facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Φωτιά στην Κορινθία: Δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους – Σε επιφυλακή κάτοικοι και Αρχές

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στα Γεράνεια, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Τετάρτη από το Σχίνο Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα και έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από τα βόρεια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας. Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές. Επίσης, συνιστά στους κατοίκους όλης της περιοχής να είναι σε εγρήγορση, ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις για περαιτέρω ενίσχυση αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Από την ώρα που νύχτωσε και σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις και κυρίως στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα οχήματα έχουν σχηματίσει περίμετρο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Αυτό είναι και το στοίχημα για τις νυχτερινές ώρες, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα κάνοντας συνεχώς ρίψεις νερού στις εστίες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Κορινθία: Δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους – Σε επιφυλακή κάτοικοι και Αρχές"

Αποκαλύψεις για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα: Εκτός φυλακής πολλοί κακοποιοί

Νεκροί ή εκτός φυλακής είναι οι περισσότεροι κακοποιοί που αναφέρονται στον φάκελο που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι Αρχές εξετάζουν 25 δικογραφίες, που σχηματίστηκαν από το 2009 και μετά, οι οποίες αφορούν πάνω από 10 μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, 350 ηγετικά στελέχη και 250 περιφερειακά μέλη και 2 συμμορίες που ήταν στο προπύργιο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, συμφωνα με το ρεπορτάζ, πως τα περισσότερα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται δεν βρίσκονται στη ζωή ή είναι εκτός φυλακής, ενώ μόνο ένα άτομο από αυτούς είναι μέχρι στιγμής φυλακισμένος.

Υπενθυμίζεται ότι υπόμνημα με μελέτη και στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα παρέδωσε χθες (19/5) στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγο Π. Τζεφέρη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα.

Κατά τη συνάντηση, που είχε ως αντικείμενο το οργανωμένο έγκλημα, ο υπουργός παρέδωσε φάκελο με υπόμνημα της αστυνομίας καθώς και στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύψεις για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα: Εκτός φυλακής πολλοί κακοποιοί"

Eως και 13 μήνες μετά τη μόλυνση παραμένουν στο σώμα τα αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού

Τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 εξακολουθούν να υπάρχουν «έως και 13 μήνες μετά τη μόλυνση», σύμφωνα με μια μελέτη των Νοσοκομειακών και Πανεπιστημιακών Κέντρων (CHU) του Στρασβούργου.

Η μελέτη αυτή δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, όμως δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

Στις αρχές Μαΐου, μια ιταλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα εντοπίζονταν στο αίμα έως και οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση.

Οι ερευνητές του Στρασβούργου, με επικεφαλής τη βιολόγο Φλοριάν Γκαλέ και την καθηγήτρια Σαμιρά Φαφί-Κρεμέρ, παρακολούθησαν για πάνω από έναν χρόνο 1.309 ανθρώπους, οι 393 από τους οποίους είχαν προσβληθεί από την Covid-19 και οι υπόλοιποι 916 αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου. Στην ομάδα των πρώην ασθενών διαπιστώθηκε ότι έναν χρόνο μετά τη μόλυνση το 97% διατηρούσε ακόμη τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) μέσω της οποίας ο ιός επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Συγκρίνοντας τον αριθμό των επαναλοιμώξεων μεταξύ των 393 πρώην ασθενών με τον αριθμό των λοιμώξεων που καταγράφηκαν αργότερα μεταξύ των 916 ατόμων στην ομάδα ελέγχου, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς ξανά από την Covid-19 «είναι μειωμένος κατά 96,7% σε όσους είχαν ήδη μολυνθεί», χάρη στη μακρόχρονη παρουσία των αντισωμάτων αυτών.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν επίσης ότι, 13 μήνες μετά την αρχική μόλυνση, τα αντισώματα που υπάρχουν στον οργανισμό αρκούν για να εξουδετερώσουν τον αρχικό ιό και τη βρετανική παραλλαγή του, όχι όμως και τη νοτιοαφρικανική. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός, ακόμη και με μία δόση, «ενισχύει την προστασία έναντι των παραλλαγών και αυξάνει σημαντικά» την ποσότητα των αντισωμάτων.

Η Σαμιρά Φαφί-Κρεμέρ είπε ότι οι επιστήμονες σχεδιάζουν να παρατείνουν τη μελέτη για 18 ή 24 μήνες, «ώστε να εκτιμήσουν καλύτερα τη δυναμική των αντισωμάτων μακροπρόθεσμα».

Με βάση τα συμπεράσματά τους, τα αντισώματα «μειώνονται πιο γρήγορα στους άνδρες παρά στις γυναίκες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Eως και 13 μήνες μετά τη μόλυνση παραμένουν στο σώμα τα αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού"

Τρόμος στην Ινδία από νέο θανατηφόρο μύκητα που χτυπάει όσους ανάρρωσαν από κορονοϊό

Πολλά κρατίδια της Ινδίας λαμβάνουν κατεπείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη μουκορμύκωση, μια σπάνια και θανατηφόρα μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι ανάρρωσαν από την Covid-19.

Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι τα κρούσματα ανέρχονται σε χιλιάδες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μουκορμύκωση ή «μαύρος μύκητας» συνδέεται με τον διαβήτη και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Μόνο τον περασμένο μήνα πέθαναν στην Ινδία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από Covid-19.

Μετά το Ρατζαστάν, χθες, σήμερα δύο νέα κρατίδια, το Γκουτζαράτ και το Τελανγκάνα, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν επιδημία μουκορμύκωσης. Το Νέο Δελχί και άλλες μεγάλες πόλεις άνοιξαν ειδικά κέντρα για να υποδεχθούν τους ασθενείς.

Μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000 κρούσματα και στο Γκουτζαράτ, τη γενέτειρα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, περίπου 1.200.

Το νοσοκομείο του Αχμενταμπάντ, ένα από τα μεγαλύτερα στο Γκουτζαράτ, νοσηλεύει 371 ανέφερε ένας εκπρόσωπος. Περίπου 400 είναι οι ασθενείς στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Ρατζκότ.

