facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Άγρια καταδίωξη Τσιγγάνων στην Ελευσίνα από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ

Άγρια καταδίωξη σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή της Ελευσίνας.

Η καταδίωξη ξεκίνησε από την Ελευσίνα όταν ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έκανε σήμα σε όχημα να σταματήσει.

Το αυτοκίνητο αντί να σταματήσει ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια «τρελή» καταδίωξη που κατέληξε στην περιοχή Ψάρι στον Ασπρόπυργο όπου και οι αστυνομικοί κατάφεραν να σταματήσουν το αμάξι. Συνελήφθησαν δύο Τσιγγάνοι και στον έλεγχο που έγινε στο όχημα βρέθηκαν κλοπιμαία.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια καταδίωξη Τσιγγάνων στην Ελευσίνα από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ"

Γ. Πλακιωτάκης: Στα σκαριά Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης

Την καθοριστική συμβολή των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στην ομιλία του στο 12ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

«Εσείς σηκώνετε το κύριο βάρος προκειμένου το Λιμενικό Σώμα να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα» επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης. «Η δράση σας για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας, αλλά και για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη» είπε.

Κατά τον κ. Πλακιωτάκη, η υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων της κυβέρνησης για ενίσχυση των περιπολιών με περισσότερα επιχειρησιακά μέσα στο Ανατολικό Αιγαίο και διακλαδική δράση στηρίζεται στην ανταπόκριση των λιμενικών.

«Γνωρίζουμε ότι δίνετε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό σας και θέλω να σας βεβαιώσω ότι η κυβέρνηση είναι μαζί σας και στηρίζει κάθε προσπάθειά για τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας σας» σημείωσε.

Προς την κατεύθυνηση αυτή, όπως είπε, προχωρά η εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος 2014-2020 ύψους πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ με γρήγορους ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για την προμήθεια σκαφών κι άλλων εξοπλιστικών μέσων από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός σύγχρονου και πολύ καλά εξοπλισμένου Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, πολύ σύντομα δημοσιεύεται η προκήρυξη για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, έργου που θα συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων της χώρας σε πραγματικό χρόνο.

«Γνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης επηρέασαν αρνητικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμενικού και είμαστε αποφασισμένοι να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό παραπάνω» τόνισε ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογράμμισε, στο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη σημαντικών τομέων της ναυτιλίας, θα εξεταστούν και θεσμικά θέματα, που αφορούν τη λειτουργία και την οργάνωση του Λιμενικού Σώματος.

«Στόχος μας είναι η κατάργηση πρόσφατων διατάξεων που έχουν επιφέρει σύγχυση και η δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, ικανού να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του Σώματος και των στελεχών του. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο και έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση.

Είμαστε, όμως, κι αποφασισμένοι να ελέγξουμε αυστηρά κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει τον όρκο που έχετε δώσει και αμαυρώνει την ιστορία των 100 χρόνων του Λιμενικού Σώματος. Πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από αξιωματικούς που θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τους κατωτέρους τους» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Πλακιωτάκης: Στα σκαριά Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης"

Αντικαπνιστικός νόμος: Αρνητικοί οι αστυνομικοί στο να παίξουν το ρόλο του ελεγκτή (βίντεο)

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας» το οποίο στοχεύει στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Με το λεγόμενο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο καταργείται η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και καζίνο.

Παράλληλα επεκτείνεται η απαγόρευση του καπνίσματος και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Για κάθε παράβαση προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες (από 50 ευρώ που ισχύει) και 500 ευρώ τους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

Παράλληλα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για κάπνισμα σε Ι.Χ με ανήλικα. Για τη συγκεκριμένη παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ είτε ο παραβάτης είναι οδηγός, είτε συνοδηγός είτε επιβάτης και στις 3.000 ευρώ αν πρόκειται για αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 1 μήνα στον οδηγό ανεξαρτήτως εάν ο παραβάτης είναι ο ίδιος.

Πέραν των απαγορεύσεων που ισχύουν ήδη, επιβάλλεται πλέον πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξής χώρους:

  • σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους, πλην των χώρων παρασκευής προϊόντων καπνού
  • σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως εκείνα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης
  • στους παντός είδους χώρους αναμονής
  • στα αεροδρόμια, εκτός ειδικών χώρων που θα οριστούν
  • στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων
  • στα παντός είδους κυλικεία
  • στα παντός είδους ΜΜΜ συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των αγοραίων

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του νόμου είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών, η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές, αλλά και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Στην κάμερα του Open Tv, όμως, μίλησαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, και εμφανίστηκαν αρνητικοί στο να παίξουν τον ρόλο του ελεγκτή στον αντικαπνιστικό νόμο. Οι ίδιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντικαπνιστικός νόμος: Αρνητικοί οι αστυνομικοί στο να παίξουν το ρόλο του ελεγκτή (βίντεο)"

Ιταλία για το Γιαβούζ: Απαιτούμε σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου

Μετά τη Γαλλία και η Ιταλία ανησυχεί για τις παράνομες επιχειρήσεις από το τουρκικό σκάφος "Γιαβούζ" στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, νότια του νησιού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκφράζεται η ελπίδα η Τουρκία να στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμη πως τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε πολιτικά μέτρα ως απάντηση στις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο καθώς και να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό.

«Μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για δημιουργία συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα», αναφέρεται.

«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμα δυνατό, και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία για το Γιαβούζ: Απαιτούμε σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου"

Η Γαλλία προειδοποιεί την Τουρκία για το Γιαβούζ: Πρόκειται για εχθρική κίνηση

Η Γαλλία αποδοκιμάζει την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ ανατολικά της νότιας Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική ενέργεια» που είναι πιθανό να οδηγήσει σε «κλιμάκωση των εντάσεων» στην περιοχή.

«Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές Αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας … θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν, αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε «την ευκαιρία να συζητήσει αυτή την κατάσταση με τον Κύπριο ομόλογό του» και «τον ενημέρωσε για την πλήρη και απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας», τόνισε άλλος εκπρόσωπος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γαλλία προειδοποιεί την Τουρκία για το Γιαβούζ: Πρόκειται για εχθρική κίνηση"

Απτόητος ο Ερντογάν: Διαπραγματευόμαστε και τρίτο γεωτρύπανο!

Και τρίτο γεωτρύπανο διαπραγματεύεται η Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε, επίσης, ότι το Φατίχ συνεχίζει τη γεώτρησή του στην ανατολική Μεσόγειο και τώρα έστειλαν και το Γιαβούζ για γεώτρηση στο Μόρφου 1.

Σε ομιλία του στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ, δήλωσε «συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το «το Γιαβούζ το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1. Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι έχουν πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα. «Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα, αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε», δήλωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απτόητος ο Ερντογάν: Διαπραγματευόμαστε και τρίτο γεωτρύπανο!"

Πομπέο από το «Σταύρος Νιάρχος»: Δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας οι παράνομες γεωτρήσεις

Ακόμα ένα μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία, αυτή τη φορά μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έστειλε ο Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και επιδιώκουν την εφαρμογή της, προστατεύοντας παράλληλα την εθνική κυριαρχία. Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσπαθήσουν να πείσουν την Άγκυρα πως οι παράνομες ενέργειες και γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας.

Ο Πομπέο δεν θέλησε πάντως να συνδέσει την υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σε συνδυασμό με την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον τομέα της ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγωγό EastMed και τα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν για την πλήρη εκμετάλλευσή του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, καλώντας την Ελλάδα να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνει πιο ευέλικτη η νομοθεσία. Όπως μάλιστα ανέφερε, χαρακτηριστικά, «βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε».

Ο Μάικ Πομπέο τόνισε πως η Ρωσία υπονομεύει τη σταθερότητα των γειτονικών της χωρών. Ανέφερε δε πως το Ιράν επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας μάλιστα σε έκρηξη του προσφυγικού. Σε ό,τι αφορά δε την Κίνα και με αφορμή επενδύσεις της στην Ελλάδα (π.χ. Cosco-ΟΛΠ), τόνισε ότι η ίδια η Ευρώπη την έχει χαρακτηρίσει ως συστημικό κίνδυνο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει «τις σωστές αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια είπε πως παραμένουν μια περιοχή στρατηγικού ανταγωνισμού και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα θετικό βήμα για τη σταθερότητα της περιοχής.

Μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών στην ομιλία: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο Μαριάννα Βαρδινογιάννη

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πομπέο από το «Σταύρος Νιάρχος»: Δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας οι παράνομες γεωτρήσεις"

Βίντεο: Ο Πολάκης με τσιγάρο στο χέρι χορεύει ζεϊμπέκικο σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τι κι αν ο αντικαπνιστικός νόμος έχει ήδη κατατεθεί και τα πρόστιμα που προβλέπει είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά» για τους «θεριακλήδες», οι οποίοι αδυνατούν να περιορίσουν τις συνήθειές τους μέσα σε κλειστό χώρο. 

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης έδειξε για άλλη μια φορά να μην υπολογίζει νόμους και διατάξεις και «πιάστηκε» με αναμμένο τσιγάρο σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε χώρο διασκέδασης στο Γάζι, λίγο έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και με το κέφι να έχει ανάψει, ο κ. Πολάκης ανέβηκε στην πίστα για να χορέψει με το τσιγάρο στο στόμα, ενώ τα λίγα άτομα που είχαν μαζευτεί γύρω του, τον χειροκροτούσαν. 

