facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Επίδομα για να αλλάξετε κουφώματα -Πότε και πού οι αιτήσεις

Ευκαιρία για την αναβάθμιση του σπιτιού σας, που προβλέπει ακόμα και να αντικαταστήσετε τα κουφώματα, έχετε με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Το νέο έκτακτο επίδομα στοχεύει στην ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών, στην οποία έχει στρέψει το βάρος η κυβέρνηση, για να βγει ο δύσκολος χειμώνας της ακραίας ακρίβειας.

Αναλυτικές λεπτομέρειες θα βγουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, τουλάχιστον, υπάρχουν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα κηρυχθεί νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».Τα κριτήρια για το νέο «Εξοικονομώ»

Επίδομα για κουφώματα: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Θα ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90% με όριο τις 25.000 ευρώ, ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το «Εξοικονομώ» με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή χαμηλότερη.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

αντικατάσταση κουφωμάτων
εξωτερική θερμομόνωση
συστήματα θέρμανσης – ψύξης
συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης
συσκευές Smart Home
οικιακές ηλεκτρικές συσκευές
Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν:

Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χωρών κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου,
αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων.

«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» – Πότε ξεκινάει, τα κριτήρια
Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίδομα για να αλλάξετε κουφώματα -Πότε και πού οι αιτήσεις "

Αίθριος ο καιρός αύριο με νέα άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη (02.11.2022) με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 23 με 25 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά το πρωί έως 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην Κρήτη. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια το πρωί έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίθριος ο καιρός αύριο με νέα άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα"

Η τουρκική ακτοφυλακή για το συμβάν στη Σάμο: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Η τουρκική ακτοφυλακή έβγαλε ανακοίνωση αλλά με μια αντιστροφή της πραγματικότητας και κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου σχετικά με το περιστατικό ανοιχτά της Σάμου.

Η τουρκική ακτοφυλακή αναφέρει, σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, ότι το επεισόδιο έγινε σε περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση της Τουρκίας και ότι πρώτα το ελληνικό σκάφος έκανε επίδειξη οπλισμού για αυτό υποχρεώθηκε και το τουρκικό να κάνει το ίδιο.

«Η Τουρκία όχι απλώς είναι ο αυτουργός των ροών προς τα ελληνικά νησιά, αλλά δημιουργεί προβλήματα και στην διάσωσή τους όταν προκύπτει κάποιο ναυάγιο. Η Άγκυρα διαχρονικά επιδιώκει να επεκτείνει αυθαίρετα την περιοχή ευθύνης της για την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσής μέχρι το μέσο του Αιγαίου, ώστε αυτή η επιχιερησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου να ταυτίζεται με τις διεκκδικησεις. Και πολύ συχνα δημιουργεί σύγχυση και στα παραπλέοντα σκάφη τα οποία ενημερώνονται από το αρμόδιο Κέντρο του Πειραιά για την ύπαρξη ναυαγίου και αυτό καθιστά ακομη πιο δύσκολες τις επιχειρήσεις διάσωσης» αναφέρει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει:

«Σήμερα ξεπέρασε κάθε οριο καθώς η τουρκική παρέμβαση εκτυλίχθηκε εντος των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όμως και το σημερινό επεισόδιο δείχνει ότι οι εντολές που έχουν δοθεί στην τουρκική ακτοφυλακή δεν είναι η διάσωση των δυστυχισμένων ναυαγών, αλλά η προβολή των διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας».

Σχετικά με την οργή του Ερντογάν για την στήριξη Σολτς στην Ελλάδα είπε: «Θα μπορούσε η Αθήνα να μπει στον πειρασμό να μιλήσει όπως ο κ. Ερντογάν και να ειρωνευθεί ότι τρέχει και παρακαλάει δεξιά και αριστερά για να ζητήσει την εύνοια των μεγάλων δυναμεων έναντι της Ελλαδας… Καθώς να θυμίσω, δεν στρέφεται μονο προς τον κ. Σολτς αλλα αντίστοιχα παράπονα κάνει διαρκώς ο κ. Ερντογάν πότε προς την Ουάσινγκτον πότε προς τις Βρυξέλλες ότι δεν κρατούν πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξυ Ελλάδας και Τουρκίας. Την οποία βεβαιως εννοεί ως ανοχή στον αναθεωρητισμό του».
ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η τουρκική ακτοφυλακή για το συμβάν στη Σάμο: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου"

Αναστέλλονται για αύριο (2/11) όλες οι κινήσεις πλοίων στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά

Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που επιτηρεί τη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε απόψε ότι αναστέλλονται όλες οι κινήσεις φορτηγών πλοίων αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στο JCC, «οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να μην προγραμματίσουν μετακινήσεις φορτηγών πλοίων στις 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας».

Τρία φορτηγά πλοία που είχαν αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια μπήκαν σήμερα το πρωί στον «ανθρωπιστικό διάδρομο», παρά την προσωρινή απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία αυτή. Οι μετακινήσεις των πλοίων «εγκρίθηκαν από τις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε το JCC, διευκρινίζοντας ότι «η αντιπροσωπεία της Ρωσίας ενημερώθηκε» για το θέμα.

Η Γραμματεία ανέφερε επίσης ότι επιθεωρητές της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών ολοκλήρωσαν 36 επιθεωρήσεις σε πλοία σήμερα, 1η Νοεμβρίου.

Η Ρωσία προειδοποίησε την Δευτέρα ότι είναι «επικίνδυνο» να συνεχιστεί η ναυσιπλοΐα κατά μήκος του διαδρόμου αυτού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Η Μόσχα, που υποστηρίζει ότι ο διάδρομος χρησιμοποιήθηκε από τον ουκρανικό στρατό για να πληγεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στον κόλπο της Σεβαστούπολης, ζητά «εγγυήσεις ασφαλείας» από το Κίεβο.

