facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Ρεύμα: Πόσο τελικά θα πληρώσουμε τα τιμολόγια τον Αύγουστο-Βαβέλ με τις ανακοινώσεις των εταιρειών

Προστατευτικό για τον καταναλωτή, τουλάχιστον για το πρώτο μήνα εφαρμογής του, τον Αύγουστο, είναι το νέο σύστημα τιμολόγησης στο ρεύμα που εφαρμόζει το υπουργείο Ενέργειας, αφού με τη βοήθεια των επιδοτήσεων πετυχαίνει να μειώσει το κόστος της κιλοβατώρας κάτω από τα 0,20 λεπτά, όπως ήταν ο στόχος, παρά το ράλι στις τιμές αερίου και ρεύματος. Με την επιδότηση ανά κιλοβατώρα στα 0,337 ευρώ, το υψηλό κόστος των τιμολογίων που ανακοινώθηκαν χθες κάμπτεται.

Ο κίνδυνος μεταφέρεται στις εταιρείες προμήθειας, που έχουν κάνει μια εκτίμηση για τον Οριακή Τιμή Συστήματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για τον Αύγουστο, η οποία αν ξεπεραστεί θα γράψουν ζημιές εκατομμυρίων. Επίσης, αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο του ενεργειακού τουρισμού και των ληξιπρόθεσμων, από πελάτες που θα αλλάζουν εταιρείες χωρίς να πληρώνουν.

Η  επίσημη πρώτη του νέου τρόπου ανακοίνωσης των τιμολογίων των προμηθευτών ενέργειας, ωστόσο έγινε με  διάφορα ευτράπελα, καθώς ούτε όλες μαζί ανακοίνωσαν την ίδια ώρα,  ούτε συγκρίσιμα απόλυτα είναι τα τιμολόγιά τους, ούτε είναι ξεκάθαρο από τα σάιτ τους, ποια είναι τα καινούργια προγράμματα και που ισχύουν και ποια τα παλιά που δεν ισχύουν.

Ο στόχος του υπουργείου για συγκρίσιμα και διαφανή τιμολόγια, μοιάζει δύσκολος, αφού οι εταιρείες αναζητούν και βρίσκουν δυνατότητες διαφοροποίησης, που πάλι απαιτούν υπολογισμούς και μελέτη από τους καταναλωτές. Το πάγιο και η “αρνητική”ρήτρα, δηλαδή οι εκπτώσεις που θα παρέχουν, ανάλογα την πορεία της τιμής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σε σχέση με την αρχική τους εκτίμηση, αλλάζει τελικά την τιμή που σήμερα αναφέρεται ως οριστική.

Γκρίνια προκάλεσε μεταξύ των προμηθευτών, το γεγονός ότι κάποιοι περίμεναν λίγο….και μετά ανακοίνωσαν τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να συνυπολογίσουν τη μεγάλη αύξηση που είχε χθες το φυσικό αέριο, από τα 160 ευρώ η μεγαβατώρα το πρωί στα 180 λίγες ώρες μετά. Επίσης, άλλοι μείωσαν το πάγιο από αυτό που είχαν ανακοινώσει το πρωί, βλέποντας τα πάγια των άλλων, ενώ κάποιοι εισήγαγαν ως εργαλείο εμπορικής πολιτικής και εκπτώσεων την “αρνητική” ρήτρα διαφοροποιώντας ενδεχομένως έτσι προς τα κάτω τα τιμολόγιά τους.

Πάγιο

Ένα πρώτο αλαλούμ έγινε με το πάγιο. Κάποιες εταιρείες ανακοινώνοντας τα νέα προγράμματα, ανακοίνωσαν και νέα πάγια, κλιμακωτά, άλλες ανάλογα την τιμή κιλοβατώρας, άλλες ανάλογα την κατανάλωση ενέργειας. Θεωρώντας δηλαδή το πάγιο μέρος της εμπορικής τους πολιτικής, το εντάσσουν στο κομμάτι του τιμολογίου που μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι ετοιμάζεται νέα διάταξη, με την οποία θα απαγορεύεται η μεταβολή του παγίου κάθε εταιρείας σε σχέση με τα προ της εφαρμογής του νέου μηχανισμού επίπεδα.

Για παράδειγμα, η Watt and Volt προσφέρει τιμή 0,377 ευρώ την κιλοβατώρα στο υψηλότερο πάγιο των 29 ευρώ, 0,479 ευρώ τη κιλοβατώρα με πάγιο 14 ευρώ και με μηδενικό πάγιο η τιμή είναι 0,585 η κιλοβατώρα.

Η ΗΡΩΝ έχει κλιμακωτά πάγια ανάλογα την κατανάλωση και για κατανάλωση μέχρι 800 Κv  έχει πάγιο 9,90, για 801-1400 Κv πάγιο 17,90, για κατανάλωση  1401-2000 Κv πάγιο 24,90 και 29,90 πάγιο για κατανάλωση πάνω από 2001 Κv.

Με 3,5 ευρώ πάγιο και τιμολόγιο ίσως και χαμηλότερα του αναμενόμενου, στα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο)  “τοποθετήθηκε” το τιμολόγιο της ΔΕΗ με τη νυκτερινή χρέωση να βρίσκεται στα 0,445 ευρώ.

Η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε τιμολόγιο με 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με πάγιο 8 ευρώ το μήνα και με ετήσια συνδρομή.

Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 4 ευρώ πάγιο.

“Αρνητική” ρήτρα

Στην προσπάθειά τους, να μειώσουν το ρίσκο ενδεχόμενης αυξημένης τιμής ενέργειας στο Χρηματιστήριο ενέργειας τον Αύγουστο άλλες εταιρείες, έβαλαν υψηλά το τιμολόγιό τους για να εξασφαλίσουν ότι δε  θα έχουν ζημιές και προσθέτουν  έκπτωση αν τελικά η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις τους.

Η Elpedison για παράδειγμα, για τον Αύγουστο ανακοίνωσε τιμή 0,939 η κιλοβατώρα εκτιμώντας την τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Αύγουστο στα 738 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο, προβλέπει έκπτωση 0,4439, αν η τιμή στο Χρηματιστήριο είναι 370 ευρώ η μεγαβατώρα. Δεν αναφέρει όμως αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση αν η τιμή διαμορφωθεί, ανάμεσα στα 370 ευρώ και τα 738 ευρώ η μεγαβατώρα. Όσον αφορά το πάγιο το διατηρεί όπως ήταν στα 4,9 ευρώ, κατά πληροφορίες, το οποίο όμως δεν αναφέρεται, ακόμη στις νέες τιμές.

H ΗΡΩΝ,  από την άλλη για παράδειγμα, στο τιμολόγιο που πέρασε όλους τους πελάτες της ανακοίνωσε τιμή 0,495 ευρώ η κιλοβατώρα εκτιμώντας ότι η τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στον Αύγουστο θα είναι 380 ευρώ.

Έχει όμως και ένα δεύτερο τιμολόγιο  στα 0,497 η κιλοβατώρα, για όσους θέλουν να πάρουν έκπτωση στην περίπτωση χαμηλότερης τιμής. Δηλαδή, αν τελικά η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφωθεί κάτω από 380 ευρώ η μεγαβατώρα, ο πελάτης θα πάρει πίσω το 80% της διαφοράς, ενώ αν πληρώσει στην ώρα του παίρνει πίσω και το υπόλοιπο 20% της διαφοράς, δηλαδή το σύνολο. Και από τον τρίτο μήνα πιστότητας, έχει επιπλέον έκπτωση 20%.

Άλλες εταιρείες όπως η Protergia κράτησε το παλιό πάγιο των 5 ευρώ, χωρίς διακύμανση παγίου, και ανακοίνωσε τιμή 0,549 ευρώ, χωρίς να θέτει έκπτωση σε περίπτωση διαφοράς της τελικής τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Αύγουστο από αυτή που υπολόγισε, διαμορφώνοντας τα τιμολόγια.

