facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Food Pass: Πώς θα υπολογίζεται η ενίσχυση 10% στα νοικοκυριά για τα σούπερ μάρκετ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δίνει μια σύντομη περιγραφή του μέτρου ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξήγγειλε πως για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Συγκεκριμένα όπως και αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του: Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

  •  Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  •   Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  •   Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  •   Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  •   Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  •   Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  •  Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  •   Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Με βάση τα ανωτέρω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Food Pass: Πώς θα υπολογίζεται η ενίσχυση 10% στα νοικοκυριά για τα σούπερ μάρκετ"

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μια φορά δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες – Οι πολίτες βλέπουν, καταλαβαίνουν και κρίνουν

Με 156 «Ναι» και 143 «Όχι» ολοκληρώθηκε η διαδικασία και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το έτος 2023 από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 299 ψηφισάντων, 156 ψήφισαν υπέρ έναντι 143 κατά. Απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αντρέας Πατσης.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μια φορά δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες έλαβαν 190 θετικές ψήφους (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛΛΥΣΗ, Μπογδάνος), έναντι 109 κατά.

Για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στο νέο προϋπολογισμό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, σε ένα ζήτημα που οι πολίτες και η ελληνική κοινωνία απαιτούν συναίνεση και κοινή στάση, σε ένα κρίσιμο θέμα όπου η στάση μας αποτιμάται με πράξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ξανά να γίνει εθνική εξαίρεση. Οι πολίτες βλέπουν, καταλαβαίνουν και κρίνουν».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μια φορά δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες – Οι πολίτες βλέπουν, καταλαβαίνουν και κρίνουν"

Προϋπολογισμός 2023: «Πέρασε» με 156 ψήφους – 143 «όχι», 1 αποχή

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2023 με 156 θετικές ψήφους, έπειτα από την πενθήμερη «μάχη» στην Ολομέλεια της Βουλής. Αρνητική ψήφο έδωσαν 143 βουλευτές.  

Ειδικότερα, με 156 θετικές ψήφους από την κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 2023. Καταψήφισαν οι 143 βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Συνολικά ψήφισαν 299 από τους 300 βουλευτές. Απείχε από την ψηφοφορία ο βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.

Τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας τον ψήφισαν 190 βουλευτές έναντι 109 που τον καταψήφισαν.

Τα στατιστικά αυτής της πενθήμερης συζήτησης καταγράφουν 60 συνολικές ώρες συνεδρίασης, μίλησαν συνολικά 227 βουλευτές και 36 μέλη της κυβέρνησης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε απόψε μέτρο, σύμφωνα με το οποίο τo κράτος θα καλύπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα από τον προσεχή Φεβρουάριο.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων και αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός 2023: «Πέρασε» με 156 ψήφους – 143 «όχι», 1 αποχή"

Τουρκική η άσκηση και όχι του NATO, διευκρινίζει η Ελλάδα για την τουρκική προπαγάνδα

Η εκπαιδευτική άσκηση NEXUS ACE δεν είναι νατοϊκή ή διεθνής, αλλά τουρκική, διευκρινίζουν ελληνικές στρατιωτικές πηγές, καταρρίπτοντας την τουρκική προπαγάνδα, και επισημαίνουν ότι πριν από την έναρξη της άσκησης τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Λέσβο και αναχαιτίστηκαν, καθώς πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών χωρίς να έχουν ζητήσει άδεια διέλευσης, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιου είδους ασκήσεις, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας.

Τα γεγονότα καταρρίπτουν πλήρως την τουρκική προπαγάνδα, προπαγάνδα που υποστηρίζεται από σχετικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, του οποίου βέβαια η αυθεντικότητα ελέγχεται, και πιθανότατα να προέρχεται από τη γνωστή τουρκική μονταζιέρα, καθώς η ελληνική πλευρά γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα ότι σήμερα δεν πέταξε τουρκικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού που φαίνεται στο βίντεο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκική η άσκηση και όχι του NATO, διευκρινίζει η Ελλάδα για την τουρκική προπαγάνδα"

Προϋπολογισμός 2023 – Σταϊκούρας: Οι «μύθοι» του ΣΥΡΙΖΑ για άδεια ταμεία και η «πραγματικότητα»

Στην εικόνα της χώρας σήμερα σε σχέση με εκείνη που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2023. «Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα», σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο πλαίσιο της πενθήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2023, υπογράμμισε την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Παράλληλα, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά – όπως είπε – από «μύθους» που προωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ένας μύθος, όπως είπε, είναι ότι η ΝΔ άφησε άδεια ταμεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα γέμισε: «Στο τέλος του 2014 τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης ήταν 2,6 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ήταν 13,4 δισ. ευρώ. Και τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 16 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα προσθέσουμε και την αποτίμηση του ΤΧΣ στις τράπεζες (11,6 δισ. ευρώ). Εσείς παραδώσατε τα ταμειακά διαθέσιμα εκεί που τα βρήκατε», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, αυτό είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής παρακολούθησης και αβέβαιη ημερομηνία λήξης: «Γι’ αυτό και σε όλα τα Eurogroup που είχαμε, η Ελλάδα ήταν ξεχωριστή περίπτωση. Για να μην ψεύδεται η αξιωματική αντιπολίτευση: Όλα αυτά ήταν απόδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης από τους θεσμούς», είπε.

Απαντώντας στην κριτική ότι έχουν αυξηθεί τα φορολογικά έσοδα, λόγω νέων φόρων και ακρίβειας, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Θα θυμίσω ότι μειώνουμε φόρους επί 4 χρόνια και θα συνεχίσουμε. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που και το 2023 με μόνιμο τρόπο θα μειώσει φόρους και εισφορές. Οι μισθωτοί είχαν μείωση φορολογικής επιβάρυνσης την τελευταία 3ετία. Από τα επιπλέον 6,8 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, μόνο το 1,5 δισ. είναι εξαιτίας της ακρίβειας. Τα άλλα οφείλονται στην καλύτερη πορεία της οικονομίας και της κατανάλωσης».

Καταλήγοντας, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως μέσα στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τον βέλτιστο τρόπο τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις.

«Οι πολίτες επιλέγουν την κυβέρνηση που προσελκύει επενδύσεις, που μειώνει φόρους και εισφορές, που στηρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, την κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την επόμενη 4ετία» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός 2023 – Σταϊκούρας: Οι «μύθοι» του ΣΥΡΙΖΑ για άδεια ταμεία και η «πραγματικότητα»"

Μητσοτάκης: To κράτος θα καλύπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα από το Φεβρουάριο

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετα και τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των κερδών των διϋλιστηρίων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Το μέτρο αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8,4 εκατ. πολίτες.

Το μηνιαίο όριο αγορών θα είναι 220 ευρώ, με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ.

Η διαδικασία θα είναι απλή με μια ψηφιακή κάρτα, όπως του fuel pass. Οι δικαιούχοι θα έχουν επιλογή να εισπράττουν ενίσχυση από τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της.

Το κόστος είναι 650 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διϋλιστηρίων.

«Για να το πω απλά, 10% ο πληθωρισμός, 10% η κάλυψη του κράτους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Στο σημείο αυτό, όμως, επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση μίας νέας πρωτοβουλίας η οποία θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Ενσωματώνοντας την πρόθεσή μας να στηριχθούν με αυτήν όσο το δυνατόν πιο πολλά νοικοκυριά. Γιατί έχει ευρύ φάσμα.

Αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τη διάθεσή μας να δρούμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

Απαντά, επίσης, στη συγκυρία. Γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης.

Και, τέλος, δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τον πολίτη, επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας. Γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί βασικά από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, και για 6 μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων! Φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία.

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της.

Ενώ η περίμετρός του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη.

Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Για την ώρα, θα σημειώσω μόνον ότι καλύπτει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών. Ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες.

Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διυλιστήρια.»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: To κράτος θα καλύπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα από το Φεβρουάριο"

Βόρεια Μακεδονία: Η Γερμανία προειδοποιεί τους πολίτες της να προσέχουν όταν επισκέπτονται τα Σκόπια

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα (17.12.2022) τους Γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στη Βόρεια Μακεδονία, λόγω απειλών για βόμβες στην πρωτεύουσα Σκόπια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συνιστά στους πολίτες της Γερμανίας να ενημερώνονται από αξιόπιστα τοπικά μέσα ενημέρωσης και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την τρέχουσα κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία και να ακολουθούν τις συστάσεις των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

«Απειλές για βόμβες εναντίον δημόσιων ιδρυμάτων και εγκαταστάσεων καταγράφηκαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα Σκόπια. Αρχικά στοχοποιήθηκαν σχολεία και δημόσια κτήρια, αλλά έκτοτε έχουν υπάρξει απειλές για τοποθέτηση βομβών και σε ξενοδοχεία και άλλα μη κυβερνητικά κτήρια. Τέλος, θεωρήθηκε απαραίτητη η εκκένωση στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων, όπου χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία» σημειώνεται στην προειδοποίηση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η Βόρεια Μακεδονία δέχεται πολλές απειλές για βόμβες τους τελευταίους δύο μήνες, οι οποίες όλες έχουν αποδειχτεί ψευδείς. Μόλις χθες, απειλή για βόμβα έφθασε και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και ανεστάλησαν οι πρωϊνές πτήσεις.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κάνει λόγο για “υβριδικές απειλές”, οι οποίες έχουν ενταθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί από πού προέρχονται οι απειλές αυτές, καθώς μεγάλο μέρος αυτών φθάνουν μέσω συνδέσεων VPN από το εξωτερικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των υβριδικών αυτών απειλών.

Ο Οσμάνι σημείωσε ότι πρόσφατα, υπήρξαν πολλές απειλές για βόμβες στην περιοχή, ιδίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: Η Γερμανία προειδοποιεί τους πολίτες της να προσέχουν όταν επισκέπτονται τα Σκόπια"

Δημήτρης Κουτσούμπας: Λάθος που υπερψηφίσαμε τα 600 ευρώ στους ένστολους

Αυτοκριτική από το βήμα της Βουλής έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφορικά με την ψήφο του κόμματος για το επίδομα των 600 ευρώ στους ένστολους.

«Κι εμείς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι η ψήφος του ΚΚΕ στο επίδομα των 600 ευρώ μόνο για το ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν αναντίστοιχη -και μάλιστα τη στιγμή που έγινε- με την ξεκάθαρη θέση που έχει και κυρίως παλεύει το ΚΚΕ, την οποία ανάφερα και σήμερα και διατυπώθηκε και από το βουλευτή μας κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του για τον Προϋπολογισμό.

Είχε προηγηθεί η αναφορά του κ. Κουτσούμπα στον Κώστα Φραγκούλη. «Το ίδιο κράτος σκοτώνει και ένα 16χρονο για 20 ευρώ βενζίνη. Καμιά ανοχή στη βία και καταστολή» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΚΚΕ για την κατάργηση των ειδικών μονάδων της αστυνομίας και των αντιδραστικών νόμων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή στα περιστατικά αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας, που πολλαπλασιάζονται στο έδαφος μιας πολιτικής που, από τη μία ενισχύει την καταστολή απέναντι στον λαό, ενώ από την άλλη επανειλημμένα συγκαλύπτει υποθέσεις κι ενόχους.

«Και όταν μιλάμε για καμιά ανοχή στην κρατική βία και καταστολή, μιλάμε και για την κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και των διάφορων ειδικών ομάδων καταστολής όπως ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή αστυνομία κλπ. Κι όχι κάποιον δήθεν εκδημοκρατισμό τους που λένε κάποιοι, ψευδώς και αφελώς. Όλα τους έχουν στόχο τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία», επισήμανε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημήτρης Κουτσούμπας: Λάθος που υπερψηφίσαμε τα 600 ευρώ στους ένστολους "

Καιρός αύριο: Θερμοκρασία σε πτώση με βροχές και μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση

Αλλάζει ο καιρός αύριο Κυριακή (18.12.2022) με τη θερμοκρασία σε καθοδική πορεία και με τοπικές βροχές. Δυναμώνουν οι άνεμοι στο Αιγαίο, ενώ τις πρωινές ώρες θα σχηματιστούν ομίχλες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αρχικά στα βορειοανατολικά και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τις Κυκλάδες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά και νότια από νότιες διευθύνσεις έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς στα βόρεια και κατά 2 με 3 στα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 16 βαθμούς και στα νότια τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανόν το βράδυ να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες νοτίων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και βαθμιαία θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, που από τις πρωινές ώρες στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία την κεντρική θα ενταθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά θαλάσσια παραθαλάσσια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νότια νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα στη Θεσσαλία και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες, βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και από αργά το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νότια νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Από τις απογευματινές ώρες, βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες στις Κυκλάδες θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στις Κυκλάδες έως 6 μποφόρ, με πρόσκαιρη εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα βόρεια έως 6 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και τη νύχτα στα βόρεια θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και τις απογευματινές ώρες θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θερμοκρασία σε πτώση με βροχές και μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση"

Οικονόμου: Ο Τσίπρας διαβεβαίωνε κατηγορηματικά τη Βουλή ότι ουδείς πολιτικός επί των ημερών του παρακολουθείτο

«Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο τη Βουλή ότι ουδείς πολιτικός επί των ημερών του παρακολουθείτο. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα παρακολουθούνταν τρεις υπουργοί του: ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Καμμένος και ο κ. Πιτσιόρλας» αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εδώ και καιρό βουτηγμένος στη λάσπη της διαβολής και της συκοφαντίας, αντί να απαντήσει εκδίδει ανακοινώσεις χρεώνοντας την εφημερίδα, τα δημοσιεύματα της οποίας επικαλείτο μέχρι πρόσφατα, στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Οικονόμου, αφού σημειώνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη διερευνά ήδη τόσο την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει ότι ο σημερινός πανικός του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει ανάγλυφα την ανασφάλειά του για τα πεπραγμένα του.

«Η κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη δικαιοσύνη, την συνδράμει ενεργά μέσω των κρατικών αρχών και περιμένει τη γρήγορη εξαγωγή των πορισμάτων της. Αντίθετα, οι κραυγές και οι αλαλαγμοί του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι μάλλον δεν επιθυμεί την αλήθεια. Κάτι θα ξέρουν...» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου: Ο Τσίπρας διαβεβαίωνε κατηγορηματικά τη Βουλή ότι ουδείς πολιτικός επί των ημερών του παρακολουθείτο"

Προϋπολογισμός – Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού

“Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. 

Το πολυαναμενόμενο μέτρο που τελικά εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το “Food Pass”, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2023 και θα αφορά την επιδότηση των νοικοκυριών για τις αγορές τροφίμων. Επιπλέον, τόνισε ότι πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα διαπιστώσουν θετικό αντίκτυπο στις συντάξεις τους, ενώ θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

“Λυπάμαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ηταν στην αίθουσα για να ακούσει τον υπουργό Οικονομικών. Κύριε Τσίπρα καταλαβαίνω ότι κάθε κόμμα παρουσιάζει τα στοιχεία από την πλευρά που τον συμφέρει. Αν έκανα αυτό που μου ζητάτε, να προκηρύξω εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Αν ήταν η τελευταία, δεν μπαίνετε στον πειρασμό να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να μιλήσετε για το μέλλον του τόπου; Μιλήσατε 65′ για το παρελθόν. Ήσασταν, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος”, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: “Το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020, το 2022 καλύτερο από το 2021 και το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, δυναμικό και ελπιδοφόρο. (…) Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης”. 

“Το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τριπλάσιος του Ευρωπαϊκού. Έτσι, στο τέλος του 2023, ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση, απαντάμε με ανάπτυξη”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τη χώρα μας εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί, καθώς και ότι “έχουμε προσθέσει 150.000 θέσεις εργασίας το 2022″. 

