξω από τα Λιμεναρχείο και μέχρι την πλατεία δημαρχείου, βρίσκονται παρατεταγμένα τα ταξί ενώ οι ταξιζτζήδες συμπαρίστανται στους προέδρους των σωματείων τους.

 rodiaki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στο λιμάνι της Ρόδου- Οι ταξιτζήδες απέκλεισαν την Ακαντιά"

Νησιά Βορείου Αιγαίου και Δωδεκάνησα στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο (08/07)

Τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο (8.7.2023), όπως φαίνεται από τον Χάρτη Πρόβλεψης που δημοσίευσε σήμερα η πυροσβεστική σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τα Δωδεκάνησα, η Σάμος, η Ικαρία, είναι μεταξύ των νησιών που βρίσκονται στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (ζώνη 4) για αύριο. Παράλληλα, η Αττική, οι Κυκλάδες και περιοχές της Κρήτης βρίσκονται στη ζώνη 3, δηλαδή σε αυτή του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η ανάρτηση της πυροσβεστικής:

Οδηγίες προστασίας από τις πυρκαγιές

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
  • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
  • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

  • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
  • Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
  • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
  • Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  • Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
  • Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
  • Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
  • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
  • Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
  • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
  • Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
  • Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

  • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
  • την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

  • Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
  • Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

  • Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
  • Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:

  • Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
  • Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
  • Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
  • Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
  • Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
  • Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
  • Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νησιά Βορείου Αιγαίου και Δωδεκάνησα στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο (08/07)"

Θεσσαλονίκη: Ο «ψευτογιατρός» τα «έριξε» όλα στον Γερμανό… συνεργό του – Γιατί αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκε μετά την απολογία του στην Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο 66χρονος «ψευτογιατρός» που κατηγορείται, από κοινού με 72χρονο Γερμανό γιατρό, για θανάτους ασθενών που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας- συνήθως στο τελικό στάδιο, τους οποίους έπειθαν να διακόψουν τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν και να εφαρμόσουν μια δήθεν αποτελεσματική θεραπεία με υποτιθέμενα πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από έρευνα της Δίωξης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ενώ εις βάρος του φυσιοθεραπευτή (ημεδαπού) και του γιατρού συνεργού του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη -μεταξύ άλλων- για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, κατά συρροή, απάτη ύψους άνω του 1,1 εκατ. ευρώ και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η δικογραφία φαίνεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 18 ασθενείς – θύματα, εκ των οποίων οι επτά φαίνεται να κατέληξαν.

Απολογούμενος στην Ανακρίτρια, ο κατηγορούμενος φυσιοθεραπευτής αρνήθηκε τις βαρύτατες πράξεις που τού καταλογίζονται, αποποιούμενες τις δικές του ευθύνες. Ο ίδιος φέρεται να τα «έριξε» όλα στον Γερμανό γιατρό, τονίζοντας ότι εκείνος αναλάμβανε το θεραπευτικό σκέλος και χορηγούσε τις αγωγές, με τον 66χρονο να αναλαμβάνει τις φυσιοθεραπείες των ασθενών.

Η δικαστική λειτουργός με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, έκριναν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων -εν προκειμένω απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αυτοπρόσωπη παρουσία σε αστυνομικό τμήμα, αλλά και χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ.

Όπως είχε γίνει γνωστό στη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο κατηγορούμενοι έκαναν επίκληση σε διάσημα πρόσωπα από το διεθνές καλλιτεχνικό, πολιτικό και αθλητικό στερέωμα που δήθεν χρησιμοποίησαν, με θεαματικά αποτελέσματα, την προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η φερόμενη δράση τους φαίνεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 και επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας τελικού σταδίου και άλλες νευρολογικής φύσεως παθήσεις φαίνεται πως πείστηκαν να υποβληθούν σ’ αυτή τη θεραπεία, διακόπτοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούσαν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι δύο κατηγορούμενοι χορηγούσαν ενέσεις που ήταν φιαλίδια με αμινοξέα ενώ οι υποτιθέμενες ενέσεις βλαστοκυττάρων φαίνεται πως ήταν αμπούλες γλυκόζης με νερό. Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των παθόντων, τα φιαλίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ οι ενέσεις με τα δήθεν βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανά δόση.