Τι θα πληρώσουμε τελικά τον Αύγουστο

H επιδότηση ανά κιλοβατώρα για τους καταναλωτές, ορίστηκε στα 0,337 ευρώ για τον Αύγουστο και συνολικά για επιδοτήσεις για το μήνα Αύγουστο θα διατεθεί το ποσό των 1,136 δισ. ευρώ   όπως ανακοίνωσε  χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι, εκτός από τους γνωστούς πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, πιθανόν θα χρειαστεί να συμβάλλει και ο προϋπολογισμός.

 Αυτό, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, σημαίνει ότι ο καταναλωτής πράγματι θα πληρώσει την κιλοβατώρα από τα 15 λεπτά ή και ψηλότερα ανάλογα το πρόγραμμα που θα επιλέξει.

Οι εταιρείες προμήθειας, διαφοροποιούνται στις εκπτώσεις τους και στα πάγια και ο καταναλωτής θα χρειαστεί να ενημερωθεί καλά  για να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα επιλογή.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός ΠΕΝ, μέσω των νέων επιδοτήσεων θα απορροφηθεί έως το 90% των αυξήσεων για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης τόσο στις κύριες όσο και στις μη κύριες κατοικίες. Ταυτόχρονα, απορροφάται το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ), το 80% για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και το 82-99% για τους αγρότες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεύμα: Πόσο τελικά θα πληρώσουμε τα τιμολόγια τον Αύγουστο-Βαβέλ με τις ανακοινώσεις των εταιρειών"

Κ. Μητσοτάκης: «Το κράτος εγγυάται τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας»

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), έδωσε το παρόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η έννοια του “ατομικού κουμπαρά”, και ο ίδιος ο νέος θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επιδιώξει να μην εργαστεί καθόλου στην γκρίζα οικονομία», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με εργαζόμενους νέους στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όπου παρουσιάστηκε το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο θα διασφαλίσει υψηλότερες συντάξεις για τη νέα γενιά.

«Με το νέο σύστημα το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας ο κάθε νέος ο οποίος θα εργάζεται έστω και μία ώρα ανασφάλιστος θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές από τον δικό του “ατομικό κουμπαρά”, οι οποίες προστιθέμενες θα του επιτρέψουν μετά από αρκετές δεκαετίες, όταν θα βγει στη σύνταξη, να έχει μία επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτήν την οποία θα είχε», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας το ισχυρό αντικίνητρο κατά της αδήλωτης απασχόλησης που προσφέρει το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το νέο σύστημα «ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να βλέπει μέσα από την εφαρμογή MyTEKA αυτόν τον κουμπαρά να γεμίζει μήνα-μήνα, χρόνο-χρόνο», χάρη και στη διαφανή ψηφιακή υποδομή που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να ελέγχουν συνεχώς τον «ατομικό κουμπαρά» τους.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε επίσης τη σημασία ενός συστήματος που ανταποκρίνεται στις χρόνιες δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. «Οι εργαζόμενοι οι οποίοι υποστηρίζουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, διαρκώς μειώνονται, ο πληθυσμός σε όλες τις Δυτικές χώρες γηράσκει και υπάρχουν λιγότεροι αναδιανεμητικοί πόροι για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν το σύστημα ασφάλισης των προηγούμενων γενιών», ανέφερε.

«Άρα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του συστήματος είναι ακριβώς ότι γεννά πόρους οι οποίοι πια ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Η εισφορά, δηλαδή, του ασφαλιζόμενου δεν κατευθύνεται για να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη του πατέρα ή του παππού ως προς την επικουρική ασφάλιση πάντα, διότι ως προς την κύρια ασφάλιση το σύστημα παραμένει αναδιανεμητικό», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το κράτος εγγυάται τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας. «Έχεις την εγγύηση ότι τα λεφτά σου δεν θα χαθούν. Πολύ σημαντικό. Ένας ιδιώτης αποταμιευτής μπορεί να μην την έχει, αυτό νομίζω ότι θα δημιουργήσει μια σωστή κουλτούρα επενδύσεων», είπε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέσσερις νέοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της «μαύρης» εργασίας στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα αλλά και για τους κινδύνους που εγείρει η σημερινή ηλικιακή σύνθεση του εργατικού δυναμικού όσον αφορά τη διασφάλιση της σύνταξής τους στο μέλλον. Τόνισαν επίσης τη σημασία της απρόσκοπτης ψηφιακής πρόσβασης στον «ατομικό κουμπαρά» αλλά και την ανάγκη να αποκτήσουν οι νέοι βασικές γνώσεις όσον αφορά τα επενδυτικά προϊόντα και τις στρατηγικές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν με τους πόρους που θα έχουν στη διάθεσή τους.

ΤΕΚΑ – Το σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νεους, με «ατομικό κουμπαρά» και διασφάλιση υψηλότερων συντάξεων

Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, που αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και στη συνέχεια θα περιλάβει, σε εθελοντική βάση, τους εργαζόμενους έως 35 ετών, αποβλέπει στη διασφάλιση υψηλότερων συντάξεων για τη νέα γενιά, την αντιμετώπιση των συνεπειών του δημογραφικού προβλήματος, την τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νεότερων απασχολούμενων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Σε αντίθεση με το υφιστάμενο διανεμητικό σύστημα, όπου οι εισφορές των νέων διοχετεύονται στην πληρωμή των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, το ΤΕΚΑ φροντίζει για την αποταμίευση και επένδυση των επικουρικών ασφαλιστικών κρατήσεων μέσω του «ατομικού κουμπάρα» κάθε ασφαλισμένου.

Δημιουργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο αποθεματικό που, μέσω ποικίλων επενδύσεων και ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ που επιλέγει ο κάθε δικαιούχος, θα μεγεθύνει τα οφέλη των ασφαλισμένων σε βάθος του εργασιακού τους βίου. Το σύστημα παρέχει ταυτόχρονα θετικά αντικίνητρα κατά της αδήλωτης εργασίας, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν προσωπικό όφελος να μην χάνουν εισφορές οι οποίες θα προστεθούν στον «ατομικό κουμπαρά» τους.

Η εμπειρία πολλών χωρών δείχνει ότι μακροπρόθεσμα τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα εξασφαλίζουν υψηλότερες συντάξεις από τα διανεμητικά. Επιτρέπουν παράλληλα τη συγκρότηση μεγάλου αποταμιευτικού κεφαλαίου που διοχετεύεται σε επενδύσεις, προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας.

Το ΤΕΚΑ είναι δημόσιο ταμείο. Το κράτος εγγυάται πως, σε κάθε περίπτωση, όταν συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι του κεφαλαιοποιητικού συστήματος θα λάβουν κατ’ ελάχιστο τις εισφορές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, το σύστημα είναι διαφανές, επιτρέποντας στους ασφαλισμένους να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή ηλεκτρονικά, μέσω υπολογιστή ή εφαρμογής, τους πόρους που συσσωρεύονται στον «ατομικό κουμπαρά» τους. Δεν θίγει τις συντάξεις όσων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, ούτε επηρεάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των ασφαλισμένων που παραμένουν στο ισχύον διανεμητικό σύστημα.

