facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Τεράστια ζημιά σε Τουρκία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, που συμμετέχει στην γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, πρόκειται να απολέσει δισεκατομμύρια δολάρια έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα εξαγοράς των μαχητικών, εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οχτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική απόφαση να μεταφέρει αλλού τις εργασίες παραγωγής – και η πιθανότητα για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων – θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για αυτές τις εταιρείες.
Ο Ντεμίρ επισήμανε ότι οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες μακροπρόθεσμα θα βγουν ισχυρότερες.

Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών επί μία δεκαετία, ενώ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί επίσης η πρόσβαση της Τουρκίας σε νέα αμυντική τεχνολογία.

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35.

Καμία από τις εταιρίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

O Τούρκος διευθυντής Ντεμίρ τόνισε ότι θα προχωρήσουν σε εκτίμηση πως θα αποζημιωθούν για τις απώλειες τους. Ο όμιλος Kale είχε επισημάνει τον Απρίλιο ότι αν η Τουρκία αποκλεισθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όποιες απώλειες πωλήσεων της θα αντισταθμιστούν στρέφοντας στην πολιτική αεροπορία.

Ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών, το Πεντάγωνο ανέφερε χθες ότι οι τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα από 900 κομμάτια για τα F-35.

Η εφοδιαστική αλυσίδα θα μεταφερθεί κυρίως σε αμερικανικά εργοστάσια, σε μια κίνηση που θα κοστίσει στις ΗΠΑ μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντεμίρ εμφανίστηκε επικριτικός στην απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι «μέχρι σήμερα εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας, πληρώσαμε τις οφειλές μας για τα F35. Υπάρχει μια απόφαση για μονομερή αναβολή. Είναι μια απόφαση που δεν συνάδει με την συμφωνία. Περιμένουμε να μας την στείλουν επίσημα. Θέλουμε να δούμε βάσει ποιου άρθρου της συμφωνίας λήφθηκε αυτή η απόφαση», είπε σημειώνοντας ότι στην απόφαση χρησιμοποιείται η λέξη αναβολή, όχι η λέξη αποκλεισμός.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις εναλλακτικές της, δηλαδή αν κλείσει μια πόρτα θα ανοίξει άλλη, μπορεί να δημιουργήσουμε τη δική μας πόρτα, κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι», δήλωσε αναφέροντας ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να τους προωθήσει την απόφασή για τα F-35 επίσημα.
Νωρίτερα σήμερα, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec, μέσω του προέδρου της, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστια ζημιά σε Τουρκία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 "

Φυλακές Κασσάνδρας: Απέδρασαν δύο κρατούμενοι

Δύο κρατούμενοι "έκαναν φτερά" από τις φυλακές της Κασσάνδρας.

Πρόκειται για δύο Αλβανούς κρατούμενους, οι οποίοι απέδρασαν από τις φυλακές Κασσάνδρας την Τρίτη 16 Ιουλίου, και αυτό έγινε αντιληπτό καθώς απουσίαζαν κατά τη διάρκεια της πρωινής καταμέτρησης.

Η διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος τους θεωρεί δραπέτες και ενημέρωσε την ίδια μέρα τις αστυνομικές Αρχές της περιοχής για να τους αναζητήσει. Έκτοτε είναι σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας, ενώ έχουν ενημερωθεί τελωνεία, αεροδρόμια κ.ά. για να μην διαφύγουν στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι οι κρατούμενοι στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας ζουν σε ημιελεύθερο καθεστώς προσφέροντας εργασία στη δομή των φυλακών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κασσάνδρας: Απέδρασαν δύο κρατούμενοι"

Ιός Δυτικού Νείλου: Στα πέντε έφτασαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Δυναμικά ξεκίνησε την πορεία του ο ιός του Δυτικού Νείλου, ευρέως γνωστός ως ιός των κουνουπιών, στη χώρα μας. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει την ευρωπαϊκή – αρνητική- πρωτιά σε ό,τι αφορά την επιδημία από την λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, αφού έως και τις 11/07/2019, δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε άλλες χώρες στηνΕυρωπαϊκήΈνωση και σε γειτονικές χώρες.

Καθώς διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα από την έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης για τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και τη δεύτερη εβδομάδα με επιδημιολογικό ενδιαφέρον – την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν τα δύο πρώτα για την εφετινή περίοδο κρούσματα της λοίμωξης- οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπογραμμίζουν πως ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα και πως η επανεμφάνισή του στις ίδιες περιοχές που είχαν μπει πέρυσι στον μολυσματικό χάρτη αλλά και σε νέες, είναι δεδομένη.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, από τις 13 ως τις 18 Ιουλίου καταγράφηκαν άλλα τρία περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Μετά τα δύο κρούσματα που είχαν αναφερθεί στους νομούς Πιερίας και Ξάνθης, ο κατάλογος των «κόκκινων» περιοχών αυξάνεται: δηλώθηκαν τρία νέα κρούσματα σε ισάριμθμες περιοχές, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας. Μάλιστα, στην έκθεση σημειώνεται ότι ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πέντε. Οι τέσσερις εκ των πέντε ασθενών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ή σε θαλάμους κλινικών. Όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση, όλοι οι ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 50 χρόνων.

Οι τρεις παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα και δύο είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα. Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός Δυτικού Νείλου: Στα πέντε έφτασαν τα κρούσματα στην Ελλάδα"

Βόρεια Μακεδονία: «Σβήνει» ο ήλιος της Βεργίνας – Εξαφανίζεται από παντού το έμβλημα

Non stop δουλεύουν τα συνεργεία στην Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να εξαφανίσουν τους.. ήλιους της Βεργίνας.

Ένας από τους όρους της συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν η Βόρεια Μακεδονία να εξαφανίσει σύμβολα που αναφέρονται στην «αρχαία Ελληνική Μακεδονία», και μεταξύ αυτών φυσικά είναι και ο ήλιος της Βεργίνας.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης μάλιστα αυτό πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Αυγούστου, και ήδη συνεργεία δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Κατά τη συνεδρίασή της, στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία, τις εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής που φέρουν τον Ηλιο της Βεργίνας, σύμβολο που αποτελεί μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων» αναφέρεται.

Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς μερίδα πολιτών της γείτονος χώρας κάνουν λόγο για «προδοσία».



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: «Σβήνει» ο ήλιος της Βεργίνας – Εξαφανίζεται από παντού το έμβλημα"

Βεσυρόπουλος: Δεν καταργείται το ΣΔΟΕ, καταργείται ο μετακλητός προϊστάμενός του

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καταργείται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από 24 χρόνια λειτουργίας, και οι διευθύνσεις του, οι οποίες διατηρούνται, μεταφέρεται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Κατερίνας Παπανάτσιου, έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση πως επιχειρεί να υποβαθμίσει τον αυτοτελή επιχειρησιακό ρόλο του ΣΔΟΕ και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών που επηρεάζονται από το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα.

«Το ΣΔΟΕ αποτελεί υπηρεσία »πρώτης γραμμής», την οποία φρόντισε η ΝΔ να δυσφημίσει κατά την προεκλογική περίοδο. Τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών δράσεων της Υπηρεσίας, σχετικά με την καταπολέμηση του Οικονομικού εγκλήματος ήταν εντυπωσιακά μέσω και διεθνών συνεργασιών, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και κατ’ επέκταση των πολιτών. Αντίστοιχα, η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με νόμο, το 2018, είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια ελέγχων ειδικά για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική παραγγελία, με στόχο αφενός την πιο άμεση εξέταση υποθέσεων και αφετέρου τη συγκέντρωση υποθέσεων υψηλής φοροδιαφυγής σε μία υπηρεσία κάτω από την εποπτεία και την καθοδήγηση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της φορολογικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος. Τέλος, στην ίδια Γενική Γραμματεία υπάγονται και οι διευθύνσεις της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, υποβαθμίζοντας και δυσχεραίνοντας το ρόλο των Κτηματικών Υπηρεσιών της στην προστασία της Δημόσιας περιουσίας, αλλά και του Αιγιαλού», ανέφερε η Κ. Παπανάτσιου.

Η απάντηση Βεσυρόπουλου

Απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται:

«Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.

Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.

Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βεσυρόπουλος: Δεν καταργείται το ΣΔΟΕ, καταργείται ο μετακλητός προϊστάμενός του"

Εντοπίστηκε το κλεμμένο αυτοκίνητο της Διεύθυνσης Μεταγωγών

Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Διεύθυνσης Μεταγωγών, που είχε κλαπεί τη Δευτέρα από το Ίλιον, εντοπίστηκε στην περιοχή του Καματερού, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1.

