facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Έληξαν την αποχή οι δικηγόροι της Αθήνας, συνεχίζουν στον Πειραια

Από τη Δευτέρα επιστρέφουν στις ποινικές δίκες οι δικηγόροι της Αθήνας οι οποίοι το τελευταίο διάστημα απείχαν από τα καθήκοντά τους.

Το διοικητικό συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών αποφάσισε να αναστείλει όλες τις κινητοποιήσεις, παρά την αντίθετη άποψη της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Αντίθετα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά αποφάσισε να συνεχίσει την αποχή από τις ποινικές δίκες μέχρι τις 4 Μαρτίου, από δίκες funds μέχρι τις 11 Μαρτίου, ενώ έχουν αποφασίσει την καθολική αποχή στις  28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της τραγωδίας των Τεμπών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Έληξαν την αποχή οι δικηγόροι της Αθήνας, συνεχίζουν στον Πειραια"

Καβάλα: Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου από ομάδα νεαρών - «Θα τον σκοτώσουν»! (βίντεο)

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ένας ανήλικος, από ομάδα άλλων νεαρών, στην Καβάλα, το βράδυ της Πέμπτης (22/2) ενώ έχει δημοσιευτεί βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης.

Η επίθεση έγινε, σύμφωνα με το Mega, σε έναν 17χρονο στο κέντρο της Καβάλας. Ο ανήλικος έχει πέσει στο έδαφος και δέχεται απανωτά χτυπήματα στο κεφάλι και τα πλευρά. Στο σημείο καταφθάνουν τρέχοντας και άλλοι νεαροί. Τον χτυπούν με μανία με κλωτσιές και μπουνιές, όπως φαίνεται στο βίντεο του Center TV.

Δείτε βίντεο από τον άγριο ξυλοδαρμό:



Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες - «Θα τον σκοτώσουν!»

«Βλέπουμε μια μεγάλη παρέα ατόμων 10, 15 άτομα σίγουρα να έχουν περικυκλώσει ένα παιδί και να το βαράνε. Ο ένας τον βαρούσε τον έριξε κάτω και μετά άρχισαν να τον βαράνε και οι υπόλοιποι», περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας.

Αυτόπτες μάρτυρες καταγράφουν τον άγριο ξυλοδαρμό με τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Πάνω από 20 άτομα, ήμουν μπροστά και όταν είπα παίρνω την αστυνομία επιτέθηκαν λεκτικά και σε εμένα. Η καφετέρια δίπλα και όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Απλά ο κόσμος περνούσε και κοιτούσε. Δεν ήταν όλοι παιδιά», γράφει αυτόπτης μάρτυρας σε ανάρτησή του στα social.

Ένας άνδρας που περνούσε από το σημείο μπαίνει στη μέση για να σώσει το νεαρό αγόρι. «Τον ακολούθησε ένας και τον βάρεσε, τον έριξε πάλι κάτω και μετά συνέχισαν πάλι οι υπόλοιποι και τον βαρούσαν».

«Παιδιά εγώ μπροστά ήμουν. Δεν ήταν δύο, δεν ήταν τρεις. Ήταν πάνω από 30 άτομα και δεν ήταν όλα παιδιά. Εγώ μόνο ντροπή και απογοήτευση νιώθω να βλέπω τέτοιες εικόνες σε κεντρικότατο σημείο της πόλης από τόσα πολλά άτομα. Χάθηκε το νόημα του να είσαι άνθρωπος πια», γράφει άλλος μάρτυρας στο Facebook.

Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία, αλλά οι νεαροί δράστες είχαν ήδη εξαφανιστεί. Άγνωστος παραμένει ο λόγος της συμπλοκής ενώ ο πατέρας του 17χρονου αναμένεται να κινηθεί νομικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Καβάλα: Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου από ομάδα νεαρών - «Θα τον σκοτώσουν»! (βίντεο)"

Μακελειό στην Γλυφάδα: Τι κατέθεσε η Δέσποινα Καρνέση 12 μέρες μετά το τραγικό συμβάν στη ναυτιλιακή εταιρεία

Το πρόσωπο που θεωρούνταν «κλειδί» για να διαλκευκανθεί το μακελειό στην Γλυφάδα, κατέθεσε στην Ασφάλεια. Πρόκειται για την Δέσποινα Καρνέση, η οποία είναι η μόνη από την οικογένεια που κατάφερε να σωθεί από τη δολοφονική μανία του Αιγύπτιου στην επίθεση που έκανε στη ναυτιλιακή εταιρεία.

Δώδεκα ημέρες μετά οι Αρχές πήραν σήμερα την πρώτη κατάθεση από την Δέσποινα Καρνέση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η γυναίκα περιέγραψε τα όσα έγιναν το μοιραίο πρωινό.

Όπως είπε, όταν ο δράστης εμφανίστηκε την κλείδωσε μέσα στο γραφείο μαζί με τη γραμματέα της και στη συνέχεια δολοφόνησε τα τρία θύματά του.

Η απάντηση που έδωσε η ίδια σε σχέση με το κίνητρο της δολοφονίας δεν βοήθησε τις Αρχές καθώς όπως είπε, δεν γνωρίζει τις διαφορές που μπορεί να είχε ο «Άρης» με την αδελφή της.

Η έρευνα από το Ανθρωποκτονιών συνεχίζεται.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μακελειό στην Γλυφάδα: Τι κατέθεσε η Δέσποινα Καρνέση 12 μέρες μετά το τραγικό συμβάν στη ναυτιλιακή εταιρεία"

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι – Οι αποφάσεις της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων

Κατά τη συνεδρίασή της, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (31-29) να προτείνει στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους: 1) Από τις ποινικές δίκες μέχρι και την Παρασκευή 1.3.2024 και 2) Από την έκδοση διαταγών πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Funds) μέχρι 31.3.2024.

Υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασιστεί η 3ωρη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους κατά τις ώρες 12 μμ έως και 3μμ στις 28-2-2024, ημέρα μνήμης για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών, με παράλληλες δράσεις για το ζήτημα αυτό την ίδια ημέρα: κατάθεση υπομνήματος των Δικηγορικών Συλλόγων στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα ως νομιμοποιηθέντων διαδίκων στην διενεργούμενη προανάκριση, συνέντευξη τύπου και κατάθεση στεφάνου στον τόπο του δυστυχήματος.

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση και το διεκδικητικό πλαίσιο

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι – Οι αποφάσεις της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων"

Κλείνουν για τέσσερις ώρες τη Δευτέρα τα σύνορα στη Νίκη Φλώρινας – Κλειστό το τελωνείο στην Καστοριά

Με το κλείσιμο το συνόρων της χώρας μας προς τη Βόρεια Μακεδονία για όλους για τέσσερις ώρες, από τις 12 έως τις τέσσερις το απόγευμα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, οπότε και συζητείται στις Βρυξέλλες η νέα κοινή αγροτική πολιτική, μετά και τη σημερινή κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων Φλώρινας και Καστοριάς.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ Φλώρινας ο εκπρόσωπος του μπλόκου στο τελωνείο Νίκης, κ. Γιώργος Μπέλλης “είναι η τελευταία μάχη που δίνουμε για τώρα που θα συζητηθεί και η ΚΑΠ, την οποία ζητούμε να καταργηθεί και να επανασχεδιαστεί, έτσι ώστε να μην αποτελέσει τη ταφόπλακα του πρωτογενή τομέα”.

Από την πλευρά τους οι αγρότες της Καστοριάς θα κρατήσουν κλειστό το τελωνείο Καστοριάς

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν για τέσσερις ώρες τη Δευτέρα τα σύνορα στη Νίκη Φλώρινας – Κλειστό το τελωνείο στην Καστοριά"

Αποχώρησαν από το μπλόκο της Ανθήλης οι αγρότες

Την απόφαση να αποχωρήσουν από το μπλόκο της Ανθήλης πήραν σήμερα το πρωί οι αγρότες μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Μετά από έναν μήνα σχεδόν στον δρόμο, δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτά που κέρδισαν και πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα με άλλες μορφές κινητοποίησης.

Αναστέλλουμε την κινητοποίηση αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση προκειμένου να πιέσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας επισημαίνει ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Συλαίος, λίγα λεπτά πριν ανέβουν στα τρακτέρ για να επιστρέψουν στα χωράφια τους.

Αντίθετα παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες του δήμου Λοκρών και του δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας.

Μάλιστα στις 4 το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Αταλάντης θα διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας.

tvstar

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποχώρησαν από το μπλόκο της Ανθήλης οι αγρότες"

Παραμένουν στα περισσότερα μπλόκα οι αγρότες – Έκλεισαν την ΕΟ Θεσσαλονίκης Μουδανιών

Σε διαφορετική γραμμή κινούνται οι συνελεύσεις των αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι Θεσσαλοί αγρότες, κι ενώ επίκειται η συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα, ενώ οι περισσότεροι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις.

«Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται γιατί δυστυχώς δεν πήραμε απαντήσεις στα αιτήματα και τα προβλήματα, που έχουμε», επισημαίνουν οι Θεσσαλοί αγρότες.

«Έχουμε αποδείξει ότι συζητάμε, ότι συνθέτουμε λύσεις και λύνουμε προβλήματα», τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Έκλεισαν την ΕΟ Θεσσαλονίκης Μουδανιών

Στη Χαλκιδική οι αγρότες έκλεισαν γι’ άλλη μια φορά την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων από τις 18:30 έως και τις 20:30 στον κόμβο Πορταριάς στα Μουδανιά.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας ενίσχυση για την ακαρπία της ελιάς και έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας και αλιείας και όπως λένε εάν δεν υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα γι’ αυτούς, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Από ‘κει και πέρα, οι αγρότες Παιονίας και Κιλκίς στο τελωνείο των Ευζώνων θα προχωρούν καθημερινά 19:00-22:00 σε αποκλεισμό του ρεύματος εισόδου για τα φορτηγά διεθνών μεταφορών ενώ προγραμματίζουν και παναγροτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα στις 12:00 με τη συμμετοχή αγροτών απ’ όλη την Κεντρική Μακεδονία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένουν στα περισσότερα μπλόκα οι αγρότες – Έκλεισαν την ΕΟ Θεσσαλονίκης Μουδανιών"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θήβας από τις 26 Φεβρουαρίου λόγω εργασιών

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα της Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θήβας, περιοχής Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας θα τεθούν σε ισχύ από τις 26 Φεβρουαρίου. Ο λόγος είναι η εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης καλωδίων υπερυψηλής τάσης.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (23.02.2024), προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα της Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας, περιοχής Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, θα ισχύσουν από τις 26 Φεβρουαρίου, λόγω εκτέλεσης εργασιών εγκατάστασης καλωδίων υπερυψηλής τάσης στα πλαίσια του Έργου Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

ΦΑΣΗ Α΄

Αποκλεισμός τμήματος της διατομής της Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελευσίνα, μετά από την διασταύρωση αυτής με τις οδούς Κίμωνος (παρακαμπτήρια της Ν.Ε.Ο.Α.Κ.) και Μεγ. Αλεξάνδρου και για μήκος 50 μ. περίπου, από την 08:00΄ώρα της 26-2-2024 έως την 18:00΄ώρα της 11-3-2024, καθ’όλο το 24ωρο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων της Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας θα διεξάγεται σε τμήμα της διατομής της κατεύθυνσης προς Μάνδρα, που θα διαμορφωθεί ώστε να εξυπηρετεί και τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.

