facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΕΕ: Νοθευμένες οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται

Σχεδόν οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, γεγονός που προκύπτει μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης. Αυτό έδειξε έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών που ενισχύει την έκκληση κρατών, ΜΚΟ και γεωργικών οργανώσεων να αυστηροποιηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Η ΕΕ εισάγει σχεδόν το 40% του μελιού που καταναλώνεται στις χώρες-μέλη της, γεγονός που την κάνει τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη της υπηρεσίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι σε 320 δείγματα που ελέγχθηκαν πρόσφατα σε 16 κράτη μέλη, για σχεδόν το 46% υπάρχουν έντονες υποψίες ότι παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ παραπάνω από το 14% της τελευταίας μελέτης το 2015-2017.

Συγκεκριμένα, το 74% των 89 παρτίδων μελιού από την Κίνα κρίθηκε ύποπτο, όπως σχεδόν το σύνολο εκείνων που εισήχθησαν από την Τουρκία (14 στις 15).

Το σύνολο των 10 παρτίδων που εισήχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο κρίθηκαν επίσης μη συμμορφούμενες προς τους κανονισμούς της ΕΕ. Ύποπτες θεωρήθηκαν επίσης ποσότητες μελιού από την Ουκρανία, το Μεξικό και τη Βραζιλία.

Κύρια τεχνική απάτης: η προσθήκη σιροπιών ζάχαρης (από ρύζι, σιτάρι ή παντζάρι) για να μειωθεί η τιμή, αλλά η έκθεση αναφέρει επίσης τη χρήση πρόσθετων και χρωστικών ή την παραποίηση των πληροφοριών ιχνηλασιμότητας.

«Το μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα και, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να μένει αγνό: δεν μπορεί να υπάρχει νερό ή φτηνά σιρόπια ζάχαρης που προστίθενται τεχνικά για να αυξηθεί ο όγκος», υπενθυμίζει η Olaf.

Η μέση αξία του εισαγόμενου μελιού ήταν συνεπώς 2,32 ευρώ το κιλό το 2021, έναντι ενός κόστους 0,40-0,60 του ευρώ ανά κιλό για τα σιρόπια ζάχαρης με βάση το ρύζι.

«Παρότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μικρός, τέτοιες πρακτικές εξαπατούν τους καταναλωτές και αποθαρρύνουν τους τίμιους παραγωγούς λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού», επιμένει η OLAF. 

«Η αγορά της ΕΕ πλημμύρισε από «μέλι» με βάση το σιρόπι»

Η ΜΚΟ προστασίας των καταναλωτών Foodwatch αναφέρει: «Το ανησυχητικό αυτό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι ένα πραγματικό σουρωτήρι που επιτρέπει στους απατεώνες να διοχετεύουν τα νοθευμένα προϊόντα τους».

Τα στοιχεία αυτά «ρίχνουν φως σε αυτή την απάτη: η αγορά της ΕΕ πλημμύρισε από «μέλι» με βάση το σιρόπι, γράφει η ισχυρή συνομοσπονδία γεωργικών ενώσεων Copa-Cogeca, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενός «καταποντισμού» της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας την ώρα που μειώνεται επίσης ο πληθυσμός των μελιτοφόρων μελισσών.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι συστημικό: από 123 εξαγωγείς μελιού προς την Ευρώπη, 70 θεωρούνται ύποπτοι για νόθευση των προϊόντων τους.

Έως σήμερα «44 φορείς στην ΕΕ αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και σε επτά εξ αυτών επιβλήθηκαν κυρώσεις, διευκρινίζει η Olaf.

Στα 21 δείγματα που ελήφθησαν στη Γαλλία, μόνο 4 ήταν «αγνό μέλι». Στη Γερμανία, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών, τα μισά από τα 32 δείγματα που ελήφθησαν ήταν ύποπτα.

Το Foodwatch ζητεί «μια εναρμονισμένη μεθοδολογία για τον εντοπισμό της απάτης» και κυρίως «να διορθωθεί επειγόντως η αδιαφάνεια» σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του μελιού κατά περίπτωση.

Η κατάσταση ανησυχεί τα κράτη μέλη της ΕΕ: τον Ιανουάριο, περίπου είκοσι από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις διαφάνειας στην αναμενόμενη αναθεώρηση των υφιστάμενων κανονισμών του 2001.

«Οι σημερινοί κανόνες εξισώνουν του παραγωγούς μελιού και τους παραγωγούς μιγμάτων μελιού», αναφέρεται σε δήλωση που συντάχθηκε από τη Σλοβενία και υποστηρίχθηκε από 19 άλλα κράτη, ζητώντας την τροποποίηση των κανόνων σήμανσης για την «παροχή πιο λεπτομερών πληροφοριών σε σχέση με την προέλευση του μελιού και τη βελτίωση της κερδοφορίας του τομέα».

ΑΜΠΕ, dpa /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Νοθευμένες οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται"

Βουλή: Πέρασαν τα μέτρα στήριξης συνταξιούχων και οφειλετών - Δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ρυθμίσεις οφειλών και το εφάπαξ βοήθημα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους, νοικοκυριά και οφειλέτες.

Επίσης, τα 52 απο τα συνολικά 92 άρθρα του σχεδίου νόμου έλαβαν ευρύτερη στήριξη καθώς ψηφίστηκαν είτε απο την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είτε απο την Ελληνική Λύση. ΚΚΕ και Μερα25 καταψήφισαν ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την τακτική της αποχής από τις ψηφοφορίες ακόμα και όταν αφορούν θετικά μέτρα στήριξης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών με τις ρυθμίσεις ωφελούνται:

- Συνταξιούχοι με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200 - 300 ευρώ κυρίως όσοι δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση των πόρων.

- Αγρότες: παροχή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και για το 2023 . Επιτάχυνση διαδικασίας προκαταβολής για καταστροφές. 76 εκατ. ευρώ κόστος.

- Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομίας με επέκταση μειωμένου ΦΠΑ. Επιπλέον κόστος 246 εκατ. ευρω

- Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με παράταση εως τέλους έτους η υπαγωγή μειωμένου ΦΠΑ σε παροχές υγείας.

- Φυσικά και νομικά πρόσωπα που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αναβιώνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις υπο κανόνες με 72 και 100 δόσεις και εισάγονται πρόνοιες για συνεπείς οφειλέτες

- Ωφελούνται συμπατριώτες μας φυσικά πρόσωπα με καταβολή σε 8 δόσεις φόρου εισοδήματος και 3% έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Πέρασαν τα μέτρα στήριξης συνταξιούχων και οφειλετών - Δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ρυθμίσεις οφειλών και το εφάπαξ βοήθημα"

Μπλίνκεν: «Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16»

Την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία «στηρίζει την αναβάθμιση και τη πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» επανέλαβε ο Άντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη προώθηση διαφορών εντός της συμμαχίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας, στην καταγγελία του Δημοκρατικού βουλευτή, Ντέιβιντ Σισιλίνι για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας από τον στόλο των F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία και στην ερώτηση για το ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή βασικών συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, ανέφερε:

«Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας – είτε είναι με την Τουρκία, είτε με την Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ – είναι να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται για να υπάρχει πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, για να μπορούν κάνουν ό,τι χρειάζεται να κάνουν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, φυσικά, (θέλουμε) να διασφαλίζουμε ότι στον βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή τεχνολογία παρέχουμε δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση αυτών των διαφορών.

Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 και τα πακέτα εκσυγχρονισμού. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, σημαντικό για τη συμμαχία.

Την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε επιμελώς για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σε αυτήν την περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα αμβλυνθούν και ότι δεν θα εμπλακούν σε ενέργειες ή ρητορική που θα αναζωπυρώσει την κατάσταση».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλίνκεν: «Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16»"

25η Μαρτίου: Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας - Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, οι εξαιρέσεις

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια για τον εορτασμό 25ης Μαρτίου ενώ θα ισχύουν και απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία, «λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας, κατά το διάστημα από 24 έως 26 Μαρτίου 2023, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

- αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

- αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίωνατυχημάτων,

- ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθώς και σε σημεία, όπου λόγω εορταστικών εκδηλώσεων παρατηρείται αυξημένη κίνηση χρηστών του οδικού δικτύου,

- συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας, αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ),

- συνεργασία και συντονισμός με όλους τους συναρμόδιους Φορείς – Υπηρεσίες καθ’ όλο το 24ωρο, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύψουν και

- ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται:

- να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,

- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,

- να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

- να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,

- σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων».

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων για την 25η Μαρτίου

Επίσης, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

«Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 08:00 έως 13:00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550) στην κατεύθυνση προς Καβάλα.

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (περιοχή Ρίου Χ.Θ. 11+558,47) έως το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.

(η) Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) στην κατεύθυνση προς Σπάρτη.

(θ) Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.

(ι) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τη γέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) στην κατεύθυνση προς Πολύγυρο.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 15:00 έως 21:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ.) έως την αερογέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), από το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (Περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) στην κατεύθυνση προς Ρίο.

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

(η) Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο.

(θ) Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

(ι) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως τη γέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας :

(α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα, όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της υπ’ αρ. 50786/3319/2014 (Β’ 2418) κοινής υπουργικής απόφασης, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

(β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

(γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

(δ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

(ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

(στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

(ζ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

(η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

(θ) Τα μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

(ι) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

(ια) Τα φορτηγά οχήματα και μηχανήματα έργου των εταιρειών παραχώρησης που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους και των υπεργολάβων τους, προκειμένου να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο που τους έχει ανατεθεί.

(ιβ) Τα φορτηγά οχήματα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, εφαρμόζει αυξημένα μέτρα τροχαίας στο οδικό δίκτυο της χώρας και υπενθυμίζει πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

- Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

- Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

- Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

- Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

- Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

- Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

- Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

- Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

- Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " 25η Μαρτίου: Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας - Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, οι εξαιρέσεις"

Καλύτερη προστασία στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και μεγαλύτερη προσοχή στις επιθεωρήσεις εργασίας ζητά το ΣτΕ

Στη δεύτερη έκθεσή της για την Ελλάδα, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) χαιρετίζει τις θετικές πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αλλά επισημαίνει και διάφορες ελλείψεις.

Η έκθεση εξετάζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων από τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης της GRETA τον Οκτώβριο του 2017.

Η έγκριση ενός εθνικού σχεδίου στε δράσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και η δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού παραπομπής για την αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι μεταξύ των σημαντικών μέτρων που έλαβαν οι ελληνικές αρχές. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει επίσης αναθεωρηθεί, όπως προτείνει η GRETA στην πρώτη της έκθεση.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Μετά την απόφαση Chowdury του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά από μέτρα, όπως η νομιμοποίηση της κατάστασης των εργαζομένων στο Μπαγκλαντές χωρίς χαρτιά. Η GRETA ζητά συνεχείς βελτιώσεις, ιδίως με την αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών εργασίας και την εκπαίδευση τους για τον εντοπισμό περιπτώσεων εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης.

Η έκθεση δίνει επίσης έμφαση στην πρόληψη της εμπορίας παιδιών. Η GRETA χαιρετίζει τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, τη δημιουργία ασφαλών χώρων για τα ασυνόδευτα παιδιά και την αύξηση του αριθμού των δομών φιλοξενίας.

Ωστόσο, η GRETA προτρέπει τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις ενέργειές τους επιτόπου για τον εντοπισμό παιδιών θυμάτων εμπορίας και την παροχή μακροχρόνιας βοήθειας.

Η έκθεση τονίζει ότι η αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων δεν πρέπει να εξαρτάται από το φερόμενο θύμα που διαμαρτύρεται και συνεργάζεται με την έρευνα ή την ποινική δίωξη. Η τεχνογνωσία εξειδικευμένων ΜΚΟ, ψυχολόγων, υγειονομικού προσωπικού και επιθεωρητών εργασίας πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη κατά τη διαδικασία αναγνώρισης.

Σημειώνοντας με ανησυχία τους ισχυρισμούς για απωθήσεις και αναγκαστικές απελάσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, η GRETA καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι διενεργείται ατομική αξιολόγηση κινδύνου πριν από οποιαδήποτε αναγκαστική απέλαση και ότι λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι εμπορίας ανθρώπων ή η επανάληψη της εμπορίας κατά την επιστροφή τους.

Η έκθεση εγείρει επίσης ανησυχία ότι οι αρχές αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν προστατευτικά μέτρα για τα θύματα εμπορίας, με κίνδυνο να εκτεθούν σε περαιτέρω τραύμα και εκ νέου θυματοποίηση. 

Η GRETA προτρέπει τις ελληνικές αρχές να κάνουν πλήρη χρήση, στην πράξη, των διαθέσιμων μέτρων για την προστασία των θυμάτων εμπορίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. 

Οι αστυνομικοί, οι εισαγγελείς και οι δικαστές θα πρέπει να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται στην πράξη.

Επιπλέον, η GRETA σημειώνει ότι κανένα θύμα εμπορίας ανθρώπων δεν έχει ζητήσει κρατική αποζημίωση και καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το κρατικό σύστημα αποζημίωσης είναι ουσιαστικά προσβάσιμο στα θύματα εμπορίας.

Η έκθεση καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι αστυνομικές μονάδες που είναι αρμόδιες για τη διερεύνηση αδικημάτων εμπορίας έχουν επαρκείς πόρους και μπορούν να διεξάγουν προληπτικές και ταχείες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών ερευνών.

Ολόκληρη η έκθεση της Ομάδας GRETA του Συμβουλίου της Ευρώπης εδώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύτερη προστασία στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και μεγαλύτερη προσοχή στις επιθεωρήσεις εργασίας ζητά το ΣτΕ"

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι αλλάζει στο περιεχόμενο του Ε9

Επικαιροποιείται το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, προβλέπεται νέος κωδικός για μελλοντικά ή μη αποπερατωμένα κτίσματα ανεγειρόμενης οικοδομής, που μεταβιβάζονται από κατασκευαστή. Μέσω του νέου κωδικού, οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν την πραγματική κατάσταση των κτισμάτων αυτών την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και να υπόκεινται στον αντίστοιχο, μειωμένο ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα αποπερατωμένα κτίσματα.

Ο νέος κωδικός ισχύει για δηλώσεις έτους 2023 και μετά. Οι φορολογούμενοι, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε μη αποπερατωμένα ή μελλοντικά κτίσματα κατά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι τις 12.4.2023, ώστε η αξία των κτισμάτων αυτών να υπολογισθεί ορθά για τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Επίσης, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που αποκτούν την πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, για δηλώσεις Ε9 που υποβάλλονται από τη δημοσίευση της Απόφασης και μετά, γίνεται υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας.

