facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Κοντοζαμάνης: Μόνο το 51% των νοσηλευτών έχει εμβολιαστεί

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, είναι όμως θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και ειδικά για τους υγειονομικούς είναι και θέμα ηθικής υποχρέωσης, διότι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχει εμβολιαστεί κατά της επιδημίας του covid-19, το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι  από την αρχή της πανδημίας ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των υγειονομικών - κυρίως με μέσα ατομικής προστασίας - και κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο που κλήθηκε να  εμβολιαστεί. Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται, και εξέφρασε την ελπίδα το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και την ατομική συμμόρφωση του καθενός, διασφαλίζει την υγεία του υγειονομικού προσωπικού. Εξήγησε επίσης ότιη χρήση δύο rapid test τεστ στο προσωπικό των δομών υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι ένα μέτρο που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου τυχόν διασποράς του ιού στο χώρο εργασίας.

Tο σύστημα έχει φτάσει στα όριά του  

«Το ΕΣΥ έχει αντέξει χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πρώτη μέρα της πανδημίας, και έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του συστήματος, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές.  Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, έχει φτάσει στα όριά του και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν προστεθεί περισσότερες από  1000 κλίνες για την νοσηλεία ασθενών με covid-19, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, και τις επόμενες μέρες θα προστεθούν ακόμα 500 κλίνες covid. Αυτή τι στιγμή, πρόσθεσε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Το σύστημα υγείας ενισχύεται συνεχώς - χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως στην Αττική  κατά τις αρχές Φεβρουαρίου υπήρχαν 229 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid, ενώ σήμερα είναι 387. 

Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα με προσωπικό και υποδομές, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ωστόσο "το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, και πρέπει να  καταστεί σαφές ότι σε κάθε  περίπτωση, όσα μέτρα και να ληφθούν, εάν δεν υπάρξει η ατομική ευθύνη και η συμμόρφωση στα μέτρα και τις υποδείξεις της Πολιτείας, τότε δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία»

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντοζαμάνης: Μόνο το 51% των νοσηλευτών έχει εμβολιαστεί"

Κύπρος: 364 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Δεν καταγράφηκε θάνατος

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 364 νέα κρούσματα κορωνοϊού, χωρίς να καταγραφεί θάνατος.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 241.

204 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 45 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 57,791 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

364 (ποσοστό θετικότητας: 0,63%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 41,475.

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 241, εκ των οποίων:

160 άντρες (66%), και

81 γυναίκες (34%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 364 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Δεν καταγράφηκε θάνατος"

Σε βαθύ κόκκινο από αύριο Μύκονος, Ζάκυνθος και 5 δήμοι

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από αύριο η Μύκονος, Ζάκυνθος, οι δήμοι Καρδίτσας, Καστοριάς, Ορεστίδος, Αμφίπολης και η δημοτική κοινότητα Γαλατινής.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από αύριο στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

- ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

- ο δήμος Καρδίτσας

Υπενθυμίζουμε ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από χθες το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:

- η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

- η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

- Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

- Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο

- Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε βαθύ κόκκινο από αύριο Μύκονος, Ζάκυνθος και 5 δήμοι"

Δημοσκόπηση Open: Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόθεση ψήφου αλλά και ποιον εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες για πρωθυπουργό παρουσιάζει έρευνα του Open. Η δημοσκόπηση του κεντρικού δελτίου Ειδήσεων, που διαμορφώθηκε και από ερωτήματα πολιτών, πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Mαρτίου 2021 από την ALCO και μεταδόθηκε την Παρασκευή 19/03/2021.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ συγκεντρώνει την πρόθεση ψήφου ποσοστό 37,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3%.

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 6,1%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,3%, το ΜέΡΑ 25 2,9%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5%, άλλο κόμμα 5,8%, αναποφάσιστοι 12,8%.

Το 42% των συμμετεχόντων εμπιστεύεται περισσότερο για πρωθυπουγρό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το 22% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 31% θεωρεί ότι κανένας δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Open: Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Σκέρσος: Δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες κάθε βδομάδα από τα φαρμακεία

Τη δυνατότητα δωρεάν διενέργειας τεσσάρων rapid test μηνιαίως για το σύνολο του πληθυσμού, μόνο με το ΑΜΚΑ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, καλώντας τους πολίτες στη σύναψη νέας συμφωνίας εμπιστοσύνης με το κράτος.

Με ένα «μεγάλο ευχαριστώ» προς τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για «τις αντοχές, τη στωικότητα, την επιμονή, το υψηλό αίσθημα ατομικής, συλλογικής και εν τέλει εθνικής ευθύνης που έχουμε δείξει», ξεκίνησε την ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Α. Σκέρτσος, αλλά και ένα «μεγάλο, διαρκές ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο. «Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για να φύγει ο φόβος από τις ζωές των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων από εμάς», επεσήμανε εξάλλου, για να πάρει ξανά τη θέση της η ελπίδα για τη ζωή, η ελευθερία, πρόσθεσε.

Η πανδημία μάς στέρησε πολλά, εν τούτοις «μάς βοήθησε να εστιάσουμε ξανά στα σημαντικά και τα ουσιώδη: όπως την αξία της ανθρώπινης ζωής, κάθε ανθρώπινης ζωής, τη φροντίδα για τους ευάλωτους, τους πιο ηλικιωμένους, τους ευπαθείς φίλους και γνωστούς», ανέφερε ακόμη με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι όλες οι παραπάνω αρχές αποτελούν από το ξεκίνημα της πανδημίας ως σήμερα τους οδηγούς της κυβέρνησης.

Όχι στους νέους διχασμούς - Νέα συμφωνία εμπιστοσύνης

Η συστράτευση της πλειονότητας των πολιτών σε αυτό το εθνικό κάλεσμα ευθύνης έχει υπάρξει «μια σπάνια στιγμή κοινωνικής και διαγενεακής αλληλεγγύης που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στιγματισθεί από νέους διχασμούς. Ζήσαμε αρκετούς τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουμε ανάγκη από άλλους, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την κούραση πολλών σε θυμό», στηλίτευσε εξάλλου.

«Η συστράτευση κράτους και πολιτών χτίζεται μέσα από την εμπιστοσύνη, την αλήθεια, μέσα από μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, αυτήν την ύστατη ώρα για να φτάσουμε με ασφάλεια, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο τέλος αυτής της περιπέτειας», ήταν μια φράση - κλειδί της ομιλίας του Α. Σκέρτσου.

«Ειδικά αυτήν την ώρα που οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν λόγω της εύλογης κούρασης», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ότι μπορεί η κόπωση να θολώνει κάπως την κρίση μας, για τούτο και είναι αναγκαίο, όπως είπε, πριν κάνουμε το επόμενο βήμα, να κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω και να δούμε τι έχουμε καταφέρει συλλογικά ως σήμερα.

Καλύτερα από τις περισσότερες χώρες

«Κάποιοι ασκούν κριτική σαν όλα αυτά να συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας, σαν να είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που έχουμε εγκλειστεί και έχουμε στερηθεί τόσα πράγματα επί ένα χρόνο», κι όμως, συνέχισε, η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», επέμεινε.