ΦΑΣΗ Β΄

Αποκλεισμός τμήματος της διατομής της Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα, πριν από την διασταύρωση αυτής με τις οδούς Κίμωνος και Μεγ. Αλεξάνδρου καθώς και τμήματος της διατομής (νότιο τμήμα) της οδού Κίμωνος. από την 08:00΄ώρα της 12-3-2024 έως την 18:00΄ ώρα της 24-3-2024, καθ’ όλο το 24ωρο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων της Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας θα διεξάγεται σε τμήμα της διατομής της κατεύθυνσης προς Ελευσίνα που θα διαμορφωθεί ώστε να εξυπηρετεί και τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.

Το ίδιο η κυκλοφορία των οχημάτων της οδού Κίμωνος θα μετατοπιστεί στο υπόλοιπο πλάτος της.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θήβας από τις 26 Φεβρουαρίου λόγω εργασιών"

Πληροφορίες για πυροβολισμούς στον καταυλισμό Ρομά στον Βλυχό Μεγάρων

Για περιστατικό με πυροβολισμούς στον καταυλισμό Ρομά στον Βλυχό Μεγάρων ειδοποιήθηκε η αστυνομία αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές αρχές για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει κάτι.

Ο συναγερμός σήμανε στις 18:40 οπότε πολίτες ενημέρωσαν για ανταλλαγή πυρών στον οικισμό Ρομά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πληροφορίες για πυροβολισμούς στον καταυλισμό Ρομά στον Βλυχό Μεγάρων"

Ιστορική προσελήνωση για τον «Οδυσσέα»: Για πρώτη φορά, μετά το 1972, αμερικανικό διαστημικό σκάφος «πατά» στο φεγγάρι

Ο ομηρικός ήρωας Οδυσσέας, χρειάστηκε 10 χρόνια για να επιστρέψει από την Τροία στο βασίλειό του στην Ιθάκη. Η NASA, χρειάστηκε κάτι παραπάνω από 50 χρόνια αναμονής έτσι ώστε να στείλει τον δικό της «Οδυσσέα» στη Σελήνη. Το ομώνυμο διαστημικό σκάφος, έγινε το πρώτο που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό έδαφος, και κατάφερε να βρεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης, μετά το 1972. Ο σύγχρονος Οδυσσέας, εξέπεμψε σήμα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά έπειτα από την επιτυχημένη αποστολή του «Apollo 17», στη Σελήνη, η οποία είχε διαρκέσει 12 ημέρες, 13 ώρες, 51 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.

Οι επικεφαλής και τα μέλη της ομάδας της NASA, που υλοποίησαν το πρόγραμμα έχουν κάθε λόγο να νιώθουν δικαιωμένοι.

«Σήμερα, για πρώτη φορά για περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ, επιστρέφουν στη σελήνη. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μία εμπορική εταιρεία, μία Αμερικανική εταιρεία εκτόξευσε και οδήγησε το ταξίδι εκεί ψηλά. Και σήμερα, είναι η μέρα που αποδεικνύει τη δύναμη και την υπόσχεση των εμπορικών εταίρων της NASA. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το μεγάλο και τολμηρό σχέδιο της εταιρείας Intuitive Machines και Space X και εδώ, της NASA. Τί θρίαμβος! Ο Οδυσσέας έφτασε στη σελήνη. Αυτό το βήμα είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για ολόκληρη την ανθρωπότητα» αναφέρει ο Μπιλ Νέλσον, επικεφαλής της NASA.

Στο κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Χιούστον, η πίεση ήταν τεράστια με τους ελεγκτές να περιμένουν με αγωνία το σήμα του σκάφους, το οποίο τελικά ανταποκρίθηκε 10 λεπτά αργότερα.

Το σκάφος έκανε κύκλους γύρω από το φεγγάρι σε τροχιά, προτού κατέβει προς τη γεμάτη κρατήρες επιφάνεια της Σελήνης αναζητώντας ένα ομαλό σημείο προσγείωσης.

Η αποστολή του Odysseus έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει το σεληνιακό περιβάλλον του νότιου πόλου της Σελήνης ενόψει του τρέχοντος σχεδίου της NASA να επιτρέψει μια αποστολή με πλήρωμα εκεί στα τέλη του 2026.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστορική προσελήνωση για τον «Οδυσσέα»: Για πρώτη φορά, μετά το 1972, αμερικανικό διαστημικό σκάφος «πατά» στο φεγγάρι"

Καιρός αύριο: Βροχές στα δυτικά και τα βόρεια το Σάββατο

Άστατος θα είναι ο καιρός στα δυτικά με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές στο ανατολικό Αιγαίο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, και στο Ιόνιο τοπικά 6 με τάση ενίσχυσης τη νυχτα.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα δυτικά και βόρεια θα φτάσει τους 19 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Nότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 και στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 06 έως 16 βαθμούς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια όπου τις πρωινές ώρες ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές στα δυτικά και τα βόρεια το Σάββατο"

Ρώσοι ιερείς ζητούν να παραδοθεί η σορός του Ναβάλνι στην οικογένειά του – «Μην γίνεστε πιο σκληροί από τον Πόντιο Πιλάτο»

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τις ρωσικές αρχές, την οποία υπέγραψαν ήδη περισσότεροι από 400 ιερείς και θρησκευόμενοι Ρώσοι ζητούν να παραδοθεί η σορός του Ναβάλνι στην οικογένειά του, ώστε οι συγγενείς και ομοϊδεάτες να μπορέσουν να τον αποχαιρετίσουν και «να του κάνουν μια χριστιανική κηδεία».

«Κάθε άνθρωπος, το αξίζει αυτό, να τον κηδέψουν όπως αρμόζει σε ανθρώπους. Ακόμη και ο Πόντιος Πιλάτος, που έλαβε την απόφαση για την Σταύρωση του Ιησού από φόβο να μην γίνει αρεστός στον αυτοκράτορα, δεν προέβαλε εμπόδια στην παράδοση της σορού του Σωτήρος για την ταφή του. Μην γίνεσθε πιο σκληροί από τον Πόντιο Πιλάτο».

Ο πρώτος που υπέγραψε την επιστολή είναι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιερέας Αντρέι Κορότσκιν, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά κατά του πολέμου, μετακόμισε στην Γερμανία και για αυτόν τον λόγο αποπέμφθηκε από το αξίωμά του από την ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο ιερέας είχε πει:

«Θυμάμαι πως ο Ναβάλνι εξέπληξε τους πάντες όχι μόνο με την επιστροφή του στην Ρωσία, αλλά και με το ότι στην απολογία του, όταν το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή που του είχε επιβληθεί με αναστολή σε πραγματική ποινή, (20/2/2020), μίλησε ξαφνικά για τον Ιησού και την Βίβλο. Τότε είχε πει ότι θεωρεί τον εαυτό του Χριστιανό και ότι η πίστη τον βοηθά σε μεγάλο βαθμό να καταλαβαίνει ποιες αποφάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος.

Μακάριοι οι πεινώντες και οι διψώντες την δικαιοσύνην, ότι αυτοί χορτασθήσονται’, είναι η γνωστή αυτή φράση από το Ευαγγέλιο την οποία μνημόνευσε και διευκρίνισε τι σημαίνει για τον ίδιο αυτή η φράση: ‘παρά το ότι η χώρα μας έχει οικοδομηθεί πάνω στην αδικία και εμείς συγκρουόμαστε μαζί της, βλέπουμε ότι την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν την αλήθεια. Θέλουν να υπάρξει αλήθεια και αργά ή γρήγορα θα το καταφέρουν. Θα χορτάσουν».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρώσοι ιερείς ζητούν να παραδοθεί η σορός του Ναβάλνι στην οικογένειά του – «Μην γίνεστε πιο σκληροί από τον Πόντιο Πιλάτο»"

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Λορέλας και άλλων τεσσάρων συλληφθέντων για το κύκλωμα μαστροπείας

Η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των πέντε συλληφθέντων για το κύκλωμα μαστροπείας με θύματα ανήλικα κορίτσια, το οποίο εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

Τα πέντε μέλη του κυκλώματος μαστροπείας συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2024. Μεταξύ αυτών και η Λορέλα που “στρατολογούσε” τα ανήλικα θύματα. 

Βαθύ λαρύγγι του Ανηλίκων που ξεσκέπασε τη βρώμικη αυτή ιστορία, είναι μια 46χρονη από την Πολωνία, μητέρα 15χρονης μαθήτριας, η οποία διαπίστωσε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί της, άρχισε να παρακολουθεί στενά την κατάσταση για να έρθει τελικά αντιμέτωπη με την εφιαλτική πραγματικότητα και την παραδοχή από το παιδί της για τη δράση της «ροζ» συμμορίας. Η καταγγελία έγινε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και αμέσως οι έμπειροι αξιωματικοί έπιασαν δουλειά για να καταφέρουν τελικά τέσσερις και πλέον μήνες αργότερα, να «ξεδοντιάσουν» το κύκλωμα με τις ανήλικες μαθήτριες.

Δείτε εδώ όλα τα στοιχεία των συλληφθέντων

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Λορέλας και άλλων τεσσάρων συλληφθέντων για το κύκλωμα μαστροπείας"

Λάρισα: Διέρρηξαν αυτοκίνητο σπάζοντας το τζάμι και έκλεψαν τσάντα με 50.000 ευρώ!

Σε συναγερμό βρίσκεται η αστυνομία της Λάρισας από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, για περιστατικό που έλαβε χώρα στο χωριό του Δήμου Λαρισαίων Μάνδρα.

Κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, άγνωστοι διέρρηξαν σταθμευμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδιοκτήτη και σπάζοντας το τζάμι του ΙΧ, άρπαξαν το ποσό των 50.000 ευρώ που βρισκόταν εντός του οχήματος και μέσα σε μία τσάντα στην θέση του συνοδηγού.

Ο ιδιοκτήτης του μεγάλου χρηματικού ποσού λίγη ώρα πριν είχε κάνει ανάληψη του ποσού από τραπεζικό κατάστημα και πιθανότατα οι δράστες τον παρακολουθούσαν.

Την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια Λάρισας.

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Διέρρηξαν αυτοκίνητο σπάζοντας το τζάμι και έκλεψαν τσάντα με 50.000 ευρώ!"

Ρωσικό τελεσίγραφο στη μητέρα του Ναβάλνι: Μυστική κηδεία αλλιώς θα τον θάψουμε στη φυλακή

Τελεσίγραφο έδωσε η Ρωσία στη μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι για την κηδεία του γιου της.

Εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι αποκάλυψε ότι οι ρωσικές αρχές έδωσαν τελεσίγραφο στη μητέρα του να αποφασίσει εντός τριών ωρών αν θα δεχτεί να κάνει μυστικά την κηδεία του γιου της, διαφορετικά θα τον θάψουν μέσα στη φυλακή.

Η εκπρόσωπος τύπου του εκλιπόντος Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, έγραψε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ: «Πριν από μια ώρα, ένας ανακριτής κάλεσε τη μητέρα του Ναβάλνι και της έδωσε τελεσίγραφο. Είτε να συμφωνήσει εντός τριών ωρών σε μια μυστική κηδεία χωρίς να υπάρξει δημόσιος αποχαιρετισμός ή ο Αλεξέι θα ταφεί στην αποικία κρατουμένων»

Η Γιαρμίς είπε ότι η μητέρα του Ναβάλνι απέρριψε το τελεσίγραφο και συνέχισε να ζητά να της παραδώσουν τη σορό του.