Οι αρχές δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι θάνατοι οφείλονται στη μουκορμύκωση αφότου ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19, πριν από έξι μήνες.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Νέου Δελχί, Άρβιντ Κετζρίβαλ, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν ειδικές κλινικές σε τρία νοσοκομεία της πόλης για να αποφευχθεί η εξάπλωση του «μαύρου μύκητα» και δεσμεύτηκε ότι οι ασθενείς θα λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Σύμφωνα με ινδικά μμε, περισσότεροι από 200 ασθενείς νοσηλεύονται με μουκορμύκωση σε αυτά τα νοσοκομεία και δεκάδες άλλοι περιμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι για αυτούς.

Στο Μπανγκαλόρ άνοιξαν επίσης ειδικά κέντρα για τη λοίμωξη αυτή, αλλά γέμισαν μέσα σε λίγες ώρες, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές.

Σε κατεπείγον μήνυμά της προς τις αρχές των κρατιδίων η κυβέρνηση τονίζει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν χειρουργοί και ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι αφού ο μύκητας επιτίθεται κυρίως στα ιγμόρεια, τη μύτη, τα μήλα του προσώπου και στην περιοχή ανάμεσα στα δόντια και τα μάτια.

Το ινδικό σύστημα υγείας ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις λόγω της Covid-19 και πλέον δεν διαθέτει φάρμακα για τη μουκομύκωση. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα συγγενών ασθενών οι οποίοι ζητούν βοήθεια για να βρουν φάρμακα για τη λοίμωξη αυτήν.

Ορισμένοι γιατροί εκτιμούν ότι η μουκορμύκωση πλήττει κυρίως όσους ασθενείς είχαν λάβει στεροειδή για την Covid-19. Πολλά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση μυκητιάσεων.

«Η ανεξέλεγκτη χρήση στεροειδών για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Μαχαράστρα Ρατζές Τόπε.

Άλλοι γιατροί ενοχοποιούν τις συνθήκες υγιεινής σε ορισμένα ινδικά νοσοκομεία, οι οποίες επέτρεψαν στον μαύρο μύκητα να μολύνει τους ασθενείς με Covid-19 όταν τους δόθηκε θεραπεία με οξυγόνο.

Η λοίμωξη αυτή σκοτώνει πάνω από το 50% όσων μολύνονται, μέσα σε μερικές ημέρες.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος στην Ινδία από νέο θανατηφόρο μύκητα που χτυπάει όσους ανάρρωσαν από κορονοϊό"

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζα

Η Ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε, ότι η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει από τις 2:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής τοπική ώρα. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Ισλαμικός Τζιχάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας». Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 2 τα ξημερώματα, τονίζοντας την επιτυχημένη μεσολάβηση του Καΐρου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, στις 10 Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 232 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες) ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 160 μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό και ανάγκασαν τους ανθρώπους να τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζα"

Σουηδία: Θλιβερή πρωτιά σε μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τον χαμηλό αριθμό θυμάτων

Η Σουηδία είναι πρώτη στις μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύτηκαν σήμερα, παρότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει αρκετά χαμηλός.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία εφάρμοσε μια λιγότερο αυστηρή στρατηγική κατά του ιού, καταγράφει ποσοστό επίπτωσης 577 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC.

Η Σουηδία ξεπέρασε το συμβολικό όριο του ενός εκατομμυρίου καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις αρχές Μαΐου και παρέμενε επί εβδομάδες στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις πίσω από την Κύπρο.

«Πολλές χώρες είχαν υψηλότερα ποσοστά από τα δικά μας σήμερα, επομένως μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό το φαινόμενο αντικατοπτρίζει μόνο μια καθυστερημένη αύξηση των κρουσμάτων στο πλαίσιο του τρίτου κύματος στη Σουηδία», εξήγησε ο επιδημιολόγος 'Αντερς Τένγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο συνολικός απολογισμός από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σήμερα σε 14.351 νεκρούς, θέτοντας τη Σουηδία στη μέση της κατάταξης στην Ευρώπη, αλλά σαφώς πάνω από τους σκανδιναβούς γείτονές της, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.

Οι ευρωπαϊκές στατιστικές για τη θνησιμότητα δείχνουν επίσης ότι η Σουηδία είχε υπερθνησιμότητα μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2020.

Στην κρίση του κορωνοϊού, η Σουηδία ξεχώρισε με την απουσία καραντίνας και μια στρατηγική βασισμένη σε συστάσεις παρά σε υποχρεωτικά μέτρα και με πολύ περιορισμένη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Παρά τα νέα μέτρα στο τέλος του 2020, για παράδειγμα με το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στις 8.30 το βράδυ, η χώρα παραμένει συγκριτικά λιγότερο αυστηρή από ό,τι άλλες χώρες της Ευρώπης απέναντι στον ιό.

Παρότι η σουηδική στρατηγική προκάλεσε αντιπαράθεση, η αύξηση των περιοριστικών μέτρων αλλού στην Ευρώπη προσέδωσε ξανά αξιοπιστία σε μια στρατηγική που προορίζεται να είναι μαραθώνια και θέλει να λάβει υπόψη την υγεία και την ψυχική υγεία της κοινωνίας στο σύνολό της.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Θλιβερή πρωτιά σε μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τον χαμηλό αριθμό θυμάτων "

«Βόμβα» Κομισιόν για το ασφαλιστικό: Προτείνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση συντάξεων

Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας προτείνει η Κομισιόν ρίχνοντας στο τραπέζι μια σειρά από μέτρα ώστε αυτό να είναι βιώσιμο.

Ανησυχητικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περιλαμβάνει έκθεση της Κομισιόν που προτείνει 6 επιπλέον χρόνια εργασίας και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Οι… εφιαλτικές προβλέψεις της Κομισιόν έως το 2070, περιλαμβάνουν μείωση του πληθυσμού σε 8.600.000 (-2.100.000), ενώ ο ενεργός πληθυσμός υπολογίζεται σε 4.300.000 (-2.000.000).

Έως το 2070, οι 80αρηδες, σύμφωνα με την έκθεση, θα είναι το 30% του ενεργού πληθυσμού (12% σήμερα).

