facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Γαλλία: Η Μαρίν Λεπέν και πρώην ευρωβουλευτές του κόμματός της κατηγορούνται για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ

Η υποψήφια της ακροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν και πρώην ευρωβουλευτές του κόμματός της κατηγορούνται για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ περίπου από τους ευρωπαϊκούς πόρους κατά την διάρκεια της θητείας τους ως ευρωβουλευτών.

Η κατηγορία διατυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), σύμφωνα με νέα έκθεση που αποκαλύφθηκε από την γαλλική ενημερωτική ιστοσελίδα Mediapart και έχει παραδοθεί στην γαλλική δικαιοσύνη.

Η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε στο AFP ότι έλαβε την αναφορά στις 11 Μαρτίου και ότι τελεί υπό ανάλυσιν.

Η νέα έκθεση της Olaf, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η Mediapart, αφορά τα κονδύλια που έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πολιτικές ομάδες στο πλαίσιο μίας θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο και τα οποία η Μαρίν Λεπέν και τα στελέχη του κόμματός της χρησιμοποίησαν για λόγους εθνικής πολιτικής, για προσωπικές δαπάνες ή για πληρωμές προς όφελος εμπορικών επιχειρήσεων προσκείμενων στο κόμμα της, τον Εθνικό Συναγερμό, και στην πολιτική ομάδα της άκρας δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης αφορά την Μαρίν Λεπέν, τρεις πρώην ευρωβουλευτές -τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον πρώην σύντροφό της Λουί Αλιό και τον Μπρουνό Γκολνίς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Εθνικού Συναγερμού- καθώς και την πολιτική ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η προεδρική υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού φέρεται ότι βαρύνεται με υπεξαίρεση 137.000 ευρώ δημοσίου χρήματος του Κοινοβουλίου του Στρασβούργου κατά την θητεία της ως ευρωβουλευτή από το 2004 μέχρι το 2017.

Από το 2017, η Μαρίν Λεπέν διώκεται στο πλαίσιο άλλης έρευνας σχετικά με τις εικονικές θέσεις απασχόλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργατών της στον Εθνικό Συναγερμό.

Ο δικηγόρος της Ροντόλφ Μποσελύ εξέφρασε την έκπληξή του για την χρονική στιγμή της αποκάλυψης, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στον οποίο η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο δικηγόρος της εκφράζει επίσης την έκπληξή του για τον τρόπο λειτουργίας της Olaf για θέματα σχετικά με γεγονότα που τοποθετούνται χρονικά πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια. Ο Ροντόλφ Μποσελύ δήλωσε ότι η έρευνα της Olaf ξεκίνησε το 2016 και ότι η Μαρίν Λεπέν απάντησε γραπτά στις ερωτήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας τον Μάρτιο 2021.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Η Μαρίν Λεπέν και πρώην ευρωβουλευτές του κόμματός της κατηγορούνται για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ"

Προειδοποιεί ο Ζελένσκι: Προετοιμαστείτε για ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, κατά την διάρκεια συνέντευξής του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουν την στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα. Πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό», είπε στην συνέντευξη που μεταδόθηκε από έξι ουκρανικές ενημερωτικές ιστοσελίδες και από την ουκρανική προεδρία στο Telegram.

Χρειάζονται «φάρμακα (για την ραδιενέργεια), αντιαεροπορικά καταφύγια», είπε. «Πρέπει να τους μιλήσετε, να υπογραφούν συνθήκες, να υπάρξουν σκληρά οικονομικά μέτρα. Οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όπλο, είμαι πεπεισμένος».

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι «ολόκληρος ο κόσμος» θα πρέπει «να ανησυχεί» για τον κίνδυνο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπό το κράτος των στρατιωτικών αποτυχιών του στην Ουκρανία, να προσφύγει σε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

«Όχι μόνο εγώ, πιστεύω ότι ολόκληρος ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNN, μία ημέρα αφού ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι μία τέτοια απειλή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα. «Δεν έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ανάπτυξη ή στρατιωτικά μέτρα που μπορεί να ενισχύσουν τις ανησυχίες μας», πρόσθεσε ωστόσο ο αρχηγός της CIA.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι έθεσε σε συναγερμό τις πυρηνικές του δυνάμεις.

Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, παρά σε περίπτωση «υπαρξιακής απειλής» κατά της Ρωσίας, είχε στην συνέχεια δηλώσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNN. Σύμφωνα με την έγκυρη επιθεώρηση Bulletin of the Atomic Scientists, η Ρωσία είναι εξοπλισμένη με «1588 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές», εκ των οποίων 812 σε χερσαίους πυραύλους, 576 σε υποβρύχια και 200 σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποιεί ο Ζελένσκι: Προετοιμαστείτε για ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση"

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σαρωτική νίκη του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου από τα μέλη – Δείτε τα αποτελέσματα

Σαρωτική αδιαμφισβήτητη είναι η νίκη του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τον τρόπου που θα εκλέγεται ο πρόεδρος και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Από την καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε απευθείας εκλογής του προέδρου και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Ψήφισαν 4681 σύνεδροι.

Υπέρ της απευθείας εκλογής από τα μέλη: 3438 (73,4%).

Υπέρ της εκλογής από τους συνέδρους: 1208 (25,8%).

Το συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν περίπου 500 σύνεδροι που δεν έμειναν στην ψηφοφορία. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως αυτό οφείλεται είτε σε οικονομικούς λόγους (μετακίνησης και πολυήμερης διαμονής στην Αθήνα) είτε σε λόγους υγείας (κρούσματα covid κ.α.)

Ένταση στο συνέδριο

Απίστευτη ένταση επικράτησε νωρίτερα. Ένας σύνεδρος από την Πέλλα επιτέθηκε φραστικά στον Θοδωρή Δρίτσα με αποτέλεσμα η Όλγα Γεροβασίλη να του δείξει την… έξοδο!

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν ο Θοδωρής Δρίτσας εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με την πρόταση Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη, λέγοντας ότι αυτή η πρόταση «μας δίχασε».

Τότε, ένας σύνεδρος από την Πέλλα ακούστηκε να τον αποδοκιμάζει με άσχημους χαρακτηρισμούς. Κατά ορισμένους δε, κινήθηκε εναντίον του τη στιγμή που ο κ. Δρίτσας κατέβαινε από το βήμα!

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, η πρόεδρος του συνεδρίου, Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω σύνεδρος αποπέμπεται από το συνέδριο και, μάλιστα, δεν του επέτρεψε να ανακαλέσει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σαρωτική νίκη του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου από τα μέλη – Δείτε τα αποτελέσματα"

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Προχωράμε σε «εκκαθάριση» του συνόλου της αστικής ζώνης της Μαριούπολης

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «έχει εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις» και ότι μόνο λίγοι μαχητές παραμένουν στην μεταλλουργική μονάδα Azovstal, θέατρο επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων.

«Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τις ζωές του είναι να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανάρτησή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι μέχρι τις 16 Απριλίου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει στην επί εβδομάδες πολιορκούμενη ουκρανική πόλη περισσότερα από 4.000 μέλη, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Δεν έχει υπάρξει αντίδραση του Κιέβου στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Αμυνας, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι 1.464 ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί στην Μαριούπολη μέχρι στιγμής.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ Ρωσίας: Προχωράμε σε «εκκαθάριση» του συνόλου της αστικής ζώνης της Μαριούπολης"

Εύβοια: Τούρκοι που ζητούν άσυλο οι 2 άντρες που έπεσαν στην Κάρυστο με ανεμόπτερο – Κινητοποίηση της Ασφάλειας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την πτώση ανεμόπτερου στην Κάρυστο στο οποίο επέβαιναν δύο τούρκοι υπήκοοι. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του evima.gr στην Κάρυστο μεταβαίνει η κρατική ασφάλεια καθώς οι δύο επιβαίνοντες Τούρκοι υπήκοοι δήλωσαν ότι είναι αστυνομικοί από την Τουρκία.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η ελληνική αστυνομία και μεταβαίνει στην Κάρυστο. 

Να σημειώσουμε ότι μετά την πτώση του ανεμόπτερου στην θαλάσσια περιοχή του Μπούρου στην Κάρυστο, οι δύο Τούρκοι υπήκοοι εντοπίστηκαν καλά στην υγεία και μεταφέρθηκαν από λιμενικούς της Καρύστου στο γενικό νοσοκομείο Καρύστου για προληπτικές εξετάσεις.