«Η ίδια αρνήθηκε να συνομιλήσει με την Ανακριτική Επιτροπή, επειδή δεν έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίσουν πως και πού θα ταφεί ο γιός της. Απαιτεί να τηρηθεί ο νόμος, ο οποίος υποχρεώνει τους ανακριτές να παραδώσουν την σορό σε διάστημα δύο ημερών από τη στιγμή που έχουν προσδιορισθεί οι αιτίες του θανάτου. Σύμφωνα με τα ιατρικά έγγραφα , τα οποία η ίδια υπέγραψε, η προθεσμία αυτή των δύο ημερών εκπνέει αύριο. Η ίδια επιμένει οι αρχές να επιτρέψουν να γίνει η κηδεία και νεκρώσιμος ακολουθία σύμφωνα με τις παραδόσεις», έγραψε η Γιαρμίς.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λουντμίλα, 69 ετών, απαιτεί εδώ και μέρες από τις αρχές να παραδώσουν τη σορό του για να ταφεί με τρόπο που θα επιτρέψει στους φίλους, την οικογένεια και τους υποστηρικτές του να του πουν το τελευταίο αντίο.

Την ίδια στιγμή, με ανοιχτή επιστολή τους προς τις ρωσικές αρχές, την οποία υπέγραψαν ήδη περισσότεροι από 400 ιερείς και θρησκευόμενοι Ρώσοι, ζητούν να παραδοθεί η σορός του Ναβάλνι στην οικογένειά του, ώστε οι συγγενείς και ομοϊδεάτες να μπορέσουν να τον αποχαιρετίσουν και «να του κάνουν μια χριστιανική κηδεία».

«Κάθε άνθρωπος, το αξίζει αυτό, να τον κηδέψουν όπως αρμόζει σε ανθρώπους. Ακόμη και ο Πόντιος Πιλάτος, που έλαβε την απόφαση για την Σταύρωση του Ιησού από φόβο να μην γίνει αρεστός στον αυτοκράτορα, δεν προέβαλε εμπόδια στην παράδοση της σορού του Σωτήρος για την ταφή του. Μην γίνεσθε πιο σκληροί από τον Πόντιο Πιλάτο».

Ο πρώτος που υπέγραψε την επιστολή είναι ο ιερέας Αντρέι Κορότσκιν, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά κατά του πολέμου, μετακόμισε στην Γερμανία και για αυτόν τον λόγο αποπέμφθηκε από το αξίωμά του από την ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο ιερέας είχε πει: «Θυμάμαι πως ο Ναβάλνι εξέπληξε τους πάντες, όχι μόνο με την επιστροφή του στην Ρωσία, αλλά και με το ότι στην απολογία του, όταν το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή που του είχε επιβληθεί με αναστολή σε πραγματική ποινή, (20/2/2020), μίλησε ξαφνικά για τον Ιησού και την Βίβλο. Τότε είχε πει ότι θεωρεί τον εαυτό του Χριστιανό και ότι η πίστη τον βοηθά σε μεγάλο βαθμό να καταλαβαίνει ποιες αποφάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος.

“Μακάριοι οι πεινώντες και οι διψώντες την δικαιοσύνην, ότι αυτοί χορτασθήσονται”, είναι η γνωστή αυτή φράση από το Ευαγγέλιο την οποία μνημόνευσε και διευκρίνισε τι σημαίνει για τον ίδιο αυτή η φράση: ‘παρά το ότι η χώρα μας έχει οικοδομηθεί πάνω στην αδικία και εμείς συγκρουόμαστε μαζί της, βλέπουμε ότι την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν την αλήθεια. Θέλουν να υπάρξει αλήθεια και αργά ή γρήγορα θα το καταφέρουν. Θα χορτάσουν’».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό τελεσίγραφο στη μητέρα του Ναβάλνι: Μυστική κηδεία αλλιώς θα τον θάψουμε στη φυλακή"

Χανιώτισσα «έφαγε πόρτα» στον ΟΑΕΔ – Μπήκε με τη συνδρομή της Αστυνομίας | Photos

Ένα πρωτοφανές περιστατικό θέλησε να καταγγείλει σήμερα μια Χανιώτισσα, κατά την εμπειρία της επίσκεψής της στο παράρτημα του ΟΑΕΔ στην οδό Τζανακάκη (νυν ΔΥΠΑ).

Όπως καταγγέλλει στο zarpanews.gr, η κ. Ιωάννα Κασίμη, στην προσπάθειά της να μπει στο κτήριο της δημόσιας υπηρεσίας στη 1 περίπου το μεσημέρι, προκειμένου να εξυπηρετηθεί, «έφαγε πόρτα» από τον υπάλληλο της εταιρείας σεκιούριτι που φυλάσσει τον χώρο, ο οποίος της απέτρεψε την είσοδο, λέγοντάς της πως θα έπρεπε να έχει κλείσει ραντεβού ενώ την παρότρυνε, οποιαδήποτε συναλλαγή επιθυμεί, να την κάνει ηλεκτρονικά. Η καταγγέλλουσα κάλεσε αμέσως την Αστυνομία, η οποία έσπευσε για την διευθέτηση του συμβάντος.

«Από πότε δεν μπορεί ένας Έλληνας πολίτης να μπει σε δημόσια υπηρεσία; Ποιος το απαγορεύει; Είναι δυνατόν να είμαι πολίτης αυτού του κράτους και να μην με αφήνουν να μπω να ρωτήσω σε δημόσια υπηρεσία;»

Η κ. Κασίμη εξήγησε πως «μου έδειξαν την εγκύκλιο που λέει ότι για να εξυπηρετηθεί κάποιος πρέπει να έχει ραντεβού. Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να κλείσω ηλεκτρονικά το ραντεβού και ήθελα να ρωτήσω τη διαδικασία από κοντά για το τι πρέπει να κάνω. Πουθενά δεν λέει ότι απαγορεύεται η είσοδος στην υπηρεσία. Αν είναι δυνατόν. Δεν πάω στο σπίτι κάποιου ιδιωτικά, σε δημόσια υπηρεσία πήγα και δεν μπορεί ένας υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας να αποτρέπει την είσοδο. Γι’ αυτό φώναξα την Αστυνομία».

Η καταγγέλλουσα μπήκε τελικά με την συνδρομή των αστυνομικών στο κτήριο της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπου όπως διηγήθηκε η ίδια, ο προϊστάμενος, της είπε πως δεν υπήρχε πρόβλημα σχετικά με την είσοδό της και πως έπρεπε να τον ενημερώσει:

«Πώς να τον φωνάξω, από το πεζοδρόμιο;», αναρωτήθηκε η  η κ. Κασίμη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σε ποια δημόσια υπηρεσία σε εξυπηρετούν στο πεζοδρόμιο;».

Πρόκειται όντως για ένα πρωτοφανές περιστατικό, μιας και η είσοδος των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες είναι ελεύθερη.

Τι δηλώνει ο σεκιούριτι για το περιστατικό

Ο φύλακας που βρισκόταν στην πόρτα της υπηρεσίας, τόνισε στο zarpanews.gr ότι ήταν υποχρεωμένος να τηρήσει τις οδηγίες που είχε λάβει από τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος αλλά και σχετική εγκύκλιο που είναι σε ισχύ από πέρσι.

«Είχα λίστα με ραντεβού στην υπηρεσία και κανόνιζα να μπαίνει με τη σειρά όποιος είχε ραντεβού. Όμως από τον Απρίλιο του 2023 υπάρχει και εγκύκλιος του υπουργείου που αναφέρει ότι η υπηρεσία λειτουργεί με ραντεβού για πράγματα που δεν γίνονται ηλεκτρονικά. Αυτό που έκανα ήταν να τηρήσω όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο και τις εντολές του προϊστάμενου, δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό», είπε ο φύλακας.

zarpanews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιώτισσα «έφαγε πόρτα» στον ΟΑΕΔ – Μπήκε με τη συνδρομή της Αστυνομίας | Photos"

Πύρινη κόλαση στη Βαλένθια: 10 νεκροί, 14 αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστόν 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και 14 αγνοούμενους προξένησε η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαλένθια της Ισπανίας. Το κτίριο των 14ων ορόφων έγινε παρανάλωμα του πυρός με τρομακτική ταχύτητα, ενώ άγνωστα παραμένουν, μέχρι στιγμής, τα αίτια που οδήγησαν στην έναρξη της φωτιάς.

Το εύφλεκτο υλικό με το οποίο είχαν καλυφθεί οι επιφάνειες του οικοδομήματος για λόγους μόνωσης, ήταν αυτό που οδήγησε στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς. Οι κάτοικοι του έχουν ήδη μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις του δήμου, ενώ τους παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια, όπως και ψυχολογική υποστήριξη.

Το συγκρότημα κατοικιών στη Βαλένθια έχει τυλιχθεί στις φλόγες, μόλις λίγη ώρα από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. Με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων οι φλόγες μεταφέρονται και σε διπλανό κτίριο.

Εκτός ελέγχου η φωτιά μαίνεται για ώρες με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να την περιορίσουν. Ένας από αυτούς εγκλωβίζεται και αναγκάζεται να πηδήξει.

Πολλοί από τους ένοικους κατάφεραν και βγήκαν εγκαίρως. Υπάρχουν όμως νεκροί και αγνοούμενοι, μεταξύ τους και μια τετραμελής οικογένεια – οι γονείς, ένα αγόρι 3 ετών και ένα βρέφος δύο εβδομάδων. Αρχικά οι τραυματίες ήταν 15 κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, οι περισσότεροι όμως έχουν πάρει εξιτήριο.

Η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης γίνεται με τη βοήθεια drone. Το μέγεθος όμως της καταστροφής φαίνεται με το πρώτο φως της ημέρας, όταν πια πυροσβέστες και αστυνομία καταφέρνουν να μπουν στο κτίριο. 

Βίντεο που δημοσιεύει η el pais δείχνει πόσο αστραπιαία εξαπλώθηκε η φωτιά. Ξεκίνησε από τον 4ο όροφο στις 5.37, 14 λεπτά αργότερα είχε εξαπλωθεί σε αρκετούς ορόφους και μόλις 40 λεπτά μετά το συγκρότημα είχε πια τυλιχθεί στις φλόγες. Τα αίτια δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως εκτιμάται ότι η γρήγορη εξάπλωση οφείλεται στο εύφλεκτο μονωτικό υλικό της πρόσοψης.

Κάτοικοι σπεύδουν να δώσουν ότι μπορούν από ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Ενώ και η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα στήριξης, με τον Ισπανό πρωθυπουργό να σπεύδει στο σημείο.

Περιλαμβάνουν οικονομική βοήθεια 6.000 με 10.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, 1.000 έως 1.500 ευρώ ενίσχυση για όποιον θέλει να νοικιάσει διαμέρισμα, μηδενική φορολογία για όποιον θέλει να αγοράσει και ειδική μέριμνα για ψυχολογική στήριξη.

Το κτίριο και το εύφλεκτο υλικό

Η Δεκαετία του 2000 ήταν η χρυσή δεκαετία για τις κατασκευαστικές εταιρίες μέχρι την κρίση του 2008 που σήμανε καταστροφή γι’ αυτόν τον κλάδο της οικονομίας.

Η 14όροφη πολυκατοικία πήρε άδεια οικοδόμησης το 2005 ακολουθώντας κατά γράμμα τον ισχύοντα νόμο που τότε επέτρεπε τη χρήση τέτοιων υλικών.

