facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στην Αγία Μαύρα Ηλείας η Πυροσβεστική τονίζει ότι είναι οριοθετημένη, ενώ για την πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας αναφέρεται ότι επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 Ε/Π.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Μαγνησία, αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης καθώς και σε Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο"

Ρωσία: Στις φλόγες αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία – Εκκενώθηκαν 2 χωριά

Δύο ρωσικά χωριά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία εκκενώθηκαν μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη πυρομαχικών.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγες ημέρες μετά τις εκρήξεις που έγιναν σε μια στρατιωτική βάση και μια αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία. Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, η Μόσχα αναγνώρισε πως υπήρξε ουκρανική «δολιοφθορά».

«Μια αποθήκη πυρομαχικών τυλίχθηκε στις φλόγες κοντά στο χωριό Τιμόνοβο» (που απέχει λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα) στην επαρχία Μπέλγκοροντ, ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Δεν υπήρξαν θύματα, αλλά για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι του Τιμόνοβο και του γειτονικού χωριού Σολότι «μεταφέρθηκαν σε απόσταση ασφαλείας», σύμφωνα με τον Γκλάντκοφ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται μια μεγάλη πύρινη μπάλα και πυκνός μαύρος καπνός να σκεπάζει την περιοχή. Σε ένα δεύτερο βίντεο καταγράφονται από μακρινή απόσταση οι διαδοχικές εκρήξεις.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει κατά καιρούς κατηγορήσει την Ουκρανία για επιθέσεις στο έδαφός της, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Τον περασμένο μήνα, τέσσερις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από πυραυλική επίθεση στο Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στις αρχές Απριλίου, ο περιφερειάρχης Γλάντκοφ ανέφερε πως δύο ουκρανικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Στις φλόγες αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία – Εκκενώθηκαν 2 χωριά"

Στους πέντε οι νεκροί από τη σφοδρή θύελλα στην Αυστρία

Στους πέντε ανέρχονται οι νεκροί από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε σήμερα την Αυστρία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο APA επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώση δέντρου στην Κάτω Αυστρία ενώ δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην Καρινθία, κοντά σε μια μικρή λίμνη, όπου οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι δέκα άνθρωποι.

Όλα τα θύματα βρίσκονταν κοντά σε μια μικρή λίμνη στην Καρινθία όταν πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν από τις ισχυρές ριπές του ανέμου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, τη Μέλανι Ράιτερ.

Σε άλλες περιοχές αυτής της επαρχίας που συνορεύει με την Ιταλία και τη Σλοβενία, ο άνεμος σήκωσε στέγες σπιτιών.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ επιβεβαίωσε μέσω του Twitter τον θάνατο των δύο παιδιών, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Τον Ιούνιο ένας 82χρονος σκοτώθηκε όταν προκλήθηκε κατολίσθηση εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στην Καρινθία.

Η Αυστρία πλήττεται αυτήν την περίοδο από ένα κύμα καύσωνα και οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να σημειωθούν θύελλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, όπως είναι οι καύσωνες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στους πέντε οι νεκροί από τη σφοδρή θύελλα στην Αυστρία"

Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας: Εργαζόμενη έχει να πατήσει στη δουλειά της 4 χρόνια!

Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας με υπάλληλο η οποία πληρώνεται κανονικά αλλά έχει να «πατήσει» στην δουλειά της 4 χρόνια! Η σοβαρή ασθένεια «τη βρήκε» το 2018. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τελείωσαν οι άδειες που δικαιούτο και έπρεπε να επιστρέψει στην υπηρεσία της.

Φαίνεται όμως πως οι καλές δημόσιες σχέσεις που είχε «την κάλυψαν»! Ετσι και με το πρόσχημα του κορονοϊού, δεν ήταν ποτέ στην εργασία της. Ομως, τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στον μισθό της έμπαιναν κανονικά στον τραπεζικό της λογαριασμό. Η καταγγελία που έγινε στην «Π» αναφέρει πως η συγκεκριμένη υπάλληλος λαμβάνει κάθε μήνα μαζί με τον μισθό της και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ως αιτιολογία για τις αναρρωτικές είναι το πρόβλημα της όρασης που αντιμετωπίζει. Η γυναίκα κατάφερε δε και παρακολουθεί και Πανεπιστημιακή Σχολή, όμως εκεί πηγαίνει στα υποχρεωτικά μαθήματά της. Το γεγονός έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο νοσοκομείο και όλοι αναρωτιούνται αν κάποιος και για κάποιον λόγο καλύπτει την συγκεκριμένη εργαζόμενη. Φυσικά όλοι σεβάστηκαν το πρόβλημα που αντιμετώπισε, όμως αναρωτιούνται: Από τη στιγμή που το ξεπέρασε και συνεχίζει να εργάζεται και να πληρώνεται, δεν θα έπρεπε να την βλέπουν και στην υπηρεσία της;

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας: Εργαζόμενη έχει να πατήσει στη δουλειά της 4 χρόνια!"