“Οι εξαγωγές μας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως κι οι ξένες επενδύσεις. Όσες έγιναν σε 9 μήνες του 2022, ισοδυναμούν με το σύνολο του 2021. Ενώ πλέον την Ελλάδα εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: η Amazon, η Microsoft, η Pfizer, η Digital Realty”.

9,7% αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός μέσα στο 2022, αντίθετη πορεία ακολούθησε το δημόσιο χρέος και στο τέλος του 2023 θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτοντας σχετικούς πίνακες. “Το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα”. 

Και συνέχισε: “Η ανάπτυξη πολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνο το 2022. Παράλληλα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022.

Στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα.

Για τις μειώσεις φόρου, τα υπερέσοδα και το “καλάθι του νοικοκυριού” 

“Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 34%. Αυτό αφορά τους λίγους κ. Τσίπρα; Ολοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών οφελεί λίγους; Όταν καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης ευνοούμε τους λίγους κ. Τσίπρα ή την μεσαία τάξη;

Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους. Για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύτηκαν 15,1 δις ευρώ με στοχευμένες ενέργειες. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το κράτος στέκεται δίπλα τους απέναντι στο άγχος του κόστους ρεύματος και των καυσίμων

Ξέρω καλά γιατί δεν είμαι εδώ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Το ενεργειακό κόστος πολιορκεί τις επιχειρήσεις. Όμως εδώ και 15 μήνες η πολιτεία αποδεικνύει ό τι είναι δίπλα στην κοινωνία. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν.

Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα και άλλοι τους επέβαλλαν και τους εισπράττουν. 1,4 δις ευρώ παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας.

Με βάση τον αλγόριθμό της ΡΑΕ υπολογίστηκε το ύψος υπερεσόδων. Πείτε μου άλλη χώρα που έκανε ό,τι κάναμε εμείς. Τον μηχανισμό αυτό τον απαξιώσατε. Ο μηχανισμός αυτόματης παρακράτησης των κερδών στην πηγή υιοθετήθηκε από άλλες χώρες.

Το ίδιο συνέβη και με καλάθι νοικοκυριού. Δεν είναι πανάκεια η μέθοδος όμως έχει ρίξει τις τιμές. Εχει επιτρέψει να έρθει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ. Νομίζετε ότι δεν νοιάζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας αυτή η διαδικασία;”.

Για την Παιδεία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: “Για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 25.000 νέοι διορισμοί. Τα παιδιά μαθαίνουν νέες δεξιότητας. Και το σύστημα υγείας στρέφεται στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τις Ελληνίδες. Και όλα αυτά έγιναν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, μέ όσα έγιναν στην άμυνα, στο μεταναστευτικό και στην αστυνόμευση”.

Τα μεγάλα έργα

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα είπε ότι “το ξέρουν οι κάτοικοι σε όλη την Επικράτεια. Οι εργασίες στην Πατρών – Πύργου είναι δύο μήνες μπροστά. Μας κουνάτε το δάχτυλο σείς που βάλατε τον αγαπημένο σας εργολάβο σε ένα έργο που δεν μπορούσε να φτιάξει.

Στην Μακεδονία μεθαύριο υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του περιφερειακού fly over της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν. Όπως πέτυχε ότι επιτέλους στην Κρήτη θα κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ και επεκτείνεται το αεροδρόμιο Καστελίου. Και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Ο Πειραιάς συνδέεται με το αεροδρόμιο με τρεις νέους σταθμούς. Και οι Θεσσαλονικείς θα έχουν του χρόνου τέτοια εποχή και μετρό και αρχαία και όχι μουσαμάδες.

Όπως γνωρίζουν οι πολίτες ότι και στο Ελληνικό γίνεται η πιο μεγάλη ανάπλαση της Ευρώπης και τα όνειρά σας για κοινωνικό λαχανόκηπο έμειναν στο συρτάρι. Στον Ελαιώνα η δομή υποδοχής μεταναστών έκλεισε και αποδόθηκε στο δήμο. Δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι και στο ΟΑΚΑ αξιοποιούνται οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που είχατε εγκαταλείψει στην τύχη τους”.

Αυξήσεις για τους συνταξιούχους

“Οι πολίτες θυμούνται καλά και τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2015, όταν συνεργαστήκατε με την Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά, αναρωτιέμαι αν όντως κ. Τσίπρα η χώρα ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας το 2014, γιατί τάξατε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης; Ήσασταν αδαής ή και ψεύτης; Ή και τα δυο; Η Ιστορία έδωσε την απάντησή της.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι όλα όσα έγιναν στην Παιδεία και την Υγεία έγιναν σε περιβάλλον ασφάλειας, τόσο με την αμυντική θωράκιση της χώρας, όσο και με τις πολιτικές μας στο μεταναστευτικό αλλά και σε ένα περιβάλλον αξιοπρέπειας. Στοχευμένες πολιτικές από την εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρία όσο και από την γρήγορη απονομή συντάξεων. Είναι μια πραγματικότητα που την ξέρουν οι συνταξιούχοι που παίρνουν την σύνταξή τους σε δυο μήνες. Δεν πανηγυρίζουμε είναι το αυτονόητο.

Η πανδημία μας βρήκε με ένα αδύναμο σύστημα υγείας που γρήγορα όμως εξοπλίστηκε. Η χώρα μας αμύνθηκε απέναντι στο μεταναστευτικό και μέσα σε όλα αυτά ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και αναβαθμίστηκε η εθνική μας άμυνα.

Ο προϋπολογισμός του 2023 αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια. Δυστυχώς η παγκόσμια αστάθεια παραμένει. Η δημοσιονομική ευελιξία πρέπει να μείνει σε αρμονία με την δημοσιονομική ισορροπία.

Στήριξη εισοδήματος, προστασία από την ενεργειακή θύελλα και ανάπτυξη με το σχέδιο Ελλάδα 2.0. Έτσι, σε λίγες εβδομάδες και μετά από 12 χρόνια 1,7 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ακόμα 1 εκατομμύριο θα έχει έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα διαπιστώσουν θετικό αντίκτυπο. Πολίτης με μηνιαία σύνταξη 514 ευρώ θα κερδίσει από άμεσες και έμμεσες αυξήσεις 856 ευρώ το χρόνο. Για πολλούς συμπολίτες μας πρόκειται για πρόσθετη σύνταξη μόνιμη με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ”.

Επιδόματα

“Ανακούφιση έρχεται και πριν το τέλος του έτους σε 2,3 εκατ. πιο ευάλωτους συμπολίτες στους οποίους θα καταβληθεί επιδομα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου

Μαζί τους θα δουν μόνιμες αυξήσεις από 1.1. 2023 οι ιατροί ΕΣΥ.

Μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι μάχιμοι αστυνομικοί και λιμενικοί θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ.

Να μας ξεκαθαρίσετε κάποιοι στιγμή κ. Τσίπρα αν στηρίζετε αυτή την ρύθμιση. Κοιτάξτε, αυτά είναι χειροπιαστά μέτρα.

Καταλαβαίνω ότι τα μέτρα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα προκαλούν στην αντιπολίτευση κάποιου είδους δυσθυμία. Δεν αντιλαμβάνονται πως μια δεξιά κυβέρνηση υλοποιεί τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει. Το αντιλαμβάνονται οι πολίτες.

Το ίδιο ισχύει και με νέες πρωτοβουλίες εντός του νέου έτους όπως αύξηση κατώτατου μισθού και ελάφρυνση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση φόρου επιτηδεύματος.

Στον τομέα αντιμετώπισης αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες.