Το κτήριο παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρία Fbex το 2009, εταιρία που όμως χρεοκόπησε το 2010 μαζί με χιλιάδες άλλες παρόμοιες εταιρίες του κλάδου λόγω της κρίσης. Μόλις το 2014 μετακόμισαν οι πρώτοι ένοικοι στην πολυκατοικία που θεωρούνταν πολυτελούς κατασκευής αφού ένα τυπικό διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων με δύο μπάνια και κοινόχρηστη πισίνα κόστιζε μισό εκατομμύριο ευρώ. 

Το κτίριο ήταν καλυμμένο με πολυουρεθάνη, ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό. Αυτό επιβεβαίωσε η Εστέρ Πουσάντες, του Κολλεγίου Βιομηχανικών Τεχνικών Μηχανικών της Βαλένθια, εμπειρογνώμονας για το συγκεκριμένο κτίριο. Σύμφωνα με την μηχανικό, το κτίριο είχε ένα φύλλο αλουμινίου που έχει απόσταση 10 cm από την πρόσοψη. Σε αυτό το κενό, τοποθετήθηκε η επένδυση.

Η φωτιά στη Βαλένθια, θυμίζει τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον Πύργο Grenfell το 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 72 άνθρωποι και οδήγησε την ΕΕ να αλλάξει τον ευρωπαϊκό κανονισμό ενώ οι έρευνες για τα αίτια κράτησαν πολλά χρόνια. Όμως αυτή η ρυθμιστική αλλαγή δεν επηρεάζει το συγκεκριμένο κτήριο της Βαλένθιας αφού ήδη είχε κατασκευαστεί από το 2009.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύρινη κόλαση στη Βαλένθια: 10 νεκροί, 14 αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες"

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ενισχύουν τα μπλόκα οι Θεσσαλοί αγρότες – Ζητούν αναστολή της ΚΑΠ

Σε διαφορετική γραμμή κινούνται οι συνελεύσεις των αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι Θεσσαλοί αγρότες, κι ενώ επίκειται η συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα, ενώ οι περισσότεροι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις. 

Κινητοποιήσεις μέσα στην πόλη της Καρδίτσας σχεδιάζουν οι Θεσσαλοί για τη Δευτέρα, καθώς στις Βρυξέλλες θα διεξάγεται η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ.

Αποφασισμένοι όχι μόνο να συνεχίσουν αλλά και να ενισχύσουν τα μπλόκα τους σε Καρδίτσα και Φάρσαλα εμφανίζονται οι αγρότες, τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες. Αποφάσισαν να παραμείνουν στο μπλόκο του Ε65, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κέντρο της Καρδίτσας.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τον Ντάνιελ, ζητούν άμεσα την αναστολή της πράσινης ΚΑΠ και την ανασυγκρότηση των πλημμυρισμένων εδαφών τους, ώστε να μη χάσουν την επόμενη καλλιεργήσιμη περίοδο που αρχίζει την άνοιξη.

«Ακόμη κι αν όλοι οι συνάδελφοί μας αποχωρήσουν, είμαστε οι τελευταίοι που θα το κάνουμε», δηλώνουν οι αγρότες από το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας.

Οι αγρότες του Πλατυκάμπου αμέσως μετά την επιστροφή τους από την Αθήνα αποφάσισαν και τις επόμενες κινήσεις μέσα από τη γενική τους συνέλευση.

Δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να γίνει πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ενισχύουν τα μπλόκα οι Θεσσαλοί αγρότες – Ζητούν αναστολή της ΚΑΠ"

Συνελήφθη διαρρήκτης στο Κερατσίνι: Εισέβαλε σε σπίτι και προσπάθησε να βιάσει 28χρονη υπό την απειλή μαχαιριού

Ένα ακόμα σοκαριστικό περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Κερατσίνι, όπου ένας 30χρονος διαρρήκτης, μπούκαρε σε σπίτι και επιχείρησε να βιάσει την 28χρονη γυναίκα που διέμενε εκεί.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο σεσημασμένος άνδρας με καταγωγή από την Αλβανία διέρρηξε ένα σπίτι στην οδό Φερών στο Κερατσίνι και όταν αντίκρισε την γυναίκα από την Βουλγαρία που κοιμόταν στην κατοικία της επιχείρησε να τη βιάσει.

Η 28χρονη γυναίκα αντιστάθηκε και τότε ξεκίνησε η πάλη με τον 30χρονο -που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί ξανά για απόπειρα βιασμού και έδινε «παρών» σε αστυνομικό τμήμα- να της καταφέρνει πολλαπλά και βίαια χτυπήματα.

Μάλιστα, στη συνέχεια, ο άνδρας από την Αλβανία προσπάθησε να τη βιάσει υπό την απειλή μαχαιριού με την ίδια να συνεχίζει να αντιστέκεται και να τραυματίζεται στα χέρια από το μαχαίρι του δράστη.

Έπειτα από ώρα πάλης, η 28χρονη κατάφερε να δαγκώσει τον επίδοξο βιαστή ο οποίος τράπηκε σε φυγή. Η ίδια κατήγγειλε το συμβάν στην αστυνομία όταν σοβαρά τραυματισμένη στο πρόσωπο και τα χέρια.

Οι άνδρες της Αστυνομίας έφτασαν χθες (22/02) στα ίχνη του 30χρονου δράστη από την Αλβανία και του πέρασαν χειροπέδες.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη διαρρήκτης στο Κερατσίνι: Εισέβαλε σε σπίτι και προσπάθησε να βιάσει 28χρονη υπό την απειλή μαχαιριού"

Διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι του Λεωνίδα Κουτσόπουλου – Του άρπαξαν 35.000 ευρώ και ένα Rolex

Θύμα ληστείας έπεσε το βράδυ της Πέμπτης ο σεφ και κριτής του MasterChef , Λεωνίδας Κουτσόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στις 9:00 το βράδυ ο κριτής του MasterChef ανακάλυψε ότι διαρρήκτες είχαν παραβιάσει το ρολό ασφαλείας στο παράθυρο του ισογείου της μονοκατοικίας όπου διαμένει στην Παλλήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες, αφού έψαξαν το σπίτι, εντόπισαν και άρπαξαν το χρηματικό ποσό των 35.000 ευρώ καθώς και ένα ρολόι μάρκας Ρόλεξ.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Τ.Α. Παλλήνης. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι του Λεωνίδα Κουτσόπουλου – Του άρπαξαν 35.000 ευρώ και ένα Rolex"

Εξελίξεις: Νεκρή η Σταυρούλα Γκουγκουλιά που είχε εξαφανιστεί στην Κυψέλη – Ταυτοποιήθηκε η σορός της

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση της 53χρονης Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την Κυψέλη, καθώς ταυτοποιήθηκε η σορός της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταυτοποίηση του DNA που λήφθηκε από τον πατέρα της επιβεβαίωσε τον θάνατο της 53χρονης.

Η σορός της βρέθηκε στον Πόρο, όπου ξεβράστηκε από την θάλασσα τον Αύγουστο, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνισή της. Η γυναίκα, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε πάει για νυχτερινό μπάνιο στο Παλαιό Φάληρο και για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους έχασε τις αισθήσεις της και πνίγηκε.

Η εξαφάνιση της 53χρονης είχε δηλωθεί από τη συγκάτοικό της, με κάποια καθυστέρηση, και το τελευταίο διάστημα είχαν αναλάβει την έρευνα αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών.

Τα στοιχεία που «έδειχναν» ότι η σορός ανήκει στην 53χρονη από την Κυψέλη

Οι Αρχές είχαν στα χέρια τους δυο στοιχεία που είχαν ουσιαστικά, λύσει την υπόθεση: Το ρολόι στο χέρι της Σταυρούλας είναι το ίδιο με αυτό της σορού, όπως και μια ουλή στο σώμα της 53χρονης, η οποία ταιριάζει απόλυτα.

Παράλληλα, υπάρχει μαρτυρία που αναφέρει πως το βράδυ της εξαφάνισης στην παραλία του Αλίμου, η Σταυρούλα μπήκε στη θάλασσα για μπάνιο και τα ρούχα έμειναν στο σημείο που τα άφησε.

Ωστόσο, στο σακίδιο της δεν βρέθηκε το πορτοφόλι της ή το κινητό της τηλέφωνο, τα οποία προφανώς και εκλάπησαν αφού η τσάντα έμεινε για ώρες ανοιχτή σε δημόσιο χώρο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξελίξεις: Νεκρή η Σταυρούλα Γκουγκουλιά που είχε εξαφανιστεί στην Κυψέλη – Ταυτοποιήθηκε η σορός της"

Ελασσόνα: Παράθυρο σε Ειδικό Σχολείο έπεσε δίπλα σε εκπαιδευτικό

Από τύχη δεν σημειώθηκε τραυματισμός στο ειδικό σχολείο στην Ελασσόνα, με τις εικόνες να προκαλούν έντονο προβληματισμό, για μια αδιαφορία διαχρονική, όπως φαίνεται…

Προϊστάμενος του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης, στην Ελασσόνα είδε το παράθυρο με την κάσα και τα τζάμια του, να πέφτει πάνω του, όταν πήγε να το κλείσει.

Από τύχη δεν τραυματίστηκε ο εκπαιδευτικός, ενώ και τα παιδιά είχαν μόλις φύγει από τη  σχολική αίθουσα. Όλα έγιναν το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου, με τις παρακάτω εικόνες του ekdosi.gr, να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Όπως φαίνεται οι μεντεσέδες που συγκρατούσαν την κάσα είχαν σκουριάσει με συνέπεια να πέσει όλη η κατασκευή. Σε αναφορά του σχολείου προς την αρμόδια δημοτική αρχή το 2021, είχαν επισημανθεί μια σειρά από κίνδυνοι λόγω τις μηδαμινής συντήρησης στις εγκαταστάσεις.

  • «Τα παράθυρα είναι παλιά και σιδερένια με τα απλά τζάμια που είναι επικίνδυνα για κάθε σχολικό περιβάλλον πόσο μάλιστα για ένα ειδικό πλαίσιο.
  • Τα κουφώματα δεν εφάπτονται ώστε να παρέχουν μόνωση με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες θέρμανσης και  διαφορές θερμοκρασίας σε διαφορετικούς χώρους.
  • Το πάτωμα με επικάλυψη μωσαϊκού στο χώρο του διαδρόμου, που χρησιμοποιείται ως κοινός χώρος διαλείμματος και εκδηλώσεων, έχει υποστεί καθίζηση και ρωγμές.
  • Τα ξύλινα πατώματα και στους χώρους των αιθουσών καλύπτονται με μοκέτες που συνάμα έχουν φθαρεί γεγονός σημαντικής επιβάρυνσης με μικρόβια.
  • Οι χώροι με τις επεμβάσεις που έχουν γίνει είναι περιορισμένοι και μικροί, κάποιοι ακατάλληλοι για τη χρήση τους, όπως αυτός του γυμναστηρίου.
  • Απαραίτητος κρίνεται και ο έλεγχος του καυστήρα και εκσυγχρονισμός στο σύστημα θέρμανσης.
  • Αποκατάσταση των φθορών στο εξωτερικό επίχρισμα και στα χρώματα.
  • Επιτακτική κρίνεται διαμόρφωση του προαύλιου χώρου και της παιδικής χαράς.  Ο πέτρινος αυλόγυρος θέλει υποστήριξη και Η περίφραξη δεν είναι επαρκής» έλεγαν από το 2021 οι υπεύθυνοι του σχολείου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελασσόνα: Παράθυρο σε Ειδικό Σχολείο έπεσε δίπλα σε εκπαιδευτικό"

Νέο σοκ στη Θεσσαλονίκη: 42χρονος μαχαίρωσε στο λαιμό τη σύζυγό του και αναζητείται

Νέο περιστατικό μέσα σε 24 ώρες, συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη, μετά τη γυναικοκτονία στη Χαριλάου. 42χρονος άντρας επιτέθηκε με μαχαίρι στην 39χρονη σύζυγό του, την οποία και τραυμάτισε στο λαιμό. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ ο σύζυγός της, μετά την πράξη του, διέφυγε και αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ.

