facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Στην Μέρκελ στρέφεται ο Ερντογάν με επίθεση κατά της Ελλάδας

Πολύωρη τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, ενώ έθεσε και το προσφυγικό ζήτημα, ζητώντας την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή να του δοθούν περισσότερα χρήματα.

Όπως αναφέρει η Yeni Safak, ο Ερντογάν δήλωσε, ότι θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και ευχαρίστησε τη Μέρκελ για την εποικοδομητική συνεισφορά της, όπως είπε, στην διαμόρφωση των συμπερασμάτων για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συμπερίληψη στην έκθεση συμπερασμάτων στην θετική ατζέντα και τα αμοιβαία οφέλη για ΕΕ και Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε επικαιροποίηση της συμφωνίας του προσφυγικού, καθώς υποστήριξε, ότι αυτό αποτελεί «κλειδί», για να υπάρξει μια θετική ατζέντα μεταξύ των δύο πλευρών. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα είνβαι έτοιμη γι' αυτό, η Αθήνα προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες απογεύγει τις συνομιλίες. Υποστήριξε δε στην Γερμανίδα Καγκελάριο, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει καλή θέληση και εποικοδομητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, υποστήριξε ότι χάθηκαν δύο χρόνια στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ εξαιτίας των απαιτήσεων κάλοιων κρατών-μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο των συμφερόντων τους, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Μέρκελ στρέφεται ο Ερντογάν με επίθεση κατά της Ελλάδας"

Πρόγραμμα μαζικών rapid test ανακοίνωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης: Στόχος να φτάσουμε τα 12.000 test ανά ημέρα

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου οι πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία συμμετοχής σε τυχαιοποιημένους ελέγχους με rapid test.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στον στόχο των 12.000 τεστ, ανέλυσε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε πολίτης και ανέφερε ως εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι, όπως τόνισε, θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους.

Πιο αναλυτικά:

«Θα παρουσιάσουμε τη νέα πλατφόρμα τυχαιοποιημένη διασποράς στην κοινότητα, ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού. Η στρατηγική μας για δωρεάν τεστ μέχρι τώρα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα Covid-19, όπως είναι οι υγειονομικοί και τα κέντρα υγείας. Επίσης εκτελείται και έλεγχος στην κοινότητα από τον ΕΟΔΥ στο πλαίσιο εντοπισμού συρροών, αλλά και προληπτικοί έλεγχοι συρροής.

Με την έλευση έγκυρων τυχαίων rapid tests προσθέτουμε στη στρατηγική μας τυχαίους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους, με στόχο να φτάσουμε στα 12.000 τυχαία τεστ., ανά ημέρα. Στόχος είναι η διακοπή αλυσίδας μετάδοσης, η έγκαιρη πρόβλεψη και η ανίχνευση της ασυμπτωματικής διασποράς.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί 386 σημεία. Τα 260 σημεία εξέτασης θα είναι σε Κέντρα Υγείας. Άλλα 98 σημεία εξέτασης θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και μάλλα 18 σημεία θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Το βράδυ της Δευτέρας (21/12) θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα testing.gov.gr και οι πρώτοι 12.000 θα ειδοποιηθούν το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα ειδοποιηθούν οι πρώτοι 12.000 για το σημείο και την ώρα προσέλευσης.

Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας. Δεν σας εξασφαλίζει, διότι ο έλεγχος είναι τυχαιοποιημένος και είναι πιθανό να μην επιλεγείτε, ή η επιλογή να μην γίνει στο χρονικό διάστημα της νόσου. Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας, των Κέντρων Υγείας ή των Νοσοκομείων.

Η διαδικασία θα ξεκινά μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα testing.cov.gr. Στην αίτηση θα έχει στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικό κώδικα, ιδιότητα, επάγγελμα και οπωσδήποτε αριθμός κινητού. Ακολούθως θα σας έρχεται ένα μήνυμα με έναν κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στην αίτησή σας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τότε θα δείτε στην οθόνη ότι η αίτησή σας χακαταχωρήθηκε. Αν επιλεγείτε, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού μερικές ημέρες αργότερα. Οι επιλεγμένοι πολίτες θα λαμβάνουν ένα νέο sms, με έναν μοναδικό κωδικό, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μοιράζονται με άλλους, μέσω του οποίου θα μπορούν να εμφανιστούν σε συγκεκριμένο διάστημα και σε συγκεκριμένο σημείο.

Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα μαζικών rapid test ανακοίνωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης: Στόχος να φτάσουμε τα 12.000 test ανά ημέρα"

Μπορέλ: Πιθανή η επιβολή ισχυρών μέτρων κατά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει στάση

Στην επιτακτική ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού και άμεση έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, αναφέρεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε κείμενο που δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Ο κ.Μπορέλ επαναφέρει τη συνήθη τακτικής του καρότου και του μαστιγίου απέναντι στην Άγκυρα, τονίζοντας τη «μεγάλη πιθανότητα» η ΕΕ να υιοθετήσει «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας αν η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Η πρόκληση και το αμοιβαίο συμφέρον - και η ευθύνη μου ως Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - είναι να μετατρέψουμε τη δυναμική της δυσπιστίας, της αντιπαλότητας ή της αντιπαράθεσης, σε σχέσεις που βασίζονται σε κοινά συμφέροντα και στη συνεργασία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να επιτύχει σταθερότητα στην ήπειρο, εκτός εάν βρει τη σωστή ισορροπία στις σχέσεις της με την Τουρκία».

