facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σε απελπιστική κατάσταση η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νότια Ουκρανία, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους, βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις, προβάλλοντας τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι.

Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, παρουσιάζονται ελλείψεις στα τρόφιμα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι τοπικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι 1.207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη όμως, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους απολογισμούς, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος αφού πολλά πτώματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.

 Προστατεύστε τους αμάχους

Ο Στίβεν Κόρνις υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και «ασφαλώς, να μην τους εμπλέκουν στη σύρραξη».

«Όπως βλέπουμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη αλλά επίσης, σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες που φτάνουν από το Χαρκίβ, το Ντνίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες για να σωθούν οι άμαχοι», τόνισε. «Οδηγούμαστε πραγματικά σε μια αδιανόητη τραγωδία», προειδοποίησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθεί».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περισσότερους από 100 εθελοντές στην Ουκρανία. Η οργάνωση κατάφερε να λειτουργήσει μια κινητή κλινική στην πόλη Βινίτσια σήμερα, στη δυτική Ουκρανία, για να φροντίσει τους αμέτρητους εκτοπισμένους που χρειάζονται περίθαλψη. Όμως η κυριότερη πρόκληση είναι κυρίως εκείνοι οι άνθρωποι που παραμένουν στις εμπόλεμες ζώνες.

«Υπάρχουν δεκάδες περιοχές όπου οι άμαχοι χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική περίθαλψη και απλώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τους την προσφέρουμε», παραδέχτηκε.

Για τον Κόρνις, όπως και για όλον τον κόσμο, ο βομβαρδισμός του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης ήταν «ένα πραγματικό σοκ για τη συνείδησή μας, για την ανθρωπιά μας». «Είναι πραγματικά απαράδεκτο, δεν υπάρχουν λόγια για να καταλάβει κανείς πώς μπορεί να επιτρέπεται κάτι τέτοιο στην εποχή μας», συνέχισε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είχαν προσωπικό σε αυτό το νοσοκομείο, όμως ορισμένοι συνεργάτες τους και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί στη Μαριούπολη. Κάποιοι καταφέρνουν ακόμη να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία αυτές τις επικοινωνίες και ανακουφιζόμαστε όταν παίρνουμε νέα τους και είναι καλά», είπε ο Κόρνις.

Όμως λόγω των συγκρούσεων η ομάδα δεν μπορεί να μεταφέρει βοήθεια στα νοσοκομεία και «αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά», κατέληξε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σε απελπιστική κατάσταση η Μαριούπολη"

Κ. Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις εικόνες που έρχονται συνεχώς από την Ουκρανία με θύματα αμάχους και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά. “Αυτή την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που δείχνει η χώρα μας, δεν την είδαμε όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση της ανατολικής Μεσογείου” είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων χρόνων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Για την ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάγκη να απεξαρτηθεί η Ευρώπη, το συντομότερο δυνατό, από το ρωσικό αέριο, είναι μεγάλη. “Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ“.

Επισήμανε ακόμα πως υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. “Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου” είπε.

Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες” σημείωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. “Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος” είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας

«Πιστεύω πως η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι επιβεβλημένη γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θέλω να πιστεύω πως θα γίνει συζήτηση σε καλό κλίμα, έχουμε εμπεριστατωμένη απάντηση για κάθε θέμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών"

Φον Ντερ Λάιεν: Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Αυτή η κρίση είναι άνευ προηγουμένου. Και έτσι είναι η ενότητα και η ταχύτητα αντίδρασης που έχουν δείξει οι δημοκρατίες μας μέχρι τώρα. Η Ουκρανία θα επικρατήσει» διαμηνύει η πρόεδρος της Κομισιόν., ανακοινώνοντας το 4ο πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για σαρωτικό κύμα κυρώσεων

«Ενώ η ανελέητη εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται, η ΕΕ και οι εταίροι μας στο G7 συνεχίζουν να εντείνουν την οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Αύριο (Σάββατο), θα εισαγάγουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».

Οι κυρώσεις σύμφωνα με την  πρόεδρο της Κομισιόν:

-Μπαίνει τέλος για την Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στις αγορές μας, ανακαλώντας σημαντικά οφέλη που αποκομίζει από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό  Εμπορίου. 

- Προσπάθεια  να ανασταλούν   τα δικαιώματα μέλους σε ΔΝΤ και  Παγκόσμια Τράπεζα  

-Θα βεβαιωθούμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

-Απαγόρευση εισαγωγής βασικών αγαθών στον τομέα σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 -Απαγόρευση εξαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ   στη Ρωσία

Τέλος, όπως ανέφερε η κ. Φον Ντερ Λάιεν, η Κομισιόν θα προτείνει απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Φον Ντερ Λάιεν: Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας"

Στο ΣτΕ η τύχη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας – Τι ζητούν οι προσφεύγοντες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει την τύχη της Πανεπιστημιακής αστυνομίας μετά την συζήτηση των αιτήσεων ακύρωσης που κατέθεσαν δέκα Σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σύλλογοι Φοιτητών αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίων.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και μη νόμιμες οι αποφάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης 1.030 Ειδικών Φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ).

Στην πολύωρη ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι των Πανεπιστημιακών υποστήριξαν ότι οι επίμαχες αποφάσεις δεν καθορίζουν με σαφήνεια τις αρμοδιότητες του νέου Σώματος ενώ προσκρούουν σε μια πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αποτελεί μύθο η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ καθώς από τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι είναι μηδαμινή.

Η πλευρά του δημοσίου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ναι μιλάμε για βία στα Πανεπιστήμια» καθώς υπάρχουν ομηρίες Πανεπιστημιακών καθηγητών, ξυλοδαρμοί και κτίζονται πόρτες των γραφείων των καθηγητών.