Δείτε το σχετικό βίντεο 




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Ο Πολάκης με τσιγάρο στο χέρι χορεύει ζεϊμπέκικο σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ"

Το πόρισμα για το έγκλημα στον Σαρωνικό

Πλοιοκτήτης δίνει την εντολή στα δύο «προσεκτικά επιλεγμένα» μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιού του να το βυθίσουν. Αφού πρώτα ανοίξουν τα στόμια των δεξαμενών του πετρελαίου που μεταφέρει, ώστε όλη αυτή η ποσότητα να μην "σφραγιστεί" στο ναυάγιο, αλλά να διαχυθεί σκόπιμα στη θάλασσα. Τους απαγορεύει να ειδοποιήσουν το Λιμενικό, όπως δεν πράττει ούτε αυτός, προκειμένου να μη «χαλάσει η δουλειά» και προλάβουν οι αρχές να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή. 
Στη συνέχεια, αναθέτει τη δουλειά της αντιρρύπανσης και της ανέλκυσης του ναυαγίου σε δικούς του, ώστε να επωφεληθεί οικονομικά από όλη τη διαδικασία. «Χαλαρά με τις εργασίες», είναι η εντολή που τους δίνει, προκειμένου τα πετρελαιοειδή να προλάβουν να ρυπάνουν ολόκληρο τον Σαρωνικό. 
Τα λεφτά που παίζονται είναι πολλά, πολύ περισσότερα από όσο αξίζει το γερασμένο πια καράβι του, που αποφάσισε να θυσιάσει σαν πιόνι στη σκακιέρα προκειμένου να αιχμαλωτίσει τη «βασίλισσα»: Τα πολλά εκατομμύρια ευρώ όλης αυτής της διαδικασίας, συν τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών.
Θύμα, φυσικά, το θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας και οι εκατομμύρια πολίτες και τουρίστες της Αττικής.
Το σενάριο αυτό θυμίζει συνωμοσιολογική ταινία με πρωταγωνιστή τον «κακό» που καταστρέφει τον πλανήτη για να βγάλει αυτός λεφτά, είναι όμως η απτή πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στο επίσημο πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων για το πολύκροτο ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», εξαιτίας του οποίου το φθινόπωρο του 2017 «μαύρισε» ο Σαρωνικός Κόλπος, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών.
Το zougla.gr φέρνει στο φως το πόρισμα του Α.Σ.Ν.Α., το οποίο εν πολλοίς ταυτίζεται με τη γνώμη και την επιχειρηματολογία του έμπειρου πλοιάρχου Χαράλαμπου Λιβαδά για το συμβάν, ο οποίος από πολύ νωρίς, μέσω των επίσημων καταθέσεων του και των επιστολών του, είχε αναδείξει την «εγκληματική» ουσία της δυσώδους αυτής υπόθεσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Διαβάστε τις αναλυτικές επιστολές του Χαράλαμπου Λιβαδά στο zougla.gr εδώεδώ και εδώ.
Το πόρισμα του ΑΣΝΑ
Το πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων αποφαίνεται για τις αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το ναυτικό ατύχημα του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». που βυθίστηκε στις 10/09/2017 με αποτέλεσμα την εκτεταμένη ρύπανση του Σαρωνικού.
Σύμφωνα με αυτό, εξαιτίας του ναυαγίου περίπου 2.500 τόνοι πετρελαιοειδών εκλύθηκαν στον Σαρωνικό, ενώ οι εργασίες απάντλησης απορρύπανσης διήρκεσαν 84 ημέρες και ανατέθηκαν σε εταρείες του «Ομίλου Spanopoulos Group».
Η βύθιση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, δε, μόνο φυσιολογική δεν ήταν παρά τη μεγάλη ηλικία του πλοίου (45 έτη), καθώς στον πιο πρόσφατο έλεγχο που έγινε, όσον αφορά στην κατασκευή, στον μηχανολογικό εξοπλισμό και στη λειτουργικότητά του, το πλοίο βρέθηκε να είναι σε καλή κατάσταση και αξιόπλοο.
Πώς βύθισαν το πλοίο
Το πόρισμα αναφέρεται αναλυτικά στις συνθήκες βύθισης του πλοίου. Τις κρίσιμες στιγμές τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου 2017, πάνω στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» βρίσκονταν μόνο δύο άτομα από το εντεκαμελές πλήρωμα, ο μηχανοδηγός Γιώργος Ρέτζος και ο ναύτης Γιώργος Κοφινάς, γεγονός από μόνο του απαράδεκτο και ύποπτο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΑΣΝΑ. 
Χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από το γεγονός ότι το πλοίο προτού βυθιστεί πήρε εγκάρσια πλευρική κλίση, το οποίο συμβαίνει μόνο όταν προστεθεί βάρος στην πλευρά του. Το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ όμως είχε άδειεις τις δεξιές πλευρικές δεξαμενές έρματος και ο μόνος τρόπος για να συνέβη αυτό, ήταν να εισέλθει με κάποιον τρόπο θαλασσινό νερό σε αυτές. Όπως λοιπόν συμπεραίνουν οι πραγματογνώμονες το πλοίο βυθίστηκε διότι στις τρεις συγκεκριμένες δεξαμενές έγινε εισροή θαλασσινού νερού για μία ώρα και ένα τέταρτο, δηλαδή από τη 01.20 έως τις 02.35 της 10ης Σεπεμβρίου. 
Όμως μόνο με έναν τρόπο θα μπορούσε να έχει γίνει αυτό.
«Ο τρόπος αυτός ήταν ο ερματισμός του πλοίου, ενόσω αυτό ήταν ταυτόχρονα φορτωμένο. Ο ερματισμός επιτυγχάνεται με το χειροκίνητο άνοιγμα των επιστομίων του δικτύου εισροής θαλασσινού νερού στις δεξαμενές έρματος, οπότε συντελείται αυτόματα με τη βαρύτητα χωρίς τη μεσολάβηση αντλίας. Σε αυτή την περίπτωση στην κατάσταση πλήρους φόρτου που βρισκόταν το πλοίο, μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε εγκληματική για το πλοίο πράξη αφού, λόγω του ότι αυτό ήταν ταυτόχρονα φορτωμένο, δεν διέθετε πλεόνασμα πλευστότητας τόσο, ώστε να καλύψει το επιπλέον φορτίου του έρματος που μπορούσαν να πάρουν οι πλευρικές δεξαμενές. Όμως, τα επιστόμια ήταν ερμητικά κλειστά, γιατί έτσι επιβαλλόταν στην προκειμένη κατάσταση φόρτου του πλοίου», αναφέρεται στο πόρισμα. 
Πώς μπορεί λοιπόν να άνοιξαν τα εν λόγω επιστόμια;
«Μόνο μια εξήγηση μπορεί να δοθεί: Κάποιος πήγε και τα άνοιξε επί τούτου. Ο εν λόγω χειρισμός έλαβε χώρα μέσα από το πλοίο. Πρόκειται για σκόπιμη και εγκληματική εις βάρος του πλοίου ενέργεια που το οδήγησε στη βύθισή του»...