«Κάποιοι μπορεί να διαβάσουν αυτές τις γραμμές με σκεπτικισμό. Όμως εκείνοι που το κάνουν συχνά σκέφτονται από καθαρά εθνική άποψη και όχι από την ευρύτερη πανευρωπαϊκή προοπτική που προσφέρει η ΕΕ. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε την πολιτική ουσία του ευρωπαϊκού σχεδίου. Πράγματι, σε λιγότερο από δεκατρία χρόνια μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις ποτέ, οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες, ακολουθούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκέντρωσαν πρώην εχθρούς γύρω από μια κοινή ατζέντα συνεργασίας και ολοκλήρωσης. Ένα μάθημα που οδηγεί ακόμα τις φιλοδοξίες και την εξωτερική μας πολιτική μέχρι σήμερα», τονίζει.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρει ακόμα ότι όταν ανέλαβε τη θέση του, η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία ήταν ήδη πτωτική. «Ήξερα από την αρχή ότι η αποκατάσταση αυτής της κατάστασης θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εντολής μου. Οι αμοιβαίες προσδοκίες από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 , που ακολούθησε το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, δεν απέδωσαν καρπούς, παρόλο που συνέβαλε στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, υπήρξε ελάχιστη ή καθόλου πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον ίδιον και τον απολογισμό που κάνει για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ενώ η σχέση με την Τουρκία είναι πολύ περίπλοκη και έχει πολλές διαστάσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαφωνίες με την Ελλάδα και η μη επίλυση του Κυπριακού είναι τα κεντρικά στοιχεία.

«Η Τουρκία έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη που πρέπει να εκτιμηθεί και έχει σημειώσει αναμφισβήτητες επιτυχίες. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, η διεθνής ατζέντα της Τουρκίας δεν είναι ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ και οι μέθοδοι της δεν είναι αυτές της ΕΕ. Η έντονη τουρκική αντίσταση και η κριτική για τη ναυτική επιχείρηση ''Ειρήνη'' , αποκαλύπτει θεμελιώδεις διαφορές στην αντίληψή μας για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», προσθέτει ο κ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον Ύπατος Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεφύγουμε από τη δυναμική του tit-for-tat και να επανέλθουμε στην συνεργασία και την εμπιστοσύνη». Αυτό ήταν και το κύριο μήνυμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

«Ωστόσο, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. Ως εκ τούτου, η συνολική εκτίμησή μας για το έτος πρέπει να είναι αρνητική. Αλλά έχουμε επίσης την ευκαιρία να διορθώσουμε τα πράγματα και αυτό πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι, εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την καθοδική πορεία, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα, για να πείσει την Τουρκία ότι είναι σοβαρή και αποφασισμένη να διασφαλίσει το σεβασμό των συμφερόντων μας. Θα το αναφέρω στους ευρωπαίους ηγέτες τον Μάρτιο του 2021», καταλήγει ο κ. Μπορέλ.

Αναφορικά με την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες» και επισημαίνει ότι η «συμφωνία περιείχε επίσης ρήτρες για τη στρατιωτική υποστήριξη που ήταν σε αντίθεση με το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Αυτό σύντομα συνοδεύτηκε από τη συνεχή ανάπτυξη τουρκικών πλοίων ερευνών ή γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτές οι δραστηριότητες είχαν ήδη ξεκινήσει νωρίτερα και οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός ειδικού καθεστώτος περιοριστικών μέτρων της ΕΕ με στόχο την προστασία των κυπριακών υδάτων. Δυστυχώς, οι τουρκικές NAVTEX και σκάφη όπως το «Oρούτς Ρέις» ή το «Μπαρμπαρός», είχαν γίνει οικίες ονομασίες στις Βρυξέλλες».

Για «μεγάλη κρίση» τον Μάρτιο του 2020 κάνει λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος και προσθέτει ότι «μέσω της ισχυρής κινητοποίησης των μέσων ενημέρωσης, οι αρχές της Τουρκίας ενθάρρυναν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να προχωρήσουν προς τα ελληνικά σύνορα και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τονίζει ότι « οι ελληνικές αρχές απάντησαν με αποφασιστικότητα» ενώ «η ΕΕ απάντησε με πλήρη πολιτική αλληλεγγύη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπορέλ: Πιθανή η επιβολή ισχυρών μέτρων κατά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει στάση"

Κορωνοϊός - Σουηδία: Για πρώτη φορά η κυβέρνηση συστήνει χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς

Η κυβέρνηση της Σουηδίας επέβαλε σήμερα τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, για να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, συνιστώντας στους πολίτες να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς και κλείνοντας ορισμένες υπηρεσίες όπου συγκεντρώνεται κοινό και θεωρούνται μη απολύτως αναγκαίες.

Από την αρχή της πανδημίας, η Σουηδία αρνείται να επιβάλει lockdown και τα περισσότερα σχολεία, οι επιχειρήσεις και τα εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα και το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφεται κάθε εβδομάδα εδώ και δύο μήνες ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι μη αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι βιβλιοθήκες θα κλείσουν μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, συνιστά πλέον στους πολίτες να φορούν μάσκες στα μέσα μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής. Μέχρι τώρα οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν συνιστούσαν τη χρήση μάσκας πουθενά, θεωρώντας ότι η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδειχθεί.