Όπως ανέφεραν είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των Πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ αλλά και τους ίδιους τους καθηγητές.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το επόμενο διάστημα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ η τύχη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας – Τι ζητούν οι προσφεύγοντες"

Καιρός αύριο: Πού θα χιονίσει το Σάββατο (12/03) – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο, Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, σύμφωνα με το οποίο χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται:
α. Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί.
β. Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα.
γ. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες με ένταση έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στη βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα ενταθούν και, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, θα είναι κατά τόπους πυκνές . Ύφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις, που το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Χαλκιδική χιονοπτώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στη Θράκη και τις υπολοιπες περιοχές της Μακεδονίας νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -7 (μείον 7) έως 06 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία από -12 (μείον 12) έως 2 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 06 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Μαγνησία και τις Σποράδες χιονοπτώσεις που κατά τόπους από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα θα είναι πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στα Δωδεκάνησα αρχικά αίθριος, από το μεσημέρι νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια από 0 (μηδέν) έως 4 βαθμούς.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Χιονοπτώσεις που από τις πρωινές μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα χιονίσει το Σάββατο (12/03) – Αναλυτική πρόγνωση"

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες απήγαγαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, απήχθη από Ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Κίρυλο Τιμοσένκο.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φιοντόροφ, απήχθη πριν από μία ώρα από τους εισβολείς», έγραψε ο Τιμοσένκο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram.

Ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χερατσένκο έγραψε επίσης στο Telegram ότι «στη Μελιτόπολη, μια ομάδα 10 ατόμων απήγαγε τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό».

«Κατά τη διάρκεια της απαγωγής, του έβαλαν μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι», πρόσθεσε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες απήγαγαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης "

Ο 11χρονος Διονύσης από τη Ζάκυνθο βγήκε νικητής - Επιτυχημένη η επανασυγκόλληση του χεριού του

Ο μικρός Διονύσης έσφιξε τα δόντια και βγαίνει νικητής. Ένα μήνα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στη Ζάκυνθο που είχε ως αποτελέσμα να ακρωτηριαστεί το  χέρι του, η επέμβαση για την επανασυγκόλληση έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και πλέον αναρρώνει στο νοσοκομείο Αγία Σοφία.

Η μητέρα του που δεν έχει λείψει λεπτό από δίπλα του, μιλώντας στο Mega δεν έκρυψε την χαρά της καθώς οι γιατροί όταν το παιδί διακομίσθηκε στην Αθήνα δεν έκρυβαν την αγωνία τους ακόμα και για τη ζωή του 11χρονου.

Το χειρουργείο ήταν εξαιρετικά δύσκολο, διήρκησε οκτώ ώρες με τους γιατρούς να καταφέρνουν τελικά να συγκολλήσουν το χέρι του παιδιού που είχε κοπεί από το ύψος του ώμου.




Το τρακτέρ του τύλιξε όλο το χέρι

Ήταν 12 Φεβρουαρίου, όταν ο 11χρονος Διονύσης βρισκόταν με τον πατέρα του στα χωράφια, εκτελώντας αγροτικές εργασίες με το τρακτέρ.

«Κρύωνε το παιδάκι και φόραγε το μπουφάν του πατέρα του. Και όπως παραπάτησε, έπεσε πάνω σ’ ένα έμβολο που έχει το τρακτέρ και του πήρε το χεράκι. Του τύλιξε όλο το χέρι και στο σημείο μετά που βρήκε το σημείο που ενώνεται με το κορμάκι του, του ξεκόλλησε το χέρι από τον ώμο», δήλωσε ο θείος του μικρού Διονύση.

Με μεγάλη αιμορραγία το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου από όπου με αεροδιακομιδή μεταφέρθηκε στην Αθήνα και το Παίδων «Αγία Σοφία».

«Όταν τον πήραμε από την Ζάκυνθο με μηδέν πιθανότητες για το χεράκι του και δεν ξέραμε για τη ζωή του, φαντάσου ήταν διπλή χαρά για εμάς το ότι καταφέραμε και συγκολλήσαμε και το χεράκι», είπε η μητέρα του.

«Μαμά μη με αφήνεις μόνο μου»

Οχτώ ώρες διήρκησε το εξαιρετικά δύσκολο χειρουργείο με τους γιατρούς να καταφέρνουν για πρώτη φορά στα χρονικά να συγκολλήσουν χέρι παιδιού από το ύψος του ώμου.

«Έπρεπε να γίνουν χειρισμοί σε κομμένα νεύρα, κομμένα αγγεία. Οι μύες ήταν όλοι κομμένοι», είπε ο Χρήστος Κλωνάρης, καθηγητής αγγειοχειρουργικής.

Ο μικρός Διονύσης έσφιξε τα δόντια και βγήκε νικητής.

«Ξύπνησε μετά από δύο μέρες. Τον ξύπνησαν στην εντατική. Το μόνο που μου είπε είναι “μαμά δεν θέλω να μένω μόνος μου εδώ”»., δήλωσε η μητέρα του, η οποία σχεδόν δεν το πίστευε πως είχε αποκατασταθεί το χέρι του μικρού Διονύση.

«Κράτησε μου το χέρι και πάμε»

«Αφού στη γη δεν πατάμε κράτησε μου το χέρι και πάμε»… Αυτό το τραγούδι σιγοτραγουδά η Πετρούλα στον 11χρονο Διονύση, που κλείνει ένα μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο.

«Θα κάτσουμε σίγουρα από μήνα και πάνω ακόμη. Δεν έχει παραπονεθεί καθόλου. Ούτε την ημέρα που έκοψε το χεράκι του δεν παραπονέθηκε», είπε η μητέρα του 11χρονου.

