facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Ιταλία-Κορωνοϊός: Εμβόλιο για τα παιδιά 5 έως 11 ετών πριν τα Χριστούγεννα

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναμένεται να χορηγηθεί στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 χρόνων πριν από τα Χριστούγεννα.

Συνολικά, πρόκειται για 3.200.000 παιδιά και ο εμβολιασμός τους αναμένεται να αρχίσει αμέσως μόλις δώσει την έγκρισή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

«Πιστεύω ότι η σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα δοθεί στα τέλη Νοεμβρίου ή το πολύ, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και εμείς», δήλωσε ο Φράνκο Λοκατέλι, συντονιστής της επιστημονικής ομάδας η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai υπογραμμίζει ότι η ηλικιακή αυτή κατηγορία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την καθοριστική αποδυνάμωση της πανδημίας. Η χορήγηση, φυσικά, θα γίνεται σε εθελοντική βάση μετά την έγκριση των γονέων.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των ανήλικων 12 με 18 ετών, στην Ιταλία έως τώρα έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση στο 70% της πληθυσμιακής αυτής ομάδας.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλία-Κορωνοϊός: Εμβόλιο για τα παιδιά 5 έως 11 ετών πριν τα Χριστούγεννα "

Καλαμάτα: Διασωληνώθηκε 37χρονη και το νοσοκομείο δέχθηκε «πόλεμο» από αντιεμβολιαστή δικηγόρο

Μια ακόμη νέα γυναίκα 37 ετών διασωληνώθηκε χθες στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, μετά την εισαγωγή της πριν λίγες ημέρες, καθώς είχε εμφανίσει πολύ υψηλό πυρετό.

Συγγενείς της 37χρονης και γνωστός αντιεμβολιαστής δικηγόρος, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, προχώρησαν σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλλοντας ότι η γυναίκα εισήχθη στην κλινική Covid χωρίς θετικό τεστ κορωνοϊού και ότι την άφησαν χωρίς κουβέρτες.

Η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι οι γιατροί ακολούθησαν πλήρως τα πρωτόκολλα. Η 38χρονη είχε θετικό τεστ κορωνοϊού, ενώ εμφάνισε 39 πυρετό που δεν υποχωρούσε και πλέον οι γιατροί δίνουν μάχη για να της σώσουν τη ζωή.

Με βάση τα στοιχεία, στην λινική Covid-19 του Νοσοκομείου Καλαμάτας έγιναν σήμερα οκτώ ακόμα εισαγωγές ασθενών. Στη ΜΕΘ, μετά και την μεταφορά της 37χρονης νοσηλεύονται έξι διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ στην κλινική 44.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλαμάτα: Διασωληνώθηκε 37χρονη και το νοσοκομείο δέχθηκε «πόλεμο» από αντιεμβολιαστή δικηγόρο"

Διασπορά κορονοϊού σε ασθενείς της παθολογικής μη covid κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου

Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο του Βόλου, αυτή τη φορά για διασπορά κορονοϊού στην Α΄Παθολογική Κλινική μη covid, μετά από έλεγχο με rapid tests  που έγινε σε ασθενείς και προέκυψαν τέσσερις θετικοί. Η θετικότητα στα τεστ κινητοποίησε την ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου, η οποία προχώρησε σε μοριακό έλεγχο των ασθενών που βρέθηκαν θετικοί, έτσι ώστε να βεβαιωθεί για το ακριβές και αληθές του αποτελέσματος.

Μέσα στις κλινικές του νοσοκομείου Βόλου και κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας  είχαν εντοπιστεί μολύνσεις ασθενών, εκείνο που όμως προξενεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια.

Μάλιστα αυτό που ισχύει είναι για τους εμβολιασμένους επισκέπτες rapid 48ωρου και για τους ανεμβολίαστους μοριακό τεστ, το οποίο θα επαναλαμβάνεται ανά δυο ημέρες. Το ερώτημα είναι το αν και κατά πόσο γίνεται αυτός ο έλεγχος και επίσης, αν ο κάθε συνοδός είναι διατεθειμένος να πληρώσει το υψηλό αντίτιμο του μοριακού τεστ δυο φορές την εβδομάδα.