Όλα συνέβησαν με το «καλημέρα», στα όρια των περιοχών Ωραιόκαστρο-Εύοσμος, μέσα σε ΙΧ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τις πρώτες πληροφορίες του GRTimes, το περιστατικό σημειώθηκε στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου, σε περιοχή μεταξύ του Ευόσμου και του Ωραιοκάστρου.

Για άγνωστο, μέχρι στιγμής λόγο, ο 42χρονος επιτέθηκε στην 39χρονη σύζυγό του μέσα σε αυτοκίνητο – πιθανόν του ζευγαριού-, με μαχαίρι, τραυματίζοντάς την στο λαιμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των διασωστών του ΕΚΑΒ, ο τραυματισμός της δεν είναι σοβαρός και η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Πηγές από το νοσοκομείο διευκρινίζουν στο GRTimes πως η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο. 

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 42χρονου, ο οποίος φέρεται να την εγκατέλειψε αιμόφυρτη στο σημείο.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σοκ στη Θεσσαλονίκη: 42χρονος μαχαίρωσε στο λαιμό τη σύζυγό του και αναζητείται"

Εγκληματική οργάνωση κατασκεύαζε όπλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή - Χειροπέδες σε 4

Χειροπέδες πέρασε η αστυνομία σε τέσσερα άτομα στη Σάμο που κατασκεύαζαν όπλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή. 

Οι συλληφθέντες, ηλικίας 19 έως 20 ετών για κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κατασκευή, κατοχή και εμπορία - διάθεση όπλων. 

Οι κατηγορούμενοι είχαν προμηθευτεί  3Dεκτυπωτή, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τον οποίο είχαν εγκαταστήσει στο σπίτι του ενός μέλους της οργάνωσης και έχοντας την απαραίτητη γνώση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, προέβαιναν στην παραγωγή - εκτύπωση είτε αυτοτελών όπλων, είτε ανταλλακτικών.

εγκληματική οργάνωση

Κατασκεύασαν νέα μορφή όπλου 

Παράλληλα είχαν προμηθευτεί 2 πιστόλια κρότου λάμψης, με σκοπό την μετατροπή αυτών σε ενεργά πυροβόλα όπλα και την πώλησή τους σε ενδιαφερόμενους. Μάλιστα, τα μέλη της  εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατασκευάσει τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα, η οποία αποτελεί νέα μορφή οπλισμού.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι προμηθεύονταν από άγνωστα άτομα ποσότητες ναρκωτικών ουσιών - ακατέργαστης κάνναβης, μέρος της οποίας αποθήκευαν για προσωπική χρήση, ενώ την υπόλοιπη τη διακινούσαν σε τρίτα άτομα που διέμεναν στη Σάμο έναντι συμφωνηθέντος αντιτίμου, με σκοπό τον πορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους και την περαιτέρω συνέχιση της δράσης τους.

Τι κατασχέθηκε
  • εκτυπωτής τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter) με το τροφοδοτικό καλωδίου και των εξαρτημάτων του,
  • 5 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • 4 καρούλια που περιείχαν αναλώσιμο υλικό - πρώτη ύλη του εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter),
  • πλαστική πιστολοειδής λαβή ημιαυτόματου όπλου,
  • πλαστικός γεμιστήρας για ημιαυτόματο όπλο,
  • 6 φορητά μέσα αποθήκευσης, το ένα εκ των οποίων συνδεδεμένο με τον εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter),
  • 2 αναδιπλούμενοι σουγιάδες,
  • 6 κινητά τηλέφωνα,
  • 5 σκληροί δίσκοι,
  • 2 πιστόλια κρότου με 2 γεμιστήρες, εκ των οποίων το ένα χωρίς το πλαστικό μέρος της λαβής του,
  • 4 πλαστικά μέρη λαβής όπλου,
  • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • 2 μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης,
  • πλαστικός κορμός με μηχανισμό σκανδάλης ημιαυτόματου όπλου και
  • πλαστικό κλείστρο με κάννη ημιαυτόματου όπλου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκληματική οργάνωση κατασκεύαζε όπλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή - Χειροπέδες σε 4 "

Κρήτη: Πλοιάριο με 85 μετανάστες εντοπίστηκε στους Καλούς Λιμένες – Επί τόπου το Λιμενικό

Συναγερμός σήμανε στις Λιμενικές Αρχές, περίπου στις 06:30 το πρωί της Παρασκευής (23/2) για πλοιάριο με δεκάδες μετανάστες που προσέγγιζε τους Καλούς Λιμένες.

Το πλοιάριο εντοπίστηκε νότια των Καλών Λιμένων, μεταφέροντας, κατά πληροφορίες, 85 άνδρες.

Στο σημείο βρέθηκε αρχικά εμπορικό πλοίο, ενώ μετέβη και σκάφος του Λιμενικού για την ασφαλή αποβίβασή των ανθρώπων και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικαστικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Πλοιάριο με 85 μετανάστες εντοπίστηκε στους Καλούς Λιμένες – Επί τόπου το Λιμενικό"

Ιδού η έκθεση της τραγωδίας - Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα Κοκοτσάκη που κατατέθηκε στον Ανακριτή για το δυστύχημα στα Τέμπη (pics, vid)

Το τεχνικό πόρισμα συντάχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες συλλογής στοιχείων, με την επιμονή και μόνο των οικογενειών των θυμάτων και μάλιστα με στοιχεία, δικογραφίες και υλικά, που κατόρθωσαν να συλλέξουν, στην καλύτερη περίπτωση 2 μήνες μετά την τραγωδία έως 11 μήνες μετά από αυτήν!

Αλλοιώθηκε και «μολύνθηκε» το βασικό σκηνικό του δυστυχήματος των Τεμπών, με εγκληματικές αβλεψίες, παραλείψεις και ενέργειες, οδηγώντας ακόμη και την επίσημη έρευνα, σε λάθος δεδομένα και σκεπτικό, για τον θάνατο που προκάλεσε η σφοδρή μετωπική σύγκρουση, της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική πάνω στην ίδια γραμμή κι ενώ κινούνταν από διαφορετική κατεύθυνση (ανόδου και καθόδου) στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Σε 5 ημέρες κλείνουμε έναν ακριβώς χρόνο, από το αποκαλούμενο “έγκλημα των Τεμπών” με θύματα επισήμως 57 ανθρώπους και μόλις χθες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, μέσω του κ. Χρήστου Κωνσταντινίδη, παρέδωσαν στις Ανακριτικές Αρχές της Λάρισας, προκειμένου να αξιοποιηθεί αλλά και να ενσωματωθεί στη σχετική δικογραφία, το τελικό πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών και ορισθέντα ως Τεχνικού Συμβούλου του Συλλόγου, Βασίλειου Κοκοτσάκη. Ο γνωστός από την εξειδικευμένη γνώση του, άλλοτε αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, σε θέματα πυρκαγιών, εμπρησμών και ανακρίσεων τέτοιων δικογραφιών, που είναι και δικαστικός πραγματογνώμονας, συνέταξε την οριστική του έκθεση, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε στα δύο τρένα, από τις οποίες, οι 28 από τους 57 επισήμως νεκρούς, έφεραν σοβαρά εγκαύματα έως απανθράκωση από την εκδηλωθείσα φωτιά.

Το τεχνικό πόρισμα συντάχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες συλλογής στοιχείων, με την επιμονή και μόνο των οικογενειών των θυμάτων και μάλιστα με στοιχεία, δικογραφίες και υλικά, που κατόρθωσαν να συλλέξουν, στην καλύτερη περίπτωση 2 μήνες μετά την τραγωδία έως 11 μήνες μετά από αυτήν!
Το πόρισμα που η εφημερίδα “Ν.Κ.” και το neakriti.gr παραθέτει σήμερα αυτούσιο , είναι η τεχνική έκθεση του κ. Βασίλη Κοκοτσάκη, αναφορικά με την έκρηξη και την πυρκαγιά κατά την σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων και είναι εξόχως αποκαλυπτικό, για το “τι έγινε” και κυρίως το “τι δεν έγινε” στην διερεύνηση της τραγωδίας.

Τα βασικά σημεία 

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο ίδιος ο τεχνικός σύμβουλος, Βασίλης Κοκοτσάκης: 
«1. Ο χώρος “μολύνθηκε” γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, αλλοιώθηκε κιόλας αφού ικανή έκταση περίπου 2 στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά όπως χαλίκια και μπετόν.
Κυρίως όμως το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα (συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλαδή αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος, πάχτωση του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα επίσης ικανού πάχους.
Η ενέργεια αυτή δυσχεραίνει αν δεν αποκλείει κιόλας την έρευνα στο σημείο εκείνο και κυρίως την λήψη δειγμάτων που ίσως βοηθούσαν στην διαφώτιση αρκετών από τα ερωτήματα της έρευνας.

2. Όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη, όλα τα υλικά, αντικείμενα κλπ. που καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στην εκδήλωση του συμβάντος, θεωρούνται πειστήρια και ως τέτοια πρέπει αντιμετωπίζονται. Πέραν των άλλων τυπικών και ουσιαστικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, είναι και αυτό (κύριο) της διαφύλαξης και προστασίας.
Τα συγκεκριμένα αντικείμενα-πειστήρια (συντρίμμια, χώματα) που μετακινήθηκαν από τον τόπο του συμβάντος έπρεπε να διαφυλαχτούν και προστατευτούν τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τυχόν απόπειρά αλλοίωσης ή αφαίρεσης, μέτρα που δεν λήφθηκαν στον βαθμό που θα εξασφάλιζε την έγκαιρη -ασφαλή και αδιαμφισβήτητη έρευνα επ΄ αυτών και την διατήρηση τυχόν υπολειμμάτων-στοιχείων που θα βοηθούσαν προς τούτο.

3. Ο τρόπος και η επιλογή των χώρων από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα για χημική ανάλυση, είναι μεθοδολογικά μη ορθός, γιατί τα περισσότερα δείγματα έχουν ληφθεί από το βόρειο τοιχίο αντιστήριξης και όχι από τον χώρο που έγινε η καύση-έκρηξη. (Πιθανότατα δεν ελήφθησαν, γιατί ο χώρος είχε διαμορφωθεί και αλλοιωθεί και υπήρχε και χρονική καθυστέρηση λήψης δειγμάτων, γεγονός που καθιστούσε πλέον, τα δείγματα επισφαλή και όχι αντιπροσωπευτικά». 