Η αποκατάσταση θα είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ζακύνθου ανοίχθηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός για να συγκεντρωθεί το χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί για την αποθεραπεία του ο μικρός Διονύσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο 11χρονος Διονύσης από τη Ζάκυνθο βγήκε νικητής - Επιτυχημένη η επανασυγκόλληση του χεριού του"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εισβολή δυνάμεων από τη Λευκορωσία ακόμα και απόψε αναμένει το Κίεβο

Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) της 11ης Μαρτίου» ανέφερε το Κέντρο αυτό, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Εισβολή δυνάμεων από τη Λευκορωσία ακόμα και απόψε αναμένει το Κίεβο"

Εντοπίστηκε ένατη σορός στο γκαράζ του «Εuroferry Olympia»

Ακόμα μία σορός, εντοπίστηκε εντός του 1ου γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia, το οποίο βρίσκεται πλέον στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των συνεργείων ναυαγιαίρεσης, συνεχίζονται για τον εντοπισμό ακόμη δύο ατόμων που αγνοούνται

Σημειώνεται ότι στο πλοίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο τρίτο κατάστρωμα τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/02 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντιζι, με αποτέλεσμα έως σήμερα να έχουν χάσει τη ζωή τους 9 άτομα. Οι διασωθέντες από το πλοίο είναι 281.

Από το πλοίο έχουν απομακρυνθεί τις τελευταίες ώρες αρκετά φορτηγά οχήματα, τα οποία πριν οδηγηθούν σε συγκεκριμένη εγκατάσταση συσκευασίας αποβλήτων ελέγχονται εξονυχιστικά από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ειδικό πραγματογνώμονα που έχει ορίσει η εισαγγελία Κέρκυρας και Μεσολογγίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εντοπίστηκε ένατη σορός στο γκαράζ του «Εuroferry Olympia»"

Μαριούπολη: Τουλάχιστον 1.582 νεκροί άμαχοι, λέει ο δήμος της πόλης

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

“Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, τόνισε ο δήμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριούπολη: Τουλάχιστον 1.582 νεκροί άμαχοι, λέει ο δήμος της πόλης"

Έκτακτη Σύνοδος ΙΜΟ: Επειγόντως να δημιουργηθεί ασφαλής θαλάσσιος διάδρομος σε Εύξεινο Πόντο και Αζοφική

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι διήμερες εργασίες της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας και 14 κρατών μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ αποκλειστικό θέμα των οποίων ήταν η διαχείριση των επιπτώσεων της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης στη ναυτιλία και τους ναυτικούς.

Το Συμβούλιο του ΙΜΟ αποφάσισε:

Την ενθάρρυνση της εγκαθίδρυσης, ως επείγον προσωρινό μέτρο, ενός ασφαλούς θαλασσίου διαδρόμου, που θα επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των ναυτικών και των πλοίων που έχουν εγκλωβιστεί στα ουκρανικά λιμάνια στον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική Θάλασσα, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών. Η πρόταση αυτή είχε συνυποβληθεί από την Ελλάδα.

Για την υλοποίηση του διαδρόμου, το Συμβούλιο κάλεσε το Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ να συνεργαστεί με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη και φορείς, να αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει η δημιουργία του ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου και να ενημερώνει τα κράτη μέλη για τις εξελίξεις.

Να εκδώσει ισχυρή Δήλωση σχετικά τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στους ναυτικούς, την εμπορική ναυτιλία και το θαλάσσιο περιβάλλον στον Εύξεινο Πόντο και τη Θάλασσα του Αζόφ. Η πρόταση αυτή είχε επίσης συνυποβληθεί από τη χώρα μας.

Ειδικότερα, η Δήλωση αναφέρει τα εξής:

-Καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις των εχθροπραξιών στην ασφάλεια των ναυτικών, των πλοίων καθώς και του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική Θάλασσα,

-Αναδεικνύει την αναγκαιότητα διατήρησης της ομαλής λειτουργίας της ναυτιλιακής δραστηριότητας,

-Προσκαλεί όλα τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού να συνδράμουν στους εγκλωβισμένους ναυτικούς και τα πλοία, καθώς και τα αρμόδια Όργανα του Οργανισμού να εξετάσουν τυχόν θέματα που εγείρονται και να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις στο Συμβούλιο με προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης τους.

Εξάλλου, το Συμβούλιο καλωσόρισε τις προτάσεις της διεθνούς πλοιοκτησίας και ναυτεργασίας, που κατατείνουν στη διευκόλυνση των ναυτικών, όπως η απομάκρυνσή τους από την περιοχή και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, η διασφάλιση της ασφαλούς παραμονής τους, η ρεαλιστική προσέγγιση για τη διαχείριση πιστοποιητικών που έχουν λήξει, η διασφάλιση καταβολής μισθών στους εγκλωβισμένους ναυτικούς και αναγνώρισή τους ως ουσιωδών εργαζομένων.

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου του ΙΜΟ εξέφρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος τόνισε ότι πρώτο και βασικό μέλημα της Ελλάδας είναι ο ασφαλής και ανεμπόδιστος απεγκλωβισμός των Ελλήνων ναυτικών, καθώς και τον Ελληνικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη Σύνοδος ΙΜΟ: Επειγόντως να δημιουργηθεί ασφαλής θαλάσσιος διάδρομος σε Εύξεινο Πόντο και Αζοφική"