Κατά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο είπαν στους λιμενικούς ότι θα ζητήσουν άσυλο.

Αυτή την ώρα κρατούνται στο λιμεναρχείο Καρύστου.

evima

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Τούρκοι που ζητούν άσυλο οι 2 άντρες που έπεσαν στην Κάρυστο με ανεμόπτερο – Κινητοποίηση της Ασφάλειας"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν προχωρά το αίτημα αποφυλάκισής της

Υπάρχουν νέες εξελίξεις με την υπόθεση των νεκρών παιδιών στην Πάτρα καθώς καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που δυσχεραίνουν τη θέση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Φαίνεται λοιπόν πως η 33χρονη κάνει πίσω για την υποβολή του αιτήματος αποφυλάκισής της.

Σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτη του MEGA, Άννα Κανδύλη, η 33χρονη δεν επιμένει στο αίτημα αποφυλάκισης, και μάλλον δεν μπορεί να το κάνει.

Όπως φαίνεται υπάρχει δυσκολία στο να βρεθεί ειδικός πραγματογνώμονας που να αναλάβει να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της.

Εξάλλου, φαίνεται πως οι ισχυρισμοί της έχουν καταπέσει καθώς οι ισχυρισμοί της δεν επιβεβαιώνονται από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν προχωρά το αίτημα αποφυλάκισής της"

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Οδησσό

Την Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022, το κομβόι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρέδωσε με ασφάλεια 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Οδησσού, μιας πόλης άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία του ελληνισμού, ενισχύοντας σημαντικά τους κατοίκους της, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες Ομογενείς.

Συγκεκριμένα, ο Ε.Ε.Σ, βρισκόμενος σε συνεχή επικοινωνία με τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό και το Ελληνικό Προξενείο της Οδησσού, παρέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά, αντισηπτικά, ηλεκτρικές γεννήτριες, υγειονομικό υλικό, κουβέρτες κ.α.), στις αποθήκες του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού στην Οδησσό.

Στην παράδοση του ανθρωπιστικού υλικού παρευρέθη ο Έλληνας Πρόξενος της Οδησσού, κ. Δημήτρης Δόχτσης, ο οποίος συνεχάρη τα κλιμάκια του Ε.Ε.Σ. για την ριψοκίνδυνη αποστολή που έφεραν εις πέρας, προκειμένου να βρεθούν στο πλευρό των κατοίκων της Οδησσού.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Οδησσό"

Καιρός: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τη ραγδαία επιδείνωση

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την Κυριακή δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο καιρός αύριο επιδεινώνεται ραγδαία.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται ο καιρός να έχει πολύ έντονα φαινόμενα, η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας προτείνει στους πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδροροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για τις πλημμύρες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, σε εφαρμογή τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθεί η κακοκαιρία, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από το μεσημέρι της Κυριακής (17-04-2022) έως και τη Δευτέρα (18-04-2022) προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τη ραγδαία επιδείνωση"

Ιταλικό μπλόκο σε ρωσικά πλοία στα λιμάνια της χώρας

Το υπουργείο Μεταφορών της Ρώμης έκανε γνωστό ότι από αύριο πρόκειται να απαγορευθεί η είσοδος των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Ιταλίας.

Με τον τρόπο αυτό, η Ιταλία προσαρμόζεται σε οδηγία της ΕΕ, της 8ης Απριλίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τα ρωσικά πλοία τα οποία ήδη βρίσκονται σε ιταλικά λιμάνια «θα πρέπει να αναχωρήσουν μόλις ολοκληρώσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες», όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο.

Το μέτρο, τέλος, αφορά και τα πρώην ρωσικά πλοία, τα οποία άλλαξαν σημαία μετά τις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλικό μπλόκο σε ρωσικά πλοία στα λιμάνια της χώρας"

Καιρός αύριο: Έρχονται απότομη πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και χαλάζι

Επιδεινώνεται ο καιρός αύριο, με τη θερμοκρασία να πέφτει σε πολλές περιοχές και ισχυρές βροχές και καταιγίδες να «σαρώνουν» τη χώρα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα εκτός από τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
 
Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας από το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική Πελοπόννησο πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους βροχές και καταγίδες.
Ανεμοι: Αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, που από το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 και στην Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 08 έως 15 βαθμούς.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται απότομη πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και χαλάζι"

Κορωνοϊός: 8.017 κρούσματα και 46 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες
24 ώρες ήταν 8.017. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.232.496.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 133 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.035 (3,6% του συνολικού αριθμού
των θετικών αποτελεσμάτων).

Εγιναν συνολικά 205.235 τεστ με τη θετικότητα στο 3,9% έναντι 3,39% χθες με ανάλογο αριθμό τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 3.176 στην Αττική (3.281 χθες).
  • 915 στη Θεσσαλονίκη (948 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 407 από την Ανατολική Αττική (413 χθες).
  • 565 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (578 χθες).
  • 100 από τη Δυτική Αττική (102 χθες).
  • 370 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (456 χθες).
  • 899 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (936 χθες).
  • 399 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (378 χθες).
  • 386 από τον Πειραιά (372 χθες).
  • 50 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (46 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 152 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 2 στην ΠΕ Άνδρου
  • 95 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 53 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 38 στην ΠΕ Άρτας.
  • 150 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 61 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 13 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 53 στην ΠΕ Δράμας.
  • 62 στην ΠΕ Έβρου.
  • 141 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 8 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 8 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 86 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 77 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 258 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 7 την ΠΕ Θάσου.
  • 33 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 31 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 111 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 68 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 32 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 88 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 23 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 95 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 21 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 44 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 81 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 83 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 22 στην ΠΕ Κω.
  • 62 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 268 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 59 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 32 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 17 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 9 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 186 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 115 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 16 στην ΠΕ Μήλου.
  • 2 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 11 στην ΠΕ Νάξου.
  • 34 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 12 στην ΠΕ Πάρου.
  • 81 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 97 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 37 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 29 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 15 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 77 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 8 στην ΠΕ Σάμου.
  • 128 στην ΠΕ Σερρών.
  • 13 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 21 στην ΠΕ Σύρου.
  • 6 στην ΠΕ Τήνου
  • 104 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 115 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 37 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 40 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 47 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 150 στην ΠΕ Χανίων.
  • 38 στην ΠΕ Χίου.
  • 183 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (147 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.537 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322 (χθες 329). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 93.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 173 (53,73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 149 (46,27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.564 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή -6,11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 282 ασθενείς

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 8.017 κρούσματα και 46 θάνατοι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά αλύπητα Κίεβο, Χάρκοβο, Λβιβ – Θάνατος παντού στη Μαριούπολη

Δραματικές στιγμές στην ηρωική Μαριούπολη, ανηλεές σφυροκόπημα σε Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ καθώς η Ρωσία αναζητά εκδίκηση για τη βύθιση του Moskva και μια νίκη στην Ουκρανία που θα αναπτερώσει το ηθικό των στρατιωτών της.

Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Λβιβ και ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και το Χάρκοβο σήμερα (16.04.2022), καθώς η Ρωσία συνεχίζει να απειλεί ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε πόλεις της Ουκρανίας ως αντίστοινα για τη βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της τής Μαύρης Θάλασσας. 

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, θέατρο των πιο σφοδρών μαχών και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής του πολέμου, ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ελπίζοντας ότι θα αντισταθμίσουν την αποτυχία τους να καταλάβουν το Κίεβο, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο.

Η Μόσχα δήλωσε πως τα αεροσκάφη της έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στην πρωτεύουσα, όπου ακούστηκε ο ήχος μιας έκρηξης και καπνός ήταν ορατός στον νοτιοανατολικό τομέα Νταρμίτσκιι. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οι γιατροί αγωνίζονταν να σώσουν άλλους.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία εκτόξευσαν επίσης πυραύλους στην περιοχή του Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, όπου τέσσερις πύραυλοι Κρουζ καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Στη Μαριούπολη, δημοσιογράφοι του Reuters σε τμήματα της πόλης που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο έφθασαν στη χαλυβουργία Illych, την οποία η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε χθες, Παρασκευή, ένα από τα δύο τεράστια μεταλλουργικά εργοστάσια όπου οι υπερασπιστές της πόλης αντιστέκονται σε υπόγεια τούνελ και μπούνκερ.

