facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Κρήτη: Τρόμος για 18χρονη που δέχτηκε επίθεση με χημικό υγρό στην Κίσαμο - Συνελήφθη 56χρονος

 Ώρες τρόμου βίωσε μια 18χρονη κοπέλα στην Κίσαμο η οποία δέχτηκε επίθεση ενώ περπατούσε αμέριμνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης η 18χρονη περπατούσε στην περιοχή του Μαύρου Μώλου επιστρέφοντας σπίτι της, όταν ξαφνικά ένας άγνωστος άντρας την πλησίασε από πίσω και της έρριξε στα μάτια ένα υγρό με αποτέλεσμα προσωρινά να χάσει την όρασή της.

Η κοπέλα άρχισε να ουρλιάζει από πόνο και τρόμο και ο άγνωστος ετράπη σε φυγή.

Περίοικοι μετέφεραν την 18χρονη στο Κέντρο Υγείας Κισάμου και επειδή χρειαζόταν εξιδεικευμένη οφθαλμολογική εξέταση, διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Χανίων όπου έγιναν οι εξετάσεις και μια πρώτη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σήμερα η κοπέλα, που εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονο ερεθισμό στα μάτια και θα χρειαστεί ιατρική επανεξέταση, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Κισάμου όπου περιέγραψε το τι συνέβη και υπέβαλλε μήνυση κατά αγνώστου.

Άμεσα στους αστυνομικούς του Α.Τ. Κισσάμου, σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν προσαγωγές ατόμων με στόχο να αναγνωριστεί ο άντρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι μεσήλικας.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, δε, το βράδυ της Πέμπτης, η κοπέλα αναγνώρισε έναν από τους προσαχθέντες ως εκείνον που την πλησίασε από πίσω και της έριξε το σπρέι στο πρόσωπο. Πρόκειται για έναν 56χρονο Έλληνα, ο οποίος άμεσα συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Τρόμος για 18χρονη που δέχτηκε επίθεση με χημικό υγρό στην Κίσαμο - Συνελήφθη 56χρονος"

Κορονοϊός: Μπέρδεμα με την τρίτη δόση του εμβολίου- Στάλθηκε λάθος sms, τι να κάνουν όσοι πήραν ειδοποίηση

Σύγχυση έχει δημιουργηθεί καθώς αρκετοί πολίτες έλαβαν από χτες Τρίτη, μηνύματα στο κινητό τους, για να προγραμματίσουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σε όσους δηλαδή θα πρέπει να λάβουν ενισχυτική δόση, που είναι κυρίως οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Πρόκειται σαφώς για λάθος που έγινε με αποτέλεσμα να υπάρξει μπέρδεμα.

Τι ακριβώς όμως έχει συμβεί;

Αιτία του λάθους δεν είναι άλλη από το ότι το ηλεκτρονικό σύστημα "διαβάζει" τις ηλεκτρονικές συνταγές της ΗΔΙΚΑ, ώστε να ξέρει ποιοι είναι οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι έχουν ανάγκη την τρίτη δόση και θα πρέπει να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο για να την λάβουν.

Για το λόγο αυτό, άτομα τα οποία είχαν λάβει σε οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν αγωγή με συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες, όπως π.χ. είναι η υδροκορτιζόνη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα τους αναγνωρίζει ως δυνητικά ανοσοκατεσταλμένους.

Αυτό είναι το μήνυμα που στάλθηκε:

Κορονοϊός: Μπέρδεμα με την τρίτη δόση του εμβολίου- Στάλθηκε λάθος sms, τι να κάνουν όσοι πήραν ειδοποίηση
 
Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας

Σε off the record επικοινωνία του TheToc.gr με το υπουργείο Υγείας, έγινε γνωστό μέσω ανεπίσημης ενημέρωσης από κύκλους του υπουργείου, πως τα sms εστάλησαν βάσει της δραστικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε από τους χρήστες. Πρόκειται για τις συγκεκριμένες ουσίες που ελήφθησαν κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα το σύστημα να τους αναγνωρίζει ως πιθανούς ανοσοκατασταλμένους.

Να σημειωθεί πως κάποια ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν σταλεί βάσει της συνταγογράφησης για διάστημα τριών ή έξι μηνών.

Ακόμη υπενθυμίζεται από το υπουργείο πως παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και τον Μάρτιο, όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες.

Τι να κάνουν όσοι έχουν λάβει sms

Όσοι πολίτες έχουν λάβει το sms και δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων κανονικά θα πρέπει να το αγνοήσουν.

Όμως, εάν το επιθυμούν και είναι υπέρμαχοι του εμβολιασμού, έχουν το δικαίωμα να μεταβούν και να κάνουν την τρίτη δόση, καθώς το σύστημα τους το επιτρέπει.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Μπέρδεμα με την τρίτη δόση του εμβολίου- Στάλθηκε λάθος sms, τι να κάνουν όσοι πήραν ειδοποίηση"

Κύπρος: Ένας θάνατος και 124 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Έναν θάνατο και 124 νέα κρούσματα κορωνοϊού (ποσοστό θετικότητας: 0.24%) ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. 

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, 97 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 41 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 75% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

11 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 51.255 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 118.570, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων σε 545.  

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας θάνατος και 124 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Pfizer: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου λόγω καρκινογόνων ουσιών

Στην ανάκληση όλων των παρτίδων του αντικαπνιστικού φαρμάκου Chantix προχωρά η Pfizer, που κάλεσε όλους τους χονδρεμπόρους και τους διανομείς να σταματήσουν άμεσα τη χρήση και διανομή του.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει ότι στο φάρμακο εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα νιτροζαμίνης, που θεωρούνται καρκινογόνοι παράγοντες. Ήδη, η διανομή του φαρμάκου έχει σταματήσει από τον Ιούνιο και πολλές παρτίδες έχουν ανακληθεί.

Η Pfizer διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς. Όσοι λαμβάνουν το σκεύασμα, καλούνται να συμβουλευτούν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών θεραπειών.

Το Chantix εγκρίθηκε από τον FDA τον Μάιο του 2006 ως συνταγογραφούμενο φάρμακο, για να βοηθήσει ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω να σταματήσουν το κάπνισμα. Η διάρκεια θεραπείας κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 εβδομάδων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Pfizer: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου λόγω καρκινογόνων ουσιών"

Συμφωνία AUKUS: Το κέντρο του κόσμου μετατοπίστηκε (στον Ειρηνικό) – Οι νέες παγκόσμιες ισορροπίες και το μεγάλο δίλημμα της ΕΕ

Τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στον πλανήτη φέρνει στο προσκήνιο η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, απέναντι στην Κίνα.

Όπως διαπιστώνουν σχεδόν ομόφωνα οι αναλυτές και οι διεθνολόγοι ανά τον κόσμο, η συμφωνία αυτή πιστοποιεί τον νέο «ψυχρό πόλεμο», ο οποίος βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη από την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ σε διμερές επίπεδο, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά τώρα πλέον συσπειρώνονται γύρω από τους Αμερικανούς και άλλες δυνάμεις.

Η συμφωνία AUKUS (από τα αρχικά των χωρών που μετέχουν AustraliaUKUSa) προβλέπει κατά κύριο λόγο την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποτέ μοιραστεί αυτό τον τύπο της τεχνολογίας πυρηνικής πρόωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Είναι μια απόφαση θεμελιώδης. Θα συνδέσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για γενιές», δίνοντας το στίγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, το σύμφωνο «AUKUS» προβλέπει επίσης μια συνεργασία των τριών χωρών σε ό,τι αφορά την κυβερνοάμυνα, την τεχνητή νοημοσύνη και τις κβαντικές τεχνολογίες.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία AUKUS αφορά στην Κίνα, παρότι αυτή δεν κατονομάζεται και «πιστοποιείται» πλέον ότι το Πεκίνο θεωρείται στρατηγική απειλή, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από παραδοσιακούς συμμάχους τους.