Για να σωθεί το ασφαλιστικό, έως το 2070 τα χρόνια εργασίας θα πρέπει να αυξηθούν στα 37,8 χρόνια (από 31,2), θα πρέπει να υπάρξει μείωση 21,9% στα ποσοστά αναπλήρωσης (συντάξεις), αλλιώς θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με επιβάρυνση του ΑΕΠ στο 4% ετησίως.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Κομισιόν για το ασφαλιστικό: Προτείνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση συντάξεων"

Νέα πρόκληση Ακάρ: Οι Έλληνες τορπιλίζουν τον διάλογο με δηλώσεις για Γενοκτονία Ποντίων

Νέος γύρος προκλητικών δηλώσεων από την Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να αναφέρει πως Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί κάνουν προβοκάτσιες προκειμένου να ναυαγήσουν οι προσπάθειες συνομιλιών Ελλάδας- Τουρκίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο skai.gr, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις "με αιχμή" την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός υποστήριζε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θα γίνονταν συναντήσεις με στόχο την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης Ελλάδας- Τουρκίας μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα και αργότερα στην Άγκυρα, εν συνεχεία κατηγόρησε Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς ότι κάνουν προβοκάτσιες προκειμένου να τορπιλίσουν όλες τις συνομιλίες που ετοιμάζονται ή ήδη γίνονται αλλά ακόμη και τις διερευνητικές επαφές.

Τα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ της χώρας μας και της γείτονος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα πρόκληση Ακάρ: Οι Έλληνες τορπιλίζουν τον διάλογο με δηλώσεις για Γενοκτονία Ποντίων"

Κύπρος: Δυο νεκροί και 77 νέα κρούσματα

Η Κύπρος ανακοίνωσε δυο θανάτους και 77 νέα κρούσματα κορονοϊού μετά από συνολικά 49.364 τεστ ανίχνευσης της νόσου.

Νοσηλεύονται 134 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 48 σε σοβαρή κατάσταση.Το ποσοστό θετικότητας είναι 0,16%.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 71.610. Ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι 350.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δυο νεκροί και 77 νέα κρούσματα"

Κι άλλη ειδοποίηση του 112 για απομάκρυνση κατοίκων προς τα Μέγαρα

Σύσταση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα, απευθύνει η Πολιτική Προστασία μα νέα ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα.

 Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από χθες στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.  

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κι άλλη ειδοποίηση του 112 για απομάκρυνση κατοίκων προς τα Μέγαρα"

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ψήφισμα με τροπολογία την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κορωνοϊού

Εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα που εμπεριέχει την τροπολογία για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Αριστεράς στο ΕΚ και με τη συνυπογραφή των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «η τροπολογία που εγκρίθηκε με 293 ψήφους υπέρ, 284 κατά και 119 αποχές, στηρίχτηκε από σύσσωμες τις ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων ενώ καταψηφίστηκε από τις ομάδες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς που τριχοτομήθηκαν στην τελική ψηφοφορία»

Σύμφωνα με το σχόλιο της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την τροπολογία, αν και υπερψήφισαν το τελικό Ψήφισμα, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για τη στήριξή του στην άρση της προστασίας της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε σπεύσει, όχι μόνο να δηλώσει σύμφωνος με την πρωτοβουλία, αλλά να διεκδικήσει και την πατρότητά της». Σημειώνουν επίσης ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ μόλις είχαν καταψηφίσει άλλη μια σχετική τροπολογία για την άρση των πατεντών.

Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, με την εν λόγω τροπολογία, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρτίσει σαφή και συνεκτική στρατηγική για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, εστιάζοντας στην εξασφάλιση ισότιμης, οικονομικά προσιτής και έγκαιρης πρόσβασης στον εμβολιασμό για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS.

Ακόμη, μέσω της τροπολογίας αυτής, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για «προσωρινή άρση» από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, τον εξοπλισμό και τις θεραπευτικές αγωγές κατά της Covid-19. Τέλος, απευθύνουν έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τα δεδομένα τους μέσω της δεξαμενής πρόσβασης στην τεχνολογία για την Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (C-TAP).

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ψήφισμα με τροπολογία την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κορωνοϊού"

Συμφωνία στην ΕΕ για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

Βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid» (EU Digital Covid Certificate).

Την είδηση ανακοίνωσε στο twitter o Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Λευκός καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών», έγραψε ο Βέλγος Επίτροπος.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το πιστοποιητικό, ο οποίος διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν.

Ο Κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κράτη - Μέλη και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμφωνία στην ΕΕ για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid"

Επεκτείνεται η μετάλλαξη Β318 στο κέντρο της Αθήνας με 233 νέα κρούσματα, έναντι 751 του βρετανικού ιού

Αυξάνει τη εξάπλωσή της η μετάλλαξη Β.1.1.318 που αποτελεί συνδυασμό της νοτιοαφρικανικής και βραζιλιάνικης μεταλλαγής του κορονοϊού και τείνει να κυριαρχήσει της βρετανικής στο κέντρο της Αθήνας. Ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες, καθώς εντοπίστηκαν 233 νέα περιστατικά, έναντι 751 του ιού της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον εντοπίστηκε και ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, το C.36, το οποίο έχει στοιχεία από την ινδική και την καλιφορνέζικη μετάλλαξη.

Σχεδόν το ένα στα τρία νέα περιστατικά που ταυτοποιούνται με μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στην Ελλάδα, ανήκει πλέον στη μετάλλαξη Β.1.1.318 που προέκυψε από συνδυασμό του νοτιοαφρικάνικου και βραζιλιάνικου μεταλλαγμένου ιού. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το νέο αυτό στέλεχος αντιστέκεται στην ανοσία των εμβολίων.

Την ίδια στιγμή, από τον ΕΟΔΥ και το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, ανακοινώθηκαν 991 νέα κρούσματα μεταλλαγμένων περιστατικών, ανάμεσα σε 1.064 δείγματα που εξετάστηκαν και αφορούσαν στην περίοδο από 9 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2021.

