facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Πέθανε ο ηθοποιός Ορφέας Ζάχος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο ηθοποιός που παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, Ορφέας Ζάχος.

Είχε ενσαρκώσει μεταξύ άλλων τον ρόλο του Κίμωνα στην ταινία της δεκαετίας του ΄60 «Καλώς ήρθε το δολάριο».

Ο Ορφέας Ζάχος γεννήθηκε το 1934. Το 1957 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο και το 1967 στον κινηματογράφο. Οι ρόλοι που έχει παίξει ήταν χαρακτηριστικοί. Ωστόσο, ο ταλαντούχος ηθοποιός πέρα από την καλλιτεχνική του παρακαταθήκη δεν έδωσε ποτέ συνέντευξη και κανείς δεν γνώριζε το παραμικρό για την προσωπική του ζωή.

Η ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο» ήταν σταθμός στην καριέρα του, ωστόσο ο Ορφέας Ζάχος έχει παίξει σε πολλές ακόμη ταινίες, στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση. «Η Κόμισσα της Κέρκυρας», «Ο Τζαναμπέτης», «Ο γεροντοκόρος», «Καπετάν φάντης μπαστούνι» και πολλές άλλες εμπορικές ελληνικές ταινίες τον είχαν μέσα στα δυνατά κάστ ηθοποιών.

Στην ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο» που άφησε εποχή η μόνη δουλειά που δεχόταν να αναλάβει ο Κίμωνας (Ορφέας Ζάχος), ήταν αυτή του νομάρχη. Για ένα διάστημα είχε χρηματίσει σε αυτό το αξίωμα και συνεπώς δεν ανεχόταν καμία άλλη θέση πιο κάτω από αυτήν.

Αξέχαστος ήταν και στο ρόλο του «Στέφανου» στην τανία της «Ζήλειας τα Καμώματα» αλλά και ως ξεχασιάρης αδελφός του Κωνσταντάρα στον «Τζαναμπέτη».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε ο ηθοποιός Ορφέας Ζάχος "

Έδεσσα: Σε απομονωμένη καλύβα χωριού της Αλμωπίας συνελήφθη ο 33χρονος που ξυλοκόπησε ανήλικη

Στα χέρια της αστυνομίας έχει πέσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes εδώ και λίγη ώρα ο 33χρονος που φέρεται να ξυλοκόπησε 17χρονη στην Έδεσσα επειδή του ζήτησε να χωρίσουν.

Η σύλληψη του φερόμενου ως δράστη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πολύωρο ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία, το οποίο ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάθεση της μήνυσης από την πλευρά της μητέρας του θύματος με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Μάλιστα η ίδιες πληροφορίες του GRTimes αναφέρουν ότι ο δράστης συνελήφθη σε μια απομονωμένη καλύβα σε χωριό της Αλμωπίας.

Πλέον έχει οδηγηθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας στην Έδεσσα και από εκεί αύριο στον εισαγγελέα.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Έδεσσα: Σε απομονωμένη καλύβα χωριού της Αλμωπίας συνελήφθη ο 33χρονος που ξυλοκόπησε ανήλικη"

Ισραήλ: Η Όμικρον έφερε το 5ο κύμα της Covid-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπένετ

Η παραλλαγή Όμικρον έφερε το πέμπτο κύμα της πανδημίας Covid-19 στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σε τηλεοπτική του ομιλία καλώντας τους πολίτες να εντείνουν τον εμβολιασμό των παιδιών και τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων.

Νωρίτερα σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε στους πολίτες της να μεταβαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταχωρηθεί στην κόκκινη λίστα, και οι ΗΠΑ μπορεί να προστεθούν σε αυτήν, ώστε να εμποδίσει τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19.

Οι περιορισμοί αυτοί στα ταξίδια στο εξωτερικό, που ήδη αφορούσαν τις περισσότερες αφρικανικές χώρες, καθώς και τη Βρετανία και τη Δανία, ισχύουν στο εξής και για την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ συνέστησε επίσης να προστεθούν σε αυτήν την κόκκινη λίστα οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με διπλή υπηκοότητα, καθώς και η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Τουρκία.

Η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Μπένετ υπεραμύνθηκε των ταξιδιωτικών περιορισμών, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητοι για να αποφευχθεί η προσφυγή σε νέα λόκνταουν.

"Ο χρόνος πιέζει. Οι ευρωπαϊκές χώρες είτε έχουν επιβάλει καραντίνα είτε ετοιμάζονται να το κάνουν", δήλωσε σήμερα πριν από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι ταξιδιώτες από χώρες που περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα απαγορεύεται να εισέλθουν στο Ισραήλ, με ορισμένες εξαιρέσεις. Οι πολίτες και οι κάτοικοι του Ισραήλ που βρίσκονταν σε μια χώρα που πρόσφατα συμπεριελήφθη στην κόκκινη λίστα θα πρέπει να τηρούν καραντίνα μίας εβδομάδας μόλις επιστρέφουν.

Περισσότερα από 440 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον έχουν ήδη εντοπιστεί στο Ισραήλ, ένα μήνα μετά την ταυτοποίησή της στη Νότια Αφρική.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Η Όμικρον έφερε το 5ο κύμα της Covid-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπένετ"

Έδεσσα: Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονης από τον σύντροφο της – Του είχε ζητήσει να χωρίσουν

Σοκάρει το νέο περιστατικό κακοποίησης αυτή τη φορά στην Έδεσσα, όπου μία 17χρονη έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον 33χρονο σύντροφο της, γιατί του ζήτησε να χωρίσουν. 

Το ζευγάρι είναι ένα χρόνο σχέση και η 17χρονη αποφάσισε να βάλει τέλος, καθώς αντιλήφθηκε σημάδια βιαιότητας. Εκείνος δεν το δέχτηκε. Τα ξημερώματα είχε στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι της και την ώρα που η κοπέλα έψαχνε τα κλειδιά της, εκείνος εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά της. Στη συνέχεια, την άρπαξε από τα μαλλιά και την έσυρε μέσα στο αυτοκίνητο του. Την έβαλε μέσα και τη χτυπούσε για μισή ώρα. Μετά, της σκούπισε τα αίματα με μωρομάντηλα, απειλώντας την πως αν έλεγε τι συνέβη, θα της έκανε χειρότερα.  

Η 17χρονη επέστρεψε στο σπίτι, όπου βρισκόταν η μητέρα της που σοκαρίστηκε αντικρίζοντας την κόρη της και έντρομη κάλεσε την αστυνομία. Η οικογένεια κατέθεσε μήνυση και από το πρωί της Κυριακής (19.12.2021) ο 33χρονος αναζητείται από τις αρχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έδεσσα: Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονης από τον σύντροφο της – Του είχε ζητήσει να χωρίσουν"

Κορωνοϊός: Θετικός ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Είχε κάνει την τρίτη δόση

Κορωνοϊός: Θετικός ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Είχε κάνει την τρίτη δόση

Mε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας γνωστοποίησε ότι βρέθηκε θετικός σε τεστ για τον κορωνοϊό. Είχε λάβει και τις τρεις δόσεις όπως λέει, αλλά παρουσίασε το Σάββατο ελαφριά συμπτώματα.

Ακολουθεί η ανάρτηση του:

Θετικός στον COVID-19:

Δεν είχα προγραμματισμένο ραντεβού με τον COVID-19. Είχα όμως ευτυχώς προγραμματίσει εγκαίρως τα ραντεβού εμβολιασμού, και τις τρεις δόσεις. Σήμερα ο μοριακός έλεγχος με έβγαλε θετικό. Παρουσίαζα από χτες ελαφριά συμπτώματα (πονοκέφαλος, λίγες κρυάδες και ελάχιστη ατονία). Ο COVID-19 είναι καθημερινά δίπλα μας και ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε είναι τα εμβόλια, αλλιώς θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

 

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Θετικός ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Είχε κάνει την τρίτη δόση "

Είσοδος με rapid test σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Πρόταση για ένα νέο μέτρο που αφορά τους εμβολιασμένους που θέλουν να γιορτάσουν την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε κάποιο εστιατόριο ή κέντρο διασκέδασης έχει πέσει στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου.