Σημειώνεται ότι την ημέρα του συμβάντος, αξιωματικός του τμήματος που βρισκόταν σε άδεια είχε πάει στο Ίλιον με το εν λόγω υπηρεσιακό όχημα και φέρεται να είχε βγει από το αυτοκίνητο, αφήνοντας τα κλειδιά πάνω στη μηχανή. Οι δράστες το είδαν, μπήκαν στο αυτοκίνητο και έφυγαν με την άνεσή τους.

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε το κλεμμένο αυτοκίνητο της Διεύθυνσης Μεταγωγών"

Η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει μαχητικά Su-35 στην Τουρκία

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρεία Σεργκέι Τσεμέζοφ.

«Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοι μας εκδηλώσουν επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε την πώληση Su-35», φέρεται να δήλωσε ο Τσεμέζοφ σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Rostec.

Χθες 17 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου σε γραπτή ανακοίνωση ανέφερε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 καθιστά αδύνατη την περαιτέρω συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναστείλει την απόφαση της αυτή που αφορά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει μαχητικά Su-35 στην Τουρκία"

Πατούλης: Για όσα γίνουν μέχρι 31 Αυγούστου ευθύνεται η διοίκηση Δούρου

Η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και ο νέος Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση:

«Ως τις 31 Αυγούστου, την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα παρθούν από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, την έχει η απερχόμενη Διοίκηση της κας Δούρου, που διαθέτει και την πλειοψηφία για να λαμβάνει αποφάσεις.

Με αφορμή όμως την ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο των εργαζομένων , η οποία αφορά το ζήτημα που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και συγκεκριμένα, την έγκριση δαπάνης και τη διάθεση πίστωσης ποσού άνω των 20 εκ. ευρώ, για την αγορά του νέου κτιρίου στο οποίο σκόπευε η σημερινή διοίκηση να στεγάσει τις υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα, θα θέλαμε ως παράταξη «Νέα Αρχή για την Αττική» να τοποθετηθούμε για το ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι:


  1. Εκφράζουμε την αντίθεση μας κι αυτήν τη θέση θα την εκφράσουμε κι επίσημα δια της εκπροσώπου μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην αυριανή συνεδρίαση.
  2. Ως νέα διοίκηση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αποφάσεις που δεν πάρθηκαν με νόμιμο τρόπο, αλλά και δεν πρόκειται επίσης να ρισκάρουμε για λόγους εντυπώσεων και μόνον , να ανατρέψουμε αποφάσεις και πράξεις της απερχόμενης διοίκησης. Ιδιαίτερα αποφάσεις που δημιουργούν ισχυρές νομικές δεσμεύσεις στην επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και ενέχουν τον κίνδυνο, εφόσον δε λειτουργήσουμε με νομικά ορθό τρόπο, να συρθούμε σε δικαστικές περιπέτειες και να υποχρεωθούμε σε καταβολές αποζημιώσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η άσκηση πολιτικής με κριτήριο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα κι όχι τη δημιουργία εντυπώσεων , είναι η δική μας πολιτική πρακτική.
  3. Σε καμία περίπτωση ως νέα διοίκηση δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μεταστέγαση των υπηρεσιών και του προσωπικού του κεντρικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής σε άλλο κτίριο, αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους μας. Όσον αφορά τη χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου, εφόσον με απόφαση της σημερινής κι απερχόμενης διοίκησης αυτό τελικά περάσει στην κυριότητα της Περιφέρειας, θα αναζητήσουμε τον τρόπο , τις χρήσεις και άλλες πιθανές λειτουργίες , για να πετύχουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση του. Σε συνεννόηση πάντοτε με τους εργαζόμενους μας, τους οποίους θέλουμε «συμμάχους» στο έργο μας. Αυτή είναι η στρατηγική μας, στρατηγική αξιοποίησης και όχι η απαξίωσης των περιουσιακών στοιχείων της Περιφέρειας, που αποτελούν άλλωστε περιουσία των πολιτών της Αττικής».


aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Για όσα γίνουν μέχρι 31 Αυγούστου ευθύνεται η διοίκηση Δούρου"

Οργισμένος ο Ερντογάν για την απόφαση Τραμπ για τα F-35

Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αψηφίσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και να προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών αντιπυραυλικών συστημάτων S – 400.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ειδησεογραφικού καναλιού CNN Turk, εξέφρασε την έντονη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Τζον Μπόλτον. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ανέφερε πως οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας «να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35».

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, διευκρίνισε το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών.

Από την άλλη πλευρά πάντως, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec εμφανίζεται έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35, σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Σεργκέι Τσεμέζοφ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένος ο Ερντογάν για την απόφαση Τραμπ για τα F-35"

Πλημμύρες στη Μάνδρα: Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Δούρου

Μετά από μία μαραθώνια απολογία η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους.

Η Ρένα Δούρου πέρασε σήμερα το κατώφλι του γραφείου της 7η τακτική ανακρίτρια και έδωσε εξηγήσεις μέσω γραπτού υπομνήματος για τις τραγικές και φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής που κόστισαν τις ζωές σε 25 πολίτες το Νοέμβριο του 2017.

Η Ρένα Δούρου (συνδυασμός «Δύναμη Ζωής») προσήλθε σήμερα στις 11.30 π.μ. στο ανακριτικό γραφείο και σε υπόμνημά της -όπως ήταν αναμενόμενο- αποποιείται κάθε ευθύνη για τα συμβάντα.

Ειδικότερα, υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι οι δυο πραγματογνωμοσύνες, τις οποίες υπογράφουν 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης (τη μια) και 3 Μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το τεχνικό Επιμελητήριο (τη δεύτερη) δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής ούτε στην ίδια.

Αναφερόμενη στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 επικαλέστηκε τη σφοδρότητα του φαινομένου, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια.

Ακόμη, επέρριψε ευθύνες στον τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Μάλιστα η ίδια φέρεται να είπε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της μπήκαν για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης, τονίζοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ την ώρα που η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρένα Δούρου καθώς και 8 ακόμα πρόσωπα βαρύνονται με τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως με τις ευθύνες να επιμερίζονται στην περιφέρεια, τους δήμους και τα δασαρχεία.

Κύκλοι προσκείμενοι στην Ρένα Δούρου, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν ότι η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων και προσθέτει: «Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια».

Ακόμα, υποστηρίζεται ότι σήμερα στην περιφέρεια Αττικής έχουν τεθεί, για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ σημειώνει ότι δύο πραγματογνωμοσύνες που έγιναν δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και στην ίδια τη Ρένα Δούρου.

Τι υποστήριξε στην απολογία της η Δούρου

Με αφορμή την εξέλιξη της ανάκρισης για την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, και την κλήση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου από την Εισαγγελία στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, κύκλοι προσκείμενοι στην περιφερειάρχη σημειώνουν τα εξής:

• Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου κατηγορούνται ότι:

1) δεν έλεγξαν τις Πολεοδομίες, οι οποίες όμως ανήκουν στην αρμοδιότητα της δημάρχου Μάνδρας κας Κριεκούκη,

2) δεν κατεδάφισαν τα αυθαίρετα κτίσματα - όμως η αρμοδιότητα για το γκρέμισμα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (τον Συντονιστή κ. Σπύρο Κοκκινάκη),

3) δεν έκαναν την εποπτεία του έργου της οδού Κοροπούλη, την οποία έχει η δήμαρχος Μάνδρας, κα Κριεκούκη,

4) ότι καθυστέρησαν την κατασκευή του δρόμου Μάνδρας - Ελευσίνας, που όμως δεν αποτελεί αντιπλημμυρικό έργο, δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της περιφέρειας αλλά όπως και τόσα άλλα έργα (όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων) υλοποιείται από τη Διοίκηση Δούρου στην περιφέρεια Αττικής.

Σήμερα στην περιφέρεια Αττικής έχουν τεθεί, για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης: έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ.

Ακόμη, αναφέρεται:

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: η προηγούμενη διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιμέλεια της διοίκησης Δούρου για την αντιπλημμυρική προστασία τεκμαίρεται: ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε.

Σε ό,τι αφορά στην καταστροφική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα, η περιφερειάρχης Αττικής ήταν εκείνη που προσέφυγε πρώτη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας αναφορά με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, τονίζοντας ότι “πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας”. Αυτή η διαδικασία είναι σήμερα σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, αυτή ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων.

Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια.

Όπως δε περιγράφουν οι ειδικοί, έπεσε με πρωτοφανή ραγδαιότητα ένα δίλιτρο μπουκάλι νερού σε 1 cm2, δηλαδή σε επιφάνεια μικρότερη από ένα κουταλάκι του καφέ! Στο φαινόμενο του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, είχαμε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο. 