Από τον έλεγχο των 1.064 δειγμάτων, αναδείχθηκαν αναλυτικά:

  • 755 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC)
  • 233 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI).
Στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος

Από τα 755 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος:

  • τα 751 αφορούν στο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01)
  • τα 4 αφορούν στο στέλεχος της Νότιας Αφρικής B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02),
  • τα 233 δείγματα με στελέχη VUI αφορούν στο στέλεχος της Νότιας Αφρικής / Βραζιλίας B.1.1.318 (Variant E484K) (Πίνακας 3).
  • Επιπλέον αναδείχθηκαν 2 δείγματα με το νεοαπομονωθέν στέλεχος C.36 (στέλεχος υπό παρακολούθησηVariant Under Monitoring), το οποίο έχει αλλαγή που συναντάται στα στελέχη της Καλιφόρνιας και της Ινδίας.
  • 1 δείγμα με το στέλεχος B.1.1.45

Δείτε τον σχετικό πίνακα με το σύνολο των νεοαπομονωθέντων στελεχών και το σύνολο των μεταλλαγμένων στελεχών σε όλη τη χώρα:

12.874 μεταλλαγμένα εγχώριας μετάδοσης περιστατικά σε όλη τη χώρα

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 12.874 δείγματα από εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι:

  • το βρετανικό Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 61,39%,
  • το στέλεχος – συνδυασμός Νότιας Αφρικής / Βραζιλίας B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 6,44%
  • το στέλεχος Νότιας Αφρικής B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,57%

Δείτε τα ποσοστά των μεταλλαγμένων στελεχών που κυριαρχούν στην Ελλάδα: 

100 εισαγόμενα μεταλλαγμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 100 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων:

  • 95 αφορούν στο Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC-202012/01),
  • 3 στο B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC-202012/02),
  • 1 στο B.1.525 (Variant VUI-202102/03) και
  • 1 στο Β.1.617.1 (VUI-21APR-01)

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεκτείνεται η μετάλλαξη Β318 στο κέντρο της Αθήνας με 233 νέα κρούσματα, έναντι 751 του βρετανικού ιού"

Γυναίκα έκαψε δίκυκλο άνδρα και του πέταξε χημικό υγρό στο πρόσωπο

Στο Νοσοκομείο Χίου μεταφέρθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης ο άνδρας συμπολίτης μας έπειτα από ρίψη χημικού υγρού από γυναίκα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Politischios.gr, το θύμα του περιστατικού διαπληκτίστηκε με γνωστή του γυναίκα, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη να του ρίξει αγνώστου ταυτότητας -μέχρι στιγμής- υγρό, το οποίο του προξένησε χημικά εγκαύματα σε όλο του το κορμί.

Νωρίτερα η συγκεκριμένη είχε προβεί σε εμπρησμό του δικύκλου του με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Ασφάλειας Χίου.

Σοβαρότερο δε, έγκαυμα θεωρείται αυτό στο μάτι του θύματος, με τους γιατρούς να δίνουν αγώνα προκειμένου να καταφέρουν να το σώσουν.

Το συμβάν επιβεβαιώνεται και από την Αστυνομία, χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομέρειες του συμβάντος στη δημοσιότητα.

Να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη γυναίκα είναι γνωστή στην Αστυνομία από ρίψη αυγών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου αλλά και για απειλή κατά κοινωνικών λειτουργών με τη χρήση ψεύτικου όπλου.

politischios

Διαβάστε Περισσότερα » "Γυναίκα έκαψε δίκυκλο άνδρα και του πέταξε χημικό υγρό στο πρόσωπο"

Προσωρινό πόρισμα επιτροπής ΕΟΦ: Από το εμβόλιο της AstraZeneca οι δυο θρομβώσεις στην Κρήτη

Τα τρία περιστατικά θρομβώσεων σε πολίτες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Κρήτη εξέτασε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή κατέληξαν σε προσωρινό πόρισμα για την συσχέτιση του  εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων του 35χρονου, όπως και της 44χρονης γυναίκας που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ, όπως μετέδωσε το OPEN. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ο κλινικός έλεγχος στην περίπτωση της 47χρονης και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατέληξαν στο προσωρινό πόρισμα, καθώς ήδη έχουν ενημερωθεί προφορικά για το αποτέλεσμα του αντισώματος.

Μετά από εξέταση των δεδομένων ανακάλυψαν ότι ο 35χρονος και η 44χρονη βγήκαν θετικοί σε ειδικό έλεγχο για παράγοντα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας. Να σημειωθεί ότι όταν τα αποτελέσματα φτάσουν και γραπτώς στην επιτροπή, θα καταλήξουν σε οριστικό πόρισμα.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινό πόρισμα επιτροπής ΕΟΦ: Από το εμβόλιο της AstraZeneca οι δυο θρομβώσεις στην Κρήτη"

Μεσανατολικό - Χαμάς: Συμφωνεί να προχωρήσει σε εκεχειρία με το Ισραήλ από την Παρασκευή

Η Χαμάς ενημέρωσε τη Χεζμπολάχ το απογευμα της Πέμπτης, ότι συμφωνεί να προχωρήσει σε εκεχειρία με το Ισραήλ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι Channel 12.

Το ρεπορτάζ, που δεν επικαλείται συγκεκριμένη πηγή, προέρχεται μετά τα θέματα των Al Jazeera και BBC ότι «το Ισραήλ είπε στους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές πως υποστηρίζει και επιθυμεί την εκεχειρία στη Γάζα».

Καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τα παραπάνω στοιχεία.

Παράλληλα, πάντως, το Channel 12 αναφέρει ότι η Χαμάς έχει σκληρύνει τη διαπραγματευτική της θέση τις τελευταίες ώρες, απαιτώντας από το Ισραήλ να συμμετάσχει στην αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας από τις ζημιές που προκάλεσαν οι αεροπορικές του επιθέσεις και να παύσει τις επιχειρήσεις στο Όρος του Ναού και στην Ιερουσαλήμ.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα θεωρείται απίθανο να γίνουν αποδεκτά από την ισραηλινή κυβέρνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσανατολικό - Χαμάς: Συμφωνεί να προχωρήσει σε εκεχειρία με το Ισραήλ από την Παρασκευή"

Συνεπιμέλεια: Καταψήφισαν Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πέρασε» με 156 ψήφους το νομοσχέδιο

Με δύο αναμενόμενες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια.

Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάνη επέμειναν στην έντονη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο και στην ονομαστική ψηφοφορία καταψήφισαν τα άρθρα 7 και 13 που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι βουλευτές της πλειοψηφίας που είχαν εκφράσει κατά την διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια ενστάσεις και επιφυλάξεις για σημεία του νομοσχεδίου τελικά ψήφισαν τις δύο διατάξεις.

Πέρασε με 156 «ναι» το νομοσχέδιο – Τι λέει η ΝΔ

Κύκλοι της ΝΔ, για τις δύο καταψηφίσεις του νομοσχεδίου ανέφεραν ότι αυτές δεν δημιουργούν εσωκομματικό θέμα και είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. «Η ΝΔ άλλωστε έχει αποδείξει και στο παρελθόν σε άλλα νομοσχέδια πως είναι ένα μεγάλο και ανοικτό δημοκρατικό κόμμα», ανέφεραν, ενώ νωρίτερα το newsit.gr σας είχε ενημερώσει αναφορικά με το γιατί το Μαξίμου δεν έθετε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Το νομοσχέδιο επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ ψήφισε “παρών”.

Επί των άρθρων 7 και 13 για τα οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα έχει ως εξής:

  • 156 ΥΠΕΡ για το άρθρο 7 που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο και 20 ΚΑΤΑ
  • 156 ΥΠΕΡ για το άρθρο 13 που εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και 20 ΚΑΤΑ

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας την απόφασή του να μην συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιτρέπεται σε αυτές και η επιστολική ψήφος. Το ΚΙΝΑΛ απείχε καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παρωδία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αφού έθεσε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία δεν μετείχε. Επίσης και το ΚΚΕ ενώ καταψηφίζει τις δύο διατάξεις, απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τέτοιες ενέργειες στρώνει βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεπιμέλεια: Καταψήφισαν Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πέρασε» με 156 ψήφους το νομοσχέδιο"

Καιρός αύριο: «Χειμωνιάτικο» σκηνικό – Καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

Ολική μεταστροφή θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Παρασκευή (21.05.2021) με βροχές, καταιγίδες, αλλά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Στα βορειοανατολικά προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, μέχρι το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά πελάγη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στη βόρεια και ανατολική χώρα.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Παρασκευή (21.05.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί 7 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά όπου θα σημειωθούν βροχές, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα νωρίς πρωί έως 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο το πρωί τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 και στα βόρεια έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στo εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στις Κυκλάδες μέχρι το μεσημέρι όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που από τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και το πρωί τοπικά έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στα νότια αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και από το μεσημέρι από βόρειες με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Χειμωνιάτικο» σκηνικό – Καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας"

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για προστασία από το νέφος δασικών πυρκαγιών

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς δίνει ο ΕΟΔΥ.

Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

O ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

  1. Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
  2. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:
  3. Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
  4. Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
  5. Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
  6. Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.
  7. Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
  8. Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
  9. Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
  10. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για σωματική άσκηση και παραμονή σε εξ. χώρους

Μετά την αύξηση της έντασης της πυρκαγιάς σε δασική περιοχή στον Σχίνο της ΠΕ Κορινθίας στις 20/05/2021, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, συστήνει την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους συστήνεται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής και της ΠΕ Κορινθίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Οδηγίες για προστασία από το νέφος δασικών πυρκαγιών"

Χαρδαλιάς: Από καύση υλικών σε ελαιώνα ξεκίνησε η φωτιά στον Σχίνο

Τα δεδομένα για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και πλέον μαίνεται στη Δυτική Αττική και στις περιοχές των Μεγάρων και του Αλεποχωρίου, παρουσίασε σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς:

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε το αίτιο της μεγάλης πυρκαγιάς, λέγοντας ότι ξεκίνησε από καύση υπολοίπων -δηλαδή υλικών- στον ελαιώνα και ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 7 έως και 8 μποφόρ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και ότι αναμένεται δύσκολη νύχτα. Τόνισε, δε, πως μέχρι στιγμής έχουν καεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:

«Ενημερωτικά για τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία. Η φωτιά ξεκίνησε χθες το βράδυ σε ελαιώνα στην περίμετρο του χωριού Σχίνος, με ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ.

Έγιναν απομακρύνσεις κατοίκων σε πολλές περιοχές.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 10 τμήματα πεζοπόρου και υδροφόρες του Δήμου. Επί τόπου βρίσκεται το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος. Με το πρώτο φως της ημέρας όλα τα ενεάρια μέσα που υπήρχαν στη διάθεσή μας, εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της ΔΑΕ, του ανακριτικού της Πυροσβεστικής. Επιβεβαιώνεται καύση υπολοίπων -σ.σ. υλικών- σε Ελαιώνα.

Μέχρι τώρα έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαρδαλιάς: Από καύση υλικών σε ελαιώνα ξεκίνησε η φωτιά στον Σχίνο"

ΣτΕ: Ακύρωσε την άρνηση του υπουργείου Υγείας να επικυρώσει τις εκλογές του τις εκλογές του Π.Ι.Σ. του 2019

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το συνδυασμό «Δημοκρατική Κίνηση- Ενότητα-Συνεργασία» στις εκλογές που είχαν γίνει το 2019 για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών (Α.Π.Σ.Ι.) και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.).

Με την υπ΄ αριθμ. 728/2021 απόφασή του, ακύρωσε την από 25.4.2019 πράξη του υπουργού Υγείας, κατά το μέρος που με αυτήν δεν επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της 3.3.2019.