Παράλληλα με διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης – εκτιμώ ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίσει την Δευτέρα επιβολή πλαφόν του φυσικού αερίου – η δική μας εθνική απάντηση κοστολογείται σε πάνω από 8 δις ευρώ

Τα 3,5 δις προς νοικοκυριά και 4,8 εκατ ευρώ προς επιχειρήσεις. Κρατάμε και εφεδρεία 1 δις για κάθε απρόοπτο. Οι επιδοτήσεις με στήριξη και στο φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν. Άλλα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αυξηνμένο επίδομα θέρμανσης. 300 χιλιάδες κτηνοτρόφοι αγρότες θα εξακολουθήσουν να έχουν μειωμένο ΦΠΑ”.

Το νέο μέτρο για τη στήριξη νοικοκυριών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά την ομιλία του ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, το κράτος θα καλύπτει το 10% των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων. “10% ο πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος”, είπε χαρακτηριστικά.

“Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 200 ευρώ, και φτάνει τα 1.000 ευρώ αγορών. Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή όπως το fuel pass, με μία ψηφιακή κάρτα. Η περίμετρος του μέτρου καλύπτει εισοδήματα έως 24.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας οι αρμοδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν λεπτομέρειες. Το μέτρο καλύπτει μέχρι και 85% των νοικοκυριών”.

Ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι “ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα. Τα θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το πού βαδίζουμε ενθυμούμενοι όμως και το από πού ξεκινήσαμε. Και σε αυτό το γερό υπόβαθρο των τριάμισι ετών εδράζεται και ο προϋπολογισμός του 2023. Προϋπολογισμός που αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά και δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια τα οποία έρχονται. Δυστυχώς, η παγκόσμια αστάθεια παραμένει όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι αυτές τις δυσκολίες προετοιμαζόμαστε. Δεν τις φοβόμαστε αντίθετα τις διαχειριζόμαστε με πρωτοβουλίες, οι οποίες εκτείνονται σε τρία πεδία: τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και ασφαλώς την ανάπτυξη”.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός – Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού"

Τουρκία: Το υπουργείο Άμυνας «είδε» παρενόχληση ελληνικών αεροσκαφών σε τουρκικά στη διάρκεια άσκησης

Προκλητική και περίεργη ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την οποία ελληνικά αεροσκάφη «παρεμπόδισαν» τουρκικά, που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου «τα μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) που διήυθυνε το ΝΑΤΟ εκτέλεσαν την κοινή εκπαιδευτική αποστολή NEXUS ACE στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου Πελάγους για σκοπούς αμοιβαίας εκπαίδευσης».



Και συνέχισε: «Την αποστολή NEXUS ACE του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελληνικά αεροσκάφη, ωστόσο η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τις απαντήσεις που έδωσαν τα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Το υπουργείο Άμυνας «είδε» παρενόχληση ελληνικών αεροσκαφών σε τουρκικά στη διάρκεια άσκησης"

Ντογιάκος κατά εκδοτών που πιέζουν και απειλούν δικαστές- «Δεν είναι ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές»

Ηχηρό μήνυμα έστειλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος σε εκδότες, τους οποίους δεν κατονόμασε, που υπογράφουν «ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο».

Ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός της χώρας τόνισε μάλιστα πως «ίσως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες».

Αφορμή για όσα είπε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο χαιρετισμό του, στάθηκαν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν την υπόθεση της ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή και τις συγκρίσεις που γίνονται ανάμεσα στα δικαστικά συστήματα της Ελλάδας και του Βελγίου.

 «Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εντυπωσιασμό τις ενέργειες των αρμόδιων δικαστικών και αστυνομικών αρχών του Βελγίου στην υπόθεση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ανακριτικές πράξεις των αρχών αυτών χαρακτηρίστηκαν αστραπιαίες και πράγματι είναι.

Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα του βελγικού αλλά και του λοιπού ευρωπαϊκού τύπου η υπόθεση αυτή δεν οργανώθηκε, δεν εκτυλίχθηκε ούτε ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, αλλά δουλεύτηκε από τον προηγούμενο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του έτους 2021 από τις αρμόδιες αρχές μεθοδικά και με απόλυτη μυστικότητα σε συνεργασία μάλιστα με μυστικές υπηρεσίες και άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών, όπως γράφτηκε.

Είναι βέβαιο ότι αν μελετήσουμε σωστά και ψύχραιμα αυτά τα γεγονότα, ασφαλώς και θα αντλήσουμε πολύτιμα και χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο και τη μέθοδο των ξένων δικαστικών αρχών» τόνισε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφερόμενος στη συνέχεια και στις δηλώσεις του Βέλγου Εισαγγελέα ο οποίος είπε ότι «χωρίς τις υποκλοπές δεν αντιμετωπίζεται το έγκλημα»

Στο αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ντογιάκος τόνισε ότι « κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της χώρας μας με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με μία εύκολη σύγκριση των ελληνικών δικαστικών αρχών με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου υπό διαφορετικά δικονομικά συστήματα είναι τουλάχιστον άδικη. Κάθε χώρα κινείται με το δικό της δικαστικό σύστημα και με τους δικούς της μηχανισμούς».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντογιάκος τόνισε πως «δεν αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις όλων εκείνων που από οποιαδήποτε θέση κι αν υπηρετούν τη Δικαιοσύνη αγωνίζονται ως πραγματικοί εργάτες για το καλό της και καταβάλλουν για τη βελτίωσή της όσες προσπάθειες μπορεί ο καθένας ανθρωπίνως να προσφέρει.Και οι προσπάθειες και οι αγώνες και τα λάθη αυτών των ανθρώπων είναι φυσιολογικά, καλοδεχούμενα και συγχωρητέα, γιατί είναι καλοπροαίρετα και εντός των ορίων των δυνατοτήτων τους. Τόσο μπορούν, τόσο προσφέρουν».

«Μη ανεκτές συμπεριφορές»

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκαθάρισε πως «δεν είναι ανεκτές οι συμπεριφορές κάποιων άλλων κατά κανόνα εκτός δικαιοσύνης που δήθεν κόπτονται για το καλό της. Σε κάθε ευκαιρία και με κάθε ευκολία τη συκοφαντούν και την κατακρεουργούν με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο.Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της.

Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες. Στην πράξη υποβαθμίζουν την ιδιότητά τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο.Ίσως όμως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν και να απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα έναντι των οποίων, κατά τη γνώμη τους, υπολείπονται κατά πολύ των ξένων».

Ο κ. Ντογιάκος μάλιστα έκανε αναφορές και σε πιέσεις και απειλές σε βάρος δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας : «Ασφαλώς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού οι αρμόδιες αρχές δεν θα τους επέτρεπαν να υβρίζουν και να συκοφαντούν ούτε να δίνουν οδηγίες και να πιέζουν μέσω των εντύπων που διευθύνουν τους αρμόδιους δικαστές για τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων και έκδοση αρεστών σε αυτούς αποφάσεων. Ούτε και να τους επισκέπτονται στα γραφεία τους και να τους πιέζουν και να τους απειλούν.

Σίγουρα θα επέστρεφαν με το ίδιο εισιτήριο εκεί όπου ξεκίνησαν, γιατί μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον άρρωστο μπορούν να επιβιώσουν.Όποιος μέσα στο περιβάλλον αυτό αναγνωρίσει τον εαυτό του, ας μας πει τις απόψεις του, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα συμπεριφερθεί δυναμικά και κυρίως δημοκρατικά με κάποιο λιβελογράφημα σε βάρος όποιου δεν συμφωνεί μαζί του.

Αλλά πέραν των προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ Τύπου και Δικαιοσύνης δεν πρέπει να παραθεωρείται ότι σημαντικές διαφορές αντίληψης και νοοτροπίας υπάρχουν μεταξύ Δικαιοσύνης και Πολιτικής, οι οποίες καταλήγουν σε θεσμικές συγκρούσεις μεταξύ τους και ενίοτε επιφέρουν αδικαιολόγητες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και των στελεχών τους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούν ότι ο δρόμος όπου είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η Δικαιοσύνη είναι μονοσήμαντος με οδηγό πάντοτε τις διατάξεις που η Βουλή των Ελλήνων θεσπίζει και απαιτεί να εφαρμοστούν, δηλαδή τα ίδια τα πολιτικά κόμματα.»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντογιάκος κατά εκδοτών που πιέζουν και απειλούν δικαστές- «Δεν είναι ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές»"

Ερντογάν: Θα διορθωθούν «τυχόν σφάλματα», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις για την καταδίκη Ιμάμογλου

Για πρώτη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας.

O τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα διορθώσουν «τυχόν σφάλματα» στη διαδικασία έφεσης μετά τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και στο μεταξύ οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο Ιμάμογλου πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν στη διεκδίκηση της προεδρίας το 2023 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών και του επιβλήθηκε πολιτική απαγόρευση. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές του επόμενου χρόνου.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Τετάρτη τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 2019.

«Ακόμη δεν υπάρχει τελική δικαστική απόφαση. Η υπόθεση θα πάει στο Εφετείο και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν τα δικαστήρια έχουν διαπράξει κάποιο σφάλμα, θα διορθωθεί. Προσπαθούν να μας τραβήξουν μέσα στο παιχνίδι», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η καταδίκη του Ιμάμογλου έχει συσπειρώσει το αντιπολιτευόμενο μπλοκ γύρω από αυτό που θεωρεί αγώνα για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπό τον Ιμάμογλου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση.

«Έχουν υπάρξει πολλές δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες έχουμε επικρίνει σκληρά και εμείς οι ίδιοι, αλλά αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να προσβάλλει δικαστές ή να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις», είπε ο Ερντογάν σε διαδήλωση στο Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Θα διορθωθούν «τυχόν σφάλματα», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις για την καταδίκη Ιμάμογλου"

Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ: Προθεσμία 10 ημερών έχουν οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν αλλιώς έρχονται πρόστιμα και λουκέτα για τις ταμειακές μηχανές

Προθεσμία 10 ημερών έχουν οι επιχειρήσεις εκείνες που ενώ όφειλαν να διαβιβάσουν στην φορολογική διοίκηση τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, εντούτοις δεν συμμορφώθηκαν και πιάστηκαν στα δίχτυα της ΑΑΔΕ.

Η φορολογική διοίκηση δίνει μία ακόμη ευκαιρία, πιθανότατα και η τελευταία, στις επιχειρήσεις προκειμένου να συμμορφωθούν εντός 10 ημερών ενώ παράλληλα «τρέχει» διασταυρώσεις έτσι ώστε να διαπιστώσει εάν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν στείλει να στοιχεία των αποδείξεων είναι εποχικές, κλειστές ή σε αδράνεια και δικαιολογημένα δεν διαβιβάζουν τις αποδείξεις που κόβουν από τις ταμειακές στην Εφορία.

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν το νέο email εάν δεν θα συμμορφωθούν εντός 10 ημερών από την ημέρα που έλαβαν το τελεσίγραφο θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα χωρίς άλλη προειδοποίηση.

Όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ e-send.

Για επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης υπάρχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων ανά τρίωρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά 24ωρο.

Για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση διαβίβασης των στοιχείων λιανικής που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές το ποινολόγιο προβλέπει τα εξής:

– Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης
απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου. 

Προβλέπονται και λουκέτα

Στον μεταξύ εκτός από τα βαριά πρόστιμα προβλέπεται και η άμεση αναστολή για 48 ώρες, της λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε:
α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε
β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία
διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ: Προθεσμία 10 ημερών έχουν οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν αλλιώς έρχονται πρόστιμα και λουκέτα για τις ταμειακές μηχανές"

Αιγάλεω: Τρόμος για ζευγάρι - Ληστές τους έδεσαν, τους φίμωσαν μέσα στο σπίτι τους και έφυγαν με €8.000

Εφιαλτικές στιγμές έζησε ζευγάρι μέσα στο σπίτι του στο Αιγάλεω, όταν έπεσε στα χέρια αδίστακτων ληστών, οι οποίοι τους έδεσαν και έφυγαν... σαν κύριοι με λεία 8.000 ευρώ.

Οι αναρριχητές ληστές παραβίασαν την πόρτα από το δώμα, νωρίς το πρωί της Παρασκευής και κατέβηκαν στον 2ο όροφο.

Κατόπιν, ακινητοποίησαν τον 60χρονο ιδιοκτήτη και την 57χρονη σύζυγό του, τους έδεσαν χειροπόδαρα και τους φίμωσαν.

Ανενόχλητοι οι δύο κακοποιοί, έψαξαν όλα τα δωμάτια, βρήκαν σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, 8.000 ευρώ, χρυσές λίρες και χρυσαφικά μεγάλης αξίας, και εξαφανίστηκαν.

Μετά από λίγα λεπτά τα θύματα κατάφεραν να λυθούν και ενημέρωσαν την αστυνομία.

Κλιμάκιο της Σήμανσης ερεύνησε τους χώρους που κινήθηκαν οι ληστές για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

Την έρευνα έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αιγάλεω, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αιγάλεω: Τρόμος για ζευγάρι - Ληστές τους έδεσαν, τους φίμωσαν μέσα στο σπίτι τους και έφυγαν με €8.000"

Πιερία: Νεαρές Ρομά ξεγέλασαν ηλικιωμένο και του άρπαξαν 3.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος δύο νεαρών γυναικών Ρομά, 23 και 24 ετών, σχηματίσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Δίου – Ολύμπου στη Πιερία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το μεσημέρι της 10ης Δεκεμβρίου 2022, με τη μέθοδο της απασχόλησης εισήλθαν σε σπίτι ηλικιωμένου σε παραλιακή περιοχή του δήμου Δίου – Ολύμπου στην Πιερία και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερία: Νεαρές Ρομά ξεγέλασαν ηλικιωμένο και του άρπαξαν 3.000 ευρώ"

Γρίπη: Θετικά 8 στα 10 τεστ στο Παίδων «Αγία Σοφία», στο 150% η πληρότητα στις κλινικές – Γιατί είναι σπάνια η συλλοίμωξη και από κορονοϊό

Από τα τεστ που κάνουμε στο «Αγία Σοφία» 8 στα 10 βγαίνουν θετικά για γρίπη αυτή την περίοδο. Για αυτό θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, τουλάχιστον τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αναπνευστικό, άσθμα κλπ, σε συνεργασία πάντα με τον παιδίατρο τους, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104, 9 Μυστικά Υγείας», ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του «Αγία Σοφία», Αθανάσιος Μίχος. Όσον αφορά την έκταση της γρίπης επισημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη υποδήλωση, γιατί όπως εξηγεί, φέτος για πρώτη φορά, έχουμε τεστ γρίπης στα φαρμακεία. «Πάρα πολλά παιδιά παίρνουν αυτό το διπλό τεστ γρίπης- covid, γίνεται η διάγνωση σε εξωτερική βάση, συνομιλούν συχνά με τον παιδίατρο τους και δεν πηγαίνουν καν στο νοσοκομείο, ή το παιδιατρικό ιατρείο, οπότε αυτά τα κρούσματα δεν καταγράφονται πουθενά. Άρα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι σαφώς μία σημαντική υποδήλωση».

Ανταγωνιστική η σχέση γρίπης κορονοϊού στα παιδιά

Για τους ιούς που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν, ο καθηγητής αναφέρει ότι υπάρχει μία σταθερή ροή παιδιών με κόβιντ που δεν είναι σοβαρά περιστατικά. Και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί φοβόντουσαν τη συνύπαρξη με τη γρίπη, διαπιστώνουν ότι η σχέση τους είναι ανταγωνιστική. «Εκεί δηλαδή που βλέπουμε γρίπη δεν βλέπουμε κορονοϊό και το αντίστροφο. Συνυπάρχουν ιοί στην κοινότητα, αλλά χωρίς συνλοιμώξεις. Όσον αφορά τον Rsv (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) δεν έχουμε τόσο μεγάλη έκρηξη, όσο αυτή που περιγράφεται στο εξωτερικό σαν νούμερο περιστατικών. Όμως έχουμε σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται ακόμα και νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα οποία είναι λίγα». Στο ερώτημα αν η λοίμωξη με κορονοϊό αδυνατίζει το ανοσοποιητικό και το κάνει ευάλωτο προς άλλες λοιμώξεις, ο κύριος Μίχος απαντά ότι παρότι τώρα γίνονται μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες, φαίνεται ότι η λοίμωξη από κορονοϊό κάνει επιρρεπές το άτομο σε πολλές άλλες βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, κάτι που όπως διευκρινίζει έχουν δει οι επιστήμονες με άλλες λοιμώξεις παλαιότερα, όπως με την επιδημία της ιλαράς.