Ιταλία: Στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων η χώρα – Εκτεταμένες ζημιές, 2 νεκροί στη Τοσκάνη

Το τελευταίο 24ωρο παρακολουθούμε μια Ιταλία κομμένη κυριολεκτικά στα δύο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Στο Νότο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 40 βαθμών σε διάφορες πόλεις, ενώ καταιγίδες και χαλάζι έπληξαν και πλήττουν διάφορες περιοχές στα Κεντροβόρεια της χώρας.


Καταιγίδες και ζημιές σε Τοσκάνη και Λιγουρία

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 2 νεκροί λόγω πτώσης δέντρων, και 18 τραυματίες, κυρίως στην περιφέρεια της Τοσκάνης, όπου σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές. Στο Πιομπίνο, σφοδρότατη καταιγίδα χτύπησε την περιοχή όπου εγκαταστάθηκε ο πανοραμικός τροχός, ενώ στις περιοχές της Μαρίνα ντι Καράρα ανεμοστρόβιλος σάρωσε την τοπική λαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη της Τοσκάνης, Εουτζένιο Τζιάνι, οι ριπές των ανέμων κατέγραψαν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα.   

Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την παραθαλάσσια περιοχή Σέστρι Λεβάντε και Κιάβαρι μετέφερε καμπίνες των λουτρών της παραλίας στη σιδηροδρομική γραμμή Γένοβα-Λα Σπέτσια, προκαλώντας έτσι τη διακοπή της κυκλοφορίας της.
Χαρακτηριστική η χαλαζόπτωση στο Σέστρι Λεβάντε στην Ανατολική Λιγουρία, όπου κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η δήμαρχος κάλεσε τον πληθυσμό να παραμείνει μακριά από την θάλασσα.


Ζημιές στο καμπαναριό του Σαν Μάρκο της Βενετίας – Χάθηκαν σοδειές στη Φεράρα

Το μεσημέρι στη Βενετία οι ριπές του ανέμου προκάλεσαν την αποκόλληση θραυσμάτων τούβλων από τον πύργο του καμπαναριού της Βασιλικής του Σαν Μάρκο. Για προληπτικούς λόγους η Βασιλική εκκενώθηκε από τους τουρίστες και η πρόσβαση απαγορεύτηκε μέχρι νεοτέρας.

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Συγκεκριμένα, στην ορεινή πόλη Μπάρντι, στα Απέννινα Όρη της επαρχίας της Πάρμα, μια σφοδρότατη θύελλα αποτελούμενη από πυκνό χαλάζι και νερό μετέτρεψε τους δρόμους σε λευκούς χειμάρρους. Μεγάλες ζημιές αναφέρονται και στις περιοχές της Μόντενα και της Φεράρα. Στην τελευταία μάλιστα ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως “χάθηκαν ολόκληρες σοδειές”.

Τέλος, παραμένει σε επιφυλακή και το Μιλάνο, όπου ο Δήμος προέβη στο κλείσιμο πολλών περιφραγμένων πάρκων λόγω καταιγίδων, και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης των τοπικών ποταμών Λάμπρο και Σέβεζο.

Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία της θάλασσας – Κίνδυνος μεσογειακών τυφώνων

Οι καταιγίδες με χαρακτήρα τροπικών τυφώνων αποτελούν ένα βίαιο, αναμενόμενο αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών των Ιταλικών θαλασσών, οι οποίες κατέγραψαν μέχρι και τους 30 βαθμούς.

Οι θερμοκρασίες των Ιταλικών θαλασσών ήταν κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου στα τέλη Ιουλίου 2022 (πηγή: Copernicus/iconaclima.it)

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στο πρακτορείο ANSA ο Lorenzo Tedici, μετεωρολόγος της ιστοσελίδας iLMeteo.it, το μείγμα της ζέστης του ήλιου, της απουσίας ισχυρών καταιγίδων στη θάλασσα αλλά και φρέσκων ανέμων από το Βορρά έχουν εμποδίσει την ανάμειξη του θαλασσινού νερού, μη επιτρέποντας την επιφανειακή ψύξη της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Tedici, υπάρχει έτσι ένας έμπρακτος κίνδυνος η ζέστη της θάλασσας να μετατραπεί “σε ενέργεια για καταιγίδες και/ή άλλα βίαια φαινόμενα” με την πιθανότητα δημιουργίας μικρών τυφώνων τροπικού χαρακτήρα “και στη Μεσόγειο Θάλασσα” – οι λεγόμενοι τυφώνες Medicane, τους οποίους πράγματι βλέπουμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων η χώρα – Εκτεταμένες ζημιές, 2 νεκροί στη Τοσκάνη"

Η επιστολή της Ρομπέρτα Μετσόλα στον Παπαδημούλη για τις «παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα»

Απαντητική επιστολή από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στον Δημήτρη Παπαδημούλη, «σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-The Left η απαντητική επιστολή της κ. Μετσόλα έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κ. Παπαδημούλη,

Αγαπητέ Δημήτρη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 1ης Αυγούστου 2022 σχετικά με την απόπειρα παραβίασης του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη.