Τα «άφαντα» κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Αίσθηση όμως προκαλεί στο πόρισμα του Βασίλη Κοκοτσάκη και μια ακόμη παράμετρος. Η επιμονή του για την αναγκαιότητα να ληφθούν δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα κοντέινερ εμπορικής, τα οποία μετά το δυστύχημα κι ενώ όλα τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας μεταφέρθηκαν σε οικόπεδο του ΟΣΕ (!) στη θέση Κουλούρι, τα συγκεκριμένα 3 βαγόνια κοντέινερ, της εμπορικής αμαξοστοιχίας, «αγνοείται» καταφανώς η «τύχη τους» τουλάχιστον όσον κι αν επιδίωξαν τα μέλη του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων, οι νομικοί τους παραστάτες αλλά και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι, να πληροφορηθούν που βρίσκονται, για την άντληση τυχόν περαιτέρω στοιχείων από την εξέταση τους. 
Ο κ. Κοκοτσάκης στη τεχνική του έκθεση είναι σαφής σε δύο τουλάχιστον σημεία: «…Δεν ελήφθησαν έγκαιρα δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα κοντέινερ εμπορικής, κυλικείο επιβατικής που αποδεδειγμένα συμμετείχαν στο φαινόμενο της πυρόσφαιρας, για ανάλυση και διαπίστωση υλικών καύσης…» αλλά και στο σημείο της αναφοράς του για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής επαναλαμβάνει το ότι: 
«…ε. Να ληφθούν δείγματα και αναλυθούν, από τα τοιχώματα του βαγονιού του κυλικείου γιατί τόσο σε αυτό όσο και στην εμπορική αμαξοστοιχία (πλατφόρμες κοντέινερ) πιθανόν να υπάρχουν αιθάλες, που η ανάλυση τους μέσω φασματογραφίας μάζας, πιθανόν να μας δώσει εικόνα, υλικά και τρόπο με τον οποίο κάηκαν.
στ. Να ληφθούν δείγματα από τις λαμαρίνες των κοντέινερ που ήταν φορτωμένα στα τρία πρώτα βαγόνια της εμπορικής και να γίνει ανάλυση στις αιθάλες που βρίσκεται σε αυτά(αν βρίσκεται ακόμη)».

Κατατέθηκε στις ανακριτικές αρχές 

Η εφημερίδα “Ν.Κ.” και το neakriti.gr παραθέτει στις επόμενες σελίδες αυτούσια την τεχνική έκθεση του Βασίλη Κοκοτσάκη, που ήδη χθες κατατέθηκε στις ανακριτικές αρχές στη Λάρισα, όπου ανάμεσα σε όλα τα άλλα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον στον επίλογο της, πως προτείνεται «…να γίνουν προσομοιώσεις αναφλέξεως ελαίου σιλικόνης σε συνδυασμό με κινηματογράφηση με απλές θερμικές κάμερες, ενέργεια η οποία θα επιτρέψει να διαπιστωθούν τα παραγόμενα αέρια από την καύση του ελαίου και έτσι να εξακριβωθεί κατά πόσο είναι συμβατή η κατά τους διορισθέντες πραγματογνώμονες θεωρία ότι το έλαιο σιλικόνης είχε παρουσία ως μοναδικό καύσιμο στην περιοχή του δυστυχήματος. Επί πλέον εάν στο παραπάνω πείραμα χρησιμοποιηθούν ίδιες κάμερες ασφαλείας με αυτές που κατέγραψαν το δυστύχημα, θα καταστεί δυνατή η σύγκριση των χρωμάτων που κατέγραψαν οι κάμερες με αυτά που παράγονται κατά την καύση ελαίου σιλικόνης. Παράλληλα το ίδιο πείραμα πρέπει να γίνει και με τα άλλα καύσιμα και εκρηκτικά μείγματα που ανιχνευθήκαν για να συγκριθεί το οπτικό αποτέλεσμα των καταγραφών των πειραματικών εκρήξεων...».

Δείτε ολόκληρη την τελική έκθεση

Η τελική τεχνική έκθεση του Κρητικού πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη για την έκρηξη και πυρκαγιά στο δυστύχημα των Τεμπών παρουσιάζεται παρακάτω αυτούσια: 
«Συνέχεια ερωτημάτων (εντολή) που μου έθεσαν προφορικά οι υπεύθυνοι του συλλόγου θυμάτων δυστυχήματος «Τέμπη 2023, σχετικά με την πρόκληση έκρηξης - πυρκαγιάς κατά και μετά την σύγκρουση των τρένων την 28/2/2023, αλλά και των διαπιστώσεων μου για την γενική και ειδική διαχείριση του συγκεκριμένου συμβάντος, σας γνωρίζω τα παρακάτω:

Έχοντας υπόψη και αφού έλαβα γνώση από, εσάς του περιεχομένου:
1. Το βιντεοσκοπημένο από σταθερή κάμερα στιγμιότυπο της σύγκρουσης
2. Τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης των διορισθέντων κατά την ποινική δικονομία πραγματογνωμόνων
3. Την έκθεση απλής αυτοψίας των πυροσβεστικών υπαλλήλων
4. Τις εκθέσεις εξέτασης πειστηρίων (δειγμάτων) του Γενικού Χημείου του κράτους κ.λπ. άλλου υλικού, και με βασικό εφόδιο την γνώση και εμπειρία μου από έρευνα και διαχείριση παρόμοιων περιστατικών (μικρότερης ασφαλώς ως προς το αποτέλεσμα κλίμακας), αλλά και την διεθνή βιβλιογραφία και επιστημονικά κείμενα, σας παραθέτω συνοπτικά τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις μου:

Μπάζωμα 1

1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Την 28.2.2023 και ώρα 23.21.18’’ δύο τρένα κινούμενα αντίθετα (ως μη όφειλαν) συγκρούστηκαν μετωπικά, με αποτέλεσμα των θάνατο 57 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτά, είτε ως πλήρωμα είτε ως επιβάτες. Από αυτούς οι 28 έφεραν σοβαρά εγκαύματα έως απανθράκωση από την εκ δηλωθείσα φωτιά.
Κατά την σύγκρουση των τρένων τα οποία ως ενέργεια κίνησης χρησιμοποιούσαν τον ηλεκτρισμό, πέραν των άλλων, υπήρξε και εκτροπή των ηλεκτροφόρων αγωγών τροφοδοσίας (των τρένων) τάσης 25.000 volt.

2. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ - ΕΞΗΓΗΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΚΡΗΞΗΣ

α. Κατά την εκτροπή αυτών παρήχθη η φυσιολογική ηλεκτρική έκρηξη ως αποτέλεσμα αιφνίδιας μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα, που προήλθε από την καταστροφή του ηλεκτρικού αγωγού.
Στην περίπτωση αυτή ο αέρας παύει να λειτουργεί ως μονωτής, ιονίζεται και γίνεται αγώγιμος. Η συγκεκριμένη ηλεκτρική έκρηξη λοιπόν δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας πολύ μεγάλος σπινθήρας ή ένα σύνολο σπινθήρων, που έχει την εμφάνιση κεραυνού, όπως ακριβώς εκδηλώθηκε κατά την σύγκρουση των τρένων. 
Β. Μηχανική έκρηξη: 
Έκρηξη είναι το φαινόμενο της βίαιης εκτόνωσης αερίων, ως αποτέλεσμα ξαφνικής απελευθέρωσης εσωτερικής ενέργειας από μία ουσία ή ένα μίγμα το οποίο ευρίσκεται υπό πίεση ή όχι (αέριο - υγρό), που οδηγεί στην ανάπτυξη πολύ υψηλών πιέσεων. 
Το φαινόμενο – έκρηξη που παρατηρήθηκε στην περίπτωση μας, ακολούθησε την ηλεκτρική και ταξινομείται ως μηχανική έκρηξη.
Μηχανική έκρηξη (με την εικόνα των Τεμπών) είναι το αποτέλεσμα της διάρρηξης ενός κλειστού δοχείου υπό πίεση, ή όχι, το οποίο περιέχει υγροποιημένο αέριο ή υγρό καύσιμο υψηλής πτητικότητας (καύσιμα - διαλύτες - υγραέρια).
Γενικά, για να συμβεί μία μηχανική έκρηξη τέτοιου τύπου απαιτείται η βίαιή θραύση ενός δοχείου (μικρού ή μεγάλου), που περιέχει τέτοιο υλικό, λόγω εξωτερικής ή εσωτερικής πίεσης.
Σαν αποτέλεσμα έχει την βίαιη ατμοποίηση του υγρού και η δημιουργία κρουστικού κύματος μέσα στη μάζα του υγρού (φαινόμενο BLEVE) Στη συνέχεια και εφόσον το υγρό είναι καύσιμο (εύφλεκτο), το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί στη δημιουργία πυρόσφαιρας (fireball) σε συνδυασμό με την επαφή του με τον αέρα (εκρηκτικό μείγμα)
Το μίγμα αυτό αναφλεγόμενο δημιουργεί πυρόσφαιρα (fireball) σε περιπτώσεις μερικής ανάμιξης με τον αέρα (και εφόσον υπάρχει πλήρη ανάμειξη με τον αέρα), αναφλέγεται με την μορφή έκρηξης κινούμενο ανοδικά μέχρις εξάντλησης του περιεχομένου ατμοποιημένου υγρού ή αερίου μίγματος.
Η πυρόσφαιρα αυτή, αν και διαρκεί μικρό χρόνο, είναι ικανή να προξενήσει υψηλού βαθμού εγκαύματα σε ζώντες οργανισμούς (δια επαφής και ακτινοβολίας), αφού καταλαμβάνει μεγάλο όγκο και εκπέμπει πολύ μεγάλες ποσότητες θερμικής ακτινοβολίας.
Στην περίπτωση αυτή η τοπική θερμοκρασία είναι ίση ή μεγαλύτερη της θερμοκρασίας καύσης του μίγματος εκρηκτικών ατμών και στην περίπτωση των Τεμπών, αυτή ξεπέρασε τους 600 βαθμούς.
Το μίγμα αυτό που κινείται με μεγάλη ταχύτητα ακόμη κατά την διαδικασία ατμοποίησης του, “λούζει” όλα τα ευρισκόμενα στην πορεία του αντικείμενα αλλά και έμψυχα όντα, ανάγοντας τα σε θερμοκρασία ανάφλεξης - καύσης τους, μη επιτρέποντας ύπαρξη ή διατήρηση βιώσιμου “περιβάλλοντος”.
Στην περίπτωση του δυστυχήματος των Τεμπών υπήρχαν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά έκρηξης ως και η αλληλουχία των περιγραφόμενων γεγονότων.
Επειδή προϋπήρξε σφοδρή μετωπική σύγκρουση των τρένων, τυχόν συμμετοχή του φαινομένου καύσης - έκρηξης στον θάνατο κάποιων εκ των θυμάτων, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξακριβωθεί έγκαιρα με ιατρική πραγματογνωμοσύνη και τοξικολογική εξέταση, για να εξεταστεί ενδεχόμενο ύπαρξη ζωής (αναπνοής) σε περιβάλλον εκρηκτικών μιγμάτων.
Υλικά ουσίες, ενώσεις κ. λ. π. τα οποία έχουν τέτοια χαρακτηριστικά και εκρηκτική συμπεριφορά αναμειγνυόμενα με τον αέρα μεταξύ άλλων είναι:
 - Οργανικοί διαλύτες και καύσιμα (Βενζόλιο, Ξυλόλιο, Τολουόλιο, εξάνιο, πεντάνιο, επτάνιο κλπ.)
 - Υγραέρια (Βουτάνιο, προπάνιο, αιθάνιο κ. λπ.)
Όλα τα παραπάνω καύσιμα υλικά και οργανικοί διαλύτες χημικές ενώσεις και πολλά περισσότερα, βρέθηκαν και αναλύθηκαν στα περισσότερα των δειγμάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους και των οποίων αρκεί η παρουσία μικρής σχετικά “καθαρής” ποσότητας και κατάλληλων συνθηκών (όπως στην περίπτωση Τεμπών) για να έχουν εκρηκτική συμπεριφορά.
Το όλο παραπάνω ερμηνευμένο φαινόμενο καταγράφηκε (στο δυστύχημα) σε βίντεο σταθερών καμερών και πράγματι διήρκησε μικρό χρόνο. Το επίσης διαπιστωμένο στις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του κράτους έλαιο σιλικόνης και στο οποίο αποδίδεται από τους διορισθέντες πραγματογνώμονες η ευθύνη δημιουργίας του παραπάνω περιγραφόμενου φαινομένου (εκρήξεων - πυρκαγιάς), κατ’ ουδένα τρόπο (το έλαιο σιλικόνης σε κάθε του μορφή) δεν εκδηλώνει τέτοιες συμπεριφορές, ούτε αναμειγνυόμενο με τον αέρα, μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικό μίγμα με τέτοια ορμή και ταχύτητα, άλλωστε δεν υπάρχει καταγεγραμμένο παγκόσμια περιστατικό έκρηξης ελαίου σιλικόνης, συμπεριφορά που το κατατάσσει στα ασφαλή υλικά και χωρίς την ανάγκη λήψεως ειδικών μέτρων ασφαλείας κατά την χρήση, αποθήκευση ή μεταφορά
3. Συμπερασματικά λοιπόν διαπιστώνεται ότι:
α. Όντως υπήρξε έκρηξη με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που συνάδει αφενός στην αποδεδειγμένη ηλεκτρική έκρηξη λόγω εκτροπής ηλεκτροφόρου αγωγού υψηλής τάσης.
β. Ακολούθησε εκτόνωση με τα χαρακτηριστικά της μηχανικής έκρηξης και οι λόγοι και το υλικό πρόκλησης της πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω και με μεθοδικότητα (εργαστηριακά), αφού στα μέχρι τώρα δείγματα τόσο στην ευρύτερη περιοχή του δυστυχήματος των Τεμπών όσο και στα υπολείμματα προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων, έχουν ανιχνευτεί τέτοιου είδους υλικά, ουσίες – καύσιμα δηλ. αρκετοί οργανικοί διαλύτες αλλά και υγραέρια.
γ. Από την πρόχειρη & λεπτομερή ανάλυση (αλλά εκτός εργαστηρίου) του βίντεο (που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ) προκύπτει ότι η δημιουργηθείσα μηχανική έκρηξη ήταν μεγάλη. Πριν από αυτή και μετά την ηλεκτρική υπάρχει η εκδήλωση μιας μικρής φωτιάς.
Το συμπεραίνουμε διότι η θερμική «υπογραφή» είναι ασθενής και χρώματος κίτρινου και μπλε.
δ. Όμως η ακολουθήσασα μηχανική έκρηξη εντός κλάσματος δευτερολέπτου, είναι ισχυρή αφού η θερμική υπογραφή είναι κόκκινη και λευκή.
Τα παραπάνω αναφερόμενα υλικά (Οργανικοί Διαλύτες - καύσιμα και υγραέρια) δύναται να πυροδοτήσουν εκτόνωση (έκρηξη) τέτοιου είδους και δημιουργία πυρόσφαιρας (fire ball), (αποδεδειγμένα) τόσο από την χημική τους σύσταση και συμπεριφορά, όσο και από την πολλάκις συμμετοχή τους σε μεγάλα βιομηχανικά και λοιπά ατυχήματα και δυστυχήματα. 
ε. Το έλαιο σιλικόνης, το οποίο επίσης βρέθηκε λογικά στα δείγματα αφού αποτελεί το κατ’ εξοχή ψυκτικό μέσο των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών και η παρουσία του δικαιολογείται απολύτως στον χώρο, άλλωστε αρκετές ποσότητες του υπήρχαν σε κανονική μορφή στους χώρους του δυστυχήματος και πολύ χρόνο μετά από αυτό..
στ. Έχει προκύψει ο αποδεδειγμένος τραυματισμός 4 πυροσβεστών της ομάδας πυρόσβεσης, των οποίων η ιατρική γνωμάτευση αναφέρει ότι υπέστησαν «χημικά εγκαύματα» διαφόρων βαθμών.
Σημειώνουμε ότι οι πυροσβέστες δεν ήλθαν σε επαφή με άμεσες φλόγες, αλλά πιθανόν με τα κατάλοιπα κατάσβεσης (νερά με φερτά από αυτά υλικά) και τα οποία διαπέρασαν την στολή τους και τους προκάλεσαν τέτοιου είδους τραυματισμό.
Τα χημικά εγκαύματα δεν συνάδουν σε επαφή με έλαιο σιλικόνης σε οποιαδήποτε μορφή του, διότι ούτε αυτή ούτε τα παράγωγα της έχουν αρνητικές επιδράσεις στο δέρμα των ανθρώπων (δεν έχει αναφερθεί παγκοσμίως τέτοιο περιστατικό), αντίθετα τα χημικά αυτά εγκαύματα συνάδουν με την επαφή με ουσίες όπως οργανικοί διαλύτες που είναι ισχυρά τοξικοί. Τέτοιοι διαλύτες έχουν ανιχνευτεί στα ληφθέντα δείγματα, (Βενζόλιο, Ξυλόλιο, Τολουόλιο κ. λ. π)