Στους 557 πολίτες οι 37 θετικοί στον ιό SARS CoV-2 στους μαζικούς σημερινούς ελέγχους

Οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν σήμερα στο πλαίσιο των μαζικών ελέγχων, βρέθηκαν  37 νέα κρούσματα Covid-19 σε σύνολο ελεγμένων 557 πολιτικών. Η μαζική δειγματοληψία έγινε στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου στο Δήμο Βόλο. Αφορούν σε 15 γυναίκες και 22 άντρες με διάμεση ηλικία τα 30 έτη.

Τα αυριανά σημεία μαζικής δειγματοληψίας στο Βόλο

-Στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων:
08:00-16:00 ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ/ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ
08:00-14:00ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ / ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
08:00-14:00ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΒΟΛΟ-ΤΟΜΥ ΙΩΛΚΟΥ/ΙΩΛΚΟΥ 408
08:00-14:00 ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 08:30-13:30 ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ/ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΣΕ

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διασπορά κορονοϊού σε ασθενείς της παθολογικής μη covid κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου"

Καιρός αύριο: Ομίχλη με ζέστη, υγρασία και νοτιάδες

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (08.11.2021) με πυκνή ομίχλη νωρίς το πρωί και το βράδυ. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και νότια και θα φτάσει στα βόρεια τους 21 και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, βαθμιαία νότιοι 3 με 4 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια ηπειρωτικά η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στην Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα νότια βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ομίχλη με ζέστη, υγρασία και νοτιάδες"

Κορωνοϊός: 4.307 νέα κρούσματα, 52 θάνατοι, 470 διασωληνωμένοι

Επιπλέον 4.307 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο 52 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στους 16.295. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 470 ασθενείς, εκ των οποίων οι 382 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 902 νέες μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 766 και στη Λάρισα 262. Υψηλά κυμάνθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αχαΐα με 139, Μαγνησία με 151, Πέλλα και Σέρρες, από 106. Ανησυχητική η κατάσταση στο Κιλκίς, με 76 μολύνσεις και στη Χαλκιδική με 83, 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.307 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 784.904 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.796 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.295 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 470 (58.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 382 (81.28%) είναι ανεμβολίαστοι  ή μερικώς εμβολιασμένοι και 88 (18.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.351 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή +11.92%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από το σύνολο των 4.307 νέων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, 18 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κατανομή των 4.289 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:

104 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

140 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

104 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

308 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

103 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

99 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

15 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

766 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

89 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

37 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

45 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας

38 κρούσματα στην ΠΕ Άρτας

139 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας

31 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας

12 κρούσματα στην ΠΕ Γρεβενών

42 κρούσματα στην ΠΕ Δράμας

58 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου

34 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας

7 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

17 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

15 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας

82 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας

85 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

11 κρούσματα στην ΠΕ Θάσου

15 κρούσματα στην ΠΕ Θεσπρωτίας

10 κρούσματα στην ΠΕ Θήρας

85 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων

42 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας

3 κρούσματα στην ΠΕ Καλύμνου

58 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας

11 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς

55 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

9 κρούσματα στην ΠΕ Κεφαλληνίας

76 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς

92 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης

34 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας

5 κρούσματα στην ΠΕ Κω

27 κρούσματα στην ΠΕ Λακωνίας

262 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας

14 κρούσματα στην ΠΕ Λασιθίου

52 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου

11 κρούσματα στην ΠΕ Λευκάδας

5 κρούσματα στην ΠΕ Λήμνου

151 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας

52 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

1 κρούσματα στην ΠΕ Μήλου

3 κρούσματα στην ΠΕ Μυκόνου

5 κρούσματα στην ΠΕ Νάξου

53 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης

3 κρούσματα στην ΠΕ Πάρου

106 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας

69 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας

18 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας

28 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου

38 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης

20 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην ΠΕ Σάμου

106 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών

9 κρούσματα στην ΠΕ Σποράδων

2 κρούσματα στην ΠΕ Σύρου

84 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων

69 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας

17 κρούσματα στην ΠΕ Φλώρινας

8 κρούσματα στην ΠΕ Φωκίδας

83 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής

34 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

52 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 4.307 νέα κρούσματα, 52 θάνατοι, 470 διασωληνωμένοι"