Όπως περιέγραψα σε προηγούμενη επιστολή μου προς εσάς, ανησυχώ πολύ για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών. Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το αν συμβαίνουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος.

Είμαι υπερήφανη που ήταν οι εμπειρογνώμονες του Κοινοβουλίου σε θέματα κυβερνοασφάλειας που, μετά την πρωτοβουλία μου τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ενημέρωσα τον κ. Ανδρουλάκη ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το Κοινοβούλιο έχει λάβει ένα πρώτο αίτημα για πληροφορίες από ελληνική αρχή, το οποίο θα παρασχεθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, χαιρετίζω το γεγονός ότι – εκτός από τις συνεχιζόμενες έρευνες των αρμόδιων εθνικών αρχών – το ελληνικό Κοινοβούλιο εξετάζει και τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Όσον αφορά τη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ζητήσω από την Αντιπρόεδρο Καϊλή και την Αντιπρόεδρο Charanzova (αντίστοιχα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Προεδρείου για τη στρατηγική καινοτομίας ΤΠΕ) να οργανώσουν τον Σεπτέμβριο μια παρουσίαση από τη ΓΔ ITEC των σχετικών δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία και βοήθεια προς τους βουλευτές κατά της χρήσης spyware.

Επιπλέον, σκοπεύω να ενημερώσω τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε το Κοινοβούλιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην ολομέλεια.

Είμαι πεπεισμένη ότι το έργο της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης, θα συμβάλλει στις συνολικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων πρακτικών στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκθέσεις, είναι ευρέως διαδεδομένες.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω επίσης να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω ότι οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους απαλλαγμένοι από κάθε είδους παρεμβάσεις.

Με εκτίμηση

Ρομπέρτα Μετσόλα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιστολή της Ρομπέρτα Μετσόλα στον Παπαδημούλη για τις «παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα»"

Ουκρανοί: «Ρωσικό πλοίο με κλεμμένα σιτηρά έπιασε λιμάνι στη Συρία»

Νέα καταγγελία αντιμετωπίζει η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο. Ένα ρωσικό πλοίο που μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά έπιασε λιμάνι στη Συρία, υποστήριξε σήμερα η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι λεηλάτησε τις αποθήκες σιτηρών μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό έδαφος. Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας.

Το φορτίο προοριζόταν αρχικά για την Τρίπολη του Λιβάνου

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το SV KONSTANTIN αγκυροβόλησε στη Συρία” ανέφερε η πρεσβεία στο Γαλλικό Πρακτορείο, “μεταφέροντας κλεμμένα σιτηρά, τα οποία μεταφέρθηκαν παράνομα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής”.

Το φορτίο προοριζόταν αρχικά για την Τρίπολη του Λιβάνου. Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε σε ποιο συριακό λιμάνι έχει δέσει το SV KONSTANTIN. Ένα άλλο πλοίο ξεφόρτωσε νωρίτερα σήμερα στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει μια ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με τον Σαμίρ Μαντάνι, τον συνιδρυτή του ιστοτόπου TankerTrackers.com.

Ακινητοποιήθηκε συριακό πλοίο

Το Razoni, που φέρει σημαία Σιέρα Λεόνε, μεταφέρει το πρώτο φορτίο δημητριακών που επιτράπηκε να εξαχθεί από την Ουκρανία μετά την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Μαντάνι, το πλοίο είχε προορισμό τον Λίβανο, όμως άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στην Ταρτούς. Δορυφορικές φωτογραφίες το δείχνουν να ξεφορτώνει το φορτίο του, 26 τόνους αραβόσιτου.

Στις αρχές Αυγούστου ένα συριακό πλοίο ακινητοποιήθηκε στον Λίβανο με την υποψία ότι μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά. Τελικά επιτράπηκε να συνεχίσει την πορεία του προς τη Συρία, προς μεγάλη απογοήτευση της Ουκρανίας που δήλωσε “απογοητευμένη” από την απόφαση αυτήν.