Ο κατηγορούμενος γιατρός μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί και εκτιμάται ότι έχει διαφύγει στη Νότια Αφρική.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ο «ψευτογιατρός» τα «έριξε» όλα στον Γερμανό… συνεργό του – Γιατί αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους"

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Χορήγησα μόνο αδρεναλίνη» – Η κατάθεση της νοσηλεύτριας που βρέθηκε στη διαδικασία ανάνηψης της Τζωρτζίνας

Η νοσηλεύτρια που βρέθηκε στο πλευρό των γιατρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάνηψης της Τζωρτζίνας, στο τελευταίο μοιραίο επεισόδιο στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Η νοσηλεύτρια Αγγελική Γιώργη, τον Ιανουάριο του 2022 εργαζόταν στη ΜΕΘ του Παίδων όταν ειδοποιήθηκαν πως το παιδί έπαθε ανακοπή. Η μάρτυρας περιέγραψε τις ενέργειες που προχώρησαν οι γιατροί στην προσπάθεια τους να επαναφέρουν το παιδί και ανέφερε πως πήρε εντολή από τον επικεφαλής γιατρό, Κωνσταντίνο Τζιούβα, να χορηγήσει αδρεναλίνη και ροκουρόνιο.

«Κάθε 5 λεπτά χορηγούσα αδρεναλίνη. Χορήγησα δυο ολόκληρες σύριγγες, οκτώ δόσεις» ανέφερε η μάρτυρας η οποία σημείωσε πως ενώ ήταν σε εξέλιξη η ανάνηψη έγινε αλλαγή βάρδιας και παρέδωσε το βαλιτσάκι με τα φάρμακα σε άλλη νοσηλεύτρια .

Η μάρτυρας εξήγησε πως τα πολυσυζητημένα βαλιτσάκια περιέχουν υλικά αλλά και φάρμακα που ενδεχόμενος χρειαστούν οι γιατροί στην ανάνηψη , μεταξύ των οποίων και ναρκωτικά όπως η κεταμίνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου η μάρτυρας είπε πως είχε ετοιμάσει νωρίτερα το πρωί , όταν ξεκινούσε η βάρδια της, σύριγγες με φάρμακα ανάμεσα τους και αδρεναλίνη.

«Η μια σύριγγα ήταν έτοιμη την είχα φτιάξει το πρωί. Την επόμενη την έσπασα…» είπε μιλώντας για τη διαδικασία που ακολουθούν.

Πρόεδρος : όταν ετοιμάσατε τη δεύτερη σύριγγα ήσασταν υπό την εποπτεία κάποιου ;

Μάρτυρας : Ναι , του επικεφαλής

Πρόεδρος : Ξέρετε να ξεχωρίσετε την αδρεναλίνη από την κεταμίνη;

Μάρτυρας: Ναι… Η αδρεναλίνη έχει μια κόκκινη γραμμή στο πάνω μέρος, η κεταμίνη δεν έχει. Η αδρεναλίνη ήταν σε φιαλίδιο ένα ml, η κεταμίνη δύο.

Πρόεδρος : Όταν χρησιμοποιείται κάποιο φάρμακο αντικαθίσταται;

Μάρτυρας: Υπάρχει λίστα …Τα ευρείας χρήσεως φάρμακα δεν χρεώνονται ενώ τα ναρκωτικά χρεώνονται στους ασθενείς .

Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας : Είναι συγκεκριμένες οι θέσεις στο βαλιτσάκι ;

Μάρτυρας : Τα ναρκωτικά είναι μακριά από τα άλλα φάρμακα και συσκευασμένα.