Πραγματογνωμοσύνες

Εκδόθηκαν δύο πραγματογνωμοσύνες σχετικά με την ύπαρξη ή μη ευθυνών της περιφέρειας Αττικής: τη μία την υπογράφουν 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και την άλλη 3 μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Και οι δύο πραγματογνωμοσύνες δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Ωστόσο τα βασικά σημεία των πορισμάτων αυτών αγνοήθηκαν από την έρευνα ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο κατά της Δούρου για θέμα που ανάγεται στο 2014.

Ερωτήματα που ανακύπτουν

Ακόμη, από τη συνεχιζόμενη διαδικασία -πάντα κατά την πλευρά της Ρένα Δούρου, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

α) γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε;

β) Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην περιφερειάρχη Δούρου όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο);

γ) Γιατί ενώ η περιφερειάρχης είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της αποκεντρωμένης διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο; 

Ανακριτική διαδικασία

Ως προς την υπό εξέλιξη ανάκριση, σημειώνεται ότι στην απερχόμενη δήμαρχο κυρία Κριεκούκη, παρά τη διαπιστωμένη ύπαρξη παράνομου αμαξοστασίου του Δήμου Μάνδρας, δεν της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι ενώ στον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κο Βασιλείου επιβλήθηκε βαριά εγγυοδοσία, ύψους 20.000 ευρώ – ας μην ξεχνάμε ότι οι κατηγορίες αφορούν πλημμελήματα. 

Εν τούτοις η ανακριτική έρευνα (αν κρίνει κανείς από το κατηγορητήριο και τις αδιαλείπτως προστιθέμενες σε αυτό «νέες» κατηγορίες), δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη. Αλλά να «φορτώνει» στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της περιφέρειας και συνεχίζεται: 

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Μα για τον πάρα πολύ απλό λόγο ότι αλλιώς, δηλαδή κατά τρόπο που να αποδεικνύεται άμεσα και συγκεκριμένα αμέλεια της περιφερειάρχου, δεν είναι δυνατή η στήριξη κατηγορίας κατά της Ρένας Δούρου. Αυτό άλλωστε εξηγεί και την τελείως διαφορετική φύση των ερωτήσεων της προκαταρκτικής εξέτασης από την επίρριψη «των πάντων και άλλων τινών» επί της περιφερειάρχου στην ανάκριση.

Πάντως προστίθεται η κυρία Δούρου δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τη μη δίωξη των άμεσων και ευθειών παραλείψεων του προκατόχου της κ. Σγουρού.

Γνωρίζει την απάντηση, ότι δηλαδή ως πλημμελήματα έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας, ασχέτως του αν η παραγραφή κλείνει στις 31.8.2019 και η προκαταρκτική για τη Μάνδρα διαρκεί ήδη άνω του έτους! Ούτε βεβαίως θα ήθελε να παραπονεθεί για τη «μη» αντιμετώπιση άλλων συγκρίσιμων περιπτώσεων.

Η διευθέτηση του ρέματος Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα

Το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο της διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης χάρη στις ενέργειες της διοίκησης Δούρου, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Αναλυτικότερα, τα δεδομένα ως την ημέρα που παρέλαβε η διοίκηση Δούρου έχουν ως εξής:

-Τα δύο ρέματα που υπάρχουν στη Μάνδρα, «Αγίας Αικατερίνης» και «Σούρες», προκαλούσαν από παλιά πλημμυρικά φαινόμενα, για την αντιμετώπιση των οποίων, μάλιστα, είχαν εκπονηθεί διάφορες προμελέτες από το 1993.

-Το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μάνδρας και τα δύο αυτά ρέματα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό της πόλης, με συνέπεια το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης να μπαζωθεί και να εξαφανιστεί η κοίτη του.

-Επί 7,5 χρόνια (2003 – 2010) δεν ενδιαφέρθηκε κανένας για την εξαφανισμένη αυτή κοίτη. Στις 21.12.2010 λαμβάνεται επιτέλους η απόφαση να ξεκινήσει, όχι το έργο, αλλά η διαδικασία εύρεσης μελετητή ο οποίος θα αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη κατασκευής του έργου.

-Έπειτα από 19 μήνες, στις 12.7.2012, υπογράφηκε η σύμβαση με τον μελετητή, ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει τη μελέτη εντός 15 μηνών, δηλαδή μέχρι την 13.10.2013. Δυστυχώς όμως, η μελέτη δεν μπορούσε να παραληφθεί την ημερομηνία αυτή, αφού δεν είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε δόθηκε παράταση συνολικά 10 μηνών για την παραλαβή της. Τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση στις 2.7.2014.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, πάντα κατά τους ίδιους κύκλους, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε η νέα περιφερειακή διοίκηση (1.9.2014), τα γεγονότα είχαν ως εξής: 

-από το 1993 μέχρι το 2003 δεν έγινε καμία ενέργεια, 

-από το 2003 έως το 2010 το ρέμα μπαζώθηκε, 

-η κοίτη εξαφανίστηκε, 

-ακολούθησε ωστόσο πλήρης απραξία και, τέλος,

-από το 2010 έως την 1.9.2014 δεν είχε ακόμη παραληφθεί, τυπικά και ουσιαστικά, η μελέτη κατασκευής του έργου.

Συγκρίσεις

Γίνεται όμως και μια σύγκριση των έργων της διοίκησης Δούρου με το χρόνο.

Α. Άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων, στις 22.10.2014, εγκρίναμε την τοπογραφική και κτηματολογική μελέτη, την οριστική μελέτη υδραυλικών έργων, τη μελέτη οριοθέτησης, τη μελέτη ανάλυσης κόστους οφέλους, τα τεύχη δημοπράτησης και τον φάκελο ασφάλειας και υγείας για το εν λόγω έργο. Για να έχει ισχύ η μελέτη οριοθέτησης πρέπει να επικυρωθεί και από την αποκεντρωμένη διοίκηση, στην οποία απεστάλη άμεσα και τελικά επικυρώθηκε με ΦΕΚ στις 29.1.2016.

Β. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες της περιφέρειας ενήργησαν ταχύτατα. Συγκεκριμένα: στις 5.2.2016 εξέδωσαν βεβαίωση περαίωσης της μελέτης και στις 12.2.2016 παρέλαβαν τη μελέτη και επέστρεψαν την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης.

Θα πρέπει να τονιστεί, επομένως, ότι η ημερομηνία παραλαβής της μελέτης είναι η 12.2.2016. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ώστε να δημοπρατηθεί και στη συνέχεια να εκτελεστεί και να ολοκληρωθεί το έργο.

Γ. Στην πρώτη επιτρεπόμενη αναμόρφωση του προγράμματος εκτελεστέων έργων 2016 της περιφέρειας Αττικής, έγινε η ένταξη του έργου (5.4.2016) και στη συνέχεια εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης.

Δ. Στις 8.8.2016 τέθηκε σε ισχύ καινούργιος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις έργου, ο οποίος απαιτούσε πλέον, πριν από τη δημοπράτηση, να έχουν συντελεστεί όλες οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και να έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες για την εκτέλεση του έργου. Η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί μια απαλλοτρίωση είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ειδικά αν δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της περιοχής.

Ε. Ήδη από τις 7.4.2014 η αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας είχε ζητήσει από το Δασαρχείο Αιγάλεω να εκδώσει πράξη χαρακτηρισμού των εκτάσεων, δηλαδή εάν είναι δασικές ή όχι. Στις 8.8.2014 το Δασαρχείο ζήτησε επιπλέον επτά αντίγραφα του τοπογραφικού διαγράμματος. Η περιοχή της Μάνδρας είχε τεθεί σε διαδικασία κτηματογράφησης, επομένως το Δασαρχείο περίμενε προφανώς την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πράγματι, περίπου 3 χρόνια μετά, στις 20.2.2017, το Δασαρχείο απαντά ως εξής:

«Θέμα: Γνωστοποίηση ανάρτησης δασικών χαρτών-εκκρεμούσα αίτησή σας. 

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών παύει η διαδικασία του άρθρου 14 και η αίτηση τίθεται στο αρχείο.»

Κατά συνέπεια, ξεκινά τότε μια νέα διαδικασία, με σκοπό να αποφανθεί εν τέλει το Δασαρχείο για τον δασικό ή μη χαρακτήρα των εκτάσεων του έργου.

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους...

Αρκεί μια ανάγνωση του χρονολογίου και καθένας αντιλαμβάνεται ότι από τη μία είχαμε επτά χρόνια πλήρους απραξίας και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η μελέτη, ενώ, αντιθέτως, σε χρόνους ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, δίνοντας μάχη ενάντια στην πολυπλόκαμη γραφειοκρατία, το έργο ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες.