«Κάνουμε ό,τι κάναμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα σωστά μέτρα στη σωστή στιγμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ο Λεβέν απέκλεισε πάντως την ιδέα της καραντίνας, την οποία θεωρεί «πολύ μεγάλο βάρος» για τους πολίτες μακροπρόθεσμα.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ ενώ η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές λυκείου θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Σήμερα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκαν άλλοι 100 θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την Covid-19 στους 7.993.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Σουηδία: Για πρώτη φορά η κυβέρνηση συστήνει χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς"

«Εξοικονομώ»: Οποιος πρόλαβε, έλαβε την επιδότηση στη Δυτική Ελλάδα

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συνεχίστηκε σήμερα με τον άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για υποβολή αιτήσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.16 το πρωί. Υποβλήθηκαν 7.985 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.356, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (51,4 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.800 ευρώ.

Το πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης- συνεχίζεται τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 10 π.μ. για τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξοικονομώ»: Οποιος πρόλαβε, έλαβε την επιδότηση στη Δυτική Ελλάδα "

Η οικογένεια Χούρι κατέθεσε υπόμνημα στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Παππά - Καλογρίτσα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις καταγγελίες – φωτιά του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και το ρόλο που έπαιξε στην όλη υπόθεση ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

Η σχετική δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες στον αρμόδιο εισαγγελέα και από εκεί να πάρει το δρόμο για την Βουλή, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά και τις εξηγήσεις που έδωσαν, δια υπομνήματος, στην πταισματοδίκη οι εκπρόσωποι της εταιρείας CCC, συμφερόντων οικογένειας Χούρι.

Συγκεκριμένα, η παροχή εξηγήσεων δια υπομνήματος από την εταιρεία CCC έλαβε χώρα ένα και πλέον μήνα μετά την κατάθεση που είχε δώσει στην πταισματοδίκη ο κ. Καλογρίτσας. Κατά την κατάθεσή του μάλιστα αυτή ο επιχειρηματίας φέρεται να είχε εμμείνει στις αρχικές καταγγελίες του και στον ισχυρισμό του ότι ποσό 3 εκ. ευρώ, που εμφανίζεται ως προκαταβολή για υπεργολαβία της εταιρείας του «Τοξότης» στην κατασκευή mall στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είχε αναλάβει η CCC, αφορούσαν στην πραγματικότητα συμφωνία του κ. Παππά με τους επικεφαλής του λιβανέζικου ομίλου για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, φιλικού προς την κυβέρνηση.

Τώρα, μετά και τις εξηγήσεις που έδωσε η πλευρά Χούρι στην πταισματοδίκη η σχετική δικογραφία αναμένεται να επιστρέψει στον εισαγγελέα που εποπτεύει την υπόθεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, ωστόσο, για τον εισαγγελέα η διαβίβαση του φακέλου της δικογραφίας στη Βουλή είναι «μονόδρομος», δεδομένου ότι ο κ. Καλογρίτσας όχι μόνο έχει κατονομάσει τον κ. Παππά αλλά και έχει προχωρήσει και σε βαριές καταγγελίες εναντίον του.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα της Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και στο επίκεντρο αυτής βρίσκονται οι καταγγελίες του επιχειρηματία για την εικονική σύμβαση 3 εκατ. ευρώ με τον λιβανέζικο κολοσσό CCC αλλά και για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει στην υπόθεση τόσο ο κ. Παππάς όσο και άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας τα χρήματα του δόθηκαν το καλοκαίρι του 2016 μετά από παρέμβαση του κ. Παππά, προκειμένου να συμμετάσχει αφανής εταιρία που δημιούργησαν οι μηνυόμενοι με τον ίδιο εμφανή, στο διεθνή διαγωνισμό για τηλεοπτική άδεια. Τελικά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα, διατέθηκε για την χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento.

Τι υποστήριξε η CCC

Αντίθετα, με τις έγγραφες εξηγήσεις της ενώπιον της πταισματοδίκη η πλευρά της CCC φέρεται να υποστηρίζει πως δεν ευσταθούν τα όσα ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας έχει καταγγείλει.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στα υπόμνημα τους οι εκπρόσωποι της οικογένειας Χούρι επέμειναν ότι τα 3 εκατ. ευρώ ήταν προκαταβολή για υπεργολαβία της εταιρείας «Τοξότης» (συμφερόντων Καλογρίτσα) στην κατασκευή mall στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έργο που είχε αναλάβει η CCC. Αν και το παραπάνω έργο δεν έγινε η πλευρά κ. Καλογρίτσα δεν επέστρεψε τα χρήματα, φέρεται να υποστήριξε η λιβανέζικη εταιρεία. Προς ενίσχυση του ισχυρισμού της αυτού η πλευρά της CCC φέρεται να επικαλείται την απόφαση και του ελληνικού δικαστηρίου που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Με την απόφασή αυτή επικυρώθηκε η απόφαση του ελβετικού διαιτητικού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως τα 3 εκ. ευρώ αφορούσαν στην κατασκευή mall και πρέπει άμεσα ο Χ. Καλογρίτσας να επιστρέψει το ποσό αυτό στη CCC.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η οικογένεια Χούρι κατέθεσε υπόμνημα στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Παππά - Καλογρίτσα"

Κορωνοϊός: Οι απόρρητες τιμές των εμβολίων που κυκλοφόρησαν... κατά λάθος!

