facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επέμβαση τοποθέτησης στεντ στη Νέα Υόρκη

Σε επέμβαση τοποθέτησης στεντ θα υποβληθεί από στιγμή σε στιγμή, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς κρίθηκε αναγκαίο μετά το σπινθηρογράφημα και τις αλλες εξετάσεις που έγιναν και εχθές κατά την επίσκεψη του στο ίδιο νοσοκομείο.

Ο προγραμματισμός, σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ, είναι να βγει το αργότερο αύριο και να αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο για την Κωνσταντινούπολη. Από το περιβάλλον του λένε ότι δεν υπάρχει ανησυχία. Ήταν ένα πρόβλημα που το γνώριζε και το στεντ θα έμπαινε κάποια στιγμή. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε πολύ καλή διάθεση το πρωί και ενδεικτικό της γενικότερα καλής κατάστασης της υγείας του είναι ότι το πρόγραμμα του έγινε κανονικά και είχε μια σημαντική επαφή καθώς συναντήθηκε στην Αρχιεπισκοπή με τον νέο δήμαρχο Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με το Δημαρχείο ενώ μεταξύ άλλων συζήτησαν και το θέμα των φυλετικών και των κοινωνικών διακρίσεων.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επέμβαση τοποθέτησης στεντ στη Νέα Υόρκη"

Johnson & Johnson: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση

Η πανδημία συνεχίζει και θα την έχουμε μαζί μας για το επόμενο διάστημα, με την διαφορά ότι σήμερα έχουμε το εμβόλιο, ανέφερε σε συνέντευξή του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, καλώντας όλους να εμβολιαστούν.

Μιλώντας στο Action24, ανέφερε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες, έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για πρώτη δόση, και από 7.000 που βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα φτάσανε τις 25.000. Σχετικά με τον πήχη που μπαίνει για τα ποσοστά εμβολιασμού ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «ο πήχης είναι εκεί που θα ελέγξουμε την πανδημία».

Αναφερόμενος στα ποσοστά εμβολιασμού σε χώρες της ΕΕ, είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση και σε καλύτερη θέση από τις βαλκανικές χώρες και της πρώην ανατολικές. Η πανδημία στην Δυτική Ευρώπη, είπε, δεν αποτελεί σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης, και η διαχείριση της πανδημίας βρίσκεται σε επιστημονικό επίπεδο.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, είπε ότι η επέκτασή της και σε άλλες ομάδες εργαζομένων εκτός των υγειονομικών, δεν θα προσφέρει σημαντικά πράγματα. Θα δώσει μικρά ποσοστά στο σύνολο των εμβολιασμών και θα δημιουργήσει όμως διαχειριστικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αναστολή εργασίας.

«Ο εμβολιασμός είναι δώρο ζωής, δεν είναι για πολιτική αντιπαράθεση, ούτε για να υποδαυλίσουμε ακραίες αντιπαραθέσεις», τόνισε.

Τρίτη δόση

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επανέλαβε ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία εμβολιασμού τους. Αφορά 375.000 άτομα. Η αναμνηστική δόση μπορεί να είναι Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.

Επίσης, την ίδια μέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 18 ετών, που έχουν κλείσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση, προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Ερωτηθείς για την λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, είπε ότι ο λόγος για να κάνει κάποιος τρίτη δόση, είναι για να προστατευθεί, και όχι για το πιστοποιητικό. Το θέμα είναι επιστημονικό, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Johnson & Johnson: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση"

Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO ζητά πρόωρες εκλογές – Τι λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά την επικράτηση του κόμματός του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα, ζήτησε εκ νέου τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Ο Μίτσκοσκι σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στα Σκόπια, υποστήριξε ότι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό είναι απαραίτητη προκειμένου, όπως είπε, να σχηματιστεί μία σταθερή κυβέρνηση, ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE υποστήριξε, ότι το κόμμα του επικράτησε του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές με 110.000 ψήφους διαφορά.

«Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους μας, σε όλη την κοινωνία, για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα. Και η πραγματικότητα αυτή λέει πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον νομιμοποίηση και οι πολιτικές της δεν είναι αξιόπιστες στον κόσμο» σημείωσε ο Μίτσκοσκι.

Μόλις χθες, η κυβέρνηση του υπό παραίτηση πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως τα κόμματα που απαρτίζουν τον παρόντα κυβερνητικό συνασπισμό επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και τάχθηκαν κατά των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιβεβαιώνουν από κοινού ότι η Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της χώρας δεν χρειάζονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς τέτοιες εκλογές απλώς θα οδηγούσαν τη χώρα σε κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ασφάλειας, και θα λειτουργούσαν επίσης ως τροχοπέδη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά την ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, δήλωσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής πως αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα αυτή και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο ο Ζάεφ, κατά την δήλωση παραίτησής του, σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την θητεία της και πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Μέχρι στιγμής, ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζάεφ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής τις προσεχείς ημέρες.

Ο Μίτσκοσκι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, στην ίδια συνέντευξη Τύπου σήμερα, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι αυτή αποτελεί πραγματικότητα, η οποία όμως δεν αρέσει στον ίδιο και θα ήθελε να την αλλάξει αν έρθει στην εξουσία, όμως αν αυτή δεν γίνεται σεβαστή θα υπάρξουν προβλήματα.

«Μας αρέσει αυτή η πραγματικότητα; Όχι δεν μας αρέσει, σας λέω ότι δεν μας αρέσει. Όμως εάν αυτή η πραγματικότητα δεν γίνει σεβαστή στο πλαίσιο της διοικητικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του κράτους, τότε θα έχουμε πρόβλημα με άλλες περιπτώσεις - με την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη κλπ. Εάν με ρωτάτε αν θα εργαστούμε προκειμένου αυτή την πραγματικότητα, μία μέρα που θα έχουμε την ευκαιρία να την αλλάξουμε, σας λέω ναι θα εργαστούμε να την αλλάξουμε. Αλλά στην παρούσα φάση αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι εμείς ως πολίτες της Μακεδονίας και αυτή η πραγματικότητα είναι τόσο οδυνηρή, ταπεινωτική για όλους εμάς που νιώθουμε τη Μακεδονία και μόνο τη Μακεδονία ως πατρίδα μας» ανέφερε ο Μίτσκοσκι, κληθείς να απαντήσει εάν το VMRO-DPMNE θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO ζητά πρόωρες εκλογές – Τι λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους νοσούν και οι πλήρως εμβολιασμένοι

Ο αριθμός των εμβολιασμένων που προσβάλλονται από την νόσο της Covid-19 αυξάνεται σε πολλές χώρες, ένα φαινόμενο που οι επιδημιολόγοι χαρακτηρίζουν αναμενόμενο, όπως αναφέρει το γερμανικό Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» στην τελευταία έκθεσή του για την πανδημία.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, περίπου 120.000 πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έχουν νοσήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι περισσότεροι με ελαφρά συμπτώματα. Από αυτούς, 5.000 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία και 1.000 υπέκυψαν.

Το ινστιτούτο παραθέτει μια σειρά από λόγους για τους οποίους ο κορωνοϊός προσβάλλει και εμβολιασμένους.

Αυτοί είναι οι 4 βασικοί λόγοι:

-Η προστασία δεν είναι απόλυτη, αφού κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά 100%. Και αυτό σημαίνει πως η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να αυξηθεί όσο γίνεται περισσότερο.

-Τα ενεργά κρούσματα αυξάνονται. Και όσο περισσότεροι είναι οι ασθενείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μολυνθούν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκε σε διάστημα δύο εβδομάδων, φτάνοντας σε περισσότερα από 230.000.