'Αλλωστε οι περισσότερες χώρες της ηπείρου μας έχουν πληγεί από τρία κύματα ως τώρα και κάποιες διανύουν ήδη το τέταρτο. Επίσης, μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι στην 26η θέση σε κρούσματα, και στην 23η θέση στους θανάτους. «Δυστυχώς οι θάνατοι από covid είναι ο πιο σκληρός αλλά και ο πιο αδιάψευστος δείκτης για τη διαχείριση αυτής της πανδημίας, είναι μια μακάβρια στατιστική που δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση της στρατηγικής μας: να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνεται σε έναν ασύμμετρο πόλεμο», υπογράμμισε ακόμη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προσθέτοντας: «Τα μέτρα ναι, δουλεύουν, στερούν την ελευθερία μας και φέρνουν αποτέλεσμα».

Παρότι εξάλλου η Ελλάδα ξεκίνησε από τις χαμηλότερες θέσεις με δείκτη τον αριθμό τεστ, σήμερα βρίσκεται μεταξύ των χωρών εκείνων που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ. Με βάση το χάρτη του ECDC, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που κάνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες τεστ, ήταν μια ακόμη αναφορά του.

Ο απολογισμός του έτους σε Υγεία - ΜΜΜ - ψηφιοποίηση κράτους

Από την αρχή της πανδημίας η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας υπήρξε «ύψιστη προτεραιότητά μας», είπε επικαλούμενος το στοιχείο ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σήμερα οι δημόσιες ΜΕΘ παρουσιάζουν αύξηση 114%, και σε απόλυτους αριθμούς, είναι 1.189. Και μαζί με τις ιδιωτικές ΜΕΘ που επιτάχθηκαν, αγγίζουν τις 1.410 (αύξηση 153% από το 2019). Αριθμός που είναι «πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε εμφατικά ο Α. Σκέρτσος.

Χωρίς να αρνηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει και καλύτερα, ζήτησε όμως αφενός να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε, αφετέρου τους εθνικούς πόρους. Και την ίδια στιγμή, έγιναν περισσότερες από 10.000 προσλήψεις έκτακτου επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και περισσότερες από 1.200 προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Ενώ για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 850 οχήματα στην Αθήνα και 235 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα ο στόλος είναι 1.300 και 454 οχήματα αντιστοίχως, κατηγορώντας στο σημείο αυτό την αντιπολίτευση για «μίζερη και ανεφάρμοστη κριτική». Για να επαναλάβει την κριτική του, «θα ήταν ευχαριστημένοι ίσως μόνο αν είχαμε 10 εκατ. ΜΕΘ και άλλα τόσα ΜΜΜ».

Επιπροσθέτως μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους, το οποίο παρέχει πλέον 1.138 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη, τόνισε.

«Η οικονομία άντεξε»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αυτή άντεξε. Προφανώς υπήρχε ύφεση, αλλά τα πήγε καλύτερα από μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, κι αυτό παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό. Χάρη δε, στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη που δεν είδαν αύξηση ανεργίας το 2020.

Γιατί τα κρούσματα ανεβαίνουν παρά τα περιοριστικά μέτρα;

«Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ, έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας, για αυτό απαιτείται η μέγιστη ευθύνη από όλους», σημείωσε στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Α. Σκέρτσος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα. Τα περιοριστικά μέτρα του Φεβρουαρίου συνέβαλαν στην αναχαίτιση ενός πιο επιθετικού κύματος, εξήγησε παράλληλα και απαντώντας στο ερώτημα πώς γίνεται να υπάρχει αύξηση κρουσμάτων ενώ βρισκόμαστε σε lockdown, ο Α. Σκέρτσος ήταν απόλυτος: Τα μέτρα δουλεύουν αλλά υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις του ιού, η κόπωση, η αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με το πρώτο lockdown. Ενώ και οι πορείες, συνέχισε, έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο δίμηνο, 632 πορείες, ήτοι 12 την ημέρα. «Όλα αυτά συμβάλλουν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα», συμπέρανε.

Μικρές ανάσες ελευθερίας χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση

Από την άλλη επιβάλλεται να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίες σε δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα. Και, κάνοντας λόγο για «βαλβίδες αποσυμπίεσης», υπογράμμισε: «Η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρέμεται από μία κλωστή μεταξύ της αυστηρότητας και της συμμόρφωσης», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα σήμερα είναι κατά 20% πιο αυξημένη από την περσινή χρονιά.

Για «νέα όπλα στη φαρέτρα μας» έκανε εξάλλου λόγο στην ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ βάσει ενός «δυναμικού προγραμματισμού»: κάθε εβδομάδα «παρακολουθούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε, δεν πρόκειται για μπρος - πίσω», εξήγησε, αλλά για «προσαρμογή μέτρων που είναι καινοφανή» για τον περιορισμό της κινητικότητας και της μεταδοτικότητας του ιού.

Δωρεάν rapid test

Στη συνέχεια ο Α. Σκέρτσος προχώρησε στην ανακοίνωση ότι «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό της χώρας», και, «έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον Απρίλιο σε ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων», επιχειρηματολόγησε επίσης.

«Προχωρούμε ακόμη πιο επιθετικά και αποτελεσματικά στο εμβολιαστικό μας σχέδιο», συμπλήρωσε, ενώ ένα «κλειδί» των από εδώ και πέρα μέτρων είναι η ενθάρρυνση της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, αξιοποιώντας και τον ανοιξιάτικο καιρό.

Εξειδικεύοντας δε, στη συνέχεια, είπε πως η χώρα προχωρά από τις 300.000 τεστ ανά εβδομάδα σε, δυνητικά, έως και 10 εκατ. την εβδομάδα. Κάθε πολίτης από τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με την επίδειξη του αριθμού ΑΜΚΑ. Απαντώντας μάλιστα σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τη δυνατότητα παροχής 4 τεστ/ μήνα, μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, και χωρίς συνταγογράφηση.

Τι αλλάζει

Ταυτοχρόνως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προχώρησε σε ανακοινώσεις, όπως την επέκταση του ωραρίου μετακίνησης στις 9 μ.μ. για όλες τις μέρες και για όλη την επικράτεια, το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τη λειτουργία κομμωτηρίων και τη διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.

Ωστόσο, «σε αυτήν την προσπάθεια ο σημαντικότερος σύμμαχός μας είναι ο εμβολιασμός» και η Ελλάδα είναι μεταξύ των 6-7 ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού. Ενώ, όπως εξήγησε αμέσως μετά, ότι ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση των μέτρων γιατί κάθε εβδομάδα ως το τέλος Μαρτίου προστίθενται 200 χιλ. εμβολιασμένοι, ενώ τον Απρίλιο θα προστεθεί 1,5 εκατ. εμβολιασμών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέρσος: Δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες κάθε βδομάδα από τα φαρμακεία"

Ελληνική Ακτοφυλακή: Fake news από την Τουρκία τα περί κακομεταχείρισης μεταναστών

Διαψεύδει κατηγορηματικά, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής για φερόμενη εμπλοκή της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε κακομεταχείριση μεταναστών που περισυνελέγησαν νεκροί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της Σμύρνης. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναπαράγεται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Oι εν λόγω ισχυρισμοί είναι παντελώς ανυπόστατοι. Είναι fake news που εντάσσονται στη συνεχή προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να σπιλώσει την εικόνα της χώρας με εκστρατεία παραπληροφόρησης και προώθηση ψευδών ειδήσεων» προστίθεται στην ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού.

Το θέμα προέκυψε με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική ακτοφυλακή χτύπησε μετανάστες, τους πήρε τα υπάρχοντα, τους έδεσε με πλαστικές χειροπέδες και τους έριξε στη θάλασσα.