Φράκαραν οι τρεις κλινικές κορονοϊού του Νοσοκομείου Βόλου- Αναζητείται λύση

Ξεπέρασε το φράγμα των 100 νοσηλειών κορονοϊού το Νοσοκομείο του Βόλου, το οποίο κυριολεκτικά δοκιμάζει τις αντοχές του, αφού αυτή την ώρα αναζητείται λύση για το που θα  νοσηλευτούν ασθενείς με κορονοϊό. Ο γιατρός βάρδιας στις τρεις κλινικές αναμένει απάντηση από το Διοικητή του Νοσοκομείου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κλίνες για νέες νοσηλείες. Τα οκτώ κρεβάτια της ΜΕΘ είναι κατειλημμένα, ενώ κάθε που αδειάζει ένα υπάρχει αναμονή για διασωλήνωση.

Σ αυτή την ζοφερή εικόνα έρχεται να προστεθεί η διασωλήνωση δυο ασθενών μη Covid σε χώρο εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, που έγιναν χθες (ο ένας άνδρας από τροχαίο και ο άλλος από εγκεφαλικό επεισόδιο), επιβεβαιώνοντας την κραυγή αγωνίας των γιατρών ότι στο τέλος θα διασωληνώνουν και στο δρόμο, καθώς επίσης και το σύστημα παροχής οξυγόνου, το οποίο βρίσκεται στα όρια του όπως επιβεβαιώνεται και από την σχετική αλληλογραφία μεταξύ ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου και τεχνικής εταιρίας που εγκατέστησε το σύστημα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φράκαραν οι τρεις κλινικές κορονοϊού του Νοσοκομείου Βόλου- Αναζητείται λύση"

Πάνω από 90.000 έλεγχοι για τήρηση των νέων μέτρων: 11 συλλήψεις – 23 «λουκέτα»

Σε 90.882 ελέγχους που έγιναν, συνολικά, σε όλη την Ελλάδα, χθες, Σάββατο 6 Νοεμβρίου, που ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκαν 11 συλλήψεις, βεβαιώθηκαν 594 παραβάσεις, ενώ ανεστάλη η λειτουργία 23 καταστημάτων.

Σημειώνεται, ότι οι 40.675 έλεγχοι έγιναν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των χθεσινών ελέγχων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, είναι τα εξής:

261 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και άλλες συναφείς παραβάσεις, ενώ επιβλήθηκαν 254 πρόστιμα των 300 ευρώ και 7 των 150 ευρώ.

Ειδικότερα:

  • 59 στη Θεσσαλία,
  • 45 στη Θεσσαλονίκη,
  • 41 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 22 στην Ήπειρο,
  • 21 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 16 στην Πελοπόννησο,
  • 12 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 11 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 10 στην Κρήτη,
  • 9 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 3 στα Ιόνια Νησιά και
  • 1 στο Νότιο Αιγαίο.

10 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, ως εξής:

  • 5 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 4 στην Κεντρική Μακεδονία και
  • 1 στην Αττική.

320 παραβάσεις και 11 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλες παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας και συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων. Συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη

Σύλληψη πελάτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος διότι αρνήθηκε να επιδείξει τα απαραίτητα πιστοποιητικά

  • 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,
  • 43 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,
  • 5 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη αναγραφή κανόνων λειτουργίας,
  • 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

  • Από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 καταστήματα με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,
  • 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παράβαση στον πελάτη,
  • 19 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.
  • 1 παράβαση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία

  • 2 συλλήψεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ., οι παραβάσεις βεβαιώθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας.
  • σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,
  • 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,
  • 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
  • 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για έλλειψη αντισηπτικών από τα τραπέζια,
  • 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παράβαση στον πελάτη,
  • Σύλληψη προσωρινά υπευθύνου και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,
  • Από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 4 καταστήματα με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 5 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,
  • 27 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,
  • 2 παραβάσεις σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Πελοπόννησο

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη και πελάτη, καθώς και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση του πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,
  • Από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 3 καταστήματα με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παραβάσεις στους πελάτες,
  • 4 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
  • 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα

  • Σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παράβαση στον πελάτη,
  • 4 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
  • 27 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία

  • 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση παραβάσεων σε 2 πελάτες,
  • 5.000 ευρώ για είσοδο στη χώρα, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,
  • 9 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες λεωφορείων,
  • 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενο καταστημάτων και έμπορο λαϊκής αγοράς.

