facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Ζάκυνθος: Κλείνει με απόφαση Χρυσοχοΐδη η κεντρική οδός στον Λαγανά

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ και δίτροχων σε μεγάλο μέρος του κεντρικού δρόμου του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νησί, όπου είχε δήλωση ότι «αποτελεί απόφαση μας, η δίωξη του εγκλήματος, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών και μια σειρά άλλων πράξεων ανομία και παραβατικότητας που συμβαίνουν στο νησί, ιδιαίτερα στον Λαγανά».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο δρόμος θα κλείσει στο κομμάτι που βρίσκονται τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα της περιοχής ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός των νεαρών τουριστών στα πεζοδρόμια στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού αλλά και την πάταξη της εγκληματικότητας.

Ακόμα, στο κλειστό μέρος του δρόμου, θα γίνονται πεζές περιπολίες από ομάδες αστυνομικών, ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρίσκεται βαν της αστυνομίας με στατική ομάδα, που θα επεμβαίνει μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως συνωστισμός ή καβγάς.

Σημειώνεται ότι το φετινό καλοκαίρι η Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού ενισχύθηκε με 120 αστυνομικούς, ενώ μόλις χθες έφθασαν ακόμα 20.

Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, θα ισχύει από τις 22:00 -06:00 κάθε μέρα μέχρι νεότερης απόφασης και θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Λαγανά, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «τα μέτρα που αποφασίστηκαν πρέπει να εφαρμοστούν στο έπακρο και είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη συναίνεση της πλειοψηφίας των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής του Λαγανά».

«Ο δρόμος του Λαγανά γίνεται πολύ επικίνδυνος το βράδυ λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νεαρούς τουρίστες που οδηγούν αυτοκίνητα και «γουρούνες»», συμπλήρωσε ο κ. Στασινόπουλος και πρόσθεσε: «ελπίζουμε να τηρηθούν τα μέτρα από όλους τους πολίτες και η εφαρμογή τους να γίνεται αυστηρά απ’ όλους. Πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα πρωτόκολλα από τα καταστήματα, ώστε να μείνουμε όσο περισσότερο γίνονται, ανοιχτοί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Κλείνει με απόφαση Χρυσοχοΐδη η κεντρική οδός στον Λαγανά"

Στριμωγμένη η Τουρκία στον ΟΗΕ – Κατακραυγή για τις κινήσεις στα Βαρώσια

Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί η Τουρκία μετά τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια και όλα δείχνουν πως έχει μείνει χωρίς στήριξη στον ΟΗΕ.

Μάλιστα τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».

Ήδη κατά των κινήσεων της Τουρκίας στα Βαρώσια είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα ενώ και η Ευρωπαική Ένωση έχει αντιδράσει έντονα στις εξελίξεις στην Κύπρο και δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.

Όχι στις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια λένε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους τόσο στο άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων όσο και στην δημιουργία δυο κρατών στην Κύπρο που ζητά η τουρκική πλευρά. Και όσο υπάρχει το θέμα των ρωσικών s-400 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία τόσο η στάση των ΗΠΑ θα παραμένει σκληρή απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και η Βρετανία με τον υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ να δηλώνει πως το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.

Η Γερμανία από την πλευρά της εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων και κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι «μονόπλευρα βήματα» από την Τουρκία «κάθε άλλο παρά βοηθούν», ενώ «θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε τους προηγούμενους μήνες «εντατικά» τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πάντα τονίζαμε ότι κατά τη δική μας άποψη τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο», σημείωσε ο κ. Μπούργκερ, για να συνεχίσει: «Για αυτό και λάβαμε γνώση με μεγάλη ανησυχία των ανακοινωθέντων μέτρων σχετικά με τα Βαρώσια. Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι αντικείμενο Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

«Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλα τα ψηφίσματα και να διαβιβάσει τον έλεγχο της περιοχής στην UNFICYP. Κατά τη δική μας άποψη, μονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν. Θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στριμωγμένη η Τουρκία στον ΟΗΕ – Κατακραυγή για τις κινήσεις στα Βαρώσια"

Κύπρος: 3 θάνατοι και 1.014 νέα κρούσματα - Ανεμβολίαστοι το 92.2% των νοσηλευομένων

Τρεις θανάτους και 1.014 (ποσοστό θετικότητας: 1,39%) νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Εξάλλου 243 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 63 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 92.2% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 73.098 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 94.261, ενώ 394 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό στην Κύπρο.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 3 θάνατοι και 1.014 νέα κρούσματα - Ανεμβολίαστοι το 92.2% των νοσηλευομένων"

Εδώ οι καλές «ελληνοποιήσεις»: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με δικηγόρους και αστυνομικούς

H Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας σχημάτισε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 30 ατόμων, που κατηγορούνται ότι προχωρούσαν στη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων εικονικών συμφώνων συμβίωσης και αναγνωρίσεων παιδιών, μεταξύ αλλοδαπών και Ελλήνων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 12 δικηγόροι, 12 συμβολαιογράφοι, 4 αστυνομικοί και 2 υπάλληλοι Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, που κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και για άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση με σκοπό παράνομο οικονομικό όφελος το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις Εσωτερικές Υποθέσεις, από το 2016 έως τουλάχιστον και το 2019, η σπείρα, με βασικά μέλη ένα δικηγόρο και δύο συμβολαιογράφους, προέβαινε στη σύναψη εικονικών συμβολαιογραφικών πράξεων συμφώνων συμβίωσης και αναγνώρισης τέκνων, με σκοπό την παράνομη έκδοση βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής (μπλε βεβαίωση). Με τον τρόπο αυτό αλλοδαποί, που υπό κανονικές συνθήκες δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αποκτούσαν τα δικαιώματα που παρέχονται και στην άδεια διαμονής. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών, ήταν το δικαίωμα απόκτησης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, καθώς και η δυνατότητα ταξιδιού στη χώρα καταγωγής τους.