Έκθεση εκρηκτικά

4. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ

1. Από τις διαπιστωμένες τήξεις κραμάτων αλουμίνιου προκύπτει ότι η αναπτυχθείσα θερμοκρασία στον χώρο των επιβατών του κυλικείου, υπερέβη τους 600 βαθμούς όσο και η θερμοκρασία τήξης του αλουμινίου.
2. Πιθανολογούμε από την σχετική εμπειρία αλλά και από τις στρεβλώσεις μεταλλικών αντικειμένων (συντριμμιών), ότι η αναπτυχθείσα καύση και κυρίως στα σημεία επαφής με την πυρόσφαιρα, ανέπτυξε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 800 βαθμών.

5. ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ - ΜΠΑΖΩΜΑ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ “ΣΚΗΝΗΣ” ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

1. Βασική αρχή της έρευνας, είναι η διατήρηση του χώρου που συμμετείχε στο ερευνώμενο περιστατικό, αναλλοίωτου όπως ακριβώς διαμορφώθηκε από το όποιο συμβάν, αφού όλα τα ευρισκόμενα στον χώρο αυτόν υλικά (οργανικά και ανόργανα) θεωρούνται πειστήρια και μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί (η έρευνα), τα δε πειστήρια διατηρούνται ασφαλή μέχρι την τελεσίδικη δικαστική ολοκλήρωση. 
Οι όποιες παρεμβάσεις αν χρειαστεί λόγω ανωτέρας βίας να γίνουν, ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Δηλαδή χαρτογραφείται ο χώρος, τα μετακινούμενα υλικά σημαίνονται φωτογραφίζονται και καταγράφονται, η δε ενέργειες αυτές βιντεοσκοπούνται.
Τα όποια υλικά κατάσχονται κατά τύπο και φυλάσσονται ως η ποινική δικονομία ορίζει, είναι δε πάντα στην διάθεση των ανακριτικών αρχών και των ερευνητών αλλά και του δικαστηρίου..
Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν προβλήματα (πέραν των προσωπικών αντικειμένων κ. λπ. που φαίνεται να υπήρξε σωστή διαχείριση) στην τήρηση των παραπάνω διαδικασιών διότι όπως διαπιστώθηκε:
- ο χώρος «μολύνθηκε» γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, 
- αλλοιώθηκε κιόλας αφού ικανή έκταση περίπου 2 στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά όπως χαλίκια και μπετόν.
Κυρίως όμως το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα (συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλαδή αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος, πάχτωση του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα επίσης ικανού πάχους.
Η ενέργεια αυτή δυσχεραίνει αν δεν αποκλείει κιόλας την έρευνα στο σημείο εκείνο και κυρίως την λήψη δειγμάτων που ίσως βοηθούσαν στην διαφώτιση αρκετών από τα ερωτήματα της έρευνας.
2. Όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη, όλα τα υλικά, αντικείμενα κλ. π που καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στην εκδήλωση του συμβάντος, θεωρούνται πειστήρια και ως τέτοια πρέπει αντιμετωπίζονται. Πέραν των άλλων τυπικών και ουσιαστικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, είναι και αυτό (κύριο) της διαφύλαξης και προστασίας.
Τα συγκεκριμένα αντικείμενα - πειστήρια (συντρίμμια, χώματα) που μετακινήθηκαν από τον τόπο του συμβάντος έπρεπε να διαφυλαχτούν και προστατευτούν τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τυχόν απόπειρά αλλοίωσης ή αφαίρεσης, μέτρα που δεν λήφθηκαν στον βαθμό που θα εξασφάλιζε την έγκαιρη - ασφαλή και αδιαμφισβήτητη έρευνα επ’ αυτών και την διατήρηση τυχόν υπολειμμάτων - στοιχείων που θα βοηθούσαν προς τούτο.
3. Ο τρόπος και η επιλογή των χώρων από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα για χημική ανάλυση, είναι μεθοδολογικά μη ορθός, γιατί τα περισσότερα δείγματα έχουν ληφθεί από το βόρειο τοιχίο αντιστήριξης και όχι από τον χώρο που έγινε η καύση - έκρηξη. (πιθανότατα δεν ελήφθησαν, γιατί ο χώρος είχε διαμορφωθεί και αλλοιωθεί και υπήρχε και χρονική καθυστέρηση λήψης δειγμάτων, γεγονός που καθιστούσε πλέον, τα δείγματα επισφαλή και όχι αντιπροσωπευτικά.
4. Δεν ελήφθησαν έγκαιρα δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα κοντέινερ εμπορικής, κυλικείο επιβατικής που αποδεδειγμένα συμμετείχαν στο φαινόμενο της πυρόσφαιρας, για ανάλυση και διαπίστωση υλικών καύσης.