Κατά... λάθος μάθαμε τελικά το κόστος των εμβολίων. Η βελγίδα υπουργός Eva De Bleeker ανέβασε ένα tweet με τον πίνακα που αφορούσε τις τιμές των εμβολίων και πόσα θα ξοδέψει η χώρα της για να τα αγοράσει. Γρήγορα το tweet διαγράφηκε, ωστόσο το πρακτορείο HLN πρόλαβε να τραβήξει ένα screenshot.

Οπως επισημαίνει το Politico, η Κομισιόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις τιμές του κάθε εμβολίου, επικαλούμενη τις σχετικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Ωστόσο ευρωβουλευτές και κυβερνητικές οργανώσεις καλούν επί μήνες να γνωστοποιηθεί πόσα πληρώνει η ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για χρήματα φορολογουμένων και απαιτείται διαφάνεια.

Η Κομισιόν έχει υπογράψει συμφωνία με έξι παραγωγούς και ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές συζητήσεις με έναν ακόμα προχθές. Οι επιμέρους χώρες στη συνέχεια θα υποβάλουν τις παραγγελίες τους. 

Σύμφωνα με τον πίνακα που αποκαλύφθηκε, το κόστος κινείται μεταξύ 1,78 ευρώ και 18 ευρώ το εμβόλιο: 

Oxford/AstraZeneca: €1.78

Johnson & Johnson: $8.50

Sanofi/GSK: €7.56

BioNTech/Pfizer: €12

CureVac: €10

Moderna: $18

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Οι απόρρητες τιμές των εμβολίων που κυκλοφόρησαν... κατά λάθος!"

Υπόθεση κατασκοπείας: Η Τουρκία λύνει τη σιωπή της και καταγγέλλει την Ελλάδα

Έντονα αντιδρά η Άγκυρα στη σύλληψη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η Τουρκία -που μέχρι σήμερα τηρούσε σιγήν ιχθύος για την υπόθεση- με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «καταδικάζει τη σύλληψη του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, γραμματέα του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Ρόδο» και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παραβίασε τις διατάξεις της Συνθήκης της Βιέννης» καθώς και «το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και «στοχοποιούν το προσωπικό μας και την οικογένειά του».

«Τα απαραίτητα διαβήματα έγιναν προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις έρευνες που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από συγκεκριμένους κύκλους πρόθυμους να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση κατασκοπείας: Η Τουρκία λύνει τη σιωπή της και καταγγέλλει την Ελλάδα"

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τα πρόσθετα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 6:00 αύριο το πρωί και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα.

Επιπλέον, αποκάλυψε πως στην Κοζάνη καταγράφονται αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα, με 81 να νοσηλεύονται και μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη.


Όπως και στη Δυτική Αττική, τα νέα μέτρα για την περιοχή της Κοζάνης είναι τα εξής:

1.     Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2.     Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

3.     Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4.     Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5.     Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

6.     Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7.     Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8.     Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα,  ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των  μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.

9.     Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται  εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές. 

10.Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.
 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη"

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι - 916 τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 916 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

Αττικής 262
Θεσσαλονίκης 186
Αιτωλοακαρνανίας 17
Αργολίδας 1
Αρκαδίας 1
Άρτας 2
Αχαΐας 9
Βοιωτίας 12
Γρεβενών 4
Δράμας 8
Έβρου 25
Εύβοιας 5
Ευρυτανίας 2
Ηλείας 1
Ημαθίας 11
Θάσος 1
Ιωαννίνων 2
Καβάλας 18
Καρδίτσας 18
Καστοριάς 1
Κιλκίς 9
Κοζάνης 37
Κορινθίας 10
Λακωνίας 10
Λάρισας 39
Λέσβου 23
Λευκάδας 2
Μαγνησίας 46
Μεσσηνίας 2
Νήσων 3
Ξάνθης 26
Πέλλας 16
Πιερίας 34
Πρέβεζας 1
Ρεθύμνου 2
Ροδόπης 14
Ρόδος 2
Σερρών 28
Τρικάλων 3
Φθιώτιδας 4
Φλώρινας 4
Χαλκιδικής 5
Χανίων 2
Χίου 7
Υπό διερεύνηση 6 

Η κατανομή των 904 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:
katanomi

 
527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.657.007 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 418.065 δείγματα.

Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασε πλατφόρμα μέσω της οποίας θα εκδηλώνουν οι πολίτες ενδιαφέρον για τεστ.

Η πλταφόρμα αυτή θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.