Ο Τραμπ είχε προσπαθήσει να παρασύρει τους Ευρωπαίους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά η ΕΕ δεν ακολούθησε, καθώς πολλές χώρες, κυρίως δε η Γερμανία, αλλά όχι μόνο, βρέθηκαν σε μια αμφίθυμη κατάσταση: Από τη μια η Κίνα είναι ανταγωνιστής και ίσως αντίπαλος σε ορισμένα πεδία της Ευρώπης, αλλά από την άλλη είναι μεγάλος πελάτης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τη γραμμή που χάραξε στο πεδίο αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ, και πλέον, η συσπείρωση των τριών χωρών AUKUS διεθνοποιεί την αντιπαράθεση. Είναι μάλιστα δεδομένο ότι η Ιαπωνία είναι «απέναντι» στην Κίνα, ενώ το πιθανότερο είναι ότι οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν και την Ινδία.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Παντείου, καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, η συμφωνία αναδεικνύει τη σημασία του Ειρηνικού Ωκεανού, από τον οποίο βρέχονται οι τρεις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία) και όπου είναι ξεκάθαρο θα εστιαστεί το διεθνές ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια και προφανώς εκεί θα έχουμε μια κούρσα εξοπλισμών.

Είναι φανερό πλέον ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν εκεί δυνάμεις και πόρους και, βέβαια, βλέπουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι πια το κέντρο του κόσμου.

Με άλλα λόγια, η ΕΕ βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία και η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Γαλλία, η οποία είδε ότι η πρώτη συνέπεια ήταν η ακύρωση από την πλευρά της Αυστραλίας της παραγγελίας συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων αξίας περί τα 30 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα, πάντως, φέρνει απότομα στο προσκήνιο ξανά το θέμα της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ και είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν -που θα συμμετέχει στη σύνοδο των Ευρωπαϊκών Μεσογειακών χρών EUMED9 που πραγματοποιείται στην Αθήνα- προανήγγειλε χθες πρωτοβουλίες για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης με το ΝΑΤΟ, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας με έντονο άρωμα Γαλλίας για την αναβάθμιση της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία AUKUS: Το κέντρο του κόσμου μετατοπίστηκε (στον Ειρηνικό) – Οι νέες παγκόσμιες ισορροπίες και το μεγάλο δίλημμα της ΕΕ"

Πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ: Προβάδισμα ΝΔ με 11,9%

Σχεδόν ακλόνητη παραμένει η δημοσκοπική κυριαρχία της κυβέρνησης αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τα πρόσφατα γεγονότα με τις καταστροφικές πυρκαγιές και την «περιπέτεια» του ανασχηματισμού.

Στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιηθηκε μετά τη ΔΕΘ, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις 12 μονάδες (11,9%) στην αναγωγή επί των εγκύρων.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της  εταιρείας MRB και προβλήθηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR δείχνει στην πρόθεση ψήφου την διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,9%.  Στις 8 Ιουλίου οπότε είχε δημοσιευθεί η τελευταία έρευνα της MRB η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν στις 13 μονάδες (12,9%) στην πρόθεση ψήφου. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 23,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 7%, το ΚΚΕ 5,3%, η ΕΛ.ΛΥΣΗ 3,7% και το ΜέΡΑ25 στο εκλογικό όριο του 3%. 

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 11,9% στην αναγωγή επί των εγκύρων, καθώς στον συγκεκριμένο πίνακα το ποσοστό της ΝΔ ανεβαίνει στο 37,8% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 25,9%.

MRB2

MRB1

MRB3

Το κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά από το 39,9%  και αρνητικά από το 58,2%. Τον ΣΥΡΙΖΑ κρίνει θετικά το 25,1% και αρνητικά το 70%. Τα ποσοστά αυτά κινούνται κοντά στα όρια των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η δημοσκόπηση της ΜRB περιείχε και ερωτήσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ένας στους τέσσερις (25,1%) δηλώνει ότι κινηθηκε προς την σωστή κατεύθυνση ενώ το 50% θεωρεί προς την λάθος.  Στα αξιοσημείωτα από τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι και το γεγονός ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρεί ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν προς την λάθος κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το 30,4% τα κρίνει θετικά ενώ το 58,4% αρνητικά.  Μόλις το 24,3% αναφέρει ότι υπάρχει κάποιο μέτρο που τον αφορά ενώ το 51% δηλώνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν τον αγγίζουν.  Το ποσοστό - περίπου 25% - το οποίο δεν εκφέρει σαφή άποψη στο συγκεκριμένο ερώτημα δείχνει σύμφωνα με τον  διευθύνωντα σύμβουλο της ΜRB Hellas κ. Μαύρο ότι τα μέτρα δεν έxουν ακόμη αφομιωθεί από το σύνολο του πληθυσμού.

Τέλος, σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας θετικά αξιολογούν την κυβερνητική διαχείριση το 39,9% και αρνητικά το 54%. Στην ερώτηση όμως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα το 32,9% λέει «Ναι» και το 58,4% εκτιμά ότι θα τα πήγαινε χειρότερα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ: Προβάδισμα ΝΔ με 11,9%"

Επτά ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν τη λειτουργία τους – Ποια κλείνουν

Το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε σήμερα ποια είναι τα ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα που συνεχίζουν τη λειτουργία τους και ποια έχουν κλείσει με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα που ακολουθούνται.

Ειδικότερα, έως τις 28 Σεπτεμβρίου, εκτός λειτουργίας τίθενται τα εμβολιαστικά κέντρα στην Κέρκυρα ενώ έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία των ΜΕΓΑ εμβολιαστικών σταθμών στο Ελληνικό (γήπεδο ξιφασκίας) και στη Ρόδο.

Κανονικά συνεχίζουν τη λειτουργία τους  οι εμβολιαστικοί σταθμοί,  «Προμηθέας», στο Μαρούσι, στο  Περιστέρι, στη ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στα Χανιά συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Επιχείρηση «Ελευθερία» 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας αυτή τη στιγμή αυτή, η Επιχείρηση «Ελευθερία» έχει ανεπτυγμένα σε 658 σημεία της χώρας 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα για 75.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Η δυναμικότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί και εντός 48 ωρών να αναπτυχθούν 2.800 εμβολιαστικά κέντρα, οπότε και η συνολική ημερήσια δυναμικότητα θα ξεπερνά τις 140.000 εμβολιασμούς.

Σε 7 από τους 10 ΜΕΓΑ εμβολιαστικούς σταθμούς θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα 121 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα ανάπτυξης 210 εμβολιαστικών κέντρων. Τα 7 ΜΕΓΑ που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους είναι τα: «Προμηθέας», στο Περιστέρι, στη ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στα Χανιά, ενώ εκτός λειτουργίας τίθεται στην Κέρκυρα από 28.09.2021 και έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία των ΜΕΓΑ εμβολιαστικών σταθμών στο Ελληνικό και στη Ρόδο.

Η δυναμικότητα του συστήματος την 01.10.2021 θα ξεπερνά τις 75.000 εμβολιασμούς τη μέρα, με δυνατότητα εντός 48 ωρών να αυξηθεί στις 140.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Εργάζονται πάνω από 5.000 εργαζόμενοι

Σήμερα, 16.09.2021, εργάζονται στα εμβολιαστικά μας κέντρα για τη διενέργεια εμβολιασμών σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι και από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε περισσότεροι από 30.000 έχουν συμμετάσχει στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

Συγκεκριμένα, σήμερα 16.09.2021, λειτουργούν 860 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 480 εμβολιαστικά κέντρα στα Νοσοκομεία της χώρας και 160 στους μέγα εμβολιαστικούς σταθμούς.

Παράλληλα, αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση 224 Κινητές Ομάδες για κατ‘ οίκον εμβολιασμούς, 21 για εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και Ομάδες που εμβολιάζουν σε δομές μεταναστών, άστεγους, Ρομά, ενώ προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και σε μεγάλους οργανισμούς.

Οι ιδιώτες γιατροί

Από τον Αύγουστο έχει δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες ιατρούς της χώρας να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης «Ελευθερία» και ήδη 165 ιατροί και 14 πολυϊατρεία διενεργούν εμβολιασμούς.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν τη λειτουργία τους – Ποια κλείνουν"

Πάτρα: Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε κατάστημα – Ακατάλληλες οι συνθήκες λένε οι γονείς

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι γονείς των παιδιών που γράφτηκαν στο 54ο νηπιαγωγείο της Πάτρας καθώς στεγάζεται σε κατάστημα με τις συνθήκες να είναι ακατάλληλες.

Οι αίθουσες είναι μικρές και με δυσκολία χωρούν τα 35 παιδιά που έχουν γραφτεί για να φοιτήσουν τη φετινή χρονιά πόσο μάλλον για να κρατήσουν και αποστάσεις.