Η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου αμφισβήτησε ότι χορηγήθηκαν τα φάρμακα με τον τρόπο που περιέγραψε η μάρτυρας εκφράζοντας τη θέση ότι η υποψία της κατηγορούμενης είναι πως χορηγήθηκε η κεταμίνη από νοσηλεύτρια.

Μάλιστα, ο Αλέξης Κούγιας με επίμονες ερωτήσεις κάλεσε τη μάρτυρα να αποδείξει πως η ίδια δεν έκανε λάθος στο φάρμακο όταν νωρίτερα έφτιαξε τις σύριγγες στη ΜΕΘ.

Η νοσηλεύτρια διευκρίνησε πως εκείνο το πρωί ετοίμασε τέσσερις έτοιμες ενέσεις από τις οποίες χρησιμοποίησε τις δύο, αυτή με την αδρεναλίνη και το φυσιολογικό ορό.

Αλ. Κούγιας : Αυτή τη ποσότητα που φτιάξατε το πρωί, που την φτιάξατε;

Μάρτυρας : Στη μονάδα. Είναι έτοιμες σύριγγες για χρήση. Είναι 10 ml.

Αλ. Κούγιας : Υπάρχει κάποιο έγγραφο που αποδεικνύει ότι το φτιάξατε ότι έχει γίνει σύνθεση ορού με συγκεκριμένα σκευάσματα;

Μάρτυρας : Το κάνω πάντα με επίβλεψη συναδέλφου.

Αλ. Κούγιας : Πως μπορείτε να αποδείξετε τι φάρμακα βάλατε στη σύνθεση;

Μάρτυρας :Το έκανα με παρουσία συναδέλφου…Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο το κάνω με παρουσία συναδέλφου.

Αλ. Κούγιας : Πώς αποδεικνύεται ότι φτιάχθηκε η ένεση; Υπάρχει ειδικό δωμάτιο στο οποίο την φτιάχνετε;

Μάρτυρας : Στο θάλαμο.

Αλ. Κούγιας : Γιατί την φτιάξατε εκείνη την ώρα;

Μάρτυρας : Γιατί έτσι κάνουμε πάντα.

Αλ. Κούγιας : Πώς προστατεύεται κάποιος από ένα λάθος;

Μάρτυρας : Δεν κάνουμε λάθη.

Αλ. Κούγιας : Πως αποδεικνύεται πως βάλατε στην ένεση τα φάρμακα που λέτε;

Μάρτυρας : Σας έχω απαντήσει.

Αλ. Κούγιας : Αυτό πόσες φορές το έχετε κάνει;

Μάρτυρας : Αρκετές.

Αλ. Κούγιας : Πόσα χρόνια ήσασταν τότε εκεί;

Μάρτυρας : Ενάμιση χρόνο.

Αλ. Κούγιας : Πόσες φορές είχατε χρησιμοποιήσει τέτοια ένεση;

Μάρτυρας : Πολλές φορές.

Αλ. Κούγιας : Πως μπορεί κάποιος να αποδείξει πως μέσα στις ενέσεις ήταν αυτά που λέτε ότι χορηγήσατε;

Μάρτυρας : Σας έχω απαντήσει. Ήταν μπροστά η υπεύθυνη βάρδιας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: «Χορήγησα μόνο αδρεναλίνη» – Η κατάθεση της νοσηλεύτριας που βρέθηκε στη διαδικασία ανάνηψης της Τζωρτζίνας"

Ηράκλειο: Ανήλικος επιβάτης που ήθελε να καπνίσει προκάλεσε χαμό μέσα σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Αναστάτωση προκλήθηκε, χθες το μεσημέρι, σε πτήση από το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" του Ηρακλείου,  με προορισμό το Τελ Αβίβ.

Πριν ξεκινήσει η πτήση κι ενώ ο κόσμος επιβιβάζονταν, ένας 17χρονος Ισραηλινός επιβάτης προσπάθησε να ανάψει τσιγάρο, κάτι που φυσικά απαγορεύεται, και προκάλεσε επεισόδιο με το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Δεν συνεργαζόταν και φώναζε, ενώ επιχείρησε να σπάσει και το κάθισμά του, σύμφωνα με πληροφορίες!