-Η προστασία φθίνει: Υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες που δείχνουν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer πέφτει στο 77% τέσσερις μήνες μετά της δεύτερη δόση, ενώ της Moderna παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 92 %. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (STIKO), συνιστά πλέον αναμνηστική δόση εμβολιασμού για τα άτομα 70 ετών και τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

-Στέλεχος Δέλτα: Η παραλλαγή που κυριαρχεί πλέον στην πανδημία μειώνει ως ένα βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Με το παλιό στέλεχος, είχαμε 95% προστασία έναντι μιας νέας μόλυνσης» δήλωσε ο επιδημιολόγος Μπερντ Σάλτζεμπεργκ μιλώντας στο δίκτυο ARD. «Τώρα με την μετάλλαξη Δέλτα, αυτή η προστασία είναι μικρότερη και φτάνει περίπου το 80%».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται μόνο σε μία δόση, προστατεύει μόνο κατά 70% από την μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο αντιστοιχεί σε μικρό μόνο μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος στη Γερμανία. Το STIKO συνιστά τώρα μια πρόσθετη δόση εμβολίου mRNA, τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με J&J.

Πάντως ο κίνδυνος θανάτου είναι 98% μικρότερος για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών, τονίζει το ινστιτούτο. Στους ηλικιωμένους, ο κίνδυνος θανάτου εκτιμάται ότι είναι 85% μικρότερος, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Πώς εξηγείται αυτό; Σύμφωνα με το ινστιτούτο, από τους 1.067 θανάτους εμβολιασμένων ατόμων μέχρι στιγμής στη Γερμανία, περίπου το 73% ήταν άνω των 80 ετών. «Αυτό αντανακλά τον γενικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου -ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων- για αυτήν την ηλικιακή ομάδα» αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους νοσούν και οι πλήρως εμβολιασμένοι"

Βόρεια Ελλάδα: Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αντί €300 από τη Βουλγαρία

Με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχει γεμίσει η Βόρεια Ελλάδα, τα οποία προμηθεύονται από την Βουλγαρία.

Τον τρόπο που δρουν Βούλγαροι απατεώνες και διαθέτουν στην ελληνική αγορά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κορονοϊό χωρίς να έχει γίνει εμβολιασμός αποκάλυψε ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η Νία Αβδελλή συνομίλησε με τον «επιχειρησιακό βραχίονα» του παράνομου κυκλώματος στην Ελλάδα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έναντι 300 ευρώ μπορεί μπορεί κάποιος να αποκτήσει πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη Βουλγαρία, με ενδιαφερόμενους να προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία σπάει κάθε μέρα αρνητικό ρεκόρ θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγράφει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων Covid-19, αφού είναι η χώρα με τους περισσότερους «αρνητές».

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται διαρκώς οι καταγγελίες για οικογενειακούς γιατρούς που εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, με τα στοιχεία του κάθε πολίτη, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει δεχθεί τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου.

Στη Βουλγαρία, ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς (ο γιατρός είναι πρόσωπο με πρόσωπο με τον ασθενή, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα εμπλέκονται πάντα 6-7 άτομα στη διαδικασία) και αυτό φαίνεται να έχει δώσει την ευχέρεια στο κύκλωμα να εμπορεύονται πιστοποιητικά άνευ εμβολιασμού, κάτι που έχει γίνει γνωστό και στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο οι εμβολιασμοί Ελλήνων στο εξωτερικό

Σύμφωνα με την μαρτυρία «μεσάζοντα» που προβλήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ, με μόλις 300 ευρώ και μια ολιγόωρη επίσκεψη στη Σόφια, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Πάντως, οι αρμόδιοι από Ελληνικής πλευράς, τονίζουν πως έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι εμβολιασμοί Ελλήνων, που εμφανίζονται να έχουν γίνει στο εξωτερικό και δη σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Στο πλαίσιο της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για σοβαρές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις απέναντι σε παράνομες πράξεις που σχετίζονται με τα τεστ και τα εμβόλια.

Τα δημοσιεύματα στα ξένα μέσα

Τόσο στη Βουλγαρία, όσο και τη Ρουμανία έχουν πραγματοποιήσει εκτενή ρεπορτάζ για το ποσό ευκολά μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ένα τέτοιο έγγραφο.

Οι καταγγελίες είναι πολλές, και κυρίως προέρχονται από μαρτυρίες γιατρών που καταθέτουν πως ασθενείς παραδέχονται πως ναι μεν διαθέτουν πιστοποιητικό, χωρίς ωστόσο να έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα, από τις 21 Οκτωβρίου όσοι θέλουν να επισκεφθούν κλειστούς χώρους, όπως καφετέριες, ξενοδοχεία, αίθουσες συναυλιών και μουσεία πρέπει να επιδεικνύουν το «Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού».

Οριακή η κατάσταση στη Βουλγαρία

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, πριν από λίγες ημέρες, ο μεταβατικός υπουργός Υγείας Στόιτσο Κατσάροφ, δήλωσε πως έχει κορεστεί το σύστημα Υγείας και μάλιστα προσανατολίζονται να ξεκινήσουν τις διακομιδές ασθενών του κορονοϊού σε τρίτες χώρες. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Κατσάροφ είπε στους δημοσιογράφους ότι ελέγχονται δεκάδες αναφορές για πλαστά πιστοποιητικά.

Οι αριθμοί με τα αρνητικά ρεκόρ καταρρίπτονται καθημερινά στη Βουλγαρία, με μόλις το 20% του πληθυσμού της Βουλγαρίας, περίπου 7 εκατομμύρια, να εμφανίζονται ως πλήρως εμβολιασμένοι.

Την ίδια ώρα οι δικαστικές αρχές σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας της χώρας εξετάζουν κάθε αναφορά/καταγγελία παράνομης έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Πέταρ Βιτάνοφ.

«Ο αριθμός των μολυσμένων μετά τον «υποτιθέμενο» εμβολιασμό στη Βουλγαρία είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι σε άλλες χώρες. Αυτό υποδηλώνει αυτόματα ότι κάτι συμβαίνει εδώ, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό στη Γερμανία ή την Ιταλία και όχι στη Βουλγαρία. Αυτό υποδηλώνει και είναι απόδειξη ότι τα πλαστά πιστοποιητικά χρησιμοποιούνται εδώ», δήλωσε ο Βιτάνοφ και προσέθεσε ότι η στρέβλωση των στατιστικών υπονομεύει την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και τους γιατρούς στη Βουλγαρία, και ως τελικό αποτέλεσμα μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μη αναγνώριση βουλγαρικών πιστοποιητικών στην Ευρώπη.

Εάν αυτό το πρόβλημα συνεχίσει να βαθαίνει, ο Πέταρ Βιτάνοφ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά προσθέτει ότι τελικά το μεγαλύτερο πρόστιμο για εμάς είναι οι χαμένες ανθρώπινες ζωές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Ελλάδα: Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αντί €300 από τη Βουλγαρία"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη του στο MEGA

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1η Ιανουαρίου 2022, αλλά και δεύτερη αύξηση μέσα στο 2022, βάσει των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς και ότι δεν συζητείται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Αναφερόμενος στα εθνικά ζητήματα και την πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως “εξωτερική πολιτική μπορείς να κάνεις αν έχεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα”, προσθέτοντας στη συνέχεια πως δεν έκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο MEGA

Η συνέντευξη άρχισε με τον Πρωθυπουργό να ερωτάται για την πανδημία. “Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Το lockdown ήταν η απάντηση όλων των οργανωμένων κρατών όσο δεν υπήρχε το εμβόλιο. Τώρα που υπάρχει, δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό”.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου. “Υπάρχουν ρωγμές στο τείχος ανοσίας, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση”, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες”. 

“Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα τεστ στην Ευρώπη”, ανέφερε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει πως “δεν είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης του εμβολίου”. 