Οι τυχαίοι δειγματοπληπτικοί έλεγχοι ανά την επικράτεια προστίθενται στην στρατηγική κατά της πανδημίας, όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Με τη συμμετοχή σας στον τυχαιοποιημένο έλεγχο θα βοηθήσετε στην προστασία τόσο των εαυτών σας όσο και των οικείων σας» πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι - 916 τα νέα κρούσματα"

Σε 120 δόσεις η εξόφληση οφειλών σε δήμους

Ρύθμιση των επιπλέον ποσών δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που προέκυψαν μετά τη δήλωση των λεγόμενων αδήλωτων τετραγωνικών σε 24 δόσεις και ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους σε έως 120 δόσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Για την πρώτη περίπτωση, προβλέπεται ότι τα επιπλέον ποσά φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους (αναδρομικά για όλο το 2020) που προέκυψαν από τις δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 αντί για 10 μηνιαίες δόσεις, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος των ετών 2021 και 2022. Οι δόσεις θα είναι ισόποσες, με ελάχιστο όριο (πλην της τελευταίας) τα 10 ευρώ για ιδιώτες και τα 50 ευρώ για επιχειρήσεις. Για αυτήν τη ρύθμιση δεν χρειάζεται η υποβολή αίτησης.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά χρέη προς τους δήμους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Με τη ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Η απαλλαγή, μάλιστα, είναι πλήρης εάν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ. Εάν εξοφληθούν από δύο έως 12 δόσεις, η απαλλαγή είναι κατά 90%, από 13 έως 48 δόσεις οι διάφορες προσαυξήσεις μειώνονται κατά 80%, από 49 έως 72 δόσεις κατά 70% και από 73 έως 120 δόσεις, η απαλλαγή είναι της τάξης του 60%.

Στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που τελούν σε αναστολή, έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή δεν έχουν βεβαιωθεί διότι εκκρεμεί δικαστική αμφισβήτηση.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη -ιδιώτη ή επιχείρησης- στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου μόνο ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) από την 1η Μαρτίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2021. Οι δόσεις καταβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός από την τελευταία) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 20 ευρώ για ιδιώτες και 50 ευρώ για επιχειρήσεις.

Εάν η οφειλή δεν εξοφληθεί εφάπαξ αλλά με δόσεις, τότε η πρώτη δόση πρέπει να εξοφληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται. Κατάργηση της ρύθμισης θα υπάρξει και εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για πάνω από τρεις μήνες ή δεν υποβάλει προς τον δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων και το τέλος παρεπιδημούντων ή υποβάλει ψευδή στοιχεία για να ενταχθεί στη ρύθμιση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 120 δόσεις η εξόφληση οφειλών σε δήμους"

Προσοχή: Κυκλοφορούν επικίνδυνες πίτες στην αγορά

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά το ΠΑΚΟΕ, έπειτα από καταγγελία που έλαβε για επικίνδυνη ουσία σε πίτα που κυκλοφορεί στην αγορά.

Όπως τονίζει το ΠΑΚΟΕ:

Μετά από καταγγελία που μας έγινε για μια πίτα με εμπορική ονομασία «Ροδούλα» παραθέτουμε την «ετικέτα» της και την κριτική για την επικινδυνότητά της.

«ΡΟΔΟΥΛΑ»  (προϊόντα ζύμης & γλυκού). Πατσαβουρόπιτα Νάξου (γραβιέρα και φέτα)

Η ετικέτα συμπεριλαμβάνει πρόσθετα τροφίμων

Συστατικά : αλεύρι: γλουτένη σίτου, ημικυτταρινάση. Βελτιωτικό αλεύρου : L – κυστείνη, Ένζυμα : α-αμυλάση. (Άρθρο 34.  Κώδικας Τροφίμων και Ποτών)

Χρωστικήβ– καροτένιο, (Ε 160 α.   Άρθρο 35.  Κώδικας Τροφίμων και Ποτών Παράρτημα Ι. κατάλογος επιτρεπόμενων χρωστικών ουσιών τροφίμων.

Στα προαναφερόμενα άρθρα (34. 35) όντος συναντάμε τα συστατικά αυτά ως ουσίες που επιτρέπονται να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα των αλεύρων και περιέχονται στο  κατάλογο επιτρεπόμενων χρωστικών ουσιών τροφίμων.

Αλλά, πως δικαιολογείται ή παρουσία της χρωστικής β– καροτένιο, (Ε 160 α)  στο συγκριμένο προϊόν,  εφόσον το αλεύρι και τα προϊόντα του  βρίσκονται στη λίστα του Παραρτήματος ΙΙ μαζί με τα τρόφιμα τα οποία δεν επιτρέπεται να περιέχουν  πρόσθετες χρωστικές ουσίες. (Άρθρο 35)

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Κυκλοφορούν επικίνδυνες πίτες στην αγορά"

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ζητά ξανά να μη μπουν πύλες ψεκασμού στα δικαστήρια

Τη μη τοποθέτηση πυλών ψεκασμού στα δικαστήρια της χώρας ζητάει για μία ακόμα φορά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επικαλούμενη αυτή τη φορά και την απόφαση του ΕΟΦ.

Σε ανακοίνωση της, η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, ζητάει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να υπαναχωρήσει «άμεσα από τον αρχικό σχεδιασμό του για αγορά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και απρόσφορων για την προστασία από την πανδημία πυλών ψεκασμού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής : 