Σύμφωνα με το MEGA, η νέα πρόταση αφορά την είσοδο στην εστίαση για τους εμβολιασμένους μόνο με αρνητικό rapid test.

Το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται πως έπεσε στο τραπέζι της κυβέρνησης μετά και από την σημερινή σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ελήφθησαν κάποια μέτρα ή αποφάσεις, ωστόσο εκτιμήθηκε η επιδημιολογική κατάσταση την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον κάνει αισθητή την παρουσία της Ελλάδα και συζητήθηκε το σχέδιο προκειμένου εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να κάνουν γιορτές με ασφάλεια.

Τη στιγμή λοιπόν που οι ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αποκλεισμένοι από κάθε δραστηριότητα μέσα στις γιορτές, στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης βρίσκεται για πρώτη φορά ένα «μέτρο-ασφαλείας» προκειμένου να μην υπάρχει απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων μετά την εορταστική περίοδο.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ήδη μιλάνε για ένα πέμπτο κύμα μετά τις γιορτές το οποίο θα την πυροδοτήσει τόσο η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον όσο και η αυξημένη κινητικότητα μέσα στις γιορτές.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Είσοδος με rapid test σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά"

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στον 39χρονο που πήγε να βιάσει και να σκοτώσει τη μητέρα του παιδιού τους – Τι είδαν οι αστυνομικοί

Στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης στη Θεσσαλονίκη οδηγήθηκε σήμερα ο 39χρονος αλλοδαπός, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου επιτέθηκε και τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο την 38χρονη συγκάτοικό του και μητέρα του παιδιού τους, αφού προηγουμένως αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του 39χρονου ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απόπειρα βιασμού, πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βία κατά υπαλλήλων, απειλή, οπλοφορία και οπλοχρησία και τον παρέπεμψε στον ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη. Έως τότε παραμένει υπό κράτηση.

Η γυναίκα παραμένει σε κατάσταση σοκ.

Στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” μίλησε ένας εκ των αστυνομικών που απέτρεψαν τη γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη. Ο Μπάμπης Χαβενετίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι κλήθηκε η αστυνομία να ανταποκριθεί σε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης.

Όπως είπε, μαζί με έναν συνάδελφό του πήγαν στο διαμέρισμα, από όπου ακούγονταν φωνές. “Χτυπούσαμε και καλούσαμε να βγει έξω το ζευγάρι το οποίο διαπιστώσαμε ότι μάλωνε όμως μας προέτρεπαν να φύγουμε τόσο ο δράστης όσο η παθούσα η οποία από ό,τι μάθαμε είχε το μαχαίρι στο λαιμό. Ο δράστης έλεγε ότι δεν επιθυμεί τη συνδρομή μας, αλλά μόνο τη συνδρομή του ΕΚΑΒ το οποίο ήταν στο σημείο. Παρόλα αυτά εμείς αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα του περιστατικού κι ότι δεν έπρεπε να φύγουμε και συνεχίσαμε να τους καλούμε να βγουν έξω. Ο δράστης έλεγε ότι πρέπει να φύγουμε κι ότι θα μας σκοτώσει όλους. Επίσης, μας είπε ότι δεν έχει και έγγραφα παραμονής στη χώρα”.

Όπως είπε ο κ. Χαβενετίδης, “εκείνη τη στιγμή που ακούγαμε τον δράστη να λέει να αποχωρήσουμε ακούσαμε και κάποια κλάματα παιδιού κι εκεί ενημερώσαμε το κέντρο της Άμεσης Δράσης να έρθουν κι άλλοι σταθμοί όπως και ήρθαν κι αποφασίσαμε να εισέλθουμε εντός της οικίας όταν ακούσαμε και τη γυναίκα να ουρλιάζει.

Μαζί με άλλους δυο συναδέλφους του από το τοπικό τμήμα έσπασαν την πόρτα “καθώς υπήρχε απειλή ζωής”. Ο δράστης μάλλον είχε αντιληφθεί ότι εμείς δεν θα κάνουμε πίσω όπως κι έγινε κι όταν εισήλθαμε στο διαμέρισμα ο δράστης ήταν πάνω από το θύμα και το χτυπούσε με το μαχαίρι στο λαιμό. Ήταν και ένα ανήλικο παιδί δίπλα. Τον καλέσαμε να παραδοθεί. Από εκεί και πέρα άφησε τη γυναίκα, ξεκίνησε να αυτοτραυματίζεται και προβήκαμε στην ακινητοποίησή του με τον ίδιο να αντιστέκεται σθεναρά, ενώ προέταξε και μαχαίρι”.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στον 39χρονο που πήγε να βιάσει και να σκοτώσει τη μητέρα του παιδιού τους – Τι είδαν οι αστυνομικοί"

Χανιά: Έκλεψαν καλώδια χαλκού και έμεινε χωρίς ρεύμα το ορφανοτροφείο

Καλώδια χαλκού έκλεψαν άγνωστοι τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή από το κτίριο του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων στην οδό Αποκορώνου στα Χανιά, με αποτέλεσμα να επέλθει διακοπή της ηλεκτροδότησης στο ορφανοτροφείο, όπου φιλοξενούνται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ιδρύματος, 22 παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου το ρεύμα κόπηκε ξαφνικά και όταν μέλη του προσωπικού πήγαν να ελέγξουν την ηλεκτρική εγκατάσταση, είδαν ότι είχε παραβιαστεί.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, αλλά οι δράστες είχαν κάνει φτερά.

Η ηλεκτρική εγκατάσταση του ορφανοτροφείου βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο, πράγμα που διευκόλυνε τους κλέφτες να την παραβιάσουν. Και όχι μόνο δεν νοιάστηκαν για το ότι έκλεβαν ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά με προβλήματα, αλλά το επιχείρησαν και την ώρα που ήταν υπό τάση, διακινδυνεύοντας πιθανή ηλεκτροπληξία για τους ίδιους.

Η βλάβη που προξένησαν πάντως, αποκαταστάθηκε την Κυριακή έπειτα από ενέργειες της διοίκησης.

zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Έκλεψαν καλώδια χαλκού και έμεινε χωρίς ρεύμα το ορφανοτροφείο"

Χιόνισε στον Υμηττό: Διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αναστάσεως

Στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αναστάσεως, από το ύψος των Νεκροταφείων ΠαπάγουΧολαργού προς Υμηττό προχώρησε η Τροχαία.

Στο σημείο δημιουργήθηκε πάγος μετά από χιονόπτωση και ο αποκλεισμός του δρόμου κρίθηκε αναγκαίος για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χιόνισε στον Υμηττό: Διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αναστάσεως"

Αλλάζει η εικόνα της Αττικής: Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η νέα Γραμμή 4 του Μετρό

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα το 2022 θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, έδωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “RealNews”.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη από το μεγάλο πλάνο έργων που έχει δρομολογηθεί, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργηθούν περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες, ενώ τα οφέλη θα είναι απτά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.

Τα έργα που θα δημοπρατηθούν άμεσα, αφορούν την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ, το Μπράλος – Άμφισσα και το Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ότι, έως το τέλος του έτους θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για τρία μεγάλα έργα ΣΔΙΤ ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα έργα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, το Flyover στη Θεσσαλονίκη και το Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη.

«Μιλάμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα μιας πολιτικής που εφαρμόζεται με ευθύνη του Υπουργού Κώστα Καραμανλή εδώ και 2,5 χρόνια» πρόσθεσε.

Μεγάλα Έργα Υποδομών αλλάζουν την εικόνα της Αττικής

Ειδικά για την Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «είναι η ώρα για νέα έργα», σημειώνοντας ότι «το τελευταίο μεγάλο συγκοινωνιακό έργο που υλοποιήθηκε, ήταν η Αττική Οδός πριν από 20 περίπου χρόνια».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού είναι συγκεκριμένα έργα που δουλεύονται μεθοδικά εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται η σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ, ένα έργο 350 εκατομμυρίων ευρώ.

«Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα με τις επεκτάσεις προς Λαύριο, Ραφήνα και φυσικά το μεγάλο έργο της Περιφερειακής Υμηττού, με τη μεγάλη σήραγγα στην Ηλιούπολη που θα καταλήγει στη λεωφόρο Βουλιαγμένης» υπογράμμισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα Γραμμή 4 του Μετρό με 15 νέους σταθμούς που συμβασιοποιήθηκε και ήδη ξεκίνησε με εργοτάξια να έχουν στηθεί σε αρκετούς σταθμούς.