Στα Ιόνια Νησιά

  • 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση παράβασης στον πελάτη,
  • 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε επιβάτες λεωφορείου,
  • 26 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική

  • Από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση παράβασης στους 2 πελάτες,
  • 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα

  • Συνελήφθησαν ιδιοκτήτης και προσωρινά υπεύθυνος και από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,
  • 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο

  • 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
  • 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο

  • 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
  • 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων, καθώς και 1 παράβαση από οδηγό οχήματος.

Στην Κρήτη

  • 3 παραβάσεις των 300 ευρώ σε πελάτες καταστήματος, για μη τήρηση αποστάσεων,
  • 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο

  • 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 90.000 έλεγχοι για τήρηση των νέων μέτρων: 11 συλλήψεις – 23 «λουκέτα»"

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Εφιαλτική εφημερία στο «Παπαγεωργίου» - Επτά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Άλλη μία εφιαλτική εφημερία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επιβεβαιώνοντας την αφόρητη πίεση που υφίσταται το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά, ενώ για μια ακόμη φορά η εφημερία νοσοκομείου της πόλης έκλεισε με όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid κατειλημμένες και ασθενείς διασωληνωμένους σε άλλες μονάδες.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr o επιμελητής Α' στο νοσοκομείο, Χρήστος Παπαστεργίου, συνολικά έγιναν 42 εισαγωγές, ενώ περίπου 500 πολίτες επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ - Covid και κοινής νοσηλείας.
Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε στη Voria.gr πως και οι 25 κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες, ενώ άλλοι επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους. «Πάμε για τα περσινά και βάλε», σχολίασε, τονίζοντας πως τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι ανεπαρκή, ενώ ακόμα και αυτά που λαμβάνονται δεν τα τηρεί κανείς.

voria

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Εφιαλτική εφημερία στο «Παπαγεωργίου» - Επτά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ "

Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Προκόπης Παυλόπουλος

Εξιτήριο από το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» πήρε ο Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από την προληπτική εισαγωγή του χθες.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει κανονικά στην οικία του, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκανε κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, έπειτα από τη διενέργεια rapid test ενόψει ταξιδιού του προς την Κύπρο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Προκόπης Παυλόπουλος"

Ακίνητα: «Κλειδώνει» η υποχρεωτική ασφάλιση για φωτιές, πλημμύρες - Ποιους αφορά

Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρει ο νέος Κλιματικός Νόμος που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να αποτελέσει τον οδηγό για την πράσινη μετάβαση της χώρας.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπεται σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» και η θέσπιση της υποχρεωτικότητας από το 2025 και έπειτα της ασφάλισης των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ενώ ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται περιοχές στις οποίες είναι μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιά ή για πλημμύρες και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που λαμβάνει υπόψιν μια σειρά παραγόντων όπως η βλάστηση στην περιοχή κ.α. 

Το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση ενός μήνα ενώ αναμένεται να υπάρξουν και εισηγήσεις σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα για επέκταση του μέτρου και για περιπτώσεις σεισμών.

Χαμηλά τα ποσοστά ασφάλισης ακινήτων από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Τα ποσοστά ασφάλισης ακινήτων από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλά σύμφωνα με τον Πρόεδρος & Διευθύνοντα Σύμβουλο της INTERLIFE Α.Α.E.Γ.Α, Ιωάννη Βοτσαρίδη.

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στη χώρα το περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις (Φωτιά, Πλημμύρα, Αστική Ευθύνη κλπ), μόλις το 15% των κατοικιών και το 20% των επιχειρήσεων και οι περισσότερες από αυτές υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω Στεγαστικού Δανείου.