Το εγκληματικό δίκτυο για να πετύχει τον σκοπό του, εντόπιζε αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα, μέσω δικτύου συνεργατών ενώ τα μέλη του λάμβαναν οικονομικά ανταλλάγματα έως και 6.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

Οσον αφορά τη συμμετοχή αστυνομικών και υπαλλήλων Κ.Ε.Π. στο κύκλωμα, προσδιορίζεται στη βεβαίωση γνησίων υπογραφής σε υπεύθυνες δηλώσεις – εξουσιοδοτήσεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκε στον ανακριτή Διαφθοράς για κύρια ανάκριση.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εδώ οι καλές «ελληνοποιήσεις»: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με δικηγόρους και αστυνομικούς"

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Αποφασίσατε να μην πάτε για την δεύτερη δόση; Δείτε τι θα συμβεί

Έχει πολλάκις επισημανθεί η σημαντικά μικρότερη, λίγο πάνω από το 30%, ανοσία που εξασφαλίζει στον οργανισμό έναντι της COVID-19 ο ημιτελής εμβολιασμός, η πρώτη δηλαδή μόνο δόση εμβολίου στα διδοσικά σχήματα (Pfizer?BioNTech, Moderna, AstraZeneca).

Αυτό που δεν ήταν ευρέως γνωστό και φέρνουν στο φως ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, είναι η ώθηση που δίνει σε ένα ειδικό τμήμα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος η δεύτερη δόση και, εν προκειμένω, από τα εμβόλια της πρόσφατης τεχνολογίας mRNA.

Τα σημαντικά ευρήματα που δημοσιεύονται στο Nature, προκύπτουν από τη μελέτη των επιστημόνων για το εμβόλιο της Pfizer συγκεκριμένα, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ζητήσει κατεπείγουσα έγκριση για τρίτη δόση εμβολίου υπό την απειλή της παραλλαγής Δέλτα και του τέταρτου κύματος που αρχίζει να «φουσκώνει»

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το αρχικό κριτήριο για την έγκριση ενός νέου εμβολίου είναι η αποτελεσματικότητά του στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, πρωτεϊνών δηλαδή που δημιουργούν τα Β-λεμφοκύτταρα και οι οποίες προσκολλώνται στο ιό εμποδίζοντας την εισβολή του στα κύτταρα. «Τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι εύκολο να υπολογιστούν», αναφέρει ο Καθηγητής Παθολογίας, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, Δρ Bali Pulendran, και διευκρινίζει πως αποτελούν ένα μόνο στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος που δεν μπορεί να απεικονίσει την πολυπλοκότητα των μηχανισμών ανοσίας του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την προφύλαξη του οργανισμού από τα παθογόνα αναλαμβάνει η «έκτη αίσθηση» του οργανισμού, ένα έμφυτο σύστημα ανοσίας από κύτταρα αρχικής απόκρισης που, μολονότι δεν διακρίνουν εύκολα τα διάφορα παθογόνα, αντιλαμβάνονται πρώτα τον ανεπιθύμητο εισβολέα και εκκρίνουν πρωτεΐνες που πυροδοτούν την επίκτητη ανοσία (Β και Τ λεμφοκύτταρα), αναλαμβάνοντας στο μεταξύ -μέχρι τη ενεργοποίηση της επίκτητης ανοσίας σε μία βδομάδα περίπου- την αντιμετώπιση οτιδήποτε «αντιλαμβάνονται» ως απειλή.

Βαδίζοντας στον ανεξερεύνητο τόπο της έμφυτης ανοσίας και των mRNA εμβολίων, οι ερευνητές αποφάσισαν να βρουν απαντήσεις μέσα από το αίμα εμβολιασθέντων με το σκεύασμα της Pfizer, μετρώντας τα επίπεδα αντισωμάτων και πρωτεϊνών που διεγείρουν την ανοσία και την έκφραση κάθε γονιδίου στο γονιδίωμα 242.479 ξεχωριστών τύπων και κατάστασης ανοσοκυττάρων και καταγράφοντας την έκφραση κάθε γονιδίου στο γονιδίωμα 242.479 διακριτών τύπων και ειδών ανοσοκυττάρων.

Ένα ανοσολογικό στοιχείο-κλειδί στο οποίο επικεντρώθηκαν ήταν τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Απροσδόκητα ανοσολογικά οφέλη από το Pfizer

Το εμβόλιο της Pfizer, όπως αντίστοιχα της Moderna, δεν λειτουργούν εισαγάγοντας στον οργανισμό εξασθενημένους ή αδρανοποιημένους παθογόνους μικροοργανισμούς, μεμονωμένες πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες που «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει άμυνες εναντίον συγκεκριμένων μικροβίων, αλλά γενετικές πληροφορίες για την κατασκευή της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ώστε ο οργανισμός να είναι εξοικειωμένος σε περίπτωση λοίμωξης.

Με αφορμή τους εμβολιασμούς με Pfizer που ξεκίνησε η Σχολή του Στάνφορντ τον Δεκέμβριο του 2020, η ερευνητική ομάδα επέλεξε και έλαβε αιματολογικό δείγμα από 56 υγιείς εθελοντές σε διαφορετικά χρονικά σημεία πετά την πρώτη και δεύτερη δόση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παραγωγή αντισωμάτων από την πρώτη δόση ήταν συγκριτικά περιορισμένη σε σχέση με τη δεύτερη. Ωστόσο, η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις πέτυχε ραγδαία αύξηση των αντισωμάτων και, μεγάλη απόκριση από τα Τ-λεμφοκύτταρα και μια μαζική κινητοποίηση κυττάρων της φυσικής ανοσίας που δεν είχαν κάνει δώσει το παρών προηγουμένως.