Σημαντικά για το Λεκανοπέδιο θα είναι και τα σιδηροδρομικά έργα που ξεκίνησαν πρόσφατα και αφορούν τις σιδηροδρομικές συνδέσεις των λιμένων Λαυρίου και Ραφήνας που περιέχονται στο μεγάλο πρόγραμμα νέων έργων της ΕΡΓΟΣΕ, ύψους 4 δισ. ευρώ.

«Με τα μεγάλα έργα υποδομών, που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, η Αττική θα αλλάξει εικόνα τα επόμενα χρόνια» διαβεβαίωσε ο κ. Καραγιάννης.

Αναβαθμίζεται η Δυτική Αττική

Στη συνέχεια, εστίασε στα έργα που αφορούν στη Δυτική Αττική, τονίζοντας ότι: «Στις αρχές του επόμενου έτους δημοπρατείται ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής με προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα εξασφαλίσει τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, τον Πειραιά και το υπόλοιπο δίκτυο για τις περιοχές των Άνω Λιοσίων, των Μεγάρων, του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας και πολλές μικρότερες που διαπερνά».

Επίσης, εντός του 2022 θα ολοκληρωθούν και οι μελέτες για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον με τρεις νέους σταθμούς. Ενώ, μίλησε και για τη Σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό και την ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά, ένα έργο που θα βελτιώσει την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό και θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα της κίνησης.

Με Μετρό και Τραμ ο Πειραιάς

Στον χάρτη των σημαντικών έργων υποδομών, ξεχωριστή θέση έχει και ο Πειραιάς.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών: «Ο Πειραιάς είχε μείνει πίσω για δεκαετίες σε επίπεδο υποδομών, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο 2021 και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να μη συνδέεται με το μετρό. Το καλοκαίρι του 2022 αυτό αλλάζει και με την παράδοση των σταθμών σε Μανιάτικα, Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο θα εξυπηρετούνται 132.000 επιβάτες ημερησίως και θα μειωθούν κατά 23.000 τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στου δρόμους».

Από την άλλη πλευρά, το Τραμ που έχει ήδη φτάσει στον Πειραιά θα διευκολύνει κυρίως τους πολίτες που έρχονται από το Νέο Φάληρο, το Μοσχάτο, τη Καλλιθέα και τα υπόλοιπα Νότια προάστια.

«Με το Τραμ και το Μετρό, ο Πειραιάς θα μετατραπεί σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο» σημείωσε.

Εξάλλου, προχωράει και η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος για την οποία αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. «Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα αλλάξει την εικόνα όλου του λεκανοπεδίου» κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει η εικόνα της Αττικής: Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η νέα Γραμμή 4 του Μετρό"

Κορωνοϊός: 2.831 νέα κρούσματα, 91 θάνατοι και 662 διασωληνωμένοι

Επιπλέον 2831 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.  Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν επιπλέον 91 ασθενείς, ενώ 662 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Εξ αυτών, οι 545 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολασμένοι.

Όσον αφορά στις νέες μολύνσεις, 954 εντοπίστηκαν στην Αττική και 480 στη Θεσσαλονίκη. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.831 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.034.070 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 200 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.071 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.891 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 662 (60.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (82.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (17.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.666 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 359 (ημερήσια μεταβολή +8.13%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 346 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.831 κρουσμάτων έχει ως εξής:

108 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

163 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

30 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

147 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

302 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

84 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

109 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

11 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

480 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

27 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

63 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

19 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

48 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

23 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

85 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

11 κρούσματα στην Π.Ε.Καστοριάς

61 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

67 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

38 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

33 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

46 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

53 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

51 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

13 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

32 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

76 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

69 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 2.831 νέα κρούσματα, 91 θάνατοι και 662 διασωληνωμένοι"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει

«Μαλακώνει» κάπως ο καιρός αύριο, Δευτέρα (20.12.2021). Ο υδράργυρος θα ανέβει, αλλά, δεν θα λείψουν οι βροχές και οι τοπικές χιονοπτώσεις.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα οι νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, τοπικά έως 6 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια τους 11 και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος θα είναι τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως το απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις απογευματινές ώρες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και από το απόγευμα λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές και τη νύχτα λίγα χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί λίγα χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην Κρήτη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει"

Πρόεδρος Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους

«Συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το συντομότερο δυνατό την αναμνηστική δόση. Πρέπει να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού και των παραλλαγών του με κάθε τρόπο. Φανταστείτε τις συνέπειες μιας παραλλαγής τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα», τονίζει ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) και της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) η οποία εκπροσωπεί τους Συλλόγους τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τάσσεται υπέρ του «υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους στην Ευρώπη, διότι οι αρνητές εκτός τού ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων» και σημειώνει ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος είναι μηδαμινός». Ο κ. Μοντγκόμερι υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαίος ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα γίνεται πολύ πιο αδύναμο και αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και το ενδεχόμενο θανάτου».

-Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η πανδημία και λόγω της παραλλαγής "'Ομικρον";

Η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη ορμή στην Ευρώπη. Πρέπει να επαγρυπνούμε, διότι μπορεί να εμφανιστούν και άλλες μεταλλάξεις: Πι, Ρο, Σίγμα. Πρέπει να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού και των μεταλλάξεών του με κάθε τρόπο. Φανταστείτε τις συνέπειες μιας μετάλλαξης τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα. Γι' αυτό πρέπει να εμποδίσουμε τις μεταλλάξεις. Η "Όμικρον" είναι πιο μεταδοτική από την "Δέλτα", αλλά όχι πιο θανατηφόρα και όπως δείχνουν τα επιδημικά μοντέλα θα κυριαρχήσει γύρω στα Χριστούγεννα.

-Βελτιώνεται η προστασία μας με την αναμνηστική δόση;

Είναι πολύ αποτελεσματική και κατά της "Όμικρον" διότι αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των αντισωμάτων. Ακόμα και εμβολιασμένοι που τυχόν νοσήσουν θα έχουν πολύ ελαφρύτερη εξέλιξη της νόσου. Συμβουλεύω τους πάντες να την κάνουν το συντομότερο δυνατό.

-Γιατί είναι αναγκαίο και τρίτο εμβόλιο;

Δεν είναι ασυνήθιστο να επαναλαμβάνονται τα εμβόλια. Για την γρίπη γίνεται κάθε χρόνο. Η μεγαλύτερη συχνότητα τώρα έχει να κάνει με την έλλειψη εμπειρίας για τον συγκεκριμένο ιό και διότι αλλάζει συνεχώς.

-Είναι απαραίτητο να μειωθεί το διάστημα μεταξύ του δεύτερου και τρίτου εμβολίου;

Ναι, διότι γνωρίζουμε από την εξέλιξη των αντισωμάτων ότι μετά από 6 μήνες, απομένει περίπου 20-30% της ανοσίας. Κάνοντάς το εμβόλιο νωρίτερα αποκτούμε μεγαλύτερη ανοσία, ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με κρούσματα κορονοϊού, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό. Και εγώ το έκανα νωρίτερα.

-Θα ακολουθήσει τέταρτο εμβόλιο προσαρμοσμένο στην "Όμικρον", ή άλλο για ενδεχόμενες μεταλλάξεις;

Ίσως, αλλά εάν είμαστε τυχεροί και δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα και άλλες μεταλλάξεις δεν θα χρειαστεί. Για ορισμένα χρόνια όμως, θα πρέπει να προστατευόμαστε με εμβόλια σε τακτά διαστήματα.

-Είναι αναγκαίος ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών;

Ναι, οπωσδήποτε, διότι από τα 60 το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πολύ πιο αδύναμο και αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και το ενδεχόμενο θανάτου.

-Την επιβολή προστίμου πως την βλέπετε;

Άν έτσι τους ωθούμε να εμβολιαστούν τότε είναι ορθή, αλλά δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να πληρώνουν και αν θα τους προσεγγίσουμε έτσι. Αν υποστούν ως συνέπεια του μη εμβολιασμού τους τον περιορισμό της ελευθερίας τους ίσως το ξανασκεφθούν.

