H ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς από το β' εξάμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση όμως, η χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση, επισήμανε σήμερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.
«Πρώτο και κρίσιμο βήμα για τις μελλοντικές μελλοντικές εξελίξεις είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ.
«Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, εξήγησε ότι η θετική πρώτη αξιολόγηση θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.
Απόσπασμα από την ομιλία του Γ. Στουρνάρα κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ
Βελτιώνει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
«Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος» διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας.
Ιδιωτικοποιήσεις
Ειδική μνεία έκανε και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι «η σημασία της επιτάχυνσης και επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη».
Στην περίπτωση μάλιστα που συνοδεύονται από ισχυρή δέσμευση για μελλοντικές επενδύσεις ενισχύουν περαιτέρω την εισροή στη χώρα παραγωγικών κεφαλαίων, που αυξάνουν την απασχόληση και τη συνολική ενεργό ζήτηση, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η ΤτΕ εκτιμά ότι στον τομέα αυτόν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που έχουν τεθεί ως ποσοτικοί στόχοι.
«Να τηρηθεί η συμφωνία»
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η προοπτική εξόδου από την κρίση είναι ορατή, αρκεί ωστόσο, η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στην τήρηση των όρων της συμφωνίας. «Η ελληνική πλευρά πρέπει να ενστερνιστεί το πρόγραμμα ως αναγκαίο μέσο προσαρμογής και μεταρρύθμισης της οικονομίας» επισήμανε ενδεικτικά.
«Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει διανύσει έναν επίπονο δρόμο προσαρμογής με μεγάλο κοινωνικό κόστος, αλλά και με απτά αποτελέσματα» τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «όσα απομένουν να ολοκληρωθούν είναι ένα μικρό μόνο μέρος της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει».
Σε κάθε περίπτωση, κατέστησε σαφές ο κ. Στουρνάρας, η ΤτΕ θεωρεί ότι προϋπόθεση για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η οποία σήμερα απειλείται από την αύξηση της φτώχειας και της άνισης κατανομής του εισοδήματος, αλλά και από τον κοινωνικό αποκλεισμό σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού.
Ανεργία
Όσον αφορά την ανεργία, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μέσω προγραμμάτων και δράσεων που χρηματοδοτούνται με πόρους από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάκαμψη του ποσοστού απασχόλησης.
Έκρινε δε, απαραίτητη τη συνεχή βελτίωση και επέκταση των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και των προγραμμάτων κατάρτισης, με παράλληλη αύξηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων αυτών. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η ενίσχυση των πολιτικών αυτών θα πρέπει να συνδυαστεί με έλεγχο και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και με δράσεις κατά της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
naftemporiki