Το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε έναν σιωπηλό σωρό ερειπίων από σίδερα και τσιμέντο, χωρίς να φαίνεται κανένα σημάδι υπερασπιστών. Έξω από το εργοστάσιο, τουλάχιστον έξι πτώματα αμάχων κείτονται διασκορπισμένα στους γύρω δρόμους, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας με ροζ πουλόβερ και λευκά παπούτσια.

Κάποιος είχε γράψει με σπρέι “ναρκοθετημένο” σε έναν φράχτη στην αυλή ενός κατεστραμμένου πρατηρίου καυσίμων. Σε μια σπάνια ένδειξη ζωής, ένα κόκκινο αυτοκίνητο κατέβηκε αργά έναν άδειο δρόμο, με τη λέξη “παιδιά” γραμμένη σε ένα χαρτόνι πάνω στο παρμπρίζ.

Ο περιφερειάρχης του Χάρκοβου στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 18 τραυματίστηκαν σε πυραυλικό πλήγμα. Στη Μικολάγιφ, μια πόλη κοντά στο νότιο μέτωπο, η Ρωσία ανέφερε ότι έπληξε ένα εργοστάσιο επισκευής στρατιωτικών οχημάτων.

Χθες, Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε αντίποινα για πράξεις “δολιοφθοράς” και “τρομοκρατίας”, τις οποίες δεν προσδιόρισε, ώρες αφότου επιβεβαίωσε τη βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της τής Μαύρης Θάλασσας, του Moskva.

Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον λένε πως το πλοίο χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους. Η Μόσχα, ότι βυθίστηκε έπειτα από πυρκαγιά, η οποία όμως δεν εξηγεί πως προκλήθηκε… 

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της εισβολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει έδαφος στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας αφού αποχώρησε από τον βορρά έπειτα από μια μαζική επίθεση στο Κίεβο που αποκρούστηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Ρωσικά στρατεύματα που αποχώρησαν από τον βορρά άφησαν πίσω τους πόλεις με πτώματα αμάχων, απόδειξη αυτού που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε αυτή την εβδομάδα “γενοκτονία”, μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η ουκρανική εθνική ταυτότητα.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και λέει ότι ο σκοπός της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής” της είναι να αφοπλίσει τους Ουκρανούς, να νικήσει τους εθνικιστές και να προστατεύσει τους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

“Απομακρυνθείτε όσο ακόμη είναι δυνατό”

Η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της αντιστέκονται ακόμη στα ερείπια της Μαριούπολης, όπου η άμυνα επικεντρώνεται γύρω από το Azovstal, ένα άλλο τεράστιο χαλυβουργικό εργοστάσιο που δεν έχει ακόμη υποκύψει.

“Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη… Μάχες σημειώνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς επιπλέον μονάδες για να επιτεθεί στην πόλη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνκ σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο ιδιοκτήτης αμφότερων των τεράστιων χαλυβουργιών της Μαριούπολης, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, Ρινάτ Αχμέτοφ, δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει την πόλη.

“Η Μαριούπολη είναι μια παγκόσμια τραγωδία και ένα παγκόσμιο παράδειγμα ηρωισμού. Για μένα, η Μαριούπολη ήταν και θα είναι πάντα μια ουκρανική πόλη”, δήλωσε ο Αχμέτοφ στο Reuters.

Αν η Μαριούπολη πέσει, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο. Είναι το κύριο λιμάνι του Ντονμπάς, μια περιοχή που αποτελείται από δύο επαρχίες στη νοτιοανατολική Ουκρανία που η Μόσχα απαιτεί να παραχωρηθεί πλήρως στους αυτονομιστές.

Η Ουκρανία λέει ότι μέχρι τώρα έχει αποκρούσει τις ρωσικές προελάσεις αλλού στο Ντονμπάς. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό στο Λουγκάνσκ, μία από τις επαρχίες του Ντονμπάς, δήλωσε ο περιφερειάρχης Σέρχιι Γκαϊντάι σε ανάρτησή του.

Αγωγός αερίου υπέστη ζημιές στις πόλεις της πρώτης γραμμής Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ, που έχουν μείνει χωρίς αέριο και νερό, είπε ο Γκαϊντάι. Λεωφορεία είναι διαθέσιμα για όσους θέλουν να φύγουν. “Απομακρυνθείτε, όσο ακόμη είναι δυνατό“.

Η Ουκρανία πήρε το πάνω χέρι στην αρχική φάση του πολέμου που πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί ειδικοί είχαν προβλέψει ότι θα έχανε γρήγορα. Έχει αναπτύξει με επιτυχία κινητές μονάδες εφοδιασμένες με αντιαρματικούς πυραύλους που έχει πάρει από τη Δύση απέναντι στα τεράστια κομβόι ρωσικών αρμάτων μάχης που περιορίζονται από δρόμους με λασπώδες έδαφος.

Όμως ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να καταλάβει περισσότερο έδαφος στο Ντονμπάς προκειμένου να κηρύξει τη νίκη σε έναν πόλεμο που έχει αφήσει τη Ρωσία στο στόχαστρο αυξανόμενων δυτικών κυρώσεων και με λίγους συμμάχους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι δήλωσε πως περίπου 2.500-3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, σε σύγκριση με 20.000 Ρώσους στρατιώτες.

Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει νεότερο απολογισμό των στρατιωτικών της απωλειών από τις 25 Μαρτίου, όταν, όπως είπε, 1.351 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί. Οι δυτικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες κάνουν λόγο για πολλαπλάσιο αριθμό, ενώ υπάρχουν λίγες ανεξάρτητες εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία λέει πως οι θάνατοι αμάχων είναι αδύνατο να καταμετρηθούν, εκτιμώντας πως δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί μόνο στη Μαριούπολη.

Συνολικά, περίπου το ένα τέταρτο των Ουκρανών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περιλαμβανομένου ενός δεκάτου του πληθυσμού που διέφυγε στο εξωτερικό.

“Οι επιτυχίες του στρατού μας στο πεδίο της μάχης είναι πραγματικά σημαντικές, ιστορικά σημαντικές. Αλλά δεν είναι ακόμη αρκετές για να καθαρίσουμε τη γη μας από τους κατακτητές. Θα επιτύχουμε μερικές ακόμη”, είπε ο Ζελένσκι σε μήνυμα βίντεο που απηύθυνε αργά χθες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά αλύπητα Κίεβο, Χάρκοβο, Λβιβ – Θάνατος παντού στη Μαριούπολη"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ψάχνει να προσλάβει συμβασιούχους στρατιώτες από τρεις έως έξι μήνες

Ζητούνται «συμβασιούχοι στρατιώτες», γράφουν οι περισσότερες αγγελίες εργασίας που έχουν πλημμυρίσει τις ρωσικές ιστοσελίδες καθώς ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται να έχει ξεμείνει από πολεμιστές στην Ουκρανία.

Από τις αρχές Μαρτίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild», οι αγγελίες στους ρωσικούς ιστότοπους ζητούν κυρίως πολυβολητές και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν ειδική στρατιωτική εκπαίδευση και να μπορούν να βρεθούν στο μέτωπο του πολέμου εντός ολίγων ημερών, όπως αναφέρει το BBC, που έκανε σχετική έρευνα για το θέμα .

︎«Οι δημοσιογράφοι του βρετανικού δικτύου δοκίμασαν τις δυνάμεις τους απαντώντας σε αρκετές αγγελίες», όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild». Υπήρξαν κάποιοι που πόζαραν ως 25χρονοι φοιτητές δηλώνοντας ότι ξέρουν να οδηγούν τεθωρακισμένα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μεταβούν άμεσα στην Ουκρανία.

Οι επίδοξοι εργοδότες τους ρωτούσαν λεπτομέρειες για το βιογραφικό τους και συνήθως καλούσαν τους υποψήφιους στρατιώτες σε συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο. Μάλιστα αρκετοί εργοδότες είχαν ήδη αποκαλύψει από το τηλέφωνο σε πόσο διάστημα ο υποψήφιος θα μετέβαινε στην εμπόλεμη ζώνη και σε ποια πόλη θα πολεμούσε.