Το Κέντρο Συντονισμού διαβεβαίωσε απόψε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αμίρ Αμπντουλάχ «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία» ώστε να επιστρέψουν στη συμφωνία όλες οι πλευρές. Ο Αμπντουλάχ έγραψε την Δευτέρα στο Twitter ότι «κανένα πολιτικό φορτηγό πλοίο» δεν θα πρέπει να αποτελέσει στρατιωτικό στόχο, ούτε να κρατηθεί σε ομηρεία. «Τα τρόμια πρέπει να περάσουν», τόνισε, την ώρα που καμιά δεκαριά πλοία απέπλεαν από ουκρανικά λιμάνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα αυτό σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και «εντός των επόμενων ημερών» αναμένεται ότι θα έχει επαφές και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters  /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλονται για αύριο (2/11) όλες οι κινήσεις πλοίων στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά"

Αριθμός ρεκόρ: 113 φωτιές μέσα σε ένα 24ωρο μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου

Η Δευτέρα (31/10) ήταν η τελευταία ημέρα της αντιπυρικής περιόδου και μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν 113 φωτιές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι φωτιές ξέσπασαν όταν πολλοί θέλησαν να κάνουν αγροτικές εργασίες μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και να κάψουν ξερά χόρτα και κλαδιά. Οι περισσότερες, ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους, ευνοούν σύμφωνα με τους ειδικούς, την εξάπλωσή των πυρκαγιών. Γι' αυτό το λόγο η Πυροσβεστική, απευθύνει σύσταση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και για οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να λαμβάνουν όλα τα υποχρεωτικά μέτρα πυρασφάλειας.

Ειδικότερα η Πυροσβεστική απευθύνει σύσταση στους πολίτες:

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να λαμβάνουν όλα τα υποχρεωτικά μέτρα πυρασφάλειας,

- Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου

- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αριθμός ρεκόρ: 113 φωτιές μέσα σε ένα 24ωρο μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου"

Τι είναι η «τριδημία» για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε

Στη σημερινή (1/10) έκτακτη ενημέρωση για τα εμβόλια του κορονοϊού, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για την «τριδημία» για την οποία θα πρέπει να προετοιμαστούμε.

Η κα. Θεοδωρίδου δέχθηκε σχετική ερώτηση, σχετικά με τον φόβο που υπάρχει στους επιστήμονες για μια «τριδημία» με τον ιό της γρίπης, τον κορονοϊό και τον αναπνευστικό ιό RSV. Τι σημαίνει, δηλαδή, για τους πολίτες και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια.

«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια δηλαδή για Covid-19 και για γρίπη είναι μια καλή προστασία, δεν θα πρέπει να αναβάλλεται. Δεν χρειάζονται και διαστήματα χρονικά μεγαλύτερα μεταξύ των εμβολίων, επομένως η προτεραιότητα είναι σχετική. Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο», είπα αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών πρόσθεσε: «Τις προηγούμενες χρονιάς δεν είχαμε “τριδημία”. Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε. Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως, είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει.

Οι ανησυχίες πάντα ξεκινάνε και από επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης. Εδώ έχουν αρχίσει τα κρούσματα, αλλά δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι είναι ένα κύμα που έχει αρχίσει και μας απειλεί».

Καταλήγοντας η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε: «Επομένως, για τα δύο νοσήματα υπάρχουν εμβόλια. Για τον RSV, που έχει επίπτωση σε μικρές ηλικίες και βάζει παιδιά στο νοσοκομείο, ο τρόπος προφύλαξης είναι τα κοινά – αλλά πολύ χρήσιμα – μέτρα που προστασίας που έχουμε. Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία που είπατε και μακάρι να διαψευστούμε».

 
Ο ιός RSV και τα συμπτώματα

Ο RSV είναι ένας αναπνευστικός ιός που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα συμπτώματα του RSV περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. 

Στα μικρά βρέφη, ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είναι η «τριδημία» για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε"

Η Ρωσία θέλει «πραγματικές εγγυήσεις» από την Ουκρανία για να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών

Η Ρωσία θέλει «πραγματικές εγγυήσεις» από την Ουκρανία για την τήρηση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι είναι «αναγκαίο» να λάβει από το Κίεβο «πραγματικές εγγυήσεις όσον αφορά τον αυστηρό σεβασμό στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και κυρίως ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι η Μόσχα θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη συμφωνία μόνο αφού ολοκληρωθεί η έρευνα για τις επιθέσεις των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θαλάσσιων σκαφών στον ρωσικό στόλο της στη Σεβαστούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει την εμπλοκή της στις επιθέσεις κατά των ρωσικών πλοίων αλλά ούτε και την έχει διαψεύσει.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, συζήτησε τη συμφωνία αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία, τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Από τη μεριά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα αναλάβει «τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» με όλες τις πλευρές ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία θέλει «πραγματικές εγγυήσεις» από την Ουκρανία για να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών"

Κολωνός: Τρεις βιαστές της αναγνώρισε η 12χρονη στην 6ωρη κατάθεσή της

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 12χρονης απο τον Κολωνό. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Αλέξανδρο Καλαφάτη, η ανήλικη στη νέα κατάθεσή της στην ΓΑΔΑ (1/11), που διήρκησε 6 ώρες, αναγνώρισε τα πρόσωπα περίπου τριών ανδρών  από τις φωτογραφίες που της έδειξαν οι Αστυνομικοί.

Τι ακολουθεί 

Η συνέχεια στην έρευνα κρίνεται καθοριστική καθώς θα γίνει απομαγνητοφώνηση της κατάθεσης, στη συνέχεια το υλικό θα διαβιβαστεί στην αρμόδια ανακρίτρια η οποία θα κρίνει αν πρέπει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κάτι το οποίο φαντάζει πολύ πιθανό να συμβεί. 

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η τέταρτη- κατάθεση του κοριτσιού. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα Τρίτη (1/11) η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι άλλα δύο άτομα προσήλθαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ. πρόκειται για δύο ημεδαπούς ηλικίας 50 και 34 ετών αντίστοιχα, που ανέφεραν ότι συνομίλησαν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών, με άτομο που πιθανόν προσομοιάζει στην ανήλικη. Οι δύο άνδρες εξετάστηκαν ενόρκως και αποχώρησαν, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους στην υπόθεση.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

»Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την διακρίβωση χρηστών που φέρεται να συνομιλούσαν, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών, με την ανήλικη παθούσα και ενδεχομένως να συναντήθηκαν μαζί της, προσήλθαν αυτοβούλως στην ανωτέρω Υπηρεσία χθες (31-10-2022), απογευματινές και βραδινές ώρες δύο (2) ημεδαποί ηλικίας 50 και 34 ετών αντίστοιχα.

Οι ανωτέρω ανέφεραν ότι συνομίλησαν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών, με άτομο που πιθανόν προσομοιάζει στην ανήλικη που φέρεται να έχει πέσει θύμα μαστροπείας στον Κολωνό.

Οι ανωτέρω ημεδαποί, αφού εξετάστηκαν ενόρκως, αποχώρησαν, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους στην υπόθεση».