Η σημαντικότερη αποκάλυψη ήταν η ενεργοποίηση των μονοκύτταρων, «μαχητών» της έμφυτης ανοσίας που αντιμετωπίζουν σοβαρές λοιμώξεις με φαγοκύττωση και που σπάνια αυξάνονται με τη νόσο COVID-19. Αν και αποτελούν το 0,01% μόλις των κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα, το εμβόλιο της Pfizer εκατονταπλασίασε (1%), και η δράση τους έγινε λιγότερο φλεγμονώδης μα περισσότερο αντιική. 

Όπως επεσήμανε ο Δρ Pulendran, η θεαματική τους αύξηση παρατηρήθηκε από την επόμενη κιόλας ημέρα της δεύτερης δόσης, ενώ οι αντιικές τους δυνατότητες υπόσχονται μια αποτελεσματική άμυνα ενάντια και σε άλλους ιούς ενδεχομένως.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Αποφασίσατε να μην πάτε για την δεύτερη δόση; Δείτε τι θα συμβεί"

ΗΠΑ σε Τουρκία: «Ξεχάστε την άρση των κυρώσεων»

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και καταδικάζουν τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η κ. Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμόδια υφυπουργός για τις πολιτικές υποθέσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ σε Τουρκία: «Ξεχάστε την άρση των κυρώσεων»"

Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον Λευκό Πύργο (φωτο & video)

Συγκέντρωση με φόντο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον κορωνοϊό πραγματοποιείται αυτή την ώρα στον Λευκό Πύργο.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση δηλώνουν ότι είναι κατά του διχασμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη. Κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι διαφωνούν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενώ άλλοι είναι συλλήβδην κατά των εμβολίου για τον κορωνοϊό και κατά της μάσκας.

Αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει τμήμα της Λεωφόρου Νίκης και αργότερα θα ακολουθήσει πορεία, κατά πάσα πιθανότητα, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

 

thestival 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον Λευκό Πύργο (φωτο & video) "

Καιρός αύριο: Αίθριος με βοριάδες στο Αιγαίο

Παραμένει καλός ο καιρός αύριο Πέμπτη (22.07.2021) με μποφόρ στο Αιγαίο και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και μόνο στην Πελοπόννησο και πιθανόν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη (22.07.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρό: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία 4 με 6 με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στην Πελοποννήσου όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην Πελοπόννησο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αίθριος με βοριάδες στο Αιγαίο"

Πάνω από 5 προσαγωγές ως τώρα στα επεισόδια στο Σύνταγμα μεταξύ αντιεμβολιαστών και αστυνομίας

Σε περισσότερες από πέντε προσαγωγές έως τώρα έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ, για τα επεισόδια που έγιναν το απόγευμα στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν περίπου 3.500 αρνητές του εμβολίου. Σε κάποια στιγμή που τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν από την λεωφόρο Αμαλίας, γιατί παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία, άρχισαν να πετούν προς την πλευρά των αστυνομικών μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Τότε, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψεις νερού με το ειδικό όχημα και περιορισμένη χρήση χημικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το απόγευμα και στα Προπύλαια, όπου είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 5 προσαγωγές ως τώρα στα επεισόδια στο Σύνταγμα μεταξύ αντιεμβολιαστών και αστυνομίας"

Ανησυχία στην Αίγυπτο για τις εξαγγελίες Ερντογάν – Να τηρηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ

Τη βαθιά ανησυχία της Αιγύπτου για το θέμα των Βαρωσίων, εξέφρασε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, και στην οποία ζητά τη συμμόρφωση προς τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου εκφράζει βαθιά ανησυχία για όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής Βαρωσίων στην Κύπρο, για το εν μέρει άνοιγμά της, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», όπως τονίζεται.

Η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ επισημαίνει: «Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει την έκκλησή της για την ανάγκη τήρησης των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για αποχή από μονομερείς ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε περιπλοκές των καταστάσεων και να αυξήσουν το επίπεδο εντάσεων», αναφέρεται σχετικά.

Τέλος, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη για «πλήρη δέσμευση για να υπάρξει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία στην Αίγυπτο για τις εξαγγελίες Ερντογάν – Να τηρηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ"

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες - Εντοπίζεται σε 124 χώρες

Σε συναγερμό βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις κορωνοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η παραλλαγή Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτική και ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων Covid σε πολλές μεγάλες χώρες, θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.

Αυτή η παραλλαγή, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι ήδη παρούσα σε 124 χώρες και περιοχές, ήτοι 13 περισσότερες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, έναντι 180 (έξι περισσότερες) για την Άλφα, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, 130 (7 επιπλέον) για τη Βήτα, η οποία αναγνωρίστηκε πρώτα στη Νότια Αφρική και 78 (τρεις περισσότερες) για τη Γάμμα, που εμφανίστηκε στη Βραζιλία, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

«Αναμένουμε ότι (η παραλλαγή Δέλτα) θα υπερισχύσει ταχέως των άλλων παραλλαγών και θα γίνει η επικρατούσα (της Covid), που θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες», συνεχίζει ο ΠΟΥ.

Μεταξύ των χωρών όπου η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί από τώρα την αιτία για το 75% και πλέον των νέων κρουσμάτων αυτής της νόσου, βρίσκονται η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ.

«Εντούτοις, συνεχίζουμε να αγνοούμε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» αυτής της παραλλαγής σε σύγκριση με τις άλλες, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα Covid καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου, ήτοι 12% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζει.

«Με αυτόν τον ρυθμό, αναμένουμε πως ο σωρευτικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (από την αρχή της πανδημίας) παγκοσμίως ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια στις επόμενες 3 εβδομάδες», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Αυτή η τάση θα εξηγείται από τέσσερις παράγοντες: πιο μεταδοτικές παραλλαγές, χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας, μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και κατά 21% στην περιοχή της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Ινδονησία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση: 350.273, ήτοι μια αύξηση 44%, ακολουθεί η Βρετανία (296.447, +41%) και η Βραζιλία που συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων (287.610, αλλά καταγράφει μείωση 14%).

Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών, 57.000, παρέμεινε, αντιθέτως, σταθερός σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καμπανάκι» ΠΟΥ για μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες - Εντοπίζεται σε 124 χώρες"

Εμβόλιο J&J: Λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson παράγει σχετικά χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Η εν λόγω εργαστηριακή μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αναρτήθηκε στον ιστότοπο προδημοσιεύσεων bioRxiv και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από την επιστημονική κοινότητα, ενώ επικεντρώνεται σε έναν καταλυτικό παράγοντα της ανοσολογικής απόκρισης, τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπιστώνει ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson παρήγαγε περίπου πέντε φορές χαμηλότερα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σε σύγκριση με τα επίπεδα έναντι ενός αρχικού στελέχους του κορονοϊού.

Παρότι και τα διδοσικά εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και της Moderna παρήγαγαν επίσης λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, η μείωση μικρότερη σε σχέση με αυτήν που διαπιστώθηκε στην περίπτωση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σε σύγκριση με τα διδοσικά εμβόλια mRNA, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson «έδειξε πιο έντονη μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητας να παρέχει μειωμένη προστασία», αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στη μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει ήδη το 83% των γενετικά ακολουθούμενων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Τρίτη σε ακρόαση στην Γερουσία, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Ροσέλ Ουαλένσκι.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο J&J: Λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα"

Κορωνοϊός: 2.972 νέα κρούσματα - 1.266 στην Αττική και 255 στην Κρήτη

Σε υψηλά επίπεδα αλλά σημαντικά μειωμένα έναντι της Τρίτης είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.972 νέα κρούσματα, με τον δείκτη μετάδοσης Rt στην επικράτεια να εκτιμάται στο 1,23.

Παράλληλα, κατέληξαν 3 ασθενείς, ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 125. Το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 161, με ημερήσια αύξηση 18,39%.

 Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 1.266 εντοπίστηκαν στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει 330 νέα κρούσματα, 160 ο Βορειος Τομέας, ο Νότιος Τομέας 171 και ο Πειραιάς 186. Ανησυχία και στην Κρήτη με 255 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 90 στο Ηράκλειο, 97 στο Ρέθυμνο, 59 στα Χανιά και 19 στο Λασίθι, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 236. 

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.972, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 466.441 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.275 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To RT για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.23 (95% Crl: 0.98 - 1.48)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.870 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 89.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.770 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 161 (ημερήσια μεταβολή +18.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 129
ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή: 

Ανατολική Αττική: 136 νέα κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 160 νέα κρούσματα

Δυτική Αττική: 41 νέα κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 215 νέα κρούσματα

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 330 νέα κρούσματα

Νησιά: 27 νέα κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 171 νέα κρούσματα

Πειραιάς: 186 νέα κρούσματα.

Αιτωλοακαρνανία 17 νέα κρούσματα

Αργολίδα 17 νέα κρούσματα

Αρκαδία 13 νέα κρούσματα

Αχαΐα 81 νέα κρούσματα

Βοιωτία 29 νέα κρούσματα

Δράμα 12 νέα κρούσματα

Έβρος 23 νέα κρούσματα

Εύβοια 40 νέα κρούσματα

Ζάκυνθος 17 νέα κρούσματα

Ηλεία 15 νέα κρούσματα

Ημαθία 13 νέα κρούσματα

Ηράκλειο 90 νέα κρούσματα

Σαντορίνη 28 νέα κρούσματα

Ιωάννινα 36 νέα κρούσματα

Κάλυμνος 10 νέα κρούσματα

Καρδίτσα 22 νέα κρούσματα

Κέρκυρα 31 νέα κρούσματα

Κοζάνη 19 νέα κρούσματα

Κορινθία 80 νέα κρούσματα

Κως 22 νέα κρούσματα

Λάρισα 48 νέα κρούσματα

Λασίθι 19 νέα κρούσματα

Μαγνησία 23 νέα κρούσματα

Μεσσηνία 32 νέα κρούσματα

Μύκονος 39 νέα κρούσματα

Πάρος 43 νέα κρούσματα

Πέλλα 16 νέα κρούσματα

Πιερία 14 νέα κρούσματα

Ρέθυμνο 87 νέα κρούσματα

Ρόδος 48 νέα κρούσματα

Σέρρες 21 νέα κρούσματα

Τρίκαλα 17 νέα κρούσματα

Φθιώτιδα 12 νέα κρούσματα

Φλώρινα 13 νέα κρούσματα

Χαλκιδική 16 νέα κρούσματα

Χανιά 59 νέα κρούσματα

Χίος 13 νέα κρούσματα

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 2.972 νέα κρούσματα - 1.266 στην Αττική και 255 στην Κρήτη"

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας στην Κύπρο – Δεν θα νομιμοποιήσετε την παρανομία

Παράνομη, επιθετική και απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των εξαγγελιών του Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο.

Σε βιντεοσκοπημένη παρέμβαση του πρωθυπουργού στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση “Strengthening US-Cyprus relations in the face of Turkish Intransigence” την οποία διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (PSEKA) ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι η επιμονή του στη διχοτόμηση δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσουν και να παραπλανήσουν κανέναν.