Στο νηπιαγωγείο, στο οποίο λειτουργεί και τμήμα ολοήμερου, φοιτούν 30 παιδιά και διδάσκουν τρεις εκπαιδευτικοί καθώς και μία εκπαιδευόμενη.

Παράλληλα μηδαμινές είναι και οι συνθήκες υγιεινής αφού όπως περιγράφουν οι γονείς ενημερώθηκαν ότι υπάρχουν δύο τουαλέτες εκ των οποίων όμως μόνο μια λειτουργεί. Οι αίθουσες έχουν μόνο δυο μικρά παράθυρα έτσι ώστε να ανανεώνεται ο χώρος των παιδιών.

Ο αντιδήμαρχος Πάτρας παραδέχεται ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο 54ο νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το θέμα είναι προς επίλυση με την χρήση κτηρίου ιδρύματος της περιοχής και έως τότε η λύση που προτείνεται είναι η χρήση κοντέινερ.

Το πόρισμα από την αυτοψία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει περιέλθει εις γνώση των γονέων και αναμένεται να κατατεθεί στον εισαγγελέα από τη στιγμή που όχι μόνον δε ελήφθησαν μέτρα αλλά αυξήθηκε και ο αριθμός των παιδιών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε κατάστημα – Ακατάλληλες οι συνθήκες λένε οι γονείς"

«Κρίση ταυτότητας» προκαλεί στη ΝΔ μια γκάφα της υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως: Η ανάρτηση του Κ.Μπογδάνου

Διχασμένη, για άλλη μια φορά, εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία σε βασικά ζητήματα ιδεολογικής κατεύθυνσης και άσκησης κυβερνητικής πολιτικής: 

Άλλα λένε, για την παράνομη μετανάστευση δημοσίως (Κ.Μητσοτάκης:  «Κλείσαμε τις στρόφιγγες της μετανάστευσης»), άλλη είναι η επικρατούσα τάση στα ηγετικά κλιμάκια και άλλο είναι αυτό που πιστεύουν σε ό,τι αφορά το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί (κι αν πρέπει να αντιμετωπιστεί... ) η πλημμυρίδα των παράνομων μεταναστευτικών ροών που πνίγει τη χώρα.

Όλα ξεκίνησαν από μια δημοσιοποίηση της "ταυτότητας" και των ονομάτων 18 παιδιών μιας τάξης νηπιαγωγείου της Αθήνας από το υπουργείο Παιδείας όπου στη δημοσιοποίηση αυτή αναδεικνύεται με χαρακτηριστικό τρόπο η πληθυσμιακή αλλοίωση που έχει υποστεί η χώρα και η μετατροπή των Ελλήνων το γένος σε μικρή μειοψηφία στις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές περί την Ομόνοια όπου και διαβιούν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η δημοσιοποίηση του πίνακα έδειχνε 16 στους 18 μαθητές πως είναι μουσουλμανικού θρησκεύματος με καταγωγή από ασιατικές χώρες.

Μέχρις εδώ καμία έκπληξη, αφού όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούντο και αρνούνται να το αντιμετωπίσουν.

Ο δημοσιοποιημένος, από το υπουργείο Παιδείας, κατάλογος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα mea culpa την οποία έχει ο δημοσιογράφος και βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος και εν συνεχεία αναδημοσιεύτηκε από τον ίδιο τον βουλευτή με ένα retweet, στο οποίο τίθεται το ερώτημα που απασχολεί όλους όσους ενδιαφέρονται να υπάρχει και αύριο η Ελλάδα, το ερώτημα "πού πάμε;"

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής μαζί με ελάχιστους άλλους της ΝΔ είναι οι τελευταίοι απομείναντες του πάλαι ποτέ κεντροδεξιού χώρου του κόμματος, ο οποίος εκφράζει απόψεις και θέσεις που συνάδουν με το τρίπτυχο "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια".

Σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ εξαπολύθηκε σφοδρή επίθεση, ο οποίος το μόνο έγκλημα που έκανε ήταν να αναδημοσιεύσει τη λίστα που ανάρτησε το ίδιο το υπουργείο Παιδείας με ευθύνη της Ν.Κεραμέως με αποτέλεσμα να  τον εμφανίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ως "ρατσιστή και φασίστα".

Αλλά αυτά τα ονόματα ήταν ήδη δημοσιοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας στον προαύλιο χώρο έξω από το σχολείο όπως έδειχναν οι φωτογραφίες

Το ότι άφησαν, συνηγόρησαν ή επέτρεψαν όλοι αυτοί, το να υπάρχει τάξη σε ελληνικό σχολείο με μόλις δύο Έλληνες μαθητές προφανώς δεν αποτελεί ρατσιστική πράξη σε βάρος των Ελλήνων.

Και θα τελείωνε εκεί η υπόθεση αν δεν υπήρχε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.ΟΙκονόμου ο οποίος είπε, περίπου, ότι "είναι η τελευταία φορά που ανέχεται η κυβέρνηση κάτι τέτοιο από βουλευτή της συμπολίτευσης και την επομένη φορά θα τον διαγράψει".

Στο πλευρό του Βουλευτή βρέθηκε και η τραγουδίστρια Α.Μάνου που με ανάρτησή της τον στήριξε:

Για ποιον ακριβώς λόγο θα διαγραφεί δεν το είπε.

Γιατί ανάρτησε τον ήδη δημοσιοποιημένο κατάλογο από το υπουργείο Παιδείας ή επειδή αναδεικνύει την άλωση που ήδη έχει επέλθει στη χώρα από τα κύματα των αλλοδαπών;

Θα πρέπει να αποφασίσουν στη ΝΔ είναι υπέρ ή κατά της παράνομης μετανάστευσης; Έχουν ή όχι σχέδιο επαναπατρισμού των παράνομα εισελθόντων στη χώρα οι οποίοι δεν δικαιούνται ούτε πολιτικού ασύλου ούτε έχουν λάβει ελληνική υπηκοότητα;

Έχουν ή όχι σχέδιο ρεαλιστικό, εξελληνισμού, τουλάχιστον των γόνων των μέχρι χτες παράνομων μεταναστών; Ήταν η ίδια η Μέρκελ και ο Ε.Μακρόν που λένε πως είναι προαπαιτούμενο για να παραμείνουν σε Γερμανία και Γαλλία οι αλλοδαποί από Ασία και Αφρική, η ενσωμάτωσή τους στη γερμανική και γαλλική, αντίστοιχα, κοινωνία;

Τι περιθώριο έχει η Ελλάδα να είναι οι 16 στους 18 μαθητές μουσουλμάνοι με όλα τα ήθη και τα έθιμα των χωρών τους;

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κρίση ταυτότητας» προκαλεί στη ΝΔ μια γκάφα της υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως: Η ανάρτηση του Κ.Μπογδάνου"

Μίνι lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Ευρυτανία και Αργολίδα – Ποια μέτρα θα ισχύουν

Σε καθεστώς μίνι lockdown μπαίνουν από αύριο η Καβάλα, η Ημαθία, η Πιερία και η Πέλλα, ενώ παράταση των μέτρων θα υπάρξει σε Ευρυτανία και Αργολίδα.

Οι έξι περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο χρώμα του επιδημιολογικού χάρτη και από αύριο 17 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, αλλά και η απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας: «Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μίνι lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Ευρυτανία και Αργολίδα – Ποια μέτρα θα ισχύουν"

Μαθητές έμειναν στην ίδια τάξη επειδή οι γονείς αρνήθηκαν self-tests και μάσκες

Η επιστροφή στη σχολική κανονικότητα ξεκίνησε ομαλά φέτος, με τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους να λειτουργούν και τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

Αν και τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς, σε επίπεδο Κρήτης τουλάχιστον, δεν σημειώθηκαν πολλά περιστατικά με γονείς που αρνούνται να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε self test, oι συνέπειες της περυσινής χρονιάς για κάποιους μαθητές λόγω των αρνητών-γονιών τους είναι σοβαρές.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κα Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη, στα Χανιά υπάρχουν μαθητές που θα επαναλάβουν την τάξη στην οποία φοιτούσαν πέρυσι καθώς οι γονείς τους δεν ήθελαν να τους κάνουν self test ή να φορούν μάσκες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην παρακολουθήσουν τα δια ζώσης μαθήματα και να μην προαχθούν στην επόμενη τάξη.