Κορωνοϊός: 49 θάνατοι από Covid-19 και 21.260 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.260, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.604.626, εκ των οποίων 49,4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 199 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.156 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 324.919 τεστ, οι 24.662 μοριακά και ο ι300.257 rapid. Η θετικότητα υποχώρησε σε 6,54% έναντι 8,66% χθες, με 252 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.529 στην Αττική (7.125 χθες).
  • 2.195 στη Θεσσαλονίκη (2.161 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 832 από την Ανατολική Αττική (914 χθες).
  • 1.043 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.206 χθες).
  • 235 από τη Δυτική Αττική (249 χθες).
  • 826 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (959 χθες).
  • 1.856 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.022 χθες).
  • 867 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (841 χθες).
  • 731 από τον Πειραιά (787 χθες).
  • 139 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (147 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 404 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 44 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 155 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 157 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 79 στην ΠΕ Άρτας.
  • 1.004 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 238 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 67 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 127 στην ΠΕ Δράμας.
  • 134 στην ΠΕ Έβρου.
  • 405 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 42 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 110 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 279 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 197 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.092 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 42 στην ΠΕ Θάσου.
  • 66 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 42 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 20 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 376 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 185 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 62 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 129 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 65 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 12 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 179 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 104 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 103 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 504 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 278 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 128 στην ΠΕ Κω.
  • 187 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 476 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 193 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 160 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 77 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 25 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 425 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 315 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 35 στην ΠΕ Μήλου.
  • 17 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 55 στην ΠΕ Νάξου.
  • 126 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 36 στην ΠΕ Πάρου.
  • 210 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 137 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 103 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 321 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 74 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 211 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 85 στην ΠΕ Σάμου.
  • 189 στην ΠΕ Σερρών.
  • 47 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 37 στην ΠΕ Σύρου.
  • 23 στην ΠΕ Τήνου.
  • 313 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 244 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 107 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 61 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 178 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 385 στην ΠΕ Χανίων.
  • 99 στην ΠΕ Χίου.
  • 723 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (636 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.473 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 361 (χθες 359). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 89,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 239 (66,2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (33,8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.339 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 320 (ημερήσια μεταβολή -10,36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 285 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 49 θάνατοι από Covid-19 και 21.260 κρούσματα"

Διακοπή της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε Εθνική Οδό, Αττική Οδό και Περιφερειακές Λεωφόρους Υμηττού και Αιγάλεω

Την πλήρη διακοπή, από τις 06.00, αύριο (12/3), της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού και την Περιφερειακή Αιγάλεω, αποφάσισε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 06.00, αύριο (12/3), έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επίσης από την ίδια ώρα και για τους ίδιους λόγους, ισχύει πλήρης διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, καθώς και των αρθρωτών λεωφορείων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορούν να παραταθούν ή να μειωθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Τέλος, η ΓΑΔΑ στην ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε Εθνική Οδό, Αττική Οδό και Περιφερειακές Λεωφόρους Υμηττού και Αιγάλεω"

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού το Σάββατο, «ισχυρή σύσταση» για αλυσίδες

Νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος». Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Τρίτη, 8 Μαρτίου, αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Αναπληρωτής ΓΓΠΠ, Γιώργος Καραγιάννης.

Μετείχαν, επίσης, οι Περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης, Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, εκπρόσωποι των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου. Το «παρών» έδωσαν, ακόμη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργος Μαρκόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμετέχοντες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, επισημαίνοντας ότι αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις αύριο, Σάββατο 12 Μαρτίου, σε Αττική, Εύβοια και λοιπή ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ειδικά για την Αττική, τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων, ενώ στους οδηγούς συστήνεται να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο.

Σημειώνεται ότι η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική. Από την Τροχαία θα έχουν αναπτυχθεί σχετικά σημεία ελέγχου. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Τροχαίας.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι από νωρίς αύριο το πρωί θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου.

Ως προς τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς στην Αττική, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ θα είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα δρομολόγια των λεωφορείων, του ηλεκτρικού και του τραμ, ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του φαινομένου. Επισημαίνεται ότι από την αρχή της βάρδιας δεν θα κυκλοφορούν αρθρωτά λεωφορεία. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από τους φορείς διαχείρισης μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττικές Διαδρομές ΑΕ), καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πλήρη ετοιμότητά τους σε μέσα, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων, των Περιφερειών και των Δήμων, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, ενώ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), συνεχίζει να επηρεάζςι τη χώρα η κακοκαιρία «Φίλιππος» ("Filippos").

Η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Οι χιονοπτώσεις πιο αναλυτικά:

Σήμερα, Παρασκευή (11-03-2022)θα συνεχιστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο και συγκεκριμένα, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και βόρεια Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα είναι όμως μικρής γενικά έντασης και παροδικές.

Αύριο, Σάββατο (12-03-2022) χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται:
α. Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί.

β. Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα.

γ. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.

Την Κυριακή (13-03-2022)οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές από νωρίς το πρωί θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν και μόνον στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα (14-03-2022), αλλά όχι με μεγάλες εντάσεις.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαία επιδείνωση του καιρού το Σάββατο, «ισχυρή σύσταση» για αλυσίδες"

Προβοκάτσια της Ρωσίας καταγγέλλει η Ουκρανία: Χτύπησαν χωριό της Λευκορωσίας για να την εμπλέξουν στον πόλεμο

Οι Ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν πως η Ρωσία προχώρησε σε προβοκάτσια, με στόχο την εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο.

Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αφού προηγουμένως μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τη Λευκορωσία να μπει (και επίσημα) στον πόλεμο.

“Πρόκειται για ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ! Στόχος είναι να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία!”, ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο διαδίκτυο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβοκάτσια της Ρωσίας καταγγέλλει η Ουκρανία: Χτύπησαν χωριό της Λευκορωσίας για να την εμπλέξουν στον πόλεμο"

Μυστήριο με drone σοβιετικής εποχής που συνετρίβη στην Κροατία

Ένα παράξενο περιστατικό ανακοίνωσε σήμερα η κροατική κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό, ένα drone σοβιετικής εποχής που πετούσε πάνω από την Ουγγαρία, προερχόμενο από την Ουκρανία, συνετρίβη κοντά στην κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, αφήνοντας ένα κρατήρα στο έδαφος. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ή τραυματισμοί.

Μια έκρηξη ακούστηκε κοντά στη λίμνη Τζαρούν στο Ζάγκρεμπ γύρω στις 23:00 χθες Πέμπτη, ανέφεραν κροατικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν δύο αλεξίπτωτα και πολλά οχήματα υπέστησαν ζημιές.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πετούσε σε ύψος 1.300 μέτρων, ήρθε από την Ουγγαρία και συνετρίβη επτά λεπτά μετά την είσοδο του στον εναέριο χώρο της Κροατίας, τόνισε η κυβέρνηση. Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Κροατία είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες το drone προερχόταν αρχικά από την Ουκρανία και συνετρίβη αφού τελείωσε από καύσιμα.