Φυσικά τους – ψευδείς κατά το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – ισχυρισμούς του Σοϊλού έσπευσαν να υιοθετήσουν και να αναπαράγουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνική Ακτοφυλακή: Fake news από την Τουρκία τα περί κακομεταχείρισης μεταναστών"

Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι - Από τις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια (ΦΕΚ)

Οι αλλαγές στα  μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκαν στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής  μετά τις εισηγήσεις που προέκυψαν από την πολύωρη συνεδρίαση των ειδικών.

Όπως είπε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος  είναι αναγκαία η συστράτευση των πολιτών και κάλεσε να απέχουμε από νέους διχασμούς. «Οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν, η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει. Εχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες στον κόσμο και είμαστε η 26η χώρα στην ΕΕ σε κρούσματα».

Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε τις αλλαγές στα μέτρα, λέγοντας πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από αύριο Σάββατο στις 9 το βράδυ, έως τις 5 το πρωί, σε όλη την επικράτεια. Επίσης, από Δευτέρα ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής νυχιών, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα επιτρέπεται το ψάρεμα, μόνο στην περιοχή που κατοικεί ο καθένας. Ανακοίνωσε επίσης την παροχή ενός self rapid test για κάθε πολίτη που διαθέτει ΑΜΚΑ κάθε εβδομάδα.

Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-1
Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-2

 Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-3

 Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-4

Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-5

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσος δήλωσε:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες, στο νοσηλευτικό προσωπικό, τους ενστόλους και στο προσωπικό των ΜΜΜ.

Είναι σημαντικό να εργάζεσαι για να φύγει ο φόβος.

Η συστράτευση της πλειονότητας των πολιτών έχει υπάρξει σπάνια περίπτωση και δεν πρέπει να υπάρξουν διχασμοί, όπως στο παρελθόν.

Έχουν ειπωθεί πολλά για τη διαχείριση της πανδημίας. Να δούμε τι έχουμε καταφέρει έως σήμερα. Κάποιοι ασκούν κριτική, σαν να συμβαίνουν αυτά μόνο στη χώρα μας. Τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν πληγεί από από τρία κύματα και ανάμεσα στους 27, είμαστε η 26η χώρα σε κρούσματα και σε θανάτους είμαστε στην 23η θέση. Στόχος μας να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε.

Είχαμε 800 τεστ την ημέρα και σήμερα είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε αριθμό τεστ. Από την αρχή της πανδημίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν προτεραιότητά μας. Οι δημόσιες ΜΕΘ παρουσιάζουν αύξηση 114%.

Ακούμε τα παράπονα στα ΜΜΜ. Παραλάβαμε 800 οχήματα στην Αθήνα και έχει αυξηθεί στα 1.400. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε 215 και έχουμε πάνω από 400.

Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση του κράτους. Κάνουμε ευκολότερη τη ζωή μας.

Όσο για την οικονομία μας, αν και τραυματισμένη από την κρίση, άντεξε. Χάρη στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, καταφέραμε μαζί με την Ιταλία, να παρουσιάσουμε τα καλύτερα νούμερα.

Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ. Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας. Νέοι παράγοντες δημιουργούν ένα περιβάλλον που κάνει τον ιό πιο επιθετικό. Τα μέτρα δουλεύουν, αλλά υπάρχουν οι μεταλλάξεις, η κούραση, η αυξημένη κινητικότητα, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Όλα αυτά επιβάλλουν να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας, για υψηλότερη συημμόρφωση και τήρηση των μέτρων. Η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό.

Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά σε δωρεάν ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό, ώστε τον Απρίλιο να προχωρήσουμε σε άνοιγμα.

Ενθαρρύνουμε την έξοδο σε δημόσιους χώρους. Να αποφεύγονται οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Θα περάσουμε από 300.000 τεστ σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, με τον ΑΜΚΑ του. Με ένα δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα ανά πολίτη.

Αποφασίσαμε την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 9 το βράδυ , από αύριο, σε όλη την επικράτεια και όλες τις ημέρες, το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από Δευτέρα.

Ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τον Απρίλιο θα προστεθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες Β και οι ειδικές ομάδες επαγγελματιών».

Εξειδίκευση των μέτρων από τον Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η επιτροπή των ειδικών, αφού μελέτησε τα δεδομένα, εισηγήθηκε:

  • Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο.
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα, τηρουμένων όλων των αυστηρών πρωτοκόλλων.
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Επίσκεψη φυσικά με μάσκα και αποστολή SMS στον κωδικό 6.
  • Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου.
  • Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS στον κωδικό 6. Απαραίτητα είναι τα συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Ο κ.Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο»: 

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από αύριο στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

- ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

- ο δήμος Καρδίτσας

Υπενθυμίζουμε ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από χθες το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:

- η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

- η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

- Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

- Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο

- Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν: Αττική, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος. Επίσης, οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου.

Παπαευαγγέλου: Γιατί τα μέτρα στην Αττική δεν αποδίδουν

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 6%. Τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000. Σταθεροποίηση παρατηρείται σε Αττική, Πελοπόννησο και αλλού. Αντίθετα αύξηση βλέπουμε σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου απάντησε και στο ερώτημα τι συνέβη στην Αττική και παρά τα μέτρα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων; Η Αθήνα, εξήγησε, διαφέρει από άλλες αστικές ή ημιαστικές περιοχές όπου τα μέτρα αποδίδουν. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, απλά η Αθήνα είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, σε ένα περιβάλλον όπου έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη. Δεν βοήθησε επίσης ο χειμώνας και η κούραση των πολιτών.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ενήλικες να τηρήσουν τα μέτρα με προσοχή, με μάσκα και αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους. Είναι η εβδομάδα της εθνικής εορτής, ας είναι αυτή που θα κάνουμε όλη μία ιδιαίτερη προσπάθεια, πρόσθεσε.

Με τη διασπορά του ιού που υπάρχει είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ένα ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας.

«Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε άνοιγμα δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου και την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, παράλληλα με ένα αυξημένο testing για την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών. «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» τόνισε.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης

ΦΕΚ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι - Από τις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια (ΦΕΚ)"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες ενώ στη νότια χώρα βαθμιαία θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά που από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές από αργά το απόγευμα και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια -παραθαλάσσια. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια -παραθαλάσσια. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πυκνές από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα να είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ στην Πελοπόννησο θα παρουσιάσουν εξασθένηση και το βράδυ θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πυκνές από το βράδυ στην Ήπειρο.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 και στα βόρεια έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα νότια θα εξασθενήσουν, όμως στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις βόρειες Κυκλάδες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα θα σταματήσουν ενώ αργά το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα ενταθούν.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες το Σάββατο"

Κοινή γραμμή με τον ΕΜΑ ο ΠΟΥ: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca

Κοινή θέση με αυτή που εξέφρασε την Πέμπτη ο ΕΜΑ αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, διατύπωσε σήμερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων του ΠΟΥ, συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες (η πρώτη ήταν στις 16 Μαρτίου), εξέτασε τα δεδομένα από κλινικές μελέτες και αναφορές σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και αππο τη βάση δεδομένων του Οργανισμού, και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

- Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 (συμπεριλαμβανομένου του Covishield στην Ινδία) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ στην αναλογία οφέλους - κινδύνου, με τεράστιες δυνατότητες πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων σε όλο τον κόσμο.

- Τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα, δεν υποδηλώνουν συνολική αύξηση των περιστατικών πήξης, όπως βαθιά φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή μετά τη χορήγηση εμβολίων COVID-19. Τα αναφερόμενα ποσοστά θρομβοεμβολικών συμβάντων μετά τη χορήγηση εμβολίων, είναι σύμφωνα με τον αναμενόμενο αριθμό διαγνώσεων. Και οι δύο συνθήκες εμφανίζονται φυσικά και δεν είναι ασυνήθιστες. Εμφανίζονται επίσης ως αποτέλεσμα της λοίμωξης COVID-19.