«Δυστυχώς από την προηγούμενη σχολική χρονιά υπάρχουν παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Χανίων τα οποία δυστυχώς εξαιτίας της συμπεριφοράς των γονέων τους και με ευθύνη των γονέων τους δεν είχαν την χαρά να πάνε στο σχολείο την προηγούμενη χρονιά. Έχουν χάσει την τάξη τους και βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να επαναφοιτήσουν στην τάξη», ανέφερε η κα Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη συμπληρώνοντας πως «το επαναφοιτήσουν βέβαια είναι σχήμα λόγου αφού δεν έχουν φοιτήσει καθόλου πέρυσι».

«Απευθύνω έκκληση στους γονείς να καταλάβουν την μεγάλη σπουδαιότητα του γονεϊκού ρόλου στην τακτική φοίτηση των παιδιών στο σχολείο. Τους παρακαλώ να φροντίσουν όσο γίνεται από τη δική τους τη σκοπιά ώστε να απολαμβάνουν τα παιδιά τους το μέγιστο δημόσιο αγαθό που είναι η εκπαίδευση. Είναι πολύ μεγάλες οι συνέπειες στην αγωγή, στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη του παιδιού η απομάκρυνσή του από το σχολείο», συμπλήρωσε η κα Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητές έμειναν στην ίδια τάξη επειδή οι γονείς αρνήθηκαν self-tests και μάσκες"

Άρειος Πάγος προς εισαγγελείς: Να είστε αυστηροί με τους κατηγορούμενους αρνητές των εμβολίων

Με εγκύκλιο του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζητάει από τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, να είναι ιδιαίτερα αυστηροί με τους κατηγορούμενους, αρνητές των εμβολίων, στη τήρηση των υγειονομικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κ.λπ. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλιώτας στην εγκύκλιο του, ξεκαθαρίζει ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και για τα συλληφθέντα διωκόμενα πρόσωπα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση ποινικών αδικημάτων όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και  διάδοση  μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα). 

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 169 ΠΚ προβλέπεται φυλάκισης μέχρι 6 μηνών και σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 285 ΠΚ, προβλέπεται φυλάκισης έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή.   

Επίσης, τονίζει ο κ. Πλιώτας ότι ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, έχει την δυνατότητα – λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη-  με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,  να δώσει εντολή να αφεθεί  ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Επιπλέον, ο κ. Πλιώτας ότι «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον του εισαγγελέας ή ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα» και προσθέτει ότι τα οριζόμενα στις  υπ΄  αριθμ. 55400/2021 και 55732/2021 κοινές υπουργικές αποφάσεις περί των    έκτακτων  μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, «δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν εκτελεστικές του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος προς εισαγγελείς: Να είστε αυστηροί με τους κατηγορούμενους αρνητές των εμβολίων"

Στα 2.322 τα νέα κρούσματα - 359 οι διασωληνωμένοι, 42 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.322, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 625.083 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139  θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.775 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.354 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 329 (91.64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.077 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή -8.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι μεταλλάξεις

Στην έκθεση του ΕΟΔΥ επισημαίνεται επίσης ότι από τη γονιδιωματική ανάλυση που έγινε σε 788 δείγματα την περίοδο 17 Αυγούστου 2021 έως 03 Σεπτεμβρίου 2021, αναδείχθηκαν συνολικά 772 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος.

Εκ των 772 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 770 αφορούν στο στέλεχος Delta (ποσοστό 99,41%) και 2 αφορούν στο Alpha.

Η γεωγραφική κατανομή

Η γεωγραφική κατανομή των 2.322 κρουσμάτων covid-19 που ανακοινώθηκαν έχει ως εξής:

81 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

42 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

21 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

75 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

131 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

55 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

84 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

16 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

300 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

37 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

63 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

44 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

58 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

39 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

52 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

29 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

20 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

98 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

75 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

60 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

34 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

39 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 2.322 τα νέα κρούσματα - 359 οι διασωληνωμένοι, 42 θάνατοι"

Ακυρώσεις δρομολογίων του Μετρό από και προς αεροδρόμιο – Δείτε αναλυτικά

Η ΣΤΑΣΥ γνωστοποιεί τα δρομολόγια του Μετρό που δεν θα πραγματοποιηθούν προς και από το Αεροδρόμιο, από σήμερα Πέμπτη, 16 έως Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021, κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ, λόγω άφιξης υψηλών πολιτικών προσώπων στο αεροδρόμιο.

Αναλυτικότερα:

Την Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των 17:31, 18:01 και 18:31 από Νίκαια προς Αεροδρόμιο και των 18:32, 19:02, 19:32 από αεροδρόμιο προς Νίκαια.

Tην Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια:

Από Νίκαια προς Αεροδρόμιο:

  • από τις 09:31 έως τις 15:01,
  • από τις 17:01 έως τις 19:01 και
  • από τις 21:31 έως τις 22:31 και

από Αεροδρόμιο προς Νίκαια:

  • από τις 10:32 έως τις 16:02 ,
  • από τις 18:02 έως τις 20:02 και
  • από τις 22:32 έως τις 23:32.

Το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια:

από Νίκαια προς Αεροδρόμιο

  • από τις 08:01 έως τις 09:31 και
  • από τις 14:31 έως τις 15:31 και

από αεροδρόμιο προς Νίκαια

  • από τις 09:32 έως τις 10:32 και
  • από τις 15:32 έως τις 16:32.

Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών Χ95 & Χ97 προς αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται κανονικά.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώσεις δρομολογίων του Μετρό από και προς αεροδρόμιο – Δείτε αναλυτικά"

Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων την Παρασκευή σε περιοχές της Αθήνας

Με αποφάσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από 6:00 έως 24:00 αύριο (Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021), σε περιοχές της Αθήνας, ενόψει της πραγματοποίησης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της διάσκεψης κορυφής EuroMed9 και των προγραμματισμένων συμμετοχών επίσημων προσώπων.

Ειδικότερα, απαγορεύονται, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, οι συναθροίσεις στις εξής περιοχές:

«Α. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: Λ. Αμαλίας και Λ. Βασ. Όλγας - Λ. Βασ. Όλγας - αριστερά Λ. Βασ. Κωνσταντίνου - δεξιά Σπύρου Μερκούρη - αριστερά Μιχαλακοπούλου (έως τη συμβολή της με τη Χατζηγιάννη Μέξη) - αριστερά Χατζηγιάννη Μέξη - αριστερά Λ. Βασ. Σοφίας - δεξιά Σέκερη - Σόλωνος - αριστερά Λυκαβηττού - Αμερικής - Κολοκοτρώνη - αριστερά Βουλής - δεξιά Ναυάρχου Νικοδήμου - Φλέσσα - αριστερά Τριπόδων - Λυσικράτους - Πύλη Ανδριανού.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στην Αθήνα της διάσκεψης κορυφής EuroMed9 και των προγραμματισμένων επισκέψεων, κινήσεων και διαμονής επισήμων προσώπων στην χώρα μας για να συμμετάσχουν σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη και την εξαγγελθείσα συνάθροιση για την 17/09/2021 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος ενάντια στην προαναφερόμενη διάσκεψη από διάφορους φορείς /οργανώσεις.

Β. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: Λ. Συγγρού (στο ύψος Λ. Αμφιθέας και Λ. Κατσώνη) - Λ. Κατσώνη - Επαμεινώνδα - Λ. Ποσειδώνος (ρεύμα προς Γλυφάδα) - Λ. Απόλλωνος - Ηχούς - Λ. Αμφιθέας (έως στο ύψος της Λ. Συγγρού).

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της διάσκεψης κορυφής EuroMed9 και των προγραμματισμένων συμμετοχών σε αυτή επισήμων προσώπων».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων την Παρασκευή σε περιοχές της Αθήνας"

Η απολογία του μοντέλου: Έπλυνα με χλωρίνη το πιάτο του… σκύλου, δεν εξαφάνισα ίχνη κοκαΐνης

Η 29χρονη πρώην παίκτρια ριάλιτι δεν έπλυνε με χλωρίνη τα τάπερ διότι ήθελε να εξαφανίσει τα ίχνη της κοκαΐνης.

Τα έπλυνε για να είναι πολύ καθαρά καθώς από αυτά έπινε νερό και έτρωγε ο σκύλος του αρραβωνιαστικού της.

Αυτό ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην απολογία της η νεαρή γυναίκα που τελικώς δεν έπεισε και πήρε το δρόμο για τη φυλακή, με τον μέλλοντα σύζυγο της, για διακίνηση 7,8 κιλών κοκαΐνης.