Ειδικότερα, σε σύνολο περίπου 7 εκατ. ιδιωτικών αστικών ακινήτων μόλις το 1/7 είναι ασφαλισμένα ενώ μόνον το 33% των επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστική κάλυψη εν γένει για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

Το κόστος για το κράτος για ζημίες από πλημμύρες και πυρκαγιές από το 2020 και μετά έφτασε τα 2,2 δις, με τις ασφαλιστικές εταιρίες να πληρώνουνξ συνολικά για αποζηιμώσεις φυσικών καταστροφών 400 εκατ. ευρώ από το 1993 έως το 2020. 

Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Το μέτρο της άμεσης ή έμμεσης υποχρεωτικότητας ακινήτου για φυσικές καταστροφές έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Βοτσαρίδη:

  • Στη Γαλλία ισχύει η υποχρεωτικότητα Ασφάλισης Κατοικίας για τον Ενοικιαστή.
  • Στην Ισπανία η υποχρεωτικότητα προκύπτει από τα τέλη «Consorcio» που βαρύνουν τα συναπτόμενα Ασφαλιστικά Συμβόλαια (συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ασφάλισης Κατοικίας από Φυσικές Καταστροφές) αλλά και Οχημάτων και Ασφαλίσεων Ζωής. Τα τέλη αυτά χρηματοδοτούν - και αποζημιώνουν μέσω του Κράτους - Ζημίες από Φυσικές Καταστροφές, Τρομοκρατία και γενικότερα Έκτακτους Κινδύνους.
  • Στην Ελβετία ισχύει η υποχρεωτική Ασφάλιση Κτιρίων - όχι του περιεχομένου των κατοικιών/επαγγελματικών χώρων - για Φυσικές Καταστροφές μέσω των Καντονίων (Περιφερειακές Ενότητες). Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν τα Ασφάλιστρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποζημιώνονται από αυτήν (εξαιρούνται μόνον 4 Καντόνια).
  • Στη Γερμανία είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση Κτιρίου, για τους βασικούς κινδύνους από τους ιδιοκτήτες - όχι μεμονωμένα η ασφάλιση των κατοικιών.
  • Στο Βέλγιο, στις περισσότερες Περιφέρειες, είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση Κατοικίας για τους βασικούς κινδύνους, αλλά από τους Ενοικιαστές, όπως στη Γαλλία.
  • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επίσης, παρέχονται φορολογικά Κίνητρα, όπως η περίπτωση της Ιταλίας, όπου για κάθε Ασφάλιση Κατοικίας έναντι Φυσικών Καταστροφών παρέχεται φορολογική απαλλαγή ίση με το 19% του Ασφαλίστρου.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακίνητα: «Κλειδώνει» η υποχρεωτική ασφάλιση για φωτιές, πλημμύρες - Ποιους αφορά"

Έρευνα διαΝΕΟσις: Οι έλληνες μετά από 20 μήνες πανδημίας – Τι λένε για εμβολιασμό παιδιών, τρίτη δόση και επιστροφή στην κανονικότητα

Πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο είναι όλο και περισσότεροι πολίτες, όπως προκύπτει από τα ευρήματα νέας έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis.

Η έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis καταγράφει τις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων, στο διάστημα 5-14 Οκτωβρίου 2021, για τους εμβολιασμούς και τις συνέπειες της πανδημίας στις ζωές τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρή Γεωργακόπουλο, ποσοστό 77% του δείγματος της έρευνας (που περιλαμβάνει μόνο πολίτες ηλικίας άνω των 17 που μιλούν ελληνικά) δηλώνουν ότι έχουν κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου (από 39% τον Μάιο του 2021) ενώ το 75% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ποσοστό 81% των εμβολιασμένων δηλώνουν ότι θα κάνουν και την επαναληπτική (ή “αναμνηστική” όπως αναφέρεται συχνά) δόση του εμβολίου όταν τους δοθεί η δυνατότητα. Είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό των πρόθυμων να κάνουν την επαναληπτική δόση είναι πολύ υψηλό σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες -συμπεριλαμβανομένων των 17-24 (77%). Σημειώνεται ότι την περίοδο που έτρεξε η έρευνα, ποσοστό 9% των Ελλήνων δήλωναν πως έχουν νοσήσει με Covid (από 6% το Μάιο του 2021).