Ένοχο ως ένα βαθμό το σύστημα της Αγγλίας για τους θανάτους των παιδιών από στρεπτόκοκκο Α

Για τον στρεπτόκοκκο Α που στη Μεγάλη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη περισσότερα από 19 παιδιά, ο κ. Μίχος αναφέρει ότι είναι ένας μικροοργανισμός που κυκλοφορεί σε ετήσια βάση τους χειμερινούς μήνες και αν γίνει νωρίς η διάγνωση και η θεραπεία, μπορεί να ιαθεί «και ευτυχώς είναι ένα από τα μικρόβια που είναι ακόμα ευαίσθητα στα αντιβιοτικά. Ωστόσο στην Αγγλία υπήρξε καθυστερημένη προσέλευση των παιδιών, πολλά από αυτά τα έδιωξαν από το Νοσοκομείο, χωρίς θεραπεία. Το πρόβλημα εν μέρει οφείλεται και στο σύστημα της Αγγλίας με τον οικογενειακό γιατρό, γιατί υπάρχει δυσκολία να βρεθεί ραντεβού, και ως εκ τούτου να πάρουν τα παιδιά αντιβιοτικά. Πιστεύουμε ότι με το σύστημα της Ελλάδας που οι παιδίατροι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι γενικά και ειδικότερα έναντι του στρεπτόκοκκου, ότι δεν θα έχουμε τέτοια περιστατικά. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα παθογόνο που αν γίνει καθυστερημένα η διάγνωση, μας φοβίζει. Μπορεί να προκαλέσει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, δερματικές λοιμώξεις, οστρακιά. Στην Ελλάδα τώρα ξεκινάμε να βλέπουμε κρούσματα οστρακιάς και σε σχολεία και σε εξωτερικά ιατρεία, που δεν είναι όμως βαριές λοιμώξεις, ώστε να χρειάζονται νοσηλεία». Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι από ποια έκφραση του στρεπτόκοκκου έχουν επέλθει στην πλειονότητα, οι θάνατοι παιδιών στην Αγγλία. Περιγράφονται ως οστρακιές και κάποιες φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, λέει ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Πληρότητα 150% στα παιδιατρικά νοσοκομεία μετά τις εφημερίες 

Πότε ο γονιός θα πρέπει να ανησυχήσει και να πάει το παιδί στον παιδίατρο; «Αν το παιδί κάνει πάνω από δυο-τρεις μέρες πυρετό, αν παρατείνεται ο βήχας αν το παιδί έχει δύσπνοια, ή εμέτους, αν έχει πυρετό και εξάνθημα, είναι καταστάσεις που σίγουρα θέλουν άμεση εξέταση από παιδίατρο» Τα παιδιατρικά νοσοκομεία έχουν πολύ μεγάλη προσέλευση αυτές τις ημέρες και μετά την εφημερία γεμίζουν οι κλίνες, αναφέρει ο κ. Μίχος επισημαίνοντας ότι η πληρότητα φτάνει στο 150%. Κάτι που οφείλεται στη γενικότερη εικόνα των λοιμώξεων, καθώς γεμίζουν τα σχολεία με πολλές ιώσεις, και τα παιδιά τροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο που ανακυκλώνεται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Ειδικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς από το Σεπτέμβρη έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και αρκετά από αυτά είναι σχεδόν κάθε μήνα εμπύρετα. Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση, τονίζει ο καθηγητής, αναφερόμενος σε πολύωρες αναμονές, λόγω έλλειψης προσωπικού».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη: Θετικά 8 στα 10 τεστ στο Παίδων «Αγία Σοφία», στο 150% η πληρότητα στις κλινικές – Γιατί είναι σπάνια η συλλοίμωξη και από κορονοϊό"

Τραγωδία στη Λέσβο: Βρέφος έχασε τη ζωή του όταν βάρκα με πρόσφυγες προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή

Τραγικό τέλος βρήκε ένα βρέφος, όταν βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή Νότια της Λέσβου τα ξημερώματα στην περιοχή Φαρά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο νησί έπνεαν ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι και σύμφωνα με τα όσα είπε ο πατέρας του μωρού, η βάρκα έπεσε στα βράχια και στην προσπάθεια να βγει στη στεριά, του έπεσε το μωρό στη θάλασσα.

Οι πρόσφυγες ανέβηκαν σε ψηλότερο σημείο της περιοχής και το μεσημέρι ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο Μυτιλήνης και ασθενοφόρο του ΚΥ Πλωμαρίου παρέλαβε το μωρό όπου και διαπιστώθηκε ότι είναι νεκρό. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας.

Στη βάρκα επέβαιναν 34 άτομα κυρίως αφρικανικής καταγωγής και  μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στη Λέσβο: Βρέφος έχασε τη ζωή του όταν βάρκα με πρόσφυγες προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή"

Εύα Καϊλή: Πιο αυστηρή ποινή θα έχει στην Ελλάδα, αν βρεθεί ένοχη – Ακόμη και πάνω από 15 χρόνια

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, θα βρεθεί ενώπιον των Βέλγων δικαστών.

Για την Εύα Καϊλή τρέχουν παράλληλα δύο έρευνες, μια σε Βέλγιο, αλλά και μια σε Ελλάδα, μετά την διαταγή της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης ανέθεσε σε δύο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την εκπομπή «Δεκατιανοί» στον ΣΚΑΪ, η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, αν η κ. Καϊλή βρεθεί ένοχη και στην Ελλάδα, οι ποινή που θα προκύψει από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας θα είναι πιο σοβαρή από αυτή του Βελγίου.
Καϊλή: Ποινή ακόμη και πάνω από 15 χρόνια

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στο Βέλγιο η κ. Καϊλή ελέγχεται για ξέπλυμα και για δωροδοκίες. Είδαμε ότι ο σύντροφός της συνεργάζεται με τις Αρχές και δίνει πληροφορίες, γεγονός που θα τον ρίξει στα μαλακά. Μένει να δούμε τι θα κάνει και η κ. Καϊλή γιατί είναι σημαντικό το αν θα συνεργαστεί και εκείνη.

Οι ποινές εκεί δεν είναι πολύ μεγάλες. Είναι από 3 έως μάξιμουμ πέντε χρόνια.

Στην Ελλάδα, η κ. Καϊλή ελέγχεται από τους εισαγγελείς και την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, για το αν έφερε μαύρα λεφτά από το εξωτερικό και τα επένδυσε εδώ πχ σε ακίνητα.

Η νομοθεσία εδώ είναι πιο αυστηρή. Μιλάμε για 15 χρόνια και πάνω. Αν βρεθεί κάτι μεμπτό, θα δικαστεί και εδώ. Θα δικαστεί πρώτα στο Βέλγιο και μετά θα έρθει εδώ να δικαστεί.

Εδώ όμως δεν ισχύει αυτό που ισχύει στο Βέλγιο, ότι δίνεις πληροφορίες για να πέσεις στα πιο μαλακά». 

Καϊλή: Τι ποινή προβλέπεται στο Βέλγιο

Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή ο γνωστός δικηγόρος που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ειδικεύεται στο τραπεζικό δίκαιο, Ορέστης Ομράν, τόνισε πως «το ζήτημα είναι για ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός Ποινικός Κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες μέχρι και 10 ετών».