«Οι “ατομικοί κουμπαράδες” για τους νέους, στις επικουρικές συντάξεις, είναι μια ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση. Είναι ένα άνοιγμα του κράτους προς τους νέους, ιδιαίτερα τους νέους εργαζομένους. Μία μεταρρύθμιση που σε κάθε περίπτωση αξίζει στους νέους, οι οποίοι αισθάνονται ότι το πολιτικό σύστημα δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή στις ανησυχίες τους. Σήμερα πια 50 χιλιάδες νέοι έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο σύστημα. Και αν και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζουμε ότι θα έχουν ενταχθεί περίπου 80 χιλιάδες, πολύ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι θα συμβεί από 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε θα ξεκινήσουν να εντάσσονται εθελοντικά και οι υπόλοιποι νέοι έως 35 ετών», τόνισε κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η ίδρυση του δημόσιου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αποτελεί μια μεταρρυθμιστική παρέμβαση της κυβέρνησης με επίκεντρο τη νέα γενιά. Η μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική είναι σημαντική για τέσσερις, κυρίως, λόγους: περιορίζει την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης στον δημογραφικό κίνδυνο και ενισχύει τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δημιουργεί πόρους, σημαντικό τμήμα των οποίων θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία δίνοντας ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία, παρέχει ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και ενισχύει την εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα, και με βάση την εμπειρία χωρών που έχουν ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα, εκτιμάται ότι οι συντάξεις του νέου συστήματος θα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές του υφιστάμενου», σημείωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

«Τον Ιούλιο του 2021 καταθέσαμε το νομοσχέδιο για την κεφαλαιοποιητική επικουρική των νέων. Σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο μετά, έχουμε ένα Ταμείο που λειτουργεί, αριθμεί 50.000 ασφαλισμένους και αυξάνει τη δυναμική του με γεωμετρική πρόοδο: 80.000 ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτή την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο να αναπτύξουμε τις βασικές εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων: μητρώο, αναλυτική περιοδική δήλωση, ειδοποιητήρια ελευθέρων επαγγελματιών, ιστοσελίδα, ένταξη στον αριθμό εξυπηρέτησης 1555 και πολλές ακόμα.

Στο επόμενο διάστημα διατίθεται η εφαρμογή MyTEKA, με την οποία οι ασφαλισμένοι έχουν πρόσβαση στον ατομικό τους λογαριασμό. Και εντός του 2023, αναπτύσσεται το βασικό επενδυτικό προϊόν, ενώ είναι και η χρονιά που εργαζόμενοι έως 35 ετών θα μπορούν να επιλέξουν την ένταξή τους στο ΤΕΚΑ», ανέφερε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επικεφαλής της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΚΑ, Παυλίνα Καρασιώτου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: «Το κράτος εγγυάται τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας»"

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι τα νησιά του δόθηκαν με την προϋπόθεση να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, αλλά θα το μάθει

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητοστάκης προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε από το κρατικό TRT.

«Είχαμε δείπνο με τον Μητσοτάκη στην Τουρκία. Σε αυτό το δείπνο, του είπα: ‘Ας μην φέρουμε από εδώ και πέρα ​​τρίτη χώρα ανάμεσά μας’. Πέρασαν τρεις εβδομάδες.

Έδωσε την ομιλία του στο Κογκρέσο της Αμερικής. Από εκεί επέστρεψε στο Νταβός. Έκανε παρόμοια πράγματα. Εσύ είσαι πολιτικός και είμαι και εγώ πολιτικός. Πρέπει να το ξέρετε αυτό. Όταν κάνεις οποιοδήποτε αρνητικό βήμα εναντίον της Τουρκίας, η πρώτη μου δουλειά είναι να έχω δυνατά πράγματα να εξηγήσω στους ανθρώπους μου. Η άσκηση Efes τους τρέλανε», είπε ο Ερντογάν.

Συνεχίζοντας το παραλήρημά του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Παρακολουθώντας μια κατάσταση που είναι αντίθετη στους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισιού, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα. Ο Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία νησιών του δόθηκε με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Θα μάθει»…

Σχετικά με την σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα

Πέραν αυτών επανέλαβε το “Μητσοτάκης γιοκ” και αναφέρθηκε στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα: «Μετά από αυτό, αποκλείεται να συναντηθώ ξανά με τον Μητσοτάκη. Υπάρχουν 9 (5+4) βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Υπήρχαν 5 από αυτές, 4 εξ αυτών είναι καινούργιες. Γίνονται προσπάθειες να τοποθετηθούν στα νησιά, λένε ότι είναι φτιαγμένες ενάντια στη Ρωσία. Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες ασφαλείας μας. Ως Τουρκία, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα».

Στη συνέχεια πέρασε στο θέμα των F-16 και την προϋπόθεση που τέθηκε από τις ΗΠΑ για την απόκτηση αυτών: «Κατά τη συνάντηση ανταλλάξαμε απόψεις για τις διμερείς μας σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα. Στη συνέχεια, από όπου και αν προήλθε αυτό, ήρθαν στο προσκήνιο τα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα. Τέτοιοι όροι δεν ισχύουν για την Τουρκία, ούτε είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αυτή τη ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, την είδα θετική. Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση κάνει ορατή αυτή την υποστήριξη, βλέπουμε ότι ορισμένοι επικεντρωμένοι στο Κογκρέσο επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν τη ζήτηση μας για F-16. Είπα ότι πιστεύω ότι μπορεί να ληφθεί μια θετική απόφαση», είπε ο Ερντογάν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι τα νησιά του δόθηκαν με την προϋπόθεση να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, αλλά θα το μάθει"

Δυστύχημα με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στα Σπάτα

Δυστύχημα με έναν 22χρονο Βρετανό νεκρό σημειώθηκε το απόγευμα σε ελικοδρόμιο, στα Σπάτα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, το δυστύχημα συνέβη στις 18:20, στην περιοχή Αγιος Γεώργιος Σπάτων, όταν ο άτυχος νεαρός κατά την αποβίβασή του από το ελικόπτερο χτυπήθηκε, πιθανότατα, από την πίσω έλικα, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί.

Σημειώνεται, ότι ο 22χρονος Βρετανός, μαζί με τρεις ακόμη ομοεθνείς του, νοίκιασαν το ελικόπτερο και μόλις είχαν επιστρέψει από τη Μύκονο.

Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παιανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Δυστύχημα με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στα Σπάτα"

Στις 58 οι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Εξακολουθεί να απειλείται το δάσος της Δαδιάς

Στις 58 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Σουφλί Έβρου, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο δάσος της Δαδιάς και πιο συγκεκριμένα στο νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο άλλο ενεργό μέτωπο.

Εκτός των επίγειων και εναερίων επιχειρήσεων, τατόχρονα δημιουργήθηκαν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.



Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, τέσσερα υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Σε γενική επιφυλακή βρίσκονται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus.

Με σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα διεξάγονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα αυτήν την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς την περιοχή Βρίσα στη Βόρεια Βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ προς την περιοχή του Σταυρού στην Βορειοανατολική πλευρά, αυτό βρίσκεται σε ύφεση.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι Βορειοανατολικοί εντάσεως 4-5 μποφόρ, ωστόσο όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενεργούν αδιάκοπα για τον έλεγχο αυτής της δύσκολης πυρκαγιάς. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή.

Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και στην πυρκαγιά αυτή ενεργοποιήθηκε η δορυφορική καταγραφή δεδομένων μέσω του συστήματος Copernicus.

Σε ύφεση βρίσκεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στην Ηλεία. Υπάρχουν μόνο κάποιες διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν 159 πυροσβέστες, 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρα τμήματα ενώ καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, στην Ηλεία, επιχείρησαν και 15 Γερμανοί πυροσβέστες. Συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και στην πυρκαγιά αυτή ενεργοποιήθηκε η δορυφορική καταγραφή δεδομένων μέσω του συστήματος Copernicus.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Οριοθετήθηκε η αγροτοδασική πυρκαγιά που είχε σαν σημείο έναρξης την περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του δήμου Πύλου-Νέστορος.

Σε μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Αγία Γαλήνη, Ρεθύμνου Κρήτης.

Σε μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στο δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης.