«Η 20η Ιουλίου του 2021 σηματοδοτεί την πάροδο 47 χρόνων από την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Δημοκρατία της Κύπρου. Αυτή η ημερομηνία θα αποτελεί πάντα, όπως συμβαίνει σήμερα, οδυνηρή υπενθύμιση των τραγωδιών που ακολούθησαν αυτή την επίθεση: των πολλών θυμάτων της τουρκικής εισβολής για τα οποία συνεχίζουμε να θρηνούμε, των αγνοούμενων για τους οποίους συνεχίζουμε να μην έχουμε κανένα στοιχείο, των επιζώντων οι οποίοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι απέγιναν. Σήμερα και κάθε μέρα αποδίδουμε ειδικό φόρο τιμής σε όλους αυτούς, Κύπριους και Ελλαδίτες. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τις θυσίες και τον ηρωισμό τους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή και 17 χρόνια μετά την ένταξη της Δημοκρατίας της Κύπρου στην οικογένεια της ΕΕ, η παράνομη κατοχή περισσότερου του ενός τρίτου της χώρας συνεχίζεται. Στο πέρασμα των χρόνων, μέχρι και σήμερα, Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν από κοινού προσηλωμένες στην ακλόνητη δέσμευσή τους για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το συμφωνημένο και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή. Μια λύση που θα εγγυάται πολιτική ισότητα και θα σέβεται την ενιαία κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο προσέγγιζαν πάντα η Κύπρος και η Ελλάδα καθεμία και όλες τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων προσπαθειών, που έλαβαν χώρα τον περασμένο Απρίλιο, του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναθερμανθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά» και τόνισε: «Ωστόσο, οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας “εναλλακτικές” ιδέες δεν θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε».

O κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού» και τόνισε: «Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε “εναλλακτική” διευθέτηση. Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Και συνεχίζοντας είπε ότι σήμερα θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα της 20ης Ιουλίου 1974 και εκφράζουμε εκ νέου την προσήλωσή μας στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Αυτές οι προσπάθειες δυστυχώς υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Οι ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη -σε περίπτωση που χρειαζόταν- της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας. Παρά τις σοβαρές προκλήσεις, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ενωμένες στην αξίωση για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ενωμένες στη διαρκή προσπάθεια για την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της ανάπτυξης με σημαντικούς εταίρους, στην περιοχή και πέρα από αυτή», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «βασιζόμαστε στους φίλους και τους στρατηγικούς εταίρους μας, όπως οι ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρίσκονται στο πλευρό μας για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων μας και των κοινών αξιών μας» και υπογράμμισε: «Βασιζόμαστε επίσης σε εσάς, την πολυπληθή κοινότητα Κυπρίων και Ελλήνων στο εξωτερικό, να συνεχίσετε να προωθείτε αυτόν τον ευγενή σκοπό, τις αξίες και τα ιδεώδη που πάντοτε πρέσβευαν η Κύπρος και η Ελλάδα. Ημέρες σαν κι αυτή το μήνυμα και, ταυτόχρονα, το όραμά μας για μία ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πρόκειται για ένα μήνυμα κι ένα όραμα που μοιραζόμαστε με την μεγάλη πλειονότητα των γειτόνων και των εταίρων μας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κύπρο, αλλά και χάρη στην ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και συμμετέχει ενεργά στην περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς.

«Η σημασία αυτών των συμπράξεων για την ασφάλεια και σταθερότητα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο συνολικά, ήδη αναγνωρίζεται ευρέως. Τόσο η στρατηγική σχέση ΗΠΑ- Ελλάδας, όσο και η ενισχυμένη εταιρική σχέση ΗΠΑ- Κύπρου είναι απαραίτητα συστατικά για την προώθηση του κοινού μας οράματος για την Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας περιοχής όπου θα επικρατούν η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία. Σήμερα κλίνουμε το γόνυ για να τιμήσουμε εκείνους που γενναία όρθωσαν το ανάστημά τους στον εισβολέα και υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Δημοκρατίας της Κύπρου πριν από 47 χρόνια. Πολλοί από αυτούς έκαναν την υπέρτατη θυσία, έδωσαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να ζήσουν με πληγές που ποτέ δεν θα επουλωθούν. Η θυσία και ο πόνος τους θα μας συνοδεύουν πάντα. Η μνήμη τους θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας στην Κύπρο – Δεν θα νομιμοποιήσετε την παρανομία"

Κύπρος - Εθνικό Συμβούλιο: «Kίνδυνοι» πίσω από τις προσφυγές ιδιοκτητών ακινήτων σε τουρκοκυπριακή επιτροπή

Στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης, επισημαίνει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική περιοχή σε αστικής χρήσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικά των ψηφισμάτων 550 και 789, τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία του σώματος, την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφέρει επίσης πως «χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος «το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει και των χθεσινών απαράδεκτων και παράνομων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή».

Πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για όλα τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης τις οποίες η Κυβέρνηση θα μελετήσει».

Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο, «επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε ο κ. Πελεκάνος.

Σημείωσε ότι «αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία και το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας», είπε, καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος - Εθνικό Συμβούλιο: «Kίνδυνοι» πίσω από τις προσφυγές ιδιοκτητών ακινήτων σε τουρκοκυπριακή επιτροπή"

Δένδιας: Δεν θα μείνει αναπάντητη η τουρκική επιθετικότητα – Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο

«Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας θα βασίζεται όπως πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν», δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, ιδίως στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής κυβέρνησης. Να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού. Και επίσης να σταθεί στο πλάι της Διεθνούς Νομιμότητας.

Αυτό είναι που θα τονίσω και στη συνάντηση που θα έχω αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης και με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου.

Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εμείς, απ’ τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό στο γνωστό πλαίσιο της Διεθνούς Νομιμότητας.

Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση -το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά- δεν παράγει δικαιώματα.

Αυτό το τόνισα ήδη προς τους συνομιλητές μου χθες και σήμερα. Στους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Γαλλίας. Και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών.