Κατά τις αρχαιρεσίες της 3.3.2019 πλειοψήφησε ο συνδυασμός «Δημοκρατική Κίνηση- Ενότητα-Συνεργασία» με ποσοστό 61,79% και έλαβε 9 από τις 15 θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στις 16.3.2019 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας, με την από 25.4.2019 πράξη του, αρνήθηκε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, τις οποίες και ακύρωσε, επικαλούμενος παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία. Έτσι, στις 22.6.2019 διεξήχθησαν επαναληπτικές αρχαιρεσίες, κατά τις οποίες ο εν λόγω συνδυασμός έλαβε μειωμένο ποσοστό 48% και απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. Το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών επικυρώθηκε με την από 2.7.2019 απόφαση του υπουργού Υγείας και στη συνέχεια συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

Ο εν λόγω συνδυασμός προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος Δημήτριος Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η πάρεδρος Τρισεύγενη Βαρουφάκη) έκρινε ότι η εποπτεία από τον υπουργό Υγείας στον Π.Ι.Σ., η οποία κατατείνει στην επικύρωση των αρχαιρεσιών του Π.Ι.Σ., έχει την έννοια ότι ο υπουργός ασκεί μόνο έλεγχο νομιμότητας και δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε ουσιαστικό έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας δεν δύναται, κατά την άσκηση του ελέγχου, να προβεί σε νέα ουσιαστική εκτίμηση των ληφθέντων υπόψη από την εφορευτική επιτροπή του Π.Ι.Σ. στοιχείων και να καταλήξει σε διαφορετική κρίση, γιατί αυτό δεν συνιστά έλεγχο νομιμότητας, αλλά νέα κρίση επί της ουσίας της υπόθεσης.

Κατόπιν αυτών, από το ΣτΕ, ακυρώθηκε η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος, με το οποίο αποφασίσθηκε η μη επικύρωση των αποτελεσμάτων και η ολική ακύρωση των αρχαιρεσιών της 3.3.2019, και αναπέμφθηκε η υπόθεση, στη διοίκηση, προκειμένου να εκφέρει εκ νέου κρίση επί της νομιμότητας των αρχαιρεσιών της 3.3.2019 και, σε καταφατική περίπτωση, να επικυρώσει τα αποτελέσματά τους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Ακύρωσε την άρνηση του υπουργείου Υγείας να επικυρώσει τις εκλογές του τις εκλογές του Π.Ι.Σ. του 2019"

Κορωνοϊός: Στα 1.918 τα νέα κρούσματα - 626 οι διασωληνωμένοι, 54 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.918, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 385.444 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.157 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.641 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626 (61.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.314 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή -3.28%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αναλυτικότερα, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

Ανατολική Αττική 122
Βόρειος Τομέας Αθήνας 105
Δυτική Αττική 37
Δυτικός Τομέας Αθήνας 157
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 317
Νήσων 3
Νότιος Τομέας Αθήνας 119
Πειραιάς 130

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα:

* Αττική 990
* Θεσσαλονίκη 142
* Αιτωλοακαρνανία 73
* Άνδρος 5
* Αργολίδα 4
* Αρκαδία 9
* Αχαΐα 47
* Βοιωτία 28
* Γρεβενά 8
* Δράμα 9
* Έβρος 7
* Εύβοια 26
* Ζάκυνθος 1
* Ηλεία 10
* Ημαθία 20
* Ηράκλειο 52
* Θεσπρωτία 4
* Ικαρία 1
* Ιωάννινα 45
* Καβάλα 17
* Κάλυμνος 3
* Καρδίτσα 7
* Καστοριά 8
* Κέρκυρα 27
* Κιλκίς 14
* Κοζάνη 12
* Κορίνθια 12
* Κως 3
* Λακωνία 4
* Λάρισα 60
* Λασίθι 5
* Λέσβος 22
* Λευκάδα 2
* Μαγνήσια 28
* Μεσσηνία 4
* Μήλος 1
* Νάξος 3
* Ξάνθη 8
* Πάρος 4
* Πέλλα 16
* Πιερία 9
* Ρέθυμνο 18
* Ροδόπη 9
* Ρόδος 7
* Σάμος 3
* Σέρρες 9
* Σύρος 3
* Τρίκαλα 12
* Φθιώτιδα 11
* Φλώρινα 3
* Φωκίδα 3
* Χαλκιδική 9
* Χανιά 19
* Χίος 3
* Υπό διερεύνηση 53

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.918 τα νέα κρούσματα - 626 οι διασωληνωμένοι, 54 θάνατοι"

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα φτιάξει αεροπορική βάση για οπλισμένα drones στα Κατεχόμενα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ίδρυση αεροπορικής βάσης για drones και για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

«Στη Βόρεια Κύπρο διαθέτουμε δύο αεροδρόμια. Το ένα είναι το Έρτζαν και υπάρχει κι άλλο ένα. Εκεί λοιπόν θα κάνουμε πολλές αλλαγές και με νέα ονομασία θα εγκατασταθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Γιατί κάνουμε αυτή την κινητοποίηση; Διότι σε ενδεχόμενη επίθεση στην περιοχή, θα πρέπει να είμαστε ισχυροί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. 

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία δεν τίθεται θέμα χρόνου, καθώς με το που απογειωθούν τα αεροσκάφη της από τη Μερσίνη ή τα Άδανα, την επόμενη στιγμή είναι εκεί.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα φτιάξει αεροπορική βάση για οπλισμένα drones στα Κατεχόμενα"

Χανιώτης έπιασε ληστή μέσα στο σπίτι του – Τον… ξανασυνάντησε απ’ έξω μετά από μια εβδομάδα

Όταν συλλάμβανε με τα ίδια του τα χέρια τον ληστή μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του, το τελευταίο πράγμα που περίμενε, ήταν να τον ξαναδεί μπροστά του μετά από μια εβδομάδα.

Κι όμως, στην Ελλάδα όλα γίνονται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr ένας 33χρονος Χανιώτης, είχε μια απίθανη εμπειρία, όταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, αντίκρισε έναν Ρομά να στέκεται μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του, στον τρίτο όροφο, έχοντας πηδήξει πιθανότατα από διπλανό μπαλκόνι.

Ο μόνος λόγος που η ληστεία απέτυχε ήταν ότι ο 33χρονος δεν είχε προλάβει να κοιμηθεί.

Μάλιστα, ακινητοποίησε ο ίδιος τον ληστή, κάλεσε την Αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε και τη Δευτέρα παρέστη στη δίκη που έγινε με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ο 33χρονος υποστηρίζει ότι ο Ρομά, παλιός “γνώριμος” της Αστυνομίας, είχε ήδη προηγούμενη καταδίκη με αναστολή και παρόλα αυτά καταδικάστηκε ξανά σε οκτώ μήνες φυλάκισης με αναστολη και αφέθηκε ελεύθερος.

Αποτέλεσμα ήταν μετά από δύο μέρες να ξαναδεί τον επίδοξο ληστή κατάφατσα, στον δρόμο δίπλα στο σπίτι του, στην περιοχή της Πλατείας 1866.