Η Συρία και η Ρωσία είναι σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες. Οι δεσμοί τους ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε στη Συρία και τη στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας, από το 2015, στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Μόσχα παρέχει μικρή οικονομική υποστήριξη στη Δαμασκό, αλλά την εφοδιάζει τακτικά με σιτηρά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανοί: «Ρωσικό πλοίο με κλεμμένα σιτηρά έπιασε λιμάνι στη Συρία»"

Καιρός αύριο: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41°C (19/08)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός αύριο θα είναι αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ασθενείς και το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Θράκη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 40 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 40 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά μέχρι 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 και στην Κρήτη μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41°C (19/08)"

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός δέχθηκε επίθεση από ανήλικους στον Εύοσμο – Πήγε να βοηθήσει τον γιο του

Θύμα ξυλοδαρμού από ομάδα ανηλίκων κατήγγειλε ότι έπεσε λίγο μετά τις 21:00 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης ένας άνδρας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι δύο νεαροί δέχθηκαν επίθεση από μία ομάδα ατόμων ηλικίας 14-16 ετών, με στόχο να κλέψουν τον σταυρό που φορούσε ο ένας.

Άμεσα ο ένας ανήλικος κάλεσε τον πατέρα του –αστυνομικός στο επάγγελμα – ώστε να φτάσει άμεσα στο σημείο και να προστατέψει τους δύο νεαρούς.

Ωστόσο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο η ομάδα των συγκεκριμένων ατόμων του επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η προληπτική διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, Αστυνομικές Δυνάμεις κατέφθασαν στο σημείο, για να ξεκινήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία για το εν λόγω συμβάν, συνελήφθησαν έξι άτομα, εκ των οποίων πέντε ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, ηλικίας 14-16 ετών.

«Είναι απαραίτητη η καθημερινή Αστυνομική δύναμη στην πλατεία και γενικότερα στο κέντρο του Ευόσμου, διότι οι περιπολίες ιδίως στην πλατεία πραγματοποιούνται μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Αυτά τα σημεία χρειάζονται 24ωρη φύλαξη για να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά βίας.

Επίσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφιστεί εδώ και αρκετούς μήνες η τοποθέτηση καμερών στην πλατεία Ευόσμου, ωστόσο δεν έχουν γίνει κινήσεις για την τοποθέτησή τους» τόνισε στο Κοινοτικός Σύμβουλος Ευόσμου Σωκράτης Πασχαλέρης.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στον εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για το συμβάν διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ οι ανήλικοι που κατηγορούνται αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση ξυλοδαρμού.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κορδελιού – Ευόσμου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός δέχθηκε επίθεση από ανήλικους στον Εύοσμο – Πήγε να βοηθήσει τον γιο του"

Κορσική: Καταιγίδες και άνεμοι με ταχύτητα 220 χλμ/ώρα σάρωσαν το νησί – 5 νεκροί, 20 τραυματίες

Οι σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν τη δυτική Μεσόγειο από την Τρίτη στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Κορσική, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 20 και τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Έπειτα από τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι ριπές του ανέμου που έφταναν έως και τα 224 χλμ/ώρα, προκάλεσαν επίσης αρκετές υλικές ζημιές.

Το λιμενικό χρειάστηκε να παρέμβει πολλές φορές για διασώσεις στη θάλασσα.

Στην ξηρά, τρεις άνθρωποι ηλικίας από 13 έως 72 ετών σκοτώθηκαν όταν καταπλακώθηκαν από ξεριζωμένα δέντρα και σκεπές που παρασύρθηκαν από τον αέρα.

Στη θάλασσα έχασαν τη ζωή τους ένας 62χρονος ψαράς και μια γυναίκα που έκανε καγιάκ. Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια 23χρονη Ιταλίδα τουρίστρια.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 35.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νησί, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας EDF.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France ήρε πάντως τον συναγερμό που είχε σημάνει από το πρωί, αφού το μέτωπο των καταιγίδων κινείται τώρα ανατολικά, προς την Ιταλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορσική: Καταιγίδες και άνεμοι με ταχύτητα 220 χλμ/ώρα σάρωσαν το νησί – 5 νεκροί, 20 τραυματίες"

ΕΟΔΥ: 50 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Δύο ακόμη κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, φτάνοντας συνολικά στα 50.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ, η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις  16 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 18.960 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2022.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 50 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%). Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο ακόλουθο γράφημα.

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη λοίμωξη από ιό της ευλογιάς των πιθήκων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 50 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα"

Η Γερμανία μειώνει στο 7% τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο

Η γερμανική  κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ στο φυσικό αέριο: «Ο φόρος θα μειωθεί από 19% σε 7% για περιορισμένο χρονικό διάστημα ως τα τέλη Μαρτίου του 2024», δήλωσε ο καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς.