Για την αναβάθμιση της εφαρμογής του Ε9 σύμφωνα με τα παραπάνω, η εφαρμογή θα παραμείνει κλειστή την 24.3.2023 για τις ώρες 00:00 έως και 12:00.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι αλλάζει στο περιεχόμενο του Ε9"

Την διεξαγωγή συλλαλητηρίου στο Μαξίμου προετοιμάζουν οι δενδροκαλλιεργητές – Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πανελλαδική σύσκεψη στην Αγιά

Πρωτοβουλία για την διοργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαρτίου, στις 7.30μμ στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά Λάρισας, αναλαμβάνει η Επιτροπή των Μπλόκων απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε νομό της χώρας ώστε να συναποφασιστούν τα επόμενα βήματα και να οργανωθεί κινητοποίηση στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης περιλαμβάνει ειδικότερα:

· Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.

· Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου.

· Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α).

· Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72€/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την διεξαγωγή συλλαλητηρίου στο Μαξίμου προετοιμάζουν οι δενδροκαλλιεργητές – Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πανελλαδική σύσκεψη στην Αγιά

· Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76εκ ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος.

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.

“Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Την διεξαγωγή συλλαλητηρίου στο Μαξίμου προετοιμάζουν οι δενδροκαλλιεργητές – Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πανελλαδική σύσκεψη στην Αγιά"

Ο Γκλέτσος επιδεικνύει γιαούρτι με το πρόσωπο του Μητσοτάκη - Διαγραφή του ζητά η ΝΔ

Ο Απόστολος Γκλέτσος «ξαναχτυπά» λίγες ώρες μετά τα δημόσια σχόλια που έκανε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν την περιοδεία του πρωθυπουργού στη Λαμία. 

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση: «Άμα πάω να τον γιαουρτώσω, πιάνεται;», βίντεο που ανέβηκε στα social media τον δείχνει να ποζάρει με ένα γιαούρτι με το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως «είναι τέλειο» ενώ στη συνέχεια το πήρε και το έβαλε δίπλα στο πρόσωπό του για να βγάλει φωτογραφία.

Δείτε το βίντεο:



Διαγραφή του Απόστολου Γκλέτσου ζητά η ΝΔ

«Απαιτούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει τις τραμπούκικες και φασιστικές λογικές του κ. Γκλέτσου. Θα ζητούσαμε και την αυτονόητη διαγραφή του, αλλά στο κόμμα του Πολακισμού οι Πολάκηδες δεν διαγράφονται» αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της μετά την ανάρτηση του βίντεο.

Αναλυτικά:

«Ο κ. Γκλέτσος, μέλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνώντας κάθε όριο χυδαιότητας, λίγες ημέρες μετά τις απειλές του για επίθεση με γιαούρτι κατά του Πρωθυπουργού, επανήλθε σε αυτές μέσω βίντεο όπου επιδεικνύει γιαούρτι με το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Απαιτούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει τις τραμπούκικες και φασιστικές λογικές του κ. Γκλέτσου. Θα ζητούσαμε και την αυτονόητη διαγραφή του, αλλά στο κόμμα του Πολακισμού οι Πολάκηδες δεν διαγράφονται, συνεχίζουν ακάθεκτοι να προκαλούν κάθε δημοκράτη με την πλήρη ανοχή του κ. Τσίπρα».

«Άμα πάω να τον γιαουρτώσω, πιάνεται;» είπε ο Γκλέτσος για τον Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι απειλητικά σχόλια κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ο Απόστολος Γκλέτσος, κάτω από ανάρτηση περιφερειακού  συμβούλου στο Facebook, πριν από δύο μέρες.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού «Στερεά… Υπεροχής!» Σπύρος Λάμπου έγραψε στο προφίλ του στο Facebook: 

«Έρχεται ο Μητσοτάκης στη Λαμία...

Για να δούμε ποιοι

Θα είναι στο θέατρο ;

Και μην ακούσω ότι είναι ο πρωθυπουργός και πρέπει να πάνε !

Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα μετα το έγκλημα των Τεμπών !

Όποιος θέλει να τον συναντήσει θεσμικά , υπάρχει το δημαρχείο κλπ !

Στο θέατρο θα είναι καθαρή κομματική προεκλογική ομιλία !

Για να δούμε ...

Για να ξέρουμε ντε !».

Η ανάρτηση του Σπύρου Λάμπου:

lampou

Κάτω από αυτή την ανάρτηση, ο Απόστολος Γκλέτσος σχολίασε: «Άμα πάω να τον γιαουρτώσω, πιάνεται;» ενώ ακολούθησε και προκλητικός διάλογος με άλλους χρήστες του Facebook, με τον Απόστολο Γκλέτσο να λέει πως θα τηρηθεί... αρχαιότητα!

Τα σχόλια του Απόστολου Γκλέτσου:

gkletsos-

Να σημειωθεί πως ο Απόστολος Γκλέτσος είναι στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπάρχουν αναφορές ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας.

Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την «προκύρηξη» του Παύλου Πολάκη κατά δικαστών, τραπεζιτών, δημοσιογράφων και του επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων απειλώντας και προγράφοντας τα 33 πρόσωπα χρησιμοποιώντας το... επιχείρημα ότι «αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά» ενώ το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στη συγγνώμη του Παύλου Πολάκη, είπε:

«Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο.

Αυτό λοιπόν έχει αξία να συνεννοηθούμε.

Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο;

Το πιστεύουμε;

Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε.

Αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε.

Και αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Γκλέτσος επιδεικνύει γιαούρτι με το πρόσωπο του Μητσοτάκη - Διαγραφή του ζητά η ΝΔ"

Αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ μετά την έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Εφαρμόζει τον πολακισμό» – «Διεθνής διασυρμός της χώρας»

Νέα πολιτική αντιπαράθεση, με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απάντησε στη δήλωση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρήκε άλλο ένα εύρημα για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου

«Ένας απεγνωσμένος και ασυγκράτητος ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τον πολακισμό και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της πατρίδας μας στο διεθνές προσκήνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς γνώση και ταυτόχρονα διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια- θέλει να πιστέψουμε πως στην ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα βρήκε άλλο ένα «εύρημα» για να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν στην προσπάθεια του αυτή πλήττει την πατρίδα. Παραβλέπει φυσικά ότι παρόμοια και χειρότερα κατέγραφαν οι εκθέσεις αυτές και στα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας.

Προς ενημέρωση της κ. Τσαπανίδου και υπενθύμιση του λοιπού ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από την έκθεση σχετικά με το 2018, επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, όπου το State Department επισημαίνει ήδη στην πρώτη σελίδα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται «καταγγελίες για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, διαφθορά και βία που είχε ως στόχο μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, και πρόσφυγες γυναικόπαιδα», ενώ στην έκθεση καταγράφονται επίσης επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε διάφορους τομείς.

Στην ενότητα που αφορά βασανισμούς και απάνθρωπη συμπεριφορά, η έκθεση για το 2018 σημειώνει πως «έχουν γίνει αναφορές για κακομεταχείριση μεταναστών, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά, περιλαμβανομένων παιδιών, σε αστυνομικά κέντρα και δομές κράτησης».