Η Ρένα Δούρου σε δήλωσή της επισήμανε ότι «η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών», ενώ άφησε αιχμές αλά και ανησυχία ως προς τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της, σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε είναι ένας κακός οιωνός για την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η δήλωση της Ρένας Δούρου έχει ως εξης:

Η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νύχτα της τραγωδίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την πεποίθηση οτι δεν μπορούμε να μην βάλουμε στόπ στην κουλτούρα της ατιμωρησίας.

Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτέλους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα σε ολόκληρη και όχι μονο στην Αττική.

Πιστεύοντας με την ίδια μου την πράξη ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τις πραγματικές αιτιάσεις και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες σήμερα στέκομαι μπροστά σας και λέω ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλημμύρες στη Μάνδρα: Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Δούρου"

Στην Βουλή η ποινική δικογραφία για Παπαγγελόπουλο, Κουρουμπλή, Σαντορινιό

Στη Βουλή διαβιβάστηκε, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Επίσης διαβιβάστηκε ποινική δικογραφία που αφορά σε 13 διατελέσαντες υπουργούς των Εσωτερικών, και 10 διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών. Στη Βουλή υπεβλήθη επίσης ποινική δικογραφία η οποία αφορά στον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Βουλή η ποινική δικογραφία για Παπαγγελόπουλο, Κουρουμπλή, Σαντορινιό"

Ανάκληση πλαστικής κουτάλας από τον ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων "Παρακολούθησης Παραγόντων Ασφάλειας των Τροφίμων – Επίσημος Έλεγχος των Υλικών και Αντικειμένων που Προορίζονται να Έρθουν σε Επαφή με τα Τρόφιμα", σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, Β΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, διενήργησε δειγματοληψία στο προϊόν "κουτάλα για μακαρόνια NYLON JINTIANLI HOME BASIC PROFESSIONAL". Το δείγμα βρέθηκε Μη Κανονικό επειδή διαπιστώθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών σε συγκέντρωση που υπερβαίνει κατά πολύ το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα.

Πρόκειται για πλαστική κουτάλα μαύρου χρώματος με λευκά στίγματα, με εμπορική ονομασία "HOME BASIC PROFESSIONAL NYLON JINTIANLI", κινεζικής προέλευσης, ITEM No 10245-17 και αριθμό γραμμοκώδικα 5163121245172. Το εν λόγω προϊόν διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση "ZI YUAN IMP-EXP", Γιαννιτσών 59, Θεσσαλονίκη.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το χρησιμοποιήσουν.

Προσοχή στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Διευκολύνουν τον καταναλωτή στην αναγνώριση του προϊόντος.



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση πλαστικής κουτάλας από τον ΕΦΕΤ"

Νέα κατάληψη στα Εξάρχεια από τους «αναρχικούς μετανάστες»

Μετά τις μεταμεσονύχτιες χθεσινές «περιπολίες υπεράσπισης» των καταλήψεων στα Εξάρχεια από μασκοφόρους η αυτοαποκαλούμενη «συλλογικότητα αναρχικών μεταναστών» καταλαμβάνει κατάστημα στην περιοχή προκαλώντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εν όψει της εφαρμογής της αντιεγκληματικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

Η νέα κατάληψη σε «εγκαταλελειμμένο μαγαζί στην γωνία Τσαμαδού και Τοσίτσα στα Εξάρχεια» από τη συγκεκριμένη συλλογικότητα έχει σκοπό τη μετατροπή του σε «κέντρο αγώνα για αναρχικούς μετανάστες», όπως αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, το οποίο καταλήγει ως εξής: «Εφόσον η μαριονέτα του Ελληνικού συστήματος που ονομάζεται 'Νέα Δημοκρατία' δήλωσε ότι 'θα καθαρίσουμε τα Εξάρχεια', τότε το στέκι μας ως η πρώτη κατάληψη μετά την εκλογή της ως νέα κυβέρνηση ας είναι ένα μεγάλο χαστούκι στα μούτρα τους».

Στο ίδιο κείμενο, που συνοδεύεται από φωτογραφία της κατάληψης, μετά το γνωστό σύνθημα, «10,100,1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ». σημειώνεται ότι «όσον αφορά τον πρόσφατο τραυματισμό του συντρόφου μας από τους μπάτσους είναι συλλογική μας θέση ότι όσο και να μας χτυπήσετε δεν θα καταφέρετε να διαλύσετε την εξέγερση».

Ολόκληρη η ανάρτηση της «αυτο-οργανωμένης συλλογικότητας αναρχικών μεταναστών» έχει ως εξής:

«Σήμερα, 17 Ιουλίου 2019, εμείς η αυτο-οργανωμένη συλλογικότητα αναρχικών μεταναστών μαζί με άλλες αυτο-οργανωμένες συλλογικότητες και συντρόφισσες/ους καταλάβαμε ένα εγκαταλελειμμένο μαγαζί στην γωνία Τσαμαδού και Τοσίτσα στα Εξάρχεια.
Σκοπός μας είναι να λειτουργήσει το στέκι αυτό ως:
- κέντρο αγώνα για αναρχικούς μετανάστες
- χώρος αυτο-οργάνωσης των μεταναστών με σκοπό το χτίσιμο σχέσεων μεταξύ μεταναστευτικών κοινοτήτων και κινήματος και τους κοινούς μας αγώνες
- Ένα συλλογικό καφενείο αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους - ως χώρος εκπαίδευσης και μάθησης. Η άποψη μας για την ταυτότητα της κατάληψης:

Α) Η κατάληψη δεν είναι ο τελικός στόχος του αγώνα, αλλά ένα μέσο αυτού. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνικοί αγώνες χρειάζεται να δίνονται στους δρόμους όμως οι καταλήψεις είναι εργαλεία που βοηθούν στην επίτευξη τους.

Β) Η κατάληψη χρειάζεται να είναι ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος που να επιτρέπει τη διάδραση με την κοινωνία (για παράδειγμα μέσω διάφορων μαθημάτων και δραστηριοτήτων).

Γ) Η κατάληψη να εξυπηρετεί ως στέκι για την αυτο-οργάνωση των αναρχικών μεταναστών αλλά όχι ως χώρος κατοικίας τους.

Δεν είμαστε γενικά αντίθετες/οι με το να καταλαμβάνει κανείς ένα χώρο για να έχει κάπου να ζήσει, αλλά πιστεύουμε ότι το να χρησιμοποιείται μια κατάληψη αποκλειστικά για λόγους στέγασης είναι προβληματικό διότι οι καταλήψεις είναι εκ φύσεως πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι και χρειάζεται να είναι ανοιχτοί τόσο για τους αγώνες στη γειτονιά όσο και σε άλλες περιοχές.

Δ) Στην κατάληψη όλες οι αποφάσεις χρειάζεται να παίρνονται με τρόπο συλλογικό και στις συνελεύσεις να μην κυριαρχούν ιεραρχίες και σχέσεις εξουσίας.
10,100,1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Εφόσον η μαριονέτα του Ελληνικού συστήματος που ονομάζεται 'Νέα Δημοκρατία' δήλωσε ότι 'θα καθαρίσουμε τα Εξάρχεια', τότε το στέκι μας ως η πρώτη κατάληψη μετά την εκλογή της ως νέα κυβέρνηση ας είναι ένα μεγάλο χαστούκι στα μούτρα τους.

Όσον αφορά τον πρόσφατο τραυματισμό του συντρόφου μας από τους μπάτσους είναι συλλογική μας θέση ότι όσο και να μας χτυπήσετε δεν θα καταφέρετε να διαλύσετε την εξέγερση.
Αυτο - οργανωμένη συλλογικότητα αναρχικών μεταναστών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κατάληψη στα Εξάρχεια από τους «αναρχικούς μετανάστες»"

Ρουπακιάς για δολοφονία Φύσσα: «Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και το έκαναν...»

Εν απουσία της Μάγδας Φύσσα απολογήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Ρουπακιάς υποστήριξε ότι το μοιραίο απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου, είχε πάει να πάρει «τρικάκια» από το Περιστέρι για την επικείμενη ομιλία του Μιχαλολιάκου. Όπως είπε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα συνάντησε τον Καζαντζογλου για να του δώσει τα «τρικάκια», ενώ είχε σταλεί σε όλους μήνυμα που τους καλούσε στην τοπική.

«Εμένα το μυαλό μου πήγε στο κακό με το μήνυμα. Σκέφτηκα μήπως μας έχουν πετάξει καμία μολότοφ ή έχουν σπάσει την είσοδο της πολυκατοικίας. Παλαιότερα μας είχε πει ο Πατέλης ότι όσοι μένουμε κοντά, όταν μας χρειάζεται να τρέχουμε. Εγώ προσπάθησα να βρω Πατέλη και Καζαντζόγλου αλλά δεν τα κατάφερα» εξήγησε σχετικά με το μήνυμα που καλούσε μέλη της οργάνωσης στην τοπική. «Είπα στον Δήμου να πάει και ότι έρχομαι κι εγώ. Κατευθύνομαι στην τοπική, δεν βλέπω κανέναν απ’ έξω και συνεχίζω προς το ραντεβού μου με τον Καζαντζόγλου».

