facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Οι μη ασφαλείς εκτρώσεις «απειλή» για τη ζωή των γυναικών

Ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Η διαρκώς αυξανόμενη αναλογία των εκτρώσεων παγκοσμίως θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών, επισημαίνουν ερευνητές επικαλούμενοι στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αν και τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι το παγκόσμιο ποσοστό των εκτρώσεων παραμένει σταθερό (28 ανά 1.000 γυναίκες ετησίως), η αναλογία του συνόλου των υποβοηθούμενων διακοπών κύησης χωρίς κατάλληλη κλινική βοήθεια έχει αυξηθεί από 44% το 1995, στο 49% το 2008.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet, για το οποίο πραγματοποιήθηκε η μελέτη, τα ποσοστά είναι «άκρως ανησυχητικά».

Η μη ασφαλής έκτρωση είναι ένας εκ των βασικότερων αιτίων μητρικού θανάτου παγκοσμίως και αναφέρεται σε διαδικασίες που διεκπεραιώνονται εκτός νοσοκομείων, κλινικών και οργανωμένων χειρουργείων ή χωρίς επαρκή ιατρική επίβλεψη. Αυτό θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο λοιμώξεων ή αιμορραγία.

Μητρική θνησιμότητα
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά σε εκείνες με αυστηρή νομοθεσία για τις εκτρώσεις, οι περισσότερες χειρουργικά υποβοηθούμενες διακοπές κύησης είναι μη ασφαλείς, με το 97% των περιπτώσεων αυτών να αφορούν την Αφρική.

Για να καταφέρουν να συνθέσουν τα ποσοστά (πράγμα δύσκολο ειδικά σε χώρες που οι εκτρώσεις είναι παράνομες) οι ερευνητές μελέτησαν δημοσκοπήσεις, επίσημες στατιστικές αναλύσεις και νοσοκομειακά αρχεία.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ενώ το ποσοστό των εκτρώσεων έχει μειωθεί από το 1995, η πτώση έχει εξισορροπηθεί, και συνολικά, η αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα σημαίνει ότι το 2008 πραγματοποιήθηκαν 2,2 εκατομμύρια περισσότερες εκτρώσεις απ' ότι το 2003.

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η αναλογία των κυήσεων που τελικά καταλήγουν σε εκτρώσεις μειώθηκαν από 36% το 1995, στο 26% το 2008. Στις χώρες όμως με νόμους που περιορίζουν τις εκτρώσεις δεν καταγράφηκε ανάλογη μείωση, ενώ σε μερικές περιπτώσεις παρατηρήθηκε αύξηση.

Έκτρωση με κάθε τρόπο
Η καθηγήτρια Μπέβερλι Γουινικοφ από την οργάνωση Gynuity, που μάχεται για την ελεύθερη πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς πρακτικές εκτρώσεων γράφει στο The Lancet «η μη ασφαλής έκτρωση είναι μια εκ των πέντε βασικών παραγόντων μητρικής θνησιμότητας, προκαλώντας ένας στους επτά μητρικούς θανάτους το 2008. Ωστόσο, όταν η έκτρωση γίνεται με τις κατάλληλες ιατρικές τεχνικές και φροντίδα, ο κίνδυνος θανάτου είναι αμελητέος και σχεδόν 14 χαμηλότερος, απ' ότι η γέννα. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν και πάλι αυτό που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, ότι οι γυναίκες που θέλουν να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα επιδιώξουν την έκτρωση με κάθε τρόπο, ακόμη κι αν είναι παράνομη ή ενέχει κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή.»

Ο Δρ Ρίτσαρντ Χόρντον, εκδότης του The Lancet σημειώνει ότι «τα τελευταία στοιχεία είναι ανησυχητικά. Η πρόοδος που είχε συντελεστεί τη δεκαετία του '90, έχει πλέον αντιστραφεί. Η αποδοκιμασία, ο στιγματισμός και η ποινικοποίηση των εκτρώσεων είναι μια σκληρή και αποτυχημένη πολιτική πρακτική.»

Η Κέιτ Χόκινς από το Πρόγραμμα Σεξουαλικότητας και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών Μελετών υπογραμμίζει «Είτε είναι παράνομη, είτε είναι νόμιμη, οι γυναίκες θα εξακολουθούν να κάνουν έκτρωση. Η μελέτη δείχνει ότι το 2008, το 86% των εκτρώσεων έγιναν σε αναπτυσσόμενες χώρες και σχεδόν οι μισές από το σύνολο παγκοσμίως, ήταν επικίνδυνες. Οι γυναίκες συνεχίζουν να πεθαίνουν επειδή οι μη ασφαλείς εκτρώσεις είναι θέμα εγκληματικής αμέλειας και θα πρέπει σίγουρα να ληφθεί σοβαρότερη μέριμνα.»

pathfinder.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news