«Εκτιμούμε ότι αυτό ήταν ένα περιστατικό και δεν ήταν (στρατιωτική ενέργεια) στραμμένη κατά της Κροατίας», είπε ο Μιλάνοβιτς.

Μυστήριο με drone σοβιετικής εποχής που συνετρίβη στην Κροατία

Ο υπουργός Άμυνας Μάριο Μπάνοζιτς αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό ήταν ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Θα πρέπει να το διερευνήσουμε διεξοδικά», δήλωσε ο Μπάνοζιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι δεν είναι σαφές εάν το drone ανήκει στη Ρωσία ή στην Ουκρανία. Αρνήθηκε επίσης να πει από πού θα μπορούσε να προέρχεται το drone.

«Η έρευνα θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες», είπε.

>Μυστήριο με drone σοβιετικής εποχής που συνετρίβη στην Κροατία

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες. Οι ρωσικές δυνάμεις που πλήττουν την πρωτεύουσα Κίεβο ανασυντάσσονται βορειοδυτικά της πόλης, έδειξαν δορυφορικές φωτογραφίες και η Βρετανία είπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε τώρα να σχεδιάσει μια επίθεση εντός ημερών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιτζάρτο δήλωσε ότι η Ουγγαρία συνεργάζεται στενά με την Κροατία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για το περιστατικό με το drone.

«Οι αρχές μας εξετάζουν τι συνέβη, καθώς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο εναέριος χώρος πολλών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, επηρεάστηκε από την πτήση του drone».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστήριο με drone σοβιετικής εποχής που συνετρίβη στην Κροατία"

Από 14 Μαρτίου τα 5 δωρεάν self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 17 Μαρτίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα μπορούν να προμηθευτούν πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2022, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορoνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

– Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

– Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

– Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να παροτρύνει τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Από 14 Μαρτίου τα 5 δωρεάν self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς"

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες από τον Οκτώβριο σε όλα τα ΙΧ

Με υπουργική απόφαση όλοι οι οδηγοί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο θα πρέπει να έχουν στο όχημά τους αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ή να φέρουν χιονολάστιχα. Αυτό, ανακοίνωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Είπε ακόμα ότι θα γίνει υποχρεωτικό μάθημα για τους υποψήφιους η τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων αλλά θα εξετάζονται δειγματοληπτικά.

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, και αφού τεθεί σε διαβούλευση θα ισχύσει.

Μεταξύ άλλων θα μειωθούν τα όρια ταχύτητας στις πόλεις και θα αυξηθούν σε κάποια σημεία των εθνικών οδών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικές οι αλυσίδες από τον Οκτώβριο σε όλα τα ΙΧ"

Πλεύρης: Συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κάνουν και εφημερίες στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους/ θανάτους εκτός ΜΕΘ».

«Εμείς ως κυβέρνηση βάζουμε ανοικτά στο τραπέζι όλα τα θέματα και τα συζητάμε προκειμένου οι πολίτης να έχει το καλύτερο αγαθό στην Υγεία και δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους/ θανάτους εκτός ΜΕΘ».

Ο υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως δεν προσκόμισαν κανένα έγγραφο σχετικά με τη λειτουργία του ΕΣΥ στην πανδημία και ουσιαστικά το ενδιαφέρον τους στράφηκε στο εάν θα απολυθούν ή όχι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή.

«Δεν μπορεί να εγκαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ για όσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε επί τεσσεράμισι χρόνια», είπε ο κ. Πλεύρης και παρατήρησε πως το γεγονός ότι και επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι μια απόδειξη ότι το δημόσιο σύστημα δεν λειτουργούσε σωστά και δεν κάλυπτε τις ανάγκες των πολιτών. Εσείς, είπε, ήσασταν μια «αριστερή κυβέρνηση που κρύβατε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ενώ εμείς ως μια κεντροδεξιά κυβέρνηση βάζουμε ανοικτά στο τραπέζι όλα τα θέματα και τα συζητάμε προκειμένου οι πολίτης να έχει το καλύτερο αγαθό στην Υγεία».

Τόνισε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2015, «το ΕΣΥ που είχαμε κατέγραφε 63% ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 557, είχαμε κενές εφημερίες ενώ στην κοινή γρίπη και του 2016 και του 2017 οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν πολλαπλάσιοι καθώς και η θνητότητά τους, χωρίς τότε να έχουμε πανδημία και πίεση του ΕΣΥ». Προσέθεσε πως αντίθετα, «επί ΝΔ, άμεσα με την έναρξη της πανδημίας ξεκινήσαμε τις προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών» ενώ ζήτησε να μην γίνεται διαχωρισμός σε μόνιμους και επικουρικούς, «γιατί ανεξάρτητα του καθεστώς εργασίας τους όλοι οι γιατροί το ίδιο προσφέρουν στο νοσοκομείο».

«Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό στον απόλυτο αριθμό. Οι κλίνες ΜΕΘ διπλασιάστηκαν και έχουμε συνολικά 1.300, περίπου, κλίνες ΜΕΘ στη διάθεση των ασθενών -και αυτές είναι μοιρασμένες σε covid και σε μη covid που αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση της διαχείρισής τους. Αντί για επίταξη, που ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ήρθαμε σε μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τον εντάξαμε στο ΕΣΥ, με πληρωμή όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Επιπροσθέτως από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει πόρους για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Για το ποσοστό εμβολιασμού, ο υπουργός είπε ότι με την υποχρεωτικότητα και τις καμπάνιες ανέβηκε 17 μονάδες και αυτή την στιγμή είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (84%) ενώ για τις πιο ευάλωτες ομάδες και τους άνω των 60 ετών έχει ξεπεράσει το 90%.

Για την «υπερβάλλουσα θνητότητα», που είναι το πόσο περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται από το μέσο όρο της χώρας, είπε ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα, «είμαστε σε καλύτερη θέση από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Δανία και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία και πάνω από Ιταλία και Βρετανία».