Σε έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Σε μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην Σκύδρα, στον Σκαραμαγκά Αττικής, στον Καρβουνά και Σάνη Χαλκιδικής και είναι οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Φούρκα και Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Το μεσημέρι συνελήφθη από ανακριτικούς Πυροσβεστικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας και Αλιβερίου στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, 63χρονος Έλληνας με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τρεις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Η υπόθεση εξετάζεται διεξοδικά.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις 58 οι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Εξακολουθεί να απειλείται το δάσος της Δαδιάς"

Τσελίκ για Θράκη: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Ερντογάν έκανε λόγο για λάθος βήμα της Ελλάδας που «έκλεισε τέσσερα σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα (σ.σ. όπως η Άγκυρα επιμένει να αποκαλεί την μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής).

Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, πρόκειται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνεται συστηματικά από την Ελλάδα. Ζήτησε, δε, παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί πως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί σταθερό πεδίο στο οποίο η τουρκική πλευρά επιδιώκει να παίζει τα παιχνίδια της.

Το αφήγημα της Τουρκίας για την Θράκη

Η αναφορά του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε «τουρκική μειονότητα» της Θράκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα το 2021, μετά από το εκρηκτικό καλοκαίρι του 2020, ήταν αυτή που αποτέλεσε την αιχμή για τον Νίκο Δένδια να προχωρήσει στην αντεπίθεση, σε ένα μπρα ντε φερ που έμεινε στην ιστορία.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «την τελευταία περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα».

Περιοδεία στη Δυτική Θράκη την Κυριακή επέλεξε, δε, να κάνει και ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, με αντίστοιχες αναφορές και προσπάθεια να δείξει την επιρροή της Τουρκίας στην μουσουλμανική κοινότητα στην Ελλάδα. Με τις επισκέψεις αυτού του είδους να χαρακτηρίζονται πάντα «ιδιωτικές».

Το αφήγημα της Τουρκίας για τη Θράκη επιδιώκεται σταθερά να ενισχυθεί όσο και η επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή, με το τουρκικό προξενείο να επιχειρεί να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων, εκμεταλλευόμενο κάθε δυνατή συνθήκη που θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει την παρουσία του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελίκ για Θράκη: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»"

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών

Επανέρχεται στις κατηγορίες περί επαναπροωθήσεων μεταναστών από το ελληνικό λιμενικό. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οποία δημοσιεύει και από βίντεο -  το όποιο όπως αναφέρει κατέγραψε τουρκικό drone - ισχυρίζεται ότι παράτυποι μετανάστες που απώθησε η Ελλάδα από την θαλάσσια περιοχή της Ρόδου προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα στα νότια της Μαρμαρίδας διασώθηκαν από το τουρκικό Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας (MSB) το λαστιχένιο σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες απωθήθηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές και το συμβάν καταγράφηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του τουρκικού Ναυτικού.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρεται ότι «όπως διαπιστώθηκε από UAV του Ναυτικού μας, το λαστιχένιο σκάφος που περιείχε παράτυπους μετανάστες μεταφέρθηκε από την κατεύθυνση της Ρόδου στις 24 Ιουλίου 2022 από το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής και απωθήθηκε σε τουρκικό έδαφος, νότια του Μπόντρουμ στην Μαρμαρίδα».

Να σημειωθεί, ότι το φουσκωτό σκάφος που κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς ωθήθηκε πίσω στα τουρκικά ύδατα από το ελληνικό Λιμενικό έχει μόνο τρεις επιβαίνοντες!

Δείτε την ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου και το σχετικό βίντεο που δημοσίευσαν

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών"

Δένδιας: Το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει όλα τα κράτη

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει όλα τα κράτη που το έχουν συνυπογράψει.  Ιδιαίτερη αναφορά στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο για τον ορισμό των περιοχών στις οποίες τα κράτη έχουν αποκλειστικά δικαιώματα, όσο και για τις υποχρεώσεις των κρατών σε σχέση με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Greece 2024» για την προστασία των Ωκεανών που θα διοργανωθεί από την Ελλάδα, ο Δένδιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην UNCLOS τονίζοντας ότι καθίσταται απαραίτητο το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της Σύμβασης. Διεμήνυσε δε – με το βλέμμα στην Τουρκία – ότι ακόμα και για όσους δεν την έχουν υπογράψει η σύμβαση αποτελεί «εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη».

Υποχρέωση μας να συνεισφέρουμε

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για την χώρα μας η ανάληψη, το 2024, της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference». Μία πρωτοβουλία που εκκίνησε το 2014 από τον τότε Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Και νυν Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι» ανέφερε ο ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία επιδιώκει να προστατεύσει την καρδιά του οικοσυστήματος του πλανήτη μας: τους ωκεανούς.

Σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα δεν είναι μία «Ωκεάνια χώρα» με τη στενή έννοια του όρου, η λέξη Ωκεανός, η οποία έχει καθιερωθεί παγκοσμίως, είναι ελληνικής προέλευσης και αυτό οριοθετεί και την υποχρέωση μας να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια.

«Το υδάτινο στοιχείο είναι ταυτισμένο με την χώρα μας» τόνισε ο Δένδιας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα με ακτογραμμή σχεδόν 21.000 χιλιομέτρων και χιλιάδες νησιά, έχει ακτογραμμή λίγο μικρότερη από αυτή της Αφρικής συνολικά.

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο

Ο ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε και την αναφορά στους έλληνες εφοπλιστές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και κάνει μεγάλη προσπάθεια να αναδείξει την ανάγκη προστασίας των ωκεανών.

Χαρακτήρισε σαφή απόδειξη σε αυτή την κατεύθυνση και την ενασχόληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με ζητήματα που άπτονται της προστασίας των Ωκεανών και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Τόσο σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο του EUMED-9, όσο και σε παγκόσμιο, μέσω της πρωτοβουλίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και εν όψει της COP-27.

Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ ο Δένδιας σημείωσε την διασφάλιση της ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας και τη συνεισφορά στην καταπολέμηση της πειρατείας. Αναφέρθηκε στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Καθώς και στο γεγονός ότι η θάλασσα αποτελεί πηγή καθαρής ενέργειας, γεγονός που συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπογράμμισε ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών απαιτείται ένα διεθνές δεσμευτικό νομικό πλαίσιο και αυτό είναι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο ΥΠΕΞ τόνισε και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία η οποία επεκτείνεται σε περιφερειακό, διεθνές πολυμερές και παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να συμμετέχει σε όλα τα παραπάνω σχήματα.

«Προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων αποτελεί η συμβολή όλων μας. Tων κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και των μη κυβερνητικών οργανώσεων» σημείωσε ο ΥΠΕΞ και κάλεσε όλους σε κοινή δράση για να σωθεί η κινητήριος δύναμη του πλανήτη, οι Ωκεανοί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει όλα τα κράτη"

«Καμπάνα» 31.000 ευρώ στο DK Oyster της Μυκόνου με τα «χρυσά» καβουροπόδαρα

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού το εστιατόριο DK Oyster της Μυκόνου, το εστιατόριο  με τα «χρυσά» καβουροπόδαρα που «δάγκωσε» τις δυο Αμερικανίδες τουρίστριες, χρεώνοντάς τους 600 ευρώ για δυο ποτά και μια μερίδα καβουροπόδαρα.

 Ο υπουργος Τουρισμού, Βασιλης Κικίλιας, είχε δώσει εντολή στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλαδων να προχωρήσει σε εμπεριστατωμένη έρευνα για το περιστατικό. Κατά την έρευνα στα βιβλία της επιχείρησης, διαπιστώθηκαν 7 -8 παραβάσεις που επισείουν πρόστιμο 31.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο Αμερικανίδες είχαν στραφεί νομικά κατά τριών σερβιτόρων του εστιατορίου και του υπεύθυνου του καταστήματος.