Ευτυχώς βέβαια δεν τον είδε μέσα στο σπίτι του, θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής.

Το ζήτημα όμως που ανακινεί ο 33χρονος, στην πραγματικότητα είναι σοβαρό. Ποια ασφάλεια να αισθανθεί ο πολίτης, όταν βλέπει να κυκλοφορούν έξω από το σπίτι του, άνθρωποι που πριν από λίγο αποπειράθηκαν να τον ληστέψουν και μάλιστα πέρασαν από τη διαδικασία της ελληνικής δικαιοσύνης;

Καλή η επιείκεια, αλλά μήπως το παρακάναμε πια; Και αν ευαγγελιζόμαστε τον νόμο και την τάξη, μήπως πραγματικά να βάζαμε μια τάξη;

zarpanews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιώτης έπιασε ληστή μέσα στο σπίτι του – Τον… ξανασυνάντησε απ’ έξω μετά από μια εβδομάδα"

«Πνίγεται» η Αττική από τον καπνό και τη στάχτη της πυρκαγιάς στην Κορινθία - Έως Κυκλάδες και Ικαρία o καπνός και η στάχτη

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πνίγεται» η Αττική από τον καπνό και τη στάχτη της πυρκαγιάς στην Κορινθία - Έως Κυκλάδες και Ικαρία o καπνός και η στάχτη"

Καιρός: Έκτακτες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την επιδείνωση

Οδηγίες προς τους πολίτες για την επιδείνωση του καιρού που προβλέπεται από σήμερα το βράδυ, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους σχεδόν σε όλη τη χώρα και τις ισχυρές βροχές στη βορειοανατολική χώρα, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες που πιθανώς να συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

Τι προβλέπει αναλυτικά η ΕΜΥ

1. Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από σήμερα αργά το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (21-05-2021) στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν την Παρασκευή, αρχικά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το μεσημέρι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

2. Οι ενισχυμένοι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι που ήδη πνέουν, θα ενταθούν και το βράδυ θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (21-05-2021) αναμένεται σταδιακή εξασθένηση, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά πελάγη.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

«Ασφαλίστε αντικείμενα, αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες»

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έκτακτες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την επιδείνωση"

Γενί Ακίτ: «Η Αίγυπτος συμφώνησε με Κύπρο και Ελλάδα κατά της Τουρκίας»

Με τίτλο «Η Αίγυπτος συμφώνησε με δύο χώρες κατά της Τουρκίας» δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Ακίτ, αναφέρεται στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην Λευκωσία.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως το Κάιρο, κατέληξε σε συμφωνία με την «ελληνική διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και την Ελλάδα για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι υπουργοί Άμυνας της Νότιας Κύπρου της Ελλάδας και της Αιγύπτου, δήλωσαν ότι οι αυξανόμενες απειλές στην περιοχή απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία, ενώ κάλεσαν και άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή στο μέλλον» σημειώνει τι δημοσίευμα, τονίζοντας με νόημα: «Είναι γνωστό πως αυτές οι ασκήσεις πραγματοποιούνται κατά της Τουρκίας».

aoz-ellada-aigyptos-54

Όπως αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου το τελευταίο διάστημα, στην Άγκυρα επικρατεί απογοήτευση από το γεγονός πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι δεν ανταποκρίνεται στο «φλέρτ» του Ερντογάν, με στόχο Ελλάδα και Κύπρο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γενί Ακίτ: «Η Αίγυπτος συμφώνησε με Κύπρο και Ελλάδα κατά της Τουρκίας»"

Ξεκινούν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ-ΟΠΕΚΑ

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει τα νέα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2021-2022, δηλαδή το ευρύ πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ και την ειδική δράση για τους αγρότες που υλοποιεί ο ΟΠΕΚΑ. Τα προγράμματα αυτά θα δώσουν επιπλέον ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, σε συνδυασμό με τη νέα δέσμη στήριξης του κλάδου που ανακοινώθηκε προχθές.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ που θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 - 31 Ιουλίου 2022 έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτει 300.000 επιταγές. Με δεδομένο ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι περίπου 300.000 δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έπραξαν νωρίτερα λόγω περιοριστικών μέτρων και lockdown, το πολλαπλασιαστικό όφελος για τον τουρισμό αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο, για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ελκυστικό, καθώς χαρακτηρίζεται από αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους (έως και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις) και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα που λαμβάνουν μέρος. Μάλιστα, ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ θα αυξηθεί κατά 20%, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων κατά την «αιχμή» της περιόδου.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ -που αφορά σε διακοπές 6 ημερών για 50.000 δικαιούχους για την περίοδο 5 Ιουλίου 2021 - 30 Μαΐου 2022, με προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου, στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Τα φετινά Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ -από τα οποία θα επωφεληθούν 350.000 άτομα και οι οικογένειές τους- θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην επανεκκίνηση του τουρισμού μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς βοηθούν -μεταξύ άλλων- και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, μιλάμε για μια πολύ σημαντική στήριξη. Όχι μόνο για πολλές επιχειρήσεις του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα -με ειδική μέριμνα για ακριτικές περιοχές όπως είναι ο Έβρος και τα νησιά που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος- αλλά και για χιλιάδες νοικοκυριά που πιθανότατα χωρίς τα προγράμματα αυτά να μην είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές. Αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση μιλάει με έργα και για τον τουρισμό, σε συνέχεια των νέων μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου που ανακοινώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας».

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Με οδηγό το περσινό ενισχυμένο και βελτιωμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που κατέγραψε ρεκόρ αιτήσεων και συμμετοχής των πολιτών και των καταλυμάτων, το φετινό πρόγραμμα είναι ακόμα πιο ελκυστικό με την αύξηση της επιδότησης κατά 20% τον Αύγουστο, που η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Το πρόγραμμα αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής αλλά και οικονομικής πολιτικής, που στηρίζει αφενός τους εργαζόμενους και τους ανέργους και αφετέρου τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία».