«Μέσα σε 10 με 15 ημέρες το πολύ, θα επισημοποιηθείτε πλήρως ως συμβασιούχος στρατιώτης. Η σύμβαση διαρκεί τρεις έως έξι μήνες. Και πηγαίνεται κατευθείαν στο μέτωπο», είπε ένας εργοδότης στη διάρκεια «συνέντευξης για δουλειά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι βραχυπρόθεσμες συμβάσεις - διάρκειας από τρεις έως έξι μήνες- είναι νόμιμες, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, «σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». «Άραγε, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Bild» και προσθέτει: «Ξεμένει ο Πούτιν από στρατιώτες;»

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένως τονίσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είναι επαγγελματίες κι έχουν άρτια εκπαίδευση. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, περίπου 1.350 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου με την κυβέρνηση του Κιέβου να ανεβάζει τον αριθμό σε 19.000.

«Έχουμε σημαντικές απώλειες, αυτή είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News» την περασμένη εβδομάδα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, δεν είναι σαφές πόσοι συμβασιούχοι στρατιώτες έχουν ενταχθεί στο ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με το BBC, το 2020 υπήρχαν περίπου 400.000.

Σε ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, όπως η «HeadHunter», από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι αγγελίες για συμβασιούχους στρατιώτες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχουν 500 αγγελίες μόνο στην ιστοσελίδα «Superjob», οι οποίες συνδέονται απευθείας με τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι λυκείου και να έχουν εκπληρώσει την θητεία τους στο στρατό.

Ο μισθός τους κυμαίνεται από 30.000 έως 50.000 ρούβλια (330 έως 560 ευρώ). Υπάρχουν όμως και αγγελίες με μισθό που αγγίζει τα 210.000 ρούβλια (περίπου 2.350 ευρώ) το μήνα - ανάλογα με τη στρατιωτικό αξίωμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ψάχνει να προσλάβει συμβασιούχους στρατιώτες από τρεις έως έξι μήνες"

Συγκέντρωση υπέρ Πούτιν στο Βελιγράδι – «Σερβία, Ρωσία, Ορθοδοξία» το βασικό σύνθημα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή αναδείχθηκε η δύσκολη ακροβασία της Σερβίας: από τη μία η ανάγκη για μια ευρωπαϊκή πορεία και πιθανή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη ένας βαθιά ριζωμένος αντιαμερικανισμός και αντιδυτικισμός γενικότερα.

Έτσι, το βράδυ της Παρασκευής, το κέντρο του Βελιγραδίου συγκλονίστηκε από μια ογκώδη διαδήλωση υπέρ της Ρωσίας αλλά και κατά της σερβικής κυβέρνησης, η οποία μετά τις αρχικές φιλικές κινήσεις προς τη Μόσχα -βλέπε Air Serbia και μη επιβολή κυρώσεων- επιχείρησε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τη ρωσική εισβολή, υπερψηφίζοντας μάλιστα την πρόταση προσωρινής απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Αυτή η τελευταία ενέργεια προκάλεσε την οργή της Μόσχας και την παρέμβαση της γνωστής και μη εξαιρετέας Μαρίας Ζαχάροβα, της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κατηγόρησε την Πέμπτη το Βελιγράδι ότι δεν τιμά τη ρωσοσερβική φιλία. Μια ημέρα μετά σέρβοι εθνικιστές αλλά και πολλοί άλλοι, έχοντας πάρει το μήνυμα από τη Μόσχα, κατέβηκαν στους δρόμους.

Χιλιάδες Σέρβοι ανεμίζοντας ρωσικές και σερβικές σημαίες και κρατώντας αφίσες του Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποίησαν από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησής τους να κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πλήθος διαδηλωτών, ανάμεσά τους πολλοί από υπερεθνικιστικές οργανώσεις, συμμετείχε στην πορεία από το κέντρο της πόλης προς τη ρωσική πρεσβεία, όπου εκτόξευσαν φωτοβολίδες και έπαιξαν τους εθνικούς ύμνους της Ρωσίας και της Σερβίας, χαιρετίζοντας τις δύο χώρες ως αδελφικά έθνη.

«Σέρβοι και Ρώσοι είναι αδέλφια»

Τις τελευταίες εβδομάδες το Βελιγράδι υπερψήφισε τρεις φορές τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδίκαζαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανέστειλαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» την επίθεση που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Σερβία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και διατηρεί τακτική αεροπορική σύνδεση με τη Μόσχα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι ΝΑΤΟ» και «Σέρβοι και Ρώσοι είναι αδέλφια», καθώς και συνθήματα κατά του προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που κέρδισε τις εκλογές της 3ης Απριλίου, ενώ το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε μια κίνηση που ειδικοί εξέλαβαν ως απομάκρυνση από τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία εξέταζε την αγορά 24 – καινούργιων και μεταχειρισμένων – δυτικών μαχητικών αεροσκαφών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση υπέρ Πούτιν στο Βελιγράδι – «Σερβία, Ρωσία, Ορθοδοξία» το βασικό σύνθημα"

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο εν κινήσει, το εγκατάλειψαν έγκαιρα

Αστικό λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς ύστερα από φωτιά που εκδηλώθηκε καθώς αυτό κινούταν στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιβάτες και ο οδηγός πρόλαβαν και εγκατέλειψαν άμεσα το φλεγόμενο λεωφορείο και δεν κινδύνευσαν.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν τρία οχήματα με οκτώ πυροσβέστες. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο εν κινήσει, το εγκατάλειψαν έγκαιρα"

Σφυροκοπείται άγρια η ανατολική και νότια Ουκρανία – Πλήγμα σε αγωγό φυσικού αερίου στο Λουγκάνσκ – Ρωσικό «μπλόκο» στον Μπόρις Τζόνσον

Άγριο σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις, από ξηράς και αέρος, δέχονται τις τελευταίες ώρες η ανατολική και η νότια Ουκρανία, με επίκεντρο τις περιοχές του Χαρκόβου, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Οι αναφορές για νεκρούς και τραυματίες είναι πολλές, ενώ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, επλήγη και αγωγός φυσικού αερίου στο Λουγκάνσκ, με συνέπεια να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν σοβαρά τουλάχιστον άλλοι τρεις.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τον αγωγό αερίου που συνδέει τις πόλεις Σεβεροντόνετσκ και Λισιχάνσκ, ενώ χτύπησαν και την πόλη Κρεμίνα στην ίδια περιφέρεια.

«Βρέθηκε ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων νεκρός κοντά σε σχολικό συγκρότημα στην Κρεμίνα και άλλες τρεις γυναίκες μεταφέρθηκαν τραυματισμένες από βομβαρδισμό στο Λισιχάνσκ», ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος.

Όπως αναφέρουν τοπικές πηγές, το Σεβεροντόνετσκ έχει προβλήματα τόσο σε θέρμανση όσο και σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

«Η πόλη είναι χωρίς νερό και αέριο και ενώ οι εχθρικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς», δήλωσε τοπικός παράγοντας.

Ανασυγκρότηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ουκρανών, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στο στάδιο της ανασυγκρότησής τους στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς παρατηρείται μεγάλη μετακίνηση στρατευμάτων και οχημάτων, τα οποία προέρχονται από το ρωσικό έδαφος.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπλοκάρει όλες τις εισόδους στο Χάρκοβο, ενώ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν στρατηγικής σημασίας στόχους.

Γύρω από την πόλη Ιζιούμ βρίσκονται 22 ρωσικές μονάδες, με χίλιους στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα η κάθε μία από αυτές.

Στο Ντονέτσκ, οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την περιοχή στις πόλεις Ποπάσνα και Ρούμπιζν, καθώς και το λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο θεωρείται -και είναι- στρατηγικής σημασίας.

Στρατιωτικό εργοστάσιο έγινε στόχος ρωσικού βομβαρδισμού στο Κίεβο

Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, έγινε σήμερα το πρωί στόχος βομβαρδισμού, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στο Κίεβο ένα στρατιωτικό εργοστάσιο.

Μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και αστυνομικών βρίσκονται στον τόπο της επίθεσης και εμποδίζουν την πρόσβαση στο συγκρότημα του εργοστασίου, απ’ όπου υψώνεται καπνός. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Facebook πως δεν έχει μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν κτίρια παραγωγής εργοστασίου τεθωρακισμένων οχημάτων στο Κίεβο και μια εγκατάσταση επισκευής στρατιωτικών εξοπλισμών στο Μικολάγιφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλήγματα έγιναν με υψηλής ακριβείας όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ρωσία κατέρριψε επίσης ένα ουκρανικό αεροσκάφος SU-25 κοντά στην πόλη Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το Ιντερφάξ, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Απαγορεύθηκε η είσοδος του Μπόρις Τζόνσον στη Ρωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.