Οι περιγραφές των Αμερικανίδων

Περιγράφοντας, μέσα από τη μηνυτήρια αναφορά, το επεισόδιο, όπως η ίδια το βίωσε, η Αμερικανίδα τουρίστρια αναφέρει ότι βρισκόταν στη Μύκονο για ολιγοήμερες διακοπές με την κόρη της, όταν η ταξιδιωτική της πράκτορας της συνέστησε να επισκεφτεί μία από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, τον Πλατύ Γυαλό. Οταν έφτασαν εκεί, πέρασαν από διάφορα εστιατόρια και αρχικά ανταποκρίνονταν με ένα χαμόγελο στις ευγενικές χειρονομίες των εργαζόμενων που βρίσκονταν στην είσοδο των κέντρων εστίασης.

«Μας είχε κάνει εντύπωση το πόσο επιθετικοί ήταν οι σερβιτόροι, καθώς προσπαθούσαν να μας πιέσουν προκειμένου να παραγγείλουμε», είχε υποστηρίξει, μιλώντας στο protothema.gr, η Μπρέντα Μούλτον, περιγράφοντας την περιπέτεια που έζησε στη Μύκονο η ίδια και 19χρονη κόρη της.

Η Μπρέντα Μούλτον υποστηρίζει ότι, ενώ δεν είχε πρόθεση να καθίσει σε κάποιο από τα εστιατόρια, ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά της ο υπάλληλος του κέντρου, όπου καταγράφηκε το επίμαχο περιστατικό, και με τρόπο επίμονο και ενοχλητικό, όπως καταγγέλλει η γυναίκα, τους είπε: «Καθίστε εδώ! Καθίστε εδώ!». Στο μενού αναγράφονταν τα προϊόντα, όχι όμως και οι τιμές, όπως υποστηρίζει στη μήνυσή της η Αμερικανίδα, η οποία διάλεξε τελικά από τον κατάλογο δύο μοχίτο κι ενώ αρχικά -όπως σημειώνει- δεν είχε πρόθεση να παραγγείλει φαγητό, το έκανε για να μη δέχεται άλλες πιέσεις από τους σερβιτόρους. Ηταν τα περιβόητα καβουροπόδαρα... «Φαινόταν νόστιμο και ήξερα πως θα ήταν ακριβό - αν και ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ πόσο ακριβό θα ήταν τελικά. Αλλά σε εκείνη τη φάση μάς είχε κάνει εντύπωση το πόσο επιθετικοί ήταν οι σερβιτόροι, καθώς προσπαθούσαν να μας πιέσουν προκειμένου να παραγγείλουμε», υποστηρίζει η Μπρέντα Μούλτον.

Η λογομαχία

Η ώρα της αποχώρησης έφτασε ύστερα από δύο ώρες παραμονής στο κατάστημα. Τότε η Αμερικανίδα ζήτησε να πληρώσει, αλλά οι υπεύθυνοι στη -δωρεάν- ξαπλώστρα ζήτησαν από τις τουρίστριες να μπουν στο κατάστημα. Και τότε έγινε η αποκάλυψη με τον λογαριασμό... «Δεν μπορεί δύο μοχίτο και δύο καβουροπόδαρα να κάνουν 600 ευρώ. Δεν θα σε πληρώσω. Αυτός τότε μου είπε επί λέξει: “Θα καλέσω την Αστυνομία. Θα σε κρατήσουν εδώ και δεν θα γυρίσεις στην πατρίδα σου. Μπορούμε να βρούμε εύκολα πού μένεις”», ισχυρίζεται η Αμερικανίδα ότι άκουσε από τους υπευθύνους του μαγαζιού, οι οποίοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. Η ίδια, πάντως, δηλώνει ότι αισθάνθηκε απειλή και φόβο: τελικά πλήρωσε με την πιστωτική της κάρτα και πήρε τη σχετική απόδειξη.

Οταν η Μπρέντα βγήκε από το εστιατόριο συνιστούσε σε όποιον συναντούσε στον δρόμο να προσέχει το συγκεκριμένο κατάστημα «γιατί χρεώνουν ό,τι θέλουν στον λογαριασμό».

Λίγο αργότερα, ο υπεύθυνος του καταστήματος την πλησίασε αγριεμένος και τότε η γυναίκα άρχισε να φωνάζει: «Μην τολμήσεις να με ακουμπήσεις! Φύγε από μπροστά μου τώρα!».

Η δικηγόρος των Αμερικανίδων τουριστριών Μαριάννα Κίκιρη, ανέφερε ότι η εντολή που έχει πάρει είναι να προχωρήσει στις νομικές ενέργειες που απαιτούνται για να φτάσει η «υπόθεση καβουροπόδαρα» στις δικαστικές αίθουσες.

«Ηταν ένα εφιαλτικό για τις ίδιες περιστατικό που δεν πρόκειται να ξεχάσουν», τόνισε η δικηγόρος. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του εστιατορίου στον Πλατύ Γυαλό ειχαν διαψεύσει τις καταγγελίες της Αμερικανίδας, λέγοντας ότι στη διάρκεια της παραμονής της στο κέντρο δεν εξέφρασε κάποια δυσαρέσκεια. Τονίζουν ότι θα ακολουθήσουν τη νομική οδό, καταγγέλλοντας δυσφήμηση που οδήγησε σε ηθική και οικονομική βλάβη, ενώ υποστηρίζουν ότι το συμβάν απέβη επιζήμιο και για τον τουρισμό του νησιού.

«Ολα ξεκίνησαν με την καταγγελία κατά της επιχείρησής μας από μία Αμερικανίδα τουρίστρια η οποία αφού γευμάτισε στο εστιατόριό μας και ειδικότερα στην παραλία μας κάνοντας χρήση δωρεάν ξαπλώστρας και ομπρέλας, πλήρωσε κανονικά τον λογαριασμό για το γεύμα της, δίνοντας μάλιστα και φιλοδώρημα στο προσωπικό της επιχείρησης χωρίς να εκφράσει το παραμικρό παράπονο και την παραμικρή δυσαρέσκεια. Εκ των υστέρων και αφού αναχώρησε από το εστιατόριό μας μείναμε εμβρόντητοι με την καταγγελία της, η οποία είναι αβάσιμη και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τι και πώς υποκινήθηκε, πάντως σίγουρα υποκινήθηκε από αδιαφανή, αθέμιτα και προφανώς υποκρυπτόμενα ανταγωνιστικά συμφέροντα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καμπάνα» 31.000 ευρώ στο DK Oyster της Μυκόνου με τα «χρυσά» καβουροπόδαρα"

Νέα «βόμβα» από τη Μόσχα: Κλείνει κι άλλο τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι μειώνει τις ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από μεθαύριο, Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αυτό θα αντιστοιχεί στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού. Η τρέχουσα ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι μόνο στο 40%.

Η εταιρεία ανέφερε ότι σταματά τη λειτουργία μιας δεύτερης τουρμπίνας λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα».

Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι πάνω από 160 κυβικά μέτρα αερίου που εξάγονται καθημερινά. Η διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης τουρμπίνας θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη χωρητικότητα κατά 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Gazprom είπε ότι η παραγωγική ικανότητα πρόκειται να μειωθεί στον σταθμό συμπίεσης Portovaya της Ρωσίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας που – όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο – ανέφερε ότι δεν υπάρχει «τεχνικός λόγος» για τη διακοπή της παράδοσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream 1.