Θετικοί για τον εμβολιασμό παιδιών

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η στάση των Ελλήνων ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών. Τον Μάιο του 2021, λίγο πριν ο ΕΜΑ εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω στην Ευρώπη, ποσοστό 58,1% των Ελλήνων γονέων δήλωναν πως δεν θα εμβολίαζαν τα παιδιά τους. Σήμερα, όμως, 6 στους 10 γονείς παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών δηλώνουν ότι τα παιδιά τους είτε έχουν ήδη εμβολιαστεί (38%) είτε ότι πρόκειται να εμβολιαστούν (20%). Την ίδια στιγμή, από τους γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 12, μόνο 1 στους 3 δηλώνουν ότι τα παιδιά τους θα εμβολιαστούν όταν εγκριθεί το εμβόλιο και γι’ αυτά. Επίσης, 1 στους 5 δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και σχεδόν οι μισοί (46%) ότι τα παιδιά τους δεν θα εμβολιαστούν. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 5-11 έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, ενώ η σχετική απόφαση του ΕΜΑ για τις χώρες της ΕΕ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Το προφίλ των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

Από την έρευνα προκύπτει ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία και με το μορφωτικό επίπεδο, ενώ χαμηλότερα του 65% ποσοστά εμβολιασμού εμφανίζουν μόνο οι αγρότες, οι άνεργοι, όσοι δηλώνουν επάγγελμα “οικιακά” και όσοι ζουν σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους. Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, το 58% δηλώνουν ότι το αποφάσισαν μόνοι ή μόνες, ενώ 1 στους 4 δηλώνουν πως παρακινήθηκαν από το γιατρό τους. Εξάλλου, 1 στους 4 εμβολιασμένους δηλώνουν πως στην αρχή είχαν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη.

Αντίστοιχα στους ανεμβολίαστους (που είναι το 23% του συνόλου), ίδιο ποσοστό (58%) δηλώνουν πως μόνοι ή μόνες αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν. 1 στους 5 λένε ότι επηρεάστηκαν “από όσα έχουν διαβάσει ή ακούσει” και μόνο 1 στους 10 επειδή παρακινήθηκαν να μην εμβολιαστούν από το γιατρό τους.

Από αυτό το 23%, πάντως, περίπου οι μισοί δηλώνουν ότι εξαρχής είχαν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, ενώ οι άλλοι μισοί ότι σκόπευαν να εμβολιαστούν, και άλλαξαν γνώμη. Περισσότεροι από τους μισούς ανεμβολίαστους δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα εμβολιαστούν (“μάλλον όχι” και “σίγουρα όχι”). Πρόκειται για το 15% του συνολικού δείγματος. Όταν, δε, ρωτήθηκαν αν θα εμβολιαστούν εφόσον ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός για όλους, το 41% των ανεμβολίαστων (ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 800.000 πολίτες) δήλωσαν πως όχι.

Τι λένε για την υποχρεωτικότητα

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα και τα δικαιώματα εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων στην κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας για κάποιες ομάδες του πληθυσμού. 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους εκπαιδευτικούς, άλλοι 7 στους 10 πιστεύουν το ίδιο και για τους ένστολους, ενώ 3 στους 4 πιστεύουν ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς. Ωστόσο, μόνο λίγο περισσότεροι από τους μισούς -στο συνολικό δείγμα- πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες. 7 στους 10 εμβολιασμένους πιστεύουν ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες τους “δεν είναι καλά πληροφορημένοι” και ότι “υπάρχουν επιτήδειοι που συνειδητά τους παραπλανούν”. 6 στους 10 υποστηρίζουν ότι “η συμπεριφορά τους είναι αντικοινωνική” και 4 στους 10 ότι “είναι επικίνδυνοι και τους αποφεύγουν”. Ταυτόχρονα, όμως, 7 στους 10 εμβολιασμένους πιστεύουν ότι το να μην εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι “είναι δικαίωμά τους”. Σημειώνεται ότι οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ζητά υπηρεσίες μόνο από εμβολιασμένους -οι άλλοι μισοί διαφωνούν.