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, απάντησε πως: “Η κυβέρνηση ήρθε σε σύγκρουση με την εκκλησία και κλείσαμε τους ναούς. Το ζήτημα μας δεν είναι οι εκκλησίες μόνο, αλλά η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας. Το μόνο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι αν θα έχουμε τεστ στις εκκλησίες; Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα rapid test στους πιστούς, όπως θα γίνεται στα καταστήματα και την εστίαση. Για τα Σώματα Ασφαλείας… Δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει αυτούς τους συμπολίτες μας. Κρίναμε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όρια της. Δεν τη συζητάμε για τα Σώματα Ασφαλείας”. 

Και συνέχισε: “Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο ΕΣΥ και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και σε αυτό το κύμα. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή. Τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε. Το ΕΣΥ ανταποκρίνεται, αλλά πιέζεται. Άλλη αντιμετώπιση θα έχει ο πολίτης όταν το ΕΣΥ δεν πιέζεται και άλλη όταν πιέζεται”. 

Η κλιματική αλλαγή

Ερωτηθείς για τη διάσκεψη για το περιβάλλον στη Γλασκώβη και για την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “Αυτές οι διασκέψεις είναι το μέλλον των παιδιών μας… Δεν πρόκειται να κάνουμε την πράσινη μετάβαση στις πλάτες των πολιτών. Ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από σειρά επενδύσεων που θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλυτερες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία”. 

Τα ελληνοτουρκικά και η ελληνογαλλική συμφωνία

“Για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι που αποτελούσε χρόνια διακαή πόθο των κυβερνήσεων”, είπε ο Πρωθυπουργός για την ελληνογαλλική συμφωνία, προσθέτοντας πως “εξωτερική πολιτική μπορείς να κάνεις αν έχεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα”. 

Και συνέχισε, λέγοντας: “Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ”. “Είχα πιέσει πολύ την Άνγκελα Μέρκελ για να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Δεν μπορώ να δεχθώ από καμία ευρωπαϊκή χώρα το ρόλο της ουδετερότητας. Δεν έχω κόψει ποτέ τις επικοινωνίες με τον πρόεδρο Ερντογάν”. 

Ακρίβεια και οικονομία

“Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022. Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα ήταν 10 φορές πάνω, χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση… Τη ΔΕΗ την παραλάβαμε με 1 ευρώ τη μετοχή και τώρα γίνεται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 1,350 δισ ευρώ με 9 ευρώ η μετοχή”. 

“Έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται με ταχύτητες που μας εξέπληξαν ευχάριστα. Θα υπάρξει αύξηση κατώτατου μισθού 2% από 1η Ιανουαρίου 2022 και δεύτερη αύξηση μέσα στο 2022, βάσει των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας”, αποκάλυψε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός. 

Ασφάλεια και Αστυνομία

“Δεν έχουμε θέμα αστυνόμευσης, αλλά πρόβλημα νοοτροπίας. Είναι μειοψηφική η άποψη πως η κυβέρνηση είναι αυταρχική. Τα τραγικά περιστατικά δεν μπορούν να ακυρώσουν τη συνολική προσφορά της Αστυνομίας. Κακώς είχε ειπωθεί από κάποιον στην ίδια καρέκλα η φράση “το κράτος είστε εσείς”…”.

Η ΔΕΘ και οι εκλογές 

“Πιστεύω σε σταθερές, μονοκομματικές κυβερνήσεις, διότι θεωρώ πως είναι πιο αποτελεσματικές. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτονομία και με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, πιστεύω ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές”. 

Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας πόλος Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα διακυβέρνησης;
“Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Καταρχάς όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση.
Επομένως, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες”.

Σας φοβίζει μήπως μία νέα εκδοχή της πανδημίας σάς βγάλει έξω από τον δρόμο που χαράζετε; “Έχω διαχειριστεί, έχουμε διαχειριστεί, τόσα απρόβλεπτα που δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω κ. Πρετεντέρη και κα Τζίμα καμία απολύτως πρόβλεψη. Και μέρος της διακυβέρνησης πια είναι  η διαχείριση της κρίσης και του απρόβλεπτου. Ταυτόχρονα με την παραγωγή σημαντικού κυβερνητικού έργου.
Κατά συνέπεια, δεν είμαι μελλοντολόγος, αλλά νομίζω ότι έχουμε ως χώρα αποκτήσει, πια, την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά απρόβλεπτες καταστάσεις. Είτε είναι ο Έβρος, είτε είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, είτε είναι η πανδημία στις πολλές της εκφάνσεις. Διότι δυστυχώς αυτή είναι μια «Λερναία Ύδρα», αυτή είναι η πραγματικότητα, που κόβεις ένα κεφάλι και σου βγαίνει ένα ακόμα.
Ελπίζω ότι αυτή τη φορά φτάνουμε πια στο τέλος. Αλλά επειδή, θέλω να είμαι ειλικρινής, το έχουμε ξαναπεί αυτό -όχι μόνο εμείς- στο παρελθόν, επιτρέψτε μου να μη διακινδυνεύσω καμία πρόβλεψη για αυτό”.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο MEGA

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη του στο MEGA"

Σχεδόν διπλάσιες εισαγωγές από εξιτήρια στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 25-31 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19, ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,62.

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 6.682, αποτελώντας το 25% (-7,41% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Το ποσοστό θετικότητας ήταν στο 1,96% σε σύνολο 1.352.124 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,43% σε σύνολο 1.741.297 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,92%.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχεδόν διπλάσιες εισαγωγές από εξιτήρια στα νοσοκομεία"

Δασικοί Χάρτες – Στα σκαριά η ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι η δάσωση αγροτικών εκτάσεων, εξαιτίας της εγκατάλειψης της ελληνικής υπαίθρου.

Τα χωράφια με τα χρόνια έγιναν δάση και ως δάση αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες, με τους ιδιοκτήτες τους να χάνουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης της περιουσίας τους καθώς πλέον διεκδικούνται από το ελληνικό δημόσιο.

Το επιτελείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Αμυρά αναζητούσε εδώ και μήνες μια συνταγματικά ανεκτή λύση, η οποία, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του υπουργείου, έχει πλέον διαμορφωθεί και αναμένεται σύντομα να …βρει τον δρόμο για τη Βουλή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή,  βάσει της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει για να ξαναγίνουν κύριοι της περιουσίας τους θα πρέπει να προσκομίσουν τεκμήρια 20ετίας  που να αποδεικνύουν τη χρήση της έκτασης, δηλαδή όπως ισχύει σήμερα για τη χρησικτησία. Όπως επισημαίνει  -αν και ακόμη δεν έχουν καταλήξει στη λίστα με τα έγγραφα που θα γίνονται δεκτά-  στα αποδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνονται συμβολαιογραφικά έγγραφα ή προσύμφωνα, αποδοχές κληρονομίας, έγγραφα χορήγησης επιδότησης, παλαιά τοπογραφικά διαγράμματα, μισθωτήρια κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η ρύθμιση που αναμένεται να προταθεί αφορά δασωμένους αγρούς έως 30 στρέμματα. Αυτοί, εφόσον τα τεκμήρια που θα προσκομίζονται θα γίνονται και δεκτά, θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες τους για ελεύθερη χρήση αν στον Δασικό Χάρτη αποτυπώνονται ως χορτολιβαδική έκταση και για αγροτική χρήση εάν αποτυπώνονται ως δάσος.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κρίνει ότι, η ρύθμιση που ετοιμάζει θα επιλύσει οριστικά  το πρόβλημα. Άλλωστε οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (1364/21 και 1365/21) που έκρινε ότι η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων με βάση διοικητικές πράξεις «δεν συνιστά ανεπίτρεπτη μεταβολή του δασικού προορισμού και χαρακτήρα των εκτάσεων» ανοίγουν τον δρόμο και για την εξαίρεση από τη  δασική νομοθεσία των  δασωμένων αγρών.