Μετά το ραντεβού, όπως είπε, κατευθύνθηκε πάλι προς την τοπική. «Ήταν όλοι με αναμμένες μηχανές. Ήταν 8-10 μηχανές και κάποιες είχαν δύο άτομα. Εγώ από το σωματότυπο κατάλαβα κάποιους» είπε ο Γιώργος Ρουπακιάς με την πρόεδρο να του απαντά ότι είχε τοποθετήσει και τον Πατέλη στο σημείο σε κάποια από τις απολογίες του. «Ήμουν φορτισμένος και ταραγμένος κι έφτιαξα μια ιστορία από το μυαλό μου» απάντησε.

Υποστήριξε ακόμη πως όταν έφτασε στην τοπική, εκείνοι έφευγαν. «Ρώτησα 'τι έγινε ρε παιδιά;', μου είπαν 'την έπεσαν σε δικό μας στο Κερατσίνι και πάμε να τον απεγκλωβίσουμε'. Τους ακολούθησα με το αμάξι. Στη μέση της διαδρομής βρήκαμε και το Τζορβα. Φτάσαμε στο Κοράλλι την καφετέρια. Βλέπω τον Παυλο Φύσσα και καμία εικοσαριά άτομα. Είχε τελειώσει ο αγώνας και δεν ξέρω αν ήταν παρέα του όλοι αυτοί ή αν απλώς τελείωσε ο αγώνας. Ήταν όλοι σταμάτημενοι μπροστά από την καφετέρια. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα» περιέγραψε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως δεν τον ήξερε καθόλου μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αυτή του η φράση εξόργισε τον πατέρα του Παύλου Φύσσα που φώναξε «Είσαι ψεύτης» από το σημείο που καθόταν.

«Ήταν ο Φύσσας με καμία εικοσαριά άτομα. Έκοψαν μετά οι μηχανές, έκοψα κι εγώ και με κατάλαβε ο Φύσσας και μου φώναξε 'γ... το σπίτι σου'.Ήταν μικρό το στενό, έκοψαν οι μηχανές, έκοψα κι εγώ. Δεν του απάντησα και άνοιξα την πόρτα για να κατέβω. Εκείνη τη στιγμή έρχεται ένα της ομάδας ΔΙΑΣ και μου χτυπάει το καπό και μου λέει 'έλα, έλα', σαν να μου λέει, φύγε. Έφυγα, πήγα λίγο πιο κάτω και άφησα το αυτοκίνητο αλλά ήταν το μισό απ έξω. Βλέπω στο αντίθετο ρεύμα της Παναγή Τσαλδάρη μια θέση. Περίμενα να περάσουν δύο αυτοκίνητα και πήγα στο αντίθετο ρεύμα για να μπω να παρκάρω» συνέχισε.

Πρόεδρος: Οι αστυνομικοί είπαν ότι υπήρχαν άνθρωποι με κοντάρια και λοστούς.
Κατηγορούμενος: Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα.
Πρόεδρος: Γιατί να το πουν αυτό οι αστυνομικοί;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω, αλλά δεν ήταν λογικό.
Π: Άρα είναι αναληθής αναφορά των αστυνομικών;
Κατηγορούμενος: Έχει κάνει πολλές αναληθείς αναφορές. Το ξέρετε.

«Μόλις άφησα το αυτοκίνητο βλέπω στο δρόμο τον Φύσσα με τρία - τέσσερα άτομα ακόμα. Είναι 2-3 μέτρα πιο πίσω του τα άτομα. Είναι μια παρέα. Φωνές άκουγα αλλά δεν ξέρω από πού. Διασταυρώθηκαν τα βλέμματά μας. Είχαμε απόσταση τέσσερα μέτρα. Έγιναν όλα σε δευτερόλεπτα. Μάλλον με θυμήθηκε και μου λέει 'τι είναι ρε;' κι έρχεται κατά πάνω μου. Ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου, τράβηξα χειρόφρενο και τράβηξα ένα μαχαίρι που είχα......» ανέφερε και ακολούθησε η εξής στιχομυθία με την πρόεδρο:

Πρόεδρος: Μισό λεπτο. Γιατί πήρατε μαχαίρι. Ήσασταν στο αμάξι.
Κατηγορούμενος: Τι να έκανα; Να έκλεινα τις ασφαλείες; Είχα ανοιχτά παράθυρα.
Πρόεδρος: Σήμερα αυτό θα κάνατε;
Κατηγορούμενος: Ε τι θα έκανα;
Πρόεδρος: Είχατε την ευχέρεια να φύγετε. Όπου σας βγάλει ο δρόμος.
Κατηγορούμενος: Πώς να φύγω είχε κίνηση;
Πρόεδρος: Να κλείσετε ασφάλειες και παράθυρα. Κρατούσε μαχαίρι ή κάτι;
Κατηγορούμενος: Όχι δεν κρατούσε. Αλλά ήταν ένα δευτερόλεπτο μακριά και είχε και 3-4 άτομα μαζί.

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε λεπτο προς λεπτό τη στιγμή της δολοφονίας: «Στο αυτοκίνητο είχα ένα μαχαίρι. Και άνοιξα την πόρτα. Αν δεν είχα το μαχαίρι θα άνοιγα να φύγω πεζός. Θα ήταν η τελευταία λύση γιατί θα με έφταναν. Είχα το μαχαίρι. Βγαίνω έξω, κάνω ένα βήμα στο πεζοδρόμιο κι αρχίζει να με χτυπάει με γροθιές. Κρατώντας το μαχαίρι έκανα τα χέρια μου προς τα πάνω για να προστατευθώ. Ήταν πιο ψηλός από εμένα. Τα σήκωσα για να προστατέψω το κεφάλι μου. Του έριξα στα πόδια για να κάνει πίσω. Όπως πήγα για τη δεύτερη είχε πέσει και τον πέτυχα στην καρδιά».

Πρόεδρος: Την πρώτη φορά που τον χτυπήσατε;
Κατηγορούμενος: Στο πόδι.
Πρόεδρος: Όταν σκοπός κάποιου δεν είναι να σκοτώσει, επιλέγει μέρη που δεν είναι ζωτικά και τον αποδυναμώνει. Η συνέχεια γιατί χρειαζόταν;
Κατηγορούμενος: Δεν έχω απασχολήσει ποτέ εγώ. Ούτε γήπεδο ούτε πουθενά. Το μόνο που θέλεις εκείνη την ώρα είναι να φύγεις από το χέρια του.
Πρόεδρος: Τα χέρια ενός ανθρώπου που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δεν σας έχει καταφέρει πλήγμα.
Κατηγορούμενος: Ούτε να τον τραυματισω ήθελα.
Πρόεδρος: Βρέθηκαν χτυπήματα στο θώρακα κι την καρδιά
Κατηγορούμενος: Όταν σε βαράει ο άλλος κι είσαι σκυμμένος, πάνω στην ταραχή και την τρέλα δεν καταλαβαίνεις. Την ώρα που τρως ξύλο...
Πρόεδρος: Ναι που ξύλο βέβαια δεν προκύπτει.
Κατηγορούμενος: Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και... το έκαναν...
Πρόεδρος: Δεν μπορείτε ποτέ να λέτε απλή ανθρωποκτονία.

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στην ένταξή του στη Χρυσή Αυγή το καλοκαίρι του 2012. Σχετικά με τον όρκο που έδιναν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, είπε: «Ηταν κάποιος αρχαίος ελληνικός όρκος. Τελειώναμε με ένα χαιρετισμό που είναι αρχαίος ελληνικός. Πότε πρόλαβε η πατρίδα μας και γέμισε με 600.000 ναζιστός; Εμείς χαιρετούσαμε έτσι επειδή ήταν αρχαίος χαιρετισμός, όχι για να υμνήσουμε τον Χίτλερ».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουπακιάς για δολοφονία Φύσσα: «Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και το έκαναν...»"

Έβρος: Ψαράδες καταγγέλλουν ότι Τούρκοι στρατιώτες τους σημάδευαν με όπλα

Νέο επεισόδιο με Έλληνες ψαράδες και Τούρκους στρατιώτες σημειώθηκε στον Έβρο την Τρίτη το βράδυ, όπως καταγγέλλει ο Θανάσης Καμηλάρης, μέλος του Συλλόγου Αλιέων «Αινήσιο Δέλτα».