Η διοικητής του ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου δήλωσε: «Υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες του κορωνοϊού, Ο ΟΠΕΚΑ, μέσω του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας, ενισχύει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φέτος ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθούν προγράμματα: Κοινωνικού, Εκδρομικού και Ιαματικού Τουρισμού, Πρόγραμμα Παιδικών Κατασκηνώσεων για παιδιά από 6 έως 16 ετών και Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων και Εισιτηρίων Θεάτρου, ενώ θα δοθούν χρηματικά βοηθήματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες.
Τα προγράμματα θα αγκαλιάσουν 230.000 δικαιούχους, ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και τα μέλη των οικογενειών τους».

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ

Ποιοι είναι δικαιούχοι:

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων για το πρόγραμμα Κοινωνικού βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2020:

  • πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
  • έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή
  • συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος:

  • δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα
  • δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Παράδειγμα

Οικογένεια με 2 παιδιά (5 και 10 ετών) που έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και επιλέγει 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό σε νησί τον Αύγουστο:

Για τη διαμονή, το κόστος επιμερίζεται ως εξής: Επιδότηση ΟΑΕΔ: 720 € (2 δίκλινα Χ 60 € /ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις), Ιδιωτική Συμμετοχή: 96 € (2 δίκλινα Χ 8€/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (μετ’ επιστροφής), το κόστος επιμερίζεται ως εξής: Επιδότηση ΟΑΕΔ: 55 € (2 ενήλικες Χ 20 €, 1 παιδί 15 € +1 παιδί δωρεάν), Ιδιωτική συμμετοχή: 55 € (2 ενήλικες Χ 20 €, 1 παιδί 15 € +1 παιδί δωρεάν)

Συνολική επιδότηση ΟΑΕΔ: 775 € (84%)

Ιδιωτική συμμετοχή: 151 € (16%)

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

α) οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982.

β) οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2020) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

Πώς και πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ στην ενότητα Εφαρμογές Αιτήσεων για επιχειρηματίες-παρόχους ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2021

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας από τη Δευτέρα 24η Μαΐου 2021 και μέχρι και την Τρίτη 15η Ιουνίου 2021. Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στα ΚΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσουν:

  1. Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει o Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών τους (π.χ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ
  2. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
  3. Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφασή της.

Ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών (Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Κω, Πάτμο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελόριζο), με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς.

Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά -χωρίς παροχή πρωινού- θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ-ΟΠΕΚΑ"

Φωτιά στην Κορινθία: Δύσκολες ώρες στο Αλεποχώρι, αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Με τους ανέμους να δυναμώνουν ώρα με την ώρα και την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη εξαιτίας του πυκνού καπνού, η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κορινθία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Προς τα Μέγαρα κινείται φωτιά και οι οικισμοί εκκενώνονται ο ένας μετά τον άλλο!

Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με ισχυρότατη δύναμη της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά, που δεν έχει ενιαίο μέτωπο, στην Κορινθία. Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες (19.05.2021) στον Σχίνο, όμως οι άνεμοι την «έστειλαν» προς το Αλεποχώρι και πλέον κινείται προς Μέγαρα και έχει “περάσει” στην Αττική. 

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, οι άνεμοι εντάθηκαν ξανά και προκάλεσαν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη, με τις πύρινες φλόγες να κινούνται πλέον ανατολικά προς τα Μέγαρα και εξαιτίας της εξέλιξης αυτής έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν κι άλλοι 6-7 οικισμοί. Ήδη μάλιστα εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής από Χάνι Δερβένι έως Άνω και Κάτω Πευκενέα, που τους καλεί να απομακρυνθούν άμεσα προς τα Μέγαρα!

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους. Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές». 

Λίγο πριν από τις 16:00 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, ζήτησε όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους. Εξαιτίας αυτού εστάλη και δεύτερο μήνυμα από το 112. 

Ανεξέλεγκτη η φωτιά

Το σημείο που καίγεται είναι ένα πυκνό δάσος με πεύκα. 

Η φωτιά βρίσκεται τώρα μεταξύ των οικισμών Μαυρατζά, Κοκκιναρέα και Τατούλη, με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν συνεχώς στην περιοχή (η ένταση τους φτάνει τα 6 μποφόρ) να μην αφήνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν όπως θέλουν τη φωτιά, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη. 

Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες που εδώ και περισσότερες από 12 ώρες παλεύουν με τις φλόγες. 

Εκτός όμως από τους ανέμους, τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσκολεύει και ο πυκνός καπνός που σε πολλά σημεία δεν επιτρέπει στα αεροπλάνα να επιχειρήσουν! Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις από αέρος έχουν ενισχυθεί και με αεροπλάνα από τη Θεσσαλονίκη. 

Η φωτιά κατακαίει ένα καταπράσινο δάσος και εκεί ο καπνός είναι τόσο πυκνός που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν, ενώ η μεγάλη θερμική μάζα επίσης δυσχεραίνει την κατάσταση. 

Αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν όπου δεν υπάρχει πολύς καπνός. 

Εκτός από 17 αεροσκάφη, 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος συνδράμουν 17 αεροσκάφη συνολικά και 4 ελικόπτερα, 2 του Στρατού που κάνουν κατάσβεση και από 1 της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος που συντονίζουν. Στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Εκκενώσεις εξαιτίας της φωτιάς

Το μέτωπο της φωτιάς, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα ενώ μαρτυρίες από την περιοχή έλεγαν πως έφτασε ακόμη και τα 10!

Το πρωί της Πέμπτης, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ζημιές σε σπίτια

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Από αέρος συντονίζουν δύο ελικόπτερα, (ένα της ΕΛ.ΑΣ στο οποίο επιβαίνει και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ένα της Πυροσβεστικής), ενώ ένα ακόμα Σινούκ του στρατού συμμετέχει στη κατάσβεση.

Το χρονικό

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις χτες το βράδυ, γιατί στην περιοχή που απ’ όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ, οι οποίοι κατηύθυναν τις φλόγες προς τα Γεράνεια, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι.

Για τον λόγο αυτό ενισχύονταν συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, κυρίως με πεζοπόρα τμήμα αλλά και οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το πρωί που πέταξαν τα εναέρια μέσα η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη.

«Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Κορινθία: Δύσκολες ώρες στο Αλεποχώρι, αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news