- Ενώ έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια και μεμονωμένα θρομβοεμβολικά περιστατικά σε συνδυασμό με θρομβοκυτταροπενία, όπως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, μετά τον εμβολιασμό με το φάρμακο της AstraZeneca στην Ευρώπη, δεν είναι βέβαιο ότι έχουν προκληθεί από τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και Αξιολόγησης Κινδύνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εξέτασε 18 περιπτώσεις CVST από, συνολικά, περισσότερους από 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη. Δεν έχει τεκμηριωθεί σχέση μεταξύ αυτών των σπάνιων γεγονότων μέχρι αυτή τη στιγμή.

- Πρέπει να παρέχεται επαρκής εκπαίδευση σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που εμβολιάζονται για να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα όλων των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από εμβολιασμούς με όλα τα εμβόλια COVID-19, ώστε να μπορούν να αναζητούν και να λαμβάνουν άμεση και σχετική ιατρική περίθαλψη και θεραπεία.

Τέλος, στην ίδια γραμμή με τον ΕΜΑ, ο ΠΟΥ ζητά  να συνεχιστούν οι μελέτες και οι έρευνες για περαιτέρω παρόμοια περιστατικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοινή γραμμή με τον ΕΜΑ ο ΠΟΥ: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca"

Χρόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca χρειάζονται Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία

Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία δήλωσαν σήμερα ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, ενώ η Φινλανδία ενώθηκε μαζί τους θέτοντας τη χρήση των εμβολίων σε αναστολή, παρ΄όλο που η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως τα οφέλη υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να επαναλάβουν τη χρήση του.

«Χρειαζόμαστε χρόνο για να το ξεκαθαρίσουμε», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Σόρεν Μπρόστρεμ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν την περασμένη εβδομάδα τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για σπάνια περιστατικά αιματικών θρόμβων σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί.

Σήμερα σχεδόν δώδεκα από αυτές επανέλαβαν τους εμβολιασμούς μετά τη σύσταση του EMA.

«Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι, στα βάση της αρχής της πρόληψης, συνεχίζουμε την αναστολή μας, επειδή χρειάζεται να το καταλάβουμε καλύτερα, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως συνιστούμε το εμβόλιο αυτό», είπε ο Μπρόστρεμ.

Η Φινλανδία, η οποία δεν είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ενόσω συνεχίζεται η έρευνα για δύο ύποπτες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

«Αφού κάνουμε την έρευνα θα μπορούμε να ενημερώσουμε καλύτερα τους ανθρώπους για τον κίνδυνο που (μπορεί να) συνδέεται με το εμβόλιο, αν υπάρχει», είπε ο Τανέλι Πουουμαλάινεν, αρχίατρος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας.

Οι υγειονομικές αρχές και στις τέσσερις βόρειες χώρες δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Νορβηγία έχει αναφέρει μέχρι τώρα πέντε περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι που είχαν λάβει το εμβόλιο εισήχθησαν αργότερα στο νοσοκομείο με έναν συνδυασμό αιματικών θρόμβων, αιμορραγιών και χαμηλών αιμοπεταλίων, ένας από τους οποίους πέθανε.

Ένας έκτος, ο οποίος είχε επίσης εμβολιαστεί, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε συνδυασμό με ελαττωμένο αριθμό αιμοπεταλίων.

«Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca», ανέφερε η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων.

Η Σουηδία εξετάζει επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και θεμάτων πηκτικότητας μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο, περιλαμβανομένων δύο θανάτων, αν και οι αρχές έχουν πει πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύνδεση με τους εμβολιασμούς παραμένει επισφαλής.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί που έχουν αρχίσει να είναι διστακτικοί για το εμβόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής της Σουηδίας για την πανδημία που δεν επέβαλε λοκντάουν, στο δημόσιο δίκτυο SVT.

«Αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε σαφή μηνύματα για το πώς και το γιατί συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca».

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν δει μια ταχεία αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Στη Δανία ο αριθμός των μολύνσεων έχει πέσει και οι αρχές ανοίγουν και πάλι σταδιακά την κοινωνία.

Η AstraZeneca δήλωσε την Κυριακή πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας περισσότερων από 17 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το εμβόλιό της δεν έδειξαν να υπάρχει κάποιο στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο αιματικών θρόμβων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca χρειάζονται Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία"

Κρήτη: Στο ΠΑΓΝΗ βρέφος 2 μηνών και νεογνό 15 ημερών

Δύο νέα περιστατικά κορωνοϊού, σε ένα βρέφος και ένα νεογνό, μόλις 15 ημερών, νοσηλεύονται τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΓΝΗ.

Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ στο cretapost, το 2 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται στη Μονάδα Covid της Παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ εισήχθη την Πέμπτη στο νοσοκομείο, είναι καλά στην υγεία του ενώ δεν είναι γνωστό πως μπορεί να κόλλησε.

Το νεογνό, εισήχθη σήμερα Παρασκευή στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Νεογνών του ΠΑΓΝΗ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης στο cretapost, και οι δύο γονείς του νεογνού, είχαν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες, νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, ένα βρέφος επίσης 2 μηνών και ένα κοριτσάκι 9 ετών, ωστόσο και τα δύο πήραν εξιτήριο.

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, νοσηλεύονται 47 ασθενείς.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρήτη: Στο ΠΑΓΝΗ βρέφος 2 μηνών και νεογνό 15 ημερών"

Σαντορινιός (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Δείραμε και εμείς διαδηλωτές για τις Πρέσπες

Κρίση… ειλικρίνειας φαίνεται ότι «χτύπησε» τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος παραδέχθηκε, δημοσίως, ότι δέρνανε τον κόσμο που διαδήλωνε για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τουλάχιστον αυτός ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ειλικρινής…

 

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαντορινιός (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Δείραμε και εμείς διαδηλωτές για τις Πρέσπες"

Κορωνοϊός: Στα 2.785 τα νέα κρούσματα - 649 οι διασωληνωμένοι, 64 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.785, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 233.079 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.361 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 649 (67.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.555 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -3.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 459 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη). Το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ έγιναν 52.850 τεστ. Από αυτά, τα 18.947 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 33.903 rapid. 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέψν κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 27
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 179
ΑΝΔΡΟΥ 4
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 21
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 14
ΑΡΤΑΣ 5
ΑΧΑΪΑΣ 151
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 34
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 151
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2
ΔΡΑΜΑΣ 4
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 71
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 206
ΕΒΡΟΥ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 56
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 2
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 11
ΗΛΕΙΑΣ 22
ΗΜΑΘΙΑΣ 39
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 53
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 5
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 302
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 27
ΚΑΒΑΛΑΣ 11
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 8
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 22
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 15
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 317
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 7
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 11
ΚΟΖΑΝΗΣ 51
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 40
ΚΩ 3 1,86 8,72
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 5 
ΛΑΡΙΣΑΣ 83 
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3 
ΛΕΣΒΟΥ 8 
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 3 
ΛΗΜΝΟΥ 1 
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 50 
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 14 
ΜΥΚΟΝΟΥ 11 
ΝΗΣΩΝ 14 
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 146 
ΞΑΝΘΗΣ 8
ΠΑΡΟΥ 1 
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 197 
ΠΕΛΛΑΣ 35 
ΠΙΕΡΙΑΣ 23 
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 2 
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 20 
ΡΟΔΟΠΗΣ 2 
ΡΟΔΟΥ 2 
ΣΑΜΟΥ 1 
ΣΕΡΡΩΝ 19 
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 4 
ΤΗΝΟΥ 12 
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 10 
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 36 
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3 
ΦΩΚΙΔΑΣ 7 
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 39 
ΧΑΝΙΩΝ 32 
ΧΙΟΥ 11 
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 80