-Τα παιδιά από 5-7 πρέπει να εμβολιασθούν;

Ναι, ιδίως όσα έχουν οποιοδήποτε άλλο νόσημα ή αδύναμο ανοσοποιητικό. Τα υγιή παιδιά νοσούν μεν πολύ ελαφρά, αλλά προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο ΜRNa είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως, εξαιρετικά ακίνδυνο και δεν προκαλεί καθόλου παρενέργειες σε παιδιά και νέους. Υπάρχει όμως και μια κοινωνική διάσταση: τα παιδιά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ του ιού μέσω του οποίου μπορεί να μεταδοθεί. Οι γονείς είναι εκείνοι οι οποίοι τελικά θα το αποφασίσουν σταθμίζοντας και το γεγονός ότι διαφορετικά ίσως τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο λόγω ενδεχόμενης συνεχούς καραντίνας.

-Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους ναι ή όχι;

Είμαι υπέρ διότι οι αρνητές εκτός του ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων. Δεν πρόκειται βέβαια να τους εμβολιάσουμε με τη βία, αλλά πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της απερισκεψίας τους: να μην μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε σε μια συναυλία ή σε ένα εστιατόριο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει σε ολόκληρη την Ευρώπη υποχρεωτικός εμβολιασμός.

-Θεωρείτε ορθό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ψήφισε πρόσφατα το γερμανικό κοινοβούλιο;

Ναι, διότι η ευθύνη όσων εμπιστεύονται την υγεία τους σε αυτούς είναι μεγάλη. Μπορούν μέχρι τον Μάρτιο να το κάνουν. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αποδεχτούν την απόλυσή τους. Η απόφαση όμως ελήφθη πολύ αργά στην Γερμανία και δεν θα βοηθήσει το τέταρτο κύμα, ίσως βοηθήσει το πέμπτο...

-Τι απαντάτε σε όσους φοβούνται παρενέργειες του εμβολίου;

Οι όποιες παρενέργειες -και εφόσον εμφανιστούν- είναι μόνο μια μικρογραφία όσων θα υφίστατο όποιος νοσούσε από κορονοϊό και μάλιστα όχι μόνο για δύο-τρεις μέρες. Θα σας δώσω ένα διαφορετικό παράδειγμα: Στο Βατικανό, σε μια συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκα από Αμερικανίδα δημοσιογράφο τι έχω να πω για τους 6.000 θανάτους από τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ.

-Και τι απαντήσατε;

Ο αριθμός αρχικά τρομοκρατεί, αλλά επρόκειτο για θανάτους των οποίων η αιτία δεν είχε ελεγχθεί. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εμβολιάστηκαν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί. Εάν είχε νοσήσει σοβαρά από κορονοϊό το 1% θα είχαν πεθάνει 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι! Ακόμα και αν είχαν πεθάνει 6.000 λόγω του εμβολίου η διαφορά είναι τεράστια. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος είναι μηδαμινός.

-Οι αρνητές του εμβολιασμού πιστεύουν ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς, ισχύει;

Η έρευνα δεν είναι καθόλου νέα. Νέα είναι η χρήση του κατά ενός νέου ιού. Η τεχνολογία mRNA χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια για φάρμακα και το σημαντικότερο είναι ότι καταστρέφονται, εξαφανίζονται εντελώς από τον οργανισμό σε δύο μέρες, ενώ δεν προκαλούν καθόλου μακροπρόθεσμες παρενέργειες ή προβλήματα. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά λ.χ. από τη θεραπεία του καρκίνου. Άρα, οι ανησυχίες δεν έχουν βάση. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν πιστεύουν πλέον την επιστήμη...

-Οι αρνητές αντιτείνουν επίσης ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν….

Ναι, πράγματι δεν αντιμετωπίζεται 100% ο κορονοϊός με τα εμβόλια, ούτε όλες οι παραλλαγές του, γι' αυτό και κάποιοι νοσούν παρά τον εμβολιασμό. Γνωρίζουμε όμως παράλληλα ότι θα ασθενήσουν πάρα πολύ λιγότερο από τους ανεμβολίαστους. Είμαστε πάρα-πάρα πολύ ασφαλέστεροι εάν έχουμε εμβολιαστεί.

-Πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την περίοδο των εορτών;

Ναι, είμαι απολύτως υπέρ. Το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι ο περιορισμός των επαφών, διότι έχει άμεση επίδραση και περιορίζει την μετάδοση. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή των συναθροίσεων είναι απαραίτητα μέτρα. Το αντίθετο θα ήταν ανόητο. Ο ιός ζει από το γεγονός ότι οι άνθρωποι συναντιούνται. Συνέπεια των περιορισμών αυτών είναι ότι τα κρούσματα μειώνονται στην Γερμανία.

-Όταν μειώνονται δεν πρέπει να χαλαρώνουν τα μέτρα;

Όταν μειωθούν παρά πολύ ναι, αλλά τώρα όχι ακόμα. Από μόνη της η μείωση δεν αρκεί. Είναι καλό σημάδι αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί για ένα διάστημα.

-Νέο lockdown βλέπετε;

Πρέπει να παίρνουμε έξυπνα τοπικά μέτρα και όχι να επιβάλλουμε ένα γενικό lockdown, διότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και η κοινωνία δεν θα συμμετάσχει πλέον.

-Με τι κριτήρια πρέπει να αποφασίζουν οι γιατροί για το ποιον θα περιθάλψουν όταν γεμίζουν οι εντατικές;

Είναι μια απερίγραπτα δύσκολη απόφαση. Το αποφασιστικό κριτήριο για τους θεράποντες ιατρούς θα πρέπει να είναι η πιθανότητα επιτυχούς έκβασης της θεραπείας. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να γίνεται διαχωρισμός εμβολιασθέντων και μη, έστω και αν οι τελευταίοι έχουν ευθύνες.

-Από ορισμένους τίθεται θέμα συνταγματικότητας των περιοριστικών μέτρων, πως βλέπετε το θέμα;

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι συνάδουν με το Σύνταγμα και την αρχή της αναλογικότητας επειδή αποσκοπούν στο να προστατευτεί η ζωή και η υγεία των πολιτών. Πολλοί συνταγματολόγοι φρονούν ότι και το υποχρεωτικό εμβόλιο είναι συνταγματικό. Οι σχετικές αντιπαραθέσεις είναι καθόλα νόμιμες Ζούμε σε δημοκρατίες και μπορούμε να έχουμε διαφορετική γνώμη, ακόμα και λανθασμένη. Εκείνο το οποίο δεν επιτρέπεται όμως είναι η βία. Στο δικό μου σπίτι έριξαν μπογιές και έγραψαν υβριστικά συνθήματα εναντίον μου... Επίσης, τα συνταγματικά δικαιώματα περιέχουν και καθήκοντα. Εάν η συμπεριφορά μου οδηγεί στην μετάδοση του ιού ή στον θάνατο συμπολιτών μου θα πρέπει να αποδεχτώ τον περιορισμό της ελευθερίας μου αφού σταματά εκεί που εφάπτεται της ελευθερίας του άλλου.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τις θεωρίες συνομωσίας και όσους τις επικαλούνται;

Κυκλοφορούν δυστυχώς ορισμένες πολύ ανόητες θεωρίες αλλά στις δημοκρατίες έχει κανείς και το δικαίωμα στην απόλυτη ανοησία. Έστω όμως και αν δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους και να μην θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους μη χρησιμοποιώντας λ.χ. μάσκα σε κλειστούς χώρους. Διαφορετικά μιλάμε για την τυραννία των ανεμβολίαστων. Τα τρία τέταρτα των Γερμανών τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού. Δεν μπορεί η μειοψηφία του 25% να επιβάλει την άποψή του και πρέπει να σέβεται το δικαίωμά των άλλων να επανέλθει η ελευθερία τους και η κανονικότητα.