Και προστίθεται στο πόρισμα: «Τα δύο μέλη του πληρώματος παρακολουθούσαν άπρακτοι και αδρανείς την αυξανόμενη πλευρική κλίση του πλοίου και αρκέσθηκαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πλοίαρχο. Δεν ειδοποίησαν τις αρχές. Ειδοποίησαν μόνο τον πλοίαρχο και τον Α μηχανικό με μισή ώρα καθυστέρηση, ενώ το Λιμενικό δεν ενημερώθηκε ούτε από αυτούς! Το Λιμενικό έμαθε για το συμβάν από ένα φορτηγό πλοίο που βρισκόταν στο σημείο. Οι Λιμενικοί πήραν στη συνέχεια οι ίδιοι τον πλοίαρχο τηλέφωνο για να ενημερωθούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Πώς έγινε η ρύπανση
Η βύθιση του πλοίου ήταν το πρώτο μέρος της δόλιας ενέργειας - το δεύτερο ήταν η διασφάλιση ότι όλο το πετρέλαιο θα χυνόταν στον Σαρωνικό, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ρύπανση.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πρώτων ανθρώπων που έφτασαν στο σημείο πριν ακόμα βυθιστεί το πλοίο και ενώ είχε πάρει κλίση, ποσότητα πετρελαίου είχε ήδη διαφύγει στη θάλασσα (οι δύο ναυαγοί-μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν «μαύροι» από το ρυμουλκό που έφτασε πρώτο).
Στην περίπτωση που δεν είχαν ανοιχτεί τα καπάκια, το πλοίο θα βυθιζόταν χωρίς να έχει διαφύγει το φορτίο στη θάλασσα, αφού θα έμενε εγκλωβισμένο εντός των σφραγισμένων δεξαμενών. Άρα δεν θα υπήρχε ρύπανση.
«Αυτονόητο το συμπέρασμα ότι κάποιος προέβη στη δόλια ενέργεια του ανοίγματος μερικών ή όλων από τα καπάκια πριν το πλοίο πάρει κλίση», αναφέρεται στο πόρισμα. 
Το Συμβούλιο καταλήγει ότι κανείς δεν επεδίωκε τη σωτηρία του πλοίου, αντίθετα όπως φαίνεται το επιδιωκόμενο ήταν να αφθεί το πλοίο να βουλιάξει ανενόχλητο και αβοήθητο. «Επρόκειτο για προσχεδιασμένη επιδίωξη», υπογραμμίζεται. 
Πώς κέρδισαν από την καταστροφή του Σαρωνικού
«Τα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν προκύπτουν καταφανέστατα από τα οικονομικά οφέλη που εξήγαγαν από τη διαχείριση της αντιρρύπανσης και απορρύπανσης οι εταιρείες στις οποίες ο πλοιοκτήτης ανέθεσε τις επιχειρήσεις αυτές. Το περιουσιακό όφελος συνίσταται αφενός στη λήψη της ασφαλιστικής αποζημίωσης και αφετέρου στην αποκόμιση από το Πράσινο Ταμείο των ειδικών αποζημιώσεων για το κόστος των εργασιών, υλικών και μέσω απορρύπανσης», αναφέρει ξεκάθαρα το πόρισμα του ΑΣΝΑ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ ήταν ασφαλισμένο για αστική ευθύνη έναντι τρίτων και για αστική ευθύνη απορρύπανσης - τα συμβόλαια δε έληγαν έληγαν λίγες μέρες αργότερα (στις 30/9/2017)! Συνολικά έγιναν δεκάδες αιτήματα αποζημίωσης ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ προς τον διεθνή Οργανισμό IOPC FUNDS και αιτήματα ύψους 94,4 εκατομμύρια ευρώ στο Πρωτοδικείο Πειραιά.
Σημειώνεται πως ο πλοιοκτήτης δεν ανέθεσε απευθείας στις εταιρείες που τελικά έκαναν την απορρύπανση, αλλά επέλεξε την παρεμβολή της Spanopoulos Group μέσω της οποίας έγιναν υπεργολαβικά οι αναθέσεις στις εταιρείες που πραγματοποίησαν τελικά την απορρύπναση. 
Όσο πιο μεγάλη ήταν η ρύπανση, τόσο περισσότερα και τα κέρδη. Για αυτό η «Σπανόπουλος Ρυμουλκά» ολοκλήρωσε τις εργασίες στεγανοποίησης και σφράγισης του ναυαγίου 53 ώρες αργότερα, χρόνος ο οποίος είναι τεράστιος και δεν δικαιολογείται. Οι εργασίες απάντλησης δε ολοκλήρωθηκαν μετά από έντονες και επανειλημμενες ειδοποιήσεις και εντολές - δηλαδή πιέσεις - των Λιμενικών Αρχών προς την εταιρεία για την επίσπευση των εργασιών, 19 ημέρες μετά τη βύθιση (29/09/2017), χρονικό διάστημα το οποίο επίσης κρίνεται υπερβολικό. 
Τελικά, το πλοίο ανελκύθηκε δύο μήνες και 20 ημέρες αργότερα.
Οι υπαίτιοι σύμφωνα με το ΑΣΝΑ:
«Περιβαλλοντικό έγκλημα χωρίς τιμωρία»
Όπως ανακοίνωσε το WWF Ελλάς, στις 10 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν ήδη δύο χρόνια από το περιβαλλοντικό έγκλημα και την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Αγία Ζώνη ΙΙ», μαυρίζοντας τις ακτές και τη θάλασσα του Σαρωνικού. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα παραμένει ποινικά ατιμώρητο.
Η ανακοίνωση του WWF:
«Συγκεκριμένα, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η φάση της ανάκρισης, ενώ μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι για τρίτη φορά αντικαταστάθηκε ο αρμόδιος ανακριτής, προκαλώντας νέες σημαντικές καθυστερήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. 
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017, το WWF Ελλάς υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά που διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελοειδή στον Σαρωνικό Κόλπο. Θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, το WWF Ελλάς, ως άμεσα ενδιαφερόμενη περιβαλλοντική οργάνωση, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς. Η μήνυση βασίζεται στις οδηγίες 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».
Καθώς το αδίκημα της πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό απομακρύνεται από τη συλλογική μνήμη, οι αργοί ρυθμοί απόδοσης ποινικών ευθυνών στη συγκεκριμένη υπόθεση εντείνουν το κλίμα ατιμωρησίας και δημιουργούν δικαιολογημένα την εντύπωση ότι φύση και άνθρωπος παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι σε περιβαλλοντικές παρανομίες και εγκληματικές πράξεις που απειλούν το μέλλον του τόπου μας.
zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πόρισμα για το έγκλημα στον Σαρωνικό"