Η κατηγορούμενη αρνήθηκε τα πάντα και επιχείρησε να αντικρούσει τη χλωρίνη που εντόπισε η αστυνομία στο πάτωμα και σε δύο δοχεία, με αυτό τον ισχυρισμό:

«Τα μπολ- τάπερ αποτελούν τα δοχεία που προορίζονται για το νερό και το φαγητό του σκύλου τα οποία ασφαλώς και πλένονται στο μπάνιο με αραιωμένη χλωρίνη. Όπως επίσης με χλωρίνη είναι αναγκαίο να γίνεται και το καθημερινό σφουγγάρισμα του πατώματος για λόγους υγιεινής, λόγω του σκύλου».

«Με κατέστρεψε…»

Ακούγοντας για την προφυλάκιση της, η 29χρονη ξέσπασε έξω από το γραφείο της ανακρίτριας φωνάζοντας στο σύντροφο της «Με κατέστρεψες…».

Και στην απολογία της έριξε όλη την ευθύνη σε εκείνον δηλώνοντας άγνοια για την κατασχεθείσα κοκαΐνη.

Εμπιστεύτηκε, είπε στην ανακρίτρια, το λάθος άνθρωπο κι εκείνος τώρα την καταστρέφει.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο απολογητικό της υπόμνημα αναφέρει:

«Από μία κοπέλα που ζούσα το όνειρο του γάμου πιστεύοντας τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις του συντρόφου μου για κοινή ζωή δημιουργία οικογένειας και παιδιών τυφλωμένη από τον έρωτα, νιώθω σήμερα προδομένη από τον άνθρωπο που εμπιστεύτηκα για να προχωρήσω τη ζωή μου και συν τοις άλλοις αντιμετωπίζω και τον κίνδυνο να καταστραφεί η ζωή μου και αυτή της οικογένειάς μου».

Η κατηγορουμένη, που μεταξύ άλλων δήλωσε υπάλληλος σε γραφείο συνοικεσίων και αρθρογράφος σε περιοδικά, υποστήριξε ότι γνώριζε ότι ο πρώην ποδοσφαιριστής έκανε περιστασιακή χρήση κοκαΐνης κι αυτό ήταν αιτία συχνών καβγάδων και χωρισμών.

«Το σύννεφο που πάντοτε σκέπαζε τη σχέση μας ήταν το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη του δεσμού μας κατάλαβα ότι εκείνος έκανε περιστασιακά χρήση κοκαΐνης» όπως ομολόγησε.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν προσπαθήσω να απομακρυνθώ από εκείνον καθώς εγώ όχι μόνο δεν είχα ποτέ μου σχέση με ουσίες αλλά ούτε κάπνιζα ούτε έπινα».

«Δυστυχώς για μένα όπως σήμερα αποδεικνύεται, πείστηκα από τις διαβεβαιώσεις του ότι μαζί μου θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και συνεχίσαμε να είμαστε μαζί, με σημαντικά όμως διαστήματα ενδιάμεσων χωρισμών καθώς ξανά και ξανά διαπίστωνα μεμονωμένα περιστατικά χρήσης εκ μέρους του που έκαμψαν την εμπιστοσύνη μου».

Η 29χρονη υποστήριξε στην απολογία της ότι έθεσε τελεσίγραφο στον 32χρονο να κόψει τα ναρκωτικά.

Ετσι, λέει, όρισαν το γάμο τους για τις 15 Οκτωβρίου:

«Ήμουν 29 ετών έπρεπε να σκεφτώ σοβαρά τη δημιουργία μιας οικογένειας και έπρεπε και εκείνος να λάβει με τη σειρά του απόφαση αν ήταν διατεθειμένος να αφήσει πίσω το παρελθόν. Μου έκανε πρόταση γάμου στα Κουφονήσια τον περασμένο Αύγουστο».

«Η συμπεριφορά που είχε επιδείξει το τελευταίο διάστημα και η αγάπη μου για εκείνον με τύφλωσαν με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να αντιληφθώ ότι τελικά η δική μου απάντηση στην πρότασή του θα ήταν και η καταστροφή μου».

«Ετσι βρίσκομαι σήμερα εδώ με αποκλειστική ευθύνη του συγκατηγορουμένου μου».

«Πληρώνεται με… μαύρα»

Η κατηγορουμένη υποστήριξε από τις 2 και 3 εργασίες που κάνει παράλληλα, πληρώνεται και με χρήματα που δεν δηλώνονται:

«Εχω ελάχιστο εισόδημα 1.200 ευρώ το μήνα… Γίνεται αντιληπτό ότι λόγω της φύσεως των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούμαι, οι απολαβές μου ως επί το πλείστον δεν είναι εμφανείς».

«Ενώ η ανασφάλεια που επικρατεί στο χώρο της εργασίας δεν μου παρέχει την πολυτέλεια να απαιτήσω κάτι διαφορετικό καθώς θα συνεπάγεται υπέρμετρη επιβάρυνση των επιχειρήσεων των εργοδοτών μου».

Το μοντέλο ισχυρίστηκε ότι δεν πέταξε στην τουαλέτα κοκαΐνη, την ώρα που αντιλήφθηκε την παρουσία αστυνομικών έξω από το διαμέρισμα του συντρόφου της.

Πώς αιτιολόγησε την καθυστέρηση να ανοίξει την πόρτα στους αστυνομικούς;

«Λόγω των οικιακών εργασιών ήμουν στο σπίτι με όλως ελαφρά περιβολή ενώ κατά την άφιξη των αστυνομικών βρισκόμουν στο μπάνιο για την ανάγκη μου».

«Οπότε δε χρειάστηκαν περισσότερο από ένα με δύο λεπτά το πολύ για να βγω από το μπάνιο να φορέσω πρόχειρα ένα ρούχο και να ανοίξω».

«Τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα (σ.σ. 5500 ευρώ) ήταν κάποια που την εργασία μου, κάποια από δώρα προ γάμου και κάποια από δώρα -βοήθειες από τις οικογένειές μας για να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα του γάμου».

«Δυστυχώς ούσα ερωτευμένη και ζώντας τις ημέρες της παραμονής του γάμου μου ανατράπηκε ο κόσμος μου και συντετριμμένη κινδυνεύω να καταστραφεί η ζωή μου και η ζωή της οικογένειάς μου επειδή εμπιστεύτηκα το λάθος άνθρωπο».

Όπως έχει προαναγγείλει ο δικηγόρος της, η 29χρονη θα καταθέσει προσφυγή κατά της διάταξης προσωρινής της κράτησης, διεκδικώντας την αποφυλάκιση της.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απολογία του μοντέλου: Έπλυνα με χλωρίνη το πιάτο του… σκύλου, δεν εξαφάνισα ίχνη κοκαΐνης"

Καιρός αύριο: Επιμένει το καλοκαίρι – Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία

Καλοκαιρινός για τα καλά θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή (17.09.2021) με την θερμοκρασία να φτάνει τους 36 βαθμούς.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά μικρής ποσότητας αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και βαθμιαία στα νότια πελάγη 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Παρασκευή (17.09.2021) από την ΕΜΥ για όλη τη χώρα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς, βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο από το απόγευμα 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς, από το μεσημέρι βαθμιαία νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιμένει το καλοκαίρι – Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία"

ΕΙΝΑΠ: Ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού σε κάποια νοσοκομεία

Από τα μέσα του καλοκαιριού και με την έναρξη του 4ου κύματος της πανδημίας παρατηρείται ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού, σε κάποια νοσοκομεία, όπου οι ελλείψεις προσωπικού έχουν γιγαντωθεί, επισημαίνει, σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Όπως σημειώνει, μόνη λύση στην καταπολέμηση της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού είναι τόσο η τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας από τους ασθενείς και τους επισκέπτες, όσο και από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

«Οι θάλαμοι και οι χώροι νοσηλείας θα πρέπει να είναι κατάλληλοι, ενώ το προσωπικό δεν θα πρέπει να φροντίζει περιστατικά Covid και non Covid ταυτόχρονα» υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ.

