facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης «έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους» είπε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, μετά την γνωστοποίηση του πορίσματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, με το οποίο ουσιαστικά τίθενται για δεύτερη φορά στο αρχείο οι καταγγελίες των δύο αντεισαγγελέων Εφετών.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε «ατεκμηρίωτες και ουσιαστικά αστήρικτες» τις καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Πρώτον: Σύμφωνα και με το δεύτερο πόρισμα «δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε καμία ποινικώς αξιόλογη ή καθ' οποιονδήποτε τρόπο υπηρεσιακά επιλήψιμη παρέμβαση στο έργο τους».

Δεύτερον: Την απαράδεκτη παρερμηνεία της, με εξαιρετικής διακριτικότητας σύστασης προς αυτούς, τόσο από εμένα ως Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατά προτεραιότητα εξέταση υπόθεσης εξαιρετικής φύσης. Μιας σύστασης που στηρίζεται στο νόμο και κινήθηκε στο πλαίσιο των μη αμφισβητούμενων από οποιονδήποτε καθηκόντων μας.

Τρίτον: Από την αρχή είχα καταστήσει σαφές, ότι η διαχείριση των καταγγελιών ανήκει κυρίως στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Όμως, δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός, ότι οι συγκεκριμένοι Αντεισαγγελείς έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους, ιδιαίτερα:

Α) Με τις δικαιοπολιτικά ατεκμηρίωτες και ουσιαστικά αστήρικτες αρχικές τους καταγγελίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα της ίδιας της Δικαιοσύνης αλλά και ούτε οι ίδιοι επιχείρησαν να τις διευκρινίσουν ή να τις αποδείξουν,

Β) Με τις αρχικές τους δηλώσεις τους για την αποκάλυψη ονομάτων του δημόσιου βίου και των οργανωμένων συμφερόντων, που δήθεν, με αξιόποινες πράξεις ή με υπηρεσιακές επιλήψιμες συμπεριφορές τους παρεμπόδισαν στο έργο τους και τα οποία τελικά δεν κατονόμασαν,

Γ) Με την απρόκλητη αμφισβήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και, κυρίως, με τη διαστρέβλωση του περιεχομένου της».

Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τους οικονομικούς εισαγγελείς

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής, σε αναφορά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, αναφέρει ότι το αίτημα αντικατάστασης των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αποτελεί «αυθόρμητη εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειάς τους από τη μελετώμενη νομοθετική κατάργησή τους», από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφέρει στην έκθεσή του ότι οι κκ Πεπόνης και Μουζακίτης, αναφέρθηκαν σε τρεις υποθέσεις που αφορούν: 1) τα CDS, 2) τη γνωστή λίστα φοροφυγάδων του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά και 3) την υπόθεση τράπεζας στην οποία εμπλέκεται και δημοσιογράφος.

Η αναφορά του κ. Μακρή διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Στην υπόθεση των CDS ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων, Νίκος Παντελής και ο Ιωάννης Τέντες ζήτησαν να την επισπεύσουν επειδή είναι ευαίσθητη υπόθεση και εμπλέκεται το όνομα του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου

Ο Νίκος Παντελής και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην δεύτερη υπόθεση ζήτησαν από τους κ.κ. Μουζακίτη και Πεπόνη να πάρουν πρώτα στα χέρια τους τη λίστα και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε προκαταρκτική εξέταση.

Στην τρίτη υπόθεση μεγαλοδημοσιογράφος κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές από το τραπεζικό ίδρυμα. Παράλληλα υποστήριξε ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα τόσο του ιδίου όσο και του κ. Πεπόνη. Για τις καταγγελίες ενημερώθηκε ήδη ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ενισχύθηκε η φρουρά του οικονομικού εισαγγελέα.

Ωστόσο, η αστυνομία έκρινε αβάσιμη την καταγγελία και μειώθηκε η φύλαξη του κ. Πεπόνη. Επίσης, συνταξιούχος αρεοπαγίτης επισκέφθηκε τον οικονομικό εισαγγελέα και του ζήτησε να μάθει στοιχεία και πληροφορίες για την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Και στις τρεις υποθέσεις οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς υποστηρίξαν πως δεν δέχθηκαν καμία παρέμβαση στο έργο τους.

Διαβάστε σε PDF ολόκληρη την αναφορά του Φ.Μακρή 

real.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news