Στόχος είναι η ανακούφιση των καταναλωτών από την επιβάρυνση του φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές έχουν απογειωθεί.
Ο Σολτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εταιρείες θα μεταφέρουν τη φορολογική μείωση στους καταναλωτές. «Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για την ανακούφιση των καταναλωτών», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Η γερμανική  κυβέρνηση ήθελε να εξαλείψει τον ΦΠΑ στο αέριο και έτσι να διασφαλίσει ότι το κράτος δεν θα κέρδιζε χρήματα. Ωστόσο, η Κομισιόν το απέρριψε καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπει απαλλαγή από τον ΦΠΑ. «Το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει καμία εξαίρεση», έγραψε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον ισχύοντα ΦΠΑ ακόμη και στο 5%-τον  ελάχιστο συντελεστή της ΕΕ.
Στη Γερμανία, συνήθως ισχύει συντελεστής ΦΠΑ 19% για όλα τα προϊόντα. Ωστόσο, υπάρχει και συντελεστής 7% σε επιλεγμένα προϊόντα.

Περίπου τα μισά από τα νοικοκυριά στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, η προσαύξηση για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 5000 κιλοβατώρες σημαίνει ετήσιο πρόσθετο κόστος περίπου 121 ευρώ, ακόμη και χωρίς  ΦΠΑ. Για ένα οικογενειακό νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρες, το επιπλέον κόστος χωρίς ΦΠΑ είναι περίπου 484 ευρώ ετησίως.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία μειώνει στο 7% τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο"

Πάνω από 230 μετανάστες στα Κύθηρα το τελευταίο 24ωρο – Έφτασε και τρίτο σκάφος

Ένα τρίτο σκάφος, ένα καταμαράν με 67 επιβαίνοντες έφθασε τα ξημερώματα στο νησί των Κυθήρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έδεσε στο Λιμνιώνα και οι άνθρωποι αποβιβάστηκαν και κατόπιν εντοπίστηκαν από τις Αρχές. Μεταξύ τους υπάρχουν και παιδιά.

Οι 67 άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στους άλλους 170 που αφίχθησαν με παρόμοιο τρόπο στο νησί μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Υπενθυμίζεται ότι στα Κύθηρα, συνελήφθησαν από το Λιμενικό Σώμα τρεις Τούρκοι υπήκοοι, που φέρονται ως οι διακινητές 94 εκ των προσφύγων.

Οι συλλήψεις έγιναν χθες το πρωί μετά τον εντοπισμό των μεταναστών στην περιοχή Πίσω Γιαλός Καψαλίου, καθώς και του ιστιοφόρου σκάφους που τους μετέφερε.

Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε και δεύτερο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι 73 μετανάστες, οι περισσότεροι Ιρακινοί και Ιρανοί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 230 μετανάστες στα Κύθηρα το τελευταίο 24ωρο – Έφτασε και τρίτο σκάφος"

Τουρκία: Η Σουηδία να εκδώσει τρομοκράτες αν θέλει να ενταχθεί στο NATO


Η Σουηδία οφείλει να εκδώσει «τρομοκράτες», αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης μετά την απογοητευτική, όπως τη χαρακτηρίζει η Άγκυρα, πρώτη έκδοση στην Τουρκία ενός Τούρκου που έχει καταδικαστεί για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

«Αν πιστεύουν πως θα μπορέσουν να κάνουν την Τουρκία να πιστέψει ότι τήρησαν τις υποσχέσεις τους εκδίδοντας εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, απατώνται», δήλωσε ο υπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα “Milliyet”.

Από τα μέσα Μαΐου η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εμποδίζει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ατλαντικής συμμαχίας με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προστατεύουν κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Στα τέλη Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας είχαν πάντως υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας που άνοιγε την πρόσβαση των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Ατλαντική συμμαχία.

Την επομένη η Τουρκία είχε διατυπώσει προς τις δύο χώρες αιτήματα για την έκδοση 33 προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται “τρομοκράτες” από την Άγκυρα.

«Δεν λάβαμε καμιά απάντηση αναφορικά με την έκδοση των μελών του FETO [ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016], του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο τούρκος υπουργός.

«Επιστολές στις οποίες επαναλαμβάνονται τα αιτήματά μας εστάλησαν στο υπουργείο Εξωτερικών μας και από εκεί στις ενδιαφερόμενες χώρες», πρόσθεσε.

Το όνομα του Οκάν Καλέ -πρόκειται για τον πρώτο τούρκο υπήκοο, το αίτημα για την έκδοση του οποίου έγινε δεκτό από τη Σουηδία- περιλαμβανόταν στον κατάλογο των 33 ονομάτων που δημοσιεύθηκε στο τέλος Ιουνίου από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Καλέ είχε καταδικαστεί για απάτη.