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.785 τα νέα κρούσματα - 649 οι διασωληνωμένοι, 64 θάνατοι"

Επιστρατεύονται 100 συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για επιτάχυνση στις συντάξεις

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ενεργοποιείται η ειδική ομάδα των 100 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ που θα συνδράμουν τον φορέα στο έργο επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων και της ταχύτερης εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που προβλέφθηκε στον νόμο 4764/2020.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών -που προωθείται προς δημοσίευση- οι εν λόγω συνταξιούχοι θα υπογράψουν οκτάμηνη σύμβαση έργου, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων. Πρόκειται για πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα και οι οποίοι κατά τον χρόνο της ενεργής υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει -–μεταξύ άλλων- στα αντικείμενα της απονομής συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.

Η μηνιαία μεικτή κατ’ αποκοπή αμοιβή κάθε συμβαλλόμενου ορίζεται σε 700 ευρώ, με την προϋπόθεση επεξεργασίας 60 συνταξιοδοτικών φακέλων τον μήνα. Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων, η αμοιβή μειώνεται αναλογικά.

Η οργάνωση και επίβλεψη του έργου καθώς και η διαδικασία με την οποία θα πιστοποιηθεί η επίτευξη των στόχων θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρατεύονται 100 συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για επιτάχυνση στις συντάξεις"

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Αυτόματη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Τέλος στην ταλαιπωρία αλλά και τις υπέρογκες χρεώσεις των πολιτών αναμένεται να βάλει η ρύθμιση, η οποία βρίσκεται «στα σκαριά» και αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων και στην αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα κενά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση, η απαλλαγή θα τρέχει από την ημέρα που θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση του ακινήτου χωρίς μάλιστα ο ιδιοκτήτης να είναι υποχρεωμένος να υποβάλει στο Δήμο τη σχετική δήλωση η οποία συνοδεύεται με τη βεβαίωση διακοπής της ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σήμερα, οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι για να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και φόρους σε ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, δεν αρκεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Για να απαλλαγούν από την καταβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού θα πρέπει να υποβάλουν στο Δήμο δήλωση μαζί με την βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης ακινήτου η οποία εκδίδεται από τα τοπικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ. Από την ημερομηνία υποβολής της δήλωση στην υπηρεσία Εσόδων του Δήμου και όχι από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης θα σταματήσουν να τρέχουν οι χρεώσεις δημοτικών τελών.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι ηλικιωμένοι που κατοικούν στην περιφέρεια και δεν γνωρίζουν ότι η διακοπή ρεύματος σε ένα ακίνητο δεν διακόπτει αυτομάτως και την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, εφόσον θεωρούν ότι με την διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου Δήμου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και όπως άλλωστε προβλέπεται.

«Όμως στην πραγματικότητα η δήλωση απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος, σε αντίθεση με την προϊσχύσα διάταξη του 2005, για την οποία είχε προηγηθεί 20ετής αγώνας μας, η οποία απήλλασσε τον πολίτη αναδρομικά και ανεξάρτητα από το χρόνο κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης, όπως είχε γνωμοδοτήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη» υπογραμμίζεται σε επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Με δεδομένο ότι ένα ποσοστό της τάξης του 60% των δήμων έχουν συνδεθεί ή έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με την on line εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ για τα δημοτικά τέλη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει τη νομοθέτηση σχετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ότι η διακοπή του ρεύματος διακόπτει και τη χρέωση δημοτικών τελών, εφόσον ο αντίστοιχος μη ηλεκτροδοτούμενος χώρος δεν χρησιμοποιείται, και αν χρησιμοποιείται χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης θα υποχρεούται να το δηλώσει από την έναρξη της χρησιμοποίησης, για να του χρεώνονται τα αντίστοιχα τέλη.

Οι υπηρεσίες των δήμων θα μπορούν να ελέγξουν την τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης, διενεργώντας αυτοψίες σε κάθε χώρο που φέρεται στο τερματικό του ΔΕΔΔΗΕ ως μη ρευματοδοτούμενος, ή και ζητώντας την προσκόμιση αναδρομικών φορολογικών και μισθωτικών ή άλλων στοιχείων πενταετίας. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται με νομοθετική ρύθμιση η κατάργηση της υποχρεωτικής δήλωσης ώστε από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιοκτήτες ακινήτων: Αυτόματη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα"

Οι Τούρκοι κατηγορούν Έλληνες λιμενικούς ότι έδεσαν τα χέρια αιτούντων άσυλο και τους πέταξαν στο Αιγαίο

Τρεις νεκροί καθώς η Ελλάδα ρίχνει αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του τουρκικού πρακτορείου Anadolu. Όπως σημειώνει, επικαλούμενο τις τουρκικές Αρχές, τρεις άνθρωποι πέθαναν και ένας ακόμη αγνοείται αφότου «το ελληνικό Λιμενικό έριξε μια ομάδα αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, που αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε δύο αιτούντες άσυλο από ένα νησάκι έξω από τις ακτές της Σμύρνης και δύο ακόμη από τη θάλασσα.

Οι σοροί δύο ακόμη ανθρώπων ανασύρθηκαν, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το τρίτο άτομο που πέθανε είναι ένας από τους δύο που διασώθηκαν από τη θάλασσα, το οποίο έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο, συμπληρώνεται.

«Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των αιτούντων άσυλο, Έλληνες αξιωματούχοι κατάσχεσαν τα υπάρχοντά τους, έδεσαν τα χέρια τους με πλαστικές χειροπέδες και τους πέταξαν μέσα στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

«Τουρκικές ομάδες έρευνας βρίσκονται αντιμέτωπες με δύσκολες καιρικές συνθήκες για να βρουν το αγνοούμενο άτομο όσο πιο γρήγορα γίνεται», συμπληρώνεται.

Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανάρτησε ένα βίντεο στο Twitter με στιγμιότυπα από τη διάσωση και τους αιτούντες άσυλο στο νοσοκομείο. Ο ένας φαίνεται με πλαστικές χειροπέδες. Ένας άλλος περιγράφει τι συνέβη, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Εξηγεί ότι πήγαν στη Χίο και έμειναν εκεί για δυο ημέρες, ενώ συνέχισε: Μετά μας πήραν τα κινητά μας και τα χρήματα και μας έδειραν. Ήμασταν εφτά, τώρα είμαστε τρεις, δεν ξέρω πού είναι οι άλλοι τέσσερις».

«Η Τουρκία και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένως καταδικάσει την παράνομη πρακτική των push backs από την Ελλάδα, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρώπινες αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», αναφέρει το δημοσίευμα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Τούρκοι κατηγορούν Έλληνες λιμενικούς ότι έδεσαν τα χέρια αιτούντων άσυλο και τους πέταξαν στο Αιγαίο"

Κορονοϊός: Υποχρεωτική η διεξαγωγή rapit test σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Κάθε πότε θα γίνεται έλεγχος

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Χθες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 24 εργαζόμενοι του αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά, καθώς και εννέα συνολικά ογκολογικοί ασθενείς, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής, Παύλος Σαρώφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, το 55% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει ήδη εμβολιαστεί κι ένα 10% ακόμα έχει δηλώσει πρόθεση.