Η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια. Η παρανομία αυτή προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών. Επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις, που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Την εδραίωση μιας νεο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι αρνητικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο εδώ στην Κύπρο. Δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα, στη Βόρεια Κύπρο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο. Αυτά άλλωστε δεν τα λέμε εμείς. Περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σκοπός μας σήμερα είναι να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή πλαίσια και φόρουμ.

Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας θα βασίζεται όπως πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Δεν θα μείνει αναπάντητη η τουρκική επιθετικότητα – Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο"

Ιδού το Rafale που παρέλαβε η Ελλάδα [pics]

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται αυτή την στιγμή, μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Α/ΓΕΑ στη Γαλλία, συμμετέχοντας στην τελετή παραλαβής του πρώτου ελληνικού μαχητικού Rafale, με τον ίδιο να πραγματοποιεί αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτυώσης, παρουσιάζοντας τα πρώτα πλάνα από την ελληνική «ριπή ανέμου».

Αρχικά, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έγραψε στα γαλλικά ότι «τα Rafale έρχονται» ενώ στη συνέχεια δημοσίευσε φωτογραφίες από την εκδήλωση στην αεροπορική βάση Istres, στη νότια Γαλλία, όπου δίνει το παρών μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, σε μια ιστορική πραγματικά ημέρα.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ είπε αρχικά: «#Rafale_En_Route Έτσι εκκινούν ενίοτε οι καταιγίδες… Με «Ριπές» Ανέμου Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε!!!».

Σε δεύτερη ανάρτηση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θαυμάζοντας τα Εθνικά μας Χρώματα στο 1ο #Rafale! Πραγματικά μοναδική στιγμή για την #ΠΑ και τις #ΕΔ. Εν αναμονή για τις ακόμα 17 «Ριπές» που θα «αλλάξουν τα δεδομένα», εξασφαλίζοντας καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στους Ουρανούς μας!!Οι πρώτοι Πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται πυρετωδώς και σύντομα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους αιθέρες μας με τα ολοκαίνουρια φτερά τους! «ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ».

Πολλαπλασιαστής ισχύος και ταυτόχρονα εγγυητής ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας! Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στην σημερινή ιστορική ημέρα! Νέος ζωτικός σύνδεσμος στην ιδιαίτερη σχέση , που και πάλι επιλέγουν να βρεθούν στην σωστή πλευρά της ιστορίας, με σεβασμό και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας! Vive les relations Franco-Grecques!».

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδού το Rafale που παρέλαβε η Ελλάδα [pics]"

Κομισιόν: «Κόλαφος» για την ελληνική Δικαιοσύνη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Κόλαφος» για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, κ.λπ. είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του περασμένου έτους (2020) για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ την έκθεση

Κατ΄ αρχάς, η ευρωπαϊκή έκθεση υπογραμμίζει ότι «το επίπεδο της εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι μέτριο» και προσθέτει: «Το 53% του ευρέος κοινού θεωρεί ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αρκετά καλή και πολύ καλή, ποσοστό που τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενο».

Αντιρρήσεις όμως διατυπώνονται και για τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Έχει ασκήσει κριτική η ομάδα χωρών κατά της διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει τροποποιήσει το σχετικό πλαίσιο. Καθώς ο τρόπος διορισμού στις εν λόγω θέσεις δικαστικών λειτουργών προβλέπεται στο Σύνταγμα, τυχόν αλλαγή του θα απαιτούσε συνταγματική αναθεώρηση».

Καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης

Η ευρωπαϊκή έκθεση υπογραμμίζει ότι «το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τη συνολική του αποδοτικότητα» κάτι που σημαίνει ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σαφή κίνδυνο δημιουργίας νέων συσσωρευμένων υποθέσεων».

Αναφέρεται, ακόμη σε στατιστικά στοιχεία της διετίας 2017 και 2018 για το χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Οι στατιστικές για τη δικαιοσύνη δείχνουν ότι, ιδίως, το σύστημα των πολιτικών δικαστηρίων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την αποδοτικότητά του, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την εκδίκαση των αστικών και των εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας σε πρώτο βαθμό αυξήθηκε εκ νέου (559 ημέρες το 2018 σε σύγκριση με 479 ημέρες το 2017).

Επιπλέον, η παραγωγικότητα των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων μειώνεται όσον αφορά το ποσοστό διεκπεραίωσης των αστικών και εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας (86,3 % το 2018 σε σύγκριση με 96,0 % το 2017), γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σαφή κίνδυνο δημιουργίας νέων συσσωρευμένων υποθέσεων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη προσδιόρισαν μια σειρά από διαδικαστικές προκλήσεις, στην αντιμετώπιση των οποίων αποσκοπούσε ο μεταρρυθμισμένος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, αλλά οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, οι προκλήσεις αυτές αφορούν τη διάρκεια των αστικών και εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας ή των διαδικασιών εκτέλεσης. Εκπονείται έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και έχουν ήδη διατυπωθεί ορισμένες συστάσεις.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη ανέφεραν ότι η ποινική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει επίσης παρόμοια προβλήματα και εκτεταμένες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Ο κλάδος των διοικητικών δικαστηρίων εξακολουθεί να βελτιώνει τις επιδόσεις του, διατηρώντας υψηλό ποσοστό επίλυσης (163,5 % το 2018), μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση των διοικητικών διαφορών σε πρώτο βαθμό και περιορίζοντας τις υφιστάμενες συσσωρευμένες υποθέσεις με την επίλυση υψηλότερου αριθμού υποθέσεων σε σχέση με τον αριθμό των εισερχόμενων υποθέσεων.

Ωστόσο, τόσο ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των διοικητικών υποθέσεων σε πρώτο βαθμό (601 ημέρες το 2018) όσο και ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων παραμένουν συγκριτικά υψηλοί».