Μια συνεδρίαση ανάμεσα στην Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου. Η συνάντηση θα γίνει στη Σουηδία, σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Γύρω στα 20 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -από τα 30 συνολικά- έχουν ήδη επικυρώσει το αίτημα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Η Σουηδία να εκδώσει τρομοκράτες αν θέλει να ενταχθεί στο NATO"

Στο 8,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Τετραπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, στο 11,3% στην Ελλάδα

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, φθάνοντας το 8,9% τον Ιούλιο του 2022. Μάλιστα μέσα σε ένα έτος – σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat – τετραπλασιάστηκε, αφού τον Ιούλιο του 2021 δεν ξεπερνούσε το 2,2%!

Σημαντική αύξηση όμως καταγράφηκε και κατά τον μήνα Ιούνιο, αφού ο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έφθασε – σύμφωνα με την Eurostat – το 8,6%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 9,8% τον Ιούλιο του 2022, από 9,6% τον Ιούνιο. Το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις… 2,5%!

Χαμηλά ποσοστά ετήσιου πληθωρισμού καταγράφουν Γαλλία και Μάλτα με 6,8%, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία με 8,0%. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία με 23,2%, στη Λετονία με 21,3% και στη Λιθουανία με 20,9%. Πληθωρισμό 11,3% καταγράφει η Ελλάδα, δηλαδή οριακή μείωση από το 11,6% του Ιουνίου.

Σε σύγκριση πάντως με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18. Όπως ήταν αναμενόμενο, στον απόχη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Ιούλιο η μεγαλύτερη επιβάρυνση στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+4,02%), ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (από +2,08%), οι υπηρεσίες (+1,60%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16%).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 8,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Τετραπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, στο 11,3% στην Ελλάδα"

Πληρωμή μετά από 9 μήνες για τους γιατρούς που επιστρατεύτηκαν

Ως και εννέα μήνες από την επιστράτευσή τους αναμένουν να δουν το «χρώμα του χρήματος» εκατοντάδες ιδιώτες γιατροί που υπηρέτησαν υποχρεωτικά για ένα μήνα σε κλινικές COVID-19 της Βόρειας Ελλάδας τον περασμένο χειμώνα. Με ρεπορτάζ στις 2 Αυγούστου, το iatronet.gr είχε αποκαλύψει πως οι γιατροί, που επιστρατεύτηκαν σε δύο κύματα, το Νοέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022, παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο ΕΣΥ σε μια περίοδο μεγάλης πίεσης λόγω έξαρσης της πανδημίας, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα εισπράξουν την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Λίγες μέρες μετά το ρεπορτάζ, δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για την κατανομή του απαιτούμενου κονδυλίου σε 3 Υγειονομικές Περιφέρειες, προκειμένου να πληρωθούν οι γιατροί.

Η απόφαση, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, τιτλοφορείται "Κατανομή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε νοσοκομεία της 3ης, 4ης και 5ης ΥΠΕ, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19)" και φέρει ημερομηνία την 11η Αυγούστου.

Με αυτήν ο υπουργός Υγείας αποφασίζει την κατανομή συνολικού ποσού 510.054,38 ευρώ από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο υπουργείο Υγείας, συνολικού ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (20.000.000), στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της νόσου του κορωνοϊού (covid-19), σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, καθώς και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το χορηγηθέν ποσό θα διατεθεί από νοσοκομεία της 3ης, 4ης και 5ης ΥΠΕ για την κάλυψη της δαπάνης αποζημίωσης του επιταγμένου προσωπικού τους, από Νοέμβριο έτους 2021 έως και Ιανουάριο έτους 2022, ως εξής:

  • Ποσό 201.426,02 € σε νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ.
  • Ποσό 285.063,36 € σε νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ.
  • Ποσό 23.565,00 € σε νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ.
Οι δύο επιστρατεύσεις και το μοντέλο του Βόλου

Οι δύο αποφάσεις για επιστράτευση γιατρών διάφορων ειδικοτήτων λήφθηκαν διαδοχικά τον Νοέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022, εν μέσω έξαρσης του κύματος της φονικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού που δοκίμαζε τις αντοχές των νοσοκομείων, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω μεγαλύτερης έλλειψης γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Περισσότεροι από 200 ιδιώτες πνευμονολόγοι, παθολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι και γιατροί Γενικής Ιατρικής παρέλαβαν τα φύλλα πορείας που τους καλούσαν να υπηρετήσουν στις κλινικές COVID-19 στην 3η, 4η και 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλίας), για χρονική διάρκεια ενός μήνα.

Μέχρι και σήμερα, ως και εννέα μήνες μετά, όπως ανέφεραν στο iatronet.gr ιδιώτες πνευμονολόγοι που επιστρατεύτηκαν, ανέμεναν την απόφαση για την αποζημίωσή τους, καθώς είχαν υποχρεωθεί να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία ή να αναστείλουν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα.