DW/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα «βόμβα» από τη Μόσχα: Κλείνει κι άλλο τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1"

Καταγγελία νεφροπαθών: Κλείνουν το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα

Σε κλείσιμο του φαρμακείου στην Καλαμάτα, προχωρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση του Οργανισμού ελήφθη την περασμένη Πέμπτη και χαρακτηρίζεται από τους νεφροπαθείς ως μία απερίγραπτη και ξαφνική απόφαση, η οποία ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νεφροπαθών Γρηγόρη Λεοντόπουλο, ένας από τους λόγους που προκαλούν έκπληξη, είναι το ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε αποφασίσει πέρυσι να το αναβαθμίσει:

"Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Καλαμάτας εκτελεί πάνω από 2.000 συνταγές το μήνα, εξυπηρετώντας όλους τους ασθενείς που παίρνουν φάρμακα υψηλού κόστους, τόσο της Μεσσηνίας, όσο και μεγάλου αριθμού ασθενών της Λακωνίας καθ’ ότι  δεν υπάρχει αντίστοιχο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ", σημειώνει ο κ. Λεοντόπουλος, για να αναρωτηθεί:

"Ποιον εξυπηρετεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση; Μήπως τα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες; Μήπως αποτελεί μέρος πιλοτικού σχεδίου για την αποψίλωση των δημόσιων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και τη μεταφορά φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της αγοράς και στις φαρμακαποθήκες; Είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση στο ανακύψαν ζήτημα";

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νεφροπαθών υπογραμμίζει πως τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν, κατά μείζονα λόγο, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή κάθαρση, υπό μεταμόσχευση), αλλά και όλες τις κατηγορίες αναπηρίας που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή.

"Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια σαν ασπίδα προστασίας στην οικονομική κρίση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από σοβαρές ασθένειες", αναφέρει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, στην "απαράδεκτη και αλλοπρόσαλλη" - όπως χαρακτηρίζει - απόφαση της Διοίκησής του ΕΟΠΥΥ να κλείσει τη Δημόσια δομή του φαρμακείου της Μεσσηνίας και απαιτεί την άμεση κατάργησή της, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ζητεί, επίσης, την ίδρυση φαρμακείων ΕΟΠΥΥ στις πρωτεύουσες των νομών ή περιοχών όπου δεν υπάρχουν, εξυπηρετώντας τους χρόνιους ασθενείς.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία νεφροπαθών: Κλείνουν το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα"

Καλύτερη εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο (video)

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα, καθώς τα πύρινα μέτωπα έχουν μεν υποχωρήσει, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και δεν αφήνουν κανέναν να ησυχάσει. Πιο επικίνδυνη παραμένει η φωτιά στον Έβρο, όπου έχουν αποτεφρωθεί χιλιάδες στρέμματα από το δάσος-natura της Δαδιάς.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο πύρινο μέτωπο στα νοτιοδυτικά του δάσους της Δαδιάς,  ώστε να μην κινδυνεύσει το χωριό Λευκίμμη.  Δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν το χωριό και τις φωλιές του Μαυρόγυπα.

Κλειστή είναι η εθνική οδός στο ύψος του χωριού Λυκόφη.

Στην Ηλεία, Κρέστενα, Γρύλος και Βρίνα βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό. Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Μακρίσια λόγω των θυελλωδών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Πεύκα, αγροικίες και δύο σπίτια στην Κρέστενα έγιναν στάχτη. Η μεγάλη φωτιά άφησε πίσω της χιλιάδες στρέματα καμένου δάσους. Οι κάτοικοι έζησαν δραματικές ώρες μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας που τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βασικό μέτωπο.

Για εμπρησμό έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης  Θεοδωρικάκος που έσπευσε επί τόπου.

Όπως είπε, δεν είναι τυχαίες 15 πυρκαγιές, ενώ ανέφερε ότι έγινε και μία σύλληψη.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το νησί της Λέσβου απειλείται από την πύρινη λαίλαπα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.

Η φωτιά καίει μακριά από σπίτια σε δύο μέτωπα προς τα χωριά Σταυρός και Βρύσα.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντικαθιστούν τις κολόνες που έχουν καεί.

Η ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα

Καλύτερη είναι η εικόνα στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας 58 δασικές πυρκαγιές. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να τεθούν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.

Η κύρια προσπάθεια γίνεται στο δάσος της Δαδιάς.

Βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο, σε εξέλιξη είναι μόνο ένα ενεργό μέτωπο. Στην περιοχή πνέουν 4-5 μποφόρ.

Σε ύφεση η φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας, μόνο μικρές διάσπαρτες εστίες.

Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στα Γρεβενά. Σε μία σύλληψη έχουν προχωρήσει οι Αρχές για εμπρησμό στην Εύβοια.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Τρίτη 26/7 για τέσσερις περιφέρειες της χώρας – Συστάσεις στους πολίτες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τρίτη 26 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιφέρειες:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

– Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

– Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ενδείξεις για εμπρησμούς – Συλλήψεις υπόπτων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μετέβη το πρωί της Δευτέρας στην Ηλεία και αφού ενημερώθηκε για την επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, έκανε ξεκάθαρα λόγο για εμπρησμό.

«Πώς είναι δυνατόν και 20 ημέρες 15 φωτιές στο νομό Ηλείας. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μια σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί στη Δικαιοσύνη».

«Η δική μας πολιτική είναι σαφής: Συνεχής προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης, καλύτερη ανταπόκριση και ως προς τους χρόνους και ως προς την αποτελεσματικότητα στα φαινόμενα, προστασία της ανθρώπινης ζωής, περιορισμός των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες και στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές, προστασία των πληγέντων, τάχιστη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Μάλιστα ρωτήθηκε ρωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση έχει εικόνα για εμπρηστικές ενέργειες.

«Όλα διερευνώνται…Υπάρχουν περιοχές που έχουμε σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες για κάτι τέτοιο, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία, όπου προβληματίζει το γεγονός ότι έχουμε πολύ μεγάλη συχνότητα πυρκαγιών… Όλοι οι αρμόδιοι φορείς ψάχνουν και προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Στην προσαγωγή ενός 63χρονου υπόπτου για τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (25/7) στην περιοχή Άγιος Λουκάς στο Αλιβέρι της Εύβοιας. Η προσαγωγή εξελίχθηκε σε σύλληψη.

Ο 63χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του Γιώργου Γεραφέντη, κινούνταν με μηχανάκι κι έβαζε τις φωτιές στην άκρη του δρόμου. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο και τα τρία μέτωπα των πυρκαγιών και δεν πήραν διαστάσεις.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύτερη εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο (video)"

Η πανδημία δεν άλλαξε την εικόνα - Κυριαρχεί το "φακελάκι" στην Υγεία [πίνακας]

Μαύρη πρωτιά κατέχει η Υγεία στη διαφθορά, με εννέα στους δέκα Έλληνες να δηλώνουν πως βασιλεύει το "φακελάκι". Στο...πάρτι φαίνεται πως μετέχουν επιθεωρητές Υγείας και λειτουργοί μονάδων ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με θέμα "Διαφθορά", η οποία διεξήχθη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Στην έρευνα, που παρατίθεται πιο κάτω, συμμετείχαν συνολικά 26.509 Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων οι 1.013 Έλληνες.

Από τις απαντήσεις των Ελλήνων προκύπτει πως η διαφθορά βρίσκεται στην καθημερινότητά τους, με τους μισούς να δηλώνουν πως το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η οποία προηγήθηκε της πανδημίας (2019).

Απαντώντας στο ερώτημα αν θέλατε κάτι από τη δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, σε τι βαθμό θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό να δώσετε ένα δώρο, το 55% απαντούν θετικά (28% το μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 32% δηλώνουν πως είναι αποδεκτό να δώσουν χρήματα (17% στην ΕΕ).

Η τάση είναι αυξητική σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, κατά 14% στο να δώσουν δώρο και 13% στο να δώσουν χρήματα.

Ενδεικτικό της εικόνας που έχουν οι Έλληνες, είναι πως κανένας δεν απάντησε αρνητικά στο εάν υπάρχει διαφθορά στη χώρα, όταν το 28% των Ευρωπαίων απαντούν πως είναι σπάνιο φαινόμενο.