Όπως συμπληρώνει, «είναι εμφανές ότι, παρότι σχεδόν όλοι οι υγειονομικοί είναι εμβολιασμένοι, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια, αν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Απαιτούμε να ενισχυθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό τα νοσοκομεία, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων» τονίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΙΝΑΠ: Ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού σε κάποια νοσοκομεία"

Χατζηδάκης: Διπλή ενίσχυση σε χιλιάδες νοικοκυριά τα Χριστούγεννα -Ποιοuς αφορά

Το πλέγμα μέτρων τόσο για τους ανέργους με αιχμή τους νέους ,όσο και στα ευάλωτα νοικοκυριά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξειδίκευσε πριν από λίγο ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε διπλή καταβολή δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο. Χρήματα που δίνονται λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Το μέτρο αφορά σε 257.000 νοικοκυριά κα 500.000 άτομα. Κόστος 64 εκατ. ευρώ. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

«Από την ανοδική τάση της οικονομίας θα επωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι. Η δυναμική ανάπτυξη θα έχει και αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά την έναρξη της νέας διαδικασίας εντός του 2022.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αύξηση 2% είναι μικρή εξαιτίας της ύφεσης που δημιούργησε η πανδημία» συμπλήρωσε ο υπουργός. «Ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη θα έχει αντανάκλαση και στους εργαζόμενους» είπε. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση των εισφορών και της φορολογίας τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, επιτυγχάνεται η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που παρέθεσε:

Με τη διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και το 2022 και τις φοροελαφρύνσεις

Ένα εργαζόμενος με μεικτό μισθό 700 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 160 ευρώ
Με μηνιαίο μεικτό μισθό 1000 ευρώ θα έχει ετήσιος όφελος 355 ευρώ
Με μηνιαίο μεικτό μισθό 1200 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 389 ευρώ
Με μηνιαίο μεικτό μισθό 2000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 691 ευρώ.

Παράλληλα εξειδικεύοντας τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης σημείωσε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις αυτόνομα η συνδυαστικά.

Τα βασικά μέτρα είναι τα εξής:

«Η ενίσχυση της απασχόλησης, και ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων, η μείωση των επιβαρύνσεων στην εργασία και η βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας», δήλωσε  ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου σήμερα κατά την οποία εξειδίκευσε τη δέσμη μέτρων αρμοδιότητας του Υπουργείου που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε μάλιστα, «Τα μέτρα αυτά δεν είναι τα μόνα. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθηθούν και από άλλα μέτρα,  είτε αυτά αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα προγράμματα για εργαζόμενους και ανέργους που θα ξεδιπλωθούν από εκεί, ιδιαίτερα μάλιστα τους νέους, είτε αφορούν συνολικότερα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα έρθουν και θα στηρίξουν εμπράκτως την απασχόληση, τους εργαζόμενους και τους ανέργους». 

Ακολουθεί το κείμενο της εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Χατζηδάκη:

«Το προηγούμενο διάστημα, εν μέσω της πανδημίας με τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που ελήφθησαν διασφαλίσαμε όχι μόνο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και τη μείωση της ανεργίας η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ έπεσε στο 14.2 %, ποσοστό που σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2010. Έχοντας μπει σε περίοδο σημαντικής ανάκαμψης, όπως έδειξαν τα στοιχεία του β΄ τριμήνου, προχωρούμε σε παρεμβάσεις που διευκολύνουν τη διατήρηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας, αλλά και την ενίσχυση των εισοδημάτων. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής για ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ ένα πακέτο μέτρων που εξειδικεύουμε σήμερα

  1. Το «πρώτο ένσημο» 

Θεσπίζεται ένα καινοτόμο  μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αφορά όλους τους νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Μιλάμε για το «πρώτο ένσημο» που στοχεύει να διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων. Γιατί βλέπουμε ότι οι νέοι που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να βρουν εύκολα την πρώτη τους δουλειά, επειδή ακριβώς οι εργοδότες ζητούν προϋπηρεσία. Ειδικότερα:

Οι νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί  6 μήνες με 1.200 ευρώ για όλη την περίοδο. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος.  Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022  σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Για το πρόγραμμα αυτό θέλω να αναδείξω ορισμένα σημεία:

α)  Την ευθύνη για τη διαχείρισή του θα την έχει ο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β)      Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας παρόμοια με αυτή που ισχύει για άλλα προγράμματα, του Υπουργείου ή του ΟΑΕΔ.

γ)       Θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως π.χ. αυτό των 150.000 νέων θέσεων εργασίας (σ.σ. Το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που ήδη «τρέχει» και στο οποίο προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις) .Θα μπορεί να συνδυαστεί επίσης με προγράμματα του ΟΑΕΔ.

δ)      Όπως σημειώθηκε ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις  μερικής απασχόλησης –καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους- η οποία θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

 ε)  Τέλος, από ορισμένες πλευρές έχει λεχθεί ότι δήθεν το πρόγραμμα αυτό είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα, ή ότι είναι το ίδιο με υπάρχοντα προγράμματα σημειώνω δυο διαφορές της νέας αυτής πρωτοβουλίας:

Πρώτον, το «πρώτο ένσημο» καλύπτει όλους τους νέους από 18-29 ετών που δεν έχουν εργαστεί και όχι μια συγκεκριμένη κατηγορία νέων, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Και δεύτερον, κινητροδοτεί τον ίδιο τον νέο να βρει την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τον προσλάβει προκειμένου να λάβει την επιδότηση. Δεν χρειάζεται δηλαδή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κάποια μεσολάβηση του ΟΑΕΔ.

          Το  κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί για το 2022 και το 2023 σε 42 εκατ. ευρώ ( 28 εκατ. Ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. Ευρώ για το 2023) μ΄αυτό τον προϋπολογισμό μπορεί να καλυφθούν 35 χιλιάδες νέοι.  Αν κριθεί αναγκαίο ο προϋπολογισμός  μπορεί να αυξηθεί.

  1. Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του έτους  

Επεκτείνουμε μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (που έληγε τέλος Σεπτεμβρίου).

Ένα πρόγραμμα που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας –σε συνδυασμό με το μέτρο των αναστολών που έχει περισταλεί σημαντικά καθώς η οικονομία άνοιξε-, ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες του μηχανισμού, Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου  πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ο προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους αμοιβής)  που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας). Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν δαπανηθεί από την αρχή του προγράμματος 121 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος της επέκτασης ως το τέλος του χρόνου είναι 50 εκατ.ευρώ.

  1. Επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας  

Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ, ο οποίος με την αύξηση των θέσεων εργασίας αυξάνεται κατά 169 εκατ. ευρώ. Η βασική του λειτουργία είναι η επιδότηση επί  6 μήνες όλου του μη μισθολογικού κόστους που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για νέες προσλήψεις.

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική ρήτρα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Διαθέτει επίσης ειδική μέριμνα για τους  μακροχρόνια ανέργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέσω του προγράμματος βρήκαν δουλειά πάνω από 80.000 άνεργοι, εκ των οποίων οι 8.037 – ο ένας στους 10 δηλαδή- ήταν μακροχρόνια άνεργοι. Σήμερα, 55.000 περίπου εργαζόμενοι κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος που θα επεκταθεί με νομοθετική ρύθμιση.

  1. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 

Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Μείωση που νομοθετήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες με ρύθμιση στο νόμο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά». Έχει διπλό όφελος, καθώς αφενός ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αφετέρου αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, όπως είναι η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.   

Το κόστος του μέτρου για τον προϋπολογισμό διαμορφώνεται σε 816 εκατ. ευρώ. Η Η μείωση επιμερίζεται σε  -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες που επιμερίζονται σε  -2,.3 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και σε -1,6 ποσοστιαίες μονάδες στον εργαζόμενο.

Στη νομοθετική ρύθμιση με την  οποία παρατάθηκε  έως 31/12/2022 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προβλέφθηκε ότι η  απώλεια εσόδων που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ  καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα στον ΟΑΕΔ  να κατανέμει το ποσό της κρατικής επιχορήγησης μεταξύ των αυτοτελών κλάδων του Οργανισμού ανάλογα με τις υποχρεώσεις εκάστου κλάδου, ώστε να μην δυσχεραίνεται η χρηματοδότηση των δράσεων που σχεδιάζει.

Συμπερασματικά η μείωση χρηματοδοτείται 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και  σε κάθε περίπτωση δεν μειώνονται οι ανταποδοτικές παροχές των ασφαλισμένων (πχ συντάξεις, παροχές ανεργίας) ούτε ασφαλώς η αποτελεσματικότητα των δράσεων του ΟΑΕΔ .