Παρόμοια τύχη είχαν και 15 γιατροί στη Μαγνησία που έβαλαν "πλάτη" εθελοντικά, παρέχοντας υπηρεσίες στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου, αποτρέποντας την επιστράτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την υπογραφή της απόφασης οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και οι πληρωμές εκτιμάται πως θα γίνουν εντός Σεπτεμβρίου.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρωμή μετά από 9 μήνες για τους γιατρούς που επιστρατεύτηκαν"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα κλείσει τη Ζαπορίζια «αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί»

Αν συνεχίσουν οι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας, τότε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας θα τον κλείσει, όπως ανακοίνωσε σήμερα (18.8.2022) ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της χώρας.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο. Αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στις γραμμές του μετώπου και επανειλημμένως έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί στην περιοχή του τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά.

Το Κίεβο διαψεύδει τα σενάρια για το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού, με τον Κιρίλοφ να δηλώνει ότι τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο ίδιος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση ατυχήματος, το ραδιενεργό υλικό θα κάλυπτε την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.
 
Κατηγορίες για «προβοκάτσια» λόγω της επίσκεψης Γκουτέρες

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, αύριο, Παρασκευή, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Αυτό μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το Reuters. Όμως, το Reuters επισήμανε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν παρέχει στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του αυτό.

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει «βαριά όπλα» μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το AFP.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», συνεχίζει.

Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θέλει ο Γκουτέρες

Σύμφωνα με το AFP, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί το Κίεβο ότι θέλει να προετοιμάσει μια «ηχηρή προβοκάτσια» εκεί με αφορμή την επίσκεψη στην Ουκρανία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, προσθέτει το AFP, ουκρανικές μονάδες πυροβολικού προβλέπουν να ανοίξουν πυρ στον σταθμό για να κατηγορήσουν στη συνέχεια τη Ρωσία ότι προκάλεσε πυρηνικό ατύχημα.

Οι μάχες γύρω από τον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό έχουν εγείρει φόβους για καταστροφή και ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι θέλει την εγκαθίδρυση αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι μίλησε με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος είναι έτοιμος να ηγηθεί αντιπροσωπείας στον σταθμό.

«Υπογράμμισα με έμφαση τον επείγοντα χαρακτήρα της αποστολής αυτής για να αντιμετωπιστούν οι απειλές στην πυρηνική ασφάλεια που οφείλονται στις εχθροπραξίες της Ρωσίας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα κλείσει τη Ζαπορίζια «αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί»"

Πιερία: Πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ θέλησαν να «χαλάσουν» με αγορές 4 άτομα

Με πλαστά χαρτονομίσματα έκαναν τις αγορές τους στην Πιερία τέσσερα άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 2 πλαστά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και 48 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία το βράδυ της 16ης Αυγούστου 2022, σε παραλιακή περιοχή της Πιερίας, οι δύο από τους συλληφθέντες πραγματοποίησαν αγορές προϊόντων μικρής αξίας από 5 καταστήματα, πληρώνοντας με πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ.

Η δράση τους έγινε αντιληπτή από τους παθόντες και συνελήφθησαν άμεσα από περιπολούντες αστυνομικούς, ενώ τα προϊόντα και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά που αφαίρεσαν, αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

hartonomismata

Οι άλλοι δύο συνεργοί τους επιχείρησαν να διαφύγουν με ταξί, όμως εντοπίσθηκαν από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και συνελήφθησαν. Στο ταξί που επέβαιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, επιμελώς κρυμμένα κάτω από πατάκι και μοκέτα του οχήματος.

Επίσης, εντοπίσθηκε ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, σε έρευνα του οποίου βρέθηκαν κρυμμένα στο χώρο αποσκευών, πλαστά χαρτονομίσματα των 500 και 100 ευρώ. Επιπλέον, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό 2.281 ευρώ.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνεται ακόμη ένας ημεδαπός συνεργός τους. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πιερία: Πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ θέλησαν να «χαλάσουν» με αγορές 4 άτομα"

Η κόρη 69χρονου που πέθανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο - «Τρέξανε όλοι οι γιατροί αμέσως»

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας άφησε την τελευταία του πνοή ένας 69χρονος πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος μετέβη στο νοσηλευτικό ίδρυμα τα ξημερώματα της Τρίτης (16/08) συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, έχοντας παραπονεθεί στο σπίτι τους για έντονους πόνους στο στομάχι.