Σημειώνεται ότι πλέον έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία όλων των συλληφθέντων, που φέρονται να βίασαν την 12χρονη.

Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε μέλος του που μιλούσε με το προφίλ του παιδιού

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διέγραψε μέλος του που φέρεται να μιλούσε με το προφίλ της 12χρονης που έπεσε κατ’ εξακολουθηση θύμα βιασμού και μαστροπείας στον Κολωνό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, είπε πως διεγράφη από το κόμμα ένα μέλος του, ο οποίος φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με την 12χρονη μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών.

«Δεν έχουμε κανένα επίσημο στοιχείο από την αστυνομία και την έρευνα που γίνεται. Υπήρχαν κάποιες πληροφορείς, που όπως μπορέσαμε διερευνήσαμε. Είναι ήδη εκτός κόμματος. Η υπόθεση αυτή πρέπει να καθαρίσει», είπε ο γραμματέας του κόμματος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, πρόκειται για μέλος σε τοπική οργάνωση στη Ρόδο από τον οποίο ζητήθηκε πάραυτα η παραίτηση και αποχώρηση του, όπερ κι έγινε.

Υπενθυμίζεται πως σε μια αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός: Τρεις βιαστές της αναγνώρισε η 12χρονη στην 6ωρη κατάθεσή της"

Λαμία: Πιτ μπουλ δάγκωσε αστυνομικό κατά την «έφοδο» για τα ναρκωτικά

Xαμός έγινε το πρωί της Τρίτης (01/11) στη Λαμία κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά. Οι αστυνομικοι της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας παρακολουθούσαν αρκετό καιρό τη δράση της συγκεκριμένης σπείρας.

Στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, εκτός από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας πήραν μέρος τρεις ομάδας των ΕΚΑΜ που ήρθαν από Αθήνα, η ΟΠΚΕ, τα ΜΑΤ και άλλοι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Φθιώτιδας.

Η επίθεση του πιτμπουλ
Οι αστυνομικοί έκαναν «ντου» ταυτόχρονα σε τρία σπίτια. Το ένα σπιτι ήταν στα Ρεβένια Λαμίας και τα άλλα δυο στη νότια πλευρά της πόλης. Μάλιστα στο σπιτι στα Ρεβένια υπήρχε υψηλή περίφραξη και μέσα στην αυλή τα μέλη της σπείρας είχαν σκυλιά, ώστε αν πλησιάζει κανείς να τον κρατούν μακριά και να προλαβαίνουν να «ξεφορτώνονται» τα ναρκωτικά που μπορεί να είχαν στην κατοχή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν και κάμερες για να βλέπουν εάν ήταν πελάτης ή καποιος απρόσκλητος επισκέπτης.

Όταν το πρωί έγινε η «έφοδος» των αστυνομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport το ένα από τα σκυλιά, ένα πιτ μπουλ, επιτέθηκε και δάγκωσε έναν αστυνομικό των ΕΚΑΜ στην αυλή.

Συλλήψεις και ηρωίνη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αστυνομικοί έκαναν έξι συλλήψεις. Πιο συγκεκριμενα πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 58, 52, 34 ετών, δύο γυναίκες 54 και 45 ετών, και έναν ανήλικο 15 ετών. Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 100 γραμμάρια ηρωίνης και άλλες ψυχότροπες ουσίες οι οποίες εξετάζονται. Κατασχέθηκαν επίσης τρία ΙΧ, ένα ΙΧΦ και ένα μηχανάκι. Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25 κινητά τηλέφωνα, δύο τσεκούρια, τέσσερα μαχαίρια και ένα γκλοπ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο Εισαγγελέα Λαμίας με τις κατηγορίες της Εγκληματικής Οργάνωσης, καθώς επίσης και για το νόμο περί ναρκωτικών και όπλων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Πιτ μπουλ δάγκωσε αστυνομικό κατά την «έφοδο» για τα ναρκωτικά "

Θα γέμιζαν «μπόμπες» όλη την αγορά – Βρέθηκαν πάνω από 7 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης σε αποθήκη στου Ρέντη

Πάνω από 7 τόνους αιθυλικής αλκοόλης εντόπισαν και δέσμευσαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο σε εταιρεία μεταφορών, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, καθώς τους παρακολουθούσαν ελεγκτές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Αττικής.

Ειδικότερα, μετά από συνεργασία της ΕΛ.Υ.Τ. με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και την Οικονομική Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε ο εντοπισμός και η δέσμευση της μεγάλης ποσότητας της αιθυλικής αλκοόλης που υπήρχε στις αποθήκες της εταιρείας μεταφορών στου Ρέντη.

Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν 6 παλέτες που περιείχαν 7.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, σε πλαστικά δοχεία των 10 λίτρων. Κατόπιν χημικής εξέτασης, που πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Χημείο, διαπιστώθηκε ότι τα δοχεία περιείχαν αιθυλική αλκοόλη με αλκοολικό τίτλο 96,5% Vol.

Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων ανέρχεται στο ποσό των 220.000 ευρώ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θα γέμιζαν «μπόμπες» όλη την αγορά – Βρέθηκαν πάνω από 7 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης σε αποθήκη στου Ρέντη"

Την κατάργηση του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ζητούν 16 ΜΚΟ

Την κατάργηση του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ελλάδα ζητούν με επιστολή τους προς τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Ασύλου 16 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι στην πρόσφατη έκθεσή της για την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κάνει εκτενή αναφορά στην αδυναμία πρόσβασης των προσφύγων σε διεθνή προστασία, σε παραβιάσεις της αρχής της μη επαναπροώθησης και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κράτηση, καθώς και στην ευρύτερη ολίσθηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία».

Ενόψει της υποχρεωτικής, σύμφωνα με το νόμο, ετήσιας επανεξέτασης του καθορισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας οι οργανώσεις ζητούν την άμεση κατάργησή του και την παύση απόρριψης αιτήσεων ασύλου ως απαράδεκτων κατ’ εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι οργανώσεις Άρσις, Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Μετάδραση, Συμβίωση- Σχολή Πολιτικών Σπουδών/Δίκτυο Συμβουλίου της Ευρώπης, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, ECHO100Plus, Equal Rights Beyond Borders, Fenix, HIAS Ελλάδας, HumanRights360, International Rescue Committee, Legal Centre Lesvos, Refugee Legal Support, Safe Passage International και Terre des hommes Hellas.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Την κατάργηση του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ζητούν 16 ΜΚΟ"

Πλακιωτάκης για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στη Σάμο: Ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδιο

Προκάλεσαν και μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να προκαλέσουν επεισόδιο. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης με αφορμή το περιστατικό της τουρκικής προκλητικότητας στη Σάμο και το ναυάγιο στο στενό του Καφηρέα.