Όπως αναφέρει το evrosonline.gr, ο κ. Καμηλάρης κατήγγειλε ότι βρισκόταν μαζί με έναν ψαρά, όταν τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες τους σημάδευαν, ενώ βρισκόταν 50 μέτρα από τον Έβρο και μάλιστα σε ελληνική περιοχή και τους ζητούσαν να φύγουν.

«Οι Τούρκοι το έχουν παρατραβήξει το θέμα, γιατί βγαίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και ψαρεύουν στα 2 – 2,5 μίλια στο ελληνικό κομμάτι» είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Καμηλάρης, προσθέτοντας ότι είναι αγανακτισμένος, γιατί στον Έβρο «στα 50 μέτρα το κομμάτι είναι ελληνικό» πρόσθεσε.

«Εγώ είδα τέσσερις στρατιώτες. Και με το που μας είδαν, βγήκαν έξω και μας σημάδευαν», είπε επίσης.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν το περιστατικό. Ωστόσο αναφέρουν ότι έγινε σε ώρα αλλαγής βάρδιας των περιπόλων με τα πλωτά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Ψαράδες καταγγέλλουν ότι Τούρκοι στρατιώτες τους σημάδευαν με όπλα"

ΣΥΡΙΖΑ για Άνθιμο: Να ανακληθεί η ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορα του ΑΠΘ

Την ανάκληση εκ μέρους των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ της ανακήρυξης του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του.

«Μαύρη σελίδα για την ιστορία του ΑΠΘ αποτελεί η εν κρυπτώ ανακήρυξη του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει:

«Οι σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δε συνάδουν με την ιδιότητα του μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Πανεπιστημίου, ενός κατεξοχήν χώρου δημοκρατίας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Ο κομματικός πρύτανης της ΝΔ που έκλεισε το Πανεπιστήμιο επειδή θα επισκέπτονταν την πόλη ο πρωθυπουργός της χώρας φέρει ακέραια την ευθύνη για την τελετή-παρωδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θεωρεί προκλητική την αναγόρευσή του κ.κ. Άνθιμου και καλεί τις πρυτανικές αρχές να ανακαλέσουν την απόφασή τους ώστε να διαφυλάξουν το κύρος του ΑΠΘ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ για Άνθιμο: Να ανακληθεί η ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορα του ΑΠΘ"

Καταργείται το ΣΔΟΕ μετά από 24 χρόνια!

Τίτλοι τέλους για την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σύμφωνα με το ΠΔ 84/2019, με το οποίο καταργούνται Γενικές Γραμματείες κι ενσωματώνονται στις νέες δομές των υπουργείων.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται ρητώς στο άρθρο 1 και 2 του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος:
Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: (α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), (β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., (δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3965/2011 (Α' 113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α' 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α' 58)καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του ΣΔΟΕ, που μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής.

Στην είδηση της κατάργηση του ΣΔΟΕ αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι είναι το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργείται το ΣΔΟΕ μετά από 24 χρόνια!"

Politico: O Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναμένεται να είναι ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν ,σύμφωνα με τον ιστότοπο του Politico. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι δεν υπάρχει τίποτα που να επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή. Προσέθεταν δε, ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν είτε σήμερα είτε αύριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν για την θέση αυτή.

«Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει», γράφει το γνωστό σάιτ.

Συγκεκριμένα το Politiko αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα την επιλογή του για τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ποιος θα είναι ο υποψήφιος, ο οποίος δεν είναι ξένος στην Κομισιόν; Φήμες από την Αθήνα αναφέρουν πως ο υποψήφιος δεν θα είναι άλλος από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει. Μείνετε συντονισμένοι, όπως θα έλεγε».

Το δημοσίευμα του Politico

asfacsacs

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Politico: O Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν"

Προκαλεί η τοποθέτηση Κωνσταντίνου Τσουβάλα - κείμενο πυροσβέστη

Δημοσιεύουμε κείμενο αναγνώστη του bloko.gr: Δεν θα κάνω κρίση στις γενικότερες επιλογές προσώπων στην κυβέρνηση από τον νέο μας πρωθυπουργό. Θα σταθώ όμως στην επαναφορά του π.Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος είχε αποπεμφθεί αμέσως μετά την Εθνική μας τραγωδία στο ΜΑΤΙ, μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τότε.

Κατά τη δική μου άποψη και πολλών πολλών άλλων, η τοποθέτηση αυτού του προσώπου ως Γ.Γ.Υπουργείου ΠΡΟ ΠΟ., ΠΡΟΚΑΛΕΙ βάναυσα, και τη μνήμη των 100 και πλέον αδικοχαμένων ψυχών, αλλά και των συγγενών αυτών, που με τη δήλωση του τότε επαίρετο ότι Καλώς και άριστα έπραξε εκείνη τη μοιραία μέρα, και αν πάλι υπήρξε το ίδιο τραγικό συμβάν, τα αυτά ακριβώς θα έπραττε στον τομέα του ως Αρχηγός!

Δήλωση που είχε προκαλέσει μεγάλη αγανάκτηση και θυμο σε όλους μας τότε αλλά και στον ίδιο τον σημερινό πρωθυπουργό μας που με δικές του δηλώσεις (31-7-2018!) είχε κατακρίνει και εναντιωθεί με τα λεγόμενα του!

Ως έχοντας τουλάχιστον την ηθική ευθύνη, και ίδιος δεν θα έπρεπε να δεχθεί σήμερα τη πρόταση του πρωθυπουργού μας για την θέση μάλιστα αυτή!

Με το σκεπτικό αυτό, θα έπρεπε να αναμένουμε και την επαναφορά του π.Αρχηγού πυροσβεστικού Σώματος εκείνης της περιόδου, και την επιλογή του σε κάποια άλλη θέση νευραλγική της Δημόσιας ζωής του τόπου, ειδικότερα της ασφάλειας μας!


Γ Παναγιωτακόπουλος,Ανθ/γος Π.Σ.ε.α.


Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί η τοποθέτηση Κωνσταντίνου Τσουβάλα - κείμενο πυροσβέστη"

Ρεκόρ Τασούλα: Με 283 ψήφους εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου η υποψηφιότητα του κ. Κώστα Τασούλα για την θέση του Προέδρου της Βουλής.

Τον βουλευτή Ιωαννίνων με την Νέα Δημοκρατία ψήφισαν 283 βουλευτές καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου με 235 ψήφους.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην παρθενική του ομιλία προτίμησε να κάνει μια γενική τοποθέτηση για τον ρόλο που πρέπει να έχει το κοινοβούλιο και όχι μια τεχνοκρατική ομιλία με τα βασικά σημεία του «οδικού χάρτη» των επικείμενων αλλαγών.

Θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης παραλαβής από τον απερχόμενο πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση και στην συνέχεια θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια προκειμένου να εκλέξει τους νέους αντιπροέδρους.

Υπενθυμίζεται ότι για τις θέσεις των αντιπροέδρων έχουν προταθεί: Χ. Αθανασίου, Ν. Κακλαμάνης, Θ. Μπούρας από την ΝΔ, Δ. Βίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, Σ. Σακοράφα από το ΜεΡΑ25 και Απ. Αβδελάς από την Ελληνική Λύση.



Μεταξύ των βασικών αρχών και προκλήσεων που ανέπτυξε ο κ. Τασούλας ανέφερε είναι «να συνεχισθεί ή να διορθωθεί και προφανώς να διευρυνθεί το πολύπτυχο και πολυσήμαντο έργο της Βουλής:

- στις διεθνείς της σχέσεις

- στην παρακολούθηση της διπλωματικής διεκδίκησης των οφειλών από τους παγκοσμίους πολέμους

- στην παιδευτική της αποστολή

- στη διάδοση της γνώσης της πολιτικής μας ιστορίας

- στην τηλεοπτική της παρουσία

- στους πολύτιμους στόχους του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του εορτασμού των δύο αιώνων από το 1821

- χρέος μας είναι να συμβάλλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας

vouli02
«Το έργο της Βουλής, λοιπόν, δεν είναι βασικά ποσοτικό, αλλά ποιοτικό» υπογράμμισε ο νέος Πρόεδρος του κοινοβουλίου για να συνεχίσει: «Η Κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της».

vouli03
«Να γιατί στη Βουλή δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού! Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία, να γιατί καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές, να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί! Αν η Κυβέρνηση μετά την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού καλείται σε πολλαπλές βελτιώσεις και ανασυγκροτήσεις, η αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου είναι εξίσου, αν όχι επιτακτικότερη, ανάγκη. Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, σοβαρά και υπεύθυνα και οφείλω, διευθύνοντας τις εργασίες του Σώματος, ως Πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα, να μεριμνώ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης. Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Νίκο Βούτση για την ενδελεχή ενημέρωση που ο ίδιος και οι συνεργάτες του μου παρείχαν».