Οι εκτάσεις που στους αναρτημένους δασικούς χάρτες εμφανίζονται ως ΑΔ (δηλαδή άλλης μορφής, κυρίως αγροτικής, σε αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης και δάση ή δασικές στις αεροφωτογραφίες πρόσφατης λήψης και στις αυτοψίες ή στους κτηματικούς χάρτες) ή ως ΑΧ (πρώην αγροτικές και νυν χορτολιβαδικές), σύμφωνα με τα στατιστικά των αναρτημένων δασικών χαρτών, αποτελούν περίπου το 5,5%  στο σύνολο των στρεμμάτων. Έτσι, οι δασωμένοι αγροί είναι 6.816.167 στρέμματα (ΑΔ) και 13.804 στρέμματα (ΑΧ)  σε σύνολο 123.451.135 στρεμμάτων.

Οι 10 περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό δασωμένων αγρών (ΑΔ) επί του συνόλου της έκτασή τους είναι η Λευκάδα  (14,8%), η Αρκαδία  (12,50%), η Μεσσηνία  (12,40%), η  Καστοριά (11,60%), η Κεφαλονιά (10,10%), η Φλώρινα  (8,90%), η Θεσπρωτία (8,80%), η  Σάμος (8,30%), η Φωκίδα και η Εύβοια  (8,2%). Όσο για τις περιοχές με τις μεγαλύτερες εκτάσεις δασωμένων αγρών είναι η Αρκαδία με 552.089 στρέμματα, τα Ιωάννινα με 391.882 στρέμματα, η Μεσσηνία με 349.409 στρέμματα, η Εύβοια με 320.068 στρέμματα, η Φθιώτιδα με 298.357 στρέμματα, η Λακωνία με 245.019 στρέμματα, η Αιτωλοακαρνανία με 202.544 στρέμματα, τα Δωδεκάνησα με 202.458 στρέμματα, η Καστοριά με 195.998 στρέμματα και η Δράμα με 190.556 στρέμματα.

Πάντως, έως ότου ψηφιστεί από τη Βουλή η νέα ρύθμιση, για να διεκδικηθούν οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα πρέπει να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας (συμβόλαια) προγενέστεροι της 23ης Φεβρουαρίου 1946 και να έχουν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο, ενώ όσοι πολίτες δεν διαθέτουν τους περιμένει ένας …Γολγοθάς που δύσκολα θα καταφέρουν να τον ανέβουν.

ot

Διαβάστε Περισσότερα » "Δασικοί Χάρτες – Στα σκαριά η ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς"

Καιρός αύριο: Ανοιξιάτικος με τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους 30 βαθμούς

Πολύ καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (04.11.2021). Η θερμοκρασία θα καταγράψει νέα άνοδο, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με αυξημένη σχετική υγρασία. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Ενίσχυση των νοτίων ανέμων στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φτάσει τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά τους 23 με 26 βαθμούς και στη βόρεια Κρήτη κατά τόπους τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα μέχρι το απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3, στα ανατολικά νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 και στα βόρεια γρήγορα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες κυρίως στις Κυκλάδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 και στη βόρεια Κρήτη κατά τόπους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες .
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα βόρεια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα νότια πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα βόρεια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανοιξιάτικος με τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους 30 βαθμούς"

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Αναίρεσε την απόφαση αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια

“Ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης δε έπρεπε να αποφυλακιστεί”. Σε αυτή την κρίση κατέληξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Μωυσίδης, μελετώντας το σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία άνοιξε η πόρτα της φυλακής για τον Πατέλη, παρά τη βαριά καταδίκη του για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

 Έτσι, ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης, στέλνοντας την σε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο και θα αποφανθεί για την αναίρεση της ή όχι.

 Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας εξέτιε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 2 μηνών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση , και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 Το Πενταμέλες Εφετείο Αναστολών Αθηνών αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναστολή της πρωτόδικης καταδίκης του κατηγορουμένου μέχρι να δικαστεί σε 2ο βαθμό,  για λόγους υγείας του παιδιού του.

Άμεσα ο  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας ζήτησε να του διαβιβαστεί στο σκεπτικό της απόφασης προκειμένου να μελετηθεί να είναι επαρκώς και ορθώς αιτιολογημένη η αποφυλάκιση.

 Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του Ποινικού Τμήματος και σε περίπτωση που αναιρεθεί  η εφετειακή απόφαση, η δικογραφία   θα επιστρέψει στο Πενταμελές Εφετείο για να κριθεί εκ νέου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Αναίρεσε την απόφαση αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια"

Σουτζουκάκια με σαλμονέλα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με τα στοιχεία: «ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ», βάρους περίπου 900 γρ., με ημερομηνία ανάλωσης 08/09/2022 και ημερομηνία παραγωγής 08/09/2021, προέλευσης ελληνικής με εταιρεία παρασκευής «ΚΡΕΑΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε» και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του Ε.Φ.Ε.Τ., διαπιστώθηκε η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουτζουκάκια με σαλμονέλα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ"

Παρατείνεται έως τις 8 Νοεμβρίου η προθεσμία για υποβολή rapid test των ανεμβολίαστων

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης «περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 κατά την εβδομάδα αναφοράς», έως και τη Δευτέρα 08/11 και ώρα 24:00 για τις εβδομάδες αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου και 25-31 Οκτωβρίου.

Αναφορικά με την υποβολή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων –εργοδοτών διευκρινίζονται τα εξής:

Α) Στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης», προστίθενται οι ακόλουθες τρεις τιμές:

(ε) Μη παροχή εργασίας με φυσική παρουσία για άλλους λόγους

(στ) Έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο που καλύπτει την εβδομάδα αναφοράς

(ζ) Κατοχή πιστοποιητικού νόσησης εν ισχύ, σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού

Β) Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να εξαιρούνται οριστικά από την προσυμπλήρωση στο εν λόγω έντυπο (μενού: μητρώα – στοιχεία προσωπικού) , οι ακόλουθες περιπτώσεις εργαζομένων, που τυχόν εμφανίζονται στο σύστημα ως υπόχρεοι διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης:

- περιπτώσεις εργαζομένων για τους οποίους έχει επέλθει η λύση της σύμβασης εργασίας τους (με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση)

- περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν αποβιώσει

Γ) Επισημαίνεται ότι δίνεται η δυνατότητα διαγραφής και μη συμπεριληψής τους στην υποβολή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης, των εργαζομένων που δεν είναι υπόχρεοι σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της υπ΄αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232 Κ.Υ.Α. (π.χ. εργαζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει προ 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και εμφανίζονται ως υπόχρεοι διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου). Επίσης δίνεται η δυνατότητα ορθής επανάληψης του εντύπου εντός της ταχθείσας προθεσμίας υποβολής.

Δ) Για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνεται υπόψη ο πραγματικός χρόνος εργασίας τους εβδομαδιαίως και ως εκ τούτου ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6 της υπ΄αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232 Κ.Υ.Α. για τις περιπτώσεις μειωμένης απασχόλησης.

Ε) Επιχειρήσεις-Εργοδότες εργαζομένων για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε4 στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», όπως για παράδειγμα περιπτώσεις εργατών γης, αλιεργατών και εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες ιδιωτικών οικοδομικών έργων, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρατείνεται έως τις 8 Νοεμβρίου η προθεσμία για υποβολή rapid test των ανεμβολίαστων"

Θάνος Πλεύρης: Ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί

«Ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που δίνουμε θα πάμε και σε υποχρεωτικές διαδικασίες για να μπουν στο σύστημα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης κατά την υποστήριξη της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια εξήγησε πως με την τροπολογία αυτή «παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς, ειδικοτήτων που έχει ανάγκη το σύστημα, να μπορέσουν να παράσχουν υπηρεσίες για συγκεκριμένο διάστημα και να αμείβονται για την κάθε εφημερία που θα κάνουν με το ποσό των 250 ευρώ- και μάλιστα υπάρχει και μια συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε αυτά να είναι με αυτοτελή φορολόγηση».