«Μέσα σ’ ένα 24ωρο», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, «αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί και αφετέρου, σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, προκαλεί, εισερχόμενο στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο».

Και καταλήγει: «Τα στελέχη του Λιμενικού αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο». 

Το βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στην δημοσιότητα το Λιμενικό 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλακιωτάκης για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στη Σάμο: Ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδιο"

Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια προστατεύουν και από παραλλαγές του κορωνοϊού που δεν έχουν εμφανιστεί

Τα εμβόλια κατά της CoViD μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις του κορωνοϊού που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

Αυτό ανέφερε την Τρίτη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς.

Όπως είπε, η σύσταση είναι να γίνεται εμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή προηγούμενο εμβολιασμό. Σκοπός - ανέφερε - είναι η ενίσχυση της ανοσίας για προστασία από νόσηση και θάνατο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής διερεύνησης. Σημείωσε πως, παρά τις σχετικές επιφυλάξεις, ο οργανισμός φαίνεται πως απαντά με παραγωγή αντισωμάτων και έναντι των νέων αντιγόνων της πρωτεΐνης ακίδας.

"Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί", τόνισε, λέγοντας πως η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τον εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Ξεκαθάρισε πως δεν αναμένονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και προέτρεψε στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, σημειώνοντας πως φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι.

Κάλυψη

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως έχουν γίνει περισσότεροι από 21 εκατομμύρια εμβολιασμοί και πάνω από 7 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση στην Ευρώπη σε εμβολιαστική κάλυψη. Το 66,1% των ενηλίκων έχουν λάβει την πρώτη αναμνηστική δόση.

Το ποσοστό κάλυψης στους άνω των 60 ετών είναι 80%, έναντι 84% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουν χορηγηθεί 838.000 εμβολιασμοί δεύτερης και τρίτης αναμνηστικής δόσης και έχουν κλείσει περισσότερα από 62.000 ραντεβού. 

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια προστατεύουν και από παραλλαγές του κορωνοϊού που δεν έχουν εμφανιστεί"

Ελάχιστοι οι τραυματιοφορείς στα Δημόσια Νοσοκομεία – Δεν καλύπτεται η μία στις δύο οργανικές θέσεις

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι τραυματιοφορείς των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας, καθώς όπως υποστηρίζουν αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις στον κλάδο τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς.

Σε 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11:00π.μ. με 03:00μ.μ) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 1:00μ.μ., προχωρούν αύριο Τετάρτη (2/11) οι Τραυματιοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία. Η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων διαμαρτύρεται για τις τραγικές ελλείψεις τραυματιοφορέων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, οι τραυματιοφορείς σήμερα που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μόνιμοι και συμβασιούχοι, δεν ξεπερνούν τους 2.200 σε όλη τη χώρα από τις 5.000 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στους οργανισμούς των νοσοκομείων.

Με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει η Ένωση, «ασθενείς κινδυνεύουν μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Χάος κατά τις ημέρες των εφημεριών των νοσοκομείων στα επείγοντα. Γιατροί, νοσηλευτές, security, καθαρίστριες και συνοδοί ασθενών κάνουν τους τραυματιοφορείς. Μεγάλη καθυστέρηση-αναμονή στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών όπως ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, υπέρηχοι, ενδοσκοπήσεις. Ασθενείς παραμένουν στις κλινικές – καθυστέρηση εξιτηρίων, επιπλέον αύξηση των νοσηλειών, παραμένουν τα ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών», καταλήγουν οι τραυματιοφορείς.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελάχιστοι οι τραυματιοφορείς στα Δημόσια Νοσοκομεία – Δεν καλύπτεται η μία στις δύο οργανικές θέσεις"

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε η 93χρονη γιαγιά με τα τερλίκια

Δικαιώθηκε η 93χρονη γιαγιά από τη Θεσσαλονίκη που κατηγορούνταν ότι πουλούσε παράνομα τερλίκια σε λαϊκή αγορά.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου παραπέμφθηκε να δικαστεί, την αθώωσε για άσκηση υπαίθριου εμπορίου χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, η 93χρονη ανέφερε ότι δεν ασκούσε εμπορική δραστηριότητα. «Εγώ τα χάριζα τα τερλίκια. Μου είχαν μείνει 4-5 κομμάτια και πήγα να τα πουλήσω. Δεν ήξερα ότι χρειάζεται άδεια γι’ αυτό», σημείωσε στην απολογία της.

Η υπόθεση είχε γίνει γνωστή τον Απρίλιο του 2019 προκαλώντας αντιδράσεις, καθώς, εκτός από τη σύλληψή της, της είχε επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο από την αρμόδια ΔΟΥ, ύψους 2.600 ευρώ.

Μάλιστα, στο θέμα είχε παρέμβει με δήλωσή του ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας τις Αρχές να συμπεριφέρονται με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Το πρόστιμο είχε ακυρωθεί με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε η 93χρονη γιαγιά με τα τερλίκια"

Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού

Επίδειξη οπλισμού έκανε το πλήρωμα τουρκικού σκάφους, που με επικίνδυνους ελιγμούς προσπάθησε να προκαλέσει φθορές σε πλοίο του Λιμενικού ενώ βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης FRONTEX, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ν.μ. νότια Σαμιοπούλας ν. Σάμου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σκάφος δύναμης FRONTEX.

Πρωινές ώρες σήμερα, Φ/Γ πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μία (01) σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.

Στη συνέχεια, τουρκική ακταιωρός, η οποία έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της.

Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης FRONTEX καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης FRONTEX, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό FRONTEX για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού"

Επιδημιολογικό δελτίο: 53.436 κρούσματα, τα 13 με υποπαραλλαγή BQ.1 - 25 θάνατοι την ημέρα

Μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, και σχετικά μεγάλη στον αριθμό των θανάτων από CoViD, καταγράφηκε στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα και περιλαμβάνει στοιχεία από τις  έως τις 24 - 30 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα με την υποπαραλλαγή "Κένταυρος" (ΒΑ.2.75), έναντι 66 την περασμένη εβδομάδα και 8 κρούσματα της υπο-παραλλαγής ΧΒΒ του Κενταύρου.