Μπαζωμα Τέμπη

6. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Περαιτέρω διερεύνηση - ανάλυση από τους διορισθέντες πραγματογνώμονες και απόδειξη με πραγματικά τεχνικά στοιχεία της συμμετοχής του ελαίου σιλικόνης, στην δημιουργηθείσα “έκρηξη”, οι οποίοι αναφέρονται στο θέμα αυτό, εντελώς αποσπασματικά χωρίς καμία ερμηνεία ή ουσιαστική εξήγηση.
α. Να απαντηθεί γιατί στα ληφθέντα δείγματα απουσιάζουν αναλύσεις ύπαρξης παραγώγων καύσης ελαίου σιλικόνης και κυρίως οξειδίου του πυριτίου, το οποίο σε θετική περίπτωση καύσης μεγάλης ποσότητας ελαίου σιλικόνης, θα υπήρχε στον χώρο σε στερεά μορφή (λευκή σκόνη)
β. Να αναλυθεί εάν το περιεχόμενο στο δείγμα ελαίου σιλικόνης βενζόλιο, είναι προϊόν διάσπασης του ελαίου ή απελευθέρωση του από δοχείο στο οποίο υπήρχε.
γ. Ως μοναδικός τρόπος προς τούτο είναι, να οδηγηθεί ποσότητα ελαίου σε εξειδικευμένο εργαστήριο (της ημεδαπής ή αλλοδαπής) και να αναχθεί σε συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτές του δυστυχήματος, για να παρατηρηθεί η συμπεριφορά του, δηλαδή εάν δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα με τον αέρα κ. λ.π.
Δηλαδή να γίνουν προσομοιώσεις αναφλέξεως ελαίου σιλικόνης σε συνδυασμό με κινηματογράφηση με απλές θερμικές κάμερες, ενέργεια η οποία θα επιτρέψει να διαπιστωθούν τα παραγόμενα αέρια από την καύση του ελαίου και έτσι να εξακριβωθεί κατά πόσο είναι συμβατή η κατά τους διορισθέντες πραγματογνώμονες θεωρία ότι το έλαιο σιλικόνης είχε παρουσία ως μοναδικό καύσιμο στην περιοχή του δυστυχήματος.
Επί πλέον εάν στο παραπάνω πείραμα χρησιμοποιηθούν ίδιες κάμερες ασφαλείας με αυτές που κατέγραψαν το δυστύχημα, θα καταστεί δυνατή η σύγκριση των χρωμάτων που κατέγραψαν οι κάμερες με αυτά που παράγονται κατά την καύση ελαίου σιλικόνης.
Παράλληλα το ίδιο πείραμα πρέπει να γίνει και με τα άλλα καύσιμά και εκρηκτικά μείγματα που ανιχνευθήκαν για να συγκριθεί το οπτικό αποτέλεσμα των καταγραφών των πειραματικών εκρήξεων.
δ. Να ληφθούν περισσότερα δείγματα προς εξέταση τόσο από το έδαφος και κυρίως κάτω από το μπαζωμένο τμήμα ή τα αφαιρεθέντα χώματα (εάν υπάρχουν), όσο και από τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας που αποδεδειγμένα ανεφλέγησαν.
ε. Να ληφθούν δείγματα και αναλυθούν, από τα τοιχώματα του βαγονιού του κυλικείου γιατί τόσο σε αυτό όσο και στην εμπορική αμαξοστοιχία (πλατφόρμες κοντέινερ) πιθανόν να υπάρχουν αιθάλες, που η ανάλυση τους μέσω φασματογραφίας μάζας, πιθανόν να μας δώσει εικόνα, υλικά και τρόπο με τον οποίο κάηκαν.
στ. Να ληφθούν δείγματα από τις λαμαρίνες των κοντέινερ που ήταν φορτωμένα στα τρία πρώτα βαγόνια της εμπορικής και να γίνει ανάλυση στις αιθάλες που βρίσκεται σε αυτά (αν βρίσκεται ακόμη)
ζ. Να ευρεθούν στο ελεύθερο εμπόριο ενδύματα – υποδήματα όμοια με αυτά που καταγράφηκαν ως προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, να αποσταλούν σε ειδικά εργαστήρια και αφού αναχθούν σε παρόμοιες συνθήκες, να ερευνηθεί εάν απελευθερώνουν βενζόλιο, ξυλόλιο, τουλουόλιο και άλλους διαλύτες σαν αυτούς που βρέθηκαν στις αναλύσεις του Χημείου του Κράτους. 
η. Για τις παραπάνω μετρήσεις το αυθεντικό βίντεο ή κάθε βιντεοσκοπημένο υλικό, ως και τα λοιπά πειστήρια να αποσταλούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο ημεδαπό ή αλλοδαπό, το οποίο μπορεί να κάνει αναλύσεις υλικών, πιστοποιήσεις για πυρίμαχα, προσομοιώσεις με πειραματικές καύσεις - εκρήξεις κλπ και το οποίο αδιαμφισβήτητα μπορεί να δώσει απάντηση στο υλικό και τις συνθήκες δημιουργίας του φαινομένου bleve (πυρόσφαιρα).
θ. Προς τούτο καλό είναι να ληφθεί δείγμα από την κάμερα ασφαλείας (που μαγνητοσκόπησε το περιστατικό) σε συνθήκες μέρας, για να δούμε πως θα φαίνονταν τα βαγόνια στο φυσικό φως.

>

Εάν γίνουν οι παραπάνω ενέργειες έστω και καθυστερημένα, πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα διαπιστωθεί με εγκυρότητα, η αιτία της δημιουργίας του φαινομένου της έκρηξης - πυρκαγιάς, αλλά και η τυχόν συμμετοχή της στον θάνατο μέρους των θυμάτων.
Η παρούσα τεχνική έκθεση, που εκπονήθηκε μετά από αίτημα των εντολέων & εκπροσώπων του συλλόγου θυμάτων δυστυχήματος Τεμπών, συντάσσεται κατά τύπο και εκφράζει τις θέσεις – απόψεις - συμπεράσματα του συντάξαντος, υπογράφεται ως παρακάτω και παραδίδεται στους εντολείς, προς δική τους χρήση αλλά και επίδοση στις ανακριτικές αρχές στην προσπάθεια υποβοήθησης του έργου τους.
Στην έκθεση επίσης αυτή, περιλαμβάνονται οι κατά την γνώμη μου παραλείψεις ή λάθος χειρισμοί οι οποίοι πιθανόν να δυσχέραναν το έργο της έρευνας, καταστούν σχεδόν αδύνατη την λήψη περαιτέρω αντιπροσωπευτικών δειγμάτων, καθώς και προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων ίσως (παρά τον ένα χρόνο από το περιστατικό), βοηθήσουν  στην ασφαλή - αντικειμενική και αποδεδειγμένα διαλεύκανση μίας από τις συνέπειες (έκρηξη - πυρκαγιά) του πολύνεκρου αυτού δυστυχήματος που συγκλόνισε τον κόσμο, οδήγησε στον θάνατο 57 τουλάχιστον ανθρώπους, τραυμάτισε πολλαπλάσιους και οδήγησε σε βαθύ και διαρκές πένθος (αμέσως ή εμμέσως) πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών σε όλη την χώρα.
Επειδή το περιστατικό των Τεμπών παρουσιάζει παγκόσμια  μοναδικότητα (άρα και ενδιαφέρον) τόσο αυτό καθ’ εαυτό ως προς τον τρόπο και το είδος της σύγκρουσης (μετωπική 2 τρένων κινούμενα στην ίδια γραμμή - σε δίκτυο διπλής γραμμής), η ασφαλής & αντικειμενική και αξιόπιστη διακρίβωση της αιτίας της δημιουργίας του φαινομένου της πυρόσφαιρας (fire ball) μετά την σύγκρουση και επειδή ακριβώς ηλεκτράμαξες κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, ίσως βοηθήσει στην λήψη μέτρων για την αποφυγή επανάληψης τέτοιου περιστατικού.
Γιατί αν όντως αποδειχθεί ως ορθό το συμπέρασμα των διορισθέντων πραγματογνωμόνων, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας σε παγκόσμια κλίμακα, όπου δηλαδή χρησιμοποιείται το έλαιο σιλικόνης ως ψυκτικό και όχι μόνο, παύοντας πλέον να θεωρείται ασφαλές και μη εκρηκτικό, για δε την αποδεικτική αυτή διαδικασία θα έπρεπε οι ίδιοι αυτοί

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδού η έκθεση της τραγωδίας - Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα Κοκοτσάκη που κατατέθηκε στον Ανακριτή για το δυστύχημα στα Τέμπη (pics, vid)"

Δασκάλα σε νηπιαγωγείο προειδοποιεί ότι έχει αλλάξει ανησυχητικά η συμπεριφορά των παιδιών τα τελευταία χρόνια

Όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί βγαίνουν στα social media για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους για τις αλλαγές που έχουν παρατηρήσει στη συμπεριφορά των μαθητών τους κάθε ηλικίας. Ανάμεσα σε αυτές και μια δασκάλα νηπιαγωγείου, που εξέφρασε τον φόβο ότι η σύγχρονη διαπαιδαγώγηση «τα καταστρέφει».

Όπως σχολίασε η Cassie Martinez στο TikTok, μέσα στα 10 χρόνια που διδάσκει έχει παρατηρήσει μια τεράστια αλλαγή στα παιδιά, την οποία αποδίδει στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν.

«Νιώθω ότι πριν από δέκα χρόνια μπορούσες να τα διαχειριστείς. Καταλάβαιναν ότι πρέπει να σέβεσαι τους ενήλικες, τους δασκάλους σου. Καταλάβαιναν τι σημαίνει σχολείο και πώς να συμπεριφέρονται σωστά. Στη σημερινή κοινωνία, το gentle parenting καταστρέφει τα παιδιά μας.

»Τα χέρια μας είναι δεμένα, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν οι μαθητές μας δεν συμπεριφέρονται σωστά, όταν φωνάζουν, όταν βρίζουν, όταν πετούν καρέκλες. Προσπαθούν να χτυπήσουν τους δασκάλους με τα μπουφάν τους, κοπανούν τα πόδια τους στο πάτωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά δεν επωφελούνται από το gentle parenting.

»Πρέπει να μαθαίνετε στα παιδιά σας να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος. Αν δεν το κάνουν, θα καταλήξουν στη φυλακή. Οι δάσκαλοι είμαστε για να κάνουμε μια δουλειά, την οποία εμποδίζει η συμπεριφορά κάποιων παιδιών. Κάποια παιδιά εμποδίζουν άλλους μαθητές να μάθουν στην τάξη».

Όπου gentle parenting, μια πιο ήπια, σύγχρονη μέθοδος διαπαιδαγώγησης που συνδυάζει την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, τον σεβασμό και τα όρια. Όπως σχολιάζει ένα άρθρο στο New Yorker, «σύμφωνα με τη θεωρία, το παιδί που μεγαλώνει με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα συναισθήματά του γιατί ο φροντιστής του επιβεβαιώνει με συνέπεια ότι είναι αληθινά και σημαντικά. Ο γονιός δίνει το πρότυπο αλλά όχι προφανή κίνητρα – το παιδί γίνεται ένας άνθρωπος με αυτοέλεγχο, ευγένεια και ευαισθησία επειδή το θέλει, όχι γιατί με αυτό τον τρόπο θα φάει παγωτό».

Κάποιες φορές ωστόσο η δυσκολία των γονιών να θέσουν συγκεκριμένα όρια και η έμφαση που δίνεται στην αναγνώριση των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει στην απουσία πειθαρχίας στα παιδιά σύμφωνα με μελέτες. Η εφαρμογή της θεωρίας, δηλαδή, δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις.

Διάφοροι TikTokers σχολιάζουν ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τα όρια ανάμεσα στο gentle parenting και μια πιο «παθητική» ή «απούσα» διαπαιδαγώγηση. Ότι κάποιοι γονείς φτάνουν σε σημείο να επιτρέπουν στα παιδιά τους ανεπιθύμητες συμπεριφορές, τις οποίες δεν αποθαρρύνουν με καμία συνέπεια.

«Νομίζω ότι κάποιοι μπερδεύουν το gentle parenting με την παθητικότητα. Το πραγματικό gentle parenting συνδυάζει τα όρια με την κατανόηση των συναισθημάτων» σχολιάζει κάποιος άλλος εκπαιδευτικός, ενδεικτικά, στο βίντεο της Martinez.

Μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εθνικές στατιστικές που δημοσιεύτηκαν στη Wall Street Journal, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022 περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους. Και πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι η διαφαινόμενη κρίση στη λεγόμενη Γενιά Άλφα θα κλιμακωθεί περαιτέρω, αν δεν αλλάξει κάτι.

marieclaire

Διαβάστε Περισσότερα » "Δασκάλα σε νηπιαγωγείο προειδοποιεί ότι έχει αλλάξει ανησυχητικά η συμπεριφορά των παιδιών τα τελευταία χρόνια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news