vouli04
Ομιλία Κ. Τασούλα

«Πριν απ’ όλα ευχαριστώ τα μέλη της Θ΄Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων, αυτής που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου για την άκρως τιμητική υπερψήφιση της υποψηφιότητός μου, μιας υποψηφιότητος που μου επεφύλαξε τη μεγάλη διάκριση και ευθύνη να υποβάλλει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιτρέψτε μου όμως να εκφράσω ξεχωριστά τις ευχαριστίες, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου προς τους πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδος μου, των Ιωαννίνων, που επί εικοσαετία, σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με επιλέγουν ως εκπρόσωπό τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε αρχικά για να προσθέσει: «

vouli06

Αλλά σε τι τοπίο και με ποιόν ορίζοντα ξεκινά τις εργασίες της η νέα εξακομματική Βουλή της ΙΗ΄ περιόδου; Προφανώς απέχουμε πολύ από την περιγραφή της πατρίδος του, όπως την έκανε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στο συναρπαστικό βιβλίο του “Τα Νεανικά μου Χρόνια”:

“Εγώ ήμουν παιδί της Βικτωριανής εποχής όταν η θέση της χώρας μου φαινόταν σταθερά διαμορφωμένη, όταν η θέση της στο εμπόριο και στη θάλασσα ήταν ασυναγώνιστη, και όταν η συνειδητοποίηση του μεγαλείου της Αυτοκρατορίας μας και του καθήκοντός μας να το διατηρήσουμε αύξανε διαρκώς.”

Η μεγάλη εικόνα για μας είναι προφανώς διαφορετική, εκτός, ελπίζω, από τη συνειδητοποίηση του καθήκοντος να στερεώσουμε με διάρκεια τη χώρα και τους θεσμούς της. Είναι και αφάνταστα δυσκολότερη, αλλά και προκλητικά απλή: Τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικούς όρους, η Ελλάδα πήγε 25% πίσω στο ΑΕΠ της, και η Ευρωζώνη 25% μπροστά. Γι’ αυτό και το κοινό όραμα του λαού μας, του κουρασμένου και εύλογα δύσπιστου λαού μας, είναι η επίτευξη της προκοπής και μιας καλύτερης και ισχυρής Ελλάδος. Αυτή την Ελλάδα καλείται η τρισυπόστατη Πολιτεία να επιδιώξει. Αυτή την Ελλάδα οφείλουμε εμείς, οι αντιπρόσωποι του κυρίαρχου λαού, να χτίσουμε μέσα από τη θεσμική αρματωσιά της νομοθετικής εξουσίας.

Καλωσορίζουμε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, τους Έλληνες βουλευτές. Κυρίες και Κυρίους. Επανεκλεγέντες και πρωτοεκλεγέντες. Και τους καλωσορίζουμε ή τους ξαναβλέπουμε στην περιπέτεια του δημόσιου βίου που επέλεξαν αλλά και τους επέλεξαν. Του δημόσιου βίου… Να τι λέει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος που κόσμησε με το πνεύμα του αυτήν την αίθουσα για το δημόσιο βίο προλογίζοντας το έργο του “Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος”:

vouli05

“Το ιστορικό τούτο δοκίμιο το χρωστούσα στον εαυτό μου. Ήθελα και έπρεπε να γνωρίσω κάπως καλύτερα τον αρχαίον Έλληνα, και ειδικώτερα, τα βήματα που έκαμε στο δρόμο, όπου στήνονται οι πιο πολλές ενέδρες. Ο δρόμος αυτός είναι ο δημόσιος βίος, η πολιτική. Ο Έλλην είναι ακριβώς εκείνος που έκαμε τον βίο του ανθρώπου δημόσιο. Πριν από τον Έλληνα, ούτε ο πανίσχυρος Ένας, ο απόλυτος κύριος μιας χώρας, δεν ήταν δημόσιος. Ο Φαραώ ήταν κρυμμένος.”

Σε αυτή την πορεία δεν είμαστε μοναδικοί, ούτε πρωτοφανείς. Αποτελούμε ιστορικά ένα προσωρινό κομμάτι, εμείς «τα βιαστικά και άπειρα όντα της στιγμής», του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας, που από πολύ νωρίς, ακόμα και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, καθιερώθηκε κυρίως μετά το 1844. Η πρόδρομη περιγραφή του κομματικού φαινομένου, ή μάλλον των φατριών που προηγήθηκαν, γίνεται το 1812, όταν ο περιηγητής Χένρι Χόλλαντ ευρισκόμενος εις τα Ιωάννινα πληροφορήθηκε από τον Ιωάννη Βηλαρά την ύπαρξη των τριών ρευμάτων στην Ελλάδα: Οι έμποροι, οι νησιώτες και οι μωραΐτες συμπαθούν τους Άγγλους, οι ρουμελιώτες και οι εγγράμματοι τους Γάλλους, τα λαϊκά στρώματα και ο κλήρος την Ρωσία.

vouli07

Αξίζει να θυμηθούμε πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που καθιερώνουν το κοινοβουλευτικό σύστημα και την καθολική ψηφοφορία των αρρένων πολιτών, ασχέτως περιουσίας. Και αυτό το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό καθεστώς εμβολιάσθηκε στο πολύ αρχαιότερο και καλά εδραιωμένο κοινωνικοπολιτικό σύστημα της πατρωνείας… Ο εμβολιασμός γέννησε έτσι ένα ιδιότυπο και εξισωτικό μείγμα δημοκρατίας και πελατειακού συστήματος (Γ. Β. Δερτιλής, Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας, σ. 593).

Να γιατί, όταν μιλάμε και επιδιώκουμε την ισχυρή Ελλάδα, κυριολεκτικά δεν ζητούμε επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά προσπάθεια κατάκτησης της κανονικότητας, χωρίς φυσικά να αρνούμαστε ένα ιστορικών διαστάσεων έργο εδαφικής επέκτασης και οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, που επιτελέστηκε, παρά τους επτά πολέμους, τους τέσσερις εμφυλίους και τις επτά πτωχεύσεις. Το Κοινοβούλιο και η αντιπροσωπευτικότητα, αυτό δηλαδή που ο Αλέξανδρος Σβώλος χαρακτήρισε ως το ύπατο δείγμα της σοφίας των ανθρώπων, το ultimum sapientiae, ωστόσο δεν βγαίνουν αλώβητα από την κρίση. Απεναντίας υπέστησαν τεράστιο πλήγμα κυρίως αποξένωσης του λαού, αλλά και επιπτώσεων από το σφιχταγκάλιασμα της εκτελεστικής εξουσίας.

vouli08

Κι αν η ομιλία κάθε νεοεκλεγμένου Προέδρου της Βουλής οφείλει να υπογραμμίσει πως θα συνεχισθεί ή θα διορθωθεί και προφανώς θα διευρυνθεί το πολύπτυχο και πολυσήμαντο έργο της Βουλής στις διεθνείς της σχέσεις, στην παρακολούθηση της διπλωματικής διεκδίκησης των οφειλών από τους παγκοσμίους πολέμους, στην παιδευτική της αποστολή, στη διάδοση της γνώσης της πολιτικής μας ιστορίας, στην τηλεοπτική της παρουσία, στους πολύτιμους στόχους του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του εορτασμού των δύο αιώνων από το 1821, και όλα αυτά και άλλα πολλά με τη βοήθεια του συγκροτημένου προσωπικού της, άλλο τόσο και περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία χρέος μας είναι να συμβάλλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος!

Το έργο της Βουλής έχει μια ιδιοτυπία. Και δεν ομιλώ για τις επιμέρους πολυσχιδείς αρμοδιότητές της, για την εξωστρέφειά της, για την επισκεψιμότητά της, για τα χρήσιμα τεχνικά προγράμματα που είναι εν εξελίξει. Και που πρέπει να τα προσέξουμε και να τα φροντίσουμε για να πάνε ακόμη καλύτερα. Ομιλώ για την πολιτική της υπόσταση, για την συνωνυμία της με το πολιτικό σύστημα και τις καταφορές που αυτή η συνωνυμία προκαλεί. Το έργο της Βουλής, λοιπόν, δεν είναι βασικά ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της.

vouli09

Να γιατί στη Βουλή δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού! Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία, να γιατί καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές, να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί! 

Αν η Κυβέρνηση μετά την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού καλείται σε πολλαπλές βελτιώσεις και ανασυγκροτήσεις, η αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου είναι εξίσου, αν όχι επιτακτικότερη, ανάγκη. Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, σοβαρά και υπεύθυνα και οφείλω, διευθύνοντας τις εργασίες του Σώματος, ως Πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα, να μεριμνώ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης. Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Νίκο Βούτση για την ενδελεχή ενημέρωση που ο ίδιος και οι συνεργάτες του μου παρείχαν.