Τελικά, ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας και ο 17χρονος συνελήφθη.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Ανήλικος επιβάτης που ήθελε να καπνίσει προκάλεσε χαμό μέσα σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»"

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Αλιβέρι Ευβοίας

Τα 4 αεροσκάφη και τα 2 ελικόπτερα που επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπό της φωτιάς στο Αλιβέρι περιόρισαν μέσα σε λίγες ώρες τις φλόγες δίνοντας τη δυνατότητα στις επίγειες δυνάμεις να οριοθετήσουν τελικά την πυρκαγιά.

Αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν τον οποιοδήποτε κίνδυνο.

Οι 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής, τα 35 οχήματα και οι 107 πυροσβέστες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έδωσαν πραγματική μάχη όλη τη νύχτα, ενώ βαριά χωματουργικά μηχανήματα διέθεσε το ΓΕΕΘΑ για να δημιουργηθούν προσβάσεις.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης μετείχαν εθελοντές αλλά και μηχανήματα όπως και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Αλιβέρι Ευβοίας"

Μηχανογραφικό 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr για την κατάθεσή του – Πότε λήγει η προθεσμία

Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων έτους 2023.

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Οι διαδικασίες για την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων έτους 2023 και λήγουν τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 στις 24:00 μ.μ.
 
Μηχανογραφικό για εισαγωγή σε ΑΕΙ

Όσον αφορά στο Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν και να το επεξεργαστούν και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου) το αργότερο έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 και ώρα 24:00μ.μ..

Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μηχανογραφικού για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους θα είναι δυνατή, μόνο εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μηχανογραφικού και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Όπως έχει ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Παιδείας, όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας ή τις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μηχαμογραφικού με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν Μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ
  • Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2023, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021, ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2022 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2022.
Σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βρίσκονται στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου στο μενού «Χρήσιμα Έγγραφα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΒΕ προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις ΕΒΕ εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε ΕΒΕ, το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής ΕΒΕ Ειδικού Μαθήματος.

Για το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ

Όσον αφορά στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 (24:00), με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε στις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της ίδιας προθεσμίας.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό
  • Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2023. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει.
  • Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2023. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, έγινε ή γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.
Γενικές Πληροφορίες

1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων (ΜΔ και ΠΜΔ) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε λυκείου και επιπλέον την Τετάρτη 12-7-2023 και τη Δευτέρα 17-7-2023.

4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2023, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μηχανογραφικό 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr για την κατάθεσή του – Πότε λήγει η προθεσμία"

Πνιγμοί στη θάλασσα: Επτά θάνατοι λουομένων μόνο χθες – Συστάσεις και συμβουλές από το Λιμενικό

«Καλό θα είναι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην παραλία να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, να μένουν κοντά στην ακτή μέσα από τις σημαδούρες, να προστατεύονται από τον ήλιο ούτως ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στην υγεία τους που θα καταλήξουν σε δυσάρεστες καταστάσεις», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ NEWSROOM και την Βούλα Μαλλά, με αφορμή το ότι μόνο χθες Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα επτά λουόμενοι.

Ο ίδιος σημείωσε, ακόμη:

«Ισχύει ότι το περσινό Ιούνιο είχαμε 67 θανάτους στις ελληνικές παραλίες. Ευτυχώς φέτος τον Ιούνιο αυτό το νούμερο έχει πέσει στο 42. Ωστόσο υπάρχει το ποιοτικό χαρακτηριστικό της ηλικίας, όπου από αυτούς τους 42 συνανθρώπους μας το 88% ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.

Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην παραλία να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, να μένουν κοντά στην ακτή μέσα από τις σημαδούρες, να προστατεύονται από τον ήλιο ούτως ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στην υγεία τους που θα καταλήξουν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Έτσι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ευχαριστηθούμε τις παραλίες και να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα.