Σχετικά με τα χειρουργεία είπε ότι «μόλις βρέθηκε το πρώτο φως από την πίεση της πανδημίας» έχουμε κατά 20% περισσότερα τακτικά χειρουργεία και 2,5% έκτακτα. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μια κλίνη ΜΕΘ μέσα στην πανδημία, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, είναι 30 ώρες, δηλαδή περίπου δύο ημέρες και όχι βδομάδες που ήταν χωρίς covid επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι με βάση μελέτες, η αναλογία σε θανάτους ασθενών εκτός ή εντός ΜΕΘ είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο,-ειδικότερα εντός νοσοκομείου είχαμε 16.000 θανάτους με όλους να έχουν κάποιο συνοδό πρόβλημα υγείας, μεγάλο ποσοστό ήταν ηλικιωμένοι και μόλις το 4% δεν ήταν διασωληνωμένοι.

«Ο νέος Χάρτης Υγείας καταρτίζεται με βάση τις ανάγκες των πολιτών και όχι με τοπικοβουλευτικά ή ιατροκεντρικά κριτήρια. Η πρωτοβάθμια υγεία θα έχει δύο βασικά στοιχεία: ο κάθε πολίτης να έχει τον ιατρό του και ό,τι χρειάζεται και θα αυξηθούν οι ΤΟΜΥ. Για πρώτη φορά έχουμε έναν οργανισμό που ελέγχει την ποιότητα παροχής Υγείας στα νοσοκομεία ώστε όχι να τα κλείσουμε, όπως λέτε, αλλά για να βελτιωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών. Από την ιδιωτική Υγεία θα συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ μόνο όσοι πληρούν αυστηρούς δείκτες για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Επίσης, δουλεύουμε και τα κίνητρα για τους ιατρούς και διασφαλίσαμε για το ΕΣΥ 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ για κτιριακές υποδομές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία, περίπου 500 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποιήση, 220 εκατ. για προληπτικές εξετάσεις» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Προανήγγειλε ότι θα φέρει διάταξη ότι όποιος ιατρός συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει σε περίπτωση που του ζητηθεί να είναι υποχρεωμένος να προσφέρει επί πληρωμή εφημερίες σε δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και ότι ιδιώτες ιατροί να μπορούν να κάνουν απογευματινά τακτικά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία, «κάτι που μπορεί να δυσαρεστεί τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα χάσουν ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει στα δημόσια νοσοκομεία ένα μεγάλο μέρος από το 40% που σήμερα κατέχει ο ιδιωτικός τομέας».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλεύρης: Συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κάνουν και εφημερίες στο ΕΣΥ "

Deutsche Bank: Δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία – Οργή των επενδυτών

H Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία, σε αντίθεση με αμερικανικές τράπεζες που κόβουν τους δεσμούς τους με τη χώρα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή επενδυτών.

«Συχνά μας ρωτούν γιατί δεν αποσυρόμαστε πλήρως από τη Ρωσία. Η απάντηση είναι ότι αυτό θα ήταν ενάντια στις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Κρίστιαν Ζέβινγκ, σε χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα προς το προσωπικό της τράπεζας, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα «ήταν το σωστό αναφορικά με τη διαχείριση των σχέσεων πελατών της και για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την κατάσταση».

Ο Bill Browder, ένας επενδυτής που κάνει εκστρατεία κατά της διαφθοράς, δήλωσε ότι με την παραμονή της στη Ρωσία η Deutsche Bank «είναι σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και θα δημιουργήσει αρνητικές αντιδράσεις και ζημιά στη φήμη και τις εργασίες της στη Δύση».

Ο Tim Ash, αναλυτής για αναδυόμενες αγορές της BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι αυτό «απλά δεν είναι αρκετά καλό για τη DB», προσθέτοντας: «Ισως η DB πρέπει να ρίξει μία νέα ματιά στο πλαίσιο της για την ESG (την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση)».

Η Goldman Sachs και η JP Morgan ήταν οι πρώτες αμερικανικές τράπεζες που διέκοψαν τις εργασίες τους στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.

Η Goldman Sachs, που έχει πιστωτική έκθεση 650 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία, ανακοίνωσε χθες ότι σταματά τη δραστηριότητά της εκεί, ενώ η JP Morgan ανέφερε επίσης ότι «σταματά τις εργασίες της στη Ρωσία» και δεν θα επιδιώξει κάποια νέα εκεί. Η JP Morgan έχει περίπου 160 εργαζόμενους στη Μόσχα.

Οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως ασφαλιστικοί μεσίτες Marsh και Aon ανακοίνωσαν επίσης χθες τη διακοπή των εργασιών τους στη Ρωσία.

Η Deutsche Bank είχε δηλώσει νωρίτερα στην εβδομάδα ότι η πιστωτική έκθεσή της στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι 2,9 δισ. ευρώ και ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχε μειώσει περαιτέρω την έκθεσή της στη Ρωσία.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ανακοινώσει πιστωτική έκθεσή τους στη Ρωσία ύψους δισεκ. ευρώ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Bank: Δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία – Οργή των επενδυτών"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς κατά αμάχων, λέει ο ΟΗΕ

Για χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ο ΟΗΕ. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου, διαμηνύει ο Οργανισμός! 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε, την Παρασκευή (11.03.2022) πως έχει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις όπου δυνάμεις της Ρωσίας χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

«Λόγω των συνεπειών τους σε μια εκτεταμένη περιοχή, η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τηρούνται κατά τις εχθροπραξίες», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ στους δημοσιογράφους.

«Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές πως οι επιθέσεις που κατευθύνονται εναντίον αμάχων και αστικών στόχων, καθώς και ο λεγόμενος βομβαρδισμός τομέα σε πόλεις και χωριά και άλλες μορφές επιθέσεων χωρίς διάκριση, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου».