  1. Διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος  το Δεκέμβριο 

Κατά το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί εις διπλούν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δικαιούχους που είναι περί τα 257.000 νοικοκυριά (500.000 άτομα). Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα φέρουμε σύντομα την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αστέγους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η εισοδηματική ενίσχυση ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 50 ευρώ τα μήνα για κάθε ανήλικο παιδί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταβάλλεται διπλή δόση του επιδόματος. Υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, είχαμε αποφασίσει διπλή καταβολή του ΕΕΕ σε όλους τους δικαιούχους και το Δεκέμβριο του 2020.

  1. Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ/μήνα) για επιπλέον δυο μήνες (Ιούνιος και Ιούλιος 2021) για τους καλλιτέχνες  και για τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021)

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έτσι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που επλήγησαν  καίρια από την πανδημία του κορωνοϊού, με κόστος που φθάνει στα 30 εκατ. ευρώ.  Έχουμε ήδη στηρίξει 18.000 περίπου καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού -μέσω της καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού μετά από υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης-  με 77 εκατ. ευρώ και 1.400 ξεναγούς με ποσό της τάξης των 3,8 εκατ. ευρώ.

  1. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο  

Ο λόγος για  το πρόγραμμα στήριξης θεάτρων, κινηματογράφων και μουσικών σκηνών καθώς προκειμένου να μετριαστούν –και σε αυτή την περίπτωση – οι  δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού, δόθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δυνατότητα παράτασης των υποστηρικτικών μέτρων.  Το συνολικό κόστος είναι 22 εκατ. ευρώ.

ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΜΕΤΡΟ  2021 2022
1.      Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα 0 816
2.      Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021 16 6
3.      Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς για άλλους δύο μήνες 30 0
4.      Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος του 2021 50 0
5.      Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις 0 169
6.      Πρώτο ένσημο 0 28


(+14)*
7.      Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 64 0
Συνολικό κόστος μέτρων Υπ. Εργασίας  160  1.019 
    (1.033*) 

*Πρόσθετος προϋπολογισμός για το 2023

Η βελτίωση των εισοδημάτων 

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης ότι «η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση της φορολογίας εισοδήματος που είχε προηγηθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2 %, είναι μέτρα που ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων». Όπως εξήγησε, «οι αποφάσεις αυτές οδηγούν συνολικά σε σημαντικό όφελος για τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά, το συνολικό ετήσιο όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι 160 ευρώ το χρόνο για εργαζόμενο με μηνιαίο μικτό μισθό 700 ευρώ» 

Το όφελος για μισθωτούς με απολαβές 1000 ευρώ από μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογία διαμορφώνεται σε 355 ευρώ το χρόνο, για μισθό 1200 ευρώ το όφελος κλιμακώνεται σε 389 ευρώ και για μισθό 2000 ευρώ το όφελος είναι 691 ευρώ.

Η βελτίωση των εισοδημάτων (φορολογία και εισφορές)

Μηνιαίος μικτός μισθός   Ετήσιο όφελος από μείωση ασφαλιστικών εισφορών 

(-1,6%)

Ετήσιο όφελος από φορολογικές ελαφρύνσεις 

(αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση φορολογίας εισοδήματος)

Συνολικό ετήσιο όφελος   Ποσοστιαία αύξηση καθαρού μισθού 
700 160 160

 

1,9%
1.000 228 126 355

 

3,2%
1.200 274 115 389

 

3%
2.000 456 235 691

 

3,5%

 

Αντίστοιχα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό το συνολικό ετήσιο όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των αποδοχών κατά 2 % κυμαίνεται από 305 έως 533,6 ευρώ.

Η βελτίωση των εισοδημάτων (κατώτατος μισθός) 

 

Μικτός μισθός από 1/1/2022  Ετήσιο όφελος από αύξηση κατώτατου μισθού   Ετήσιο όφελος από μείωση ασφαλιστικών εισφορών  Ετήσιο όφελος από φορολογικές ελαφρύνσεις  Συνολικό ετήσιο όφελος   Ποσοστιαία αύξηση καθαρού μισθού 
663,0 182 123 305 3,97%
729,3 200,2 135 -12,2 323 3,8%
795,6 218,4 147 40,1 405,5 4,5%
861,9 236,6 159 138 533,6 5,5%

Μείωση της ανεργίας 

Με την οικονομική πολιτική της η κυβέρνηση συνολικά, αλλά και με τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είτε αυτά αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, είτε στην αγορά εργασίας γενικότερα, οι θέσεις εργασίας κατά την τελευταία διετία παρά την κρίση προστατεύτηκαν και η ανεργία μειώθηκε. Υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι μόνο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και μόνο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει διαθέσει από το 2020 ως σήμερα πάνω από 8 δις. ευρώ για τη στήριξη περίπου 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας που ήταν 17,3 % τον Ιούλιο του 2019 όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και 16,1 % το Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, εφέτος τον Ιούλιο έπεσε στο 14,2%  (μείωση κατά 3 μονάδες).

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο 2021:

–        Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.011.357 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 97.307 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 (+2,4 %).

–        Οι άνεργοι ανήλθαν σε 664.384 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 152.128 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 (-18,6%).

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των απασχολούμενων είναι ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2011 ενώ ο αριθμός των ανέργων ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2010.

Φυσικά δεν εφησυχάζουμε, καθώς οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι δυναμικές. Ωστόσο η τάση που διαμορφώνεται είναι θετική και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την ενισχύσει, προκειμένου να βρουν δουλειά περισσότεροι άνεργοι. Και ιδιαίτερα οι νέοι στους οποίους τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται μεν σύμφωνα με την γενική τάση αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «Η οικονομική πολιτική των φοροελαφρύνσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση δημιουργεί νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Σε αντίθεση με την πολιτική της υπερφορολόγησης που οδηγεί σε στασιμότητα των εισοδημάτων και μικρότερη «πίτα». Με την συνολική οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά θετικές. Η ανάπτυξη αυτή θα δημιουργήσει αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα, πράγμα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ενισχύσει την κοινωνική της πολιτική, ιδιαίτερα δε αυτήν που αφορά την απασχόληση, τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τους νέους.  Στόχος μας είναι μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια στην οικονομία. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι θετικά. Θεωρώ ότι καθώς θα ξεπερνούμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα μπορεί αυτή η κοινωνική πολιτική να είναι ολοένα και περισσότερο ουσιαστική». 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Διπλή ενίσχυση σε χιλιάδες νοικοκυριά τα Χριστούγεννα -Ποιοuς αφορά"

Οι Ισπανοί άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ποσοστό 84,5% – Το υπ. Υγείας φρενάρει την αγορά επιπλέον εμβολίων

Το 75% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως στην Ισπανία. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει μία δόση ανέρχεται στο 78,6%. Οι έφηβοι από 12-19 ετών που ανέρχονται περίπου σε 2,4 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ποσοστό 62,8% και με μία δόση το 80%. Έτσι επέστρεψαν στα σχολεία χωρίς να αντιμετωπίζονται προβλήματα κρουσμάτων.

Το σύνολο του πληθυσμού σε εμβολιαστική ηλικία (δηλαδή άνω των 12 ετών) ανέρχεται στα 42.119.827 άτομα και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί τα 35.571.661 που σημαίνει ποσοστό 84,5%. Το 75% των πλήρως εμβολιασμένων αφορά στο σύνολο του πληθυσμού της Ισπανίας.

Αναλυτικά και με βάση τις ομάδες του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ισπανία είναι:

Άνω των 80 ετών – 100%

70-79 ετών – 98,6%

60-69 ετών -96,6%

50-59 ετών – 93%

40 -49 ετών – 85,2%

30-39 ετών – 71,7%

20 – 29 ετών – 69,5%

12-19 ετών – 62,8%

Ήδη το υπουργείο Υγείας φρενάρει την αγορά επιπλέον εμβολίων καθώς οι 17 Αυτονομίες ενημερώνουν ότι διαθέτουν τουλάχιστον 7 εκατομμύρια δόσεις επιπλέον στα ψυγεία τους. Επιπλέον κλείνουν στάδια και άλλους μεγάλους χώρους που είχαν χρησιμοποιηθεί ως “vacunodromos” όπου πραγματοποιούνταν μαζικοί εμβολιασμοί και αποσύρουν επίσης τις κινητές μονάδες εμβολιασμού. Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν κλείσει όλοι αυτοί οι χώροι και θα λειτουργούν για εμβολιασμούς μόνο τα 13.000 Κέντρα Υγείας της χώρας της πρωτοβάθμιας υγείας. Η παραγγελία προς την Pfizer αυτής της εβδομάδας θα παραδοθεί τελικά στις 20 Σεπτεμβρίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ισπανοί άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ποσοστό 84,5% – Το υπ. Υγείας φρενάρει την αγορά επιπλέον εμβολίων"

Τέλος εποχής για το TAXISNET – Ήρθε το myaade.gov.gr

Τέλος εποχή για το taxisnet. Στο εξής οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται από την νέα πλατφόρμα myaade.gov.gr, η οποία είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, φιλική προς τον χρήστη και παρέχει μια σειρά υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν χρειάζεται να επισκεφθούν τις Εφορίες.