Έχουν προβλεφθεί από το Ελληνικό Λιμενικό και γίνονται επισταμέως έλεγχοι στις παραλίες με έμφαση το Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την προβλεπόμενη ναυαγοσωστική κάλυψη».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πνιγμοί στη θάλασσα: Επτά θάνατοι λουομένων μόνο χθες – Συστάσεις και συμβουλές από το Λιμενικό"

Μητσοτάκης: Κοσμογονία στην Πολιτική Προστασία – Θα πάρουμε νέα αεροσκάφη

Μήνυμα εγρήγορσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εξέπεμψε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας την Παρασκευή (07.06.23) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι δύσκολοι και προαναγγέλλοντας την προμήθεια νέων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μέσων για το Πυροσβεστικό Σώμα. 

Όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «κύριο μέλημά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», σημειώνοντας πως «δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως μία απάντηση σε ένα αίτημα των καιρών».

«Και χαίρομαι διότι το Υπουργείο αυτό, πια, πατάει καλά στα πόδια του. Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, να συζητήσουμε και τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό σχετικά με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με πλήρη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
«Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούρια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα»

Και συνέχισε: «Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτή είναι μία αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά φυσικά και του φυσικού μας περιβάλλοντος».

«Μέχρι τότε, βέβαια, έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης. Να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό και να ζητήσω, έστω και τώρα, την απαραίτητη συνεργασία όλων των Δήμων, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του συντονισμού ο οποίος έχει δρομολογηθεί υπό την επίβλεψη του Υπουργείου. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι υπάρχει πια περισσότερος και καλύτερος συντονισμός», είπε ο πρωθυπουργός.

«Να ευχαριστήσω από καρδιάς, όχι μόνο τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας, οι οποίοι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το πόσοι ήταν πριν από τρία χρόνια. Συμμετέχουν κι αυτοί πολύ ενεργά σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα ένα φαινόμενο το οποίο ξέρουμε ότι θα είναι μαζί μας».

«Κλειδί η έγκαιρη και γρήγορη παρέμβαση»

«Έχει δίκιο ο Υπουργός να λέει ότι θα έχουμε πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Το «κλειδί» πάντα είναι η έγκαιρη και η γρήγορη παρέμβαση και σε αυτόν τον τομέα θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά για να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι. Να ζητήσω και εγώ για ακόμα μια φορά, καθώς είμαστε ήδη 7 Ιουλίου -μέχρι στιγμής μας έχει βοηθήσει και ο καιρός και τα πράγματα έχουν πάει καλά, αλλά τώρα ξέρουμε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι-, απόλυτη εγρήγορση όλων έτσι ώστε το φετινό καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», επεσήμανε.

«Ο κρατικός μηχανισμός θα είναι πάντα στις επάλξεις. Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Να επαναλάβω το αυτονόητο: ότι όταν στέλνεται ένα μήνυμα «112» είναι για το καλό των πολιτών, πάντα, και το πρώτο μας μέλημα είναι η δική τους προστασία, οπότε οι πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Υπουργείου και της Πολιτικής Προστασίας».

«Εύχομαι και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Εμείς πάντως -όπως και πέρυσι- θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και βέβαια θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τα θεμέλια αυτού του Υπουργείου ακόμα πιο γερά. Εκτός από το κομμάτι της παρέμβασης, πια και το κομμάτι της κρατικής αρωγής έχει δείξει σημαντικά δείγματα γραφής και αποκτά πια μια ενιαία στέγη και έναν πολιτικό προϊστάμενο. Και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι και κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας, όποτε προέκυψαν μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με κλιματικές κρίσεις -φωτιές, πλημμύρες στην Εύβοια, στον «Ιανό»-, η πολιτεία ανταποκρίθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Ευχαριστώ πολύ.σο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Ο κρατικός μηχανισμός θα είναι πάντα στις επάλξεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Κοσμογονία στην Πολιτική Προστασία – Θα πάρουμε νέα αεροσκάφη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news