Απαντώντας σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική του Facebook προκειμένου να επιτραπεί σε κάποιους χρήστες να καλούν σε βία εναντίον Ρώσων και Ρώσων στρατιωτών, η Θρόσελ τη χαρακτήρισε «ανησυχητική» και είπε πως η υπηρεσία της θα θέσει το θέμα στην εταιρία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς κατά αμάχων, λέει ο ΟΗΕ"

Ενέδρα με καλάσνικοφ στον επιχειρηματία Μιχάλη Τζουγκαράκη: Διέφυγε τον κίνδυνο ο 63χρονος

Την πρώτη επαφή τους αστυνομικούς του Εκβιαστών είχε ο επιχειρηματίας Μιχάλης Τζουγκαράκης μετά την ενέδρα που δέχθηκε χθες τα ξημερώματα σε κεντρικό σημείο του Παλαιού Φαλήρου.

Ο 63χρονος, που οι πιστολέρο «γάζωσαν» με καλάζνικοφ έχει διαφύγει τον κίνδυνο, έχει επαφή με το περιβάλλον φέρεται να είχε μια κουβέντα με τους αστυνομικούς για όλα όσα συνέβησαν λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης στη συμβολή των οδών Κρόνου και Αφροδίτης. Μια πρώτη κατάθεση έδωσαν και ο θετός γιος του επιχειρηματία αλλά και ο φίλος του ο οποίος επέβαινε μαζί τους στο ενοικιαζόμενο όχημα μικρού κυβισμού με το οποίο έφυγαν από το σπίτι του Μιχάλη Τζουγκαράκη για να αφήσουν τον φίλο του στο δικό του το σπίτι.
Φυσικά, θα ληφθούν και άλλες καταθέσεις από το θύμα, τον θετό του γιο και τον φίλο τους όταν ξεπεράσουν το σοκ και ηρεμήσουν έτσι ώστε να είναι σε θέση να θυμηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την δολοφονική ενέδρα.

Οι αστυνομικοί έχουν μια πρώτη εικόνα για το πώς στήθηκε το σκηνικό. Οι δράστες θεωρούν ότι παρακολουθούσαν τον επιχειρηματία και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν στην τελική φάση του σχεδίου τους. Το ξημέρωμα της Πέμπτης, είχαν στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι και περίμεναν να βγει για να τον γαζώσουν. Έτσι, όταν τον είδαν να εμφανίζεται με τον φίλο του και τον θετό του γιο και να επιβιβάζονται στο ενοικιαζόμενο όχημα μικρού κυβισμού, τον ακολούθησαν και στη συμβολή των οδών Κρόνου και Αφροδιτης πλησίασαν τον 63χρονο άνδρα και τον γάζωσαν με καλάζνικοφ. Ευτυχώς οι σφαίρες δεν βρήκαν ζωτικά όργανα και έτσι ο επιχειρηματίας διέφυγε τον κίνδυνο.

Οι αξιωματικοί του Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, μέσα απο καταθέσεις του ιδίου και των δικών του ανθρώπων προσπαθούν να φθάσουν στο κίνητρο της επίθεσης και τους ανθρώπους που έδωσαν εντολή να τον «φάνε». Οι 8 κάλυκες από το καλάζνικοφ των πιστολέρο έχουν σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ για εξέταση ενώ με δεδομένο οτι την ώρα της ενέδρας η κίνηση στην περιοχή ηταν ελάχιστη ψαχνουν μέσα απο κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας να εντοπισουν το δρομολόγιο του ύποπτου οχήματος.

Οι αναλυτές της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής εκτιμούν οτι οι αγνωστοι δραστες ήθελαν να σκοτώσουν το θύμα τους, χωρίς ομως να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τα κίνητρα της επίθεσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενέδρα με καλάσνικοφ στον επιχειρηματία Μιχάλη Τζουγκαράκη: Διέφυγε τον κίνδυνο ο 63χρονος"

Τρίκαλα: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 12χρονος που είχε τραυματιστεί από σφαίρα σε κυνήγι

Ανείπωτος πόνος για τον θάνατο του 12χρονου παιδιού στην κοινωνία της Καλαμπάκας και όχι μόνο…

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως έχασε την μάχη με τον θάνατο, στην ΜΕΘ Παιδιατρικής του Ιπποκράτειου  Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου νοσηλευόταν, με λιγοστές από την αρχή ελπίδες λόγου του μεγάλου τραύματος που είχε προκληθεί στον εγκέφαλο.

Το παιδί καταγόταν από το Ελάφι Καλαμπάκας και είχε πάει μαζί με τον πατέρα του για κυνήγι αγριογούρουνου και αφήνει πίσω του τους γονείς του και άλλα δύο αδελφάκια.

trikalaola

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 12χρονος που είχε τραυματιστεί από σφαίρα σε κυνήγι"

Διασωληνώθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Νοσεί με κορονοϊό

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής βρέθηκε πριν από μερικές μέρες θετικός στον κορονοϊό. 

Ήταν πριν από μερικές μέρες όταν έγινε γνωστό ότι ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, ήταν ανάμεσα στους κρατούμενους που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει εμβολιαστεί και από την πρώτη στιγμή που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μπήκε σε θεραπεία αυξημένης ροής οξυγόγου (high flow oxygen). 

Ωστόσο, η θεραπεία αυτή δεν απέφερε αποτελέσματα και το πρωί της Παρασκευής (11.03.2022) κρίθηκε από τους γιατρούς αναγκαίο ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρισας. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση του Νίκου Μιχαλολιάκου είναι κρίσιμη, αφού ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς είναι παχύσαρκος, διαβητικός και καπνιστής. 