Το myaade.gov.gr προσφέρει ψηφιακό προγραμματισμό ραντεβού και ολοκλήρωση ψηφιακά, χωρίς να υπάρχει ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στην εφορία, για περισσότερες από 250 διαδικασίες. Παράλληλα περιλαμβάνονται σε αυτή όλες τις υπηρεσίες που οι φορολογούμενοι έβρισκαν στο taxisnet, αλλά και μια σειρά νέων υπηρεσιών, όπως η ηλεκτρονική ρύθμιση οφειλών κ.α.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τα αιτήματα τους και στη συνέχεια να παρακολουθούν την εξέλιξη του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μέσα από το ανανεωμένο ψηφιακό περιβάλλον της πύλης, οι φορολογούμενοι μπορούν:

  • να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ (ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία myDATΑ, κλπ), βρίσκοντας γρήγορα την υπηρεσία που τους ενδιαφέρει
  • να διαχειριστούν το λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, να μεταβάλλουν στοιχεία της επιχείρησής τους
  • να δουν τις οφειλές, πληρωμές και των επιστροφές τους και να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
  • να αποκτήσουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο
  • να υποβάλλουν τα αιτήματά τους ψηφιακά προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (πιλοτική λειτουργία)
  • να κλείσουν ψηφιακά ραντεβού (προσεχώς) με υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ (πιλοτική λειτουργία).

Κι αν έχετε… κι άλλες απορίες, μπορείτε να δείτε και τα παρακάτω video…

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος εποχής για το TAXISNET – Ήρθε το myaade.gov.gr"

Επίθεση Ρουβίκωνα στο γραφείο του Κώστα Τσιάρα

Μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας επιτέθηκαν στο πολιτικό γραφείο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Ειδικότερα, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του γραφείου και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Η ΕΛΑΣ δεν έχει προχωρήσει σε προσαγωγές ατόμων, τουλάχιστον έως αυτήν την ώρα.

O Ρουβίκωνας έκανε ανάρτηση για τη συγκεκριμένη επίθεση σε ιστοσελίδα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ρουβίκωνα στο γραφείο του Κώστα Τσιάρα"

Υποχρεωτική απόσυρση για 8.000 παλαιά και ρυπογόνα Ταξί!

Ένας αριθμός-μαμούθ από παλαιά και ρυπογόνα Ταξί θα πρέπει να αποσυρθεί από την κυκλοφορία στα τέλη του 2021 καθώς εκπνέει η τρίτη και τελευταία προθεσμία που τους έχει δώσει έχει δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr περίπου 8.000 παλαιά και ρυπογόνα Ταξί πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και μάλιστα δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δοθεί νέα παράταση καθώς μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά τρεις παρατάσεις ενώ υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπό αυτό το πρίσμα τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα αυξήσουν τα ποσά της επιδότησης για την απόκτηση ηλεκτρικών Ταξί στις 22.500 ευρώ από επαγγελματίες οδηγούς ώστε να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα στις πόλεις. Παράλληλα όσοι αποκτήσουν κάποιο ηλεκτρικό Ταξί θα «απολαμβάνουν» και όλα εκείνα τα επιπλέον οφέλη που θα εφαρμόσουν πάρα πολλές δημοτικές Αρχές για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών τους βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα.

Ο στόλος των Ταξί στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διατηρεί έναν από τους γηραιότερους και πιο ρυπογόνους στόλους οχημάτων Ταξί στην ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει και δημοσιεύει αποκλειστικά το Newsauto.gr.

Ειδικότερα στην Αττική κυκλοφορούν 13.779 οχήματα εκ των οποίων μόλις 1.369 αυτοκίνητα πληρούν την οδηγία Euro6. Δηλαδή μόλις ένα στα δέκα Ταξί είναι «καθαρό»! Επίσης 4.956 οχήματα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5, ενώ 4.336 αυτοκίνητα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 και 3.188 οχήματα ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro3.

Στην Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν 2.288 Ταξί εκ των οποίων μόλις τα 315 ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro6 με αποτέλεσμα και στην Συμπρωτεύουσα λιγότερο από ένα στα δέκα Ταξί να είναι «καθαρό». Στην οδηγία ρύπων Euro5 ανήκουν 648 οχήματα, η οδηγία Euro4 περιλαμβάνει 799 αυτοκίνητα και στην οδηγία ρύπων Euro3 ανήκουν 526 οχήματα.

Τραγική είναι η εικόνα των Ταξί στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς σε σύνολο 12.169 οχημάτων μόλις τα 719 ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro6! Δηλαδή ούτε το ένα στα δέκα Ταξί δεν είναι «καθαρό».

Αντίθετα η οδηγία ρύπων Euro3 περιλαμβάνει 5.684 αυτοκίνητα, η Euro4 αφορά σε 3.640 οχήματα και 2.126 Ταξί πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5.

Συνολικά στην Ελλάδα κυκλοφορούν 9.328 Ταξί που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3, δηλαδή έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας μεταξύ 2000 και 2004 και ποσοστό άνω του 80% θα πρέπει να αποσυρθεί.

Ταξί με ηλικίες από 18 έως και 24 έτη!

Η τελευταία «παράταση» ζωής στα παλαιά Ταξί δόθηκε τον Μάρτιο του 2018 και μέσω νομοθετικής ρύθμισης αυξήθηκε κατά 3 χρόνια το όριο ηλικίας των επαγγελματικών οχημάτων που κινούνται σε Αττική και επαρχία.

Αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας ήταν η ηλικία των Ταξί σε Αττική και Θεσσαλονίκη να ανέρχεται από 18 έως 21 έτη και στην υπόλοιπη επικράτειας αυξήθηκε σε έως 24 έτη!

Ειδικότερα το επίμαχο άρθρο 5 του νέου νόμου ανέφερε ότι: «Όσα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ έχουν έδρα τις ενιαίες διοικητικές μονάδες των υποπεριπτώσεων αα΄ και ββ΄ της περιπτώσεως β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 83 (σ.σ. περιφέρεια Αττικής εκτός Περιφερειακής Ενότητας νήσων και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης εκτός των δήμων Βόλβης, Λαγκαδά και Χαλκηδόνος), αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών, αν έχουν κυβισμό μηχανής μέχρι 1.950 κυβικά εκατοστά και με τη συμπλήρωση δεκαοκτώ (18) ετών, αν έχουν κυβισμό μηχανής 1.950 κυβικά εκατοστά και άνω.

β. Όσα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ έχουν έδρα εκτός των ενιαίων διοικητικών μονάδων της ανωτέρω περιπτώσεως α΄ της παρούσας παραγράφου, αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ που έχουν έδρα διοικητικές μονάδες με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 κατοίκους, αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων (24) ετών.

Επομένως, με βάση το νέο νομοσχέδιο, τα ταξί της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αποσύρονται από την κυκλοφορία μετά την συμπλήρωση 18 ετών αν έχουν μηχανή μέχρι 1950 κυβ. εκατοστά και μετά την συμπλήρωση 21 χρόνων αν έχουν μηχανή μεγαλύτερη των 1950 κυβ. εκατοστών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, πρόκειται για μια απόφαση που παίρνεται από την κυβέρνηση λόγω «της ανάγκης στήριξης των επαγγελματικών οδηγών Ε.Δ.Χ. ταξί αυτοκινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης».

Στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ οι ηλικίες των Ταξί ανέρχονται από 8 έως και 15 έτη και μετά αποσύρονται από την κυκλοφορία. Σημειώστε δε πως η χώρα μας έχει κληθεί σε “απολογία” από την Κομισιόν για την απόφαση αυτή και πολύ πιθανό να υπάρξει πρόστιμο…

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική απόσυρση για 8.000 παλαιά και ρυπογόνα Ταξί!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news