Πομπέο: Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

Μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από κοινού με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια μετά τη συνάντησή τους.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική πλευρά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».


Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου. Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες, τόνισε ο κύριος Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».





Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για το θέμα. 

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου είχε θέσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή».





Δένδιας: Η συνεργασία μας συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στη νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ τόνισε ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή.

"Η χώρα μας μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας, λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα".

Στο σημείο αυτό έκανε μνεία στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μια απόφαση που, όπως τόνισε, "έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή".

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία της στρατηγικής αναβάθμισης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επισήμανε ότι "αυτή καθαυτή, συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας" επισημαίνοντας ότι "οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο, καθώς και ότι "το επιστέγασμα όλης αυτής της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει είναι αναμφισβήτητα ο Στρατηγικός Διάλογος, ο Δεύτερος Γύρος του οποίου, εκκινεί τη Δευτέρα".

Και πρόσθεσε: "Είναι, επίσης, απόδειξη της δέσμευσης Ελλάδος και ΗΠΑ να οδηγηθούμε σε μια ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας μας που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τομείς που μέχρι σήμερα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον".

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται από τα περιφερειακά ζητήματα, την άμυνα και την ασφάλεια, έως την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις των κοινωνιών μας και, φυσικά, τα θέματα ενέργειας. Ως προς την ενέργεια, όπως υπογράμμισε "το ουσιαστικό διακύβευμα παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας" αποσαφηνίζοντας ότι "για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, συνεργαζόμαστε εντατικά με τους εταίρους μας και τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προάγοντας μαζί τη συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πάντα όμως στη βάση της διεθνούς νομιμότητας".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πομπέο: Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις"

Συρία: Αν επιτεθεί η Τουρκία θα έχουμε γενικευμένο πόλεμο

Οι πιστές στον Άσαντ δυνάμεις στη Συρία υπόσχονται να αντιδράσουν αν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι «δεν θα διστάσουν να μετατρέψουν τυχόν απρόκλητη (τουρκική) επίθεση σε γενικευμένο πόλεμο» για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους στη βορειοανατολική Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην ελεγχόμενη από τις πιστές στον Άσαντ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις περιοχή ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, όπου η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη εγκαθιδρύσει μια σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη».