Η απόφαση ελήφθη “υπό το φως της πρωτόγνωρης εχθρικής δράσης της βρετανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα της επιβολής κυρώσεων εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων”, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου, όπου προστίθεται ότι θα διευρύνει σύντομα τον κατάλογο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σφυροκοπείται άγρια η ανατολική και νότια Ουκρανία – Πλήγμα σε αγωγό φυσικού αερίου στο Λουγκάνσκ – Ρωσικό «μπλόκο» στον Μπόρις Τζόνσον"

Σορός παιδιού εντοπίστηκε στο νησί της Ηρακλειάς

Σορός παιδιού ηλικίας 12 με 15 ετών, περίπου, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, εντοπίστηκε τις μεσημβρινές ώρες χθες από ιστιοφόρο σκάφος στον κόλπο της Αλιμιάς στο νησί της Ηρακλειάς.

Η σορός, αγνώστων στοιχείων, έφερε μπλούζα χρώματος λευκού.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Νάξου, ενώ στο σημείο έσπευσαν με ιδιωτικό σκάφος ιδιώτες και με τη συνδρομή διασώστη ΕΚΑΒ η σορός ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας ενώ στη συνέχεια πρόκειται μεταφερθεί στο νεκροτομείο του Πειραιά για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Προανάκριση, διενεργείται από το Λιμεναρχείο Νάξου.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Σορός παιδιού εντοπίστηκε στο νησί της Ηρακλειάς"

Να δημοσιοποιήσουν το όνομα του οφειλέτη που χρωστά 800 εκατ. ευρώ

Με 800 εκατ. ευρώ «φέσωσε» την εφορία ένας οφειλέτης, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των φόρων που έμειναν απλήρωτοι τον Φεβρουάριο στα 1,733 δισ. ευρώ. 

Ο φορολογούμενος αυτός ελέγχθηκε από την ΑΑΔΕ ύστερα από εισαγγελική παραγγελία. 

Ο φορολογικός έλεγχος αποκάλυψε «σημεία και τέρατα». 

Με τις οφειλές των 800 εκατ. ευρώ ο συγκεκριμένος οφειλέτης έρχεται να προστεθεί στη λίστα των μεγαλοοφειλετών της εφορίας. Το θέμα είναι ότι κανένας δεν λέει το όνομά του. 

Υπάρχουν άραγε προσωπικά δεδομένα για το υπουργείο Οικονομικών ή θέλουν κάποιοι να τον προστστεύσουν; 

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Να δημοσιοποιήσουν το όνομα του οφειλέτη που χρωστά 800 εκατ. ευρώ"

Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους

Αναστολή εφαρμογής της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 για όλα τα φυσικά πρόσωπα άνω των 60 ετών.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την αναστολή εφαρμογής του άρθρου 24 του ν. 4865/ 2021 (Α’ 238), περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλων των φυσικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31η.12.1961, για το χρονικό διάστημα από την 15η.4.2022 έως και την 30ή.9.2022.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους"

Καλαμάτα: Δικαστική προσφυγή του δικηγορικού συλλόγου κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Δικαστική προσφυγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος ετοιμάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, όπως ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μαργέλης.

Αναλυτικά ο κ. Μαργέλης σημείωσε:

“Η ρήτρα αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένας όρος στα συμβόλαια των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, που δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες αυτές να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας ή τις διεθνείς τιμές. Συνήθως η ρήτρα αναπροσαρμογής περιλαμβάνει έναν αλγόριθμο που υπολογίζει με μαθηματικό τύπο ποιο θα είναι το κόστος πώλησης του ρεύματος (σε σχέση με τις τιμές που το αγοράζουν ή το παράγουν οι εταιρείες – πάροχοι). Ταυτόχρονα στο παρελθόν οι εταιρείες – πάροχοι για να μπουν στην αγορά έκαναν προτάσεις ελκυστικές για να προσελκύσουν πελάτες χωρίς να διασφαλίζουν ότι μπορούν να τους δίνουν την υποσχόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην προδιαγεγραμμένη τιμή. Τώρα που αυξήθηκε κατά πολύ η τιμή του ρεύματος, προσπαθούν να αλλάξουν, και μάλιστα κρυφά, τους όρους στα συμβόλαια με ρήτρα σταθερής τιμής του ρεύματος. Πως το κάνουν; Με μια ειδοποίηση στα ψιλά γράμματα μέσα στον λογαριασμό του ρεύματος, εκεί που δεν τα διαβάζει κανένας, τους ενημερώνουν ότι ένας όρος του συμβολαίου πολύ σημαντικός όπως είναι η τιμή, αλλάζει μονομερώς. Αυτό δεν το πήραν είδηση οι καταναλωτές παρά μόνο αργά, όταν τους ήρθε αυξημένος ο λογαριασμός. Φυσικά ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να μην πληρώσει την αυξημένη τιμή και να καταγγείλει την εταιρεία που το έκανε. Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες μας. Το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται όχημα για την αισχροκέρδεια των παρόχων που εκμεταλλεύονται την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά ενέργειας, στην οποία λειτουργεί ένα ολιγοπώλιο με παράνομες και εναρμονισμένες τακτικές και μεθοδεύσεις. Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ΛΗΣΤΡΙΚΗΣ ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στους συμπολίτες μας.
Στα πλαίσια αυτά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,
1/ Θα προσφύγει δικαστικά κατά της ως άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με κεντρικό αίτημα την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα συμβόλαια παροχής ρεύματος.
2/ Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα, θα κοινοποιήσει εξώδικη διαμαρτυρία με αίτημα την κατάργηση της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής στις εταιρείες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, καλώντας ταυτόχρονα τους συμπολίτες μας να υπογράψουν σχετικές εξουσιοδοτήσεις προς το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας προσκομίζοντας ταυτόχρονα και ένα αντίγραφο του λογαριασμού ρεύματος, φυσικά άνευ κανενός οικονομικού αντιτίμου”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: Δικαστική προσφυγή του δικηγορικού συλλόγου κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα"

Ρόδος: Λέμβος με μετανάστες επιχείρησε να πέσει πάνω σε σκάφος του Λιμενικού

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής στο Λιμεναρχείο Ρόδου για ένα φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν έντεκα άνθρωποι.

Την φουσκωτή λέμβο προσέγγισαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο, και ζήτησαν από τον χειριστή του, να γυρίσει πίσω.

Ο χειριστής της λέμβου αντι να κλείσει τις μηχανές και να αλλάξει πορεία, επιχείρησε να πέσει πάνω σε ένα από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, με αποτέλεσμα οι άνδρες του να ρίξουν προειδοποιητικές βολές.

Τελικά το φουσκωτό προσάραξε σε βραχώδη έκταση στη θέση Ζέφυρος όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν 9 μετανάστες από Συρία και Παλαιστίνη εκ των οποίων έξι άντρες, μια γυναίκα και δυο ανήλικα κορίτσια ενώ ο χειριστής και ένας ακόμη μετανάστης διέφυγαν και αναζητούνται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρόδος: Λέμβος με μετανάστες επιχείρησε να πέσει πάνω σε σκάφος του Λιμενικού"

Μητσοτάκης: «Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση θα εκπονήσουμε μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ρεύματος»

Στο Λίντο του Ηρακλείου πραγματοποιείται το δεύτερο προσυνέδριο της ΝΔ και ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είμαι σίγουρος ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα έχουμε ακόμα περισσότερους γαλάζιους βουλευτές στην Κρήτη. Αυτό που βλέπω σε αυτό το εντυπωσιακό προσυνέδριο με κάνει πιο σίγουρο ότι στις εκλογές του 2023 θα πετύχουμε το στόχο μας και η Κρήτη θα είναι γαλάζια από άκρο σε άκρο, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 2ου προσυνέδριου της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποείται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο, προσθέτοντας πως νιώθει «διπλά συγκινημένος μετά τη σημερινή υποδοχή σας. Αυτό το θερμό καλωσόρισμα γιατί έρχεται από τους συμπατριώτες μου Κρητικούς αλλά σηματοδοτεί την τελική ευθεία προς το συνέδριό μας».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως είναι «σταθερός προορισμός η ισχυρή Ελλάδα της ανάπτυξης για όλες τις Ελληνίδες για όλους του Έλληνες» και συνέχισε: «Αυτή η εικόνα που εκπέμπει το προσυνέδριό μας νομίζω πως τα λέει όλα γιατί και κάποιοι άλλοι κάνουν υποτίθεται συνέδριο τώρα στην Αθήνα. Όχι ανοικτό στους πολίτες αλλά μεταξύ τους για να στηρίξουν και πάλι τον πιο παλιό αρχηγό που κάθεται στην καρέκλα του εδώ και 15 χρόνια και όχι για να δουν τι έφταιξε και ο λαός τους καταδίκασε τρεις φορές. Για να ξαναπούν τις ίδιες ιδέες με τα ίδια πρόσωπα. Με μόνο τους όπλο τη χολή προς τον αντίπαλο. Σε αυτή την φωτογραφία του χθες απαντάμε από το Ηράκλειο με τις δικές μας ανοικτές διαδικασίες.