Την ίδια στιγμή, 411 εργαζόμενοι έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό, ενώ από σήμερα και μετά τη διάγνωση των κρουσμάτων, τέθηκαν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα για την είσοδο των συνοδών στο νοσοκομείο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Υποχρεωτική η διεξαγωγή rapit test σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Κάθε πότε θα γίνεται έλεγχος"

Missing Alert για τον αδερφό του Δημήτρη Άνθη

Το Χαμόγελο του Παιδιού εξέδωσε Missing Alert για την εξαφάνιση του Στάθη Άνθη, αδερφού του σεφ Δημήτρη Άνθη, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε καταγγείλει το βιασμό του από γνωστό ηθοποιό.

Ο Στάθης Άνθης, όπως αναφέρει και το Χαμόγελο του Παιδιού, εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου από το Πλίμουθ της Αγγλίας.

Το Xαμόγελο του Παιδιού ενημερώθηκε για την εξαφάνισή στις 14 Μαρτίου, όταν και επικοινώνησε άμεσα με τον αρμόδιο συνεργαζόμενο φορέα στην Αγγλία Missing People UK, ο οποίος είχε προβεί σε δημοσιοποίηση των στοιχείων του Στάθη Άνθη, στην Αγγλία.

Σήμερα (19.03.2021) το Χαμόγελο του Παιδιού προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του 33χρονου και στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος των  συγγενών του, καθώς ενδέχεται να συντρέχουν λόγοι οι οποίοι θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ο Στάθης Άνθης έχει ύψος 1,80 μ., έχει κανονικό βάρος, έχει καστανά μαλλιά και καστανά μάτια. Φορούσε μουσταρδί μπουφάν και τζιν παντελόνι.

Το Χαμόγελο του Παιδιού για την εν λόγω εξαφάνιση, έχει ενεργοποιήσει όλες τις συνεργασίες του, όπως την Interpol, τις Αστυνομικές Αρχές του Manchester, την Ελληνική Αστυνομία και τον αρμόδιο συνεργαζόμενο φορέα Missing People UK,  ώστε να βρεθεί ο Στάθης Άνθης το συντομότερο δυνατόν.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Χαμόγελο του Παιδιού όλο το 24ωρο, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις, σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής MissingAlertapp οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Missing Alert για τον αδερφό του Δημήτρη Άνθη"

Συναγερμός στο νοσοκομείο «Μεταξά» με 42 κρούσματα σε υγειονομικούς και ασθενείς

Έκρηξη κρουσμάτων καταγράφηκε στο ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά με 42 άτομα να είναι θετικοί στον ιό, οι 30 εξ αυτών υγειονομικοί και 12 ασθενείς. Αναμένονται κι άλλα αποτελέσματα αναφέρει ο πρόεδρος των Εργαζομένων του νοσοκομείου «Μεταξά» Θωμάς Κατσικάρος, ο οποίος μιλώντας στο open τόνισε ότι κατέβαλαν μέχρι σήμερα μεγάλη προσπάθεια να μην έχουν κρούσματα δεδομένου ότι το νοσοκομείο νοσηλεύει ογκολογικούς ασθενείς και τα είχαν καταφέρει αλλά τώρα δυστυχώς παρατηρήθηκε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσικάρο η διασπορά ξεκίνησε από συνοδούς ασθενών και ασθενείς και όχι από υγειονομικούς λέγοντας ότι  «έγινε χειρουργείο σε ασθενή με τεστ αρνητικό. Στη πορεία βγήκε θετικός και δυο νοσηλεύτριες μετά τον έλεγχο βγήκαν θετικές ενώ ήταν εμβολιασμένες» θέλοντας με αυτό το παράδειγμα να δείξει ότι ακόμη και το αρνητικό τεστ δεν διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αναφορικά με τις καταγγελίες περί ανεμβολίαστων νοσηλευτών παραδέχθηκε ότι οι 11 είναι εμβολιασμένοι (γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) και με τη δεύτερη δόση και ότι πιθανόν αυτοί που εμβολιάστηκαν να χαλάρωσαν στα μέτρα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στο νοσοκομείο «Μεταξά» με 42 κρούσματα σε υγειονομικούς και ασθενείς"

Μόλις 50 γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση να συνδράμουν στο ΕΣΥ

Πενήντα ιδιώτες γιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μάχη που δίνει κατά της πανδημίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ. Σήμερα εξάλλου εκπνέει η προθεσμία των 48 ωρών για στήριξη στο ΕΣΥ των ιδιωτών γιατρών (πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί).

Ο ΙΣΑ, με τη σημερινή ανακοίνωσή του, καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν στην έκκληση για στήριξη του ΕΣΥ και τονίζει ωστόσο ότι είναι κρίσιμο να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς.

Ζητά από το Υπουργείο Υγείας «στον σχεδιασμό του να λάβει υπόψη του την ανάγκη να παραμείνει ισχυρή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να μείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς και να συνεχίσει η απρόσκοπτη παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων και να μην προβεί σε ενέργειες που μπορεί να αποβούν εις βάρος της δημόσιας υγείας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις 50 γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση να συνδράμουν στο ΕΣΥ"

Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Δεκάδες στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), το οποίο κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου, έχουν συλληφθεί στην Τουρκία. ΜΜΕ κάνουν λόγο για 46 συλλήψεις, ενώ το HDP μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει 36.

Την Τετάρτη Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα να απαγορευθεί το HDP για φερόμενες σχέσεις του με Κούρδους μαχητές, σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας. Το HDP κατήγγειλε ένα “πολιτικό πραξικόπημα”.

Δέκα στελέχη του HDP συνελήφθησαν σήμερα στην Άγκυρα, άλλα 10 στην Κωνσταντινούπολη, 15 στα Άδανα και 11 στο Κοτσαέλι και το Εσκί Σεχίρ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Όλοι τους κατηγορούνται για σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες. 

Από την πλευρά του, το HDP επιβεβαίωσε τη σύλληψη 36 στελεχών του. Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών είναι στόχος διώξεων από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο πρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

Στο κατηγορητήριο εναντίον του κόμματος ο εισαγγελέας επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το HDP συνδέεται “με οργανικό τρόπο” με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Άγκυρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας ζητεί επίσης να απαγορευθεί σε 687 μέλη του HDP, ανάμεσά τους ο Ντεμιρτάς και οι νυν πρόεδροι του κόμματος, να συμμετέχουν στην πολιτική για πέντε χρόνια.

Την Τετάρτη το τουρκικό κοινοβούλιο στέρησε τη βουλευτική ιδιότητα από τον φιλοκούρδο βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου, γνωστού για την δριμεία κριτική που ασκεί στον Ερντογάν.

Εξάλλου σήμερα η αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) Οζτούρκ Τουρκντογάν στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

“Οι δικηγόροι μας προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το θέμα. Η σύλληψή του αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος”, τόνισε η IHD στο Twitter.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP"

Κορωνοϊός - Γερμανία: Ανοιχτό ενδεχόμενο για πιο σκληρά μέτρα άφησε ο υπουργός Υγείας

Ο αριθμός των μολύνσεων από το νέο κορωνοϊό αυξάνεται εκθετικά στη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), Λαρς Σάαντε, ενώ ο υπουργός Υγείας ματαίωσε τις ελπίδες για περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Ο Λαρς Σάαντε κάλεσε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν κατά την πασχαλινή περίοδο ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Υπάρχει κίνδυνος η Γερμανία να βρεθεί το Πάσχα σε παρόμοια κατάσταση με αυτή στην οποία βρισκόταν τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του RKI.