«Η προχθεσινή απόφαση του Ε.Ο.Φ. σχετικά με την επικινδυνότητα των πυλών ή θαλάμων ψεκασμού για την υγεία των πολιτών συνιστά πλήρη δικαίωση της θέσης που εξ αρχής και χωρίς περιστροφές έλαβε η Ένωσή μας ως προς την ανάγκη να γνωμοδοτήσει η επιστημονική κοινότητα πριν την τοποθέτηση των συγκεκριμένων μηχανημάτων. Για τον λόγο αυτό καλέσαμε τις διοικήσεις των Δικαστηρίων να αναμείνουν τις επίσημες θέσεις των αρμόδιων φορέων. Όσοι εντός και εκτός του Δικαστικού Σώματος υποβάθμιζαν τη σπουδαιότητα του ζητήματος βρίσκονται τώρα εκτεθειμένοι.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να υπαναχωρήσει άμεσα από τον αρχικό σχεδιασμό του για αγορά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και απρόσφορων για την προστασία από την πανδημία πυλών ψεκασμού. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι πύλες αυτές δεν μπορούν πλέον να τοποθετηθούν ούτε καν σε επίπεδο προαιρετικής χρήσης.  Τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για την αγορά αυτών των πυλών ζητούμε να διατεθούν για την κάλυψη σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται στα Δικαστήρια ως προς τα μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ζητά ξανά να μη μπουν πύλες ψεκασμού στα δικαστήρια"

Κ. Μητσοτάκης: Στις 26 Δεκεμβρίου το εμβόλιο στην Ελλάδα - 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί

Στις 26 Δεκεμβρίου θα είναι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου στη χώρα μας και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προήδρευσε το πρωί σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

"σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως γνωρίζετε και ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. 

Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας. 

Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί. Θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική και τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες λίγο-πολύ την ίδια μέρα, κάθε παρτίδα θα φτάνει την ίδια μέρα, και μετά προφανώς η ευθύνη μεταπίπτει στις χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη εθνική στρατηγική εμβολιασμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω πόσο σημαντική είναι η διαδικασία εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας. 

Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία. Αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων. Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος. Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία.

Όπως ξέρετε, έχουν ήδη εξασφαλιστεί όροι ασφαλούς μεταφοράς, χώροι σωστής  αποθηκεύσεις, τρόποι βέβαια γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας και έχω να τονίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουν όλοι. Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, Ένοπλες Δυνάμεις -είναι εδώ μαζί μας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ- Πολιτική Προστασία, Αστυνομία. 

Όλοι μαζί είμαστε μία γροθιά, είμαστε μία ομάδα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτή τη διαδικασία. Η χώρα δεν έχει ποτέ στο παρελθόν υλοποιήσει ένα αντίστοιχο τέτοιο σχέδιο, οι τελευταίες μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού είχαν γίνει με τελείως διαφορετικά δεδομένα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανείς σχεδόν από μας δεν τις θυμάται. Αλλά η εκστρατεία αυτή θα έχει τη χαρά να εκπροσωπείται επικοινωνιακά από την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών την κ. Θεοδωρίδου, που θέλω και πάλι να την ευχαριστήσω, για αυτά τα οποία έχει κάνει, για αυτά τα οποία θα κάνει από εδώ και στο εξής καθώς ο ρόλος της θα είναι απολύτως κρίσιμος.

Και βέβαια στο επιχειρησιακό επίπεδο από τον Μάριο τον Θεμιστοκλέους, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο οποίος έχει και την ευθύνη να συντονίσει αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια, που εμπλέκει τόσους διαφορετικούς φορείς και τόσα διαφορετικά Υπουργεία. Πάντα φυσικά θα εξακολουθούμε να έχουμε την υποστήριξη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για όλα όσα έχει προσφέρει αυτούς τους μήνες πολέμου κατά της πανδημίας.
 
Έχουμε πει ότι οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επιστήσω την προσοχή όλων, η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού.

Η προφύλαξη και η θωράκιση δεν είναι ξεχωριστές φάσεις, είναι δύο παράλληλες διαδικασίες και τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν να αρθούν μόνο όταν παγιωθεί πια η πτωτική τάση της πανδημίας και θα χρειαστεί να κρατήσουμε ακόμα για καιρό περιορισμένες τις κοινωνικές μας επαφές, η κοινωνία θα τείνει με το ένα της χέρι στο εμβόλιο και με το άλλο θα συνεχίσει να σηκώνει τη μάσκα στο πρόσωπο. Και καθώς έρχονται και οι μέρες των γιορτών να επαναλάβω ακόμα μία φορά, την έκκληση μου, σε όλους να είμαστε δίπλα προσεκτικοί, να περιορίσουμε στο απολύτως ελάχιστο τις επαφές μας. 

Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, αυτή τη φορά, θα έρθουν άλλα Χριστούγεννα, θα έρθουν άλλες Πρωτοχρονιές, που θα μπορούμε να γιορτάσουμε έτσι όπως γιορτάζαμε πάντα. Αυτά τα Χριστούγεννα και αυτή η Πρωτοχρονιά θα είναι και πρέπει να είναι διαφορετική και είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης και θα κάνουν αυτό το οποίο είναι σωστό. Σωστό για τους ίδιους, σωστό για τη χώρα. 

Κλείνω λέγοντας, ότι ο εμβολιασμός όταν με το καλό ολοκληρωθεί θα γράψει τις τελευταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας και θα είναι και ο πρόλογος μιας νέας εποχής ασφάλειας και ευημερίας, που είμαι σίγουρος ότι θα ξημερώσει όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια. Όπως έχουμε πει θα φέρει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του σχεδίου, θα φέρει περισσότερη ελευθερία.
 
Το εμβόλιο δεν μας απελευθερώνει μόνο από το ζυγό της υγειονομικής απειλής, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διαβατήριο ανάκτησης των μικρών και μεγάλων ελευθεριών μας, που γνώρισαν προσωρινούς πλην όμως αναγκαίους περιορισμούς. Σταματώ εδώ για να πάμε τώρα στις παρουσιάσεις μας". 