Συνεπείς πάντα στο πρόγραμμά μας και πάντα έτοιμοι να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες. Ένα ζωντανό κόμμα που συμβαδίζει με την αληθινή ζωή. Παραλληλισμός που αποτυπώνει τους δύο δρόμους που θα κληθούν να διαλέξουν οι πολίτες στις εκλογές. Δεν συγκρινόμαστε με τους προκατόχους μας στην εξουσία. Αναμετρόμαστε κάθε μέρα με τα προβλήματα των πολιτών και τα πολλά απρόοπτα που μας έτυχαν αυτά τα 3 χρόνια.

Ποιος τελικά δικαιώθηκε για τις επιλογές του. Μια καθημερινότητα η οποία επιβαρύνει μια διεθνής έκρηξη. Αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και στα εμπόδια που μας κληρονόμησε η πανδημία και στα παράλληλα προβλήματα. Πότε στον Έβρο, πότε στο Αιγαίο και πότε απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

«Μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδίσει»

«Αντέξαμε και προχωρήσαμε όπως θα αντέξουμε και τώρα. Η αγωνία του πολίτη είναι και η δική μου καθημερινή έγνοια» τόνισε ο Κυρ.Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην ενεργειακή αναστάστωση και τις πολλές ανατιμήσεις, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αντέταξε αμέσως το θώρακα της στήριξης από τον Σεπτέμβριο».

«Με ρωτούν αν αυτά αρκούν. Πρώτος θα απαντήσω πως όχι, γιατί όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου η οποία έφτασε να διπλασιαστεί, τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός. Ενώ οι ανατιμήσεις μεταφέρονται σε όλο και περισσότερα προϊόντα. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδίσει» υπογράμμισε.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει 4 δισ. σε αυτή τη μάχη και εξήγησε «Ψηφίσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό προσθέτοντας 2 δισ. Θα έχουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες και ΑΜΕΑ θα λάβουν την επόμενη Τετάρτη 200 ευρώ για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. Συνεχίζονται οι μέριμνες για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως «κανένα εθνικό ταμείο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος συνεχιζόμενης κρίσης και πολέμου» και τόνισε: «Η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής. Στα εμβόλια αγοράσαμε όλοι μαζί σε καλύτερες τιμές. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το φυσικό αέριο. Υπάρχουν και αδιάθετοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξέρω ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάσταχτο. Δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Μεταμορφώνουμε την εθνική μας οικονομία»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και τρόπο που τις αντιμετώπισε η κυβέρνηση. «Όλο αυτό το διάστημα που η ΝΔ βρίσκεται στο τιμόνι του τόπου αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Δεν θέλω όμως σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τι έχουμε πετύχει. Διότι αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια η Ελλάδα μεγάλωσε και δυνάμωσε» σημείωσε και προσέθεσε:

Υπάρχει δρόμος που φέρνει στη χώρα επενδύσεις και στους εργαζόμενους δουλειές. Είχα πριν από λίγες ημέρες ζητήσει από το επιτελείο μου τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αξίζει να κάνει κανείς αυτή την άσκηση για να διαπιστώσει πόσο συνεπείς είμαστε. Είχαμε πει για μειώσεις φόρων, το κάναμε. Το είπαμε, το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές. Το είπαμε, το κάναμε σχεδόν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ισχύει ακόμα μειωμένος ΦΠΑ σε μία σειρά από αγαθά και υπηρεσίες. Τον Δεκέμβριο δόθηκε διπλό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν μπορώ να παραλείψω την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους ενώ μείωση είχαν και οι άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για συνδυασμό οικονομικής ανακούφισης με την αναπτυξιακή στόχευση της πολιτικής της κυβέρνησης: «Η οικονομία μας το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία με έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Πήραμε τη σημαντική και συμβολική απόφαση να ξεπληρώσουμε δύο χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ. Είχαμε μιλήσει προεκλογικά για ανάπτυξη για όλους. Δεν αλλάζουμε απλά, μεταμορφώνουμε την εθνική μας οικονομία ώστε από καθυστερημένος οδοιπόρος να είναι πρωταγωνιστής. Υπάρχει μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και πρώτο της μέλημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά. 250.000 νέες θέσεις εργασίας, αποκλίμάκωση της ανεργίας. Φέτος μόνο από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα επιδοτήσουμε 100.000 νέες θέσεις. Ξεκινά ο θεσμός του πρώτου ενσήμου».

«Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης, είμαστε με την Ουκρανία»

Συνεχίζοντας την αναφορά με τα μέτρα για τη στήριξη της εργασίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: Από 1ης Ιουλίου εφαρμόζεται η κάρτα εργασίας. Τέλος στις αυθαιρεσίες του εργοδότη, ο εργαζόμενος θα αμείβεται για το χρόνο που δουλεύει. Οι εργατοτεχνίτες έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπαλλήλους και όσοι απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες προστατεύονται. Τα παιδιά που δουλεύουν ντελίβερι, πρέπει ο εργοδότης να τους παρέχει κράνος και στολή. Αυτές είναι προοδευτικές πολιτικές που στηρίζουν τους πιο αδύναμους. Η παρενόχληση πια τιμωρείται στο χώρο εργασίας. Καθιερώσαμε για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη θέση της Ελλάδας.

«Θα μπορούσα να μιλώ ώρες για πτυχές της κυβερνητικής μας πολιτικής. Να μιλήσω λίγο σήμερα και να επιμείνω σε αυτό που ονομάζω πατριωτισμό της ευθύνης. Κρίσιμη επιλογή που ενδυναμώνει τη θέση της χώρα σε ένα ολοένα πιο ασταθές περιβάλλον. Ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν ούτε ίσες αποστάσεις ούτε αμήχανα “ναι μεν αλλά”. Για την Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα αρχής όταν μια χώρα εισβάλλει ένοπλα. Δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατικής τάξης καθώς ένα αυταρχικό καθεστώς επιχειρεί να επιβληθεί σε μια άλλη κυβέρνηση άλλης χώρας, νόμιμα εκλεγμένη» σημείωσε.

Στο ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα είπε πως «απαντούν τα λόγια του Εθνάρχη μας, του Ελευθερίου Βενιζέλου όταν ο Γερμανός πρέσβης το 1915 του ζήτησε να υπαναχωρήσει από την τότε συμμαχία μας με τη Σερβία. ”Το έθνος μου είναι μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία” απάντησε ο Ελ. Βενιζέλος» και τόνισε:

«Η θέση μας είναι καθαρή γιατί καθαρή είναι και η ιδεολογία μας. Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης, είμαστε με την Ουκρανία γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και ξέρουμε να αμυνόμαστε για αυτήν. Ναι , είμαστε με τη Δύση γιατί είμαστε μέρος της και μέρος του πολιτισμού της. Μην περιμένετε από εμένα μισόλογα. Είμαστε με την Ελευθερία, είμαστε με τη Δημοκρατία, είμαστε με την Ειρήνη».

«Η Κρήτη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο»

«Σε κάθε δυσκολία θα είμαι εδώ. Θα κάνω ό,τι μπορώ» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος ειδικά στην Κρήτη, σημειώνοντας πως «αυτό που έχει σημασία από το προσυνέδριό μας είναι να δούμε την Κρήτη του μέλλοντος».