Ο υπουργός σημείωσε πως ήδη «λαμβάνουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στην Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία» και παράλληλα «ζητάμε και από ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα».

Επισήμανε δε πως με το ίδιο ποσό θα αμείβονται και οι γιατροί του ΕΣΥ για εφημερίες που κάνουν πάνω από το πλαφόν και με τα ίδια φορολογικά κίνητρα.

Σχετικά με τη διάταξη της τροπολογία που αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, ο υπουργός ανέφερε ότι η επανεξέταση του μέτρου επεκτείνεται μέχρι τις 31/12/2021. Οι ανεμβολίαστοι μόνιμοι γιατροί θα βρίσκονται σε αναστολή όσο χρειαστεί, ενώ στους ανεμβολίαστους επικουρικούς δεν θα τους ανανεωθεί η σύμβαση

Ο υπουργός επισήμανε πως το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί πολύ σημαντικά με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ παράλληλα ζητάμε τη συνδρομή και μας την παρέχει ήδη και ο ιδιωτικός τομέας. Υπογράμμισε για μια ακόμα φορά, πως το 87% με το 90% που βρίσκεται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό και προσέθεσε πως η τρίτη δόση είναι πολύ σημαντική να γίνει.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες «και θα λαμβάνονται από εδώ και πέρα», ο υπουργός είπε πως «αυτά θα έχουν σχέση πάντα με τους συνανθρώπους μας που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν». Σημείωσε ότι αυτά «δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά προστατευτικό, καθώς αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο δεν μπορεί προς χάρη της δημόσιας Υγείας να έχουν τις ίδιες ελευθερίες με εκείνους που ούτε κινδυνεύουν οι ίδιοι να νοσήσουν, ούτε είναι κίνδυνος μετάδοσης».

Απαντώντας σε παρατηρήσεις και σχόλια της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ να κατονομάσει σε ποιες άλλες κατηγορίες εκτός των υγειονομικών θα έβλεπε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σοβαρή αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «στις εκκλησίες, με τα χθεσινά μέτρα, όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν άπαντες δύο τεστ, βάζουμε τον περιορισμό μάσκας και τις αποστάσεις» και σημείωσε πως σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο οι περιορισμοί που μπορούν να τεθούν έχουν να κάνουν πάντα υπό τη βάση εάν πρόκειται για απαραίτητες ή μη δραστηριότητες.

Εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι με την ανακοίνωσή του για τα μέτρα «πρόσβαλε τα 33 μέλη της Επιτροπής, που είναι επιστήμονες κοινής αποδοχής, από τα πανεπιστήμια και ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία» που «επί ενάμιση χρόνο αφιλοκερδώς συμβουλεύουν την Πολιτεία». Ξεκαθάρισε πως «ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν κρύβεται πίσω από καμία Επιτροπή». «Ζητάμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν και μας εισηγούνται. Δεν υπερκαλύπτει ο ένας τον άλλο, ο καθένας έχει τον ρόλο του. Και στα συγκεκριμένα μέτρα η απόφαση ήταν ομόφωνη, κανείς δεν είπε ότι δεν είναι σωστά» σημείωσε.

Σχετικά με την ύπαρξη αποθεμάτων του εμβολίου, εξήγησε ότι δεν έκανε η χώρα μας κάποια παραγγελία αλλά υπήρχε η προμήθεια με βάση την συμφωνία της ΕΕ που ως κριτήριο είχε το σύνολο του πληθυσμού κάθε χώρας. «Το απόθεμα δημιουργήθηκε από τους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάσθηκαν και επειδή υπάρχει ημερομηνία λήξεως στα εμβόλια, για αυτό πρέπει να γίνονται διακρατικές συμφωνίες για πωλήσεις ή δωρεές σε τρίτες χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνεις νέες προμήθειες ώστε να μπορέσουν οι πολίτες είτε να εμβολιαστούν όλοι ή να κάνουν τρίτη δόση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνος Πλεύρης: Ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί"

Κορωνοϊός: Στα ύψη και σήμερα η διασπορά με 6.150 νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.150, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 760.592 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.556 είναι  σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τo 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.12 (95% ΔΕ: 1.05 - 1.18).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.109 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.328 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή +6.85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την τελευταία εβδομάδα, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Την ίδια περίοδο, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 6.682, αποτελώντας το 25% (-7.41% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων. Το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανέρχεται σε 0.92%. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφει το Κιλκίς με 2,26% και ακολουθεί η Λάρισα και η Μαγνησία.

Η γεωγραφική κατανομή των 6.150 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

130 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

226 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

41 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

169 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

376 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

134 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

172 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

19 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

999 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

89 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

61 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

74 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

238 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

69 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

129 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

134 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

72 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

100 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

75 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

59 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

93 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

75 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

116 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

61 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

43 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

427 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

76 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

234 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

103 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

93 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

95 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

131 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

80 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

34 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

153 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

121 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

77 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

71 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

49 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα ύψη και σήμερα η διασπορά με 6.150 νέα κρούσματα"

Θετικός στον κορονοϊό ο Κώστας Καραμανλής – Διακόπηκε η συνεδρίαση στη Βουλή

Θετικός στον κορονοϊό εντοπίστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ο  κ. Καραμανλής εντοπίστηκε θετικός έπειτα από τον έλεγχό του με rapid test. Στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις, δηλώνοντας του πως θα προχωρήσει στον απαραίτητο μοριακό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται πως στη βουλή συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης. Μετά τις εξελίξεις γύρω από την υγεία του κ. Καραμανλή, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Απ. Αβδελάς αναγκάστηκε να διακόψει τη συζήτηση του νομοσχεδίου προκειμένου να απολυμανθεί η αίθουσα της Ολομέλειας.

«Διακόπτουμε μέχρι αύριο για να γίνουν τα δέοντα στην αίθουσα» είπε ο προεδρεύων Απόστολος Αβδελάς και ευχήθηκε στους παρόντες βουλευτές… «η Παναγιά μαζί σας».

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει εκ νέου το πρωί της Πέμπτης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικός στον κορονοϊό ο Κώστας Καραμανλής – Διακόπηκε η συνεδρίαση στη Βουλή"

Πωλούσαν «λευκό τυρί» ως «φέτα ΠΟΠ» – Παραπέμπεται η εταιρεία στην Επιτροπή παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ

Κατά τη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων κλιμακίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας προϊόντος ΤΥΡΙ «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.», διαπιστώθηκε η διακίνηση 15.525kg προϊόντος με το χαρακτηρισμό «ΤΥΡΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ΛΕΥΚΟ», ως ΤΥΡΙ «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.», από την επιχείρηση «ΚΑΛΗΓΕΡΟΣ Β. & ΣΙΑ ΟΕ-PROVIDER FOODS».

Με την αναγραφή της ανωτέρω ένδειξης, γίνεται κατάχρηση της καταχωρισμένης ονομασίας ΤΥΡΙ «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.», για αντίστοιχο συγκρίσιμο προϊόν, προκαλώντας παραπλάνηση των καταναλωτών και συνιστώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε την παραπομπή της επιχείρησης «ΚΑΛΗΓΕΡΟΣ Β. & ΣΙΑ ΟΕ-PROVIDER FOODS» στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πωλούσαν «λευκό τυρί» ως «φέτα ΠΟΠ» – Παραπέμπεται η εταιρεία στην Επιτροπή παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ"

ΠΟΜΙΔΑ-Δασικά: Να μην διεκδικεί το Δημόσιο εκτάσεις χωρίς νόμιμο τίτλο

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ, σε σχέση με τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες μετά την ιστορική πρόσφατη απόφαση (30-1) του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της συνταγματικότητας της αναθεώρησης των δασικών χαρτών και της δικαίωσης του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και της ΠΟΜΙΔΑ η οποία παρενέβη υπέρ του στη σχετική δίκη.