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Στις 26 Δεκεμβρίου το εμβόλιο στην Ελλάδα - 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί"

“Έλληνες” Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ των Γκρίζων Λύκων!

Ο απολογισμός της Ολομέλειας του Δεκεμβρίου προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τα πολιτικά ανδρείκελα που προτίμησε ο ελληνικός λαός να τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε ψήφισμα με τίτλο “Στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας”, η ομάδα ID (Σαλβίνι, Λεπέν, Afd κ.α.) κατέθεσε τροπολογίες με σκοπό τον χαρακτηρισμό των Γκρίζων Λύκων ως τρομοκρατικής οργάνωσης, την διακοπή της χρηματοδότησης και τη διενέργεια σκληρών ελέγχων σε ιμάμηδες και τζαμιά, καθώς και την υιοθέτηση της πολιτικής “No way” που εφαρμόζει η Αυστραλία ως προς τους λαθρομετανάστες, με επαναπροωθήσεις και αυστηρά φυλασσόμενα θαλάσσια σύνορα. 

Ωστόσο, για μία ακόμα φορά, οι Ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν την Ελλάδα, (εκτός των Γ.Λαγού, Α.Κωνσταντίνου και Ε.Φράγκου)  προτίμησαν να “καλύψουν” τους Γκρίζους Λύκους, τους ιμάμηδες και τους λαθρομετανάστες καταψηφίζοντας τις σχετικές τροπολογίες. Ναι, αυτοί που δεν χάνουν ευκαιρία να ρίχνουν χολή για τους Έλληνες Εθνικιστές χαρακτηρίζοντάς τους, παρανόμως, ως “εγκληματική οργάνωση”, είναι οι ίδιοι που εξυπηρετούν με προθυμία τα τουρκικά συμφέροντα και καλύπτουν ξεδιάντροπα τους δολοφόνους “Γκρίζους Λύκους”. Αυτοί που ζουν σε φυλασσόμενα ακριβά προάστια , δεν βρίσκουν αναγκαία την διακοπή της χρηματοδότησης και τους ενδελεχείς ελέγχους σε τζαμιά και ιμάμηδες. Αυτοί που αποκομίζουν τεράστια ποσά από την “φάμπρικα” της λαθρομετανάστευσης, παθαίνουν αλλεργία στο άκουσμα και μόνο του ερμητικού κλεισίματος των συνόρων κατά το πρότυπο της Αυστραλίας. Αυτοί είναι οι πολιτικοί νάνοι που ο Έλληνας ψηφοφόρος τιμά σε κάθε ευκαιρία με την ψήφο του. Άραγε πόσες ακόμα ατράνταχτες αποδείξεις αρκούν για να βρεθούν τα πολιτικά αυτά ανδρείκελα στον κάλαθο αχρήστων της πολιτικής και της ιστορίας;

Ακολουθούν οι τροπολογίες που 16 από τους 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές απέρριψαν (οι 2 του ΚΚΕ απείχαν κατά την προσφιλή τους τακτική):

elasyn

Διαβάστε Περισσότερα » "“Έλληνες” Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ των Γκρίζων Λύκων!"

Ρόδος : Συνελήφθησαν ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας για κατασκοπεία

Στη Ροδόπη συνελήφθη και ο 52χρονος μάγειρας, ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής η σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης της τακτικής Ανακρίτριας του νησιού.

Σημειώνεται ότι ο 35χρονος θα απολογηθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες..

Από την πλευρά του, ο 35χρονος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Στους δύο κατηγορουμένους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τέσσερα αδικήματα.

Το άγνωστο «θρίλερ» των κατασκόπων

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 2.500 φωτογραφίες και ηλεκτρονικά αρχεία ελληνικών στόχων είχαν ανταλλάξει ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 54χρονος έλληνας μάγειρος του πλοίου της γραμμής Ρόδος – Καστελλόριζο που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας μας. Ανάμεσα σε αυτά τα αρχεία ήταν φωτογραφίες και των ελληνικών υποβρυχίων – κυρίως στο λιμάνι της Ρόδου.

Οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές Αρχές έφτασαν, ως γνωστόν, στα ίχνη των κατασκόπων ύστερα από πληροφορία έλληνα στρατιωτικού που πραγματοποιούσε ταξίδι με το προαναφερθέν πλοίο και θεώρησε κάποιες από τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο μάγειρος ως ιδιαίτερα ύποπτες.

Ακολούθησε πολύμηνη παρακολούθηση ακόμη και των e-mails που αντάλλασσαν σε καθημερινή βάση οι δύο κατηγορούμενοι, ενώ φαίνεται ότι βρέθηκε και ο «σύνδεσμός» τους στην Τουρκία που ήταν και ο παραλήπτης των πληροφοριών.

in

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρόδος : Συνελήφθησαν ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας για κατασκοπεία"

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι 11 Ιανουαρίου οι αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στο Βελούχι, τη Βίγλα, το Βέρμιο και το Πισοδέριον θα δοθούν τελικά τα 650 ευρώ του νέου επιδόματος θέρμανσης, αντί τα 350 ευρώ το πολύ που δόθηκαν πέρυσι.