-Πόση απόσταση μας χωρίζει από το όμικρον μέχρι το ...ωμέγα, το τέλος της πανδημίας;

Εντελώς δεν θα μπορέσουμε να εξαφανίσουμε τους ιούς ποτέ. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να επιτύχουμε την πολυπόθητη ανοσία. Πότε θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζει κανείς. Κάποια στιγμή όμως ο κορονοϊός θα γίνει όπως ο ιός της γρίπης και θα εμβολιαζόμαστε μια φορά το χρόνο. Ξέρετε, όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν στην Λατινική Αμερική διέδωσαν μεταδοτικές ασθένειες όπως η ιλαρά, οι οποίες εξολόθρευσαν το 80% του πληθυσμού διότι δεν είχαν κανενός είδους ανοσία. Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού δεν είχαμε και μεις αμυντικό μέσο. Εν τω μεταξύ διαθέτουμε όμως τα εμβόλια.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους"

Π. Κουρουμπλής στο Πρώτο : Παραιτούμαι από τη βουλευτική ασυλία και καταθέτω μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία για απώλειες ασθενών

Λίγα 24ωρα μετά την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, επαναλαμβάνει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Το GPS της επικαιρότητας” και τον Θάνο Σιαφάκα, ότι δεν μετανιώνει για όσα είπε. Αντίθετα, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταθέσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά με καταγγελίες για απώλειες ασθενών που έμειναν αβοήθητοι λόγω εγκληματικών παραλείψεων.

Οπως είπε, δεν θεωρεί ειλικρινά ότι είπε κάτι έξω από την αλήθεια και την πραγματικότητα. Δεν μετανιώνει γιατί όταν ζεις την κραυγή αγωνίας ανθρώπων που χάνονται αβοήθητοι και συμμετέχεις, συμπάσχεις. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, φίλοι, συγγενείς. Το τελευταίο που θα σκεφτόμουν, πρόσθεσε, είναι η τιμωρία του Προέδρου της Βουλής που για πρώτη φορά επέδειξε τόσο μεγάλη ευαισθησία, γιατί υπήρξαν και πολιτικοί που μας είπαν ότι «κάψαμε»  ανθρώπους, που μας είπαν προδότες. Είναι βαρύτατος χαρακτηρισμός να σε πουν προδότη της πατρίδας.

Τόνισε ότι είπε αυτό που ένιωθε και εξακολουθεί να το λέω προκειμένου να καταλάβουν μερικοί ότι δεν μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν στο βήμα της Βουλής, να αυτοθαυμάζονται μέσα σε μια λογική αυταρέσκειας και κανένας να μην αναφέρεται ότι κάθε μέρα έχουμε 100 απουσίες. Χάνονται άνθρωποι και χάνονται αβοήθητοι.

Αναφορικά με την επίμαχη Έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα, τόνισε ότι επιχειρήθηκε να απαξιωθούν οι δύο υπογραφές τους, καθώς βγήκε ο Πρωθυπουργός και κατήργησε τον κ Τσιόδρα γιατί δεν είπε αυτά που ήθελε εκείνος και εμφανίσθηκε και ένα άρθρο της κ Κοταμανίδου που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Μετά από μία εβδομάδα-δέκα ημέρες, αποκάλυψε ότι ήδη συντάσσεται για να είναι ακριβής και θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά με πολλά στοιχεία περιπτώσεων προκειμένου να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνηθούν όλες αυτές οι καταγγελίες. Και επειδή κάποιοι μπορεί να είναι κακοπροαίρετοι, δηλώνει δημόσια ότι παραιτείται από την βουλευτική ασυλία και όσοι νομίζουν ότι τους προσβάλει μπορούν να καταθέσουν μήνυση και να πάνε στο δικαστήριο.

Πολιτικά, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν τον απασχολεί το ζήτημα της διαγραφής του, αλλά πρωτίστως να ληφθούν μέτρα, γιατί μπορούν να ληφθούν μέτρα και πως δεν επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά θα αγωνιστεί για να υπάρξει συνεργασία και μετά τις εκλογές ώστε οι δύο παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) να συγκροτήσουν ένα μέτωπο δημοκρατικό, πατριωτικό που να χτίσει μια κοινωνία του “εμείς”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Κουρουμπλής στο Πρώτο : Παραιτούμαι από τη βουλευτική ασυλία και καταθέτω μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία για απώλειες ασθενών"

Κακοκαιρία Carmel: Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική

Η κακοκαιρία Carmel συνεχίζει να ταλαιπωρεί τμήματα της χώρας ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στην Αττική.

Συγκεκριμένα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης, σε σημεία των Αχαρνών, της λεωφόρου Φυλής και της Πάρνηθας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έκλεισαν η οδός Φιλίας των Λαών στις Αχαρνές, από το ύψος της Φιλελλήνων προς την Πάρνηθα και η λεωφόρος Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, στο ρεύμα προς καζίνο, από το ύψος της ταβέρνας «Πίνδος».

Στο μεταξύ παγετός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στη Δυτική Μακεδονία ήταν ισχυρός με τη θερμοκρασία να πλησιάζει τους -9 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφτηκαν στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας με -8,7 βαθμούς Κελσίου, στο Φαράγγι Μοιρών Φλώρινας με -7,6, στην Κίτρινη Λίμνη κοζάνης με -6,6, στο Περτούλι Τρικάλων με -6,4 και στον Επτάλοφο Κιλκίς με -6,3 βαθμούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Carmel: Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική"

Σέρρες: Γέννησε η πρώτη έγκυος στην οποία χορηγήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα – Υγιείς μητέρα και νεογνό

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της πρώτης εγκύου στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών στην οποία οι γιατροί είχαν χορηγήσει μονοκλωνικά αντισώματα στο τρίτο τρίμηνο της κύησης μετά από τη νόσησή της με Covid-19.

Η γυναίκα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό σήμερα το πρωί και όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και επικεφαλής της Γυναικολογικής και Μαιευτικής κλινικής, Δημήτρης Μπαλαξής, «μητέρα και νεογνό χαίρουν άκρας υγείας». Ο κ. Μπαλαξής είπε: «Αισθανόμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι εγώ και οι συνεργάτες μου στην Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου Σερρών για το αίσιο τέλος της περιπέτειας της πρώτης γυναίκας εγκύου  στην οποία χορηγήσαμε μονοκλωνικά αντισώματα στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως μετά από νόσηση Covid-19. Γέννησε με φυσιολογικό τοκετό σήμερα το πρωί. Χαίρουν άκρας υγείας μητέρα και νεογνό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και σε δεύτερο περιστατικό που εφαρμόσαμε την ίδια αγωγή θα έχουμε την ίδια εξέλιξη. Θέλω να ευχαριστήσω το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής για την συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Γέννησε η πρώτη έγκυος στην οποία χορηγήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα – Υγιείς μητέρα και νεογνό"

Δημοσκόπηση MARC: Το ΚΙΝΑΛ με 15,2% πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - 13,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Ενώπιον σημαντικών ανατροπών βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό, όπως επιβεβαιώνει μια σειρά από δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και οποίες εξηγούν τον εκνευρισμό του Αλέη Τσίπρα όχι μόνο χθες στη Βουλή αλλά γενικότερα τις τελευταίες ημέρες.

Έτσι, σε μάχη οδηγούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το δεύτερο κόμμα με το Νίκο Ανδρουλάκη δείχνει να ανεβάζει τα ποσοστά του, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ διαμορφώνεται στο 13,8%, ενώ η διαφορά ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών για την εκτίμηση που έχουν για το πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το Κίνημα Αλλαγής, «σκαρφαλώνει» στο 15,2% ενώ ο νεοεκλεγμένος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αναδεικνύεται ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής αρχηγός. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ «ανοίγει» τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φτάνει το 13,8%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πλέον μόλις στις τέσσερις μονάδες μπροστά από το ΚΙΝΑΛ.

Τι δείχνει η πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 33% (από 33,6), ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 19,2% (από 21,7%), ενώ το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 15,2% (από το 9%). Το ΚΚΕ καταγράφει 5,3% (από 5,6%), η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 4,6% (από 4,5%), ενώ το ΜέΡΑ25 πέφτει στο 2,1% (από 3,1%).

Στο 1,3% (από 1,1) καταγράφεται το κόμμα του καταδικασμένου πρώην Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, Έλληνες ΓΤΠ, 5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 11,2% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει.