Είπε πως ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή όταν χθες θαύμασε το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων που φιλοξενεί και τη συλλογή των γονιών του. «Είναι ένα στολίδι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Αναβαθμίζει την πολιτιστική εικόνα του τόπου, βοηθάει να μετατρέψουμε τα Χανιά σε έναν αυτόνομο πόλο πολιτισμού» επισήμανε, ενώ μιλώντας για τα έργα που εκτελούνται στο νησί είπε:

«Η Κρήτη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι έτοιμο το αργότερο το 2026. Όμως το κέρδος ειδικά για εσάς τους Ηρακλειώτες θα είναι διπλό. Οι χώροι του παλιού αεροδρομίου θα αναπλαστούν. Αποκλείεται με κυβέρνηση ΝΔ και εμένα πρωθυπουργό να ρημάξει ο παλιός χώρος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τρεις διαγωνισμοί για τα ισάριθμα τμήματα του ΒΟΑΚ, έργο για το οποίο αγωνίστηκα προσωπικά. Ξεμπλέξαμε ένα απίστευτο κουβάρι και μέχρι το τέλος του ‘22 οι πρώτες μπουλντόζες θα έχουν ξεκινήσει τη δουλειά τους.

Στις Γούρνες ανακηρύχτηκε ήδη πλειοδότης ενώ προχωρά και η πώληση πλειοψηφικού πακέτου στο λιμένα Ηρακλείου. Θέλω να ξέρετε πως όταν ένα λιμάνι αναπτύσσεται, τότε προοδεύει ολόκληρη η πόλη που το φιλοξενεί.

Σημαντικό έργο η ένωση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας. Θα φέρει στο νησί πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Συνολικά για όλους τους πολίτες φτηνότερους λογαριασμούς, περιβάλλον χωρίς ρύπους, καλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Σημαντικά βήματα γίνονται και στις αθλητικές υποδομές ενώ πολύ σημαντική ήταν η παρέμβαση στήριξης και αποκατάστασης του Αρκαλοχωρίου που χτυπήθηκε από τους σεισμούς. Έχουμε ήδη εκταμιεύσει 60 εκατ. ευρώ για 6.300 συμπολίτες. Ενεργοποιείται και η διαδικασία συνολικής ανασυγκρότησης της περιοχής».

«Ακούω παντού το άγχος των παραγωγών και κτηνοτρόφων παντού. Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διασφαλίσαμε ειδική χρηματοδότηση για τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη. Ταυτόχρονα το νησί θα έχει τη μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα των νέων αγροτών ύψους 67 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι μόνο τα ειδικά μέτρα για την παραγωγή της Κρήτης γιατί ισχύουν και οι γενικές ενισχύσεις για τον πρωτογενή τομέα σε όλη τη χώρα» συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης ενώ έκανε ξεχωριστή μνεία στο νέο ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται στα 564 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23%.

«Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη προτεραιότητα τη συσπείρωση των πολιτών στη βάση της αλήθειας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πολιορκεί την κοινή γνώμη με νέα ψέματα»: «Θεωρεί εθνική μια παγκόσμια αναταραχή. Υπόσχεται με νέο νόμο και άρθρο όσα θα ήθελε να ακούσει για να ανακουφιστούν ένας αγρότης, ένας εργαζόμενος. Μοιράζει ξανά ακάλυπτες επιταγές και αναζητά το δικό του κομματικό φιλί της ζωής στην τεχνητή αναπνοή της δημαγωγίας» είπε και προσέθεσε: «Γι’αυτό και στο σύνθημα “το είπαμε, το κάνουμε”, προσθέτω “προσπαθούμε, ακούμε, νοιαζόμαστε και εξηγούμε στους πολίτες”».

Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους , στο τέλος της τετραετίας και τόνισε:

«Οφείλουμε να ερμηνεύουμε τις αλλαγές και να αμυνόμαστε στις συνέπειές της. Είμαστε δίπλα στον καθημερινό πολίτη. Η πρόοδος είναι διαδικασία με περιεχόμενο. Μόνη σταθερά ο άνθρωπος. Μεγεθύνοντας τον δημόσιο πλούτο. Και σε κάθε ατυχία ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι θα βρει την Πολιτεία αρωγό. Αυτά πιστεύουμε, αυτές είναι οι αξίες της μεγάλης φιλελεύθερης ΝΔ. Τα χρώματα των παλιών κομματικών ορίων ξεθωριάζουν. Το σχήμα Αριστερά-Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας. Δίνει τη θέση του στο σχήμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, αδράνεια ή δημιουργία.

«Εμείς οι νεοδημοκράτες ζούμε μέσα στην κοινωνία, εξελισσόμαστε μαζί της. Δεν έχουμε έτοιμες, ίδιες απαντήσεις. Με ένα τέτοιο στελεχιακό δυναμικό είναι φυσικό να αισιοδοξώ. Στόχος μας η επιστροφή στο δρόμο της ισχυρής Ελλάδος, της ανάπτυξης για όλους».

Επισήμανε ότι η έξοδος από το καθεστώς της αυξημένης εποπτείας τον Αύγουστο θα σημάνει και μεγαλύτερη ευχέρεια εθνικών επιλογών και «η ένταξη της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα θα δώσει τεράστια επενδυτική ώθηση».

«Κάποτε ένα Βρετανός δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό τι τον δυσκολεύει περισσότερο στη διακυβέρνηση. Πήρε την απάντηση “τα γεγονότα αγαπητέ μου, τα γεγονότα”» ανέφερε ο Κυρ.Μητσοτάκης για να τονίσει:

«Σε κανένα γεγονός δεν επιτρέψαμε να αλλάξει την πορεία μας. Όχι μόνο γιατί τα διαχειριστήκαμε αλλά δημιουργήσαμε αλλά πιο θετικά.

Είμαι σίγουρος ότι ειδικά εδώ στην Κρήτη υπήρξαν συμπολίτες μας που και στην προηγούμενη κάλπη δεν μας στήριξαν. Όταν θα δουν αντικειμενικά τι έχουμε κάνει για τον τόπο, για την Κρήτη, θα πετύχουμε τον στόχο μας και να κάνουμε γαλάζια την Κρήτη. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο».

Δύο οι θεματικές ενότητες του προσυνεδρίου

Το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά στη θεματική «Τουρισμός και Ναυτιλία», ενώ το δεύτερο μέρος στον «Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής».

Παρόντες στο προσυνέδριο θα είναι οι ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ ήδη στο Ηράκλειο βρίσκονται υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στα Χανιά όπου επισκέφθηκε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: «Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση θα εκπονήσουμε μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ρεύματος»"

Εργοστάσιο τεθωρακισμένων έγινε στόχος ρωσικού βομβαρδισμού στο Κίεβο – Κατάρριψη ουκρανικού Su-25

Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, έγινε σήμερα το πρωί στόχος βομβαρδισμού, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στο Κίεβο ένα στρατιωτικό εργοστάσιο.

Μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και αστυνομικών βρίσκονται στον τόπο της επίθεσης και εμποδίζουν την πρόσβαση στο συγκρότημα του εργοστασίου, απ’ όπου υψώνεται καπνός. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Facebook πως δεν έχει μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν κτίρια παραγωγής εργοστασίου τεθωρακισμένων οχημάτων στο Κίεβο και μια εγκατάσταση επισκευής στρατιωτικών εξοπλισμών στο Μικολάγιφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλήγματα έγιναν με υψηλής ακριβείας όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ρωσία κατέρριψε επίσης ένα ουκρανικό αεροσκάφος SU-25 κοντά στην πόλη Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το Ιντερφάξ, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργοστάσιο τεθωρακισμένων έγινε στόχος ρωσικού βομβαρδισμού στο Κίεβο – Κατάρριψη ουκρανικού Su-25"

Σανγκάη: «Κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έξω» λέει ο Έλληνας πρόξενος

Το αυστηρό lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού συνεχίζεται στη Σανγκάη, με τους πολίτες να φτάνουν πλέον στα όριά τους, ενώ οι εικόνες που έρχονται από την πόλη προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σανγκάη, Βασίλης Κονιάκος, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο». 

Ο πρόξενος στην Σανγκάη, εξήγησε ότι τα τεστ, είτε σελφ είτε PCR για τον κορονοϊό γίνονται υποχρεωτικά κάθε μέρα και τα οργανώνουν οι επιτροπές στις συνοικίες.

«Αν κάποιος έχει συμπτώματα, διακομίζεται σε νοσοκομείο. Οι ασυμπτωματικοί μεταφέρονται στα πρόχειρα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού. Στα κέντρα αυτά μένεις τουλάχιστον 14 μέρες ή μέχρι να βγάλεις δύο αρνητικά συνεχόμενα τεστ», επισημαίνει. 

Σημείωσε πως το πρωτόκολλο για τις στενές επαφές των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα αυστηρό καθώς και αυτοί μεταφέρονται για 14 μέρες σε κέντρα απομόνωσης και στη συνέχεια μπαίνουν για επτά ακόμα ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμούς.