Η κόρη του άτυχου άνδρα μίλησε στο Newsbomb.gr και ξεκαθάρισε πως ακριβώς εκτυλίχθηκε το περιστατικό διευκρινίζοντας ότι δεν έφταιξε στιγμή το ιατρικό προσωπικό και πως ο πατέρας της έφυγε ξαφνικά χωρίς κανείς να περιμένει ότι ένας στομαχόπονος θα οδηγήσει στον θάνατο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 69χρονος είχε γυρίσει με τη σύζυγό του σπίτι τους και περίπου στις 3:00 τα ξημερώματα, παραπονέθηκε για έντονο πόνο στο στομάχι. Η κόρη του σημειώνει ότι νωρίτερα στο οικογενειακό τραπέζι «Ήταν μια χαρά δεν παραπονέθηκε για τίποτα μέχρι εκείνη την ώρα»

Ο κ. Μιχάλης ζήτησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο μιας και πονούσε αρκετά. Κάλεσαν ταξί, πήγανε, μπήκαν στα επείγοντα και εκεί δεν είχε καθόλου κόσμο. Η σύζυγός του μετέβει στο αρμόδιο γραφείο για να πάρει αριθμό μητρώου και μέσα σε δευτερόλεπτα είχε ξεμπερδέψει.

Σύμφωνα με την κόρη του η σύζυγός του λέει: «Έλα Μιχάλη πάμε μέσα» και μόλις ο ίδιος πήγε να σηκωθεί από την καρέκλα είπε ότι ζαλίζεται και έπεσε κάτω .

«Τρέξαν όλοι οι γιατροί πάνω του αμέσως»

«Τρέξαν όλοι οι γιατροί πάνω του αμέσως. Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση. Δεν υπήρχε καμία αναμονή. Δεν περίμενε δευτερόλεπτο. Δεν πρόλαβαν γιατί μπήκε σαν ένα στομαχόπονο. Αν είχε φύγει από το σπίτι μπορεί να το προλάβαινε, οι δρόμοι ήταν άδειοι, φτάσαμε κατευθείαν.», ξεκαθαρίζει η κόρη του, η οποία έκανε σαφές πως όσα γράφτηκαν για καθυστέρηση είναι αναλήθειες αλλά αντιθέτως οι γιατροί ανέλαβαν απευθείας τον πατέρα της.

Μάλιστα προσθέτει στη συνέχεια: «Μου είπαν η μητέρα μου και μια γνωστή μου, ότι τους παρατήσαν όλους και πέσαν πάνω στον μπαμπά μου. Προς τιμήν τους. Απλώς ο μπαμπάς μου ήταν να φύγει»

Όπως αναφέρει, «Οι γιατροί παλέψανε πάνω από 45 λεπτά και με ΚΑΡΠΑ και με απινιδωτή. Τον ανεβάσανε με φορείο και τον πήγαν μέσα στην αναζωογόνηση και μετά άκουσα τον γιατρό και του λέω πόση ώρα προσπαθήσατε και μου λέει το λιγότερο 45 λεπτά.»

Επισήμανε δε, ότι το μόνο που έχει βγει ήταν ένα PCR τεστ αρνητικό. «Περιμέναμε πρώτα αυτό. Θα περιμένουμε νεκροψία - νεκροτομή, σήμερα ή αύριο θα βγει. Απλά μας είπαν ότι το πιθανότερο είναι έμφραγμα», είπε σχετικά με το πιθανότερο αίτιο θανάτου ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι ο γιατρός την ενημέρωσε πως από την αρχή ο πατέρας της δεν είχε καρδιακό ρυθμό.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr η κόρη του 69χρονου «άδειασε» όσους υποστήριξαν πως υπήρχε καθυστέρηση από το ιατρικό προσωπικό, λέγοντας: «Θέλω να διορθωθεί αυτή η παρανόηση. Δεν περίμενε ο άνθρωπος. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από το προσωπικό. Τον προσέξανε πάρα πολύ τον μπαμπά. Δεν ήταν το σημάδι για να πούμε δείτε τον κάτι έχει, με μια βαρυστομαχιά.»

Το ιστορικό υγείας του 69χρονου

Τέλος σχετικά με το αν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας τα προηγούμενα χρόνια η ίδια ανέφερε ότι: «Πριν 5-6 χρόνια με έναν ίλιγγο που είχε μπει στο νοσοκομείο του είχαν βρει κάποια στένωση καρωτίδας, κάτι τέτοιο, του είχαν πει να το κοιτάξει αλλά δυστυχώς δεν άκουγε ο μπαμπάς μου. Σε κάτι εξετάσεις πριν κάτι μήνες μόνο χοληστερίνη του βρήκανε. Του δώσανε φάρμακο για τη χοληστερίνη. Κάπνιζε και έπινε ένα ποτηράκι. Δεν ήταν αλκοολικός. Δεν το λέω με κακό τρόπο, δεν πρόσεχε τον εαυτό του. Ήταν ισχυρογνώμων, έλεγε "Δεν έχω τίποτα μια χαρά είμαι". Μπορεί να είχε πρόβλημα με την καρδιά του αλλά ποτέ δε μας είχε δώσει κάτι για να το δούμε.»

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Η κόρη 69χρονου που πέθανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο - «Τρέξανε όλοι οι γιατροί αμέσως»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news