Η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Στην ερώτηση «Τι γνώμη έχετε για τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής», θετική ή μάλλον θετική γνώμη έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 52,1%, ενώ αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη έχει το 47%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος αρχηγός. Θετική ή μάλλον θετική γνώμη έχει για αυτόν το 46,4%, ενώ αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη έχει το 20,6%.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ακολουθεί με 31,8% των πολιτών να έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, ενώ το 57,5% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη.

Για τον Αλέξη Τσίπρα τα ποσοστά είναι 30,2% (θετική ή μάλλον θετική γνώμη) και 68,6% (αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη).

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 19,1% και στο 75,5%, ενώ για τον Κυριάκο Βελόπουλο είναι 14,9% και 77,8%.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Σε ερώτηση της Marc «για τι είδους κυβέρνηση θέλετε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές», οι πολίτες απαντούν:

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ το 26,3%,
Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ το 20,2%
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με 7,1%
Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 21,3%
Οι συσπειρώσεις – εισροές / διαρροές των κομμάτων

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συσπειρώσεις – εισροές/διαρροές σε κάθε κόμμα, ιδιαίτερα από τα δύο πρώτα κόμματα από και προς το ΚΙΝΑΛ. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 4,4% από το ΚΙΝΑΛ, ενώ χάνει 7,5%.

Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει 3,5%, αλλά χάνει 14,6%, ένα ποσοστό που δείχνει ότι έχει σημαντικές απώλειες προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

Η εκτίμηση για εκλογές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών για την εκτίμηση που έχουν για το πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το 55,8% απαντά ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2023, ενώ το 37,1% απαντά ότι θα γίνουν μέσα στο 2022, τη χρονιά που μπαίνουμε.

Η γνώμη για την κυβέρνηση

Σε ερώτηση της Marc στους πολίτες για να αξιολογήσουν την κυβέρνηση, το 50,2% κρίνει τις επιδόσεις της αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ το 49,2 θετικά ή μάλλον θετικά.

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MARC: Το ΚΙΝΑΛ με 15,2% πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - 13,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ"

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Έφυγε για το Μεξικό με τη σύζυγό του – Άλλες 9 κοπέλες στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Για το Μεξικό έχει αναχωρήσει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Χαμογέλα και πάλι!».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εκπομπή ο Στάθης Παναγιωτόπουλος ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και εχτές εθεάθη με τη σύζυγό του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από όπου πέταξε το μεσημέρι για το Μεξικό.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ίδιος και η σύζυγός του θα πήγαιναν στην Αλόννησο για τις γιορτές, ενώ μάλιστα είχε βγάλει και τα σχετικά εισιτήρια.

Πόσες κοπέλες έχουν απευθυνθεί στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Τα βίντεο με προσωπικές στιγμές γυναικών που έχει διαρρεύσει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος στο διαδίκτυο, παραμένουν εκεί, ενώ τουλάχιστον 9 κοπέλες έχουν επικοινωνήσει με τις αρχές για να δουν αν τα βίντεό τους εξακολουθούν να βρίσκονται στο διαδίκτυο και πώς μπορούν να κατέβουν.

Την ίδια ώρα, ερευνάται αν ο Στάθης Παναγιωτόπουλος είχε οικονομικές απολαβές από αυτή του τη δραστηριότητα.

Δημήτρης Σταβόρας: Έπεσα από τα σύννεφα

Σοκαρισμένος δηλώνει από την καταγγελία για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο ο ηθοποιός και παλιός συνεργάτη του, Δημήτρης Σταρόβας μιλώντας στην εκπομπή Όλα Γκουντ.

Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Σταρόβας είπε: «Ήμασταν στο κανάλι μου στο YouTube συνεργάτες, στο τηλεοπτικό Νηστικό Αρκούδι, κάναμε αρκετά πράγματα μαζί. Σαν ψέματα μου φαίνεται».

«Το χρονικό το πληροφορήθηκα και εγώ την ημέρα που έγινε η πρώτη εκπομπή, λίγο πριν. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν αυτή η έκπληξη που λες “δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό το πράγμα”. Μετά μετατράπηκε σε ένα σοκ όταν είδα την εκπομπή και πληροφορήθηκα ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τον Κανάκη και του είπε ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Και μετά τα γνωστά… Θυμός και οργή», πρόσθεσε ο γνωστός μουσικός και συνέχισε: «Δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιείς ότι ένας άνθρωπος που γνωρίζεις επί τριάντα χρόνια έχει τελικά μια δεύτερη ζωή. Μια δεύτερη ζωή την οποία επιμελώς την έκρυβε από τους πάντες».

«Δεν είχαμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που… δραπέτευσε από κάπου, ή ήταν το μάτι του “κάπως” ώστε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Υπήρχε μάλιστα και μια χαριτωμενιά σε όλο αυτό και ελπίζω να μην παρεξηγηθεί. Δεν ένιωθες τον κίνδυνο», σημείωσε ο ίδιος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάθης Παναγιωτόπουλος: Έφυγε για το Μεξικό με τη σύζυγό του – Άλλες 9 κοπέλες στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος"

Αλεξανδρούπολη: Σύζυγος, κουνιάδος και πεθερά ξυλοκόπησαν άγρια 18χρονη νύφη!

Πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε ο θάνατος της 29χρονης μητέρας τριών παιδιών από τα χέρια του ήδη προφυλακισμένου 30χρονου συζύγου της στην Αλεξανδρούπολη, άλλη μια γυναίκα υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από τον σύζυγο και τους συγγενείς του στην ίδια περιοχή!

Το νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συνέβη στην περιοχή Άβαντος, από την οποία μεταφέρθηκε κατεπειγόντως στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μια 18χρονη που είχε υποστεί πολλαπλά τραύματα σε όλο της το σώμα, κατά την διάρκεια πρωτοφανούς ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της, τον κουνιάδο της και τη μητέρα των δυο αδελφών!

Η κοπέλα δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομερή κατάθεση στους αστυνομικούς που ειδοποιήθηκαν από τους γιατρούς για τα αίτια που προκάλεσαν την βάναυση κακοποίησή της, καθώς έπρεπε να περάσει από μια σειρά εξετάσεων για να εξακριβωθούν οι βλάβες που υπέστη. Έτσι, η προανάκριση παραμένει ανοιχτή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλεξανδρούπολη: Σύζυγος, κουνιάδος και πεθερά ξυλοκόπησαν άγρια 18χρονη νύφη!"

Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test έναντι της Ομικρόν

Η εμφάνιση της νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, που τείνει να εξελιχθεί σε ένα νέο μείζον πανδημικό κύμα παγκοσμίως, έχει αυξήσει εκ των πραγμάτων τις ανάγκες για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (τεστ). Το ερώτημα πολλών ανθρώπων είναι κατά πόσο τα γρήγορα τεστ (rapid) ή αλλιώς "τεστ πλευρικής ροής" (Lateral Flow Tests-LFT) "πιάνουν" την Όμικρον, ιδίως ενόψει και των εορταστικών συναθροίσεων.

Η σύντομη απάντηση είναι ότι και στην περίπτωση της νέας παραλλαγής τα γρήγορα τεστ είναι αρκετά καλά, αλλά με τις ίδιες αδυναμίες που είχαν εμφανίσει απέναντι στη Δέλτα και στις προηγούμενες παραλλαγές. Συνεπώς, δεν είναι σπάνια τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα τους, άρα συχνά είναι αναγκαίος ο επανέλεγχος με ένα νέο γρήγορο τεστ ή, ακόμη καλύτερα, με ένα μοριακό τεστ PCR (Polymerase Chain Reaction).

Ακολουθούν εννέα σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις με βάση το "New Scientist", ώστε κανείς να έχει μια πιο σφαιρική εικόνα του ζητήματος:

Ακουσα ότι τα γρήγορα τεστ δεν ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον. Είναι αυτό σωστό;

Δεν είναι αλήθεια κάτι τέτοιο. Μολονότι η Όμικρον έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις, τα αντισώματα που χρησιμοποιούνται στα γρήγορα τεστ, μπορούν να συνεχίσουν να προσδένονται στις πρωτεΐνες και της νέας παραλλαγής του ιού. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές (UK Health Security Agency-Technical Briefing 31) ανακοίνωσαν προ ημερών (στις 10/12/21) ότι, με βάση τις αρχικές εργαστηριακές ενδείξεις, τα rapid test έχουν έναντι της Όμικρον παρόμοια ευαισθησία με εκείνη έναντι της Δέλτα.

Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι θα λάβουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα γιατί, όπως εξηγείται και παρακάτω, η ευαισθησία αυτών των τεστ γενικότερα είναι σχετικά χαμηλή. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί κάποιος να είναι πράγματι αρνητικός τη στιγμή που κάνει το γρήγορο τεστ, αλλά λίγες ώρες μετά να μολυνθεί, ιδίως αν στο μεταξύ έχει συναντήσει πολλούς ανθρώπους. Γι' αυτό, το γρήγορο τεστ είναι καλύτερα να γίνεται λίγο πριν κάποιος συγχρωτιστεί με άλλους, παρά να επαφίεται σε ένα αρνητικό γρήγορο τεστ που έκανε πριν μία ή δύο μέρες, καθώς στο μεταξύ μπορεί να έχει κολλήσει τον ιό, να μην το έχει καταλάβει και έτσι άθελα του να τον μεταδώσει σε άλλους.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα γρήγορο τεστ LFT και σε ένα τεστ PCR;

Τα τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) ήσαν τα πρώτα διαθέσιμα για την ανίχνευση του κορονοϊού. Δουλεύουν ανιχνεύοντας το γενετικό υλικό του ιού και είναι πολύ ακριβή. Αργότερα ήρθαν τα γρήγορα τεστ πλευρικής ροής. Αντίθετα με τα  PCR, ανιχνεύουν πρωτεΐνες του ιού στην περίπτωση που κάποιος έχει λοίμωξη από κορονοϊό. Τα περισσότερα τεστ PCR πρέπει να σταλούν σε εργαστήριο, ενώ τα γρήγορα τεστ μπορούν να γίνουν και στο σπίτι και να δώσουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά.

Είναι τα γρήγορα τεστ λιγότερο καλά από τα PCR;

Τα γρήγορα τεστ δεν είναι τόσο καλά όσο τα PCR στο ανιχνεύουν τον κορονοϊό, επειδή τα PCR έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζουν το γενετικό υλικό του ιού πολλές φορές, συνεπώς μπορούν να ανιχνεύσουν και μικρές ποσότητες του (ιικό φορτίο στον οργανισμό). Τα γρήγορα τεστ δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού, με αποτέλεσμα να χάνουν πιθανώς μολύνσεις όπου τα επίπεδα του κορονοϊού είναι χαμηλά.

Μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τη διαφορά μεταξύ τους;

Διάφορες μελέτες έχουν αξιολογήσει την ευαισθησία των γρήγορων τεστ - δηλαδή την ικανότητα τους να ανιχνεύουν τον ιό αν υπάρχει - περίπου στο 40% έως 60%, ποσοστό που φαίνεται απελπιστικά χαμηλό, σε σχέση με τα τεστ PCR που είναι πολύ ευαίσθητα.

Αν τα γρήγορα τεστ είναι αναξιόπιστα, ποιό νόημα έχει να τα κάνει κάποιος;

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα θετικό αποτέλεσμα γρήγορου τεστ ως "κόκκινο φανάρι" για να σταματήσουν τις κοινωνικές δραστηριότητες τους, αλλά δεν πρέπει να θεωρήσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα ως "πράσινο φανάρι" για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, ιδίως αν νιώθουν κάποια ήπια συμπτώματα  Covid-19.

Τι γίνεται αν το γρήγορο τεστ εμφανίσει απλώς μια αχνή γραμμή;

Αυτό μαρτυρά ότι η πρωτεΐνη του κορονοϊού είναι παρούσα στο σώμα. Τα θετικά τεστ πλευρικής ροής μπορεί να δείξουν μια υπερβολικά αχνή γραμμή, κάτι που μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται εσφαλμένα ως αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ.

Γιατί δεν συνιστώνται τα γρήγορα τεστ αν κάποιος έχει συμπτώματα;

Οι αρχές, όπως η βρετανική κυβέρνηση, συνιστούν οι άνθρωποι να κάνουν γρήγορο τεστ μόνο αν δεν έχουν συμπτώματα, χρησιμοποιώντας τέτοια rapid τεστ για καθημερινό έλεγχο ρουτίνας ή για τις μέρες που συγχρωτίζονται με άλλους ανθρώπους και αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης. Αν κάποιος έχει συμπτώματα, θα πρέπει να κάνει το πιο ακριβές τεστ PCR. Στην πράξη όμως, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην εύκολη λύση των γρήγορων τεστ ακόμη κι αν έχουν συμπτώματα, ιδίως όταν αυτά είναι ήπια ή δεν είναι τα "επίσημα" συμπτώματα της Covid-19. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι μπορεί κάποιος να έχει στον οργανισμό του την πρωτεΐνη του κορονοϊού είτε έχει συμπτώματα είτε όχι. Οι περισσότερες μελέτες για τα γρήγορα τεστ δείχνουν ότι αυτά είναι κάπως πιο ακριβή στο να ανιχνεύουν περιπτώσεις ανθρώπων με συμπτώματα από ό,τι ασυμπτωματικούς.

Αρα είναι εντάξει αν χρησιμοποιώ γρήγορο τεστ σε περίπτωση που έχω συμπτώματα;

Το κρίσιμο πράγμα που πρέπει να θυμάται κανείς, είναι ότι αν έχει συμπτώματα Covid-19, ένα αρνητικό αποτέλεσμα γρήγορου τεστ δεν δίνει μια βέβαιη αρνητική απάντηση, γι' αυτό χρειάζεται να κάνει κάποιος και τεστ PCR για να είναι πιο σίγουρος ότι δεν έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό. Από την άλλη, τα γρήγορα τεστ σε ανθρώπους με συμπτώματα μπορεί να τους βοηθήσουν όσο περιμένουν να βγει το αποτέλεσμα ενός τεστ PCR που είχαν κάνει προηγουμένως.

Θα υπάρξουν καλύτερα γρήγορα τεστ στο μέλλον;

Αρκετά άλλα είδη rapid tests βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ή ήδη κυκλοφορούν. Κάποια π.χ. λαμβάνουν δείγμα από το εσωτερικό του μάγουλου ή από το σάλιο και όχι από τη μύτη ή από τον λαιμό, συνεπώς είναι πιο εύκολα στη χρήση τους. Όμως οποιοδήποτε νέο γρήγορο τεστ, για να είναι πραγματικά χρήσιμο, θα πρέπει να είναι εξίσου φθηνό και εύκολο για μαζική παραγωγή του, όπως είναι τα LFT.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test έναντι της Ομικρόν"

Μόσιαλος: Να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μετάλλαξη «Omicron», όσοι έκαναν την ενισχυτική δόση

Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού σημαίνει ότι πρέπει να "κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση γιατί όπως φαίνεται από αρκετές μελέτες, θα έχουμε αρκετή προστασία έναντι της όμικρον εάν έχουμε κάνει και τις τρεις δόσεις. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να σκεφτούν πλέον σοβαρά το τι θα κάνουν. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (σε σύγκριση με άλλες χώρες) στις ηλικίες των άνω των 50. Όσοι όμως έχουν κάνει και την τρίτη δόση, δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας". Αυτό επισημαίνει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Αναφερόμενος σε μια νέα μελέτη από το Imperial College, αναφέρει πως "επιβεβαίωσε ό,τι ήδη ξέρουμε για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και την μεγαλύτερη δυνατότητα επαναλοίμωξης της παραλλαγής όμικρον έναντι της παραλλαγής δέλτα" και ότι "όσον αφορά την κλινική εικόνα όσων κόλλησαν, οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως δεν βρέθηκε διαφορά μεταξύ των δυο παραλλαγών". Ακόμη, προσθέτει ότι "οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν στη συζήτηση των δεδομένων που ανέλυσαν, πως δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι τα κρούσματα της όμικρον είχαν διαφορετική κλινική εικόνα (καλύτερη ή χειρότερη) από την δέλτα, με βάση το ποσοστό των θετικά διαγνωσμένων που είχαν συμπτώματα ή πήγαν στο νοσοκομείο. Eπί του παρόντος δεν έχουν επαρκή δεδομένα για την κλινική εικόνα που προκαλεί η όμικρον σε σχέση με την δέλτα".