Έχουν, επίσης, καταγραφεί 12 κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και 1 BQ.1.1, οι οποίες έχουν την τάση να αποφεύγουν το τείχος ανοσίας και αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη έως την αρχή του 2023.  

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  

24 -30 Οκτωβρίου 

17 - 23 Οκτωβρίου 
Κρούσματα εβδομάδας 53.436  52.966   
Σύνολο κρουσμάτων 5.188.890   5.135.200     
Νέοι θάνατοι  164 + 12*  138+10*  
Σύνολο θανάτων 33.750  33.574       
Διασωληνωμένοι  85 82   
Εισαγωγές ανά ημέρα   189 184 
Σύνολο τεστ PCR  12.920.136  12.859.094  
Σύνολο rapid tests  84.634.634  84.063.438    
Τεστ εβδομάδας  632.238 691.863    
Τεστ ημέρας 90.320  98.838     
Θετικότητα τεστ 8,45%   7,66%       
Επαναλοιμώξεις (σύνολο) 23%
22%

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα:

  • 14.750 καταγράφηκαν στην Αττική.
  • 6.499 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 2.546 από την Ανατολική Αττική.
  • 3.500 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 562 από τη Δυτική Αττική.
  • 2.548 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 5.848 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 2.631 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 2.417 από τον Πειραιά.
  • 366 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο: 53.436 κρούσματα, τα 13 με υποπαραλλαγή BQ.1 - 25 θάνατοι την ημέρα"

Μάριος Παπαγεωργίου: Δύο αστυνομικοί ανάμεσα στους οκτώ που ασκήθηκαν διώξεις για τη δολοφονία

Ένας εν ενεργεία κι ένας συνταξιούχος αστυνομικός είναι μεταξύ των οκτώ στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις για την απαγωγή και δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου τον Αύγουστο του 2012.

Πρόκειται για τους γιους του 72χρονου καταδικασθέντος σε ισόβια οικογενειακού φίλου και «εγκεφάλου» της απαγωγής και της δολοφονίας, δυο πρόσωπα που κλήθηκαν από το Δικαστήριο ως μάρτυρες, καθώς διαπιστώθηκε πως είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ηλικιωμένο και ακόμα τέσσερα άτομα που φέρεται πως είχαν περιφερειακό ρόλο στην υπόθεση έχοντας επίσης επαφές με τον 72χρονο.

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», οι πέντε από τους οκτώ είχαν ενεργό ρόλο στην απαγωγή και τη δολοφονία του 26χρονου. Η δικογραφία έχει ήδη ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή. 

Θρίλερ με τα οστά που βρέθηκαν

Τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν σε σπηλιά στα Δερβενοχώρια ενδεχομένως να βάλουν τέλος στο θρίλερ των αναζητήσεων της σορού του Μάριου Παπαγεωργίου, που απήχθη και δολοφονήθηκε τον Αυγούστου 2012, όταν έφυγε από το Διακοπτό Αχαΐας, που βρισκόταν για διακοπές με τη μητέρα του, για να μεταβεί με το αυτοκίνητό του στο Παλαιό Φάληρο.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν από σπηλαιολογική ομάδα σε περιοχή, όπου οι διωκτικές αρχές είχαν ταυτοποιήσει την παρουσία των απαγωγέων. «Κλειδί» στο ερώτημα, εάν τα οστά ανήκουν στον Μάριο, είναι η ταυτοποίηση μέσω DNA. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», εάν δεν καταστεί δυνατή μέσω αυτής της μεθόδου -λόγω πολυκαιρίας – τότε δεν αποκλείεται να αποσταλούν προς εξέταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Αναμένουμε την ταυτοποίηση, είναι μια περιοχή που κινήθηκαν όντως οι δράστες και σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες τα οστά να ανήκουν στον Μάριο», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο δικηγόρος της οικογένειας Νίκος Ρουσσόπουλος. 

«Περιμένει 10 χρόνια να βρει κάτι από τον Μάριο»

«Είναι μία υπόθεση που έχει κρατήσει πάρα πολλά χρόνια. Τα οστά βρέθηκαν στην περιοχή των Δερβενοχωρίων που κινήθηκαν οι ήδη καταδικασθέντες και δολοφόνοι του άτυχου Μάριου. Προκύπτει από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ότι κινήθηκαν στην περιοχή, όποτε περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τα αποτελέσματα», είπε αρχικά.

Για την αντίδραση της μητέρας του Μάριου Παπαγεωργίου, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε πως, «είναι τεράστια η αγωνία της, είναι μεγάλο το άγχος της. Περιμένει 10 χρόνια να βρει κάτι από τον Μάριο. Έχουμε καταδικασθέντες με 18 χρόνια ο «εγκέφαλος», σε πολυετείς καθείρξεις οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, έχουμε νέες διώξεις σε 8 άτομα που φέρεται να είναι άμεσοι συνεργοί του «εγκεφάλου», και δυστυχώς κάνεις μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει».

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάριος Παπαγεωργίου: Δύο αστυνομικοί ανάμεσα στους οκτώ που ασκήθηκαν διώξεις για τη δολοφονία"

Καταγγελίες για βιασμούς στα Πετράλωνα: Κακοποιήσεις από τον πατέρα, τον θείο κι άλλα 17 άτομα ανέφεραν τα δύο παιδιά

Απόδοση δικαιοσύνης ζητούν τα δύο παιδιά, που καταγγέλλουν τον πατέρα τους για βιασμό κατ΄εξακολούθηση στο σπίτι τους στα Πετράλωνα. Ο 17χρονος σήμερα και η 22χρονη αδερφή του, κατηγορούν τον πατέρα για σεξουαλική κακοποίηση και προώθησής τους από τον ίδιο και σε άλλους ενήλικες, ενώ κατηγορούν τη μητέρα για συγκάλυψη. Η υπόθεση έγινε γνωστή στις Αρχές το 2018, οπότε υπήρξε η πρώτη καταγγελία.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2018, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε η εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα, μετά από μήνυση, με αποτέλεσμα να αναλάβει την υπόθεση η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων. Στα πλαίσια της παραγγελίας είχε ληφθεί κατάθεση από την μητέρα που τότε εμφανιζόταν ως μάρτυρας, από το αγόρι που τότε ήταν 13 ετών και είχε προβεί στην μήνυση, αλλά και από έναν παιδαγωγό που φέρεται να είχε μιλήσει ο ανήλικος.