Με την επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να τεθεί τέρμα στην παράλογη πρακτική των υπηρεσιών του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, να διεκδικούν από τους πάντες τα πάντα και για πάντα, καταναγκάζοντας τους πολίτες σε αέναους δικαστικούς αγώνες διαρκείας γενεών.

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση γενικότερα, να νομοθετήσει με τόλμη και γενναιότητα τουλάχιστον και το αυτονόητο ότι: «Στις περιοχές της χώρας όπου δεν ισχύει υπέρ του το τεκμήριο κυριότητας, το Δημόσιο δεν διεκδικεί εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει νόμιμο τίτλο.».

Η πλήρης επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα

Προς τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Γιώργο Αμυρά Αθήνα, 3.11.2021

ΘΕΜΑ: Δασικά-αγροτικά: Να μην διεκδικεί το Δημόσιο εκτάσεις χωρίς νόμιμο τίτλο!

Αξιότιμοι κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε στον Τύπο ότι, ενόψει και της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ η οποία δικαίωσε με πλειοψηφία 30-1 την υπέρ της αναθεώρησης των δασικών χαρτών παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας, το Υπουργείο σας προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα για την κύρωση των δασικών χαρτών, τη διόρθωση των σφαλμάτων της διαδικασίας, προκειμένου να κατοχυρωθεί η προστασία του περιβάλλοντος, η δημόσια περιουσία και κυρίως τα νόμιμα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, να βοηθηθεί η οικονομική δραστηριότητα η προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου που είναι σημαντική μεταρρύθμιση για την προστασία της περιουσίας των πολιτών αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης θεωρούμε ως ιδιαίτερα ρηξικέλευθες τις αναφερόμενες στον Τύπο ως προθέσεις σας για νομοθετική κατοχύρωση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, κυρίως μέσω της περιστολής της ανεξέλεγκτης δυνατότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, να διεκδικούν από τους πάντες τα πάντα και για πάντα, καταναγκάζοντας τους πολίτες σε αέναους δικαστικούς αγώνες διαρκείας γενεών.

Κύριοι Υπουργοί, το Δημόσιο δεν είναι διαχειριστής real estate, γι΄αυτό και οι δαπάνες καθώς και η απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού του για προδήλως αβάσιμες διεκδικήσεις εναντίον των πολιτών είναι εντελώς ασύμφορες για τον κρατικό προϋπολογισμό και την κρατική μηχανή.

Για να λήξει οριστικά λοιπόν ο παραλογισμός αυτός, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις κρατικές υπηρεσίες, και για να ολοκληρωθεί επιτέλους η κατάρτιση κτηματολογίου και δασικών χαρτών, και μέχρις ότου η κυβέρνηση υιοθετήσει επιτέλους την πρόταση επίλυσης του Ιδιοκτησιακού Προβλήματος των εκτός σχεδίου περιοχών της χώρας μας της Επιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ (Πρόεδρος Μιχ. Σταθόπουλος), που κατατέθηκε τη Βουλή το 2003, σας καλούμε να νομοθετήσετε με τόλμη και γενναιότητα τουλάχιστον και το αυτονόητο ότι:

«Στις περιοχές της χώρας όπου δεν ισχύει υπέρ του το τεκμήριο κυριότητας, το Δημόσιο δεν διεκδικεί εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει νόμιμο τίτλο».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ-Δασικά: Να μην διεκδικεί το Δημόσιο εκτάσεις χωρίς νόμιμο τίτλο"

Στρατολογία: Αίτηση για αναβολή στράτευσης ή διακοπή αναβολής στράτευσης με κωδικούς Taxisnet

Η Στρατολογία, με ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι προστέθηκαν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον ιστότοπο www.stratologia.gr, καλύπτοντας περισσότερες περιπτώσεις αιτημάτων πολιτών, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις με χρήση των κωδικών στο TAXISnet.

  1. Αίτηση κατάταξης ως πρότακτος,
  2. Αναβολή για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος,
  3. Αναβολή για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας,
  4. Αναβολή για κοινωνικούς λόγους,
  5. Αναβολή λόγω αδελφού που καλείται για κατάταξη κατά τον ίδιο μήνα,
  6. Αναβολή λόγω σπουδών σε ΙΕΚ – Σχολή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Εσπερινό λύκειο- Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας ΕΠΑΛ ή ΣΕΚ,
  7. Αναβολή λόγω σπουδών σε Λύκειο – Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας – Γυμνάσιο ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης,
  8. Αναβολή λόγω σπουδών σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή – Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης – Μεταπτυχιακό,
  9. Αναβολή λόγω υπηρετούντος αδελφού,
  10. Αναβολή κατάταξης ως ερευνητής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN),
  11. Αναβολή κατάταξης ως πατέρας δύο ζώντων τέκνων (αφορά αρχική πρόσκληση κλάσης),
  12. Αναβολή ως νοσηλευόμενος,
  13. Αναβολή των κατεχόντων εκτός της ελληνικής και την γερμανική Υπηκοότητα,
  14. Αναβολή ως Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού,
  15. Αναβολή ως ναυτολογημένος,
  16. Αναβολή ως πολιτογραφηθείς,
  17. Αναβολή ως υποψήφιος σπουδαστής ανωτέρων – ανωτάτων σχολών,
  18. Άρση πρόσθετης στρατιωτικής υποχρέωσης,
  19. Διακοπή αναβολής κατάταξης για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας,
  20. Διακοπή αναβολής κατάταξης λόγω σπουδών,
  21. Διακοπή αναβολής κατάταξης ναυτολογημένων,
  22. Διακοπή αναβολής κατάταξης υποψηφίων ανωτέρων – ανωτάτων σχολών,
  23. Διακοπή αναβολής μονίμου κατοίκου εξωτερικού,
  24.  Διακοπή αναβολής κατάταξης ομογενούς,
  25. Διακοπή αναβολής κατάταξης πατέρα δύο ζώντων τέκνων,
  26. Διακοπή αναβολής κατάταξης πολιτογραφηθέντος,
  27. Διακοπή αναβολής κατάταξης υπηρετούντος αδερφού,
  28. Διακοπή αναβολής κατάταξης υπηρετούντος σε τακτικές Ένοπλες Δυνάμεις ξένου κράτους,
  29. Εξαγορά πρόσθετης στρατιωτικής υποχρέωσης,
  30. Ένταξη σε προηγούμενη ΕΣΣΟ,
  31. Εκτίμηση λόγων ανωτέρας βίας ή ανυπέρβλητου κωλύματος,
  32. Κατάθεση οφειλόμενου πιστοποιητικού σπουδών,
  33. Μετατόπιση κατάταξης για λόγους υγείας (πάθηση διάρκειας μέχρι 4 μήνες),
  34. Μεταφορά στη μειωμένη θητεία,
  35. Παραπομπή σε Επιτροπή Απαλλαγών για λόγους υγείας (πάθηση διάρκειας άνω των 4 μηνών),
  36. Προσφυγή κατά απορριπτικού εγγράφου Στρατολογικής Υπηρεσίας.

Έκδοση Πιστοποιητικού Στρατολογικής Κατάστασης, μπορείτε να αιτηθείτε πατώντας εδώ, με χρήση των κωδικών σας στο TAXISnet.

Οι γεννηθέντες το έτος 2003 (κλάσης 2024) μπορείτε να καταθέσετε ηλεκτρονικά Δελτίο Απογραφής πατώντας εδώ, με χρήση των κωδικών σας στο TAXISnet.