Τι συμβαίνει με τα παιδιά

Έσπευσε να επισημάνει πως η Κίνα έχει διαλέξει μια δυναμική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και η νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής είναι ότι έχει πολύ μικρούς αριθμούς θανάτων από Covid. «Με τα 300.000 κρούσματα στα 26 εκατ. πληθυσμού δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος», τονίζει. 

Αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις γονιών που αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Σανγκάη υπογραμμίζει ότι «όταν τα παιδιά είναι θετικά και οι γονείς είναι αρνητικοί, οι αρχές επιτρέπουν σε έναν από τους δυο να συνοδεύει το ανήλικο υπό την προϋπόθεση ότι δέχεται όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής».

Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν οι γονείς είναι θετικοί και τα παιδιά αρνητικά γιατί θα πρέπει να ορίσουν κάποιον να ασκήσει την προσωρινή επιμέλεια και είναι δύσκολο. 

Σχετικά με τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, δεδομένου ότι κανείς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί έξω, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, καθώς οι βασικές ανάγκες αγορών εξυπηρετούνται από ομαδικές παραγγελίες σε επίπεδο συγκροτήματος κατοικίας. «Αυτό δεν είναι εύκολο σε 26 εκατ. να παίρνουν κάθε μέρα μια σακούλα με τρόφιμα και να τη βλέπουν έξω από την πόρτα τους».

Ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Σανγκάη, τονίζει ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις κομβικής σημασίας που συνεχίζουν να δουλεύουν, αλλά είναι λίγες. Σε αυτές, οι εργαζόμενοι ζουν, εργάζονται και κοιμούνται στον χώρο εργασίας τους». 

Τέλος, ο κ. Κονιάκος βάζει τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν και θέλουν κάτι άλλο να συμβαίνει στη χώρα σημειώνοντας ότι όλα αυτά ανήκουν στη «σφαίρα της συνωμοσιολογίας». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σανγκάη: «Κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έξω» λέει ο Έλληνας πρόξενος"

Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο τα σύνορα της Ελλάδας

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (15/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 236 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 55 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 89

Από Ευζώνους: 11

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 65

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 35, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 26 και σε άλλα αεροδρόμια 10.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 20.094 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.754 ανήλικοι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο τα σύνορα της Ελλάδας"

Άκης Σκέρτσος: Τον Μάιο τα νέα μέτρα για την ακρίβεια στην ενέργεια – Οι 4 μεταρρυθμίσεις

Νέες πρωτοβουλίες εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις από τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος τόνισε ότι ο επιπλέον μηχανισμό απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια θα ανακοινωθούν εντός του Μαΐου.

Συγκεκριμένα ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον τ/σ “Σκάι” σημείωσε: «Ζόρια είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, αλλά μελετάμε μηχανισμούς για να απορροφήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και τα τιμολόγια. Αυτά είναι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, προς τον Μάιο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είχε πει, «κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν είναι ελληνικό, γνωρίζουμε το μηχανισμό που το έχει προκαλέσει». Επαναλαμβάνοντας επίσης ότι «στην Ελλάδα έχουμε ενεργοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, από το φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει στοχευμένες παροχές», σημείωσε επιπλέον: Καλύπτουμε το 70-80% των αυξήσεων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και το 50% των αυξήσεων στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις αυξήσεις, είναι πολύ μεγάλες. Το συνολικό κόστος των επιβαρύνσεων στην οικονομία προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, τα μεγέθη είναι τεράστια. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει ένα σημαντικό ποσό ενισχύσεων, προσπαθούμε να είναι στοχευμένο στους πιο ευάλωτους», ανέφερε ενώ για τις επιχειρήσεις ειδικότερα, τον Απρίλιο δίνεται αναδρομική ανακούφιση από τον Ιανουάριο.
 
Τέσσερις μεταρρυθμίσεις

Παραλλήλως, ο υπουργός Επικρατείας εστίασε και στις τέσσερις βασικές, όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η πρώτη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε ήδη, αφορά στον μετασχηματισμό του πρώην ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με ένα βασικό στόχο, όπως τον περιέγραψε: «Να τον μετατρέψουν σε ένα μηχανισμό που θα δίνει δουλειές, ο ΟΑΕΔ δυστυχώς δεν επιτελούσε αυτό το σκοπό, ήταν κυρίως ένας οργανισμός επιδομάτων στους ανέργους και λειτουργούσε ως παγίδα ανεργίας».

Εν προκειμένω, «δίνουμε συγκεκριμένα κίνητρα, δίνουμε για πρώτη φορά επίδομα εργασίας» δήλωσε επίσης, ενώ με δεδομένο το «μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας», η κυβέρνηση καλεί τον πολίτη που δεν εργάζεται, «να βγει από το καθεστώς ανεργίας και θα τον επιβραβεύσουμε αν το κάνει, με το επίδομα εργασίας».

Για τους μακροχρόνιους ανέργους, ο Ά. Σκέρτσος παρατήρησε πως χρειάζονται περισσότερη κατάρτιση, ενώ υπογράμμισε και το επίδομα που θα δοθεί για την κατάρτιση ατομικού σχεδίου (προφίλ, δεξιότητες κλπ).

Στο σημείο αυτό, όμως, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι εκτός τόπου και χρόνου οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το βασικό πρόβλημα της εποχής και της αγοράς εργασίας είναι η έλλειψη σύγχρονων δεξιοτήτων -και δουλειά του κράτους είναι να ενδυναμώσει τους ανέργους με νέες δεξιότητες». Μάλιστα, συνέχισε, τα προγράμματα αυτά, ύψους 1 δισ., χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση που συναντάται με την πρώτη στο θέμα της απόκτησης δεξιοτήτων, όπως είπε, είναι η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα νόμο που «θα οδηγήσει σε σύγχρονα, καλά δημόσια πανεπιστήμια». Συγκεκριμένα θα δίνονται δυνατότητες που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα, π.χ. να μπορεί να παίρνει ένας φοιτητής μαθήματα κι από άλλο Τμήμα ή το διπλό πτυχίο. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αποφοίτους με πρόσθετες δεξιότητες», συμπέρανε.

Τρίτη μεταρρύθμιση είναι το «σημαντικό νομοσχέδιο» στην πρωτοβάθμια υγεία με αναβάθμιση του οικογενειακού γιατρού, το οποίο «θα απαντήσει στο πρόβλημα που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν καλή εικόνα της ατομικής τους υγείας, δεν έχουν σωστή συμβουλευτική σε οικογενειακό πλαίσιο και καταλήγουν να νοσούν και να πηγαίνουν στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα. Αυτός είναι ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, να παρακολουθεί τακτικά την υγεία κάθε πολίτη και να τον καθοδηγεί».

Η τέταρτη μεταρρύθμιση αφορά στη Δικαιοσύνη, με τον νέο κώδικα δικαστηρίων, που θα φέρει «σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία τους». Με αφορμή δε, την απόλυση δύο δικαστών λόγω των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «υπάρχει πλέον ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο αξιολόγησης και των δικαστών, κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί στο κενό. Δεν θα μπορεί να προάγεται ένας δικαστής με μεγάλες εκκρεμότητες, αν δεν έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη δικαιοσύνη», τόνισε και προσέθεσε:

«Η ποιότητα των αποφάσεων είναι δεδομένη, το πρόβλημα είναι η ταχύτητα και έχει να κάνει με τον έλεγχο που γίνεται στη λειτουργία κάθε δικαστηρίου. Η Δικαιοσύνη, όπως και κάθε τομέας της δημόσιας διοίκησης, είναι οι άνθρωποί της».

Πέραν των παραπάνω ο Ά. Σκέρτσος αναφέρθηκε στην εφαρμογή του κινητού “panic button”, σε πρώτη φάση πιλοτικά, σε γυναίκες που έχουν ήδη πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Τα κινητά αυτά θα είναι συνδεδεμένα με τα έξι ειδικά τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα εκλογικά σενάρια, αφού επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ρητά για το χρόνο των εκλογών», δήλωσε εν κατακλείδι: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές» με την πρόσθετη επισήμανση ότι έπεται ένας χρόνος «με πολλές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άκης Σκέρτσος: Τον Μάιο τα νέα μέτρα για την ακρίβεια στην ενέργεια – Οι 4 μεταρρυθμίσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news