«Οι συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, περιλαμβανομένων των κρατητηρίων, δεν ευθυγραμμίζονταν σταθερά με τα εθνικά και τα διεθνή στάνταρ», σημειώνει χαρακτηριστικά το State Department.

Στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε αυθαιρεσίες, σημειώνει ότι το 2018 «ΜΚΟ ανέφεραν περιστατικά βίας εκ μέρους δυνάμεων ασφαλείας με ρατσιστικό κίνητρο ή κίνητρο το μίσος», προσθέτοντας πως το 2017 οι εποπτικές υπηρεσίες κατέγραψαν 117 καταγγελίες κατάχρησης εξουσίας από δυνάμεις της τάξης.

Στο σκέλος της έκθεσης για τις ελευθερίες, αναφέρεται ότι «δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα σωματικών επιθέσεων, παρενόχλησης ή λόγω της δουλειάς τους σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις». Παρεμφερή ζητήματα καταγράφονται και στις εκθέσεις των άλλων χρόνων που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σταματήσει λοιπόν η σπέκουλα. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα, όπως καταγράφεται και στις ενδελεχείς και καλά τεκμηριωμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών που σημειώνουν την πρόοδο που συντελείται. H ίδια η έκθεση του state Department άλλωστε αναφέρει ότι:
«η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στη δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις μεθόδους του πολακισμού κατά γράμμα, συνεχίζει μαινόμενος να ψάχνει τρόπους για να πλήξει την Κυβέρνηση, χωρίς να συγκινείται από το γεγονός ότι έτσι πλήττει την ίδια την πατρίδα μας».

Τσαπανίδου: Διεθνής διασυρμός της χώρας

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, είχε δηλώσει:

«Αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται οι αυτουργοί της κακοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης στην Ελλάδα, που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όσα αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών δεν αποτελούν είδηση για μας.

Τα ξέρουμε και τα ζούμε.

Είδηση είναι ο διεθνής διασυρμός της χώρας, παραμονές της εθνικής μας γιορτής, από μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό, που υποσχέθηκαν εθνική αναγέννηση και μας οδηγούν σε εθνική ταπείνωση.

Πιστεύω ότι όποιος διαβάσει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συμφωνήσει ότι δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα.
Δεν πάει άλλο!»

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ μετά την έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Εφαρμόζει τον πολακισμό» – «Διεθνής διασυρμός της χώρας»"

Ανακοίνωση του Δήμου Αχαρνών για τον καθαρισμό των οικοπέδων από ξερά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά – Οι κυρώσεις

Εν’ όψει της αντιπυρικής περιόδου 2023(1/5-31/10) και σύμφωνα με την υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1301/β’/18-03-2022) και στα πλαίσια των μέτρων πυροπροστασίας καλεί όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου να προβούν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους - ακάλυπτων χώρων έως την 30η Απρίλη 2023 και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.
Σε περίπτωση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή αν έχετε ήδη προβεί στον καθαρισμό τους, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε εγγράφως την αρμόδια Υπηρεσία.
Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:
 
α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
β. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
γ. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
δ. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
 
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα (50) λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 94, περ.26 εδαφ.Β' του Ν. 3852/2010 και βεβαιώνεται εις βάρος των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου.
Ο καθαρισμό των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών, βάσει του αρ.94, παρ.26 του Ν. 3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία, ιδιαίτερα καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Ο Δήμος προσβλέπει στην συνεργασία των πολιτών για την ασφάλεια όλων μας, αλλά και για την προστασία του Περιβάλλοντος και της δημοτικής και ιδιωτικής περιουσίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση του Δήμου Αχαρνών για τον καθαρισμό των οικοπέδων από ξερά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά – Οι κυρώσεις"

Καιρός αύριο: Ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα – Πού θα βρέχει

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες, όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 και στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα – Πού θα βρέχει"

Δίκη για Μάτι: «Δεν πρόκειται για φωτιά που δεν μπορούσε να ελεγχθεί», λέει ο πραγματογνώμονας

Απόλυτος ότι η φωτιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 ήταν ελεγχόμενη, εμφανίστηκε κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της συνηγόρου του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο, ο κ. Λιότσιος επέδειξε στους δικαστές ένα βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα στο οποίο απεικονίζεται η πυρκαγιά στις 17:40-17:45. «Βλέπετε στο βίντεο τον κόσμο να παρακολουθεί τη φωτιά, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για μία φωτιά που δεν μπορεί να ελεγχθεί» τόνισε ο μάρτυρας, ο οποίος επανέλαβε ότι έπρεπε να υπάρχει εισήγηση για την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων.

Υπεράσπιση: Σχετικά με απομάκρυνση πολιτών στην Κινέτα, έχετε πει ότι την έδωσε το ΕΣΚΕ…Ο δήμαρχος Μεγαρέων που λέει ότι μόνος του πήρε την πρωτοβουλία για απομάκρυνση … Ήταν τόσο γρήγορη η εξέλιξη της φωτιάς.

Μάρτυρας: Το αμφισβητώ γιατί υπάρχουν έγγραφα.

Απόντες οι υπεύθυνοι την κρίσιμη ώρα

Γι’ ακόμη μια φορά, ο μάρτυρας έκανε λόγο για ανυπαρξία των αρμοδίων τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς, λέγοντας ότι «όλα έγιναν κατόπιν εορτής. Όλα έγιναν μετά τις 19.00 όπου γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Όφειλε να πάει ένας ανώτερος να συντονίσει τα πάντα».

Υπεράσπιση: Η παρουσία του αρχηγού στο ΕΣΚΕ δεν καταλύει την ευθύνη των υπαρχηγών επιχειρήσεων ..

Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για μια φωτιά .Δεν μπορεί να πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά. Γι αυτό κάθεται στο ΕΣΚΕ για να συντονίζει με βάση την πληροφόρηση. Τι θα κάνουμε τον αρχηγό «πρώτη έξοδο»;

Ένταση επικράτησε όταν η δικηγόρος του Σωτήρη Τερζούδη υπέβαλε στον ερωτήματα σχετικά με την επαγγελματική πορεία του και την απόφασή του να δουλεύει και στον ιδιωτικό τομέα το 2019. Ο κ. Λιότσιος έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα» της υπεράσπισης ενώ και η πρόεδρος του Δικαστηρίου διερωτήθηκε «γιατί τα ρωτάμε αυτά;».

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα οπότε και ο μάρτυρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιοπουλου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για Μάτι: «Δεν πρόκειται για φωτιά που δεν μπορούσε να ελεγχθεί», λέει ο πραγματογνώμονας"

Συνταξιούχοι, αγρότες, επιχειρήσεις και κοινωνικά ευάλωτοι θα ωφεληθούν από το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

«Επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι βρισκόμαστε σταθερά και μεθοδικά δίπλα στην κοινωνία, εξαντλώντας κάθε φορά τον διαθέσιμο χώρο και περιθώρια» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «βοηθάμε το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας και κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματά της. Και σε όσους μας κάνουν κριτική εκ των αριστερών, εμείς ερχόμαστε και δίνουμε πιο ξεκάθαρες απαντήσεις και πιο αποτελεσματικές από αυτές που μας εισηγούνται».

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως «συνεχίζουμε την σκληρή, συνετή και αποτελεσματική δουλειά, προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή».

Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε πως οι ρυθμίσεις που αφορούν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με 200-300 ευρώ, των συνταξιούχων που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την μόνιμη αύξηση κατά 7,75%, θα καλύψουν περισσότερους από 1,1 εκατ. συνταξιούχους, με το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης αυτής να ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τους αγρότες, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «συνεχίζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023, με στόχο τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη – όσο είναι εφικτό – της γεωργικής παραγωγής». Εισάγονται και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής «με σκοπό την υποστήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Το δημοσιονομικό κόστος αυτής της παρέμβασης ανέρχεται στα 76 εκατ. ευρώ».

Υπάρχουν «ρυθμίσεις με τις οποίες ωφελούνται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, καθώς παρατείνεται έως το τέλος του έτους, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Μέτρα με δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης να ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ».

Ταυτόχρονα, εισάγονται διατάξεις που παρέχουν «ωφέλειες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς παρατείνεται έως και το τέλος του έτους, η υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις γραμμές αιμοκάθαρσης, τους απινιδωτές και τα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας». Σχετικά με το πλαίσιο των δόσεων για ρυθμίσεις οφειλών, ο υπουργός ανέφερε ότι «ωφελούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, συνεκτιμώντας όμως την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών, και με αίσθημα δικαίου απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους. Έτσι, για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων – ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 – δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν, είτε σε 36 είτε σε 72 δόσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε και στις θετικές διατάξεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, λέγοντας πως «καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων γίνεται σε οκτώ δόσεις, με την πρώτη μέχρι 31 Ιουλίου του 2023, και αν καταβληθεί εφάπαξ θα παρέχεται έκπτωση 3%. Καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όταν η κύρια οφειλή, δηλαδή ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή, ανέρχεται έως 100 ευρώ. Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, καταβάλλοντας τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με βάση τους μήνες μετά την άρση ακινησίας».

Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανέφερε ότι η παρέμβασή αυτή που έρχεται προς θέσπιση, έχει δημοσιονομικό κόστος που ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ. Απαντώντας στις επικρίσεις για τις διατάξεις που αφορύν την ΛΑΡΚΟ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι για αυτές «είχαμε δεσμευτεί και συμφωνήσει με τους εργαζομένους».

Απαριθμώντας τις υπόλοιπες θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός ανέφερε ότι σ’ αυτό το σχέδιο νόμου υπάρχουν και διατάξεις με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο, όπως η χορήγηση της παράτασης 3 μηνών για την υποβολή νέων αιτήσεων στο καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την προσέλκυση επενδυτών. Η επέκταση για το φορολογικό έτος 2023, των κινήτρων για την επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τη χρήση των υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων. Η πρόβλεψη συγκεκριμένου ποσοστού παρακράτησης κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού. Ρυθμίσεις που διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις περιουσίας και παρέχεται η δυνατότητα να υλοποιηθεί η αυτόματη δημιουργία ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Γίνεται ψηφιακά η έκδοση των παραστατικών διακίνησης αγαθών ενισχύοντας σημαντικά την τεκμηρίωση της διακίνησης αγαθών. Νομοθετούνται δράσεις ψηφιακού χαρακτήρα, με στόχο την περιστολή του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, όπως είναι η υποχρεωτική διασύνδεση των τερματικών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων στο σημείο πώλησης (EFT/POS) με την ΑΑΔΕ, με την επιβολή κυρώσεων σε διαφορετική περίπτωση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταξιούχοι, αγρότες, επιχειρήσεις και κοινωνικά ευάλωτοι θα ωφεληθούν από το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ"

Φινλανδία: Στην τελική ευθεία η ένταξη στο ΝΑΤΟ – Υπέγραψε τον νόμο ο πρόεδρος της χώρας

Τον νόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής, ο πρόεδρος της χώρας Σάουλ Νιινίστο.

«Η Φινλανδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ» έγραψε στο Twitter.

Η Φινλανδία, που μοιράζεται 1.300 χλμ συνόρων με τη Ρωσία υπέβαλε το αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία πέρυσι τον Μάιο και μετά τον φόβο που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αρχικά, το αίτημα είχε υποβληθεί μαζί με τη Σουηδία, ωστόσο το Ελσίνκι κόβει πρώτο το νήμα μετά το τουρκικό βέτο στη Στοκχόλμη αλλά και την κωλυσιεργία της Ουγγαρίας.

Μια νομοθεσία που ενσωματώνει τις ιδρυτικές συνθήκες του ΝΑΤΟ στη φινλανδική νομοθεσία ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο στο Ελσίνκι την 1η Μαρτίου.

«Πράσινο φως» από την Τουρκία

Η Ουγγαρία και η Τουρκία, τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας, έχουν επισημάνει και οι δύο ότι θα το κάνουν σύντομα.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT Haber. Παράλληλα την ερχόμενη Δευτέρα η Βουδαπέστη έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει προς ψήφιση την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Ωστόσο ασαφές παραμένει το μέλλον της ένταξης της Σουηδίας, καθώς η Τουρκία επιμένει στα εμπόδια που εγείρει ενώ η Ουγγαρία συνεχίζει να κωλυσιεργεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φινλανδία: Στην τελική ευθεία η ένταξη στο ΝΑΤΟ – Υπέγραψε τον νόμο ο πρόεδρος της χώρας"

Εγκαίνια του νέου PET/CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Εγκαίνιαστηκε σήμερα το νέο PET/CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του εκπροσώπου του Ιδρύματος και Πρέσβη, κ. Βασίλη Κασκαρέλη, του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, κ. Δημήτρη Τσαλικάκη και του Διοικητή του νοσοκομείου, κ. Ευάγγελου Ρούφου.

Αγιασμός έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμο.

Τα εγκαινια και τη δωρεά τίμησαν με τη παρουσία τους

εκπρόσωποι των Βουλευτών του Ν. Έβρου του κ. Χρήστου Δερμετζόπουλου και κ. Σταύρου Κελέτση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Έβρου, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννη Ζαμπούκη, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικής του Π.Γ.Ν.Α, κ. Αθανάσιος Ζησιμόπουλος, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Καθηγητής κ. Γιώργος Δρόσος, εκπρόσωπος του Πρύτανη ΔΠΘ, κ. Φώτη Μάρη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, κ. Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, ο Κοσμήτορας, κ. Θεόδωρος Λιαλιάρης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, κ. Χρήστος Χατζηπαππάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης, κ. Σάββας Δευτεραίος.

Το κέντρο PET/CT του νοσοκομείου, αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα που εγκαθίστανται στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος και, μαζί με τα υπόλοιπα συστήματα της δωρεάς, σε Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα και Λάρισα, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εγκατεστημένες βάσεις ψηφιακών PET/CT στην Ανατολική Ευρώπη.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να αλλάξει και να εξελίξει τον τομέα της διάγνωσης, ιδιαίτερα στην ογκολογία στην Ελλάδα, παρέχοντας έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση της νόσου και δίνοντας την δυνατότητα έγκυρης σταδιοποίησης της, καθώς και παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία.