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη μεθόριο με τη Συρία από κοινού με την Τουρκία, όμως η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο και έχει επανειλημμένα απειλήσει να πραγματοποιήσει εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Αν επιτεθεί η Τουρκία θα έχουμε γενικευμένο πόλεμο"

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Κεφαλονιάς

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου απηύθυνε αίτημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, για να κηρυχθούν η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης και η Τοπική Ενότητα Θηναίας του Δήμου Αργοστολίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των σοβαρών συνεπειών σε υποδομές, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που επέφεραν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες.

Η Περιφερειάρχης σε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας-Ιθάκης κύριο Σταύρο Τραυλό και τους Δημάρχους των πληγέντων Δήμων εξετάζει τα άμεσα μέτρα παρέμβασης σε βασικές υποδομές αντιπλημμυρικών έργων.

Αύριο Κυριακή 6 Οκτωβρίου η Περιφερειάρχης θα βρίσκεται στην Κεφαλλονιά για να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και να προωθήσει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση την λήψη των απαραίτητων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών των καταστροφών όπως και την πρόληψη και οχύρωση ενάντια στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Κεφαλονιάς"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκόπελος λόγω της κακοκαιρίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητήθηκε από τον δήμο Σκοπέλου να κηρυχθούν οι κοινότητες Γλώσσας, Κλήματος και Πανόρμου λόγω της χθεσινής βροχόπτωσης, χαλαζόπτωσης και ανεμοθύελλας που έπληξαν το νησί.

Στο αίτημά του, που απεστάλη εγγράφως προς την περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμος Σκοπέλου αναφέρει ότι διαβρώθηκαν αγροτικοί και δασικοί δρόμοι, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού κυρίως στην Γλώσσα, υπέστησαν ζημιές τα λιμάνια στο Λουτράκι και στο Νέο Κλήμα, αλλά και σχολικές μονάδες στις ίδιες περιοχές.

Ο δήμος Σκοπέλου αναφέρει επίσης ότι ολοκληρωτικά καταστάφηκαν οι ηλιακοί συλλέκτες στους θερμοσίφωνες της περιοχής, όπως μεγάλες ζημιές υπέστησαν από την κακοκαιρία όλα τα αυτοκίνητα, τα σκίαστρα και τα τραπεζοκαθίσματα δεκάδων καταστημάτων.

powered by Rubicon Project
Επίσης σύμφωνα με τον δήμο Σκοπέλου καταστράφηκε ολοκληρωτικά όλη η ελαιοπαραγωγή, αφού ο ελαιόκαρπος ήταν σχεδόν έτοιμος για συλλογή.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκόπελος λόγω της κακοκαιρίας"

Χατζηδάκης: «Θα υπάρξει και τρίτη φάση για το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης θα υπάρξει μια «σιωπηρή παράταση», αλλά οι υπόχρεοι θα πρέπει να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υποβάλλουν τον φάκελο τους ακόμα κι αν δεν είναι ολοκληρωμένος. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν μια πίστωση χρόνου και θα θεωρούνται εμπρόθεσμοι.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο Υπουργός, «κανείς δεν θα χάσει την περιουσία του», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιβληθούν και πρόστιμα.

Σε ό,τι αφορά το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι θα υπάρξει και Τρίτη φάση για το πρόγραμμα καθώς οι πόροι της δεύτερης φάσης εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη οριστεί.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν απαραίτητα για την σωτηρία της επιχείρησης καθώς η έκθεση του ορκωτού λογιστή τον περασμένο Απρίλιο έθετε θέμα βιωσιμότητας της εταιρείας και μετά από το σχέδιο σωτηρίας από τη σημερινή Κυβέρνηση, ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει πιά.

Ο κ. Χατζηδάκης, αφού είπε πως η μέση επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριά είναι περίπου 2,5 ευρώ το μήνα, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για τη σωτηρία της ΔΕΗ ήταν «κληρονομιά της κυβέρνησης Τσίπρα».