Oι υπόλοιπες υπηρεσίες, θα παρέχονται από τις Στρατολογικές Υπηρεσίες και  µε ηλεκτρονικό τρόπο, µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Για τα αιτήματα αυτά απαιτείται η εκτύπωση, συμπλήρωση και υπογραφή της σχετικής αίτησης και η αποστολή της στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία εδώ σε μορφή pdf, με επισύναψη των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών  σε μορφή pdf.

Για τυχόν απορίες που άπτονται ζητημάτων στρατολογικής φύσης, μπορείτε να απευθύνεστε στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες (07:00 έως 15:00) στα τηλέφωνα που υπάρχουν εδώ.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο την είσοδό σας μέσω TAXISnet, παρακαλούμε καλέστε κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες (07:00 έως 15:00) στα τηλέφωνα που υπάρχουν εδώ.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατολογία: Αίτηση για αναβολή στράτευσης ή διακοπή αναβολής στράτευσης με κωδικούς Taxisnet"

Βρέφος δυόμισι μηνών νοσηλεύεται με covid19 στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Ένα βρέφος δυόμισι μηνών νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με κορονοϊο. Η κατάσταση της υγείας του βρέφους κρίνεται κρίσιμη και προς το παρόν νοσηλεύεται στο τμήμα νεογνών του νοσοκομείου χωρίς να έχει διασωληνωθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρέφος πάσχει από πνευμονία και βρογχιολίτιδα

Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η μητέρα του βρέφους που είναι ανεμβολίαστη, όπως και ο πατέρας του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέφος δυόμισι μηνών νοσηλεύεται με covid19 στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο"

Κορονοϊός – Βόρεια Ελλάδα: Αρνητικό ρεκόρ διμήνου για νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ – Σχεδόν όλοι είναι ανεμβολίαστοι

Αρνητικό ρεκόρ διμήνου σημειώθηκε στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid στις ΜΕΘ έχει φτάσει στους 152, με τα ποσοστά των ανεμβολίαστων να κυμαίνονται από 91,7 έως 94,6%.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία (Τετάρτη 3.11.2021) της 3ης ΥΠΕ, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της στη βόρεια Ελλάδα, έχει φτάσει τους 92 (ο μεγαλύτερος αριθμός του τελευταίου διμήνου), με το ποσοστό των ανεμβολίαστων μεταξύ αυτών να είναι 94,6%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι χτες ο αριθμός νοσηλευόμενων με κορονοϊό στις ΜΕΘ ήταν 83, ενώ στις 25/10 ήταν 74 και στις 25/9 ήταν 53.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες ανήλθε σε 445 με ποσοστό ανεμβολίαστων 76,5%, ενώ 30 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, με ποσοστό ανεμβολίαστων 93,3%. Χτες, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες ήταν 450, στις 25/10 ήταν 403, ενώ στις 25/9 ήταν 305.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της έχει φτάσει τους 60, με το ποσοστό των ανεμβολίαστων μεταξύ αυτών να είναι 91,7%, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός (63) είχε σημειωθεί στις 31/10.

Να σημειωθεί ότι 7 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» από σήμερα μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid για να μπορέσουν να νοσηλευτούν οι ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ο αριθμός νοσηλευόμενων με κορονοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ ήταν 56, ενώ στις 25/10 ήταν 57 και στις 25/9 ήταν 60. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες σήμερα είναι 362 με ποσοστό ανεμβολίαστων 73%, ενώ 45 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου με ποσοστό ανεμβολίαστων 88,9%. Χτες, αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες ήταν 377, στις 25/10 ήταν 340 ενώ στις 25/9 ήταν 220.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Βόρεια Ελλάδα: Αρνητικό ρεκόρ διμήνου για νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ – Σχεδόν όλοι είναι ανεμβολίαστοι"

Στο τραπέζι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με... ημερομηνία λήξης

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα, στην οποία προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο του προηγούμενου μήνα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. 

«Περίπου 15.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα τη Δευτέρα και 20.000 χθες, δηλαδή 35.000 πολίτες σε δύο ημέρες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 50% χαμηλότεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο για τον οποίο καλύπτεται ο εμβολιασμένος. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από ένα χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επισήμανε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τραπέζι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με... ημερομηνία λήξης"

Έκκληση Μητσοτάκη: Εμβολιαστείτε αύριο κιόλας, μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές

«Η συγκυρία επιτάσσει ταυτόχρονα με την πρόληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί ιδίως των ηλικιωμένων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με φόντο την νέα έξαρση της πανδημίας, «ασφαλώς θα επιμείνουμε πολύ σε αυτό, να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης γιατί γνωρίζουμε πια ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το εξάμηνο ιδίως στις μεγάλες ηλικίες να εμφανίζει ρωγμές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ίδια προσπάθεια θα αφορά στο εξής να πεισθούν και όσοι ακόμη και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για 3 αρχές που διέπουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και τίθενται σε εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο.


Οι 3 αρχές

Συγκεκριμένα, «πρώτον από τη στιγμή που έχουμε τη διάθεσή μας το εμβόλιο η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να κλείσουν. Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα, τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της Πολιτείας», περιέγραψε ο πρωθυπουργός «και τρίτον όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο, θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται οι ίδιοι και οι γύρω τους», σημείωσε.

Νέα έκκληση

Με αυτά τα δεδομένα, «θα ζητήσω, λοιπόν, και πάλι από όσους ακόμα το σκέφτονται, να εμβολιαστούν αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνήσουμε απώλειες, τις οποίες θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει, αν είχαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο εμβόλιο, υποστήριξε ότι αυτό «είναι η απόλυτη πρόληψη, το μεγαλύτερο δώρο της επιστήμης και εκείνη η επιστημονική ανακάλυψη που παγκόσμιας έσωσε τις περισσότερες ζωές και αύξησε σημαντικά το προσδόκιμο σε όλο τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω συγχαίροντάς σας για την πρωτοβουλία της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων να διοργανώσει ακόμα μία ημερίδα, η οποία δίνει τη δυνατότητα για αυτήν την τόσο χρήσιμη ώσμωση μεταξύ του πολιτικού προσωπικού, των βουλευτών, της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στον τομέα της υγείας.

Η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται, δυστυχώς, στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά κι ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους.

Συνεπώς, το θέμα της, η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στη μετά-Covid εποχή αποκτά θα έλεγα μία τραγική επικαιρότητα. Κυρίως όμως αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα.

Ακριβώς για αυτό, όπως ξέρετε, έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης.

Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης.

Από τις αρχές του 2022, άλλωστε, αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες. Συμπεριλαμβάνουμε βέβαια σε αυτές και τον διαβήτη και τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πρόκειται για τις αιτίες, το γνωρίζετε καλά, που προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου, και εκεί αποδίδω προσωπικά πολύ μεγάλη σημασία, με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Και σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να σας θυμίσω ότι καθιερώσαμε, δύο μήνες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης στη χώρα, επιτέλους, την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Θα θυμάστε καλά ότι ήταν μία πολιτική πρωτοβουλία που όταν την υιοθετήσαμε πολλοί υποστήριζαν ότι θα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Κι όμως, το στοίχημα αυτό κερδήθηκε. Όπως πρέπει να κερδηθούν και άλλα στοιχήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, όπου έχουν γίνει -πιστεύω- πολύ σημαντικά βήματα. Και βέβαια η εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη.

Ταυτόχρονα, όμως, το Υπουργείο λαμβάνει και πρόνοιες για τη φαρμακευτική δαπάνη. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι η περίθαλψη, η φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων, αν και αφορούν ένα σχετικά μικρό υποσύνολο του πληθυσμού μας, απορροφούν την πλειοψηφία των πόρων που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της αύξησης της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας, εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να αναλαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις. Αλλά για να μπορούν και οι ασθενείς μας να έχουν πρόσβαση σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα.