Επιστροφή στην κανονική καθημερινότητα

Την ίδια ώρα μια μορφή κανονικής καθημερινότητας εξελίσσεται πλέον, σε ορισμένες πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των εργαζομένων δουλεύουν, πια, κανονικά στο χώρο εργασίας τους και μόνο το 10% εργάζονται πλέον με τηλεργασία. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2020 μόνο 1 στους 4 Έλληνες εργαζόταν κανονικά στο χώρο εργασίας του – άλλος 1 στους 4 εργαζόταν με τηλεργασία και οι υπόλοιποι βρίσκονταν σε κάποια μορφή αναστολής εργασίας ή άδειας.

Από τα επιμέρους ευρήματα προκύπτει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι μοιρασμένοι σε δυο κατηγορίες: οι μισοί πιστεύουν ότι η χώρα μας πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι υπόλοιποι πιστεύουν το αντίθετο. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο μοιρασμένες όλες οι υποομάδες του πληθυσμού. Ένας σημαντικός παράγοντας που διαφοροποιεί το αποτέλεσμα είναι η ηλικία: οι πολίτες ηλικίας άνω των 65 που πιστεύουν ότι πάμε προς την σωστή κατεύθυνση είναι υπερδιπλάσιοι από τους συνομηλίκους τους που πιστεύουν το αντίθετο. Σ τις ηλικίες 17-39, όμως, τα ποσοστά είναι ακριβώς ανάποδα. Η στάση των νεότερων είναι γενικά πιο απαισιόδοξη για σχεδόν όλα τα θέματα της πανδημίας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από άλλες έρευνες και για άλλα θέματα, και αξίζει περαιτέρω διερεύνησης. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι οι μισοί εμβολιασμένοι πολίτες πιστεύουν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ 7 στους 10 ανεμβολίαστους πιστεύουν ότι πηγαίνουμε προς την λάθος.

Απαισιοδοξία και ανασφάλεια

Κυρίαρχα συναισθήματα στους Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα, παραμένουν σταθερά η αβεβαιότητα (40%) και η ανασφάλεια (31%) και τελευταία η ντροπή (7%) και η αυτοπεποίθηση (5%). Γενικά, όπως έχει φανεί και από τις προηγούμενες έρευνες, η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ως κάτι σημαντικό -από την αρχή της κρίσης, κιόλας, με τις απαντήσεις τους δείχνουν ότι παίρνουν την απειλή στα σοβαρά. Σταθερά 3 στους 4 πιστεύουν ότι η Covid-19 αποτελεί μια “σοβαρή απειλή” για την υγεία τους, ενώ μόνο 1 στους 5 νομίζουν ότι πρόκειται για μια “συνηθισμένη απλή ασθένεια”.

Ποσοστό 13,5% των εμβολιασμένων πιστεύουν ότι είναι “μια απλή ασθένεια” – αλλά το αντίστοιχο ποσοστό στους ανεμβολίαστους είναι 51,2%. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ρεαλισμός της στάσης τους έχει προέλθει και από την διάψευση των προσδοκιών που είχαν στα πρώτα στάδια της πανδημίας, για μια γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα. Σημειώνεται, ότι στην αρχή της κρίσης, τον Απρίλιο του 2020, η πλειοψηφία των Ελλήνων πίστευαν ότι θα έχουμε επανέλθει σε μια “φυσιολογική καθημερινότητα” μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020. Πλέον οι μισοί Έλληνες (47%) θεωρούν ότι θα επανέλθουμε σε μια “φυσιολογική καθημερινότητα” μετά από το 2022.

Ποσοστό 65% των Ελλήνων θεωρούν “πολύ” ή “αρκετά πιθανό” νέες μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση της πανδημίας στο μέλλον. Προς το παρόν, περίπου 2 στους 3 Έλληνες θεωρούν “όχι και τόσο πιθανό” ή “καθόλου πιθανό” να οδηγηθούμε ξανά σε σε lockdown (ωστόσο, σχεδόν οι μισοί ανεμβολίαστοι πολίτες θεωρούν, αντίθετα, ότι θα οδηγηθούμε). Ταυτόχρονα, όμως, 2 στους 3 Έλληνες πιστεύουν ότι “τα χειρότερα έχουν περάσει”, και μόνο 1 στους 4 θεωρούν ότι “έρχονται δυσκολότερες ημέρες”. Τα αποτελέσματα σε αυτή την ερώτηση είναι πάνω-κάτω παρόμοια ανεξαρτήτως ηλικίας και σχεδόν ίδια για εμβολιασμένους και μη.