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, για την αντισυνταγματικότητα του «Νόμου Κατρούγκαλου» σε ορισμένες από τις προβλέψεις του, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα σεβαστεί στο ακέραιο τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: «Θα υπάρξει και τρίτη φάση για το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»"

Επεισόδια και χημικά στο κέντρο της Αθήνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για ενίσχυση των νατοϊκών βάσεων στη χώρα, με αφορμή και την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, ενώ ακολούθησε πορεία μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.
Στην πορεία σημειώθηκαν επεισόδια. 
Συγκεκριμένα, κάποια άτομα έριξαν μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν, ενώ ακολούθησαν μικροσυμπλοκές μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και αστυνομικών, με τους δεύτερους να προχωρούν σε χρήση χημικών.
Όπως είναι λογικό, η ένταση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η κυκλοφορία γίνεται μετ' εμποδίων.





news
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια και χημικά στο κέντρο της Αθήνας"

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Το Γιαβούζ έφτασε κι ετοιμάζεται για γεωτρήσεις

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας ... θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Το Γιαβούζ έφτασε κι ετοιμάζεται για γεωτρήσεις"

Ερντογάν: Αρχίζουμε επιχειρήσεις στη Συρία ακόμη και σήμερα ή αύριο

«Κάναμε τις προετοιμασίες μας, κάναμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες για τη Συρία», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, όπου η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη εγκαθιδρύσει μια σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη».

«Κάναμε τις προετοιμασίες μας, κάναμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε δε πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες ενέργειες στη Συρία και πως αυτές μπορεί να αρχίσουν «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη μεθόριο με τη Συρία από κοινού με την Τουρκία, όμως η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο και έχει επανειλημμένα απειλήσει να πραγματοποιήσει εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν θεωρεί ότι οι προσπάθειές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία θα αποδώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί και είναι έτοιμη να αναλάβει η ίδια δράση.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν την υπό την ηγεσία της YPG δύναμη που νίκησε τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι κινούνται υπερβολικά αργά για τη δημιουργία της ζώνης. Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης για το πόσο βαθιά μέσα στη Συρία θα πρέπει να εκτείνεται και ποιος θα πρέπει να την ελέγχει.
Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε αργότερα στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη πως η Τουρκία θα θέσει τέλος στη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» αν η Ουάσινγκτον χρονοτριβήσει στο θέμα, ανέφερε το υπουργείο του οποίου προΐσταται.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Αρχίζουμε επιχειρήσεις στη Συρία ακόμη και σήμερα ή αύριο"

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Κατάφωρη η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία

Στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 10:30 ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου από ελληνικής πλευράς βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Δένδιας.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Πομπέο με τους δύο πολιτικούς να έχουν έναν σύντομο διάλογο με χαμόγελα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον υπ. Άμυνας το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας παράλληλα τη στενή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στους τομείς της οικονομίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και να προσθέτει ότι οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα




Μητσοτάκης: Ακραία ρητορική από την Τουρκία - Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου οι κινήσεις της στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Στον χαιρετισμό του πριν την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εμπορίας της Αμερικής και τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή σας πραγματοποιείται νωρίς, 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιηήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Ειδική και εκτενής ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στην τουρική προκλητικότητα στο ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με αφορμή «την επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που ενισχύει το στρατηγικό αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα τωνω παραβιάσων του διεθνούς δικαίου και την ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα».

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα» κάνοντας αναφορά και στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.

«Σας καλοσωρίζω με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας χαιρετίζω το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών» ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης.

mits01






Πομπέο: Οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να επενδύσουν

Επισημαίνοντας πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», είπε ο κύριος Πομπέο.

Αμέσως μετά επισήμανε πως «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». 

Επίσης, ο κύριος Πομπέο επισήμανε πως θα συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας «στην γεωργαφική περιοχή, που είναι πολύ δυναμική, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή, και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα να διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».

«Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας», είπε με χιούμορ ο υπουργός Εξωτερικών, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην Αθήνα από το βράδυ της Παρασκευής. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του, με το επίσημο πρόγραμμα του αμερικανού ΥΠΕΞ να ξεκινάει σήμερα, Σάββατο. Είχε προηγηθεί η σύντομη επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο και στη Βόρεια Μακεδονία, με στόχο να συζητηθεί ο ρόλος των δύο μικρών Βαλκανικών χωρών στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επικύρωσης της ένταξής της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα θα παραμείνει κάτι περισσότερο από δύο 24ωρα. Μεγάλο βήμα προόδου, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών που είχε επισκεφτεί την χώρα (Τζον Κέρι, 4 Δεκεμβρίου 2015) είχε μείνει ελάχιστες ώρες, αναχωρώντας εσπευσμένα για την Τουρκία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παναγιωτόπουλο είχε την Παρασκευή και ο αμερικανός ομόλογός του Μάρκ Έσπερ, ενόψει της επίσκεψης Πομπέο. Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter, ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο γιατί η Ελλάδα είναι ένα από λίγα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για την άμυνα. Αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα πιστό φίλο των σύμμαχο των ΗΠΑ, σημείωσε ότι την προέτρεψε να συμμετάσχει στη διεθνή πρωτοβουλία για την προστασία κρίσιμων συμφερόντων στον Κόλπο.



Μέσω σόσιαλ μίντια και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Πομπέο «έρχεται σε μια στιγμή εξαιρετικής ευκαιρίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και εμβαθύνει τους δεσμούς στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, της άμυνας και πολλών άλλων».

Πράγματι, αν και στο κέντρο της επίσκεψης βρίσκεται η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, η οποία καλύπτει άμεσα και έμμεσα ενεργειακά, γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά ζητήματα, η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ σηματοδοτεί την γενικότερη αναβαθμισμένη σχέση της Ουάσιγκτον με την Αθήνα. 