Με την Κοινή υπουργική απόφαση Σταϊκούρα – Σκυλακάκη – Βεσυρόπουλου που εκδόθηκε σήμερα σε ΦΕΚ,  δεν θα ισχύουν πλέον οι 4 ζώνες για όλη την Ελλάδα, αλλά 13.500 και πλέον οικισμοί θα λαμβάνουν διαφορετικό επίδομα με δικό ους συντελεστή «βαθμοημερών). Η βάση του υπολογιμσού και το ακριβές ποσό επιδόματος για κάθε οικισμό θα καθοριστεί όμως στη συνέχεια, με νεότερη απόφαση και αφού πρώτα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι δικαιούχοι και οι διαχειριστές πολυκατοικιών στις προθεσμίες που προβλέπονται, καθώς η πρώτη φάση αιτήσεων θα γίνεται εως 11 Ιανουαρίου 2021.

Για πρώτη φορά στα χρονικά το κράτος δίνει επίδομα όχι μόνον για την αγορά πετρελαίου, αλλά ακόμα και για …μπουκάλες υγραερίου.

Ποιοι είναι οι διακαιούχοι

Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα απόφαση για το επίδομα θέρμανσης 2020-2021, επιδοτούνται όσοι χρησιμοποιούν:

* πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης

* φυσικό αέριο

*υγραέριο

* καυσόξυλα

* βιομάζα – πέλετ  εφόσον όμως το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και σε μη ζεστές και πεδινές περιοχές (με συντελεστή επιδότησης ίσο ή μεγαλύτερο του 0,8).

Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φε-βρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 ημερομηνία κατά την οποία άρχεται η διάθεσή του.

Δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος φιλοξενούμενοι, όσοι εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Τα οικονομικά κριτήρια παραμένουν ίδια με πέρυσι, δηλαδή:

·  Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

·  Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

·  Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2019. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Καθορισμός του ύψους του επιδόματος

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα των δήμων και οικισμών της Ελληνικής Επικράτειας, όπως αυτά αποτυπώνονται στο Παράρτημα το οποίο επισυνάπτεται, βάσει του υπολογισμού των βαθμοημερών, οι οποίες αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί με όμοια απόφαση, η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το επίδομα υπολογίζεται πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το επίδομα που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των ογδόντα (80) ευρώ ούτε να υπερβαίνει το ποσό των εξακοσίων πενήντα (650) ευρώ.

Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης, η αξία αντιστοιχεί στην υπολογισθείσα βάσει της οριζόμενης στην παρούσα, τιμής λίτρου.

Για τον καθορισμό της αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 0,80 € ανά λίτρο.

Διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις των οικισμών που ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης θα λαμβάνεται ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα στον οποίο υπάγεται ο οικισμός.

Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις που ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνεται κάποιος Ταχυδρομικός Κώδικας, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης θα λαμβάνεται ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Δήμου στον οποίο υπάγεται ο οικισμός.

Ο Μέσος Συντελεστής επιδότησης του Δήμου θα λαμβάνεται υπόψη επίσης στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται κανένας οικισμός στα όρια του αντίστοιχου Ταχυδρομικού Κώδικα.

Διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος

1. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αρμοδίως υποβάλλεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, μέχρι 11 Ιανουαρίου 2021.

2. α) Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

– ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος -υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

– το ονοματεπώνυμό του,

– ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

– ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

– η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

– αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

– τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
– η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

– το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης (κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης),

– τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα έως την ως άνω προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων που τιμολογήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Τι κάνουν οι Διαχειριστές

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρείται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

β) Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

– τον αριθμό φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

– τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

– τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

– τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

– το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Και χωρίς Κωδικούς Taxisnet

Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος και η συμπλήρωση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αριθμού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που δεν ανήκει στον δικαιούχο του επιδόματος.

Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης αποκλειστικά εγγράφως προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.) μέσω της θυρίδας του TAXISnet (επιλογή «Ερωτήματα προς Α.Α.Δ.Ε.», θεματική κατηγορία «Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης») μέχρι την 1η Ιουλίου 2021, στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.

Καταλογισμός και επιβολή προστίμων

Σε όσους αναγράφουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως και αποκλείονται από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης μελλοντικά.

Στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου απ’ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

Παράρτημα

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι 11 Ιανουαρίου οι αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι"

Κτηματολόγιο: Εναρξη ανάρτησης στη δημοτική ενότητα Βόλου

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας εντός της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου (της Δημοτικής Ενότητας Βόλου του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πως ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2020 η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων, αναφέρει ανακοίνωση.

Η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

  • Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
  • Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2021), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Περιοχές υπό ανάρτηση:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοτική Κοινότητα Βόλου (της Δημοτικής Ενότητας Βόλου του Δήμου Βόλου)

Γραφείο Κτηματογράφησης

Δημοκρατίας και Αϊδινίου 14, Τ.Κ. 38446, Νέα Ιωνία Βόλου,

Τηλ. 2421063631, e-mail: kt4volos@gmail.com

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 8.30-16.30

και κάθε Τετάρτη 8.30-20.30 (κατόπιν ραντεβού)

Γενικές Πληροφορίες

Τηλ 210 6505600 - www.ktimatologio.gr

Καθημερινές 8:30 - 15:30

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Εναρξη ανάρτησης στη δημοτική ενότητα Βόλου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news