Το παιδί φέρεται να έχει υποστηρίξει πως είχε πέσει το ίδιο θύμα βιασμού και η αδερφή του που σήμερα είναι 22ετων, από τον πατέρα τους, τον θείο τους, καθώς και αλλά τουλάχιστον 17 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καταγγελία τα παιδιά ανέφεραν ότι ο πατέρας τους έφερνε στο σπίτι φιλικά πρόσωπα και άγνωστους άντρες, οι οποίοι επίσης τα βίαζαν.

Κάποιοι από τους φερόμενους βιαστές είχαν ταυτοποιηθεί και είχαν κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι. Ωστόσο από την ιατροδικαστική εξέταση που είχε γίνει, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, δεν είχαν προκύψει σαφή ευρήματα που να επιβεβαιώνουν τους βιασμούς που φέρονται να έγιναν, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, για τρία συναπτά έτη από το 2012-2015.

Η δικηγόρος της 22χρονης κόρης της οικογένειας έκανε μάλιστα γνωστό, σε συνέντευξή της, ότι ο ανήλικος κατήγγειλε ότι η μητέρα τους όχι μόνο γνώριζε τα όσα περνούσαν, αλλά έχει βιαστεί και μπροστά της.

Η οικογένεια έχει και ένα τρίτο παιδί, 11 ετών σήμερα, το οποίο εκείνη την τριετία ήταν πολύ μικρό και δεν φαίνεται να είχε υποστεί κάποια κακοποίηση. Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί το 2018 από το τμήμα ανηλίκων διαβιβάστηκε στην εισαγγελία με αποτέλεσμα να περάσει στην κύρια ανάκριση.

Τελικά τέσσερα χρόνια μετά και συγκεκριμένα πριν μερικές μέρες, στις 20 Οκτωβρίου, ο 17χρονος με την 22χρονη αδερφή του και τον παιδαγωγό που είχε εμφανιστεί και το 2018 , πήγαν εκ νέου στην εισαγγελία καταγγέλλοντας αυτή τη φορά και την μητέρα, πως γνώριζε και συγκάλυπτε τα όσα εφιαλτικά διαδραματίζονταν.

Μετά τη νέα μήνυση που κατατέθηκε, τα στελέχη της υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων ανοίγουν νέο κύκλο ερευνών αυτή τη φορά και για τη μητέρα, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα όσα καταγγέλθηκαν.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνστατίνα Δημογλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι το 2018 που έγινε η πρώτη καταγγελία, σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά δεν προέκυψε κάποιο ένταλμα από την έρευνα του ανακριτή και δεν ενημερώθηκε για κάποια περεταίρω ενέργεια η Αστυνομία. Την υπόθεση, όπως είπε, χειρίστηκαν οι ανακριτικές Αρχές.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες για βιασμούς στα Πετράλωνα: Κακοποιήσεις από τον πατέρα, τον θείο κι άλλα 17 άτομα ανέφεραν τα δύο παιδιά"

Gov.gr Wallet: Διαθέσιμα από σήμερα τα έγγραφα για συναλλαγές σε τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την ψηφιακή ταυτότητα από το gov.gr Wallet, αντί για την συμβατική ταυτότητά τους, έχουν από σήμερα οι πολίτες, αντί στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Η Κοινή Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε προβλέπει τη διαδικασία ταυτοποίησης με το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και τη διαδικασία έκδοσης του εγγράφου στοιχείων ταυτότητας για τους παραπάνω φορείς στις περιπτώσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης φωτοαντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Πως γίνεται η επαλήθευση της γνησιότητας

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου είναι ακριβώς η ίδια που ισχύει από τον Ιούλιο για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές και γίνεται με τον κωδικό QR του ψηφιακού αντιγράφου. Συγκεκριμένα:

Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR ενός πολίτη μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο τελευταίος λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσει έγκριση στον ελεγκτή για να επαληθεύσει τα στοιχεία του.

Αφού ο πολίτης εγκρίνει τον έλεγχο, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στη δική του συσκευή.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και μόνο τότε τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται για μία και μόνο φορά στη συσκευή του ελεγκτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης. 

Τι γίνεται στις περιπτώσεις που χρειάζεται αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας

Επιπλέον, για όσες συναλλαγές με τις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα ήταν αναγκαία η τήρηση φωτοαντιγράφου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, καθιερώνεται πλέον η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού εγγράφου που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Η δημιουργία του εγγράφου θα γίνεται με την έγκριση του πολίτη μέσω του Gov.gr Wallet, με την ακόλουθη διαδικασία:

-Αφού ταυτοποιήσει τον πολίτη μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο υπάλληλος της τράπεζας ή της εταιρείας κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας εισάγει στο ειδικά διαμορφωμένο σύστημα του φορέα τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας του φυσικού προσώπου και θα ζητά την έκδοση του εγγράφου.

-Στη συνέχεια ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση για το αίτημα στο Gov.gr Wallet και, αφού το εγκρίνει, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον υπάλληλο και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στο σύστημα.

-Το έγγραφο που εκδίδεται αυτόματα διαθέτει μοναδικό κωδικό εγγράφου και QR code και θα τηρείται στα πληροφοριακά συστήματα των ανωτέρω φορέων, με δική τους ευθύνη για όσο διάστημα απαιτείται.

1.500.000 έγγραφα στα Gov.gr Wallet από τα τέλη Ιουλίου

Υπενθυμίζεται ότι το Gov.gr Wallet τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Ιουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.

Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί και αποθηκευτεί σε κινητά τηλέφωνα περισσότερα από 1.500.000 ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλωμάτων οδήγησης. Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η άντληση όλων των απαραίτητων στοιχείων πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Gov.gr Wallet: Διαθέσιμα από σήμερα τα έγγραφα για συναλλαγές σε τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο μέσα από το Διεθνές Δίκαιο θα επιλύσουμε τις διαφορές με την Τουρκία

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, στο πλαίσιο των ταξιδιών του Έλληνα πρωθυπουργού σε χώρες της Βαλτικής καθώς χθες, Δευτέρα, βρέθηκε στην Λιθουανία.  Ο Έλληνας πρωθυπουργούς έστειλε εκ νέου μηνύματα στην Τουρκία καταδικάζοντας την προκλητική ρητορική της Άγκυρας ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.