Όσο για το αν αποτελεί ελαφρυντικό πως ο σύντροφός της φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη, δήλωσε πως «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι και αν παίζει ρόλο στην απόφαση της δικαιοσύνης το γεγονός πως είναι μητέρα ενός ανήλικου ανέφερε ότι «οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι πρώτον, η διαπίστωση ότι δεν συντρέχει λόγος ή πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή και αναμένοντας την εκδίκαση της υποθέσεως του να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό που θα οδηγήσει στην αθώωσή του». Μάλιστα σημείωσε πως το ότι η Εύα Καϊλή έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει από μόνο του. 

La Repubblica: Δεν έχουν πειστεί οι Βέλγοι δικαστές ότι η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε

Ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φοσκίνι, από τα κορυφαία ονόματα της «La Reppublica» που υπογράφει τα αποκλειστικά ρεπορτάζ για το Qatargate αποκάλυψε ότι αρχικά η Εύα Καϊλή δεν βρισκόταν στο στόχαστρο της βελγικής εισαγγελίας. Ο ρεπόρτερ επιβεβαίωσε ότι ο σύντροφος της πολιτικού, Φραντσέσκο Τζόρτζι συνεργάζεται με τη Δικαιοσύνη του Βελγίου, δίνοντας σημαντικά στοιχεία.

«Η Καϊλή έχαιρε κοινοβουλευτικής ασυλίας. Αρχικά οι εισαγγελείς δεν είχαν προβλέψει τη σύλληψή της, διότι αλλιώς θα είχαν δραστηριοποιήσει διαφορετικό σύστημα, με άδεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τελικά τη συνέλαβαν μόνο επειδή την έπιασαν επ’αυτοφώρω με τόσα χρήματα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι αυτές τις ημέρες, τις εβδομάδες αλλά και τις ώρες οι έρευνες συνεχίζονται για να καθοριστεί σαφέστερα ο ρόλος της Εύας Καϊλή» δήλωσε αρχικά.

«Ο Τζόρτζι στην ανάκριση είπε ότι οι θέσεις της Καϊλή υπέρ του Κατάρ, ιδίως τελευταία με το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της πεποιθήσεων και ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη διαφθορά» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Φοσκίνι δηλώνει ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μία πεπειραμένη πολιτικός σαν την Καϊλή δεν ήξερε τι συνέβαινε μέσα στο σπίτι της.

«Πιστεύω ότι οι δικαστικοί δεν έχουν πειστεί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Καϊλή παραμένει ακόμα στη φυλακή, ενώ άλλοι πρωταγωνιστές αφέθηκαν ελεύθεροι» κατέληξε.

Το πάρτι την παραμονή των συλλήψεων

Ο ίδιος αποκαλύπτει και κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το παρασκήνιο της επιχείρησης των αρχών για τη σύλληψη των υπόπτων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στις 8 Δεκεμβρίου, μία μέρα πριν τις συλλήψεις, όλοι οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε πάρτι, το οποίο οργανώθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο των Βρυξελλών από τον πρέσβη του Κατάρ στο Βέλγιο. Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος, αυτό αποδεικνύει την ατιμωρησία, η οποία χαρακτήριζε τη συγκεκριμένα ομάδα.

Ο δημοσιογράφος δηλώνει, παράλληλα, ότι ο εισαγγελέας δύσκολα μπορεί να πειστεί ότι μία πεπειραμένη πολιτικός, όπως η Εύα Καϊλή δε γίνεται να μην ήξερε τι συμβαίνει στο σπίτι της. «Πιστεύω ότι οι δικαστικοί δεν έχουν πειστεί, και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή, ενώ άλλοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου αφέθηκαν ελεύθεροι», τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύα Καϊλή: Πιο αυστηρή ποινή θα έχει στην Ελλάδα, αν βρεθεί ένοχη – Ακόμη και πάνω από 15 χρόνια"

«Καλάθι του Αη Βασίλη»: Θα προστεθούν άλλοι 1.000 κωδικοί

«Το καλάθι του Αη Βασίλη κάνει θραύση, οι τιμές είναι εμφανώς χαμηλότερες και όπως ενημερώθηκα από τις αλυσίδες παιχνιδιών θα προστεθούν άλλοι 1.000 κωδικοί» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισκέφτηκε σήμερα την αγορά του προκειμένου να επιβραβεύσει την πρωτοβουλία των εμπόρων να δημιουργήσουν το δικό τους καλάθι με φρούτα και λαχανικά.

Ο υπουργός συμμετείχε και σε εκδήλωση στη λαχαναγορά του Ρέντη με σκοπό να διανεμηθούν 40 τόνοι τροφίμων σε ενορίες, κοινωνικά παντοπωλεία και φορείς που στηρίζουν οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Για το «καλάθι του νοικοκυριού» και την πορεία του ο υπουργός σχολίασε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όποιος αγοράζει από το καλάθι του νοικοκυριού κερδίζει λεφτά» ενώ για το ενδεχόμενο δημιουργίας καλαθιού του νοικοκυριού και στα κρεοπωλεία ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αν κι έχει συναντηθεί, πολλές φορές, με τους εκπροσώπους του κλάδου προκειμένου να δημιουργηθεί καλάθι στα κρεοπωλεία κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε και κάλεσε τους κρεοπώλες να το ξανασκεφτούν.

Για τις τράπεζες ο υπουργός ανέφερε: «Οι τράπεζες είναι ανεξάρτητες και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους επιβάλει δια νόμου εμπορική πολιτική. Για πρώτη φορά οι τράπεζες πληρώνουν από την τσέπη τους, χάρη στην προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς είναι καθημερινοί και επιβάλλονται πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καλάθι του Αη Βασίλη»: Θα προστεθούν άλλοι 1.000 κωδικοί "

Άδωνις Γεωργιάδης: Πήγε στην Κεντρική Αγορά Ρέντη και βοήθησε στο φόρτωμα!

Πάνω από 40 τόνους φρέσκων τροφίμων που θα δοθούν ως δωρεά για τις ημέρες των εορτών σε ενορίες, κοινωνικά παντοπωλεία και φορείς που στηρίζουν οικονομικά ασθενέστερους πολίτες συγκέντρωσαν έμποροι στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών έπειτα από πρωτοβουλία της διοίκησης της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ).

Την παραλαβή τους έκανε το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να βάλει και ένα χεράκι στην φόρτωση των προμηθειών στα φορτηγά που περίμεναν.



Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε και επικρότησε την πρωτοβουλία ομάδας εμπόρων να δημιουργήσουν το δικό τους «καλάθι του νοικοκυριού».

gewrgiadis-2

agora-1

agora2

Κατά την επίσκεψή του στην αγορά του Ρέντη, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Ήρθαμε σήμερα εδώ στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών στον Ρέντη γιατί με πρωτοβουλία των ανθρώπων της Κεντρικής Λαχαναγοράς συγκεντρώθηκαν 40 τόνοι φρέσκα τρόφιμα. Ήδη τώρα που μιλάμε φορτώνονται σε φορτηγά για να μοιραστούν σε μητροπόλεις της νότιας Αθήνας, του Πειραιά και της βόρειας Αθήνας, σε κοινωνικά παντοπωλεία και γενικά σε χώρους όπου άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γεμίσουν το γιορτινό τους τραπέζι θα βρουν μία μικρή ανακούφιση μέσα σε αυτές τις εορτές.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Καββαδία, τον κ. Αποστολάκο, τα μέλη της Κεντρικής Λαχαναγοράς και τους εργαζόμενους, διότι όλοι τους συνέβαλαν να μαζευτεί αυτή η πολύ μεγάλη ποσότητα τροφίμων και να δώσουμε λίγη χαρά στους συμπολίτες μας εν μέσω εορτών. Να ευχαριστήσω επίσης τους βουλευτές της ΝΔ, κ. Γιάννη Τραγάκη και κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο που ήταν μαζί μου σε αυτή την προσπάθεια για να κάνουμε κάτι τόσο σημαντικό τις άγιες αυτές μέρες».