Στην έρευνα προστέθηκαν και μια σειρά από ερωτήσεις για την ψυχική και τη σωματική υγεία των Ελλήνων σε αυτή την περίοδο -σε σύγκριση μάλιστα με αντίστοιχα στοιχεία από την προ-πανδημίας περίοδο. Μεταξύ άλλων, σήμερα 1 στους 4 Έλληνες και Ελληνίδες δηλώνουν πως τους τελευταίους 12 μήνες αντιμετώπισαν αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, άγχος) και 1 στους 10 ότι είχαν κατάθλιψη. 1 στους 5 ότι είχαν διαταραχές στον ύπνο τους και επίσης 1 στους 5 ότι αισθάνθηκαν μελαγχολία, κατάθλιψη ή απελπισία -ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που εμφανίστηκε σε αντίστοιχη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ από το 2019. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 17-24 που δηλώνουν πως αισθάνθηκαν μελαγχολία, κατάθλιψη ή απελπισία τον τελευταίο χρόνο φτάνει το 44%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα διαΝΕΟσις: Οι έλληνες μετά από 20 μήνες πανδημίας – Τι λένε για εμβολιασμό παιδιών, τρίτη δόση και επιστροφή στην κανονικότητα"

Αποκαλούν "μπάτσους" τους αστυνομικούς σε βιβλίο του Γυμνασίου

Τη χρήση της λέξης "μπάτσος" σε κείμενο, το οποίο εμπεριέχεται στο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' Γυμνασίου καταγγέλλει με έγγραφό της στην ΠΟΑΣΥ η Ένωση Ευρυτανίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, ήδη παρατηρήθηκαν τα πρώτα προβλήματα με παιδιά αστυνομικών.

Διαβάστε την καταγγελία:
 


Δείτε και το επίμαχο απόσπασμα:

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκαλούν "μπάτσους" τους αστυνομικούς σε βιβλίο του Γυμνασίου "

Λογαριασμοί ρεύματος: Αύξηση της επιδότησης προανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας

Νέα ενίσχυση στα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς του ρεύματος προανήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενίσχυσης και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει τους λογαριασμούς έναντι, που είναι με βάση την περσινή κατανάλωση. Οι εκκαθαριστικοί που είχαν φτάσει τέλος Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμα την κρατική επιδότηση και την έκπτωση από τη ΔΕΗ. Αυτά θα φανούν στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, από Δεκέμβριο», εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

«Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος»

«Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης. Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές», αποκάλυψε ο Κώστας Σκρέκας.

«Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

«Μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες είναι η επιδότηση από το κράτος. Ένα μέσο νοικοκυριό, με μέση κατανάλωση, καταναλώνει κατά μέσο όρο 300 κιλοβατώρες το μήνα. Η ΔΕΗ επαυξάνει την έκπτωση που κάνει μέχρι τις 600 κιλοβατώρες. Εμείς ενισχύουμε, ώστε για τις πρώτες 600 κιλοβατώρες να δει μια πολύ μικρή αύξηση το νοικοκυριό, της τάξεως των 3-4 ευρώ το μήνα. Καλύπτουμε μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Η τελευταία υπουργική απόφαση αναφέρει 470 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο. Έχουμε μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση που μαίνεται. Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τα κέρδη που έχει ο ειδικός λογαριασμός που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενίσχυσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου

«Και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατ. ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα», είπε ο κ. Σκρέκας για το φυσικό αέριο.

Εντός Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ»

Μιλώντας, τέλος, για το νέο Εξοικονομώ, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «Μία ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 70%. Καταργήσαμε τη χρονική ιεράρχηση. Θέτουμε κριτήρια που έχουν να κάνουν με το κόστος εξοικονομούμενης κιλοβατώρας, κοινωνικά κριτήρια, και σειρά άλλων κριτηρίων, που θα προκύπτει με διαφάνεια μια λίστα. Ο οδηγός έχει ήδη δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και εντός Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λογαριασμοί ρεύματος: Αύξηση της επιδότησης προανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news