Προετοιμάζει, επίσης, και ουσιαστικά το έδαφος για το δεύτερο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου. Για τον σκοπό αυτό έρχονται στην Αθήνα έξι ανώτατα στελέχη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Αυτά θα διεξάγουν τις συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους τους την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με σκοπό να δημιουργηθούν πρόσθετοι μηχανισμοί και πεδία συνεργασίας των δύο χωρών. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σταδιακά σε παίκτη-κλειδί για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Η διολίσθηση της Τουρκίας προς τη Ρωσία, μάλιστα, προσδίδει σ' αυτή την αλλαγή μονιμότερο χαρακτήρα, αν και ακόμα βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο.

Η επίμαχη αμυντική συμφωνία παραχωρεί ελληνικές στρατιωτικές βάσεις για χρήση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε αντάλλαγμα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας, ενώ κρίσιμη είναι και η από κοινού εκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Βόλου και μία γενικότερη ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύμπτωση ότι η επίσκεψη του Πομπέο συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση της επιβολής δασμών σε 150 ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και την παραδοχή του επικεφαλής του Στειτ Ντιμπάρτμεντ ότι ήταν παρών όταν έγινε το τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του. Τηλεφώνημα, το οποίο οδήγησε στην έναρξη έρευνας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε βάρος του Αμερικανούπροέδρου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στις 11:25 π.μ., ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στη συνέχεια, στις 12:30 θα διεξαχθούν συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).

Το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Πομπέο: Κατάφωρη η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία"

Βρούτσης: Οκτώβριο η επιστροφή χρημάτων συμψηφισμού σε επαγγελματίες

Στην δέσμευση ότι οι νέες πολιτικές του ασφαλιστικού θα οικοδομηθούν πάνω στις αποφάσεις των δικαστών και του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου προχώρησε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων συμψηφισμού σε ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δράσει γρήγορα. Στόχος όπως ανέφερε είναι να φτιαχτεί ένα δίκαιο ασφαλιστικό.

Επανέλαβε ότι όλα όσα προβλέπονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ θα αποδοθούν στο ακέραιο στους συνταξιούχους και δεν θα αδικηθεί κανείς.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την δέσμευση της για μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες από 1ης Ιουλίου του 2020 για να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί το υψηλό κόστος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Οκτώβριο η επιστροφή χρημάτων συμψηφισμού σε επαγγελματίες"

Ζεεχόφερ: Δεν υποκλινόμαστε στον Ερντογάν – Πρέπει να βοηθήσουμε Ελλάδα και Τουρκία με τους πρόσφυγες

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ - διαφορετικά, οι μετανάστες θα συνεχίσουν τον δρόμο τους και «είναι ζήτημα χρόνου να φθάσουν και στην Γερμανία», προειδοποίησε.

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, αργά χθες το βράδυ από την Αθήνα, για να τονίσει: «Αν οι χώρες δεν μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν, τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν την μετανάστευσή τους περαιτέρω. Στόχος είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός τόνισε για μία ακόμη φορά την σημασία της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» της Καγκελαρίου Μέρκελ και ζήτησε μια ευρωπαϊκή λύση για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. «Αν δεν βοηθήσουμε, το λέω στον γερμανικό λαό, αυτοί οι άνθρωποι αργά ή γρήγορα θα βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία», επανέλαβε και απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί «υπόκλισης» στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει υποδεχόμενη πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πρότυπο της συμφωνίας με την Γαλλία, την Ιταλία και την Μάλτα για όσους διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της και να πάρει πρόσφυγες από κάθε γωνιά του πλανήτη». «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ευρωπαϊκή λύση, στην οποία θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα». Παρέπεμψε δε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής. «Δεν πρόκειται για θέμα που μπορεί κανείς να λύσει σε λίγες ώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία θα μπορούσε επιπροσθέτως να βοηθήσει στην προστασία των συνόρων και να υποστηρίξει την διαδικασία των επιστροφών, συνέχισε ο κ. Ζεεχόφερ, αναφερόμενος σε δυνατότητες για βοήθεια σε διμερές επίπεδο. «Είναι και προς το δικό μας συμφέρον, καθώς μια λειτουργική διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία αποθαρρύνει άλλους πρόσφυγες να πάρουν αυτό τον δρόμο», τόνισε ο γερμανός πολιτικός.

«Η καλή ατμόσφαιρα και τα καλά λόγια δεν αρκούν», πρόσθεσε ο Χορστ Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στις «θετικές συνομιλίες» με τους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχε χθες και προχθές στην ‘Αγκυρα. «Τώρα πρέπει να εργαστούμε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει σε αυτό και να βρούμε μια βιώσιμη λύση», κατέληξε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεεχόφερ: Δεν υποκλινόμαστε στον Ερντογάν – Πρέπει να βοηθήσουμε Ελλάδα και Τουρκία με τους πρόσφυγες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news