«Είναι απολύτως πιθανό να έχουμε το Πάσχα μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που γνωρίσαμε πριν από τα Χριστούγεννα, με έναν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πολλές σοβαρές περιπτώσεις και θανάτους, και με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο Λαρς Σάαντε.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα από την πλευρά του πως η αύξηση των μολύνσεων μπορεί να σημάνει την εκ νέου επιβολή περιορισμών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

«Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να σημάνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα ανοίγματος τις επόμενες εβδομάδες. Αντιθέτως μπορεί να κάνουμε ακόμη και βήματα προς τα πίσω», δήλωσε ο Σπαν κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Γερμανία: Ανοιχτό ενδεχόμενο για πιο σκληρά μέτρα άφησε ο υπουργός Υγείας"

Νοσοκομείο Μεταξά: Οι μισοί υγειονομικοί από όσους νόσησαν δεν είχαν εμβολιαστεί

Χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στους υγειονομικούς, μετατροπή κλινικής ύποπτων περιστατικών σε κλινική υποδοχής θετικών περιστατικών και συνοδοί που ξέφευγαν του ελέγχου συνέβαλαν στο να εξαπλωθεί ο κορονοϊός στο μεγάλο αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά.

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» με τους 24 θετικούς εργαζόμενους και τους εννέα θετικούς ασθενείς, επικρατεί από χθες μεγάλος αναβρασμός μετά τη διασπορά του κορονοϊού. Στο συγκεκριμένο, μεγάλο αντικαρκινικό νοσοκομείο με τους περισσότερους από 800 εργαζόμενους, το ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών φτάνει στο 55%.

O Μιχάλης Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ παραδέχεται ότι το ποσοστό των μη εμβολιασμένων υγειονομικών είναι μεγάλο. «Αυτή είναι η αλήθεια. Οι μισοί υγειονομικοί είχαν εμβολιαστεί από όσους νόσησαν. Σύμφωνα με τα δικά μου νούμερα πάντως, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται θετικοί μετά από τεστ είναι αυτή τη στιγμή 40».

Όπως συνεχίζει να εξηγεί ο ίδιος: «Ο εμβολιασμός είναι μια σημαντική παράμετρος αλλά θέλω να πω ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Τα προληπτικά τεστ σε εργαζόμενους δεν ήταν συχνά ενώ σε πολλές περιπτώσεις και οι συνοδοί των ασθενών δεν επιδείκνυαν τεστ για να μπουν στο νοσοκομείο. Yπήρχε μια τρύπα σε αυτό το κομμάτι στο σύστημα και το νοσοκομείο ήταν εκτεθειμένο. Μόνο θερμομέτρηση γίνονταν σε πολλές περιπτώσεις στους συνόδους. Τώρα που… “άρπαξε” το νοσοκομείο άρχισε ο έλεγχος να είναι αυτός που πρέπει. Η συχνή επανάληψη των τεστ πάντως στους υγειονομικούς έχει ιδιαίτερη αξία μιας και αρκετοί από όσους βρέθηκαν τελικά θετικοί είχαν βγει αρνητικοί στο πρώτο τεστ».

«Αυξήθηκε η έκθεση μας στον κορονοϊό» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο «Μεταξά», Θωμάς Κατσικάρος, κάνει λόγο για μια μετατροπή που έγινε στο νοσοκομείο και συνέβαλε στην μεγαλύτερη έκθεση εργαζόμενων και ασθενών στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον ίδιο, την περασμένη εβδομάδα, μια χειρουργική κλινική που είχε μετατραπεί σε κλινική φιλοξενίας ύποπτων περιστατικών μετατράπηκε σε κλινική φιλοξενίας θετικών περιστατικών. 

«Όταν φιλοξενείς θετικά περιστατικά η έκθεση στον κορονοϊό αυτόματα αυξάνεται», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Έλεγχος γίνεται, με μοριακά και rapid test αλλά είδαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα αρχικά αρνητικά τεστ έγιναν στην πορεία θετικά. Περιστατικό ασθενούς που μπήκε σε χειρουργείο με αρνητικό τεστ, στο επόμενο τεστ βγήκε θετικός. Σε αυτή την περίπτωση κόλλησαν μετά και 2 νοσηλευτές».

Όσον αφορά τον έλεγχο των συνοδών στην είσοδο, ο κ. Κατσικάρος παραδέχεται ότι μπορεί να υπήρξαν και περιπτώσεις που να ξέφυγαν του ελέγχου. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια καθημερινή κατάσταση πανικού στο νοσοκομείο και ειδικά στην είσοδο.« Κόσμος προσπαθεί να μπει, να κλείσει ένα ραντεβού, να κανονίσει τη θεραπεία του, να κανονίσει ένα χειρουργείο. Προσπαθούν οι ασθενείς να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν τη θεραπεία τους. Δεν προλαβαίνουμε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά. Είναι μεγάλη η πίεση, την ώρα μάλιστα που λόγω covid έχουν μειωθεί τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία, τα οποία δέχονται με πιο αργούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή οι  θετικοί συνάδελφοι μπαίνουν σε καραντίνα, μένουμε λιγότεροι στο προσωπικό».

Όσον αφορά πάντως το καυτό θέμα του εμβολιασμού, ο κος Κατσικάρος παραδέχεται ότι μερίδα υγειονομικών ήταν επιφυλακτικοί και διστακτικοί όχι λόγω άρνησης όπως λέει ο ίδιος στον εμβολιασμό, αλλά αρχικού δισταγμού. «Πολλοί ήθελαν περισσότερο χρόνο. Τώρα, πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους με τον γενικό πληθυσμό. Από τους υγειονομικούς πάντως που κόλλησαν οι 11 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου» καταλήγει ο ίδιος.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Μεταξά: Οι μισοί υγειονομικοί από όσους νόσησαν δεν είχαν εμβολιαστεί"

Βουλή: Βάζουν φανάρι στην είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας μετά το δυστύχημα με τον Ιάσονα

Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους διέρρευσαν το βίντεο. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό αποτελεί μέρος της δικογραφίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το βίντεο που διέρρευσε δεν είναι το ίδιο με αυτό που διαβίβασε η Βουλή στην τροχαία και τον αρμόδιο εισαγγελέα, αλλά υλικό από κάμερα κινητού που κατέγραφε τις οθόνες του κλειστού κυκλώματος του κοινοβουλίου.

Το συγκεκριμένο στοιχείο δείχνει στους αρμόδιους παράγοντες της Βουλής ότι η καταγραφή και η διαρροή του υλικού έγινε από στέλεχος της Βουλής ή της φρουράς του κοινοβουλίου.