Από την άλλη, επισημαίνει ότι "τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν πως υπάρχει αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος σε αυτή τη χώρα", αλλά "και εκεί, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει καθυστέρηση στην επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων, και επομένως όχι πραγματική αποκλιμάκωση. Κάτι που είχε συμβεί πριν από λίγες ημέρες. Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου υγείας της Ν. Αφρικής εμφανίζεται αισιόδοξη, εγώ θα έλεγα να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα".

Τονίζει ότι "ανάλογα με τις ειδήσεις που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ, κάποιος μπορεί να πει πως έχουμε μεγάλο πρόβλημα ή ότι στην ουσία το πρόβλημα είναι παροδικό. Δεν ξέρουμε όμως με ακρίβεια ακόμη. Στην Μεγάλη Βρετανία είναι σαφές ότι έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Εχθές πάνω από 93.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί. Να πούμε εδώ πως δεν είναι σαφές το ποσοστό των κρουσμάτων που εισάγεται στο νοσοκομείο και έχει κολλήσει όμικρον. Και αυτό γιατί γίνεται τεστ αλλά όχι απαραίτητα και ταυτοποίηση της παραλλαγής που φέρει κάθε ασθενής. Είναι όμως πιθανό να υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας στις επόμενες ημέρες. Θα σύστηνα επομένως να μη βιαστούμε να βγάλουμε ακόμη συμπεράσματα".

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, "η μελέτη του Ιmperial επιβεβαίωσε αυτά που ξέρουμε για την μεταδοτικότητα, αλλά στην ουσία τίποτα σαφές για τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Όπως είπα, τα στοιχεία της Ν. Αφρικής είναι ενθαρρυντικά, αλλά ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα καθυστέρησης στην καταγραφή, και να ερμηνεύουμε το κύμα της όμικρον εκεί έχοντας δεδομένα καθυστερημένης καταγραφής".

Υπογραμμίζει επίσης ότι "οι επιπτώσεις μιας παραλλαγής μπορεί να έχουν διαφορετικό αντίκτυπο ανά χώρα" και εξηγεί ότι σε μια χώρα όπως η Ν. Αφρική με μικρό ποσοστό ηλικιωμένων και ευάλωτων στον πληθυσμό, αλλά ταυτόχρονα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού με ανοσοπροστασία, είτε γιατί είχαν κολλήσει μια άλλη παραλλαγή του ιού, είτε γιατί πολλοί έχουν εμβολιαστεί, οι επιπτώσεις θα είναι μικρές. Από την άλλη, οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες, όταν η ανοσοπροστασία στον πληθυσμό είναι μικρή και έχουμε σχετικά μεγάλο αριθμό ευπαθών πολιτών.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από καλή αλλά όχι πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και ταυτόχρονα από υψηλό ποσοστό πολιτών στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Επίσης υψηλότερο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 50, σε σχέση με άλλες χώρες της Νότιας και Βόρειας Ευρώπης. "Επομένως", κατά τον ίδιο, "ακόμη και εάν η όμικρον είναι πιο ήπια από την δέλτα, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με την Δανία ή την Πορτογαλία".

Παρά την υπάρχουσα αβεβαιότητα, ο κ.Μόσιαλος αναφέρει ότι "δεν είμαστε στο 2020. Έχουμε εμβόλια που είναι επαρκή και για την Όμικρον. Αντί για πανικό επομένως ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που έχουμε να αυξήσουμε τις άμυνες μας".

Όσον αφορά το "πότε θα τελειώσει όλο αυτό;", εκτιμά ότι "θα τελειώσει όταν:

• Θα έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη (αυτό, με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών, δεν φαίνεται να γίνεται εντός του 2022).
• Όταν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες φαρμάκων (αυτό αναμένεται προς το τέλος του 2022).

Και με την προϋπόθεση πως δεν θα έχουμε κι άλλες πιο επικίνδυνες παραλλαγές. Από τον Μάρτιο του 2020 είχα τονίσει, την επιτακτική ανάγκη μαζικής παραγωγής εμβολίων και της ισότιμης διάθεσής τους σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Όσο αυτό δεν γίνεται (και δύο χρόνια μετά, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες) θα υπάρχει ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων. Ελπίζω πως οι ηγεσίες των πλούσιων χωρών θα πράξουν αυτό που πρέπει, όσον αφορά την μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή εμβολίων. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τους εμβολιασμούς των κατοίκων μόνο των πιο εύπορων χωρών".

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μόσιαλος: Να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μετάλλαξη «Omicron», όσοι έκαναν την ενισχυτική δόση"

Κορονοϊός – Θάνος Πλεύρης: Έχουμε αποκλείσει το lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Απαντώντας στο αν αναμένονται νέα μέτρα και στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα.

Αναφορικά με το αν έχει εκπονηθεί κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ίδιος τόνισε ότι «Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».

Πολιτικός «σεισμός» για το ποιος παρέλαβε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Μιλώντας για τον πολιτικό «σεισμό» που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και κατά πόσο η κυβέρνηση είχε γνώση της, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει».

«Δε θα αλλάζαμε κάτι αν είχαμε στα χέρια μας τη μελέτη»

«Δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, για αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης στο ίδιο θέμα.

«Εκτιμώ ότι δε θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας»

«Αυτή τη στιγμή όπως κινούνται οι εμβολιασμοί κατά την εκτίμησή μου δε θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας. Η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει είναι οι άνω των 60. Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αλλά πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω», σημείωσε ο κ. Πλεύρης σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

«Δε θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ για όσους δεν έχουν κάνει την 3η δόση»

«Δε θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ για όσους άνω των 60 δεν έχουν κάνει την 3η δόση, αλλά εμπίπτουν από τις 13/12 στους περιορισμούς σαν να είναι ανεμβολίαστοι», ξεκαθάρισε.

«Δε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει την 3η δόση»

«Υπήρχαν δύο θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επικράτησε ότι το πιστοποιητικό ισχύει για 9 μήνες. Άρα για τις δύο δόσεις ισχύει το ενιάμηνο και μετά την 3η δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λήξη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε ο υπουργός Υγείας σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τι ισχύει για τη διάρκειά του.

«Τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος.

«Η κατάσταση είναι σκληρή τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε χειρότερη κατάσταση, είναι 10.000 λιγότεροι οι υγειονομικοί, λόγω αναστολής και συντάξεων. Έχουμε λιγότερες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα της πανδημίας. Το Λαϊκό νοσοκομείο δεν είναι μόνο για τον κορωνοϊό. Στην εφημερία της Παρασκευής είχαμε 40 ράντζα. Είχαμε δύο πολύτιμες χειρουργικές κλινικές και κλείσαμε τη μία για να την κάνουμε Covid. Είμαστε στο 4ο κύμα με πολύ λιγότερες δυνάμεις», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά η κοινωνική και οικονομική ζωή»

Συνολικά στο σύστημα έχουν μπει 16.000 άνθρωποι από το 2019 που παρέλαβε η ΝΔ. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις ελλείψεις που υπήρχαν», απάντησε ο κ. Πλεύρης, με τον κ. Αντωνόπουλο να επισημαίνει ότι «Οι 12.000 είναι επικουρικοί που λήγουν το Μάρτη. Τώρα υπήρχαν 6 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό. Οι δύο πέθαναν».

«Υπάρχουν 16.000 άνθρωποι παραπάνω και είναι επικουρικοί. Η παραμονή τους στο σύστημα Θα παρατείνεται για όσο υπάρχει ανάγκη. Προφανώς υπάρχουν παθογένειες στο ΕΣΥ», είπε κλείνοντας ο κ. Πλεύρης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Θάνος Πλεύρης: Έχουμε αποκλείσει το lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν"

Θεσσαλονίκη: Οχτώ μοναχές από το ίδιο μοναστήρι νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 8 μοναχές από μοναστήρι της Θεσσαλονίκης  που νόσησαν από κορωνοϊό.

Δύο εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση, αλλά δεν έχουν διασωληνωθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, στο εν λόγω μοναστήρι υπήρχε επιγραφή ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει μέσα στην μονή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγουμένη έλεγε στις υπόλοιπες μοναχές να μην εμβολιαστούν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Οχτώ μοναχές από το ίδιο μοναστήρι νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news