facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η συμφωνία για το PSI μπορεί να αποβεί... μάταιη

Η λύση για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει δύο ίσως και περισσότερα «κουρέματα».

Ακόμη κι αν Ελλάδα και IIF καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους, η όποια συμφωνία για το IIF μπορεί να αποδειχθεί τελικά μάταιη, υποστηρίζουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, όπου επισημαίνεται αφενός ότι υπάρχει μεγάλος όγκος ελληνικών ομολόγων που δεν ξέρουμε σε ποιους ανήκουν, αφετέρου ότι ακόμη και με sprint στις διαπραγματεύσεις είναι αμφίβολο αν θα προλάβουμε την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Μαρτίου οπότε λήγει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει σημαντικός αριθμός άγνωστος ομολογιούχων που θα μπορούσε να απορρίψει τη συμφωνία. Αρκετά hedge fund δηλώνουν ότι δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και πως δεν θα συμφωνήσουν με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Τους στηρίζουν ασφαλιστικές, αμοιβαία κεφάλαια και συνταξιοδοτικά ταμεία που επίσης δεν έχουν σημαντικό κίνητρο να συμφωνήσουν με τους όρους που τίθενται επί τάπητος» αναφέρει το άρθρο των Financial Times.

Η διοικητική επιτροπή του IIF αντιπροσωπεύει ομολογιούχους που εκτιμάται ότι κατέχουν ελληνικά ομολόγα 155 δισ. ευρώ. Εάν εξαιρεθούν οι τίτλοι που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan υπάρχουν ομόλογα αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ τα οποία δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν. «Για να πετύχει όμως, το όποιο deal, θα πρέπει αυτοί οι ομολογιούχοι να συμφωνήσουν στην 'εθελοντική' ανταλλαγή των ομολόγων τους», επισημαίνουν οι FT.

«Η (αναμενόμενη) συμφωνία θα είναι μία παροδική λύση. Η αγορά θα ικανοποιηθεί για λίγες ημέρες ή ίσως μία εβδομάδα, αλλά μετά θα στραφεί και πάλι στα δύσκολα θέματα» αναφέρει στέλεχος μεγάλου hedge fund που έχει ελληνικά ομολόγα και δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και συμπληρώνει: «το δύσκολο σημείο είναι να συμφωνήσουν οι υπόλοιποι ομολογιούχοι, αυτοί που δεν συμμετέχουν στην επιτροπή»

«Ακόμη και μέλη της Επιτροπής όμως, παραδέχονται ότι η όποια διαδικασία πιθανότατα δεν θα είναι έγκαιρη ώστε να προλάβει την κρίσιμη ημερομηνία: την 20η Μαΐου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τίτλους 14,5 δισ. ευρώ» υποστηρίζει το άρθρο των FT.

«Ως εταιρεία δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η όποια συμφωνία σήμερα θα είναι μία συμφωνία που θα κρατήσει», δηλώνει ο Robert Rauch, διευθυντής έρευνας του hedge fund, Gramercy και συμπληρώνει: «Είναι μία διαπραγμάτευση με πολλούς παίκτες και δεν είναι όλοι ίσοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Η τελική λύση για την Ελλάδα απέχει δύο, τρία αν όχι τέσσερα χρόνια και θα περιλαμβάνει δύο ίσως ακόμη και περισσότερους γύρους haircut».

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news