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Διασωληνώθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Νοσεί με κορονοϊό"

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Απορρίφθηκε η αίτησή της κατά του Νίκου Κουρή για το επίθετο του πατέρα της

Στην απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, κατά του Νίκου Κουρή, προχώρησε με απόφασή του Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της σχετικής απόφασης που εξέδωσε το δικαστήριο (1555/2022) η κυρία Θεοδωράκη δεν παραστάθηκε στη συζήτηση επί της αίτησης που η ίδια είχε καταθέσει, ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο ούτε όμως και εξήγησε επαρκώς στο δικόγραφο με ποιον τρόπο προσβάλλονται τα κληρονομικά και πνευματικά της δικαιώματα από το Νίκο Κουρή.

Ειδικότερα, στην αίτησή της προς το Μονομελές Πρωτοδικείο η κυρία Θεοδωράκη υποστήριξε ότι, μεταξύ άλλων, πως ο Νίκος Κουρής, «φέρεται να εμφανίζεται σε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μουσικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα αυτοαποκαλούμενος ως Νίκος Θεοδωράκης ήτοι γιος του Μίκη Θεοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί την οικογένεια του αείμνηστου Μίκη Θοδωράκη επιδιώκοντας να προσδώσει κύρος το πρόσωπο του και να θεμελιώσει κληρονομικό δικαίωμα».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κόρης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, η συμπεριφορά του κ. Κουρή προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας της ως κληρονόμου, καθώς επίσης και το πνευματικό και ηθικό δικαίωμα της ως νόμιμου κληρονόμου επί των προϊόντων διάνοιας του αποβιώσαντος πατέρα της.

Για τους λόγους αυτούς, η κυρία Θεοδωράκη με την αίτησή της ζητούσε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ώστε να σταματήσει ο αντίδικός της, ήτοι ο κ. Κουρής, να προσβάλει, όπως ανέφερε, την προσωπικότητά της χρησιμοποιώντας παρανόμως το επίθετο «Θεοδωράκης» επικαλούμενος ότι είναι ο γιος του μουσικοσυνθέτη. Επιπρόσθετα, η κόρη του εκλιπόντος μουσικοσυνθέτη ζητούσε ο κ. Κουρής να μην χρησιμοποιεί το επίθετο «Θεοδωράκης» στο μέλλον επ’ απειλή χρηματικής ποινής 50.000 € και προσωπικής κράτησης εφτά μηνών.

Το σκεπτικό

Τώρα, το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση της κυρίας Θεοδωράκη αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε:

«Ουδόλως (η αιτούσα) εξειδικεύει πως συντελείται προσβολή των κληρονομικών ή πνευματικών της δικαιωμάτων βάση πλέον της ιδιότητας ως νόμιμου κληρονόμου του πατρός της, αφού η αναφορά και μόνο εκ μέρους του Νίκου Κουρή του ονόματος «Θεοδωράκης» δεν εξικνείται μέχρι του σημείου της παροχής σ’ αυτόν οφέλους από κληρονομικά ή πνευματικά δικαιώματα, ούτε εξηγεί πως η εκδοθείσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα την προστατεύσει από τις επικαλούμενες προσβολές», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της σχετικής δικαστικής απόφασης.

Ακόμη, στην απόφαση επισημαίνεται πως ο ισχυρισμός της κυρίας Θεοδωράκη ότι με τα ασφαλιστικά μέτρα ««θα βραδύνει» η τυχόν έκδοση οριστικής απόφασης επί μίας αγωγής που δεν εξειδικεύει αν έχει ασκήσει ή προτίθεται στο μέλλον να ασκήσει, δεν συνιστά λόγο για λήψη ασφαλιστικών μέτρων».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Απορρίφθηκε η αίτησή της κατά του Νίκου Κουρή για το επίθετο του πατέρα της"

Μόλις 16% αποτελεσματικό το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος ήταν μόνο κατά 16% αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου ήπιας ή μέτριας λοίμωξης από ιούς της γρίπης, σύμφωνα με τα Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Ένα ικανοποιητικό ποσοστό θα ήταν τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Η χαμηλή αυτή αποτελεσματικότητα προέκυψε από μελέτη στοιχείων για περισσότερους από 3.600 ανθρώπους σε επτά αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης". "Το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, αλλά σίγουρα είναι κατώτερο του επιθυμητού", δήλωσε ο δρ Τζέσε Γκούντμαν, πρώην επικεφαλής επιστήμονας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). "Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι μια πανδημία γρίπης, συνεπώς χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια", επεσήμανε. 

Παρόλα αυτά, το CDC συνεχίζει να συμβουλεύει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με το σκεπτικό ότι μπορεί "να αποτρέψει σοβαρές εκβάσεις". Επίσης ανέφερε ότι κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο τα περιστατικά γρίπης μειώθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, στη διάρκεια του νέου κύματος της παραλλαγής Όμικρον της πανδημίας, αλλά εμφάνισαν αύξηση στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Κάθε χρόνο οι επιστήμονες αποφασίζουν κατά πόσο θα αναπροσαρμόσουν τη σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου, προκειμένου να προστατεύει καλύτερα από τα στελέχη των ιών της γρίπης που προβλέπεται να κυριαρχήσουν. Η φετινή χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου δείχνει, σύμφωνα με τον Γκούντμαν, ότι "υπήρχε ασυμφωνία ανάμεσα στα στελέχη του ιού στο εμβόλιο και σε εκείνα που κυκλοφορούσαν". 

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο αναπροσαρμόστηκε για να προσφέρει προστασία έναντι τεσσάρων ιών της γρίπης, μεταξύ των οποίων του Η3Ν2, που αποδείχτηκε το κυρίαρχο στέλεχος φέτος, σύμφωνα με το CDC (το ίδιο στέλεχος είχε επικρατήσει και κατά την περίοδο 2017-18). Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο και, σύμφωνα με το CDC, κυμαινόταν από 60% το 2010-11 έως μόνο 10% το 2004. 

Οι ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από γρίπη, η οποία πλήττει το αναπνευστικό σύστημα και έχει αρκετά κοινά συμπτώματα με την Covid-19, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πονόλαιμο, κόπωση κ.α., είναι οι άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις 16% αποτελεσματικό το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news