Ήδη επτά ομάδες καινοτόμων φαρμάκων, μέρος των οποίων αφορούν και τις χρόνιες παθήσεις, έχουν υποδειχθεί από το Υπουργείο για διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, με τα κίνητρα που δίνουμε με το επενδυτικό clawback, ένα μέτρο το οποίο έχει αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά επιτυχημένο, επιβραβεύουμε τις εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία και στις κλινικές δοκιμές, ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Ενισχύεται, επίσης, η διείσδυση των γενοσήμων, οργανώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία, και εξετάζεται η ομαλή κάλυψη των ανασφάλιστων και για χρόνιες παθήσεις.

Η πρόληψη, ωστόσο, παραμένει το μεγάλο κλειδί για την πόρτα της υγείας. Θυμίζω ότι ήδη εξελίσσονται τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, σωματικής άσκησης, υγιεινής διατροφής, αντιμετώπισης του αλκοόλ, προγεννητικού και περιγεννητικού ελέγχου και ψυχοκοινωνικής ένταξης. Και για πρώτη φορά εισάγεται τώρα και το πρόγραμμα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άνοια.

Θυμάμαι είχα διαβάσει μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα η οποία καταδείκνυε την τεράστια διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι ζουν αυτό το οποίο ονομάζουμε υγιεινή ζωή και αυτών οι οποίοι κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Όταν μιλάμε, λοιπόν, για δημόσιες πολιτικές υγείας στο μυαλό μου έρχονται πάντα πέντε βασικές παράμετροι: περισσότερη άσκηση, περιορισμός αν όχι εξάλειψη του καπνίσματος, περιορισμός του αλκοόλ, έλεγχος του σωματικού βάρους και σωστή διατροφή.

Αν κάποιος κάνει και τα πέντε αυτά το προσδόκιμο ζωής του διάβαζα κάπου -και θα μου το επιβεβαιώσετε εσείς ως επιστήμονες- ότι μπορεί να είναι μέχρι και 18 χρόνια μεγαλύτερο σε σχέση με κάποιον ο οποίος δεν κάνει κανένα από αυτά.

Αυτές οι πολιτικές, λοιπόν, που κατατείνουν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στην δημόσια υγεία, έχουν σχετικά περιορισμένο κόστος, έχουν όμως τεράστιο μεσομακροπρόθεσμο όφελος. Και ως προς την ανακούφιση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Υγείας αλλά και ως προς την ποιότητα ζωής όσων επιδοθούν τελικά σε αυτόν τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Γι’ αυτό και τα σχετικά προγράμματα θα έχουν την απόλυτη στήριξή μου. Θα χρειαστούμε και πολιτική ομόνοια αλλά και τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την ελληνική κοινωνία στο τι σημαίνει σήμερα πραγματικά υγιεινός τρόπος ζωής.

Και βέβαια επιτρέψτε μου να πω κιόλας ότι η πανδημία Covid ανέδειξε τη μεγάλη δυναμική που δυστυχώς έχουν οι θεωρίες συνομωσίας, οι αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και οι φήμες οι οποίες με πολύ μεγάλη ταχύτητα αναπαράγονται, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά συνέπεια, η αξιοπιστία του πομπού όταν μιλάμε για πολιτικές δημόσιας υγείας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εκεί είναι που χρειαζόμαστε πρώτα και πάνω από όλα την αρωγή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και την πολιτική και κομματική ενότητα σε πολιτικές που θεωρώ ότι είναι απολύτως αυτονόητες, απαραίτητες πια, να επιβληθούν στη χώρα μας.

Η πρόληψη, λοιπόν, αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα, καθώς οι δομές υγείας εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τις νοσηλείες ασθενών με Covid. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι δομές υγείας δεν μπορούν να γίνουν ξανά μονοθεματικές, παραμερίζοντας τις ανάγκες πολιτών που επίσης έχουν σοβαρά προβλήματα. Ούτε όμως και οι τελευταίες να αυξάνονται συνεχώς με περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.

Η συγκυρία, λοιπόν, επιτάσσει ταυτόχρονα με την πρόληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Και ασφαλώς -και θα επιμείνουμε πολύ σε αυτό- να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης. Διότι γνωρίζουμε πια -μας έχετε ενημερώσει επιστημονικά και έχουμε όλα τα σχετικά δεδομένα- ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το εξάμηνο, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, να παρουσιάζει ρωγμές. Και ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη, ενισχυτική δόση, η οποία μάλιστα θα ανοίξει για όλο τον πληθυσμό από αυτήν την Παρασκευή.

Από τη στιγμή που κάποιος, λοιπόν, έχει συμπληρώσει εξάμηνο από τη χορήγηση της 2ης δόσης, τον ενθαρρύνουμε, του ζητάμε, να σπεύσει να κάνει την 3η δόση το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την άμυνά του απέναντι στον κορονοϊό.

Βέβαια είναι πολύ πιο εύκολο να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί να κάνουν την ενισχυτική δόση, από το να πείσουμε αυτούς οι οποίοι, δυστυχώς και σήμερα ακόμα αντιμετωπίζουν το εμβόλιο με μεγάλο σκεπτικισμό, επιφυλακτικότητα ή σε πολλές περιπτώσεις και με απόλυτη άρνηση.

Χθες έγιναν από τον Υπουργό σχετικές ανακοινώσεις που προσαρμόζουν τη ζωή μας στη νέα πραγματικότητα και όλες τους υπηρετούν τρεις αρχές:

Πρώτον, από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας.

Και τρίτον, όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.

Θα ζητήσω λοιπόν και πάλι απ’ όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας. Για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει εάν είχαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και για να ξεφύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την περιπέτεια.

Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μεσομακροπρόθεσμα, να χτίσουμε τελικά ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας. Με πρώτο στόχο να μην νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο.

Εξάλλου, το εμβόλιο είναι η απόλυτη πρόληψη, το μεγαλύτερο δώρο της επιστήμης και εκείνη η επιστημονική ανακάλυψη που παγκόσμια έσωσε τις περισσότερες ζωές και αύξησε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Εύχομαι, λοιπόν, κάθε επιτυχία στη ημερίδα η οποία, κύριε Πρόεδρε, αποδεικνύει ότι η Βουλή θέτει στο επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων με όπλο τον προληπτικό και προσυμπτωματικό έλεγχο. Είναι μία πρωτοβουλία ελπίδας για καλύτερη υγεία.

Και θέλω να εκφράσω και πάλι την ευχή μου και να κάνω μία έκκληση σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους συναδέλφους που πιστεύω ότι έχουν επιδείξει κατά κανόνα μεγάλη υπευθυνότητα και μεγάλη ευαισθησία στα θέματα αυτά: να μπορέσουμε να ακούσουμε με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης. Να μην κομματικοποιούμε άσκοπα μία μεγάλη εθνική μάχη η οποία πρέπει να κερδηθεί. Να μην δίνουμε τη δυνατότητα να διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία, όπως σας είπα, και για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη σημασία για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στη σημασία της πρόληψης, η οποία στην κυριολεξία μπορεί να σώσει ζωές, Να διαπαιδαγωγήσουμε μία νέα γενιά στο τι σημαίνει πραγματικά να ζούμε σήμερα υγιεινά και με καλή ποιότητα ζωής. Και σε αυτή την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση χρειαζόμαστε όλη τη Βουλή αλλά και την επιστημονική κοινότητα αρωγούς.

Σας ευχαριστώ. Και πάλι συγχαρητήρια, κύριε Πρόεδρε, για την πρωτοβουλία σας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκκληση Μητσοτάκη: Εμβολιαστείτε αύριο κιόλας, μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news