Δωροδοκία

Ως προς το αδίκημα της δωροδοκίας, η έκθεση αναφέρει:

«Πραγματοποιήθηκε πρόσφατη αναθεώρηση της ποινικής νομοθεσίας και σχεδιάζονται ορισμένες περαιτέρω τροποποιήσεις. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα προέβη σε σειρά ενεργειών για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ποινικοποίηση πράξεων διαφθοράς και την επιβολή αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

Τον Νοέμβριο του 2019 καταργήθηκαν τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο του 2019, με τις οποίες το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας είχε υποβαθμιστεί σε πλημμέλημα και είχαν μειωθεί οι σχετικές κυρώσεις. Η κατάργηση αυτή ήρθε σε συνέχεια ανησυχιών που εκφράστηκαν από την ομάδα χωρών κατά της διαφθοράς (GRECO) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εξέδωσαν επίσης σειρά σχετικών συστάσεων.

Ωστόσο, λόγω της αρχής της lex mitior που εφαρμόζεται στο ελληνικό ποινικό δίκαιο, ορισμένες εκκρεμείς υποθέσεις θα επηρεαστούν λόγω της σύντμησης του χρόνου παραγραφής ή λόγω των ηπιότερων ποινών».

Σε άλλο σημείο η έκθεση αναφέρει: «Όσον αφορά τους πόρους, οι γενικές δαπάνες της κυβέρνησης για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης φαίνεται ότι καλύπτουν σχεδόν αποκλειστικά τους μισθούς και τα ημερομίσθια».

Δημοσιογράφοι

Αναφορά γίνεται στην έκθεση στα ΜΜΕ και ειδικά για τους δημοσιογράφους, αλλά και την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλειά τους. Οι συνθήκες εργασίας παραμένουν προβληματικές και οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να υφίστανται επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας. Στο πρόσφατο παρελθόν αναφέρθηκαν αρκετές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης επισημαίνει ότι, με λίγες εξαιρέσεις, η κύρια απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα προέρχεται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές61. Το 2019 και το 2020, η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και η πλατφόρμα Mapping Media Freedom (χαρτογράφηση της ελευθερίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας)63 δημοσίευσαν εννέα προειδοποιήσεις που συνδέονται με εκστρατείες δυσφήμισης κατά δημοσιογράφων, με επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν μεταναστευτικά και προσφυγικά θέματα και με την κρατική χρηματοδότηση προς μέσα μαζικής επικοινωνίας στο πλαίσιο της COVID-19. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων στην Ελλάδα παρέχουν νομική συνδρομή, περιορισμένη χρηματοδοτική στήριξη και κατάρτιση για τους δημοσιογράφους».

Φυσικά η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται και σε ορισμένα θετικά σημεία της Δικαιοσύνης, αλλά και σε εκκρεμότητες.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: «Κόλαφος» για την ελληνική Δικαιοσύνη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής"

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα μέλι, με κατάλοιπα απαγορευμένης ουσίας

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε σε μέλι την ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας μετρονιδαζόλη, που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. 

Πρόκειται για το προϊόν «Χρυσή Κρήτη» Θυμαρίσιο Μέλι Κρήτης Συνεργασία, με αριθμό παρτίδας LOT:1082, ημερομηνία λήξης: 07/2023, συσκευασία των 450g, που παράγεται για τη Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης ΑΕ, ΒΙΟΠΑ Χανίων. 

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα μέλι, με κατάλοιπα απαγορευμένης ουσίας"

Παραλήρημα από Τούρκο ναύαρχο: Η Ελλάδα θα χάσει την κυριαρχία στα 21 νησιά που έχει εξοπλίσει

Με τίτλο «Η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία στα 21 νησιά που έχει εξοπλίσει» τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σοτζού, φιλοξενεί δηλώσεις του απόστρατου αντιναύαρχου Τζαν Ερένογλου, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες στο Αιγαίο Πέλαγος, κινδυνεύει να χάσει τα νησιά αυτά.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε, χωρίς αυτό βέβαια να έχει καμία βάσιμη υπόσταση, πως η χώρα μας μπορεί να απωλέσει την κυριαρχία των συγκεκριμένων νησιών, ερμηνεύοντας... αλά Τούρκα τις διεθνείς συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο, όπως εξάλλου το συνηθίζει μεθοδικά η Τουρκία.

«Η Ελλάδα μπορεί να χάσει την κυριαρχία της στα νησιά που έχει εξοπλίσει. Πρέπει να θέσουμε αυτό το ζήτημα συχνά στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ερένογλου, χαρακτηρίζοντας «καθυστερημένη ενέργεια» την πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία κατηγόρησε τη χώρα μας για «συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

dimosievma-5 

 «Ο εξοπλισμός των νησιών παραβιάζει διεθνείς συνθήκες» υποστηρίζει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας το casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο. «Τα νησιά και οι νησίδες δεν έχουν υφαλοκρηπίδα εάν δεν τηρούνται οι συνθήκες. Παραβιάζοντας το νόμο, η Ελλάδα χάνει επίσης την κυριαρχία της σε αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα θέλει αυτό το ζήτημα να αποκλειστεί από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, λέγοντας πως μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα» γράφει η Σοτζού.

Ο Ερενόγλου, που υπηρέτησε και στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, συμμετείχε παλαιότερα σε επτά συναντήσεις με την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος προκλητικά υποστήριξε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο «προέρχονται από την Ελλάδα» και δεν είναι «Τουρκοελληνικά προβλήματα», ενώ τόνισε πως: «ο μόνος εχθρός για την Ελλάδα είναι η Τουρκία».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραλήρημα από Τούρκο ναύαρχο: Η Ελλάδα θα χάσει την κυριαρχία στα 21 νησιά που έχει εξοπλίσει"

Βέμπερ: Τέλος στις ενταξιακές βλέψεις της Τουρκία στην ΕΕ – Απορρίπτουμε τη λύση των δύο κρατών

Τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Συγκεκριμένα, με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε: «Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Ο Μανφρεντ Βέμπερ καταδίκασε έντονα τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κύπρο και διερωτήθηκε «γιατί να συνεχίζονται δαπανηρές διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε αδιέξοδο; Αυτό πρέπει να σταματήσει».  