Η λειτουργία του PET/CT έχει ήδη ξεκινήσει με τους πρώτους ασθενείς να έχουν υποβληθεί σε επιτυχημένη εξέταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο PET/CT στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Είναι ένα ακόμη κεφαλαιώδες βήμα αναβάθμισης των νοσοκομείων όλης της χώρας, καθώς οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν την εξέταση κοντά στον τόπο που κατοικούν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται σε πολύ πιο γρήγορο χρόνο και με χαμηλότερη χορηγούμενη δόση ραδιοφαρμάκου, διευκολύνοντας την εξέταση και παρέχοντας ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον για τους εξεταζόμενους, τους χειριστές και τους ιατρούς.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε:

«Χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε φίλους, συναδέλφους και συντοπίτες. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Ξεκινάει ένα καινούργιο PET/CT, που θα εξυπηρετεί όχι μόνο το νοσοκομείο και τον Ν. Έβρου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Ευχαριστώ πάρα πολύ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όχι μόνο γιατί κάνει τη δωρεά του PET/CT αλλά και γιατί φροντίζει ο χώρος να είναι ένας χώρος που ο ασθενής αισθάνεται καλά και είναι ήρεμος, σε μια περίοδο που είναι δύσκολη για τη ζωή του και έχει άγχος.

Η λειτουργία του PET/CT είναι κεφαλαιώδης για την φροντίδα των αρρώστων, για τη σωστή διάγνωση, τη σωστή σταδιοποίηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καρκίνου, αλλά και σε άλλα νοσήματα. Σήμερα, δεν μπορεί να σχεδιαστεί θεραπευτικό σχήμα χωρίς ακριβή σταδιοποίηση.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν κάνει μόνο την δωρεά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης αλλά επίσης δωρεές αντίστοιχων συστημάτων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων και της Λάρισας.

Τα PET/CT είναι τελευταίας τεχνολογίας και αναβαθμίζουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όλη την περιοχή των νοσοκομείων αυτών.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, από την Πληροφορική και τη Διοίκηση έως, φυσικά, το προσωπικό του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, που θα παρέχει αυτή την υπηρεσία σε όλους τους ασθενείς της περιοχής.

Βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το Νοσοκομείο, ήδη έχουμε δώσει για όλη την Ελλάδα, μέσω προκηρύξεων, 450 θέσεις το καλοκαίρι και τώρα 861, από τις οποίες 14 στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται να δώσουμε και άλλες σύντομα, ανάμεσα τους και θέσεις Συντονιστών Διευθυντών, θέσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί για περισσότερο από 10 χρόνια.

Στόχος του Υπουργείου όπως και των δωρητών και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι η ισότιμη πρόσβαση υγείας σε όλους τους ασθενείς και σε όλους τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα».

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκαίνια του νέου PET/CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης"

Βρετανία: Απαγορεύτηκε το Tik Tok σε όλο το κοινοβουλευτικό δίκτυο

Την εφαρμογή Tik Tok ετοιμάζεται να μπλοκάρει η βρετανική Βουλή σε όλες τις κοινοβουλευτικές συσκευές, αλλά και στο ευρύτερο δίκτυό της, με σκοπό να προστατεύσει την κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Σώματος αυτού.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Βρετανία απαγόρευσε την κινεζική εφαρμογή σε όλα τα κυβερνητικά κινητά τηλέφωνα.

«Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτεί το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές, οι Επιτροπές τόσο της Βουλής των Κοινοτήτων όσο και της Βουλής των Λόρδων αποφάσισαν να το αποκλείσουν από όλες τις κοινοβουλευτικές συσκευές και το ευρύτερο δίκτυο του κοινοβουλίου. Η κυβερνοασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα του κοινοβουλίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ξεκίνησε η ακρόαση στις ΗΠΑ για το Tik Tok

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, ξεκίνησε η ακρόαση του Σου Τσέου, του διευθύνοντος συμβούλου του TikTok, στο Κογκρέσο. Οι Αμερικανοί βουλευτές κατηγορούν το TikTok, που είναι θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ByteDance, ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την υγεία των χρηστών. Η εφαρμογή, που πιστεύεται ότι παρέχει στις κινεζικές αρχές πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της, κινδυνεύει να απαγορευτεί εντελώς στις ΗΠΑ.

«Η ByteDance υπάγεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και η ByteDance και το TikTok είναι το ίδιο πράγμα», δήλωσε με την έναρξη της συνεδρίασης η ΚάθιΜακΜόρις, η πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου.

«Φαντάζομαι ότι σήμερα θα πείτε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα» (σ.σ. την απαγόρευση), συνέχισε, απευθυνόμενη στον Τσέου. «Δεν σας πιστεύουμε», τόνισε. «Δεν πιστεύουμε ότι το TikTok θα υιοθετήσει ποτέ τις αμερικανικές αρχές, τις αρχές της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καινοτομίας», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΚ «είναι σε θέση να χρησιμοποιεί (την εφαρμογή) ως εργαλείο για τη χειραγώγηση της Αμερικής συνολικά».

«Η κινεζική κυβέρνηση δεν κατέχει και δεν ελέγχει την ByteDance. Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία», απάντησε ο Σου Τσέου, στην πρώτη δήλωσή του. «Δεν προωθούμε και δεν αφαιρούμε περιεχόμενο κατ’ απαίτηση της κινεζικής κυβέρνησης», συνέχισε, ενώ δεσμεύτηκε «απέναντι στην Επιτροπή και όλους τους χρήστες» ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία κυβέρνηση να χειραγωγήσει το TikTok.

Οι πολιτικές πιέσεις εναντίον της δημοφιλούς πλατφόρμας εντείνονται τους τελευταίους μήνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Λευκός Οίκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Βρετανίας, απαγόρευσαν στους υπαλλήλους τους να την χρησιμοποιούν. Την Τρίτη, το BBC συνέστησε στο προσωπικό του να διαγράψει την εφαρμογή από τα επαγγελματικά κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ πολλά νομοσχέδια είναι στη διαδικασία της σύνταξης προκειμένου να απαγορευτεί το TikTok, το οποίο χρησιμοποιείται από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς (και 1 δισεκατομμύριο συνολικά στον κόσμο) κάθε μήνα.

Ο Λευκός Οίκος αφήνει να εννοηθεί ότι εάν το TikTok παραμείνει στον έλεγχο της ByteDance θα απαγορευτεί.

Το TikTok ελπίζει ακόμη ότι θα καθησυχάσει τις αρχές. Η εταιρεία δαπάνησε ήδη περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια για να θέσει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Τέξας» με βάση το οποίο τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών θα φυλάσσονται στις ΗΠΑ, σε διακομιστές της τεξανικής εταιρείας Oracle.

«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα αρχίσαμε να διαγράφουμε όλα τα αμερικανικά δεδομένα που φυλάσσονται σε διακομιστές οι οποίοι δεν ανήκουν στην Oracle», υπενθύμισε ο Σου Τσέου.

Ο επικεφαλής του TikTok, που κατάγεται από τη Σιγκαπούρη και έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, αναμένεται ότι θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τις ευθύνες της εφαρμογής για την ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και εφήβων.

Το Tik Tok μιλά για λογοκρισία

Το TikTok και πολλές οργανώσεις θεωρούν ότι η πλήρης απαγόρευση της πλατφόρμας, όπως έγινε στην Ινδία το 2020, συνιστά λογοκρισία.