Κορυφή

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, με τις απαντήσεις τους, οι πολίτες φέρνουν στην κορυφή της διαφθοράς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς το 91% δηλώνουν πως είναι διαδεδομένο το φακελάκι και η κατάχρηση εξουσίας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, οι θετικές απαντήσεις είναι αυξημένες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενδεικτικό της ελληνικής...ιδιομορφίας με τη διαφθορά στην Υγεία, είναι πως το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μόλις 29%, αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ακολουθούν οι φορολογικές αρχές (67%), τα κόμματα, οι πολιτικοί και όσοι εκδίδουν οικοδομικές άδειες (65%), οι λειτουργοί που κατακυρώνουν δημόσιους διαγωνισμούς (63%), οι επιθεωρητές Υγείας, κατασκευών, εργασίας, ποιότητας τροφίμων, υγειονομικού ελέγχου και αδειοδότησης (62%) και οι λειτουργοί που εκδίδουν άδειες λειτουργίας επιχείρησης (61%).

Πρωταθλητές

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Δημήτρης Βαρνάβας (φωτογραφία), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρει τα εξής:

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να απέτυχε σε αρκετούς τομείς, εντούτοις σε άλλους έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες. Ένας εξ αυτών είναι η διαφθορά.

Κατάφερε λοιπόν την τελευταία τριετία (2019 - 2022) να εκτινάξει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της πιο διεφθαρμένης χώρας εντός ΕΕ, με το 98% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει πως η διαφθορά αποτελεί ένα από το πιο διαδεδομένα δεινά στη χώρα. Το αξιοσημείωτο είναι πως στην έρευνα δεν υπήρξε κανείς που να δηλώσει πως 'Δεν υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα'!

Αν υποθέσατε πως η έρευνα έχει γίνει από προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πλήξουν το 'ηθικό πλεονέκτημα' της κυβέρνησης, πέσατε έξω. Έχει γίνει από το «Ευρωβαρόμετρο» για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και ξέρετε ποιος είναι ο τομέας που εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό διαφθοράς; Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης γενικώς, χωρίς να εξαιρεί το ιδιωτικό, το οποίο μερικοί προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι άμεμπτο και αμόλυντο από φαινόμενα διαφθοράς.

Είναι εκπληκτικό πως στην τριετία που κυβερνά η ΝΔ η διαφθορά στην υγεία έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και εκτινάχθηκε από το 81% στο 91%.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, εκτός από τις πρωταρχικές διεκδικήσεις για μισθολόγιο και προσλήψεις, οφείλει να επαναλάβει την εμβληματική καμπάνια που είχε ξεκινήσει η ΟΕΝΓΕ το 2012 για τη διαφθορά. Αν μη τι άλλο η κοινωνία πρέπει να εμπεδώσει πως το φακελάκι αποτελεί πρακτική επονείδιστη και καταδικαστέα".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Η πανδημία δεν άλλαξε την εικόνα - Κυριαρχεί το "φακελάκι" στην Υγεία [πίνακας]"

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α : Διαμαρτυρία για το τέλος της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) με επιστολή της, για δεύτερη φορά,  προς τον Υπουργό Υγείας κο Θάνο Πλεύρη, την Πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας  & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος κα Ευαγγελία Καταξάκη, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κο Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του  Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κο Απόστολο Βαλτά και τον Πρόεδρο  του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ομάδα Εργασίας Δημόσιας Υγείας) κ. Γεώργιο Πατούλη εκφράζει την βαθειά της αγανάκτηση και διαμαρτυρία για την απαγόρευση των ανασφάλιστων να  συνταγογραφούν φάρμακα στους ιδιώτες γιατρούς.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) αναφέρει στην επιστολή της: "Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είναι ασθενείς που τελούν σε ανοσοκαταστολή και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε και πάλι εν όψει ενός νέου πανδημικού κύματος της COVID-19, ενώ πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε χώρους αυξημένου κινδύνου, εντούτοις, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της συνταγογράφησης συνωστίζονται σε νοσοκομεία και σε άλλες Δημόσιες Δομές Υγείας, επισκεπτόμενοι πολλές φορές και ιατρούς άλλης ειδικότητας.

Αυτό δημιουργεί σύγχυση στους ίδιους τους ασθενείς, πίεση στους υγειονομικούς υπαλλήλους και στο σύστημα υγείας εν γένει και, εν τέλει, μια χαοτική κατάσταση, την οποία επωμίζονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους με ισχυρή επίπτωση στην υγεία των νοσούντων.

 Οι ρευματικές παθήσεις, τονίζει στην επιστολή της η ΕΛΕΑΝΑ, απασχολούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, και οι νοσούντες λαμβάνουν ειδικές θεραπείες, τις οποίες χειρίζονται οι ειδικοί ρευματολόγοι, και στην περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές, ελλείψει αυτών, τη συνταγογράφηση κάνουν οι γενικοί ιατροί και παθολόγοι.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση, όμως, δεν εξαντλείται στην απλή συνταγογράφηση των σκευασμάτων αλλά και στη χορήγηση αυτών όπως και, γενικότερα, στην παρακολούθηση της πορείας της νόσου αλλά και συνολικά της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Οι ρευματολόγοι που απασχολούνται στα νοσοκομεία και τις λοιπές Δημόσιες Δομές Υγείας της χώρας μας είναι τόσο λίγοι σε αριθμό, ώστε να καθίσταται πρακτικά αδύνατον να καλύψουν τόσο τις ανάγκες συνταγογράφησης όσο και τις υπόλοιπες ανάγκες όλων των ανασφάλιστων ασθενών με ρευματικές παθήσεις. Και εκτός αυτού, υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπου δεν υπηρετεί κανένας ρευματολόγος είτε σε νοσοκομείο είτε σε άλλη Δημόσια Δομή Υγείας.

Με την παρούσα επιστολή, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) η οποία  εκπροσωπεί χιλιάδες ασθενείς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, και ένας από τους βασικούς της στόχους είναι να υποστηρίζει σθεναρά την ισότιμη και άνευ εμποδίων πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας τονίζει ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί που ορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ2673Β/31-05-2022) ώστε να μπορούν όλοι οι ρευματολόγοι να συνταγογραφούν είτε υπηρετούν σε δημόσιο φορέα  είτε προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς κύριο και πρωταρχικό μέλημα όλων μας οφείλει να είναι η άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνια, αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α : Διαμαρτυρία για το τέλος της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς"

Θεοδωρικάκος: Δεκαπέντε πυρκαγιές σε 20 ημέρες στην Ηλεία δεν είναι σύμπτωση

Στα Κρέστενα Ηλείας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, για αυτοψία στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο γήπεδο Κρεστένων, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για σκληρή μάχη των 180 ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των 120 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των γερμανών πυροσβεστών που συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ώστε να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σαφώς σε ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, ενώ, όπως είπε, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ήδη η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό. «Τις τελευταίες 20 ημέρες στον Νομό Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, τον δήμο, την περιφέρεια και ιδίως για τις αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές να βρουν τους ενόχους αυτών των εμπρησμών και να τους παραδώσουν στην Δικαιοσύνη».

Όπως επισήμανε, χάρη στην αποτελεσματική προσπάθεια όλων, δεν έχει χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε κατοικίες. «Δίνεται μια πολύ σκληρή μάχη για να αντιμετωπιστεί και αυτή η πυρκαγιά. Θέλω να ευχαριστήσω τους 180 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα 120 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι σε στενή συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγωνίζονται για να σταματήσουν τις φλόγες, να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Δεκαπέντε πυρκαγιές σε 20 ημέρες στην Ηλεία δεν είναι σύμπτωση"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε 4 Περιφέρειες (χάρτης)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε 4 Περιφέρειες (χάρτης) "

Φωτιά σε Σκαραμαγκά και Ωρωπό

Δεν έχουν τέλος οι φωτιές και στην Αττική. Τα δυο νέα μέτωπα είναι στον Σκαραμαγκά και τον Ωρωπό.

Η φωτιά στον Σκαραμαγκά ξέσπασε λίγο μετά τη 13:30 και υπήρξε άμεση κινητοποίηση. «Σηκώθηκε» ήδη ένα ελικόπτερο Erickson, ενώ επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα, και μια ομάδα πεζοπόρου. 