Μετά την αγορά του Ρέντη, ο υπουργός Ανάπτυξης επισκέφτηκε την Ερμού όπου συνομίλησε με περαστικούς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άδωνις Γεωργιάδης: Πήγε στην Κεντρική Αγορά Ρέντη και βοήθησε στο φόρτωμα!"

Τι περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίζεται σήμερα και το μέτρο – έκπληξη

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει να εκτελεστεί σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ανόδου του κόστους χρήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας.

Εκ του λόγου αυτού και πέραν όλων των άλλων, στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα αποθεματικό ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστεί και το επόμενο έτος η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, το 2023 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα λειτουργήσει εκτός της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης που ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δίνει σήμα αναβάθμισης των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας αποτελώντας μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεδομένου, μεταξύ άλλων, του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, του σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, αλλά και των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών.

Στα βασικά μεγέθη του, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τα εξής:

-‘Ανοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ, από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.

-Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2023 από 9,7% εφέτος.

-Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% από 7,2% εφέτος και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,5% από αύξηση 0,2% το 2022.

-Υψηλά ποσοστά ανόδου θα καταγράψουν και το 2023 οι ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξηθούν κατά 15,5% από 10% εφέτος.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% (από 9,7% εφέτος) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6% (από 10,1%).

-Η ανεργία θα μειωθεί στο 12,6%, οριακά χαμηλότερη από το 12,7% εφέτος.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Ενώ, τα νέα μέτρα με έναρξη εφαρμογής το 2023, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ, τη διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, τα κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, την αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές και το πλαίσιο δράσεων στήριξης της στέγασης, με επίκεντρο τη νέα γενιά.

Και όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη κυρίως των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας.

Πληροφορίες για μέτρο – έκπληξη

Στο μεταξύ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα νέο μέτρο – έκπληξη στην ομιλία του το Σάββατο στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα μέτρο που θα αφορά το σύνολο των πολιτών στην Ελλάδα, στην σημερινή ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Η διαδικασία κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ολοκληρώνεται το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συνεδρίαση αρχίζει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από το μεσημέρι και μετά, θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, με πρώτο τον Γ. Βαρουφάκη, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τον Αλέξη Τσίπρα και πριν την ομιλία του πρωθυπουργού.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίζεται σήμερα και το μέτρο – έκπληξη"

Συντάξεις Ιανουαρίου: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή – Ποιοι θα πάνε πρώτοι Ταμείο

Ξεκινούν οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου, την ερχόμενη εβδομάδα, νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες, για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου του 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Την Tετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις Ιανουαρίου: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή – Ποιοι θα πάνε πρώτοι Ταμείο"

Καιρός: Κορύφωση της θερμής εισβολής το Σαββατοκύριακο – Πάνω από 10 βαθμούς πέφτει η θερμοκρασία από βδομάδα

H ατμοσφαιρική κυκλοφορία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας και την άνοδο της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά πάνω από τις συνηθισμένες για την εποχή, με καιρό που θυμίζει… Πάσχα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η άνοδος της θερμοκρασίας θα κορυφωθεί σήμερα, ενώ την Κυριακή οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στη Νότια Ελλάδα, αλλά θα αρχίσουν να υποχωρούν στα κεντρικά και βόρεια.

Κατά το διήμερο Δευτέρας 19/12 και Τρίτης 20/12 η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη αλλά σημαντικότατη πτώση (μεγαλύτερη των 10 βαθμών) σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ λόγω της επικράτησης πολύ ενισχυμένων βοριάδων οι αισθητές θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές.

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Κορύφωση της θερμής εισβολής το Σαββατοκύριακο – Πάνω από 10 βαθμούς πέφτει η θερμοκρασία από βδομάδα"

Υπουργείο Εργασίας: «Παγώνουν» αναδρομικά τα επιτόκια για οφειλές σε ρύθμιση προς ασφαλιστικά ταμεία

«Ανάσα» σε οφειλέτες προς ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τα χρέη τους σε ρύθμιση προσφέρει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (16/12) από το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο για το σχέδιο «Σπίτι μου» που αφορά φτηνά στεγαστικά δάνεια για νέους.

Στην τροπολογία προβλέπεται το «πάγωμα» των επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται προς ρύθμιση.

Η αναστολή στην αύξηση των επιτοκίων, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, ισχύει αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου και έχει διάρκεια έναν χρόνο, έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2023.

arthro2 Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «στόχος της διάταξης, που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια των ρυθμίσεων προς την εφορία, είναι να αποτραπεί η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν. Με δεδομένο αφενός μεν ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει ένα πλάνο ρύθμισης καθορίζεται κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης αφετέρου δε ότι η άνοδος του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, οι οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν κατά την τρέχουσα περίοδο τις οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια.

Προκειμένου, λοιπόν, να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση των ρυθμίσεων οφειλών εφεξής και αυτό να μην αποτελέσει αντικίνητρο για τους πολίτες, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τα επιτόκια "παγώνουν" και παραμένουν για ένα έτος στο ύψος που διαμορφώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 2022. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ ούτε από την παρούσα ρύθμιση».

Διαβάστε όλο το κείμενο της τροπολογίας

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι «η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου θα αναπρσσαρμόζεται ετησίως κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται στο νόμο 4387/2016 και για τις υπόλοιπες συντάξεις, ενσωματώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται μια ακόμα παράλειψη του «νόμου Κατρούγκαλου» που δεν είχε συμπεριλάβει τις συντάξεις χηρείας στον μηχανισμό αύξησης. Με την προτεινόμενη διάταξη και αυτές οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 7,75% από 1η Ιανουαρίου 2023».

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και ρύθμιση ώστε η οικονομική ενίσχυση βαριάς αναπηρίας να χορηγείται σε όσους λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση μικρότερη από 313 ευρώ από άλλους φορείς πλην του ΟΠΕΚΑ. Το όριο αυτό θα αυξάνεται ετησίως κατά το ποσοστό αύξησης των συντάξεων σύμφωνα με το νόμο 4387/2016, ενσωματώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Εργασίας: «Παγώνουν» αναδρομικά τα επιτόκια για οφειλές σε ρύθμιση προς ασφαλιστικά ταμεία"

Έλον Μασκ: Επαναφέρει σε λειτουργία τους λογαριασμούς δημοσιογράφων στο Twitter που πρόσφατα ανεστάλησαν

Ο Έλον Μασκ δήλωσε σήμερα ότι θα επαναφέρει σε λειτουργία τους λογαριασμούς στο Twitter αρκετών δημοσιογράφων που ανεστάλησαν εν μέσω διαμάχης για τη δημοσιοποίηση δημοσίων δεδομένων για τις διαδρομές του αεροσκάφους του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία.

«Ο κόσμος μίλησε. Θα αρθεί τώρα η αναστολή των λογαριασμών που δημοσίευσαν προσωπικές πληροφορίες για την τοποθεσία μου», ανέφερε o επιχειρηματίας μέσω Twitter.

Ο Μασκ προχώρησε σε «δημοσκόπηση» μέσω Twitter για το εάν θα πρέπει να επανέλθουν σε λειτουργία οι λογαριασμοί των δημοσιογράφων, με το 58,7% των συμμετεχόντων να δηλώνει υπέρ της άμεσης αποκατάστασής τους.

Ο Μασκ, νέος ιδιοκτήτης του Twitter, προκάλεσε χθες κατακραυγή και προειδοποίηση για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ανέστειλε τους λογαριασμούς Αμερικανών δημοσιογράφων.

Οι λογαριασμοί περίπου δώδεκα Αμερικανών δημοσιογράφων στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Ορισμένοι είχαν αναφερθεί στην απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το Twitter να αναστείλει λογαριασμό που κατέγραφε αυτόματα τις διαδρομές του ιδιωτικού αεροσκάφους του Ίλον Μασκ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έλον Μασκ: Επαναφέρει σε λειτουργία τους λογαριασμούς δημοσιογράφων στο Twitter που πρόσφατα ανεστάλησαν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news