«Γιατί τόση υστερία γύρω από το TikTok»; Διερωτήθηκε την Τετάρτη ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζαμάλ Μπόουμαν. Η εφαρμογή ενέχει τον ίδιο κίνδυνο όσον αφορά την εμπιστευτικότητα των δεδομένων, τον εθισμό των χρηστών ή την παραπληροφόρηση με άλλες εφαρμογές ή πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram, το YouTube και το Twitter, σχολίασε, ζητώντας να γίνει μια «έντιμη συζήτηση για όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

«Δεν μ’ αρέσει που το λέω, αλλά το TikTok είναι η καλύτερη» πλατφόρμα, αντέδρασε η δημιουργός περιεχομένου @veronicaandthebabyboo. «Αν απαγορεύσετε το TikTok, καταστρέφετε μικρές επιχειρήσεις, φιμώνετε τις μειονότητες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, θα στερήσετε από ανθρώπους το κυριότερο στήριγμά τους», πρόσθεσε, σε ένα βίντεο όπου εικονίζεται η Βερόνικα, η μία από τις δύο γάτες της.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Απαγορεύτηκε το Tik Tok σε όλο το κοινοβουλευτικό δίκτυο"

Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: 75 θάνατοι ασθενών με CoViD - 71 διασωληνωμένοι

Μείωση παρουσίασε η θετικότητα CoViD την τελευταία εβδομάδα μέτρησης, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 13 - 19 Μαρτίου, καταγράφηκαν ακόμη 75 απώλειες από CoViD. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση, φτάνοντας τις 71.

Την ίδια στιγμή,  παρατηρείται και μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας (715).

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στις 20 Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε 36.372 θανάτους. Με την προσθήκη των 75 νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 36.447 .

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 (34.779 θάνατοι).

Κατά την εβδομάδα 13 - 19 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν 929 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 26.461 έλεγχοι και βρέθηκαν 1.643 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (7,9%).

Το z-score για την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Ο2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, είναι η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν, η οποία είχε τα περισσότερα ποσοστιαία κρούσματα (39%), και ακολουθεί η  BA.2.75 ή Κένταυρος (24% ), και η υπο-παραλλαγή XBB (21%).

                Δείκτες CoViD

13 - 19 Μαρτίου

  6 - 12  Μαρτίου

Νέοι θάνατοι

75 

70
Διασωληνωμένοι 71  96
Νέες εισαγωγές 715  771
 
Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Η θετικότητα για γρίπη την εβδομάδα που πέρασε, παρουσίασε μείωση και δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν δηλώθηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, από τον Οκτώβρη 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 22 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 313 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 281 (90%) ήταν στελέχη τύπου Α και 32 (10%) στελέχη τύπου Β

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: 75 θάνατοι ασθενών με CoViD - 71 διασωληνωμένοι"

Κτηματολόγιο: Τα δύο άμεσα μέτρα για γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών

Την λήψη άμεσων μέτρων για την αποσυμφόρηση των κτηματολογικών γραφείων, ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο  

Συγκεκριμένα: 

Από την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, θα χορηγούνται ηλεκτρονικά τα αποσπάσματα κτηματολογικών διαγραμμάτων (ΑΚΔ) από τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν μεταβατικά ως κτηματολογικά γραφεία και συγκεκριμένα τα γραφεία: Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεγάρων, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Αχαρνών και Μυκόνου, από την διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/ktematographese/apospasma-ktematologikou-diagrammatos

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα θα εγκατασταθεί σύστημα προτεραιότητας με δυνατότητα online κράτησης αριθμού, από ηλεκτρονικό υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο, στο μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών και στο αμέσως προσεχές διάστημα και στο μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Τα δύο άμεσα μέτρα για γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών"

Λαμία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 63χρονος με το καλάσνικοφ και το πιστόλι

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/3), ο 63χρονος από χωριό του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας, στο σπίτι του οποίου η Ασφάλεια Λαμίας βρήκε και κατάσχεσε ένα πραγματικό οπλοστάσιο.

Μετά την απολογία του ενώπιον του Ανακριτή και του Εισαγγελέα, στους οποίους δήλωσε κυνηγός και παθολογικός συλλέκτης όπλων, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής κατοικίας του το πρώτο πενθήμερου κάθε μήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ο 63χρονος είναι κυνηγός, ωστόσο το πάθος του για τα όπλα τον οδήγησε να συλλέγει ακόμη και κομμάτια, όπως πολεμικό τυφέκιο τύπου «Kalashnikov» και 9αρι πιστόλι με γεμιστήρα και σιγαστήρα. Ωστόσο τα όπλα ήταν «καθαρά» αφού απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να εξετασθούν.

Όσο για τις «ξένες» καραμπίνες που βρέθηκαν στην αποθήκη του σπιτιού του, αυτές ανήκουν σε φίλους του που τις χρησιμοποιούν όταν έρχονται στη Φθιώτιδα και ο ίδιος απλά τις φυλάει στον χώρο του.

Ο ποινικολόγος Βασίλης Παπιώτης που είχε την υπεράσπισή του, δήλωσε στο LamiaReport την ικανοποίησή του για την απόφαση των δικαστικών λειτουργών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «μετά από εξαντλητική διαδικασία απεδείχθη ότι ο εντολέας μου κατείχε τα ανευρεθέντα αντικείμενα λόγω του πάθους του για το κυνήγι και ως συλλέκτης».

Σημειώνουμε ότι στο σπίτι του 63χρονου και σε αποθήκη στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την Ασφάλεια Λαμίας:

• πολεμικό τυφέκιο τύπου «Kalashnikov», με πτυσσόμενο κοντάκι και 3 γεμιστήρες,

• τυφέκιο με 2 γεμιστήρες, προσαρμοσμένη δίοπτρα και σιγαστήρα,

• πιστόλι με γεμιστήρα και σιγαστήρα,

• 6 κυνηγητικά όπλα, εκ των οποίων ένα με προσαρμοσμένη διόπτρα και ένα άλλο με προσαρμοσμένο σιγαστήρα,

• αεροβόλο όπλο,

• 1.169 φυσίγγια πιστολιού, διαφόρων διαμετρημάτων,

• 652 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, διαφόρων διαμετρημάτων,

• 6 σιγαστήρες διαφόρων εκατοστών,

• 3 περιστροφικοί γεμιστήρες και 3 γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου,

• 2 καταδείκτες τύπου λέιζερ και 3 ασύρματοι, 

• διόπτρα και ζευγάρι κιάλια νυχτερινής όρασης,

• 2 μηχανισμοί σκανδάλης και 3 κοντάκια όπλων,

• πλαστική χειρολαβή όπλου και μεταλλική βάση εξαρτημάτων όπλου,

• μεταλλικά σφαιρίδια, συνολικού μεικτού βάρους 1.976 γραμμαρίων,

• ποσότητα πυρίτιδας, συνολικού μεικτού βάρους 1.259 γραμμαρίων,

• πληθώρα χάρτινων και μάλλινων ταπών κυνηγετικών φυσιγγίων,

• πληθώρα πλαστικών συγκεντρωτήρων κυνηγετικών φυσιγγίων, καθώς και

• 40 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρων.

lamiareport

 lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 63χρονος με το καλάσνικοφ και το πιστόλι "

ΕΕ: Προς υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια- Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες

Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων νομοθετεί η ΕΕ προς επίτευξη των κλιματικών στόχων. Έντονες οι αντιδράσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωμίζονται ένα υψηλό κόστος.  