Η Εσθονή πρωθυπουργός, η οποία τοποθετήθηκε πρώτη στη συνέντευξη τύπου, ευχαρίστησε την Ελλάδα και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που έχει παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία ώστε η Ρωσιά να μην κερδίσει τον πόλεμο αυτό

Η κυρία Κάλας, στη σκιά των τελευταίων πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία, ζήτησε να υπάρξει βοήθεια στην αεροπορική άμυνα του Κιέβου καθώς και να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Η δύναμή μας βασίζεται στην ενότητά μας κατέληξε η Εσθονή πρωθυπουργός αναφερόμενη εκ νέου στη στήριξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Μητσοτάκης: Όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Εσθονίας τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στο πεδίο της ψηφιακής μεταρρύθμισης. «Εντυπωσιάστηκα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Εσθονίας όταν σχεδιάζαμε το δικό μας» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός

Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρείες τεχνολογίας που θέλουν να επενδύσουν ότι η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος τόπος για να το κάνουν αυτό.

«Μακάρι να συζητούσαμε μόνο αυτά αλλά υπάρχει και ένας πόλεμος στην Γηραία Ήπειρο. Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Πρέπει να πείσουμε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είναι αποτελεσματικές, είπε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός «καρφώνοντας» την Τουρκία.

«Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, όπως είπε, την Εσθονή πρωθυπουργό για τις εντάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις πράξεις και τη ρητορική που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίζω να λέω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης όπτι είναι «απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και η επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας»

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και για το μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταδικάζονται χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες, δείχνοντας εκ νέου προς την Τουρκία.

Όπως σημείωσε μετά από σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν στηρίξαμε από την αρχή ένα πλήρες εμπάργκο για την μετακίνηση Ρώσων τουριστών. Υποστήκαμε όμως τις συνέπειες για το γεγονός ότι στηρίζουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς οι Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι κάναμε το σωστό. Είμαστε, επίσης, ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές για να κριθούν οι υπόλογοι για τα εγκλήματα που διεξάγονται στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Εσθονίας ευχαρίστησε εκ νέου την Ελλάδα για το γεγονός ότι ήταν συνταγμένη με την ΕΕ στο επίπεδο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσθέτει «είμαστε φίλοι με τον ρωσικό λαό και όχι με την κυβέρνηση, θα στηρίζουμε πάντα τις κινήσεις της ΕΕ για να ασκεί πίεση στην Ρωσία προκειμένου να λήξει ο πόλεμος όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ήρθε η ώρα της δράσης για την ενεργειακή κρίση

Οι δύο πρωθυπουργοί ερωτήθηκαν και για την ενεργειακή κρίση με την κυρία Κάλας να κάνει λόγο για καλές αποφάσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 τυης Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμες λύσεις για να επιβιώσουμε και τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα»

«Οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι σοβαρολογούμε όσον αφορά το θέμα αυτό. Τώρα είναι η ώρα της δράσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου. Όλες οι χώρες έχουν συμβάλει στην λήψη μέτρων για μείωση της κατανάλωσης» είπε από την πλευρά του για το ζήτημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στην Ελλάδα φορολογήσαμε τα υπερκέρδη και τα χρήματα αυτά τα δώσαμε για την στήριξη των νοικοκυριών ώστε να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις. Αυτό το σχήμα βασίζεται και στον προϋπολογισμό και υπάρχουν όρια στο πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις τους πολίτες τους» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι αν υπάρξει απαγόρευση μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου τότε η ελληνική πλευρά θα συμμορφωθεί με αυτό. Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να "πυροβολήσουμε στα πόδια" την ευρωπαϊκή ναυτιλία προς όφελος άλλων χωρών, εκτός ΕΕ, που θα πάρουν τη δουλειά αν υπάρξουν τέτοιες κυρώσεις. Πρέπει να φροντίσουμε μέτρα που θα πονέσουν τη Ρωσία αλλά πρέπει να τηρήσουμε την ισορροπία».

Η τελευταία ερώτηση προς τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Εσθονίας αφορούσε τα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης με την Κάγια Κάλας να αναφέρεται στο ζήτημα της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», του συστήματος που χρησιμοποιεί η Εσθονία για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης χωρίς γραφειοκρατία και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι ηλεκτρονικές λύσεις για την διακυβέρνηση είναί εντυπωσιακές, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε ψηφιακές πολιτικές. «Ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης θα είναι διαρκής ειδικά σε χώρες που θα έχουν εκλογές το 2023 για να εμποδίσουμε παράγοντες που θα επιχειρήσουν να παρέμβουν υπογείως» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο μέσα από το Διεθνές Δίκαιο θα επιλύσουμε τις διαφορές με την Τουρκία"

Δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης στα μεγαλύτερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσαν μαζί με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της HELLENiQ ENERGY Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη τη δωρεά διάθεση πετρελαίου θέρμανσης από την HELLENiQ ENERGY στα μεγαλύτερα Δημόσια Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, «Η Αγία Σοφία», «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» και «Παίδων Πεντέλης» στην Αττική, καθώς και στις παιδιατρικές νοσηλευτικές μονάδες του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία Εμμανουήλ Παπασάββας, ο αναπληρωτής διοικητής του Παίδων Π. και Αγλαΐα Κυριακού Ανδρέας Τόσκας και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Παίδων Πεντέλης Ευσταθία Κατοίκου.

Συγκεκριμένα, η HELLENiQ ENERGY θα καλύψει, μέσα από τις εταιρίες του Ομίλου ΕΛΠΕ και ΕΚΟ, όλες τις ανάγκες του χειμώνα σε πετρέλαιο θέρμανσης ΕΚΟ με ωφελούμενους πάνω από 30.000 μικρούς ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογράμμισε: «Η σημερινή σημαντική πρωτοβουλία της ΗELLENiQ ENERGY στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καλύπτει ενεργειακά πλήρως με πετρέλαιο τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Αγλαΐα Κυριάκου και το Παίδων Πεντέλης, καθώς επίσης και τις παιδιατρικές κλινικές του Ιπποκράτειου της Θεσσαλονίκης. Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε αναφορικά με την ενεργειακή κάλυψη και απευθύνεται σε πάνω από 30.000 μικρούς ασθενείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για αυτή την πρωτοβουλία και την έμπρακτη στήριξη τους στο ΕΣΥ, που έχει να κάνει με την ενεργειακή κάλυψη των παιδιατρικών νοσοκομείων μας.»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δήλωσε: «Να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ΗELLENiQ ENERGY, όχι από μας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ήρθε μια εταιρεία και μας είπε “θέλουμε να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τα παιδιατρικά νοσοκομεία”. Κι έτσι συζητήσαμε μαζί και είπαμε να στηριχθούν φυσικά τα Παίδων, τα νοσοκομεία στην Αθήνα που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο των παιδιών, αλλά επίσης το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που είναι ο προπομπός του πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου, εκεί όπου θα μεταφερθούν δηλαδή οι Πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές που σήμερα εξυπηρετούν το μεγαλύτερο όγκο των παιδιών στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική χειρονομία για μας, γιατί τα κόστη της ενέργειας έχουν ανέβει πάρα πολύ και για τα νοσοκομεία. Είναι σημαντικό και για τα νοσοκομεία και για τους μικρούς μας ασθενείς, αλλά και όσους εργάζονται γι’ αυτούς, ώστε να τους παρασχεθεί αυτή η στήριξη.»