Θετική εισήγηση της Τροχαίας για τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στη Βουλή

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18 Μαρτίου η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής διαβίβασε έγγραφη εισήγηση στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα, έξω από την είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τροχαία πρότεινε την προσθήκη αριστερόστροφου φαναριού στους υπάρχοντες φωτεινούς σηματοδότες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στο ρεύμα καθόδου της λεωφόρου (συμβολή Β. Σοφίας – Ακαδημίας ρεύμα προς πλ. Συντάγματος) καθώς και την τροποποίηση των διαγραμμίσεων με δημιουργία νησίδας ώστε να επιτρέπεται η αριστερή στροφή των οχημάτων προς την είσοδο του κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί πως κατά το παρελθόν η Βουλή είχε απευθύνει τρεις φορές σχετικό αίτημα χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό. Πλέον για πρώτη φορά η τροχαία πραγματοποιεί θετική εισήγηση για το συγκεκριμένο σημείο και γι' αυτό απαγορεύτηκε από σήμερα η είσοδος υπηρεσιακών οχημάτων από την Βασιλίσσης Σοφίας εως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Δείτε το βίντεο που διέρρευσε

 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Βάζουν φανάρι στην είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας μετά το δυστύχημα με τον Ιάσονα"

Εμβόλια: Ξεκινούν τα ραντεβού για άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου

Σήμερα, 19 Μαρτίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό Covid-19 των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου -ομάδα Α. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Α είναι περίπου 250.000 και η ένταξή τους στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια, δηλαδή διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.    

Προτεραιοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Τρίτη ομάδα, τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.

Μια τέταρτη κατηγορία είναι ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

Στους καρκίνους υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί. Δηλαδή, άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2019, ενώ για τον αιματολογικό καρκίνο περιλαμβάνονται άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016.

Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρονιο-αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ' οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Επίσης, η διάμεση πνευμονοπάθεια.

Ακολουθεί η σοβαρή καρδιακή νόσος. Περιλαμβάνει άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση. Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.

Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200. Εδώ ο εντοπισμός γίνεται κυρίως και με τον κωδικό νοσήματος, αλλά και τον κωδικό ATC των φαρμάκων. Είναι μία μεγάλη κατηγορία, που περιλαμβάνει νοσήματα από σχεδόν όλα τα συστήματα: πεπτικό, μυοσκελετικό, δέρμα.

Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down, όπως και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού.  

Διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, τότε ο γιατρός με το που θα προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση, έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να εμβολιαστεί.

Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παραδείγματος χάρη αν και η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο θεράπων ιατρός, συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Επίσης, για τις πολύ εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός, συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη φαρμακευτική αγωγή, να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας, προς το τέλος του μήνα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλια: Ξεκινούν τα ραντεβού για άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου"

Χρυσοχοΐδης: 632 συναθροίσεις σε 50 ημέρες - Οι μισές για τον Κουφοντίνα

Σχεδόν 13 συναθροίσεις την ημέρα πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 50 ημέρες σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκρούοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περι κλιμακούμενης κρατικής καταστολής και αστυνομικής βίας αναρωτήθηκε αν αποτελεί «απογείωση της κρατικής καταστολής» το γεγονός ότι εντός των δύο τελευταίων μηνών πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα 632 συναθροίσεις οι μισές εκ των οποίων για τον τρομοκράτη της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Από τις 632 διαδηλώσεις οι μισές έγιναν για τον Κουφοντίνα. Κάποιοι τις αγκάλισαν τις ονόμασαν κίνημα και αυτό είναι ανευθυνότητα. Είναι ιερόσυλο να μπερδεύεις το κίνημα με ένα λούμπεν τραμπικού τύπου εξτρεμισμό» είπε σε άλλο σημείο.

«Είναι απογείωση βίας ότι σε όλη την Ελλάδα σε 50 ημέρες έγιναν 632 συναθροίσεις και από όλες αυτές μόνο σε 25 υπήρξαν επεισόδια; Έχουμε κλιμακούμενη βία; Οι 189 έγιναν στην Αθήνα και μόνο σε 19 έκλεισαν δρόμοι και μόνο σε 14 έγιναν επεισόδια. Δεν πετάω αριθμούς στο κεφάλι αλλά βάζω τα στοιχεία για μια ψύχραιμη συζήτηση» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης για να προσθέσει σε άλλο σημείο «σε ένα έτος η αστυνομία πραγματοποίησε 12 εκατ. ελέγχους για την πανδημία. Πόσα επεισόδια έγιναν; Να έγιναν δέκα; Εγώ σας λέω ότι έγιναν εκατό.Μοιάζει αυτό με κλιμακούμενη καταστολή; Ας σεβαστούμε τις λέξεις. Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έγιναν 72 χιλ έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους. Ας μην μαυρίζουμε την πραγματικότητα».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη ανέφερε: «Στο ΚΚΕ ξέρετε να διαμαρτύρεστε και να διαφυλάσσετε τις διαδηλώσεις σας. Δεν είστε όμως οι μόνοι που διαδηλώνουν. Τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη ένωσαν λούμπεν στοιχεία γηπέδων με βίαιες μειοψηφίες. Εκτοξεύτηκαν πάνω από 500 μολότοφ. Καταστολή είναι και αυτή; Ποιος ασκεί τελικά βία; Συμμετείχατε στην πορεία της Νέα Σμύρνης. Ποιος σας κατέστειλε. Ποιος χάλασε την εικόνα της δικής σας διαμαρτυρίας; Ποιος κερδίζει με λόγια αστήρικτα περί καταστολής βίας χούντας και δεκαετίας 50; Μόνο λούμπεν στοιχεία και κόμματα που δεν έχουν επιχειρήματα και τίποτα να πουν. Δεν ανήκετε σε αυτά τα κόμματα αλλά μερικές φορές μιλάτε την γλώσσα τους. Δεν έχουμε να κάνουμε με λαϊκό κίνημα, ούτε με αγανακτισμένους. Οι μισές πορείες ήταν για τον Κουφοτνίνα. Στα πανεπιστήμια γίνονται καταλήψεις από ακραία στοιχεία όπου οι μισοί και πλέον δεν είναι φοιτητές».

Ο ίδιος κάλεσε την αντιπολίτευση να «δει τι συμβαίνει στην ΕΕ. Στην Ελλάδα έχουμε τα ηπιότερα μέσα καταστολής. Δεν έχουμε πλαστικές σφαίρες, αστυνομικούς σκύλους άλογα κ.α. Εχομε τα λιγότερα μέτρα καταστολής στην Ευρώπη και τα λιγότερα περιστατικά αυθαιρεσίας. Βλέπουμε σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία βίαιες καταστάσεις. Ας πάψουμε για μικρούς λόγους να βάζουμε μεγάλες τρικλοποδιές στην φήμη της χώρας μας».

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε απαράδεκτα και καταδικαστέα τα περιστατικά αστυνομικής βίας και προσθεσε ότι «Επιχειρούμε να περιορίσουμε τα περιστατικά στο ελάχιστο και να αναδείξουμε όλα τα ζητήματα με στόχο να αποδοθούν ευθύνες. Δεν υποτιμώ το γεγονός που έγινε στην Ν Σμύρνη. Δεν λέω ότι είναι μοναδικό. Πάντα θα υπάρχει κίνδυνος . Το ζήτημα είναι η συχνότητα και η έκταση και τι μέτρα παίρνουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Παφίλης κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι εν μέσω πανδημίας φέρνει στην Βουλή «αντιλαϊκά» νομοσχέδια. «Η κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδια που τσάκισε τον λαό και την ίδια στιγμή του ζητά να μην διαμαρτύρεται. Οι χιλιάδες νέοι και νέες δεν βγήκαν για να βάλουν φωτιές και να κάνουν καταστροφές. Αυτά τα κάνουν γνωστές ομάδες για τις οποίες η αστυνομία δεν έχει ενδιαφέρον. Ακούμε για την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που είναι σαν το τέρας του Λοχ Νες. Όλοι ακούνε να υπάρχει αλλά κανείς δεν το βλέπει. Τρεις και ο κούκος είναι» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χρυσοχοΐδης: 632 συναθροίσεις σε 50 ημέρες - Οι μισές για τον Κουφοντίνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news