Η φωτιά, κοντά στη λεωφόρο Αθηνών, στο ύψος του Copa Copana, έκαψε ξερά χόρτα και ελέγχθηκε γρήγορα.

Σχεδόν την ίδια ώρα ξέσπασε και φωτιά στον Ωρωπό, αλλά κι αυτή ελέγχθηκε γρήγορα. Στον Ωρωπό μάλιστα εντοπίστηκαν άτομα να εκτελούν θερμές εργασίες και κινείται διαδικασία ελέγχου των υπευθύνων και θα τους επιβληθεί πρόστιμο καθώς απαγορεύονται αυτού του τύπου οι εργασίες (καύσεις, οξυγονοκολλήσεις κλπ) σε βαθμό επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς 4, όπως είναι σήμερα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε Σκαραμαγκά και Ωρωπό"

Ενεργοποιείται το Μακεδονικό Σήμα

Με εφαλτήριο την επικείμενη 86η ΔΕΘ ενεργοποιείται το Μακεδονικό Σήμα «Μ MACEDONIA THE GREAT» για την κατοχύρωση των μακεδονικών brands, επωνυμιών και προϊόντων των επιχειρήσεων της Μακεδονίας έναντι των κενών που σηματοδότησε η Συμφωνία των Πρεσπών όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα.

Στην 86η ΔΕΘ, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, θα αρχίσει η λειτουργία του Γραφείου («Help Desk») του «Μακεδονικού Σήματος» στο πρώην Περίπτερο του ΕΟΔΥ, κάτω από την αίθουσα εκδηλώσεων «Αιμίλιος Ριάδης» για 12 μήνες.

Παράλληλα, προσεχώς αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης των επιχειρήσεων όλης της Μακεδονίας, δηλαδή των επιχειρήσεων των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και των δύο μακεδονικών περιφερειακών ενοτήτων (Καβάλας και Δράμας) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και των Επιμελητηρίων της περιοχής, ενώ επίσης θα «τρέξει» πρόγραμμα επικοινωνίας του Μακεδονικού Σήματος εντός και εκτός συνόρων, με κύριες αγορές στόχους καταρχάς τις ΗΠΑ και τον Καναδά και έμφαση επίσης και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το Μακεδονικό Σήμα, το οποίο έχει κατοχυρωθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO-εδρεύει στην ισπανική πόλη Αλικάντε), θα ενσωματώνεται από τις μακεδονικές επιχειρήσεις στις συσκευασίες, λογότυπα, επιστολόχαρτα και άλλα στοιχεία επικοινωνίας. Το όλο εγχείρημα, που αποτελεί συνεργασία του ΣΕΒΕ με τον ΣΒΕ, έχει ενταχθεί στην Πράξη «Ανάπτυξη Μηχανισμού Υποστήριξης της Εξαγωγικής Ικανότητας και Εξωστρέφειας της Βόρειας Ελλάδας», του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020», με δημόσια δαπάνη 1,954 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει, μάλιστα, ο κ. Διαμαντίδης, στόχος είναι το εν λόγω σήμα να υιοθετηθεί από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Επιδίωξή μας είναι τα 25 εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται τη χώρα μας να συνηθίσουν να το βλέπουν παντού, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ο.κ. και να μάθουν ότι το προϊόν που φέρει το μακεδονικό σήμα είναι ελληνικό προϊόν, όπως επίσης και όταν επισκέπτονται τα ράφια των σούπερ μάρκετ των χωρών τους να γνωρίζουν ότι προϊόντα με το μακεδονικό σήμα είναι ελληνικά προϊόντα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΒΕ και του ΣΒΕ, οι ελληνικές εταιρείες ή προϊόντα που φέρουν τον όρο «Μακεδονία» ή τον επιθετικό προσδιορισμό μακεδονικός-ή-ό ή άλλα παράγωγά του ανέρχονται σε περίπου 4.000. Αρκετές, βέβαια, εξ αυτών είναι εμπορικές ή παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μη εξαγωγικές. Ωστόσο πολύ μεγάλος αριθμός είναι παραγωγικές και εξαγωγικές, οπότε κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση του σήματος, ώστε να λυθούν στην πράξη τα ελλείμματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θα μπορούσε λ.χ. να προβλέπει ότι τα προϊόντα της γειτονικής χώρας θα αποκαλούνται «βορειομακεδονικά», ώστε να μην προκαλείται πρόβλημα, αλλά αυτό δεν έγινε.

Στα σχέδια του ΣΕΒΕ επίσης περιλαμβάνεται η σύσταση «Παρατηρητηρίου Σημάτων», μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η πορεία όλων των ελληνικών σημάτων, ώστε να γίνονται -όπου χρειάζεται- σχετικές παρεμβάσεις.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενεργοποιείται το Μακεδονικό Σήμα "

Οικονόμου: Η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% δεν είναι αποδεκτή – Η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί

«Οι πυρκαγιές είναι μία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, μόνο το τελευταίο τριήμερο ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει 143 δασικές πυρκαγιές» ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Είπε ακόμα ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει τρόπος να μην ξεσπάσουν πυρκαγιές είναι εκτός πραγματικότητας» υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο.

«Έχουμε καταφέρει με επαγγελματισμό και καλύτερο σχεδιασμό να μη θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και να θέτουμε νωρίτερα υπό έλεγχο τις πυρκαγιές» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της αναβίωσης της περιοχής του Μάτι με αφορμή και την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την φονική πυρκαγιά. «Η κυβέρνηση μεριμνά για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής στο Μάτι», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις επιδιώξεις της Αθήνας στην αυριανή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε:

«Η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας, η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από τη μείωση και η βάση σύγκρισης να είναι η προηγούμενη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της πενταετίας».

Όσον αφορά στον ενδεχόμενο να υπάρχουν συντονισμένες εμπρηστικές ενέργειες, ο κ. Οικονόμου είπε:

«Όλα διερευνούνται. Υπάρχουν περιοχές που έχουμε πολλές ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όπως η περίπτωση της Ηλείας». «Διακοπές να πάμε;» ρωτήθηκε στο τέλος με τον κ. Γιάννη Οικονόμου να απαντά: «Βεβαίως να πάτε, ήδη έχετε αρχίσει και κάνετε διακοπές».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου: Η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% δεν είναι αποδεκτή – Η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί"

Σκρέκας: Στο 1,136 δισ. ευρώ η επιδότηση για τον Αύγουστο

Στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα που έκανε το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισ. ευρώ και απορροφά το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, το 80 % για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν νωρίτερα οι προμηθευτές είναι ενδεικτικά: ΔΕΗ 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Ήρων 0,495Euro/kWh, Protergia 0,54913 Euro/kWh με περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή. Η τελική τιμή προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών.

Αναμένονται εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το όφελος από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκαρτ.).

Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή.

«Όλα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο υπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα:

«Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών ενέργειας με την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού μηχανισμού που στηρίζει όλους τους καταναλωτές χωρίς εξαίρεση.

Δημιουργήσαμε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό που δεσμεύει προς όφελος των πολιτών τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μηχανισμού εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα αυτά μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μηχανισμός της Ισπανίας έχει μηνιαίο όφελος για τους εκεί καταναλωτές μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ.

Από σήμερα, οι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια, την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι πάροχοι υποχρεώνονται να ενημερώσουν για τις τιμές του επόμενου μήνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους.

Τώρα όλα είναι καθαρά, όλα είναι διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν, και να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν.

Συγκεκριμένα για τον μήνα Αύγουστο, η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα:

Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.

Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 100% της αύξησης.

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφούμε έως και το 80% της ανατίμησης.

Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.

Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 67% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία με την ΡΑΕ παρακολουθούμε στενά την διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους, ώστε να αποτρέψουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται στην πράξη».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκρέκας: Στο 1,136 δισ. ευρώ η επιδότηση για τον Αύγουστο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news