Καλούμαστε συνεπώς να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι, όχι προφανώς συμφωνώντας σε όλα, αλλά μέσα από μια πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μορφή ελευθερίας. Και για να θυμηθούμε τον Δημήτρη Τσάτσο:

“Τι σημαίνει όμως “αντίπαλοι”; Η λέξη εκφράζει δύο εξίσου σημαντικά στοιχεία: Πρώτο, σημαίνει αντίθεση πολιτική ή (και) ιδεολογική. Δεύτερο, όμως, σημαίνει και αποδοχή της κοινής διαδικασίας, των κανόνων του παιχνιδιού. Σημαίνει τελικά αποδοχή και αναγνώριση του αντιπάλου! Από την ώρα που η σχέση των αντιπάλων γίνεται σχέση εχθρών, τότε παραμένει βέβαια η αναγκαία για τη δημοκρατία αντίθεση, χάνεται όμως η εξίσου αναγκαία για τη δημοκρατία αποδοχή των διαδικασιών, των κανόνων του παιχνιδιού και τελικά του αντιπάλου. Η αντιπαράθεση αντιπάλων στεριώνει τη δημοκρατία, η σύγκρουση εχθρών μέσα στο χώρο της είναι η αρχή του τέλους.” (Δ. Τσάτσος, Η Κρίση του Πολιτικού Λόγου, Εκδόσεις Θεμέλιο 1983, σ.69).

vouli10

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν 25 αιώνες ένας ταπεινός πωλητής χαλκού ρωτούσε το Δία και τη Διώνη στο μαντείο της Δωδώνης “ει εν λιμένι χαλκοπωλέομεν;”, αν θα πρέπει δηλαδή να ασκήσει το επάγγελμά του στο λιμάνι. Και κάποιος ονόματι Επίλυτος “επερωτήι τον Δία τον Νάιον και ταν Διόναν τι ποιών ευτυχιοί και πότερα ταν Φαινομέναν γυναίκα λάβω ή άλλαν”, δηλαδή ο Επίλυτος ρωτάει τους θεούς για το αν θα έχει ευτυχία και αν θα πρέπει να επιλέξει για γυναίκα του την Φαινομένη ή άλλη. Βλέπουμε πως οι ανάγκες και οι αγωνίες των ανθρώπων είναι οι ίδιες, μόνο που τώρα οι λύσεις βρίσκονται από εμάς τους ίδιους και όχι από τον Κεραύνιο Δία. Γι’ αυτό και πρέπει να εγκαταλείψουμε την πρωταρχία και την αποκλειστικότητα της τεχνολογίας της πολιτικής που αξιοποιεί λυσσωδώς το πολιτικό marketing και να καταφύγουμε στις απαρχές της πολιτικής, στην τέχνη δηλαδή της πολιτικής, στην πράξη, στη δουλειά, στο αποτέλεσμα. Να κάνουμε δηλαδή και ως Κοινοβούλιο πολιτικά πιο βαρύνουσα διαδικασία τον απολογισμό του Κράτους από τον προϋπολογισμό. Αλλά αυτό σημαίνει πως η πολιτική ξαναγίνεται αυτό που ελάχιστοι σήμερα πιστεύουν πως είναι, και αυτό εξαρτάται από την έμπνευση, την αφοσίωση και την πεποίθηση όλων μας, και δεν είναι θέμα Κανονισμού της Βουλής, ούτε καν του Συντάγματος. Διακινδυνεύω τελειώνοντας την ομιλία μου να θεωρηθώ αφελής ή, ακόμη χειρότερα υποκριτής, παραθέτοντας έναν καταγεγραμμένο διάλογο για την αξία και την ουσία της ανάμειξης στην πολιτική, ανάμεσα σε έναν πατέρα και σε ένα γιο, που περιέργως με συγκινεί όσο όταν τον πρωτοδιάβασα στα πολύ νεανικά μου χρόνια:

-« Άκουσε Κώστα

-Δεν είσαι καμωμένος γι’ αυτό το επάγγελμα. Σε ξέρω, έχεις χαρακτήρα: αδιάλλακτος, αλύγιστος, ό,τι χρειάζεται για να σπάσης τα νεφρά σου. Αυτό δεν είναι κατηγόρια, Κώστα, αντίθετα. Μ’ αρέσεις, τέτοιος που είσαι, σε παραδέχομαι, γι’ αυτό ακριβώς… Ή θα συμβιβασθής, θα δεχθής συναλλαγές, κομπίνες, υποκρισίες, και δεν θα είσαι πια ο Κώστας ή θα κρατήσης την ακαμψία σου, την ωραία σου ακαμψία, και θα αποτύχης.

Έχεις, δόξα στο Θεό, ένα επάγγελμα, ένα καλό επάγγελμα όπου μπορείς να πετύχης χωρίς μαζί και να εξευτιλιστής, Κώστα, να μη ξεπέσης στα ίδια σου τα μάτια. Σκέψου το ακόμη πριν του παραδώσης τ’ όνομά σου… τ’ όνομά μας.

Για να απαντήσει ο γιός:

- Αν πιστεύης πως σκέφτηκα τον εαυτό μου. Ποτέ μου δεν υπολόγισα, ποτέ μου δεν λογάριασα ούτε την επαγγελματική επιτυχία, ούτε το γόητρο, ούτε τον καλό γάμο, ούτε τίποτα απ’ αυτά που φαίνεται να πιστεύης. Αν πρόκειται για να τακτοποιηθώ, να αποκατασταθώ, πρέπει να το πάρης απόφασι: δεν θα είμαι ποτέ λογικός – κατά τον τρόπο αυτό. Αν έχω φιλοδοξία, αυτή αποβλέπει αλλού, υπερβαίνει κατά πολύ τον εαυτό μου. Τι αφέλεια, ε; Είμαι αφελής! Στοχάζομαι πως δεν δικαιώνεται η παρουσία του ανθρώπου πάνω στη γή, με το να καλλιεργή μια περιορισμένη προσωπική ευτυχία. Είμαστε ο καθένας ένας άνθρωπος ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους, το ξέρεις καλά αυτό, το έχεις ο ίδιος αρκετά αποδείξει. Μα ο καθένας αναλίσκεται κατά τον τρόπο του, κατά τον καιρό του, κατά τις περιστάσεις. Σήμερα, και για μένα η πολιτική μου προσφέρει αυτή την τύχη. Θα ήθελα να αφιερωθώ στους ανθρώπους του λαού μου, γι’ αυτούς και διά μέσου αυτών θα ήθελα να δικαιώσω το πέρασμά μου από τον κόσμο αυτό…

Το ζήτημα λύθηκε μεταξύ τους, όχι από μια νέα συζήτησι, ούτε από τη μητέρα, ούτε από κανέναν άλλο, αλλ’ από τον τύφο. Επί δύο μήνες, ο γιος δεν άφησε τις Σέρρες. Μια φορά μονάχα γύρισε στην Πρώτη και ξανάδε τον πατέρα του. Μερικές μέρες αργότερα, χτυπημένος απότομα από την αρρώστεια, ο Γεώργιος Καραμανλής πέθαινε.

-Συχνά, εμπιστεύεται ο Πρόεδρος στον συνομιλητή του, είχα το αίσθημα πως ο πατέρας μου πέθανε μ’ αυτή την πίκρα στην καρδιά. Σκεφτόταν πως τη μια ή την άλλη μέρα, ασφαλώς όμως, θα παράκουγα τις συμβουλές που μου είχε δώσει. Συχνά επίσης, σ’ όλη μου τη ζωή, αναθυμήθηκα τα λόγια του. Και κάθε φορά αναρωτήθηκα αν, από τους δυό μας, δεν ήταν εκείνος που είχε δίκιο».

(Μωρίς Ζενεβουά, Η Ελλάς του Καραμανλή, ή Η Δημοκρατία Δυσχερής;, Αθήνα 1972, σελ.95-101).

Είναι προφανές πως πιστεύω ότι δίκαιο είχε ο γιος, ο μετέπειτα Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά για να γίνει αυτό το δίκαιο αντιληπτό και αποδεκτό πάλι πρέπει ο καθένας από εμάς και κάθε μία ξεχωριστά να το υποστηρίξουμε αναλογιζόμενοι την απαράμιλλη τιμή που μας έκανε ο ελληνικός λαός εκλέγοντάς μας. Για να το πω διαφορετικά και συντομότερα: Τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, πόσοι άραγε θαυμάζουν αυτό που γίναμε;

Στο χέρι μας είναι να το επιτύχουμε. Καλή επιτυχία, καλή δουλειά, και καλή συνεργασία σε όλες και όλους!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεκόρ Τασούλα: Με 283 ψήφους εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news