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELLENiQ ENERGY Γιάννης Παπαθανασίου επεσήμανε: «Η πανδημία μάς υπενθύμισε τα τελευταία δύο χρόνια ότι δεν υπάρχει σημαντικότερο αγαθό από την ίδια την υγεία μας. Πιστοί στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανακοινώσαμε σήμερα μία ουσιαστική προσφορά της HELLENiQ ENERGY στη δημόσια υγεία – την προσφορά πετρελαίου θέρμανσης στα παιδιατρικά νοσοκομεία και μονάδες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Το θεωρούμε ηθική ευθύνη και καθήκον μας να στηρίξουμε όσους το έχουν ανάγκη, σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε: «Η ενέργεια αυτή έρχεται να στηρίξει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και, κυρίως, να σταθούμε δίπλα στα παιδιά, φροντίζοντας η διαμονή τους στις παιδιατρικές κλινικές να είναι όσο πιο ζεστή γίνεται, καλύπτοντας τις ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης των εν λόγω παιδιατρικών νοσοκομείων, για το φετινό Χειμώνα. Ο κλάδος της υγείας μας αποτελεί ένα από τους πυλώνες των δράσεων μας όπου έμπρακτα έχουμε δείξει τη στήριξη μας σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη αλλά και συνδράμοντας και εμείς με το τρόπο μας σε ένα σύστημα και το στελεχιακό του δυναμικό που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει το καλύτερο του εαυτό στη διαχείριση της κρίσης».

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης στα μεγαλύτερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη"

Κόσοβο: Ξεκίνησαν να αντικαθίστανται οι Σέρβικες πινακίδες στα αυτοκίνητα – Απειλούν με οδοφράγματα οι Σέρβοι

Άρχισε από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (31.12.2022) να εφαρμόζεται στο Κόσοβο η απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Το μέτρο αφορά περίπου 6.000 οχήματα τα οποία κυκλοφορούν κυρίως στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Τα οχήματα αυτά έχουν πινακίδες που εκδόθηκαν στην κεντρική Σερβία και δεν φέρουν το κρατικό διακριτικό RKS (Republic of Kosova).
 
Απειλούν οι Σέρβοι του Κοσόβου

Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο διεμήνυσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν την απόφαση αυτή και προειδοποίησαν ότι θα αποκλείσουν με οδοφράγματα οδικές αρτηρίες στο βόρειο Κόσοβο, εάν η αστυνομία προβεί σε κατασχέσεις οχημάτων. Στο Κόσοβο σήμερα υπάρχει ένταση, ωστόσο επικρατεί ηρεμία μιας και για την ώρα γίνονται μόνο συστάσεις.

4 φάσεις εφαρμογής

Η Πρίστινα, προκειμένου να μην υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις και επεισόδια, όπως συνέβη στο άμεσο παρελθόν, αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο σταδιακά, σε τέσσερις φάσεις. Σε πρώτη φάση, από σήμερα και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, θα γίνονται γραπτώς προειδοποιήσεις στους κατόχους των οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες.

Στην συνέχεια και μέχρι τις 21 Ιανουαρίου θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί. Κατά την τρίτη φάση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου, οι σερβικές πινακίδες θα αντικαθίστανται με δοκιμαστικές πινακίδες που θα εκδίδει η αστυνομία του Κοσόβου. Μετά την 21η Απριλίου ξεκινά η τέταρτη φάση, όπου θα κατάσχονται τα οχήματα που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν έκανε δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ να αναβάλει για δέκα μήνες την εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να λυθεί το ζήτημα στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ανησυχούμε και εκφράζουμε την απογοήτευση μας διότι η κυβέρνηση του Κοσόβου απέρριψε το αίτημα των στενότερων συμμάχων της διεθνώς σχετικά με την αναβολή εφαρμογής του μέτρου για τις πινακίδες», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόσοβο: Ξεκίνησαν να αντικαθίστανται οι Σέρβικες πινακίδες στα αυτοκίνητα – Απειλούν με οδοφράγματα οι Σέρβοι"

Βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες στο Στενό Καφηρέα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του Στενού Καφηρέα μετά τη βύθιση σκάφους με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών. Πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος εντόπισε και περισυνέλεξε 9 αλλοδαπούς από τη βραχονησίδα Μανδηλού.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 68 άτομα. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν πλοίο ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερο του λιμενικού και δύο παραπλέοντα πλοία.

Στη θαλάσσια περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, με ανέμους βόρειους 7 με 8 μποφόρ και ριπές ανέμου έως 9 μποφόρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες στο Στενό Καφηρέα"

Σταϊκούρας για επίδομα θέρμανσης: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ

Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν πως και πως το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η ΚΥΑ που θα καθορίζει τους δικαιούχους, το πως και το πότε θα καταβληθεί αναμένεται μέσα στην εβδομάδα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Εκτός απροόπτου θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης, με την πλατφόρμα να ανοίγει εντός του Νοεμβρίου, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα (01.11.2022) στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN.

Ο υπουργός ανέφερε εκ νέου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο υλοποιούνται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και απέκλεισε να υπάρξει Fuel Pass 3. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα το επόμενο έτος ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζεται για ένα ακόμη εξάμηνο ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κινηματογράφους, σχολές χορού κ.ά. 

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι φέτος θα τείνει στο 10%, ενώ και του χρόνου θα παραμείνει υψηλός, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού «δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» και επανέλαβε ότι απαιτούνται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως επεσήμανε ο, «αποτελεί στοιχείο προβληματισμού η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε αυτές τις κρίσεις» και τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», φέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τη Βρετανία που βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας για επίδομα θέρμανσης: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news