Είναι απαραίτητη η προστασία του περιβάλλοντος. Επί της αρχής συμφωνούμε όλοι. Τί γίνεται όμως όταν και το κόστος επιμερίζεται σε όλους; Σε αυτό το δίλημμα θα κληθούν σύντομα να απαντήσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η ΕΕ προωθεί νέα νομοθεσία για την υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το 2033 όλα τα κτίρια σε ευρωπαϊκό έδαφος θα υπάγονται στη μεσαία «ενεργειακή κλάση» στα πλαίσια ενός συστήματος αξιολόγησης, παρόμοιου με εκείνο που ισχύει σήμερα για τις ηλεκτρικές συσκευές.
Κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μέση ΑνατολήΚοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή

Επιπλέον από το 2028 όλα τα νεόδμητα κτίρια θα πρέπει να τηρούν πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ώστε να εμφανίζουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Κάθε κράτος-μέλος καλείται να καταρτίσει το δικό του ενεργειακό σχέδιο δράσης για την επίτευξη του κοινού στόχου. Προ ημερών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο οδηγίας με ευρεία πλειοψηφία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για το ζήτημα, ο Iρλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρώην υπουργός Κιαράν Κουφέ, κάνει λόγο για μία «μεγάλη νίκη της πράσινης πολιτικής στην Ευρώπη» και επισημαίνει ότι ο καταναλωτής, αλλά και η Ευρώπη ως γεωπολιτικός παίκτης ωφελείται από την υλοποίηση της οδηγίας, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία αβεβαιότητας.

«Επιτυγχάνουμε τους κλιματικούς στόχους μας και επιπλέον κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να αποτινάξουμε την ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο», λέει ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής. «Αλλά το ζήτημα δεν είναι να ανταλλάξουμε την παλαιότερη εξάρτηση από τη Ρωσία με μία άλλη εξάρτηση από άλλο αυταρχικό καθεστώς. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τερματίζοντας τη χρήση ορυκτων καυσίμων».

Έξοδα και ωφέλη στη «ζυγαριά»

Όλα αυτά έχουν κόστος. Μόνο για τη Γερμανία η αναπτυξιακή «Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση» (KfW) εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 254 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί η οδηγία. Πρόκειται για ένα ποσό τεράστιο, αλλά πάλι και θεμιτό, εάν αναλογιστούμε ότι μόνο το φετινό «πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου θα προκαλέσει στο γερμανικό Δημόσιο μία έκτακτη οικονομική επιβάρυνση 200 δις ευρώ. Γι αυτό ο «Πράσινος» εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου επιμένει ότι, μεσοπρόθεσμα, ο Ευρωπαίος καταναλωτής έχει σημαντικό οικονομικό όφελος από την ενεργειακή αναβάθμιση.

«Με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα μειωθεί σημαντικά ο λογαριασμός που πληρώνουμε για θέρμανση και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει χαρακτηριστικά. «Επιπλέον γνωρίζαμε, πολύ πριν προκύψει η πανδημία, ότι δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν, γιατί ζουν σε σπίτια που παγώνουν τον χειμώνα και θερμαίνονται υπερβολικά το καλοκαίρι. Όλα αυτά αλλάζουν, συν το ότι βελτιώνεται η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στις μεγάλες πόλεις».

1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό;

Ωστόσο δεν είναι μυστικό ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στη Γερμανία ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων υπολογίζει το κόστος για πλήρη συμμόρφωση με τη νέα οδηγία σε περίπου 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. επιβαρύνεται με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100.000 ευρώ, πριν αρχίσει να εξοικονομεί, μεσοπρόθεσμα, χρήματα στους λογαριασμούς που πληρώνει για θέρμανση.  Η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Ανγκέλικα Νίμπλερ- όπως και πολλοί ευρωβουλευτές της Κεντροδεξιάς και των Φιλελευθέρων- επικρίνει τη νέα οδηγία και προειδοποιεί ότι «η προστασία του περιβάλλοντος δεν διασφαλίζεται με πειθαναγκασμούς ή απαγορεύσεις. Θα πρέπει να πείσεις και να κερδίσεις τον κόσμο, για να συμμετάσχει στην προσπάθεια».
Το Κολλέγιο των Επιτρόπων στις ΒρυξέλλεςΤο Κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες

Πιο έντονη προμηνύεται η αντίδραση ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων. Για παράδειγμα στην Ιταλία, όπου πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια χρήζουν επισκευών, η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι διαμαρτύρεται για επερχόμενη «απαλλοτρίωση ιδιοκτητών» μέσω της νέας κοινοτικής οδηγίας. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κιαράν Κουφέ δέχεται το ερώτημα από Ιρλανδό δημοσιογράφο, εάν είναι πράγματι η κατάλληλη στιγμή για πρόσθετα οικονομικά βάρη προς τους ιδιοκτήτες, όταν τα τελευταία χρόνια ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει αισθητά το κόστος κάθε κατασκευαστικής δραστηριότητας. «Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια η Ιρλανδία είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πολλές από αυτές θα γίνουν ορατές προς το τέλος της δεκαετίας. Αλλά μέχρι τότε η πολιτική της απο-ανθρακοποίησης θα φέρει νέα δραστηριότητα και νέες δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα. Και μπορεί να έχουμε υψηλό κόστος κατασκευής στην Ιρλανδία ή και αλλού στην Ευρώπη, αλλά σύντομα η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί. Στην Ιρλανδία είμαστε τυχεροί που έχουμε σχεδόν πλήρη απασχόληση αυτή τη στιγμή».

Η νομοθετική διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Τα κράτη-μέλη δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους, ενώ η Κομισιόν αφήνει περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις. Όμως οι υπέρμαχοι της οδηγίας επιμένουν ότι το κόστος αντιμετωπίζεται, καθώς προβλέπονται πολυάριθμες εξαιρέσεις (για παράδειγμα σε κτίρια με ιδιαίτερη ιστορική ή θρησκευτική σημασία), αλλά και δυνατότητες δανειοδότησης ή οικονομικής ενίσχυσης, οι οποίες όμως θα «τρέχουν» μέσα από εθνικά προγράμματα.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Προς υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια- Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες"

Σοκ προκαλεί η έκθεση του ΟΗΕ για το νερό: Σταγόνα-σταγόνα εξαντλούνται οι υδάτινοι πόροι

Η ανθρωπότητα ρουφάει σαν «βαμπίρ», εξαντλεί «σταγόνα τη σταγόνα» τους υδάτινους πόρους του πλανήτη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς ξεκινά διεθνής διάσκεψη με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας «άμεσα» επαπειλούμενης κρίσης του νερού.

Οι εικόνες ανά το κόσμο δείχνουν την πραγματική αλήθεια…Λίμνες και ποτάμια που στερεύουν από νερό αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.

Απόρροια της κλιματικής αλλαγής είναι ότι η γη στεγνώνει από υδάτινους πόρους. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κάνει λόγο για «βαμπιρική υπερκατανάλωση». Υπερανάπτυξη, μη βιώσιμη εκμετάλλευση υδάτινων πόρων, μόλυνση και υπερθέρμανση έχουν συμβάλλει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο στην υποσαχάρια ζώνη. Οι προβλέψεις εξαιρετικά δυσοίωνες… 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ προκαλεί η έκθεση του ΟΗΕ για το νερό: Σταγόνα-σταγόνα εξαντλούνται οι υδάτινοι πόροι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news