«Kαταδικάζω έντονα τις ανακοινώσεις του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ρητορικής, αλλά και θέμα ενεργειών», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την προκλητική ρητορική του τούρκου Προέδρου παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Κύπρο.

Επισήμανε πως «είναι σαφές ότι το τουρκικό καθεστώς απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες και ότι το κράτος δικαίου κινδυνεύει στη χώρα. Ειδικότερα, η κατάσταση των δημοσιογράφων αποτελεί αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας. Κάθε φορά που συζητάμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει πάντα να καθιστούμε σαφές ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών αξιών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμος».

Σημείωσε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής, ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί και πάλι να χωρίσει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ στη μέση. Τα Βαρώσια πρέπει να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και απορρίπτουμε σθεναρά την τουρκική θέση μιας λύσης δύο κρατών». 

Σε ερώτηση σχετικά με το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ ανησυχητικές. Αυτό δεν είναι νέο. Η διάβρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια».

Πρόσθεσε, δε, πως «ενώ ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, είναι σαφές ότι αυτό θα τεθεί υπό τη διοίκηση της παράνομης και μη αναγνωρισμένης τουρκοκυπριακής διοίκησης». «Αυτό παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τη μεταφορά ολόκληρης της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επίσης δηλώνει ότι μόνο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Βαρωσίων μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή».

«Ο κ. Ερντογάν ζητεί, επίσης, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Για εμάς, αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν. Η μόνη αποδεκτή λύση στην Κύπρο είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», ξεκαθάρισε ο κ. Βέμπερ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέμπερ: Τέλος στις ενταξιακές βλέψεις της Τουρκία στην ΕΕ – Απορρίπτουμε τη λύση των δύο κρατών"

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αυτή είναι η τροπολογία – Τι προβλέπει

Στην Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

Η ρύθμιση προβλέπει τον μηχανισμό που θα θέτει τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών αλλά και τα αυστηρά διοικητικά πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις που δεν θα εφαρμόσουν τις διατάξεις.

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

Ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
«ΟΡΓΑΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»

Άρθρο 1
Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate - EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α' 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α' 256), ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β΄ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, εφόσον υφίστανται. Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου. Η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Άρθρο 2
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

1α. Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), ήτοι:
(α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
(β) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992,
(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του π.δ. 631/1974 (Α’ 271),
(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας της 31ης Οκτωβρίου 2018 (Β’ 4898),
(η) Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
(θ) Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2),
(ι) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397),
(ια) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπό στοιχεία Π4α οικ.4633/1993 (Β΄ 789),
(ιβ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και
(ιγ) Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
1β. Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 6, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις ανωτέρω μονάδες πρέπει υποχρεωτικά να είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού COVID-19.

2.
Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

3.
Ως προσωπικό των δομών των παρ. 1 και 2 νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει προς τον φορέα λειτουργίας τους υπηρεσίες ή εκτελεί έργο με επαχθή αιτία ή εθελοντικά με φυσική παρουσία εντός των δομών αυτών, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών.

4.
Δεν υπέχουν την υποχρέωση των παρ. 1 και 2 όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι (6) μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Οι λόγοι υγείας του πρώτου εδαφίου, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.

5.
Για την εφαρμογή των παρ. 1 και 2 απαιτείται η επίδειξη Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate - EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α' 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α' 256), ή βεβαίωσης θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β΄ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας, ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας. Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου ελέγχεται από τον εργοδότη ή τον υπεύθυνο της μονάδας μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου.

6.
Ο εκάστοτε εργοδότης ή υπεύθυνος μονάδας οφείλει να ενημερώνει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το παρόν άρθρο. Στην περίπτωση της παρ. 1, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Στην περίπτωση της παρ. 2, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:
α) Ειδικώς στην περίπτωση εργαζομένων των παρ. 1 και 2 σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

β) Σε κάθε άλλη περίπτωση πλην της περ. (α), ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. To προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο βα) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, ββ) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

7. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δύνανται να εξειδικεύονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή των παρ. 1 και 2, καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
β) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύονται οι περιπτώσεις και η διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους και καθορίζονται άλλες αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρ. 4.
8. Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Άρθρο 3
Προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου

Σε περίπτωση εφαρμογής της περ. (α) της παρ. 6 του άρθρου 2 δύναται να προσλαμβάνεται για τους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω άρθρου σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4765/2021 (Α’ 6) προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου αντίστοιχων προσόντων, κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ειδικότητας του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Ο ανώτατος αριθμός του προς πρόσληψη προσωπικού δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό του προσωπικού, που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων κατ’ εφαρμογή της περ. (α) της παρ. 6 του άρθρου 2 και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις και όρους:

α) Το προ σωπικό που προσλαμβάνεται κατ’ εφαρμογή του παρόντος οφείλει κατά τον χρόνο πρόσληψης να προσκομίσει:
αα) είτε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate - EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α' 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α' 256), ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, από όπου προκύπτει η συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού,

αβ) είτε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate - EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19 ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β΄ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, από όπου προκύπτει η παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της θετικής διάγνωσης. Στην περίπτωση αυτή η λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη των έξι (6) μηνών από την ημερομηνία της θετικής διάγνωσης.

β) Οι σχετικώς συναπτόμενες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεν δύναται να διαρκούν πέραν των τριών (3) μηνών.

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2021
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

ΥΓΕΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αυτή είναι η τροπολογία – Τι προβλέπει"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news